Гъбички в устата, гърлото, на езика – как да ги разпознаем и как да ги лекуваме (ТОП лечения с билки, лекарства и хомеопатия)

Как се познават гъбички в устата, гърлото и по езика. 🜹 Лечение с кремове, лекарства, народни средства, билки, гаргара и др. 🜹 Обложен език и лош дъх. 🜹 Гел дактарин

Още в текста: 🜹 Гъбички след антибиотик.

🜹 Почистване на езика със сода. 🜹 Смрадлика. 🜹 Чесън. 🜹 Лайка. 🜹 Мед. 🜹 Лечение с низорал. 🜹 Нистатин. 🜹 Флуконазол. 🜹 Миконазол.
Гъбички в устата, какво е това и защо се получава?
Гъбички в устата са всъщност едно от неприятните проявления на гъбична инфекция.
Оралната кандидоза често засяга бебета. При 20% от децата под една година заболяването се проявява по няколко пъти. Смята се, че в детството кандидоза или още както е известна –  млечница се понася по-добре от организма е и по-лесна за лечение.

Но болестта може да възникне и при възрастни. Статистическите данни потвърждават, че при 10% от хората над 60 години се проявява това заболяване. Особено податливи на това заболяване са пациентите, принудени да използват протези. При тяхната употреба се създават благоприятни условия за размножаването на гъбичките.

Причина за гъбички в устната кухина е и падналият имунитет, който се дължи на продължителен прием на лекарства.

Орална кандидоза засяга по-често при жените. Мъжете (най-вече пушачите) също са изложени на риск. През последните години честотата на заболяване от гъбички в устата се е увеличила драстично.

Специалистите отдават това на неконтролирания и често неоправдан прием на лекарства, които нарушават баланса на микрофлората и намаляват имунитета.

Какво е кандида?

Всички сме чували за кандида. Но какво всъщност се крие за това наименование – това са едноклетъчни гъбички. Условия за тяхното развитие и размножаване има в различни части на тялото – по лигавиците, сливиците и каналите на увредените зъби.

Тези дрождо подобни организми са част от нормалната човешки микрофлора. В 70-80% при пациентите не се наблюдава признаци на заболяването.

При благоприятни условия започва активно размножаване на тези гъбични микроорганизми и това води до заболяването кандидоза .

Алкалното ниво на киселинност в устната кухина с рН между 7,8 и 8,5 насърчава дрождения растеж. То се получава при злоупотреби със сладки и други храни, богати на прости въглехидрати.

Кандида се предава от човек на човек благодарение на хламидоспорите, които притежава.

Кандида албиканс е най-често срещаният причинител на заболявания от гъбичен произход. Микроорганизмът има овална или кръгла форма.

Ако са налични нарушения в дейността на имунната система, както и други фактори, допринасящи за възпроизводството на гъбички, кандида  започва да мутира. В резултат от това се формират дълги вериги, които се наричат псевдомицелия.

Candida без проблем прониква в епитела, покриващ лигавицата на устата и фаринкса. Започва да се развиват там, унищожавайки околната тъкан.

В това състояние гъбичките започват активно да секретират ензими, които разграждат протеините, мазнините и въглехидратите в човешките клетки. Това води до унищожаване на лигавиците на устата и неприятни симптоми на кандидоза: сухота, болка, парене. (Още за кандида и причиняваната от нея ужасна кандидоза)

Гъбички в устата след антибиотик

Гъбички в устата след антибиотик е често срещан проблем. За съжаление приемът на антибиотик създава благоприятни условия за развитието на дрожди.

При продължителен или чест прием на антибиотичен от широкоспектърната гама, гъбичките са неизбежен проблем. Те се появяват на мястото на убитите бактерии.

Пътят към появата на упоритите дрожди е открит в резултат от дисбаланса между полезни и болестотворни бактерии. Антибиотикът убива не само вредните, но и полезните бактерии в тялото.

Неприятните гъбички са резистентни към този вид препарати и приемът им създава перфектни условия за тяхното размножаване.

Появата на гъбички в устата след прием на антиобитик изисква своевременно и адекватно лечение. Следете за появата на афти и язвички в устната кухина, които са признак за наличието на гъбична инфекция.

Появата им е свързана  с болково усещане и промяна във вкуса.

Други причини

гъбички в устата

Кандида причинява гъбички в устата, гърлото, на езика и в лигавиците.

Дори и напълно здравите хора могат да бъдат носители на кандида. Голяма част от тях съжителстват мирно с тези гъбички. Но при смущения в имунитета, гъбичките започват да образуват колонии.
Бременността е друг предразполагащ фактор за появата на този тип инфекция. Този период е свързан с промени в хормоналните нива. В резултат от това настъпват изменения и в обмяната на веществата, което също предразполага към появата на гъбички.

Заболявания като ХИВ , туберкулоза, както и проблеми с надбъбречната жлеза и храносмилателната система, също могат да станат причината за появата на гъбички.

Кандидоза в устата за възрастните е първият признак за наличието на диабет.

Приемът на лекарства, които потискат действието на имунните клетки, като кортикостероиди и цитотоксични препарати, също са отговорни за появата на гъбички.
Дисбактериоза и липса на витамини от група В, С и РР, също могат да се окажат провокатори на гъбична инфекция.
Лоши навици като прием на алкохол и наркотични вещества провокират гъбичния растеж. Тези вещества разрушават микрофлорния баланс в тялото и водят до намаляване на имунната защита.

Лъчетерапията, която се прилага при пациенти с рак, провокира появата на гъбички.
Оралните контрацептиви създават идеални условия за развитие на гъбична инфекция в резултат от нарушаване на хормоналното равновесие.

Малки и на пръв поглед незначителни наранявания в устната лигавица са друга възможна причина. Те най-често възникнат в резултат от увредена захапка или развалени зъби.
Носенето на протези е друг рисков фактор. Особено, ако те не са добре адаптирани и наранят устната лигавица. Акрилните протези могат да причинят алергии, което насърчава проникването на гъбички в клетките.
Кандидоза на устната кухина (гъбички в устата ) може да се предадат от едно на друго лице. Това може да се случи по време на раждането, когато вагиналните гъбички от майката се предават на детето.

Целувка, полов контакт, използване на едни и същи прибори за хранене или четка за зъби, могат да доведат до зараза с кандида. Гъбичната инфекция се предава и от животните. Децата, които си играят с малки кученца и котенца, са изложени на риск от заразяване.

Симптоми на кандидоза в устата 

В началния етап, когато кандида прониква в клетките, дрождите започват да се размножават там и секретират ензими. Тези вещества дразнят лигавиците и разяждат околната тъкан.

Активността на кандида причинява зачервяване, подуване и чувство за сухота. Наблюдава се повишена чувствителност и болка в устата.

Появяват се клъстери от микроорганизми, които са под формата на бяла плака, която покрива появилата се слуз. Бялата плака се формира от увредени кожни клетки, кератин, фибрин, хранителни отпадъци и бактерии.

Първоначално плаката е малко бяло петно, което се появява върху вътрешността на бузите. Мястото около плаката е зачервено и болезнено.

С течение на времето броят на плаките се увеличава, а покритието им се състои от бял филм. Засегнатите райони се увеличават и постепенно се сливат един с друг.

Белите петна при гъбички в устата могат да се образуват не само върху бузите, но също така и върху венците, небцето, езика и сливиците. Ако е засегната кожа на устните, след известно време се появяват бели люспи и плаки със зърнеста структура.

Първоначално плаката може да бъде лесно отстранена. Кожната повърхност е зачервена, понякога е покрита и с язви. Те са в резултат от активността на гъбичките. Тези микроорганизми секретират ензими, които разрушават съседните клетки. Постепенно започват да проникват в дълбоките слоеве на лигавицата на устата.

Пациентът се оплаква още от сърбеж и парене в устата. Дискомфортът амплифицира при преглъщане, приема на храна, по-специално при пикантни, кисели или горещи храни.

Ако кандида се установи във фаринкса, тя е отговорна за трудното преглъщане. Усещането е за буца в гърлото.

Зачервяването на кожата често бива придружено и от образуването на малки пукнатини в ъгълчетата на устните. Понякога се появяват прозрачни люспи или такива с белезникаво покритие, които могат лесно да бъдат отстранени.

При отваряне на устата пациентът се оплаква от болка в тези области. При възрастни пациенти напукването на ъгълчетата на устните се дължи на постоянното попадане на слюнка там, което се дължи на неправилно монтирани протези. (Подробно за кандидоза четете ТУК)

Налепи по небцето, лош дъх, температура и др.

Ако гъбичната инфекция засегне гърлото, нейните симптоми могат да бъдат много разнообразни. Проявяват се с налепи по небцето, лош дъх, температура, болки в гърлото.

Не е изключено то да бъде зачервено и подуто. Налепи по небцето и в други части на устната кухина се образуват в резултат от гъбичните поражения. Появилата се плака напомня извара. На цвят е бяла, жълтеникава или сивкава.

Лигавицата на сливиците също може да се окаже засегната и да бъде покрита с пукнатини. Ако гъбата допринесе за развитието на фарингит или тонзилит, пациентът се оплаква от слабост и повишена телесна температура.

Повишаване на температурата е естествен отговор на организма към възпроизвеждане на гъбичките и веществата, които те секретират.

Нужните изследвания

гъбички в устата

Гъбички в устата могат да бъдат диагностицирани и по време на рутинен преглед.

Гъбички в устата е проблем, който може да бъде диагностициран по време на рутинен преглед. Взима се проба от устната лигавица чрез специален тампон. Иззетият секрет се изпраща за анализ в лаборатория. Също така на пациента може да бъде направено кръвно изследване или изследване на урината.

Ако се забелязват налепи по езика, се изстъргва неговата повърхност и се извършва хистологично изследване.

Гъбички в устата на дете и на бебе, как изглеждат?

Гъбички в устата е проблем, който засяга най-често бебетата и малките деца. При 5% от децата и при 20% от децата под една година се появява млечница. Най-често инфекцията се предава от майката на детето.

Причината най-вече децата да страдат от това заболяване, е незрялостта на лигавицата на устната им кухина. При децата имунната дейност също не е развила пълния си потенциал и това улеснява проникването на инфекции. Ето защо кандида, веднъж попаднала в организма им, започва активното си размножаване.

Най-често при деца гъбичките се установяват от вътрешната страна на бузите. Но може да засегната небцето, езика, сливиците и фаринкса. В началния етап е трудно да се диагностицира правилно млечница при децата.

Лигавицата на устната кухина се възпалява, но без поява на характерната плака. След известно време се появяват малки бели точици, приличащи на грис. След това те увеличават размера си и приличат на остатъци от извара в устата.

Тези плаки могат да бъдат лесно отстранени чрез мокро парченце тензух. Под тях се формират ярко червени области. Понякога след отстраняването им е възможно да се появи капка кръв.

Ако млечница при кърмачета не се лекува, малките плаки растат и се сливат. Плаката може да покрие цялата повърхност на устната кухина. Сформира се ерозия. Ако това се отразява на по-дълбоките слоеве на лигавицата, плаката се отстранява трудно. Появява се кървене от венците.

Неприятните усещания се усилват по време на хранене, когато кърмачето или детето става особено раздразнително.

Малкият пациент отказва да се храни. Нарушава се съня му. Може да бъде леко повишена и телесната му температура. При тежки случаи тя достига до 39 градуса.

Понякога при децата се появява кандида Зайед. Тя се появява с напукване ъгълчетата на устните. Кожата около тях изглежда зачервена. При движението на устните се появят дискомфорт.

Този вид гъбички възникнат при бебета, които имат навика да смучат палеца си или биберона. При по-големи деца появата им може да се дължи на пристрастяване към дъвка.

Остра и хронична форма

Гъбички в гърлото

При деца гъбички в гърлото протичат в остра и хронична форма.

Острата форма на гъбички в устата е известна като псевдомембранозна кандидоза. Тя протича с появата на множество бели налепи.

Друга разновидност на острата форма е атрофичната. Тя протича с парещо усещане в областта на езика. Усещането за парене е най-силно в областта на езика. Там зоната е силно зачервена.

Лека, средна и тежка форма

Лечението на гъбички в устата е съобразено най-вече от  формата, в която протича заболяването. При лека форма премахването е лесно.

Устата на мъничето трябва да се почиства след всяко хранене с навлажнено парченце тензух. Това стопира появата на нови лезии и помага за премахването на вече образувалите си.

При средна форма на гъбичната инфекция пациентът изпитва дискомфорт. При тежка форма се налага лечение – антибиотично. Формата на заболяването и конкретното лечение се предписва от специалист.

Лечение. Лекарства. Противогъбични препарати за уста

Преди да се предпише лечение при гъбички в устата, лекарят трябва да се потвърди диагнозата. За успеха от назначената терапия е необходимо да се започне лечение на хронични заболявания: левкемия, диабет, заболявания на стомашно-чревния тракт.

Лечение на кандидоза често се назначава от специалист по дентална медицина – зъболекар или пародонтолог. Оралната кандида често е свързана и със заболявания на други вътрешни органи.

Общото лечение на кандидоза се осъществява на базата на прием на лекарства, които имат системно въздействие върху организма. Те убиват кандида не само в устата, но и в други органи и възпрепятстват разпространението на гъбички.

Противогъбичните лекарства са разделени на полиенови антибиотици и имидазоли. На тях ще се спрем подробно по-долу.

Като тоник за повишаване на имунитета при гъбички в устата се предписват витамини от група В (В2, В6), С и РР. Те спомагат за възстановяване окислително-редукционните процеси и естествените защитни сили на организма.

 гъбички в устата

Лечение на гъбички в устата се осъществява чрез антибиотици.

Препоръчва се и прием на калциев глюконат. Той има не само възстановителен ефект, но и облекчаващ – тушира симптомите на алергия, предизвикани от Candida. Понякога при лечението на гъбичната инфекция се налага и предписването на противоалергични препарати.

Същевременно е необходимо и използването на добавки с желязо. Те са необходими за нормализиране на железния метаболизма в организма, който е разбит при кандидоза.

Възможно е да се предпишат и препарати, активиращи производството на бели кръвни клетки и гама-глобулин, които се борят с гъбичките.

За локално третиране се използват лекарства, които действат върху лигавицата и не се абсорбират от кръвния поток. Те спират растежа и размножаването на кандида, облекчават неприятните симптоми, лекуват щетите, причинени от дейността на гъбата.

За нормализиране на микрофлората в устата се използват алкални разтвори и дезинфектанти. Те съдействат за премахване на натрупаните запаси от гъбички, успокояват възпалението и ускоряват зарастването на рани.

Антибиотик: Нистатин за уста, сироп

Нистатин спада към полиеновите антибиотици. Необходимо е да се сдобиете с лосион от него. Потърсете го в аптека, в която се приготвят лекарства. Този лосион нанасяйте 4-6 пъти дневно след хранене в продължение на 10-14 дни.

За приготвянето му се използват таблетки, които се стриват и се разтварят във вода. Но за да се сдобиете с лосион с точната концентрация на активното вещество, е по-добре да го закупите от специализирана аптека, а не да го приготвяте сами.

Забележимо подобрение настъпва на 5-ти ден след приложението на лосиона. В резултат от това се забелязва намаляване на количеството на плаката. Ерозията също се излекува. Ако лечението нистатин се окаже неуспешно, предписват се амфотерицин.

Възможно е специалистът да предпише и терапия с перорален прием на нистатин сироп. Приготвя се от фунгостатин гранули (активното вещество в препарата е нистатин).

Стандартната доза за новородени е 4 пъти по 2 ml, а за възрастни 4 пъти по 4-6 ml.

Имидазоли: Миконазол, крем Дактакорт

За локално лечение на гъбички се използва миконазал, който спада към лекарствената група на имидазолите. Отпуска се единствено с рецепта и се използва според лекарските предписания.

Крем Дактакорт, който съдържа хидрокортизон, е друго мазило използвано при гъбички. Показание за употребата му е наличието на зачервяване, болка и сърбеж. Прилага се един или два пъти дневно върху предварително измита и подсушена кожа.

 гъбички в устата

Крем Дактакорт се използва при лечение на гъбички в устата.

Обикновено лечението с него трае между две и пет седмици. То не бива да се преустановява веднага след изчезване на симптомите. Тубичка с 15 грама от крема Дактакорт струва 6 лв.

Дифлукан (DIFLUCAN), Флуконазол (Fluconazole)

Дифлукан и флуконазол са други два препарата със силен противогъбичен ефект. От втория стандартно се предписва еднократен прием на 200-400 мг.
Капсули дифлукан от 50-100 мг се приемат веднъж дневно. Терапията с тези препарати трае 7-14 дни.

Низорал – противомикробно

Низорал е друг препарат, използван при лечение на гъбички, който притежава силно изразено противомикробно действие.

Продължителността на лечението с таблетките (200 мг) е около 2-3 седмици. Приемат се по схема, предписана от специалист.

Прилага се лечение и с крем низорал. Той се прилага веднъж дневно за облекчаване на болката и сърбежа. Чувствително подобрение настъпва след 5 дни. Кремът се прилага за период от 4 седмици. Тубичка с 15 грама от него струва 4 лв. Опаковка с 30 таблетки струва 38 лв.

Фунгостатин за мазане, лосион, разтвор

Фунгостатин е аналог на нистатин. За мазане се използва приготвената във вид на лосион суспензия. По-долу ще се спрем на начина на приготвяне на сиропа. Разтворът се използва за пиене и мазане.

 

Преди да приложите лосиона фунгостатин за мазане, почистете старателно ръцете си. Намокрете показалеца с част от разтвора и нанесете върху поразените от гъбички в устата участъци. Правете това три пъти на ден след хранене.

Разтворът може да се използва и за гаргара като разредите лъжица от него с малко вода.

Сироп (гранули за оромукозална суспензия)

В бутилчицата с гранулите фунгостатин се добавя вода до 1/2 от отбелязаната за тази цел част. Водата трябва да бъде охладена и предварително преварена. Разклатете бутилката.

След това допълнете и до другата половина. Разклатете няколко пъти шишенцето. Съхранявайте приготвената емулсия в хладилник за около 10 дни, след което изхвърлете неупотребеното количество.

Гаргара, разтвори за промивка на устата

За гаргара и промивки на устата се прилагат следните разтвори:

 •  2% разтвор на боракс (натриев тетраборат)
 • 2% бикарбонат (сода) разтвор на натриев
 •  2% разтвор на борна киселина
 • йодинол разтвор

Колко време се прави?

Изплакването на устата с тези разтвори се прави 2-3 часа след всяко хранене. Задължително се прави и едно изплакване преди хранене. Курсът на лечение трае 7-14 дни. Необходимо е да се продължи терапията, дори и при наличието на видимо подобрение.

Дактарин, орал гел и на спрей 

Дактарин под формата на орал гел и спрей се използва за третиране на гъбички в устата. Въпреки, че е допустима употребата му при лица над 12 години, често този препарат се предписва и на бебета.

Прилага се задължително след хранене. Количеството и времето за продължителност на терапията с него зависят от сложността на инфекцията. (Още за дактарин – лечение, дозировка, противопоказания и всичко важно)

Хексорал на спрей и др. форми

Хексорал под формата на спрей е друг медикамент за третиране на гъбични инфекции в устата. Прилагат се по три пъти на ден или повече, като се правят по 1-2 впръсквания директно в устата или в гърлото. Предписва се на пациенти над 6 години. Опаковка от спрея струва 12 лв.

Препаратът се предлага и във вид на таблетки за смучене – хексоралетен. Те се препоръчват при всякакви възпаления на гърлото и устната кухина. Препаратът се бори ефективно с гъбички, стоматит, кървене на венците.

Ефектът от неговия прием се изразява в редукция на вредните микроорганизми в устната кухина.

Не се прилага при пациенти под 4 години. За останалите възрастови групи се препоръчва прием на таблетка по няколко пъти на ден. За деца максималната дневна доза е 4 таблетки, а за възрастни – 8.

Жабурене със Сандрин (Sandrin)

Жабурене със Сандрин се предписва като допълнение към назначената терапия. Този продукт съдържа билкови екстракти, които не само предпазват деликатната лигавица на устата от възпаления и инфекции, но и се бори с тях.

За интензивно жабурене е необходимо в 50 мл вода да разтворите 10-15 капки Сандрин. Жабурете по 2-3 пъти на ден, като жабуренето трябва да продължи половин минутка.

Цената на опаковка от този продукт е около 4,20 лв.

Фунголон (Fluconazole) сироп

Фунголон сироп е друг медикамент, предписван при орална кандидоза. Приема се според предписанията на специалиста. Препаратът може да се дава на деца от нулева възраст. Първите няколко дни от терапията дозата е по-висока. Но след това се редуцира и до края на лечебния курс се приема редуцираното количество.

Сиропът се предписва и за мазане на засегнатите участъци. Това трябва да става три пъти на ден след хранене по вече описания начин.

Хомеопатия

В лечението на гъбички в устата помага и любимата ни хомеопатия. При появата на първи симптоми вземете Боракс.

Ако парещата и болезнената симптоматика вече е на лице, тогава вземете Капсикум Анум. Хомеопатите предписват този препарат за потушаване на болезнените усещания, с които протича гъбичната инфекция.

Арсеникум албум е препарат, подходящ при наличието на афти в устната кухина.

Гъбички в гърлото + снимки

Кандидоза на гърлото (гъбички в гърлото) се появява в резултат от заболявания на кръвта, стомашно-чревния тракт, захарен диабет, неправилна или продължително използване на медикаменти, главно антибиотици, при липса на витамини в организма и в резултат от хипотермия.

Във всеки случай и това гъбично заболяване се дължи на намален имунитет. Най-често се среща при деца и жени, при които отслабване на защитните сили на организма се дължи на промени в хормоналните нива и растежа.

Гъбичните спори първо се разсейват по повърхността на езика и вътрешната част на бузите и след това достигат до гърлото, където създават цели гъбични колонии.

Симптоми на гъбички в гърлото

При гъбички в гърлото симптоматиката включват следните оплаквания: сърбеж и болки в гърлото, бяла плака върху лигавицата на фаринкса, болка при преглъщан, мехурчета и пукнатини по лигавиците.

Гъбички в гърлото

Симптоми на гъбички в гърлото често са сходни с тези при настинка.

Пациентът може да се оплаква и от повишена температура, която се дължи на растежа на кандида и отделянето на отпадни вещества, свързано с този процес. Друг симптом е общата слабост.

Диагностика

За диагностика на гъбички в гърлото се взима проба от орофаринкса чрез специален тампон. Иззетият материал се подлага на хистологичен анализ. На базата на показателите от него се поставя диагнозата за гъбички в гърлото.

Лечение на candida albicans в гърлото

Лечението на кандида албиканс в гърлото е най-ефективно при комбинирана терапия. Тя е насочена не само към потискане растежа и развитието на гъбичките, но и към стимулиране на имунната дейност.

Лечението на гъбички в гърлото включва прием на антибиотици, които са ефективни срещу някои видове гъби. Те помагат на организма да се пребори с бактериална инфекция. При навременен прием на антибиотичните препарати се избягват усложнения като перикардит, пиелонефрит и артрит.

По време на лечението е необходимо да се опитаме да възстановим чревната микрофлора и да подобрим имунитета. Постигането на тези две цели спира растежа на патогените.

Най-ефективното лекарство за справяне с гъбички в гърлото е флуконазол. Активният му компонент лесно прониква в кръвта. Разпространявайки се в целия организъм, проявява своя силен терапевтичен ефект.

Ако няма резултат от приема му или неочаквано се присъедини бактериална инфекция, антибиотици са единствено решение.

Приемът на витаминни добавки също е задължителен. Добре е към терапията да се включат и гаргари с някой от антисептичните разтвори, изброени по-горе.

Цитросепт за гъбички в гърлото

При гъбички в гърлото цитросепт може да се използва както вътрешно, така и външно. Този уникален препарат с екстракт от семенцата на грейпфрут стимулира имунната дейност.

За вътрешен прием този препарат се препоръчва в количество между 7 и 15 капки, приемани по 3-4 пъти на ден. Точната дозировка зависи не само от теглото и възрастта на пациента, но и от степента на заболяването.

За външно приложение се използва смес от 150 мл вода, в която предварително са разтворени 10 капки от добавката. С тази течност се правят гаргари по 4-5 пъти на ден. Повече от 30 секунди течността не бива да се задържа в устата.

Хомеопатия за гъбички в гърлото

При гъбички в гърлото може да разчитате и на хомеопатични лекове. Но за да е ефективно лечението с тях, то задължително трябва да бъде назначено от хомеопат.

Монилия албиканс е препарат, който присъства в повечето схеми за лечение на кандида. Той се приготвя от самата гъбичка, но за да е ефективен се комбинира с други хомеопатични лекове.

Туя е друг хомеопатичен лек, подходящ при хронични състояния.  Предписва се още графит и пулсатила, като хомеопатът задължително се съобразява с общото здравословно и психологическо състояние на пациента.

Първият лек е подходящ за хора с наднормено тегло, а вторият за такива, които са чувствителни към студа.

Гъбички по сливиците

Кандида може да нанесе поражения и върху сливиците. В такъв случай на гъбички по сливиците симптомите са същите, както при гнойна ангина. По сливиците има налепи, които са бели на цвят. Лигавицата е възпалена. Усеща се болка при преглъщане. Проявяват се симптоми на интоксикация.

Лечението на гъбички по сливиците, които са изключително упорити, се осъществява с антибиотични препарати. Паралелно с това се прилагат и мерки за укрепване на имунната дейност.

Усложнения

Ако гъбички по гърлото не се лекуват, фарингеалната лигавица ще започне да атрофира. В резултат се появяват язви по повърхността й. Появява се вторично възпаление. Не е изключено дори развитието на абсцес.

Гъбата може да се разпространи и към други части на дихателните пътища. Ако пациентът има значително намален имунитет, кандидоза на гърлото е в състояние да предизвика генерализирана инфекция, приличаща на сепсис.

При отсъствие на лечение в болнични условия, вероятността от смъртен случай е висока.

Гъбички на езика, гъбична инфекция

Сред най-трудните за лечение случаи на гъбична инфекции е кандидоза на езика (гъбички на езика).

При този вид инфекция патогенът бързо се установява в устата и от там влиза не само в червата, но и се разпространява из цялото тялото. При кандидоза на езика трябва да се обърне специално внимание на заболяването и то да бъде елиминирано възможно по-бързо.

Как се проявява кандидоза на езика

Причината за заболяването е повишеното количество на дрождени гъбички по езика. Те принадлежат към рода Candida и са едноклетъчни микроорганизми. Ако техният брой е умерен, това се счита за нормално и не е свързано със специфични оплаквания.

Патогените на този вид гъбичка са много добри в адаптирането към най-неблагоприятните условия. Те са устойчиви сушене и замразяване. Оцеляват и извън човешкото тяло. За около два часа се задържат живи върху мебели, дрехи и храна.

Гъбички на езика

Кандида причинява и гъбички на езика.

Гъбичните спори се разсейват по повърхността на езика и вътрешната част на бузите. Това създава първия низ от дрожди, а след това възникват и гъбичните колонии.

Колонизираните патогени проникват в клетките на кожата и постепенно ги отравят.

За да се развива инфекция трябва да се налични някои обстоятелства, при които микроорганизмите ще се чувстват по-комфортно. Сред тях са:

 • микротравми с механична и химичен характер – зъбни протези, кариозни зъби и грешен подход при лечението на зъби
 • контакт на лигавицата с антибиотици и други вредни вещества (лекарства, консерванти)
 • смущения в обмяната на веществата (хиповитаминоза, дефицит на желязо, хипофункция на яйчниците, ендокринни заболявания, хипотиреоидизъм)
 • соматични заболявания на стомашно-чревния тракт, имунни разстройства, гинекологични патологии
 • вторичен имунен дефицит
 • кандидоносителство

Форми и симптоматика

При 41.7% от пациентите с гъбички на езика се наблюдава следната симптоматика:

 • усещане за подуване на езика
 • подпухналост
 • лющене на горния слой кожа на езика

Подобен набор от симптоми са общи за всички форми на кандидоза независимо от вида на заболяването (остро или хронично).

Въз основа на клиничното протичане на заболяването се отличават няколко основни форми, на които ще се спрем по-подробно в следваща част на текста:

 • Остра псевдомембранозна кандидоза
 • Остра атрофична кандидоза
 • Хронична хипер кандидоза
 • Хроничен атрофичен кандидоза

Бели налепи по езика (обложен език)

Бели налепи по езика са сигурен симптом не само за гъбична инфекция. Спрямо локализацията на налепа вниманието на специалиста се насочва към проследяване здравословното състояние на определи вътрешни органи.

При език, който е обложен в основата си, вероятно става въпрос за болен бял дроб. Ако налепът е жълтеникаво-бял, трябва да се обърне внимание на панкреаса и на черния дроб.

При наличието на плътен бял налеп става въпрос за настинка или гъбична инфекция с хроничен характер.

Когато белият пласт обхваща целия език вероятно става въпрос за стоматит или дисбактериоза. Тънкият налеп сигнализира за начален етап на патологията.

Сухота в устата и др.

Сухота в устата е един от първите симптоми на гъбична инфекция. Преглъщането в случая е затруднено и болезнено, тъй като пациентът усеща постоянна сухота. При тези условия и приемът на храна е затруднен. Възможно е езикът да е напукан. Лош дъх е друг симптом съпътстващ изброените оплаквания.

При наличието на някой от тези симптоми задължително се консултирайте със специалист.

Остра псевдомембранозна кандидоза

Тази форма на болестта е най-често срещаната. Засяга не само при възрастни, но и кърмачета, чиято имунна система е отслабена поради бронхит или инфекциозни заболявания. В зряла възраст остра псевдомембранозна форма на кандидоза се среща често при пациенти с рак.

Наблюдават се следните симптоми:

 • Болка по време на хранене
 • Изгарящо усещане за сухота в устата
 • бяла плака по езика, която е лесно да бъде отстранена
 • Подута и зачервена повърхност на езика
 • Кървене, появяващо се при отстраняване на плаката

В зависимост от плаката тази форма на орална кандидоза може да бъде:

 • Еритематозна – езикът е силно подут и налепът по него прилича на пяна
 • Инфилтрационна – странична повърхност на езика е покрита с налеп, който трудно може да бъде отстранен.
 • Ерозивна – плаката има ронлива консистенция; тя е сива или бяла на цвят

Остра атрофична кандидоза

Остра атрофична кандидоза може да се развие като самостоятелна болест или на фона на псевдомембранозната форма на заболяването. Основната причина за развитието на заболяването е неправилната употреба на антимикробни средства или инхалаторни кортикостероиди.

Симптоматиката при остра атрофична кандидоза се проявява, както следва:

 • Сухота и парене в устата
 • Невъзможност за движение на езика
 • Чувствителност на засегнатата област
 • Зачервяване (еритема), появяващо се под формата на петна
 • Плаки – отсъстват напълно или се формират само в големите гънки на езика

Възможно е езикът и лигавицата да придобият наситен червен цвят или дори да се появи кафеникав налеп по тях.

Хронична хиперпластична кандидоза

Хронична хиперпластична кандидоза се среща при 75% от пациентите. В по-висок риск са тези пациенти, които приемат антибиотици и цитостатици, както и пациенти с кръвни заболявания и туберкулоза. Пушачи и хора с протези също попадат в рисковата група.

Симптоматика се изразява със следните оплаквания:

 • Болка по време на хранене (особено при консумация на пикантни и кисели храни)
 • Сухота в устата и по повърхността на езика; червенина
 • Появата на бели петна с различна големина по езика и вътрешната повърхност на бузите

Хронична атрофична кандидоза

Хронична атрофична кандидоза е типична форма на заболяването при хора, които използват протези. Появява се при съпътстващи заболявания като атрофичен гастрит или диабет.

Проявява се със симптоми като:

 • сухота в устата
 • усещане за парене
 • зачервяване на езика
 • вискозни, лепкава консистенция на слюнката

В по-напреднал етап на заболяването се стига до папиларна атрофия на езика.

Съпътстващи заболявания и усложнения

Кандидоза на езика често е провокирана от определени заболявания. Или тя самата предизвиква други по-сериозни заболявания. Нелекувана, тази патология води до куп усложнения.

Гъбички по ъгълчетата на устата (микотична заеда)

Кандидоза в ъглите на устата е типична за деца с навик да смучат палеца си, както и такива с дефекти в захапката. Тази патология се нарича микотична заеда и протича с пукнатини в ъгълчетата на устата. Появява се зачервяване в засегнатата област и белезникав налеп, който е лесно да бъде отстранен.

Ангуларен хейлит

Заболяването ангуларен хейлит засяга устните. В повечето случаи засяга долната устна, върху която се образуват мехурчета. В резултат се проявява силен сърбеж. Симптоматика е по-ярко изразена през нощта.

Хейлит не е толкова безопасно заболяване, колкото изглежда на пръв поглед. Ако не се лекува, пациентът започва да чувства дискомфорт в стомаха, главоболие. Появява се и лош дъх.

Пациентът става нервен и раздразнителен. Нарушава се функцията на нервната система.

Кандидозен гингивит

Кандидозен вагинит представлява възпаление на венците и е най-често срещаната форма на пародонтит. Типично за него е появата на кървене дори про лек натиск.

В присъствието на зъбна плака се появяват и зъбни джобове. Ако заболяването не се лекува, води до загуба на зъби.

Лечение на гъбички по езика, народни рецепти

Народни рецепти за лечение на гъбички по езика са изпитани във времето. Приложението на тези методи не може да даде абсолютен ефект или да замести напълно лекарства, но може значително да подобри резултата от официалната терапия.

Почистване на езика със сода, жабурене

Почистване на езика със сода е популярен метод за справяне с белите налепи. Содата може да се използва по няколко начина. Някои я втриват директно върху налепа, като предварително размиват необходимото количество с хладка вода до получаване на кашичка.

Други използват содата в чист вид за втриване върху обложения език. Трети я смесват с пастата за зъби и с тази смес почистват цялата устна кухина.

Сода може да използват и за жабурене при гъбички по езика. Смесете чаена лъжичка от прахообразното вещество с четвърт чаша вода. Жабурете се по няколко пъти на ден като се стараете течността да мине през всяко едно кътче в устната кухина.

Лечение с мед и сода

Лечение с мед и сода също е изключително ефективно при гъбички на езика. За тази цел смесете двете съставки в равни части. Получената маса втрийте директно върху засегнатото място. Правете това по веднъж или два пъти на ден до пълно изчезване на досадните гъби.

Медът е признато народно средство за лечение на гъбички в устата. Преди да го приложите заемете се с  премахване на плаката. Това може да стане с марля, напоена с наситен разтвор от сода. След това вземете чаена лъжичка мед. Смучете бавно до пълното разтваряне на меда.

Повтаряйте процедурата 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение е с продължителност 20-30 дни.

Лайка и сода

лайка

Лайка се използва за лечение на гъбички в устата.

Лечение с лайка и сода също дава отлични резултати. За целта трябва да кипнете в литър вода две лъжици лайка. След това киснете сместа 20 минути под капак. Оставете течността да се охлади до телесна температура и я прецедете. Към нея прибавете лъжица сода.

Използвайте приготвената течност за жабурене. Правете гаргари по няколко пъти на ден. Няма ограничение за това.

Смрадлика при гъбички

При гъбички се доверете и на любимата ни смрадлика, която е един от най-мощните антисептични лекове.

Супена лъжица от тази невероятна билка варете за пет минутки в половин литър вода. След като течността придобие температура, близка до телесната, трябва да я прецедите. Използвайте я за гаргари, които се правят по няколко пъти на ден.

Чесън срещу гъбички

Срещу омразните гъбички помага и чесън. Не се препоръчва на хора с ниско кръвно, както и на такива, които имат проблеми със стомаха. Пасирайте две-три скилидки чесън. Кашичката поставете върху езика, но не бързайте да я поглъщате веднага.

Постарайте се да я задържите възможно по-дълго време и след това я погълнете бавно.

Ако вкусът на чесъна не Ви се нрави, може да използвате и морков. Парченце от него пасирайте заедно със скилидките чесън.

Други билки, средства и рецепти

Лековитият невен е друго мощно средство за избавяне от гъбички. Една супена лъжица от цветовете на билката излейте в чаша вряла вода. Кисненето на лековитата трева продължава един час.

Към получената настойка прибавете 1 чаена лъжичка алкохолна тинктура от невен. Използвайте приготвената течност за изплакване на устата на всеки 3-4 часа.

Продължителността на лечението е две седмици. Летливите растителни масла и антибиотични компоненти в невена убиват кандида.

По 2-3 пъти е добре да третирате възпалените места със сок от лук или пелин. Преди това е желателно да се почисти устата с антисептичен разтвор. Подобрение настъпва в рамките на 5-7 дни. Но лечението трябва да бъде с продължителност от най-малко 2-3 седмици.

Cоковете от плодове боровинка и калина доставят големи количества от витамини и природни антибиотици, които унищожават гъбичките.

Преди поглъщането на избрания сок го задръжте колкото е възможно по-дълго в устата. Може да го използвате и за изплакване на устата. Лечението по този метод трае най-малко един месец.

Сок от моркови също се използва за изплакване при гъбички в устата. Той изобилства от витамини и етерични масла. От тези сокове се използва количеството от половин чаша. По 4 пъти на ден в продължение на един месец устата се изплаква със сок от морков.

Отвара от жълт кантарион се използва за изплакване на устата след почистване на налепите. За приготвянето на лека се използва една супена лъжица от билката. Количеството се прибавя към чаша вода и се вари в продължение на 10 минути.

Тази течност използвайте за изплакване на устата. Правете това в продължение на две седмици, 5-6 пъти на ден.

Билката блатен ледум е друг изключително мощен природен лек, използван за лечение на орална кандидоза. Вземете 20 гр суха трева. Количеството се изсипва в чаша вряща вода и се вари в продължение на 15 минути.

С прецедената течност се правят гаргари. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването. Облекчаване на симптомите се усеща 4-5 дни след началото на лечението.

Това растение има ясно изразени противогъбични свойства. То спира растежа на кандида и допринася за гибелта на гъбичните дрожди.

За изплакване на устата по 6-8 пъти на ден се използва и отвара от дъбова кора. 20 гр от лека се вари за половин час в 200 мл вода. Варенето се осъществява на водна баня.

Дъбовата кора има силно изразено стягащо и предотвратява проникването на кандида в дълбоките слоеве.

Други видове: Гъбички по устните. Гъбички по венците

Гъбички в устната кухина могат да засегнат не само езика и гърлото и езика, но и устните. Белият налеп в случая се появява най-често в крайните части на устните. Кожата там се напуква и пациентът изпитва болка при отваряне на устата.

Гъбички по венците е друга разновидност на гъбичната инфекция в устната кухина. Проявява се чрез възпаление на венците и кървене.

Понякога то се появява дори при минимален допир. Това заболяване трябва да се лекува, защото гъбички по венците водят до сериозни поражения.

Диета при гъбички

Диета за кандидоза е от първостепенно значение за справяне със заболяването. Неразумната консумация на храни, съдържащи мая и захар, провокира заболяването.

Пикантни и кисели храни дразнят гъбичните дрожди. След консумацията им се появява болка и усещане за парене в устата. Препоръчва се консумацията на храна в полутечно състояние, която е умерено топла. Забравете за подправките и кисели храни.

След възстановяването диетата е добре да бъде удължена. За още 3-12 месеца е желателно да се елиминират храните, които могат да доведат до появяване на заболяването.

Сред тях са мазно месо и риба, пушени храни, сладки плодове, кафе, чай, гъби, кетчуп, майонеза, храни със захар и мая. Към списъка прибавяме и алкохол.

Разрешени за консумация са зърнени храни, изделия от парено тесто, постно месо и риба, черен дроб, кисело мляко, плодови сокове, семена, ядки, кокосово и ленено масло, боровинки и моркови.

Профилактика

За да се предотврати появата на кандидоза е важна не само диетата. Трябва да се обърне внимание на своевременното възстановяване на устната кухина при наличието на проблем – болни зъби, кървящи венци, проблем със захапката.

Неконтролираната употреба на лекарства, особено на антибиотици, кортикостероиди и цитостатици, трябва да бъде регулирана. Това създава условия за поддържането на нормална микрофлората в устната кухина.

Ако използвате зъби протези, почистването им трябва да се осъществява при строго дефиниран начин.

Гъбички по устата, езика и гърлото е проблем, засягащ все повече хора. Помогнете тази информация да достигне до тези, които имат нужда от нея, споделяйки я в социалните мрежи. Ако намирате този материал за полезен и изчерпателен, дайте своята оценка за него, използвайки скалата по-долу. Предварително Ви благодарим!

Гъбички в устата, гърлото, на езика – как да ги разпознаем и как да ги лекуваме (ТОП лечения с билки, лекарства и хомеопатия)
4.3 (85%) 20 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *