Босвелия – свещената билка, която цери артрит, астма, колит и още куп болежки

Приложение, прием и дозировка на босвелия. 𝕭 При артрит. 𝕭 При астма. 𝕭 При колит. 𝕭 Като обезболяващо в спорта. 𝕭 С джинджифил. 𝕭 Като билка и като добавка. 𝕭 Boswellia serrata.

Още в текста: 𝕭 Съдържание на гугулстерон. 𝕭 Противопоказания на босвелия и странични ефекти. 𝕭 Екстракт, капсули. 𝕭 Пюрвитал артроактив. 𝕭 На Now Foods и Safe herbs. 𝕭 На “Хималая”.

Какво е билката босвелия (индийски тамян)

Босвелия ( Boswellia ) е един от най-ценните подаръци, оставен ни от Аюрведа. В източната медицина тази билка, известна още като индийски тамян, е на изключителна почит.
Това лечебно растение всъщност е дърво. То расте в горите на Централен и Западен Китай.
Босвелията принадлежи към род тропически вечнозелени дървета с малки бели или бледо жълти цветя. При допир до растението от него се отделя растителна смола.

След замразяването тази смола се превръща в един от най-известните видове тамян – ливан. Тази суровина е мощен антисептик. Притежава противовъзпалителни, аналгетични и седативни свойства.

По отношение на семейната принадлежност на босвелия ще кажем, че тя е член на семейство burseraceae (лат. Burseraceae).

Специфично за лечебното дърво е, че то има тънко стъбло. Кората му е крехка и се отделя лесно. На цвят тя е  сиво-зелена, червена или сива. Младите листа са лесно мъхести. Цветовете се събират в малки четчици. Плодовете имат костилка във вътрешността си.

Сокът, извличан от това дърво, отдавна се използва в китайската медицина за лечение на различни заболявания. Първият сок от това растение е най-мощното средство, гарантиращо избавяне от болки в ставите и стомашни проблеми.

Кратка историческа справка

Хората използват индийски тамян от древни времена. В Евангелието той е сред даровете на мъдреците за новородения Исус.

Първото споменаване на медицинската употреба на тамян може да се намери в известния Еберс папирус, датиращ до 1500 г. пр. Хр. Там босвелия се препоръчва за лечението на язви и рани.

Покоите на фараоните и на богатите египетски благородници опушвали с тамян покоите си. Билката е била използвана за балсамиране.

Индийският тамян е една от тайните за красота на древните египтянки, които го използвали като маска за запазване младостта на лицето.

Босвелия била внесена в двореца на римския император Нерон като лек за всичко. Великият Авицена я използвал като лек за всичко в своя медицински канон и по този начин е проправил път на индийски тамян към европейската и азиатската фармакопея, където лекарството е било регистрирано през XIX век.

В Средновековието стритият тамян е бил препоръчван за поглъщане като тоник, в смес с суров яйчен жълтък. Древните лечители препоръчвали тази напитка като лек при катар на дихателните пътища. Използвали я за лечение на тумори и по-леко прекарване на шарка.

Смесите с индийски тамян са използвани от незапомнени времена за дезинфекция и справяне с инфекциозни заболявания. Етеричното масло босвелия се използва за лечение на ухапвания от насекоми. Твърди, че дори може да неутрализира смъртоносната отрова на скорпиона.

Всеизвестна е употребата на тамян за религиозни цели. Последователи на различни религии продължение на хиляди години са използвали смола от босвелия, за да покажат признателността към боговете си.

босвелия

Босвелия се счита за свещено дърво.

Ароматен дим на индийски тамян не само прояснява мисълта за вярващите, но и има антидепресивно действие.

Днес билката босвелия е предмет на задълбочени научни проучвания с цел доказване на всичките полезни ефекти, които тя има върху здравето ни.

Състав на босвелия:

Босвелия предлага изобилие от полезни на нашето здраве вещества. Растителната смола съставлява около 56% от състава на билката. Следват етерични масла и бозвелова киселина.

босвелия

Ботаническа характеристика на билката босвелия

Етеричните масла в босвелия са смес от монотерпени, алкохолни естери, сескитерпени и дитерпени. Към тях спадат цимен, вербенон, алфа- и бета-пинен, лимонена киселина, камфен, мирцен, сабинен.

Билката съдържа още полизахариди, включително арабиноза киселина и галактоза. Бозвелова и галактуронова киселина са други два атрактивни компонента, обуславящи основното действие на индийския тамян.

Гугулстерон

Гугулстерон е друга атрактивна съставка в чудната босвелия. Това вещество е чудесен метод за регулиране на метаболитната активност. Неслучайно влиза в състава на повечето продукти за отслабване.

Гугулстеронът, който е вид растителен стерол, повлиява положително и върху дейността на щитовидната жлеза. Счита се за враг номер едно на коварния холестерол. Намалява стойностите на така наречения лош холестерол. Веществото се явява антагонист на жлъчната киселина. Предпазва черния дроб от увреждания.

Изследвания доказват, че този вид растителни стероли са в състояние да спрат растежа на раковите клетки, водейки до тяхното самоунищожение. И най-важното е, че този процес няма негативно въздействие върху здравите клетки.

Гугулстероните са задължителни са диетата с нисък прием на калории, както и за хранителния режим на хората, които спортуват активно.

Основни действащи активни вещества

босвелия

Босвелия – билката, която изобилства от ценни вещества, има заострени листенца и малки цветчета.

Основни действащи активни вещества в босвелия са бозвелова киселина (ще я срещнете още като босвелова киселина – двете понятия означават едно и също) и нейните производни, които притежават мощен терапевтичен ефект.

С най-висока терапевтична стойност от тях са ацетил-11-кето-β-бозвелова киселина. В състава на добавките ще ги откриете като AQUA.

Бозвеловата киселина притежава способността да тушира възпалението. Този ефект се дължи на нормализиране на действието на специфични ензими, чиято активност е свързана именно с общи проблеми на костната тъкан и опорно-двигателния апарат.

Бозвеловата киселини действа с еднаква ефективност при животни и хора. Тя се характеризира с ниската степен на токсичност и силно противовъзпалително действие. Високата й активност и нейната безопасност е доказано чрез многобройни тестове.

Най-ценни от медицинска гледна точка е веществото Boswellia Serrata (извлича се от растението Boswellia Serrate). Смолата, извлечена от него се използва в медицината като противовъзпалително средство при заболявания на мускулите и ставите. Тя съдържа в най-голямо количество бозвелова киселина.

Предимства на препаратите с босвелия

Препаратите с босвелия са естествен природен продукт с мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Те се борят ефективно срещу възпалителни процеси в организма и проблеми със ставите.

Резултатите от различни изследвания сочат, че екстракт от Boswellia е в състояние да замени основните нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Но основното предимство на препаратите с индийски тамян е, че техният прием не е свързан с недостатъците и отрицателни странични ефекти на нестероидните препарати.

Освен това употребата на босвелия не е свързана с риск от алергия, дихателни проблеми и кожни обриви.

Механизъм на действие

босвелия

Механизмът на действие на босвелия се изразява в потискане на ензимите, причиняващи болка и възпаление.

За да се уверите в полезните ефекти на босвелия върху здравето трябва да сте наясно с механизма на действие на билката. Ще се спрем на неговите основни аспекти, пояснявайки какво точно се случва в тялото ни след прием на индийски тамян.

 • Противовъзпалително действие:  бозвеловата киселина ефективно блокира синтеза на левкотриени (подобно е действието на нестероидни противовъзпалителни лекарства).

Левкотриените са хормон подобни вещества. Те всъщност са един от основните фактори, провокиращи възпаление. Индийският тамян предотвратява проникването на левкоцити и макрофаги в хрущяла и ставната течност. По този начин се постига намаляване на степента на увреждане на ставния хрущял.

 

 •  Забавя разграждането на ставния хрущял:  бозвеловата киселина инхибира освобождаването на лизозомни ензими, намалява отделянето на структурните компоненти на хрущялната тъкан, като хидроксипролин, хексозамини и уронова киселина. Това води до комплексно забавяне на процесите, оказващи негативно влияние върху ставния хрущял.
 • Аналгетичен ефект:  активни компоненти на босвелия ефективно намаляват болката и сутрешна скованост на ставите. Като цяло водят до редуциране на подуването на ставите.
 • Съдоукрепващо действие:  Компонентите в босвелия  оказват значителен принос за подобряване на микроциркулацията в ставните тъкани. С това се улеснява достъпа на кръв към мястото на травмираната става. По този начин достъпът на хранителни и лекарствени вещества до мускулно-скелетния апарат е значително улеснен.

 

Чудната босвелия има способността да потискат растежа на патологични микроорганизми. Тази нейна способност обяснява мощния й лечебен ефект при зарастване на рани.

 •  Нормализира липидния метаболизъм:  компонентите в смолата на босвелия водят до намаляване на нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това действие на билката е ценно за предотвратяване на развитието на атеросклероза и превенция на черния дроб от мастна дегенерация.

Билката оказва леко диуретично и холеретично действие. Експерименти доказват и антитуморната й активност срещу епидермален карцином.

Чист екстракт от билката босвелия

Чистият екстракт от билката босвелия няма равен на себе си по отношение на терапевтичните и обезболяващите си свойства. Срещу него е безсилна дори най-мъчителната мускулна или ставна болка.

Той спомага за запазване на мускулната и ставната подвижност, набавящ на ставите и мускулите всичко необходимо за тяхното оптимално функциониране.

Алонтоинът, който се съдържа в него, съдейства за създаването на нови клетки и възстановяване на вече засегнатите.

Норми за прием, дозировка

Босвелия е билка подходяща за прием както от възрастни, така и от тийнейджъри. Дозата на добавките не трябва да бъде повече от една капсула. Приема се по три пъти на ден с храна.

Средната продължителност на терапевтичния курс с индийски тамян е един месец. След това е задължително да има прекъсване. Добавки, съдържащи босвелия, могат да се приемат заедно с други добавки за спортисти, тъй като съдържанието им се счита за напълно безопасно.

Старайте се да приемате добавки с босвелия, които Ви набавят около 60-70% от ценните киселини в нея. Тези показатели трябва да са обозначени върху опаковката.

Клинично установено е, че достатъчно висока ефективност върху организма оказва трикратния прием от 200 мг екстракт.
Най-ефективната терапевтична доза се получава от билката Boswellia Serrata и тя възлиза на 600-3000 мг на ден. Добре е да се набавя на тялото в продължение на 1-3 месеца.

Вслушайте се не само в съветите на специалиста, но в нуждите на тялото Ви. В даден случай може да се наложи редукция или увеличаване на предписаната доза.

Повечето производители препоръчват на ден да приемате около 65% от киселините, съдържащи се в босвелия.

Ето защо трябва да се обърне по-голямо внимание не на количеството екстракт, което се приема, а на съдържанието на киселината в него. Тя трябва да възлиза на 65% от от общото количество на екстракта. Най-добре е да се набавя по 2-3 пъти на ден.

По-долу ще забележите, че препоръките на производителите на отделните продукти са различни. Те са базирани именно на тази закономерност и за това трябва да се придържате стриктно към тях.

Лечебни свойства, рецепти, начин на приложение

Лечебните свойства на свещената босвелия продължават да са актуални и до днес на фона на напредването на фармацевтичната промишленост.

Сред най-атрактивните свойства на билката е способността й да облекчава болката, да сваля температурата при треска, да лекува катар на горните дихателни пътища.

Широко застъпена е употребата й за лечение на ревматизъм и стомашно-чревни разстройства.

Boswellia е с висока психоактивна стойност и е средство за облекчаване на депресия. С успех се използва за лечение на полиартрит, артрит, подагра, заболявания на гръбначния стълб.

Ефективна е при смущения в липидния метаболизъм на организма и повишени нива на кръвната захар (диабет).

Използва се с успех за превенция и лечение на чернодробна стеатоза и други нарушения на чернодробната тъкан.
Наранявания, контузии, навяхвания и рани също заздравяват по-бързо с помощта на индийски тамян.

Други заболявания, при които се препоръчва са, язвен колит, разширените вени, хемороиди, тумори и бъбречни проблеми.

С начините на приложение на босвелия ще Ви запознаем в този материал.

Като обезболяващо

босвелия

Босвелия се приема като обезболяващо при ставни заболявания.

Като обезболяващо босвелия е най-мощното природно средство, което помага да се справим с мъчителната болка.

Билката действа на принципа на нестероидно противовъзпалително лекарство, блокирайки производството на ензимите, отговорни за болковата симптоматика.

Приложението й успокоява възпаления участък като не само успокоява болката, но и снема възпалението.

Изследванията в насока за доказване на ефективността на босвелия за успокояване на болката са изключително активни през последните години. И въпреки обнадеждаващите резултати от тях, това свойство на индийски тамян все още не е признато официално от медицината.

За стави, при ревматоиден артрит 

Boswellia се счита за най-мощния боец ​​с възпалението на ставите. Редовният й прием помага да се намали болката и да се отървете от нея, без да се налага да използвате специфичните вредни лекарства.

Много скоро след като започнете приема на индийски тамян ще почувствате, че болката в ставите изчезна и се появява все по-рядко.

Ако добавката се използва като превантивна мярка, знайте че тя води до значително подобрение на сърдечна функция и дейността на кръвоносните съдове.

Подобрението на ставите засяга главно тяхната издръжливост. Постепенно ще усетите, че те стават по-издръжливи на натоварване. В допълнение към всичко това е защитната функция на тамяна – той защитава хрущяла от износване.

При ревматоиден артрит и всякакви ставни проблеми може да опитате и терапия с домашен мехлем от индйски тамян. За направата му трябват 10 грама тамян на гранули, 100 гр вазелин и същото количество свинска мазнина.

Всички съставки сложете в купа. Нагрявайте я на парна баня до пълно разтваряне и смесване на компонентите до хомогенност. С полученото мазило може да се мажете по един или два пъти на ден. Много скоро болковото усещане ще отшуми. (Още топ средства  и изпитани методи за лечение на артрит)

Хората, които се оплакват от шипове, освен с вътрешен прием на индийски тамян, могат да си помогнат и с външното му приложение.

Точната рецепта за тях включва компрес от сварен боб+мед и гранули тамян. Две-три лъжици от сварения боб се пасира и към него се прибавя лъжица мед.

Следва добавяне и на лъжици стрити гранули. С хомогенизираната кашичка се прави компрес. С него се преспива цялата нощ. На сутринта третираното място се измива и вечерта процедурата се повтаря отново.

Против всякакви възпаления

Против всякакви възпаления, независимо от това дали са вътрешни или външни, босвелия помага. Действа на същия принцип както при успокояване на болката – блокира ензимите, водещи до възпаление.

При възпаления на ставите или кожата може да използвате приготвения мехлем по метода, описан по-горе. Достатъчно е да го нанасяте върху проблемното място по веднъж или два пъти на ден.

Може да приложите директно върху кожата етерично масло от босвелия, разредено с базов маслен извлек. Използва се една част масло от индийски тамян и две части базово масло. Сместа е подходяща и за масаж при ставни възпаления.

Вътрешният прием на маслото или екстракта също помага за по-бързото туширане на възпалителния процес.

Ако приемате екстракт, правете го съгласно препоръките на производителя. За прием на маслото не само при възпаления, но и при всичко заболявания, при които е уместен прием на босвелия, става по следния начин – сутрин и вечер се приемат по една-две капки.

Най-добре е количеството маслен извлек от индийски тамян, предназначено за един прием, да се разтвори в половин чаша топла вода. Към получената течност се прибавя чаена лъжичка мед или кокосово масло.

При спорт, за спортисти

босвелия

Босвелия е незаменима за спортисти.

Добавките с босвелия са изключително ценни за спортистите. Приемът им гарантира забавяне износването на ставния хрущял и гарантира безпроблемно протичане на спортните занимания.

За спортистите билката е задължителна. Тя се комбинира безпроблемно с останалите спортни добавки заради ниската си токсичност и липсата на странични ефекти.

Редовният прием на индийски тамян гарантира на спортистите по-продължителна издръжливост по време на тренировки и оптимално защитени от износване стави. Билката набавя на ставните тъкани всичко, което им е необходимо, за да функционират оптимално.

За кожата

Босвелия има и чудотворно въздействие върху кожата. В него са се уверили жените в Древен Египет, които използвали маслото в повечето от ритуалите си за красота.

Приемана вътрешно билката също повлиява положително на кожата. Стопира окислителните процеси в нея, които са виновни за стареенето й.

Насърчава процесите, свързани с клетъчната регенерация на кожата. Справя се еднакво добре както с възпаленията по кожата, така и с бръчките по нея. Алантоинът в билката омекотява и хидратира в дълбочина.

Масло от босвелия (една част), смесено с две части бадемово масло или друго базово масло, подходящо за кожата (жожоба, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки),  е чудесно средство за масаж. Масажираната с него кожа става гладка и хидратирана.

Няколко капки масло от индийски тамян може да добавите и към водата във ваната, за да подхраните и хидратирате кожата на цялото тяло. Приложението на този метод има и още едно предимство – помага на да се справи със стреса и сковаността на мускулите и ставите.

Босвелия и продуктите с нея за външно приложение са особено подходящи за хората със суха кожа заради способността на растението да насърчава мастната секреция на повърхностния кожен слой.

По този начин сухата кожа е предпазена от дехидратация и преждевременно стареене.

За мозъка

Билката е с доказано положително въздействие и върху мозъка. Тя забавя и стопира дегенерацията на мозъчните клети и по този начин предпазва от куп заболявания и усложнения, свързани с напредването на възрастта. Редуцира и активността на възпалителните процеси, протичащи в мозъчните гънки.

Въздейства директно върху централната нервна система и спомага за ефективно справяне със стреса и негативите, до които той води. Билката се проявява като силен мозъчен стимулант, който допринася за по-лесното справяне със стреса.

Изключително надеждна е при лечение на мозъчни травми заради способността си да инхибира възпалителните процеси в мозъка.

Индийски тамян е изключително мощно природно средство за подобряване на паметта.

В аюрведа е разпространен един способ за подобряване на мозъчната дейност с помощта на билката. За целта се използва малко парченце от нея. Вечерта то се потапя в чаша с вода.

На сутринта се изпива водата, в която цяла нощ се е киснал индийският тамян. Това лекарство подобрява паметта, стопира развитието на дегенеративните процеси в мозъчните клетки и помага да се справим по-бързо със стреса.

За деца

Безопасността на босвелия при вътрешен прием от деца не е категорично установена. Поради тази причина не се препоръчва билката и екстрактът от нея да се дават перорално на деца. Приемът й е възможен от тийнейджърска възраст. Но за сметка на това няма противопоказание за външното приложение на индийски тамян при деца.

Натрошени гранули от билката се разнасят върху вълнено парче плат. Преди лягане то се поставя върху гърдичките на детето. Този компрес повлиява положително при тежка настинка. Освен това ускорява процеса на оздравяване.

За мускули

босвелия

Добавките босвелия спомагат за премахване на болката и напрежението в мускулите.

За доброто състояние на мускулите помага индийски тамян. Екстрактът от босвелия се грижи не само за оптималната подвижност на ставите, но и тази на мускулите.

Това е още една причина билковата добавка да е задължителна за всички спортисти. На тях гарантира избавление от мускулните крампи и всички дискомфортни състояния, свързани с тях.

Билковият екстракт съдейства за тонизиране и на мускулите, които бездействат. В този ред на мисли ще отбележим, че той е подходящ не само за хора, които спортуват активно, но и за тези, които прекарват по-голяма част от времето си на едно място.

При астма и др. дихателни проблеми 

Босвелия е невероятен лек при астма и всякакви дихателни проблеми. Билката успокоява дишането и премахва спазмите. Пациентите, които страдат от коварната астма, облекчение ще изпитат от следния лек – в продължение на пет дни по три пъти на ден ще приемате по една ябълка, напълнена с тамян.

Задължително приемайте всяка от лечебните порции преди да се нахраните. Дозата от лека за деня се приготвя по следния начин – вземете 3 ябълки, издълбайте вътрешността им като запазите изрязаните капачета.

Поставете в тях по лъжичка гранули индийски тамян. Поставете капачетата върху ябълките и ги изпечете във фурна до омекване. Преди всяко хранене приемайте по ябълка. Още след 1-2 приема ще усетите подобрението. (Още топ лекове при астма)

При затруднено дишане и дихателни проблеми опитайте следния компрес – намокрете кърпа с оцет. Поръсете я с черен пипер и счукани гранули индийски тамян. Този компрес прикрепете към гърдите и останете с него цяла нощ. На следващия ден може да повторите процедурата.

При дихателни проблеми помага и масло от босвелия. Препоръчват се инхалации с него като продължителността на процедурата е 10 минутки. За извършването й е необходима една капка от маслото.

Установено е, че приемът на екстракт от коментираната билка не само разрежда значително астматичните пристъпи, но и редуцира тяхната тежест.

Действие против рак

Изследванията показват, че босвелия има положително въздействие при рак. Въпреки обнадеждаващите резултати, тази хипотеза все още е в процес на доказване. Установена е способността на индийски тамян да блокира въздействието на най-смъртоносния ензим в нашето тяло 5-липоксигеназа.

Той води до куп заболявания не само като астма, остеопороза, чревни проблеми и артрит, но и до коварния рак. За съжаление с начина си на хранене съвременният човек насърчава производството на 5-липоксигеназа от организма.

Всъщност процесът, свързан със синтеза на смъртоносния ензим, е в резултат от естествената защитна реакция на тялото ни срещу излишъка от арахидонова киселина. Тя се образува в тялото ни в резултат от консумацията на червени меса, яйчен жълтък и черен дроб.

Свещената босвелия блокира производството на тези вредни вещества, а това е най-добрата превенция от рак.

Тя допринася и за самоунищожението на раковите клетки като същевременно с това не засяга останалите здрави клетки. Билката съдейства за туширане на растежния фактор, който е основна движеща сила за коварните туморни клетки.

За предпазването от рак има значение и избягването на всякакви хронични възпаления. Билката босвелия е една чудесна алтернатива за избягване на всички тези усложнения – ето още една основателна причина да я включите в менюто си.

Последни изследвания показват, че индийски тамян е изключително добро превантивно и терапевтично средство при рак на дебелото черво, матката, пикочния мехур и простатата. Със същата ефективност действа и при множествена миелома.

При болест на Крон

При болест на Крон босвелия повлиява положително заради двуаспектното си действие върху имунните клетки. Билката от една страна инхибира онези клетки на имунната система, които са отговорни за възпалителните процеси.

А от друга страна насърчава производството на тези клетки, които стопират развитието на възпалителните процеси.

Заради това свое въздействие босвелия е ценена като лек на ревматоиден артрит. И в двата случая  приемът на индийски тамян е най-добрият избор, предлаган от природата.

При колит и възпаление на червата 

босвелия

Босвелия повлиява положително при колит и възпаление на червата.

Установено е, че билката намалява възпалението в червата благодарение на мощните противовъзпалителни агенти, влизащи в състава й.

Заради подчертаното си противовъзпалително и болкоуспояващо действие, лекът се прилага с висока ефективност и при колит. ( Подробно за лечение на колит по методите на официалната и народната медицина)

Като цяло употребата на индийски тамян се препоръчва при всякакви стомашни проблеми, включително и за справяне с чревни паразити.

Продукти с босвелия, приложение, цена, разновидности

Ако вече сте твърдо решени да включите босвелия в здравословния си режим, знайте че тя се предлага на пазара под различна форма. С начина на приложение на отделните разновидности и техните цени ще Ви запознаем по-долу в текста.

При избора на добавка е добре да сте запознати с основния критерий а именно количеството на босвелова киселина и степента й на усвоямост от тялото.

Трябва да сте наясно, че тя не се усвоява пълноценно, тъй като не се абсорбира напълно от кръвния поток.

Основно предизвикателство пред производителите на добавки с индийски тамян е увеличаване на бионаличността на важните в него киселини.

За целта се използват уникални технологии за добиване на суровината. И в резултат от това се усвояват поне 52% от киселините, съдържащи се в босвелия. Основната цел на производителите е този ефект да се постигне само с приема на една капсула от 100 мг на ден.

Производителите продължават усърдната си работа в насока увеличаване на бионаличността и размера на киселината в продуктите си, като едновременно с това се придържат и към терапевтичната доза.

Босвелия като билка

Босвелия като билка ще откриете във вид на гранули. Артикулът е достъпен в аптеките, магазините за здравословни продукти и онлайн. Може да го закупите и от сайта на Билки.бг.

Там цената на 50 грама от суровината (смолата е във вид на гранули) е 5,44. Сто и двадесет грама струват малко над 11 лв.

Употребата й се препоръчва при ставни болки и свързаните с тях заболявания, както и проблеми с цикъла, хемороиди, язва, колит, кожни проблеми, жълтеница, туберкулоза.

От билката във вида на смола може да си приготвите лек като една част от нея (25 грама) разтворите в 4 части (100 мл) медицински спирт. Киснете двата компонента в продължение на поне 5 дни преди да започнете да приемате приготвеното лекарство.

От него се приема трикратно по 20 капки. Количеството за еднократен прием се разтваря предварително във вода преди да се погълне.

Босвелия на “Хималая” – Boswellia serrata шалати, капсули, екстракт

Босвелия

Босвелия на Хималая е една от популярните добавки.

Босвелия на „Хималая“е друг продукт, съдържащ свещената билка. Използваният в тези капсули екстракт е извлечен от билката Boswellia serrata шалати, която е с най-високо съдържание на ценната босвелинова киселина.

Аюрведичната добавка се препоръчва за поддържане на нормалната ставна функция и като средство за успокояване на болката, която предизвикват ставните заболявания. Тя е чудесното природно решение за грижа за ставите и за подкрепа на дихателната система при наличието на специфичен проблем или с цел превенция.

Производителят препоръчва ежедневен прием на общо две капсули. Във всяка от тях се съдържат по 125 мл от екстракта на ценната билка.

Ограничение за приема на добавката има единствено за бременни и кърмещи пациентки. Както и за всички лица на възраст под 14 години.

Цената на опаковка, съдържаща 60 капсули босвелия, е точно 10 лв.

Препоръчително е употребата на този продукт да продължи 2-3 месеца, след което да се направи прекъсване от месец.

Тинктура от босвелия

Тинктура от босвелия е друг популярен продукт, достъпен както в аптечната мрежа, така и онлайн. Цената на опаковка от 100 мл е 12 лв.

Този водно-етанолов извлек (62 градуса) се препоръчва на хора, извършващи тежък физически труд. При тях ставите са подложени на свръх натоварване. Както и при хората, които спортуват активно или тези, които се оплакват от наднормено тегло.

За всички тях е добра алтернатива приемът на тинктура босвелия. Продуктът съдържа смола от кората на индийско тамяново дърво, чийто полезни вещества са извлечени чрез накисване в спиртна течност.

Препоръчително е по два пъти на ден да се приемат по 60 капки от този продукт. Количеството е добре да се разтвори във вода. Задължително се спазва предписаната дозировка.

Дневната доза от 120 капки набавя на тялото 1000 мг босвелия. Продуктът може да се съчетае с останалите назначени медикаменти. Но в никакъв случай не може да ги замести. Добавката не се препоръчва на лица под 18 години.

Boswellia Resin Extract

Boswellia Resin Extract на Солгар е друга възможна алтернатива. Билковият екстракт, вложен в тази добавка, е извлечен по патентован от компанията метод. Използван е сок от прясната билка, който е смесен със стандартизиран екстракт.

Резултатът е висококачествен продукт с висока степен на усвояемост от човешкия организъм.

За дълготрайно запазване свежестта на билката, в екстракта са вложени естествени антиоксиданти. Препоръчваното количество за прием е по една капсула дневно, която се приема задължително по време на хранене.

Продуктът на Солгар се счита за един от най-качествените на нашия пазар заради високата степен на усвояемост  на активния компонент. А това, разбира се, се дължи на уникалния начин на извличане на екстракта.

Опаковка с капсули, достатъчни за двумесечен прием (60 броя), струва 49 лв.

Пюрвитал артроактив на капсули

босвелия

Пюрвитал артроактив съдържа босвелия.

Пюрвитал артроактив е друг изключително ценен за здравето на ставите продукт, който осен екстракт от босвелия, съдържа и други полезни за костно-ставния апарат хранителни вещества.

Комплексът намалява оплакванията, свързани със скованост и намалена подвижност на ставите. Съдейства за изграждане на ставния хрущял и намалява разлива на течността, намираща се между ставните връзки.

Очакван резултат от приема на тази добавка и бързо потушаване на болката и спадане на отока.

Освен коментирания екстракт от индийски тамян, тази добавка съдържа още важния за костната плътност глюкозамин, витамин Ц ( за подкрепа на имунната дейност и насърчаване на колагеновия синтез), зелен чай (действа превантивно срещу клетъчното рушене).

Други полезни съставки са – розмарин, селен, артишок, дяволски нокът, екстракт от гроздови семки, колаген хидролизат и хондроитин сулфат. Всички те повлияват положително върху здравината на ставите, мускулите и сухожилията.

Препоръчваното дневно количество от тази добавка е по 1-2 капсули на ден, които задължително се поглъщат с вода.

Опаковка Пюрвитал артроактив, съдържаща 80 капсули, струва 37 лв.

На капсули от Now Foods

босвелия

Босвелия на Now Foods е друг популярен продукт.

Босвелия капсули на  Now Foods е друг популярен продукт. Опаковка с 60 капсули се предлага на цена от 39 лв.

Препоръчително е на ден да се приемат по 3 броя от 250 мг-овите капсулки. Продуктът е подходящ за вегетарианци и такива с непоносимост към глутен.

Употребата му се препоръчва на пациенти със ставни заболявания, улцерозен колит, астма. Подходящ е и за хора, които желаят да свалят килограми.

Босвелия на Safe herbs

Босвелия на Safe herbs е друга алтернатива на билковите препарати с индийски тамян. Всяка капсула съдържа 250 мг от ценния екстракт.

Производителят препоръчва по два пъти на ден да се приема по една капсула и твърди, че това количество е достатъчно за поддържане здравето на костно-ставния апарат.

Опаковка, съдържаща 60 капсули, струва точно 14 лв.

Клей от босвелия

босвелия

Клей от босвелия се добива от кората на индийското тамяново дърво.

Клей от босвелия, известен още като тамян, се препоръчва за употреба като помощно средство при артрит, болезнен цикъл, астма, колит, болест на Крон и възпаления на дихателните пътища.

По три пъти на ден се препоръчва да се приема по една малка лъжичка, пълна с лечебните гранулки. Малките топченца се приемат едно по едно, като се поглъщат с малко количество вода. Тази процедура се изпълнява четвърт час преди прием на храна.

Курсът на лечение с това средство продължава осем седмици. След това се прави пауза от две седмици и се повтаря отново. В случай на появата на оплаквания като постоянно главоболие, виене на свят и кожни обриви, приемът се преустановява незабавно.

Цената на пакетче 50 грама от клея е 4,75 лв.

Босвелия и джинджифил: Форфелкс 

Босвелия и джинджифил е една невероятна комбинация, предлагаща всичко необходимо на ставите ни, за да функционират безпроблемно.

Джинджифилът, както и индийски тамян, е мощно природно противовъзпалително средство. Лечебният корен усилва действието на босвелия по отношение редуциране на болката и оточността на ставите.

Синергичната комбинация на Форфлекс съчетава полезните ефекти на двете билки. Действието им е усилено от прибавения глюкозамин. Както е известно неговото количество намалява след 40-годишна възраст и това води до куп ставни проблеми.

Използваният в добавката глюкозамин е във възможно най-чистата и ефективна за усвояване форма – хидрохлорид. Производителят гарантира пълноценното й усвояване и използване за нуждите на костно-ставния апарат по възможно най-добрия начин.

Добавката насърчава изграждането на ставния хрущял и същевременно с това осигурява лекота на движенията. (Подробно за ползите и приложенията на невероятни джинджифил – всички начини за лечение с него+още приложения)

Противопоказания на босвелия, странични ефекти

Boswellia предлага изобилие от полезни свойства и продуктите с нея са почти лишени от странични ефекти и противопоказания.

Препарати на базата на аюрведичната билка на практика не предизвикват алергични реакции. Тяхната употреба не се препоръчва само в случай на индивидуална непоносимост, както и по време на бременност, в периода на лактация и при деца под 12 години. При някои производители възрастовата граница е по-висока. Съобразете се с техните предписания.

Преди да започнете терапия с индийски тамян е добре да проверете наличността на непоносимост или алергични реакции към билката.

За тази цел приложете към гънката на ръката малко количество от продукта, съдържащ Boswellia. Ако в рамките на деня върху третирания участък не се появят симптоми на алергия като обрив и зачервяване, може спокойно да използвате продукта.

Не забравяйте, че препаратите на базата на индийски тамян са средство за алтернативно лечение.

Преди започване на лечебния курс с тях се препоръчва да се консултирате със специалист, за да се определи правилната за Вас дозировка, продължителността на курса.

Пристъпете към лечението едва след като се уверете, че лечението няма да причини вреда на здравето Ви.

Също така е необходимо да се направи консултация със специалист в случай, че страдате от едно от следните заболявания: псориазис, витилиго, болест на Паркинсон, системен лупус еритематозус, множествена склероза или онкологично заболяване.

В тези случаи защитните сили на организма са предела си и приема на индийски тамян може да усложни състоянието Ви.

Босвелия разрежда кръвта и това нейно свойство всъщност е противопоказание за приема й от хора, имащи проблеми със кръвосъсирването.

При бременност?

Екстрактът от босвелия има способността да увеличава притока на кръв към матката. Известна е способността му да симулира менструация и поради тази причина не се препоръчва за прием при бременност.

Намалява действието на ибупрофен и др. препарати

Паралелният прием на босвелия с ибупрофен и други подобни препарати с обезболяващо действие не е добра идея.

Поради силно изразеното си противовъзпалително действие, аюрведичната може да измести напълно синтетичните противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, диклофенак), които обикновено се предписват за успокояване на болката при артрит, артроза и други ставни проблеми.

Мнения на хората, отзиви

С цел да бъдем максимално полезни ще се спрем на мненията и отзивите на потребители, приемали босвелия. Не забравяйте, че ефективността на добавката, както и на всеки друг препарат, може да е различна. За това по-добре се консултирайте предварително със специалист и не залагайте единствено на мненията от форумите.

Веселина Ангелова споделя, че преди месец почувствала силна болка в коляното. За нея било невъзможно да извършва ежедневните си дейности заради нетърпимите болки. В аптеката й препоръчали босвелия.

И въпреки, че тя била скептично настроена, закупила добавката и започнала да я приема. Точно след седмица от нетърпимата болка нямало и следа.

Лилия Радкова също е сред доволните и споделя, че и при нея приемът на индийски тамян е довел до невероятен ефект, който настъпил само след месец.

Наталия разказва, че решила да опита босвелия, тъй като се впечатлила силно от статия в интернет, посветена на билката.

Причината тя да посегне към добавката са силни болки във врата и коленете. Тя споделя, че още на третия ден усетила облекчението и забравила за нестероидните противовъзпалителни.

Приемала добавката в продължение на десет дни и след преустановяване на приема й болката се завърнала със същия интензитет. Изводът, който Наталия прави за себе си е, че босвелия е ефективна при ставни болки, но трябва да се приема продължително.

Ванвел пише в БГ мама, че преди време пила босвелия в комбинация с хондроитин сулфат и ставните болки наистина заглъхнали. Направила е само един курс и не се е наложило да го повтаря.

Още информация за босвелия може да получите, използвайки следните наименования – на латински, немски, английски и испански език: Boswellia. На руски език – Босве́ллия. На гръцки език –  Βοσουελλία.

Искрено се надявам, че тази информация е била полезна за Вас и ще Ви помогне да се справите със здравословните си проблеми, както и с тези на вашите близки.

Ако намирате тази статия за босвелия за полезна, може да я споделите със своите приятели в социалните мрежи. Благодарим Ви!

Босвелия – свещената билка, която цери артрит, астма, колит и още куп болежки
3.6 (72%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Босвелия – свещената билка, която цери артрит, астма, колит и още куп болежки

 1. Благодаря за статията.
  Ориентирам се веднага към прием на Босвелия
  След месец ще Ви изпратя становище – помогна ли ми да намалеят болки,скованост и други неприятни изживявания.
  Много се радвам на Вашите статии и те са ми голяма утеха и надежда.
  Желая Ви много успехи и никога да не изпитвате болки.

 2. Статията ми беше много полезна от 16.03 съм започнала да пия Босвелия на Хималая. На опаковката няма подробна информация и малко със страх я започнах ,имам двустранна коксартроза с надежда болките да отшумят .

 3. Благодаря, за полезната статия.Моля, напишете вашето становище за маслените форми на Босфелия /масло от тамян/.Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *