Болният панкреас си отмъщава: Как да разпознаем проблема, заболявания и лечения

Какво е панкреас, функции, анатомия, заболявания. 🜽 Изследвания и лечение с лекарства и билки. 🜽 Панкреатит (хроничен и остър), рак, тумори, карцином, аденом. 🜽 Кисти, газове, камъни.

Още в текста: 🜽 Хормони и ензими. 🜽 Амилаза, липаза. 🜽 Инсулин, глюкагон. 🜽 Лечение на задстомашна жлеза с билки. 🜽 Диета и хранене.

Да започнем с:

Болести на панкреаса и симптоми

Панкреасът е един от най-важните ни органи и много от нас дори не се замислят кое е добро и кое не за него, преди тялото да започне да изпраща знаци, че нещо там не е наред.
Това всъщност е една от най-важните жлези в тялото ни, чиято дейност ще разясним подробно по-долу.
Но първо да поясним кои са общите симптоми, по които ще познаем, че нещо с панкреаса не е наред.
Тези знаци се появяват, когато намалее производството на панкреатични ензими.

Дефицитът им води до хроничен панкреатит, симптомите на които ще поясним по-долу.

За проблеми с нашия панкреас алармират следните оплаквания:

 • болка в горната лява част на корема под ребрата, която най-често се появява след хранене, но не може и да не е свързана с приема на храна;
 • намаляване или пълно изчезване на апетита;
 • гадене, повръщане;
 • влудяващо къркорена на червата и метеоризъм;
 • промени в цвета и консистенцията на изпражненията.

Панкреас и болки в кръста, в корема и в гърба. Как и къде боли панкреасът?

При възпален панкреас боли най-често в корема. Болката се разпространява към гърба. Често засяга и кръста. Обикновено това болково усещане се проявява след ядене на мазни храни.

Симптоматиката се допълва и от други неприятни оплаквания като гадене и повръщане. Пациентът губи апетит. Налице са и промени в цвета на кожата. Тя става жълта.

Променя се и цветът на бялото на очите – склерата, която също пожълтява. Всички тези симптоми се проявяват за съжаление, когато измененията в дейността на нашия панкреас са необратими.

панкреас

Стомашните неразположения не е изключено да се дължат на болен панкреас.

Болките в корема при болен панкреас обикновено започват изведнъж и не са постоянни. Това важи в случаите, когато заболяването е в острата си фаза. Но когато то стане хронично, болката е постоянна.

Болките, които известяват за проблем с тази жлеза, са част от симптоматиката и на други заболявания.

Това обърква и бави диагностицирането на панкреасните заболявания. А тази загуба на ценно време води до необратими вреди и най-вече до хронофициране на проблема.

Подуване на корема в горната част, оригване. Жълти изпражнения

Освен всички тези болки, с които се свързват заболявания на панкреаса, типичен симптом за тях е и подуван на корена. Засегната в случая е горната част. Пациентът се оплаква още от газове, къркорене на червата и често оригване.

Настъпват и промени в цвета на изпражненията. При хроничен панкреатит те се оцветяват в жълто.

Други симптоми, алармиращи за болен панкреас, са дехидратиция, рязък спад в кръвното, който може да доведе дори до припадък.

Възпален панкреас или панкреатит 

Възпален панкреас или панкреатит – всъщност това е едно и също. С термина панкреатит в медицината се обозначава възпалително заболяване на панкреаса.

Изразява се в изтичане храносмилателни и други ензими, произвеждани от панкреаса. В резултат от протичащия възпалителен процес те не се използват по предназначение, а започват да разяждат тъканта. Увреждат се кръвоносните съдове и други органи в близост до задстомашната жлеза (нашия панкреас).

Резултатът от това заболяване може да е дори фатален, тъй като допринася за развитието на жлъчни камъни и туморни образувания.

Жертвите на панкреатит са най-вече хора, които преяждат, злоупотребяват с алкохолни напитки, както и любителите на мазни, пикантни и пържени храни.

Основните симптоми на панкреатит са най-общо казано силна болка и симптоми на интоксикация. Въпреки това, трябва да се направи разграничение между симптоматиката на остър панкреатит и хронични форми на заболяването.

Основната разлика е в изразителността на болката и нейната продължителност. Ще разгледаме по-подробно симптоматиката, отнасяща се до двете форми на възпален панкреас. (Още за заболяването панкреатит)

Остър панкреатит. Хроничен панкреатит

Болката, дължаща се на остър панкреатит, е интензивна. Локализацията й е в ляв или десен горен квадрант (зависи от точното място на възпаление в тялото). Може да е в стомаха или да измести своята проекция към гърба и дори към гърдите.

Пикът на болковия синдром при остър панкреатит настъпва след консумацията на алкохол, пикантни, мастни, пържени и други храни, повишаващи секрецията на панкреатичен сок и последващия му разлив.

При неосигуряване на неотложна помощ, пациентът може да загуби съзнание. Не е изключено този шок да бъде с фатални последствия.

Другите симптоми на остра протичането на възпалението на панкреаса включват следните оплаквания:

 • чести оригвания
 • гадене
 • повръщане (отделената маса съдържа частици непреработена храна и жлъчни сокове)
 • изгарящи стомашни киселини
 • метеоризъм
 • повишена температура
 • промени в кръвното налягане – понижено или повишено
 • сухотата в устата; по езика се забелязват жълтеникави налепи
 • диария или запек
 • втвърдяване на коремните мускули, съпроводено със спазми
 • недостиг на въздух
 • бърза загуба на тегло, дължаща се на непълноценното усвояване на приеманата храна и спада на апетита
панкреас

Панкреасът се нарича още задстомашна жлеза.

При хроничен панкреатит болката е пароксизмална. Тя е с умерен интензитет. Обикновено се появява 15-20 минути след хранене на пикантни, пържени, мазни, храни, пушено месо, алкохол, кафе и дори шоколад.

Продължителност на болковата може да бъде от 1 час до няколко дни. Намалява при приклякване на пациента.

Постоянно и продължително възпаление на панкреас води до разрушаване на здравите клетки. В резултат на това те се превръщат в съединителна тъкан, инхибираща панкреасните ензими.

Това се отразява отрицателно на производството на храносмилателни ензими, отговорни за разграждането на храната и последващо й усвояване от организма.

Пациентите се оплакват още от диария (често тя е съпроводена с неприятна миризма), загуба на тегло. Появява се авитаминоза в резултат от непълноценното усвояване на храната. Разрушените панкреатични клетки водят до смущения в инсулиновия метаболизъм.

Причини за панкреатит

Причините за панкреатит най-често се оказват комплексни. Предлагаме пълния списък, а Вие се замислете коя причината при Вас надделява. Ето и кои са провокиращите фактори за болен панкреас:

 • системна злоупотребата с алкохол, включително и с ниско алкохолни продукти
 • неконтролираното тъпчене с лекарства на аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, глюкокортикоиди, инхибитори на холинестераза, метронидазол, тетрациклин, тиазидни диуретици, сулфонамиди и синтетични естрогени
 • отравяне с алкохол, храма и други химични вещества
 • преяждане, особено когато преобладава приемът на пикантни, пушена и мазни храни
 • ежедневната консумация на храни, третирани с пестициди, както и такива със съдържание на безбройните Е-та
 • операция на храносмилателните органи
 • запушване на жлъчните пътища
 • заболявания на стомаха и дванадесетопръстника ( гастрит, язва и останалите подобни)
 • заболявания на сърдечно-съдовата система ( атеросклероза, хипертензия и други)
 • инфекциозни заболявания (тонзилит, варицела, хепатит, паротит и др.)
 • алергии
 • диабет
 • паразити в тялото
 • генетично предразположение

Рак на панкреаса, стадии, лечение, симптоми 

Рак на панкреаса е сред най-тежките онкологични заболявания. Представялва злокачествен тумор, развиващ в епителната жлезиста тъкан или панкреатичните канали.

Онколозите приемат, че единственият начин, даващ надежда за по-леко протичане е онкологичния процес е хирургична резекция.

В първия стадий на рак на панкреаса, когато туморът е по-малък от 2 см и все още не е излязъл извън панкреаса и не метастазарал, може да се приложи панкреатикодуоденектомия (ако туморът в главата) или дистална панкреатектомия със спленектомия (ако тумора в тялото или опашката).

След операцията са задължителни 6 цикъла химиотерапия с гемзар или флуороурацил.

Панкреасният тумор на етап 2 и 3 от своето развитие поразява околните тъкани и нерви, както и намиращите се в близост лимфни възли. При липса на неоплазми в случая се осъществява резекция. След курс химиотерапия с гемзар.

Последният етап е метастазиране на туморните разсейки.

Пациенти с рак и тумори на панкреаса се оплакват не само от болка, но и от появата на жълтеница. Пожълтяването на кожата се дължи на изтичането на жлъчна течност. За да се забави този процес се поставя стент в канала на жлъчката.

Тази тръбичка разширява жлъчния канал и позволява течността да се оттича без нарушения. Туморът не може да компресира стента, но с течение на времето започва да расте през стената му и отново се нарушава изтичането на жлъчката.Друг вариант е поставянето на дренаж.

Болка при рак на панкреаса се дължи на туморната пролиферация и компресията, която онкологичното образувание оказва върху околните нерви и органи.

Най-ранен симптом на раковото заболяване на панкреаса е болката, която се усеща в горната страна или в горната лява част на корема. Може да се разпростре и към долната част на гърба. Променя се при промяна на позата на тялото. В случая заболяването може да се сгреши с радикулит.

Останалите симптоми на рак на панкреаса включват:

 •  диспепсия
 • отслабване
 • развитие на диабет
 • пожълтяване на кожата и потъмняване на урината
 • запек или диария
 • анемия, левкопения, тромбоцитопения – установяват се в общия анализ на кръвта
 • спленомегалия (увеличение на размера на далака)
 • асцит – краен симптом, който показва, че процесът е засегнал перитонеума или метастазите са достигнали порталната вена. (Подробно за рак на панкреаса)

Сърбеж и рак на панкреаса. Симптоми на рак на главата на панкреаса

Част от симптоматика при рак на панкреаса е и силният сърбеж. Той причинява безсъние и повишена раздразнителност. По кожата на пациента остават множество видими драскотини.

Рак на главата на панкреаса е най-често срещаната форма на това заболяване. Симптомите в случая се появяват по-рано, отколкото в случаите, когато образуванието е засегнало тялото и опашката на панкреаса. Преобладаващите симптоми са следните:

 • чувство за общ вътрешен дискомфорт
 • загуба на апетит
 • внезапна загуба на тегло;
 • увеличаване на нивата на кръвната захар
 • коремна болка (в 80% от случаите)
 • подуване
 • диария
 • гадене
 • стеаторея (мазни изпражнения)
 • бледи изпражнения
 • потъмняване на урината.

Лечение на рак на панкреаса в последен стадий

рак на панкреас

Рак на панкреаса е едно от най-коварните онкологични заболявания.

Рак на панкреаса в последен стадий предполага наличието на метастази. В този случай общото лечение е химиотерапия. Прилага се и режим на лечение, включващ оксалиплатин, иринотекан, флуороурацил и цисплатин.

Но в случая не става въпрос за истинско лечение, а по-скоро за облекчаване на пациента.

Преживяемост при рак на панкреаса

Дори и с подходящо лечение, пациентите с рак на панкреаса преживяват 5 или повече години след започване на терапията. Към момента няма ясни насоки за профилактика на това заболяване.

Разумно е да се избегне пушенето. Да се набляга на консумацията на плодове и зеленчуци, а животинските мазнини да се ограничат.

Хранене при рак на панкреаса

При рак на панкреаса пациентите трябва да въведат кардинални промени в начина си на хранене. Позволява се слаб чай без захар и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Яйца могат да се ядат до две на ден, а  ястията, които се приготвят да се слага не повече от половин жълтък.

Бял хляб е разрешен, но единствено, ако е от миналия ден. Задължителни са кашите от елда, овес и ориз.

Позволява се зехтин (15 г дневно) и масло (30 гр). Кисели плодове също са позволени. За предпочитане са печени ябълки и круши. Разрешени и са и компотите.

Налага се ограничаване на солта. Подправките са забранени. Както и мазните меса, риба, гъби и бобови.

Колбаси, консерви, сладкиши, пушени и пикантни храни са забранени при рак на панкреаса. Приемът на вода около 2 литра дневно е задължителен.

Тумори на панкреаса. Доброкачествен тумор. Карцином на панкреаса

Сред панкреатичните тумори се отличават доброкачествени и злокачествени неоплазми. Към доброкачествените спадат аденом, цистаденом, фибром, липом, невринома и др. В повечето случаи доброкачественоте тумори на панкреаса се отстраняват хирургично.

Карценом на панкреаса е сред най-коварните онкологични заболявания. Протича тихо и пациентът разбира за него в напреднал етап. Прогнозите не са никак добри. Едва 3,5% от лекуваните пациенти успяват да преживеят и 5 години.

В риск от развитието на това заболяване са предимно мъжете, пушачите, консумиращите предимно месо и червено вино и малко свежи плодове и зеленчуци. Както и пациентите с диабет или хеликобактер пилори.

Типичните за това заболяване симптоми включат коремна болка, разпростираща се към средната част на гърба, пожълтяване на кожата, гадене, повръщане и отслабване, дължащо се на спад на апетита.

Други заболявания

Освен панкреатит и рак нашият панкреас е възможно да бъде поразен и от други тежки заболявания, влошавайки значително общото здравословно състояние. Научете кои са те и как да ги разпознаете.

Киста на панкреаса

Киста на панкреаса е заболяване, което е трудно да бъде разпознато. Често се бърка с кисти на бъбреците, надбъбречната жлеза и черния дроб.

Типичното за пациент с панкреатични кисти е, че те се оплакват от болки в десния или левия квадрант и епигастриума. Болките са пароксизмални или персистиращи. Усещат се като тъпи и остри.

Кистите на задстомашната жлеза крият куп усложнения. Може да доведат до чревна обструкция. Възможен е асцит (натрупване на течност в корема). Както и при други заболявания на панкреаса, образуването на кисти е свързано със загуба на тегло. Пациентите се изморяват бързо. Оплакват се от чревни разстройства.

Кистите могат да бъдат както наследствени и придобити. Придобитите кисти възникват в резултат от травма или възпаление на панкреаса.
Аденом на панкреаса. Камъни, калцификати

Разновидност на доброкачествените тумори, които е възможно да засегнат задстомашната жлеза, е аденом на панкреаса. Симптоматиката на това заболяване се изразява в постоянно главоболие, обърканост, повишаване на кръвната захар и дори припадане. Лечението е единствено оперативно.

Камъни в панкреаса, известни още като калцификати, представляват светлосиви или светложълти камъчета. Състоят се предимно от калций. Може да се с големината на песъчинка или колкото лешник.

Ако не се предприеме лечение, те могат да блокират каналите на панкреаса. Това причинява възпаление на задстомашната жлеза и множествена склероза.

Обикновено пациенти, страдащи от камъни в панкреаса, се оплакват от пароксизмална болка в горната част на корема или горния ляв квадрант. Опасващата болка може да обхване и лявата плешка. Често е придружена от гадене и повръщане. Възможно е и повишаване на температурата. Коремните мускули са напрегнати и се усеща болка в тях.

Камъни в панкреаса са изключително опасни. Те могат да доведат дори до развитието на диабет.

Атрофирал (атрофичен) панкреас, некроза, некротичен панкреатит

панкреас

Панкреасът изпълнява куп важни функции.

Нелекувани калцификати в панкреаса могат да доведат и до неговото атрофиране. Атрофирал панкреас е този, който е намалил обема си.

Симптомите в случая са общите за проблеми, свързани с дисфункция на задстомашната жлеза. Възможни са изменения на вкуса и намален мускулен тонус.

Ендокринна недостатъчност се дължи на нарушение на въглехидратния метаболизъм. При атрофирал панкреас се появяват симптомите на диабет – постоянна и неутолилма жажда, замаяност, отоци, полиурия и сърбежи по кожата.

Некроза на панкреаса (некротичен панкреатит) е заболяване, при което се наблюдава смъртта на част от панкреасната тъкан. Този негативен процес протича в присъствието на ензима липаза. В резултат от това се появяват кръвоизливи и отоци.

Симптоматиката се припокрива с тази при панкреатит. Не са изключени дихателни смущения.

Газове в панкреаса, оригване

Липсата на храносмилателни ензими, провокирана от заболяване на панкреаса, е причината за образуване на газове. Пациентът се оплаква от периодично отделяне на газове, подуване на корема, често оригване и къркорене на червата.

Липсата на специфични храносмилателни ензими води до забавяне процесите на храносмилане. Това е предпоставка за гнилостни процеси, а от там и за образуване на газове.

Панкреас дивизум – вродено раздвоен, разкъсан панкреас

Панкреасът страда не само от възпалителни заболявания, но и от вродени такива. В случая става въпрос за панкреас дивизум. При тази аномалия задстомашната жлеза е раздвоена. Няма специфични симптоми, известяващи за наличието на тази аномалия. Не се налага лечение на раздвоен панкреас.

До разкъсване на панкреаса може да се стигне в резултат от травма на жлезата. Шансовете за външното й травмиране са сведени до минимум, тъй като задстомашната жлеза е защитена от намиращия се пред нея стомах и от задната страна от гръбнака.

Травмирането може да стане при удар, при попадане на куршум в тялото и след побой. При травмиран панкреас обикновено има кървене. Хълцане, болки в стомаха, повръщане и повишена температура са честите симптоми при травмиран панкреас.

Омазнен панкреас, разширен

Връзката между омазнен панкреас, затлъстяване, диабет от втори тип и метаболитен синдром е безспорна. Омазняването на панкреаса се дължи на натрупването на голямо количество липидни клетки в задстомашната жлеза. Това се дължи на хранене, в което присъстват предимно мазнини.

Омазнен панкреас е заболяване, което протича със симптомите на панкреатит. На фона на всички стомашния оплаквания се наблюдава и спад в имунитета.

Разширен панкреас е друга аномалия, свързана с функцията на задстомашната жлеза. В случая става въпрос за разширяване на жлезата, което може да се дължи на вродена аномалия или на друго заболяване – камъни в жлъчката тумори.

Травма и прекомерна консумация на алкохол са сред възможните причини за разширен панкреас. Симптоматиката се припокрива с тази при панкреатит.

Задстомашна жлеза и диабет

Връзката между задстомашна жлеза и диабет е научно установена. Диабетът е заболяване на ендокринната система, причинено от абсолютен или относителен дефицит в организма на произвеждания от панкреаса хормон – инсулин.
Типичните симптоми за наличието на диабет са свързани с нестихващ апетит и отделяне на големи количества урина (възможно е да се стигне до 6-8 л на ден).

Не е изненадващо, че диабетиците ги измъчва и постоянна жажда. Сърбежите по тялото са друг признак за наличието на заболяването.

Изследвания на панкреаса

панкреас

Панкреасът е дълъг едва 10-12 см, но за сметка на това, на него са поверени важни функции.

За диагностициране заболявания на панкреаса често се назначават няколко диагностични метода. Задължително се комбинира метод за образна диагностика (скенер, ендоскоп) и лабораторен (кръв, урина).

Ролята на липаза и особено амилаза. Урина

Липаза, амилаза и трипсин са ензимите, влизащи в състава на панкреасния сок. Първите два ензима са обект на лабораторни изследвания и за това ще се спрем на тяхната роля в храносмилателния процес.

Липаза представлява водоразтворим ензим, който разгражда и разтваря триглицеридите. От панкреаса липаза се произвежда като неактивен ензим. В активна форма преминава благодарение на други ензими и жлъчни киселини.

Ензимът, който е обект на изследване, разгражда неутрални мазнини на висши мастни киселини и глицерол. Също така той е активен участник в енергийния метаболизъм.

Осигурявайки доставянето на мастни киселини в тъканите, липаза участва в усвояването на някои мастноразтворими витамини. Високите стойности на ензима сигнализират за проблем.

Амилаза (алфа-амилаза) е ензим, необходим за обработката на въглехидратите. Той се секретира от панкреаса и в по-ниски количества от слюнчестите жлези. Промените в съдържанието на този ензим са типичен признак за множество заболявания (диабет , хепатит), но главно за панкреатит .

За разлика от други вещества, участващи в процеса на храносмилане, панкреатичните ензими се секретира само по време на хранене. Активността им започва 2-3 минути след приема на храна и продължава до 12-14 часа.

Те са способни да изпълняват своята функция само в присъствие на достатъчно количество на жлъчка.

Ензимите панкреаса го напускат в неактивна форма и се активират единствено в лумена на дванадесетопръстника.

Стойностите на ензима амилаза се установяват и чрез изследване на урина. Но в нея те се повишават не с такъв интензитет, както при кръвта. Нормални стойности за двучасова урина са между 2 и 34 единици амилаза.

В изследването на урина се проследява и увеличаването на относителната плътност. Повишаване на левкоцити и еритроцити е признак за токсични процеси.

При болен панкреас диастаза урината започва да превишава 100 IU, когато горната граница на нормалната стойност на този показател е 64 IU.

Също така се установява наличието на захар и кетонни в урината, което показва, че са налични нарушения в метаболизма на въглехидрати и протеини.

Цена на изследване на панкреасни ензими и какво се прави?

Изследването на панкреасните ензими липаза и амилаза се осъществява чрез капилярна или венозна кръв. Най-добре е да се направи сутринта като последното хранене е било преди 8-10 часа.

Добре е при съмнение за заболяване на панкреаса показателите на амилаза да се проверят не само в кръвта, но и в урината.

Цените за изследване на всеки показател на панкреасните ензими са около 5-6 лв. Някои лаборатории предлагат и пакетни цени, което е по-изгодното предложение.

Резултати, какво означават?

панкреас

Заболяванията на панкреаса са изключително коварни.

Превишение на стойностите на ензима липаза може да се зачете за знак за проблем с панкреаса. Нормалните стойности на този показател за пациенти под 60 години са между 10 и 140 единици за всеки литър кръв.

За по-възрастните пациенти нормални са стойностите между 18 и 180 единици на всеки литър кръв.

При заболяване на пакреаса се наблюдава трикратно ( и по-голямо ) завишение на стойностите на ензима амилаза. За негови нормални стойности се считат показателите между 28 и 100 единици за литър. За тези стойности няма значение от какъв пол е пациентът.

Проследяват се още и показателите за вариациите на алфа-амилаза.

Интраиндивидуалните вариации на този показател трябва да възлизат на 10,8% от кръвната плазма.

Интериндивидуалните вариации трябва да съставляват 32.1% от кръвната плазма. Превишение на тези два показателя е съмнение за заболявания на панкреаса.

Панкреасна екзокринна недостатъчност

С термина панкреасна екзокринна недостатъчност се обозначава състояние, предполагащо недостиг на произвежданите от панкреаса ензими, необходими за пълноценен храносмилателен процес.

Наблюдава се при пациенти със загуба на панкреасна тъкан, както и при такива, които не се хранят редовно и пълноценно.

Заболяването може и да е вродено – Синдром на Швахман-Даймънд. При него освен недостатъчно производство на панкреасни ензими се наблюдава и изоставане в растежа, костни проблеми, анемия, аномалия на черния дроб.

Скенер на корем. Гастроскопия и панкреас

панкреас

При болен панкреас се спазва специална диета.

Скенер на корем е още един начин да се постави диагноза за заболяване на панкреаса. Извършва се със или без контрастно вещество, което е на йодна основа.

Неговата цена е около 100 лв и се заплаща отделно. Тя не се покрива от Здравна каса. Цената на скенерното изследване е около 100-120 лв.

Заболявания на панкреаса се диагностицират и чрез гастроскопия. Изследването се извършва с ендоскопски уред, разполагащ с камера. В гърлото на пациента се въвежда тръба, която достига до изследвания орган и дава реална представа за случващото се в него.

Изследването се провежда под локална или пълна анестезия, тъй като е свързано с неприятни усещания.

Биопсия. Ехограф, ултразвук

Биопсия на панкреаса се прави в случай, че останалите методи не са дали категорична информация за наличието на конкретно заболяване.

Материалът от биопсията се изследва лабораторно. Резултатите от биопсията дават категорична информация за същността на заболяването.

Ехографското изследване не е свързано с дискомфорт за пациента. С негова помощ се проследяват измененията в панкреаса в реално време. Изследванията с ултразвук са все по-предпочитани, но за съжаление невинаги се оказват достатъчни.

Други изследвания

Други изследвания, които могат да се назначат са ангиография (контрастно изследване с ренгтенови лъчи) и изследване на изпражненията.

За проследване на сихронното функциониране на органи, чиято дейност е свързана ( в случая панкреас, черен дроб и жлъчка) се назначава ядрено-магнитен резонанс.

Общото лечение на болен панкреас 

Общото лечение на болен панкреас включва комплекс от методи и процедури, изглеждащи по следния начин:

 • почивка по време на пристъп
 • прием на лекарства за облекчаване на болката, набавяне на липсващите панкреатични ензими, нормализиране на алкално-киселинното равновесие и подобряване дейността на тракта+прием на витамини
 • специална диета
 • хирургично лечение (прилага се единствено при необходимост)
 • санаториално лечение
 • лечение на остър панкреатит в болница (Още за лечение на болния панкреас)

Лечение с билки за панкреас

За лечение на панкреас се използва и куп билки с доказан положителен ефект върху жлезите с вътрешна секреция. Въпреки положителното им въздействие, не може да разчитате единствено на тях.

Билки за панкреатит. Билки за киста на панкреаса

Ето и няколко билкови предложения при панкреатит и кисти на панкреаса.

Добри билки за панкреатит са лайка, бутрак, глухарче, царевична коса и червен кантарион. От първите три се прави смес, за която се използват по 100 грама от всеки лек. Следва прибавянето по 75 грама от последните две билки.

От добре разбърканата билкова смес вземете 2 лъжици. Количеството поставете в термос. Прибавете две чаши вряща вода и оставете да престои цяла нощ.

От прецедената течност трябва да се пие 4-кратно по 100 мл. Това трябва да се случва, преди да приемете храна.

Ефективни билки при кисти на панкреаса са бял равнец, невен, листа от ягоди и къпина. Може да ги използвате като самостоятелни лекове, но най-добра идея е да ги смесите. За целта използвайте по 75 грама от всеки илач.

Отново вземе две лъжици от получения микс. Поставете в термос и залейте с вряща вода – 400 мл. На следващата сутрин прецедете. Полученото количество приемете в 4 приема. Задължително правете това преди хапване.

Лечение с меридиан на бъбреците по китайската медицина

Китайската медицина лекува болен панкреас с лечение на меридиан на бъбреците. Методът, разбира се, се извършва от специалист. Познаването на меридианите (каналите, по които болестта навлиза в тялото) е важно за акупунктурата и акупресурата.

Счита се, че по меридиана на бъбреците се разболява панкреаса. Доброто функциониране на бъбреците наследяваме от нашите родители и от него зависи цялостното ни здравословно състояние.

Глухарче. Змийско мляко

Към 50 грама прах от стрит изсушен корен глухарче прибавете 300 мл кипяща вода. Киснете течността в продължение на 2 час, след което я прецедете. По 100 мл от нея се приемат преди хранене, три пъти на ден.

За облекчаван на болен панкреас може да опитате и с квас от змийско мляко. На дъното на трилитров буркан поставете 4 пласта от свежата билка. Желателно е всеки пласт да бъде увит в тензух.

панкреас билки

Глухарче – една от билките, подходящи за прием при болен панкреас.

Добавете 2.7 литра суроватка (или пречистена вода), 1 чаена лъжичка сметана (не повече от 15% съдържание на мазнини) + 1 чаша захар. Оставете за 14 дни на топло и тъмно място.

На петия ден се образува утайка. Течността се подменя с чиста вода или суроватка в първоначалния обем. Същото се прави и на 15-ия ден. Повторете процедурата със смяната на водата още 4 пъти през 15 дни.

От тази течност приемайте по супена лъжица 30 минути преди хранене. Това се прави 3 пъти на ден. Ако в рамките на седмица липсват негативи от лечението, еднократната приемана доза от лека се увеличава на 100 мл. Лечението трае 2 месеца.

Други билки и домашни средства

Комбинацията от сок от зеле, моркови и маруля, също е ефективно средство при болен панкреас. От трите течности се слагат равни количества. Приема се половин чашка, трикратно преди хранене. Това се прави един месец. Следва прекъсване за две седмици и повторение на терапията.

В двумесечен лечебен курс може да опитате и следния лек – три супени лъжици ленено семе се кисне цяла нощ в термос, който е напълнен с литър вряща вода. Следва прецежда на лека и приемането три пъти на ден по 100 мл от него преди хранене.

Друг вариант: смесете в равни пропорции невен, царевична коса, мента, лайка и живовляк.

Лъжица от микса прибавете към 800 мл кипяща вода. След това оставете на водна баня за 15 минути. Прецедете. От този лек се приема по ¼ чаша. Количеството трябва предварително да се разреди в ¾ чаши топла вода. Приемите са 3 пъти на ден, 15 минути преди ядене. Готовата течност може да се съхранява в хладилника, но не повече от 5 дни.

Друг вариант включва смесването в равни пропорции жълт кантарион, дяволска уста и мента.

Две супени лъжици от сместа залейте с 500 мл кипяща вода. Течността се оставя да престои в продължение на 45 минути, преди да се прецеди. От нея се приема по ¾ чаша преди хранене. Това се прави 3 пъти на ден.

Лекарства за панкреас

При лечение на панкреас се предписват няколко вида лекарства. Действието на някои от тях е насочено единствено към овладяване на дискомфорта. Други набавят липсващите ензими.

Спазмолитици

За облекчаване на болката, която е свързана с тежки спазми се назначават спазмолитици. Тяхното действие се изразява в релаксиране на гладката мускулатура. Ефектът от приема им настъпва бързо. Но за съжаление не е траен и се налага пациентът отново да приеме поредната доза при поява на дискомфорт.

С дротаверин: Дро спаз и но-шпа

Популярни са спазмолитиците с дротаверин, които повлияват изключително бързо на мъчителните спазми, са дро спаз и но-шпа.

От първия препарат се приемат по 1-2 таблетки 2-3 пъти дневно. Това е стандартната доза за прием от възрастни. За деца дозите са следните – по половин таблетка 2-3 пъти дневно за пациенти от 1 до 6 години; по половин или цяла таблетка 2-5 пъти дневно за пациентите между 6 и 12 години.

Стандартно но-шпа се приема по следния начин:

 • по 1-2 таблетки два или три пъти за деня
 • на деца се дава само след оценка на клиничния случай

Препаратът не се прилага за повече от 7 дни.

Спазмалгон, Дуспаталин

панкреас

Фамотидин е един от предписваните медикаменти при болен панкреас.

Спазмалгон е сред класическите варианти за успокояване на спазмите. Ефектът му се дължи на веществото метамизол натрий.

Стандартният начин за прием на този препарат включва до 6 таблетки на ден, разпределени в три приема. При по-слаба болка може да се приема и по таблетка в прием, а не по две.

Със силно изразен спазмолитичен ефект е и препаратът Дуспаталин, в който се съдържа веществото мебеверин.

Обичайно се приема по капсула сутрин и вечер. На деца под 10 години не се назначава лечение с Дуспаталин.

М-холинолитици: Атропин

М-холинотиците намират приложение при заболявания, свързани с холетиаза и токсикация. Те блокират определени рецептори и по този начин чрез възбуждане на нервната система се успокоява болката.

Най-разпространеният м-холинолитик, който се предписва при панкреатит, е атропин. Той въздейства не само като спазмолитик, но и като блокатор на секрецията на задстомашната жлеза.

Препаратът се използва най-вече за повлияване на спешни състояния. Основният компонент в него е екстракт от растението бела дона.

Антиферментна терапия

Антиферментната терапия също е изключително важна при лечение на панкреатит. Тя има за цел да стопира процесите, които разрушават панкреаса.

Използваните лекарства в случая са насочени към блокиране действието на ензима трипсин, както и към инхибиране на протеиновия синтез в задстомашната жлеза. Това допринася за намаляване на болката и всички останали разстройства, свързани с възпаление на панкреаса.

5- Fluorouracil (флуорурацил)

5- Fluorouracil е препарат, използван за химиотерапия. В случая е приложим и за лечение на рак на панкреаса. Действието му се изразява в забавяне на туморния растеж.

Флуорурацил дава и куп странични ефекти, изразяващи се в задух, затруднено дишане, повишена пикочна киселина.

Флуконазол, Гордокс, Контрикал

При заболявания на панкреаса флуконазол се предписва с цел профилактиране появата на гъбични инфекции след проведения курс химиотерапия. Дозировката на препарата се предписва от лекар според конкретния случай.

Гордокс е препарат прилаган за инхибиране на трипсин. Прилага се инжекционно, като 10 минути преди въвеждането на препарата се прави тест за поносимостта към него.

Като протеинов инхибитор при лечение на панкреатит се използва и Контрикал. Прилага се венозно. Употребата му след операция на панкреаса е задължителна.

Тразилол, Аминокапронова киселина

Тразилол  е друг ензимен инхибитор, прилаган при болен панкреас. Този препарат съдържа обработени полипептиди от телешки дроб. Прилага се венозно.

С ензимо инхибиращо действие е и аминокапронова киселина, която се прилага бавно във вените. По състав това лекарствено вещество се доближава най-много до ензима лизин.

Нексиум, омепразол

панкреас

Омепразол също се предписва при заболявания на панкреаса.

Нексиум е друг популярен препарат. Действието на веществото езомепразол, съдържащо се в него, се изразява в потискане отделянето на солна киселина в жлезите на стомаха.

Предписва се в доза от 40 мг на ден, като лечението с нексиум трае средно месец-два.

Предлага се и в инжекционен разтвор. Лечението с него продължава не повече от 10 дни.

Със същия ефект е препаратът омепразол. Подходящ е за прием дори при тумори на панкреаса като в случая дневната доза е 60 мг. Стандартно при язвени заболявания и други проблеми със стомашните жлези се дозира в количество 20-40 мг на ден.

Прием на ферментни препарати:

При лечението на болен панкреас се предписва прием и на ферментни препарати, чиято роля се изразява в подпомагане на храносмилателните процеси. Това се постига чрез ензими, близки до тези, произвеждани от панкреаса.

Креон, мезим форте

Креон е един от тези препарати. Съдържа ензими, извлечени от панкреаса на прасета. Предписва се при рак на задстомашната жлеза, след хирургичното  й отстраняване, както и при хронична форма на пакреатит. Схемата за прием се предписва от специалист.

Със същото действие е мезим форте. Дневна препоръчителна доза от този препарат е между 2 и 4 таблетки.

Панкреатин

За редуциране неприятното усещане за тежест след прием на храна се предписват и таблетките панкреатин.

Средно на ден от тях се приемат между два и четири броя. Препоръката е това да става по време на и след хранене, задължително с достатъчно количество вода.

Този препарат набавя жизненоважните храносмилателни ензими липаза, амилаза и протеаза.

Нормализация на алкално-киселинния баланс

При панкреатит храносмилателните смущения водят до в промяна на алкално-киселинния баланс. Нормализацията му се постига чрез специални препарати, на които ще се спрем по-долу.

Циметидин

Циметидин е препарат традиционно предписван при язвени заболявания. Но той се прилага с успех и при болен панкреас с цел възстановяване на алкално-киселинния баланс. Не се използва единствено при злокачествени процеси и глутенова непоносимост.

Дозите и продължителността на терапията с циметидин определя специалистът.

Ранитидин, фамотидин

Ранитидин е друг противоязвен препарат, потискащ секрецията на стомашни киселини. Облекчава обичайните симптоми, свързани с панкреатит. Стандартно се приема в количество от 150-300 мг на ден за период от 4 седмици. Но във Вашия случай специалистът може да назначи друга схема.

Със същото действие е и фамотидин, от който се пият по 20 или 40 мг дневно за период от един или два месеца.

Фамотидин има предимство пред ранитидин единствено по отношение на цената. Опаковка с 30 таблетки от първия продукт е 3 лв, а от втория 6 лв.

За подобряване на стомашно-чревния тракт

В някои случаи, за да се стимулира нормалната активност (перисталтиката) на храносмилателната система, Вашият лекар може да Ви предпише прием на препарати с прокинетично действие.

Церукал

церукал панкреас

Церукал се приема при болен панкреас с цел стимулиране движението на червата.

Церукал е един от тези препарати. Той стимулира двигателната активност на червата и потиска гаденето. Дозата церукал в случая е една таблетка и се приема 3 или 4 пъти на ден.

Опаковка с 50 таблетки струва около 4 лв.

Итоприд (Зирад)

Зирад с активното вещество итоприд притежава същото действие. С цел ускоряване изпразването на стомаха този препарат се приема и при болен панкреас.

Препоръката е да се пие по таблетка преди всяко хранене. Приемите трябва да бъдат придружени с обилно количество вода.

Опаковка от този препарат струва 23 лв.

Мотилиум

Таблетките молитум са още един вариант за връщане на стомашния комфорт, причинен от болния панкреас.

За по-бърза асборбация на активния компонент молитум се приема преди хранене. От една до две таблетки се приемат 3-4 пъти дневно, но за не повече от две седмици.

Опаковка с 30 таблетки струва 4 лв.

Хомеопатия. Аргентум, др.

панкреас

Откажете се от цигарите и алкохола, за да опазите здравето на панкреаса.

Хомеопатията също предлага ефективни решения при болен панкреас. Подходящи в случая са препаратите:

 • Йодус – при отслабване с цел подсилване, както и за овладяване на непрестанното усещане за глад.
 • Меркуриус – при възпаления на панкреса и жлъчката.
 • Карбовегетабилис+Пулсатила – работещата комбинация при непоносимост към мазнини и хронична форма на панкреатит.
 • Секале корнитум – при общо отслабване на организма и често изтръпване на долните крайници
 • Колоцинт, Апис и Бриония – подходящи при остри атаки

За овладяване на неприятната симптоматика при болен панкреас помага Аргентум. Този хомеопатичен лек повлиява благоприятно на оплаквания като метеоризъм, рефлукс и гадене.

Витаминотерапия: Панкрамин, др.

При лечение на хроничен панкреатит важна роля има и витаминотерапията. Тя включва прием на добавки с витамините – А, Е, С , D , К. Добре е да се приемат препарати с липоева киселина и кокарбоксилаза, които усилват действието на витаминните комплекси.

Панкрамин е сред популярните добавки, препоръчвани при болен панкреас. Продуктът доставя на тялото нуклеинови киселини и полипептиди. Те съдействат за нормалната дейност на панкреаса.

Първият курс с панкреатин трае 10-14 дни. Препоръчителен е прием на 1-3 таблетки, два или три пъти дневно. Желателно е поглъщането им да се осъществява четвърт час преди прием на храна.

Операция на панкреас

Операция на панкреас е една от най-сложните манипулации и към нея трябва да се прибягва само в крайна необходимост. Причината за рисковаността и сложността на операцията е локацията на органа и неговата структура.

Достъпът до задстомашната жлеза е изключително труден. Освен това зашиването на жлезата е труден процес заради изобилието от мека тъкан.

Операцията на панкреаса, известна още като панкреатектомия, включва отстраняването на цялата жлеза или части от нея.

До нея се прибягва най-често при рак на панкреас. Добре е преди това да се проведе химиотерапия с цел намалява туморния размер и по-бързо възстановяване след оперативното му отстраняване.

Възстановяване след операция на задстомашна жлеза

Възстановяване след операция на задстомашна жлеза е в пряка зависимост от общото здравословно състояние на пациента. Както и от метода, по който е извършена манипулацията.

Важно след операцията е да се спазват стриктно предписанията относно прием на медикаменти, диета и двигателна активност. Задължително е пациентът да преустанови приема на алкохол, както и да се откаже напълно от пушенето на цигари.

За съжаление рискът от усложнения не е за пренебрегване. Възможни усложнения са перитонит, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

На всеки три месеца след операцията пациентът трябва да посещава лекар.

Трансплантация на панкреас. Къде се прави в България. Във ВМА, цена

Като последна лечебна възможност е трансплантацията на пакреас. До нея се прибягва с цел лечение на диабет от първи тип, както и в случаите на тежка бъбречна недостатъчност.

Основен риск при тази манипулация е отхвърлянето на трансплантирания орган. Тромбоза, остра инфекция и кръвоизлив са възможни усложнения.

У нас трасплантация на панкреас се прави единствено във ВМА. Цените са много високи. Обикновено се комбинира с трансплантация на бъбрек. Цените са около 180 000 евро.

Толкова струва трансплантирането и Турция и Италия. В САЩ неговата цена е 200 000 долара.

Диета при болен панкреас

При болен панкреас задължително се спазва диета. Без първите два-три дни от периода на обострянето е добре да се откажете от консумацията на всякаква храна. Консумира се единствено бульон и много вода.

Храна за панкреас. Витамини

Храната за нормално функциониране на болния панкреас трябва да изобилства от витамини и протеини и да бъде бедна на мазнини и въглехидрати.

Разрешени са вегетариански супи, пилешко, риба, две яйца (омлет), картофи, цвекло, моркови, тиква, тиква, тиквички, кисели сортове ябълки, плодови и зеленчукови сокове, задушени плодове, чай с мляко, мед.

Храната трябва да бъде нарязана на малки парченца и да се вари на пара или да се пече.

Наблегнете на храни, богати  на витамините Е, С , В и К.

Елда за пречистване. Зеленчуци, спанак

панкреас

Панкреатин повлиява благоприятно дейността на панкреаса.

Вкусната елда е незаменима при болен панкреас. Освен, че стимулира храносмилателната дейност, тя пречиства тялото от всички неизхвърлени метаболитни вещества.

В продължение на 10 дни се консумира единствено елда, като от вечерта чаша от нея се накисва в половин литър вода. Едната част се яде за закуска, а другата за вечеря.

Спанакът е любимата храна на панкреаса. Установено е, че той е най-доброто естествено средство за превенция от рак на задстомашната жлеза.

От зеленчуците са полезни още броколи и картофи.

Ленено масло. Кисело мляко

Киселото мляко е друга задължителна храна при болен панкреас. Пробиотичните ензими в млечно-киселия продукт насърчават чревната дейност и едновременно с това поддържат микрофлората в оптимално добро състояние.

По супена лъжица ленено масло, прието на празен стомах сутринта, също повлиява в положителен аспект върху дейността на болния панкреас.

Анатомия на панкреаса или задстомашна жлеза

Панкреаса е един от най-важните органи в нашето. Но за да разберете значението му, първо трябва сте запознати с неговата анатомия и функция.

Къде се намира и каква работа върши (функция)?

Намира се точно зад стомаха и от там идва и другото му наименование – задстомашна жлеза. В непосредствена близост до него е и дванадесетопръстникът. Панкреасът е разположен на нивото на горните (първи и втори) лумбални прешлени.

Проекцията му в коремната стена е на 5-10 см над пъпа.

Изпълнява две функции  външна (екзокринна) и вътрешна (ендокринна).

Първата функция се изразява в производството на панкреатичен сок, който съдържа храносмилателни ензими, необходими за пълното разграждане на храна.

Ендокринната функция е свързана с разработването на подходящи хормони, имащи за цел регулиране на метаболизма: въглехидрати, мазнини и протеини.

Глава на панкреаса, ендокринен и екзокринен панкреас

панкреас

Ако се оплаквате от стомашен дискомфорт, проверете панкреаса.

Коментираният орган се състои от три секции: глава, тяло и опашка.

Ръководителят (главата) на панкреаса се намира в извивката на дванадесетопръстника. Тази част покрива червата под формата на подкова.

Жлезите, намиращи се в горната част, се наричат езокринен панкреас и те отговаря за екзокринната функция на органа.

Енокринен панкреас включва Лангерхансови острови, които са локализирани в опашката на жлезата.

Лангерхансовите острови

Лангерхансовите острови представляват групи от клетки без отвеждащи проходи, но с множество кръвоносни съдове. Те се занимават със секрецията на инсулин. Съставени са от алфа и бета клетки

Хормони на задстомашната жлеза и производство на инсулин

Лангерхансови острови на задстомашната жлеза секретират хормон, отговорен за стимулиране на апетита – грелин.

Друг важен хормон- инсулин се произвежда от бета клетки и е отговорен за регулирането на въглехидратната и липидната обмяна на веществата.

Унищожаването на бета-клетки води до потискане на секрецията на инсулин, което може да доведе до развитието на диабет.

Хормонът глюкагон

Хормонът глюкагон се произвежда от алфа клетки и е антагонист на инсулин. Той повишава нивото на кръвната захар. Същите клетки участват в синтеза на липокаин, който предотвратява чернодробна стеатоза. 

За още информация може да използвате следните наименования на панкреас: На английски, латински, френски и испански: Pancreas. На немски: Bauchspeicheldrüse. На гръцки: Πάγκρεας. На руски: Поджелудочная железа. На турски: Pankreas.

Споделете този материал в социалните мрежи, за достигне тази важна информация за заболяванията и функциите на панкреаса до повече хора!

Болният панкреас си отмъщава: Как да разпознаем проблема, заболявания и лечения
4.3 (85%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *