Парене при уриниране при мъжете и жените: какво означава и как се лекува

Какво значи парене при трудно или често уриниране, щипане и сърбеж след него? 🜹 При мъже, при жени и при деца. 🜹 Често уриниране и болки в кръста. 🜹 Лечение с билки и лекарства.

Още в текста: 🜹 Инфекциозни и неинфекциозни болести, венерически. 🜹 Цистит. 🜹 Пиелонефрит. 🜹 Уретрит. 🜹 Камъни в бъбреците. 🜹 Гъбички. 🜹 Камъни в пикочния мехур. 🜹 Лечение с мечо грозде. 🜹 С уринал акут.

Парене при уриниране, болка. Какво може да е?

Парене при уриниране е проблем, който ни кара да настръхваме от ужас. Той показва, че вътрешен орган или система в тялото ни (по-скоро пикочно-половата) не функционира нормално.
Коментираното оплакване не е заболяване, а симптом на патологичен процес. За да бъде овладяна ситуацията и да се избегнат куп усложнения, първо трябва да се определи заболяването, което го причинява и едва след това да се предприемат конкретни мерки за лечение.

Често оплакването парене при уриниране е съпроводено от изгаряща болка. Възможно е да протича с промяна в цвета на урината и дори отделянето на кръв заедно с нея. Дори и в отсъствието на тези оплаквания, наличието единствено на симптома парене при уриниране, налага необходимостта от консултацията с уролог.

Ние ще се спрем на конкретните проблеми, които обикновено са в основата на проблема. Ще разгледаме и отделните симптоми, по които се разпознават конкретните заболявания, протичащи с парене при уриниране. Но с уговорката, че тази информация не може да служи за самодиагностициране и самолечение.

Неинфекциозни заболявания

Камъни в бъбреците, камъни в пикочния мехур 

Камъни в бъбреците и пикочния мехур са заболявания, протичащи със симптома парене при уриниране. Тези патологии са изключително разпространени по нашите географски ширини и за съжаление процентът на заболеваемост расте с бързи темпове.

И за двете заболявания няма възрастови ограничения. На практика те могат да се развития при пациенти във всяка възраст.

Най-често бъбречно-каменните заболявания биват провокирани от наследствена предразположеност, застоял начин на живот и грешки в диетата (приема на солени храни и консумацията на недостатъчно количество вода).

Първи симптом за наличието на камъни в бъбреците или пикочния мехур е парене при уриниране. Пациентът се оплаква понякога и от периодични болки в кръста или корема. Често урината променя цвета си и става по-тъмна. (Подробно за болни бъбреци и начини за справяне с проблема)

Бъбречни колики

Бъбречно-каменните заболявания известяват пациента за своето присъствие чрез мъчителни бъбречни колики. Болката се появява внезапно. Първо е локализирана в едната половина на кръста. След това се насочва към корема от съответната страна, в която се намира болният бъбрек.

Болката се измества постоянно по протежение на пикочните пътища. Бъбречните колики и свързаната с тях болка отшумяват така, както са се появили – внезапно. Всичко приключва с изхвърлянето на конкретната песъчинка или камък, дразнещи бъбрека.

В допълнение към клиничната картина се прибавят и оплаквания като подуване на корема. Възможно е гадене и дори повръщане. Често отделяната урина има тъмен цвят. Тъмните багри се обясняват с насъбралата се кръв във възпаления бъбрек.

Подагра, висока пикочна киселина

Високи нива на пикочна киселина също са причина за появата на оплакването парене при уриниране. В случая най-вероятно става въпрос за заболяването подагра.

Пикочната киселина се отлага по костите и бъбреците и това води не само до коментираното заболяване, но и до бъбречни проблеми. Основен фактор допринасящ за развитието на мъчителната подагра са пуриновите храни (аншоа, херинга, мозък, черен дроб; от съставките в храните – мая, квас). Както и храните с високото съдържание на сол.

В комбинацията с намалена двигателна активност и вредни навици се създават идеални условия за развитието на подагра.

Отложената в бъбреците пикочна киселина предизвиква силно дразнене, а наличието е предпоставка за развитие на възпаления. Симптом за високите й стойности е появата на парене при уриниране, което в повечето случаи е съпроводено с болково усещане.

Аденом на простатата

Парене при уриниране аденом на простатата

Аденом на простатата – една от възможните причини за парене при уриниране.

Заболяването аденом на простата, известно още като доброкачествена хиперплазия, протича със симптома парене при уриниране. В случая то е свързано със затруднено уриниране, което се дължи на протичащо възпаление в простатната жлеза.

В резултат на протичащия възпалителен процес се появява доброкачествено образувание в жлезистата епител на простатата. То блокира част от каналчетата, през които преминава урината и това води до куп проблеми за пациента.

Сред оплакванията са невъзможно и трудно уриниране, отслабване на струята урина и появата на кръв. Пациентът често изпитва желание да уринира. Но отделянето на урината е изключително мъчително и протича с болезнени и парещи усещания.

Други неинфекциозни болести

Парене при уриниране

Парене при уриниране – причината може да е както инфекциозно, така и неинфекциозно заболяване.

За парене при уриниране вина могат да имат и други неинфекциозни заболявания, освен изброените по-горе. Сред тях са нефролитиаза и уролитиаза. Първото заболяване се свърза с наличието на камъни в бъбречните кухини.

Фактори, които предразполагат към нефролитиаза, са подагра, продължително залежаване, фамилна обремененост. Предразположени са и тези, които консумират недостатъчно вода.

Освен парене при уриниране, при това заболяване се наблюдават и постоянни болки в поясната област.

Уролитиаза е най-често срещаното бъбречно-каменно заболяване. Протича с често и болезнено уриниране. Силната болка предизвестява началото на този процес. Пациентът има усещането, че пикочният мехур не е напълно изпразнен след уриниране.

Тумори в органите на пикочната система или тези, намиращи се в съседство до тях, са друга причина за парене при уриниране. Процесът е изключително болезнен за пациента. Той се оплаква още и от болки при смяна в позата на тялото.

Друга причина, която не се отнася към заболяванията, но често провокира парене при уриниране, е състоянието фимоза. То е типично за представителите на силния пол, при които е затруднена експозицията на главичката на половия орган заради фина кожичка, която го обгръща. В този случай уринирането също е болезнено и протича с парене.

Ендометриоза също може да стане причина за парене при уриниране. Но в този случай оплакването е с периодичен характер. Появява се предимно вечер.

Инфекциозни заболявания с щипане при уриниране

Полипи на дебелото черво

Полипи на дебелото черво е друго заболяване, което може да стане причината за парене при уриниране. Все още не са изяснени причините и механизмите за формирането на тези образувания по стените на дебелото черво. Но е ясно, че те могат да се засегнат целия тракт и да предизвикат смущения в дейността му.

Пациентите с полипи на дебелото черво имат усещането за чуждо тяло в червото. То се усилва най-вече след дефекация.

Процесът е съпроводен с отделянето на слуз и кръв в изпражненията. Слузта има цвят и консистенция на пресечен яйчен белтък. Количеството загубена кръв за ден може да достигне до 2 литра. Подобен симптом е силно притеснителен.

Цистит 

В голяма част от случаите на парене при уриниране вина има проклетият цистит. Тази патология се дължи на възпаление на пикочния мехур, засягащо най-вече жените на възраст между 16 и 65 години. Това не означава, че мъжете не са застрашени.

При тях просто заболеваемостта е със значително по-нисък процент. Тази закономерност се обяснява с анатомичните особености на половата система при двата пола.

Парене при уриниране

Парене при уриниране може да се дължи и на цистит.

Старт на възпалителния процес при цистит най-често дава микроорганизъм, попаднал в пикочния тракт. Упоритата и опасна бактерия Ешерихия коли често се оказва отговорна за това заболяване.

Понижен имунитет, гъбична инфекция, лоша хигиена и дори тесни дрехи могат да станата причината за цистит.

Патологията протича с болезнено и парещо уриниране, съпроводени със силни коремни болки. Възможно е да се появи кръв или гной в урината. Както и да се повиши телесната температура.

Отделяната урина придобива тъмен цвят. При децата се наблюдава и неспособност за задържането й, което се дължи на протичащото възпаление. (Oще за вечния цистит и начините за лечението му)

Венерически заболявания

Венерическите заболявания често се оказват виновни за появата на неприятния симптом – парене при уриниране. При тях почти винаги парещото усещане е съпроводено с чести пориви за уриниране и отделянето на голямо количество урина.

Поради анатомичната близост на половата и пикочната система, често се случва патогените от първата да засегнат и втората система. В този случай от инфекцията могат да се окажат засегнати и бъбреците и пикочния мехур.

При мъжете някои от венерическите заболявания (като гонорея, например) протичат като асимптомен уретрит.

При дамите този тип заболявания се проявяват най-вече във вид на вагинални възпаления. Освен парене при уриниране, оплакванията са свързани още с течения с променен цвят, аромат и консистенция. Усеща се болка и при полов контакт.

Уретрит

В резултат от инфекция, всяка полово предавана болест може да се трансформира в уретрит. Най-просто обяснено уретритът е възпаление на уретрата (тя е онова малко каналче, през което преминава урината, напускайки пикочния мехур).

Влошена лична хигиена, микроби и бактерии, попаднали в уретрата чрез лимфния поток, също могат да причинят конкретното заболяване. Възпаление на сливиците или зъбите е друг възможен рисков фактор за развитието на уретрит.

Заради анатомичните особености на уретрата при мъжете и жените, при първите вероятността от появата на заболяването е по-висока. Това се обяснява с по-дългата им уретра.

Възпалителният процес при уретрит е свързан с отделянето на гноен секрет в жълт или зелен цвят. Отделянето му е свързано с болка и парещи усещания.

Пациентът се оплаква от парене при уриниране, което е най-силно изразено в началото на процеса.

Урината става по-светла. Особено тази, която се отделя сутрин. Тя изглежда прозрачна заради, съдържащата се в нея глой.

В острата форма заболяването протича с неконтролируеми позиви за уриниране. Освен с парене, процесът е свързан и с отделянето на кръвни съсиреци.

Пиелонефрит, гломерулонефрит 

Пиелоефрит е друго заболяване, на което може да се дължи оплакването парене при уриниране. Коментираното заболяване представлява най-общо казано възпаление на пикочната система. Засяга предимно бъбреците. Провокират го камъни в жлъчката или такива, попаднали в пикочната система.

Поради анатомичната специфика на женската пикочно-полова система, от пиелонефрит са по-застрашени дамите. При наличие на диабет и хронични заболявания, рискът от развитието на коментираното заболяване значително се увеличава.

Парене при уриниране

Пиелонефрит също може да се окаже в основата на оплакването парене при уриниране.

„Заразяването“ с пиелонефрит става по възходящ и хематогенен път. При първия начин микробите попадат в пикочната система и заразяват органите, намиращи се в близост до нея.

По хематогенен път пиелонефрит се развива при наличието на възпаление в тялото (без значение в коя част протича възпалителния процес, патогените достигат до бъбреците по кръвен път).

За това заболяване са типични всякакви смущения при уриниране, включително и парене. Освен това са възможни болки в корема и кръста, както и повишаване на температурата. ( Подробно за пиелонефрит и всички начини за справяне с проблема)

Гломерулонефрит е друго бъбречно заболяване, протичащо със сходни симптоми. То оглавява класацията за най-често срещаните бъбречни заболявания.

Благоприятни условия за развитието му се създават в условията на спад в имунитета и наличието на бактерия в организма (стрептокок, хемофилус инфлуенца).

Първите симптоми за наличие на заболяването включват главоболие, повръщане и отвращение към храна. Възможно е урината да придобие розовеещ оттенък. Не е изключено и уголемяване на черния дроб.

Гъбички

Причина за парене при уриниране често стават и неприятните гъбички (кандидоза, млечница). Оплакването е придружено от куп други симптоми, причиняващи сериозен дискомфорт за пациента.

Когато е налице инфекция от гъбичен произход, най-честото оплакване е свързано със сърбеж и парене в областта на гениталиите. Тези оплаквания са постоянни. Но се усилват значително след уриниране.

Наблюдава се още възпаление на влагалището при жените. От него се отделя бял секрет с консистенцията на пресечено мляко. Ароматът му е неприятен.

Появата на гъбички е провокирана от куп фактор. Сред тях са инфекциите, предавани по полов път. Спад в имунитета, прием на антибиотици или хормонални препарати, също може да провокира проблема.

Нарушената вагинална микрофлора също може да стане причината за парене при уриниране, но това не означава гъбички. Дори твърде ароматизираната и избелена тоалетна хартия може да провокира този проблем.

Други

Други инфекциозни заболявания, освен изброените по-горе, също могат да станат причината за парене при уриниране.

Дори една обикновена настинка или кашлица може да го причини. Инфекция, свързана с появата на цирей, не е изключено да доведе до коментирания проблем при уриниране.

Колкото и странно на пръв поглед да звучи, наличието на синузит също може да се окаже причината за парене при уриниране.

Как да разберем коя болка за коя болест говори (диференциация)

Съчетание на паренето и болката с други симптоми

Парене при уриниране в повечето случаи не се проявява като самостоятелен симптом. Тялото ни изпраща и други сигнали, с чиято помощ се установява откъде идва проблемът.

Коментираният симптом в повечето случаи протича с чести позиви за уриниране. В съчетание двете оплаквания говорят за проблем с пикочната система.

Ако отделянето на урина е затруднено и болезнено, причина за проблема се търси в простата или бъбреците. Възможно е в бъбреците или пикочния мехур да има каменни образувания, които провокират болезнените усещания.

парене при уриниране

Промяна в цвета и количеството на отделяната урина също е тревожен симптом.

Увеличен обем на урината в съчетание с парене също говори за патология, засягаща пикочната система или част от нея.

Усещане за пълен пикочен мехур след уриниране е оплакване, засягащо предимно мъжете. Причината за него се открива в заболяване на простатата.

Ако се оплаквате от парене при уриниране и повишена телесна температура, това говори за патологичен процес, засягащ бъбреците. В случая възпалението може да е стигнало до бъбреците от орган, който няма нищо общо с тях.

Например, патогенните микроорганизми,  причиняващи бронхит или друго дихателно заболяване, могат да достигнат до бъбреците чрез кръвния поток. А от там чрез урината до пикочния тракт.

Болки в корема и кръста в съчетание с парене при уриниране говорят за наличието на бъбречно заболяване. Тези оплаквания обикновено са провокирани от раздвижване на камък в бъбречните легенчета или пикочния мехур.

Ако освен парене при уриниране, се оплаквате още и от отделянето на кръв, гной и песъчинки в урината, причината за това е възпалителен процес, протичащ в пикочната система.

Усещането за обща слабост говори за хронично заболяване или гъбична инфекция.

Оплакването от болка и дискомфорт по време на полов акт в съчетание с парещо усещане при уриниране, свидетелства за наличието на инфекция с гъбичен произход.

Типове болезнено уриниране, сърбеж, щипане, смъдене, трудно уриниране, слаба струя на урината

Проблемното уриниране, познато още като дизурия, протича с различни оплаквания. Може да се появят парещи усещания по време, преди или след процеса, свързан с отделяне на отпадната течност.

Не е изключена и появата на болка, предшестваща отделянето на урина. Болката е възможно да се появява и само по време на уриниране.

Дизурията понякога е придружена от постоянно желание за отделяне на урина или внезапно прекъсване на процеса, свързан с изхвърляне на отпадната течност.

Парене при уриниране

Парене при уриниране може да е съпроводено и от болки в корема или кръста.

Конкретните оплаквания сигнализират за различни заболявания. Те служат като ориентир за поставяне на диагнозата на фона на други показатели.

Единствено на базата на тези оплаквания е невъзможно да бъде поставена диагноза, тъй като всяко от тях сигнализира за поне няколко заболявания.

Когато дизурията е съпроводена със сърбеж, най-често причината  за това е гъбична инфекция. В този случай оплакването има относително постоянен характер. Проявява се дори и в моменти, когато пациентът  не уринира.

Щипане при уриниране е друг неприятен проблем. Причините за появата му са няколко. Възможно е в основата да стои гъбична инфекция и по-специално хламидия. Оплакването се появява постоянно, но се усилва при отделяне на урина.

Ако лечението е неадекватно или се отлага, най-често последствието е стерилитет.

Заболявания, предавани чрез полов контакт, са друга честа причина за щипане при уриниране. Най-честите провокатори на проблема са горонея и генитален херпес. В случая щипещото усещане се появява при уриниране.

Проблеми с простатата (включително и рак на жлезата), бъбреците, уросепсис или нефропатия са други възможни причини за щипещото усещане при уриниране.

Причина за него може да се окажат и наранявания, получени по време на груб полов акт. Обяснението в случая е, че преминаващата урина дразни разранените участъци. Не е изключено проблемът да се дължи и на консумацията на определени пикантни храни.

Смъдене при уриниране е друг неприятен симптом. Най-често се оказва симптом на инфекция, засягаща пикочно-половата система. Друго възможно оплакване в случая е слаба струя на урината. Това говори за уретратит или простатит.

Смъденето може да е провокирано от неадекватна интимна хигиена, ароматизатор в дамските превръзки или тоалетната хартия.

Трудно уриниране е друг подобен проблем. При него пациентът трябва да се напъне, за да уринира. Дискомфортът се усилва от усещането за неизпразнен пикочен мехур. Уринирането е на пресекулки. Струята намалява внезапно.

Причините тук се търсят във възпаления на пикочния мехур, уретрата или простатата.

От трудното уриниране се оплакват най-вече мъжете над 50 години. Обяснението е, че с възрастта отслабва еластичността на мускулатурата на пикочния мехур.

Слаба струя е друг проблем, свързан с дизурия. Най-често се дължи на болна простата. Но може да е сигнал и за камъни в пикочния мехур.

Цвят на урината

По цвета на урината също може да се ориентираме за същността на проблема. Ще дадем информация как да се ориентираме в конкретната ситуация, но тези показатели в никакъв случай не могат да се използват за самодиагностициране. Диагнозата и точното лечение могат да бъде определени единствено от специалист.

Ако отделяната урина има нетипичен светъл цвят в розова или синя тоналност, вероятно причината е оцветител в храната, който се извежда от тялото в непроменен вид. Например консумацията на цвекло, води до оцветяване на урината в червено.

Кръв в урината говори за проблем с бъбреците и пикочния мехур. Същото важи и при наличието на урина в кафяв цвят.

Симптомът кръв в урината се дължи на протичащ възпалителен процес, водещ до съдови увреждания. В резултат от това се наблюдават поражения върху лигавицата на пикочния мехур и това доказва отделянето на кръв при уриниране.

Урина в жълто-оранжев цвят показва дисбаланс на солите в организма. Оплакването се дължи най-често на консумацията на вода в оскъдни или недостатъчни количества.

Отделянето на мътна урина не е показател за наличието на инфекция. Това оплакване често бива провокирано от солев дисбаланс. Но за да сме сигурни, че става въпрос за това е необходимо да се извърши лабораторен анализ на урината. Проследяват се най-вече показателите еритроцити, левкоцити и всички соли.

За наличието на възпаление в тялото говорят червени кръвни и епителни клетки в урината.

Често уриниране 

Често уриниране е друг неприятен проблем, свързан с дизурия. За нормално се приема на ден човек да има между 5 и 7 позива за уриниране. Техният брой е в пряка зависимост от количеството изпита вода и интензитета на потене.

При появата над 7 позива говорим за често уриниране. Най-често причината за него се оказват възпалителни процеси в тялото – от обикновена настинка до по-сериозни патологии. Пазете краката и кръста си. От тяхното изстиване често се стига до цистит. Заболяването протича с често уриниране, което е съпроводено с парещи усещания.

За честото уриниране причина може да се търси и в заболяването захарен диабет. Свръхактивен пикочен мехур и уринарна инконтиненция са други причини.

По-рядко зад честото уриниране стои онкологичен процес в пикочния мехур или инсулт.

За бременните въпросът с честото уриниране стои по друг начин. В това състояние позивите са много повече от 7 и това се счита за напълно нормално. Обяснението в този случай е, че с увеличаване размерите на плода се увеличава и натиска върху пикочния мехур.

Но каквато и да е причината, определянето й е единствено в компетенцията на специалист. (Още за проблема често уриниране)

Принципи на успешното лечение. Какво да правим?

Парене при уриниране не е заболяване, а симптом на различни заболявания. Поради тази причина няма универсално лечение за оплакването парене при уриниране.

За да е успешно лечението, на първо място е важно да се определи точната причина за проблема. Адекватната и приложена навреме терапия спестява куп главоболия. Затова не отлагайте посещението при специалиста и не чакайте да се появят усложнения.

Кога задължително да отидем на лекар?

За незабавна среща с доктора сигнализира появата на дискомфорт в съчетание с някои от следните оплаквания:

  • парене, което се появява в процес на отделяне на урината
  • болки в кръста или корема
  • повишаване на телесната температура
  • главоболие
  • сърбеж в интимната област
  • появата на кръв в урината

При появата на тези симптоми не отлагайте срещата със специалиста.

Какво помага за парене при уриниране 

При появата на симптома парене при уриниране не се опитвайте да се лекувате сами. Наред с предписаните лекарства помагат още билки и специална диета (на всички тези способи за лечение ще се спрем по-долу). (Още за парене при уриниране и средствата, които наистина помагат)

Специфични причини за често уриниране при жените 

Често уриниране при жените е изключително неприятен проблем. Най-често причината за неговото проявление е разстройство в неврогенната функция на пикочния мехур, известно като свръхактивен пикочен мехур. То се характеризира с трудно и почти невъзможно задържане на урината в мехура.

Пациентката се оплаква от смущения в съня заради неконтролируемите нощни позиви за уриниране. Проблемът засяга жени във всяка възраст, но най-вече тези над 50 години.

Друго заболяване, което причинява честото уриниране при жените, е така наречената стрес инконтиненция. Това е неволното изпускане на отпадната течност, което обикновено се случва при скашляне, кихане или бягане. Засяга пациентки от всякаква възраст и протича без други оплаквания.

Най-голям е процентът на засегнатите жени на възраст над 50 години. Но на практика това заболяване засяга и млади жени. Особено в месеците след раждането. Може да се появи дори и години след раждане.

Друга възможна причина за честото уриниране при жените е съвкупност между вече разгледаните заболявания – свръхактивен пикочен мехур и стрес инконтиненция. В случая оплакването е свързано не само с изпускане на урина при скашляне, но и с чести позиви за уриниране.

За пациента е невъзможно да задържи отпадната течност за по-дълги в пикочния мехур и отделянето й е неконтролируемо.

Честото уриниране при жените се дължи и на отпуснат пикочен мехур. Състоянието е известно още като атония. Тогава урината се отделя на тънка струя. Честите позиви липсват, но за сметка на това пациентката има усещането за пълен пикочен мехур дори и непосредствено след уриниране.

Последната фаза на често уриниране при жените е известна като тотална инконтиненция. В този случай се наблюдава изпускане на урина при кихане и кашляне. Това се дължи на сериозно и необратимо увреждане на сфинктерния апарат.

Важно е да се знае, че хроничните патологии на пикочния мехур не бива да се разглеждат като самостоятелно заболяване. Те са израз на остра инфекция, най-често от гинекологичен характер. Тук се търси връзката с предхождащи общи вирусни инфекции (не само на пикочно-половата система, но и на други органи). (Още полезна информация за симптома често уриниране при жените)

Болки и кръв в урината

Болки и кръв в урината е състояние, известно като хематурия. Появата му може да е провокирана от куп заболявания. На първо място е коварният цистит. Но не само той може да се окаже виновник за това. Заболявания като бъбречна туберкулоза, поликостоза на бъбреците, гломерулонефрит и пиелонефрит често са виновни за хематурия.

Друга възможна причина е рак на пикочния мехур. Не е изключено кръвта в урината и болката при уриниране да се дължат на камъни в бъбреците. Двете оплаквания са провокирани от тяхното движение.

Увреждане на пикочните органи също може да се окаже причината за появата на кръв при уриниране.

Често или болезнено уриниране при деца

При деца често или болезнено уриниране може да се дължи не само патологични процеси, но и на физиологични изменения в пикочната система.

Първото логично обяснение за честото уриниране при деца е консумацията на вода в големи количества. Възможно е честите позиви за уриниране да се дължат и на незрялата пикочна система.

В етапа на приучване към гърне честото уриниране е напълно нормално. То се приема като физиологична промяна и начин пикочния мехур да се адаптира към нормалния си ритъм (задържането на урина за по-дълго и контролиране на позивите за уриниране).

Но ако честото уриниране на детето не е свързано с някоя от тези причини, изследвайте кръвната захар. Диабетът е един от възможните провокатори на често уриниране не само при възрастните, но и при децата.

Бъбречен проблем или пикочна инфекция също стават причина за появата на коментирания проблем.

Болезнено уриниране при децата е проблем, който засяга най-често малките момиченца. Най-често причината за него е заболяване, наречено вулвит. Провокират го агресивни измивни средства, както и престой в хидромасажни вани и сауна.

Решението в случая е премахване на дразнителя. Добре е интимният тоалет на детето да бъде извършван единствено с топла вода.

Пикочна инфекция е друга възможна причина за болезнено уриниране при малките момченца и момиченца. Тогава е необходимо незабавно да се свържете с лекар.

Билки при често уриниране

често уриниране

При често уриниране може да си помогне и с билки.

При проблема често уриниране може да помогне на пикочната система и с помощта на билки. Ако проблемът е сериозен, едва ли само билките биха помогнали. Но те са добра алтернатива за допълване на назначеното лечение. (Още за симптома често уриниране)

Мечо грозде

Мечо грозде е изпитан лек при проблеми с уриниране (често уриниране, нощно напикаване, болки при отделяне на урината и др.)

От билката се използват листата в количество от една супена лъжица. То се залива с половин литър вода. Следва варене в продължение на десет минутки. Прецеденото количество се приема в 4 приема. Добре е към приготвения чай да се прибави и щипка сода бикарбонат, спомагаща за алкализиране на урината.

Царевична коса

царевична коса

Царевична коса за нормализиране функцията на пикочната система.

За нормализиране функцията на пикочния тракт се препоръчва и лек с царевична коса. Помага и при заболявания на половата система.

За да си приготвите чудния лек с царевична свила, вземете 10 грама от суровината. Залейте количеството с чаша студена вода. Варете за половин час на слаб огън и задължително в емайлиран съд.

На всеки три часа от прецедената течност приемайте между 1 и 3 супени лъжици.

Златна пръчица

Друга билка с доказано положително въздействие върху пикочния тракт е златна пръчица (Solidago virgaurea). Може да се използва самостоятелно за приготвянето на билкови лекове. Или в комбинация с други лечебни растения.

Ето и един примерен вариант – в чаша вода (предварително преварена) сложете две супени лъжици златна пръчица. След киснене, което продължава около 4-5 часа, отварата се прецежда. Тя се разделя на 3-4 части. Всяка част се приема преди хранене.

Този лек е неподходящ при бременност и гломерулонефрит.

Полски хвощ

Друга билка, използвана с успех за лечение на пикочни инфекции, е полски хвощ. Ефектът й се увеличава многократно, когато се комбинира с други билки с подобно действие.

Предлагаме един примерен вариант, включващ следните лечебни растения в количество от две части: царевична коса, мечо грозде, полски хвощ, лечебна ружа и пирей.

От получената смес използвайте една чаена лъжичка. Това количество прибавете към 250 мл вода, която предварително е завряла. Варете на котлона в продължение на 10-15 минути.

От топлата отварка приемайте по 4-5 пъти дневно.

Магданоз

Уханният магданоз е чудесно средство за справяне с проблемите на пикочната система. Използвайте една лъжица от свежата подправка или две лъжици от сушената. Това количество варете в продължение на десет минутки в чаша вряла вода. Тази напитка приемайте в топло или охладено състояние.

Семенцата магданоз също са превъзходен лек при често уриниране, провокирано от цистит. Чаена лъжичка от тях киснете за 2 часа в 400 мл вряща вода.

От прецедената течност приемайте 3-кратно х 100 мл.

Блатен аир

Още една билка, която помага при проблеми с уринирането, е познатият ни блатен аир. От него се използват корените. Необходимото количество е чаена лъжичка. Киснат се за 2 часа в 300 мл вряща вода.

От тази течност се приема 4-кратно по 80 мл. Препоръчително е приемите да бъдат осъществявани преди хранене.

Брезови листа и глухарче

Брезови листа и глухарче – още два природни лека, помагащи при проблеми с уринирането. Могат да се използват като самостоятелни лекове. Но още по-ефективни са използвани в комбинация.

Смесете по супена лъжица от билките+същото количество листа от хортензия. Тази смес поставете в тенджерка с литър вряща вода. Изчакайте една минутка да покъкри течността, след която е отстранете от котлона. Прецедете я и дневно приемайте по две чаши от нея.

Мента+градински чай

Мента+градински чай е друга изпитана комбинация при често уриниране, дължащо се на пикочна инфекция. Тези билки могат да се използват и самостоятелно. Но в случая е по-добре да се комбинират.

По супена лъжица от тях залейте с чаша вряла вода. Киснете половин час, след което прецедете и приемете лековитата течност. Препоръчително е за деня да приемете поне 3 чаши от тази лековита течност.

Жълт кантарион

мечо грозде и жълт кантарион

Мечо грозде и жълт кантарион – две от билките, които помагат при проблеми с пикочната система.

Друго ефективно средство, препоръчвано от народните лечители за борба с пикочните инфекции, е билката жълт кантарион. Тя регулира количеството отделяна урина, както и честотата на позивите.

Предлагаме една ефективна рецепта, включваща следната комбинация – по супена лъжица листа от червена боровинка, черен бъз и жълт кантарион. От тази смес вземете само една лъжица. Посоченото количество прибавете към две чаши вряща вода. Оставете да се кисне в продължение на час, след което приемайте по 1/3 чашка три пъти на ден.

Лекарства за парене при уриниране

Алкална вода

Приемът на алкална вода е залог за успешното лечение на инфекците, протичащи с парене при уриниране. Тази целебна течност помага на тялото да се пречисти от токсините и от всичко ненужно в бъбреците и всички други органи.

Като бонус от употребата й е смъкване на излишните килограми, подобряване вида на кожата, сваляне на холестерола и нормализиране на кръвното.

Може да заложите на уред за алкализиране на вода или да закупите готова такава. Подходящ вариант е хисарската и горнобанската вода.

Антибиотици

В случай, че симптомът парене при уриниране има инфекциозен произход, лечението протича с антибиотици. В действителност тези медикаменти успокояват и лекуват в острата фаза на заболяване.

Но терапията с тях крие много голям риск, който също не е за подценяване. Това е така наречената антибиотична резистентност.

След продължителен прием на антибиотик, бактериите стават резистентни към него и продължават да се размножават. Това означава, че заболяването продължава да се развива и вече е невъзможно да му се въздейства с антибиотичен препарат. В резултат от това се стига до тежки последствия за пикочно-половата система.

Трябва да се отбележи и още един недостатък на антибиотичната терапия, а именно нейната неприложимост в дадени ситуации, например по време на бременност.

Монурал

Монурал е антибиотик, който често се предписва при проблеми с пикочната система. Индикатор за предписанието на този продукт е неусложнена инфекция на долния уринарен тракт.

Активният компонент фосфомицин намалява значително риска от появата на рецидиви. Обикновено лечението с монурал на пикочни инфекции включва прием на една или няколко дози.

Количеството, съдържащо се в едно саше, се разтваря в чаша вода. Приема се вечер преди сън на празен пикочен мехур.

Левокса

Левокса е друг антибактериален препарат, предписван при лечение на цистит и други подобни инфекции.

От този препарат се препоръчва прием на една или две таблетки дневно. Най-дългата  продължителност на терапията с него не бива да е повече от 28 дни.

Корекция на дозата се налага в случаите на бъбречна недостатъчност. Тогава пациентите приемат по-ниски дози в сравнение с тези, които се предписват обикновено.

В резултат от лечението с левокса не е изключено да се повиши чувствителността към светлина.

Бисептол

Бисептол е друг често предписван препарат при пикочни инфекции. Той спада към групата на комбинираните антимикробни препарати. И за разлика от останалите подобни препарати, при него рискът от появата на първична резистентност е сведен до минимум.

Лечението с него при уроинфекции трае между 10 и 14 дни. Приема се в количествата, определени от специалист. Не се препоръчва за лечение на пациенти под 6 години.

Седативни (болкоуспокояващи)

За успокояване на болката, свързана със симптома парене при уриниране, се предписват и лекарства със седативно действие. Но към тях трябва да прибягвате след препоръката на лекар.

Не злоупотребявайте с препаратите със седативно и болкоуспокояващо действие. Те не само няма да Ви излекуват, но и могат да доведат до пристрастяване (особено седативните средства). Те въздействат върху централната нервна система и в случая болкоуспояващото им действие се дължи на ефекта им върху рецепторите, отговарящи за болковите усещания.

Пикочогонни лекарства

Пикочогонните лекарства също намират приложение при лечението на заболявания, свързани с парене при уриниране. Но този тип медикаменти не са универсалното решение в случая. Предписват се при отделяне на оскъдни количества урина.

Те са известни като диуретици и насърчават отделянето на урината. Задържането й в пикочния тракт за по-дълго време е предпоставка за развитието на инфекции.

Пикочогонните лекарства имат един съществен недостатък – водят до понижаване на кръвното. Те не са най-добрият вариант за хипотониците, въпреки че и на тях често се налага да прибягват до този тип препарати.

Фурантрил

Фурантрил е един от популярните пикочогонни препарати. Използва се за стимулация отделяне на излишните течности. При бъбречна недостатъчност и спряно производство на урина препаратът не дава положителен ефект и няма смисъл да се приема.

Количеството 20-80 мг е обичайната дневна доза, която се приема еднократно. Препоръчително е това да се направи сутрин на празен стомах или два часа след хранене.

Диуретидин

Диуретидин е друг препарат с диуретичен ефект. Максималмата доза за ден е до 4 таблетки. Те се приемат задължително след хранене.

Пациентите с бъбречна недостатъчност не бива да приемат повече от таблетка дневно.

Продължителността на терапията с диуретидин се определя от специалист и зависи най-вече от тежестта на случая.

Противовъзпалителни: Уринал или Уринал Акут

уринал акут

Уринал акут – надеждното средство за справяне с уроинфекции.

Уринал и Уринал Акут са два популярни препарата, предписвани при проблеми с пикочната система. И двата съдържат панентован екстракт от червена боровинка, който се бори ефективно с инфекциите.

Компонентите, съдържащи се в червената боровинка, възпрепятстват прикрепването на бактериите към стените на пикочния мехур.

Уринал е препарат с мощно антиоксидантно действие, прочистващ пикочния тракт. Достатъчно е на ден да се приемат по 1-2 капсули за поддържане доброто здраве на тракта.

При наличието на инфекция дозата от Уринал е до 6 капсули на ден. Това количество трябва да се разпредели в два или три приема. Опаковка с 30 капсули струва 18 лв.

От Уринал Акут се препоръчва прием на две капсули дневно. Това е по-мощната формула, която съответно е и по-скъпа. Опаковка от 10 таблетки струва 18,50 лв.

Хомеопатия

На хомеопатията също може да се разчита при заболявания, протичащи с парене при уриниране.

Апис мелифика е медикамент, подходящ при оскъдно уриниране с капчици кръв. Пациентът от този тип обикновено не изпитва жажда и се чувства по-добре след затопляне.

Когато уринирането е изключително мъчително и оскъдно, Кантарис е подходящият хомеопатичен лек.

При често обостряне на цистит, протичащ с отделянето на оскъдни количества урина, се препоръчва прием на Нукс Вомика.

Ако болката се появява в края на уринирането, препоръчва се Сарсапарила.

Екуисетум се препоръчва при чести позиви на празен мехур и болка, проявяваща се в края на уринирането.

След тежко простудно заболяване или операция, се препоръчва Каустикум, за да се облекчи пациента при задържане на урина.

Меркуриус Корозивус е препарат, подходящ при чести позиви за уриниране и дискомфорт, който не отшумява дори след отделянето на урина.

Когато болката е пареща, Арсеникум Албум е подходящият лек.

Берберис се препоръчва при силна и срязваща болка.

Ако болката е предизвикана от задържане на урина, препоръката е да се приема Боракс.

Натриум карбоникум е друг хомеопатичен препарат, препоръчван при хроничен цистит и болки, настъпващи след изпразване на пикочния мехур.

Други

При лечението на заболявания, свързани с появата на парене при уриниране, може да се назначат и антигъбични препарати. Това се налага в случаите, когато провокатор на проблема е гъбична инфекция.

Пробиотичните препарати също намират приложение с цел нормализиране на стомашната микрофлора. Това повлиява положително въздействие и по отношение химичния състав на урината. По този начин се намалява дразнено в пикочните пътища.

За успокояване на болката може да се вземе и някой от познатите ни спазмолитици.

Ако болковата симптоматика е силно изразена, може да се приеме и препарат от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Цистон е друг препарат за лечение на инфекции на пикочния тракт, който се предписва като допълнение към антибиотичната терапия. Добавката повлиява благоприятно върху дейността на целия тракт и е добро средство за превенция.

Правилно ходене по нужда като профилактика

С цел профилактира на проблемите, засягащи пикочната система, се препоръчва спазването на едно простичко правило. Ходете до тоалетна при всеки позив за уриниране.

Продължителното задържане на урина в тракта е предпоставка за инфекция. За да се минимизира риска от този сценарий, не отлагайте посещението в тоалетната.

Родителите трябва да наблюдават децата си. При промяна в ежедневните навици (периода на преход от памперс към гърне) или тръгване на детска градина/училище децата умишлено задържат урината. В случая роля играе психологическият фактор. Детето е объркано от промяната и не може да се отпусне.

Допълнителна диета

За да насърчите оздравителните процеси е необходимо да спазвате определена диета. Наблегнете на консумацията на супи, плодове и зеленчуци в изобилие. Каша от елда, извара, сирене, кисело мляко и пълнозърнест хляб са храните, които задължително трябва да присъстват в менюто.

От плодовете е добре да се наблегне на крушите, ябълките, боровинките и най-вече на динята.

Задължително редуцирайте консумацията на картофи, цитруси, сливи, стафиди и праскови. Шоколадът и сладките храни също трябва да се избягват.

Повече течности

При проблеми с пикочната система приемът на повече течности е задължителен. И най-вече на вода. И тук важи правилото по 8 чаши дневно.

Ограничаване обема на консумираните течности се налага, само когато се отделят големи количества урина. Ограничението се налага, за да се предотврати загубата на важни соли.

Никакво солено, люто

Соленото и лютото са забранени при проблеми с пикочната система. Причината е, че те дразнят пикочния тракт и усилват неприятната симптоматика.

Кафе и алкохол също са забранени.

Таблетка но-шпа

Таблетка но-шпа е добър вариант за успокояване на болката при заболявания на пикочната-система. Познатият ни препарат успокоява спазмите, а действието му настъпва малко след приема.

Но в случая но-шпа не е решението. Необходимо е лечение на причината, водеща до парене при уриниране.

Диагностика и необходими изследвания

При диагностика на заболяванията, протичащи с парене при уриниране, се назначават най-често изследвания на урината. Проследява се скоростта на утаяване и солите в отделената течност.

Изследва се и кръвта, като се обръща внимание на показателя за кръвната захар.

Биохимичният анализ на кръвта и урината дава информация за наличието на инфекция в тялото.

При необходимост се изследват с ултразвук и органите, локализирани в тази.

Цитонамазка е друг възможен метод, който се прилага при съмнение за гъбична инфекция.

Надяваме се, че този проблем е бил от полза за Вас.

Парене при уриниране е проблем, на който често не обръщаме внимание и това води до куп усложнения и неприятни последствия. Споделете този материал в мрежите, за да информира повече хора за рисковете, които носи подобно оплакване. Благодарим Ви предварително!

Парене при уриниране при мъжете и жените: какво означава и как се лекува
4.8 (95%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Парене при уриниране при мъжете и жените: какво означава и как се лекува

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *