При зъбобол. Топ билки, лекарства и лекове за първа помощ

Първа помощ при силен зъбобол и спадане на оток от зъб. Народна медицина за спадане на оток от зъб. Кои са най-добрите лек, лекарство, антибиотик и билки.

Още в текста: ♣  Компрес ♣ При кървящи венци. ♣ Аулин. ♣ Подправката карамфил за лечение на болките в зъба. ♣ Живовляк. ♣ Смрадлика (тетра). ♣ Чесън. ♣ Чаени торбички.

♣ Сос табаско. ♣ Камфор. ♣ Сусам. ♣ Лайка. ♣ Стипца за втриване. ♣ Кубчета лед ♣ Алкохол. ♣ Прополис. ♣ Водороден прекис. ♣ Масло от чаено дърво. ♣ Джинджифил. ♣ Салвия. ♣ Сок от кромид. ♣ Листа от мента или ментово масло. ♣ Лют червен пипер кайен. ♣ Краставица. ♣ Асафетида. ♣ Топла солена вода. ♣ Екстракт от ванилия. ♣ Масло от риган. ♣ Прясна сланина. ♣ Зъбобол при бременни. 

Първа помощ:

Подправката карамфил за лечение.

Подправката карамфил (Syzygium aromaticum) е средство за първа помощ при силен зъбобол. Нейните противовъзпалителни, антибактериални и анелгетични свойства помагат за облекчаване на болка в зъбите, борейки се с инфекцията.

Счукайте две зрънца от подправката. Полученият прах разбъркайте с малко зехтин (може олио) и ги нанесете върху засегнатите зъби.

Друг метод за лечение с карамфил: памучен тампон се напоява в карамфилово масло и с него се натърква директно върху скованото от болка място.

Григотвянето на разтовор за гаргара с масло от подправката (няколко капки) и сто грама вода, също е вариант за лечение с карамфил. Жабурете устата си с приготвената течност.

Живовляк.

Лековитият живовляк (Plantago) е средство за успокояване на болката при силен зъбобол.

Дори и да Ви струва нестандартен, този метод е изключително ефективен. Характерното за него е, че не се третира директно болното място.

Корен от билката, предварително измит и почистен, се слага в ухото, намиращото от страната на зъба, които ви боли или възпаления венец. Болката отшумява за по-дълъг период.

Вижте и ТОВА: Още билки и лекове за зъбобол!

Незабавен ефект дава и гаргата със спиртен извлек от билката, разтворен във вода в съотношение 1:4.

Накиснете петдесет грама от лековито растение в 250 грама силна ракия (водка или спирт). След десет дневен престой на слънце извлекът е придобил лековита сила. След този период той е годен за употреба с цел лечение.

За приготвянето на разтвор за гаргара с него разредете една лъжица от него във вода в количество четири пъти повече от извлека.

Ако можете да се снабдите със свеж живовляк, още по-добре. Сдъвчете едно листо от него. Отделеният сок при този процес попада право в целта, атакувайки „гнездото“ на болката.

В случай, че болката Ви е толкова силна, че изпитвате затруднения при дъвкането на храна, сдъвчете листото от страната, която не Ви боли, като постепенно го прехвърляте към другата страна.

Смрадлика (тетра).

Отвара от смрадлика (Cotinus coggygria) облекчава възпалителния процес, с който протича обикновено зъбобола. Пригответе силна отвара от стипчивата билка като запарите за двадесет минути в чаша вряла 15 грама тетра.

Прецедете, добавете щипка сода или няколко капки прополис. С приготвения разтвор може да жабурите устата си неколкократно. Облекчението се усеща моментално.

Чесън. Народна медицина за спадане на оток от зъб.

зъбобол народна медицина лекове

Коментарът на нашия читател Стефан Драгостинов за лековете от народната медицина, които използва (много ценни!). Пишете ни и вие долу в коментарите. Как лекувате вие зъбобол?

Лековитият чесън може също е средство за облекчение при зъбобол. Тази подправка притежава силни антибиотични качества, които са бъдат много ефективни за намаляване на болката.

Смесете няколко смачкани скилидка чесън (пресен) с готварска сол (половин чаена лъжичка) и приложете директно върху засегнатото от възпалението място, за да спадне отока.

Ако предпочитате, можете да дъвчете една или две скилидки чесън, за да получите облекчение. Повторете неколкократно.

Предлагаме Ви още една нестандартна рецепта с чесън, която успокоява болковия симптом и намалява отока във възпалената област. Нарязана на ситно скилидка чесън се увива с марля. С нея се превързва ръката (китката), от чиято страна е болният зъб.

Постойте с компреса възможно по-дълго. Този метод гарантира мигновено изцеление и дълготраен резултат.

Чаени торбички.

Намокрени с топла вода чаени торбички стопират развитието на възпалителния процес, отговорен за зъбобола. Залейте една-две чаени торбички с топла вода. Оставете ги да се киснат в нея няколко минути. Наложете върху мястото, където усещате болката най-силно. (Здраве.бг)

Сос табаско.

Нанесен локално, пикантният сос табаско буквално сковава болезнения участък и болката притръпва. Това свое действие той дължи на влизащия в състава му алкалоид капсаицин.(Органично.ком)

Камфор.

Отлично средство за укротяване на болката е използването на масло от камфор. Втриването му (няколко капки) директно върху засегнатото от болката място, облекчава незабавно и намалява отока.

Още лекове и билки:

Сусам.

Моментално облекчение ще получите и ако сварите няколко лъжици семена от сусам в купа вода. Варете, докато течността в съда намали количеството си наполовина. Изстиналата кашичка нанесете директно върху мястото, където болката е най-силно изразена.

Стипца за втриване.

Стипца, закупена от аптеката, е изпитано и ефективно средство за втриване във зъбите и мястото около тях при силен зъбобол. Облекчението настъпва мигновено. Постойте така поне няколко минути. Следва изплакване на устата с вода.
Със стипца може да опитате и още една рецепта. Направете си гаргара, смесвайки по петнадесет грама нишадър, ракия и стипца.

Кубчета лед.

Налагането на болното място с кубчета лед помага за потушаване на болката в зъбите, обезболявайки нервните окончания.

Увийте малко кубче лед в тънък памучен плат. Задръжте до бузата си в близост до болния зъб в продължение на пет-шест минутки.

Ако нервът на зъба е оголен, при контакт със студа може да изпитате повече болка.
Акупресурна техника предлага решение на проблема. Облекчение по този метод се постига разтърка кубче лед между показалеца и палеца за няколко минути.

Лайка.

лайка

Лайка помага при зъбобол

Лековитата лайка (Matricaria) предлага още една алтернатива за справяне с болката при зъбобол. Пригответе силна отвара от лайка и след прецеждането й към нея добавете щипка сода. С получената течност правете гаргара на устата си многократно.

Алкохол.

Използването на алкохол за потушаване на болката при зъбобол е стар и изпитан способ, подпомагащ облекчаването на страданието. Той действа кръвоспиращо.

Ако Ви боли зъб, опитайте гаргара със силен алкохол. За целта използвайте ракия, коняк, водка или уиски. Правете колкото пъти е необходимо. Този метод повлиява добре и на оплаквания като кървене на венците.

Прополис.

Антибакетериалният ефект на лековития прополис гарантира мигновено спиране на болката, предизвикана от зъбобол.

Една лъжичка се разтваря в сто грама вода и се жабурите с приготвения разтвор. Освен, че той има болкоуспокояващо действие, намалява отока и спомага за доброто здраве на венците – спира кървенето и предотвратява по-сериозни усложнения.

Водороден прекис.

Водороден прекис може да използвате за жабурене на устата при зъбобол. Използвайте го неразреден. Ако мирисът му не ви допада, разредете го с вода.

Масло от чаено дърво.

Уникалното масло от чаено дърво, използвано за гарагара или директно нанасено върху венеца и зъба, облекчава болката на мига.

Ако желаете да си приготвите разтвор за жабурене, разтворете една малка лъжичка от лековития маслен извлек в половин чаша вода и се жабурете с тази течност. Повторете няколко пъти.

Директното нанасяне на капчица от маслото, известно като един от силните природни антисептици, спира болката и намалява отока буквално за секунди.

Джинджифил.

Пресен сок от джинджифил (Zingiber officinale), примесен с мед, укротява болковия симптом. Смесете малко количество сок от лютия корен с пчелния продукт до получаването на кашичка, с която масажирайте болезненото място.

Опитайте също така да сдъвчете парченце пресен джинджифил и по този начин също ще се избавите от болката. Най-добре е тази дейност да се осъществява с онази част на челюстта от страната, на която се намира болният зъб.

Салвия.

Билката салвия (Salvia officinalis), която също е известна като градински чай или конски босилек, е лек срещу зъбобол. Жабуренето с гъста отвара от нея е един от методите, който народната медицина предлага срещу стоматични проблеми, протичащи с болков симптом.

Гаргарите се правят неколкократно и ефектът не закъснява.

Сок от кромид.

Добре познатият ни с антисептични и антимикробни свойства кромид е средство, което контролира зъбобола. Той помага, убивайки микробите, причиняващи инфекция.

При първите признаци на болка в зъбите, дъвчете суров лук за няколко минути.
Ако болката е нетърпима и не сте в състояние да дъвчете, поставете парче лук директно върху болния зъб или венците.

Листа от мента или ментово масло.

Уханната мента (Mentha), която е предпочитана съставка в много козметични и лекарствени продукти заради охлаждащия и успокояващия си ефект, облекчава симптоматиката, с която протича зъбобола.

Върху възпаленото място може да наложите свежи листа от мента. Задръжте ги няколко минути в устата си. Може също така да ги сдъвчете. По време на този процес се отделя сок от свежите листа, който всъщност съдържа всички лековити вещества в растението.

мента

Мента за облекчаване на зъбобола

Ако не разполагате със свежи листа от мента, може да намажете директно болния зъб с капка ментово масло.

Маслото се използва и за гаргара. Разредете една лъжичка в чаша вода и жабурете няколко пъти.

Рецептите с мента имат не само облекчаващо, но и освежаващо действие. Тази билка и екстрактът от нея са отлично средство за избавяне от лош дъх. Освен това растението има и кръвоспиращ ефект, което прави го прави перфектния лек за спиране на кървенето на венците.

Лют червен пипер кайен.

Малко лют червен пипер кайен носи желаното мигновено облекчение и в случаите, когато страдате от прекалена чувствителност и болка в зъбите.

Лютата подправка, смесена с обикновена готварска сол, е чудесен лек. Характерно и за двете съставки са техните силно изразени антибактериални, противовъзпалителни и аналгетични свойства.

Смесват се равни количества пипер и обикновена сол с няколко капки вода до образуването на паста.
Нанесете пастата директно върху болезненото място и я оставете да престои там няколко минутки. Повтаряйте това многократно, докато болката отшуми.

Краставица.

Компрес с парченце краставица гарантира бързо избавяне от болката. Нанесете го директно върху зъба, който Ви боли. За по-бързо действие нанесете преди това малко сол върху краставицата.

Ако зъбите Ви са чувствителни към студено, а краставицата е била в хладилника, не бързайте да я нанасяте, а изчакайте няколко минути да се затопли.

Асафетида.

Различни дентални проблеми като зъбобол и пародонтоза успешно се лекуват у дома с използването на Асафетида (Ferula asafetida).

Просто добавете половин чаена лъжичка пудра от лековитата пудра в две супени лъжици лимонов сок и го затоплете леко. Използвайте топчеце памук за нанесянето върху болезнената област. Това моментално ще облекчи болката Ви.

Асафетида може да приложите и по още един начин при зъбобол. Леко запържена в масло пудра се поставя директно в зъбната кухина за моментално облекчение.

Топла солена вода.

Най-простият и изпитан лек, който ще Ви помогне при зъбобол, е чаша топла солена вода. Изсипете половин солта (половин лъжица) в гореща вода (една чаша) и използвайте разтвора, за да изплакнете устата си.

Това помага за намаляване на подуването и възпалението, а също така се бори с бактериите, които причиняват инфекции.

Изключително добре устната хигиена и здравето на зъбите се отразява миенето им веднъж седмично със сол. След изплакване измийте зъбите си с пастата, която ползвате.

Ако спазвате редивно тази препоръка, няма да имате никакви стоматологични проблеми.

Екстракт от ванилия.

Екстракт от ванилия е друг популярен домашен лек, облекчаващ зъбобол. Ароматната есенция помага при болка. Това се дължи на успокояващия ефект, който има тази подправка.

Потопете памучен тампон във ванилов екстракт и нанесете върху засегнатата област.
Повторете това колкото е необходимо, докато не получите облекчение.

екстракт от ванилия

Екстракт от ванилия укротява зъбобола

Други екстракти с подобно действие са тези от лимон, мента и бадем. Използвайте го по същия начин както ваниловия екстракт.

Масло от риган.

С противовъзпалителните си свойства маслото от риган облекчава незабавно зъбобола. Разбъркайте малко количество от него с маслинено олио, след което нанесете върху болня зъб и частта от венеца, засегната от започналия възпалителен процес.

Прясна сланина.

Изпитаната рецепта от бабините тефтери с прясна сланина е доказал се през годините лек срещу мъчителния зъбобол. Поставете парче сланина (задължително прясна) между болезненото място и бузата. Постойте така двадесет минути. Настъпилото облекчение от този лечебен метод е дълготрайно.

Важно: Всеки един от тези методи е напълно безвреден и тяхното приложение по никакъв не застрашава здравето Ви. Единственият метод, който не е безвреден, е локалното третиране на болезнения участък с аспирин.

Както е известно на всички, той съдържа салицилова киселина и е по-добре да бъде приет вътрешно.

Може би се питате защо не е добре да се прилага локално. Отговорът е много прост – салициловата киселина води до корозия на емайла и дори до изгаряне на венците. Никога не нанасяйте счукан аспирин върху болното място, защото по този начин здравето ви е изложено на риск.

Но все пак не забравяйте, че оплакването от зъбобол е признак, че възможно най-скоро трябва да посетите Вашия зъболекар.

Повишената чувствителност и болка в зъбите често води до куп усложнения, в случай, че не бъде лекувана на време. Рецептите, които предлагаме, както и приемът на обезболяващи медикаменти, гарантират отшумяване на болката за известен период, но не и трайно разрешаване на проблема.

Някои от стоматичните проблеми изискват по-агресивно лечение от това с домашни средства.

Разновидности на зъбобол

Зъбобол при бременни.

От зъбобол се оплакват много бременни. В този деликатен период зъбите са изложени на повишен риск от образуването на плака и кариес. Обяснението за случващото се е много просто – за развитието на плода е необходим повече калций.

Плодът го набавя от майчиния организъм, в резултат от което е на лице дефицит от този елемент в тялото на бъдещата майка.

Този дефицит е пагубен за зъбите. Ситуацията се влошава пи наличието на стоматични проблеми още преди настъпването на бременността. Често причина за неприятния зъбобол при бременни ( а и не само при тях) е пулпитът.

Ако сте бременна и Ви боли зъб, не отлагайте срещата със стоматолога. Забавянето на лечението на болния зъб може да има фатални последици за плода. Устната кухина е като отворена врата за предаване на инфекции към плода в утробата.

Обсъдете с Вашия стоматолог най-подходящите методи за лечение. Ако се наложи употребата на упойка, вероятно той ще Ви препоръча такава с адреналин.

Още при кървящи венци.

Симптомът кървящи венци често се пренебрегва. Той е признак за започнал възпалителен процес или витаминен дефицит. Най-често това се дължи на недостатъчни дози на витамин С.

В такава ситуация освен да промените менюто си, Ви съветваме да посетите стоматолога си. Първата стъпка в лечебния кус при кървящи венци е изчистването на натрупаната плака по зъбите.

Благоприятно въздействие има и втриването във венците на няколко капки тинктура от лайка. Правете това вечер, след старателно почистване на зъбите и венците.
Подходяща в случая и следната вода за уста, приготвена от чаша вода, две капки масло от кипарис, същото количество масло от карамфил и лъжичка лимонов сок. Течността има стягащ и антисептичен ефект.

Направете си течност за жабурене, запарвайки равни количества кори от дъб и билката планинско очиболец. Положителен ефект има и гаргарата с отвара от коприва.

Лапи с настъргана краставица също облекчават състоянието. Пригответе си кашичка от краставици, като използвате ситно ренде или пасатор. (ezine.bg)

Още за спадане на оток от зъб.

За бързото спадане на оток от зъб народната медицина предлага множество методи.
Сокът от лук помага са спадането на отока. Намокрете парченце плат или памук с него и го наложете върху болния зъб, причинил отока. Кашичка от чесън и смлян черен пипер, наложена на срещуположна посока срещу болния зъб, облекчава не болковия симптом, но и снема отока.

Смесете в рани количества пресен зелев сок и вода (предварително преварена). Препоръчва да жабурите устата си многократно с тази течност.
Облекчаващо действа и гаргарата с настърган хрян, смесен с вода в двойно по-малка доза.

Накиснете две чаени лъжици сушени черни боровинки в чаша вода. Течността престоява осем часа. След указания период тя може да бъде използвана – правете си гаргара с нея. (Фрамар.бг)

Жабурене с ябълков или друг оцет.

Препоръчваме Ви жабурене с оцет (за предпочитане е ябълков оцет, но е допустимо да използвате и винен вместо него) при зъбобол. Оцетната киселина има антисептично и кръвоспиращо действие. Тя убива микробите в устната кухина и възпрепятства протичането на започналите възпалителни процеси.

В чаша топла вода разтворете една лъжица оцет. С киселата течност жабурете устата си.
Опитайте и тази рецепта – една лъжица готварска сол, стипца (1/2 лъжица) и нишадър (на върха на ножа).

Прибавете сухите съставка към кафена чашка оцет и разбъркайте до пълното им разтваряне. Затоплете леко в микровълнова печка, след което използвайте течността за гаргара. (Лечител.нет)

С масло от жълт кантарион.

Жабурене с масло от жълт кантарион облекчава зъбобола. Специфичното за този метод, който народната медицина предлага, е че гаргарата трябва да продължи около десет-петнадесет минути.

За една процедура използваното количество от масления извлек е една лъжица.

Колоидно сребро.

Колоидното сребро е лек и при зъбобол. Този лечебен метод изисква като външно, така и вътрешно приложение на среброто. Правете си гаргата с него. След процедурата е необходимо да погълнете нова доза колоидно сребро (не тази, с която сте си правили гаргарата).

Общото количество сребърна вода, което трябва да приемете вътрешно в рамките на един ден, е 25 мл.

Черен кимион.

Народната медицина препоръчва черен кимион като алтернативен способ за потушаване на зъбобола. С няколко капки масло от него намажете директно върху засегната област.

Облекчаващ ефект има и гаргарата с маслен извлек от тази подправка и оцет. В чаша оцет разтворете една лъжичка от маслото и кипнете на котлона. След изстиването на сместа я използвайте за гаргара.

Кашичка от смлян кимион, нанесена върху болното място, облекчава моментално.

Синапено масло и босилек.

Комбинацията от синапено масло и босилек е лек утвърден и доказал своята ефективност. Пригответе си паста като използвате тези две съставки. Смесете билката (използвайте я във вид на прахообразна маса) с масления извлек ( в случая синапено масло).

С тази кашичка намажете засегнатия зъб. Ще останете изненадани от бързината, с която ще облекчи болката.

Магданоз.

Използвайте магданоз, за да овладеете зъбобола. Полезните съединения и най-вече биофлавоноидите, съдържащи се в него, помагат за спиране на болката и редуциране на отока.

Дъвчете по няколко стръкчета магданоз всеки ден. Този метод действа кръвоспиращо. Може да го прилагате и с превантивна цел срещу стоматични възпаления и лош дъх.

Канелено масло или канела.

канела

Канела и канелено масло облекчават зъбобола

За да облекчите незабавно болката използвайте уханна канела или канелено масло. Нанасянето на кашичка, приготвена от равни части мед и канела, върху болното място, облекчава незабавно.

При силна и нетърпима болка, втрийте директно върху венеца няколко капки масло от божествено ухаещата подправка. Повторете процедурата неколкократно. С няколко капки от него пригответе и разтвор за гаргара. Разтворете ароматната композиция във или оцет за по-силен ефект.

Дъвченето на малка пръчица от ухаещата божествено подправка, снема отока и болката.

Суров картоф.

Със суров картоф, наложен върху огнището на болката, се постига облекчение. Почистете кореноплода и го нарежете на парченца. Оставете го за няколко минути да престои в хладилника. Вземете едно парченце. Поставете го директно върху болното място. Подръжте го поне петнадесет минути.

Може да повторите процедурата, но с друго парченце.

Лайм или екстракт от лимон.

На болката, предизвикана от болен зъб или възпалени венци, можем да противодействаме и с лайм или лимон.

Върху проблемното място поставете парченце лайм. Най-добре е да е студено. Притиснете към зъба и останете така четвърт час.

Облекчение се постига и с директни приложение на екстракт от лимон. Разрежете плода на две и изстискайте директно върху болния зъб. Процедурата е ефективна в началото. След няколко приложения зъбът привиква към киселото и лимоновият екстракт става неефективен.

Парче от синя слива.

картоф

Суров картоф цери зъбобол

Върху възпаленото място наложете парче синя слива. Плодът се използва както в свежо състояние, така и в изсушено. Налага се с меката част към зъба.

В момента може да намерите пресни сливи. При прилагането на този метод през друга част от годината,е възможно използването на изсушен плод.

Плодът се поставя във вряла вода да пови две-три минути, след което се отстранява костилката му. Наложете върху участъка с локализиране на болката. След двадесет минути методът е възможно да се изпълни отново, но с друга слива, а не с вече използваната.

Терапии и лекарства

Акупресура.

С помощта на източната акупресура и техниките, които тя предлага, може да успокоите зъбобола. Нашият читател Стефан Драгостинов сподели с нас, че този метод му помага винаги. Едва след като успокои болката с негова помощ, той търси помощ от зъболекар.

Стефан Драгостинов предлага следния метод: Използвайте кибритена клечка, за да установите мястото на болката, натискайки с нея областта около нокътната плочка на палеца. Стиснете мястото, където усещате най-силен пулс на болката при допира с клечката.

Предлагаме Ви още две акупресурни техники, доказали своята ефективност при зъбобол.

Обходете с пръст долната част на бузната кост, натискайки всяка точка от нея. Сперете, когато стигнете под окото. Натиснете, следвайки посоката нагоре и срещу коста на бузите. Повторете това и от двете страни.

С помощта на един от пръстите си окажете натиск върху централната част на дупката на едно на ухо. Отворете устата и натиснете още по-силно ухото. Препоръчително е да повторите процедура и с другото ухото. Облекчението настъпва мигновено. (bg.winesino.com)

Най-доброто лекарство, антибиотик и др. хапчета: Аулин.

Нашият читател Стефан Драгостинов определя добре познатия ни аулин като най-доброто лекарство за успокояване на болката, когато зъбите ни създават проблеми.

Той споделя, че винаги когато го заболи зъб, прибягва до него и едва след това се доверява на някой от методите, които народната медицина предлага. Приемът на аулин той съчетава с гаргара с лайка и акупресура.

Този медикамент се препоръчва от много лекари при различни болкови симптоми в това число и зъбобол. В момент, в който болката не Ви дава мира, не е необходимо стоически да търпите. Посъветвайте се със специалист и ако той Ви препоръча аулин или някое от производните, не се колебайте да го приемете.

Единствено той може да прецени дали този медикамент е подходящ за Вас, претегляйки ползите и евентуалните рискове, които крие употребата му.

Това нестероидно противовъзпалително лекарство не бива да се приема паралелно с аспирин, тъй като са налице данни за неприятни последствия в резултат от лечението с тези два медикамента, отнасящи се към рисковете с всички нестероидни противовъзпалителни:

 • астматични пристъпи
 • затруднения в дихателната течност
 • зачервявания по кожата
 • стомашни кръвоизливи и перфорация на червата

Ако имате бъбречни проблеми, прекарали сте инсулт или рискът от него при Вас е повишен, не приемайте този медикамент.

Не се препоръчва на бременни след 6-тия месец и кърмещи пациентки, деца под дванадесет години и лица с чернодробни проблеми.

Този медикамент повишава риска от сърдечни проблеми и чернодробни увеждания. Ако по време на приема му констатирате загуба на апетит, грипоподобни симптоми, промяна в цвета на урината (потъмнява), незабавно преустановете приема на това лекарство.

Не прекалявайте с него и не посягайте твърде често към него, дори и да знаете, че Ви помага. В случая със зъбобола аулин и неговите производни не са решение на проблема.

Панадол.

Панадол е другата лекарствена алтернатива за облекчаване на зъбобол. Този аналгетик не само успокоява болката, но има и антипиретично действие (сваля повишената температура).

Много зъболекари като препоръчват като болкоуспокояващо средство, което незабавно парализира болката.

Наличието на бъбречни и чернодробни заболявания е предпоставка за избягване приема на този медикамент. Ако в момента провеждате лекарствена терапия с антикоагуланти, също трябва да стоите далеч от него.

Консултация със специалист преди прием на парацетамол, е задължителна за дамите, които са бременни или кърмят. Съдържащия се в това лекарство парацетамол е възможно да причини аборт.

Той се ексекретира и в майчното мляко. И макар, че е в незначително дози е желателно кърмещите жени да не прибягват до него.

Хексалгин.

Хексалгин е друго болкоуспокояващо, което може да приемете, когато Ви боли зъб. Въпреки, че се отпуска без рецепта, е желателно консултирането със специалист, тъй като неговият прием предполага известни рискове.

Медикаментът действа понижаващо на температурата и кръвното налягане. Този пиразолин взаимодейства с отводняващи препарати, както и с препарати за психични смущения и с антитуморно действие.

Ципрофлоксацин.

Ципрофлоксацин е една от алтернативите за укротяване на зъбобола. Традиционно този антибиотичен препарат се предписва срещу различни бактерии. Той успокоява болката благодарение на антибактерицидния си ефект.

При пациенти, страдащи от депресия, приемът му е възможно да стане причина за влошаване на симптоматиката в първите дни от лечението с него. Забранен е приемът му от епилептици.

Този антибиотик понякога води до диария. Установено е, че е отговорен за промяна в стойностите на кръвните показатели. Затова ако Ви предстои кръвно изследване, предупредете за приема на ципрофлоксацин.

А Вие как лекувате зъбобола? Какъв метод за успокояване на болката използвате. Моля, споделете го с нашите читатели, оставяйки коментар по-долу.

Хареса ли Ви тази статия и беше ли от полза за Вас? Нека изпитаните лекове за лечение на зъбъбобол достигнат до по-голям кръг от хора. За целта просто споделете статията в мрежите, чрез бутоните за споделяне.

Ако не намирате нещо за лечението на зъбобола в текста, пишете ни в коментарите и ние ще го допълним!

При зъбобол. Топ билки, лекарства и лекове за първа помощ
4.7 (93.33%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “При зъбобол. Топ билки, лекарства и лекове за първа помощ

 1. При силен зъбобол задължително вземам аулин под всякаква форма, но после се лекувам с народна медицина. Лайката много ме успокоява, тя спира силно кървящи венци, също стопява и гнойни торбички на венците. Много добро в случая е и акупресурата. Намираш с кибритена клечка на палеца около нокътя къде точно те боли и притискаш силно точката на болката. Така силната болка спира и трябва вече да ходиш на зъболекар, защото иначе както не те болят зъбите, така и могат да ти изпадат всичките. Последното, разбира се, не се дължи на акупресурата, просто ако не ходиш на зъболекар, това те чака, не друго.

  • + доксициклин, но за аулина на прах,съм съгласен. Аз втори път се подувам след силна болка и само аулина ми помага, взех и аналгин течен( противодеиствие не виждам) а,има ли???
   И да заболекарск помощ ще потърся след спадането на оттока:))

 2. На кратко. Живея в германия и съм бремена в 2 месец,зъб ме боли полочава се гноина торбичка, а аулин ами свършва аи вече и пих доста а не е полезно но немога чак да спя пробвах доста от нещата които сте написали но не помага… Моля даите нещо друго ако има…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *