Ad Clicks : Ad Views :

Обложен език: Защо тялото ни изпраща този сигнал и кога трябва да се страхуваме

/
/
/
183 Views

Обложен език, побелял, нацепен или с петна, какво означава. 𝚯 Налепи при деца. 𝚯 Кога говорим за гъбички и кога за болен черен дроб? 𝚯 Почистване и лечение с народна медицина

Още в текста: 𝚯 Червени точки.

𝚯 Жълт, зелен и кафяв език. 𝚯 Лош дъх и сухота в устата. 𝚯 Хомеопатия, лекарства. 𝚯 Горчив или кисел вкус в устата. 𝚯 С болки в гърлото. 𝚯 Дисбактериоза. 𝚯 Прехапан, парещ, изприщен език и др. симптоми.
Защо ми побелява езика. Симптомът обложен език
Вероятно сте чували, че по цвета и състоянието на езика се правят изводи за здравето на човека. Това е абсолютно вярно. В този материал ще се спрем на симптома обложен език. Вероятно поне веднъж Ви се е случвало да се събудите с побелял език.
Най-простото обяснение за побеляването на езика е намалената функция на слюнчестите жлези през нощта. Това води до образуването на налепи, които са резултат от жизнената дейност на бактериите, образуващи плака.

Състоянието, познато като обложен език, може да бъде придружено от неприятна миризма в устата.

Дебелината, цветът и местоположение на плаката са определящи фактори за установяване на конкретния здравословен проблем. На разновидностите на плаката и нейното значение ще се спрем в текста.

При липса на заболяване белият налеп по езика се отстранява след миене на зъбите. Повторното образуването на плака през деня не се наблюдава, освен ако няма нарушения в работата на органите и системите в организма.

Най-голям брой патогенни бактерии се натрупват в основата на езика, тъй като в тази част движенията са силно ограничени. Плаката в тази област има най-голяма дебелина.

Ето защо при миене на зъбите трябва да обърнете внимание и на основата на езика. Но в някои случаи ежедневното миене на зъбите и грижливото почистване на устната кухина се оказват недостатъчни.

Ще разгледаме подробно симптомите, при които обложен език се приема за патологичен процес и съответно да се вземат мерки за лечение на конкретното заболяване.

Обложен език при дете. Бял или жълт език

Обложен език при дете е състояние, което не бива да Ви кара да изпадате веднага в паника.

Езикът на децата, включително и на бебета, има бледо розов цвят. Ако налепите са едва забележими и изчезват след почистване на устната кухина и хранене, няма повод за притеснение от страна на родителите.

Но ако това не се случи, сигурно е, че в детския организъм протича патологичен процес и трябва да се потърси лекар.

Малките деца изучават света с уста. Поради тази причина те са особено податливи на инфекции. Микробите попадат през устата в тялото им. Това води най-вече до заболявания на стомашно-чревния тракт.

Ако симптомът обложен език при дете се наблюдава заедно с изоставане в ръста или теглото, липсата на апетит и повишено желание за консумация на сладкиши, сигурно е, че става въпрос за някакво заболяване.

Ако детето се оплаква от болки в пъпа, често гадене и повръщане, редуващи се диария и запек в този случай Вашият лекар ще провери вероятността за паразитни инфекции и стоматит. Последното заболяване се среща все по-често при деца, особено при бебета.

Бял език при дете може да сигнализира не само за стоматит, но и за язви по лигавицата. Съпровождащите оплаквания най-често са болки в гърлото и чувство за парене в устата.

В този случай по-малките деца се хранят лошо или изобщо отказват да се хранят и плачат постоянно.

Ако детето изпитва постоянно студ и белият налеп е в предната част на езика или от двете страни, вероятно става въпрос за дихателно заболяване.

Обложен в основата език показва, че детето има проблем с дебелото черво. Ако белият налеп се намира в средата, това говори за нарушение във функциите на червата.

При наличието на дебел бял слой по езика е сигурно, че детето страда от вирусно заболяване. По размера на налепа може да се определи степента на заболяването.

Ако налепът заглъхва, това означава, че малкият пациент скоро ще се възстанови.

Жълта плака по езика на децата се появява поради същите причини за оплакването и при възрастни.

При кърмачета е възможно езикът да пожълтява след началото на храненето. Тази реакция често се дължи на консумацията на тиква и моркови. Но това не продължава дълго.

Обложен език при дете
Обложен език при дете може да се дължи и на лоша орална хигиена.

Жълт език при деца може да се дължи на консумацията на бонбони и близалки. В такъв случай оцветяването изчезва до няколко часа.

Но ако всички тези причини са изключени, за установяване на причината е необходимо да се проследи общото състояние на детето.

Повод за притеснение и е промяна в поведението на дето. Сред вероятните причини за жълт език при дете са:

  • Хемолиза на новороденото – това е физиологична жълтеница, която се дължи а високата концентрация на билирубин в кръвта. Ситуацията обикновено се нормализира дни след раждането.
  • Жлъчна дискинезия – детето плаче и е раздразнително, от време на време се оплаква от болки в корема, гадене, липса на апетит.
  • Дехидратация – може да се дължи на инфекции, включително и на тези, които протичат с повръщане, диария.
  • Стоматит – обикновено плаката при него е бяла, но не е изключено и да пожълтее.
  • Паразитни инфекции

Каквато и да е причината не предприемайте самолечение, а заведете детето на лекар.

Накратко за разнообразието от причини

Причините за обложен език са наистина много. На първо място е недобрата орална хигиена. Неглижирането на хигиената на устната кухина създава благоприятна среда за развитието на бактерии.

Ежедневната адекватна орална хигиена на устната кухина ще Ви отърве от неприятния бял филм без да посещавате лекар. Разбира се, това е постижимо, ако не става въпрос за заболяване.

Сред възможната причина за образуването на бели плътни налепи е лихен планус. Това са налепи, които обикновено се появяват във вътрешността на бузата, но стигат до езика и причиняват куп други усложнения.

Всяка дисфункция на вътрешните органи също може да се окаже провокатор на проблема.

Гъбичните инфекции са още един провокатор на симптома обложен език. Недостиг на витамини или навлизане в менопауза са други възможни причини за побеляването на езика.

Възможни болести и причини за налепи по езика

обложен език
Причините за обложен език са различни.

Налеп по езика, който не изчезва след измиване на зъбите, сигнализира за протичащи патологии в организма. За възможните болести, които предизвикват това, се прави изводи по местоположението на налепа.

То позволява дори да се получи информация и за това кои органи не функционират нормално.

Налеп в края на езика сигнализира за проблеми, свързани с дихателната система. Неприятната плака може да се окаже и знак за наличието на сърдечно-съдови заболявания.

Ако тя е локализирана в лявата страна на езика, сигнализира за наличието на смущения в дейността на черния дроб, а в дясната страна – на панкреаса.

обложен език
Локализацията и вида на налепа по езика показва кой вътрешен орган или система боледува.

Гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника са възможните причини за обложен език, ако налепът е локализиран в основата на мускулния орган. В този случай той обикновено придобива сивкав оттенък.

Когато покритието е неравномерно, вероятен виновник е гъбична инфекция.

Обложен език и болки в гърлото: Гнойна ангина, грип, сливици, бронхит

Обложен език и болки в гърлото сигнализират за вирусна или бактериална инфекция, поразяваща дихателната система. Покритието по повърхността на езика се появява, когато болестта стане хронична. Съпътстващо оплакване са болките в гърлото и болезненото преглъщане.

Най-често обложеният език се дължи на гнойна ангина. Това е един от първите симптоми на заболяването. Белите налепи се прикрепват не само върху повърхността на сливиците, но и върху тази на езика. При преглед специалистът установява наличието на налепа и причината за него – гнойна ангина.

При тонзилит ( възпаление на сливиците ) се наблюдава специфично покритие не само върху сливиците, но и върху езика.

Върху него често се забелязват червени точки. Важно е това заболяване да се третира своевременно, за да се избегнат усложнения.
Обложен език е оплакване, с което се свързва и симптоматиката при ларингит или фарингит.

 

Тези заболявания са свързани съответно с инфекции на ларинкса или фаринкса. С развитието им се появява гъста микробна плака върху езика. Тя е в резултат от общата интоксикация на организма.
Друга възможна причина е бронхит. В случая налепите могат да са провокирани от вируси, алергени или токсични вещества, които са в основата на развитието на бронхит.

Настинка или грип е друг възможен фактор, причиняващ обложване на езика. Първите симптоми обикновено са свързани със суха кашлица, а след няколко дни започват да се отделят секрети. Пациентът усеща слабост.

Белите налепи се появяват в резултат от присъствието на вируси в тялото. Продължителната кашлица също може да стане причина за появата на налепи по езика.

В случая, за да се избавите от тях, трябва да излекувате основното заболяване. Препоръките за правилно лечение включват прием на много течности, почивка, овлажняване на въздуха в помещението, в което се намира пациентът.

Бял, побелял език в централната част или неравномерно: Гъбички по езика, кандидоза.

обложен език кандидоза
Кандидоза също може да е причина за обложен език.

Кошмарната кандидоза често засяга устната кухина. Започва с появата на малки бели зрънца. Най-често локализирани по езика. При опит да бъдат премахнати се вижда възпалената лигавица, която е силно зачервена.

Гъбички по езика засягат най-вече неговата централна част. В тази област обикновено е съсредоточено най-голямо количество бели налепи.

В борбата с млечница най-ефективни са антисептичните и антимикотичните препарати. Локалните антисептици могат да доведат до привикване, затова е добре те да се подменят периодично.

Лечението се осъществява със специални разтвори за изплакване и подсилване на имунната система.

Упоритата млечница може да протича и с бели петна в основата на езика. Пациентът се оплаква още от парене.

Много често кандидоза се развива след дълъг прием на антибиотици, други лекарства и орални контрацептиви. В рисковата група са и хората, които злоупотребяват с алкохол, болните от ХИВ, пациентите с хиповитаминоза, дисбиоза и други заболявания.

 

Бял, сив или жълт език: Гастрит. Язва 

Гастрит и язва са други две заболявания, протичащи със симптома обложен език.

В основата на тези две патологии е възпаление на лигавицата на стомаха. При гастрит възпалителният процес става причината за тежест в корема и силна болка. Повръщане и оригване са други два неприятни симптома, свързани със заболяването.

То засяга пациенти от всички възрасти. До голяма степен е обусловено от погрешна диета. Протича в остра и хронична форма.

При остра форма на гастрит е налице сиво-бял налеп, който е с много дебело покритие. Специфично в случая е, че връхчето на езика е напълно чисто от налепи и дори този участък е по-сух. Придружаващ симптом е повръщането.

При хронична форма на гастрит е характерно покритие на езика в жълто-бял или сиво-бял цвят. Наблюдава се още възпаление и малки зрънца по езика, които приличат на червени петна. Съпътстващи симптоми са оригване, тежест в стомаха, болка в пъпната област и на други места.

За гастрит с повишена киселинност в стомаха, типични оплаквания са оригване, болки в слънчевия сплит, които се усилват след хранене. Пациентът често има разстройство.

Гастрит с ниска киселинност е придружен от къркорене на червата и гадене сутрин, лош дъх и бяло покритие на езика. Болки в областта на стомаха също допълват клиничната картина.

Небалансирана диета, вредни навици и генетични фактори предразполагат към язва – другото заболяване, с което се свързва появата на обложен език.

Влошаване на това заболяване се наблюдава най-често през есента или пролетта. Стомашният дискомфорт обикновено е най-силен преди и след обилно хранене.

Обложен език
Гастрит или друг стомашен проблем също може да стане причината за обложен език.

Както и при останалите стомашни заболявания, има оплакване от киселини, повръщане. Възможно е образуването на плака върху езика. В основата му се появява бяло-сив налеп, който е изключително плътен. Неприятното усещането, което изпитва пациентът, е свързано и с парене.

Той се оплаква от така наречените „болки на  глада“, които отшумяват след хранене.

Липсата на лечение води до тежко увреждане на стомашната стена. В този случай операцията е неизбежна. (Задължително прочетете и този изчерпателен материал, посветен на симптома обложен език)

Сив език: Колит, сърдечно-съдови заболявания и анемия

Други две заболявания на храносмилателните органи, с които се свързва появата на симптома обложен език, са колит и ентероколит (на второто ще се спрем по-долу).

Първото заболяване протича с възпаление на дебелото черво и куп неприятни симптоми като подуване на корема, къркорене на червата, често гадене и дори повръщане.

Типично за пациентите с колит е появата на сив налеп по езика. Появата му съвпада със значително влошаване на дъха.

Тънък слой на налепа е сигнал за начална форма на заболяването. И обратно – дебел слой на налепа сигнализира за хроничен проблем. Тази закономерност важи не само за заболяването колит, но и за всички останали заболявания, свързани със симптома обложен език.

Сивият език може да е признак за малокръвие. В случая той придобива типичната за патина тоналност, която говори за анемия.

Посивяване на езика се приема и като сигнал за сърдечно-съдов проблем.

Жълт език: Ентероколит, чернодробна недостатъчност и жлъчни заболявания

Оплакването се появява и при заболяването ентероколит. За разлика от колита при него възпалението обхваща целия тракт. В случая оплакването обложен език е свързано с появата на жълтеникав налеп.

Но симптомът жълт език сам по себе си не е критерий за поставяне на диагноза за конкретно заболяване. В случая диагностични изводи се правят на базата на куп други изследвания и локализацията на налепа.

Ако налепът е локализиран в основата на органа, по всяка вероятност става въпрос за ентероколит.

Пожълтяване на езика в средата е сигнал за язва или гастрит. Когато обагрянето в типичен жълт цвят е локализирано по цялата повърхност, възможна причина за него е заболяване на жлъчката или на черния дроб.

За пожълтяване на езика вина може да има и консумацията на определени храни (оцветени в жълто) или течности (чай, кафе) и дори алкохол. Жълтият език не е изключено да се дължи и на тютюнопушене.

Но ако причината не е заболяване, оплакването няма постоянен характер и обикновено изчезва за кратък период.

Разбира се, под въздействието на конкретния фактор, пожълтяването се появява отново.

Лоша орална хигиена, наличието на кариеси и възпалени венци, също отключват пожълтяване на езика. Ако специфичното оцветяване не отшуми до 2-3 дни, запишете си час при стоматолог и гастроентеролог.

Гъсти жълти налепи, образуващи плътен покривен слой върху повърхността на езика, сигнализират за чернодробна недостатъчност. Оплакването се наблюдава на фона на емоционални разстройства, липса на апетит и усещането за физическа слабост. Това са симптомите, с които протича първи етап на чернодробна недостатъчност.

На втория етап се наблюдава още жълтеница и повишена оточност.

Най-тежка е клиничната картина в по-късните стадии на болестта. Тогава се наблюдават дълбоки метаболитни нарушения, обусловени от промените във вътрешните органи.

Пациентът може дори внезапно да загуби съзнание. На този етап езикът е обложен в жълто или бяло. Дъхът има типичен мирис на амоняк.

Бял език и повишено слюноотделяне: Стоматит

Заболяването стоматит често става причина за появата на бял налеп по езика. Предизвикват го фактори като липса на витамини в организма, чревни инфекции, стрес, злокачествени заболявания, промени в метаболизма и увреждане на лигавицата на устната кухина.

Язвите, причинени от зъбен кариес, лошо проведено лечение на зъбите, дисбиоза, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, са само част от провокиращите фактори.

Зачервяване и болка – това са първите симптоми. Възпалението се локализира по повърхността на езика, венците и бузите.

При лека форма е засегната само определена част в устната кухина. Но по-късно засегнатите зони стават повече.

бял език
Бял език и повишено слюноотделяне доказват наличието на стоматит.

Допълнителните общи симптоми, които съпътстват стоматит, са обща слабост на пациента, повишена температура и главоболие. Всички форми на заболяването предполагат образуването на бели петна върху езика и повишено слюноотделяне.

За да се справите с болестта е необходима стоматологична намеса, включваща отстраняването на зъбната плака. След това устната кухина се обработва с антисептик.

До пълното възстановяване на пациента трябва да се избягва консумирането на храни, които могат да причинят дразнене на лигавиците.

Заболяването стоматит може да бъде причинено дори от алергична реакция. Като част от профилактиката се разглежда изключването от диетата на храни, които са потенциален алерген.

Спазването на прости хигиенни правила пречи на развитието на стоматит. Както и на свързаните с него бели петна по езика.

Оцветяване от храната и глад за сладко: Дисбактериоза, гъбички

Образуването на петна върху повърхността на езика невинаги се дължи на заболяване. Те може да са провокирани от консумацията на определена храна.

Побеляване на езика се наблюдава при хората, които консумират много извара или други млечни продукти. Консумацията на мляко е основната причина за поява на млечница (гъбички) в устата на бебетата.

Постоянният глад за сладко е сред топ факторите за проява на симптома обложен език. Пациентите, които злоупотребяват със сладкиши, често се оплакват от дисбактериоза.

В резултат от повишеното количество захари, в устната кухина се създават идеални условия за развитието на гъбички. Събралите се бактерии бързо се трансформират в плака.

Проблемът е разрешим след консултация с гастроентеролог, който назначава специално лечение и диета. Необходимо е и посещение при стоматолог за почистване на зъбната плака.

Петна по езика (червени точки). Червен плосък лишей и др.

Появата на червени точки по езика може да e обусловена както от сериозно заболяване, така и от фактори, след чието премахване, те изчезват.

Не е изключено да са провокирани от алергия към дадена храна или непоносимост към съставка в пастата и водата за зъби. Травма на езика и изгаряне също може да причини неприятните червени петънца. Носенето на протези често провокира проблема.

Стоматологични интервенции, тютюнопушене, консумация на горещи и пикантни храни също може да става причина за появата на червени петна по езика.

Симптомът обложен език не е изключено да се прояви и при наличието на заболяването лихен планус. То се изразява в появата на червен плосък лишей. Цветът на засегнатите от това заболяване кожни участъци обикновено е в пурпурно лилава тоналност.

Обривите, които се появяват, са с папулозна структура. Лезиите най-често се сформират в областта на китките, подлакътниците, скалпа на косата, ноктите и устната кухина.

Образувалите се плаки са с неправилна форма и блестяща повърхност. Пациентът се оплаква от болка и усещане за парене в засегнатата зона.

За появата на червен плосък лишей вина имат физични и химични фактори. Кожното раздразнение може да е провокирано, както от натиск върху конкретното място, така и от дадено агресивно вещество (съставка в лекарства, козметика и др.).

Няма връзка с расовата принадлежност на пациента. Но е установена връзката на лихен планус със стресовите ситуации и спада на имунните нива.

Това заболяване обикновено отшумява в рамките на 8 месеца или най-много година. Но в по-тежки случаи може да се наложи специфично лечение или когато протичането му е свързано с дискомфорт и болка за пациента.

Най-често терапевтичният курс включва третиране с кортикостероид, антибиотици и приложението на физиотерапевтични методи. (Още за видовете лишеи – причини за възникването им и лечения )

Нацепен език при болен панкреас

Ако забелязвате улейчета по езика си, знайте че те най-често сигнализират за болен панкреас.

При острата форма на панкреатит се наблюдават налепи по езика в бял и жълт цвят. Пациентът се оплаква от сухота в устата. Освен това се променят и вкусовите му възприятия. В допълнение към тези неприятни оплаквания е острата болка в левия горен квадрант.

При хроничната форма на панкреатит езикът е покрит с бял налеп. Появата му е свързана с хиповитаминоза и метаболитни нарушения.

Разранен, прехапан език

Появата на петна по езика може да се дължи и на неговото разраняване. Травмираният участък придобива по-тъмен цвят. Но проблемът отшумява до дни или след окончателно отстраняване на конкретния дразнител.

Често разраняването на езика е предизвикано от неудобни зъбни коронки, пломби или протези. Неправилната захапка също може да е причина за разранения език.

Неволното прехапване на езика е друга причина за появата на петно с яркочервен цвят.

Подут език: Болна щитовидна жлеза, алергия или тумор на мозъка

Подут език е друго неприятно състояние, сигнализиращо за сериозен проблем. Ако езикът е подут в двете си странични крайни части, причината за това е болна щитовидна жлеза.

Ако по неговата повърхност остават отпечатъци от зъбите, това е сигнал, че щитовидната жлеза или черният дроб не функционират нормално.

В случай на внезапно подуване, което е осезаемо, вероятно става въпрос за алергична реакция към даден алерген – храна, лекарство или фактор от околната среда (полени, акари и др.).

Прекомерно подуване на езика, което причинява дискомфорт на пациента, обикновено сигнализира за развитието на тумор в мозъка.

Удебеляване на долните венички на езика показва наличието на сърдечен проблем.

Налепи и сухота в устата (сух и обложен език ) при диабет, анемия или др. заболявания

Ако симптомът обложен език е придружен с необичайна сухота на устната лигавица, задължително се консултирайте със специалист. Сухотата в устата е един от симптомите на подмолния диабет.

Двете оплаквания – сух и обложен език не е изключено да се дължат на анемия. Недостигът на желязо, витамин В6 и важни за човешкото тяло минерали, често става причина за обложването на езика и усещането за сухота в устата.

Но списъкът със заболяванията, свързани с този комплексен проблем, не се изчерпва до тук. Той може да се проявява и в резултат от заболяване на стомашно-чревния тракт, обезводняване, болна щитовидна жлеза, панкреатит, алергия или гъбична инфекция.

Приемът на антибиотик и други силни медикаменти често става причината за сух и обложен език. Но каквато и тя, трябва да се определи от специалист.

Парещ език при глосалгия

Появата на оплакването парещ език се свърза със заболяването глосалгия, което отскоро е известно в медицинската терминология и като стомалгия.

Това е изключително неприятно заболяване, което освен с постоянно парене, протича и със загуба на вкусовите възприятия, неспособност за местене на езика и прекомерна сухота в устата или повишено отделяне на слюнка.

От това заболяване застрашени са най-вече жените на възраст 40-50 години. Не е установен точният механизъм за възникването му, но е ясна връзката между глосалгия и стреса. Особено висок е рискът за пациенти, страдащи от хронична умора.

Те се оплакват освен от парене в устната кухина още и от често главоболие. Повишена и е нервната им чувствителност.

Глосалгия протича с усещането за метален вкус в устата – симптом, на който често не обръщаме внимание.

Причина за възникване на заболяването са акрилни протези, зъбен камък и остри режещи ръбове на увредени зъби.

Всичко започва с едно на пръв поглед безобидно пукане при отваряне на устата. То може да стане причината за главоболие, шум и болки в ушите. В такъв случай най-често се обръщаме към специалист УНГ, въпреки че проблемът е чисто стоматологичен.

Зъбната оклузия (неправилно позиционирани зъби в устата, които са прекалено близо или прекалено отдалечени един от друг) е факторът, предизвикващ най-често заболяването глосалгия.

Неподходящи (по-големи или по-малки от естествената дължина и широчина на зъба) и неправилно поставени зъбни коронки (по-близо или по-далеч) от съседния зъб, водят до бруксизъм (нощно скърцане със зъби).

Това е предпоставка за изтриване на зъбния емайл, което също предразполага към глосалгия.

Раздразнен, възпален и изприщен език

раздразнен език
Раздразнен и възпален език – обърнете се към специалист, който ще назначи точното лечение.

Раздразнен език е оплакване, което се дължи на възпаление. При това състояние мускулният орган е зачервен. Усеща се болка.

Симптомът възпален език подсказва за куп други проблеми  – стомашни заболявания, кръвни, инфекциозни и паразитни патологии. Може да се дължи и на раково образувание на езика, шизофрения и други нервни разстройства. Или просто да е провокирано от прием на антибиотици или други силни медикаменти.

Изприщен език е друго подобно оплакване. Причините за неговото възникване най-често са свързани със заболявания на стомашно-чревната система.

Обложен език след антибиотик и други лекарства

Приемът на антибиотици е сред честите причини за появата на оплакването обложен език. В случая то се дължи на отслабване на организма след проведено антибиотично лечение.

Всеизвестен факт е, че подобна терапия води най-вече до дисбаланс в чревната микрофлора. А това както вече пояснихме, води до появата на симптома обложен език. Стомашните проблеми са сред най-честите причини за промени в цвета и релефа на мускулния орган.

Използването на сулфонамиди, карболова киселина и формалин също причинява този проблем. Негов провокатор се оказват и съставките в маслото от евкалипт и анасон, които често присъстват в продуктите за орална хигиена.

Лош дъх 

Лош дъх и обложен език
Лош дъх и обложен език – време е да започнете лечение!

Лош дъх в комбинация с обложен език е оплакване, провокирано най-вече от стомашни и стоматични проблеми. На първо място трябва да се увеличи приеманото количество вода за деня.

Недостатъчният й прием води до запек, който също смущава стомашния комфорт и може да стане причината за обложен език и лош дъх в устата.

Бактерия в стомаха или уринарния тракт е друг възможен фактор, провокиращ коментирания проблем. Както вече се убедихте, причините могат да са много. Не гадайте, а час по-скоро се обърнете към лекар. (Още за проблема лош дъх и начините за елиминирането му)

Географски език, грапав

Географски език е изключително неприятно състояние, което въпреки стряскащата си на пръв поглед визия, обикновено не е свързано със сериозна опасност за здравето.

Езикът става грапав и по неговата повърхност се появяват петна с малки браздички, приличащи повече на косъмчета, отколкото на кожни израстъци.

Под наименованието географски език стои заболяването дoбpoкaчecтвeн мигpaциoнeн глocит. Не бързайте да се плашите.

Причините за възникването му не са установени. Счита се, че по-застрашени са пациентите с фамилна анамнеза.

Лошото в случая е, че географски език може да предизвика болка и сериозен дискомфорт. При него размерът и формата на петната често мени локацията си. Просто изчезват от едно място и веднага се появяват на друго.

Не е изключено тези релефни образувания да са признак за по-сериозно вътрешно заболяване. Обикновено всичко започва с напукване на езика.

Ако те не изчезнат в период на 10 дни, въпреки подобрената орална хигиена, консултацията със специалист е задължителна. Не забравяйте да се консултирате и със стоматолог.

Орални промивки с антихистамин и кортикостероид са мерките, които се прилагат при наличие на оплакването. Тези средства могат единствено да облекчат и да подобрят състоянието на пациента, но не и да излекуват основното заболяване, причиняващо проблема.

Най-важно в случая е да се открие провокатора на този проблем и усилията да бъдат насочени главно към неговото отстраняване.

Кафяв език, кафяв налеп. Кафява слюнка сутрин

Причините за възникване на оплакването кафяв език са много. Ако в средната част на органа се е локализирал кафяв налеп, това е сигнал за дисфункция на стомашно-чревния тракт.

При дисбаланс между количеството на полезните и вредните бактерии в стомаха, известен като дисбактериоза, най-често се появява кафяв налеп по езика.

Честата диария е друг възможен провокатор на неприятно явление.

Пациентите, страдащи от хроничен алкохолизъм, са в групата с най-висок риск. При тях освен влошаване на дъха се наблюдават и ред други стоматологични проблеми.

Краткотрайно оцветяване на езика в кафяво се появява и след консумацията на чай или кафе. Ако двата продукта се консумират редовно в неразумни дози, кафявото покритие може да стане постоянен проблем. В случая той се разрешава единствено с преустановяване консумацията на тези продукти.

За да се разреши трайно този проблем, първо трябва да се определи причината за неговото възникване и след това да се предприемат конкретните терапевтични мерки.

Кафява слюнка сутрин е друг на пръв поглед притеснителен симптом. Появата му е свързана най-често с наличието на рефлукс. Цветът на слюнката се дължи на специфичното оцветяване, което й придава върналият се в хранопровода стомашен сок.

Освен типичното тъмно оцветяване на слюнката пациентът се оплаква и от неприятен вкус в устата.

В случая трябва да се започне с промени в хранителния режим. Задължително е да се избягва преяждането, както и да не се вечеря след 17-18,00 часа, като вечерята задължително трябва да е лека. До лягане се приема много вода.

Черен език

Черен език – това е изключително неприятно оплакване. Появата на налепи в тъмен цвят по повърхността на езика се счита се признак на начален етап на сериозно заболяване като левкемия. Оцветяването на мускулния орган в черен цвят показва имунен срив.

Зелен език

Зелен език е оплакване, което се появява изключително рядко. Отговорен фактор за неговото възникване най-често е неприятна гъбична инфекция. Глосит и кандидоза са сред честите причини.

Срив в имунната дейност, провокиран от продължителен антибиотичен прием, също може да стане причина за оцветяване на езика в зелено.

Горчив или кисел вкус в устата и обложен език

обложен език
Обложен език и горчивина в устата – посетете гастроентеролог.

Усещането за горчив или кисел вкус в устата е изключително неприятно, но въпреки това често не му обръщаме внимание. В комбинация с обложен език говори за сериозен проблем.

Възпалителни процеси в устната кухина са една от вероятните причини за появата на горчив вкус.

Стрес и психични заболявания са сред възможните провокатори на проблема. Жлъчни и чернодробни проблеми са друга вероятна причина за поява на коментираните оплаквания.

Горчивината в устата, както и налепите по езика, често са причинени от прием на определени лекарства. Ако това е причината за оплакването, то обикновено отшумява в рамките на дни.

Усещането за кисел вкус в устата винаги се дължи на стомашни проблеми. Оплакването се обяснява със свръх производството на стомашни сокове.

Ако проблемът не отшуми до дни, задължително се обърнете към гастроентеролог.

Лечение на обложен език в различните варианти

обложен език
За успешно лечение на обложен език е необходимо да се спазва и добра орална хигиена.

За правилното лечение на обложен език е необходимо първо да се определи причината за проблема. След това се пристъпва към неговото разрешаване.

В противен случай плаката по езика остава дори и след старателно приложение на външни терапевтични методи. Те включват жабурене и изплакване на устата с антисептични разтвори. Използват се както готови такива, така и приготвени в домашни условия от билки и други натурални средства.

На първо място за успеха на лечението е необходимо да се предприемат мерки за здравословно хранене, включващи избягването на вредни храни. Сладките изкушения задължително се премахват от менюто. Както и всички други хранителни продукти, стимулиращи дрождения растеж. Сред тях са и алкохолните напитки.

Важна част от назначената терапия е и самостоятелното лечение, което включва подобряване на навиците, свързани с поддръжка на устната хигиена. Ежедневно устната кухина се почиства старателно по два пъти на ден с подходяща паста за зъби и четка, която не дразни венците.

Залог за успешното лечение е отказ от всички вредни навици като пушене на цигари и прием на алкохолни напитки. Добре е да се откажете и от кафето.

Паралелно с тези мерки е добре да се приложи и програма за детокс. Освободеното от токсини тяло работи на пълни обороти. Това се отнася най-вече за имунната система, която става по-активна след освобождаване от всичко мръсно и непотребно за тялото.

Не забравяйте, че симптомът обложен език може да е сигнал за започнал онкологичен процес. И неглижирането на проблема, може да доведе единствено до усложнения.

Затова е необходимо възможно по-скоро да се обърнете към специалист, който да назначи конкретното лечение.

Народна медицина при обложен език 

За лечение на обложен език може да разчитате и на способите, предлагани от народната медицина. С успех се прилагат най-вече методите за изплакване на устата с антисептични разтвори, приготвени от билки или други достъпни средства.

За изплакване на устата по три пъти на ден използвайте билков разтвор, приготвен от лайка, салвия и мента – по лъжичка.

Общото количество от трите билки (три лъжички) добавете към вряща вода – 200 мл. Изчакайте 20 минути, докато полезните вещества от растенията се извлекат от водата. Едва след това прецедете и използвайте за жабурене. (Още за проблема обложен език и начини за справяне с него)

Много добри резултати дава и сутрешното жабурене с качествен зехтин. За целта се използва лъжица от него. С това количество от качествената мазнина се жабурете. В никакъв случай не я поглъщайте, тъй като в нея се съдържат извлечените от организма токсични вещества. Жабуренето трае поне 5 минути. Още по-добре е, ако можете да издържите 20 минути.

Консумацията на сварени лешници също дава много добри резултати. Килограм от полезните ядки се варят в литър и половина вода. Варенето трябва да продължи, докато водата достигне количеството от литър.

По малка чашка от сварените ядки заедно с останалата течност приемайте половин час преди да хапнете. Това трябва да изпълнявате по три пъти на ден.

Друга ефективна комбинация включва джоджен (семе и корен) и шипка (плод ). Слага се по лъжичка от трите билки в литър вряща вода. Кисне се 20 минути, след което се филтрира. От получената течност трябва да приемате по винена чашка преди всяко от трите основни хранения за деня.

Трикратно за деня може да се приема и друг лек с джоджен. За приготвянето му трябва да си набавите половин килограм от корените на растението. Залейте ги с 1,5 л вода и сварете. Варенето приключва в момента, когато течността редуцира обема си наполовина. Три пъти на ден преди консумация на храна приемайте по винена чашка от приготвения лек.

Още един ефективен лек включва следните билки в количество от 30 грама всяка – гръмотрън, коприва (лист), бреза (листа), фасулени шушулки. От добре разбърканата смес се използва една супена лъжица. Това количество се залива с вряща вода (200 мл).

След 10-минутно запарване отварата се прецежда. От нея се пие на ден по две чаши – една сутрин и една вечер. Задължително се приема под формата на подсладена топла напитка.

Друг ефективен лек е билката пелин. Но с нея трябва да сте изключително внимателни, за да не си навредите. Към чаша вряла вода се прибавя билката в количество, което е по-малко от 1/2 чаена лъжичка.

Киснете лековитата трева във водата 10 минути, след което прецедете разтвора. Полученото количество се приема за ден. Добре действа и изплакване на устата с тази течност.

Да не забравяме и известния със силното си антисептично действие прополис. Използва се тинктура от него. В малко хладка вода разтворете 30 капки от този лек.

Течността използвайте за жабурене, което е препоръчително да се прави поне по два пъти на ден. Този метод дава добри резултати при възпаление на венеца, както и при куп други стоматологични проблеми.

Със силно антисептично действие е и любимото ни масло от чаено дърво. За да се възползвате максимално от лечебната му мощ, са необходими едва няколко капчици от него. Количеството разтворете в половин чаша вода. Използвайте течността за жабурене на устата.

Благодарение на куркума също може да си помогнете за бързото изцеление на обложен език. Стритата на прах подправка се прилага локално. Това е достатъчно, за да се избавите от неприятните налепи.

Пресен сок от алое вера, използван за изплакване на устата, също дава невероятен ефект. Този метод прилагайте по два пъти на ден. Процедурите правете в продължение на две седмици и ще се спасите от ужасните налепи по езика. Разбира се, ако те не се дължат на сериозно заболяване.

Почистване на обложен език

почистване на обложен език
Почистване на обложен език – процедурата се осъществява със специална четка.

Отличната орална хигиена включва старателно почистване не само на зъбите, но и на езика по два пъти на ден. Възможно е тази процедура да се извърши с четка. Изключително удобни са четките с глава, специално пригодена не само за почистване на зъбите, но и на езика.

Разликата между обикновената четка и тази е, че втората разполага със специална повърхност, предназначена за почистване на езика.

За процедурата се използва паста за зъби. Почистването на езика трябва да се извършва с нежни движения, които сте сигурни, че не го нараняват.

Правилно е почистването на езика да се започне от основата към върха му. Но внимавайте да не бръкнете с четката прекалено дълбоко в гърлото. Подобно действие би довело единствено до гадене или повръщане.

За премахване на бяло покритие по повърхността на езика може да използвате и пръста си. И в този случай е правилно движенията да са насочени от основата към върха на органа. След това задължително измийте ръцете си под течаща вода.

При бебета, които имат бял налеп по езика, задължително трябва да се прилага метода на механично почистване. Извършва се с пръст, обвит в марля.

Тя предварително се напоява с хладка вода. Бъдете внимателни, за да не травмирате езика на бебето. При извършването на процедурата то трябва да е спокойно. Не забравяйте да почиствате устата на мъничето след всяко хранене.

Бактериите от млякото, които остават в устата, бързо се размножават под въздействието на слюнката. И престоят им в устата на бебето може да има сериозни последствия.

Механичното отстраняване на бяла плака по езика се оказва неефективно, ако то се дължи на сериозни заболявания на вътрешните органи. В такъв случай изпълнението на този метод по-скоро би влошило състоянието на пациента, отколкото да помогне.

Поради тази причината преди да се предприеме каквото и да е лечение, трябва предварително да се определи причината за симптома обложен език.

Лекарства за обложен език

За лечение на обложен език, когато причината за оплакването е свързана с устната кухина, се предписват средства за перорална употреба като дифлукан, амфотерицин В и клотримазол. Те се прилагат според предписанията на производителя или според препоръката на лекаря.

За лечението на обложен език  често се предписва хлорхексидин, който има не само успокояващ, но и оздравителен ефект. Подходящ препарат е и Тантум Верде под формата на спрей.
Сред възможните противовъзплителни средства за лечение на обложен език е и Корсодил. Тази вода за уста има мощно противовъзпалително действие заради съдържащия се в нея хлорхексидин.

Мазилата на основата на нистатин също дават много добри резултати.

Лечебната терапия включва още прием на витамини, антиалергични лекарства и препарати за стимулиране на имунитета.

За да се предотврати образуването на неприятните налепи по езика на деца се дават 3% разтвор на натриев или калиев йодид. Количеството, което се приема за един ден, е 1 супена лъжица. Терапията продължава 1,5 месеца.

 обложен език бебе
Обложен език при бебе – използвайте обезболяващ гел, за да облекчите болката при хранене.

За анестезиране и потушаване на болезнените усещания, за бебета и деца се препоръчва използването на Kalgel. Препаратът е под формата на гел и употребата му дава добри резултати благодарение на съдържащия се в него лидокаин.

По препоръка на лекар може да се използва и антисептичен риванолов разтвор за обтриване на проблемните участъци.
За ускоряване на лечебния процес допринасят и купешките мехлеми на билкова основа с алое, масло от шипка и морски зърнастец. Те също за подходящи за употреба от малки деца.

Хомеопатия при обложен език

За лечение на заболяванията, водещи до обложен език, се използват и препаратите, които предлага любимата ни хомеопатия. Ето и кои са лековете, предписвани от хомеопатите.

Боракс се препоръчва при болезнена и чувствителна лигавица. Той може да се дава и на кърмачета. Обичайната терапевтична доза от него е три пъти по 5 гранулки.

Арсеникум албум се пие при сух и раздразнен език. Пациентът е с влошено общо здравословно състояние. Оплаква се и от изключително неприятен дъх.

При кисел вкус и усещане за парене не само в устата, но и в стомаха, подходящият хомеопатичен лек е Сулфурикум Ацидум.

Когато болка е съпроводена от усещане за боцкане, Нитрикум Ацидум е доброто решение.

Меркуриус солубилис се предписва на пациенти с обложен език, върху чиято повърхност ясно си личат следите на зъбите. Освен това е налице повишено слюноотделяне, кървене и болка, която се усеща най-силно при преглъщане.

При жилава, вискозна и зловонна слюнка правилното лечение се осъществява с Калиум бихромикум. Този препарат е подходящ и при така наречения географски език.

Надяваме се, че този материал ще е от полза за всеки, който търси информация за обложен език. Споделете го в социалните мрежи, за да достигне до повече хора.

Ако тази статия Ви допада, гласувайте за нея чрез скалата под текста. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Обложен език: Защо тялото ни изпраща този сигнал и кога трябва да се страхуваме
3.9 (77.14%) 7 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!