Изсмукване и изтегляне на гной от зъб, абсцес, пръста. Гнойни рани и йодасепт

Изтегляне и изсмукване на гной от пръста, от зъб, абсцес, рецепти. 🅶 Мехлем (крем) за теглене (издърпване). 🅶 Лечение на декубитални и др. гнойни рани. 🅶 На венеца, на окото, на сливиците.

Още в текста: 🅶 Лекарства и билки за лечение на рани. 🅶 Изстискване на гнойни пъпки по тялото и по главата. 🅶 Лекове за цирей, гнойна ангина, гной в пръста. 🅶 Затваряне на рана след вадене на зъб.

Лечение на гнойни рани (изтегляне на гной) с билки и домашни средства

Гнойните рани са не само неприятни на вид, но и изключително болезнени. Всеки от нас е изпадал в ситуация, в която му се е налагало да търси ефективно средство за изтегляне на гной.
Ако и на Вас в момента Ви е необходимо подобно средство, попадналите сте на възможно най-доброто място в интернет.
В този подробен материал ще се спрем не само на домашните средства за лечение на гнойни рани, но и ще разгледаме симптомите и причините за появата им по различни части на тялото.

Дори и в момента да нямате нужда от тази информация, не подминавайте този материал. Гнойните рани се появяват внезапно и трябва да сте наясно какво представляват те и какво се прави в конкретния случай.

Ето и най-добрите народни средства, които подбрахме специално  за Вас.

Жълтък, мед и брашно

За бързо издърпване на гной се доверете на изпитаната рецепта – смес от мед, жълтък и брашно. Чаена лъжичка от пчелния продукт се смесва със суров яйчен жълтък и лъжица от прахообразния компонент ( в случая брашно).

Готовата смес се съхранява на хладно. Използва се за лапи върху раната, които се подменят на всеки три часа. Единствено компресът, който се слага вечерта, се подменя сутринта. Още тогава ще забележите, че гнойта е започнала да изтича сама през отворените каналчета на раната.

Лечение с живовляк

Заради антибактериалните си свойства, билката живовляк е предпочитана за лечение на гнойни рани. За изтегляне на гной се доверете на някоя от следните рецепти.

Може да опитате лапа с измито свежо листо от билката. Прикрепете го с помощта на марля. Подменяйте превръзките на всеки 3 часа.

Друг вариант за лечение с живовляк включва смесването на малко количество пресен сок от билката с лъжичка свинска мас и щипка сол. Прибавете и предварително накисната във вода среда от черен хляб. Разбъркайте старателно и разнесете необходимото количество от тази смес върху марля. Приложете върху мястото с гнойна рана. През 3 часа подменяйте компресите.

Още след първото приложение ще забележите, че гнойта започва да изтича навън.

Изтегляне на гной с лук

Издърпване на гной с лук е друг ефективен способ за справяне с мъчителния проблем. Не бързайте да подминавате тази рецепта заради паренето от лука и аромата му. Необходимо е предварително да изпечете лука, така че не се притеснявайте от миризмата му.

Използвайте го в смес с настърган качествен сапун. Важно е да спазите съотношението между двата компонента – на част сапун се слагат две части от лука. Нанесете кашичката върху гнойната рана във вид на компрес. Подменете го след денонощие.

Гной се тегли и с кашичка от пресен лук. Но това средство е по-агресивно към кожата и престоят му върху нея не бива да бъде повече от два часа.

Смрадлика + бани с нея

Смрадликата е едно от най-мощните растения, препоръчвано от билкари за изтегляне на гной. Няма значение къде е гнойта – дали е в рана по кожата, по повърхността на сливиците или в устата. Билката, известна още като тетра, предлага универсално решение на всички тези проблеми.

Може да си правите компреси със силна отвара от нея – 3-4 лъжици варете за 20 минути в литър вода. Запарвайте 10 минутки, след което прецедете. Подменяйте компресите по няколко пъти дневно.

Силната отвара се използва и за бани. Условието е процедурата по киснене на раната в течността да продължи 20 минути. Този лечебен разтвор може да използвате и за гаргара.

Дебела мара 

Дебела мара е още едно природно средство, даващо отлични резултати при лечение на гнойна рана.

За издърпване на гной спокойно може да се доверите на това цвете. Сутрин и вечер след промиване на раната с риванол, правете компреси със свеж лист от билката. Прикрепете го, използвайки марля.

Необходимо е предварително да измиете листото и да премахнете външната му ципа.

Научете и за другите лечебни приложения на билката дебела мара от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Лечение със сланина

гнойни рани 01 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 0112

За теглене на гной се препоръчват компреси с антисептични разтвори, както и домашно приготвени лекове в допълнение към официалното лечение.

Лечение със сланина се препоръчва за изтегляне на гной от циреи и други подобни рани. Използва се малко парченце от животинския продукт, което се налага директно върху раната. Следва поставяне на найлон, а след това и на бинт.

Целта е сланината да се прикрепи добре към раната. Сменете парченцето след няколко часа. Правете до пълно изчезване на гнойта.

Компрес със сварен белтък

Компрес със сварен белтък е още един ефективен способ за изсмукване на гной от раните. Използвайте по възможност домашно яйце. След като го сварите отделете белтъка му. Прикрепете го към раната чрез компрес. Подменете го след няколко часа и отново повторете процедурата, но с чист белтък.

Жълтък и мед

Жълтък и мед се използват за направата на мехлем за лечение на гнойни рани. Към един разбит жълтък добавете лъжица от пчелния продукт. Разбъркайте сместа на водна баня, докато се хомогенизира напълно, но не допускайте завирането й на котлона.

С приготвения мехлем мажете по два пъти на ден мястото с гнойта.

Други ценни народни рецепти

Като лосион или течност за компрес се използва запарка от хрян. Приготвя се от лъжица от настъргания корен. Количеството се кисне във вряла вода за период от 20 минути. Следва прецеждане на течността и използването й по предназначение.

Компреси може да правите и с течност приготвена от литър вряла вода. В нея настоявайте за половин денонощие 200 грама пасирани листа от хрян. Използвайте лека за компреси, които е добре да се подменят през няколко часа.

Компреси със соден р-ор също помагат за изтегляне на гнойта от раните. Смесете две части сода с десет части вода. Намокрете парченце марля в тази течност. Прикрепете го към раната и задръжте 20 минути.

Компреси могат да се правят и с кашичка от сварени картофи. Добра идея е използването на отвара от лайка, подбел или бял равнец за същата цел.

Настърган сапун, приложен под формата на лапа, също тегли гнойния секрет от раните.

Към раната може да прикрепите и счукана скилидка чесън. Това средство също е ефективно за изсмукване на гной.

Пюре от пресни моркови е не по-малко ефективно средство, прилагано във вид на компрес за изтегляне на гнойния секрет от раните.

Търсене на добър мехлем за изсмукване на гной

Ихтиол 

ихтиол 02 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 0111

Популярният ихтиол се препоръчва и за издърпване на гной от гнойна рана.

Ихтиол е сред популярните мазила, използвани за справяне с всякакви кожни възпаления. Основният компонент ихтамол всъщност представлява комбинация между сяра и сол и на амонячна основа.

Мазилото е приложимо както за по-кратък, така и за по-дълъг период. Предимствата му са наистина много. Познатият ни ихтиол допринася за заздравяването на кожата, стимулирайки процесите на регенерация на кожната епител. Приложим е не само при повърхностни, но и при по-дълбоки рани.

Специални инструкции за показанията на този продукт, няма. Използва се задължително върху чиста кожа. Не се прилага при данни за кожна нетолерантност, наличието на екземи и други възпаления, протичащи с повишена секреция.

За разлика от повечето продукти с подобно действие, ихтиолът е напълно безвреден за жените, които са бременни. Както и за тези, които кърмят децата си.

Да не забравяме и още едно съществено предимство на коментирания продукт – неговата цена. Тубички ихтиол от 18 грама е достъпна в аптечната мрежа срещу 4,60 лв.(Повече за безценния ихтиол – топ ползи и начини на приложение)

Спрей Цикатридина

цикатридина 03 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 0110

За изсмукване на гной спрей Цикатридина е едно от най-добрите средства, което помага и за регенериране на кожата.

Друг популярен продукт, използван не само за теглене на гной, но и за лечение на декубитални рани, е Цикатридина под формата на спрей. Ключовите съставки, на които се дължи положителния ефект от употребата на спрея, са хиалуронова и хименинична киселина.

За подсилване на регенеративното и противовъзпалителното им действие към формулата са прибавени още и масло от лимон, сладък бадем, чаено дърво и известения с антиоксидантния си ефект витамин Е.

Спрей Цикатридина е препоръчван и заради способността му да възпрепятства образуването на неприятни корички. Кожата заздравява, прескачайки този неприятен етап, свързан с регенерацията й. Спреят не само създава защитен филм върху кожата, но и не възпрепятства изтичането на насъбраната гной.

Предписанията за употреба на Цикатридина под формата на спрей са свързани с впръскването на малки количества от продукта върху предварително почистената разранената кожна повърхност.

Този продукт е задължителен за всяка семейна аптечка заради мултифункционалното си приложение. Единственият му недостатък е високата цена, спрямо останалите продукт с подобен ефект.

Флакон от 125 мл струва малко над 25 лв.

Гной и йод

йод 04 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 019

При гнойна рана изсмукване на гнойта може да се постигне и с приложението на йод.

За изтегляне на гной с успех се използва и добре познатият ни йод. Мазилото, което се предлага във всяка една аптека на символична цена, е сред най-добрите средства за третиране на различни по вид разранявания по кожната повърхност.

Благодарение на мощните си антисептични качества, този продукт не само тегли гнойта, разположена между кожните пластове. Но и работи ефективно по отношение неутрализиране на патогените, отговорни за дермалните възпаления.

Неслучайно йод присъства като компонент в куп мазила за третиране на рани.

Най-популярният начин за лечение на гнойни възпаления по кожата е компрес с мазилото. Напоете с него малко парченце тоалетна хартия или памук. Оформете топченце с големината на пъпката или цирея. Прикрепете го върху него като за целта използвате лепенка.

След два часа е редно да отстраните компреса. Но веднага след това трябва да направите втори компрес. Следва многократно повторение на процедурата до появата на боцкащо усещане. Това е знак, че гнойта си е проправила път през кожните тъкани и много скоро ще се появи навън.

Крем Йодасепт + гаргара

йодасепт 05 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 018

Йодасепт – мазилото, което работи ефективно за лечение на гнойна рана и всякакви наранявания по кожата.

Крем Йодасепт е сред популярните мазила на йодна основа, които се използват за третиране на гнойни образувания по кожата. Мазилото има едно съществено предимство, което не е за пренебрегване.

Наличието на веществото повидон в него неутрализира усещането за изгаряне, което е типично за веществото йод при съприкосновението му с кожата.

Мазилото притежава мощен терапевтичен ефект и при лечение на рани с бактериален произход. Но въпреки множеството му предимства, не липсват и ограничения за неговата употреба. Първото е свързано със заболявания на щитовидната жлеза, при които Йодасепт не бива да се използва.

Недопустима е употребата му по време на кърмене, бременност и ненавършени 6 месеца на пациента. В случай, че наскоро сте провели терапия с радиокативен йод или Ви предстои провеждането на такава, употребата на Йодасепт е недопустима.

Прилага се чрез втриване на малко количество върху проблемната зона по 3-4 пъти дневно. За по-бързо изтегляне на насъбралата се гной, Йодасепт може да се употребява чрез оклузивна превръзка, която се подменя на 3-4 часа.

Безспорно предимство на мазта е ниската й цена – само 3,75 лв за тубичка от 40 грама.

Като средство за изтегляне на гной, йод се използва и за гаргара. В случая е необходимо да си набавите тинктура с концентрация 3%. В 50 мл вода разтворете 5-6 капчици от нея и правете гаргари по два пъти на ден.

Този терапевтичен метод повлиява при възпаления в гърлото, гнойни налепи по сливиците или в устната кухина. Важното в случая е да не предозирате с йодния продукт, защото това може да доведе до изгаряния на гърлото.

Крем Дермазин

дермазин 06 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 017

За издърпване на гной се препоръчва и крем Дермазин – още един ефикасен продукт.

Крем Дермазин е друг продукт, подходящ за третиране на рани, които задържат гной. Този локален химиотерапевтик пенетрира в увредената тъкан и по този начин спомага не само за нейното възстановяване. Но и за справяне с бактериите.

Това свойство на крема Дермазин е изключително важно, тъй като локалните антибиотици не успяват да достигнат до огнището на бактериите поради нарушеното кръвообращение в раната.

Стандартно това мазило се прилага по веднъж на ден. Задължително е преди нанасянето му не само да почистите раната, но и да премахнете слоя от мъртви клетки.

Препоръчително е мазилото да се употребява под превръзка. При по тежки случаи или когато трябва да се изтегли повече гной, за един ден може да се направят две апликации с Дермазин. Мазилото се нанася на пласт с дебелина от около 2-3 мм.

Тубичка от тази маз за изтегляне на гной струва около 8,50 лв. Посочената цена е за количество от 50 грама.

Унгвент Банеоцин

банеоцин 07 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 016

Банеоцин се препоръчва за изтегляне на гной от средни по размер рани.

Унгвент Банеоцин е продукт, подходящ за изсмукване на гной от рани със среден по размер обхват върху кожната повърхност. Мощното синергично действие на мазилото се дължи на комбинацията на два антибиотични компонента в състава му –  бацитрацин и неомицин.

Продуктът е неприложим в случаите, когато площта на раната е изключително голяма. Пациенти с бъбречна недостатъчност и перфорация на тъпанчевата мембрана не бива да употребяват продукта.

Дневно с мазта може да се правят между 1 и 3 апликации. При необходимост се поставя превръзка. Дневното количество неомицин, приложен локално, не бива да надвишава 1 грам. Продължителността на употребата на продукта е до седмица.

Ако до този период не се изтегли цялата гной от раната, преустановете апликациите с Банеоцин и потърсете друг продукт за лечение.

Спрей Пантенол

пантенол 08 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 015

При гнойни рани заложете на спрей Пантенол – успокоява и едновременно с това хидратира кожата.

Благодарение на хидратиращото и регенериращото си действие, спреят Пантенол е друг продукти, подходящ за използване при гнойни рани с цел изсмукване на гной. Меката текстура на продукта улеснява максимално нанасянето му.

Попадайки върху кожата, активното вещество декспантенол се преобразува във витамини от групата В. Без тях метаболитните процеси в кожата е невъзможно да се извършат нормално.

На практика не съществуват ограничения за дермалното приложение на спрея. Той е подходящ за пациенти от нулева възраст. Употребата му е уместна и по време на бременност или в период на лактация.

Трябва да сте внимателни, ако го използвате в областта на лицето. В случая първо се впръсква в ръката и след това се нанася върху кожата.

Пантенолът под формата на спрей се съчетава с всички лекарства. В много редки случаи употребата му може да доведе до алергии и непоносимост.

Цената на този задължителен за семейната аптечка спрей е 8,5о лв за флакон от 130 мл.

Непролизин Г – за почистване на гнойни и др. рани

непролизин 09 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 014

Непролизин – още един сигурен вариант за изтегляне (изсмукване, теглене) на гной.

За почистване на гнойта от кожни рани с успех се използва и Непролизин Г. Характерното за това мазило е, че то се усвоява бавно от кожата. Но същевременно с това ефективността му е в много висока. В състава му влизат уникални протеолитични ензими.

Те съдържат аминокиселини, които са част от състава на здравата кожна тъкан. В комбинация с хлорхексадин този препарат изсмуква гнойта. Използва се при хематоми (синината изчезва два пъти по-бързо), диабетно стъпало, декубитални и варикозни рани.

Повлиява по същия начин и на пъпките, дължащи се на акне.

Възможно е да изпитате силна болка след нанасянето на гела в случай, че третираният участък има открити нервни окончания. Болката в този случай отшумява в рамките на 30 минути- 3 часа. За обезболяване може да се използва лидокаинов гел, който се апликира преди нанасянето на Непролизин Г.

Задължително е коментираното мазило да се нанася единствено върху чиста кожа. Почистете я с разтвор на натриев бикарбонат, физиологичен разтвор или риванол. Достатъчно е да третирате засегнатата област по веднъж на ден с Непролизин Г, за изчезне гнойта.

Антибиотик за гнойно възпаление

При дермални гнойни рани за изсмукване на гной се използват и антибиотици. Тъй като в начален етап на гнойния процес не е установена причината за неговото протичане, обикновено се предписват препарати, повлияващи положително най-често срещаните бактерии – клебсиела, стафилококус и ешерихия коли.

Практика от миналото използването на прахообразни антибиотици за лечение на гнойни рани по кожата. Но сега се залага предимно на мазилата във вид на гел и тази практика от миналото се избягва.

Използват се и специално приготвени антибиотични разтвори. В тежки случаи не е изключено да се наложи инжектиране на антибиотик с цел премахване на възпалението и изсмукване на гнойта.

Използват се предимно препарати от следните 4 антибиотични групи – цефалоспорини, тетрациклини, аминогликозиди и пеницилини.

При неправилното използване на препаратите от тези групи ефектът е по-скоро негативен. Организмът става резистентен към тях. Поради тази причина трябва да подходите отговорно към собственото си здраве и да не си самоназначавате терапия с антибиотик.

Гентамицин

Гентамицин във вид на унгвент е един от ефективните антибитиочни препарати от групата на аминогликозидите, предписван за лечение на гнойна рана.

Препоръката е мазта да бъде нанасяна на тънък слой върху кожата по 3 или 4 пъти на ден. По преценка на специалиста може да се приложи и превръзка. Малко количество от антибиотичното мазило се нанася върху предварително добре почистена кожа.

Ако раната е образувала коричка, необходимо е сухата кожа да се отстрани предварително.

Тетрациклин унгвент

Тетрациклин е друга добра алтернатива за изсмукване на гной. Продуктът принадлежи към групата на тетрациклиновите антибиотици.

Използван под формата на унгвент гарантира не само спиране на патологичните процеси в гнойта рана, но и пълно унищожаване на бактериите, виновни за възпалението.

Малко количество от мазилото се нанася чрез масажиране върху възпаления участък. Това се прави 1-3 пъти дневно. Задължително е преди апликацията кожата да бъде старателно почистена.

Други мехлеми за теглене на гной

Солкосерил – паста за устна лигавица

За справяне с гнойни и възпалителни процеси в устната лигавица се предписва Солкосерил. Двуаспектното действие на това мазило е обусловено от двата основни компонента в него. От една страна, хидролизирания протеин от телешка кръв ускорява кръвообращението и насърчава оздравителните процеси.

А от друга страна съдържащия се полидоканол тушира болковото усещане. Мазилото буквално запечатва разранената лигавица и възпрепятства последващото й инфектиране от бактериите в устната кухина.

Употребата на солкосерил се препоръчва от стоматолози при носене на протези, след имплантиране, при никнене на мъдреци и постоянни зъби, при афти в устата и гной във венеца.

Терапията с продукта продължава до пълно затваряне на гнойната рана. Нанася се малък слой от него между 3 и 5 пъти на ден. По преценка на стоматолога може да се използва и за компрес.

Вишневски унгвент

За изтегляне на гной, успокояване на дискомфорта, предизвикан от варикозни язви и декубитални рани, с успех се използва и унгвент Вишневски. Това мазило не само тегли насъбралата се гной, но и насърчава бързото заздравяване на раните.

При гнойни процеси по кожната повърхност е добре да се прилага под формата на компреси, които се подменят двукратно в рамките на деня.

Не липсват случаи, в които продължителното третиране с продукта е довело до усещане за парене и оточност на кожата. В такъв случай терапията с Вишневски трябва да бъде преустановена и да се поднови едва след отшумяване на оплакванията.

Продуктът е достъпен в аптечната мрежа на цена от 6,40 лв за опаковка от 75 грама.

Още за изтегляне на гной и лечение на гнойни рани

Какво е абсцес? Защо се появява гной?

Абсцесът е едно от неприятните образувания, протичащи със задържането на гной. Лошото в случая е, че то не се образува единствено по кожата. Може да се локализира в черния дроб, бъбреците, белия дроб, зъбите, в аналната област или дори в мозъка.

Причина за появата му е инфекция. Най-често тя е свързана с бактериите стрептококи или стафилококи. Когато в тялото ни попадне бактерия, то изпраща сигнал първо до кръвта. В резултат от това се променят процентите съотношения между червени и бели кръвни клетки.

Тъканите, засегнати от бактериалния нашественик, загиват. На мястото на загиналите тъкани се появява кухина. За появата й известяват повишената оточност в засегнатата зона.

В резултат от протичане на патологичния процес, образувалата се кухина се изпълва в гной. Гъстият секрет в нея се състои от бактерии, мъртви и бели клетки.

За съжаление в случая не помага приема на антибиотичен препарат. Необходимо е да се направи дренаж на засегнатата тъкан, т.е. кухината се освобождава от насъбралата се в нея гной.

Гной в клепача (ечемик на окото) 

ечемик на окото 10 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 013

При гной в клепача (ечемик на окото) използвайте предписани от специалист капки.

Гной в клепача е друго неприятно оплакване, известно още като ечемик на окото. Това е онова миниатюрно топченце, което се поява в основата на миглите. Вътрешността му е изпълнена с гной. И докато тя не изтече навън, пациентът изпитва болка и дискомфорт.

Стафилококовата инфекция най-често е отговорна за появата на мъчително малко топченце с типичния за него бял или жълтеникав връх.

Оздравителният процес обикновено трае от седмица до десет дни. Ако дискомфорът е много силен, не отлагайте посещението при специалиста.

За овладяване на възпалението се предписват капки флоксал. Друг вариант е мазта хидрокортизон с хлорамфеникол. Мазилото представлява комбинация от антибиотик и кортикостероид.

В някои случаи инфекцията в окото се оказва изключително упорита и се налага оперативна намеса. Пациентът се възстановява напълно най-късно до няколко дни.

Ечемик на окото се появява в резултат от лоша хигиена, козметика за очи с изтекъл срок на годност, силен стрес и дисбаланс в нивата на хормоните. Твърди се, че оплакването е един от симптомите на диабет. (Още за ечемик на окото и начините за справяне с проблема)

Лек за цирей 

Циреят е друга разновидност на гнойните образувания по кожата. Причина за появата му е лошата хигиена и наличието на стафилококи. Чистата кожа не предлага условия за развитие на бактериите. Но при попадането на микроби върху нея се създават идеалните условия за поява на цирей.

На практика е невъзможно да се избегнем контакта си с микроби. Те са навсякъде покрай нас. Навлизането им в кожата се улеснява при почесване и разраняване след почесване и ухапване от насекоми.

Появата на цирей е свързана с куп неприятни усещания. Всичко започва с боцкане, леко придърпване и сърбеж на мястото. Образува се голяма пъпка, която е изпълнена с гноен секрет. Най-често циреите се локализират по места с косми.

До 7 дни гнойта пробива и едва след това болката отмива. Но не е необходимо да чакате толкова дълго. Третирайте мястото с локални средства с антисептичен ефект.

Добра идея е използването на мазилото Вишневски, което коментирахме по-горе. За изсмукване на гной от цирей помага и ихтиол.

При наличието на тежко възпаление, което протича с общо влошаване на здравословното състояние и вдигане на телесната температура, се предписва антибиотик. Най-често това е някои от следните препарати – цефтриаксон, азитромицин или амоксисклав.

Унгвентите гентамицин и тетрациклинова маз са също подходящи алтернативи за овладяване на възпалението и изтегляне на гной от цирей.

Народните лекове се използват като спомагателни.

При „избиването“ на цирея в никакъв случай не го третирайте с йод. Това единствено ще доведе до „замаскиране“ на проблема и усложняване на ситуацията.

Не се опитвайте да изтеглите гнойта чрез притискане на цирея с пръсти или използването на остри инструменти (игла, ножичка). В подобен случай рискувате да си докарате абсцес. (Още за мъчителния цирей и начините за справяне с проблема)

Гнойна ангина. Гной по сливиците 

Гной по сливиците е друго често срещано състояние. Сливиците, известни още като тонзили, се намират на входа на гърлото. Те са изключително податливи на инфекции. При контакта на тонзилите с патоген, те че често страдат. Страданието им се изразява в появата на гнойни налепи, а заболяването се нарича гнойна ангина.

Но невинаги то е причината за гной по сливиците. Белезникави налепи по тях се появяват и след продължително антибиотично лечение. В случая изниква въпросът уместно ли е да се лекува гной по сливиците с антибиотик.

Въпреки, че много специалисти разчитат на този метод, той е неправилен. С антибиотик се лекува конкретно заболяване. А в случая става въпрос за симптом – гной по сливиците.

В лечението задължително трябва да се включи средство с температуропонижаващ ефект, тъй като ангината често протича с висока температура.

Задължително е използването на антисептични средства за успокояване на възпалението и всички свързани с него неприятни последствия – дразнене в гърлото, болка при преглъщане. Изборът на точния медикамент за изсмукване на гной от сливиците оставете на специалиста.

Не залагайте и на практики от народната медицина, които препоръчват механично премахване на гнойта от тонзилите. Този метод може да доведе до усложняване на положението.

В случай, че сте пропуснали да прочетете, запознайте се нашия подробен материал, посветен на гнойна ангина – официално и народно лечение, причини и симптоми – ТУК!

Гной в синусите

Гной в синусите е друго неприятно оплакване, което най-често се дължи на синузит. Заболяването е свързано с невъзможността на синусите да изхвърлят събрания в тях секрет. В резултат от това в кухините им се събира гной.

Изсмукване на гной от синусите става най-често чрез пункция. Методът е приложим единствено при максиларен синузит. Заради своята локация максиларните синуси са най-податливи на инфекции. Те са разположени над горните зъби и достигат до горната вътрешна стена на носа.

При метода пункция кухините на синусите се освобождават от събрания в тях секрет. Това става чрез специална игла, която достига до максиларния синус. Гнойта изтича през носа. След края на процедурата, чрез въздушна струя се въвежда антибитичен медикамент, чрез който да се избегне последващо възпаление.

Според някои специалисти този метод е остарял и трябва да се прилага единствено в краен случай. Те препоръчват изтегляне на гной от синусите да става чрез ендоскопски лечебни методи, които са по-щадящи за пациента.

Някой специалисти се опитват да предизвикат дренажа на синуса чрез адреналин. Те препоръчват поставянето в отвора на синуса на памуче, напоено с коментираното вещество. Изчакват се 30 минути и при липса на резултат, методът се повтаря.

Погрешно е твърдението, че затоплянето облекчава при гной в синусите. Ефектът от приложението на този метод е по-скоро негативен. Топлината води до разширяване на синусните кухини и съответно до усилване на болка.

Гной в урината

Гной е възможно да се появи и в урината. Обикновено в такъв случай тя е тъмна на цвят и след като престои се образува утайка. Но невинаги утайката означава, че в урината има гной.

Появата на гноен секрет в урината се свързва със заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Пиелонефрит, цистит и гнойно възпаление на пикочния мехур са само част от възможните причини.

При гной в урината няма универсално лечение. То зависи от конкретното заболяване, което причинява този симптом. Излишно е да споменаваме, че диагнозата се поставя единствено от специалист.

Не предприемайте самолечение, а се обърнете незабавно към специалист.

Изтегляне на гной от пръста

Изтегляне на гной от пръста става с лекарства за локално приложение, които се използват и при локализацията на проблема по други части на тялото. Загнояването на пръста се дължи най-често на нараняването му с остър предмет.

Тъй като ръцете ни постоянно са в контакт с микроби, дори и при минимална травма на дланите е възможно да се появи гной.

Гной може да се появи и на пръста на крака. В случая вина най-често имат неудобните обувки, които водят до появата на пришки. В аптеките се предлагат безброй мазила и пластири, с чиято помощ бързо ще овладеете проблема.

Теглене на гной от киста

Под понятието киста се разбира всеки подкожен участък във формата на капсула, отделен от заобикалящата го кожа чрез ципа.

Отделената капсула е изпълнена с гноен секрет. Тегленето на гной от външна киста се осъществява с помощта на антисептични мазила. При необходимост се включва някой от описаните по-горе антибиотици.

Най-често външна киста се появява в областта над ануса, непосредствено до долната част на гърба. В случая става въпрос за киста на опашната кост. Състоянието е неприятно и болезнено. Необходимо е да се спазва изрядна хигиена и наред с това зоната да се поддържа суха.

Предписаните мазила се прилагат чрез превръзка. Процесът на излекуване се проследява внимателно. Оставането на дори на минимално количество гной води до усложняване на проблема.

Лечение на декубитални рани

декубителни рани 11 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 012

Декубитални рани се получават от продължително залежаване.

Декубиталните рани са изключително неприятни за своите притежатели. Появата им се свързва с продължителен престой на тялото в една поза и най-вече продължителния контакт на кожата с твърд материал (обувка, матрак, стол, инвалидна количка).

Застрашени от появата на подобни рани са хора, които са на легло продължително време. При престоя на тялото дълго време в една и съща поза страдат най-вече кръвоносните съдове. Притока на кръв към някои от тях става силно затруднен.

В резултат от това кожата става по-чувствителна. Повишената й чувствителност се свързва с промяна на цвета, появата на корички, под които има гной. Пациентът се оплаква от болки в участъците с декубитални рани.

Възможно е да се появи още главоболие, гадене и телесната температура да се повиши над 39 градуса.

С най-висок риск от появата на декубитални рани са областите пети, гръб, лакти и генитална област.

Ефективното лечение на декубитални рани протича в три насоки:

 • Омекотяване на кожата и поддържане на рН стойностите й в оптимални граници (това включва и прецизно почистване на кожните ексудати – пот, себум, урина, изпражнения, вагинални секрети)
 • Възстановяване чувствителността на засегнатия участък чрез стимулиране на кръвообращението
 • Терапевтично лечение с лекарства и мазила

При необходимост се влива интравенозно метронидазол. Препоръчва се външно третиране със следните разтвори:

 • 2% камфоров спирт, амоняк (0,5 %), салицилов спирт (1%) – по 2-3 пъти на ден третирайте поразения участък с избрания разтвор
 • разтвор на магнезиев сулфат (25%);10% хипертоничен р-ор на натриев хлорид+химотрипсин (приготвя се от фармацевт); 0,5 % разтвор на хлорхексидин блюлюконат във вода – с избрания разтвор кожата се маже 2-3 пъти на ден.
 • 1% р-ор диоксин или 0,5 % р-ор йодопирон

Ултразвукова кавитация и терапия с лазер са сред ефективните физиотерапевтични методи за лечение на декубитални рани.

Ируксол Моно унгвент

Сред популярните мазила за лечение на декубитални рани е Ируксол моно. Този унгвент съдържа специални ензими, които не само хидратират кожата, но и подпомагат за отделянето на некротизиралата тъкан.

Достатъчно е да се нанася по един или два пъти на ден върху раната. Апликацията трябва да се осъществява внимателно. С цел избягване възпаление на съседната кожа, ръбовете на раната се предпазват чрез намазването им с цинкова паста.

Максималният срок за лечение с този препарат е 1-2 седмици. Единственият му недостатък е неговата по-висока цена спрямо останалите сходни продукти. Тубичка с 30 гр от унгвента струва около 24 лв.

Лечение с билки и народни средства

За лечение на декубитални рани най-ефективната билка е познатото ни алое вера. Използвайте желето, което се намира в листата на растението. С него мажете раните по няколко пъти на ден.

Успокояващ ефект има и следната смес. Приготвя се от сока на 3 глави червено цвекло и мед ( 2 супени лъжици). Нанасяйте сместа по 2-4 пъти дневно върху предварително почистените рани.

Предлагаме и рецептата за един изпитан мехлем при декубитални рани. За неговото приготвяне се нуждаете от следните продукти:

 • свинска мас – 100 грама
 • прополис – 30 грама
 • боров вазелин – 15 гр
 • невен (не е задължително да е свеж)- 10-12 стръкчета (листа и цветове)

Всички тези съставки се смесват в малка тенджерка. Сместа се вари задължително на водна баня. След половин час се маха от котлона и се прецежда. Преди нанасяне на мехлема, раната се почиства с риванол.

Мазилото се нанася в обилно количество и след това мястото се превързва с марля. Компресът е необходимо да бъде сменян веднъж на 24 часа.

Предлагаме рецептата за още един мехлем при декубитални рани. Той се нанася по 3-4 пъти дневно върху засегнатата кожа. За направата му са необходими по 4 лъжици обикновено олио и зехтин. Маслените компоненти се затоплят.

Към тях се прибавят след предварително натрошаване по лъжица от следните три съставки – медицинска дъвка, тамян и прополис. Стритите съставки прибавете към маслените компоненти. Разбъркайте. Задръжте на водна баня в продължение на 20 минути.

След това свалете сместа от котлона. Прецедете я и използвайте по описания начин.

Най-добрият мехлем за рани от залежаване

Кой мехлем е добър за лечение на декубитални рани се определя в зависимост от етапа на заболяването.

През първия етап е най-важно да се осигури изтегляне на гнойта и облекчаване на болката. Използването на р-ор на натриев хлорид и борна киселина може да не се окаже най-подходящият терапевтичен метод в случая.

Мазта Вишневски и тетрациклиновите антибиотици също не са ефективно решение в първата фаза от развитието на декубитални рани. Основният им недостатък е, че те не осигуряват ефективно изсмукване на гнойта.

По-скоро работят в насока унищожаване на патогена чрез антибиотичния медикамент и спиране на възпалението (съставките във Вишневски правят точно това). Помагат антибиотиците с хлорамфеникол и тетрациклин.

Друг метод за изтегляне на гной е ензимотерапията, която представлява оперативно премахване на гнойта чрез използване на специални ензими.

Втората фаза включва появата на корички след премахване на гнойния секрет. Тук целта е възстановяване на тъканта. Подходящи за целта са мазила като Бепантен и Троксевазин. На този етап може да се приложи и лечение с лазер.

Третата фаза при декубиталните рани включва появата на белег. При стимулиране епителизацията на тъканта, тази фаза завършва благоприятно. При необходимост и в този етап от заболяването се назначават антибиотици. Задължително се предписват витамини и имуностимуланти.

Менюто на пациента трябва да е богато на желязо и цинк.

Гнойна торбичка на венеца, фистула, джобове 

гнойна торбичка на венеца 12 изтегляне изсмукване теглене издърпване на гной - 01

Изтегляне на гной от гнойна торбичка на венеца – не експериментирайте, а веднага посетете стоматолога!

Често неприятният зъбобол се дължи на гнойна торбичка на венеца. Болката в зъбите е симптом, който често пренебрегваме, най-вече от страх. А определено не трябва да го правим. (Още за зъбобол – причини и лечения)

Причина за зъбобол може да стане и фистула на венеца. Това също е вид възпаление, засягащо горната част и венеца на зъба. Протича с образуването на гной. Пациентът усеща зъба си чувствителен при прием на топли и студени напитки. И дори при допир.

Фистулата се появява при липсваща или незадоволителна орална хигиена. Както и при недобре направени пломби. Лечението се осъществява с антисептични препарати. Може да се предпише и антибиотик. Или стоматологът да използва хирургичен метод за изтегляне на гнойта.

Така наречените венечни джобове са друго неприятно състояние. Отново причината за образуването им се търсят в неудобни коронки, лоша хигиена и неправилна подредба на зъбите в устата.

Лечението се осъществява с редовно почистване на зъбната плака от стоматолог, както и с употребата на антисептични средства за орална хигиена.

Затваряне на рана след вадене на зъб

За бързо възстановяване и затваряне на раната след вадене на зъб е необходимо да се спазват определени препоръки.

Сред тях е отказ от прием на топли храни и напитки. Както и пълно въздържане от прием на храна няколко часа след процедурата. Задължително е да се избягва и всмукването с бузите или езика на отделящия се кръвен съсирек.

Стриктната орална хигиена е друго важно условие. Обикновено в рамките на седмица дупката след вадене на зъб се затваря, при условие, че процедурата по екстрахирането е преминала нормално.

Препоръчва се жабурене с вода за уста, съдържаща хлорхексидин (листерин, елудрил и др.). Жабуренето не се осъществява по познатия начин, а е по-скоро задържане на разтвора в устата и изплюването му след минута.

За успокояване на раната и по-бърза регенерация на тъканите се препоръчва и употребата на орални гелове с хиалуронова киселина (генгигел и други подобни).

Изтегляне на гной от зъб, абсцес

Изтегляне на гной от зъб се извършва по хирургичен път от стоматолог. Това се налага в случай, че стандартното корено лечение не води до желания резултат. Гной може да има във венеца около зъба. Или в корена на зъба.

Във втория случай говорим за абсцес. Състоянието е животозастрашаващо. При наличието на какъвто и да било дискомфорт в устната кухина, трябва да се потърси специалист.

До появата на гной във венеца или зъба се стига най-вече заради лоша орална хигиена. Неудобни коронки и недобре направени пломби също травмират венеца и водят до подобни проблем.

Гной може да се появи и при растежа на нов зъб. Независимо от причината, трябва да се вземат мерки.

Освен подуване и зачервяване на венеца не са изключени и още по-тревожни проблеми – силна болка при отваряне на устата, повишена температура, силно главоболие и безсъние.

Отслабналият имунитет също може да стане причината за събирането на гной във венеца. Не пренебрегвайте това състояние.

Народните средства може да използвате единствено като временна алтернатива до посещението при стоматолога или като допълнение към назначеното дентално лечение.

Гной на венеца (гнойна торбичка)

Гной на венеца е симптом, който не бива да се пренебрегва. Появата му е индикатор, че трябва незабавно да посетите стоматолога си. Дори и на пръв поглед това да Ви изглежда безобидно, то далеч не е така. Гнойната торбичка може само за часове да увеличи размера си значително.

Ако не се предприеме лечение, се стига до загуба на зъба. Възможна е и интоксикация, дължаща се нелекуваното възпаление. Освен с хроничен периодонтит, може да се сдобиете с болезнен абсцес.

Наблюдава се и общо влошаване на здравословното състояние. Остри болки и повишаване на температурата са други два възможни симптоми, появяващи се при гнойна торбичка на венеца.

Изтеглянето на гнойта от венеца не решава проблема. В случая не залагайте единствено на бабините методи. Най-разпространеният от тях противоречи на всякаква логика. Нашите баби препоръчват при гнойна торбичка на венеца да затоплим мястото. Не правете това в никакъв случай!

Топлината единствено ускорява възпалението. По-скоро добре би подействал студеният компрес. Но и той също не е решение. Може да разчитате на този метод за успокояване на болката до посещението при стоматолога.

На народните методи може да разчитате по-скоро в началото на заболяването. Но приложението им не изключва необходимостта от срещата със стоматолога. Единствено той може да назначи правилното лечение.

Ако възпалението се дължи на натрупана плака, денталният специалист ще се заеме с премахването й. А след това ще назначи и медикаменти за изтегляне на гнойта.

За да избегнете подобни проблеми, спазвайте изрядна орална хигиена. Неудобни коронки, фрактури на зъбите са сред възможните причини за поява на гнойна торбичка.

Специалистите препоръчват зъбите да се почистват старателно с четка с мек косъм, като това трябва да става с кръгообразни движения. Добре е да редувате измиването на зъбите си с две четки. Само така може да сте сигурни, че четката е изсъхнала напълно и няма да внесете допълнителни микроби в устата си.

Гнойни пъпки

Гнойни пъпки по тялото и лицето

Гнойни пъпки се появяват най-вече по тялото и лицето. Най-общо казано причината за това са бактерии и свръх производство на себум. Дисбаланс в нивата на хормоните, стрес и неадекватна грижа за кожата.

Освен използването на подходящите продукти според типа кожа, добри резултати дава лазерната терапия.

Химическият пилинг (за направата му се използват фенолна, гликолова и салицилова киселина) също е изключително резултатен.

От народните средства може да опитате маска с хума. Този природен лек е сред най-добрите за изтегляне на гной.

Гнойни пъпки по главата

Гнойни пъпки е възможно да се появят и по главата. Появата им се дължи на прекрасните условия, които създава топлината от космената покривка за увеличаване производството на себум.

При тези условия бактериите се размножават по-бързо и проникват в кожата на главата. Резултатът е неприятни гнойни пъпки. Състоянието е свързано с болка и дискомфорт най-вече при разресване на косата. Не се опитвайте да изстисквате тези пъпки.

Използвайте козметика за коса с антисептични съставки. Важно е тя да съдържа компоненти, регулиращи себумното производство.

Маските с хума и финално обливане на измитата коса с вода (2-3 литра), в която са разтворени 1-2 лъжици ябълков оцет, дават много добри резултати.

Гнойно-септична хирургия

Когато предписаните терапевтични методи не водят до желания резултат – пълно изтегляне на гной от раните, пациентите се насочват към сектор по гнойно-септична хирургия.

Такава клиника има в „Пирогов“. Тя е единствената по рода си не само у нас, но и на Балканския полуостров по отношение на пълни сектор от услуги, които предлага за справяне на само с възпаления на меките тъкани. Но и на костите.

Сектор по гнойно-септична хирургия има и във ВМА, както и в медицински център „Свети Пантелеймон“.

Още информация и идеи за справяне с проблема може да откриете, търсейки по наименованието на думата гной на следните езици. На английски, френски и испански език: Pus. На немски: Eiter. На турски: İrin. На руски: Гной. На гръцки: Πύο

Надяваме се, че този материал е бил от полза за Вас. Споделете го в социалните мрежи, за да научат повече хора за методите за изтегляне на гной от гнойна рана. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Изсмукване и изтегляне на гной от зъб, абсцес, пръста. Гнойни рани и йодасепт
4.5 (90%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Изсмукване и изтегляне на гной от зъб, абсцес, пръста. Гнойни рани и йодасепт

 1. Майка ми получи дикубитални рани от залежаване и лекаря каза ,че ако не вземем веднага мерки, може да се стигне до операция , защото този тип рани са били много опасни. Аз много се уплаших и започнах да търся лечение. Една съседка ми препоръча един билков мехлем за рани и аз започнах с него. След всяка промивка слагахме от мехлема и още на 2-рия ден раните започнаха да се успокояват, а след още два дни и да заздравяват. Този мехлем продължих да го ползвам и за мойте разширени вени, на детето слагах в носа когато имаше хрема, а съпруга ми го ползваше за хемороиди. От този случай минаха 2 години, аз с този прекрасен мехлем успях да спася раните на майка ми и не се стигна до операция и до днес ние ползваме мехлема за рани. Горещо го препоръчвам.“
  Купува се тук http://www.behealth.free.bg

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *