Кафяво течение – причини, рискове, заболявания и лечението им (официално и с билки)

Причини за кафяво течение и тяхното лечение. ⟴ Какво значи тъмно или ръждиво кървене преди и след цикъл? ⟴ Кога говорим за бременност. ⟴ Продължително зацапване

Още в статията: ⟴ След ескапел. ⟴ След аборт или трансфер. ⟴ Извънматочна и цветна бременност и кафеникава слуз. ⟴ Кандидоза и вагиноза. ⟴ При менопауза. ⟴ При овулация. ⟴ При ендометриоза

Природа на кафявото течение

С проблема кафяво течение се сблъсква всяка жена. Появата му невинаги е знак за тревога. И невинаги в основата на проблема е патология. Кафяво течение се среща дори при здрави жени в репродуктивна възраст.
Нормалният цвят на менструалната кръв варира от светло до тъмно червено и  дори кафяво. Обуславя се от наличието на ензими в кръвта. Менструацията (независимо от цвета й) при здравата жена е с продължителност между 3 и 8 дни.
За патология обикновено се приема появата на кафяво течение в друга фаза на цикъла. В материала ще се спрем на причините за проблема. Както и на възможните лечения.
Заслужено място ще отделим и на любимите ни билки, които често се оказват пръв помощник на жената при справянето с куп хормонални смущения.

Но предварително ще направим уговорка, че в случая се прилага лечение само след като специалистът определи причината за проблема.

Кога е нормално и кога означава болест?

Кафяво течение в средата на менструалния цикъл се счита за нормално в следните случаи:

 • прием на хормонални контрацептиви
 • нараняване и травмиране на вагиналните стени или на шийката на матката (недобра лична хигиена, агресивен полов акт)
 • след полов контакт
 • в очакване на менструално кървене (в някои случаи се появява кафяво течение няколко дни преди менструация, предизвестяващо започналия период за съсирване на кръвта)
 • след края на менструално кървене – в този случай кафявото течение е с продължителност от няколко дни.
кафяво течение

Кафяво течение може да се появи във всеки момент от месечния цикъл.

Във всички тези случаи кафявото течение е нормално. Дължи се на хормонални промени. Но дори и в тези случаи трябва да се вземе предвид количеството на кървенето, неговата текстура и миризма.

Ако течението е обилно, има неравномерна текстура, характеризираща се с неприятна миризма, в такива случаи е наличен патологичен процес.

За вариант на нормата се счита и кафяво течение, явяващо се по време на овулация (обикновено в диапазона на 11-19-и ден от цикъла).

Същият признак може да се появи и по време на имплантиране на яйцето. В случая кафявото течение е придружено от пронизваща болка в областта на корема. Зацапването в случая е краткосрочно.

За признак на заболяване кафявото течение се счита в следните случаи:

 • в средата на цикъла, в случай, че пациентката не приема хормонални контрацептиви;
 • в период на менопауза при липса на нормално менструално кървене от 1 година или повече
 • появява се редовно след полов акт
 • придружено е с болка, сърбеж, парене, повишена телесна температура.

При наличието на патологични секрети е необходимо да се обърнете към лекар. Понякога кафявото течение е симптом на различни гинекологични заболявания. В отсъствие на правилното лечение може да доведе до безплодие, развитие на доброкачествени и злокачествени неоплазми.

Симптоми и възможни причини

Кафявото течение, което в действителност е естествено вагинално течение, примесено с кръв, се дели на два вида според причините за него – междуменструално и маточно кървене.

За първия тип причина могат да станат хормонални лекарства, психически шок (емоционални изблици, състояние на постоянен стрес), хормонални нарушения, наранявания гениталиите, някои видове гинекологични процедури, възпалителни процеси, гинекологични заболявания, предавани по полов път или спирала.

За маточното кафяво течение причини се търсят в неопластичните процеси на матката и нейните придатъци, патологични процеси ендометриума (ендометрит, ендометриоза); ерозия на шийката на матката и кисти на яйчниците. (Още за кафяво течение – кога какво означава)

Кафяво течение и цикъл

кафяво течение

Кафяво течение може да се появи преди цикъл.

Кафявото течение може да се появи в различни етапи на женския цикъл. Това зависи от причините за него. Също така е вярно, че по периода, в който се появява кафяво течение, може да се направи извод за причината, която го предизвиква. Но всичко това е в компетенцията на гинеколога и дамите не бива сами да си поставят диагноза.

Кафяво течение преди менструация

Кафяво течение преди менструация е често наблюдавано явление. От него се оплакват най-вече дами с нередовен цикъл. Такива, при които той настъпва по-късно.

Или по-рано. В рисковата група попадат жените, които спортуват. Както и тези, които извършват тежка физическа дейност.

Тази аномалия се наблюдава и при дами, подложени на силен стрес, дължащ се натоварено ежедневие или неблагоприятни събития в личния живот.

Кафяво течение преди цикъл може да се окаже и признак на спонтанен аборт. Във всеки случай посещението при гинеколог е задължително.

Кафеникаво зацапване след цикъл (и вероятност за бебе)

След цикъл също може да се появи кафяво зацапване. За нормално се счита последните два дни от цикъла кръвта да е по-тъмна, към кафява.

Кафяво течение след менструация е нормална опция в следните случаи:

 • зацапването е оскъдно и не е придружено от сърбеж или парене
 • липсва болка, симптоми на възпаление и треска
 • количеството на отделяния секрет постепенно се намалява
 • продължителността на кафеникавото зацапване не надвишава 3 дни, при положение, че месечният менструално кървене не трае повече от 8 дни.

Кафявото течение след менструация се разглежда като нормален процес в оглед на това, че се отстранява излишната кръв от матката.

Секретите през този период придобиват кафяв цвят. Това се дължи на факта, че се увеличава съсирването на кръвта в края на менструацията.

Но ако кафявото зацапване след менструация се появи няколко дни след спирането й, тогава причините са други.

Не е изключена бременност. За съжаление кафявото течение е симптом не само на напълно нормалната бременност, но и на патологична такава (извънматочна бременност)

Кафявото зацапване дни след датата на цикъла, може да означава и спонтанен аборт. Зад появата му може да стоят и хламидии, както и други полови инфекции.

Притеснително е, когато кафявото течение след цикъл протича със сърбеж и неприятна миризма. Ако продължава месец вероятно става въпрос за ендометриоза или аденом.

Тъмно кафяв цикъл (вместо цикъл), ръждив цикъл

Кафяво течение е възможно да замести изцяло менструацията. Това се случва, когато количеството на отделяната кръв е по-малко от 50 мл. В този случай отделяната кръв е тъмно кафява на цвят. В зависимост от причините, довели до това отклонение, жените с кафяво течение вместо цикъл се оплакват още и от:

 • болка в лумбалната област
 • силно главоболие
 • гадене
 • усещане за стягане в гърдите
 • появата на силна дългосрочна болка в долната част на корема

Тези симптоми могат да бъдат признаци на нарушения във функциите на женското тяло и се появяват в следните случаи:

 • хормонален дисбаланс, обусловен от смущения в хипофизната жлеза или яйчниците
 • травмиране на ендометриума, дължаща се на дилатация, аборт или операция
 • неправилно подбрани контрацептиви
 • операция или нараняване на половите органи
 • тежък физически труд или необичайно натоварване със спортни дейности.
 • прекъсвания в функциите на ендокринната система
 • бременност

Вместо цикъл може да се появи и ръждиво течение. В случая причините за него може да да са бременност или ендометриоза. Нерядко се дължи на хормонален дисбаланс. Получава се и след прием на лекарства.

По време на менопауза

Кафяво течение

Кафяво течение може да се появи и по време на бременност – кога какво означава научете в текста.

Появата на кафяво течение след цикъл може да е сигнал за наближаване на менопаузата. Женското тяло се подготвя за пълното спиране на цикъла. И това става чрез различни симптоми.

За окончателно навлизане в менопаузата може да се говори при отсъствието на цикъл в продължение на година. Ако след този период се появи кафяво течение, това вече е тревожен знак.

Тялото изпраща сигнал за възпаление. След навлизане в климакса маточната лигавица започва да изтънява и се повишава рискът от възпаления.

При дамите в менопауза кафяво течение може да се появи и след прием на растителни естрогени.

По време на овулация

Кафяво течение по време на овулация също не е изключено. В случая то се появява в 15-16-и ден от цикъла. Зацапването в случая е в продължение на 2 дни.

По време на овулация яйцеклетката напуска разкъсания фоликул и се настанява в маточната тръба, в очакване на оплождане. Често протичането на този процес става без симптоми. Но понякога освен с кафяво течение може да протече и със слаба болка. Двата симптома възникват при руптура на фоликула. В резултат от това се появява кървене.

Придвижвайки се към изхода на вагината, кръвта се окислява и става кафява. Преди овулация обикновено се наблюдава увеличаване количеството на отделяната безцветна слуз. Примесена с окислена кръв, отделяната маса придобива кафяв цвят.

Отделянето на този секрет в средата на цикъла е абсолютно нормален процес и не изисква никакво лечение.

При бременност, кафява слуз. При ранна бременност

Кафяво течение при бременност може да сигнализира за патология или да има физиологичен характер. В коя от двете крайности ще се разгледа проблема, зависи от етапа на бременността, в който се появява кафяво течение.

Обикновено кафявото зацапване се появява, когато се имплантира яйцеклетка. През първия триместър в дните на предполагаемата менструация също е възможно зацапване.

Промените в цвета на течението в ранните етапи на бременността, могат да се дължат на недостатъчно количество прогестерон. Ниските количества на произвеждания по това време хормон, имат за цел да инхибират контракциите на гладката мускулатура в матката.

Възможни са още болки в долната част на корема, появата на кървене. Не се изключва и риск за спонтанен аборт. Понякога кафявото течение се появява като предвестник на нежелания изход.

кафяво течение

Кафяво течение е един от възможните симптоми на имплантация на яйцеклетката.

Кафяво течение, появяващо се периода около 22 седмици от началото на бременността, е пряко свързано с отлепване на плацентата.

Появата му в този етап е сигурен признак за началото на аборт.

За да се избегнат нежелани последствия и тежки усложнения, необходимо е бременната веднага да потърси специализирана помощ.

Най-общо казано причините за кафяво течение по време на бременността са:

 • ниските нива на прогестерона, който задейства отхвърляне на ендометриума и е заплаха за аборт
 • извънматочна бременност
 • отлепване на плацентата – плацента превия.

Отделянето на кафяво течение по време на бременност може да се тълкува и като риск от аборт и поради тази причина при появата на симптома бременната трябва да се консултира със специалист.

 

При извънматочна бременност

Кафяво течение след зачеване понякога сигнализира и за извънматочна бременност. В случая появата му върви ръка за ръка с болки ниско в коремната част.

Но наличието на извънматочна бременност може да определи единствено специалист. Тя не се отличава от нормално протичащата бременност.

Тестовете за бременност я отчитат. Жената има типичните за това състояние симптоми – отсъствие на цикъл, гадене и неразположение. В случая течението с кафяв цвят се дължи на имплантиране на оплодената яйцеклетка в една от маточните тръби.

Оплодената яйцеклетка се храни с кръвта от тръбата и функционира като тумор.

Появата на кафяво течение след положителен тест за бременност задължава бъдещата майка да се обърне към гинеколог. (Подробно за кошмара, наречен извънматочна бременност)

При цветна бременност

Кафяво течение, появяващо се около датата на очаквания цикъл, може да е симптом на цветна бременност. Наричат я цветна, защото протича с цикъл.

Обикновено кръвта в този случай не е с типичния си цвят. Тя е по-скоро розова или кафява. Промяната в цвета й е обусловена от хормоналните изменения, които настъпват в тялото. (Подробно за цветна бременност)

За разлика от извънматочната бременност, която е патологично състояние, цветната бременност не застрашава по никакъв начин здравето на майката и плода.

Цикълът при втория тип бременност може да се появи само 1-3 пъти в началните месеци или да продължи през цялата бременност. В случая не се налага никакво лечение. Но за да сте сигурна, че всичко е наред, е необходимо редовно да проследявате състоянието си при гинеколога.

Продължително ръждиво течение

кафяво течение

Кафяво течение и болка сигнализира за проблем.

Продължително ръждиво течение сигнализира за остро възпаление или инфекция. Ако течението не е свързано с месечния цикъл, това е знак за проблем.

Обикновено кафявото оцветяване на менструалната кръв се дължи на по-продължителното й задържане в тялото и на измененията в хормоналните нива.

Но когато този проблем продължава повече от месец, не бива да се чака повече. Очевидно не става въпрос за хормонален дисбаланс, а за протичащо възпаление или онкологичен процес. Но не се плашете и не отлагайте консултацията със специалиста.

Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-вероятно е да се разминете без тежки усложнения.

След аборт

След аборт също е възможно да се появи кафяво течение. Прекъсване на бременността, независимо от причината, води до хормонален дисбаланс.

Появата на кафяво течение след подобна манипулация е начин тялото да регулира хормоните и да си върне изгубения баланс. Обикновено отделянето на тъмни секрети след аборт се обяснява с това, че тялото изхвърля останалите ендометриални тъкани.

Тяхното задържане може да доведе до сложни възпаления и сраствания. Рискът от запушване на фалопиевите тръби също не е за пренебрегване. Важно е да се потърси адекватно решение, гарантиращо избягване на всички тези негативи.

След ескапел

Ескапел е една от причините за появата на кафяво течение. В случая не става въпрос единствено за този препарат. Но и за всички, подобни на него. Не само противозачатъчните за спешна контрацепция, но и всички орални контрацептиви.

Като цяло хормоналните препарати объркват хормоналното равновесие. В случая точно то е причината за появата на стряскащото кафяво течение.

Обикновено след прием на ескапел то се появява преди цикъл или трае дълго след него. Решението в случая е да се регулира хормоналния дисбаланс. Но начина, по който това ще се случи, определя специалистът.

Като цяло приемът на лекарства се отразява негативно на хормоналното равновесие. Сред препаратите, които поставят дамите в голям риск от този сценарий, са и антибиотиците.

След полов акт

Кафяво зацапване може да се появи и след полов акт. И в случая причините са различни. Течението може да се появи след първия полов акт. Появата му в тази ситуация е свързана с изхвърлянето на остатъчна тъкан от девствената ципа.

След полов акт, особено ако процесът е бил по-бурен от обичайното, също е възможно да се появи зацапване.

Но ако то се появява редовно, това е сигурен знак за протичащо възпаление. Не е изключено да става въпрос за полипи, ендометриоза или друг подобен проблем. Точната причина може да бъде установена единствено след назначаване на подходящите изследвания.

След трансфер

Кафяво течение

Кафяво течение може да се появи и след аборт.

След трансфер също е възможно да се появи кафяво зацапване. За съжаление в случая не винаги означава бременност.

Кафявото течение и в този случай е провокирано от хормонален дисбаланс.

На фона на всичко това може да се появят типичните за начална бременност симптоми като подуване и болезненост на гърдите.

Черно течение

Понякога кафявото течение може да е по-тъмно от обичайното и цветът му да е черен. В случая също може да се търси причината в куп проблеми – от прием на противозачатъчни до хормонален дисбаланс и ендометриоза.

При полипи, сраснали се в маточната лигавица, също е възможно да се появи този проблем. Не е изключено да се дължи на ерозия на маточната лигавица.

Ако черното течение се появява периодично, вероятно става въпрос за кисти. По средата на цикъла става въпрос за овулация.

Черното течение може да е начален симптом и на извънматочна бременност.

Аномалии в цвета и продължителността на вагиналните течения се наблюдават при прекомерна прогестеронова стимулация.

Розово зацапване

Розово запацване е друга възможност на кафяво течение. Обикновено се появява преди цикъл. Постепенно цветът потъмнява и след това настъпва същинският цикъл. В случая най-често става въпрос за хормонален дисбаланс, който се изразява чрез розово зацапване.

Симптомът понякога се дължи и на вече настъпила бременност. Кървенето е обусловено от имплантацията на яйцеклетката.

Розовото зацапване не е изключено да бъде симптом на цветна бременност, което означава, че то се появява не само след имплантация, но и в датата на месечния цикъл.

При цветна бременност менструалното кървене може да се появява само в началните месеци или всеки месец до раждането.

След аборт също е възможно да се появи розово зацапване. Обяснява се с необходимостта от време за пълно възстановяване на травмираната маточна лигавица.

Лечение на причините

При кафяво течение няма универсално лечение. То зависи от причината, която стои в основата на проблема. Когато става въпрос за вагинално кафяво течение, причинено от патологичен процес, всички усилия са насочени към овладяване на патологията.

Кога да се обърнем спешно към лекар-гинеколог?

Наличието на кафяво течение е симптом, че трябва да посетим гинеколога. Дори и когато причината за появата му е стрес или прием на медикаменти, добре е това заключение да бъде направено от лекар.

Но все пак има симптоми, доказващи необходимостта от неотложна консултация. Ако течението вместо да намалява, увеличава обема си, потърсете гинеколог.

В случай, че настъпят промени в консистенцията му и забелязвате неприятен аромат, също се обърнете към специалист. Появата на сърбежи и усещането за парене, сигнализират за сериозен проблем.

При бактериална кандидоза или вагиноза

кафяво течение

Кафяво течение може да се появи и преди цикъл.

Бактериална вагиноза или кандидоза са две от възможните патологии, провокиращи неприятното кафяво течение. В първия случай провокатор е бактерия, а във втория – гъбична инфекция.

За разлика от кандидоза, вагиноза е заболяване, което не се предава чрез интимен контакт. С него може да се заразим от чужди дрехи, от капака на тоалетната чиния или от бельо (чуждо или такова с неподходяща и некачествена материя).

До вагиноза се стига, когато във влагалищната микрофлора вредните бактерии установят превес над полезните. Заболяването е лесно лечимо. Но ако лечението бъде отложено във времето, последствията може да са сериозни.

Целта на терапевтичния курс е да се подобри съотношението полезни и вредни бактерии в полза на първите. За целта може да се предпише 5 или 7-дневна антибиотична терапия с метронидазол. Два пъти на ден се приемат дози от 400-500 мг. Друга опция е приемът на еднократна дневна доза от 2 грама.

За период от пет дни същият препарат, но под наименованието Флагил, може да бъде използван и във вид на вагинален гел.

Клиндамицин е друг популярен продукт под формата на интимен гел, използван с успех при лечението на вагиноза.

При кандидоза също се предписва антибиотично лечение. Използват се антибиотици за вътрешен прием, както и такива за локална употреба под формата на мазила.

И в двата случая паралелно с това се назначава и лечение на партньора. Желателно е по време на терапията да се избягват половите контакти. (Подробно за лечение на досадната и упорита кандидоза)

При ендометриоза

Ендометриоза е друго заболяване, на което може да се дължи кафявото течение и като цяло смущенията в цикъла. Вътрешната на част на матката е всъщност ендометриална тъкан. Нейната плътност се променя в различните етапи от женския цикъл.

Когато тази тъкан започне да расте извън маточните стени, тогава се наблюдава заболяването ендометриоза.

При процент от жените, на които се налага тазова операция, лекарите откриват като случайна находка именно това заболяване. При жените, на които се налага лапароскопска операция, този процент е значително по-висок.

Механизмът на струпване на ендометриални клетки не е с точност установен. Счита се, че зад него стои най-вече дисбаланс в нивата на естрогена и прогестерона.

Един от начините за регулиране на нивата на тези два хормона е прием на противозачатъчни препарати.

Назално или интрамускулно се прилагат и препарати, които са аналози на гонадотропин-рилийзинг хормон. Но лечението с тях има един основен недостатък – пациентките се оплакват от симптомите, типични за менопауза. Към тях са не само влагалищна сухота, нередовен цикъл, но и болки в ставите.

За повлияване на естрогена при ендометриоза се препоръчват и препарати, наречени андрогени. Сред тях най-популярният е даназол. Този медикамент помага за бързо овладяване на болката при ендометриоза чрез намаляване синтеза на мъжките полови хормони.

В резултат от приема му се очаква и намаляване растежа на ендометриалната тъкан. Но негативите от лечението с него също не са за подценяване. Пациентките най-често се оплакват от главоболие, отоци, загуба на гласа и напълняване.

За регулиране нивата на естрогена се използват и ароматазни инхибитори.

Ако нито едно от посочените лечения не даде резултат, единствената опция е оперативно премахване на образувалата се извън матката ендометриална тъкан. (Подробно за заболяването ендометриоза)

Лечение с билки според причината за кафяво течение

Кафяво течение

Понякога месечният цикъл започва с кафяво течение.

За лечение на всякакви проблеми, свързани с цикъла, се използват и куп доказали се билки. За разлика от хормоналната терапия, този вид лечение е напълно безвредно. Но в някои случаи то не може да замести официалното лечение. Преди употребата на билки се консултирайте със специалист.

Още интересна информация за билките и женския цикъл може да получите от материала ни за предизвикване на цикъл – ТУК!

В следващите части от нашия материал ще се спрем на приложението на билките за подобряване на женското здраве при различни възпаления на половата система.

Билки при бяло течение и др. течения

За лечение на бяло течение и всякакви други патологични вагинални течения спокойно може да се доверите на доказалата се като антисептичен лек смрадлика. Билката (две-три супени лъжици) от нея се слага в съд с вряща вода, който се оставя на котлона в продължение на няколко минутки.

След това изсипете врялата течност в леген и стойте над парата излизаща от него поне десет минутки. След приключване на процедурата използвайте разтвора от смрадлика за промивка (задължително го прецедете преди това).

Смрадлика в комбинация с босилек, лайка и уханната мащерка, също е изключително успешна комбинация за лечение на бяло течение. От всички тези билки пригответе смес, в която сложете по 50 грама от всяка. Разбъркайте добре. От общото количество вземете 4 супени лъжици и ги прибавете към литър вряща вода.

Тази течност оставете на котлона да поври около 5 минути. След това я киснете още 30 минути. Прецедете я и използвайте за вагинални промивки. Добре е след промивката да се въздържате от интимен контакт, за да има по-добър резултат от лечението.

В чаша вода оставете да кипне една супена лъжица от билката цариче. След това настоявайте лечебната отвара 20-30 минути. Прецедете я и ежедневно приемайте по доза от нея.

Превъзходен лек при бяло течение и е билката, сочена за пръв помощник на жената – бял равнец. За половин час киснете две супени лъжици от растението в половин литър вода. От прецедената течност приемайте по чашка преди всяко хранене.

цикъл калина

Кора от калина помага при женски проблеми.

Към водата във ваната може да прибавите и 200 грама бял равнец. Този лек също действа много добре при бяло течение и всякакви вагинални възпаления.

Помага и сутрешен прием на следната лековита течност – в чаша вода киснете за една нощ лъжица семена от кориандър.

С добър ефект са и промивките с отвара от орехови листа. Лековият разтвор се приготвя като сварите в литър вода пет-шест орехови листа. Варенето трябва да продължи, докато течността редуцира обема си с 1/2. (Още изпитани лекове при бяло течение)

За справяне с вагинални течения, дължащи се на възпаление, може да разчитате и на следната билкова комбинация. Тя включва по 50 грама от следните лековити растения – коприва, мащерка, мечо грозде, червено подъбиче, бял имел и лайка.

Поставете на котлона половин литър вода. Изчакайте да заври и към нея добавете две лъжици от сместа. Оставете течността да ври 3 минутки. Премахнете от огъня и изчакайте половин час, за да се извлекат максимално всички полезни вещества от билките.

Прецедете течността. Приемайте от нея трикратно по 100 мл четвърт час преди консумацията на храна.

Добавки и хомеопатия при бяло течение

При бяло течение може да се доверите и подходящите хомеопатични лекарства, предписани от хомеопат. Популярните от тях са:

 • Пулсатила – предписват я при жълто течение, което не предизвиква дразнене
 • Хидрастис – когато течението е жълто на цвят и е с точеща се консистенция
 • Креозотум  – хомеопатите го предписват при силно дразнещо течение с неприятен аромат. Други показания за предписанието му са раздразнена маточна лигавица и кървене при всяко докосване.
 • Меркуриус сорбитолис – дразнещо течение, протичащо с вагинални язви.

При бяло течение за подсилване на имунната система е добре да се приемат и хранителни добавки с антимикотично действие и имуностимулиращ ефект.

Сред тях е популярната добавка цитросепт, която повлиява положително върху цялостното здравословно състояние. Съставката, на която се дължи ефективността на цитросепт е екстрактът, извлечен от семена на грейпфрут.

Аквасорс също предлага ефективни за тази цел добавки с коластра и водорасли. Може да заложите и на хранителни добавки с бял равнец, мечо грозде и  други билки, повлияващи положително върху женската полова система.

Билки и хомепатия при ендометриоза

Кафяво течение

Вагинална кандидоза също може да е причината за кафяво течение.

Когато кафявото течение се дължи на ендометриоза, също може да си помогнете с билки. Сред тях е добре познатата ни коприва.

Сварете 1 супена лъжица от нея в чаша вряща вода. Киснете 30 минути, след това прецедете. Приемайте отварата в случай на силно кървене. Пие се по 1/2 чаша 4-5 пъти на ден.

Овчарска торбичка е друг подходящ в случая лек. Сварете 1 супена лъжица от изсушеното растение в чаша вряща вода. Киснете един час преди да прецедите. Приемайте отварата преди хранене в количество от една лъжица. Правете това 3-4 пъти на ден.

Билката наваличе, известна още като ортилия Orthilia secunda също се използва с лечебна цел при ендометриоза. Билкарите я комбинират с блатен петолистник Comarum palustre при лечение на възпаления на женската полова система. За целта се приготвят две отделни отвари.

Супена лъжица от първата планинска билка поставете в литър вода. Оставете течността да ври в продължение на 15 минути на водна баня. След това я прецедете и разделете на три равни части като изчакате течността да се охлади.

По същия начин се процедира и с другата билка. Един час преди хранене се приема част от отварата от ортилия, а четвърт час след същото хранене се пие част от другата течност.

Кора от билката калина също помага при ендометриоза. Добавете 4 лъжички от накълцаната билкова суровина към една чаша вряща вода.

Оставете течността да ври в продължение на 30 минути на водна баня. След това добавете вода до възвръщане на първоначалния й обем от една чаша. От тази течност трябва да се пие по 1 супена лъжица три пъти дневно. Приемите осъществявайте задължително преди хранене.

При ендометриоза задължително включете и хомеопатия в лечението. Вариант предлагат популярните шуслерови соли. За целта е подходяща комбинацията от следните номера соли – 4 (калиев хлорид), 11 (силицея) и 9 (натриев фосфат).

В изброената последователност хомеопатичните препарати се приема в следната последователност – сутринта пет таблетки от първата сол, на обяд 5 от втората и вечерта същото количество от третия препарат.

За да има ефект от тази терапия, тя трябва да се прилага в продължение на месеци.

Билки при кисти

жълт кантарион

Жълт кантарион помага при хормонален дисбаланс.

Билково лечение при кисти се прилага 1,5-2 месеца. Но след това е добре да се направи почивка за 2 седмици и отново да се повтори курса. Но използването на билки не означава, че трябва да се пренебрегват препоръките на доктора.

Подобрение от билковата терапият може да се очакват в рамките на 2-3 седмици от редовния прием на билките. Въпреки това, трайният ефект настъпва след употреба на природните лекове за 8-12 месеца или повече.

Предлагаме няколко варианта за билколечение при кисти в яйчниците. Първият включва равни количества от билките ангелика, теснолистна върбовка ( Chamerion angustifolium ), мента, борови пъпки и корен магданоз.

Две супени лъжици от предварително приготвения микс прибавете към 0,5 литра вряща вода. Настоявайте този лек в продължение на една нощ. От него приемайте по 3-4 пъти дневно количеството от 1/4 чаша.

Задължително го поглъщайте преди хранене, а вечер правете компреси на долната част на корема с останалото количество от неизпитата през деня течност. Курсът на лечение по този метод трае 2-3 месеца.

Друга лековита смес включва равни части от следните билки – обикновено орехче (Filipendula ulmaria), брезови листа, корен оман, мента, лайка, женско биле и мащерка. 

Течността се приготвя и прилага по същия начин, както и по-горния лек.

Друг лек включва билките червена детелина, листа от коприва, лавандула, градински чай, борови пъпки, листа от боровинки, бял смил и корен левзея. Растенията се влагат в еднакви количества.  Начин на приготвяне и приложение на лечебната течност е същият, както и на предложените по-горе лекове. Курсът на лечение по този метод е добре да продължи поне 2-3 месеца.
Още един билков вариант при кисти на яйчниците включва следното – листа от мента, риган, корени левзея и родиола, плод офика и копривени листа. Изброените билки се влагат в равни количества.  Начинът на приготвяне и приложение е по вече описаната по-горе схема.

При хормонален дисбаланс

Хормонален дисбаланс е причината за различни неразположения. Но в случая също може да разчитаме на билки в зависимост от конкретния проблем.

Когато дисбалансът в нивата на хормоните е виновен не само за коментираното в този материал кафяво течение, но и за продължителна и/или болезнена менструация подходящото лечение е с билката жълт кантарион.

Тази трева преди всичко пречиства кръвта. Но също така оказва влияние и върху продължителността на кървенето.

дяволска уста

Билката дяволска уста също помага при хормонален дисбаланс.

Подходяща в случая е следната рецепта – 2 супени лъжици от билката (най-добре свежа) киснете в чаша вряла вода в продължение на 30 минути. Прецедете и приемайте по една трета чаша 3 пъти на ден. Правете това 30 минути преди хранене.

Препоръката е да се подложите на това лечение за 6-8 седмици. Не забравяйте, че продължителната употреба на жълт кантарион е в състояние да доведе до свиване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвното налягане.

Ако кафявото течение се появява на фона на ярко изразен предменструален синдром, опитайте следната билкова смес:

 •  пелин – една част
 • бял равнец – една част
 • дяволска уста –  2 части
 • лайка – 2 части
 • невен – 3 части

Една супена лъжица от тази смес прибавете към чаша вряла вода. Настоявайте 30 минути и прецедете.

По 0,5 чаша 3 пъти на ден преди хранене е необходимо да се приема от тази течност. Лечението по метода е с продължителност 6-8 седмици. След този период се постига възстановяване на хормоналните нива.

За регулиране на хормоните при аменорея опитайте следния лек: риган, жълт кантарион, коприва и невен. Всичко се слага в равни количества. От общата смес се използва една супена лъжица. Количеството се кисне в чаша вряща вода за един час. От прецедения билков лек се приема по половин чаша три пъти на ден преди хранене.

При дисфункционално маточно кървене, обусловено от хормонален дисбаланс, предлагаме още две комбинации:

 • мента, коприва (листа), дяволска уста и корен валериана – по две части+три части лайка
 • кора от калина, очеболец (корен) малинови листа – по една част от всяка билка+ див пелин и живовляк по 2 части

И двата лека се приготвят и приемат по аналогичен начин – супена лъжица от общата суровина се вари в чаша с вода в продължение на 1 минута, след което се прецежда.

Приемайте от избрания лек по половин чаша 3-4 пъти дневно. Задължително го правете преди хранене.

Когато кафявото течение и като цяло маточната дисфункция е свързана с навлизане в менопауза, добре е да се приема билката дяволска уста.

Препоръчваме лек, приготвен от 2 супени лъжици от билката. Количеството се вари в чаша с вода в продължение на 30 минути. Охлажда се и след това се филтрира. Приемайте по една супена лъжица от тази течност три пъти на ден. Приемите осъществявайте 30 минути преди хранене.

Споделете този материал в социалните мрежи, за да достигне информацията в него до повече хора, защото кафявото течение невинаги е безобидно. Надяваме се, че сме били максимално от полза за Вас. Но не забравяйте, че тази информация не може да замени консултацията с лекар!

Кафяво течение – причини, рискове, заболявания и лечението им (официално и с билки)
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *