Себореен дерматит: Подробните симптоми, лечение през 2019 г. с кремове, мазила и народни лекове

Действащите рецепти за лечение на себореен дерматит. ♆ Билки, етерични масла. ♆ Лекарства, крем, шампоан. ♆ По лицето, главата и косата. ♆ При деца и бебета.

Още в текста: Снимки. Заразен ли е? Себорейна екзема, косопад, пърхот и гъбички. Лечение с низорал, нистатин. Себорал и ламизил. Кислородна и сребърна вода. Зехтин, смрадлика и др.

Какво е себореен дерматит и себорейна екзема (МКБ L21) + снимки

Ако и Вие сте една от жертвите на себореен дерматит, попаднали сте на правилното място. В този материал ще се спрем не само на симптоматиката на това неприятно заболяване, но и информативно ще предложим лечения в конкретния случай.
Важна част от терапията са и мазилата и затова им отделихме специално място в материала ни.
Но все пак да поясним какво точно се крие зад заболяването себореен дерматит, обозначавано в медицинската практика с кода МКБ L21.

Себореен дерматит, себорея или себорейна екзема – това е едно и също. Оплакването засяга около 5-6 % от населението. Наблюдаваната тенденция е по-скоро към увеличаване процента на заболеваемост.

Засегнати от заболяването са единствено зони, в които са локализирани мастните жлези. На специалистите тези области за известни като себорейна зона. На практика засегната може да се окаже всяка една част от тялото и главата. Изключение правят единствено зоните на стъпалата и ходилата.

Себорейният дерматит може да сбърка с други кожни заболявания, на които ще се спрем по-долу.

Ще разгледаме симптомите, по които се познава. Но с уговорката, че тяхното описание не може да служи са самодиагностика. За да сте сигурни, че Вашата диагноза е именно себорейна екзема, трябва да се консултирате със специалист.

Важните симптоми, по които се познава

Симптоматиката на себероеен дерматит се проявява при контакт на кожата с определен дразнител – механичен, термичен, химичен. Слънцето, определена храна или козината на животните също може да го причини.

Първият симптом, по който ще го познаете, е силното зачервяване на кожата. Ще забележите още и появата на болезнени мехури, най-често изпълнени с течност.

Това оплакване задължително е придружено от подуване и сърбеж. Чувствителността на кожата е различна при всеки пациент със себорея. Водещ фактор, определящ интензитета на оплакването е общото състояние на организма. Зависи най-вече от адекватния имунен отговор и състоянието на нервната система.

Патогените в кожата (микроби, гъбички) са друг определящ фактор за дермалната чувствителност при себорея.

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0134334

Симптоми на себореен дерматит, по които ще го познаете – зачервявания, сърбеж, парене и общ дискомфорт в засегнатата зона.

Най-силна е болката при спукването на мехурчетата по кожата и изтичането на течността от тях. Тогава чувствителността на кожата достига своя пиков момент.

Заразен ли е? 

Себорейният дерматит е заболяване, което не е заразно. Но въпреки това съществуват противоположни твърдения, но те все още не са доказани на 100%. (Още за неприятния себореен дерматит и начините за справяне с него)

Ефикасно лечение при различни случаи

Ефикасното лечение на себореен дерматит включва не само локалното третиране на кожата с предписани от специалист мазила. Това заболяване сигнализира за вътрешен проблем. Необходимо е преди всичко да се започне прием на имуностимуланти, чиято цел е да подкрепят имунната система.

Освен коректори на имунитета за вътрешен прием се препоръчват и пробиотици, чиято цел е да постигнат баланс в чревната микрофлора, т.е. да осигурят превес на полезните над вредните бактерии в тракта.

Приемът на противоязвени препарати като омепразол също може да доведе до подобрение на кожата при себореен дерматит. Дори и да Ви звучи странно на пръв поглед, тази схема на лечение работи при пациентите със стомашни проблеми.

В някои случаи се налага и хормонална корекция. Предписват се естрогенови орални контрацептиви – Диане, Ясмин и др.

При неврози и депресивни състояния, които отключват себореен дерматит, се предписват адаптогени и антидепресанти.

Не забравяйте, че кожата обича разходките на свеж въздух. Задължително ги прибавете към назначеното лечение.

Себореен дерматит по кожата на лицето

Себореен дерматит по кожата е най-честото проявление на неприятното заболяване. От него страдат по-често мъжете. Както и хората с ендокринни заболявания.

Себореята се свърза със свръхпроизводство на себум. Но това не означава, че от нея са застрашени само хората с мазна кожа. Рискът е еднакъв и за хората със суха кожа. Разграничават се два вида себорея, според типа кожа – суха и мазна.

По-упорита и труднолечима е сухата екзема, която се характеризира с образуването на плътен сух слой по повърхността на кожата. Образуват се корички, които е трудно да бъдат отстранени с мазила и почистващи средства.

Типично за мазната себорея е лъскавината на кожата и посивяването й в определени участъци. Тя става груба. Прилича на портокалова кора.

Появяват се черни точки, които в комбинация с вторична инфекция, водят до поява на акне и циреи. Лезиите в този случай има ясни контури. Техният диаметър е около 5-20 мм.

При пациентите в напреднала възраст себореята по лицето върви в комплект с блефарит и конюнктивит.

Лечението в случая се подкрепя от използването на измивни продукти за лице без агресивни компоненти в тях. Подходящи са козметични продукти с масло от чаено дърво, салицилов спирт (само при мазна себорея), цинк, кетоконазол (по предписанието на дерматолог).

Мазилата с хормонални компоненти се използват само след препоръка, направена от лекар.

Освен на лечебна козметика вероятно ще се наложи да заложите и на лекарствена терапия. Тя включва антихистаминови (лоратадин и др.) и/или антибиотични препарати (доксициклин). Към тях задължително се прибавят и добавки, съдържащи важни витамини и минерали.

Лекарствените мехлеми като низорал и ламизил също се използват като допълнение към назначеното лечение.

Себореен дерматит по главата и по косата

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 01232

Себореен дерматит по косата – това е изключително неприятно състояние.

Себореен дерматит по главата и скалпа – още едно неприятно проявление на това заболяване. В случая то започва с появата на сух пърхот. Следващият етап протича с появата на зачервяване и сърбеж в скалпа.

В резултат от непоносимия сърбеж, пациентът може да разрани кожата си. Появява се кървяща рана. При попадането на патогени в нея, развитието на абсцес е неизбежно.

Себорейният дерматит по главата протича с образуването на плаки с жълт или бял цвят. На мястото, където те се напластяват, се появява кръв след отлепването им. Тези плаки не падат от само себе си. Отлепват се от кожата при почесване.

С напредването на заболяването се стига и до загуба на кожа. В резултат на появили се косопад, който се усилва при липсата на лечение, някои участъци остават без коса (алопеция).

При лечението на себорея по главата може да разчитате на куп шампоани (Низорал и др.), създадени специално за хора с този проблем. Подберете продукт със съдържанието на катран, цинк, циклопирокс, селенов сулфид или кетоконазол. Тези съставки редуцират гъбичните спори и инхибират растежа им. Успокояват скалпа и премахват люспите.

Обикновено се назначава третиране с тях за срок от 2-4 седмици. Добре е косата да се мие през 5 дни. Понякога е препоръчителна комбинация от цинков и противогъбичен шампоан – двата продукта се редуват.

Избягвайте шампоани с парабени и други агресивни съставки, които допълнително дразнят кожата и усложняват положението.

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 01654В началната фаза на себореен дерматит по косата и по главата е добре да заложите на шампоан с кетоконазол (Низорал).  След измиването с него се препоръчва хидрокортизон лосион или мазило с нефлуорирани стероиди (разтвори, гелове, лосиони).

Подходяща комбинация от кортикостероиди със салицилова киселина. Но с тях трябва да се внимава, тъй като продължителната им употреба води единствено негативи.

Себореен дерматит при деца и бебе

Себореен дерматит при бебе е често срещано оплакване. Обикновено пикът е към 6-месечна възраст на кърмачето. Положението се успокоява при преустановяване на кърменето. Вероятно вече си задавате въпроса дали има връзка между кърменето и себореен дерматит при бебе.

Резултатите от последни изследвания показват, че има такава връзка. Тя е обусловена от наличието на алергени в кърмата. Майчиното мляко съдържа и високи количества хормони. Тези два фактора допринасят за развитието на себорея при кърмачета, убедени са учените.

Себорейният дерматит при деца и бебета протича с червеникави лезии с ясно изразени граници. Най-често те се появяват в областта на памперса или главата. Прогнозите са благоприятни.

Положението се овладява с подходящи мазила и измивни продукти. Ако до няколко месеца оплакванията не изчезнат, необходимо е заболяването да се разграничи от атопичен дерматит, който протича със зачервявания, силен сърбеж и рецидиви.

При деца над година симптоматиката е същата, както при възрастни. В случая се налага лечение. Не бива да се отлага, защото това може да доведе до вторични инфекции.

Търсене на крем, мехлем, лекарства

Себорал

Себорал  предлага лосион и шампоан, подходящи за лечение на себореен дерматит по скалпа (пърхот). Продуктите съдържат екстракт от репей – растение с доказано противопърхотно действие.

Употребата на лосиона е препоръчително да става 2-3 в седмицата. Малко количество от него се втрива чрез масаж в чистия скалп. След месец може да разредите апликациите на една-две седмично.

Цената на спрея е 4,90 лв (150 мл), а на шампоана 3,80 лв за 250 мл.

Измивният продукт е подходящ за ежедневна употреба. Използва се като се нанесат около 5 грама от него в скалпа на косата. Втрива се до образуването на пяна и се изчаква 5 минути.

Препарати, съдържащи Кетоконазол (Ketoconazole)

Препарати с активна съставка кетоконазол се препоръчва за употреба при лечението на себореен дерматит в начална фаза или рецидив. Препоръчваните мазила трябва да бъдат с концентрация на активния компонент от 2%.

Подходящи са за приложение върху кожата на лицето, тялото и участъците с кожни гънки.

Крем Низорал

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0178

Себореен дерматит по главата, тялото или лицето – овладейте го с подходящата козметика!

Низорал е едно от популярните мазила, съдържащи кетоконазол. Предлага се във вид на крем и шампоан (на него ще се спрем по-долу).

Продуктите от серията да подходящи за лечение на гъбички и инфекции по кожата, предизвикващи себорея и други подобни проблеми.

Стандартната препоръка за лечение с Низорал крем е да се нанася по веднъж на ден не само върху засегната кожа, но и в периметъра около нея. След 4 седмици настъпва осезаемо подобрение.

Не са известни противопоказания за лечението с този период в лактационния период, както и по време на кърмене. Но въпреки това е добре дамите в подобно състояние да се консултират предварително със специалист.

По-сложна е ситуацията в случай, че прилагате лечение с кортикостероиди и се налага да започнете и терапия с низорал. В случая лечението с кортизоновите препарати не бива да се преустановява веднага. Това трябва да стане постепенно, за да се избегнат куп усложнения.

В продължение на седмица прилагайте кортикостероида сутрин, а низорал вечер. Втората седмица кортокостероидният препарат се прилага веднъж на 2-3 дни, отново сутрин. Вечер се прилага низорал.

След изтичане на втората седмица може да се спре терапията с кортизоновия продукт и да се продължи лечение единствено с крема с кетоконазол (в случая низорал).

Адвантан

Адвантан е още една алтернатива за лечение на себореен дерматит. Този кортикостероид на основата на метилпреднизолонов ацепонат се бори ефективно с алергичните реакции и симптомите на възпаление.

Продуктът е неподходящ за хора с бактериални и гъбични заболявания. Както и тези, които са болни от туберкулоза или сифилис.

Мазилото е неприложимо при оклузивни условия (под памперс или превръзка). Няма достатъчно данни за безопасността от приложението на този кортикостероид при бременност.

Адвантан се нанася по веднъж на ден. Апликирайте върху лезиите съвсем тънък слой, като втриете леко след това. Дозата е същата и за бебета. Не е установена безопасността на мазилото при пациенти под 4 месеца.

Продуктът не бива да се употребява повече от 12 седмици при възрастни и 4 седмици при деца.

Цената, на която е достъпен Адвантан в аптечната мрежа, е 6,08 лв за опаковка от 15 гр.

Ламизил

При себореен дерматит по кожата ламизил е един от често предписваните продукти. Предлага се под формата на спрей и крем.

Активната съставка и в двата продукта е веществото тербинафинов хидрохлорид, което е ефективно срещу гъбички.

Стандартната препоръка за употреба на ламизил е 1-2 пъти дневно върху чиста кожа. Терапията трае 1-2 седмици. Единствен недостатък е, че двата продукта са неподходящи за употреба от пациенти на възраст под 12 години.

Цената на крема е 14,84 лв за тубичка от 15 грама и 16 лв за спрей от 15 мл. Ако в срок от 4 седмици не настъпи подобрение, консултирайте се задължително с лекар.

Микоспор

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 01567

Микоспор атакува директно причинителя на себореен дерматит.

Друг възможен вариант на крем за третиране на себореен дерматит по кожата е микоспор. Мазилото съдържа активния компонент бифоназол. За разлика от останалите аналогични продукт, микоспор често се оказва ефективен след еднократно приложение.

Но дори и след изчезването на оплакването, апликациите с него трябва да продължат поне 1-2 седмици.

Апликира се единствено върху неокосмени участъци. Нанася се 1 см от мазилото върху засегнатата зона. Не се допуска поставянето на превръзка. Както и нанасянето на крема върху лигавици и разранени участъци от кожата.

Пиритион спрей “Джинджира”

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0176

Джинджира – едно от ефективните средства за овладяване на себореен дерматит.

Козметично средство, което ефективно успокоява раздразнената и възпалена кожа, е спреят “Джинджира”, съдържащ цинк пиритион. В с комбинация с глицерин, активният компонент гарантира незабавно успокояване на зачервената и възпалена кожа.

Съществено предимство на спрея е, че той може да се прилага върху кожата на пациенти от всякаква възраст. За един може може да се осъществят най-много 6 апликации. Ако е необходимо след впръскване, мазилото се втрива в кожата чрез масаж.

За оптимална ефективност нанасяйте върху измит скалп и след това втрийте чрез масаж. Продуктът, произведен от холандския гигант “Борола” ще откриете на цена от 20 лв за 100 мл.

Антибиотичен разтвор “Зинерит”

“Зинерит” солуцио е алтернатива за тези, които страдат от себореен дерматит, проявяващ се във формата на упорито акне. Критерий за избора на този препарат са незадоволителните резултати, които се постигат с употребата на други неантибиотични препарати.

Ефективността на “Зинерит” е обусловена от съчетанието на антибиотичен и противовъзпалителен компонент в него. Препаратът съдържа еритромицин и цинк. Първият елемент съдейства за потискане на гъбичния растеж, а втория за успокояване на раздразнената кожа.

Ефектът от употребата на разтвора е сигурен – от една страна бактериите са унищожени, а от друга възпалението е потушено.

Продуктът не се препоръчва на бременни жени, тъй като според сведенията може да доведе до малформации на плода.

Пълно изчистване на лицето от лезиите и пъпките се очаква в период на 10-12 седмици от началото на употребата на продукта. Препоръчително е на ден да се осъществяват по две апликации със солуциото директно върху възпалените зони.

Производителите на “Зинерит” са помислили за удобното му приложение. Антибиотичният лосион е снабден с апликатор. С негова помощ нанесете директно върху пъпките. Едната апликация се препоръча да бъде осъществявана сутрин – след почистване на лицето.

Дамите е добре да нанесат “Зинерит” преди да поставят грима си. Няколко минутки след нанасянето му, слоят изсъхва и става напълно невидим.

Втората апликация трябва да се осъществи вечер. Задължително върху почистено лице.

Свръхчувствителност, зачервяване на кожата и лющене – това са възможните нежелани реакции, които е възможно да бъдат съблюдавани в резултат от употребата на продукта.

Препоръчителната цена, на която може да го откриете в аптечната мрежа, е 14,24 лв за флаконче от 30 мл.

Нистатин

За борба с гъбичката, причиняваща себореен дерматит, с успех се използва и мазилото нистатин. Този крем се препоръчва за мазане дори и на деликатната кожа на кърмачетата.

За него е известно, че има ниска резорбция от лимфната система, но въпреки това бременните и кърмачките трябва да се консултират първо с лекар, преди да започнат употребата на нистатин.

В някои случаи е възможно влошаване на състоянието в резултат от употребата на мазилото. В такъв случай апликациите с него се преустановяват и се преразглежда назначеното лечение.

Кремът е подходящ за употреба дори и върху окосмените участъци. Малко количество от него се апликира не сам върху лезията, но и върху здравата кожа, намираща се в близост до нея.

Между две и четири апликации дневно са необходими са постигането на бърз терапевтичен ефект. Поне 2-3 дни след постигането на положителни резултати трябва да продължите с лечението.

Тубички нистатин от 15 грама ще откриете на препоръчителната цена от 2,83 лв.

Други работещи кремове и мехлеми

Латикорт

Друг крем, който работи при себореен дерматит, е Латикорт. Този хидрокортизонов препарат е необходимо да се втрива по 1-2 пъти на ден в зоните, където са локализирани лезиите.

Продуктът не бива да се прилага върху кожата на деца под 2 години. Както и при пациенти с бактериални и гъбични инфекции. Не се използва и след ваксина. През първите три месеца от бременността също не се предприема лечение с препарата.

Не е известно дали приложен върху кожата, преминава в майчиното мляко. С оглед безопасността на кърмачето този продукт не се препоръчва за употреба от кърмачки.

При наличието на инфекция, терапията с Латикорт трябва да бъде преустановена незабавно.

В аптечната мрежа и онлайн мазилото се предлага на достъпната цена от 3,41 лв за опаковка от 15 гр.

Тридерм

Друг ефективен препарат за локално приложение при лечение на себореен дерматит е тридерм. Лекарството има комбинирано действие, което е обусловено от комбинацията на 3 добре познати компонента в състава му.

Бетаметазон потушава възпалението. Другата съставка – клотримазол съдейства за потискане на гъбичния растеж. Антибиотичният компонент гентамицин убива бактериите.

Комбинацията от тези три съставки гарантира незабавно успокояване на възпалената кожа.

Препоръката за употреба на тридерм включва приложението му два пъти на ден. Мазилото нанасяйте на тънък пласт не само върху лезиите, но и около тях. Втривайте, докато попие.

Общата продължителност на терапията е между 2 и 4 седмици.

Тридерм е достъпен в аптеките на цена от 7,48 лв (15 грама).

Шампоани и козметика 

В успешното лечение на себорея по главата важно място заемат и точните шампоани. Повечето от тях са с действие, насочено към овладяване на косопада и пърхота. Като бонус ефект обикновено се постига и стимулиране растежа на косата.

(Още за подходящите шампоани при косопад – работещи продукти, цени и други препоръки)

Ducray (Дюкре) Kelulal DS – шампоан и успокояващ крем

Двата продукта на Дюкре – шампоан и успокояващ крем Kelulal DS са създадени специално за пациентите, оплакващи се от тежка форма на пърхот (силни сърбежи и чести рецидиви).

Ефективността на двата продукта се дължи на уместно съчетаните компоненти в състава им.

Бета-глицеритинова киселина, която успокоява възпалението и сърбежа, е съчетана с незаменимия цинк пиртион + циклопироксоламин. Последните две съставки спират размножаването на дрождите, причиняващи пърхота.

Още с първото измиване ще усетите разликата – пърхотът изчезва, сърбежът заглъхва, а косата става лъскава и здрава. Едно измиване гарантира предпазване на косата от пърхот в продължение на цели 4 седмици.

Първоначално започнете терапията с 3 измивания на седмица. След това ги ограничете до едно измиване седмично, като задължително комбинирате с шампоана на същата марка със защитен ефект.

При всяко миене задължително нанасяйте шампоана по 2 пъти. Първо нанесете, разпенете и изплакнете веднага. При второто нанасяне оставете продукта до подейства 3 минутки и едва след това го отмийте.

Флакон от този продукт с маса от 100 грама излиза около 28 лв.

Същата серия на Дюкре включва и успокояващ крем, който е подходящ за лечение на себореен дерматит по кожата. Мазилото съдържа патентована формула от кротамитон комплекс, който бързо успокоява дразненето и сърбежа.

Нанася се на тънък слой по два пъти на ден върху предварително почистена кожа. Цената на крема за опаковка от 40 мл е 23,80 лв.

Eucerin Dermo Capillaire – крем-шампоан и тоник

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0156

Продуктите на Eucerin за себореен дерматит са подходящи за деца и възрастни.

За хората, при които себорейният дерматит протича със сух пърхот, се препоръчва употребата на крем-шампоана Eucerin Dermo Capillaire. По отношение на цената този продукт е много по-икономичен от аналогичния на Дюкре.

Разглежданият шампоан струва около 23 лв (цената е за опаковка от 250 мл). Трите активни съставки в продукта (Климбазол, Пироктин Оламин и Полидоканол) чистят пърхота и мигновено успокояват сърбежа.

Не е необходимо повторно измиване на косата в този шампоан. Просто го нанесете, разпенете, изчакайте малко и изплакнете.

За постигане на оптимален резултат заложете и на лосиона от серията. При овладяване на положението, може да преустановите употребата на тоника и да продължите да използвате единствено шампоана.

Солуциото се нанася чрез масаж в скалпа. Това се прави след измиване на косата. Не е необходимо повторно изплакване. Цената на тоника е 29,60 лв за опаковка от 100 мл.

Шампоан кетозал с кетоконазол

Лечебният шампоан кетозал, който съдържа коментирания вече кетоконазол, е подходящ не само за лечение на себореен дерматит на главата, но и за профилактика.

Терапията включва ежедневното измиване на косата с продукта за период от 5 дни. Тази схема се препоръчва при наличието на лишеи по главата.

При себореен дерматит се използва за измиване два пъти седмични в продължение на 2-4 седмици. С цел профилактика мийте косата си с кетозал веднъж седмично или веднъж на 2 седмици.

След като разпените шампоана върху мократа коса, оставете го да престои 3 минутки и след това изплакнете.

С продукта не бива да се третира косата на лица под 12 години. Кетозал е достъпен в аптеките на цена от 6,90 лв за опаковка от 60 мл.

Низорал

Низорал шампоан се прилага по същия начин, както шампоан кетозал. И двата продукта са с еднаква действие, тъй като активната им съставка е една и съща – кетоконазол.

След нанасяне на низорал върху мократа коса, втрийте добре. Уверете се, че продуктът е покрил напълно скалпа. Около 5 минути е времето, необходимо на съставките в него, да разгърнат пълния си потенциал на полезно действие.

Разликата между низорал и кетозал е единствено в цена, в полза на втория продукт. Опаковка низорал от 60 мл струва малко над 16 лв.

Шампоан “Себипрокс” с циклопирокс

За борба с досадния се препоръчва и шампоан “Себипрокс”. Активният компонент в него циклопирокс оламин незабавно успокоява сърбежа. Продуктът е с неутрално рН, което гарантира оптимален хидробаланс на кожата на главата.

Шампоанът се оставя да подейства между 3 и 5 минутки, след което се отмива. Ползвайте го веднъж или два пъти седмично до изчезване на пърхота. Съществено предимство на “Себипрокс” е неговата цена – 8 лв за 60 мл.

Други шампоани против косопад

Селсун (или Селсън) Selsun

С приятно охлаждащо действие е шампоанът Селсун, който също се използва за лечение на пърхот. Този продукт е с меко измивно действие и е подходящ за ежедневна употреба. Ще го откриете на цена от 14,80 лв за 200 мл.

Алгопикс

Алгопикс е друга алтернатива с катран, салицилова киселина и екстракт от водарасли. Този шампоан улеснява отделянето на люспите и успокоява раздразнения скалп.

До успокояване на положението го използвайте 3-4 пъти седмично, а след това по веднъж-два пъти. Опаковка 200 мл от шампоана струва 7,90 лв.

Фридерм цинк

При себорея на косата помага и цинковият шампоан Фридерм. За две седмици го прилагайте по два пъти в седмицата. След това разредете употребата му на веднъж седмично, за да запазите постигнатия резултат.

Продуктът е подходящ не само за нормална, но и за суха коса. Цената на опаковка Фридерм от 150 мл е малко над 15 лв.

Биодерма Ноде (Bioderma Node)

Друга алтернатива на медицински продукт за измиване на коса с пърхот е шампоанът Биодерма Ноде. Той е подходящ за коса от всеки тип. Патентованият комплекс в състава му чисти скалпа и едновременно с това хидратира и подхранва гривата. Опаковка от 200 мл от този продукт струва 27 лв. Той е подходящ за ежедневно използване.

Термална вода на Авен (Avène)

В грижата за кожата, страдаща от себореен дерматит задължително включете и термалната вода на Авен, предлага под формата на спрей. Употребите й са наистина много – успокоява раздразнената и сърбяща кожа, независимо от причината за дразненето (изгаряне, алергия, дерматит, екзема, повишена чувствителност, бръснене, епилация и др.).

Може да заложите на малката опаковка и да я носите навсякъде със себе си. Просто впръскайте при усещане за дискомфорт.

Препоръчителни цени за опаковка от 50 мл – 9 лв, 17,60 лв за 150 мл и 21,50 лв за опаковка от 300 мл.

Витамини при косопад и себорея 

Приемът на препарати с витамини е задължителен при себореен дерматит. Всички усилия на лечебния курс трябва да са насочени към нормализиране дейността на черния дроб, стомашния тракт. Важно е да се овладеят и всички хронични заболявания.

Пациентите с лезии, изпълнени с течност, е добре да приемат препарати на основата на калций, бром и витамин В2. Като цяло всички витамини от групата В са задължителни за здравия вид не само на косата, но и на кожата.

Приемът на витамин А е задължителен за пациентите със суха себорея и хормонален дисбаланс. Този елемент е задължителен при провеждането на терапия с хормонални медикаменти. Препоръката е приемът на витамина да продължи 3 месеца. Добре е той да се пие в течна форма – 3 пъти на ден по 20 капки. (Още за витамините за коса, които помагат при косопад)

Витамин Е също е задължителен за овладяване на косопада. Ценните омега киселини 3,6 и 9 също играят решаваща роля за стопиране загубата на коса.

Лечение с билки и дом. средства 

лечение на себорея със сяра и сол

Рецептата на Петър Димков за лечение на себорея със сяра и сол. За повече подробности потърсете в неговите книги.

Билки и домашни средства също помагат при лечение на себорея, но както вече пояснихме важно е да се насочите преди всичко към причината за заболяването. Ще се спрем на най-ефективните домашни способи за овладяване на дискомфорта, който предизвика неприятната себорея. Още за себорея и средствата за справяне с нея ТУК:

Себорея – как да я лекуваме (ТОП рецепти)

Зехтин

Едно от мощните средства за справяне с неприятния себореен дерматит е познатият ни зехтин. Мигновено облекчение се постига след директното втриване на малко количество от него директно в проблемния участък.

Зехтин може да използвате и като маска за коса, за да улесните премахването на люспите.

Друг вариант е смесването му със същото количество бадемово масло. Използвайте емулсията за директно втриване, компрес или маска.

Смрадлика

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0134

Антисептичната смрадлика – надеждното решение при себореен дерматит.

Баните със смрадлика действат много добре при себореен дерматит. Към водата във ваната добавете 3-5 лъжици от билката. Може да приготвите предварително разтвор като запарите за 20 минути препоръчаното количество от билката в 3 литра вода.

Прецедената течност може да използвате за бани ( с продължителност 20 минути), компреси или директно обливане на вече измитата коса.

Кокосово масло

Кокосово масло е друго изпитано средство за лечение на себорея. Използвайте го за директно втриване в кожата. Може да нанесете и като маска в корените на косата. Останете с нея час, след което отмийте с катранен сапун.

Етерични масла

Етеричните масла, но винаги в комбинация с базово масло, са прекрасна алтернатива за справяне със себорейния дерматит.

Може да добавите 3-4 масло от лавандула, чаено дърво или розмарин директно в шампоана, с който се миете. Не забравяйте да разклатите опаковката му преди да нанесете. Останете 5 минути с пяната, преди да изплакнете косата.

Същото количество от някое от изброените по-горе масла може да разредите с 1-2 лъжици зехтин, бадемово или кокосово масло. Използвайте за маска или като емулсия за директно намазване.

Лечение с кислородна вода

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0145

Кислородна вода за лечение на себореен дерматит – прилага се вътрешно и външно.

Лечението с кислородна вода е друг ефективен подход за справяне с кошмарния себореен дерматит. Препоръчва се да мажете лезиите по два пъти на ден с памучен тампон, напоен в разтвор от 3% кислородна вода.

Съществува и лечение, включващо вътрешен прием на течността. В интернет не липсват истории на хора, които благодарение на метода са се избавили не само от себорея, но и от много по-сериозни заболявания. Ще споделим схемата за прием на кислородна вода с уточнението, че този метод може да се окаже неподходящ за Вас. Задължително е да се консултирате с лекар, преди да го предприемете.

Започва се с една капка по 3 пъти на ден. Количеството се приема разредено в 2-3 лъжици вода. Поглъща се или половин час преди храна, или 1,5 часа след това. Ежедневно броят на приеманите капки се увеличава с една. Това продължава до достигането на доза от 10 капки.

Следва прекъсване на лечението за 2-3 дни. При необходимост терапията може да се повтори.

Сода бикарбонат

Още една съставка, която присъства в кухненския шкаф на всеки дом, гарантира избавяне от пърхота. Това е добре познатата ни сода бикарбонат. Предлагаме да я използвате като заместител на шампоана. Просто втривайте половин шепичка от нея в скалпа на мократа коса.

Масажирайте внимателно главата. След това отмийте. Правете това всеки път, когато искате да измиете косата си. Първоначално вероятно ще усещате гривата по-суха от обикновено. Но след няколко приложения ситуацията се нормализира. Скалпът постепенно ще започне да произвежда себум в необходимото количество.

Лечение с оцет

За три месеца може да се избавите от себорея по главата, прилагайки лечение с ябълков оцет. Смесете половин чаша от киселата течност със същото количество вода. За по-лесно нанасяне на тоника в скалпа използвайте шишенце с пулверизатор.

Един-два пъти седмично впръсквайте част от този лосион в скалпа. След това масажирайте в продължение на няколко минутки. Останете така половин час и отмийте по обичайния начин.

Катранен сапун

Катранен сапун е едно от ефективните средства за справяне със себорея. Съставките в катрана (за предпочитане е боровият) успешно се справят с гъбичката, причиняваща проблема.

Катранен сапун може да си набавите от близката аптека на символична цена. Използвайте го вместо шампоан и много скоро положителният резултат ще бъде на лице.

Течен парафин

Мазане с течен парафин също помага при себореен дерматит. В продължение на две седмици апликирайте сутрин и вечер необходимото количество върху лезиите. Още след няколко приложения ще забележите разлика. Но след 2 седмици кожата ще се изглади напълно.

Сребърна вода

При себорея заложете и на сребърна вода като средство за лечение. Йони в така нареченото колоидно сребро са всъщност едно от най-мощните средства за елиминиране причинителя на гъбички и всякакви инфекции, включително и по кожата.

Това, което трябва да направите е да нанесете чрез памучен тампон малко количество сребърна вода върху проблемния участък. Паралелно с това действа добре и вътрешен прием на колоидно сребро – по лъжица от целебната течност приемайте ежедневно, като преди това разтворите количеството във вода (1 чаша).

Уринотерапия

Уринотерапията е друг метод за лечение на себореен дерматит, който определено не е за всеки. Необходимо е да втриете малко урина с областите с лезии (използвайте памучен тампон). Останете така 15 минути, след което отмийте съответно със сапун или шампоан.

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дърво (20 капки), смесено с масло от жожоба (60 мл) е прекрасно средство за справяне с пърхота. Тази маска нанесете в скалпа. Масажирайте. Останете така час, след което измийте косата.

Хума

себореен дерматит глава лице коса крем лечение - 0123

Хума – една от възможните алтернативи за лечение на себореен дерматит.

Използването на хума вместо шампоан за измиване на косата е още един алтернативен начин за овладяване кошмарната себорея. Смесете две лъжици от прахообразното вещество с един разбит жълтък. Нанесете сместа върху мръсна коса (маже се само скалпа с нея). Останете така 20 минути и изплакнете. Не е необходимо да използвате шампоан.

Чесън

Себорея се лекува успешно и с чесън. Всеки, който е опитал, се кълне, че методът действа. Всичко, което е необходимо да направите, е да натъркате проблемите зони с почистена скилидка чесън. Останете така един час, след което измийте задължително с измивен продукт.

Вероятно на повечето от Вас методът не им допада заради миризмата на чесън и парещото усещане след нанасяне му.

Може да опитате и още един метод – почистете глава чесън и накиснете за денонощие скилидките й в 50 мл водка или ракия. Прецедената течност втрийте в скалпа. Останете така час и измийте по обичайния начин.

Други билки и народни средства

При себореен дерматит може да опитате и компреси със свеж живовляк и бял равнец. Равни количества и от двете билки сложете в пасатора. Получената кашичка увийте в марля и прикрепете към лезиите. Правете до пълното им изчезване. Същият метод е приложим и с билката женско биле.

Предлагаме и една тинктура за вътрешен прием, която се приготвя от следните съставки:

  • листа и цветове черен бъз – 10 грама
  • корен блатен аир – 15 гр
  • кора от бряст – 10 гр
  • жълт кантарион – 10 гр
  • корен от оман – 10 гр
  • водка и дестилирана вода – по 100 мл

Водата се оставя да заври и с нея се заливат посочените билки. Течността се кисне един ден и след това се прецежда. Разрежда се с количеството водка.

От приготвената тинктура пийте по две лъжички два пъти на ден за период от две седмици. Вкусът й не е особено приятен, но за сметка на това резултатът си заслужава. Може да приемате дозите разредени с вода.

Хомеопатия за себореен дерматит

Хомеопатията също предлага решения при наличието на себеореен дерматит.

Туя е един от препаратите, считани като универсални при всякакви възпаления. Приемът му гарантира незабавно успокояване на неприятните симптоми, свързани със себорея.

Сулфур е друг хомеопатичен лек за успокояване на сърбежа и зачервяването на лезиите.

Силицеа е още един хомеопатичен препарат, който всъщност съдържа един от минералите, отговорни за здравия вид на кожата – силиций.

Апис мелифика и Уртика уренс са два препарати, препоръчвани при силно изразен сърбеж и зачервявания по кожата. Вторият лек се препоръчва и при наличието на дихателен проблем.

Точното хомеопатично лекарство може да Ви предпише единствено хомеопат.

Диета при себореен дерматит

Правилната диета при себореен дерматит е гаранция за бързото възстановяване на кожата. Насоката е преди всичко да се консумират храни с ниско съдържание на мазнини, за да се регулира отделянето на себум.

Освен това се избягват и напитките, които водят до свръхсебумно произовдство. Сред тях са напитките с кофеин, безалкохолните и алкохолът. Изключете и сладките изкушения от менюто си. Мед, захар, шоколад, мармалад са забранени. Изключете пикантните и пържените храни.

Разрешени са грани от групата на зърнени (елда, просо, овес), мляко (най-вече кисело), риби (треска, костур, мерлуза, щука), плодове и зеленчуци в изобилие. От месата може да включите в менюто си такива с ниско съдържание на мазнини – пуешко, телешко, заешко, пилешко.

Физиотерапия, дарсонвал, криотерапия, лазерно лечение

Физиотерапевтичните методи също дават изключително добри резултати при лечение на себореен дерматит. Всички те се прилагат след овладяване на острата фаза. Подходящи за приложение са методите дарсонвал, криотерапия и лазер.

Дарсонвализацията представлява излагане на кожата на високочестотни токове. Постига се ефект на изсушаване. С течение на времето лезиите избледняват. Поява се нова и здрава кожа, която успява да устои на външните агресори.

Този метод съдейства и за постигането на нормални нива на тестостерон и адреналин – два фактора, които допринасят не само за доброто състояние на нервната система, но и за възстановяването на кожата.

Криотерапията се осъществява с подобен уред, но с тази разлика, че ефектът от употребата му се изразява в охлаждане. В резултат от това се укрепват кръвоносните съдове, подобрява се микроциркулацията и кожата се възстановява по-бързо.

Причини за себореен дерматит

Основната причина за развитието на себореен дерматит е гъбичката Malassezia, която всъщност причинява и неприятния пърхот. Тя присъства в тялото на всеки човек, но само при определени фактори започва нейното размножаване и се стига до себорея и останалите й проявления.

Отключващи фактори са имунният спад и силният стрес. Прекарано заболяване, прием на силни лекарства (хормонални препарати, антибиотици и др.), дълъг престой в болница или на легло също предразполага към появата на себорея.

Хората с автоимунни заболявания, възрастните и болните от Паркинсон са с повишен риск от развитието на себореен дерматит.

Себореен дерматит и гъбички

Себореен дерматит и гъбички – това са две свързани оплаквания. В основата им стои коментираната по-горе гъбичка, която е отговорна не само за дерматит, но и за пърхот.

При липса на лечение и адекватен хранителен режим гъбичката се размножава и обхваща по-големи участъци от кожата или скалпа на косата. Заболяването може да засегне веждите, клепачите, брада и дори вътрешността на ушния канал. Не е изключено да доведе и до вторична бактериална инфекция като отит.

Себореен дерматит или псориазис?

Себореен дерматит и псориазис за две заболявания, които много често се бъркат заради сходната симптоматика. Причина за това е сходната им симптоматика. Но псориазисът е заболяване, което има преди всеки генетична и автоимунна обусловеност.

И за неговото протичане са характерни болезнени плаки, но те са покрити с люспи със сребристо-бял цвят. Визуално това е основаната разлика между лезиите, с които протичат двете заболявания.

За разлика от плаките при себореен дерматит, тези на псориазиса засягат и ноктите. Заболяването рефлектира дори върху ставния апарат (псориатичен артрит).

Себореен дерматит, косопад, пърхот 

Себореен дерматит, косопад и пърхот – са други 3 оплаквания, които имат връзка едно с друго. Себореята по главата е всъщност омразният пърхот. В резултат от натрупването на себума в скалпа, космените фоликули отслабват. Себумът буквално ги задушава и това води до опадването им (косопад).

Лечението трябва да бъде насочено към овладяване на себореята, тъй като в случая косопадът и пърхотът са просто последствия от нея.

Още информация за кошмарния себореен дерматит може да откриете в интернет, търсейки със следните наименования. На английски език: Seborrhoeic dermatitis. На немски: Seborrhoisches Ekzem. На испански език: Dermatitis seborreica. На руски: Себорейный дерматит.

Надяваме се, че този материал за неприятния себореен дерматит е бил от полза за Вас. Споделете го в мрежите, за да научат повече хора за себорея, нейните симптоми и начини за лечение в конкретния случай. Благодарим Ви предварително!

Себореен дерматит: Подробните симптоми, лечение през 2019 г. с кремове, мазила и народни лекове
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Себореен дерматит: Подробните симптоми, лечение през 2019 г. с кремове, мазила и народни лекове

  1. Пробвала съм много шампоани и рецепти. Помогна ми само рецептата на Петър Димков, най-вече в частта си със сол и сяра, но не помня съотношението, а трябва да се внимава. Има я подробно описана в един от томовете му. Определено много добре действаше един шампоан, закупен от китайски магазин, но от 2-3 години не го внасят.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *