Ad Clicks : Ad Views :

Гъбички по краката – проверени методи за лечение с лекарства, хомеопатия и бабини рецепти

/
/
/
191 Views

Лечение на гъбички по краката с кремове, спрей и мазила. ⍾ На ноктите с лак и народни средства и лекарства. ⍾ С оцет и сода. ⍾ Лекове при микоза (гъбична инфекция).

Още в текста: ⍾ По кожата на краката

⍾ Между пръстите. ⍾ Снимки, изображения, как изглеждат. ⍾ Кой лек е най-добър? ⍾ Домашно лечение. ⍾ По ходилата. ⍾ По стъпалата. ⍾ Премахване. ⍾ Симптоми. ⍾ Кремове
* Топ средства за първа помощ при гъбички по краката
Гъбички по краката е изключително неприятна диагноза, която за съжаление се поставя на все повече хора. Най-често ужасните гъби засягат кожата, ноктите или половите органи. Но независимо от тяхната локация е необходимо да се започне по-скоро лечение, което е продължителен процес. На неговите специфични особености ще се спрем в този материал.

Но първо ще разгледаме средствата за първа помощ при гъбички по краката, които се прилагат у дома, които едва ли биха навредили при разумно приложение.

Но ако инфекцията е в напреднал стадий, едва ли ще успеят да се справят ефективно с нея. В този случай е уместна комбинацията им с предписаните от специалиста антимикотични медикаменти, на които ще се спрем по-долу в материала.

Мазила, домашно лечение, народна медицина

Домашното лечение на гъбички по краката е залог за успешното справяне с проблема. Но преди да започнете процедурите, се заредете с търпение. Необходимо е много време, за да се избавите от упоритата гъбична инфекция.

За да е ефективно домашното лечение е необходимо предварително да подготвите третирания участък. Препоръките, които ще дадем, важат и за приложението на купешки мазила. Изпълнявайки тези съвети, Вие ще си осигурите оптимален ефект от провежданото лечение.

За да проникнат добре активните компоненти от мазилата в поразените участъци и да се усвоят пълноценно от кожата, е необходимо предварително да измиете краката си. Използвайте вода и мек сапун или друг продукт за лична хигиена.

Преди нанасяне на съответното мазило е добре да се отстранят кератинизираните слоеве от кожната повърхност. В случая, ако гъбичките по краката засягат само кожата, се използва пемза. С нейна помощ се премахва загрубялата кожа.

Ако инфекцията е засегнала и нокътната плочка, използвайте пиличка и ножичка за премахване на увредените части.

Инструментите, които се използват за изпълнението на тези процедури, не бива да се предоставят на други хора, за да се избегне предаването на заразата. След приключване на процедурата, измийте и подсушете краката. Не забравяйте да дезинфекцирате използваните инструменти.

Спазвайте стриктно препоръчаните дози на използваните мазила, както и времето за задържането им върху кожата. Ако е необходимо, може да използвате и чорапи за по-голяма ефективност на прилагания лечебен метод.

След края на процедурата не забравяйте да измиете и подсушите кожата си. Използването на същите чорапи е разрешено само след изпирането им с гореща вода и препарат.

Важно: Ако домашното лечение на гъбички по краката не доведе до желаните резултати, незабавно потърсете лекар, за да избегнете негативни последствия върху здравето си.

Лечение на микоза с оцет

Микоза се лекува успешно с помощта на оцет. Този метод е познат на народните лечители от векове.

Киселата течност е не само най-евтиният вариант да се справите с досадните гъбички, но и един от най-ефективните способи за тяхното лечение.

Тайната на успеха на това средство се крие в неговия състав. Оцетът всъщност е киселина. А досадните гъбички не понасят киселото. При контакта им с него, те не могат да оцелеят и загиват на мига.

Ще се спрем на няколко ефективни метода да справяне микоза с помощта на незаменимия оцет.

Лечение със сода за хляб (и оцет)

Познатата ни като лек сода за хляб е превъзходно средство за справяне с гъбички по краката. Комбинирана с оцет, тя върши чудеса – гъбичките изчезват за кратко време.

Добре действат бани с двете съставки. Процедурата се прилага по два пъти на ден. Продължителността на банята трябва да е около 10 минутки.

За да приготвите антимикотичния разтвор е необходимо да смесите половин литър вода с 350 мл качествен ябълков оцет. Към тази течност прибавете три лъжички сода.

Ако не можете да отделите време за бани, може да опитате с компреси. Просто напоете парче плат или чисти чорапи в течността и ги обуйте.

Някои хора предпочитат да преспят с мокрите чорапи. И дори след това ги запазват цял ден върху краката си, твърдейки че не остава никакъв неприятен мирис и това по никакъв начин не смущава изпълнението на ежедневните им задължения.

Може да опитате и изплакване на краката или компреси с разтвор, приготвен от 4 литра топла вода и супена лъжица сода.

гъбички по краката
За лечение на гъбички по краката може да използвате и сода за хляб.

Друг вариант е разбъркването на 4 лъжици сода с малко количество течен антибактериален сапун до получаването на рядка кашичка.

Тази смес разтворете в осем литра вода и киснете в нея краката си в продължение на половин час. Добре е процедурите да се изпълняват по три пъти на ден, като всеки път се приготвя нов разтвор.

С ябълков оцет

Най-простият метод за лечение на микоза по краката с оцет включва използването на киселата течност и вода в равни количества. В получения разтвор киснете предварително измитите крака. Тази процедура трябва да продължи 30 минути. Добре е да се прави по три пъти на ден – сутрин, обед, съответно и вечер.

Баните с ябълков оцет прилагайте не само до пълното изчезване на гъбите, но и няколко дни след това, за да се избегне повторната им поява.

Ако този метод Ви се струва по-труден за изпълнение, може да заложите на следващия способ. Разликата е, че той се прилага само веднъж дневно – вечер преди лягане. Но за сметка на това разтворът е по-силен.

В състава му влизат – качествен ябълков оцет (800 мл), хладка вода (3 литра) и калиев перманганат (достатъчни са няколко зрънца). Преди да потопите краката си в разтвора, уверете се, че калиевият перманганат се е разтворил напълно. По-долу ще се спрем и на други начини за лечение с химическото вещество.

Киснете краката си в тази течност в продължение на десет минутки. Повтаряйте процедурата всяка вечер в продължение на седмица.

Масло от чаено дърво, от лавандула

При гъбички по краката, които засягат плочката на нокътя, добре действа масло от чаено дърво. Това средство притежава силни антимикотични ефекти, които се засилват при престоя му върху кожата за цяло денонощие.

Лечебното масло нанасяйте върху ноктите с помощта на памучно тампонче, напоено в него. След апликацията изчакайте няколко секунди и веднага след това прикрепете памучния тампон към третираната област с помощта на лепенка.

Подменяйте компреса по два пъти на ден. Единствено внимавайте да не изгорите кожата около нокътя с маслото.

Божествено ухаещото лавандулово масло е с подобно действие. То също се бори ефективно с гъбичките. Може да се прилага по същия начин, както и масло от масло от чаено дърво. Но най-доброто антимикотично средство се получава при комбинация на двете масла.

За тази цел трябва да смесите по 20 капки от двата етерични извлека. Количеството от тях разтворете в два литра вода (тя може да бъде хладка или студена, но в никакъв случай топла).

В продължение на половин час киснете краката си в тази течност. След процедурата не изплаквайте кожата, а просто я подсушете. Повтаряйте процедурата ежедневно.

Отвара от смрадлика (тетра)

Отвара от смрадлика е друго средство с изключително силен антимикотичен ефект. Необходимо е всяка вечер да киснете краката си в нея. За целта е необходимо са сварите сто грама от билката в три литра вода. Варете 5 минутки и киснете половин час.

Към прецедения извлек може да се прибави и лъжичка сода. Относно времето за киснене на краката в течността – някои източници препоръчват то да е 15, други 30 минути, а трети дори час и половина. Колкото и да ги киснете, няма да си навредите, тъй като познатата ни тетра е билка с множество полезни ефекти.

Рецептата на Петър Димков с кашичка от чесън

Ще предложим и рецептата на лечителя Петър Димков, която също е изключително ефективна. Тайната на успеха й е заложена в уникалния състав на недолюбвания чесън. За да си приготвите този лек е необходимо да стриете една или няколко скилидки (количеството зависи от площта на третирания участък).

Кашичката нанесете върху засегнатото място. След това сложете чорапи и преспете така. Само за седмица ще се избавите от досадните гъбички по ноктите на краката.

С кислородна вода и етилов спирт

Друг вариант за избавяне от неприятните гъбички по краката включва смесването на кислородна вода (3 процента) и етилов спирт (90 процента). Прибавете и ябълков оцет. Трите изброени компонента трябва да са в равни количества.

Използвайте памучно тампонче, за да нанесете тази смес върху засегнатите места. Изчакайте десет минутки преди да отмиете с хладка вода. Процедурата се прави ежедневно. Прилага се и няколко дни след постигането на желания резултат.

С екстракт или тинктура от прополис

С прополис също се лекуват гъбички по краката. Може да заложите на екстракта или тинктурата от пчелния продукт.

Третирайте външно поразените участъци с памучен тампон, напоен с клеева тинктура. Добре е да не мокрите намазаното място поне в продължение на час. Може да поставите лепенка върху него, за да сте сигурни, че прополисът ще действа дълго.

Прополисов екстракт е добре да се приема вътрешно, за да подобрите имунната дейност. Това не само ще Ви предпази от гъбичка инфекция, но и ще ускори значително оздравителните процеси.

Тинктурата от прополис е добре превантивно средство, прилагано и веднага след изрязване на ноктите.

Вода за уста листерин против гъбички

гъбички по краката оцет
Гъбички по краката се лекуват успешно с ябълков оцет.

Кой каза, че водата за уста листерин се употребява единствено за дезинфекция на устната кухина? Това изделие действа изключително ефективно и при гъбички по краката.

Необходимо е единствено да напоите памук или парче марля в него и да приложите върху засегната зона. Този антимикотичен компрес задръжте 45 минути, преди да отмиете. Следва измиване и подсушаване на краката. Тази процедура правете по веднъж на ден

Друг ефективен способ за лечение на гъбички по краката с вода за уста листерин включва смесването на медицинското изделие със същото количество ябълков оцет. В този разтвор задръжте краката в продължение на 30 минути. Изпълнявайте тази процедура два или три пъти седмично.

Ефективността на листерин срещу неприятните гъбички се дължи на съставката тимол, която никак не им се харесва.

Нишадърен спирт

Нишадърният спирт е друго ефективно средство за справяне с досадната гъбичка инфекция по кожата на краката или ноктите. За да се спасите от тази напаст, е необходимо ежедневно да правите компреси със спиртния продукт.

Най-добре е компресите да се правят преди сън и с тях да се престоява цялата нощ. Просто напоете парченце марля в нишадърения спирт и прикрепете към засегнатото място. Добре е да обуете чорап.

Процедурата изпълнявайте и седмица след постигането на желания резултат, за да си спестите повторната поява на гъбички по краката.

В случая нишадъреният спирт може да бъде заместен с всеки друг вид спирт – етилов, лавандулов и т.н.

Борна киселина

Борна киселина е друго средство, предлагащо избавление от ужасните гъбички. Пакетче от него струва по-малко от лев. Единственото, което се изисква от Вас е да разтворите една-две части боракс в десет части вода.

Киснете краката си в тази течност в продължение на 10 минути. След приключване на процедурата не отмивайте кожата, а просто я подсушете.

Изпълнявайте тази процедура ежедневно, докато се спасите от гъбичките. Добре е да продължите с терапията и седмица след окончателното изцеление.

Борната киселина е добър помощник и по отношение на превенцията от гъбички. За тази цел за изпиране на чорапите използвайте сапун, съдържащ това вещество. Добре е поръсвате всяка вечер обувките си с боракс. Нанесете прахчето равномерно като потупвате обувката.

Лекарства за гъбички, кремове и мехлеми

За щастие съвременната фармацевтична индустрия предлага изключително разнообразие от лекарства за гъбички – като се започне от спрейове, кремове и мехлеми до орални антимикотични средства.

За да е успешна терапията е необходимо стриктно придържане към назначената от специалист схема по отношение на прилаганите количества лекарства и периода на лечението.

Добър ефект дава съчетанието на мазилата с така наречената пулс терапия, при която се използват кортикостероиди. Но за съжаление тя има куп негативи, сред които смущения в бъбречната дейност, повишаване на тревожността и качване на килограми.

Антимикотичен спирт

Сред популярните средства за лечение на гъбички по краката е и антимикотичният спирт Антимико-Бета. В състава му влизат пречистен етанолов спирт, глицерин и салицилова киселина. Продуктът е част от съпътстващата терапия при лечение на микози.

Не е допустима употребата му под формата на превръзка. Както и от пациенти с диабет и смущения в надбъбречната жлеза.

Този спирт се нанася с помощта на памучно тампонче. В продължение на една-две седмици се препоръчват до 1-2 апликации дневно с него.

Опаковка 50 мл антимикотичен спирт струва само 1,8 лв. Ако не успеете да изразходите за 4 месеца съдържимото в опаковката количество, изхвърлете го. Продуктът става негоден за употреба 4 месеца след отваряне на шишенцето за пръв път.

Ламизил на крем и спрей, Тербинафин 

Ламизил е сред най-популярните средства за справяне с гъбична инфекция, предлагащо се под формата на крем и спрей. Положителни резултати от употребата на този продукт се наблюдават на петия ден след започване на употребата му.

Популярният ламизил разчита на ефективността на веществото тербинафин, съдейства за премахване на гъбички, дрожди и лишеи по кожата.

При гъбички по краката този крем се прилага в продължение на седмица. За този период върху засегнатата област и около нея се нанася тънък слой от мазилото. Това се прави по веднъж на ден.

След апликация е необходимо да втриете нежно крема. Може да поставите и превръзка. Задължително измийте ръцете си след процедурата, за да избегнете разпространението на инфекцията по други части от тялото.

Кремът ламизил е подходящ за употреба от пациенти, навършили 12 години. Той не е ефективен при гъбична инфекция, протичаща с ронливост на нокътя. (Подробно за ламизил четете ТУК)

Подобрението в състоянието на кожата би трябвало да продължи и след преустановяване употребата на мазилото. То продължава да действа дори и след стопиране на терапията. До 4 седмици настъпва пълно изцеление.

В случай, че не забележите подобрение на втората седмица, обърнете се към специалист. Опаковка с 30 мл от мазилото струва около 16 лв. По-скъп е спреят – 15 мл от него струва 13 лв. Малко количество от него се впръсква по веднъж на ден върху засегнатата кожа. Лечението продължава седмица.

Не се препоръчва употребата на спрея от хора с кожни лезии, заради съдържанието на алкохол в него.

Активният компонент в ламизил ще откриете и в таблетки тербинафин генерикон, които елиминират гъбичките, атакувайки тяхната клетъчна мембрана.

Употребата на този препарат не се препоръчва при лица под 17 години. Както и при хора с екземи, бъбречни и чернодробни проблеми.

При гъбични инфекции, засягащи кожата на краката и ноктите, терапията с тербинафин трябва да продължи между 6 и 12 седмица. Въпреки тази препоръка, в някои случаи се налага лечението да бъде удължено до 6 месеца.

Обичайната дозировка на този медикамент е по таблетка дневно.

Положителният резултат е налице едва няколко месеца след приключване на назначеното лечение.

Опаковка, съдържаща 28 таблетки, струва около 43 лв.

Фунгофин (fungofin) на крем, спрей и таблетки

Друг антимикотичен продукт, в чийто състав влиза тербинафин хидрохлорид, е фунгофин.

Предлага се във вариант крем, спрей и таблетки. Цените на продуктите са съответно 8 лв за крема (опаковка от 15 грама), 9 лв за 30 мл от спрея и 23 лв за опаковка с 14 хапчета.

Гъбички по краката обикновено се лекуват с фунгофин крем за една-две седмици. За този период се нанася по веднъж или по два пъти на ден малко количество от мазилото.

Апликацията трябва да обхване и здравата кожа в периметър от половин-един сантиметър. Рискът от предозиране с препарата клони към нула. Той е с изключително добра поносимост.

Лечението на гъбички по краката с фунгофин спрей трае обикновено седмица. На ден се прави по една апликация с мазилото, като се впръска достатъчно количество от него за покриване на засегнатата част и прилежащата й област. Задължително почистете кожата си, преди да впръскате спрея върху нея.

Таблетки фунгофин се предписват само в тежки случай на гъбична инфекция, засягаща кожата на краката и ноктите. Стандартната дозировка е по 1-2 таблетки на ден. Препаратът се отпуска единствено с рецепта.

Пациенти на възраст между 3 и 16 години се лекуват с дози фунгофин, съобразени с телесното им тегло.

Екзодерил 

екзодерил гъбички по краката
Екзодерил е един от най-популярните препарати за лечение на гъбички по краката.

Друг популярен антимикотичен продукт е екзодерил, който се среща под формата на разтвор и мехлем.

Ефективността му срещу гъбични дрожди и плесени е обусловена от съдържанието на веществото нафтифин. Не е установена безопасността му върху пациенти на възраст под 18 години.

Кремът/солуциото се прилагат по веднъж на ден като се втрива малко количество от него върху засегната област и кожата около нея. Неприятните усещания, свързани с протичащата гъбична инфекция, отшумяват до няколко дни. Но въпреки това, терапията с екзодерил крем трябва да продължи две седмици.

Опаковка с 15 мл от този продукт струва около 10 лв. Десет мл от течния вариант се предлагат в аптечната мрежа и онлайн на цена от около 12 лв.

Научете още за лечението с екзодерил от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Низорал на таблетки и крем (Кетоконазол)

Низорал на таблетки и крем е сред популярните препарати за справяне с инфекция, причинена от кандида. Активният компонент в препарата кетоконазол убива дрождите. Лечението с него продължава между пет дни и година. Продължителността му се определя от сложността на случая.

При гъбички по краката низорал таблетки обикновено се предписва за прием от пет дни.

Пациенти с тегло под 15 кг не се лекуват с този препарат. Стандартната доза за лица с тегло между 15 и 30 кг е половин таблетка. Пациентите над 30 кг и възрастните приемат по цяла таблетка. Препоръчително е лекарството да се поглъща по време на хранене.

За пълноценното му усвояване играе важна роля стомашната киселинност. Ако приемате лекарства за неутрализирането й, най-добре е да пиете низорал два часа след приема им.

Опаковка, съдържаща 30 таблетки низорал, се предлага на цена от 38 лв. В разновидност крем този препарат струва около 4 лв (цената е за опаковка от 15 грама).

Низорал крем се прилага по веднъж на ден, като ефект от употребата му се забелязва след 4 седмици при гъбички по краката. (Още за лечение с низорал)

Флуконазол:

Микомакс

Микомакс е друга популярна алтернатива на протовогъбичен препарат. Ефективността му се дължи на активния компонент флуконазол, които действа ефективно срещу дрождите, причиняващи кандида.

Този препарат е изключително подходящ при гъбични инфекци на ноктите и стъпалото.

От една до шест седмици трае лечението с микомакс при гъбични инфекции на стъпалото. В случаи, че инфекцията е поразила ноктите, терапията може да продължи до израстването на напълно здрав нокът. Приема се веднъж седмично по таблетка, която се поглъща цяла с обилно количество вода.

Цената на опаковка, съдържаща една таблетка микомакс, е около 5,60 лв.

Дифлукан

Друга разновидност в флуконазол е дифлукан. Препаратът се предлага във вид на капсули и инфузионен разтвор.

Обикновено се предписва по таблетка седмично. Но в някои схеми за лечение дифлукан се препоръчва за ежедневен прием от 50 мг (1/3 от таблетката) в продължение на 2-4 седмици.

Една таблетка дифлукан (150 мг флуконазол) се предлага на цена от 7 лв.

Микосист

гъбички по краката микосист
Микосист е друг популярен медикамент за лечение на гъбички по краката.

Капсулите микосист са друг противогъбичен препарат, съдържащ флуконазол. Всяка капсула съдържа 150 мг от активния компонент.

Капсулите се приемат по схема, определена от специалист. Храненето няма отношение върху пълноценното усвояване на активния компонент. Но е добре приемът на препарата да се осъществява по едно и също време.

Около 38 лв е цената на опаковка, съдържаща 4 капсули микосист.

Кандизол

Друг антигъбичен препарат, съдържащ флуконазол, е кандизол. При кожна гъбична инфекция се препоръчва прием от 150 мг (една капсула) веднъж седмично. В случая терапията е с продължителност между две и четири седмици.

При гъбична инфекция, засягаща кожата на стъпалото, терапията е възможно да бъде удължена до 6 седмици.

Две таблетки кандизол струват около 11 лв.

Орунгал (Итраконазол), Фунгизол

Друг антимикотичен препарат е орунгал, съдържащ веществото интаконазол. Предлага се в разновидност перорален разтвор и капсули. Първият вариант е по-подходящ за прием при гъбична инфекция на устата или хранопровода, въпреки че би могъл да се приложи и при гъбички по краката.

Курсът с капсулите при гъбична инфекция на кожата на краката трае между 1 и 2 седмици. За този период се препоръчва прием на една или две таблетки дневно. Възможно е в случая лечението да продължи цял месец.

При инфекция, засягаща ноктите на краката, терапията с орунгал продължава между една седмица и три месеца. И двата случая се приемат по две капсули на ден. Петнадесет капсули от този препарат струват 23 лв.

Дозировката на течния вариант от продукта е 0,5 мл на кг телесно тегло на ден.

Със същия състав са и капсулите фунгизол. При гъбички на краката, засягащи кожата, лечението с тях трае между седмица и 14 дни. В първия случай на ден се приемат по две капсули, а във втория – по една.

Когато инфекцията засяга единствено ноктите на краката (без кожата и ноктите на ръцете), лечебната схема изглежда по следния начин:

 • първа седмица прием на две капсули, два пъти на ден
 • втора, трета и четвърта седмица – почивка
 • пета седмица – същата схема, както в първата седмица
 • шеста, седма и осма седмица – почивка
 • девета седмица – повтаря се схемата от първата седмица
 • десета седмица – край на лечението

Ефектът от лечението не настъпва веднага. Необходими са няколко седмици (при инфекции на кожата) или няколко седмици (при гъбични инфекции на ноктите на ръцете).

Опаковка с 15 капсули фунгизол струва около 15 лв.

Бифоназол-SL крем (Bifonazol-SL)

Друг лекарствен продукт със силно подчертано антимикотично действие е кремът Бифоназол-SL.

Мазилото, съдържащо бифоназол, се предлага по веднъж на ден върху засегнатите зони. Добре е апликираният участък да бъде в периметър от 0,5 см от засегнатата част. Не се препоръчва поставянето на превръзка след нанасяне на мазилото. При гъбички по краката терапията обикновено трае 3 седмици.

Не се препоръчва на пациенти в кърмаческа възраст.

Крем Залаин 

Друг локален антимикотик е кремът залаин, съдържащ компонент с противогъбично действие – сертоконазол. Мазилото се нанася по два пъти на ден върху засегнатите участъци като е добре да се обхване и около сантиметър от намиращата се в близост здрава кожа.

Стандартната препоръка при лечение на гъбички по краката е крем залаин да бъде прилаган в продължение на 4 седмици. Още на втората седмица подобрението е видимо.

Тубичка (2о грама) от антимикотичното мазило струва около 10 лв.

Крем Кокона за крака

От козметичните продукти може да се доверите на крем „Кокона“, който се препоръчва не само за лечение на гъбички по краката. Мазилото е напълно безвредно. Благодарение на съдържащия се в него ментол оставя приятно охлаждащо усещане след нанасяне. Насърчава кръвообращението и облекчава уморените крака.

Кремът на „Кокона“ подхранва перфектно плътната кожа на петите, която се нуждае от допълнителна хидратация. Мазилото съдържа микро гранули, които при допир с кожата се разтварят и създават бариера за развитието на гъбичките.

Освен ментол, това мазило съдържа още борна киселина, цинков оксид и масло от смрадлика. Още след първото приложение се усеща разликата – сърбежът спира, а кожата се усеща мека и нежна на допир.

Цената  на опаковка 50 мл от крема на „Кокона“ е 3 лв.

Калиев перманганат

Калиев перманганат е друго средство, което може да си закупим от аптеката и да използваме за борба с досадните гъбички.

Това антисептично и антимикотично средство се използва с повишено внимание, тъй като съществува голям риск от изгаряне на кожата с него.

Разтворете няколко гранулки калиев перманганат в леген, пълен с вода. Задръжте краката си в получения разтвор в продължение на 10-20 минутки. След това отмийте с чиста вода третираната област.

Водата, която се използва за приготвянето на сместа, може да бъде топла или студена. Това е без значение. Важна е концентрацията на разтвора. Тя може да бъде до 0,1%. Получената течност трябва да бъде светло розова на цвят.

Възможно е кожата Ви да реагира с непоносимост към калиевия перманганат. Следете за разтваряне на кристалчета.  В неразтворено състояние при контакт с кожата те предизвикват некроза  на тъканите.

Тинктура кастелани

Друг продукт, използван за лечение на гъбички по краката, е тинктура кастелани. Ще я откриете в аптеката или онлайн на цена от 2,90 лв за опаковка от 50 мл.

Коментираното изделие притежава силен антисептичен и антимикотичен ефект заради съдържащите се в него борна киселина, резорцинол и фенол.

Дермалната течност се нанася върху кожата чрез памучно тампонче. На ден се правят по една или най-много две апликации на засегнатите зони. Терапията с продукта може да продължи до месец.

Употребата му не изключва появата на нежелани реакция от вида на отоци, зачервявания и некроза на кожните тъкани.

Тинктурата е подходяща за употреба от пациенти над 7 години. При бременност употребата й е забранена.

Лак за гъбички по ноктите на краката

Ако гъбичната инфекция не е в напреднал стадий, може да се използва и лак за гъбички по ноктите на краката.

Този продукт се употребява до пълното възстановяване на нокътя. За по-естетичен вид на засегнатите нокти е възможно над терапевтичното средство ( в случая лак за гъбички по ноктите на краката) да се постави обикновен лак за нокти. Но преди нанасянето на лечебния лак, обикновеният  се отстранява с лакочистител.

Полинейл 

Полинейл е най-популярният лак за лечение на гъбички по ноктите. Използва се с успех при леки до умерени форми на онихомикоза. Продуктът е подходящ за третиране на гъбички, чувствителни към циклопирокс.

Нанася се върху целия нокът и кожата, намираща в периметър на половин мм от него. След апликацията ноктите не бива да се мокрят. Придържайте се към тази препоръка в рамките на 6 часа след нанасяне на лака. Затова е по-добре да нанасяте средството върху ноктите си, вечер преди сън.

Ако все пак неволно намокрите ноктите си, не се страхувайте да нанесете повторно необходимото количество от този лак.

Лечението с полимейл трае, докато се появи напълно здрав нокът. В случай, че става въпрос за ноктите на краката, ще се необходими най-малко 9 месеца или година, за да се случи това. Но не губете  търпение и бъдете постоянни.

Ако няколко дни пропуснете употребата на полимейл, това може да доведе до отслабване на ефекта му.

Опаковка 3,3 мл от този продукт струва около 35 лв.  Още за гъбички по ноктите и употреба на полинейл)

Лечение с йод

Освен антибактериално средство, познатият ни йод е и перфектен антимикотик. Ще се спрем на няколко рецепти с него, но с уточнението, че при тежки случаи те може да не се окажат толкова ефективни.

Йод, спирт и певарил

Комбинацията йод, спирт и певарил е успешна за лечение на гъбички по краката, според интернет потребители. Преди третиране на засегнатите зони с певарил, обработете ги предварително със смес от йод и спирт в равни количества.

Препаратът певарил съдържа еконазол нитрат и повлиява изключително добре при гъбички по ноктите. Може да се прилага под формата на компрес, веднъж дневно.

Пациенти в мрежата твърдят, че благодарение на този метод са се излекували от досадните гъби за три месеца.

Други рецепти с йод

Един от възможните методи да се избавите от гъбички по ноктите на краката е чрез третирането им с чист йод. След сутрешния и вечерния тоалет нанасяйте по капчица от продукта върху всеки нокът.

Необходимо е да правите това в продължение на десет дни, за да се избавите от гъбичките.

Не е изключено след няколко апликации да изпитате  силна болка. Но това усещане отшумява до 2-3 дни.

Друг вариант за лечение с йод включва смесването на лъжичка от него със същите количества сок от чесън и ябълков оцет. С получената смес мажете ноктите преди лягане, като след това задължително обуете чорапи.

Преди да третирате краката си с йод е добре да им направите 30-минутна баня в солена вода. За тази цел две супени лъжици сол и лъжица сода се разтварят в два литра вода. След подсушаване на краката третирайте ноктите три пъти на ден с йод.

Обикновено препоръките за лечение на гъбички с йод са то да продължи 2-3 месеца, за да се справите с проблема.

Кой е най-добрият спрей против гъбички?

Ще се спрем и на най-популярните продукти под формата на спрей за лечение на гъбички. Те се нанасят и действат по един и същ начин. Кой от тях е добър конкретно за Вас, може да установите на принципа „проба-грешка“.

Не е изключено продукт, който е бил ефективен за Ваш близък, да се окаже не особено подходящ за Вас.

Fungi spray (Фунги спрей)

Фунги спрей е подходящият за Вас продукт, ако често посещавате басейн, носите тесни и затворени обувки, болни сте от диабет и имате напукана кожа на ходилата на краката. Този спрей съдържа масла от мента и салвия, както и борна киселина, която лекува гъбичките.

Необходимо е да впръсквате по два пъти на ден достатъчно количество от него върху засегнатите области. Цената на опаковка от 20 мл е 14,70 лв.

Шол система (Scholl) спрей и апликатор за обувки

При лечение на гъбички по краката може да се доверите и на системата Шол. Състои се от два компонента – спрей и апликатор.

Системата е ефективна при положение, че лечението се започне при първи симптоми на заболяването ( с тях ще Ви запознаем по-долу).

Производителят препоръчва употребата на двата продукта за период от 4 седмици. След това може да продължите единствено със спрея за обувки.

По време на терапията нанасяйте по два пъти на ден необходимото количество от крема. Това трябва да става винаги върху почистена и подсушена кожа.

Просто наклонете опаковката и завъртете апликатора по посока на часовниковата стрелка, докато се появи крем. Нанесете необходимото количество върху поразената кожа. Втрийте и изчакайте да попие 1-2 минути.

Едва след това може да се обуете. Паралелно с това прилагайте и спрея от комплекта. Той се впръсква по веднъж седмично. Във всяка обувка се правят по три впръсквания. След пълното изсъхване на спрея, може да се обуете.

Комплектът на Шол се предлага на цена от 35 лв.

Спрей Dr. hanss

Спрей Dr. hanss е друг продукт, подходящ за лечение на гъбички по краката. Той създава среда, неблагоприятна за развитие на гъбичните дрожди. Необходимо е да се впръсква по два пъти върху засегнатите части.

Продължете с терапията и за срок от две седмици след отшумяване на инфекцията. За да постигнете оптимален ефект, заложете и на останалите два продукта от серията – гел и пудра за крака.

Цената на коментирания спрей е 8.90 лв за опаковка от 200 мл.

Хомеопатия за гъбички по краката

Borax, Helonias

Боракс е сред популярните хомеопатични препарати, предписвани за лечение на гъбички по краката. За успокояване на неприятната симптоматика, свързана със сърбеж и парене, от него могат да се приемат по 5 гранулки на всеки два часа.

След овладяване на острата фаза се продължава с прием на 5 гранули по три пъти на ден до пълно излекуване.

Хелониас също се предписва от хомеопатите при лечение на гъбични инфекции. Подходящ е най-вече за проблеми с половата система при жените. Но не по-малко ефективен е и при гъбички по краката. От него се приемат по 5 гранулки на ден до пълно изчезване на симптомите.
Други хомеопатични лекарства

Други хомеопатични лекарства, предписвани при гъбична инфекция, са:

 • Туя – за общо укрепване имунната дейност
 • Монилия Албиканс – стопира гъбичния растеж
 • Кандида парапсилозус – възпрепятства бързото разпространение на гъбичната инфекция
 • Ехинацея ангустифолиа – спомага за ефективната дейност на имунната система и облекчаване на раздразненията

Важна профилактика, за да не повторят!

За да не „пипнете“ досадните гъбички на краката е важна адекватната профилактика. Ще дадем няколко простички и лесни за изпълнение съвета, към които трябва да се придържате, за да избегнете проблема.

Най-важно е да предпазите краката си от изпотяване. Влажната среда предоставя перфектните условия за развитието на гъбичните дрожди и плесените.

Избягвайте закритите обувки в топло време, както и тези от синтетични материали. Изработените от некачествен материал обувки предполагат създаването на влажна среда за кожата, дори и в студено време.

Заложете на чорапи от 100% памук, които е задължително да подменяте ежедневно.

В никакъв случай и по никакъв повод не слагайте обувките на друг човек. Това е най-лесният начин за зараза с гъбична инфекция.

Когато посещавате басейн, сауна или плаж винаги носете подходящи чехли. Дори върху пясъка гъбата оцелява в продължение на дни.

Задължително е след душ да подсушавате старателно краката си и пространството между пръстите.

Не забравяйте да дезинфекцирате редовно обувките си. За целта използвайте спрей с боракс.

Не на последно място избягвайте стреса и се старайте да поддържате стабилна дейността на имунната система.

Вярно е, че с гъбички може да се заразим при контакт с болен. Но също така е вярно, че стабилната имунната система отблъсква инфекцията и не й позволява да се развие.

Причини, симптоми и изображения 

гъбички по краката
Гъбичките често засягат и ноктите по краката.

Най-честата причина за гъбички по краката е влагата. Продължителният престой на краката в затворени и влажни обувки предразполага към развитието на инфекцията.

С неприятните гъби може да се заразим и при използването на чужди обувки или хавлии. Достатъчно е върху кожата ни да попадне само една люспичка и гъбичният растеж стартира.

Смущения в метаболитните процеси и заболявания на ендокринната система са друга възможна причина за заболяването.

Имунен срив, провокиран от стрес, неправилно хранене, прием на антибиотици, други лекарства или химиотерапия, също може да отключи гъбичната инфекция, засягаща кожата и ноктите на краката.

Циркулационни смущения в кръвния поток на краката са друга възможна причина.

гъбички по краката
Напукване и лющене на кожата – един от симптомите при гъбички по краката.

Първоначалният симптом включва зачервяване на кожата. След известно време тя започва да се лющи. Възможен е и сърбеж, въпреки че той не се появява при всички пациенти.

Понякога преди кожата да започне да се отделя на люспи, се появяват мехурчета, изпълнени с течност.

Защитната функция на кожата рязко спада и рискът от развитието на стрептококова инфекция расте. Възможно е да се появи силна болка и зачервяване, които най-често са симптоми на съпътстващ пустолозен дерматит.

В тежки случаи не е изключено пациентът да се оплаква и от повишена телесна температура.

Симптомите на гъбички по ноктите (онихомикоза) включват появата на петна по нокътната плочка в бяло, жълто или дори зелено оцветяване. Нокътят изтънява. Инфекцията засяга и кожата около него. Възможно е да се появи възпаление и загнояване около нокътната плочка или под нея. (Още ценна информация за неприятните и упорити гъбички)

Различни гъбични инфекции по краката + лечение

Гъбички по ноктите на краката 

Ако сте се сдобили с гъбички по ноктите на краката, заредете с търпение, тъй като лечението им продължително. За пълно възстановяване се говори едва след като се появи напълно здрав нокът.

В зависимост от локацията на пораженията това може да се случи най-рано след 2-3 месеца ( след започване на лечението) или най-късно след година и половина.

Ако поражението обхваща цялата нокътна плочка и зоната около нея, тогава се предписва препарат с общо антимикотично действие. Преди да се премине към приема му е нормално да се установи дали бъбреците и черният дроб на пациента функционират нормално.

Приемът им се осъществява по схема. Някои от тях се приемат една или две седмици. А други по-продължително, като се правят прекъсвания между приемите.

Лечението в случая се допълва и от приложението на мазило с локално действие – спрей, гел, мехлем или балсам.

Ако пораженията са върху отделна част от нокътя и се усетите навреме, тогава Вие сте сред щастливците, които могат да се избавят от досадните гъби единствено с помощта на специален лак. Лекарят може да предпише крем или друго мазило.

Вслушайте се в препоръките му и наблюдавайте дали състоянието на ноктите ще започне да се подобрява след две седмици. Ако това не се случи, отново се обърнете към специалист. Вероятно той ще препоръча по-силен препарат. (Още средства за лечение на гъбички по ноктите и полезна информация)

Лечение на гъбички между пръстите на краката

гъбички по краката
Гъбички между пръстите на краката протичат с напукване на кожата и болка.

Гъбички между пръстите на краката са друго неприятно проявление на гъбична инфекция. Това заболяване обикновено засяга трети, четвърти и пети пръст. Обяснението е, че разстоянието между тези пръсти е най-малко. Близостта им създава идеални условия за изпотяване на кожата.

В резултат от това се появяват цепнатини, които са изключително болезнени. В този случай най-често се предписват препарати за локално приложение.

гъбички по краката
Зачервяване и болка са типични оплаквания за гъбички по краката.

В случай, че те не повлияят, се предписват медикаменти за орален прием. Това се налага най-вече при пациентите с отслабнал имунитет и тези с диабет.

Важно е кожата между пръстите да се поддържа суха. За целта помагат пудри с боракс, които са изключително удобни за употреба.

Гъбички на краката при деца

Гъбички на краката при деца е проблем, който може да засегне дори най-малките. Разпознава се зачервяване краищата на нокътните плочки.

Важно в случая е да се спазва перфектна хигиена, за да се избегне разпространението на инфекцията към други части на тялото.

За да се избегне това, е необходимо активното участие на родителя, който напътства детето за изграждане на хигиенни навици.

Лекарства за локална и вътрешна употреба се назначават от лекар. Той определя дозата според теглото на детето. Повечето от антимикотичните медикаменти не са подходящи за деца. Но въпреки това в някои случаи лекарите ги предписват в по-ниски дози, заради липсата на друга алтернатива.

Най-често в случая се предписва нистатин за локално приложение.

Гъбички по петите

Гъбички по петите е друг неприятен проблем, който често бъркаме с обикновено напукване на кожата. И докато просто си мислим, че имаме напукана кожа на петите, гъбичката продължава да се развива.

Тя буквално се храни от кожата ни. Появяват се дълбоки бразди по засегнатото място. На по-късен етап се появява и болка към симптоматиката.

Лечението и в този случай се осъществява по стандартния начин – локално или орално в зависимост от тежестта на инфекцията и пораженията, които тя е нанесла.

Други видове гъбички по краката

Гъбичната инфекция по краката е известна с медицинското наименование микоза. Когато засяга областта между пръстите на краката, медиците я определят като интертригинозна форма на микоза.

Друг известен вид гъбички по краката е така наречената мокасинова микоза. Тя протича с болезнено и неприятно лющене на кожата на краката, което е съпроводено от гъбички по ноктите.

гъбички по краката
Напукана кожа – един от неприятните симптоми на гъбички по краката.

Въпреки конкретизираното разграничение на отделните видове гъбички по краката, често гъбичната инфекция протича с комбинация на симптомите от различните видове.

Как да действаме при други, съпътстващи проблеми

Дисхидроза и гъбички (дисхидротична форма)

гъбички по краката
Дисхидроза – вид гъбична инфекция, засягаща кожата на краката.

Сред видовете микоза се отличава и така наречената дисхидротична форма. Тя протича с поява на мехурчета. Първоначално те са изпълнени с прозрачна течност, която след време потъмнява. Спукването им е изключително болезнено. В случая става въпрос за заболяване, свързано с екзема.

Но когато към клиничната картина се прибави и гъбична инфекция, ситуацията става много объркана. Лечението в този случай крие голям риск от влошаване на състоянието. Медикаментите, предписвани за лечение на екзема, могат да влошат състоянието при гъбична инфекция.

И обратното – средствата за лечение на гъбички също влошават състоянието при екзема. По време на лечението се следи за реакциите на организма. При влошаване на състоянието, задължително се сменя предписания антимикотичен медикамент.

Против миризливи крака

гъбички по краката
Гъбична инфекция и миризливи крака – връзката между двата проблема е ясна.

Гъбична инфекция и миризливи крака често вървят ръка за ръка. Причина за това е влажната среда, която не само подхранва гъбичните дрожди и плесени, но и ни обещава екстрата – миризливи крака.

В случая се прилагат мерки за избягване на изпотяването на краката. Подходящи са пудрите с боракс.

Обърнете внимание на качеството на обувките и чорапите, които носите. Както и на хигиената на краката.

Против изпотяване на краката

Както вече пояснихме, изпотяването на краката е пряко свързано с гъбичната инфекция. За да се стопира развитието й, се вземат мерки за преустановяване престоя на ходилата във влажна среда.

Бременност и гъбички по краката

При бременност женският организъм е по-податлив към гъбични инфекции. В това число и гъбички по краката. Повечето от препаратите за лечение на микоза не се препоръчват за употреба по време на този деликатен етап от живота на жената, тъй като липсва информация относно тяхната безвредност. Не е ясно как биха повлияли на бременната и плода в утробата й.

Въпреки това с преценка на евентуалния риск, лекарите ги предписват и на бременни, поради липсата на друга алтернатива. Дозата е съобразена с деликатното състояние на пациентката и често е по-ниска от стандартната.

Надяваме се, че този материал за гъбички по краката е бил от полза за Вас. Разпространете го в социалните мрежи, за да стигне до повече хора и да ги предпази от бъдещи проблеми, свързани с неприятните гъбички. Благодарим Ви!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Гъбички по краката – проверени методи за лечение с лекарства, хомеопатия и бабини рецепти
4.5 (90%) 4 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!