Ad Clicks : Ad Views :

Трета сливица: Какво да правим (операция, свиване с билки, лекарства и хомеопатия)

/
/
/
61 Views

Лечение на трета сливица с билки и лекарства. 🜘 Симптоми на аденоидит, тонзилит, ангина, хъркане при деца. 🜘 Свиване или махане? 🜘 Хомеопатия и лимфомиозот

Още в текста: 🜘 Премахване на възпалена трета сливица 🜘 (вадене) с операция и лазер. 🜘 Възстановяване. 🜘 Нагревки. 🜘 Туя окциденталис. 🜘

Точните симптоми на болна трета сливица, общи и местни

Проблемът трета сливица  същински кошмар за родителите. Естествено тази патология е съпроводена от симптоми, които не могат да бъдат сбъркани. За откриването на трета сливица при дете е най-добре е да се консултирате с лекар.
Как точно изглежда клиничната картина с точните симптоми на трета сливица. Първият и най-характерен общ симптом е недостигът на въздух през носа. Малкият пациент осъществява дишането през устата. Подробно на дихателните симптоми ще се спрем по-долу.
Пациентите с хипертрофични сливици са по-податливи на различни заболявания на дихателната система, включително на възпалено гърло, бронхит, пневмония, синузит. Не е изключено към клиничната картина да се прибави и оплакването от повишена телесна температура, което се дължи на протичащото в тялото възпаление.

Възпалени сливици са сред главните причини за не особено добрите резултатите на децата в училище, въпреки че родителите не намират връзка между двата проблема.

трета сливица
Уголемена трета сливица води до куп усложнения.

В някои случаи трета сливица се оказва виновник за анемия и някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Част от тези проблеми се изразяват със запек и намален апетит.

Къде се намира третата (носова, носоглътъчна) сливица? Анатомия 

Поглеждайки в устата си ние можем да видим само очертанията на сливиците.

Те са покрити с няколко лигавични слоя, което ги предпазва от увреждания в резултат от попаднали патогени и други вредни микроорганизми.

Носова сливица както и името й показва се намира в задната част носа  – епифаринкса. Тя е част от така наречения Валдаеров пръстен. Част от него са още и лимфните възли (под челюстта и шията), тонзилите и епифаринкса. 

Носоглътъчна сливица или още фарингеална тонзила. С този термин се определя струпване на лимфна тъкан по свода или задните стени на назофаринкса.

Всеки има трета сливица. Но при някои хора тя се възпалява и създава проблеми. Всъщност сливиците са част от имунната система. Те имат грапава повърхност, чиято роля е да улавя причинителите на инфекции и да не ги допуска по-навътре в тялото.

Но при чести боледувания именно в тази грапава повърхност на сливиците се натрупват болестотворни микроорганизми.

Трета сливица има стратегическо местоположение. Намира се между носоглътката и евстахиевите тръби и затова създава куп усложнения. (Още за трета сливица – симптоми, причини и лечение)

Възпалени сливици, “големи”, уголемени сливици

Механизмът на защитната функция, осъществява от сливиците е съвсем прост и разбирането му обяснява причината за тяхното възпаление.

трета сливица
От лявата страна – невъзпалени сливици, а от другата страна сливици в хипертофия.

Патогените и активни вируси, влизащи в контакт с нашата имунна система, упражняват разрушителното си действие първо върху сливиците.

Тялото ни реагира на всичко чуждо и вредно на него, произвеждайки имунни клетки. За техния синтез е необходима лимфоидната тъкан.

Нейното свръх проиводство се дължи на патологични процеси, протичащи в сливиците. Това води до тяхното уголемяване.

Уголемени и възпалени сливици са в резултат от нарушена защитната функция. В резултат от натрупаните микроорганизми върху грапавата повърхност на сливиците се създават благоприятни условия за протичане на инфекция.

В резултат от това честата настинка без затруднение се превръща в хронична.

Най-често възпалени и „големи“ сливици са проблем за деца на възраст под 12 години. Тогава натрупването на лимфоидната тъкан е повишено.

С 12-годишна възраст натрупването й постепенно започва да намалява, особено във фаринкса. От третата сливица остава една малка тъкан, която след време ще атрофират напълно.

Но докато това се случи, трета сливица може да създаде множество проблеми на своя собственик. При възпалени сливици трябва да се вземат адекватни мерки, за да се избегнат усложнения.

Хъркане при малки деца, при бебе

Трета сливица често се оказва причината за хъркане при малки деца. Проблемът застрашава дори бебета. Но при тях най-често се проявява след навършването на годинка, когато започва и фактическият растеж на създаващата проблеми сливица.

Сънят на детето с трета сливица е съпроводено не само с хъркане, но и с хрипове. Понякога през нощта пациентът се събужда от атаките на задух.

Непрекъсната хрема и секреция от носа са серозен характер са други две оплаквания, част от симптоми на трета сливица.

Секрецията от носа  се стича към гърлото. Най-вече, когато детето лежи. Това е причината за страданието от честа кашлица.

Част от симптоматиката на заболяването са гласови промени, пресипналост,  и изменения на вкуса.

Скърцане със зъби, намален слух

Във връзка с нарушаването на назалната функция (по-специално на дишане през носа), патологията трета сливица, води до изменения в лицевата челюст. Започват изменения в захапка.

Устата на пациента стои винаги леко отворена. Долната челюст се удължава и стеснява. Появява се и още един проблем скърцане със зъби. При него пациентът стиска силно челюстта и скърца със зъби. Прави го не само през нощта, но и през деня. Следват проблеми със зъбите и венците в резултат от това.

Възможно е да се получи и деформация на гръдния кош. Дължи се на ниската дълбочината на вдишване. В областта на гръдния кош на пациента се наблюдава хлътване.

Заради близостта на трета сливица с Евстахиевите тръби се затруднява и тяхното функциониране. Като симптом и последствие от възпалени и уголеми сливици се считат и намаляване на слуха, протичащо с чести ушни инфекции.

Често трета сливица при деца води и до проблеми със слуха. Пациентът усеща ушите си задръстени.

Смущенията в дихателната дейност е възможно да доведат до развитието на хронична хипоксия. В това състояние мозъкът не получава достатъчно кислород.

Остър тонзилит или ангина 

трета сливица
Трета сливица е проблем най-вече за децата.

Остър тонзилит или ангина – това са заболявания с участие на сливиците.

Възпаленията на гърлото са оплаквания, проявяващи се най-вече през есента и зимата. Острият тонзилит е форма на ангина.

Ангина е заболяване, протичащо с възпаление на небцовите сливици.

Известно е още като тонзилит. Възпалението на проблемната трета сливица се разграничава от тези заболявания. То е известно като аденоидит и на него ще се спрем по-долу.

Но да се върнем на остър тонзилит. Той по-често се диагностицират при деца. Възрастните също страдат от възпаление на сливиците и гърлото, но при тях патологията протича по-леко.

Поставянето на диагнозата остър тонзилит обикновено не представлява трудност. Един опитен лекар определя острата фаза на заболяването въз основа на следните симптоми:

 • Поражения на сливиците – просто зачервяване или подуване на жлезите или некротизираща форма на болестта, проявяваща се с гной и язви по сливиците.
 • Възпалено гърло – то винаги придружава заболявания от рода на остра ангина.
 • Повишената температура – до 40 градуса в съчетание с останалите симптоми сигнализира за остър тонзилит.
 • Симптомите на обща интоксикация – главоболие и болки в ставите, гадене, загуба на апетит и виене на свят.
 • Подути лимфни възли. (Подробно за гнойна ангина – причини, симптоми и различните лечения)

Хипертрофия, подута трета сливица, аденоидит

С медицинския термин аденоидит се обозначава възпаление на трета сливица. В действителност проблемът представлява патологично увеличение на назофарингеалната сливица. Този процес е следствие от хронично възпаление.

Болестта се появява най-често при деца и обикновено е провокиран от реакцията на имунната система към инфекциозни заболявания.

Причина за заболяването може да се търси в лоша наследствена предразположеност, проблеми с имунитета, алергии и други нежелани фактори за организма.

Симптомите, по които се познава аденоидит, изглеждат по следния начин:

 • Хлапето диша устата. Устата му остава отворена дори по време на сън.
 • Дишане през носа често е затрудено, дори и когато детето не се оплаква от настинка.
 • Малкият пациент е с постоянно течащ нос, който не се поддава на лечение.

Ако подута трета сливица остане нелекувана за дълго време, настъпват трайни изменения в захапката. В резултат от това се променя изражението на лицето на детето.

Ярко изразеното увеличение на тонзилите се определя с термина хипертрофия. В този случай се наблюдава силно затруднено нормално дишане. В резултат от това детето не може да спи спокойно. Буди от пристъпите. Преглъщането също е силно затруднено.

В резултат от това настъпват промени в гласа. Характерно е още спад на апетита. Чести ушни инфекции и синузит.

Миокардит и пневмония са възможните усложнения в резултат от хипертрофия на тонзилите. Лошият дъх от устата също издава за наличието на този проблем.

Трета сливица и задна хрема 

Често досадната задна хрема се оказва увеличена трета сливица. Увеличението на сливицата води до задържане на секрети.

Тъй като тя е разположена в непосредствена близост до носоглътката, когато се възпали и е подуе възпрепятства оттичането на назалната секреция по нормалния и път.

В резултат от това секретите, за които е невъзможно да излязат през носа, започват да се стичат назад. Преминава към гърлото и в резултат от това пациентът е измъчван от нетърпима кашлица.

Задължително прочетете и този изчерпателен материал, който посветихме на досадната задна хрема – причини, симптоми и работещите лечения.

Причини за възпалението, бактерии и последствия

В действителност механизмът на тъканна хиперплазия на фарингеалната сливиците не е напълно изяснен. Но са известни общите причини, водещи до този проблем.

Генетичната предразположеност е сред водещите фактори. Тя е свързана и с определени нарушения в структурата и функцията на лимфната и ендокринната система.

Сред рисковите фактори е и проблемна бременност, както и смущения в дейността на имунната система. Вирусно заболяване, което е претърпял майката в първия триместър на бременността си и най-вече приема на токсични лекарства и антибиотици са сред водещите причини за увеличена трета сливица при деца.

Проблемът може да е причинен и от травма на детето по време на раждане.

Важно е и общото здравословно състояние на детето и най-вече дали то е боледувало често в ранна детска възраст. Както и какви лекарства е приемало по време на заболяването и дали е било кърмено.

Честите настинки и вирусни заболявания също увеличават риска от хиперплазия  на трета сливица. Склонността към алергии също предразполага към проблема. Попадането на алерген или вирус с носоглътката е причина за увеличение на третата сливица.

Алергените, както и бактериите са водещи фактори, провокиращи патологията.

Влошената екологична обстановка, в която живеем, както и неправилното хранене, са главните провокатори на проблема.

Нелекуваната трета сливица може да доведе не само до бронхит, отит и пневмония. Но и до смущения в кръвообращението и всички заболявания, произтичащи от това.

Диагностика: Изследване с пръсти, риноскопия, ендоскопия

трета сливица
Причина за уголемена трета сливица са инфекции и алергии.

Диагностиката на трета сливица понякога се оказва затруднена. При УНГ възпаления аденоидите винаги са увеличени. Но след преминаване на инфекцията те възвръщат нормалните си размери за 2-3 седмици.

Това означава, че ако методите за диагностика на трета сливица се прилагат по време на остро възпаление, те ще отчетат грешен резултат. Коректно е изследването да се повтори след отшумяване на възпалението и едва тогава да се постави заключение.

Изследване с пръсти е най-старият метод за диагностициране, прилаган в миналото от УНГ специалистите. Методът е свързан с болково усещане за пациента и невинаги е обективен.

Съвременните методи като риноскопия и ендоскопия дават обективна оценка за състоянието на аденоидите. Те не причиняват болка на пациента.

В носа на болния се въвежда ендоскоп, снабден с камера. На специален екран той предава състоянието на носоглътката в реално време. За лекаря не остава скрито кътче в нея и поставянето на диагнозата не е проблем.

Компютърна томография и рентген са други два метода, които се използват по-рядко за диагностициране на трета сливица.

Лечение без операция на уголемена езична и носна сливица

Когато заболяването е в начален етап е редно да се направи всичко възможно да се запази лимфоидната структура. Тогава се прилага консервативно лечение.

Обикновено на пациентите с уголемена езична и носна лигавица се предписват препарати, които помагат за премахване на отоците.

Изисква се използването на капки за нос, както и напояване на носните проходи и задната стена на назофаринкса със специални антисептични разтвори.

При леко възпаление на сливиците може да се наложи употребата на противовъзпалителни и антибактериални средства.

Положително върху състоянието на пациента повлияват и лицеви масажи, дихателни упражнения, както и физическа терапия.

Добри резултати се получават и при климатолечение, което се свежда до редуване на почивки на планината и на море, както и посещения на специализирани здравни центрове.

Наличието на уголемена сливица изисква постоянно наблюдение от лекар. Втората и третата степен на заболяването са показател за хирургическа намеса.

В следващите точки ще се спрем на методите за лечение на трета сливица без операция.

Лечение с хомеопатия

Лечение с хомеопатия също е възможно да се извърши при наличието на трета сливица. Повтаряме, че неоперативните методи са подходящи само в начална фаза на проблема.

В това число са и хомеопатичните лекове, чиято употреба не означава пълен отказ от назначеното консервативно лечение.

 трета сливица лимфомиозот
Лимфомиозот – хомеопатичен лек, препоръчван при трета сливица.

Целта на хомеопатичните препарати е да помогнат за по-бързото овладяване на напрежението.

Да редуцират секрецията във възпалената област и по този начин да се намали оточността и всички други дискомфортни състояния, които изпитва пациентът с трета сливица.

Капки Лимфомиозот 

Капки Лимфомиозот са перфектният лек при трета сливица и всякакви проблеми, които тонзилите създават.

Този комбиниран хомеопатичен препарат може да бъде използван и след оперативно премахване на проблемната трета сливица.

В случаите на заболявания на щитовидната жлеза употребата му е нежелателна. При бременност и в период на лактация лечението с лимфомиозот трябва да се осъществява единствено по препоръка на специалист.

От пациентите от възрастовите групи, които е допустимо да се лекуват с този препарат, той се приема по три пъти на ден. Различни са само дозите, а те са както следва, според възрастта на лицето:

 • под 2 години – по 5 капки
 • 2-6 години – по 8 капки, трикратно
 • над 6 години – по 15-20 капки

Макар и рядко, лечението с този хомеопатичен препарат понякога е свързано с алергични реакции. Цената на опаковка с 30 мл от солта е около 15 лв. (Подробно за приложението на лимфомиозот при трета сливица)

Thuya 9ch (туя окциденталис)

Thuya 9ch е друг хомеопатичен лек, който Вашият хомеопат може да предпише при уголемена трета сливица. Препоръчва се при всякакви ангини и състояния, свързани с хипертрофизъм на сливиците.

Показание за предписанието на туя окциденталис е отделянето на жълто-зеленикава секреция от лигавиците, която е с неприятен аромат.

Препаратът може да се приема и от бременни пациентки. Стандартната доза от него е по пет гранулки. Броят на приемите и продължителността на терапията се определят от хомеопат.

Стандартно препаратите в това разреждане се препоръчват в количество от пет гранули, приемани през 10-15 минути до подобряване на състоянието. След това броят на приемите се редуцира до 2-3 пъти на ден.

Baryta carbonica 15 ch (барита карбоника)

Baryta carbonica 15 ch (барита карбоника) е друг хомеопатичен лек, предписван на пациенти с често повтарящи се възпаления на сливиците.

Пациентът тип „барита карбоника“ е срамежлив. Прохожда и проговаря късно. Това са и възрастни пациенти, за които се казва, че карат за втори път детските си години.

При УНГ патологии лечението с този препарат трябва да продължи 6 месеца. За този период пациентите трябва да приемат ежедневно по 5 гранулки.

Рецепти на Д-р Михайлов, хомеопат. Д-р Марио

Известният хомеопат д-р Михайлов препоръчва за справяне с трета сливица първо да се укрепи имунната защита на организма. За тази цел той препоръчва най-вече прием на клеева тинктура като възможно най-добрия природен имуностимулант.

За деца тя се дозира в количество от 1-2 капчици за всяка навършена годинка.

Известният хомеопат препоръчва и поставянето в носа по капка-две по няколко пъти на ден от разтвор от 10 мл сребърна вода и 5 капки клеева тинктура. Той, както и много негови колеги препоръчват прием на цинабсин. На този препарат ще се спрем малко по-долу.

Друг известен хомеопат д-р Марио Янакиев също препоръчва лечение на трета сливица с популярни хомеопатични препарати.

При задна хрема в съчетание с възпалено гърло и уголемена трета сливица, той препоръчва хепар сулфур 15 СН. Дозата, в която го изписва на малките си пациенти, е 3 пъти по 5 гранулки.

Когато възпалението на сливиците протича със запушен нос и чести отити, подходящата комбинация според д-р Марио, е хепар сулфур 15 СН и хидрастис 9 СН. И от двата препарата се приемат три пъти по пет топченца.

Той препоръчва още и инхалации с физиологичен разтвор. Както и прием на Дросера 9 сн. Препаратът се комбинира с хепар сулфур. И двата лека се приемат по описания по-горе начин. Комбинацията е подходяща при възпалени сливици и ларингит.

Хомеопатия за хъркане

Хомеопатия за хъркане включва лекарства, облекчаващи отока и възпалението на трета сливица. По този начин се потушава неприятния за пациентите с тази патология симптом – хъркане.

Сред препоръчваните за тази цел медикаменти се туберкулинум, дулкамара, калиум силфурикум, барита карбоникум и туя. Като цяло всички хомепатични лекове за справяне с подута трета сливица са ефективни и за справянето с този проблем.

Хомеопатът ще избере най-точния за Вас препарат, съобразявайки се с не само с вашето здравословно, но и емоционално състояние.

Лечение с хомеопатията тонзилотрен

тонзилотрен
Тонзилотрен се препоръчва за възпалени езични сливици.

Тонзилотрен е друг комбиниран хомеопатичен препарат, подходящ най-вече за възпалена езична сливица.

Този лек не само успокоява болката, но и минимизира риска от появата на усложнения и повторното заболяване.

Освен всичко това укрепва защитните механизми на организма.

Сред съставките в него са атропин сулфат, хепар сулфур, калиум бихромикум, силицея, меркуриус биойодатус.

Тонзилотрен се препоръчва на пациенти, навършили година. Схемите за прием са различни според състоянието на пациента:

 • Ангина и тонзилофарингит в остра и катарална форма – за пациентите от 1 до 12 години дозата е по таблетка на всек час, но не повече от осем таблетки на ден; за пациенти над тази възраст – по таблетка на час или общо 12 таблетки за деня.
 • Тонзилит (хроничен) – трикратно по таблетка за срок от два месеца; правят се общо три курса като интервалите между всеки от тях са 4 месеца.
 • След оперативно премахване на сливиците – започва се прием от трети ден като на ден се пият 3 пъти х 1 таблетка за срок от две седмици.

Начинът за прием на таблетките е стандартният и за останалите хомеопатични лекове. Половин час преди или след хранене като таблетките се смучат бавно.

Опаковка от 60 таблетки струва около 10 лв.

Цинабсин, имунокинд и трета сливица

Цинабсин е друг ефективен хомеопатичен препарат, препоръчван при възпалена носна сливица. Успокоява отока и нарушеното назално дишане. Намалява секретите. Подходящ е и за лечение на синузит. За максимална ефективност този препарат трябва да се приема за период от 3 месеца.

Подобрение от приема му може да се очаква на втората седмица от приема.

В състава на препоръчвания от много хомеопати цинабсин влизат доказали се хомеопатични компоненти като цинабарис, калиум бихромикум, хидрастис и ехинацея.

В острата фаза на проблема възрастните пациенти могат да приемат по 12 таблетки на ден – по една през час. По същата схема се лекуват и пациентите от останалите възрастови групи, но дневната доза е съобразена с тяхната възраст.

За деца между 2 и 6 години максималната доза е по 6 таблетки на ден. За деца между 6 и 12 години – 9 таблетки. Смучат се на час-два по една таблетка.

За последващо лечение дозата е по таблетка, приемана по три пъти на ден. Опаковка от 100 таблетки цинабсин струва 12 лв.

Прекрасен вариант, допълващ хомеопатичното и официалното лечение на трета сливица е имунокинд. Този хомеопатичен микс стимулира дейността на имунната система и съкращава значително продължителността на боледуване.

На ден се приемат по три таблетки, разделени в три приема. Препоръчително е лечебният курс да продължи м/у един и три месеца.

Опаковка от 150 таблетки имунокинд струва 10 лв.

Еуфорбиум, енгистол

трета сливица
Енгистол повлиява благоприятно при трета сливица, когато възпалението се дължи на настинка.

Сред хомеопатичните алтернативи за лечение на трета сливица е и еуфорбиум.

Препаратът ще откриете в разновидност назален спрей и сол. Цената на продуктите е между 12-15 лв. Солта е по-скъпа от спрея.

В острата фаза на заболяването се започва с прием на десет капки, които се приемат през четвърт час. След това приемите за деня се редуцират до 6 на брой по 10 капки във всеки.

Дозите еуфорбиум сол за пациентите от различните възрастови групи са както следва:

 • до 2 годинки – 3 пъти х 3 капки
 • 2-6 години – 3 пъти по пет капчици
 • 6-10 години – по десет капки три пъти на ден

От спрея възрастните може да впръскват в носа си между три и пет пъти на ден, по 1-2 впръсквания във всяка ноздра. За деца под 6 години се препоръчват 3-4 впръсквания на ден.

За активиране защитните механизми на организма при вирусни заболявания, подходящ е препаратът енгистол. За деца над 6 години и възрастни дозата е 3 х 1 таблетка.

За пациенти под три години дозата се редуцира наполовина – 3 х половин таблетка.

Децата на възраст 3-6 години също приемат три пъти по една таблетка.

Други хомеопатични средства за сливици

Друг хомеопатичен препарат за лечение на възпаление сливици е Ангин-хил S. В острата фаза на заболяването за период от два часа се приема по таблетка на всеки 15 минути.

След това приемите се свеждат по трикратно по таблетка, която се поставя под езика и се изчаква до пълното й разтваряне.

На пациенти под 3-годишна възраст схемата за лечение с този препарат може да бъде назначена единствено от педиатър. За всички над тази възраст стандартната доза е 3 пъти по таблетка.

Опаковка от този хомеопатичен препарат, съдържаща 50 таблетки, струва 10 лв.

При възпаления на сливиците може да се доверите и на шуслерови соли. В първия етап на заболяването препоръчвани са солите под номера 3 и 9. От тях приемайте по таблетка на всеки десет минути. Това се отнася за острата фаза на заболяването.

След това стандартната доза от всеки препарат е между 3 и 6 таблетки на ден.

Във втория етап на заболяването се препоръчва прием на номерата 6 и 12. От тях се приемат по две таблетки 4 пъти на ден до изчезване на оплакванията.

Други обичайни средства за сливици

Обичайно средство за лечение на сливици са капките за нос с вазоконструктивно действие. Те намаляват оточността на лигавицата и подобряват дихателната дейност. Най-често се предписва виброцил с тази цел. По една-две капки се поставят във всяка ноздра.

Лечението с подобни препарати не бива да продължава по-дълго от 5-7 дни. По-продължителна употреба може да доведе до развитие на атрофични процеси в носната лигавица (изтъняване и изсушаване). Преди приложението им носа на бебето трябва да се почистят от натрупаната слуз и корички.

За лечение на сливици често се предписват и лекарства с антиалергично действие. Тяхната цел е да намалят отока чрез положителното си въздействие върху алергена.

Тези препарати имат куп негативи, но когато употребата им е наложителна, няма как да се избегнат.

Понякога се налага и прием на антибиотици. Тяхната цел е да въздействат върху вируса, отговорен за възпалението. Само по този начин се осъществява ефективен контрол върху възпалителния процес и произтичащото от него възпаление.

Антихистамини

Антихистамините намират широко приложение при лечението на трета сливица. Предписват се в случаите, когато нейното уголемяване и възпаление е провокирано от алерген.

Повлиявайки на алергена, тези препарати успяват да тушират възпалението. Предписват се най-вече при хронични възпаления.

Зиртек (капки) против ефекти на алергия

зиртек трета сливица
Зиртек се препоръчва при възпалена трета сливица, когато причината за това е алергия.

Противоалергичните капки зиртек се препоръчва и при уголемена трета сливица, когато причината за това е попаднал в носоглътката алерген.

Препаратът, съдържащ цетиризинов дихидрохлорид, тушира бързо възпалението.

При алергия към активното вещество и тежки бъбречни увреждания, употребата на този лек не е препоръчителна.

За деца от 2-6 години количеството зиртек е пет капки, приемани по два пъти на ден. Децата от 6 до 12 години трябва да приемат два пъти по 10 капки. Възрастните се лекуват с еднократната дневна доза от 20 капки.

Опаковка с 20 мл от противоалергичния медикамент струва 19 лв.

Употреба на Ериус

ериус трета сливица
Ериус се препоръчва при възпалена трета сливица в случай на алергия.

Ериус е друг медикамент, препоръчван при увеличена трета сливица в случаите, когато става въпрос за алергия.

Предимството на този съвременен медикамент е, че не предизвиква сънливост за разлика от другите препарати от групата.

Популярният антихистамин с активен компонент деслоратадин се предлага в разновидност сироп и таблетки.

Вторият вариант е подходящ за деца и възрастни над 12 години. От него те трябва да приемат по таблетка.

Препоръчителната цена за опаковка от 10 таблетки е 3,72 лв.

Течната формула се препоръчва в следните дневни количества за деца от съответните възрастови групи:

 • по 2,5 мл за пациентите 1-5 години
 • по 5 мл за деца 6-11 години
 • по 10 мл за пациенти 11+ години

Опаковка 120 мл от сиропа струва 7,60 лв.

Операция на трета сливица при деца

Операция на трета сливица
Операция на трета сливица при деца се извършва най-често под локална анестезия.

Уголемени сливици показват, че в тялото на детето или вече е започнала инфекциозен процес.

Ако той продължава дълго, е необходимо да се направи необходимото, за да спре възможно по-скоро.

В случай, че консервативното лечение се окаже нерезултатно, подхожда се към оперативно премахване на третата сливица.

Такава операция се препоръчва след края на пубертета, защото жлезите отслабват след тази възраст. Но ако е налице хроничен тонзилит, манипулацията се извършва дори и при малки деца.

Показания за оперативно премахване на трета сливица има при нарушение на назалното дишане и най-вече буквалното спиране на дихателната дейност по време на сън.

Затруднено преглъщане, дишане с отворена уста, увреден слух, възпаление на средното ухо и бледа кожа поради хипоксия са други показания за необходимостта от манипулацията.

В повечето случаи преди манипулацията се поставя локална анестезия от 1% разтвор на новокаин и лидокаин. В някои случаи се използва обща ендотрахеална анестезия.

Операцията трае около 30-40 минути. Разрезът се прави в по-ниския полюс на сливиците. След това със специална кука се отделят предната и задната дъга. Следва отделяне на проблемната сливица от леглото й.

Преди операцията се назначават изследвания на кръв и урина.

Операция с лазер за вадене на сливици + цена

трета сливица
Хъркането е едно от показанията за необходимостта от операция за премахване на трета сливица.

Опцията за операция с лазер за вадене на сливици не се използва при деца на възраст под 10 години.

Манипулацията е безкръвна. Чрез лазерният лъч се загрява тъканта, което води до нейното унищожаване. Това води до намаляване на обема на сливиците.

С лазер може да се премахнат лезиите в дълбочина, като същевременно се запази капсулата и горните слоеве.

Лазерната операция за премахване на сливици се извършва под местна упойка. Тя е с продължителност от около 20 минути. Не се изисква болничен престой. Цените на операции по този метод започват от 400 лв.

Махане на сливици

Преди да се пристъпи към махане на сливици трябва внимателно да се оценят плюсовете и минусите от това.

Махането на уголемена сливица не решава проблемите. Понякога дори ги задълбочава. Сливиците са важна част от имунната система. Без тях вирусите и бактериите проникват безпрепятствено в дихателната система.

И след като сливиците липсват, заразата се разпространява директно към белите дробове. Не са никак малко случаите на пациенти с отстранена сливица, които боледуват често от бронхит и пневмония.

Но за съжаление е вярно това, че лимфоидната тъкан събира микроби и зарази и ги разпространява в тялото. Не е изключен риска и от повторната поява на трета сливица, което напълно обезсмисля извършването на операцията.

Преди извършването на операция за премахване на трета сливица потърсете и второ мнение.

Безоперационно свиване на трета сливица

За щастие съвременната медицина предлага и метод за безоперационно свиване на трета сливица. В случая се разчита на полезния ефект, който лазерното лъчение оказва върху лимфоидната тъкан.

Специални процедури, провеждани с лазер, водят до свиване на трета сливица. Безполезната тъкан буквално изсъхва под въздействието на лазерните лъчи.

За да се постигне този ефект е необходимо пациентът да се подлага на процедури с лазер в продължение на три-четири седмици. Манипулациите се извършват два пъти седмично. Продължителността на всяка процедура е от десет минути.

Мнения за д-р Венцислав Цветков и за какво го търсят?

Д-р Венцислав Цветков е началник на УНГ отделението във ВМА. Занимава се и с пластична хирургия, не само със стандартните операции за разрешаване на конкретен здравословен УНГ проблем.

Той е един от най-търсените хирурзи у нас за ринопластика. Ето какви са мненията за него във форумите:

Роника споделя, че е изключително доволна от резултата след ринопластиката при него.

Потребителка с ник нейм Алабала също споделя в популярен женски форум възхищението си от професионализма на д-р Венцислав Цветков. Тя е очарована от крайния резултат и от отношението на специалиста към нея.

Още една доволна пациентка е Тедидиет, която споделя, че благодарение на доктора си е върнала женското самочувствие.

Тя се доверила на д-р Венцислав Цветков след 4 неуспешни и изключително мъчителни за нея опита да постигне съразмерни пропорции на носа си.

Особености на вадене на трета сливица при деца

Ваденето на трета сливица при деца е стрес не само за неукрепналата имунна система на детето. Но и удар върху психичното му благосъстояние. Децата преживяват много тежко третата сливица и заради дискомфорта, с които е свързано премахването й.

Изключително трудно за малките пациенти е излизането от упойка. Не са изключени случаите на повишена агресивност.

Обикновено след навършването на десет години третата сливица започва да се свива сама. Ако ваденето й не е наложително в по-ранен етап е препоръчително да се изчака до навършването на тази възраст и отново да се проследи състоянието на детето.

Възстановяване след операция на сливици

Възстановяването след манипулацията трае обикновено няколко дни. Забранено е да се говори през първия ден. Два часа след операцията на детето може да се даде топло мляко или течна млечна каша.

Възрастните могат да се пият само чай със стайна температура. Предписва се и диета с предимно течна храна Избягват се храните с високо протеиново и мастно съдържание.

В първия ден след операцията детето може да се оплаква от болки в гърлото. На третия-четвъртия ден е възможно покачване на температурата. Не са изключени болки при преглъщане и кашлица.

Болки в ушите също са нормални в резултат от инервацията между гърлото и носа. Изхвърлянето на зловонни секрети също не е изключено.

До седмица след операцията е препоръчително да се избягва физическото натоварване. Може да се приемат и обезболяващи. Но в никакъв случай аспирин.

Има ли билки или алтернативен лек за сливици?

сливици
За лечение на възпалени сливици се използват и алтернативни лекове

Народната медицина предлага куп методи като алтернативен лек за уголемени и възпалени сливици.

Но не бива да разчитате единствено на тези лекове. Приложението им не означава, че трябва да пренебрегнете назначените от УНГ специалиста лечебни подходи.

Лечение със сокове

При възпалена трета сливица може да опитате и лечение със сокове. Използват се растения с доказан стимулиращ ефект върху имунната система и противовъзпалително действие.

Сок от пресни листа каланхое е един от възможните лекове. От тази течност се поставят във всяка ноздра по 3 – 5 капки 3 пъти на ден.

Затоплен сок от червено цвекло е добре да се приема вътрешно. Количеството от него е 1 чаша. Пие се преди лягане.
червено цвекло.

Лекът може да се прилага и назално. Във всяка ноздра се поставят по 5 – 6 капки. Това се прави 3 пъти на ден. Може да опитате и с тампони, напоени в сок червено цвекло.
Друг възможен микс включва 10 чаени лъжички сок от моркови и 6 супени лъжици сок от спанак. Това количество от сока трябва да се изпие за един ден.
Помага и приеман на гладно сок от алое листа. Пресният сок се смесва със същото количество топла преварена вода.
С тази смес правете гаргара 1 – 2 пъти на ден. При назално приложение схемата е следната 3 – 5 капки се поставят във всяка ноздра на всеки 2 – 3 часа.

Влажни инхалации с физиологичен разтвор

Инхалации с физиологичен разтвор са чудесен начин за справяне с назалните проблеми. Използвайте инхалатор за добри резултати. Разтворът може да е от тези, които се продават в аптеката на дозички. Или да си го приготвите сами.

За него е необходимо в 1 литър студена вода да се разтвори 1 супена лъжица сол. С приготвения разтвор трябва да се промива носа 4 пъти. Използвайте го и за инхалации. Добре е на ден да се правят по 2-3 процедури с инхалатора за домашна употреба.

Фитотерапия (билки)

Лечение с билки също се прилага с успех при увеличена трета сливица. Предлагаме няколко мощни лека, които може да опитате.

По супена лъжица от билките исландски лишей и мащерка се смесват с 1 супена лъжица захар. Прибавят се към 1 чаша вряла вода. Течността престоява 15 – 20 минути, след което се прецежда. Количеството се изпива преди сън.

Смесете равни части листа от малина, градински чай (лист), липа (цветове) и мента.
От тази смес вземете 40 грама. Количеството изсипете в термос с 1 л вряла вода. Киснете 2 – 2.5 часа, след което филтрирайте и овкусете с мед. Приемайте от този лек по 0,5 чаша 2 пъти на ден.

Друг лек включва глава лук, две чаши вода и супена лъжица мед. Стритият лук се залива със студена вода и се кисне 5 – 6 часа, След това се вари на водна баня до кипене. Не допускайте течността да заври. Киснете я още 2 часа и прецедете. Добавете мед.

С получения разтвор промивайте носа и правете гаргари на гърлото 4 – 5 пъти на ден.

трета сливица билки
Билки помагат при възпалена трета сливица.

Смесете шест супени лъжици жълт кантарион (натрошен), 2 супени лъжици бадемово масло, 1/2 л зехтин.

Сместа сложете на водна баня и я оставете да заври. Варете в продължение на 10-12 минути. След това я охладете на стайна температура и прецедете. Смесва се с 2 супени лъжици мед. По 5 – 6 пъти на ден приемайте по лъжица от този лек.

Смесете три чаени лъжици цвят от лайка с 2 супени лъжици липов цвят. От този микс вземете една супена лъжица. Количеството прибавете към 1 чаша вряла вода. Киснете 20 минути и прецедете.

Използвайте лека за гаргара три пъти на ден в продължение на 5 – 7 дни.

За лечение на трета сливица може да използвате и 20 гр борови пъпки. Прибавете суровината към 1 чаша вряща вода.

Кипнете я на водна баня и я оставете да престои върху нея в продължение на 10 минути. След това вдишвайте няколко минути отделящите се изпарения.

Лечение със сол

Лечение със сол също се прилага като алтернативен метод при възпалени сливици. Изсипете шепа сол в тенджера и я я загрейте. Изсипете я в торбичка от плат.

Топлата торбичка се прикрепва към ходилата на пациента и той се завива с вълнена завивка. Остава така възможно по-дълго.
Друг вариант включва 1 кг морска сол, която се затопля в тенджера. Към нея се добавят 1 – 2 капки масло от градински чай или от лимон. Етеричното масло може да бъде заместено с натрошени билки с антисептично действие (градински чай, лайка, лавандула, хвойна и други).

Покрийте главата си с кърпа. Наведете се над съда със солта и вдишвайте отделящите се пари в продължение на няколко минутки.

Мумио

Мумио (0,2 гр), разтворено в чаша топло мляко, също се използва като алтернативен лек при проблеми със сливиците. С тази течност правете гаргара по 3-4 пъти на ден. Облекчение ще почувствате още след първото приложение на лека.

Други рецепти

След хранене мажете сливиците с пресен лимонов сок. Правете това 5-6 пъти на ден.

Половин час киснете в две чаши вряща вода 4 супени лъжци градински чай. Използвайте прецедената течност за гаргара.

Дъбова кора е друг алтернативен лек при трета сливица. Щипка от нарязана суровина прибавете към половин литър вода. Варете в продължение на 20 минути. Настоявайте още два часа и прецедете.

По няколко пъти на ден правете гаргари с този антисептичен разтвор. Лекът се справя успешно с лош дъх в устата, кървене на венците, стоматит, хроничен тонзилит и фарингит.

Изсушени корените чемерика са друг възможен лек. Пригответе тестото от брашно и вода и го разточете. Ширината на разточеното парче лента трябва да бъде достатъчна за увиване гърлото на пациента.

Разточената лента тесто поръсете със стрит на прах корен чемерика. Прилаган за лечение на деца този компрес се държи половин час. Възрастните могат да останат с него през цялата нощ. Повтаря се до пълно изцеление.

Алтернативен лек е и уханното борово масло. По 4 пъти на ден втривайте количеството от етеричния извлек в областта на шията и гърдите. Направете с него и масаж на краката. Процедурата се извършва на всеки 5 – 6 часа при обостряне на хроничен аденоидит.

Помагат и компреси от разтопен ланолин и зехтин. Със същата смес се мажат и краката и се преспива така.

За гаргара може да използвате смес от вода с оцет, гъст сок от черница и инфуз от цветове нар и зелени смокини, варени с мед.

Антисептици. Коларгол, сребърна вода

При лечението на уголемени и възпалени сливици задължително се използват и достъпните антисептици. Сребърна вода и капки коларгол са задължителни.

По два-три пъти на ден  добре да се правят гаргари с колоидно сребро (сребърна вода).

За приготвянето на капки коларгол най-добре се доверете на фармацевта. От тях слагайте по 1-2 две в носа на детето, един или два пъти на ден. Доверете се на препоръката на педиатъра.

Витамини (поливитаминни комплекси)

За укрепване на имунната дейност и по-бързо преодоляване на възпалението се препоръчват и следните витамини – С, Е, К (с цел прфилактика), А и елементи от групата В.

Постарайте се да набавяте на себе си или на болното дете чрез храната. Но ако това Ви се струва сложно и невъзможно, заложете на поливитаминни добавки. Мненията са тях са разнополюсни. Но повече лекари ги препоръчват като допълнение към назначеното лечение.

Нагревки, физиотерапия, ултразвук

трета сливица
Третата сливица обикновено се свива след навършването на 12 години.

Физиотерапевтичните методи също помагат за свиване на трета сливица.

Сред тях са нагревки и ултразвук. Назначават се по схема според възрастта и състоянието на пациента.

Обикновено се правят два пъти седмично, като всяка процедура трае около 10 минути.

Трайно подобрение настъпва след курс от два месеца или повече. Това преценява специалистът.

Упражнения

За лечение на сливици помагат и дихателни упражнения. При остъра форма на проблема упражненията трябва да започнат след възстановяването. При хронична – в интервала между обострянията.

Предлагаме няколко упражнения, подходящи за изпълнение и в двата случая. Те са не само лесни. Но и някои от тях са изключително интересни за децата.
Упражнение 1: Изходна позиция за неговото изпълнение е в изправено или седящо положение на тялото. Започнете с бавно вдишване и издишване през едната ноздра. След това вдишайте и издишайте през двете ноздри.

Следва вдишване през дясната ноздра и издишайте през лявата страна. След това вдишайте през лявата ноздра и издишайте през дясната. Следва вдишване през носа и издишване през устата.

Добре е след изпълнението на това упражнение да се направи лек масаж на ноздрите.
Упражнение 2 . Просто оставете детето да надува балон или друг тип надуваема играчка.
Упражнение 3 . То включва правенето на мехурчета в съд с вода. На детето се дава сламка и то трябва да накара водата да „заври“. Просто вкарва въздух в сламката и го задържа до появата на балончета на повърхността на водата.

Продължителността на упражнението е 5 минути. То се извършва ежедневно в продължение на няколко месеца.
Препоръчват се още ежедневни игри на открито и плуване.

Още информация за трета сливица на английски език: Nasopharyngeal Tonsil. На немски: Tonsilla pharyngealis. На испански: Amígdala faríngea. На руски: Третья миндалина. На турски: Lenf bezi. На гръцки: ρινοφαρυγγικές αμυγδαλής.

Ако намирате този материал за полезен и изчерпателен, споделете го с приятелите си в социалните мрежи и не забравяйте да гласувате за него чрез скалата под видеото. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Трета сливица: Какво да правим (операция, свиване с билки, лекарства и хомеопатия)
5 (100%) 6 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar