Бъбречна недостатъчност: Официално лечение, билкови лекове, симптоми, изследвания и трансплантация

Симптоми и лечение на бъбречна недостатъчност с лекарства, билки и процедури. ☊ Степени и изследвания, остра и хронична БН. ☊ Диета. ☊ Причини.

Още в текста: ☊ Лечение в домашни условия, профилактика. ☊ Билки при бъбречна криза. ☊ Как се прилагат фуроземид и ванкомицин. ☊ Диализа и хемодиализа.

☊ Лекарства и билки – диуретици. ☊ Как се прави трансплантация на бъбрек у нас.
Симптоми на бъбречна недостатъчност
Диагнозата бъбречна недостатъчност ни кара да настръхваме от ужас. С нея се свързват нарушения в основната бъбречна функция, които в повечето случаи водят до необратими последствия. Казано по-просто, бъбреците губят способността си да изхвърлят токсините и те остават в нашето тяло.
За щастие БН (бъбречна недостатъчност ) е обратим процес, но само когато се “хване” в началото. В случая става въпрос за острата форма на заболяването, която възниква внезапно. Важно е да се знае, че липсата на адекватни мерки води до състояние, застрашаващо живота.

БН често се оказва диагноза за цял живот. Това се случва при хронична бъбречна недостатъчност, когато измененията и уврежданията в резултат от тях, са необратими.

Ще се спрем на симптоматиката и на двете разновидности, в които протича тази патология.

Симптоми на остра бъбречна недостатъчност

бъбречна недостатъчност

При бъбречна недостатъчност бъбреците губят способността да изпълняват основната си функция.

Остра бъбречна недостатъчност е по-малкото зло, тъй като при адекватни мерки, измененията в бъбреците са обратими.

Когато заболяването протича в остър, симптомите му в голяма степен са причинно-следствени. Точните симптоми на остра БН недостатъчност са различни в различните етапи на заболяването.

При етап I (първоначален) специфични симптоми не са налични. Въпреки това уврежданията на бъбреците вече са в ход.

Етап II, известен още като олигурия, протича с рязко намаляване на отделяната урина. То пада под 500 мл. Променя се и цвета на отделяната течност. Тя става по-тъмна.

Следва развитие на анурия. При това състояние отделяното количество урина е не повече от 50 мл. През този период започва натрупване в кръвта на метаболитни крайни продукти. Повечето, от които са всъщност азотни съединения.

Тъй като бъбреците на практика престават да функционират, това смущение води и до електролитен дисбаланс и смущения в алкално-киселинното равновесие. Развива се метаболитна ацидоза (подкиселяване на кръвта).

В резултат на тези процеси се появяват първичните симптоми на остра бъбречна недостатъчност, изразяващи се в:

 • загуба на апетит
 • гадене и повръщане
 • оток на белия дроб или дори на мозъка
 • главоболие, сънливост, объркване и дори изпадане в кома
 • нарушения на сърдечния ритъм, причинени от повишено кръвно

Този етап продължава средно 10-15 дни. Продължителността му е в пряка зависимост от размера на бъбречното увреждане, адекватността на лечението и скоростта на регенерация на бъбречната епител.

Етап III се характеризира с постепенно намаляване на диурезата. Той протича в две подфази. В първата дневно количество на урината не надвишава 400 мл (първоначална диуреза).

Постепенно започва увеличаване обема на урината. Това се случва във вторичната фаза на полиурия. Отделяното количество урина се увеличава до два литра или повече.

Това предполага възстановяване на гломерулната бъбречна функция. Специфично за периода на полиурия е, че утайката на урината съдържа множество протеини и червени кръвни клетки.

Постепенно започва изхвърляне на метаболитните азотни продукт и се възстановява нормалното количество калий. Етапът диуреза трае около 10-12 дни.

Етап IV  (оздравяващ) се характеризира с възстановяване на нормалния дневен обем урина. Възстановяват се още киселинно-алкалният и електролитният баланс.

Тази стъпка отнема много време, понякога до 1 година. Може и повече. Острата бъбречна недостатъчност може да стане хронична при неадекватно лечение.

На хронична бъбречна недостатъчност

бъбречна недостатъчност

Бъбречна недостатъчност е обратим процес, когато се приложи адекватно лечение в острата фаза на заболяването.

Заболяването хронична бъбречна недостатъчност включва комплекс от симптоми, причинени от рязко намаляване броя бъбречните нефрони.

Тези промени водят не само до увреждане на бъбречната функция и дисбаланс в алкално-киселинното и метаболитното равновесие. Постепенно пораженията от хронична БН засягат дейността на всички органи и системи. Симптоматиката на заболяването зависи от това кои са засегнатите системи.

Първата фаза на хроничната недостатъчност е известна още като латентен период. Той може да бъде асимптоматичен или проявяващата се симптоматика да е с неизяснен характер. (Подробно и полезно четиво за бъбречна криза)

След прехода към следващата форма на хронична бъбречна недостатъчност – компенсирана, симптоматиката става по-ярка и се изразява в:

 • загуба на апетит
 • умора
 • гадене и повръщане
 • често и мъчително главоболие
 • подуване на лицето и крайниците

Пациентът има желание да ограничи двигателната си дейност. Усеща слабост и апатия.

Следващия етап се нарича интермитация. Клинично се характеризира с ярка експресия на всички по-горе изброени симптоми.

С прогресирането на този етап идва и следващият – терминален. Изразява се в:

 • загуба на тегло
 • атрофия на подкожна мастна тъкан и мускулите;
 • жълтеникав цвят на кожата
 • суха и лющеща се кожа с драскотини и кървящи рани
 • амонячен дъх от устата.

Промените, настъпващи в последната фаза на хронична БН, засягат всички органи и системи. Изразяват се в следните симптоми:

 • хипертония, хипертрофия на сърцето, тахикардия, уремичен перикардит
 • вътрешни кръвоизливи
 • замъглено виждане
 • спиране на менструалния цикъл
 • кървене от венците
 • повишена чупливост на косата и ноктите
 • задух, кашлица
 • натрупване на течност в плевралната кухина, което води до белодробен оток
 • загуба на апетит, гадене, повръщане, неприятен вкус в устата, язви и стомашно кървене – всичко това се появява в резултат от дразнещия ефект на метаболитните продукти върху лигавицата на стомаха.
 • подагра и остеопороза
 • мускулни болки, спазми, сърбеж на крайниците, загуба на памет, невроза, главоболие – това се пораженията върху нервната система
 • протеиноурия (белтък в урината)
 • анемия

Степени на бъбречната недостатъчност

За назначаване на точното лечение от първостепенно значение е определяне степента на заболяването. Бъбречната недостатъчно се развива в пет степени. При всяка от тях увреждането е с различен обхват.

Първа степен, известна още като компенсирана – бъбречното увреждане вече в ход, но това е обратимо.

На този етап най-важната бъбречна функция – пречистване на кръвта се осъществява с нормална или превишена скорост ( измерва се с показателя гломерулната филтрация).

Втора степен БН започва забавяне скоростта на филтрация, което се осъществява с умерени темпове. На този етап се променят и стойностите на креатинина .

Бъбречна недостатъчност в трета степен (изразена бъбречна недостатъчност) се характеризира със средно забавяне скоростта на пречистване на кръвта.

Четвърта степен бъбречна недостатъчност (напреднала) – увреждането е в напреднал стадий. Липсва възможност за компенсация.

Пета степен на БН се нарича още терминална. Типично за нея е увреждането на 90% от бъбречните неврони. Креатининът е достигнал пиковите си стойности.

Изследвания, които се правят

бъбречна недостатъчност

Бъбречна недостатъчност е заболяване, което протича в пет степени.

За диагностициране на бъбречна недостатъчност и най-вече за определяне степента на увреждане, се назначават куп изследвания.

Задължителни са тези на кръвта и урината. Ще се спрем не само на методите за диагностика, но и на стойностите на важните показатели.

Задължително прочетете и този подробен материал, посветен на бъбречна недостатъчност.

Стойности на креатинин при диагностиката

При диагностика на БН и най-вече на нейната степен се разчита и на стойностите на креатинин. Всички знаем, че това е отпаден продукт, който се отделя в резултат от метаболитните процеси, протичащи в тялото.

Креатининът се освобождава при трансформацията на приетите чрез храната аминокиселини и протеини в енергия.

Нормално отделеният при този процес отпаден продукт да се изхвърли, а произведената с негова помощ енергия да се изразходи. При смущения в бъбречната дейност в тялото остават по-високи стойности от метаболитния ензим.

Този продукт се отделя постоянно, тъй организмът непрекъсното се нуждае от енергия за важни клетъчни процеси. Когато бъбреците функционират нормално, креатининът се движи в нормални стойности.

В здравия детски организъм този показател има стойност между 45 и 105  ммол/л. При тийнейджъри показателят се движи в границите между 26 и 62 ммол/л; при жените  е м/у 44 и 80  ммол/л, а при мъжете от 47 до 110 ммол/л.

Тези стойности са вариращи. Има и други показатели като възраст и общо здравословно състояние, които влияят върху тях. Ето все пак какви са креатининовите стойности в различните степени бъбречна недостатъчност:

 • Първа степен – от 133 до 59.1 ммол/л (показват, че нещо не е наред)
 • Втора степен – движат се в интервала от 159.2 до 353.6 ммол/л.
 • Трета степен  – креатининът в случая е от 353.6 до 707.2 ммол/л.
 • Степен четвърта – на този етап стойностите на креатинина са от 707.2 до 1362 ммол/л.
 • Пета степен – 1362 ммол/л (пикова стойност)

Изследвания на кръвта

Изследванията на кръвта са най-важните при диагностициране на бъбречна недостатъчност. При остра и хронична форма на заболяването в общия кръвен анализ се откриват някои специфични изменения:

 • увеличаване на броя на левкоцитите, повишена скорост на утаяване на еритроцитите ( показателят СУЕ ) –  всичко това е сигурен признак на инфекция и протичащо в тялото възпаление
 • намаляване на броя на еритроцити и спад на хемоглобина ( бъбречната недостатъчност е довела до анемия )
 • намаляване на броя на тромбоцитите (обикновено намалението не е чувствително, но все пак го има).

Биохимични изследвания

бъбречна недостатъчност

Изследвания на кръвта са задължителни при диагностициране на бъбречна недостатъчност.

Понякога обикновените изследвания на кръвта се оказват недостатъчни.

Назначават се и биохимични изследвания, улесняващи поставянето на диагноза. Изследваните в случая показатели дават ясна картина за протичащия патологичен процес.

В случая се назначава биохимичен анализ на кръвта. Проследяват се нивата на урея – важен краен продукт от преработката на белтъчините в енергия. Увеличаване на нивата на урея (над 6.6 ммол / л) и на креатинин (повече от 145 микромола/л) сингализирата за проблем.

Следи се още и за наличието на състояния като хиперкалиемия, хипонатриемия, хиперфосфатемия, хипокалцемия. В резултат от увредената бъбречна дейност в тялото се наблюдава недостиг или липса на важни елементи като калций, калий, натрий, магнезий. Те повлиява пряко върху костното здраве и сърдечната дейноста.

Във фазата на полиурия може да се развие хипокалиемия и хиперкалциемия. Кръв с рН по-ниско от 7.35 единици показва метаболитна ацидоза.

В биохимичните изследвания за диагностика на бъбречна недостатъчност ( най-вече в хронична форма) се проследява и показателят пикочна киселина. Това вещество се внася в тялото чрез пуриновите храни (най-вече дивеча, червеното месо, карантиите). Образува се и от по-прости съединения.

При аномалии в бъбречната дейност пикочната киселина се отлага във формата на кристалчета, които поразяват ставите (заболяването се нарича подагра). Нормалната стойност на пикочна киселина е 410 ммол/л. Но тя зависи от много показатели.

Подробно за пикочна киселина четете ТУК!

Биохомичните изследвания при диагностика на БН включват и още един биохимичен показател – общ белтък. Нормалните стойности за него са между 50 и 80 грама за литър. Стойности под тези граници потвърждават съмнението за бъбречно заболяване.

При биохимичен анализ на кръвта при остра форма на заболяването са налични следните отклонения:

 • по-ниски или по-високи нива на калций и калий
 • по-ниски или по-високи нива на фосфор;
 • повишаване нивата на магнезий
 • увеличаване на концентрацията на креатинин
 • намаляване на рН ( в резултат се наблюдава подкиселяване на кръвта).

При хронична бъбречна недостатъчност в биохимичен анализ на кръвта обикновено се констатират следните изменения:

 • повишени стойности урея, остатъчни количества азот в кръвта, което се изразява в по-висок креатинин
 • повишаване на нивата на калий и фосфор
 • спад  в калциевите стойности
 • понижено протеиново съдържание
 • повишени нива на холестерол – знак на атеросклероза, предизвикана от нарушения бъбречен кръвоток.

Киселинно-алкални показатели и електролити

При бъбречни смущения настъпват изменения в киселинно алкалните показатели (рН на кръвта). Наблюдават се изменения в нивата на електролитите калций, калий, фосфор, магнезий и натрий. Това се дължи на неспособността на болните бъбреци да пречистят тялото пълноценно и да изхвърлят излишното от него.

По-горе обяснихме в каква посока се движат тези показатели при хроничната и острата форма на БН. Сега ще поясним какви са референтните им стойности с уточнението, че те може да са различни в лабораторията, в която се провежда изследването:

 • калций за възрастни от 2,25 до 2,75 ммол/л, а за деца – от 1,9 до 2,7 ммол/л
 • калий – от 3,5 до 5,6 ммол/л
 • магнезий – от 0,7 до 1,20 ммол/л
 • натрий – в границата 136-151 ммол/л

Реферетните стойности на киселинността на кръвта са съответно в интервала от 7,36 до 7,44 log/mol. При бъбречна недостатъчност този показател е под нормата.

Урина, хормони

бъбречна недостатъчност

Изследване на урината също е задължително при бъбречна недостатъчност.

В общия анализ на урина за диагностициране на остра и хронична бъбречна недостатъчност се наблюдават промените в плътността на отделяната течност. Наличието на белтък в нея.

Проследяват се стойностите на еритроцитите по време на уролитиаза.
Наличието на левкоцити в урината е главен признак за бъбречен проблем.

Ако бъбречна дисфункция е причинена от инфекция, патогенът се открива по време на проучването.

За извършване на изследването пациентът събира урината, която отделя в рамките на 8 дни в специални контейнери. На всеки три часа се събира в нов контейнер.

Важно при диагностицирането е да се определи плътността и обема на урина. Оценява се бъбречната функция с огледа на обема отпадна течност, която се отделя през деня и през нощта.

Нарушените нива калций при бъбречна недостатъчност се установяват и чрез изследване на паратхормон. Той се отделя от жлезите, разположени в близост до щитовидната жлеза.

При завишени калциеви нива, този хормон се произвежда в недостатъчни количества. И обратното при понижени нива на калций. Нормалните показатели на този хормон варират 10-65 ng/l.

Най-точно е изследването, проведено в сутрешните часове, след ставане от сън. Задължително е поне 8 часа преди това пациентът да не е приемал никаква храна.

Ехокардиограф, кардиография и други

Задължително при съмнение за остра бъбречна недостатъчност се прави кардиография. С ехокардиограф се идентифицират нарушения на сърдечната аритмия. Изследването не е болезнено.

Извършва се с ехографски уреди, които дават информация в реално време за наблюдавания орган.

Чрез ултразвуково изследване се добива информация за притока на кръв в кръвоносните съдове на бъбреците.

Други методи за диагностика на бъбречна недостатъчност са ултрасонография, компютърна томография и магнитен резонанс.

Те позволяват да се разглеждат бъбреците, тяхната вътрешна структура, легенчето, уретера и пикочния мехур.

При остра бъбречна недостатъчност компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и ултразвук най-често се използват, за да се открият причините за стесняване на пикочните пътища.

Рентгенография на гръдния кош се назначава за откриване на нарушения на дихателната система при съмнение, че те са отговорни за бъбречна недостатъчност.

 

В случаи на съмнение и при невъзможност да се постави диагноза се назначава бъбречна биопсия. С помощта на специална дебела игла през кожата се взима бъбречна тъкан. Тя се изпраща за изследване под микроскоп в лаборатория.

Лечение на хронична и остра БН

Лечение на остра бъбречна недостатъчност зависи от стадия на основното заболяване. Веднага след диагностицирането се премахват факторите, отговорни за проблема.

Необходимо е преди всичко да се възстанови проходимостта на пикочните пътища за безпроблемно преминаване на урината през тях.

При голяма загуба на кръв се налага преливане. Ако е необходимо се прилага интравенозно физиологичен разтвор, глюкоза и други лекарства.

Лекарят предписва и в случаите, когато киселинността (рН) на кръвта пада под критичната стойност – 7,2.

В случая интравенозно се прилага разтвор на натриев бикарбонат, докато концентрацията му в кръвта се повишава до определена стойност и рН показателят се вдигне до 7.35.

Необходимо е да се премахне препятствието, което не позволява изтичането на урина (тумори, камъни и т.н.). В повечето случаи това изисква хирургическа намеса.

Част от лечението е и хемодиалзита и перитонеална диализа, на които ще се спрем по-долу.

бъбречна недостатъчност хемодиализа

Хемодилиза се прилага, когато лекарствата не действат.

При хронична БН лечението е насочено към повлияване на основното заболяване. Задължително е да се избягва хипотермия, голямо физическо и емоционално натоварване.

Работещите пациенти е задължително да си осигурят допълнителна релаксация и по-дълъг отпуск.

При хипертония се назначава ограничение в количеството на приеманите течности. То трябва да бъде с около 300-500 мл повече от количеството на отделяната урина.

При хронична форма на бъбречна недостатъчност може да се наложи преливане на еритроцитен концентрат.

Диета и хранене при бъбречна недостатъчност

Важен момент в лечението и контрола на бъбречна недостатъчност е специалната диета. Тя помага не само за намаляване на натоварването на бъбреците, но и забавя напредването на заболяването.

Основните принципи на диетата при хронична бъбречна недостатъчност са следните:

 • Ограничава се консумацията на протеинови храни, както и тези, които са високо калорични.
 • Приемат се достатъчно плодове и зеленчуци.
 • Контролира се приема на сол и течности.
 • Консумацията на термично обработени плодове и зеленчуци се разрешава 1-2 пъти седмично.

В началния етап на заболяването количество протеини се изчислява по следния начин – по грам на всеки кг телесно тегло). В по-късните етапи на заболяването дневният протеинов прием не трябва да надвишават 20-30 грама.

Междувременно трябва да се приемат в адекватни количества незаменими аминокиселини (дневната норма се покрива от две кокоши яйца).

Дневните калории трябва да се набавят предимно чрез растителни мазнини и въглехидрати. При такива условия на неизхвърлените азотни токсини могат да се използват за синтез на незаменими аминокиселини.

Дневното количество течности, приеман при хронична бъбречна недостатъчност, се изчислява по формулата: количеството отделяна урина за деня + още 500-800 мл.

Това включва абсолютно всички течности, които се приемат (напитки, супи, плодове, зеленчуци).

При липса на тежка хипертония и оток с цел опазването на водния баланс може да се приемат 4-6 грама сол ежедневно.

Ако приеманите лекарства съдържат натриеви компоненти, количеството на приеманата сол в храната се редуцира.

Когато пациентът се оплаква от хипертония и оток, солта е ежедневно меню се ограничава до 3-4 грама или дори по-малко. Продължителното значително ограничаване на солта е желателно. По този начин не само се намалява отока, но и се намалява риска от куп усложнения.

Лечение на бъбречна недостатъчност с билки

При бъбречна недостатъчност може да разчитате и любимите ни билки, за да подобрите състоянието си. Наивно е да твърдим, че те могат да излекуват напълно заболяването, но със сигурност могат да облекчат процеса на уриниране и пречистване. Както и да успокоят свързаните със заболяването оплаквания като високо кръвно и ставни болки. (Още за лечението на болни бъбреци с билки)

За облекчаване на симптомите на бъбречна недостатъчност няма да сгрешите, ако се доверите на билкова отвара, приготвена от листа червена боровинка, лайка (цветове), трицветна теменуга и глухарче.

бъбречна недостатъчност

Мечо грозде облекчава състоянието при бъбречна недостатъчност.

Всички билки използвайте в равни пропорции и ги смесете. За получаването на лекарствената отвара вземете 3 супени лъжици от микса.

Количеството залейте с чаша вряща вода. Настоявайте 40-60 минути. Приемайте от запарката по една трета чаша. Приемите се осъществяват 5 пъти на ден.

Не по-малко ефективна е сместа от равни части маточина, мента, жълт кантарион и невен. В 500 мл гореща вода прибавете 4 супени лъжици от микса. Сложете течността на огъня и я оставете да заври (не се вари).

След това я излейте в термос. Оставете я там да престои цяла нощ. След това я прецедете. Пийте по половин чашка няколко пъти на ден. Вечерта пригответе нова смес за следващия ден.

Следващата смес е приложима във всеки стадий на бъбречно заболяване. За нея са необходими листа роза, глог, семена копър и корени магданоз. Всички компоненти се влагат в равни количества и получената маса се разбърква.

Две супени лъжици от нея се изливат в 0,5 л кипяща вода. Оставете течността да се кисне в продължение на 6-8 часа. Пийте по 100 мл от нея до 5 пъти на ден.

В бъбречна недостатъчност е задължително да се приемат диуретични чайове. Използвайте за приготвянето им билки като мечо грозде, мента, глухарче, корени и листа от трицветна теменуга и брезови пъпки.

В рамките на деня е добре да се приема и чаша от следната билкова течност – две лъжички бял равнец се запарва за час в чаша вряла вода.

Царевична коса е друг незаменим лек при бърбечни проблеми. Супена лъжица от суровината се вари на слаб огън за 25 минути в чаша вода. По две лъжици от прецедената течност се приема на всеки два часа.

Диня и динена кора

През летния сезон любимата ни диня е пръв помощник при пречистване на бъбреците. Но освен плода, може да използвате и корите му. Три супени лъжици настъргана кора се изливат в литър гореща вода. Течността се настоява час.

Консумирайте я през целия ден вместо вода. Тези течност не само перфектно пречиства бъбреците, но и активира дейността им.

Репей

Билката репей също е незаменима при бъбречна недостатъчност. Коренът от нея се раздробява в хаван до получаването на прах.

Лъжица от билковата маса се вари в чаша вряща вода. Настоявайте след това за още 6-8 часа. Консумирайте приготвеното количество от течността за период от 3-4 часа.

Ехинацея

бъбречна недостатъчност

При бъбречна недостатъчност е добре да се приема глухарче под формата на лечебен чай.

Ехинацея е друг ефективен лек при бъбречни проблеми. Използвайте 25 грама суха билка (полезни за бъбреците са всички части на растението).

Билката се добавя към 0.5 литра водка. Оставя се на тъмно и хладно място, където престоява в продължение на 2 седмици.

Добре е периодично сместа да се разклаща. На 15-ия ден се прецежда. Необходимата доза за еднократен прием е 10 капки.

Количеството се смесва с вода и се консумира три пъти на ден. Пълният курс на лечение е шест месеца.

Орехи

За получаването на този ефективен лек при бъбречна недостатъчност се използват неузрели орехи. Раздробяват се в месомелачка и се смесват в равни количества натурален мед.

Изсипете получената маса в стъклена купа, покрийте с капак и я съхранявайте за един месец на тъмно място. С лечебна цел от тази смес приемайте по лъжица преди хранене. Правете това три пъти на ден.

Лекарства при бъбречна недостатъчност

Предписват се антиаритмични лекарства за справяне със сърдечния дискомфорт.
В случай на смущения в сърдечно-съдовата система се предписват препарати, подобряващи микроциркулацията. Предписват се и препарати за сваляне на кръвното.

Прилагат се още кортикостероиди и цитостатици. Задължително е използването на методи за пречистване на кръвта като плазмафереза, когато е започнало натравяне на кръвта.

Използването на антибиотици и антивирусни средства се налага при иелонефрит, сепсис и други инфекциозни заболявания.

При задържане на течности се предписват диуретици. При необходимост се назначават и препарати за подобряване притока на кръв към бъбреците от рода на допамин.

При хронична бъбречна недостатъчност се предписват най-често хелатори, лаксативи, анаболни средства. Възможно е да се назначи промиване на стомаха и червата.

Стероидните препарати, които се приемат в случая, стимулират синтеза на аминокиселини на азотни отпадъци.

Необходимо е и продължително лечение с препарати, съдържащи желязо и калций. Назначава се още терапия с антихипертензивни средства и витамини. Предписват се и препарати, подобряващи усвояването на витамин Д.

Ванкомицин

бъбречна недостатъчност

Отвара от царевична коса също помага при бъбречна недостатъчност.

Когато причината за бъбречна недостатъчност е бактериална инфекция, се предписва лечение с антибиотик ванкомицин.

Предписва се и при хемодиализа. Прилага се парантерално и перорално.

С повишено внимание се прилага при остра бъбречна недостатъчност. За тях дозировката е специална.

Стандартното дозиране при интравенозно приложение е по 500 мг на шест часа. Може да се приложи и еднократно 1 грам на 12 часа.

Ако се прилага по време на хемодиализа, дозата за насищане е 1000 мг. След като това се постигне, се въвежда същата поддържаща доза, но на всеки 7-10 дни.

Лекарства диуретици

Лекарствата от групата на диуретиците са ключов фактор при лечението на бъбречна недостатъчност. Целта  на техния прием е не само да се насърчи отделянето на урината, но и да се редуцира урейната концентрация.

Това се осъществява под строг контрол на нивата на електролитите и рН стойностите на кръвта и урината. Благоприятните за организма процеси при бъбречна недостатъчност се стимулират чрез прием  на диуретици.

В никакъв случай не се предписва прием на диуретични препарати, стимулиращи калиевото задържане. И без друго при БН стойностите на този електролит са високи и при допълнителното им завишаване може да се стигне до фатални последствия.

Бримкови диуретици ( Фуроземид ) и тиазидни

Подходящи диуретични препарати при бъбречна недостатъчност са бримковите диуретици. Към тях спада фуроземид. Комбинират се с тиазидни диуретици.

Действието на вторите се изразява в блокиране на реабсорбацията на натрий и хлор. По този начин повлияват положително на диурезата. Те се отличават с по-слаб ефект от препаратите от първата лекарствена група.

След прием на тиазидни диуретици част от натриевите йони се изхвърлят само сред час. Тяхното количество е между 5 и 10 процента от целия натриев излишък.

Времето на действие на тези препарати трае средно между 6 и 48 часа. Зависи от активния компонент в тиазидния препарат.

Бримковите диуретици са пълна противоположност на препаратите от групата на тиазидите. Първите, за разлика от вторите, дават незабавен резултат. Но препаратите от групата на бримковите диуретици имат един основен недостатък – действието им е изключително кратко (около час-час и половина).

Приемът им води до реабосорбацията на натрия. Повлияват по същия начин на нивата на калий, калций и магнезий.

Само 20 минути след приема на бримков диуретик се изхвърлят около 30 процента от натриевите йони.

Неслучайно при лечение на бъбречна недостатъчност балансираната комбинация включва тиазидни ( хидрохлоротиазид и метолазон) и бримкови диуретици (фуроземид).

Фуроземид неслучайно се слави като най-добър диуретик. Той не се препоръчва при бъбречна недостатъчност, свързана с чернодробна кома.

Внимание при лечението с него се налага в случаите на намалено съдържание на белтъци в урината, увеличена простата, диабет, ниско кръвно и бременност.

Стандартно при възрастни с бъбречна недостатъчност се предписва дозата от две таблетки дневно. Приемите се препоръчва да се осъществяват на празен стомах или по време на хранене. Старайте се те да се реализират по едно и също време.

Задължително приемайте фуроземид с вода. Ефектът от приема му се увеличава при редовна консумация на банани, портокалов сок и стафиди.

Продължителността на терапията с препарата се определя от лекар. Той може да назначи и употребата му в инжекционна форма.

Балансиране на електролити и течности

бъбречна недостатъчност

Възпаление на бъбреците често става причината за бъбречна недостатъчност.

Освен балансирането на течностите в организма се налага и осъществяване на ефективне контрол върху нивата на електролитите.

За да се възстанови баланса вода и сол се назначава интравенозна капкова терапия с препарати от рода на натриев хлорид и калциев глюконат.

Докато пациентът е в болница, лекарят трябва внимателно да проследява какво количество течност се губи и тялото. Загубата не трябва да надвишава 400-500 мл.

Спрямо получената стойност се определя количеството калциев глюконат или натриев хлорид, което ще бъде въведено интравенозно.

Възстановяване на киселинно-алкално равновесие

Възстановяване на киселинно-алкалното равновесие е ключов фактор за успешното повлияване на бъбречна недостатъчност. Целта в случая е да се спре типичното за това заболяване подкиселяване на кръвта.

Това е постижимо с използването на препарати, известни като бикарбонати. Най-популярният от тях е ацетолит. Той в никакъв случай не бива да се приема заедно с препарати, съдържащи калций, тъй като това би довело до хиперкалцемия.

Ако се комбинира с препарати, съдържащи калий, се повишава токсичността им. Единствено специалист може да предпише този лекарствен продукт.

Лечение на високо кръвно, възникнало в резултат

Високото кръвно не само възниква в резултат от бъбречна недостатъчност. Но то може да се окаже и провокатор на това заболяване.

Хипертониците приемат приемат препарати от групата АСЕ инхибитори. За тях е известно, че притежават потискащо действие върху ензим, който отговаря за здравето на бъбреците.

Но въпреки това, тези препарати се приемат за лечение и на хипертония, дължаща се на бъбречна недостатъчност. Предписват се още и ангиотензин-рецептор блокерите, които съдействат за свиване на кръвоносните съдове.

В термалната фаза на заболяването хипертонията е лечима единствено с диализа.

Бъбречна анемия

Последица от бъбречната недостатъчност е така наречената бъбречна анемия, която всъщност е обикновена анемия. Наричат я бъбречна, тъй като възниква в резултат от бъбречната увреда.

Възниква в резултат от спада в производството на специфичен хормон еритропоетин,който отговаря за червените кръвни телца.

Когато нивото им намалее, спадат стойностите на хемоглобина. В случая при бъбречна недостатъчност може да се наложи кръвопреливане.

Предписва се и епоетин. Това лекарство е аналог на еритропоетин и чрез него се активира производството на бъбречния хормон, необходим за нормализиране на кръвните показатели.

Костни промени

Напредването на бъбречна недостатъчност води до промени в двигателната система. Те са свързани с нарушение във фосфорния и калциевия метаболизъм. Дължат се още на отлагания на пикочна киселина.

В резултат от това пациентите се оплакват от болезнени състояния като подагра и остеопороза.

В случая се назначава заместителна терапия, включваща калций и витамин Д3. Задължително се избягва и приема на пуринови храни.

Лечебни процедури, извършвани в болницата

перитонеална диализа

При перитонеална диализа лекарственото вещество се въвежда в перитонеалната кухина.

Лечебните процедури при бъбречна недостатъчност се извършват в болница. Предлагат се и специални уреди, които са предназначени за домашна употреба. Но не са много скъпи и много от пациентите предпочитат процедурите да се извършват от специалист.

Хемодиализа. Перитонеална хемодиализа и хемофилтрация

Хемодиализа и перитонеална диализа са методи за прочистване на кръвта от различни токсини и вредни метаболитни вещества, които бъбреците не могат да изхвърлят.
Показания за необходимостта от хемодиализа има при:

 • Обезводняване и подкиселяване на кръвта, които не могат да се коригират само с помощта на лекарства.
 • Поражението върху дейността на сърцето, нервите и мозъка, дължащи се на тежко увредена бъбречна функция.
 • Тежко отравяне с литиеви соли, ацетилсалицилова киселина и други вещества.

При хемодиализа кръвта на пациента преминава през специално устройство, наречено “изкуствен бъбрек”. Той има мембрана, чрез която се извършва филтрирането на кръвта и пречистването й от вредни вещества.

Хемодиализата не е лечебен метод. Тя единствено пречиства, но не лекува. Методът води до куп странични последствия, изразяващи се в спад на кръвното, неразположеност, мускулни крампи, костни увреждания, мозъчна деменция и др. Диализата единствено увеличава преживяемостта на пациента.

При перитонеална диализа в перитонеалната кухина на пациента се въвежда разтвор за прочистване на кръвта. В резултат на осмотичното налягане, се отделя вредното вещество. След това разтворът се отстранява от корема и се заменя с нов.

Средното време на престой на този разтвор в коремната кухина е 4-6 часа. Предлагат се уреди за домашно изпълнение на процедурата, които се използват по време на вечерния сън.

Стандартният начин за извършване на процедурата е чрез катетър, който първоначално се въвежда оперативно в коремната кухина. Но при този метод съществува риск от перитонит.

Хемофилтрация е друг метод за пречистване. Осъществява се три пъти седмично. Пречистването става чрез мембрана във вената, в която се отделят токсичните вещества. Изтеглената течност се замества в последващото въвеждане на изотоничен разтвор, възстановяващ солево-електролитния баланс в организма.

Трансплантация на бъбрек (как се прави у нас, цени)

Единственото спасение за болните от бъбречна недостатъчност е трансплантация на бъбрел.

При нея на болния пациент се трансплантира работещ бъбрек от здрав човек или наскоро починал. Новият бъбрек поема функцията на болните бъбреци, като не се отстраняват, а остават на мястото си.

Премахват се единствено, ако има риск от инфекция или пациентът страда от високо кръвно. Трансплантираният бъбрек се “поставя” извън коремната кухина. Свързва се чрез вена към болните бъбреци. Той започва да функционира най-рано с първото уриниране след операцията или седмица след това.

Основният проблем в случая е да се намери донор. У нас чакащите са над 2500 души. Всяка година техният брой се увеличава.

За да се извърши операцията е важно лицето, което ще приеме новия бъбрека и донора да са имат съвместими кръвни показатели. В противен случай операцията е обречена на неуспех.

Пречка за пациентите е и високата цена на операцията. Официално у нас тази манипулация струва 75 000 лв. Но в тази сума не са включени много други разходи като установяване смъртта на донора и съхраняване на бъбрека до момента на неговото трансплантиране. Живи донори предлагат нелегално бъбрек на цена от 60-70 000 евро.

У нас трансплантирането се извършва в Александровска болница. Лечебното заведение разполага с пълен списък на чакащите пациенти у нас. В него са включени болни, при които нивата на креатинина са над 400 ммол/л.

В Александровска болница се наблюдават и всички пациенти, на които е била направена трансплантация на бъбрек.

Някои наши сънародници се спират на варианта трансплантация зад граница. Предпочитани в тази случай са клиниките в Турция и Испания. В южната ни съседка операцията излиза около 32 000 долара. Ежегодно там се извършват 15 000 операции по трансплантиране на бъбреци.

В Испания също е достъпно оперирането на българи. Условието е само, пациентът да има здравна застраховка в страната. Български пациенти са склонни да заплатят застраховка там като разчитат на подкрепата на свои познати, които работят в Испания.

След операцията пациентът остава 10-14 дни в болничното заведение, където е била извършена процедурата. Там той е под постоянно наблюдение.

В случая съществува не само риск от постоперативни усложнения, но и от отхвърляне на трансплантирания бъбрек.

Групи по самоподпомагане у нас

У нас пациентите с хронична бъбречна недостатъчност могат да получат не само физическа, морална, но и финансова подкрепа от създадената през 2001 година фондация.

Фондацията за хемодиализирани и пациенти с хронична бъбречна недостатъчност има за цел да запознае пациентите в това състояние с техните права. Създаденият център работи с различни механизми, имащи за цел преди всичко повишаване на здравната култура. Съдействие от него могат да получат и близки на пациентите с това заболяване.

Фондацията координира дейността си с Министерство на здравеопазването и Агенция на труда и социалната политика.

Причини за бъбречна недостатъчност

перитонеална диализа

Болки в бъбреците не винаги означават бъбречна недостатъчност, но трябва да се обърне внимание на проблема.

Причината за остра бъбречна недостатъчност са заболявания, водещи до внезапно влошаване притока на кръв към бъбреците. В резултат от това намалява гломерулната филтрация. Забавя се тубулна реабсорбция. Причини за това могат да бъдат:

 • шок от различен произход
 • сериозни инфекциозни заболявания
 • масивно и продължително кървене
 • застойна сърдечна недостатъчност;
 • интоксикация с нефротоксични отрови, които не се изхвърлят от тялото
 • бъбречно-съдови лезии
 • остра бъбречни заболявания, включващи и камъни в бъбреците ( Подробно за камъни в бъбреците четете ТУК)
 • обструкция на пикочните пътища

За хронична бъбречна недостатъчност вина имат заболявания не само на бъбреците, но и на други органи и системи. Сред тях са:

 • диабет
 • хипертония
 • склеродермия
 • системен лупус еритематозус
 • продължителна употреба на някои лекарства, които се преработват от бъбреците
 • хронична интоксикация
 • хроничен гломерулонефрит, често и пиелонефрит
 • уролитиаза и др.

Важна препоръка: Ако страдате от някое от по-горе изброените заболявания, необходимо е редовно да следите състоянието си при конкретния специалист. По този начин може да се предотврати развитието на бъбречна недостатъчност.

Бъбречна недостатъчност при кучета и котки

От бъбречна недостатъчност страдат не само хората, но и кучетата и котките. Заболяването в началото остава незабелязано от стопаните на животното. Те научават за него едва след като започнат да се появяват проблемите.

Причина за това заболяване при домашните любимци най-често се търси в наследствените фактори. Както и в предразположеност, обусловена от породата на животното. Например, персийските котки са по-застрашени, тъй като при тях рискът от бъбречни кисти е по-висок.

Други фактори, провокиращи заболяването при кучета и котки, са травми, инфекции и стрес.

Симптомите, издаващи наличието на проблема, са повръщане след хранене, промяна в козината, запек, отказ за прием на храна.
Още информация за бъбречна недостатъчност може да получите, търсейки в интернет по чуждоезиковите наименования на заболяването. На английски език: Kidney failure. На немски: Nierenversagen. На испански език: Insuficiencia renal. На руски: Почечная недостаточность. На турски: Böbrek yetmezliği. На гръцки: νεφρική ανεπάρκεια.

Бъбречна недостатъчност е присъда за все повече хора. Споделете този материал в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Може би някои от тях имат симптомите, но не страхуват от консултацията с лекар и не осъзнават какви биха били последствията. Нека тази информация да достигне до тях!

Бъбречна недостатъчност: Официално лечение, билкови лекове, симптоми, изследвания и трансплантация
4.9 (97.14%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Бъбречна недостатъчност: Официално лечение, билкови лекове, симптоми, изследвания и трансплантация

 1. Благодаря за изключително полезната и изчерпателна статия за причините, симптомите и лечението на заболяването!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *