Безсмъртниче (жълт смил): Ползи, противопоказания, отглеждане, рецепти

Защо билката безсмъртниче е толкова търсена? 🝢 Масло от жълт смил, цена, ползи. 🝢 Отглеждане: 🝢 Разсад, семена, пазар. 🝢 Рецепти, приложение, действие.

Още в текста: 🝢 При синузит, миома и кожни болести. 🝢 За прочистване на черен дроб и жлъчка. 🝢 При невралгия, глисти, тения, бяло течение. 🝢 Противопоказания.

Какво представлява билката безсмъртниче?

Билката безсмъртниче е сред природните лекове, които са алтернатива на някои от медицинските препарати. Мощта на това растение е наистина голяма и с негова помощ от дълбока древност билкарите са лекували куп заболявания.
За всички, които се интересуват от билки и от лечението с тях, в този материал ще предоставим наистина ценна информация за позабравеното безсмъртниче.
Цветчетата на тази билка са с оранжев или жълт цвят. Именно на тях растението дължи високата си терапевтична стойност. Те са не само полезни, но и изключително красиви.

В диворастящ вид тази билка се среща рядко. Ще откриете растящото на купчинки безсмъртниче върху скалистите планински части, намиращи се на височина от 200 до 1400 метра над морското равнище.

Листата на безсмъртничето са обагрени в сиво-зеленикави нюанси. От един корен излизат между пет и десет стъбълца, достигащи на височина от около 30-60 см. В зоната на съцветията е типична влакнестата покривка на растението. Власинките могат да достигнат на височина до 6 см.

Очарователните жълти съцветия се подреждат в кошнички с диаметър от 3-6 мм.

Защо я наричат с това име?

Наименованието на безсмъртниче не е случайно. Неслучайно то е считано за билката на безсмъртието, тъй като е в състояние да победи куп заболявания.

Билката е известна още и с наименованието жълт смил. На нея се приписват митични свойства и дори е била сравнява с птицата  Феникс. (ВАЖНО: Много билки се наричат с името безсмъртниче, виж уточнението най-долу*).

Други наименования на жълтия смил са каменно цвете, китара, стирака и шапова билка (в миналото с нея са лекували шап).

Името каменно цвете произхожда от мястото, на което растението вирее – върху скалите. Наричат го още сухо цвете или неувяхка, тъй като може да издържи повече от две години без вода. Звучи невероятно, но това е истина. Билката на безсмъртието оцелява дори 30 месеца без вода.

Латинското наименование (хелихризум) на чудния жълт смил също има определена символика. То произхожда от две древногръцки думи – хелио (слънце ) и хрисо (злато). В буквален превод името на билката на латински език означава златно слънце.

Факт е, че изсушените й цветове не избледняват с течение на времето. Това обяснява високата декоративна стойност на растението и използването на прелестните му цветове за декорация.

Съдържание на жълтия смил

От състава на билката смил с най-висока стойност са флавоноидите, кумарините и гликозидите. Не е за пренебрегване и изобилието от витамини, което предлага растението.

В състава му влизат ценните витамини А, С, РР и К. Витаминните елементи В1 и В2 допълват списъка.

Етеричните масла са друг важен компонент. Но техните стойности са вариращи. Зависят от вида на растението и състава  на почвата, върху която се е развивало. В някои видове доминират монотерпените и оксидите.

Ползи от него накратко. Действие

С най-високи терапевтични стойности е каменното цвете, което е живяло върху пясъчна почва. Билката се прилага за лечение на заболявания и състояния, свързани с дисфунция на солевия обмен. Особено силен терапевтичен ефект има билката при каменни заболявания, засягащи бъбреците и жлъчката.

Положителните ефекти от употребата на растението в тези случаи са обусловени от пикочогонното и жлъчегонното й действие.

При подагра и остеоартрит билката на безсмъртието също проявява лечебната си мощ. Освен това действа противовъзпалително и антибактериално. Има способността да спира кървенето, което предполага широк спектър на приложенията й в куп случаи.

Добре позната е употребата на жълт смил и в гинекологията. Това се дължи на нейното противогъбично и противовъзпалително действие.

Не е за подценяване и антипаразитното действие на растението, което е едно от най-мощните природно оръжия срещу паразити.

Билката помага за подобряване на активността на метаболитните процеси. Освен това ускорява процесите, свързани с изхвърляне на токсични вещества от тялото.

На каква цена и откъде може да се вземе?

безсмъртниче

От билката безсмъртниче най-ценни са цветовете.

Изсушени цветове жълт смил може да си набавите от всяка билкова аптека, предлагаща богат асортимент от лечебни растения. Ако не откривате растението там, друг вариант да се снабдите с него, е чрез онлайн поръчка.

Дрогата е налична на сайта на Билки.бг. Цените там са както следва: 2,21 лв ( за 25 грама ), 3,76 (за 50 гр) и 8,06 лв (за 120 гр).

Отглеждане на безсмъртниче, технология и пазар

безсмъртниче жълт смил - 011 - билка и цвете

Безсмъртниче се отглежда като билка и цвете.

Отглеждането на безсмъртниче е свързано с някои особености. Растението предпочита слънчеви и добре осветени участъци. То проявява изключителна издръжливост към слънчевата светлина и топлина.

Изключение прави единствено видът  Helichrysum Licorice, на който слънцето не се отразява добре. Растението от този вид е добре да засадите на сенчест парцел, върху който слънцето не грее директно.

По отношение на почвата, каменното цвете предпочита почви с богат химичен състав. И най-вече такива с високо съдържание на калций. Добре е да обогатите почвата преди засаждане на растението. Може да използвате компост или друга смес за цъфтящи растения.

По отношение на торенето при отглеждане на жълт смил, също има някои особености, с които трябва да сте запознати. Едногодишните сортове не се нуждаят от допълнително торене.

На многогодишните видове добре се отразява торенето през август с течни торове и компост. Препоръчително е да има още две внасяния на тор в почвата, съответно през месеците февруари и май.

Технологията на отглеждане на жълт смил е сравнително нова за нашите фермери и все още не е добре проучена. Препоръката към всички, които са се захвали с отглеждането на това растение, е да следят внимателно физиологичните му нужди.

То вирее предимно в средиземноморските страни. Не бива да забравяме, че там влажността на въздуха е в пъти по-висока от тази по нашите ширини. Именно от въздуха растението си набавя липсващата му влага.

По отношение на пазара на жълт на смил ще кажем, че търсене на маслодайната билка има в световен аспект. Алтернатива за българските производители е износът към страни като Франция и Германия. Друг е въпросът с бюрократичните неуредици, с които се сблъскват българските производители при опита да изнесат продукцията си.

Защо фермерите се увличат от отглеждането му?

Жълт смил се превърна в истински хит сред фермерите. Тенденцията е интересът към него да се усилва. Това се дължи не само на непретенциозността на маслодайното растение, но и на добрата изкупна цена.

Билката е печеливша алтернатива за всеки фермер, който желае да извлече максимална икономическа полза от дейността си.

„Интермед“ е първият производител, започнал отглеждането на жълт смил у нас. Насажденията се намират край село Манолово (Павел баня).

Засега маслодайното растение е атрактивно за фермерите от Добричко и Хасковска област. Отглежда се и по поречията на Тунджа и Марица.

Цена на разсад за безсмъртниче и откъде се взема?

безсмъртниче жълт смил - 01

Безсмъртниче – билката, която вирее в скалисти участъци

Разсад от безсмъртниче може да закупите директно от разсадниците у нас (ще посочим кои са те по-долу). Някои от тях предлагат и вариант онлайн поръчка. Като immortelleseedlings.com, например.

Продукцията от там пристига със сертификат за качество. Производителят предлага пълно съдействие и подкрепа при отглеждането на билката. Необходимо е единствено да заявите желаното количество преди периода на засаждане.

Разсадници в Добрич, Пловдив и другаде

Един от най-големите разсадници, предлагащ жълт смил на разсад, се намира в Пловдив. Засега поръчките за жълт смил не са многобройни, но са за голяма площ.

Тенденцията е в увеличение обема на поръчките, прогнозират от ръководството на завода, където работят усилено за подобряване технологията на отглеждане на жълт смил у нас.

Разсадник има и в Широк бряг. Този производител предлага и опция за онлайн поръчка чрез сайта immortelleseedlings.com.

Друг вариант е разсадникът в Добрич. Средната цена на разсада е 0,2-0,24 лв за бройка.

Билкари, които го отглеждат

Каменното цвете се превръща в хит и сред билкарите. Първият билкар у нас, който се занимава с отглеждането му, е живеещият в Казанлък – Ридван Илияз. Той е първият български билкар, засадил 50 дка от билката. Намеренията му са да увеличи площта на 300 декара.

Семената, които той използва, са закупени от завод в Корсика. Счита се, че жълтият смил, добиван в тази област е с най-висока лечебна стойност.

Ридван Иляз е запознат с технологията на отглеждане на билката, тъй като многократно е посещавал стопанства в Босна и Корсика, занимаващи се с отглеждането на маслодайното растение.

Отглеждане от семена

безсмъртниче жълт смил - 03 хелихризум

Отглеждането на безсмъртниче не е трудно.

Отглеждане от семена е друг популярен метод за развъждане на лековитото растение. Времето, необходимо за отглеждането на годен за засаждане разсад от момента на поставянето на семенцето в почвата, е около 120 дни.

Разсадът обикновено се отглежда на закрито и целта е да бъде готов в началото на месец април. На практика той може да се изнесе навън по всяко време на годината.

Ако сте решили да запазите семената, трябва да сте запознати с някои специфични особености покрай тяхното съхранение. Дръжте ги на хладно място, задължително в торбички от плат. Там се поставят едва след като изсъхнат добре.

Съхранявани при тези условия, семената от жълт смил запазват кълняемостта си в продължение на цели две години.

Цена и къде ги предлагат?

Семенцата безсмъртниче са изключително миниатюрни. В един грам техният брой е 12 000. За да се засади един декар са необходими 30 000. Цената на килограм семена е 24 000 евро.

Производителите на разсад у нас предпочитат да използват семена, закупени от западноевропейския пазар. Там се предлагат видове смил с по-голяма листна маса.

Отглеждането на такъв вид е по-рентабилно и затова усилията на родните производители на разсад са насочени именно в тази насока.

Семена жълт смил може да откриете в магазините за сортови семена или директно от производител. Цената е около 35-40 лв за грам.

Обявите „Продавам семе“

Обяви „Продавам семе жълт смил“ ще откриете в популярните фермерски платформи (Фермер.бг). Както и в OLX. Taм може да откриете промоционални предложения директно от производител, които често се оказват доста изгодни.

Засаждане на жълт смил, сеитба

безсмъртниче жълт смил - 04 семена, разсад

Засаждането на безсмъртниче става от семена или готов разсад.

Периодът от края на март и в началото на месец април е най-подходящ за засаждане на жълт смил. Първоначално се засажда в малки кутийки, които се поставят в оранжерия.

Само след седмица се появяват първите издънки, а след още една седмица е налице и растението.

През втората половина на месец май, когато температурите се установяват трайно в по-високи стойности, билката се засажда на открито. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде около 30 см.

При засаждането на разсада се внимава да не се нарани корена на растението. Следва обилно поливане. През юли засаденото каменно цвете започва да цъфти.

Семенцата могат да се засадят и директно в почвата. В такъв случай процесът по засаждане трябва да се извърши през месец април. Засаденото растение ще започне да цъфти през месец август.

Някои източници препоръчват есенна сеитба, която се осъществява през месец октомври.

По отношение на почвената подготовка преди засаждане на смил, трябва да знаете, че е необходимо тя да бъде предварително окопана и обогатена. Не забравяйте и дренажа, който също трябва да се постави преди сеитба.

Условие за постигане на изобилен растеж на жълтия смил е той да бъде засаден върху добре пропусклива и изсушена почва, която не задържа влага. Ако почвата в района е склонна към задържане на вода, преди сеитбата на безсмъртниче, внесете в нея пясък.

Поливане на безсмъртниче

безсмъртниче жълт смил - 05 - отглеждане, пазар, цена

При отглеждане на безсмъртниче трябва да сте наясно и с изискванията му към почвената влажност

Изумителното безсмъртниче издържа продължително на суша. Но това не означава, че бива да го поливате. Не чакайте почвата да засъхне напълно, за да го полеете.

Оптималният вариант е по-чести поливания, но с по-малки количества вода. Това е много по-добре за каменното цвете, отколкото еднократното му поливане.

Не забравяйте, че колкото по-слънчев е участъкът, върху който отглеждате растението, толкова по-често е необходимо да го поливате. Използвайте леко затоплена на слънцето вода.

Важно е и периодичното мулчиране.

Размножаване

Размножаването на жълт смил се осъществява единствено чрез семена. Събирането им става след приключване на цъфтежа в края на лятото. Вече пояснихме по какъв начин се съхраняват и каква е технологията за приготвянето на разсад от тях.

Добив от жълт смил. Изкупна цена 2017

От декар жълт смил се добива необходимото количество суровина за производството на литър качествено масло. Неговата цена е около 1600-1800 евро за кг. За направата му са необходими 100 кг растителна маса, включваща само най-горната част на растението (цветовете и части от листата).

От един декар се добива общо 50-600 кг растителна маса.

Не открихме информация за изкупната цена на жълтия смил. Молим, всеки който е запознат с въпроса, да сподели чрез коментар под текста. Информацията ще бъде от полза и за други хора, които се интересуват от бизнеса с това невероятно растение.

Безсмъртниче като цвете (имортела)

Безсмъртничето от вида Н. italicum, известно като имортела, е най-предпочитано за добив на масло заради по-богатия си състав.

Именно то се отглежда и като цвете – в градината, в саксия или за жив плет. Имортелата радва окото с прелестните си жълти цветчета и листа в сивкав оттенък.

Условията и изискванията за отглеждане на имортела са абсолютно същите, както и за останалите видове безсмъртниче.

Ползи и рецепти с безсмъртниче като билка

Отвара (чай) от цветовете при синузит

безсмъртниче жълт смил - 06 - рецепти, какво лекува, лечение

Безсмъртниче лекува куп болежки

При синузит може да си помогнете с безсмъртниче по два начина. Единият включва приготвянето на отвара, която се приема вътрешно.

Супена лъжица от предварително накълцаната билка сложете в 300 мл вряща вода. Варете 2-3 минутки. Изчакайте течността да изстине и едва след това я прецедете. От нея приемайте количество от две супени лъжици. Правете това преди всяко хранене.

Другият вариант за лечение на синузит с безсмъртниче включва приготвянето на запарка, с която се правят компреси. За направата на лековитата течност използвайте в равни количества от билките жълт кантарион, жълт смил и вратига – по една лъжица.

Билковата смес прибавете към чаша вряща вода. Киснете тази течност в продължение на 40 минути, след което следва да я прецедите.

Правете компреси с топлата течност, като предварително напоите парченце марля с нея.

Настойка при кожни болести

При кожни проблеми от всякакво естество, настойката от жълт смил се използва за бани или директно втриване в кожата под формата на лосион.

За да приготвите течност, която след това ще прибавите към водата във ваната, вземете 4 лъжици от билката и ги залейте с два литра вряла вода. Киснете билковата маса във водата в продължение на 40 минути.

Следва прецеждане и прибавяне на прецедената течност към водата във ваната. Банята трябва да продължи 20 минути, а за да има ефект.

Процедурата може да се прави ежедневно. Успокоява и лекува рани, както и екземи. Премахва сърбежа и насърчава възстановителните процеси.

Прецедената течност може да използвате и като лосион, който се втрива два пъти дневно в кожата. Мое да правите и компреси с нея. Но в този случай трябва да задържите към кожата напоената със запарката марля поне 20 минути. След процедурата е по-добре да не изплаквате кожата.

По отношение на влиянието върху кожата, билката оказва и още едно положително действие – съдейства за изглаждане на бръчките и освежаване на тена.

При миома

При лечение на миома и всякакви гинекологични проблеми, билката безсмъртниче е активен участник. Може да се използва самостоятелно, като приемате по две чаши отварка от лека. Но още по-бърз ефект се постига при комбиниране на каменното цвете с други лековити растения.

Ефективната рецепта, която предлагаме, се изпълнява на два етапа. За първия са необходими следните компоненти:

 • корен магданоз – две супени лъжици (суровината трябва да е нарязана на ситни парченца)
 • овес – три супени лъжици (предварително се измива добре)
 • корен от цикория – две лъжици (предварително се нарязва на малки парченца)
 • седем ореха – предварително се счукват

Всички тези съставки се поставят в тенджера и се заливат с три литра вода. Сместа варете в продължение на 20 минутки, след което я махнете от котлона.

Следва изпълнението на втория етап за приготвянето на лечебната течност. Той включва прибавянето на още билки към приготвената течност. Билките, които се добавят са следните:

 • троскот, корен (Cynodon dactylon)
 • хмел, шишарки (Humulus)
 • афион (градински мак) Papaver comniferum
 • бабини зъби (Tribulus terrestris)
 • бабино грозде (Lithospermum Arvense)
 • босилек (Ocimum basilicum)
 • беладона (Atropa belladonna)
 • чувен (Chenopodium bonus-henricus)
 • сапуниче, известно още белонога (Saponaria officinalis)
 • розмарин (Rosmarinus officinalis)
 • безсмъртниче
 • тлъстига (Sedum)
 • мащерка  (Thymus)
 • лопен (Verbascum densiflorum)

Всяка от изброените треви се влага в количество от две супени лъжици. Сместа киснете пет минутки, след което я прецедете.

Всяка сутрин на празен стомах приемайте по супена лъжица от този лек. Правете това в продължение на 30 дни, след което прекъснете за пет дни. Изпълнете още един лечебен курс.

За прочистване на черен дроб

Билката безсмъртниче е идеално природно средство за прочистване на черен дроб. Тя освобождава ефективно и бързо от токсините. Наред с това помага за връщане нормалните размери на органа в случаите, когато той е увеличен в резултат от нездравословен начин на живот.

Рецептата, която помага в случая е следната: осем часа киснете три лъжички от нарязаната билка във вода. Количеството на течността трябва да е две чаши.

Приготвената по този начин течност трябва да погълнете в рамките на деня, в който е направена. В случая приемът е добре да се осъществи на малки дозички (пийте я на глътки през през произволни интервали от време).

Този лек помага и при още куп заболявания. Безспорно е положителното му въздействие при бъбречни, жлъчни проблеми, както и при отделянето на газове. (Още за лечение на черен дроб и свързаните с него заболявания)

Комбинация при пясък и камъни в жлъчката с хвощ

Билката на безсмъртието чисти камъни и пясък от жлъчката. За целта е по-добре да се комбинира с други билки с подобно действие. Така ефектът настъпва по-бързо.

Предлагаме комбинация, в която жлъчегонните и пречистващите свойства на билката, са силно изразени благодарение и на останалите лекове. Ето и точните съставки на тази невероятна рецепта, която не е никак трудно да приготвите:

 • магданозени корени, 100 грама
 • корени от решетка (Carlina acanthifolia, известна е още като дива зелка)и глухарче – също по сто грама от всяка трева
 • синя жлъчка (Cichorium intybus) и шипка – също по 100 грама
 • бял (Silybum marianum) и кисел трън (Berberis vulgaris) – в дози от по 100 грама+по 50 грама от по-долу изброените лекове:
 • синя тинтява (Gentiana cruciata)
 • жълт смил
 • мента
 • розов цвят
 • мента
 • хвощ (Equisetum arvense)+ Още ТОП приложения и изпитани рецепти с полски хвощ
 • камшик (Agrimonia eupatoria)
 • червен кантарион (Centaurium erythraea)

Билките в посочените количества се смесват добре. Две супени лъжици от получената смес се прибавят към 600 мл вода. Сместа се оставя на котлона, докато кипне. След това се премахва от него и се оставя да престои в продължение на час.

След прецеждане приготвената течност се прибира в хладилника. От нея се приема по кафена чашка трикратно.

Втора отвара за жлъчка, при глисти и дерматоза

Предлагаме и втори вариант, който повлиява изключително добре не само при проблемна жлъчка, но и при чревни паразити глисти и тежки кожни заболявания, като дерматоза.

Супена лъжица от билката сложете в половин литър вода и изчакайте течността да кипне. След това я махнете от котлона и киснете в продължение на половин час. Приемайте по малка чашка преди хранене.

Друг вариант за приготвянето на лековита течност, лекуваща по-горе изброените заболявания, включва следното – към десет грама от билката прибавете чаша вряща вода. Варете по метода на водна баня в продължение на четвърт час.

Следва киснене на лековитата течност в продължение на 45 минути. След това прибавете към нея вода в количеството необходимо за възвръщане на първоначалния обем от една чаша течност.

Половин час преди да консумирате храна, приемайте по една трета чашка от този лек.

Отвара при невралгия

Билката безсмъртниче е мощен лек и срещу невралгия. Действаща рецепта в случая е следната – две лъжици от билката се киснат цяла нощ в 500 мл вряла вода. За приготвянето на лековитата течност използвайте термос.

На сутринта филтрирайте течността. Приготвеното количество от нея трябва да се изпие за един ден. Начинът на поглъщане не е точно дефиниран. Течността се приема на глътки през произволни интервали от време. (Още изпитани средства за лечение на мъчителната невралгия)

При кучешка тения

Божествената билка е незаменима и при лечение на кучешка тения. Лекът, който ще предложим въздейства директно върху ембрионалните кисти. В състава му влизат куп други билки, които единствено усилват полезните ефекти на жълтия смил.

Ето и точната лечебна комбинация:

 • хмелови шишарки и безсмъртниче – по 50 грама
 • лайков цвят – 30 грама
 • по 50 грама лист горска ягода и мъжка папрат
 • пелин (Artemisia) – 90 гр

След старателно смесване на изброените билки, от общата маса заделете две лъжици. Това количество използвайте за приготвянето на предлаганата лековита течност, като го прибавите към половин литър вряща вода. Варете в продължение на десет минутки.

След приключване на топлинната обработка изчакайте сместа да изстине и едва след това я филтрирайте. По 75 мл от този лек се приемат, но в комбинация с още един лек, който ще предложим. Приемът и на двата лека е в обвързан с приема на храна, т.е приемите са толкова, колкото са и храненията за деня.

Запомнете единствено, че предложеният с безсмъртниче лек се приема винаги четвърт час след приема на другия лек, с който се комбинира. За втория лек, с който ще допълним лечението, е необходимо да си набавите:

 • смокини – 24 броя (режат се на половинки)
 • два лимона – режат се на осминки
 • винен оцет в количество, достатъчно да покрие лимоните и смокините
 • печена стипца – една лъжичка

В съд се поставят първо смокините, след което се добавят и останалите съставки в по-горе изброената последователност. Затворете съда, в който сте сложили всичко това и го съхранявайте на хладно място за период от два дни. През това време използваните съставки изличат напълно полезните си вещества една от друга.

След всяко хранене приемайте по парченце от лимона и смокините. (Още топ лекове, използвани за успешно лечение на кучешка тения)

При кафяво или бяло течение

Кафяво и бяло течение са два проблема, които понякога могат да се окажат свързани. Причина за появата на всеки от тях най-често става дисбаланс в хормоналните нива или инфекция.

При наличието на единия или двата проблема може да си помогнете с билката безсмъртниче, комбинирайки я с други лечебни растения, подходящи за тези оплаквания. Но не забравяйте, че все пак е редно да посетите гинеколога си, който ще определи причината за проблема.

Комбинацията от билки, подходяща при бяло и кафяво течение, включва следните билки:

 • коприва, лист
 • червена детелина
 • жълт смил
 • корен левзея
 • листа от боровинки
 • борови пъпки

За да приготвите необходимата за лека билкова смес, използвайте изброените растения в рани количества. От общата смес вземете две супени лъжици и добавете това количество от билковата маса към половин литър вряща вода. Оставете билките да се настояват в течността цяла нощ, след което е прецедете.

От получената запарка трябва да приемате по четвърт чашка три или четири пъти дневно. Продължете с тази терапия три месеца, след което би трябвало да има положителен резултат. (Още топ средства за справяне с бяло течение)

При болен далак

Безсмъртничето се отразява благоприятно и на болния далак. В случая е подходяща следната билкова комбинация:

 • ангелика
 • жълт кантарион и смил
 • лайка
 • коприва
 • копър

Всички тези лечебни растения използвайте в равни количества. Към чаша вряла вода добавете лъжица от билковата маса и след 3-часово киснене, прецедете.

Необходимо е след всяко хранене да поглъщате по чашка от този лек. Общата продължителност на лечебния курс е десет дни, след което трябва да се почива седмица. Ако е необходимо, повторете терапията още веднъж. (Още за лечение на болен далак – причини и заболявания, рецепти с билки)

При гастрит с ниска киселинност

За лечението на гастрит с ниска киселинност заложете на следната смес:

 • безсмъртниче
 • мента
 • живовляк
 • царевица коса
 • бял равнец микс

От всички тези билки сложете по една част на всеки. Добавете и по 2 части лайка и жълт кантарион.

Всичко това смесете добре и вземете една лъжица от получената смес. Количеството прибавете към 1/2 л кипяща вода. Настоявайте до изстиване и прецедете след това. Приемайте по 1/2 чаша в период на 20-30 минути преди хранене. Курсът на лечение по този способ е с продължителност от 2 или 3 седмици.

При лечение на атеросклероза и висок холестерол в кръвта

Каменното цвете помага за регулиране на холестерола и възпрепятства отлагането на атеросклеротични плаки. За пациентите с атеросклероза и висок холестерол препоръчваме следния лек.

Той включва равни части от билките – лайка, жълт смил, брезови пъпки и жълт кантарион. Лекът пригответе от вечерта, като вземете една лъжица от тази смес. Количеството поставете в термос и залейте с 1/2 литър вода (гореща). На сутринта прецедете и към все още топлата течност прибавете една супена лъжица мед.

Изпийте приготвеното количество за деня.

За лечение на заболявания на ставите и гръбначния стълб

безсмъртниче

Безсмъртниче лекува и ставни заболявания.

За лечение на ставни заболявания народната медицина препоръчва използването  на мехлем от свински мас и цветове безсмъртниче. За получаването на мазилото се смесват 300 грама от животинската мазнина със 100 грама от сухата билка.

Сместа се поставя в съд на водна баня и престоява там в продължение на 2 часа. След това се изчаква да се охлади. Следва повторно загряване на водна баня, но без достигане на кипене.

Прецедете все още течния крем и го прехвърлете в стъклено бурканче.  Съхранявайте в хладилника. При болка втривайте малко количество от него в засегнатата област. След това увийте мястото с топъл плат и останете така цяла нощ.

Етерично масло от жълт смил. Продукти и цена

Етеричното масло е най-ценната суровина, извличана от жълтия смил. Ще се спрем на приложението му и на продуктите, предлагани у нас.

От кои части на билката се прави?

За добив на етерично масло от безсмъртниче се използва само най-горната част от растението, където са разположени цветовете.

Според някои източници за производството на въпросното масло е допустимо използването на цялата листна маса, а не само на цветовете.

Използван метод за производство е парната дестилация. С най-високи лечебни качества е маслото, което се добива 24 часа след брането на маслодайното растение.

Употреба на масло от безсмъртниче (имортела)

безсмъртниче масло жълт смил - 02

Етеричното масло от безсмъртниче има куп приложения.

Масло от имортела, както още е известно безсмъртничето, се използва активно в ароматерапията. Уместна е комбинацията му със следните етерични масла – лимон, лайка, лавандула, карамфил, здравец, роза, нероли, мандарина, хвойна.

Перфектно си пасва и с масло от градински чай, бял равнец, евкалипт, индийско орехче, сандалово дърво, кипарис и ветивер.

Друго приложение маслото намира в парфюмерийната и козметичната промишленост. Влага се не само като консервант, но и като средство за подобряване на аромата.

Използва се и при производството на цигари с цел подобряване на аромата.

Ароматът на това масло напомня на чай и мед. Усещат се и сладникави плодови нотки.

Общо: Аромалампа, масаж, разтривка. Вани, компреси

Маслото от безсмъртниче има успокояващо и релаксиращо действие. Може да се използва в аромалампа. Просто поставете в нея няколко капки от маслото и се насладете на аромата, който се носи из стаята.

Бързо ще усетите успокояващия ефект на този чуден продукт. Ще се отпуснете и ще се справите по-лесно с депресията и черните мисли, които нахлуват в съзнанието Ви.

Освен при депресия и умора, маслото от жълт смил помага и при главоболие. Достатъчно е да сложите няколко капки от него в аромалампата.

Може да го използвате и за директно втриване. Просто капнете няколко капчици от него в зоната на слепоочията. Разнесете нежно и разтрийте.

Маслото от имортела е прекрасно средство за справяне с астматичните пристъпи, настинката, кашлицата и дихателните проблеми, като цяло. В случая отново добре действа престоят в стая, в която има аромалампа с няколко капчици от него.

За стая с площ от 15 кв.м. е достатъчно да сложите в лампата между три и пет капчици.

Масаж и разтривка с маслото помагат при настинка и ставни проблеми. Десет капки от маслото предварително разтворете в 1-2 лъжици базово масло (бадемово, пшеничен зародиш, арганово и др.).

За масаж може да използвате и следната масажна смес – 6 капки от етеричното масло на 15 грама базово масло.

Синини, мускулни схващания, натъртвания, хематоми, рани от порязвания и изгаряния бързо изчезват след втриване на малки количества от маслото. Използвайте следната смес – осем капки от маслото на 15 грама база.

Чудното масло може да се използва и за компреси.

В купичка налейте малко топла вода. Прибавете 10 капчици от маслото и разбъркайте. Напоете парче плат или марля в разтвора и го наложете върху проблемното място.

Методът е ефективен за приложение при артрит, болка в гърба, ревматизъм, ишиас, спазми и крампи. Компресът се прилага върху болното място. Няма да навреди, ако го задържите върху кожата си и за цялата нощ.

При дихателни проблеми и стомашни неразположения вдишвайте парите от маслото. За целта използвайте инхалатор, в който предварително сте сложили няколко капки от етеричния извлек.

Като средство за масаж, този продукт помага за запазване свежестта на кожата на гърдите. То е добро превантивно средство и срещу стрии. Освен всичко това ценното масло държи още един коз – елиминира целулита. Това се дължи на способността му да изтегля водата от дълбоките пластове на кожата.

С помощта на няколко капки от него, разтворени в леген с топла вода, ще се избавите от неприятния мирис на краката. Киснете ги в продължение на 20 минути в разтвора. Лекът помага и при прекомерно изпотяване на краката.

В ароматерапията маслото от безсмъртниче се използва не само, за да намали болката и да се справи с конкретен здравословен проблем. Известно е приложението му на психо-емоционално ниво.

Маслото от каменно цвете е известно в ароматерапията като средство за избавяне от емоционалните бариери. То освобождава тялото и ума от всичко негативно. Прави ни оптимисти и помага да преодолеем пречките в живота си.

Козметично приложение за лице и кожа

Няма как да не обърнем внимание и на козметично приложение на маслото заради широкия му спектър на влияние върху кожата на лицето и тялото.

То е идеалното средство за заличаване на следите, които времето оставя върху кожата ни. Освен, че я опъва, маслото я поддържа и перфектно хидратирана. Бори се с белезите от пъпки и неприятната дерматоза.

Маслото от жълт смил е известно най-вече с това, че стимулира клетъчния растеж. Със същия ефект действа и спрямо производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина. Тези елементи са жизненоважни за блестящия вид на кожата.

Ако кожата Ви е загрубяла или просто се е отпуснала, разтворете две капчици от маслото в лъжица бадемово масло. Тази смес нанесете върху лицето и я оставете да престои десет минутки върху него, преди да изплакнете.

Белезите по кожата и тъмните кръгове също нямат никакъв шанс при редовна употреба на по-горния лек.

Болката и сърбежа отшумяват незабавно. При слънчеви изгаряне също може да успокоите кожата си с маслото. Просто го разредете с базово масло и след това нанесете върху проблемното място.

Маслото от жълт смил е чудесно средство за обогатяване на купешките мазила. Между три и пет капки може да прибавите към крема за лице, серумите и козметиката в опаковки от 50-100 мл.

Около 10 капки е количеството, което се прибавя към кремовете за тяло (количеството е за крем от около 200 мл).

За вътрешен прием

Маслото от жълт смил намира приложение и като перорален лек. За целта от него се разтварят 3-4 капчици в чаша вода. Това е количеството, което е напълно безопасно да се погълне за един ден.

Лекът е подходящ най-вече при отоци. Но със същия успех се използва и за лечение на чревни паразити, пречистване на черния дроб, контролиране на апетита, регулиране на кръвното налягане, изчистване на синусите и бронхите от секрети.

Стандартната препоръка е този лек да се приема в продължение на 7-10 дни. Но може и по-дълго, в зависимост от случая.

Кой го предлага на българския пазар и на каква цена?

Единствен недостатък на маслото от безсмъртниче е неговата висока цена. На пазара у нас пет мл от него вървят около 42-62 лв. Предлага се в добре заредените аптеки и био магазините.

Може да се закупи и онлайн. Във freen.bg опаковка от 5 мл на Пранаром струва 62 лв.

В 11-moons.com същото количество масло на Дотера струва 42 лв.

Противопоказания

Хелихризумът принадлежи към растенията с нетоксично действие. Но това не означава, че противопоказания от приема му липсват напълно. Риск от лечението с билки винаги има. Ако сте решили да се лекувате с това растение, започнете да го приемате в по-ниски дози от стандартните и наблюдавайте тялото си как ще реагира.

За бременни и кърмещи жени билката е напълно забранена. В това деликатно състояние жената трябва да подхожда с особено внимание към всичко, което приема. Включително и към природните продукти.

За деца под 6 години също не се препоръчва прием на тази билка. Разрешен е при пациенти над тази възраст, но единствено след лекарска консултация. Пациентите до 12-годишна възраст трябва да приемат лека в дози, по-ниски от стандартните.

Хипертониците, както и хората със склонност към повишаване на кръвното налягане, също не бива да приемат жълт смил.

Напълно противопоказно е да се приема билката при стомашни проблеми, протичащи с висока стомашна киселинност. Това ограничение включва още заболявания като язва и гастрит, но единствено в периода на обострянето им. Тогава не трябва да се приема жълт смил под никаква форма.

Ако приемате антикоагуланти, също забравете за лечение с тази билка.

За лечението с билката е в сила още едно ограничение – тя не бива да се употребява прекалено дълго, тъй като се натрупва в черния дроб. Оптималният срок за лечение с безсмъртниче е три седмици, при условие, че се приема ежедневно. (Още един интересен материал за билката безсмъртниче)
За още информация за безсмъртниче използвайте следните наименования. На латински език – Helichrysum arenarium. На английски: Dwarf everlast или Immortelle. На немски: Sand-Strohblume. Наименование на испански език: Pluma de príncipe или Siempreviva del monte. На руски език: Бессмертник песчаный.

Надяваме се, че този материал е от полза за Вас. Споделете го в социалните мрежи, за да бъде от полза и за останалите! Благодарим Ви предварително!
––
(* Доста билки у нас носят това име, например: Xeranthemum annuum, обикновеното безсмъртниче. Или пък Haberlea rhodopensis, Орфеевото цвете, което в Родопите също е известно като безсмъртниче. Но ние тук разглеждаме само най-известната от тях – Helichrysum angustifolium или жълтия смил).

Безсмъртниче (жълт смил): Ползи, противопоказания, отглеждане, рецепти
5 (100%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Безсмъртниче (жълт смил): Ползи, противопоказания, отглеждане, рецепти

 1. Винаги съм знаела, че безсмъртничето е това Xeranthemum annuum. А тази билка, за която е статията , я знам като жълт смил. Защо се казва също безсмъртниче?

  • Няколко билки се наричат у нас с името безсмъртниче и ксерантемумът, известен още като сухоцветник, е една от тях. Друга е така нареченото Орфеево цвете: Haberlea rhodopensis, също известна като безсмъртниче. В различни региони на страната това име носят различни билки. В статията разглеждаме най-популярната – хелихризум или жълт смил. Горе в текста внесохме това уточнение, за да не се чудят хората. Благодарим ви за важния въпрос!

 2. Сайтът ви е чудесен, богат на информация и изключително полезен.
  Поздравления от мен и благодарности!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *