Ad Clicks : Ad Views :

Сода бикарбонат за отслабване, избелване на зъби, лечение на рак и още 101 болежки

Официално и алтернативно лечение със сода за хляб. ⨻ Приложение в медицината за избелване на зъби, ⨻ при киселини и др. ⨻ При рак, ⨻ лош дъх, ⨻ за лице, ⨻ при гъбички

Още в текста: Сода за хляб против изпотяване.

За пиене: Коя е хубава? Промивка на стомаха. Инхалации. С лимон за отслабване. С мед. За коса и обезкосмяване. При акне.
Лечение: Сода за хляб в традиционната медицина
Познатата ни сода бикарбонат, която присъства във всяка кухня, не е само средство за приготвяне на тестени изделия. Тези малки бели кристалчета са в състояние да ни отърват от прекомерно замърсяване, независимо дали то е локализирано вън или вътре в тялото ни.

Лечебните способи на содата не се ограничават единствено до нейното използване като самостоятелен лек. В тази статия ще се спрем не само на случаите, в които този продукт може да се използва като лечебно средство, но и на тези, в които лечението с нея е напълно противопоказно.

Разтворът сода се използва в традиционната медицина като най-вече като антисептик. Приложим е като лосион с успокояващо действие при изгаряния. Използва се и за лечение на пациенти с бъбречна недостатъчност. При тях помага за справяне с ацидоза и болки в стомаха.

Коментираната съставка намира приложение и при лечението на изгаряния по кожата. Често се използва и в стоматологичната практика.(Още за лечение, вреди и приложения на сода бикарбонат)

Натриев бикарбонат в стоматологията за избелване на зъби

Натриев бикарбонат в стоматологията намира приложение като средство за премахване на плаката и избелване на зъбите. Тук не става въпрос за онова драстично избелване на зъбите, при което се използва въглероден пероксид. Съответно и резултатите не са същите.

Избелването по този метод се осъществява чрез натриев бикарбонат, който се впръсква върху зъбната повърхност. Това се прави най-често след почистване на зъбния камък. В стоматологичната практика методът е известен като Air flow. Той гарантира здравословно почистване и избелване на зъбите. Въпреки това с него не бива да се прекалява.

Стоматолозите препоръчват избелване на зъби с натриев бикарбонат да се прави веднъж на 4-6 месеца. Но не по-често.

Сода може да използвате и за избелване в домашни условия. В случая Ви е необходима само щипчица от прахообразното вещество. Пригответе кашичка от него като разредите с малко вода, ябълков оцет или лимонов сок. Потопете четката за зъби в тази кашичка и с нея почистете внимателно зъбите. Може да смесите и с използваната паста за зъби. Измийте зъбите си, както обикновено.

Но с този метод също не бива да се злоупотребява, тъй като содата е абразивно вещество и може да нанесе необратими поражения върху зъбния емайл.

Към този способ за почистване на зъбите от петна и бактериални наслагвания може да прибягвате веднъж или най-много два пъти седмично.

Сода бикарбонат антисептик за промивки

Заради антисептичните септичните си свойства, познатата ни сода се използва в медицината като антисептик. В случая се използва във вид на разтвор. С течността се правят промивки на рани след операция или на участъци с изгаряния и възпаления.

Честотата на промивките се определя от специалист. Същият разтвор е приложим и в стоматологията като средство за туширане на възпаленията в устната кухина. По-долу ще се спрем на способите за домашно приложение на содата в тези аспекти.

В лекарства за язва и гастрит

Содата присъства като компонент в лекарствата, предписвани при язва и гастрит. Тази съставка спомага за неутрализиране на високата стомашна киселинност, с която протичат тези заболявания.

Но въпреки това с тях също не бива да се прекалява, тъй като водят до образуването на въглероден диоксид в повишени количества. Това ще обясним по-долу в противопоказанията на сода бикарбонат.

Алтернативно лечение със сода за хляб, рецепти 

Въпреки потенциала си на лек с множество странични ефекти, сода бикарбонат се използва в продължение на много години като популярен домашен лек. Това се обяснява не само с факта, че продуктът е достъпен за всички поради ниската си цена, но и заради неговите полезни свойства. Последните определено са повече от негативите.

При взаимодействие на фините бели кристалчета с вода се образува слабо алкален разтвор, който е в състояние да неутрализира киселините в стомаха. Сода за хляб се използва при лечения на различни заболявания, на които ще се спрем по-долу. Приложима е и като лек за външна употреба. На всички приложения на този лек ще се спрем по-долу. (Още рецепти за здраве със сода бикарбонат)

Лечение на онкологични заболявания

Сода бикарбонат
Сода бикарбонат се използва успешно за лечение на рак.

Съвременната медицина не признава ефективността на лечението на различни ракови тумори със сода за хляб, но тя е факт. Ако пациентът реши да предприеме подобно лечение, е необходимо да се обърне към специалисти, които имат опит в тази област.

За методите за лечение на рак със сода трябва да знаете, че те не могат да бъдат алтернатива на химиотерапията.

Приносът на Симончини

Принос за налагането на този вид лечения има италианският лекар Симончини. Той счита, че причината за рак е гъбичката Candida (позната още като млечница).

Този гъбичен микроорганизъм е типичен за човешкото тяло. При здравите хора имунната система не допуска гъбичката кандида да се развие. Но при отслабена имунна система се създават всички благоприятни условия за нейното размножаване. В случая човешкото тяло не може да се справи с гъбичките. Така започва образуването на гъбични патологии във всеки орган на пациента.

Разбира се, нашата имунна система започва активно потискане на чужди клетки. Но при отслабнал имунитет настъпва съкращаване на бариерата от клетки, известни с медицинския термин „рак“.

Това е последната спасителна акция, която предприема тяло, атакувано от кандида за неутрализиране на атаката на болестотворните клетки. След това гъбата започва да се разпространява активно из целия организъм. Резултатът от активната й дейност е образуването на опасни за човешкия живот метастази.

Първото действие, което трябва да се предприеме за постигане на изцеление, е своевременно възстановяване на нормалния ритъм на имунната система.

Методите на официалната медицина и най-вече химиотерапията не гарантират пълно унищожаване на раковите клетки. В допълнение към негативите от тях е елиминиране на последните защитни ресурси на тялото.

След проведен химиотерапевтичен курс гъбата остава в организма. След относително кратък период, развитието й напредва. Тялото изнемогва и няма сили да се справи с подобна мощна атака.

Според Симончини единственият безвреден начин за справяне с кандида е обикновена сода, позната ни още като натриев бикарбонат. Той твърди, че гъбичката абсолютно не може да се адаптира към присъствието на сода и това неминуемо води до гибелта й.

За да потвърди своята теория той е направил проучване, в което участват раково болни пациенти. На тях са приложени два метода за лечение с противогъбичния лек. Единият е продължителен прием  на сода бикарбонат. А другият директно вливане на разтвор на сода в поразения от ракови клетки орган.

Резултатът от това лечението на Симончини е, че след време всички пациенти, участвали е него, са се възстановили напълно.

Лечение на рак на белия дроб и други видове рак със сода бикарбонат

Симончини препоръчва лечение на рак на белия дроб чрез използването на сода бикарбонат. В този случай разтвор на бялото прахообразно вещество (5%) се влива директно във вените.

Първоначално курсът продължава 5-6 дни. Следва пауза с продължителност на 4 дни. След това се прилага още две седмици, но през ден. Най-висока ефективност има това лечение при тумори, чиято големина е под 4 см.

При рак на белия дроб италианският специалист препоръчва и инхалации със сода.

Същият метод е ефективен и при тумори на мозъка. Особено чувствителни към 5%-овия разтвор са не само първичните тумори, но и тези, образувани в резултат от метастази. Лечението протича по същата схема, както и това при рак на белия дроб.

Италианският учен препоръчва използване на сода бикарбонат и като средство за лечение на рак в стомашната кухина. Способът е особено ефективен, когато раковите клетки са поразили кухината, а не нейните стени.

В случая е добре да се приема по два пъти на ден по лъжичка сода, разтворена в чаша вода. Това трябва да се прави преди прием на храна.

По препоръка на Симончини трябва да се правят паузи между приложенията на тези методи. Препоръката му се дължи на факта, че прекомерната алкализация също не е полезна за организма.

В интернет открихме разминавания в информацията за лечение на рак по метода на Симончини. Друг негов способ включва прием на 1/5 чаена лъжичка от бялото вещество, размито в малко вода.

Задължително е след поглъщането на кашичката да се изпият 250 мл вода. Това трябва да се прави половин час преди всяко хранене. Методът трябва да се съчетае с други традиционни методи.

Всички тези варианти са лечение са на базата на медийни изказвания на италианския лекар.

Той препоръчва още промивки при рак на кожата. В случая добре действа и директното инжектиране на разтвор със сода.

Ако ракът е поразил дебелото черво, специалистът препоръчва колонотерапия и клизми със сода.

За изцеление на рак в устната кухина италианският лекар препоръчва два пъти на ден да се правят промивки в продължение на десет минути с разтвор, приготвен от сода бикарбонат (една лъжичка) и чаша вода.

Кленов сироп и сода бикарбонат

Комбинацията кленов сироп и сода бикарбонат също е изключително мощна при лечение на рак.

Вероятно на пръв поглед Ви се струва странна, тъй като всички знаем, че захарите подхранват раковите клетки и насърчават растежа им. Но в случая ситуацията е малко по-различна. Полезните захари в кленовия сироп привличат раковите клетки.

Действието на захарта е неутрализирано благодарение на содата. В случая кленовият сироп е използван само като примамка, чрез която лековитата съставка (в случая содата) достига до раковите клетки и ги унищожава.

Лечебната смес се приготвя от част кленов сироп+сода (три части). Всичко това се разбърква добре и се оставя на бавен огън, където престоява в продължение на десет минутки.

От тази смес се вземат 3 малки лъжици. Количеството се поделя на части и се приема до края на деня.

По време на терапията с тези две съставки задължително трябва да промените и менюто си. Задължително изхвърлете от него захарта, бялото брашно, пържените ястия и месото. Препоръката важи и за останалите методи за лечение на рак със сода бикарбонат.

Мед и сода

Сода бикарбонат
Мед и сода – надеждната комбинация против рак.

Рецептата със сода и кленов сироп може да се изпълни и с мед. В случая пчелният продукт замества содата.

Смесете част мед с три части сода за хляб. Хомогенизирайте получената кашичка. Оставете я да престои на слаб огън в продължение на 1-2 минутки.

По чаена лъжичка от този лек трябва да се приема три пъти на ден. Курсът на лечение продължава един месец. Сместа не трябва да се приема твърде скоро след храненията. Тя е ефективен начин за контролиране на рака.

При терапията с мед и сода трябва да се спазват стриктно ограниченията в хранителния режим, които изключват консумация на описаните по-горе забранени храни.

Проф. Неумивакин за лечение с хлебна сода

Проф. Неумивакин предлага схема с ясно разписание за прием на хлебна сода за лечение на рак. Той препоръчва прием на соден разтвор, приготвен от четвърт чаена лъжичка от прахообразното вещество + четвърт литър вода. Постепенно се увеличава дозата на содата.

Приемът на приготвената течност се осъществява 20 или 50 минути преди хранене.

За млади пациенти дозата се приема по два пъти на ден. Възрастните е препоръчително да приемат този лек по три пъти на ден. Важно при приготвянето му да не се използва нито прекалено топла, нито прекалено студена вода.

През дните на терапията постепенно се увеличава дозата на содата. Схемата изглежда по следния начин:

 • Първите три дни (първи етап на лечението) – содата е в количество 1/4 чаена лъжичка; следва почивка от три дни.
 • Втори етап – първите три дни по 1/2 чаена лъжичка сода, а следващото тридневие – почивка
 • Трети етап – три дни се приемат по 2/3 чаени лъжички, следва 3-дневна почивка
 • Четвърти етап трае 3 дни – приема се по лъжичка сода

Максимално допустимото количество на сода хляб, което може да се приеме за ден, е 1 лъжица или три малки (чаени) лъжички.

Професорът съветва преди започването на терапията пациентът да се обърне към специалист, който ще прецени дали здравословното му състояние позволява подобно лечение.

Някои заболявания и състояния се обострят при прием на сода. Напълно противопоказно е по-горната терапия да се прилага при рак трети стадий, захарен диабет, стомашна язва и алергия.

Докато трае лечението не бива да се преяжда. Изключват се всички мазни и рафинирани храни. Докато трае терапията с натриев бикарбонат не бива да се приемат медикаменти с ацетил салицилова киселина. Причината е, че последното вещество неутрализира действието на първото.

При рак на дебелото черво професор Неумивакин препоръчва клизми. За приготвянето на разтвора се придържайте към следните предписания – половин литър вода+половин лъжичка сода.

Няколко дни правете терапията ежедневно, а след това прилагайте способа през ден.

При киселини и за стомашно-чревен тракт 

Мъчителните киселини в стомаха се получават най-често след хранене. Появата им е провокирана от повишената киселинност на стомашния сок. Едно от най-добрите средства не само за лечение, но и за първа помощ е познатата ни сода за хляб.

Тя е идеалното средство за неутрализиране на киселините. Малко след приема на бялото вещество, киселините отшумяват веднага.

За да се отървете от това неприятно състояние е достатъчно да си приготвите разтвор от 200 мл вода и една лъжица хлебна сода. Получената течност се изпива наведнъж.

Друг начин за облекчаване на киселини е поглъщането на натриев бикарбонат в суха форма. И след това приемете една чаша вода.

Сода бикарбонат
Сода бикарбонат помага при проблеми с чревния тракт и киселини в стомаха.

Но все пак внимавайте, защото честото приложение на този метод може да доведе до увеличено отделяне на киселини и въглероден диоксид. Използването на сода за хляб като лек при киселини трябва да се прилага единствено в отсъствието на специфични лекарства. (Още рецепти за лечение с чудната сода бикарбонат)

За подобряване дейността на стомашния тракт при повишена киселинност използвайте следния разтвор – 7 гр натриев бикарбонат, разтворен в една трета чаша вода. Количеството сода не бива да бъде превишавано, защото това води до повишаване на стомашната киселинност.

За промивка на стомаха при отравяне

При отравяне се прави промивка на стомаха със сода. В случая за приготвянето на лечебната течност трябва да смесите две малки лъжички от лечебното прахообразно вещество с литър вода.

Промивката с натриев бикарбонат гарантира отмиването на всички токсични и вредни вещества.


Профилактика при камъни в бъбреците, жлъчката и черния дроб

Содата има значителна роля при профилактика на камъни в бъбреците и жлъчката. Веществото прави урината по-малко кисела. Създавайки подобна среда, възпрепятства образуването на камъни.

Подходящата рецепта в случая включва разтваряне на 7 гр натриев бикарбонат във вряща вода. Изчаква се да се охлади до телесна температура. Приемайте този лек сутрин на гладно. Правете това 30 минути преди хранене.

Този лек гарантира и оптимално прочистване на черния дроб и избягване на усложнения, свързани с повишеното натрупва не на токсини в него.

За пиене по Петър Димков. Как се пие?

Петър Димков препоръчва сода бикарбонат като средство за предпазване от куп заболявания. Неговият съвет е всяка вечер и сутрин да се изпива по чаша вода, в която е разтворена лъжичка сода. Течността трябва да бъде с нормална температура – не е добре да бъде нито топла, нито прекалено студена.

За отслабване

Сода бикарбонат
За отслабване опитайте диета със сода.

Содата е прекрасно и същевременно достъпно средство за отслабване. Не е необходимо да пръскате колосални суми за скъпи добавки. Тайното оръжие за постигането на мечтаното тяло се намира в кухненския шкаф – това е универсалната сода.

Ефективността й се дължи на нейната способност да алкализира тялото. Мазнините и токсичните вещества не оцеляват в алкална среда. Ще предложим няколко рецепти за отслабване със сода. Изберете подходящата за Вас и се насладете на мечтаните резултати.

Сода бикарбонат за пиене и лимон

Отслабване със сода и лимон е популярен и изключително ефективен метод, който не се препоръчва единствено на хора с високо кръвно, сърдечни и стомашни проблеми.

Единственото, което е необходимо да правите е да изпивате сутрин на гладно чаша вода, към която сте прибавили лъжичка сода и сок от един пресен лимон. Това е най-ефективният способ за алкализиране на тялото, изчистване от токсините и ускоряване на метаболизма.

Сода и вода за отслабване

Сода и вода е друг ефективен метод за отслабване. За неговото изпълнение е необходимо единствено да приемате на празен стомах чаша вода, в която сте разтворили предварително лъжичка сода. Това се прави сутринта.

Достатъчно е да изпълнявате метода в продължение на 5-7 дни.

Ако желаете да го повторите, необходимо е да изчакате поне 4-5 дни преди повторното му изпълнение.

Сода и оцет

За отслабване със сода и оцет също не са необходими много усилия. В две лъжици качествен ябълков оцет разтворете половин лъжичка от белите кристалчета. Разбъркайте. Появата на мехурчета е напълно нормална реакция.

Изчакайте, докато те изчезнат напълно. След това прибавете към сместа 230 мл вода. Отново разбъркайте добре и изпийте веднага. Приемайте течността на празен стомах. Към този метод се придържайте в продължение на седмица.

След тридневна пауза може да повторите отново.

Вана с морска сол и сода при целулит и за отслабване

При целулит може да се доверите на познатата ни сода, която е идеалното средство за извличане на застоялата течност от подкожните тъкани, както и за прочистване на кожата от други отпадни вещества.

Предлагаме метод за вана със сода, който ще Ви помогне не само да се избавите от целулита, но и да отслабнете. След ваната е добре да обтриете проблемните участъци с шепичка натриев бикарбонат. Правете това в продължение на няколко минутки, след което изплакнете.

Повторете процедурата с морска сол, но без да изплаквате кожата. След това се увийте с няколко пласта найлоново фолио. Постойте така 20 минути, след което изплакнете.

За ваната е необходимо предварително да разтворите в чашка няколко лъжици сода+голяма щипка едра сол. Прибавете и няколко капки етерично масло с антицелулитно действие – канела, грейпфрут, портокал.

Тази смес прибавете към водата във ваната. Останете във водата 20 минутки. След това направете по-горе описаните процедури. Задължително завършете терапията с нанасянето на антицелулитен крем.

За отслабване опитайте и следният метод с натриев бикарбонат. Той ускорява лимфната дейност, елиминира мазнините, нормализира метаболизма и облекчава стреса.

За да отслабнете по този метод правете редовна вана със сода. За целта вземат 300 гр натриев бикарбонат и го прибавете към водата във ваната. Киснете се в нея в продължение на 20 минути, така че областта на сърцето да се намира над водата.

Температура на водата трябва да е 38-40 градуса по време на цялата процедура. По възможност след това не плакнете тялото си.

Други рецепти, диета

Друга рецепта, гарантираща алкализиране и бързо отслабване включва любимите ни ягоди. Необходимото количество от тях е 250 грама. Изсипете ги в блендер. Към тях добавете и два лимона. Блендирайте.

Добавете студена вода (две чаши) и стръкче свежа мента. Блендирайте отново. Към готовата напитка прибавете  две малки лъжички сода. Изпийте наведнъж получения алкализиращ коктейл.

Препоръчва се да приемате течността всеки ден в продължение на три седмици, за да постигнете добри резултати.

Сода в комбинация с грейпфрут също обещава много добри резултати. За да приготвите този алкализиращ коктейл е необходимо първо да си набавите сока от два грейпфрута и два портокала. Към него прибавете и щипка сода. Разбъркайте и изпийте. Продължете с приемите на отслабващата напитка, докато постигнете желания резултат. Тази диета със сода може да спазва за по-дълъг период.

Сода за пиене и вътрешни заболявания

Приемана вътрешно, содата помага при куп вътрешни заболявания. Полезното й въздействие се дължи на нейното антисептично, антиоксидантно, aнтихистаминово и противогъбично действие.

При аритмия, за сърце. При високо кръвно

За да се възстанови налягането и да се нормализира дейността на сърцето, необходимо е да се приема по 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, заедно с предписаните медикаменти. Същото количество от белите кристалчета, разтворено в малко вода, гарантира смъкване на високото кръвно.

Позната ни сода е в състояние да нормализира сърдечния ритъм, приложена и по още един начин. По време на атаката приемете една чаша разтвор натриев бикарбонат. За да го приготвите е необходимо да смесите 10 гр сода с 200 мл (една чаша) топла вода.

Хора, страдащи от аритмия, приложили този метод, са доказателство за неговата ефективност. Те споделят, че не след дълго приложение сърдечният ритъм се възстановява.

При възпаления в устата и гърлото

При възпаления на гърлото и устата помагат лекове със сода, приложени като вътрешно, така и външно.

При кашлица 

Навременното лечение със сода при кашлица може да Ви избави дори от прием на антибиотик. По супена лъжица мед и краве масло (или свинска мас) се смесва с три малки лъжички сода.

Сода бикарбонат
Лекове със сода бикарбонат помагат при кашлица.

Всяка сутрин приемайте на гладно по голяма лъжица от тази лечебна смес. Добре действа комбинирането на метода с инхалации с билки и натриев бикарбонат. Комбинацията на двата метода помага бързо да се избавите от досадната кашлица и да си спестите куп усложнения, свързани с нея.

Задължително прочетете и този изчерпателен материал, в който събрахме всички методи за лечение на раздираща и упорита кашлица – ВИЖТЕ ТУК!

Против кашлица може да опитате друг лек със сода, но за външно приложение. Необходимо е да разстелите мед върху парче марля.

Отгоре поръсете със сода и синапено брашно (стрит на прах синап). Но не прекалявайте с двете съставки и особено с втората, тъй като има риск от изгаряне на кожата.

Този компрес поставете върху гърдите. Оставете го цяла нощ. Лекът не е подходящ за малки дечица, тъй като има риск от изгаряне на кожата.

Вирусни инфекции. При болки в гърлото (при деца)

Натриевият бикарбонат се отличава с мощни противовъзпалителни свойства и поради това приложението им е ефективно при заболявания на горните дихателни пътища.

Ако проблемът е възпалено гърло, добре е по 5-6 пъти на ден да се прилага лечение с разтвор, приготвен от 14 гр сода, разтворена в чаша топла вода.

За да се облекчат бързо и ефективно болки в гърлото и да се насърчи отделянето на храчки, пригответе следния лек. Оставете цялата нощ в чаша топло мляко (но не току-що сварено) 1 малка лъжичка сода за хляб и две лъжички мед. На сутринта изпийте млечната напитка. Този лек е изключително подходящ и за деца.
За борба с вирусни инфекции опитайте следното – сода на върха на ножа, разтворете в 2 супени лъжици вряла вода. С този разтвор правете промивки 3 пъти на ден. ( Още изпитани и ефективни решения при болки в гърлото )

С мед и канела 

Комбинацията сода с мед и канела също помага при вирусни инфекции, поразяващи дихателната система. За целта се приготвя антисептичен лек от лъжица мед, същото количество канела и лъжичка натриев бикарбонат.

Разбъркайте добре кашичката. Полученото количество разпределете на няколко приема. Преди да погълнете сместа я задръжте в устата си.

Същият лек притежава и силно антиоксидантно действие и за това е подходящ и за лечение на ракови заболявания. От него се приема три пъти на гладно по лъжица. Особено подходящ е този илач за рак, засягащ костите и стомаха. ( Още топ методи за лечение с мед и канела – всичко за приложението на вълшебната комбинация)

При простудни заболявания

С натриев хидроген карбонат (хлебна сода) може да се спре не само кашлица, но и развитието на заболявания като ринит и бронхит, които са придружени от повишено отделяне на секрети.

Най-доброто средство в този случай е консумация на чаша топло мляко, в което е разтворена лъжичка сода. Този лек се приема преди сън. Пациенти, които са изпробвали този лек, споделят че той им е помогнал да успокоят кашлицата до сутринта.

Илачът е подходящ при първи признаци на настинка. Достатъчно е да приемете две чаши от него през интервал от 12 часа, за да се избавите от простудното заболяване и усложненията, които настъпват след него.

Инхалации със сода за пиене

Инхалации със сода за пиене са незаменими при вирусни инфекции. За приготвянето на разтвора е необходимо да налеете водата в метален съд и да я сварите (количество на водата – една чаша).

След това добавите към нея сода в количеството на една лъжица (чаена) и след това разбъркайте.

Вдишвайте изпареният най-малко 5 минути, като главата Ви по време на изпълнение на процедурата е покрита с плътна тъкан.

След провеждането на тази процедура е възможно да настъпи влошаване. Но не изпадайте в паника – това е временно явление, което ще отшуми след известно време.

При лош дъх, жабурене

При лош дъх помага жабурене със следния разтвор. Пригответе го като в чаша вода разтворите една лъжица от коментираното прахообразно бяло вещество. Правете това всяка сутрин. Може да се прилага и вечер.

Содата убива патогените в устната кухина, които са основната причина за лошия дъх. Ако се оплаквате от това неприятно състояние, друга възможна причина е развален зъб. В случая посещението при стоматолога не бива да бъде отлагано.

Сода и диабет

При диабет удивителната комбинация, която помага на пациентите включва сода и кисело мляко. Тези две съставки са прекрасно средство за регулиране глюкозните нива в кръвта.

Терапията, която предлага е с висока степен на ефективност, особено ако се приложи в начални етапи на заболяването. За приготвянето на домашния лек е необходимо към 250 грама кисело мляко да прибавите чаена лъжица сода бикарбонат.

Всичко това се разбърква добре. Сместа шупва, но това е нормална реакция, дължаща се на натриевия бикарбонат. Консумирайте този лек 30 поредни дни. Задължително правете това сутрин на празен стомах.

За профилактика и лечение на алкохолизъм

Най-важната част от профилактиката и лечението на алкохолизъм е възстановяване на функционирането на вътрешните органи. Това включва още пречистване на черния дроб и пълно очистване на бъбреците. За постигането на всичко това помага сода за хляб. За тази цел се разреждат 1-2 лъжички сода в 200-250 мл топла вода.

Разтворът не бива да е силно концентриран. Количеството се приема наведнъж. Това се прави седмица. Почива се няколко дни и се повтаря отново.

Приготвеният лек притежава силна антиоксидантна стойност и предотвратява окислителните процеси, които настъпват в тялото в резултат от приема на алкохол. Спиртните напитки са пагубни за клетките, но с помощта на антиоксидантната сода се редуцират тези негативни ефекти.

За отказване от пушенето

Сода бикарбонат
За отказване от пушенето опитайте лек със сода.

На натриев бикарбонат могат да се доверят и хората, които имат зависимост не само към алкохола, но и към тютюна. Както вече пояснихме този лек повлиява благоприятно върху цялостното функциониране на организма. В това число и върху белодробната дейност, неутрализирайки негативите, които външни фактори оказват върху белия дроб.

За приготвянето на илача са необходими 200 мл вода, в която се разтваря една супена лъжица сода за хляб. Приеман вътрешно този разтвор неутрализира вредното въздействие на тютюна. Но препоръката е да се прилага най-вече външно за отказване от цигарите.

Всеки път, когато Ви се прииска да запалите цигара, просто се жабурете за няколко минутки с тази течност.

За стави и остеохондроза

Сода бикарбонат
Сода бикарбонат помага при ставни болки.

За лечението на болни стави и остеохондроза съществува терапия, основаваща се на използването на сода. Натриевият бикарбонат буквално привлича солните находища в тялото. Свързвайки се с тях ги извлича от организма по напълно безопасен начин.

В случая помага не само вътрешен прием на сода във вид на разтвор (лъжица от белите кристалчета се разтварят в чаша вода; пие се по веднъж на ден), но и външно приложение на следния соден илач.

Един от рецептите за подобна терапия включва следните продукти –  половин парченце сапун, 7 гр натриев бикарбонат, 100 г растително масло и 10 грама на морска сол. Настържете предварително сапуна и го смесете с останалите компоненти.

Преди да пристъпите към употреба на сместа, оставете я да престои в продължение на 3 дни. От четвъртия ден може да започнете да мажете с нея болните места. Правете това 2-3 седмици. Следва 5-дневно прекъсване, след което терапията се повтаря.

Против варикоза и разширени вени

Приемана вътрешно, содата има положително въздействие върху здравината и еластичността на венозните стени. Достатъчно е на ден да се приема по половин лъжичка от бялото вещество.

Количеството предварително разтворете в чаша вода. Но този лек не е добре да се приема повече от седмица. Преди да повторите терапията направете едноседмична почивка.

Разширени вени и варикоза се лекуват и с помощта на натриев бикарбонат, прилаган външно. За целта в чаша ябълков оцет разтворете една лъжица от бялото прахообразно вещество. Количеството прибавете към леген с хладка вода. Киснете краката си в тази течност поне 25 минути.

Външно лечение за лице, коса, травми и др.

Сода бикарбонат
Сода бикарбонат се използва и външно за лечение.

Коментираната сода е идеалното средство и за справяне с куп проблеми, засягащи кожата и косата. Тя се справя с лекота с досадните пърхот и акне. Помага при травми.

Добро средство е за справяне не само с пъпки и циреи, но и с най-различни наранявания по кожната повърхност. Подробно с всички външни приложения на чудната сода ще Ви запознаем по-долу в материала.

Сода и оцет против гъбички 

Досадните и упорити гъбички са проблем за все повече хора. Причините за тях са най-различни – от спад в имунитета до носене на тесни и неудобни обувки.

За ефективно лечение на гъбички на краката опитайте следното – 1 супена лъжица сода и 1 супена лъжица сол се разтварят в леген с вода. С охладената течност се правят бани, които продължават около 20-25 минути. След това краката се изплакват с топла вода.

Можете да опитате и друга ефективна рецепта. Вземете половин чаена лъжичка калиев перманганат. Прибавете една супена лъжица сода, сапун (настърган ) и две супени лъжици горчица. Всичко това се разтваря в 5 литра топла чиста вода.

С тази течност правете редовно бани на краката преди лягане. Методът се прилага и няколко дни след пълното изчезване на гъбите.

Тест за бременност 

Сода бикарбонат
Със сода бикарбонат се прави домашен тест за бременност.

Със сода може да си направите и домашен тест за бременност. Въпреки, че методът невинаги е надежден, той често се използва като първо средство за диагностициране на бременност в домашни условия. Разбира се, достоверността му не може да се сравнява с тази на съвременните купешки тестове.

За изпълнението на този тест е необходимо да заделите 100 мл от сутрешната урина. Към това количество прибавете щипка сода и наблюдавайте реакциите на урината. Счита се, че ако тя шупне, не е налична бременност. Оставането на течността в спокойно състояние сигнализира за бременност.

Но не забравяйте, че шупването на урината при прибавяне на натриев бикарбонат към нея може да се дължи и на куп други фактори, освен на евентуална бременност. Сред тях са бактериална инфекция, преумора, промени в нивата на кръвната захар и хормонален дисбаланс. (Още топ подръчни методи за установяване на бременност с домашни тестове)

Подмиване при бяло течение (дамски душ)

Сода бикарбонат
При бяло течение помагат промивки със сода бикарбонат.

При бяло течение изключително ефективни са промивките със сода бикарбонат. За целта е необходимо в чаша топла вода да разтворите лъжица натриев бикарбонат.

Разкалете течността, след което я изсипете в контейнера на дамски промивки. Правете ежедневно промивки с този разтвор.

Той е идеално средство за поддържане на нормалната влагалищна микрофлора.

При зъбобол или гнойна торбичка

При зъбобол и гнойна торбичка помагат гаргарите с вода, в която предварително сме разтворили сода. Количествата на използваните продукти са съответно – една чаша от течността и една лъжица от прахообразното вещество.

Правете гаргари по няколко пъти на ден. Ако болката е много силна, увеличете количеството натриев бикарбонат. Не забравяйте, че този метод облекчава болката временно.

Наличието на болка в зъбите и възпалението на венците са симптоми, сигнализиращи, че незабавно трябва да се потърси помощ от стоматолог. Не отлагайте посещението при него, за да си спестите куп усложнения.

За почистване на лице и при акне

Натриев бикарбонат е прекрасно средство за почистване на порите на лицето, като същевременно с това помага да се отървете от акне вулгарис. Премахва ефективно мъртвите клетки, натрупани по повърхността на кожата.

За да постигнете всичко това, смесете сода за хляб със сапунени стружки. „Избършете“ лицето два пъти с тази смес. Правете това всяка седмица.

При акне опитайте обтриване на лицето с разтвор от половин чаша вода и две лъжички сода. Може да опитайте и маска от лъжица кисело мляко+лъжичка натриев бикарбонат. Разбъркайте сместа, докато шупне.

След това я нанесете върху лицето и останете с нея 10 минути. Маската е добре да се прави през ден. Освен, че премахва пъпки, заличава и петната от акне.

Обезкосмяване със сода

За премахване на нежеланото окосмяване може да разчитате отново на познатата ни сода. За целта залейте една лъжица от нея с 200 мл вряща вода.

С помощта на тампонче нанесете топлата течност върху участъците, които желаете да обезкосмите. Прикрепете памучния пластир върху кожата и останете така цяла нощ.

На сутринта измийте и нанесете хидратиращ крем. След третата апликация ще забележите значително редуциране на нежеланато окосмяване.

Против отоци и умора в краката

За да облекчите напрежението в краката и подуването на краката, предизвикано от умора и отоци, на помощ идват бани със сода.

В допълнение този метод ще помогне да се отървете от изпотяване на краката. Приложението му гарантира още и омекотяване на загрубялата кожа.

За приготвянето на разтвора е необходимо да разтварите 2 супени лъжици сода за хляб в 5 литра топла вода, добавете хвойново или лавандулово масло. Задръжте в тази течност краката си в продължение на 20 минути.

За коса и при борба с пърхота

Сода бикарбонат помага да се отървете от пърхот. За да постигнете това върху мокра коса (само в скалпа), нанесете шепа сода за хляб. Втрийте прахообразния компонент чрез масажни движения, след което изплакнете обилно с вода и подсушете косата.

Правете това веднъж или два пъти в седмицата и много скоро ще се избавите от пърхота.

При конюнктивит

Натриев бикарбонат намира приложение и при лечение на конюнктивит. Просто избършете очите със слаб разтвор от сода – една чаена лъжичка на чаша вода. Правете това няколко пъти дневно до пълно отшумяване на проблема. 

При изгарания, в това число и слънчеви

Сода бикарбонат
При изгаряния по кожата опитайте лечение със сода бикарбонат.

При изгаряния по кожата, независимо от произхода им (включително и слънчеви) използвайте мехлем, приготвен от растително масло и една чаена лъжичка сода за хляб. Втрийте го в кожата и останете така 5-10 минути. Прилагайте върху нараненото място. Приложен възможно по-рано този лек стопира появата на мехури.

При изгаряне на кожата, причинено от слънцето, опитайте с разтвор от сода и вода (4 супени лъжици на чаша студена вода). Напоете парче марля с него и наложете върху засегнатата област. Правете това няколко пъти на ден до изчезването на болката.

При външни травми, рани след бръснене

Натриев бикарбонат е ефективно средство за справяне с външни травми и рани след бръснене. За целта навлажнете памучен тампон с разтвор, приготвен от супена лъжица от антисептичния прах и една чаша вода. Втривайте по няколко пъти на ден в травмираните участъци и много скоро от раната няма да остане и следа.

Против изпотяване, под мишниците

Против изпотяване използвайте разреден разтвор на сода с вода. Сутринта го втрийте в подсушените мишници и цял ден ще бъдете защитени от неприятната миризма. Друг вариант е директно втриване на сухото вещество в зоната под мишниците.

Друг ефективен продукт, неутрализиращ киселата среда е пастата от сода и сапун, която предложихме по-горе за почистване на лице. Сместа гарантира предотвратяване разпространението на вредните бактерии, които предизвикват неприятни миризми.

Препоръчва се на сутринта избършете мишниците си с тази смес. В резултат на това ще се отървете от неприятната миризма на пот през целия ден.

Противопоказания. Вредна ли е содата?

Сода бикарбонат
Сода бикарбонат – лечението с нея може да се окаже и вредно.

Въпреки многобройните си терапевтични качества, познатата ни сода може да доведе до куп странични ефекти. Това естествено поражда въпроса до колко тя е полезна и дали е вредна.

Основното действие на натриев бикарбонат е да неутрализира стомашната киселина. Но това може да доведе до куп негативни последици за здравето ни. Стомашната киселина участва не само в храносмилането, но и предпазва тялото ни от куп инфекции.

Но въпреки това медицинските специалисти не препоръчват използването на натриев бикарбонат за терапевтични цели. Обяснението за това е броят на странични ефекти, главният, от които е така нареченият „рикошет ефект.“

Свързан е с нарастване в нивото на киселинност в червата и стомаха след края на терапията с натриев бикарбонат. Това се дължи на бързо алкализиране на средата след прием на сода. След преустановяването му настъпва точно обратният ефект.

При настъпването на така наречения рикошет ефект се наблюдава отделяне на прекалено голямо количество въглероден диоксид, което е пагубно за здравите клетки.

Содата лесно превръща киселата среда на стомаха в алкална. Това води до куп неизправности в стомашно-чревния тракт.

Те са свързани с появата на стомашни язви, които в крайна сметка се трансфомират в рак на стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника.

За тези, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника употребата на сода е абсолютно противопоказна.

Същото ограничение важи и за хора с хронична бъбречна недостатъчност. За съжаление малко хора обръщат внимание на тези доста сериозни противопоказания и прибягват до използването на сода най-вече като средство за бързо отслабване.

Външното приложение на натриев бикарбонат от хора с тези проблеми, не се очаква да доведе до каквито и да било неблагоприятни последици за здравето им.

Коя сода е хубава?

Ето и кои са видовете сода, предлагани на пазара. За най-добър се счита продуктът от първия вид – сода без алуминий.

Сода за пиене без алуминий

Сода бикарбонат без алуминий
Сода бикарбонат без алуминий – здравословната добавка.

От името на този продукт става ясно, че той не съдържа вредната добавка алуминий, която води до куп негативи.

Продуктът от този вид се произвежда по метода Солвей. За направата на безалуминиевата сода се използва смес от натриев хлорид и амоняк, които в смес с вода реагират при контакт с въглероден диоксид.

Този безвреден продукт е една от здравословните добавки, гарантиращи опазване на здравето и извеждане от тялото на всички токсични вещества.

Половин кг от този вид натриев бикарбонат е наличен в онлайн магазина на „Здравница“ на цена от 4 лв.

Натриев бикарбонат ампули

Натриев бикарбонат на ампули е продукт, който се прилага интравенозно единствено под лекарски надзор. Той се използва за алкализиране на кръвта и урината в резултат от прием на медикаменти, ацидоза и заболявания, водещи до намаляване броя на червените кръвни телца.

Дозата се предписва според индивидуалните особености, теглото на пациента и постиганите резултати след интравенозен прием на натриев бикарбонат. За целта се следят показателите на урината и/или кръвта.

Цената на 10 броя 20 мл-ови ампули е 17,45 лв.

Медицинска сода, цена

Сода
Медицинска сода се използва за полиране и избелване на зъбите.

Медицинска сода е продукт, използван най-вече в стоматологията за заглаждане на зъбната повърхност след почистване на зъбен камък. След рутинно почистване на зъбен камък остават грапавини по зъбната повърхност. Те се премахват с помощта на медицинска сода. Цената на пакетче от 200 грама е около 2-3 лв.

Надяваме се, че този материал за сода бикарбонат е бил максимално полезен за Вас. Ако това е така, споделете го в социалните мрежи и не забравяйте да гласувате за него чрез скалата по-долу! Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Сода бикарбонат за отслабване, избелване на зъби, лечение на рак и още 101 болежки
4.8 (96.67%) 6 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

2 Comments

 1. Samo da izrazq u4udvaneto si , 4e pri stavni zabolqvaniq, trqbvalo smesta sas sodata, sapuna, morskata sol . da prestoi 3 dni! I ako si s golemi bolki kakto e pri diskopatiqta, kak ste se 4aka 3 dni?

 2. Моите уважения, но сте съчинили приказка за содата. Неумывакин никога не е давал схемата, описана от вас. В клипа в Канала ми в YouTube може да чуете неговите думи.

  Хора, не бих споделила тази статия!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!