Ad Clicks : Ad Views :

Люляк: лек при шипове, артрит, разширени вени и др. + Подробно за отглеждане на индийски и обикновен люляк

Обикновен и индийски люляк. Отглеждане в саксия и като дърво. Тинктура, мехлем, чай. За болки в ставите и при подагра. Отровен ли е?

Още в текста: Сортове – японски, витекс (арабски люляк), символика.

Други лечебни свойства и рецепти. При шипове. При артрит. При невралгия. В козметиката: Етерично масло, есенция.
Растението люляк. Syringa vulgaris. Факти и снимки
Уханието на люляк е любимо на много от нас. Сега е моментът да се насладите на разкошния му аромат. Ако нямате люляк в градината, може да си откъснете няколко клонки от парка и да ги отнесете у дома. Опияняващото ухание на красивото лилаво цвете ще изпълни дома Ви с усещане за пролет.
Усещане за чистота, свежест и топлина – това са чувствата, които поражда в съзнанието ни невероятният люляк. И може това е причината да го обожаваме.
Този красив храст произхожда от далечна Персия. Преди повече от 400 години бил пренесен от търговци във Виена, а от там се разпространил в цяла Европа.

У нас растението е било донесено за пръв път през 16 век. Уханният люляк пристигнал като подарък за Фердинанд.

Храстът достига на височина от два до осем метра. Принадлежи към семейство Маслинови.

Има листа със сърцевидна форма. Дължината им е около 5-10 см. Кората на дръвчето е сива и гладка.

Но безспорно най-атрактивни са неговите цветчета. Те са събрани в пирамидални съцветия, достигащи до 20 см на дължина.
Развиват се от най-горните пъпки на растението. На цвят могат да бъдат бели, пурпурни, жълти, лилави или дори червеникави. Най-разпространен у нас е лилаво-синият люляк.

От цветчетата се оформят двугнездни кутийки с плодчета. Във всяка половинка на кутийката има разположено по едно семе, разполагащо с крилатки.

Латинското наименование Syringa vulgaris произхожда от думата „сиринга“, която в превод от гръцки означава свирка или тръбичка. Древногръцка легенда гласи, че бог Пан е превърнал Сиринга в храст, след което направил от него свирка, издаваща магически звуци.

Коренова система

Растението люляк се отличава с крехка коренова система. Тя е разположена повърхностно и е лесно да бъде наранена. Поради тази причина не се препоръчва прекопаване на растението.

Кога цъфти, цъфтеж

Цъфтежът на уханния люляк зависи от неговия сорт. Ако искате уханието и красотата на лилавото цвете да радват сетивата Ви възможно най-дълго, нашият съвет е да си направите люлякова градина с различни сортове люляк. Това означава, че от началото на месец май до края на месец юли ще се радвате на уханието на невероятното растение.

Първите цъфтят сортовете люляк с цвят хиацинт, Цъфтежът им започва  в началото на месец май. На уханието им ще имате възможността да се порадвате за период от около 20 дни.

След него цъфти обикновеният люляк. В периода 5-12 дни след началото на неговия цъфтеж, започва цъфтенето на унгарския люляк. С опияняващия си аромат и очарование той ще носи радост на сетивата Ви до края на месец юли.

Индийски люляк. Lagerstroemia indica

Един от най-красивите декоративни храсти това е така нареченият индийски люляк. На пръв поглед няма никаква прилика с познатия ни обикновен люляк. На латински наименованието на този вид е Lagerstroemia indica.

Очарователното растение дължи името си на шведския търговец Магнус фон Лагерстремия. При едно от честите си пътувания до Югоизточна Азия през 1747 вниманието му било приковано от растението с прекрасни цветове.

Търговецът взел със себе си няколко фиданки. Но път към дома ги продал на пазара на едно средиземноморско пристанище. И до днес индийски люляк се среща в средиземноморските градове.

По-късно растението стигнало до Британските острови, а след това и до Северна Америка.

Качества и особености

Индийският люляк е широколистен храст или дръвче. Член е на семейство Блатиеви (Lythraceae). Не е известно защо го наричат индийски люляк при положение, че няма нищо общо с Индия.

Негова родина е Китай. Там, в Корея, Индия и Филипините го считат за“божествено цвете“ с мистични свойства. Стъблото на индийския люляк е покрито с кора, която се отлепя лесно в дълги ивици.

На височина достига до 9 метра. Ширината на короната може да бъде до 8 метра. Последният показател зависи от начина, по който ще се оформи короната първоначално.

Листата на индийски люляк са продълговати. Имат елиптична форма и са със заострен връх. На дължина те са до 2-7 см. В периода на цъфтеж, те са почти невидими заради буйно развиващите се пъпки.

Индийският люляк е с висока декоративна стойност. Прекрасните му ярки съцветия радват окото от август до октомври, когато е цъфтеж на растението. Големите назъбени цвете на индийския люляк са в гамата розово, лилаво, бяло или дори червено.

Индийски люляк
Индийски люляк може да цъфти и с лилави цветове.

Очарователните цветове на китайското растение се събират в съцветия, които достигат дължина от 20 см. Пъпките оформят къси дръжки, разположени плътно една до друга. Те се разтварят постепенно, като разтварянето им започва от дъното и постепенно достига до широката част.

Цветовете се състоят от няколко листа с вълнист ръб. По време на цъфтеж те приличатр на миниатюрни розетки.

През есента листата на храста опадват. Те се обагрят в типичните за есенните листа краски, преди да окапят от дървото.

Отглеждане и цена

Индийският люляк се радва на все по-голяма популярност у нас. Очарованието на цветовете му отреждат челна позиция при избора на растения за градината. Цената на дръвче с височина 20-70 см (зависи от сорта), готово за засаждане започва от 8,80 лв. Най-скъпите сортове достигат до цена 19,80 лв.

Ако сте решили да засадите индийски люляк в градината си, трябва да се съобразите със специфичните изисквания, които има това растение. То спада към групата на термофилни растения. Може да издържи до понижаване на температурата на въздуха до минус 15 градуса.

При по-ниски температури трябва да се прибере зимата на закрито. В противен случай ще измръзне.

При избор на място, на което ще засадите лагерстремията съобразете се с факта, че то трябва бъде огрявано от слънцето, до него да достига достатъчно светлина и топлина.

Индийски люляк
Индийски люляк цъфти с розови цветове.
Очарователното растение е състояние е да расте в полусянка. Но при това условие цъфтежът му няма да се развива с обичайната за него буйност. Забавя се растежът и на листата.

За засаждане на индийски люляк най-добре изберете пролетта, преди разпукването на пъпките. Браздата, в която се поставят фиданките трябва да бъде се засипе отгоре с плодородна почва.

При засаждане на индийския люляк в градината, изкопаната яма трябва да има следните размери 40×40 см. Ако сте избрали саксия, то тя трябва да бъде с по-голям размер – тип вана.

Преместването на растението се извършва веднъж на 2-3 години. Също се прави през пролетта преди разпукването на пъпките. В противен случай развитието на храста се забавя. При преместване се постарайте да не повредите кореновата система.

При тази процедура главният корен се подрязва. Засаждането се осъществява по вече познатия начин.

Грижи за индийски люляк – поливане, подрязване

Индийски люляк
През лятото индийският люляк се нуждае от повече вода.

Част от грижите, които трябва да полагате за индийския люляк, е да го поливате редовно. Като всяко друго растение, така и той през лятото се нуждае от повече вода.

При отглеждане в контейнери намалете количеството на почвената влага през есента, когато трябва да се разредят поливанията.

През зимата растението преживява почти без поливане. За него трябва да знаете, че не обича сух въздух.

На възраст от 1-2 години нашата градинска красавица е добре оформена. В бъдеще се опитайте се да я поддържате в тази форма, подрязвайки храста на 20-30 см.

Премахвайте новите издънки. Старите издънки се изрязват до 2/3 дължината им. Оставяйте само 1-2 от тях – тези, които са по-силни. Останалите издънки се премахват до нивото на земята.

За божествения индийски люляк трябва да знаете, че той не е обект на нападение от вредители и на практика не боледува. Той отделя специфично вещество, което държи вредителите и насекомите далеч.

Торене

Първото торене се извършва през март със затоплянето на времето. Продължава се с торенето до края на юни, когато растението започва да цъфти. След това торенето се преустановява и се започва отново през септември, което позволява на растението да се подготви за зимата.

Размножаване

Невероятно красивият индийски люляк се размножават чрез семена и вегетативно.

През пролетта или есента, когато температурата на въздуха от е в границите 10-13 градуса, семената могат да се засадят оранжерия или в отделни контейнери. Те се смесват с пресят пясък, който се това се навлажнява и се разпръсква върху почвата.

При показването на първите две листа, разсадът може да се премести в отделни саксии. Там остава от април до юни. Засадени по този начин, храстчетата индийски люляк започват да цъфтят 1-2 години след засаждането.

За размножаване чрез резници се използват изцяло закалени издънки. В първия случай през юли или август предвидените за това стръкове се скъсяват до дължина от 5-8 см. Поставят се в оранжерия с торф, пясък  и субстрат. През пролетта или в началото на лятото е най-добре фиданката да се засади навън.

Могат да се използват и връхни резници, които предварително се потапят във вода или мокър пясък и след това се засаждат в съдове със средна дълбочина.

Ползи и рецепти, лечебни свойства, като лекарство

 люляк
Уханният люляк се използва и за лечебни цели.

Изобилието на полезни вещества в люляка обяснява употребата му в народната медицина. Растението притежава противовъзпалителни и антипиретични свойства. Използва се за сваляне на температура.

При диария, стомашни проблеми, подагра и други ставни болки също се препоръчва употребата на люляк. Подходящ лек е още при рани, невралгия. Счита се, че уханното растение е сред най-добрите средства за регулиране на нередовна менструация.

Ще предложим най-популярните рецепти с люляк от народната медицина.

Спиртен извлек от лилав люляк, тинктура. При болки в ставите

За приготвянето на спиртен извлек от лилав люляк вземете 10 грама цветчета. Залейте ги с 100 мл водка. Оставете течността да престои 14 дни да се настоява съд с капак, съхраняван на тъмно място.

Прецедената тинктура се използва за втриване в кожата. Прилага се чрез масаж при болки в ставите, мускулите и сухожилията.

При подагра

люляк
Уханният люляк цъфти с красиви цветове.

При подагра опитайте следния лек – сложете в бурканче цветове от лилав люляк. Залейте ги с ракия в количество, което ги покрива на 1-2 см над повърхността. Извлекът трябва да престои за период от две седмици на тъмно място. След това се прецежда.

От приготвената алкохолна течност трябва да приемат трикратно по 20-30 капки. Това количество се разтваря в малко вода.

Този лек е подходящ не само за прием при подагра, но и при необходимост от детоксикация на организма.

При шипове

По-горният лек използвайте и за разтривки при шипове.

Предлагаме и още един вариант за тинктура за разтривки при шипове, артрит и болки в ставите. Вземете 1 супена лъжица люлякови цветове (нарязани) и същото количество листа от растението.

Прибавете и 1 супена лъжица стрита на прах върбова кора. Цялата тази смес залейте с 500 мл водка. Оставете тинктурата да престои 3 часа. След това я сложете на котлона за няколко минути и прецедете.

В тази течност натопете парче марля. Приложете го върху засегнатата област. Оставете го да престои там в продължение на 2 часа.

Приготвяне на люляк с ракия

Люляк с ракия е още един мощен лек, предлаган от народната медицина. За приготвянето му залейте чашка цветове от растението с половин литър ракия. Тази течност се оставя да престои на тъмно място за период от една седмица.

Докато извлекът се настоява, периодично разклащайте съда с него. След прецеждане го използвайте за компреси. Компресът се слага върху болното място и с него се престоява цяла нощ.

След няколко процедури ще усетите значително подобрение. Още със ставането ще усещате лекота и ще изпълнявате по-лесно ежедневните си задължения.

Мехлем от люляк при невралгия

От люляк може да приготвите и изключително ефективен мехлем, помагащ при невралгия. Вземете няколко люлякови пъпки и ги смилете.

Една чаена лъжица от получената маса прибавете към 4 супени лъжици разтопено на водна баня масло или свинска мас. Мехлемът се втрива във възпалените места в период на обостряния.

Освен при невралгия помага и при ставни болки.

При артрит

За приготвянето на лек против артрит може да използвате зелени листа, цветове или пъпки от растението. Необходимото количество от суровия материал е четвърт чаша. Трябва Ви още и 200 мл водка. Вместо нея може да се използва и чист спирт.

Със спиртната течност залейте билковата маса. За две седмици този лек се оставя да престои на тъмно място. След изтичането на този период следва прецеждане на тинктурата.

Тя се използва за масажи и компреси при ревматоиден артрит. Уместно е да се правят компреси по 4-5 пъти на ден. Лекът е подходящ за употреба и при невралгия.

При артрит помага и препоръчаният по-горе мехлем против невралгия. Но ако целта е успокояване  на болката от артрит или друг сериозен ставен проблем, препоръчваме приготвянето му в по-концентриран вариант, а именно смес от 150 грама обезсолнена свинска мас и чаша свеж люляков цвят. (Още топ лекове и средства за справяне съ сковаващата болка при артрит)

Чай от люляк. Отровен ли е?

 люляк
От цветчета на люляка може да се приготви чай, но има спорове относно липсата на вреда от него.

Относно приема на чай от люляк има противоречиви мнения и препоръки. За приготвянето му могат да се използват пъпки, листа и цветове от растението. За тях е установено, че съдържат в изобилие горчиви вещества с висока терапевтична стойност, както и високи дози витамин С.

Но на народните лечители е бил неизвестен и още един факт. В люляка се съдържат и изключително много неизучени вещества и не е ясно как те биха повлияли върху човешкото здраве, приемани вътрешно.

За чая от люляк е установено, че притежава потогонен ефект. Съдейства и за стимулиране на стомашната секреция. Цветовете от растението под формата на отвара могат да се приемат и при епилепсия.

За този лек народните лечители твърдят, че редуцира значително пристъпите и ги прави по-леки.

Ще предложим няколко популярни рецепти от народната медицина за приготвяне на чай от люляк с уговорката, че безопасността от употребата им не е категорично доказана.

Народните лечители препоръчват 4-кратно да се приемат по 100 мл от следната течност – супена лъжица листа или цветове, киснати за час в 500 мл вряла вода. Този лек сваля високата температура, стимулира апетита и регулира нередовен цикъл.

Друг популярен метод от народната медицина за приготвяне на чай от люляк включва варенето за една-две минутки на 1-2 лъжици смлени листа от растението в 500 мл вода или в същото количество вино. Следва киснене за период от 10 минутки. Препоръката е на ден да се приемат по 4 малки чашки от този лек.

Нашият съвет е да приемате тези лекове единствено след одобрението на специалист, който е запознат със здравословното Ви състояние. Все пак те не са единствените алтернативи за справяне с изброените заболявания.

Народната медицина предлага много други изпитани и безвредни лекове за сваляне на температура, повишаване на апетита и регулиране на цикъла.

При диабет

Вземете 2 супени лъжици люлякови пъпки и ги изсипете в 500 мл вряща вода. Оставете ги да се киснат един час, след което прецедете течността. Приемайте от нея по 1 супена лъжица преди ядене. Този лек се препоръчва за употреба при диабет.

Любопитен факт е, че в състава на първото изобретено лекарство против това заболяване, е използван екстракт от люлякови пъпки.

При проблеми с червата

При проблеми с червата, изразяващи се в диария и неприятно подуване, може да се опита следния лек. Лъжица цветове люляк запарете за 35 минути в 100 мл вряща вода. След изтичането на указаното време прецедете течността.

От нея приемайте на ден само по лъжица. Количеството е напълно достатъчно за нормализиране на чревната дейност.

При разширени вени

С люляк може да си приготвите и лек при разширени вени. За тази цел е необходимо да напълните половин буркан с цветчетата на растението. Натъпкайте цветовете плътно в буркана. След това ги залейте с водка. Нивото й трябва да достига до ръба на съда. Затворете буркана и го съхранявайте месец на тъмно място.

След този период може да прецедите. Течността използвайте за компрес, с който е добре да се престои цяла нощ. В никакъв случай не втривайте течността директно в засегнатото място.

В козметиката

Уханният люляк намира приложение и в козметиката. Цветовете от него са предпочитана суровина не само заради божественото си ухание, но и заради и ценния им състав. В тях се съдържа веществото сквален, което е част от естествения себум на кожата. Неговата функция е да предпазва дермата от засушаване и всякакви външно агресори.

 люляк
Уханният люляк намира приложение и в козметиката не само заради аромата, но и заради ценния си състав.

Извлекът от люлякови цветове е изключително подходящ за грижата за суха и склонна към алергии и дерматити кожа. Той е ефективен и в борба с акнето. Освен това хидратира кожата прекрасно. Спомага за изравняване на тена й. С антиоксидантното си действие я предпазва от стареене.

Масленият извлек от люлякови цветове повлиява положително и на косата. Съдейства за нейното хидратиране в дълбочина.

Етерично масло, есенция

Етеричното масло от люляк е един наистина невероятен продукт, които ще Ви плени не само с божественото си ухание. Но и с мултифункционалното си приложение. Може да го използвате, за да създадете свой собствен парфюм. Просто го разредете със спирт, като концентрацията на етеричния извлек не бива да надвишава 20-30%.

Ако не Ви допада идеята за спиртен парфюм, може да използвате масло от жожоба или гроздови семки. Достатъчно е към лъжица от него да добавите няколко капчици от люляковото масло.

Няколко капчици от етеричния извлек може да използвате за ароматизиране на помещението. Достатъчно е да добавите количеството към аромалампа.

Маслото се използва и за направата на спрей на дрехи. Просто разтворете няколко капчици от него в 50 мл обикновена или флорална вода.

Уместно е и прибавянето на няколко капчици от маслото към вече готовите козметични продукти за коса, лице и тяло.

За придаване на божествен аромат и обогатяване състава на готовите козметични продукти, може да разчитате и есенция люляк. Тя се използва в концентрация от половин или един процент в готовите продукти. Подходяща е за използване и при направата на домашни сапуни.

Уханното люляково масло може да откриете в аптеката, био магазините или онлайн на цена от 5 лв за 5 мл. Цената на есенцията е 8 лв за 20 мл.

Сушене на листата, брани по цъфтеж

 люляк
Листата люляк се берат по време на цъфтеж.

Листата на люляка имат най-висока лечебна стойност, когато се събират по време на цъфтежа. В случая сушенето им се осъществява на сянка или в сушилня на температура от 50 градуса.

Отглеждане на люляк, грижи

За отглеждане на люляк, който се чувства комфортно и ще Ви радва дълго с очарованието си е необходимо да се съобразите с някои специфични условия изисквания.

Най-добрата почва за лилавото цвете е тази, която е лека, песъчлива или глинеста почва. Задължително е тя да бъде неутрална или с ниски рН нива.

Мястото на растението трябва да бъдат добре осветено. Ако е възможно да бъде защитено от течение.

Невъзможно е да се засади люляк в райони, който е на високо, както и на място, където има подпочвени води.

За да не си пречат в бъдеще засадените храсти и да се развиват добре, засадете ги на разстояние не по-малко от 2 метра.

За дръвчето трябва да се полагат специфични грижи, с които ще Ви запознаем подробно по-долу.

До средата на месец юни се налага ежеседмично торене с говежди тор. Важно в грижите за люляка е и премахването на появилите се пъпки и издънки.

От началото на месец август започнете подготовката за зимния период. Тогава се разрежда поливането.

Засаждане, разсад, пресаждане

 люляк
Има люляк, който цъфти с бели цветове.

Времето за засаждане на люляк зависи от неговия сорт. Някои сортове могат да бъдат засадени в началото на пролетта или есента. Но други сортове е по-добре да се засадят в периода от юли до август.

Оптималният размер на ямата, в която се засажда люляка, е 50 на 50 см. В долната част на ямата се поставя глина или камъчета.

Ако сте решили засаждането да е в ранна пролет, то трябва да се случи преди разпукването на пъпките. Изберете разсад едногодишни филизи, които се заравят на предвиденото за тяхното отглеждане място.

Затрупайте ги с плодородна почва и не забравяйте да поливате през лятото.

В края на месец август е необходимо да се направи пресаждане на вече развилата се фиданка. Кореновата й система вече е добре развита. След пресаждане растението се заравя на 5 см от нивото на основния корен.

Ако фиданката е слабо вкоренена, по-добре не я пресаждайте. Оставете я на същото място и отложете процедурата за следващото лято. Друг вариант е просто да я скъсите при пресаждането.

Ако пресаждането се прави със зелени филизи, то се осъществява в периода септември – октомври. Използват се филизи на 2-3-годишни растения. Те трябва да са с височина от 15 см.

Размножаване, разсад, захващане, от резници, издънки

Люлякът се размножава чрез издънки и резници. За приготвянето на разсад се използват и семената.

През август месец се подготвят за сеитба на семената на люляка. Те предварително се разслояват и се изсушават. След 30-45 дни се засаждат в бразди. Слагат се на дълбочина от 1,5 см в почвата. Добавят се дървени стърготини, торф и хумус.

Разсадът расте бавно. Трябва му една година, за да се развие пълноценно. През втората година разсадът може да се засади в земята, след което следва поливане и внимателно окопаване на почвата.

При размножаване на люляк от резници и последващото им засаждане се спазват някои специфични изисквания.

Ако се използват резници, то е добре те да се вземат веднага след цъфтежа или по време на него. Откъсването им става рано сутринта. Задължително от млади растения. Избират се леторастите от средата на короната.

Резниците се държат на влажен въздух. За бързо образуване корени в резниците, те се третират със стимуланти за вкореняване.

Преди засаждане те се съхраняват във влажен мъх. След това се засаждат в оранжерия или се покриват с найлон. Заравят се в почвата на не повече от 1 см дълбочина.

След това се прилага редовно поливане и торене. Вече вкоренени растения презимуват в оранжерия.

Подходящи сортове люляк за размножаване чрез филизи са Хортензия, Бюфон и Сензация.

Друг добре познат начин да се размножаване на люляк е чрез издънки. Те се отделят от растението преди застудяване на времето. Издънките трябва да са с височина от 20 см. Преди засаждане на закрито могат да се скъсят наполовина. Презимуват зимата на закрито и през пролетта се засаждат по вече описания начин.

Подрязване, резитба

От голямо значение при формирането на храста е неговото редовно подрязване. Във възрастта под 3 години подрязването не е необходимо, защото все още не са се образували всички скелетните клони.

 люляк
Правилното подрязване е много важно за люляка.

От третата година в началото на пролетта се започва с формиращата резитба. Следвайте едно просто правило: на всеки скелетен клон не трябва да се оставят повече от осем здрави разклонения. Това се прави с цел да се избегне претоварване в централната част на храста по време на цъфтежа.

Задължително се премахнат старите, сухите, повредените и болните клони. Всички етзи операции се извършват с остър градинарски инструмент.

По време на активния цъфтеж на уханния люляк резитба се извършва „на букет“. Неписаното правило на градинарите гласи, че трябва да се отстранят около 30% от съцветията. След края на цъфтежа всички изсъхнали клонки се отстраняват.

Напояване, поливане

Развитието на люляка е силно повлияно от напояването. Но неадекватното напояване може да повреди растението.

Оптималният срок за обилно поливане е първата половина на лятото. Задължително е през лятото да поливате люляка редовно. През най-горещите дни това трябва да става по два пъти на ден – веднъж сутринта и веднъж вечер. Но внимавайте да не овлажните почвата прекалено много.

Количеството вода се изчислява по следния начин – около  25-30 л на всеки квадратен метър. През август и септември се ограничава доставката на хранителни вещества. Включително и на вода. Поливане в този период се налага при наличието на продължително засушаване.

Люлякът като дърво, цена

Люлякът като растение спада към групата на храстите или дърветата. Принадлежи към семейството, към което принадлежат маслините Oleaceae. На височина може да достигне дори до 5-6 метра. Може да се оформи и като храст. Кората му е сива на цвят. Когато дървото старее, тя започва да се напуква.

Цените на фиданка люляк вървят между 8 и 15 лв.

Отглеждане в саксия, на терасата

 люляк
Люляк може да се отглежда и в саксия, независимо от вида му.

При отглеждане на люляк в саксия също има някои специфични изисквания. Първото е почвата, която се слага в саксията. Тя трябва да достига нивото до 2 см под ръба на съда. Формулата за почвения микс е следната – част пясък+4 части чернозем и 2 части оборски тор.

Засадете в саксията издънка от двегодишен храст. Направете това през есента. Зимата растението може да изкара на терасата, но все пак трябва да се създадат условия, предотвратяващи измръзването на корена.

На пролетта корените се вадят от саксията. Растението се подрязва и се мести в саксия. Нейният диаметър трябва да бъде 18 см. Първите 15 дни го дръжте на топло и слънчево място.

След засаждане трябва да поливате редовно растението. Както и да го торите веднъж седмично. Слагайте говежда тор.

Поливането след засаждане се осъществява ежедневно. В горещите дни то е добре да бъде по два пъти на ден – веднъж в началото и веднъж в края на деня.

Не забравяйте и редовното подрязване на короната. Целта е да останат най-много по 3-4 пъпчици на всяка клонка.

На клонките, които не са добре развити, оставете повече пъпки – достатъчни са 6 двойки.

Веднъж седмично трябва да обирате и появилите се около стъблото издънки. До средата на месец юни изпълнявайте стриктно тези препоръки.

След това поливанията се разреждат, защото започва подготовката на люляка за презимуването.

През зимата покрийте сандъчето с найлон, за да предпазите корена от измръзване. Ако желаете красивото цвете да Ви зарадва по-рано с очарованието на цветчетата си, тогава направете следното.

В края на зимата го оставете за няколко дни на температура от минус 5 градуса. След това го преместете в коридора. Изчакайте няколко дни, за да се размрази почвата. След това полейте.

Следва поставяне на саксията в близост до източник на топлина. Най-добре е това да бъде радиатор. Но не забравяйте да поставите върху него и съд с вода, от чиито изпарения ще се овлажнява въздуха в стаята. Очарователният люляк не понася сух въздух.

Върху радиатора остава, докато съцветията станат поне 5-6 см. Едва тогава може да преместите саксията на прозореца. Изберете слънчево място за нея. Средният срок за ранен цъфтеж е около 25-30 дни.

След цъфтеж саксията се поставя на място, което е добре осветено, но хладно.

Съхранение във ваза

Съхранението на люляк във ваза също има своите тънкости. Ако искате това красивото цвете да Ви радва възможно по-дълго с очарованието на нежните си цветчета, спазвайте някои изисквания.

Най-добре е люлякът да се бере в ранните сутрешни часове. Избирайте клонки, чиито цветчета не са разцъфнали напълно. Старайте се да подберете клончета с 1/3 разцъфнали цветове и 2/3 неразцъфнали.

Напълнете вазата със студена вода. Към нея е добре да добавите или капчица борна киселина, или трошичка калий. Не е необходимо ежедневно да подменяте водата. Но е желателно всеки ден да добавяте към нея кубче лед. Задължително дръжте вазата в хладно помещение.

Божествено ухаещият люляк може да издържи до две седмици свеж, ако го увиете в найлон и го съхранявате в хладилник при температура от 2-3 градуса.

Символика

Символиката на люляка е различна за различните народи. У нас това уханно растение се свърза с пролетта и събуждането на живота. Поднасянето на лилав люляк се счита за признание в любов.

Символиката на белия люляк е малко по-различна. Той също се приема като средство за изразяване на топли чувства. Поднесен бял люляк е, че знак, че мъжът, който Ви го подарява, желае среща с Вас.

 люляк
Уханният люляк има различна символика за различните народи.

По стара немска традиция всяка година през месец май всички домове в Германия се украсяват с лилавото цвете. Там то е символ на здраве. Неслучайно около немските болници има люлякови градинки.

За хората във Франция и Русия красивото цвете вещае сърдечни любовни чувства. Французите и руснаците приемат подаряването на люляк като обяснение в любов. По по-различен приемат англичаните цветето, поднесено като дар.

За тях то символизира отказа от предложение за брак. Англичаните приемат красивото цвете като тактичен начин да откажат подобно предложение.

Люляк ако сънуваш…

Коренно различна е символиката на люляка в сънищата ни. Ако на сън видите, че берете люляк, това е знак, че ще се разделите със скъп за Вас човек.

В случай, че съня люлякът е бил поставен във ваза или е бил на букет, бъдете сигурни, че Ви очакват неразбирателства и разправии.

Града на люляците. Ловеч

У нас уханният люляк също е на почит. Имаме си дори град на люляците – Ловеч. Ако все още не сте го посетили, това е една от причините да го направите.

Градът ще Ви впечатли не само с подредения си парк с ухание на люляк, но и с куп други забележителности – бароковите къщи, покрития мост, първата езикова гимназия у нас, алеята Башбунар и алеята на космонавтите.

В близост до живописния град се намира и лобното място на Апостола – Къкринското ханче. Да не забравите да посетите Крушунските водопади, Троянския и Гложенския манастир.

Други сортове люляк

Освен познатия ни обикновен и индийски люляк има и други сортове от уханната растение. Ще се спрем на популярните сред тях.

Амурски, унгарски люляк

Амурски люляк е известен с това, че е най-високият представител на растенията от този вид. Той цъфти с белезникави цветове.

Подходящ е за отглеждане самостоятелно и на групи с други люлякови дръвчета. Най-подходящото време за неговото засаждане е началото на месец април.

Унгарският люляк Syringa Josikae е студоустойчив вид, който се отглежда в саксия. На височина достига до 2 м. Той цъфти през периода юни- юли и е един от непретенциозните видове.

Витекс, арабски люляк

Растението витекс (Vitex agnus-castus) също е вид люляк. На височина достига до 10 метра. Цъфти с очарователни лилави цветове. Подробен материал за приложенията на витекс имаме ТУК.

Коментираният витекс е известен още като арабски люляк. Може да се отглежда и в саксия. В случая достига височина около 50-60 см.

Бял люляк, жълт и лилав люляк

Бял люляк Syringa е напълно студоустойчив вид. Цъфти през месец май. Това е всъщност описаният по-горе амурски люляк.

Друга разновидност е Syringa Lemoide или така нареченият жълт люляк, който е облагороден вид.

Лилав люляк е известен още като обикновен люляк. Syringa vulgaris Massena може да се отглежда и в контейнер. В случая ще достигне височина от около 50 см.

Японски люляк

Японски люляк
Японски люляк може да отглеждате в саксия или на двора.

Японски люляк – това растение всъщност се нарича така заради уханието, подобно на това на любимия ни люляк. Но всъщност това цвете се нарича скимия. Може да я отглеждате както на двора, така и в саксия. Скимията има месести лъскави листа. За да Ви радват със свежестта си, е необходимо редовно да ги забърсвате с кърпа.

Растението обича да бъде поливано редовно. Но по време на този процес трябва да внимавате да не намокрите листата му, защото те стават на петна.

Японският люляк е студоустойчив вид и спокойно може да презимува навън.

Бонсай, миниатюрен люляк

Люлякът също е подходящ за създаване на бонсай. Като цяло са подходящи всички дръвчета, които виреят по нашите ширини.

За създаването на миниатюрен люляк е необходимо непосредствено след засаждането му стъблото и корена да бъдат увити с медна тел. След това се пристъпва към изрязване на всички листа и пъпки. На тяхно място много скоро ще се появят нови, но със значително по-малки размери от обичайното.

При създаването на бонсай задължително се използват само керамични съдове.

“Люлякът ми замириса” от Иван Вазов

люлякът ми замириса люлека иван вазов стихотворение
„Люлека ми замириса“ на Иван Вазов

Божественото ухание на люляка е възпято и от великия български писател Иван Вазов в неговото стихотворение „Люлякът ми замириса“. Тази откровена изповед е една от последните творби на патриарха на българската литература. В нея той си спомня с носталгия за младините.

“Люлякови нощи”

Иван Вазов далеч не е единственият творец, възпял уханието на люляка.Тоника СВ и техните „Люлякови нощи“ е още една романтична изповед за неизживяната и закъсняла любов.

Още информация за уханния люляк може да потърсите, използвайки следните наименования. На испански, италиански и латински език: Syringa. На английски език: Lilac. На немски: Flieder. На руски: Сирень. На турски: Leylak. На гръцки: πασχαλιά.
Надяваме се, че в този материал за любимия люляк сме предоставили ценна и полезна информация за Вас. Споделете го в социалните мрежи, за да достигне тази информация до повече хора.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Люляк: лек при шипове, артрит, разширени вени и др. + Подробно за отглеждане на индийски и обикновен люляк
5 (100%) 4 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar