Ad Clicks : Ad Views :

Липом – лечение с билки и официални методи + симптоми, диагностика и профилактика

/
/
/
83 Views

Лечение на липом и мастни образувания с билки. 🜼 Операция по премахване + цена. 🜼 Какво е липоматоза, липосаркома и фибролипом. 🜼 Симптоми. Диагностика

Още в текста: 🜼 Липом на главата.

🜼 На гърдите. 🜼 На краката. 🜼 Запушена мастна жлеза под мишницата. 🜼 Липом на шията (на врата). 🜼 По тялото, на гърба. 🜼 Профилактика. 🜼 Хомеопатия.
Какво е липом. Класификация
Понятието липом обикновено ни кара да настръхваме от ужас. Първата асоциация, която правим, чувайки тази дума, е коварно раково заболяване.
Това всъщност е доброкачествен тумор, който се развива от мастна тъкан. Появата му се наблюдава по-често при жените на възраст 30-50 години. Локацията, която е най-удобна за появата на липомите, са раменете, торса, бедрата и подмишниците. Туморът расте между тъканта на кожата и мускулите.
Липомът представлява капсула, чиято вътрешност е  изпълнена с мастна тъкан. Това образувание има куполовидна форма. Усеща се меко на пипане, въпреки наличието на плътна съединителна тъкан.

При натиск образувалото се мастно топче се измества встрани. Понякога може да достигне големи размери. В тези случаи създава условия за претоварване на засегнатата област, появата на оток, некроза и язви. Специфично за тези тумори е, че техният размер не се редуцира и те не изчезват от сами.

Обикновено липомите са доброкачествени образувания, но понякога в резултат от травми, могат да се превърнат в злокачествени тумори.

Класификацията на различните видове липоми изглежда по следния начин:

 • ангиолипома – образувание с изразен съдов компонент, характеризиращо се с чувствителност към палпация и болезнено усещане
 • фибролипома – отличава се с растеж на съединителната тъкан;
 • миелопипома – тумор, състоящ се от мазнини и хематопоетичната тъкан – локализира се най-вече в ретроперитонеума, надбъбречната жлеза и тазовите тъкани
 • миолопома –  засяга мускулните влакна
 • aденолипома – засегнати са потните жлези
 • периневрална липома – засегнати са средните нерви
 • плеоморфен липом – характерен е за възрастните хора, локализира се по шията, раменете, гърба.

Натрупване на мастна тъкан. Запушена мастна жлеза

Натрупване на мастна тъкан и запушена мастна жлеза са двата основни механизма на образуване на липом.

Първият механизъм е свързан с висок клетъчна активност, която най-често е обусловена от метаболитни смущения.

Вторият механизъм е свързани с нарушаването на отлива на себум. В резултат от това се наблюдава натрупване на мастна тъкан в лумена на самата жлеза. Това води до запушване на мастната жлеза. Това се наблюдава най-вече в местата, където има струпване на мастни клетки.

Липоматоза. Множествена липоматоза

Липоматоза е заболяване, което се характеризира с появата на множество липоми по тялото. Това доминантно състояние (множествена липоматоза) обикновено протича под изключителна дискретност. Образуванията се локализират в области с висока протеинова активност като торс, глава, крайници, рамене.

Метаболитни смущения, затлъстяване, фамилна обремененост са факторите, предразполагащи към липоматоза. Най-често заболяването се появява при хора в напреднала възраст. По-рядко се среща при деца под 2 години, както и при възрастни пациенти.

Обикновено тези образувания са доброкачествени, но отстраняването им е задължително. Често решението на проблема се оказва липосукция. Но след приложението на метода се спазва специален режим, за да се избегне повторна поява на неприятните мастни топчета.

Липосаркома

Липосаркома е понятие, включващо злокачествени образувания, състоящи се от мастна и съединителна тъкан. Сформират се в областта около надбъбречната жлеза. Нарастват изключително бързо и дават разсейки.

Липосаркомата може да достигне дори големината на футболна топка. Разсейките засягат различни органи. Тъй като големината на туморите е много голяма, те създават дискомфорт върху околните органи. Обикновено пациентите с липосаркома мислят, че просто пълнеят в областта на корема.

Но причината за това напълняване се оказват мастни топчета в близост до надбъбречната жлеза, които започват да пречат на нормалната функция на намиращите се в съседство органи.

Обикновено пациентите търсят специалиста, когато болките станат нетърпими. Тогава и туморът е с голям размер. Оперативното му премахване е единственото лечение. Химиотерапията и лъчетерапията се оказват неефективни срещу разсейките.

За съжаление дори операцията не гарантира, че туморът няма да се появи отново. Според специалистите е нормално да се извършат между една и три операции, не повече.

Фибролипом

При разрастване на мастната тъкан става въпрос за образувание, наречено фибролипом. То представлява комбинация от мастна и съединителна тъкан. Това е доброкачествен тумор, чиито размери могат да бъдат от два до 10 см.

Фибролипомът се усеща по-твърд на пипане за разлика от липома. Твърдостта му е обусловена от по-високото количество съединителна тъкан, участваща в състава му.

Коментираният липом се появява най-често в места с висока концетрация на съединителна тъкан и мастни жлези: в подкожната тъкан и лигавиците. Избира си места като шия, корем, бедра, гръб и гърди. Може да се появи и на повърхността на вътрешните органи.

липом, липосаркома лечение
За появата на липом вина има мастната тъкан
Нараняване на засегната от фибролипома област може да доведе до появата на на силна болка и некроза на тъканите.

Причини

Учените не са стигнали до консенсус относно причините за появата на липоми, но като провокатори на неприятните мастни топчета се приемат няколко фактора:

 • наследственост
 • промените в метаболизма на мазнините
 • травми
 • патологични заболявания – диабет, заболявания на щитовидната жлеза и панкреаса, чернодробни болести, алкохолизъм, др.
 • напредване на възрастта и загуба на естествен имунитет

Наследствена предразположение към тумори на мастната тъкан, е главният провокатор на липоматоза, когато мастните топчета се появяват по различни части на тялото. В случая има и други членовете на семейството с подобен проблем.

Най-вероятно причината за това явление е генетичен дефект, предаващ се от родителите на децата им, независимо от техния пол.

Смущения в липидния метаболизъм също могат да допринесат за растежа на липоми. Все пак, това не означава, че непременно образуванията се получават при затлъстели хора, страдащи от излишък на мастна тъкан. При слаби хора липомите също се появяват и доста често при тях те достигат значителни размери.

Стрес и неблагоприятни външни фактори също могат да се окажат провокатори за увеличаване обема на мастната тъкан и туморния растеж.

Контузии в засегната област могат да станат причина за повишена клетъчна пролиферация, което вероятно би провокирало запушване на мастна тъкан.

Симптоми 

В началните етапи на своето развитие липомът не представлява опасност за пациента и не предизвиква никакви проблеми. Кожните промени на този етап не са типични. Пациентът често не счита за необходимо да се консултира с лекар.

Когато образуванието е локализирано по гърба или врата, съществуването му може да се установи по време на масаж. Подобна процедура увеличава притока на кръв и може да насърчи растежа на тумора.

Единичните липоми имат формата на възли или мека консистенция, Появата им е безболезнена. Лесно се изместват при палпация. Най-често те се намират на гърба, врата, гърдите, по бедрата или ръцете.

Ако липомът е разположен подкожно, на повърхността на кожата се появява заоблено образование. Цвета на повърхността на кожата не се променя след появата на подкожен липом.

липом, липоматоза, лекарства
Появата на липом обикновено не е свързана с дискомфорт за пациента.

При локацията на липом по нервните влакна, компресията на туморните възли води до възпаление.

В повечето наследствени форми липоматоза симпотиката включва появата на множество болезнени възли в различни части на тялото.

При наличие на изразен козметичен дефект по кожата е възможно това да се дължи на специфично психо-емоционалното състояние. Тумори  с такава обусловеност обикновено се забелязват с просто око, тъй като водят до промени във външния вид на кожата, което е особено притеснително най-вече за представителките на нежния пол.

Специфичен симптом при появата на липоми е покачване на теглото. Възможни са изменения в пропорциите на тялото, провокирани от туморния растеж.

Диагностика

Липом
Лекарят ще прецени кой е най-подходящият метод за диагностика на липом във Вашия случай.

За диагностициране на липом се изисква по-сериозен подход и използването на допълнителни методи на изследване, позволяващи да се определи точната локация, размерите и пропорциите на образуванието. Както и степента, в която е засегнало околните тъкани. За диагностика на липом пациентите обикновено се подлагат на следните изследвания:

 • ултразвук
 • ядрено-магнитен резонанс
 • компютърна томография, която могат да бъде комбинирана с изследване с контрастно вещество

Понякога диагнозата на липом се поставя след диагностициране на други заболявания.

Биохимичният анализ на кръвта често няма никакво отношение към диагностициране на мастните топчета. Но някои пациенти, при които те са налични, са възможни промени в холестерола и липидните стойности.

За най-точен начин за диагностика се счита морфологичното изследване на образуванията. То може да се направи след отстраняване на всички липоми. Отстранените мастни топчета и по-специално тъканта от тях се изследва, ако за отстраняването им са били приложени минимално инвазивни техники.

Лечение на липом с народна медицина

За лечение на липом може да се разчита и на народната медицина. В случая не може да се очакват чудеса, но има прекрасни лекове, които не бива да се пренебрегват. Дори и да не помогнат със сигурност няма да навредят.

Премахване на липоми с билки

За премахване на липоми се използват горчиви билки. Горчивите вещества в тях повишават способността на организма да усвоява мазнините. Те възпрепятстват отлагането на мазнини под кожата. Към тези билки се отнасят бял равнец, пелин, синя тинтява, глухарче и други.

Предлагаме няколко варианта. Изберете този, който Ви се струва най-лесен за изпълнение.

Смесват се равни части коприва, жълт кантарион, валериана и невен. Една лъжица от билковата маса добавете към чаша вряща вода. Настоявайте, докато течността се охлади. След това прецедете и изпийте в рамките на деня.

Тази инфузия приемайте в продължение на 3 седмици. След това си починете седмица и продължете с курса до пълно излекуване.

Когато липомът е локализиран подкожно използвайте за третирането му лосион от следните билки: репей, люляк, репей, тютюн ( листата), глухарче, пелин, бял имел и вратига (цветове).

Билките се смесват в равни части. За изпълнението на една процедура са необходими 2-3 супени лъжици от общата билкова маса. Към нея се прибавя 30-50 мл вода, загрява се до кипене. Отстранете течността от огъня и я поддържайте топла в продължение на час.

След това напоете с нея трислойна марля или чиста кърпа. Наложете този компрес върху липома и го оставете за през нощта. Повтаряйте процедурата в продължение на шест месеца, като правите компресите два пъти седмично.

За първоначалните 2-3 апликации се препоръчва да се използва по 1 супена лъжица от суровини, а след това количеството да се увеличи на 2-3 супени лъжици при приготвяне на лечебната течност.

Възможно е в кожата да се втрива настойка от тези билки. Приготвя се от алкохол 40-70 градуса. Съотношението билки- спиртна течност е 1:10. Настояването е с продължителност 3 седмици. Втриването на тинктурата в кожата трябва да продължи 3 месеца – по веднъж сутрин и по веднъж вечер.

Сметана, сол и мед

Сместа от тези съставки сметана, сол и мед се нанася за петнадесет минути върху липома, но задължително след баня. След това внимателно отмийте с хладка вода. Това се прави всеки ден, докато мастното топче изчезне напълно.

Няма точни пропорции за сместа. Солта трябва да е в най-малко количество. Меда и сметаната може да са в равни количества.

Ароматна кализия

липом
Кализия се използва с успех за премахване на липом.

Ароматна кализия се използва за компресиране на липоми. Сместа за компрес се получава от листата на растенията, които предварително се нарязват. Нанесете пулпата върху засегнатата област. След това сложете върху нея парче памук. Покрива с целофан и парче плат. Задръжте 12 часа. Избягвайте прегряване при приложението на метода.

Чесън и сланина

Вземете 100 гр сланина и 50 гр чесън. Раздробете двете съставки в месомелачка. След загрейте получената маса в тиган и я оставете да къкри най-малко 10 минути. Получената маса се нанася върху засегнатата област. Отгоре се поставя лист зеле и вълнен шал. Процедурата се прави вечерта и компресът се задържа през нощта.

Алое

С алое също се лекува липом. Нарежете един месест лист. Получената маса се прилага към засегнатата зона и се прави превръзка. Този компрес се оставя да престои върху липома в продължение на дванадесет часа или една нощ. Минималният период на провежданите процедури трябва да бъде две седмици без почивка.

Червен пипер

Лъжица червен пипер, поръсен върху кърпа или марля, предварително накиснати в алкохол, е друг вариант за компрес при липом. Превръзката се прикрепя към възпалено място. Задръжте я за 15 минути. Правете това два пъти на ден в продължение на 3 седмици.

Кромид

липом
Лук също помага при липом.

Смелете глава лук, а след това прикрепете чрез компрес получената маса към болния участък. Следва покриването с парче памук, целофан и топъл плат. Задръжте поне половин час и отмийте.

Емулсия на спиртно-маслена основа

Водка, смесена в равни пропорции с олио, е друг перфектен вариант да се направи компрес при липом. Напоете парче плат в течността и прикрепете към проблемното място. Задължително увийте и с полиетиленово фолио. Процедурата се изпълнява всеки ден до пълно изцеление. Компресът може да се задържи върху кожата цялата нощ.

Други

Много ефективно средство за лечение на липом е билката жълтениче (Ranunculus ficaria). Приготвя се силна отвара от нея, която се оставя да се охлади до стайна температура. Прилага се като компрес, докато мастното топче не се стопи напълно.

За бързата резорбция на липом помага и билката каланхое, популярна още като стаен жен шен.

Има два начина за използване на растението. При първия вариант можете да изстискате сока и да натопите памучна марля в него. Прилага се като компрес.

Може да направите компрес и от нарязани листа, които се прикрепват с месестата част към кожата.

Прясно цвекло е друг ефективен лек. Препоръчва се да се настърже на ренде. Кашичката остава върху кожата през нощта. Недостатък на този метод е оцветяването на кожата от багрилните вещества в цвеклото.

Поради тази причина се препоръчва да се прилага при липоми, локализирани в онези части на тялото, където кожата кожата не е изложена постоянно на показ.

Смесването на амоняк с чиста вода в равни части е друг ефективен лек. В течността навлажнете памучен тампон и прилагайте към туморите 2-3 пъти на ден. Когато повърхността на кожата започне да побелява, третирайте с извара.

Необходими са около 20-30 такива процедури, за да се избавите от мастното топче.

Друг вариант за лечение е тинктура репей. За приготвянето й са необходими пресни корени от билката, които се смилат в блендер. След това получената маса се прехвърля в стерилен контейнер, който се запълва с водка.

На една чаша от билковата маса се слага половин чаша водка. Сместа трябва да се постави на тъмно място и да остане там в продължение на тридесет дни. След този период тя е придобила лечебни свойства и трябва да се прецеди.

От нея е необходимо да се пие два пъти на ден половин час преди консумация на храна. Дозата е една чаена лъжичка.

Опитайте да стопите мастното топче и с мехлем от билката бучиниш. С него мажете кожата най-малко 2 пъти на ден.

Необходимо е 50 гр от билката заедно със семенцата й да прибавите към 500 мл растително масло (за предпочитане зехтин). Лекът се оставя за три седмици на тъмно място, като се разклаща от време на време.

Лечение, стандартно. Премахване на липом + цена 

липом
Стандартното лечение на липоми е чрез операция.

Стандартното лечение липоми включва хирургически методи. Въпреки това, не всички мастни топчета могат да бъдат третирани по този начин.

Много от пациентите през целия си живот успешно съжителстват с тези образувания и отказват да ги премахнат, тъй като тяхното съществуване не им създава никакъв дискомфорт.

Тези туморни образувания рядко се разглеждат като доброкачествени и рядко се трансформират в злокачествени. Рискът тяхното запазване да навреди на здравето е минимален, при условие, че те не са подложени на компресия от околните тъкани.
Вероятно вече си задавате въпроса дали има ефективно лечение на липом чрез лекарства.
За съжаление дори и напредналата медицина не предлага медикаменти, чиято употреба да намали размера на туморите от този тип. Интересно е, че дори и при екстремно намаляване на мастната тъкан, неприятните мастни топчета не намаляват своя размер.

За необходимостта от премахване на липом има съответните признаци. Ползите и рисковете от това е компетентен да прецени единствено специалистът.

Отстраняването на мастните топчета може да стане по искане на пациента, както и при наличието на абсолютни и относителни индикации.

По настояване на пациента се премахва най-често подкожен липом, който причинява определен естетически дискомфорт и дефект.

Относителните индикации за подобна манипулация включва известна дисфункция на органите, намиращи се в близост до образувалия се липом. Най-често това състояние не застрашава живота на пациента, но е свързано с някои неудобства.

Такива индикации се изразяват при следните ситуации и оплаквания:

 • притискане на нерв и изпитването на постоянна болка, причинена от това
 • локализация на капсулата на неприятното мастно топче в паренхимни органи, което води до тяхното увреждане и развитието на тумори
 • приток на кръв или пречка за изтичането й от определена част от тялото

Абсолютни индикации за премахване на образувалото се мастно топче или топчета предполагат пряка заплаха за живота на пациента. Към тях се отнасят:

 • наличието на вътречерепен липом, водещ до притискване на жизненоважни мозъчни структури
 • риск от прекъсване на важни стомашни функции или засягане на перитонеума
 • липом, прекъсващ разпространението на гръбначно-мозъчна течност
 • липом в близост до сърдечния мускул, причиняващ тежка сърдечна недостатъчност и аритмии

Премахването на образуванието в случая е свързано с отстраняване на всички туморни клетки. Както и на симптомите, които предизвиква съществуването на мастното топче. (Още за неприятните липоми)

Операцията, свързана с отстраняването на коментираните образувания струва около 120 лв. Цената съответно е по-висока в случаите на усложнения.

Ще се спрем и на отделните методи за отстраняване на проблема.

Пункционно-аспирационен метод

Пункционно-аспирационният метод представлява инжектиране на специално вещество. Неговата задача е да осигури абсорбция на патологично натрупаната мастна тъкан.

Безспорно предимство на този метод е, че след процедурата не остават никакви следи. Недостатък е възможността да се използва за лечение на липом с по-големи размери. Чрез този метод се третират образувания, чиято големина не е повече от 1-2 см.

Друг съществен недостатък на пункционно-аспирационният метод  – терапевтичният ефект се развива след 2 месеца или дори след по-дълъг период. В около 20% от случаите тази консервативна терапия не дава положителни резултати.

Хирургически метод. Операция + цена в София, Пловдив и др. градове

Хирургическият метод за отстраняване на липом включва премахването му с помощта на скалпел. Прибягването към този подход е оправдано, когато става въпрос за мастно топче с голям размер, разположено в тъканите и невъзможност за физически досег до него.

Лекарят избира подходящ метод анестезия в съответствие с местоположението на тумора и състоянието на пациента.

В повечето случаи отстраняването се осъществява в амбулаторни условия. Но по-големи тумори и по-специално при установяване на тяхното нарастване, пациентът се налага да бъде хоспитализиран.

Операция за отстраняване на липом включва разрез на кожата, под която е локализирано образуванието с цел осигуряване на достъп по него. Мастната тъкан се изрязва заедно с капсулата, след което следва поставяне на шевове.

Следоперативният период обикновено протича без усложнения. При благоприятно протичане на възстановителния етап, конците се отстраняват след 7-10 дни.

По-сложно е хирургичното премахване на липом, разположени в кухината на черепа или в сърцето. В случая манипулацията се извършва единствено с участието на високо квалифицирани кардио- и неврохирурзи.

Подобен случай изисква не само подходяща подготовка на пациента за операция. Но също така и съответните специалисти запознати с функцията на тези органи. В случая риска от следоперативно кървене и инфекция е значително по-висок.

Ако мастното топче се врасне с околните кръвоносни съдове, нерви или сухожилия, след отстраняването му може да настъпят известни усложнения. Изразяват се най-вече в затрудненото извършване на движения от страна на пациента. Това се дължи от засягане на нерв при отстраняване на мастното топче.

Подобна операция крие риск от рецидив, въпреки че хирургът премахва липома до здрава тъкан.

Отстраняване на липом в София се прави в болница „Токуда“, в клиниката по пластична хирургия на д-р Николай Георгиев, медицински център „Лора“, медицински комплекс „Полимед“, както и във всички големи болници със звено по хирургия. Цените за София са около 120 лв.

В Пловдив подобна процедура се прави в клиники Торакс (както и в клиниките от същата верига в столицата), Дерма Вижън, болница „Медлайн“.

В Русе липоми махат в Медика.

В Бургас за премахване на доброкачествени мастни топчета може да се обърнете към д-р Зикидис, който работи със Здравна каса. Процедурата се предлага и в многопрофилната болница, както и в УМБАЛ „Дева Мария“.

Премахване на мастна тъкан. Къде може да се направи отстраняване

Както вече пояснихме, липомът познат ни още като мастно топче, представлява струпване на мастна тъкан.

Липом, диагностика и лечение на липоматоза
Отстраняване на мастна тъкан се предлага и в повечето дерматологични центрове.

Важно в случая е образуванието да бъде премахнато радикално, а не само мастна тъкан в центъра на нейния растеж. Доверете се на компетентен експерт, за да се избегнат усложнения.

Отстраняване на мастна тъкан се прави и в клиники, предлагащи разкрасителни процедури. Наличието на повишено количество мастна тъкан създава преди всичко естетически дискомфорт за пациента.

Отстраняване с лазер

Сред доказалите се начини за премахване на доброкачествени образувания е и този, който се извършва с помощта на лазер.

Методът не води до патологични изменения в околните тъкани. Въздействието на лазерния лъч се насочва единствено към туморната тъкан. След процедурата не остават белези. Изцелението настъпва бързо.

Лазерната терапия е добър избор за лечение на малки повърхностни липоми. Вероятността от поява на рецидиви при този метод е сведена до нула.

Други процедури

За премахване на липом се използват и други процедури. Минимално инвазивно е лечението с радиовълни. Методът не оставят следи по кожата. Благодарение на него туморните клетки загиват в резултат от топлината, която се отделя при третиране на засегнатия участък с радиовълни.

Методът изисква локална анестезия. Пълното възстановяване отнема няколко дни. След манипулацията не се налага поставянето на конци. Съответно не остава и белег след това.

След изпълнението на процедурата се гарантира премахва тумора изцяло, заедно с капсулата. Това свежда до минимум риска от рецидив. Вероятността от възникване на усложнения също е сведена до минимум. Обикновено този метод се прилага при наличието на малки по размер образувания.

Друг популярен метод е липосукцията. Тя е приложима за премахване на голямо количество мастна тъкан, сред което може да има и липоми. Въпреки, че този метод постоянно се усъвършенства, все пак той е оперативен и крие куп рискове.

Хомеопатия за запушена мастна жлеза

При запушена мастна жлеза помага и хомеопатия. Често предписван от хомеопатите медикамент е Hepar sulfur calcareum 15 СН. От него се приемат по 10 гранулки на ден.

В случая става въпрос за образуването на атером. Това представлява капсулка, изпълнена с жълтеникава маса. След спукването й от нея изтича течност с неприятна миризма. До това състояние се стига след запушването на изходните каналчета на мастните жлези.

Усложнения, профилактика

Усложненията след отстраняване липоми са редки. Но най-често те са свързани с постоперативната рана и нейното инфектиране. Най-висок е рискът от образуването на келоиди белези, както и туморен рецидив.

Възможно е да се появи възпаление, изразяващо се в зачервяване на мястото, усещане на болка и увеличаване чувствително при натиск.

Появата на липосарком  (злокачествен липом) също не е изключена, макар че това е рядко усложнение.

Възможно е след премахване на мастното топче да се получи изместването на околните тъкани около него, което е свързано с дискомфорт за пациента.
Премахване на липом всъщност означава, че сте изминали само половината от пътя на битката с него. По-важна е профилактиката преди и след операция.

Както вече стана ясно от патогенезата на заболяването, развитието на липом невинаги се дължи на погрешни действия, извършвани от самия пациент.

Доста голям процент от тези туморни образувания се развиват поради генетична предразположеност и е трудно да бъдат контролирани.

Въпреки това правилното хранене и адекватна физическа активност определено намаляват вероятността от образуване на тумори, дори и в случаите, когато някой в семейството е диагностициран със заболяването.

Част от превантивните мерки са и лекарства от групата на статинит, които имат за цел да намалят концентрацията на мастна фракция в кръвта. По този начин се намалява риска от усложнения, свързани с високия холестерол.

Най-известните агенти от тази лекарствена група са симвастатин и аторвастатин. Смята се, че те могат косвено да предотвратят образуването на липоми или забавят растежа им.

Но за съжаление не съществува никакво научно доказателство за тази хипотеза. Самостоятелното приложение на тези лекарства може да доведе до необратими метаболитни нарушения. Задължително е да се консултирате с лекар относно уместността на използването им.

Важна превантивна мярка е своевременното диагностициране и лечение на паразитно заболяване по кожата, както демодекоза. То води до запушване на мастните жлези и свързаните с това състояние липоми.

С цел профилактика се препоръчва в периодите на имунен спад да се приемат различни мултивитаминни добавки.

Важна роля има защита на кожата и разположените в него жлези. Във връзка с това ограничете излагането на кожата на различни неблагоприятни фактори като травми, хипотермия, контакт със силни химически препарати и др.

Хигиена на кожата също е от първостепенно значение. По този начин се намалява вероятността от появата на циреи, които не е изключено да доведат до липоми.

Още разновидности, симптоми, лечение и усложнения

Ето и какви са другите разновидности на ужасните липоми. Ще се спрем на симптоматиката при появата им, както и на възможните усложнения.

Мастни топчета по тялото, на гърба

Липом
Липом може да се появи и на гърба.

Maстни топчета по тялото е диагноза, която не бива да ни плаши. Те представляват тумори на меките тъкани. В повечето случаи са доброкачествени. Локализират се точно под кожната повърхност.

Нямат раков характер. Премахването им се осъществява по оперативен начин. Вече пояснихме кога и как се прави.

Тези мастни топчета могат да се появят по всяка една част на тялото. Но все пак има области, които са им „любими“. Това са бедрата, гърдите, торса, гърба, ръцете, краката и подмишниците.

При допир се усеща гумената им консистенция. Те са подвижни. Растат бавно. Големи са колкото грахово зърно. Но в диаметър могат да достигнат и до 3 см.

Ако мастните топчета не ви създават дискомфорт и не желаете да ги премахвате, в случая лечебният метод е наблюдение. Трябва редовно да посещавате специалист, който ще проследи дали топчетата увеличават размера си.

Липом по гърба най-често се появява в отсъствието на специфична симптоматика. Усещат се предимно по време на масаж, който е напълно противопоказен в случая.

Липоматоза на гърдите (млечни жлези)

Липом на гърдата, на млечна жлеза
Липом на гърдите – не изпадайте веднага в паника!

Липоми на гърдата (липоматоза) засягат мастна тъкан в областта. Външни признаци и клиниката на това заболяване не се отличават от наличието на коментирания тумор по останалите части на тялото. Обикновено липсва болка. Движенията на пациента не са затруднени. Кожата над липома не се променя.

При наличието на значително количество мастна тъкан около тумора, той може да бъде открит веднага. Необходимо е незабавно да се консултирате с мамолог.

Рядко се случва неприятният липом да расте вътре гърдата. В този случай образуванието остава неподвижно спрямо жлеза.

В случай на болка, бърз растеж, възпаление, промяна на кожата над тумора незабавно трябва  да се консултирате с онколог.

Липом на главата, на лицето

Липом
Липом може да се появи и на лицето.

Липом на главата рядко достига големи размери. Най-често се локализира в зоната на на скалпа. В случай, че се появи по лицето, засяга брадичка или скулите.

При допир кожата над образувалия се липом се усеща по-твърда, спрямо тази на околните тъкани.

Според статистиката липом на главата по-често засяга жените. Твърди се, че появата му при тях е свързана с пренебрегване носенето на шапки и постоянното излагане на главата на хипотермия.

В някои случаи липом на главата се бърка с други заболявания. В зависимост от местоположението на тумора се проявяват различни симптоми. Възможно е дори да се стигне до загуба на определени функции.

Симптомите обикновено се появяват по време на растежа на тумора. Провокирани са от дразненето, което мастното топче оказва върху менингите на мозъка.

Изразяват се в халюцинации, неволеви движения на различни части на тялото, неадекватно поведение, налудничави мисли и др.

Загубата на определени функции се свърза с вътремозъчен растеж на тумора. В резултат от това може да се засегне слухов или зрителен нерв. Резултатът е загуба на зрението или слуха.

С нарастване на размера на мастното топче се появи и нарушение в циркулацията на гръбначно-мозъчната течност. При възрастни симптоматиката в случая е силно главоболие.

При деца и новородени бебета такива тумори могат да причинят умствена изостаналост.

Липом в предната част на главата ( по лицето ) може да доведе до промени на гласа. Нарушава се и преминаването на храна през хранопровода. Възможно е пациентът да се оплаква от често хълцане.

Ако образувалото се мастно топче на лицето оказва натиск върху югуларната вена, наблюдава се нарушение във венозна изтичане на кръв от мозъка. Пациентите в случая се оплакват от главоболие, виене на свят, спад в активността и умствената дейност.

При местоположението на тумора в задната част на главата е възможно пациентът да изпитва болка във врата.

Единствената възможна алтернатива за лечение и в този случай остава операцията.

Липом на врата, шията

Липом на врата, на шията
Липом е възможно да се появи и на врата.

При локализацията на липом в шията могат да с проявят симптоми, свързани с притискане на околните нерви.

Компресиране на хранопровода и дискомфорт при преглъщане са сред възможните оплаквания. Болка в областта на ларинкса, която води до постепенна промяна в гласа, също не е изключена.

Компресията на диафрагмален нерв се проявява в постоянно хълцане. Периодичното дразнене на този нерв води до отслабване на гласните връзки и промени в говора.

Често главоболие и виене на свят са други възможни оплаквания.

Липоми на врата не е изключено да протичат и безсимптомно.

Липом на ръката, на крака

Липом
Липом не е изключено да се появи и на ръката.

Противно на общоприетото схващане, че появата на липом не е свързана с  болка, в някои случаи мастното топче може да бъде изключително болезнено. В случая то е локализирано в зона, подложена на постоянно натоварване – крак или ръка.

Най-често болката е причинена от притискане на нерви, преминаващи в близост до тумора. Дразненето причинява болка. При притискане на съседни вени е възможно да се наблюдава и застой на кръв.

Компресиране на туморните артериите почти никога не се случва поради тяхната плътна съдовата стена. Това се случва най-често, когато мастното топче се намира на крака или ръката.

В резултат появата му засяга прилежащите мускули, сухожилията и кръвоносните съдове. С течение на времето около капсула се формира съединителна тъкан и се сформират сраствания. Болката в случая е константа и се усилва при извършването на физическа активност.

Лечението, както и в останалите случаи, е свързано с оперативно премахване на образуванието.

Запушена мастна жлеза под мишницата

Запушена мастна жлеза под мишницата е проблем, който засяга потните жлези. В случая има значение количеството, състава на секрета и възможността за неговото отделяне. Често до запушване на каналчетата се стига при топло време и отделяне на голямо количество пот.

Типично за това запушване е разрушението на горния кератинов слой на кожата, което най-често бива провокирано от заболяванията дисхидроза и милиария.

Обикновено наличието на тези заболявания се изразява в появата на малки мехурчета по кожата в тази област. Обривите напомнят на екзема. Лечението се осъществява с прием на витамин Ц и антибиотичен препарат. Външно се използват пудри с антисептични компоненти.

Възпален липом и др.

Възпален липом също не е изключено усложнение. Появява се най-често при оказването на постоянно дразнене или натиск върху образуванието. Рискът от възпаление е по-висок при тумор, намиращ се на врата, ръката или крака.

Възпалението може да стане причина за абсцес. В случая не бива да се отлага хирургичното отстраняване на топчето.

Липом може да се развие и в мозъка, въпреки че това е изключително рядко явление. При наличието му симптомите са доста тежки – халюцинации, главоболие, нарушения на двигателната функция и зрението.

Липом в мозъка при новородени може да доведе до хидроцефалия и забавяне в развитието. В допълнение е и повишеното вътрешночерепно налягане, което се проявява с повишена тревожност при деца, интензивно главоболие и повръщане.

Особено опасно заболяване е  липом в кухините на сърцето. Наличието му провокира аритмии и сърдечна недостатъчност поради нарушаване на контрактилната функция на миокарда.

Туморът може да прекъсне притока на кръв и да доведе до белодробен оток. Операцията в този случай не бива да се отлага до настъпването на животозастрашаващо състояние.

За още информация информация за липом може да използвате и следните наименования. На английски и испански език: Lipoma. На немски и турски език: Lipom. На руски: Липома. На гръцки език: λίπωμα.

Ако намирате този материал за полезен и изчерпателен, споделете го с приятелите си в социалните мрежи. Темата вълнува все повече хора. Помогнете тази информация да достигне до тях!

Ако сме били от полза за Вас, оценете материала ни чрез скалата по-долу. Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Липом – лечение с билки и официални методи + симптоми, диагностика и профилактика
4.3 (86.15%) 13 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar