Мента, глог и валериан: как се ползва при безсъние, нерви, менопауза и още топ приложения

Как се ползва мента, глог и валериан. 𝛝 Разновидности: 𝛝 На таблетки и капсули (хапчета). 𝛝 На сироп, на капки (тинктура). 𝛝 При безсъние, аритмия. 𝛝 За кръвно и паническо разстройство.

Още в текста: 𝛝 Свойства на билките: 𝛝 Мента. 𝛝 Глог. 𝛝 Валериана. 𝛝 Рецепта за чай. 𝛝 За стомах. 𝛝 При менопауза и климактериум. 𝛝 За деца. 𝛝 Противопоказания, странични ефекти. 𝛝 Заместители: 𝛝 Валидол, деанксит и др.

Съдържание на комбинацията мента, глог и валериан и действие

Комбинацията мента, глог и валериан е отличен и достъпен лек за съвременния човек, който живее в обстановка с високи нива на стрес. Всеизвестен факт е, че стресът е провокатор на повечето заболявания.
Едва ли има по-мощна природна комбинация от мента, глог и валериан, която да се справя ефективно не само със стреса, но и с всичките му проявления като умора, безсъние, проблеми с кръвното, отслабена концентрация.

Синергичният комплекс може да елиминира раздразнителността и постоянната умора. Високата ефективност е обусловена от действието на трите билки, което в случая се допълва идеално.

Действието на трите билки в комбинация се изразява най-вече в потушаване на раздразнителността, но далеч не се изчерпва единствено до тук.

Комплексът помага още при главоболие. Благодарение на него може да осъществите ефективен контрол върху кръвното си налягане, независимо от това дали то е ниско или високо.

Оказва се, че нервният стомах също не е предизвикателство за комплекса от трите мощно билки. Те съдействат не само за мигновеното успокояване на всички неприятни проявления като спазми, газове и болки, но и за регулиране на храносмилателната дейност.

Мента, глог и валериан е комбинация, която е пръв помощник и на дамите, преминаващи през деликатния период на менопаузата. Подробно на действията и приложенията на уникалното билково трио ще се спрем в този материал.

Мента 

Свежо ухаещата мента има многоспектърно действие и не случайно е вложена в състава на ефективната комбинация. Тя повлиява положително не само върху централната нервна система, но и върху куп други системи. Съдейства за намаляване на нервното напрежение и подобряване на съня и концентрацията.

Регулира сърдечния ритъм и помага при проблеми с кръвното. Пръв помощник е при главоболие. Отличава се не само с болкоуспокояващо, но и с противовъзпалително действие. Облекчава ефективно стомашните неразположения.

Помага на храносмилателния апарат да се справи по-лесно с раздразнения на дебелото черво. Действа като спазмолитик, който мигновено облекчава болезнените спазми.

Изключително подходяща е при менструални смущения, изразяващи се в болезнен, обилен или отсъстващ цикъл.

Уханната мента е билката за тези, които имат усещането, че живеят буквално на ръба. На тях осигурява мечтаното спокойствие и блажен сън. Ефективността й в този аспект се засилва многократно при комбинирането на билката с другите два невероятни лека – глог и валериана.

мента глог валериан

Уханната мента подсилва ефекта на другите две билки в комбинацията – глог и валериана.

Подробен материал за ароматната мента и всичките й приложения имаме ТУК! Прочетете го задължително има какво да научите от него.

Глог 

Билката глог (Crataegus) е още един мощен компонент в обсъжданата комбинация. Действието й е насочено най-вече към сърдечната дейност. Осигурява нормална функция на сърдечния мускул. Повлиява благоприятно на кръвоносните съдове.

Съдържанието на веществото проантоцианид в билката гарантира разширяване на коронарните съдове. Това гарантира достъпа на повече кислород към сърцето и от там до притока на повече кръв към него.

В резултат от това се подобрява не само сърдечната дейност, но кръвообращението. Това е достатъчно условие за разрешаване не само на проблема с високото кръвно, но и със студените крайници.

глог

Глог за регулиране на сърдечната дейност.

Чудният глог е незаменим за хора със студени крака и ръце. Повлиява положително при склеротични промени на сърцето.

Антиоксидантите в растението оказват положително въздействие при високи нива на холестерола. Те имат и важна превантивна функция срещу натрупването на холестеролна плака. (Подробно за действието и приложението на глог – топ рецепти, показания и противопоказания)

Валериана 

валериана

Билката валериана притежава мощно успокояващо действие.

Билката валериана (Valeriana officinalis), известна на народните лечители още като лечебна дилянка, се слави с успокояващото си действие. Коренът на това растение е с доказано положително въздействие върху нервната система. Притежава умерено сънотворно действие.

Специфично за тази билка е балансиращото й действие. Когато е необходимо мобилизира процесите на нервната система. Успокоява при свръх нервна възбуда и активизира мозъчната дейност при умора и апатия.

Двуспектърното й въздействие в това отношение я прави предпочитан лек при умора, нервна възбуда, липса на концентрация и безсъние.

Коментираната валериана спада към билките с умерен сънотворен ефект. Комбинирана с мента и глог гарантира мигновено успокоение при свръхактивна нервна дейност, безсъние, сърдечни аритмии и хронична умора.

Валериана е с доказано положително въздействие при климактерични смущения, истерия и стомашни спазми. (Подробно за топ ползите и приложенията на мощната валериана)

Да си направим сами чай. Рецепта

От популярното трио може да си приготвим сами чай. Не е необходимо да приемаме таблетки, макар че техният прием често се оказва по-удобен в забързаното ежедневие.

За направата му е необходимо да запарите за 20 минутки в 500 мл вряща вода по лъжичка от трите билки. Прецедената течност съставлява количеството от този лек, което трябва да бъде прието за деня.

Друг вариант е да приготвите просто чай от едната билка и към него да прибавите останалите билки под формата на тинктура, като се съобразите с дневната доза, в която трябва да се приема всяка от тях.

За какво може да се използват? За какво се пие?

Трите билки мента, глог и валериана намират куп приложения. На практика приложението на триото е мултифункционално. То влиза в употреба не само при проблеми с нервната система. Приложимо е при проблеми с храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Ако се оплаквате от повишена тревожност и сънят бяга упорито от Вас – мента, глог и валериан е спасението. А може би всичко това се дължи на физическа и умствена преумора. Но дори и това да е в основата на проблема, спасението е познатото ни вече лечебно трио.

Лекът успокоява не само при нервни, но и при стомашни разстройства. Изключително подходящ е за дами в климакса. Помага им не само да се справят с нервното напрежение, чието повишаване е типично за този период, но и да преодолеят по-леко всички останали дискомфортни състояния.

По-долу ще се спрем на действието на мента, глог и валериан при съответните заболявания, както и на начина на прием на лека.

За кръвно. Кога за високо? Кога за ниско кръвно?

мента, глог и валериан високо и ниско кръвно

Комбинацията мента, глог и валериан се препоръчва не само при високо, но и при ниско кръвно.

Комбинацията мента, глог и валериан е същинска благодат за кръвното налягане, независимо от това какъв точно е проблемът – ниско или високо кръвно. Смущенията в сърдечната дейност водят до аномалии в налягането.

Често те са свързани и с повишено напрежение. Физическо или психическо натоварване също става причината за ниско или високо кръвно.

Универсалното решение на всички тези проблеми се казва мента, глог и валериан. Различен е само начинът на прием.

Ако се оплаквате от високо кръвно, заложете на стандартната купешка тинктура. В нея билките глог и валериана са вложени в равни количества. Ментата е в количество приблизително 4 пъти по-малко от това на дозата на всяка една от двете билки.

На ден от тинктурата се приемат по общо 60 капки. Това количество се разпределя в 3 приема. Дозата се разтваря в малко вода преди да се погълне. Може и да се прибави към бучка захар. След което се поглъща.

Ако проблемът е ниско кръвно, тогава заложете на монотинктурите, т.е. вземете по отделно тинктура от мента, валериана и глог. В равни количества от трите билкови лека смесете в малко шишенце. Разклатете добре.

От получения извлек на ден трябва да се приемат по 60 капки. Количеството отново се разпределя в три приема по 20 капки. Приемите се осъществяват по същия начин – капките се приемат разредени във вода или поставени върху бучица захар.

При безсъние, за сън, преди лягане

При безсъние комбинацията мента, глог и валериан също е надеждно решение. За подобряване на съня се доверете на мощното трио. Липсата на сън може да е провокира от умора, повишено нервно напрежение, свръхвъзбудимост, предизвикана от положителни или отрицателни събития.

мента, глог и валериан безсъние

Мента, глог и валериан помага за подобряване на съня.

Каквато и да е причината, едно е сигурно – познатата ни до болка комбинация ще ни помогне да се справим с проблема. Ако това е перманентно състояние се препоръчва ежедневен прием на билките. Задължително е един прием да се остави за времето преди лягане. Може да заложите на чая, тинктурата или хапчетата. Приемат се според общите предписания.

Към мента, глог и валериан може да посегнете и в случай, че просто не можете да се отпуснете и да заспите. Просто разтворете преди лягане 20 капки от познатата ни тинктура в малко вода. Може да опитате и с два валериана преди лягане. Независимо от избрания вариант, резултатът няма да закъснее.

При паническо разстройство, за нерви

мента, глог и валериан

Комбинацията мента, глог и валериан помага при нерви.

За преодоляване на всички негативни проявления на паническо разстройство може да разчитате отново на чудната лечебна комбинация от мента, глог и валериан. Благодарение на нея нервите се успокояват, страхът заглъхва.

Потушават се влудяващите проявления на панически атаки като треперене, усещане за недостиг на въздух, задушаване, виене на свят и сърцебиене.

В лечебната мощ на тази комбинация са се убедили дори пациенти, които безуспешно са лекували паническо разстройство със силни медикаменти. Комбинацията в някои случаи се оказва дълго търсеното спасение. В интернет със сигурност ще откриете десетки подобни истории.

Препоръчваната схема за прием на лечебната комбинация в случая е малко по-различна. Препоръчва се лечението да продължи 6 месеца. По два или три пъти на ден се приемат по 6 капки от тинктурите от трите билки.

При паническо разстройство препоръчван вариант е тинктура от всяка билка, а не комбинирана такава.

След 6-месечен курс може да прекъснете за още 6 месеца или по-кратко. След което е добре да се направи още един курс.

При нервен стомах

Състоянието нервен стомах често е провокирано от повишената тревожност като цяло. За да се преборите и с този проблем, няма да сгрешите, залагайки на комбинацията от мента, глог и валериан. Тя се приема по познатия ни вече начин.

Препоръчително е да заложите на капките. От тях приемайте трикратно по 20 броя. Количеството от лечебните капки разтворете предварително във вода.

Директното успокояващо действие на лека се дължи най-вече на ментата, която е известна със способността си да разрешава куп стомашни проблеми.

Уханната билка освежава мигновено и малко след като приемете лека ще се почувствате така сякаш той е достигнал директно до проблемното място. Тя успокоява коликообразните болки. Съдейства за справянето и с още едно мъчително състояние като метеоризма и подуването на корема.

Ако оплакването е постоянно приемайте ежедневно тинктурата. Към нея може да посегнете и в момент на пристъп. Просто погълнете дозата от 20 капки и изчакайте те да подействат.

При аритмия, тахикардия

мента, глог и валериан

За нормализиране на сърдечната дейност помага комбинацията мента, глог и валериан.

Аритмия и тахикардия са отклонения в сърдечната дейност, които буквално могат да ни извадят извън строя. Предписаните лекарства често не се оказват трайното решение на проблема. Още повече, че тези смущения в сърдечната дейност биват провокирани най-вече от силен стрес и повишено нервно напрежение.

Най-добрият начин да се справите с всички тези проблеми е комбинацията мента, глог и валериан. В случая отново съветваме да заложите на течната формула. И по-конкретно на сиропа. От него на ден трябва да се приемат най-много по 4 лъжички.

Пациенти, които описват себе си като тежък случай, твърдят че въпросният лек се е оказвал единственото спасение за тях.

Но все пак не забравяйте, че наличието на някой от тези проблеми е достатъчно основание да си запишете час при кардиолога. Не си самоназначавайте лечение!

При менопауза и климактериум

мента, глог и валериан менопауза

Комбинацията мента, глог и валериан е незаменима при менопауза.

Чудната комбинация от трите билки мента, глог и валериана е незаменима и за дамите, навлизащи в менопауза. Триото помага за по-лесно преодоляване на всички негативни усещания, свързани с климактериума.

Като се започне от повишеното нервно напрежение, безпричинното избухване, рязката смяна на настроението, безсънието и се стигне до влудяващите топли вълни. Всичко това  лесно да бъде овладяно с помощта на препарат с трите билки.

Добре е към тях да се прибави и магнезий. Този минерал участва във важни процеси, протичащи в хормоналната система и при неговия недостиг проблемите не закъсняват.

Дозировката на мента, глог и валериан в тези случай е стандартната – по 60 капки дневно или по 3-4 лъжици от сиропа. При прием на таблетки съобразете се с предписанията, които дава техният производител.

За деца

За деца комбинацията мента, глог и валериан, макар и билкова не е най-подходящият вариант. Често родителите се питат дали този лек не би им помогнал да успокоят хиперактивните малчугани. Но това не е най-доброто решение.

На деца препарат, съдържащ трите билки, може да бъде даван в много малки количества, но задължително по преценка на лекар.

Други

Други приложения на коментираната билкова комбинация, са свързани с нейните ясно подчертани антиоксидантни свойства. Мента, глог и валериан може да се приема като средство възпрепятстващо натрупването на атеросклеротична плака.

Тези трите билки в синхрон работят ефективно и срещу високия холестерол. А това е още една основателна причина да си набавите препарат от трите растения в домашната аптечка.

Варианти на пазара и по аптеките, цена, дозировка, прием

В аптеките се предлага разнообразие от варианти и продукти, съдържащи трите уникални растения. Ще се спрем на предлаганите продукти, на техните цени, дозировка и начин на прием.

Таблетки, капсули, хапчета

За много пациенти мента, глог и валериан във формата на таблетки, капсули или хапчета е предпочитаният вариант за прием на трите билки. За много от нас е по-удобно да глътнат хапче. Но все пак има случаи, в които е по-добре лекарството да бъде в течна форма.

На различните варианти, техните цени и начин на прием ще се спрем по-долу.

Течен вариант: Капки, тинктура и сироп

Течният вариант, съдържащ комбинацията от трите билки, е с по-бързо действие. Причината за това е, че течните екстракти на лечебните растения попадат по-бързо в кръвопритока. И съответно достигат по-бързо до целта.

В много случаи те са за предпочитане пред таблетките. Това се налага най-вече в ситуациите, когато се търси бързо облекчение – високо кръвно, сърцебиене, безсъние, симптоми на менопауза.

На конкретните продукти и в двете форми ще се спрем по-долу, както и на случаите, в които се приемат и на начина на техния прием.

Сироп “Неуропан”

мента, глог и валериан

Неуропан – сироп с мента, глог и валериан.

За нормализиране на сърдечната дейност, повишаване на устойчивостта на организма към стрес и подобряване качеството на съня, се препоръчва сироп “Неуропан”. Този препарат съдържа водно-алкохолни извлеци от трите коментирани билки.

Приемът му гарантира успокояване и нормално функциониране на нервната система. На ден се приемат между 2 и 4 лъжички от този препарат. Сиропът съдържа захар. Но по желание може да бъде смесен с вода или друга течност (мляко, сок, например).

Производителят съветва “Неуропан” да не се приема от пациенти под 12 години, както и от бременни или кърмещи жени. Същата препоръка е в сила за пациенти, които шофират и работят с машини.

Опаковка от 110 мл от чудния сироп струва 2,70 лв – ниската цена и високата му ефективност са основните предимства пред останалите аналогични препарати.

Вивасите

С положителен ефект върху нервната система и общото емоционално състояние са капсулите вивасите, които съдържат трите мощни билки – мента, глог и валериана. За постигането на оптимален резултат от тяхната употреба производителят е използвал сухи стандартизирани екстракти.

Във всяка капсула се съдържат следните количества от трите мощни билки – 100 мг валериана (количеството съответства на 500 мг сух корен), глог екстракт 60 мг (количеството е еквивалентно на 360 мг сухи листа), 40 мг лютива мента (равнява се на 160 мг листа).

Употребата на вивасите е подходяща за Вас, ако се сте подложени на силен стрес, оплаквате се от проблеми със съня, преуморените сте или сте в климакс.

Тези капсули подпомагат и доброто храносмилане. На ден се приемат по 4 броя от тях. В прием се поглъщат по една или две капсули.

За пациенти под 16 години приемът на препарата е забранен. Не се препоръчва и комбинацията му с други седативни средства.

Не е изключено при продължителна употреба да настъпят оплаквания като повишена сънливост, виене на свят, отпадналост, повишено кръвосъсирване.

Опаковка вивасите, съдържаща 30 таблетки, струва 7 лв.

Мента, глог и валериана с магнезий на таблетки

Комбинацията мента, глог и валериана с магнезий е билков продукт, съдържащ освен трите билки и жизненоважния за тялото ни магнезий. Този минерал е от жизнено значение не само за дейността на нервната система. Но и за тази на куп други системи – сърдечно-съдова, храносмилателна и полова.

Този жизнено важен елемент съдейства за намаляване възбудимостта на невроните. Съдейства за подобряване на умствената дейност и съня.

За още по-добра и ефективна усвояемост в коментирания препарат магнезият е вложен под формата на магнезиев лактат и магнезиев карбонат.

Комбинацията съдейства за успокояване на сърдечния ритъм. Тушира нервното напрежение и влудяващите спазми. Намалява общата раздразнителност. Съдейства не само за по-бързото настъпване на съня, но и подобрява значително неговото качество и продължителност.

Ясно подчертан е и благоприятният ефект, който оказва върху умствената дейност и паметта.

Този препарат е подходящ за Вас, ако сте постоянно нервни, оплаквате се от напрегнатост, смущения в съня, влудяващо сърцебиене или смущения в дейността на храносмилателната система.

Препоръката е да се приема по таблетка 3 или 4 пъти на ден. Препаратът е подходящ единствено за пациенти, навършили 14 години. Неподходящ е за дами, които очакват дете или кърмят.

От приема му трябва да се въздържат и пациенти, които шофират или работят с машини.

Положително качество на този продукт е не само ниската му цена (4 лв за опаковка от 30 таблетки), но и фактът че употребата му не е свързана с появата на странични ефекти. Както и не води до привикване.

Мента, глог, валериан и маточина

Мента, глог и валериан, маточина

Мента, глог и валериан усилва ефекта си в комбинация с маточина.

Маточината е билка известна с успокояващото си действие. Освен това тя се слави и като средство за повишаване на апетита, справяне със стомашните проблеми, усилване на зрението, понижаване на кръвното.

Уханната маточина помага при главоболие и шум в ушите. Известна е още и с положителното си въздействие върху зрението. Тя е един от лековете, които е възможно да се прибавят към разглежданата комбинация.

Препаратът, съдържащ мента, глог, валериан и маточина, съдейства не само за успокояване на нервната система. Той има подчертан антиспазмолитичен и антигърчов ефект.

Производителят Aro Life препоръчва ежедневен прием на между 1 и 4 таблетки. Приемите трябва да стават след хранене. Препоръчително е децата, бременните и кърмачките да стоят далече от този препарат.

Цената на опаковка, съдържаща 60 таблетки, е едва 2 лв.

Мента, глог, валериана и лайка

Мента, глог и валериан

Лайката усилва успокояващото действие на комбинацията мента, глог и валериан.

Успокояващият и балансиращият ефект на трите коментирани билки в препарата на Рамкофарм е допълнен от любимата ни лайка. Билката с жълти цветчета е известна с успокояващото си действие и тя е идеалното допълнение към другите три лековити растения.

Комбинацията е с утвърден и доказан във времето ефект. Доказаната способност на уханната лайка да отпуска мускулатурата, да облекчава спазмите и да потушава нервното напрежение, обяснява ефективността на препарата.

Релаксиращият ефект на този препарат се усеща най-силно върху мозъчния център. Продуктът, съдържащ мента, глог, валериан и лайка гарантира дълбок и спокоен сън.

Ако вече сте опитали комбинацията само от първите три билки и не сте останали напълно удовлетворени от ефекта й, то това е препаратът за Вас. Добавката на лайка към билковото трио гарантира мощен и незабавен ефект.

Дневната доза, препоръчвана от производителя на този препарат, е между 2 и 4 таблетки. Те се поглъщат с необходимото количество вода.

Освен добавката на лайка за по-мощен ефект, съществено предимство на този препарат е и неговата достъпна цена. Опаковка, съдържаща 50 таблетки, струва по-малко от 2 лв.

Други

Тинктурите мента, глог и валериана се предлагат в голямо разнообразие. Цените са между 1,80 и 7, оо лв. Зависят не само от производителя и количеството на продукта, но и от допълнително прибавените съставки.

Панацея предлага препарат за успокояване  на нервната система във вид на тинктура. В него освен екстракти от трите билки се съдържа и салвия. Препоръчително е от този препарат да се приемат между 20 и 60 капки по два или три пъти на ден. Цената на 100 мл от тинктурата е 7,60 лв.

Опаковка с 50 мл от тинктурата на Вета фарма струва 3,80 лв. Този продукт съдържа единствено валериана, глог и мента, чиито полезни съставки са извлечени чрез етанолов разтвор.

Производителят препоръчва по 2-3 пъти дневно да се приемат по 20 или 30 капки от алкохолния извлек.

Тинктурата на Биопрограма струва 5,30 лв за 20 мл. По-долу ще се спрем на производителите на продукти с трите билки.

Странични ефекти от мента, глог и валериан. Противопоказания

Въпреки изцяло билковия състав на повечето продукти с мента, глог и валериан, не са изключени странични ефекти в резултат от тяхната употреба. Продължителният им прием не води до привикване. Избирайки тях си спестяване основния негатив на успокояващите медикаменти, а именно привикването към тях.

Сред възможните негативни реакции от приема на мента , глог и валериан са световъртежи, виене на свят, отпадналост, сънливост, повишена раздразнителност и главоболие. Но тези негативи се проявяват по-скоро като реакция в резултат от продължителен прием на препарата.

За употребата на подобни продукти съществуват и някои противопоказания, свързани най-вече със състоянието и възрастта на пациента. Относно втория показател следете препоръките на производителя на конкретния продукт. Най-често тези препарати не се препоръчват на лица под 12-16 години.

Може ли с алкохол?

мента, глог и валериан

Комбинацията мента, глог и валериан не бива да се приема с алкохол.

Тъй като препаратите с мента, глог и валериана има силно въздействие с алкохола, забранено е да се приемат заедно със спиртни напитки. Забраната изключва категорични прием на алкохол. В случая спиртните напитки не са разрешени дори в малки количества.

Последно: Може или не може при бременност и кърмене?

Бременност и кърмене са две деликатни състояния, при които се изключва приема на куп препарати, дори и билкови. Не е препоръчителна и употребата на коментираното лечебно трио.

Въпреки, че в интернет ще откриете мнения на бременни, които твърдят, че са приемали мента, глог и валериан и това не е довело до никакви нежелани ефекти.

Специалистите също не са напълно убедени в безвредността на трите билки, в случай че се приемат по време на бременност или кърмене.

Повечето от тях съветват да не се прибягва до употребата им по време на тези деликатни периоди от живота на жената. Нашият съвет е също да не рискувате.

Как е при шофиране?

При шофиране също се забранява употребата на комбинацията мента, глог и валериан. Забраната се дължи на силно изразения седативен ефект, който комбинацията притежава.

Ако се налага да застанете зад волана в никакъв случай не приемайте препарат, съдържащ трите билки или друг с подобно действие.

Мнения за комбинацията, отзиви

Мненията и отзивите за комбинацията мента, глог и валериан като цяло са противоречиви. Някои пациенти определят лечебното трио като избавлението, което са търсили отдавна.

Други ги определят като слаб и недействащ продукт. Много от тях все пак осъзнават, че това е билков продукт и ако вече са свикнали със силни препарати като деанксит, диазем, ривотрил и други, просто от приема на комбинацията няма да има ефект.

Елица споделя в БГ мама, че е изпила опаковка от 100 таблетки и вече се чувства като коренно различен човек. Тя споделя, че при нея не действа по хапче на ден. И поради тази причина приема по две – едно сутрин и едно вечер.

Ненагледна също е сред доволните. Като единствен недостатък на комбинацията тя определя факта, че не може да се приема с хомеопатични препарати.

Нинси споделя в тийнпроблем.нет, че при нея триото не се е оказало ефективната комбинация. В дискусията се включва и друга потребителка, която споделя, че е приемала деанксит и при нея билковата комбинация също се оказала неефективна.

Мария Балтаджиева е доволна от сиропа. Определя като приятен за прием и изключително ефективен.

Вяра се съмнява, че в резултат от приема му е започнала да получава тремор и изтръпване на определени мускули.

Стойчева споделя, че сиропът й бил препоръчан от джипито за изчистване на токсините след алергична реакция, предизвикана от прием на препарати за смъкване на кръвното. Пациентката констатира с учудване, че след двуседмичен прием кръвното й налягане се е нормализирало.

Читателка на друг популярен форум споделя, че по собствена инициатива сменила ривотрил с билковата комбинация е изключително доволна от ефекта.

Предозиране

Дозировката определена от производителя на конкретния продукт трябва стриктно да се спазва. Това гарантира избягването на предозиране.

Злоупотребата с препарата води до гадене, учестен сърдечен пулс, повишаване на кръвното, сънливост, повишена нервна възбудимост, безсъние, стомашни неразположения.

До появата на тези оплаквания се стига най-вече след неразумна и/или продължителна употреба на трите билки.

Други

Предозирането с мента, глог и валериан е възможно да доведе още до шум в ушите, световъртеж.

При някои пациенти гаденето и общите неразположения след прием на препарата може да се дължат на индивидуална непоносимост или алергия към някоя от трите билки.

Разновидности и заместители за по-добър ефект

За по-добър и по-бърз ефект се използват някои лекарствени разновидности и заместители на мента, глог и валериан. Това се налага най-често при психически разстройства, смущения в сърдечната дейност (тахикардия, високо кръвно) и други проблеми, които изискват специфично лечение.

Преценката за необходимостта от подобни препарати оставете на специалиста.

Валидол

Валидол е препарат, за които всеки от нас е чувал. Той се препоръчва при прием при кинезии и дистонии. Този комбиниран лекарствен продукт съдържа активния компонент ментил валерат. Той повлиява незабавно върху дейността на нервната и сърдечната система. Оказва умерен разширяващ ефект върху кръвоносните съдове.

Препоръчва се при кардиологични състояния, които изискват незабавна намеса. Лекарите го препоръчват и като средство за първа помощ при сърдечна дисфункция.

С повишено внимание след неговия прием трябва да са всички пациенти в ниско кръвно. И особено тези от тях, които приемат други продукти с вазоактивно действие.

Не е известно дали препаратът е безопасен по време на бременност и кърмене. Препоръката е да не се прибягва към него в този момент. На деца под 12 години категорично се забранява прием на валидол.

Хапчето, което се поставя под езика, може да бъде приемано в количеството от 3-4 таблетки дневно. Дозата съставлява една таблетка, не повече.

Успокоителният ефект обикновено настъпва в рамките на 5 минути. Ако такъв не настъпи, не прибягайте към прием на втора таблетка. Консултирайте се задължително със специалист.

Съдържанието на захароза във всяка таблетка валидол налага препоръката диабетиците да бъдат особено внимателни към употребата на този препарат.

Сълзене от очите, гадене и замаяност са общи негативи след приема на валидол, които обикновено отшумяват след кратък период от време.

Основен недостатък на хапчето, което се поставя под езика, е бързото привикване към него.

Цената на 20 таблетки валидол е малко над 2 лв.

Деанксит

Деаксит е друг лекарствен продукт, предписван на пациентите с потиснато настроение. Антидепресивният и активиращ ефект на този препарат се дължи на двете активно действащи вещества в състава му – флупентиксол и мелитрацен.

Предписва се депресия, придружена с тревожност, апатия и безсъние. Не се препоръчва приема на розовото хапче при нарушен сърдечен ритъм и лечение с  инхибитори на моноаминооксидазата.

Не се препоръчва употребата на препарата по време на бременност и кърмене заради установените негативи, произхождащи от прием на лекарството.

Установено е, че майки приемащи розовото хапче по време на третия триместър на бременността, често раждат деца с дихателни проблеми и храносмилателни смущения.

Стандартно деанксит се препоръчва по таблетка сутрин и вечер. В конкретни случаи дозировката може да бъде редуцирана.

И тук основен недостатък е привикването към препарата и намаляване на ефективността му след продължителен прием.

Други

Препарат с подобно действие е диазепам. Употребата му се препоръчва за краткосрочно лечение на тревожни състояния (между 2 и 4 седмици).

Други препарати с подобно действие са ефедрин, ксанакс, ривотрил, атаракс и лексотан. За по-слаб и безобиден се счита последният препарат. По сила на действие той се доближава най-много до валидол.

Но не забравяйте, че това са препарати, които се приемат само по препоръка на лекар. В никакъв случай не бива да си ги самоназначавате.

Производители

Ще се спрем и на най-популярните производители на препарати мента, глог и валериан. Продуктите на някои от тях вече разгледахме по-горе.

Д-р Тошков

мента, глог и валериан

Мента, глог и валериан на д-р Тошков – една от предпочитаните комбинации.

Сред популярните продукти мента, глог, валериан е този на д-р Тошков. Добавката се препоръчва най-вече като средство за подобряване на съня и сърдечни тонус.

Предписанието включва ежедневен прием на общо шест таблетки. Препоръчваното количество се разпределя в три приема по две таблетки. Ефектът от действието на трите билки се усеща още в първата седмица от приема им.

Необходимо е комбинацията да се приема поне 4-5 месеца, за да настъпи желания ефект и най-вече да се запази за дълъг период от време.

Вложените в продукта на д-р Тошков суровини са набавени от екологично чистите планински райони в страната ни Рила, Родопи, Пирин, Стара планина. Те са обработени по начин улесняващ приема им от човешкия организъм.

От състава на добавката на д-р Тошков липсват изцяло вредни съставки като консерванти, стабилизатори и оцветители. Добавен е единствен инулин. Тази съставка се извлича от растението цикория и подпомага дейността на стомашния тракт, като му набавя необходимите полезни бактерии.

След двуседмичен прием на инулин усвояването на калций, желязо и магнезий се подобрява значително. А количеството на бифидобактериите в стомаха се увеличава с цели 70%.

Този продукт се предлага на нашия пазар от 8 години. За този период не са известни странични ефекти от приема му. Производителят уверява, че той е напълно безвреден. Може без притеснение да бъде съчетаван с всякакви други медикаменти.

Особено успешна е комбинацията му с друг продукт от продуктовата гама на д-р Тошков за нервна система – “Неволаксин +”.

Цената на опаковка мента, глог и валериан на д-р Тошков, съдържаща 120 таблетки, е 12 лв.

Химакс фарма

Химакс фарма предлага тинктура мента, глог и валериан. От нея се препоръчва прием на общо 60 капки дневно, разпределени в 3 дози. Количеството може да бъде поставено върху бучка захар или да се разтвори в малко вода.

мента, глог и валериан

Тинктура мента, глог и валериан на Химакс Фарма.

Цената на 20 мл от тинктурата е 2,80 лв. Капсули на същата фирма се предлагат на цена от 5,40 лв за 60 броя.

Панацея 2001: Неуропан

Панацея 2001 предлага Неуропан под формата на сироп и таблетки. На приложението на сиропа вече се спряхме по-горе.

Приемът на таблетките се препоръчва с цел подпомагане дейността на сърцето и нервната система. Препоръчително е на ден да се поглъщат максимално до 4 таблетки. Приемът на всяка от тях трябва да става задължително след хранене.

Опаковка с 50 таблетки, съдържащи стандартизирани екстракти мента, глог и валериан на Неуропан, струва 2,90 лв.

Други

Медика предлага комбинацията мента, глог и валериан+магнезий, която разгледахме по-горе.

Вариантът на Биохерба е на цена от 8 лв за 60 капсули.

Аролайф предлага сироп от мента, глог, валериан+маточина. Цената на опаковка от 110 мл е 2,80 лв.

Тинктурата на Талодерма струва 2,40 лв (цена за 20 мл).

Надяваме се, че с този материал сме предоставили ценна за Вас информация за действието на мента, глог и валериан. Споделете го в социалните мрежи, за да достигне до хората, които се нуждаят от тази информация.

Не забравяйте и да оцените статията, използвайки скалата по-долу. Предварително Ви благодарим! Бъдете здрави!

Мента, глог и валериан: как се ползва при безсъние, нерви, менопауза и още топ приложения
4.6 (91.58%) 19 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Мента, глог и валериан: как се ползва при безсъние, нерви, менопауза и още топ приложения

  1. Да, тази комбинация е чудесна! Може да се ползба за една седмица или за по-дълъгпериод, според необходимостта. Може да се добави и маточина.Ефектът е бърз—ако не на първия ден, то на втория веднага се усеща отпускане и по-спокоен сън.

  2. От дълги години използвам тинктура мента,глог и валериана! Това е лекарството използвано от старите кардиолози в миналия век. Това го зная от д-р Младен Бенев кардиолог/който вече не е между живите/ завеждаше кардиологичната болница в гр.Славяново Плевенска област.
    Как да си направим това уникално лекарство? Във 0.500 кг. мед чист пчелен мед. Изсипваме по 1 шишенце 10 мл.тинктура глог,
    Мента и валериана закупени от аптеката. Объркваме сместа до получаване на хомогенна смес.
    Приема се по една супена лъж.по необходимост. При екстрасистоли /прескачане на сърцето/,стенокардия-гръдна жаба,хипертония при нервна възбуда. Ефекта е поразителен пробвайте! Буркана съхранявайте в хладилник и не се притеснявайте да използвате по дълго време! Няма странични ефекти и пристрастяване!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *