Изтръпване на крака – подробните причини, симптоми и лечение

Възможни причини за изтръпване на крака. ♐ Под коляното. ♐ На левия крак. ♐ Болести и изтръпване на крайниците. ♐ Лечение и симптоми. ♐ Бременност и др.

Още в текста: ♐ Защо изтръпват пръстите на краката. ♐ Палеца? ♐ Кутрето? ♐ Ляв и десен крак. ♐ Съдови и гръбначни болести. ♐ Невропатия. ♐ От нерви и стрес. ♐ Инсулт.

Защо получаваме изтръпване на крака? Причини накратко

Изтръпване на крака (единия или двата) е състояние, което може да предизвика тотален хаос в ежедневието ни.
За да се справите с проблема, трябва първо да сте наясно с причините, довели до неговото проявление. Едва тогава могат да се приложат адекватни мерки и краката да спрат да изтръпват.
Най-общо казано този симптом се появява при пасивен начин на живот. Мускулите, които бездействат, намаляват тонуса си. От там намалява и преноса на кръв към тях. Резултатът не закъснява – оплакваме се от изтръпване на крака.

На фона на недохранване и дефицит на витамини от групата В и Д, също се появява изтръпване на крака.

Свиване на кръвоносните съдове, причинено от носенето на високи обувки и тесни панталони, също е отговорно за проблема в голяма част от случаите.

Неврологични и съдови заболявания са сред честите причини за изтръпване на долните крайници. Заболявания на гръбначния стълб също водят до проблема. В този случай се наблюдава компресия върху чувствителните нервни окончания.

Развитата остеохондроза с остър дегенеративен характер причинява изтръпване на долните крайници. Но за съжаление този сигнал на тялото ни е сред най-пренебрегваните симптоми от нас самите. Мислим си, че изтръпването е безобидно и не му обръщаме внимание.

Надяваме се, че този път ще премине от само себе си и повече няма да се повтори. Но в повечето случаи не е така.

В този материал ще разгледаме не само причините за изтръпване на крака и познатите симптоми, но и ще се спрем на конкретни решения (лечение по официалните и народните методи).

Продължете да четете, обещаваме че ще научите много за проблема изтръпване на крака.

Класификация на причините по симптом 

Ще се спрем на причините за неприятното изтръпване на крака, разглеждайки основния симптом, според локацията на болката. (Още за изтръпване на пръстите на ръцете и краката – причини, симптоми и начини за справяне с проблема)

Изтръпване на крака под коляното – до стъпалата

Най-често изтръпване на крака се наблюдава в областта под коляното. Сковаващото усещане обхваща областта под коляното и в някои случаи достига до стъпалата. Оплакването е съпроводено с рязък спад в чувствителността на засегнатия крайник. В случая има и значение кой от двата крака е изтръпнал.

Неприятното усещане за бодлички в крака е съпроводено и от студенина на долните крайници. Ако чувствате десния си крак изтръпнал, трябва да се обърнете към лекар.

В случай, че изтръпването засяга единствено левия крайник и няма силна болка, това може да е знак за инсулт. Не отлагайте консултацията с кардиолога и невролога. Освен за инсулт, тази симптоматика е възможно да сигнализира и за мозъчна травма.

Изтръпване на крака е проблем, който могат да предизвикат наследствени заболявания или временни фактори. Сред заболяванията, отговорни за мъчителния симптом, са остеохондроза, херния на междупрешленните дискове, невропатия, множествена склероза (по-долу ще се спрем подробно на конкретните заболявания и ще потърсим решение на проблема).

Ако и двата крака са изтръпнали в областта под коляното, вероятно трябва да преосмислите двигателния и хранителния си режим. Този проблем се дължи на недостатъчна двигателна активност или бедно меню. Но все пак последната дума има специалистът. Не забравяйте, че трябва да го посетите.

Изтръпване на десния крак

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 32

Изтръпване на крака – опасно ли и на какво се дължи

Изтръпване на десния крак може да е постоянно оплакване. Или временно – появява се периодично и след това изчезва. Към оплакването често се включва и още един проблем – изтръпване на дясна ръка.

Но независимо от това дали второто оплакване присъства или не, причината трябва да се търси във функцията на централната нервна система. На диагностика трябва да се подложи и гръбначният стълб, за да се проследят евентуални изкривявания в него.

Това оплакване най-често е едностранно – засяга само нервните окончания от дясната страна (десен крак и дясна ръка). Но в някои случаи се появява и срязваща болка в кръста.

Трите оплаквания се формират под влиянието на комплекса от следните фактори или само на някой от тях:

 • прекарване на продължителна част от времето в една и съща поза на тялото
 • липса на баланс между физическа активност и почивка
 • възпаления в хрущялната тъкан на гръбнака
 • вирусни инфекции
 • неравномерно натоварване на двете симетрични половини на тялото (например натоварвате повече едната ръка или само единия крак).

Много често още в училищна възраст се залагат основите за проявлението на това оплакване в по-късен етап от живота. С напредване на дегенеративните процеси с възрастта, започва образуване на допълнителна хрущялна тъкан в страната, противоположна на тази, която е била подложена на по-голямо натоварване.

Това е предпоставка за допълнително увеличаване на компресията върху загегнатите нервни окончания.

Смущения в импулсната проводимост на нервните окончания на гръбнака или мозъка е причината за периодичното изтръпване на десния крак.

Оплакването може да протича с пареза. В това положение пълноценната функционалност на десния крак е силно затруднена.

Периферните нервни пътища, отговорни за инервацията на крайниците, са първата система, която страда от недостига на определени витамини и минерали в тялото.

Дефицитът на никотинова киселина и смущения в протеиновия метаболизъм са други две възможни причини за изтръпване на десния крак.

Изтръпване на левия крак

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 34

Изтръпването на левия крак може да е опасно.

Изтръпване на левия крак най-често е знак за заболяване на нервната или съдовата система. Влудяващото боцкане се усеща в областта под или над коляното. Понякога стига до петата или дори до пръстите на левия крак. Появява се и болков симптом, който се усилва най-вече при изкачването на стълби.

Симптомът изтръпване на левия крак се появява и в комбинация с други оплаквания, които на пръв поглед нямат нищо общо с проблема – кашлица, постоянно студени крака,

Остеохондроза в лумбалната област, разширени вени и тромбоза са сред възможните причини изтръпването на левия крак често да Ви безпокои.

Когато проблемът се дължи на дисфункция в нервната система, оплакванията са следните:

 • леко накуцване с левия крак; пациентът го прави неволно при вървене, опитвайки се да заеме поза, в която болката намалява
 • трудно стъпване на крака след сън
 • мравучкане в пръстите и петата
 • болезнено усещане в сакралната област на гърба и задните части
 • ледени пръсти на крака

Изтръпването на левия крак може да стигне дори до слабините. В случая пациентът се оплаква от режеща болка в тази област.

Изтръпване на пръстите на краката

Изтръпване на пръстите на краката е друго неприятно състояние, което протича с дискомфорт за пациента. В медицината се обозначава с термина парестезия. Обикновено изтръпналите пръсти са индикация за проблем с кръвоснабдяването.

То може да се дължи на прекомерна физическа активност или неудобни обувки. Продължителен престой в неудобна за тялото поза също провокира изтръпване на пръстите на краката.

В допълнение към неприятния симптом се появява и лека болка. За пациента е невъзможно да стъпи на крака си и да се движи с него.

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 65

Изтръпване на крака – дискомфортът може да се локализира в пръстите и ходилата.

Причината за парестезия може да е сърдечно-съдов проблем или проблем, свързан с мускулно-скелетната система. В първия случай изтръпването е провокирано от застой на кръв в крайниците.

Нелекуваните съдови заболявания водят до запушване на централната вена. В случая може да се стигне дори до ампутация на крайник. Звучи стряскащо, но не се тормозете с подобни мисли, а потърсете лекар навреме!

Изтръпване на пръстите на краката е възможен сигнал за остеохондроза или остеоартрит.

Сред възможните причини за изтръпване пръстите на краката е и плоското стъпало. Типично за този случай е намаляване притока на кръв към краката, водещо до мравучкащо усещане.

Ако изтръпва само средният пръст на десния или левия крак, бъдете сигурни, че причината за това е опорно-двигателно заболяване.

Изтръпване на палеца

Изтръпването на палеца на крака е симптом, който много хора възприемат съвсем спокойно. В някои ситуации появата му се счита за нормална. В крайна сметка усещането за мравучкане в палеца на крака след изморителен ден е  често срещано явление. Но невинаги това е причината за проблема.

Ако вцепеняването е оплакване, засягащо левия и десния крак, бъдете сигурни, че проблемът е локализиран в гръбначния стълб. По-точно в лумбалната част на гръбнака (4-5-и прешлен). Поражението тези прешлени е причината за остеохондроза и херния на междупрешленните дискове, което може да доведе до изтръпване не само на пръстите на краката, но и на петите.

Друга причина за изтръпване на палеца на крака е заболяването полиневропатия. То е свързано с нарушения на периферната нервна система.

Разглежданият симптом възниква и в резултат на различни метаболитни разстройства или интоксикации. В случая освен изтръпване на пръста се наблюдава и загуба на чувствителността в други части на крака.

Ситуацията, в която пръста на десния крак първо започва изтръпва, а след време да почервенява и да боли, често показва наличието на заболявания като подагра. Тя се характеризира с отлагане на урати в областта на палеца.

При подагра, макар и рядко, е възможно да е засегнат и средният пръст на левия крак.

Сред заболяванията, провокиращи изтръпване на палеца, са диабет, варикоза, артроза, злокачествени тумори и метастази в областта на гръбначния мозък.

Изтръпване на кутрето 

Кутрето на крака изтръпва по различни причини. Най-честата са неудобните обувки. Малкият пръст е често е потърпевш от това и оказва притиснат между неудобните обувки и останалите пръсти. Това води до затрудняване на приток на кръв към него и съответно до изтръпване.

Остеохондроза, протичаща със стесняване на междупрешленните прорези, е друга възможна причина за изтръпване на кутрето.

Този на пръв поглед безобиден симптом е възможно да алармира дори за рак. Поради пролиферация на тумор вътре или извън гръбначния мозък, се създава по-високо налягане в съдовете. Това води до скованост и изтръпване, локализирани в кутрето на крака.

С развитието на тумора, се засилва и сковаността. Пациентът постепенно започва да губи работоспособността си. Отслабват двигателните способности. На по-късен етап се появяват и сковаващи болки в кръста, при които пациентът изпитва трудност дори и при бавно ходене.

Очевидно симптомът изтръпване на кутрето на крака не е за пренебрегване. При появата му, се обърнете възможно по-скоро към лекар. Колкото по-рано се назначи и започне лечението, толкова по-бързо и по-ефективно ще бъде то.

Изтръпване на ходилата

Изтръпване на ходилото е друго неприятно състояние. Причина за него често става лошото снабдяване с кръв на най-долната част на тялото. Получава се при прекарване дълго време в една и съща поза на тялото.

Липсата на витамин В12 е друг възможен провокатор на проблема.

Зад него не е изключено да се крие и доста по-сериозен проблем, като заболяване на ендокринната система, хранителни разстройства и заболявания, свързани с венозната система.

Автоимунни, инфекциозни и паразитни заболявания също могат да станат причината за изтръпване на ходилата.

Отравяния с тежки метали, проблеми с костно-ставния апарат и фрактури също може да доведат до усещането за мравучкане в ходилата. Не е изключено към симптоматиката да се включи и парещо усещане.

Изтръпване, локализирано в петите, може да се дължи на плантарен фасциит. Заболяването представлява болезнено възпаление на съединителната тъкан, свързваща петата с предната долна част на крака. До тази патология се стига след прекомерно натоварване на краката или рязко покачване на тегло.

Други варианти за тълкование на болката

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 87

Изтръпване на крака – точната локация на оплакването понякога казва много.

Дискомфортното изтръпване на крака може да дължи и на куп други причини, за които на пръв поглед ще Ви се стори, че нямат нищо общо с долните крайници. Но да не забравяме, че тялото ни е съвкупност от системи.

Мравучкащото усещане в крака може да се появи и във връзка с общо отслабване на организма или храносмилателен проблем.

Алкохолът и цигарите също са отговорни за влудяващото усещане. Спиртните напитки и никотина водят до смущение в кръвообращението, което не е изключено до доведе до изтръпване на крайниците.

Често коментираният симптом е придружен дори с болка. (Още за болки в краката – възможните причини и лечения)

Изтръпване и на ръцете

Неприятното изтръпване на крака може да е съпроводено и с изтръпване на ръцете. Интересното в случая е, че оплакването често е асиметрично, т.е. изтръпнала е дясната ръка и левия крак. Или обратното – лява ръка и десен крак.

Този проблем говори за проблем с кръвообращението. Пациентите, които се оплакват от това често страдат и от разширени вени, шум в ушите и проблеми с кръвното.

Изтръпване на ръцете се свързва най-вече с остеохондроза. В резултат от притискане на нерв болката често се измества от врата към ръцете.

Диабет, невропатия и синдром на Рейно (патологично разстройство на малките артерии) е друга възможна причина за изтръпване на ръцете.

Синдром на карпалния тунел е сред възможните виновници за изтръпване на крака. В случая говорим за нерв в предмишницата (карпалния тунел), който повлиява на кръвообращението в пръстите на ръцете.

Да не забравяме и неудобната поза на работа и сън, която често става причина за изтръпване на ръцете и краката. Проблемът изчезва с раздвижване – кръвообращението се възстановява и всичко си идва на мястото.

Високото кръвно и високите нива на стрес не е изключено да доведат до неприятното мравучкащо усещане в краката и ръцете.

(Подробно за изтръпване на ръцете – причини, диагностика и лечение)

Класификация на причините по болести 

Изтръпване на крака може да е провокирано от различни заболявания. Причина за проблема трябва да се търси и в начина на живот. Ще класифицираме най-честите причини по тези два показателя. (Още един интересен и изключително полезен материал за изтръпване на ръцете)

Изтръпване на крака на нервна почва и от стрес

За изтръпване на крака в много случай вина има най-баналният фактор – стресът. Всеизвестен факт е, че той причинява куп здравословни проблеми.

Интересното в случая е, че дори да сме напълно здрави, краката ни може да изтръпват от нерви. Обяснението е, че това повлиява на кръвообращението.

Когато сме подложени на силен стрес, тялото ни отделя специфични хормони, повлияващи негативно върху всички системи в нашия организъм.

На нервна почва изтръпват не само краката, но и ръцете. Възможно е дори да се наблюдава прекомерно изпотяване на крайниците.

Болести, свързани с гръбначния стълб

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 232

Изтръпва на крака – проблемът често се дължи на заболяване на гръбначния стълб.

Заболяванията, свързани с гръбначния стълб, са сред водещите причини за изтръпване на крака.

Нашият гръбнак влиза в ролята на мост, по който минават нервните окончания. В резултат от неблагоприятни изменения се стига до притискане на някои от тези нерви. Това води до тяхното компресиране. Последствията са нарушаване на кръвообращението, което се усеща най-вече в крайниците (те изтръпват).

При патологични промени в гръбначния стълб, свързани със заболяването остеохондроза,  се наблюдава притискане на междупрешленните нерви. То се дължи на недостатъчна активност на гръбначния мозък. Чувствителността на крайниците се повишава и в резултат от това е възможно да ги усещаме изтръпнали.

Типично за заболяването дискова херния е изместване на ядрото спрямо положението на диска. Това води до притискане на междупрешленните дискове, което в крайна сметка се усеща от пациента като изтръпване на крака.

Крайниците губят чувствителността си. Усещането за мравучкане често бива придружено и от мъчителни мускулни спазми. Нервите на увредения ставен диск изпращат сигнали до ръцете и краката. 

С проблеми в гръбначния стълб е свързано и заболяването остеохондроза. Появява се с болки в гърба. Засегнат се оказва не само гръбначният мозък, но и кръвоносните съдове.

В случая увреждането им води до изтръпване на крака или ръката. За появата на коментирания симптом отговаря и мъчителната остеопороза. При това заболяване също се наблюдава компресия върху нервите, причинена от редуциране на костната плътност.

Ревматоиден артрит е друго заболяване, при което деформацията на ставите води и до увреждане на нервите и съответно до изтръпване на крайниците. При него протичащата инфекция засяга ставите и води до оказването на натиск върху нервите. Последствията от това са ясни – изтръпват крайниците.

Освен това, пациентът се оплаква от силна болка най-вече в областта на коленете. Възможно е да се появи подуване и оток на крака.
Изтръпване при невропатия, диабет

Нелечимият диабет се разглежда като метаболитно заболяване, при което се нарушава не само синтеза и усвояване на глюкоза, но и кръвообращението. В резултат от това страдат и краката на пациентите с коментираното заболяване. Освен подути и болезнени, долните крайници на болните от диабет, често изтръпват.

Това състояние е известно като периферна невропатия. Възниква на фона на влошеното кръвообращение. В резултат от напредването на патологията може да се стигна до пълна парализа или дори ампутация на засегнатия крайник.

Невропатията води и до структурни изменения в нервните влакна. До нея се стига и в резултат на инфекции, не само на диабет.

Множествена склероза

Множествена склероза е друго заболяване, което е в пряка връзка със симптома изтръпване на крака. При тази патология се наблюдава уплътнение на тъканите в гръбначния или главния мозък. В резултат от това пациентът се затруднява при извършване на движения. Затрудняват се мисловната и зрителната дейност.

Изтръпване и мравучкане на крака е сред ранните симптоми на заболяването множествена склероза. В процес на напредване на патологичния процес, някои пациенти изпитват нетърпима болка. Появяват се и смущения в бъбречната дейност.

При бъбречни заболявания

Типично за бъбречните заболявания е увреждането на периферните нерви, което често става причина за изтръпване на крака. При пациенти с хронично бъбречно заболяване се наблюдава уремия. При това състояние в кръвта се натрупват отпадни продукти от азотни съединения и други токсични вещества.

Състоянието е известно като уремична полиневропатия и е показание за диализа или бъбречна трансплантация.

Съдови заболявания

За изтръпване на крака причина може да търсим и в съдовите заболявания. Типични за тях са неблагоприятните промени в кръвообращението. Списъкът на съдовия заболявания, водещи до изтръпване на крака, изглежда по следния начин:

 • Тромбоза – неблагоприятната тенденция в случая се дължи на лошо кръвообращение. Наблюдава се още оток и подуване на крака. Кожата променя цвета си и става по-суха.
 • Ендартериит – заболяването протича със стеснение на артериите, което напълно може да блокира тяхната проходимост. Заплаха за живота на пациента съществува, когато са засегнати жизненоважни артерии като сърце и мозък. Заболяването протича с чувствителност на крайниците и шум в ушите.
 • Синдром на Рейно – на това заболяване, протичащо с вазоспазъм, рядко се обръща внимание. Типично за него е отслабване на притока на кръв към крайниците. Възможни са отоци и силна болка.
 • Заболявания на сърцето – в тази група влизат абсолютно всички заболявания, свързани със сърдечния мускул. Типично за тях е намаляване притока на кислород към жизненоважния орган. Това от своя страна води до забавяне на кръвообращението и изтръпване на крайниците.

Изтръпване по причина на инсулт

Инсултът също може да е причина за неприятното изтръпване на крака. В случая като симптом на животозастрашаващото състояние се разглежда изтръпването на левия крак.

Ако мравучкащото усещане се появява в долния ляв крайник, веднага потърсете лекар. Отлагането може да се окаже с фатални последствия.

Изтръпване на крака при бременност

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 3454

Изтръпване на краката при бременност е нещо нормално.

По време на бременност изтръпване на крака е често срещано оплакване. В случая става въпрос за физиологичен процес. Проблемът изчезва напълно след раждане.

Както е известно с нарастване на плода в утробата, настъпват неблагоприятни промени в кръвообращението. Това е и причината за появата на досадно мравучкане не само в краката, но в ръцете.

Но все пак бременната трябва да се консултира със специалист. Не е изключено зад това оплакване да стои високо кръвно.

Премръзване на краката

Премръзване на краката е друга възможна причина за появата на мравучкащо усещане. Ниските температури, както и прекалено високите, затрудняват нормалното преминаване на кръв през артериите.

В случая положението се нормализира след възстановяване на нормалната температура. Но това не бива да става изведнъж (например с обливане на краката с топла вода), защото дискомфортът се засилва.

Продължителното излагане на краката на студ може да доведе не само до некроза на тъканите, но и до последваща гангрена.

Атеросклероза

На заболяването атеросклероза са най-податливи възрастните хора. То протича не само със скованост в краката, но и с треперене.

В случая говорим и за атеросклероза на крайниците, проявяваща се заради стеснение на артериите и влошаване на условията за преминаване на кръвта през тях.

Като основна причина за развитието на това заболяване се счита диабетът. От атеросклероза на крайниците са застрашени хората, които натоварват прекалено много краката си и злоупотребяват с алкохола.

Патологията протича още с трофични язви по кожата, удебеляване на повърхността й и силно изразен оток.

Защо изтръпват краката, когато седиш?

Всички сме забелязали, че при продължително стоене, краката изтръпват. И тук обяснението е много просто – липсата на движение забавя кръвообращението. А както вече пояснихме, това е главната причина за появата на досадното мравучкащо усещане в долните крайници.

Варианти за лечение при изтръпване на крайници

Лечение с народни средства в домашни условия

В домашни условия може да опитате няколко ефективни домашни средства, които не само успокояват болката, но и засилват кръвообращението.

Компрес с мед и зеле

Когато проблемът с изтръпване на крака се дължи на аномалия в кръвообращението, добре действа компрес с мед и зеле. Намажете зелево листо с мед и залепете към проблемното място. Останете така цялата нощ. Правете всеки ден компресите до нормализиране на състоянието.

Чесън

При изтръпване на крака ефект дава лечението с чесън. Мощният натурален антибиотик се дава и като средство за подобряване на кръвообращението. Необходимо е да напълните 2/3 от о,5 литров буркан с почистени чеснови скилидки. Допълнете с водка.

Две седмици по-късно може да прецедите лека и да започнете да го използвате – по пет капки се разтварят в чаена лъжичка вода. Това е дозата, която трябва да приемате в преди всяко хранене в период от 4 седмици.

Черен пипер

Друго мощно средство за стимулиране на кръвообращението е черния пипер. Използвайте го стрит. Вземете 100 грама от него и го добавете към литър олио. Сложете течността на водна баня за половин час. Докато е все още топла, втрийте в изтръпналите крака.

Розмарин

Прибавете 20 грама натрошен изсушен розмарин към 100 мл ябълков оцет. Настоявайте за една седмица на тъмно и сухо място. С прецедената инфузия мажете краката си най-малко 3 пъти дневно.

Яйце

За лечение на сковаността в крайниците използвайте черупка от яйце. Преди това я почистете от вътрешната ципа и смелете на фин прах. Приемайте на ден по 5 грама от праха. Правете това поне месец.

Вана с прясно мляко

Ваната с прясно мляко успокоява при напрежение и изтръпване на краката. Правете я вечер преди лягане за 20 минутки. Смесете литър топло мляко със същото количество топла вода. Добавете четвърт чаша мед и лъжица сол.

Камфор

За масаж на краката може да използвате готов камфоров мехлем, купен от аптеката или да си приготвите сами емулсия за масаж. Към литър вода прибавете 10 мл амоняк и 20 грама камфор. Разбъркайте добре и нанесете чрез лек масаж.

Червена детелина

Щипка червена детелина сварете за няколко минути в чаша вряща вода. След това прецедете и изпийте. На ден приемайте по няколко чаши от този лек. След два дни оплакването ще отшуми.

Има ли лекарство за изтръпване на крайниците?

Лекарство конкретно за изтръпване на крайниците няма. Но има лекарства за заболяванията, които са в основата на проблема. Разбира се, изборът на подходящ медикамент е единствено в компетенцията на конкретния специалист. Ще се спрем на препаратите от основните групи, предписвани при наличието на проблема.

Нестероидни – хапчета и мазила

Най-често при изтръпване на крака се предписват противовъзпалителни нестероидни препарати, чиято цел е да редуцират възпалението и да подобрят кръвообращението.

Диклофенак, Афламил

Когато изтръпването е причинено от ставки ставни заболявания с ревматичен произход, Диклофенак е сред често предписваните медикаменти. Обикновено се приема в количеството от 1-2 капсули дневно. Задължително се поглъщат с вода. При наличието на хронично заболяване, приемът на Диклофенак продължава по-дълго от обичайното.

С подобно действие е Афламил (съдържа активния компонент ацеклофенак). Това постревматично лекарство се приема по таблетка сутрин и вечер.

Предлага се и във вариант сашета. Както и във вид на крем, който се прилага по три пъти дневно чрез масаж на малко количество в засегнатата от патологията зона.

Индометацин

Индометацин е още един нестероиден медикамент под формата на хапчета и унгвент, които могат да се използват при болезнено изтръпване на крака. Повлиява положително при артрит и други ставни заболявания.

Препоръчва се да се започне с прием на дневна доза от 25-40 мг, която може да се увеличи до 200 мг дневно по преценка на специалист.

Терапевтичният курс с индометацин не бива да продължава повече от 14 дни.

Във вид на крем препаратът се прилага в малки количества. Нанася в засегнатата зона по 3-4 пъти дневно. Повече от 10 дни не е допустимо третиране с този крем. Той, както и хапчетата, са неподходящи за лица под 15 години.

Ибупрофен, Пироксикам

Ибуприофен е друг препарат за успокояване на болка от всякакъв произход. Това е универсалният нестероиден медикамент. Препаратът се отличава от по-горе разгледаните продукти от групата по това, че сваля високата температура.

От него се приемат първоначално две таблетки. А след това още 4 т. през 4-часов интервал от време.

Пироксикам във вид на твърди капсули също помага за успокояване на болката, причинена от изтръпване на крака. Облекчава ставната скованост и болковия синдром при артрит, ревматизъм и други подобни заболявания. На ден се приема по таблетка от лекарството.

Стероидни лекарства

Когато изтръпването се дължи на дегенеративни проблеми в ставния диск, стероидните лекарства са задължителни. Те включва продукти за перорален, локален и венозен прием.

Медрол

Едно от показанията за прием на Медрол е при ревматични заболявания. Този глюкокортикостероид обикновено се предписва в доза от таблетка дневно. Но тя може да се приеме и в два приема. Продължителността на терапията се определя от тежестта на състоянието на пациента.

Препарати с подобно действие се Депо-медрол и Метилпреднизолон-кортико.

Преднизолон

При ставни заболявания, протичащи с възпаление, се предписва и преднизолон. Медикаментът е подходящ за лечение на множествена склероза, полиневропатия и сърдечни заболявания. Както вече пояснихме, всички тези имат пряка връзка с изтръпването на крайниците.

Дозите Преднизолон се определят според индивидуалния случай.

Аналгетици и мускулни релаксанти

Аналгетици и мускулни релаксанти се предписват при силна експресия на болковия синдром. Тези препарати се справят успешно с мускулния спазъм, причиняващ болката в патологичната зона.

Баклофен

При мускулни болки, заболявания в гръбначния мозък и ЦНС, балкофен е препаратът, който често се предписва. Ако изтръпването на крайниците е причинено от тези заболявания, баклофен ще помогне.

Обикновено терапията при възрастни пациенти започва с дневен прием от 5 мг и се достига до 75 мг. Назначава се индивидуална лечебна схема.

За децата дозировката е съобразена с телесното им тегло.

Мидокалм

Бързо избавление от болката гарантира мидокалм. От този препарат се приемат между 1 и 3 таблетки дневно. Доверете се на преценка на специалиста и спазвайте стриктно предписанията му.

Беналгин

Освен познатите ни анаглетици, може да и опитате и Беналгин, който принадлежи към същата лекарствена група. Но действието му се определя като малко по-силно. Дължи се на съдържанието на кофеин и метамизол. Благодарение на тях се успокоява не само болката, но и се стимулира провеждането на нервните импулси.

От Беналгин се приема по таблетка 3 пъти на ден. Ако до 5 дни не настъпи подобрение, срещата със специалист е неизбежна.

Вазодилатори

При лечение на проблема, причиняващ изтръпване на крайниците, се включват вазодилатори. Тяхното действие се изразява в подобряване на кръвообращението. Подходящи са при сърдечни проблеми и венозен застой.

Сермион

Сермион е препарат с вазодолиращо действие, предписван при атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове. Ако причина за изтръпване на крайниците, е някой от тези проблеми, то сермион би помогнал.

Стандартното предписание е на ден да се приема по таблетка.

Агапурин

За подобряване на кръвообращението се предписва и Агапурин. Обичайната доза за прием от този вазодилатор е по две таблетки дневно. Задължително се поглъщат след храна.

Лечение с физиотерапия

Лечение с физиотерапия е приложимо при изтръпване на крайниците. Най-добри резултати дава в случаите, когато изтръпването обхваща областта под коляното.

Прилагат се процедури с нискочестотни токове и ултразвук. Ниско интензивните лазерни лъчове също повлияват положително на кръвообращението и в случая на изтръпналите крайници.

С доказан положителен ефект е и приложението на методи като магнитна терапия, електрофореза и фонофореза.

Всички те благоприятстват тъканната регенерация след прекарани хипоксични заболявания.

Лечебните масажи са друг важен момент при лечението на изтръпнали крайници. Но на тях ще се спрем малко по-долу.

Когато оплакването е провокирано от дегенеративни промени в ставния апарат с положително въздействие са процедурите с лечебна кал и минерална вода. Във втория случай терапията се прилага в момент, в който болката не е остро проявена.

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 76

Методите на физиотерапия и алтернативна медицина дават много добри резултати при изтръпване на крака.

Положителен ефект дават и методите на алтернативната медицина – рефлексотерапия, акупунктура и мануална терапия.

Оперативно лечение

Оперативно лечение се налага в случаите, когато е налице туморен растеж. В резултат от това нормалното функциониране на нервните влакна е силно затруднено.

Хирургичният метод в този случай се комбинира с радио- или химиотерапия.

Профилактика и мерки

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 43

За профилактика на проблема, свързан с изтръпване на крайниците, спазвайте следните предписания.

За избягване на проблема изтръпване на крака се прилагат някои профилактични мерки. Най-важната от тях е спазването на режим с оптимална физическа активност. Важи най-вече за хората със заседнал начин на живот. Но важно в случая е да не попадате и в другата крайност – прекомерно натоварване.

Оптималният вариант е редуване на почивката с разумна двигателна активност. Тя включва и правенето на специална гимнастика за насърчаване на кръвопритока.

Заложете също така на карането на колело и ходенето пеш. Добре действат разходките на свеж въздух.

Прилагането на контрастни душове или вани също трябва да стане част от ежедневните хигиенни процедури. Ако нямате време за вана, процедурата се изпълнява лесно и под душа. В продължение на няколко минутки редувайте обливанията с топла и студена вода.

Може да използвате и два легена – един с топла и друг със студена вода. Редувайте потапянето на краката си в двата легена, като във всеки от тях трябва да престоявате най-малко минутка.

Забравете за цигарите, алкохолните и кофеиновите напитки. Всички те повлияват негативно на кръвообращението и създават предпоставка за изтръпване на крайниците.

Избягвайте прекомерното затопляне или охлаждане на краката – и двата варианта не са добри.

Не на последно място е изборът на точните обувки. Задължително е те да са избработени от естествени материали и да не затрудняват движенията. Подберете и правилните стелки. Препоръката е да заложите на ортопедични такива.

Масаж, упражнения

Масаж и упражнения – още две задължителни предписания за справяне с коментирания проблем.

Правилните упражнения помагат за възстановяване на притока на кръв към патологична зона, както и кръвообращението в организма, като цяло. Гимнастиката спомага за  укрепване на мускулите. Съдейства за предотвратяване на по-нататъшно развитие на патологията.

Ефективно упражнение при изтръпване на крака е следното – заемете поза в легнало положение по гръб и изпънете леко краката си. Едновременно мърдайте пръстите и на двата крака. Направете сесия от 100 серии.

изтръпване на крака крайници ръце ляв крак коляно - 01 6545

Масаж и гимнастика помагат при изтръпване на краката.

Друго упражнение, за чието изпълнение са нужни малко повече усилия, включва следното. Застанете на пръсти и вдигнете ръцете си възможно най-високо. Задръжте в тази поза минута. Направете 1о повторения.

Задължително прибавете и масаж към упражненията. Отделяйте поне по 5 минутки на крак всяка вечер. Задължително се започва от върха на пръстите и постепенно се придвижвайте към колената.

Добре се отразяват спираловидните движения с ръка върху масажирания крак.

За улесняване на движенията използвайте мазен крем или олио. Добре действа сместа от малко олио и лъжица захар. Кристалчетата допринасят за стимулиране притока на кръв.

Методи за лечение при липса на чувствителност на краката

При липса на чувствителност на краката формулата за успешно лечение е прием на медикаменти+физиотерапия. Това оплакване се наблюдава най-вече при пациенти с диабет.

Залог за успеха на терапията е и лечението на основния проблем. Започва се с възстановяване на минералния и витаминния баланс. В противен случай всеки лечебен метод би бил неефективен.

Освен витамини се предписват и средства за успокояване на болката. От физиотерапевтичните методи подходящи са магнитотерапия, процедури с нискочестотни токове, масажи и рефлексотерапия.

В случаите, когато ниската чувствителност на краката се дължи на наследствено заболяване, се очаква единствено временно подобрение на състоянието. Но за съжаление то настъпва по-бавно.

Особености на правилната диагностика

Симптомът изтръпване на крака трябва да бъде елиминиран възможно по-скоро преди заболяването да започне да прогресира необратимо. Важна роля играе и правилната диагностика. Без нея не може да се започне точното лечение.

Рентген на гръбначния стълб е едно от първите изследвания, които трябва да се направят при изтръпване на крака. Назначава се  и ултразвуково изследване на засегнатата става, което дава информация за актуалното й състояние.

За по-прецизна диагностика се използва ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Задължително се прави и електромиография. Това е изследване, при което се определя нервната проводимост в състояние на покой и съкращение. Методът дава данни за времето на съкращение на мускула.

При необходимост може да се назначи и ангиография. Изследването е подобно на рентгеновото, но с тази разлика, че извършва в контрастно вещество и дава по-прецизна представа за реалното състояние.

Наред с назначаването на тези изследвания, специалистът изготвя и медицинска история на пациента, позовавайки се не само на оплакванията му в настоящия период, но и тези от миналото.

Надяваме се, че този материал за изтръпване на крака е бил от полза за Вас. Помогнете информацията в него да достигне до повече хора, като го споделите в социалните мрежи. Благодарим Ви!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Изтръпване на крака – подробните причини, симптоми и лечение
4.43 (88.57%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Изтръпване на крака – подробните причини, симптоми и лечение

 1. Много изчерпателна и добра информация Благодаря Ви
  Конкретно отношение и споделяне по темата ще взема допълнително.

 2. Много хубава ,подробна и достъпна публикация! Нямам все още сериозни проблеми с крайниците ,но поне успях да открия това ,което ме засяга.И ще започна с две от описаните народни лечения ,със зелеви листа и мед ,и чесъна с водка.За зелевите листа съм сигурна ,че на този етап ще ми помогнат В миналото съм изпробвала тази терапия ,но по друг повод ,за компреси на счупено след сваляне на гипса.! Все пак и чичко Гугъл помага с точна и навременна информация!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *