Топ кулинарни и лечебни рецепти със самардала

Лечебни свойства и рецепти със самардала. 𝚺. Като билка и подправка. 𝚺. Разлика с див чесън (левурда) и сминдух. 𝚺. За какво е полезна като растение. Цена и продукти.

Още в текста: 𝚺. Как се приготвя подправката. 𝚺. Чай от самардала. 𝚺. На капки и мехлем за рани. 𝚺. При болки в стомаха. 𝚺. При високо кръвно и за сърце. 𝚺. Рецепти за готвене. 𝚺. В картофи с масло. 𝚺. В ориз. 𝚺. Отглеждане, разсад и луковици. 𝚺. В саксия.

За какво е полезна самардала накратко

Самардала е една от подправките, за които знаем малко, но със сигурност всички обожаваме. На нея се дължи неповторимият вкус и ухание на шарената сол. Без самардала тя нямаше да е толкова вкусна и уханна.
Но това ароматно растение не се използва единствено като подправка. То е признат природен лек и официално присъства в списъка за лечебни растения у нас.
Уханната самардала, известна още като меден чесън, съдейства за понижаване на кръвното налягане. Древните билкари са я използвали като лек за сваляне на високия холестерол.

Тя е чудесно средство за овладяване на спазмите, които предизвиква кашлицата, както и на дразненето в гърлото, причинено от този проблем.

Самардала като билка и цвете

Самардалата е ценена не само като билка и подправка, но и като цвете. Това се дължи на очарованието на цветовете й.Поради тази причина тя е любима на градинарите.

Цветчетата й имат формата на камбанки, увиснали с отвора надолу. Но още по-интересни са багрите им, които са в морави, жълти или светло розови тоналности. Дръжчиците на цветчетата са къси. На цвят са светло зелени. Събрани са в сенник.

Главната дръжка на растението е цветна и изключително здрава.

Защо я наричат див чесън, див лук или мечи лук?

Самардала е известна още с наименованията мечи лук, див лук и див чесън. В случая наименованията й са провокирани от лютия вкус, който притежава, както й от принадлежността й към семейство Лукови. Поради това диворастящото растение е наричано още див лук или мечи лук.

В превод от латински език наименованието й означава буквално нектарен чесън. Преводът на английското име на подправката буквално означава меден чесън.

Има ли разлика с левурда (пак див чесън), снимки 

Още едно растение е известно с наименованието див чесън. Това е полезната левурда Allium ursinum. Двете растения нямат нищо общо по отношение на ботаническата си принадлежност. Общото е единствено в латинските им наименования – алиум. Самардалата, както вече споменахме, принадлежи към семейство Лукови, а левурдата към семейство Кокичеви.

Билката левурда също е позната с наименованията див чесън или мечи лук. Първото й наименование се дължи на факта, че по вкус леко напомня на чесъна, но не е толкова пикантна.

А мечи лук я наричат заради поверието, че след събуждане от зимния си сън мечките се хранят първо с левурда.

Между двете растения има още една съществена разлика – техните цветове. На самардалата те имат формата на камбанки и приличат на красиви цветя, а тези на левурдата приличат повече на кокиче.

Друга съществена разлика между тях е, че за разлика от левурда, чиито листа се консумират в свежо състояние, тези на самардалата е недопустимо да се хапват по този начин заради изгарящия им лют вкус.

01 левурда самардала билка подправка цена лечебни свойства

Най-лесно двата вида “див чесън” – самардала и левурда, се различават по цветовете.

Още за ценната левурда – топ лечебни и кулинарни свойства, може да научите от материала ни, посветен на нея – ТУК!

Самардала и сминдух. Едно и също ли е?

Самардала и сминдух са две напълно различни растения. Общото между тях е, че и двете влизат в състава на любимата ни шарена сол. По отношение на ботаническата си принадлежност двете растения също се отличават. Сминдухът  (Trigonella foenum-graecum) е член на семейство Бобови.

За получаването на ароматната подправка се използват зелените части на растението. За кулинарни цели се използват и семенцата му, които са известни като чимен.

02 сминдух самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардала и сминдух не е едно и също.

Подробно с ползите и приложенията на сминдух може да се запознаете от този материал – ЧЕТЕТЕ ТУК!

Българският подвид Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum

Популярен е у нас е подвида Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum – това е вид самардала с висока декоративна стойност. Коментираното растение се отглежда като декоративно. През периода май-юли радва с очарованието на прелестните си цветове под формата на камбанки.

Има сочни листа, които са събрани в розетка. Този подвид често се нарича български, заради латинската дума в наименованието му – булгарикум. Но всъщност той не е типичен само за нашите ширини. Вирее във всички континенти заради липсата на специфични изисквания към почвения състав.

Този подви, известен още като декоративен лук, не е взискателен по отношение на почва, засушаване и студ. Има изискване единствено към светлината – предпочита участъци с максимален достъп на слънчево греене.

По-горният вид: Nectaroscordum siculum, Allium siculum (алиум самардала) или Сицилийска самардала.

04 българската самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардалата цъфти с красиви цветове.

Алиум самардала (Nectaroscordum siculum, Allium siculum), известна още Сицилийска самардала е видът, който се използва като подправка. Разпространен е предимно в средиземноморските области и най-вече Сицилия. Среща се и на Балканите.

На височина растенията от този подвид достигат до метър и половина. Листата им са с дължина от около 20 см и дебелина 1,5 см. Цветчетата му приличат на камбанки, увиснали надолу. Плодчетата са разположени в малки кутийки.

Разпространение, бране

У нас самардалата е разпространена най-вече в областите Сливен и Стара Загора. Среща се по склоновете на Странджа планина.

Уханната подправка расте в Турция, Румъния, Южна Франция, Италия, Крим, Молдова и Кавказ.

05 алиум самардала билка подправка цена лечебни свойства

Няма как да сбъркате самардала – ще я познаете по красивите цветове.

Брането на самардала започва преди да се появят семенцата, т.е. през пролетта. Подбират се най-дългите и най-месести листа, тъй като техните вкусови качества са най-високи.

Насълзяването на очите при бране на самардала е неизбежно. Тя е силно лютива и при откъсването й ще усетите същото, както при беленето на лук.

07 мехлем самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардалата се бере през пролетта.

По-долу ще Ви запознаем с технологията на сушене и приготвяне на шарена сол от самардала.

Лечебни свойства и рецепти със самардала 

Ароматната самардала се използва не само като подправка. Тя е известна и като лек на народните лечители от нашите ширини. Ще си припомним някои от позабравените приложения на ароматното растение, които със сигурност ще Ви свършат работа при справянето с един или друг здравословен проблем.

Още за лечението с чудната самардала четете ТУК!

Чай от самардала

03 чай самардала билка подправка цена лечебни свойства

Чай от самардала се приготвя чрез запарване на сушената подправка.

Чай от самардала – един от лесните начини за лечение с ароматната билка. За да го приготвите Ви трябва половин лъжичка от лютия лек (изсушен и стрит на прах). Количеството киснете за десет минутки в чаша вряла вода. След това приемете течността, като отпивате на глътки от нея.

За един ден може да приемете най-много 2-3 такива дози от лечебния чай.

Капки сок от пресните листа

Капки сок от пресни листа самардала са превъзходен лек за справяне с кожни възпаления. Най-вече такива, които протичат със събирането на гной. Може директно да накапете капчиците върху проблемното място и след около 20 минути да отмиете с вода.

При приложението на този терапевтичен способ трябва много да се внимава, защото има риск от изгаряне на околната здрава кожа.

Счуканите в хаванче листа може да приложите и като компрес върху разранената кожа. Предварително счукайте измитите листа. Увийте ги в марля и нанесете върху проблемния участък. Останете с компреса за възможно по-дълъг период (поне час), след което нанесете мазен крем върху третираната кожа.

Мехлем за рани и възпаления

06 сок капки самардала билка подправка цена лечебни свойства

Със самардала може да приготвите мехлем за лечение на рани.

Със сок от свежите листа самардала може да приготвите чуден мехлем за рани и възпаления. Мазилото третира с успех рани от всякакъв произход, включително и такива, причинени от порязване или изгаряне.

В приготвянето на чудното мазило няма нищо сложно. Необходима Ви е свинска мас в количество от 50 грама. Може да я заместите с ланолин. Мазната съставка разтопете в съд, поставен на водна баня. При непрекъснато разбъркване прибавете към нея 30 мл сок от свежи листа самардала.

Докато сместа има течна консистенция, прехвърлете я в малко стъклено бурканче, което след това трябва да съхранявате в хладилника.

Мазилото може да използвате и за третиране на участъци, поразени от псориазис. Нанасяйте по два пъти на ден малки количества от него.

Химичен състав и полезни вещества

Многобройните ползи, които самардала има за здравето ни, са напълно оправдани от ценния й химичен състав. В него влизат големи количества стероли. За растителните стероли е известно е, че пазят кръвоносните съдове от натрупване на плаки и свалят лошия холестерол.

Изключително ценни в състава на самардала са и танините. В това растение се съдържат елаготанини, които имат способността да заздравяват кръвоносните съдове. Тяхното действие се изразява в създаването на специфична мембрана върху тъканите и по този начин ги предпазва от вредното въздействие на външни агенти.

Танините имат и силно изразено диуретично действие, дължащо се на способността им да се свързват с азотните съединения, отделяни от бъбреците и да извеждат навън от тялото директно през уринарния тракт.

Тези вещества, които се съдържат в обилни количества в самардалата, предпазват клетките и тъканите от оксидативен стрес. Едновременно с това помагат за изхвърлянето на токсините и други отпадни вещества.

Флавоноидите са още едно от съкровищата, влизащи в химичния състав на самардала. За тях е известно, че притежават изключително мощно противовъзпалително действие. Счита се дори, че са в състояние да препазят клетките от онкологични процеси.

Други рецепти със самардала

При високо кръвно (но без сол!), за сърце и съдове

08 рецепти самардала билка подправка цена лечебни свойства

Със самардала не само се овкусяват ястията, но и се лекува високо кръвно.

Самардала е ефективно средство и за сваляне на високо кръвно. Единственото условие за ефективността на този лек е да го използвате без сол. Не просто трудно, а невъзможно е да откриете билката без добавка на сол, тъй като тя се суши единствено с добавката на натриев хлорид (сол).

Единственият вариант е да си я приготвите сами. Лек от самардала при високо кръвно се приготвя от изсушените листа на растението. Те се стриват на фин прах, които се използва за приготвянето на лековита течност.

Лъжица от стритата билка се залива с чаша вряка вода и се изчаква да минат 10 минутки, преди да започнете да отпивате от течността по глътка.

Лекът се отразява добре на сърдечната дейност и повлиява положително на тонуса на съдовете. Препоръчително е на ден да се приемат по две чаши от лечебната течност, приготвена по начина, описан по-горе.

Против холестерол и за детоксикация

Билката самардала е сред топ средствата за детоксикация. Тя съдейства за изчистване на шлаките и другите вредни отлагания по стените на съдовете.

Достатъчно е да се приема под формата на чай, приготвен от малка лъжичка от стритите листа, киснати за 10 минутки в една чаша вряла вода. Препоръчваното количество за ефективен детокс е две чаши чай дневно.

Стритата билка може да се приема директно и след смесването с малко кисело мляко. На дневна база се приемат по две лъжички от ценното лечебно растение.

За самардала се твърди, че сваля лошия холестерол. Но това твърдение е спорно при положение, че в предлаганата сушена самардала се съдържат големи количества сол. Всеизвестен факт е, че солта е враг номер едно на сърцето.

За сваляне на холестерол може да използвате подправката за приготвянето на запарка, единствено ако сте сигурни, че тя не съдържа сол.

За апетит

Самардалата има способността да стимулира апетита чрез насърчаване отделянето на стомашни сокове. За целта тя може да се използва не само под формата на чай, но и като подправка, прибавена към ястията.

По-долу ще се спрем и на приложенията на чудната билка в кулинарията.

Против псориазис как се действа?

09 кръвно налягане самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардала не само сваля кръвното, но и помага за лечение на куп други заболявания.

Самардала е превъзходен лек за лечение на псориазис. В този случай е най-добре да се предприеме двуаспектна терапия с билката. Тя включва едновременно вътрешен и външен прием на лека.

За вътрешен прием на билката заложете на чай от нея. Пригответе го като залеете лъжичка от изсушената маса с чаша вряла вода. Киснете двете съставки под похлупак за период от 10 минути, след което пристъпете към прием на лечебната течност. В рамките на един ден е добре да изпиете поне две чаши от билковата запарка.

Паралелно с това третирайте кожните плаки с пресен сок от растението. Използвайте свежи листа от билката, от които е необходимо да извлечете пресен сок. Няколко капчици от него нанесете върху проблемното място. Час след третирането със свежия сок не мокрете кожата. Може да измиете третирания участък поне след час.

При стомашни болки и кашлица

10 холестерол самардала билка подправка цена лечебни свойства

При стомашни болки, кашлица и висок холестерол опитайте лечение със самардала.

При силни стомашни болки и спастична кашлица опитайте следния лек. Пригответе го като разтворите в чаша топло прясно мляко лъжичка самардала (за предпочитане е да използвате само стритата билка, без добавка на сол).

Изпийте млякото, докато е топло. То има лют вкус. Но именно на лютивината му се дължи неговото успокояващо действие върху стомаха и гърлото.

Как се слага като подправка (шарена сол, зелена сол)

Самардала като подправка се употребява не само във вид на познатата ни шарена сол, известна още като зелена сол. Използват се и свежи листа от растението за придаване на превъзходен вкус на приготвяните ястия.

Директно към зелената салата или към салатата от домати и краставици, може да прибавите свежи листа от растението.

Сушената подправка, известна още като шарена сол, е чудесни допълнение към варени или пържени яйца. Превъзходно се съчетава със сандвичи, ястия със спанак, лапад или препечена филийка, предварително намазана с масло или поръсена със зехтин.

Божествената самардала е идеалното допълнение към любимия ни таратор.

Тя си пасва перфектно и с ястията от месо. Но към тях се добавя, непосредствено преди да достигнат кулинарна готовност. Най-успешно е съчетанието й с пилешко и агнешко месо.

Гъби, ориз и картофи (независимо от начина, по който са приготвени) придобиват невероятен вкус след прибавянето на чудната подправка.

Как да си приготвим сами домашна мерудия?

11 псориазис самардала билка подправка цена лечебни свойства

Божествената самардала се използва за приготвяне на домашна мерудия.

За приготвянето на вкусна домашна мерудия има няколко тънкости, с които ще Ви запознаем. Най-важно е да си набавите месести листа от билката, които задължително трябва да бъдат набрани преди цъфтежа й.

След откъсването им те трябва да се оставят да престоят един ден. След това се смилат, като целта е получаването на пихтия.

След смилането на листата следва прибавянето на солта. Стандартната препоръка е тя да бъде в количество, равняващо се на количеството растителна маса. Но ако предпочитанията Ви са свързани с консумацията на по-малко сол, може да намалите количеството й.

Важно след прибавянето на соления компонент е да разбъркате добре сместа, така че солта да се разнесе равномерно. След това разпределете сместа в съд с плитко дъно (най-добре е да използвате тавичка). Поставете я на проветриво място.

Продължителността на сушенето на самардала е около 30-40 дни. През този период задължително разбърквайте сместа по 2-3 пъти на ден. Това улеснява протичането на процеса по сушене.

Ще забележите, че постепенно сместа започва да променя цвета си и той избледнява. Въпреки, че зелената маса губи от яркостта на цвета си, вкусовите й качества остават непроменени. Непроменен остава и нейният божествен аромат.

Когато сушенето приключи напълно, след около 30-40 дни, прехвърлете приготвената мерудия в стъклен буркан с капак.

Рецептата за автентична домашна мерудия включва и прибавянето към изсушената самардала на счукани семена млечна царевица и печени тиквени семки+ стрит изсушен червен пипер и сушени листа от моркови.

Сушене на самардала във фурна

Вкусната самардала е възможно да се изсуши и във фурна. Този метод намалява значително времето, необходимо за окончателно изсушаване на подправката.

Подготовката е същата, както и за сушенето на подправката по по-горе описания начин. Листата се стриват на пихтия. Не е необходимо да се престаравате на този етап, тъй като след сушене останалите едри частици, стават силно ронливи и не е трудно да се натрошат на прах.

Следва смесването на пихтията с желаното количество сол, като не е необходимо да спазвате изискването са добавяне на сол в същото количество, в което е билковата маса.

След това разстелете получената пихтия в тавичка за печене. Оставете я за половин час във фурна, настроена на 60 градуса на програма с обдухване с вентилатор.

Следва оставяне на полуизсушената билкова маса на проветриво място, където трябва да престои 2-3 дни, за да изсъхне окончателно. След този период натрошете изсушената маса и прехвърлете в стъклен буркан.

Към агнешко месо по Гергьовден

12 агнешко самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардалата придава невероятен вкус на агнешкото.

Превъзходна подправка за крехкото агнешко,което приготвяме по Гергьовден, е уханната самардала. Опитните кулинари препоръчват агнешкото да се остави да престои с подправките няколко часа преди да се изпече. Ето и точните съставки на рецептата за агнешко за Гергьовден, която предлагаме:

 • килограм агнешко месо (от бут или плешка)
 • по две лъжици зехтин и лимонов сок
 • бира – 100 мл
 • брашно – една лъжица
 • самардала, джоджен (сух или свеж), розмарин, мащерка, червен и черен пипер
 • връзка зелен лук

Агнешкото поръсете със зехтина и лимоновия сок. След това намажете с подправките и поръсете с брашното. Оставете месото да престои така поне час.

След това прибавете към него бирата и 200 мл вода. Тавичката, в която е месото, е добре да се покрие с алуминиево фолио. Първоначално печете за половин час във фурна, настроена на 180 градуса. След това оставете месото за още два часа да се пече на температура от 130 градуса.

В картофи (пържени, печени, варени)

Картофи+самардала – божествената комбинация, която задължително трябва да опитате, ако все още не сте го направили. С подправката може да поръсите директно пържените, печените или варените картофи. Тя ще им придаде неповторим вкус.

Класическата рецепта за печени картофи със самардала включва следните компоненти:

 • килограм картофи, които предварително се почистват и нарязват на парченца
 • чаша вода
 • масло в количество от 70-80 грама
 • самардала – 1 лъжичка+мъничко черен пипер

Нарязаните картофи поръсете с подправките. Залейте с водата и накрая сложете маслото. Печете до достигане на готовност във фурна, настроена на 200 градуса.

Сварените картофи може да използвате за приготвяне на вкусна самардалена салата. Точната рецепта включва следните компоненти:

 • картофи – около килограм
 • връзка пресен лук
 • две стръкчета зелен чесън
 • в количества според предпочитанията – самардала, джоджен, мащерка, кимион, чубрица, лют и червен сладък пипер

Сварените с корите картофи, оставяме да се охладят, след което ги обелваме. Нарязваме. Прибавяме към тях нарязаните лук и чесън. Следва прибавяне на сухите подправки и заливане със зехтин+оцет в количества по желание.

Печени картофи със самардала и масло

Предлагаме и рецепта за вкусни картофи на фурна със самардала. За нейното изпълнение си набавете:

 • килограм картофи
 • 30 мл олио
 • по лъжичка сол, самардала и червен пипер

Предварително обелените и нарязани на парчета картофи бланширайте във вряща вода за 3 минутки. Прецедете през цедка и прехвърлете в тавичка за печене. Прибавете подправките, а след това и олиото. Разбъркайте добре и печете за 30 минути, като не забравите да разбъркате на 20-ата минути, за да избегнете залепване на картофите.

В ориз и ястия с него

Чудната подправка е идеално допълнение към ястията с ориз. Предлагаме един вкусен и здравословен вариант, съдържащ следните продукти:

 • ориз – една чаша
 • пресен лапад – две чаши
 • малко зехтин
 • няколко стръкчета свежа самардала
 • моркови – два броя със средна големина

Първото, което трябва да направите, е да почистите лапада. Бланширайте го за няколко минутки във вряща вода.

Сложете ориза да се вари, като спазите следното изискване – количеството вода прибавена към него трябва да покрива един пръст над нивото му. Варете, докато водата почти се изпари. Веднага прибавете бланширания лапад.

Изключете котлона. Сложете капак на тенджерата и не я местете от котлона. Добре е тя да остане там още няколко минути.

Следва прибавяне към ястието на настърганите моркови и напречно нарязаната свежа самардала. Подправката е добре да се прибави непосредствено преди сервиране на ястието.

В яйца, варени или пържени

Със самардала може да овкусите варени или пържени яйца. Комбинацията със сигурност ще се хареса дори на най-претенциозните. Предлагаме още един вариант за комбиниране на яйца с вкусната подправка, за който е необходимо следното:

 • яйца – 12 броя; предварително се сваряват, белят и режат на малки парченца
 • олио или зехтин – две супени лъжици
 • две опаковки лека майонеза
 • зелен чесън и лук – по 2-3 стръкчета
 • по щипка-две червен и черен пипер
 • по чаена лъжичка лимонов сок и самардала
 • сол в количество според вкусовите предпочитания

Свежите подправки (лук и чесън) се накълцват на ситно. Прибавят се към майонезата, която предварително се изсипва в дълбока купа. Следва добавяне и на останалите съставки без яйцата. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилника за час-два.

След този период към сместа се добавят и нарязаните яйца. Разбъркайте старателно. Добре е салатата да престои още час в хладилника, преди да я поднесете за консумация.

Варени меса, пиле, печени гъби

Самардалата е идеалното допълнение към любимите варени меса. Може да я прибавяте в свеж или сушен вид. Пасва си с пилешко, телешко и свинско.

Свежата подправка добавяйте към месата малко преди те да достигнат готовност. Ако я предпочитате сушена, може да я прибавите директно към вече свареното месо или по време на варене.

Към печени гъби също е добре да се прибави самардала (свежа или изсушена). Почистете гъбите. Прибавете към тях малко черен пипер и сол. Подредете в тавичка. Поръсете със свежа или сушена самардала.

Добавете няколко малки бучки месо и печете до достигане на готовност.

Задушено пилешко със зеленчуци и самардала

За този гурме специалитет е необходимо следното:

 • две пилешки бутчета или две филета
 • три картофа
 • моркови – два броя
 • глава лук
 • една чушка
 • самардала, черен и червен пипер в количества според личните вкусови предпочитания
 • сол
 • малко масло

Почистените картофи нарежете на четвъртинки или на шестинки, ако са по-големи. По същия начин нарежете чушката и лука. Морковите – на парченца.

Сложете нарязаните зеленчуци на дъното на дълбок съд за печене. Отгоре сложете пилешките бутчета. Поръсете с подправките. Залейте с две чаши вода. Сложете маслото и покрийте съда с фолио. Оставете го във фурна на 200 градуса, докато ястието достигне пълна кулинарна готовност.

Свински кебап с вино и самардала

Свински кебап с вино и самардала – още едно вкусно ястие, което ароматната самардала ще Ви накара да заобичате още повече. Ето и точните съставки за приготвянето му:

 • прясно свинско месо от бут – 1 кг
 • пресен лук – три връзки
 • стар лук – 3 глави
 • олио – половин чаша
 • бяло вино – 300 мл
 • лют пипер, сминдух и самардала – сложете толкова, колкото желаете

Месото се реже на кубчета. Поръсва се с олиото и се слага във фурната за 15 минути. След това към него се добавя нарязания лук и всички останали съставки. Следва печене до достигане на пълна кулинарна готовност.

Пилешка супа със самардала

 • пилешко месо – половин кг
 • глава стар лук и връзка пресен
 • моркови – два броя
 • картофи – 3 броя
 • половин шепа фиде
 • няколко листа свеж джоджен и свежа самардала
 • олио – 4-5 супени лъжици

Пилешкото месо нарежете на кубчета и сложете да се вари във вода. Периодично премахвайте образувалата се пяна. След готовност на месото го извадете от бульона. В същата вода сварете нарязаните зеленчуци. Добавете към тях и изброените подправки.

Десет минути преди да махнете супата от огъня прибавете фидето и накъсаното на малки парченца пилешко месо.

Диетичен чипс със самардала

За любителите на чипс предлагаме рецепта за здравословен вариант, която се приготвя със самардала. За нейното изпълнение си набавете следното:

 • килограм картофи
 • чаена лъжичка от коментираната подправка
 • олио – 40 мл
 • малко червен пипер

Първо обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Подредете ги в тавичка, върху чието дъно предварително сте поставили хартия за печене. Поръсете ги с подправките.

Залейте с олиото и печете във фурна с вентилатор за около 30 минути. Наблюдавайте картофите да не изгорят.

Тъй като количеството им е голямо, вероятно ще се наложи да изпечете чипса на няколко серии.

За пресни краставици и домати

Свежи листа от самардала са перфектно допълнение към салатите от краставици и домати. Ето и един примерен вариант, който включва следните съставки:

 • два домата – измиват се и се режат на парченца
 • една краставица – измива се, бели се и се реже на кръгчета
 • около 15 стръкчета свежа самардала
 • свеж магданоз – 2-3 клонки
 • сол, олио и оцет – в количествата, в които желаете

Към нарязаните зеленчуци прибавете ситно нарязаните свежи подправки (самардала и магданоз). Прибавете останалите съставки и разбъркайте салатата преди консумация.

Песто от самардала

13 песто самардала билка подправка цена лечебни свойства

Песто от самардалата – прибавете го към ястията от месо или салатата.

Към любимите Ви ястия от месо и риба няма да сгрешите, ако прибавите песто от самардала. За неговата направа е необходимо следното:

 • качествен зехтин – 100 мл
 • връзка свежа самардала, която предварително се измива
 • малко сол
 • стръкче пресен чесън
 • по 50 броя орехови или лешникови ядки (предварително счукани)
 • пармезан – 50 грама

Всички съставки сложете в пасатор и пюрирайте до получаването на еднородна смес. Приготвеното песто може да използвате и за дресинг към любимата салата.

Хлебчета със самардала

Задължително опитайте хлебчетата със самардала. Гарантираме, че Ви станат любими от първата хапка. За точната рецепта са необходими изброените съставки:

 • бяло брашно – 400 грама
 • вода – 150 мл
 • прясно мляко – 100 мл
 • мая, суха – 5 грама
 • лук, сушен – 10 грама
 • сол и захар – по една щипка
 • малко зехтин и самардала

Първото, което трябва да направите, е да разтворите сухата мая в затопленото мляко (то трябва да е с температура от около 40 градуса). Към него добавете само половин чаша от брашното и щипка захар. Разбъркайте сместа. Трябва да се получи гъста кашичка, която се изчаква да шупне.

След това тя се прибавя към останалите съставки. Омесете меко и еластично тесто. Изчакайте да втаса, след което разточете средна на дебелина кора. Увийте я във формата на руло и отрежете на няколко части за получаване на малки хлебчета.

Подредете ги в тавичка намазана с малко олио и брашно. Поръсете ги отгоре с мазнина. Може да прибавите и малко самардала. Печенето на питките продължава около 20 минути и се осъществява във фурна, настроена на 180 градуса.

Продукти, форми и цена

Трапезна сол самардала на “Биосет”

14 биосет сол самардала билка подправка цена лечебни свойства

“Биосет” предлага трапезна сол със самардала.

Един от производителите, предлагащ традиционната трапезна сол самардала е “Биосет”. Опаковка от 40 грама струва около 1,4 лв. Продуктът е достъпен в почти всеки магазин за хранителни стоки, както и в магазините на големите вериги.

Чиста билка самардала

Чистата билка самардала може да откриете в билковите аптеки, както и онлайн. От сайта дрога.бг може да закупите лечебното растение на следните цени – 1,40 лв за 100 гр, 3,20 лв за 250 грама, 6 лв за половин кг и 8,60 лв за килограм.

Самардала с хималайска сол

15 хималайска сол самардала билка подправка цена лечебни свойства

Хималайска сол със самардала – здравословният вариант.

Самардала с хималайска сол е още един вариант на продукт с чудната билка, използвана като подправка. Хималайската сол се счита за по-добрата алтернатива на познатата ни бяла сол. В разглеждания продукт вредния натриев хлорид е заместен с чудото от Хималаите.

Опаковка от 80 грама самардала с хималайска сол на”Родопско биле” струва 2,80 лв. Този продукт може да откриете в магазините за здравословно хранене, както и онлайн в Лайка.бг.

Самардала на луковици

16 луковици самардала билка подправка цена лечебни свойства

Луковици самардала – може да ги купите от магазините сортови семена или онлайн.

Ако сте решили да отглеждате самардала, трябва да си набавите луковици. Те са налични освен в магазините за сортови семена и онлайн. Например може да бъдат закупени от sortovisemena.bg на цена от 5,80 лв за опаковка от 5 луковици.

Отглеждане на самардала 

17 отглеждане самардала билка подправка цена лечебни свойства

Отглеждането на самардала не е трудно, защото тя не е претенциозна.

Коментираната подправка спада към растенията, които не са особено взискателни по отношение на условията за тяхното отглеждане. Подправката с очарователни цветове на практика вирее върху всякаква почва. Единственото й изискване към почвената покривка е тя да бъде с добра пропускливост.

В случай, че не разполагате с терен с добра почвена пропускливост и сте засадили растението върху почва с плътна консистенция, добра идея е добавянето на пясък.

Чудната самардала обича слънцето. Но това не означава, че сянката не й понася. Ако я сеете с цел да се радвате на красотата и очарованието на цветовете й, изберете слънчев терен.

В случай, че целта Ви е добив на семена и полусенчестият район ще свърши добра работа.

Дивият лук, както още е известна разглежданата билка, е растение, което няма особени изисквания и по отношение на почвената влажност. Издържа и на засушаване. Сухата почва не пречи на самардалата да разцъфне с прелестните си камбанковидни цветчета.

При наличието на сухо лято е достатъчно да се полива веднъж седмично. ю

Това, което може да се окаже пагубно за уханната самардала, е задържането на влага в корените й.

Когато засаждате подправката, съобразете с това условие и избора на растенията, които ще засадите покрай нея. Добре е те също да са от тези, които не обичат прекомерната влага в почвата.

Самардалата е изключително устойчива дори и на силни ветрове и те не се оказват пречка за развитието й.

Семена, луковици, разсад, цена

Семената на самардала се образуват в кутийките й, приличащи повече на чушки. Те се вадят от тях се изсушават на слънце, след което се използват за направата на разсад.

Може да ги откриете в магазините за сортови семена. В сайтовете за обяви открихме и предложения от производители, които предлагат пет грама семена самардала (това са около 1000 семенца) на цена от 10 лв.

Подготовката на разсад се осъществява по познатия начин. Семенцата се засяват в сандъчета с добре дренирана почва. Държат се покрити с найлон, който се открива за няколко минути дневно след появата на първото листенце.

През пролетта може да засадите готовия разсад. Но в такъв случай очаквайте първата реколта най-рано след година.

Засаждане (засяване, сеитба)

Засаждане на самардала се прави през пролетта или есента. Когато се засажда от луковици, това може да се прави на фаза изсъхнали листа. Пресаждането на самардала от луковици е добре да става на 2-3 години. т.е. използвайте луковици от растение, което е поне на 2-3 години.

Предпочитан вариант за засяване са луковиците. Те се вадят през есента. Садят се на дълбочина от 10 см. Разстоянието между отделните растения е добре да бъде около 30 см.

Отглеждане в саксия и в градина

Уханната самардала може да се отглежда в саксия или в градината. За отглеждането й в саксия важат същите правила, както и при това в градината.

До средата на летния сезон окапват листата на растението. Луковицата може да презимува в почвата при условие, че й осигурена плътна покривка от листа. Добра идея е, ако отглеждате самардала в градината, след окапването на листата й, в редовете да засадите други растения с плитка коренова система.

В случай, че отглеждате растението в саксия, през зимата може да я покриете с найлон, за да осигурите необходимата топлина за презимуване на луковиците.

Производство, размножаване, изкупуване

Самардала е растение, което се размножава предимно чрез луковици. При някои подвидове размножаването е възможно и със семена.

От красивата самардала очаквайте да разцъфти най-рано на втората година. Не са изключение видовете, при които цъфтежът се осъществява едва на шестата година.

Производството на самардала у нас не е широко разпространено. Отглежда се предимно в шуменския, сливенския и новозагорския край.

Най-големият производител е “Здраве-Т54”. Той предлага освен традиционната шарена сол, семена и луковици на подправката. На официалния сайт на производителя са обявени следните цени – 1 лв за 100 грама шарена сол, 2 лв за 100 самардала с хималайска сол, 10 лв за 5 грама семена и 5 лв за десет броя луковици.

За изкупуване на подправката българските производители могат да разчитат и на търговците от европейския пазар. Бизнесът с нея не е сред най-атрактивните алтернативи за земеделските производители.

Консервиране и съхранение

18 консервиране съхранение самардала билка подправка цена лечебни свойства

Самардалата може да се изсуши или да се замрази във фризера.

Изсушената подправка е най-добре да се съхранява в сухи стъклени буркани с плътно затварящи се капачки.

Уханното растение се консервира с обилно количество сол. Методът на смесване и сушене вече описахме по-горе.

Друг вариант, но за съхранение на свежа самардала е замразяването й във фризер. Измийте набраните листа. Нарежете ги. Разпределете в найлонови пликове и приберете във фризера.

Още информация най-използвания вид самардала може да получите, използвайки следните наименования. На латински език: Allium (или Nectaroscordum) siculum. На английски език: Honey garlic. На руски: Лук сицилийский или Медовый чеснок. На немски език: Sizilianischer Honiglauch.

Надяваме се, че от този материал за уханната самардала сте научили нещо ново и полезно. Споделете го с приятелите си в мрежите, за да достигне до по-широк кръг тази интересна информация. Предварително Ви благодарим!

 

Топ кулинарни и лечебни рецепти със самардала
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *