Ad Clicks : Ad Views :

Вадене на мъдрец. Операция, цена, болка, възстановяване и усложнения

/
/
/
84 Views

Вадене на мъдрец – операция, болка, цена, възстановяване. Необходимо ли е? Растеж на мъдрец – какво се прави.

Още в текста: Симптоми за необходимостта от вадене на мъдрец. Как протича операцията? Лекарства и билки за възстановяване. Усложнения. Хранене след операция и какво не трябва да се прави.

Вадене на мъдрец – необходимо ли е?

Всички сме чували, че мъдреците са проблемни. Дори и да не сме го изпитали на собствена глава знаем, че ваденето им не е особено приятно, но понякога се налага.
Вадене на мъдрец е необходимо най-вече в случаите, в които престоят на тези зъби в устната кухина е свързан със създаването на проблеми на пациента – от обикновен дискомфорт до тежки инфекции и усложнения.
Заради своето разположение и структура тези зъби не подлежат на стоматологично лечение. Пробиването им е бавен и сложен процес, който като цяло се свързва с възпаление.

Възможно е мъдрецът да се задържи дълго във фазата на пробиване на венеца или да остане под него. Това създава предпоставки за възпалителен процес в устната кухина, тъй като се задържат бактерии в образувалия се джоб.

Венечният джоб улеснява проникването на бактерии в гингивата. Мястото е трудно за почистване. И в случай, че мъдреците останат, се налагат чести посещения в стоматологичния кабинет, за да се прави почистване от стоматолога.

Предпоставка за вадене на мъдрец е и неговата неправилна локация. Проблемният зъб може да бъде разположен хоризонтално. Или да е разположен навън или навътре. Това също са признаци, че той трябва да бъде отстранен.

Освен дискомфорта като причина за вадене на мъдрец се считат и случаите, в които проблемният зъб води до влошаване на дъвкателната функция или е непълноценен.

В случаите, когато тези зъби не създават проблеми – пациентът не усеща болка и дискомфорт, може да се запазят. А след време да послужат и като упора за поставяне на протеза или бъдат използвани за мостоносител. (Още за вадене на мъдрец – трябва ли да се страхуваме, кога и как се прави)

Боли ли ваденето на мъдреци?

Ваденето на мъдреци не е болезнено, когато мястото е обезболено с правилно дозирана упойка. По-скоро болезнен е възстановителният период, които е свързан със зарастване на раната.

Често пациентите, на които е бил изваден мъдрец споделят, че поставянето на упойката е било по-мъчително, отколкото екстракцията на зъба.

Ваденето на зъб като цяло е неприятно, но не е нещо, от което трябва да се страхуваме.

Мъдреците имат ли нерви?

Мъдреците са като всеки друг зъб в устата – има нерви и корен. Специфичното за тях е, че те може да са с повече от два корена, което е предпоставка за трудната им екстракция.

Защо е добре да се махне преди симптомите?

Според много стоматолози е добре мъдреците да се махнат преди симптомите и усложненията, до които могат да доведат. Това се дължи на факта, че тези зъби са непредсказуеми.

И дори всичко покрай тях да изглежда наред, във всеки един момент те могат да напомнят за себе си и да създадат проблем.

Проблемите, които създават мъдреците са свързани най-вече с локацията им (лечението и тяхното почистване е невъзможно).

Запазването на мъдреците при липсата на показания за тяхното отстраняване е теза, защитавана предимно от зъболекарите от по-старо поколение. Те обосноват виждането си на възможността след време запазените мъдреци да бъдат използвани за мостоносител.

Голяма част от съвременните стоматолози не са привърженици на тази теза. При опцията за поставяне на имплант, те не приемат запазването на мъдреца като адекватно решение.

Излизане на мъдрец (никнене, поникване) – кога и защо?

Никненето на мъдреци е сложен и продължителен процес. Техният растеж започва едва след като всички 28 постоянни зъба заемат своето място в съзъбието. Това обикновено става във възрастта от 18 до 25 години.

При поникване на мъдреците често се наблюдава и задържане. Това се свърза със задържане на зъба за дълго време в едно и също положение.

Понякога зъбът остава дълго под венеца. Пробиването в този случай се оказва невъзможно и на практика този зъб расте върху костта без да се появява на повърхността над венеца.

В други случаи той се появява частично над венеца. Другата му част остава под него. И в този случай се налага екстракция, тъй като са налични всички предпоставки за образуване на джоб и разпространяване на бактерии.

Появата на мъдреците е свързана с възпаление, протичащо с оток и зачервяване. Често този процес е съпътстван от постоянна пулсираща болка, която се  утежнява при дъвчене и говорене. Като цяло пациентът се оплаква от дискомфорт в устата. Възможно е подуване на лицето, което може да стигне дори до окото или ухото.

Появата на мъдрец може да доведе и до разместване на зъбите в челната област. Изтласкването на тези зъби в греша позиция може да доведе до периодонтит и куп други усложнения.

Растеж на мъдреца, какво да правим?

Растежът на мъдрец не бива да става причина за изпадане в паника. Често пациентите изпадат в ужас в началото на процеса.

Най-добрият вариант в случая е да се направи консултация със специалист дори и при липсата на болка.

Не чакайте болката да стане нетърпима. Дори при минимален дискомфорт е добре да потърсите зъболекар, тъй като мъдреците са непредвидими.

За успокояване на силната болка може да се приеме обезболяващо. Но не разчитайте само на него. Болката може да известява не просто появата на мъдрец, но и началото на сериозен възпалителен процес.

Обикновено дискомфортът, свързан с прорязване на мъдреците, преминава за няколко дни след промивката при зъболекар. Паралелно с това специалистът назначава препарат за домашна употреба.

Ако болката продължава по-дълго, може да се направи срязване на венеца, което ще улесни изникването на мъдреца.

Малко са щастливците, които дори не разбират, че в устата им са се появили мъдреци.

Билки

ретиниран мъдрец
Ретиниран мъдрец (горе) и хоризонтален мъдрец (долу).

Билки и народни средства могат да помогнат при растеж на мъдреците за справяне с болката. Но с тях трябва да се внимава. Наивно е да се вярва, че те ще разрешат проблема и могат да ни спестят посещението при стоматолога.

Не употребявайте продължително. Защото туширайки болката, те създават идеална среда за развитието на възпалението и на практика правят протичането на възпалителния процес незабележимо.

Но в случай на болка, причинена от никнене на мъдреци може да разчитате на уханна мента. Лъжица от нея запарете за половин час в чаша вряла вода. Прецедете я жабурете с нея устата си за около 30 секунди.

Този лек може да заместите и с ментово масло като разтворите няколко капчици от него в чаша вода. Използвайте разтвора за жабурене.

За туширане на болката може да използвате и противовъзпалителната салвия. Достатъчно е да накиснете в чаша водка за поне пет минутки две супени лъжици от лека и лъжичка сол. С тази течност жабурете устата си по два-три пъти на ден.

Перфектното средство за облекчаване на дискомфорта, предизвикван от появата на мъдреци, е билката гуава. Достатъчно е на ден да дъвчете по няколко свежи листа от нея.

Друг вариант е да използвате сушената билка за приготвяне на разтвор за гаргари. Жабурете устата си с него по два-три пъти на ден. Разтворът включва две лъжички от билката и чаша вряла вода, в която билката се кисне пет минутки.

Аюрведичната билка асафетида е друг изпитан лек, облекчаващ болката при никнене на мъдреци. Малко количество от стрития прах поставете върху зъба, който създава проблем. Много скоро болката ще утихне.

С невероятен ефект е и любимият ни карамфил. Може да поставите директно зрънце от него върху болезнения зъб. Или да използвате лъжица от билката и чаша вряла вода за приготвянето на разтвор за гаргара.

Антибиотици преди вадене

вадене на мъдрец
След вадене на мъдрец болката отшумява до няколко дни.

Преди вадене на мъдрец се препоръчва прием на антибиотик. Медикаментът се приема и няколко дни след манипулацията.

Целта е да се предотврати инфекция и разпространението й към венеца и лимфата.

Точният препарат се предписва от хирурга, който ще извърши интервенцията. Не приемайте антибиотик на своя воля. Съобразете се с препоръката на специалиста.

Расте ми мъдрец. Какво означава това?

Появата на мъдрец не се свързва с помъдряването на индивида, както гласи битуващо схващане.

Тези зъби са се появили в устната кухина на първобитния човек. Като тяхната роля е била да участват активно в процеса на сдъвкване на трудно смилаемата храна (сурово месо, плодове и зеленчуци).

Но в процес на еволюция на човешкото развитие тези зъби се свързват предимно с проблеми. Те се оказват ненужни на съвременния човек.

Не намират място в устната кухина заради настъпилите еволюционни анатомични изменения, дължащи се на консумацията предимно на мека и предварително обработена храна.

Появата на мъдрец означава край на процеса на растеж на костите и затваряне на цикъла, свързан с това. Неслучайно растежът на мъдреци започва след излизане от пубертетната възраст.

Трябва ли да се махнат и 4-те наведнъж?

Решението за махане на 4-те наведнъж се налага само в определени случай. Обикновено специалистите препоръчват мъдреците да се махат два по два. Или в най-добрия случай в рамките на една манипулация да се отстрани само един зъб.

Пациентът може да се подложи на екстракция на друг мъдрец най-рано 3-4 седмици след ваденето на първия. След този период може да се извършват и други стоматологични процедури в устата.

Ако се вземе решение за премахването на 4-те зъба наведнъж, обикновено това се случва под пълна упойка.

Защо последните зъби се наричат мъдреци?

Последните четири зъба, които се появяват в човешкото съзъбие, се наричат мъдреци. Наименование им се свързва с края на процеса, свързан с физическото развитие на тялото. Няма нищо общо с психическото развитие на индивида (неговото помъдряване).

Мъдреците се наричат още молари или осмици.

Цени за вадене на мъдрец

Цените за вадене на мъдрец зависят от сложността на манипулацията, свързана с екстракция на проблемните кътници. Варират от 80 до 120 лв. Но зависят и от ценовата политика на лечебното заведение, в което се извършва манипулацията.

Какво се полага по Здравна каса?

Вадене на мъдрец
Понякога е необходимо да се направи рентгенова снимка, за да се установи наличието на мъдрец.

Здравна каса покрива по-голямата част от цената на услугата вадене на мъдрец в определени случаи.

За да се възползвате от тази опция е необходимо не специалистът, които ще извърши манипулацията да има сключен договор със Здравна каса.

Но и да са налични медицински показания за екстракция на проблемния молар.

Показания за покриване на по-голяма част от сумата от Здравна каса (пациентът заплаща единствено 13,50 лв на хирурга) са следните:

  • възпаление на пародонта, което протича в остра или хронична форма
  • синуит (остър или хроничен), провокиран от наличието на грануломи
  • синусна перфорация, възникнала след вадене на зъб
  • алергия към чуждо тяло, попаднало в синуса след екстракция на зъб

Ако при Вас са налични тези показания, следва лекуващият лекар по дентална медицина да издаде направление.

Вадене на мъдрец не се покрива от Здравна каса в случаите, когато зъбът е ретиниран, т.е. расте под венеца.

Екстракция на ретиниран мъдрец + цена

Екстракция на ретниран мъдрец е процедура, която се отличава от ваденето на обикновен зъб или молар. Различията са обосновани на необходимостта да се достигне до ретинирания зъб. Това е зъб, който расте под венеца. Той не е видим нито за пациента, нито за стоматолога.

Неговото наличие се установява единствено след направата на панорамна рентгенова снимка. На нея ясно се вижда зъба, който расте върху костта и под венеца.

И в този случай първият етап на манипулацията е свързан с поставянето на упойка. След това се пристъпва към разрязване на венеца. Следва изпиляване на костта. Може да се наложи и отстраняването на костно вещество, което след това се възстановява с помощта на костозаместител.

Целта на костното изпиляване е откриване на зъбната корона. След като това се случи се пристъпва към разклащане на зъба със специален лост.

Ако и след това е трудно ретинираният мъдрец да се извади, хирургът обикновено решава да го разреже на части. След това пристъпва към ваденето им.

След изваждане на молара следва изглаждане на ръбовете на раната, нейното почистване и зашиване. Преди последната процедура може да се постави костозаместител, ако пациентът е загубил значително костна маса.

Цена за вадене на ретиниран мъдрец (не се покрива от Здравна каса) е около 150-250 лв. Манипулацията налага и трепанация (проникване) в костта и това определя по-високата й цена.

Операция за вадене на мъдрец

Операция за вадене на мъдрец  е процедура, чрез която се премахва проблемният молар. За съжаление това е единственият възможен начин за премахване на проблемните крайни кътници.

Започва с поставянето на упойка. Отстраняването на излишните зъби се извършва с помощта на хирургически инструменти.

Основната трудност при тази манипулация произхожда от необходимостта за намаляване обема на костната тъкан около отвора на зъба и разделянето му на части. За разделянето на зъба се използва специално борче.

Процедура по вадене на мъдрец е най-безопасна с използване на форцепс. Този метод гарантира намалява риска от нараняване съседни зъби, костите и лигавицата.

Продължителността интервенцията е от 30 до 50 минути. При липса на фактори, затрудняващи работата на хирурга той може да отстрани мъдреца и в рамките на 5-10 минути.

Ваденето на мъдрец от долната челюст обикновено протича по-бързо, въпреки че моларите там може да се окажат с повече корени, отколкото тези в горната част. Отстраняването им е бързо и безболезнено.

Простотата на процедурата се дължи и на факта, че костта на долната челюст е по-плътна и усложнения като фрактури са по-рядко срещани.

Вадене с операция + цена

Вадене на мъдрец
Ретиниран мъдрец се вади по-трудно.

Вадене на мъдрец с операция без усложнения излиза около 80-100 лв.

В ценовата политика на някои клиники е заложен не само фактора усложнения при ценообразуването на услугата. Но и локацията на мъдреца – горен или долен.

Средната цена за долен мъдрец е около 250 лв. По-висока е тъй като долните мъдреци по-често ретинират и това налага разкриването на костта преди тяхната екстракция.

Средната цена за вадене на горен мъдрец е около 150 лв. В цените е включено и обезболяването на пациента. Използваният метод за постигане на това също има голямо значение при определянето на цената за извършваната процедура.

Вадене с упойка и пълна упойка

Обикновено вадене на зъб, включително и на мъдрец, се осъществява с местна упойка. Пълна анестезия се налага в случай на болезнени или по-продължителни хирургични манипулации.

Важно в случая за оптималното обезболяване на пациента е правилното поставяне на упойката. Както и нейният правилен избор.

Важна е и прецизната дозировка на използвания анестетик. Дори минимално превишение от една капчица може да повлияе негативно и да не доведе до очаквания ефект.

Не се плашете от поставяне на упойката. То се извършва с изключително тънки иглички. По-трудно се анестезират кътниците, разположени на долната челюст. В случая трябва да се открие точно локацията на ляв и десен нерв.

При поставянето на упойка на долен кътник изтръпването се усеща по цялата челюст. При горна челюст, то се усеща в съседните зъби и отпуска по-бързо.

Някои пациенти се опасяват от възможността упойката да не ги хване. Такъв риск не съществува. Има риск единствено от неправилно поставяне на упойката.

И не забравяйте, че преди поставяне на упойката не е добре да се консумира алкохол.

Каква упойка за зъб се слага

Най-популярната упойка, слагана на зъб, е лекарството новокаин. То се отличава с ниска токсичност. Но с голяма вероятност от проява на усложнения (алергии и дори анафилактичен шок). За анестезия на зъб има и по-ефективни и по-безопасни лекарства от новокаин.

Лидокаин все още се използва широко в стоматологичната практика не само заради ниската си цена, но дълбочината на действие.

По този показател надминава новокаин цели 2-3 пъти. Алергиите към лидокаин се наблюдават рядко.
За въвеждането му се използват конвенционални пластмасови спринцовки от 2-5 мл с дълги и тъпи игли. Разтворът се въвежда в зоната на обезболяване в обем 2-3 мл до 10 или повече, за да се постигне желаното обезболяване.

Препаратът, лишен от „прелестите“ на горните два анестетика, е  ултракаин. Предпочитан е от все повече стоматолози.  Обикновено се разрежда с епинефрин в необходимата според случая доза.

При рискови пациенти (бременни) епинерфин не се използва или се увеличава количеството ултракаин.

Алтернатива е упойката мепивакаин. Характерно за нея е, че не предизвиква вазодилатация в зоната на инжектиране. Освобождава се без задържане и е подходяща дори и за чувствителни и рискови пациенти.

Упойката обезболява напълно. Но не притъпява усещането за натиск и допир, което пациентът усеща по време на манипулацията.

Дренаж

Вадене на мъдрец
Вадене на мъдрец – според някои зъболекари е добре да се случи още в началото на растежа им.

Премахването на мъдрец завършва с дренаж и поставяне на шевове. Дренажът се използва за отстраняване на тъкан извън пародонталния възпалителен ексудат, гной, кръвни примеси и физиологични течности.

Той представлява лента или тръбичка, направена от силикон или каучук. Благодарение на нея използваните лекарства стигат до предназначеното място.

Дренаж след отстраняване на мъдреци е необходим в случаите на усложнения в следоперативния период. Слага се и с цел превенция на инфекция. Както и за лечението на възпаление на периоста – периостит.

Дренажът престоява определен период до пълно извеждане на гнойта от раната и разсейване на възпалението.

Оставянето на дренажа необосновано дълго може да стане причина за абсцес в резултат на липсата на външно отводняване на гнойта.

Времетраенето на неговия престой в устата зависи от конкретния случай. Определя се от зъболекар, който прави оценка на състоянието на оперативната рана и контролира процеса на възстановяване след операцията.

Слагане на шевове

Вадене на мъдрец
Мъдреците причиняват сериозен дискомфорт.

След екстракцията на мъдреца следва почистване на раната. Следващ етап е оформяне на ръбовете и зашиване на раната.

Слагането на шевове се извършва по стандартния начин.

Специалистът преценява до колко трябва да затвори останалата след вадене на мъдрец дупка, така че след зарастването на раната да не причинява проблем на пациента.

Симптоми, указващи, че трябва да се извади

Относно ваденето на мъдреци лекарите са на две мнения. По има случаи, в които те са единодушни, че това трябва да се случи. Ето кои са симптомите, които дават ясен знак за необходимостта от екстракция на излишните зъби.

По правило мъдреците са точно такива. Отсъствието им от съзъбието не променя нищо в нашия организъм.

Болки в гърлото, в ухото, възпалено гърло, зъбобол

Болки в гърлото са симптом за необходимостта от екстракция на мъдреците. Често това води до болки в лимфните възли, които се усещат най-силно при преглъщане. За пациента е трудно да преглъща. Понякога се наблюдава и трудност при отваряне на устата. За пациента е невъзможно да я отвори напълно.

Появата на мъдрец може да стане причина и за болки в останалите зъби. Те са обусловени от натиска, който оказва крайния зъб не само върху съседния на него, но и върху целия ред в челюстта. (Подробно и изчерпателно за мъчителния зъбобол – причини, методи на лечение)

Мъдрецът може да е причина и за болки в ухото. В случая оплакването се проявява от страната, в която се намира пробиващия зъб.

Подут венец, възпален, перикоронит

Появата на мъдрец е свързана с подуване на венеца. В някои случаи оплакването подут венец е свързано с поява на топче, което се пълни с гной. В случая се прави дренаж и едва след като венецът се успокои се пристъпва към операция за отстраняване на проблемния зъб.

Възпален венец също е един от симптомите не само за поява на венец, но и за това, че той трябва да бъде отстранен. Възпалението се дължи не само на това, че мъдрецът пробива венеца, за да излезе над неговата повърхност (разкъсаните меки тъкани обясняват възпалението).

Възпален венец сигнализира и за образуването на джоб. Дължи се факта, че мъдреците са разположени на място, където почистването е изключително трудно.

Възпалението на дентална тъкан около непотребните зъби се обозначава като перикоронит. С този термин се описват венечните джобове, които се образуват при появата на мъдрец.

Гной, гнойна торбичка, абсцес, джоб

Симптом за наличието на джоб е и появата на гнойна торбичка. Наличието на гной е индикатор, че трябва да се действа бързо и проблемният мъдрец да бъде екстрахиран.

Преди да се пристъпи към операция се слага дренаж за извеждане на гнойта и възпалителната течност, която се събира в резултат от образувалия се джоб.

Признак за необходимостта от отстраняване на мъдрец е и появата на абсцес. Тази инфекция протича с образуване на гной торбичка около зъба и непосредствено до неговия корен. Цвета на образувалата се торбичка може да е червеникава, жълтеникава или белезникава.

Какво е ретиниран мъдрец, хоризонтален, мъдрец накриво?

Ретиниран мъдрец е усложнена форма на появата на проблемния зъб. В случая зъбът е изцяло под венеца или част от него се е показала над него. В първия вариант наличието на мъдрец се установява единствено чрез рентгенова снимка.

Мъдрецът може да расте и хоризонтално. И в този случай е под венеца, но коренът му е разположен в хоризонтална посока. В този случай зъбът е легнал и също расте по костта под венеца и не се показва навън.

Крайният зъб расте понякога и накриво. Липсата на пространство в устната кухина е основният фактор за това. Зъбът може расте и наклонен напред или назад, както и да се опита да „избие“ в близост до корена на седмия зъб.

Проникване в алвеоларната кост, засягане на алвеоларен нерв

Вадене на мъдрец
Мъдреците може да засегнат и синусите поради близостта си с тях.

Коренът на мъдреца прониква накриво и в алвеоларната кост. Това е частта, покрита от венеца, в която са разположени корените на зъбите.

Неправилният растеж на мъдреца може да засегне и алвеоларния нерв на намиращите се в съседство зъби. Това води до изтъняване на костта и до нейната резорбция.

В този случай отстраняването на осмия зъб е свързано с премахване на част от засегнатата кост и поставяне на костозаместител.

Проникване на горен мъдрец до синуса

Поради близостта на горния мъдрец до макисларния синус, възможно е осмият зъб да проникне в него. В този случай се наблюдава усложнение като синузит и проблеми с горните дихателни пътища.

Засягане на лимфен възел от горен мъдрец

Горен мъдрец може да засегне и лимфен възел. Засегнатото място става подуто и болезнено при допир. Най-често възпалени са лимфните възли по врата. Дори и след отстраняване на мъдреца се налага лечение на подутите възли, тъй като възпалението е засегнало и тях.

Главоболие

Често усложнение, свързани с появата на осмия зъб, е неприятното главоболие. Ако оплакването се е превърнало в част ежедневието Ви, може би причината за него се крие в появата на мъдрец. Много пациенти дори не предполагат, че излишният зъб е виновен за това.

Лош дъх

Лош дъх в устата също е показание за премахване на мъдреците. Дължи се на образувалия се джоб и задържането на микроорганизми в него. Причината за това е невъзможността да се почиства тази част от съзъбието.

Четката за зъби не достига до трудно достъпните мъдреци и полепването на остатъци храна по тях е причината за лош дъх от устата.

Как се вади мъдрец?

Мъдрец се вади чрез отслабване на връзката му с корена. Зъбът се разклаща посредством специален хирургически инструмент (има формата на лостче).

Това се случва след анестезиране на мястото и осигуряване на пълен достъп до зъба. Ако се налага предварително се срязва венеца или се прави пилене на костта.

Вадене на мъдрец се осъществява най-вече хирургично. Рядко протича като обикновено вадене на зъб.

Проблемът корени

При вадене на мъдрец проблемите, които възникват са свързани най-вече с неговите корени. Обикновено те са повече от два. Това затруднява работата на хирурга.

Проблемът счупен мъдрец

Проблемът счупен мъдрец също е индикация за необходима от отстраняването му. В този случай може да се окаже засегната и костта. Обикновено пациентът се оплаква от болка.

Счупването на осмия зъб може да се случи и по време на неговата екстракция. Това може да стане неволно или специалистът да го направи с цел по-лесно отстраняване на зъба. Счупването се прави с помощта на борче или специален инструмент и след това се вадя всяко парченце от зъба.

Проблемът кариес на мъдрец

Кариес на мъдрец е често срещан проблем. Отново се дължи на невъзможността за почистване на зъба. Непредсказуемите мъдреци са най-уязвими от появата на кариеси. Често се стига дори до пулпит (дълбок зъбен кариес, засягащ нерва на зъба).

Заради неправилното положение и труден достъп до крайния зъб е невъзможно да се приложи лечение на кариеса. Наличието му е основателна причина за отстраняване на зъба.

Дори и ако сте решили да запазите мъдреците си и тяхната поява не е свързана с проблем, трябва да сте наясно, че рискът от появата на кариес при тях е най-висок.

Какво се прави след екстракцията?

След екстракцията на мъдрец зъболекарят дава препоръки, които е необходимо да спазвате стриктно.

За да се избегне силна болка настъпили след отстраняването на мъдреца усложнения (алвеолит и други усложнения, свързани с нагнояване) придържайте се към предписанията на Вашия лекар.

Болки има ли и колко време боли?

Вадене на мъдрец
Мъдреците са причина и за лошия дъх, не отлагайте ваденето им.

След преминаване действието на упойката пациентът изпитва болка.

Това обикновено се случва около два часа след поставянето на анестетика.

За да се редуцира това неприятно усещане е добре пациентът да приеме обезболяващо още преди да е минало действието на упойката.

Обикновено боли първите два-три дни след манипулацията. Но ако всичко е наред, болката отшумява след този период.

Възстановяване след процедурите

За възстановяване след вадене на мъдрец е необходимо време. На третия-четвъртия ден след процедурата е добре пациентът да започне да отваря по-широко устата си.

Това има за цел по-бързо възстановяване на нормалната подвижност на челюстта. Тя отслабва значително след манипулацията. Но това оплакване се проявява в краткосрочен аспект.

Краткосрочно е и оплакването за изтръпване на езика и челюстта, както и загуба на вкус. Тези оплаквания не се проявяват при всички пациенти по време на възстановителния период след вадене на мъдрец.

Махане на шевовете, кога, как?

Махане на шевовете се налага в случай, че са поставени неразорбируеми конци. Това става обикновено седмица след операцията. Прави се в зъболекарския кабинет. Процедурата не е болезнена.

Стоматологът просто придърпва конеца и с помощта на подходящ инструмент.

При употребата на резорбируеми конци необходимостта от тяхното отстраняване отпада. Те се разграждат сами. Това се случва в рамките на 7-14 дни след вадене на мъдрец.

Витамин С, ампули 500 мг по 2-3 на ден за бързо зарастване

Всеизвестен факт е, че витамин С е с кръвоспиращо действие. Тъй като овладяване на кървенето е основна цел след вадене на мъдрец, стоматолозите предписват прием на витамина. По-добре се усвоява в течна форма.

Препоръчваното дневно количество е по 2-3 ампули от 500 мг . Количеството се приема разтворено във вода. Може да го погълнете и директно, освен ако не Ви притеснява киселия вкус. (Още за приложение и лечение с витамин С)

Аналгин ампули, за пиене против болката

За успокояване на болката може да разчитате и на течен аналгин, който е с по-силно и по-бързо действие от това на хапчетата. За деня се препоръчва една ампула. Може да се изпият максимално две ампули. Но това се прави само в краен случай.

Аналгин в течната му форма е изключително силен препарат. Натоварва най-вече бъбреците и с него не бива да се прекалява. Освен за успокояване на болката, той се препоръчва и за сваляне на температурата. Приема се разтворен във вода.

Аулин

Аулин е сред възможните болкоуспояващи, предписвани след вадене на мъдрец. На 12 часа от него се приема по прахче. Това е препаратът, който гарантира незабавно успокояване на болката.

Прахчето се разтваря във вода. Но за сметка на бързия ефект, този препарат се слави като неособено щадящ към деликатната стомашна лигавица. (Подробно за аулин – прием, ползи, вреда)

Вода за уста след операция

Вода за уста се предписва задължително след операция на мъдрец.

Въпреки съвременните методи за анестезия, използвани при извършване на стоматологични операции, в следоперативния период пациентът почти винаги се оплаква от силна болка.

С цел редуцирането и избягване на възпаления, стоматолозите препоръчват антисептична вода за уста. По-долу ще обясним кога и как да се извършват процедурите с антисептичния разтвор.

Елудрил с хлорхексидин

Вадене на мъдрец
Вода за уста елудрил се препоръчва след вадене на мъдрец.

Вода за уста Елудрил се предписва след стоматологични операция.

Силното й антисептично и противовъзпалително действие се дължи на двете съставки – хлорхексидин и цетилпиридиниев хлорид.

Предписанието на производителя е жабуренето с водата да продължи 30 секунди с около 20 мл от неразредения разтвор.

Но в нашия случай употребата на продукта (и на всички подобни разтвори) се осъществява по специфичен начин, на който ще се спрем по-долу.

Антибиотик

Отстраняване на мъдрец може да се осъществи на фона на съществуващ кариес, възпаление или инфекция.

В такъв случай на пациента се назначава антибиотик, за да се предотврати по-нататъшното развитие на инфекцията. Задължително е да се приемат антибиотик и след затруднено вадене на мъдрец.

Определянето на точния антибиотик винаги е съобразено с общото здравословно състояние на пациента и неговите специфични оплаквания.  Най-често предписвани препарати в този случай са Аугментин, Метронидазол, Сумамед, Цефтриаксон.

За да се елиминират негативите от антибиотичния прием върху стомашната микрофлора се приема задължително и пробиотик.

Никакъв аспирин и производните му!

След вадене на мъдрец напълно е забранена употребата на аспирин и производните му. Това се дължи на съдоразширяващия ефект на ацетил салицилова киселина (основен компонент в аспирина).

Приемът на този медикамент е свързан с повишен риск от появата на кръвоизлив. Докато трае възстановяването не посягайте към универсалния аспирин. (Още за лечение с асприн – кога и как се приема, плюсове, минуси и аналози)

Чай от лайка и др. билки

След операцията може да приемате чай от лайка. Билката е известна с антисептичното и успокояващото си действие. Но в никакъв случай не приемайте напитката топла. Разтворът е подходящ и за обливане ( а след третия ден и за жабурене).

Освен лайка с тази цел може да използвате и следните билки – невен, евкалипт, градински чай, жълт кантарион и смрадлика.

Те имат по-слабо изразено антибактериално действие от медицинските антисептични разтвори, но въпреки това са много добър избор.

Вадене на мъдрец
Чай от лайка след вадене на мъдрец.

За приготвяне на лековитата течност е необходимо да залеете 1 супена лъжица от лека с 200 мл кипяща вода. Настоявайте до стайна температура.

Много е важно течността да е охладена поне до 25 градуса, преди да я използвате.
Може да заложите и на солено-соден разтвор. Обливанията, а на по-късен етап гаргарите с него се правят 2-3 пъти на ден.

Достатъчно е в половин чашка вода (хладка, в никакъв случай топла) да разтворите по четвърт лъжичка и от двата компонента.

Други лекарства

За обезболяване могат да се приемат и познатите ни парацетамол, ибупрофен, нимезил, фламексин и други. Всичките тези препарати трябва да бъдат приемани съгласно инструкциите, дадени от производителя им.

В никакъв случай не превишавайте тяхната доза дори и ако считате, че това би довело до по-бърз ефект.

Как да се храним след операцията?

След операцията се препоръчва и придържането към специален хранителен режим. Топлата храна е категорично забранена. Тя трябва да е с кашава консистенция, за да се избегне дразнене на венеца, което става причина за усилване на кървенето. Не приемайте кисело и люто.

Най-рано може да хапнете нещо три часа след операцията.

Да не попада храна в дупките от ваденето

Първите няколко дни се хранете на другата страна и внимавайте да не попадне храна в дупките, останали след ваденето на мъдреца. Попадането на храна в тях може да стане причина за инфектиране на раната и куп неприятни усложнения след това. Не „дразнете“ дупката с език и се опитайте да го държите далече от нея.

Пробвайте пасирана пилешка супа

Пасирана пилешка супа е една от най-добрите храни в подобен случай. Всеизвестен факт е, че супата с пилешко месо насърчава оздравителните процеси.

Не забравяйте, че в този случай тя не бива да бъде топла. Топлината стимулира притока на кръв към оперираното място и става причина за усилване на кръвоизлива.

Шейкове

Прием на шейкове е другата възможна алтернатива. Подберете такива, които не са с висока киселинност, за да се избегне допълнително дразнене на венеца. Но в никакъв случай не ги приемайте със сламка.

Избягвайте топла солена вода

Топла солена вода също трябва да се избягва поради риска от дразнене на венеца от солта и увеличаване на кръвоизлива заради топлината. Към топлите солени течности се отнасят бульоните и супите.

Като цяло трябва да се избягва всичко топло. Не само храната. Но и топлите душове, вана, сауна и излагания на резки температурни колебания (прекалена топлина или прекален студ).

Ползване на мека бебешка четка за зъби

За почистването на зъбите след вадене на мъдрец се препоръчва използването на мека бебешка четка за зъби. Препоръката на повечето специалисти е в първите два-три дни да не се мият зъбите.

След този период и до пълното възстановяване използвайте мека четка. Мийте зъбите без натиск и бъде особено внимателни в зоната на операцията.

Усложнения при и след вадене

Освен болката, която пациентите изпитват след вадене на мъдрец, друг негатив на манипулацията са и възможните усложнения, които настъпват след нея. Усложнения са възможни и по време на операцията.

Най-неприятното е счупване на корена. Тогава се налага вадене на мъдреца на части. Опитният хирург не допуска оставането на парченца от него във венеца.

Друго възможно усложнение се получава, когато кривият  мъдрец засегне нерва на съседен зъб. Това може да наложи умъртвяването му.

Оток след махане на мъдрец, подуване

Махането на мъдрец често е свързано с оток и подуване. Това е напълно разбираемо при положение, че има разкъсване и травми на меки тъкани, причинени от ваденето на зъба. Отокът сигнализира за възпаление, което при спазване на лекарските предписания отшумява бързо.

Леден компрес

Леден компрес е най-доброто средство за успокояване на отока и подуването след вадене на мъдрец.

Поставете няколко кубчета лед в торбичка и задръжте за няколко минутки върху възпаленото място. Облекчение ще почувствате веднага. Може да правите това толкова често, колкото пожелаете.

Възпаление (инфекция) след операцията

За съжаление възпалението след операция не се изключва като риск дори и след спазване на всички хигиенни изисквания. Раната може да се инфектира и по куп други причини. Една от тях е неспазване на добра хигиена от страна на пациента.

Възможна причина за инфекцията е оставане на парченце от мъдреца във венеца. Това се случва най-вече при счупване на зъба по време на вадене.

За овладяване на инфекцията се търси проблема и задължително се използва антибиотик.

Не ползвайте сламки! Не дъвчете дъвка!

Вадене на мъдрец
След вадене на мъдрец забравете за цигарите.

Използването на сламки и дъвченето на дъвка са напълно забранени след вадене на мъдрец.

Това са два фактора, които могат да причинят дразнене на венеца и да станат причина за последващи усложнения.

Освен, че не трябва да дъвчете дъвка, не трябва да събрате слюнка в устата си, всмуквайки двете си бузи.

Без жабурене първите 3 дни, само обливане с разтвор

Първите три дни след вадене на мъдрец използвайте предписания от специалист антисептичен разтвор единствено за обливане. Не се жабурете с него. Специфичните при жабурене движения усилват кръвоизлива.

Помага и обливане с физиологичен разтвор. Придържайте се към препоръките на хирурга.

Не пийте никакъв алкохол!

Приемът на алкохол също е забранен, докато трае възстановяването. Причината за тази забрана е разбираема – алкохолните напитки увеличават риска от кървене заради съдоразширяващото  им действие.

Не пушете никакви цигари!

Тютюнопушенето е друг фактор, предразполагащ към усложнения след вадене на мъдрец. До пълното възстановяване след манипулацията трябва да се въздържате от пушене на цигари. Пушенето увеличава риска от кръвоизлив и възпрепятства нормалното възстановяване на раната.

Невъзможност за голямо отваряне на устата

През първите няколко дни пациентът изпитва болка и е невъзможно да отвори широко устата си. Постепенно раздвижване на ченето и отваряне на устата по-широко трябва да се започне след третия ден след операцията.

Травма на ставата, разкачане на ченето

Процедурата по вадене на мъдрец понякога се оказва травма за ставата на ченето. В резултат от това пациентът се чувства сякаш то е разкачено. До подобно усложнение се стига най-вече при ретиниран мъдрец.

След първата седмица след извършване на операцията това усещане започва постепенно да отшумява. Докато изчезне напълно.

Травма или срязване на алвеоларния нерв

Когато мъдреците са напълно оформени те обхващат и алвеоларния нерв. Тяхната екстракция се свързва обикновено с травмирането на нерва. Понякога се налага неговото срязване, за да се освободи зъба от корена и да бъде изваден.

Тук рискът е от засягане на лингвалния нерв, който отговаря за сетивността на езика. И двата коментирани нерва са разположени много близо един до друг.

Смърт при поставяне на пълна упойка

Вадене на мъдрец под пълна упойка не се практикува често. Според специалистите не се налага поставянето на такава.

За съжаление не липсват случаи с фатален край след поставяне на пълна упойка за вадене на зъб.

За да се избегне подобен нежелан сценарий е важно предварително да се установи дали пациентът е алергичен. Както и да се прецени какво е общото му здравословно състояние.

Статистическите данни сочат, че половин процент от пациентите не се събуждат след поставянето на пълна упойка.

Анестезиологът трябва да е добър

Прецизността на анестезиолога също има значение. Упойката се поставя на 5-10 мм разстояние от нерва. Това е най-важното условие, за да подейства анестетикът и процедурата да премине без болково усещане.

Вадене на мъдрец при алергия

При алергия, която е известна на пациента, той е длъжен да уведоми за нея хирурга, който ще извърши манипулацията. Това е важно, за да се избегне поставянето на упойка за зъб или друго лекарство, към което пациентът вероятно има алергия.

Още информация за вадене на мъдрец може да получите, използвайки следните наименования. На английски: Wisdom tooth. На немски: Weisheitszahn. На руски: Зуб мудрости. На гръцки: Φρονιμίτης. На испански: Muela del juicio.

Надяваме се, че този материал за вадене на мъдрец е предоставил ценна и полезна информация за Вас. Споделете  го в социалните мрежи, за да се информират повече читатели за мъдреците, тяхното отстраняване, свързаните симптоми и усложнения.

Не забравяйте да гласувате за материала, използвайки скалата  под видео материала. Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Вадене на мъдрец. Операция, цена, болка, възстановяване и усложнения
4.8 (96.97%) 33 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

4 Comments

  1. Благодаря, за добрата и пълноценна статия! Обхванали сте всички проблеми и давате полезни съвети на обикновените хора без медицинско образование.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar