Рефлукс: Лечение с билки и лекарства. Симптоми на гастроезофагеален ГЕРБ

Лечение на гастроезофагеален рефлукс и езофагит (болест ГЕРБ) с билки, лекарства. ℛ Кой е най-добрият сироп? ℛ Диета и хранене ℛ Забранени храни ℛ Симптоми

Още в текста: При деца и бебета. При възрастни. Средства за махане на киселини. Причини и диагностика на стомашен рефлукс. Лечение с пулсет и рефлуксейд.

Какво е гастроезофагеален рефлукс?

Гастроезофагеален рефлукс е неприятно заболяване, което може да доведе до куп сериозни усложнения. Ако често се оплаквате от изгарящо усещане в хранопровода, не е изключено да стe eдна от жертвите на тази патология. По-долу ще се спрем подробно на симптоматиката и терапевтичните подходи за лечение на гастроезофагеален рефлукс, известен още като заболяването ГЕРБ.

Най-кратко казано това е патология с хроничен характер, протичаща с анормално изливане на съдържимото от стомаха и връщането му по обратния път, т.е. към хранопровода.

Тъй като в стомаха се съдържат ензими и стомашни киселини, улесняващи преработката на храната, връщането на храната по обратния й път води до куп неприятни последствия. И всички те се дължат именно на въпросните стомашни ензими, които се оказват прекалено агресивни за деликатната лигавица на хранопровода.

Връзка с езофагит

Понятията рефлукс и езофагит често се бъркат. Необходимо е те да се разграничат и съответно да се предпише правилното лечение, според конкретното заболяване – рефлукс или езофагит.

Езофагитът представлява възпаление на хранопровода. Заболяването ГЕРБ (рефлукс) не е задължително да протича в комбинация с езофагит. Но езофагит задълбително протича с рефлукс. Вероятно вече сте се объркали и се питате какво значение има различаването на тези две заболявания, след като протичат заедно.

Има значение в случай, че сте болни само от ГЕРБ и нямате езофагит, просто не се налага да се приемат медикаменти и за второто заболяване. Лекува се само първото.

Всъщност тези две заболявания, когато храната буквално се излива от стомаха в долната част на хранопровода. И в двата случая увреждането на лигавицата е неизбежно.

рефлукс, езофагит ГЕРБ болест

При езофагит лигавицата на хранопровода е увредена.

При ГЕРБ стените на хранопровода може да останат непроменени или да се наблюдава лек оток. При езофагит винаги има възпаление. В първия случай диагнозата може да се постави при първичен преглед, а във втория – задължително след ендоскопско изследване.

Съответно има разлика и в лечението на двете заболявания. При рефлукс прием на лекарства се налага единствено при необходимост. При езофагит редовната терапия с медикаменти е задължителна, за да се избегне кървене от лигавицата и развитието на рак.

Рефлукс или гастрит? 

рефлукс и гастрит

При гастрит стомашната лигавица е силно възпалена и симптоматиката е сходна с тази при рефлукс.

Гастрит и рефлукс са две заболявания с „топла“ връзка помежду си. Често нелекуваният гастрит отключва рефлукс.

В случая важи и обратното – след лечение на рефлукс някои пациенти развиват гастрит. Това се дължи на намаляване на стомашната киселинност в резултат от прием на лекарства за лечение на рефлукс. Наличието на ГЕРБ също може да стане причина за гастрит.

Най-общо казано рефлукс и гастрит често вървят заедно. Поради сходната симптоматика двете заболявания често биват бъркани дори и от опитните специалисти. Но и тук за ефективността на лечението, значение има правилната диагностика.

Подробно за симптомите на гастрит четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ, но не забравяйте, че той не може да измести консултацията с доктор и да послужи за диагностични цели!

Симптоми на рефлукс и езофагит 

Симптомите на рефлукс и езофагит се припокриват. Затова ще ги разгледаме заедно и няма да ги разграничаваме. И в двата случая те се проявяват по един и същ начин. Както вече пояснихме разликата е в наличието на възпаление по стените на хранопровода.

Още за мъчителния рефлукс, четете ТУК!

Типичната симптоматика, протичаща с увреждане на лигавицата, изглежда по следния начин.

Киселини, парене в стомаха, диария

рефлукс езофагит какво е езофагеален рефлукс ГЕРБ болест

Симптомите на рефлукс ( киселини, гадене, парене и пр.) често се бъркат с други заболявания.

Киселините са основен симптом при ГЕРБ. Те могат да се появят по всяко време, но усещането за тях се усилва най-вече след консумация на храна или след прием на голямо количество храна.

След физически труд и консумация на алкохол, киселините също се увеличават. Интензивността им зависи от увреждането на лигавицата, както и от наличието на заболявания, съпътстващи ГЕРБ – гастрит, язва и други подобни.

Парене в стомаха е друг основен симптом, доказващ наличието на рефлукс. Но като самостоятелен симптом те не могат да бъдат база за поставянето на диагноза.

При заболяването ГЕРБ досадните киселини се проявяват заедно с болка. Пациентите я усещат зад гръдната кост или малко по-нагоре. И често се бърка със симптом на ангина пекторис. След прием на антиацидни лекарства и храна тази „гръдна“ болка обикновено отшумява.

рефлукс езофагит киселини симптоми

Парене в стомаха – друг неприятен симптом на рефлукс.

Диария е друг неприятен симптом на заболяването рефлукс, който често се появява дори и след консумацията на оскъдно количество храна.

Възпаление на хранопровода, повръщане

Възпаление на хранопровода е друг обичаен симптом за ГЕРБ. То може да протича в по-лека или в по-тежка форма. Зависи от степента на развитие на заболяването. Но това може да определи единствено специалист.

рефлукс езофагит симптоми повръщане

Повръщане – един от симптомите на рефлукс.

Към оплакванията, причиняващи дискомфорт за пациента, е и досадното повръщане. То се появява най-вече след прием на храна. Пациентът се оплаква още от неприятен вкус в устата и често хълцане.

Още за мъчителното повръщане и начини за справяне с него – ТУК!

Гастроезофагеален рефлукс, затруднено преглъщане, кашлица и други симптоми

Затруднено преглъщане е още един от неприятните симптоми на рефлукс. Оплакването се появява в напреднал стадий на патологията. Пациентът има усещане за буца в гърлото.

Наред с това оплакване пациентите се оплакват още и от кашлица. В случая говорим за вече нанесени поражения от гастроезофагеалния рефлукс на други органи, намиращи се в близост до хранопровода – трахея, бели дробове, гласни струни, бронхи.

Разливът на стомашно съдържимо нанася поражения и на тях заради високото съдържание на дразнещи киселини и ензими.

В резултатът от това пациентът често се оплаква от кашлица и дразнене в гърлото. И влиза в един порочен кръг постоянно лечение на бронхит, течащ нос, ларингит и други подобни заболявания, което не води до желания резултат.

И обяснението за това е много просто – главното заболяване остава скрито под тази симптоматика и не се лекува.

рефлукс езофагит симптоми кашлица

Кашлицата също може да е симптом на ГЕРБ.

Вътрешното кървене на хранопровода е симптом, който остава незабелязан за пациента, тъй като язвата не се вижда. Но за сметка на това болният се оплаква от обща слабост и необяснимо влечение към тежки аромати (лепило, боя и други).

Лющене на кожата и чупливост на ноктите са други два симптома, на които следва да се обърне внимание.

Кръв в изпражненията 

Когато към горната симптоматика се прибави и кръв в изпражненията, сигурно е, че пациентът има гастрит и рефлукс. Кървенето на стомашната лигавица се дължи на интензивно протичащите ерозивни процеси в нея. В случая заболяването е известно още като ерозивен рефлукс гастрит.

Кръвни примеси може да се появят в отделената през хранопровода маса при повръщане. И в този случай диагнозата е гастрит+рефлукс.

Типично за тези състояния е, че се увеличава общият дискомфорт за пациента и изразеността на по-горе описаните оплаквания.

По-ярко изразените симптоми водят до осезаеми дискомфортни усещания, свързани с приема на храна и медикаменти като аспирин.

Болният се оплаква още от болезнени спазми в стомашната област, изгарящи киселини, влудяващо усещане за тежест в стомаха, горчивина и сухота в устата. Възможно е отделяните изпражнения да станат черни и пациентът да загуби напълно желанието за прием на храна.

Болките се увеличават непосредствено след прием на храна или след продължително гладуване.

Задължително за четене: Подробно за стряскащия симптом кръв в изпражненията – ТУК!

Общи и частни методи за лечение на рефлукс

Лечение на стомашен рефлукс при бебета, захранване

при бебета рефлукс езофагит

Рефлукс при бебета – често се оказва физиологичен проблем.

Стомашен рефлукс при бебета в повечето случаи е физиологично състояние, което изчезва след навършването на 12 месеца.

Най-интензивни са оплакванията на възраст до 6 месеца. За този период от живота на новороденото е нормално то да оригва след хранене и да връща малка или голяма част от приетото мляко.

Обяснението за това е, че храносмилателната система на кърмачето все още не е напълно развита и мускула между хранопровода и стомаха не е укрепнал достатъчно.

Лечението включва общи препоръки, които трябва да се спазват от страна на родителя. Детето е добре да приема по-малки порции мляко, но по-често. По този начин стомахчето ще има достатъчно време да преработи храната.

Ако храните кърмачето с адаптирано мляко, помислете за такова с брашко от рожкови семена. То е по-гъсто и възпрепятства повръщането.

Добре е след хранене да държите кърмачето изправено поне 20 минути. Както и да не го обличате с прекалено стегнати в коремната област дрешки.

Обикновено спазването на тези съвети е достатъчно за овладяване на положението, в случай че бебето наддава нормално на тегло. Но ако кърмачето не наддава или губи от теглото си, консултацията със специалист трябва да се осъществи възможно по-скоро.

При бебетата с рефлукс се наблюдава ензимна недостатъчност, т.е. трудност за преработка на мазнините. При тях се подхожда по-внимателно със захранването. Но и тук мненията на специалистите са противоречиви.

При остър рефлукс някои от тях препоръчват ранно захранване от около 3-4 месец с цел разреждане на повръщанията в резултат от приема на зеленчукови пюрета или зърнени каши.

Други са на мнение, че ранното захранване не би довело до този ефект. По-скоро тук решаващ е факторът възраст и достигането на зрялост на храносмилателната система.

Лечение при деца

рефлукс езофагит при деца

Рефлукс при деца – лечението е наложително при загуба на тегло.

Лечение на рефлукс при деца се предприема само в случаите, когато заболяването води до загуба на тегло или забавяне темповете на наддаване. Спорна е ефективността от приеми на инхибитори на протонна помпа при деца.

В случая е важно да се прецени дали наистина е необходимо да се предпише такъв медикамент, както и да се оцени обективно резултата от лечението с него. При липса на ефективност лечението с инхибитори на протонна помпа трябва да се преустанови.

При лечението на деца с препарати от тази група има още един риск, който не е за пренебрегване – правилната дозировка. Тя се определя от специалист според теглото и общото здравословно състояние на малкия пациент.

В повечето случаи рефлукс при деца се лекува с корекции в начина на хранене и физическата активност.

Лечение при възрастни

рефлукс езофагит лечение методи

Лечение на рефлукс – първо трябва да се елиминира причинителя.

Лечението на рефлукс при възрастни е насочено към елиминиране или туширане на заболяването, което го причинява. Правилната терапия дава положителни резултати в две насоки.

От една страна се овладява основното заболяване, а от друга се намалява пагубното въздействие на стомашните киселини върху деликатната лигавица на хранопровода.

Лечението е двуаспектно – консервативно и медикаментозно.

Консервативната терапия включва спазването на няколко препоръки, които са решаващи за подобряване състоянието на пациента, а именно:

  • въздържане от накланяне на тялото напред и извършването на физическа дейност около час и половина след хранене
  • носенето на тесни дрехи (най-вече в областта на корема) и колани
  • спане на ниска възглавница (препоръчително е тя да бъде по-висока)
  • пълен отказ от тютюнопушене
  • избягва на храни и напитки с агресивно действие върху лигавиците на стомаха и хранопровода (по-долу ще се спрем на забранените храни)
рефлукс езофагит при възрастни

Лечението на ГЕРБ при възрастни трае между 8 и 12 седмици.

Активната терапия с лекарства трае най-малко 8-12 седмици. Следва поддържаща терапия, която продължава около половин година. Медикаментозното лечение включва препарати от следните лекарствени групи:

  • инхибитори на протонна помпа – възможно е да се предпишат в двойна доза
  • антиациди (за регулиране на стомашната киселинност) – приемат се обикновено около 1,5-2 часа след хранене и задължително преди сън
  • прокинетици (медикаменти за стимулиране на чревната перисталтика)

Лечение на рефлукс с билки и народни средства

Лечението на рефлукс с билки и народни средства може да се прилага единствено като спомагателен метод. Препоръчаните по-долу лекове имат за цел намаляване на стомашната киселинност, успокояване лигавицата на хранопровода и стимулиране на сфинктера.

С хума 

Лечение с хума при рефлукс е една от алтернативите на народната медицина. Препоръчва се прием на така наречената хумена вода. Приготвя се от лъжица бяла хума, която се кисне цяло денонощие в 500 мл вода. Разтворът се приема сутринта на празен стомах. На дъното на чашата се утаява хумата и тя се изхвърля.

рефлукс езофагит народно лечение хума

Хума, разтворена във вода, помага при рефлукс.

Това се изпълнява поне два месеца, след което се прекъсва за около месец. При необходимост може да се осъществи повторен курс.

Още за лечението и топ методите за приложение на любимата ни хума – ТУК!

С активен въглен

Детоксикацията с активен въглен е начин да овладеете рефлукса. Приемът на черното хапче не трябва да продължава повече от две седмици.

В период от 6-8 часа след първоначалния прием на лека, тялото започва да изхвърля токсините. За да улесните този процес, приемайте вода в големи количества (два литра на ден).

В никакъв случай не продължавайте режима повече от 14 дни, тъй като ефектът променя посоката си – тялото започва да изхвърля полезните вещества.

рефлукс езофагит народно лечение активен въглен

При гастроезофагеален рефлукс опитайте лечение с активен въглен.

Важно за този режим е правилното дозиране. Разделете телесното си тегло на 10. Полученото число се закръгля към по-високата стойност – това е броят на таблетките активен въглен, които трябва да бъдат приети за ден.

Друг вариант за прием е по таблетка след храна.

Отвара от джинджифил

Сред природните средства, които ефективно овладяват симптоматиката на рефлукс, е полезният джинджифил. Необходим Ви е корен с дължина 3-4 см, който предварително се почиства и нарязва на кръгчета.

Преди да започнете да го белите налейте 600 мл вода в тенджерка и я сложете на котлона да заври. След като това се случи прибавете нарязания корен. Намалете котлона и оставете тенджерката с водата и корена в нея да престои на котлона за около десетина минути.

Изчакайте течността да се охлади, след което към нея добавете сок от един лимон. Следва прибавянето и на лъжица мед. Всичко това се разбърква и се прехвърля в бутилка. От лечебната течност отпивайте на глътки през деня.

Дъвчене на дъвка без захар

Проучване показва, че дъвченето на дъвка без захар, подобрява състоянието на пациенти с рефлукс. Обяснението е, че повишеното отделяне на слюнка при дъвчене на дъвка, буквално отмива киселините.

Кокосово масло

рефлукс езофагит народно лечение кокосово масло

Лечение с кокосово масло – още една алтернатива при рефлукс и други стомашни проблеми.

Кокосовото масло спада към полезните за нашето здраве мазнини. На ден консумирайте по лъжица от него, за да туширате симптоматиката на ужасния рефлукс. Наред с това ще предпази стомаха Ви от бактерии и ще регулира производството на киселини.

Американски учени препоръчват масаж с кокосово масло като метод за лечение на рефлукс при бебета. Масажът първоначално се изпълнява в коремната област. Използва се малко количество кокосово масло.

Движенията се извършват съобразно посоката на движение на часовниковата стрелка. Масажната техника се прилага в тази област за 3-4 минути.

Следва масаж на гърба също за 3-4 минути и накрая разтриване на ходилата на бебето.

Сода бикарбонат (разумно)

Сода бикарбонат е друг изпитан лек за справяне с неприятните киселини, причинени от досадния рефлукс. Необходимо е да разтворите лъжичка от коментирания лек в чаша топла вода. След това разбъркайте и отпивайте от сместа на глътки.

Но с този лек в никакъв случай не бива да се прекалява. Содата е натриев бикарбонат, който в големи количества може да доведе до дразнене на стомаха.

Ябълков оцет

рефлукс езофагит билки ябълков оцет

Прием на ябълков оцет преди храна тушира стомашните оплаквания.

За предотвратите появата на рефлукс, преди хранене (особено, ако е обилно), приемете чаша топла вода, в която предварително сте разтворили 2 или 3 супени лъжици качествен ябълков оцет. Твърди, че той е средство за поддържане на нормална киселинност в стомаха.

Други народни средства и билки

Друг вариант за лечение на рефлукс включва прием на лековита течност, приготвена от следните билки – невен, слез, жълт кантарион и мащерка. Използват се в количества от 50 грама. От общата смес (билките в посочените количества се разбъркват добре) вземете само две лъжици.

Това количество от билковата маса оставете за час да се кисне в половин литър вряла вода. Прецедете течността, след което започнете да я приемате. Най-добре би било за деня да се изпие на 4 пъти.

Идеално средство за успокояване на възпалената лигавица е чай от лайка. На ден трябва да се пият поне 3 чаши от него, за да се усети ефект.

Джинджифил под формата на тинктура също е добър вариант. Потърсете в аптеките. Приемайте от нея по 30 капки дневно. Количеството разтваряйте в малко вода.

Сок от вълшебното алое е друг превъзходен лек, успокояващ раздразнената лигавица. От него приемайте по четвърт чаша сутрин преди хранене. Добре е да направите това 30 минути преди хранене.

Друг ефективен лек са семената от копър. Те успокояват спазмите и действат като регулатор на стомашната киселинност. Препоръчват се прием след храна. Просто поставете няколко семенца в устата си и ги сдъвчете.

Незабавно туширане на киселините се постига с прием на мед. Просто приемете лъжица-две от него и до няколко минути ще забравите за проблема.

Може да опитате и следния лек – по лъжичка мед и зехтин се прибавят към чаша топла вода. Приемайте този лек по няколко пъти дневно.

По 20-30 капки прополис, приети преди храна, също са ефективно решение на проблема. Клеевата тинктура създава защитен слой върху деликатната лигавица и намалява дразненето.

Лекарства при рефлукс 

Ще се спрем на най-популярните лекарства, предписвани при рефлукс, с уточнението че този списък не трябва да служи за самолечение. Доверете се на опитен специалист при избора на подходящия за Вас препарат.

Още за кошмарния рефлукс и средствата за лечението му (билки и лекарства) – ТУК!

Сироп за рефлукс

Гастротус бейби

рефлукс езофагит сиропи гастротус

Гастротус бейби може да се приема от пациенти с рефлукс от нулева възраст.

Гастротус бейби е сироп, предписван при гастроезогафеална болест при новородени. Продуктът съдържа симетикон и магнезиев алгинат – две съставки, на които се дължи бързата му ефективност.

Сиропът се приема 5-10 минути преди храна. За кърмачета с тегло до 5 кг дозата е между 2,5 и 3 мл.

За пациентите до 3 години количеството за прием е 5 мл. По големите до 12 години трябва да приемат между 10 и 20 мл преди храна и задължително преди сън.

Единствен недостатък на Гастротус бейби е високата цена – 25 лв за опаковка от 200 мл.

Рефлуксейд (refluxaid) таблетки и сироп

Рефлуксейд е сред препаратите, които са с предимно на билкова основа и тушират неприятната симптоматика на рефлукс. Предлага се в две разновидности – сироп и таблетки.

В състава на Рефлуксейд влизат екстракти от копър, анасон, лайка, лавандула, липа – билки известни с успокояващите и противовъзпалителните си свойства. Този препарат тушира не само неприятната симптоматика на рефлукс, свързана със стомаха, но и дискомфорта при преглъщане и оплаквания от рода на кашлица.

рефлукс езофагит лечение с рефлуксейд

Рефлуксейд – сироп при рефлукс, който съдържа билкови екстракти.

За деца под 12 години препоръчваната доза е по 5-10 преди всяко хранене. Добре е да се осъществи един прием и преди лягане. В листовката на продукта производителят не е упоменал възрастовата граница, от която може да се започне лечение с продукта.

Дозата за пациентите над 12 години е двойна, съответно 10-20 мл, които се приемат преди всяко хранене и задължително преди сън.

Опаковка сироп Рефлуксейд от 250 мл струва 28 лв. Друга разновидност на коментирания препарат са таблетките, които се предлагат на цена от 15 лв за 12 броя.

Този иновативен продукт не съдържа никакви вредни съставки от рода на генно-модифицирани вещества, натрий, захар и глутен.

Дозата, в която де препоръчва на пациенти над 12 години, е по 1-2 таблетки след консумация на храна. Задължително се осъществява и един прием преди вечерния сън.

Гавискон ликуид сашета и таблетки за дъвчене

рефлукс езофагит лечение с гавискон

Гавискон при рефлукс – изберете между вариант сашета и таблетки за дъвчене.

Гавискон ликуид сашета е друг продукт в течна форма, предписван за лечение на рефлукс. Действието му се изразява в образуване на защитен слой върху съдържимото в стомаха. И по този начин редуцира изтичането му към хранопровода и избягва дразненето, което то оказва при контакта му с хранопроводната лигавица.

Съществено предимство на този препарат е, че е подходящ за бременни и кърмачки. Пациентите под 12 години могат да го приемат единствено след предписанието на лекар, който по всяка вероятност ще препоръча по-ниска доза от тази за възрастни.

Възрастните пациенти могат да приемат по 1-2 сашета след хранене и задължително преди сън. Максималните приеми на препарата за един ден не бива да надхвърлят 4 сашета.

Препоръчителната цена за опаковка от 12 сашета е 9,49 лв. Препаратът се предлага и във вид на таблетки за дъвчене. Опаковка с 16 броя от тях ще откриете в аптеките на цена от 6,75 лв.

Коментираните таблетки са с приятен ментов вкус. Приемат се по 2-4 броя от тях след хранене и задължително преди сън.

Омепразол – сашета и таблетки. Гастроцид. Нексиум

рефлукс езофагит лечение омепразол

Омепрозол – лекарство за лечение на рефлус и други стомашни заболявания.

Омепразол е друг медикамент, предписван при рефлукс и други подобни заболявания. Активното вещество действа на принципа намалява киселините в стомаха и по този начин се намалява дразненето. Препаратът е достъпен във вид на сашета и капсули.

Сашетата представляват дозирани гранули, съдържащи активния компонент. Всяка доза се разтваря във вода и се приема в рамките на 30 минути след приготвянето на разтвора. Този препарат е подходящ дори за деца, както и за пациенти, страдащи от бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Капсулите омепразол генерикон се приемат от най-малките пациенти, след като се разтворят съдържащите се в тях гранули в малко количество вода.

При слабо увреждане на лигавицата на хранопровода лечението с омепразол продължава между 4 и 8 седмици като обичайната дневна доза за този период е 20 мг.

След подобряване състоянието на лигавицата се продължава терапията с прием на 10 мг дневно от медикамента. Обикновено той се предписва в комбинация с антибиотик при наличието на бактерията Хеликобактер Пилори.

Опаковка, съдържаща 28 капсули, се предлага на цена от 12,20 лв.

Гастроцид е още един вариант на основата на омепразол, достъпен във вид на сашета и капсули. Обичайно се приема в количества от 20 мг за период от две седмици.

Разновидност на омепразол е езомепразол. Действието на това вещество се изразява в редуциране на секретираната от стомаха солна киселина.

Активният компонент се съдържа в препарата нексиум, който също е наличен във вид на таблетки и сашета. Опаковка с 14 таблетки ще откриете за около 12 лв, а с 28 сашета за 63 лв.

Дозировката се определя съгласно тежестта на заболяването, теглото на пациента и неговото здравословно състояние. (Всичко за лечението с омепразол – начин на прием, показания, дозировка, аналози)

Аптамил – адаптирано мляко

рефлукс езофагит адаптирано мляко аптамил

Мляко Аптамил – специална формула, препоръчвана за кърмачета с рефлукс.

Адаптираното мляко на Аптамил е специално ориентирано към нуждите на кърмачета с рефлукс. Употребява се единствено по препоръка на педиатър.

Приготвянето на формулата трябва да се осъществява съгласно инструкциите на производителя. За целта се използва предварително преварена вода, която се охлажда до температура от 40 градуса.

От сухата формула се прибавя по една мерителна лъжичка на всеки 30 мл вода. Приготвя се в количество, съгласно възрастта на детето. Млякото на Аптамил е подходящо за кърмачета от нулева възраст.

Цената на кутия от 400 грама (за бебета от 0 до 6 месеца) е 25,90 лв. Количеството в кутията трябва да се изразходи в рамките на 3 седмици след отварянето й. Ако това не се случи, остатъкът се изхвърля.

Хапчета, лекарства на таблетки

Ранитидин. Фамотидин

рефлукс езофагит ранитидин

Ранитидин – хистаминов антагонист, използван за лечение на рефлукс.

Таблетките Ранитидин са друга алтернатива за лечение на рефлукс. Предлагат се във вид на таблетки в концентрация от 150 и 300 мг. Активният компонент ранитидин хидрохлорид спада към лекарствената група на хистаминовите антагонисти.

Препаратът се препоръчва на пациенти с ГЕРБ и язва, причинена от стресови фактори.

В острата фаза на рефлукс се предписва лечение с Ранитидин за срок от 8-12 седмици. През този период пациентът приема двукратно по 150 мг или еднократно по 300 мг от препарата. Независимо от това коя схема ще изберете, приемът преди сън е задължителен.

В случай на изключително тежки форми на заболяването се предписва терапия с препарата за срок от 12 седмици. През това време се приемат 4-кратно по 150 мг от лекарството.

Препоръчителната цена за опаковка Ранитидин с 30 хапчета от 300 мг е 6,48 лв, а с 20 хапчета от 150 мг – 3,70 лв.

В изострената фаза на рефлукс често се предписва и Фамотидин. Този медикамент съдейства за редуциране на произвежданото количество солна киселина. Обичайната дозировка на този продукт е два пъти на ден по 20 мг или еднократно по 40 мг. Задължително се приема преди сън и в двата случая.

Между 10 и 12 седмици е продължителността на лечението с Фамотидин при ГЕРБ. Препоръчителната цена за опаковка от 30 таблетки е 2,93 лв.

Пантопразол. Пулсет

рефлукс езофагит лечение с лекарства пулсет

Пулсет и Празолпан – още две лекарства, предписвани при езофагит и други подобни заболявания.

Пантропразол е друг медикамент, спадащ към препаратите, наречени инхибитори на протонна помпа. Техният ефект се изразява в редуциране секретираната от стомашните жлези солна киселина, като по този начин се намалява дразненето, което тя оказва върху деликатните лигавици.

Коментираният препарат е подходящ за лечение на всякакви заболявания на стомаха и червата, протичащи с повишено производство на киселини. В това число и заболяването ГЕРБ. Предписва се и при инфекции, включително и такива, причинени от коварната бактерия Хеликобактер Пилори.

Стандартната доза, в която се приема Пантопразол при рефлукс езофагит е по таблетка на ден. По преценка на гастроентеролога дозата може да бъде увеличена двойна. Стандартната продължителност на терапията е между 4 и 8 седмици.

Препоръчителната цена на опаковка, съдържаща 30 таблетки, е 7,57 лв.

Друг препарат, съдържащ Пантопразол, е Пулсет. Капсулите се предписват за прием при язва и рефлукс. Не се препоръчват в случай на чернодробни увреждания.

Ефективността и безопасността препаратите с коментираната съставка при приема им от деца, не са проучени.

На пациентите с рефлукс стандартно се предписва 4-седмично лечение с Пулсет. Като през това време те трябва да приемат по таблетка от него. Ако след този период не настъпи желаното подобрение, лечението се удължава с още 4 седмици. И през този период се приема по таблетка на ден.

В аптеките ще откриете Пулсет на цена от 9,76 лв за опаковка с 14 хапчета вътре.

Контролок. Рефлуксенд

рефлукс езофагит лечение лекарства контролок

Контролок при рефлукс – ефектът му се дължи на способността да инхибира стомашна киселина.

Контролок спада към препаратите с инхибиращ ефект по отношение количеството на произвежданата солна киселина от стомашните жлези. Продуктът се предписва като превантивно средство при язва и като препарат за продължително лечение на рефлукс.

Обикновено се приема по таблетка от 20 мг с вода. Това се прави час преди прием на храна. Лечението трае между две и осем седмици.

Опаковка Контролок, съдържаща 14 таблетки, може да откриете в аптеките на препоръчителна цена от 6,49 лв.

На същия принцип действат и таблетките Рефлуксенд, предлагани във вариант от 40 и 20 мг. Активният компонент тук е езомепразол. Стандартната доза, в която се предписва при ГЕРБ с леко увреждане на хранопровода, е 40 мг на ден. Терапията в този случай трае 4 седмици.

След възстановяване лигавицата на хранопровода се приема по веднъж на ден дозата от 20 мг. Стандартната препоръка за прием предписва гълтане на таблетката с необходимото количество вода.

Пациентите, които изпитват трудности с поглъщането на хапчета, могат да си приготвят суспензия, разтваряйки хапчето в чаша вода. Полученото количество трябва да се изпие в период от половин час.

Препоръчителната цена за опаковка с 30 броя 40 мг-ови таблетки е 29,80 лв.

Антидепресанти, когато е на нервна почва

Нервното напрежение е една от водещите причини за появата на стомашни патологии. В това число и на рефлукс. В такъв случай специалистите често препоръчват антидепресанти. Предписват се най-често трициклични препарати от рода на нортриптилин. Препоръчват се още и препарати като диазепам и ксанакс.

Изследване на американски учени е установило, че приема на подобни препарати не води до значително подобрение. Заключението от проведеното проучване е, че ефективността на антидепресантите като средство за потушаване остротата на симптоматиката при стомашни патологии, не е задоволителна.

Хранителни добавки

При лечението на рефлукс с успех се използват и хранителни добавки. Но те са по-скоро допълнение към назначената терапия. Препоръчително е да се приемат и с цел превенция. Повечето от тях оказват протективен ефект на деликатните лигавици чрез създаването на защитен слой върху тях.

Биоанацид абока

Биоанацид абока е изцяло натурален продукт, съдействащ за предпазване на стомаха и намаляване стомашния дискомфорт, независимо от причината за неговото възникване. Работейки в синхрон, активните растителни съставки в този препарат, намаляват паренето и защитават деликатните лигавици на храносмилателната система.

Сред активните компоненти в Биоанацид абока се отличават лиофилизираните екстракти от листа на алое вера, слуз, получена от корените на лечебна ружа, сладко коренче, семена на ечемик и лайкови цветчета.

На ден се приемат по няколко таблетки от продукта. Производителят не е поставил ограничение и препоръчва препаратът да се приема в количество според конкретните нужди. Единствено не се допуска прием на таблетките по време на основното хранене.

Таблетката се поставя в устата и се изчаква да се разтвори. До два месеца след първоначалния прием, количеството в опаковката трябва да бъде изразходено. В противен случай, то се изхвърля, тъй като е негодно за употреба.

Цената, на която е препоръчително да се закупи добавката, е около 12 лв за 24 хапчета.

Алгем Анти-Рефлукс дози от 10 мл.

Изцяло натурален продукт, съдействащ за справяне със стомашния дискомфорт при ГЕРБ, е добавката Алгем Анти-Рефлукс. Потребителят е максимално улеснен при приема й, тъй като се предлага в еднократни дози от 10 мл. Препаратът е във вид на гел, който дори не е необходимо да се разтваря предварително във вода.

Само няколко минути след приема на дозата, пациентът получава желаното облекчение. Всичко това се дължи на прецизно подбраните билки в състава на добавката – блатен тъжник, живовляк и лайка.

Действието им се мултиплицира от полизахарида натриев алгинат. Характерно за него е свойството му да създава защитен слой върху стомашната лигавица.

Препоръчителното количество за ежедневен прием от добавката е 1-2 дози, които се приемат при нужда. Опаковка с 12 дози струва 12,90 лв.

Евитал Акти-Рефлукс

Евитал Акти-Рефлукс е друга добавка, която дава незабавен ефект при появата на стомашен дискомфорт. Действието й се дължи на уникалните компоненти в състава й.

Екстрактите от лайка и червено водорасло, които успокояват стомаха, са допълнение с минералите цинк и магнезий. Освен тях в състава на продукта влиза и натриев бикарбонат, познати ни още като сода.

Препоръката е на ден да се приема по една дъвчаща таблетка от Евитал Акти-Рефлукс, като тази доза не бива да бъде превишавана в никакъв случай.

Опаковка, достатъчна за 24-дневен прием, струва 6,90 лв.

Хомеопатия

рефлукс езофагит лечение с хомеопатия

Хомеопатията е също предлага лечение при гастроезофагеална рефлуксна болест (рефлукс).

Подходящ лечебен арсенал при рефлукс предлага и любимата ни хомеопатия. Ще се спрем на няколко препарата, които гарантирано ще Ви избавят от мъчителния стомашен дискомфорт.

Нукс Вомика е препарат, подходящ за лица със склонност да прекаляват с всичко, водещо до усилване на стомашния дискомфорт. Този хомеопатичен лек успокоява болките, паренето, киселините, честото оригване. Подходящ е при запек, както и при гадене, и подуване на корема.

Хомеопатичното лекарство Фосфор е подходящо за хората, които се оплакват от парене и желание за консумация на студено. За тях е характерно усещането за ситост и връщането на несмляна храна, малко след приема й.

Карбо Вегетабилис се препоръчва от хомеопатите на хора, които изпитват погнуса към мляко, месо и всякакви мазнини. Тези пациенти се оплакват още от нервно напрежение, тежест в гърдите и стомаха, киселини, често оригване.

Арсеникум Албум е подходящият лек за хора с рефлукс, при които изгарящите киселини засягат и гърлото. Тези пациенти се оплакват от тежка диария. При тях подобрението настъпва от прием на топли напитки и приложение на топли компреси.

Пулсатила е препарат, подходящ за хора, при които рефлуксът се дължи на преяждане с тестени изделия, сладолед и мазни храни. Тези пациенти изпитват усещането за дупка в стомаха.

Диета и хранене при рефлукс. Забранени храни

рефлукс езофагит храни диета забранени

При рефлукс заложете на правилната диета.

Диетата при рефлукс е решаващ фактор за овладяване на заболяването. Стриктно се придържайте към препоръките за диетично хранене, като задължително изключите от менюто си забранените храни.

Задължително е да консумирате единствено храни, в които съдържанието на мазнини, е ниско (мляко, зърнени).

 

Още едно важно правило е да се храните по-начесто, но за сметка на това да приемате храна в по-малки количества. Обилното хранене провокира образуване на повече стомашни киселини.

Калцият се явява естествен инхибитор на отделяната киселина от стомашните жлези. Храните с този минерал са задължителни при рефлукс.

В менюто е задължително присъствието на пуешко, заешко, риба, яйца (рохко сварени), зърнени храни, нискомаслена извара, киснати във вода диетични бисквити и стар хляб.

Нискомаслено кисело мляко

Нискомасленото кисело мляко е задължително в диетата на пациенти с рефлукс. То не дразни стомаха и едновременно с това засища. Но е задължително млякото да бъде нискомаслено, тъй като хората с подобни заболявания имат проблем с усвояването на мазнините.

От друга страна мазнините се задържат по-дълго в стомаха и това допринася за усилване на дискомфорта.

По препоръка на диетолозите, пациентите с ГЕРБ е добре да консумират кисело мляко час преди прием на други храни. Или да заместят с него вечерята.

Последното хранене в никакъв случай не бива да се осъществява непосредствено преди сън. Най-добре е то да се осъществява 3 часа преди лягане.

Ябълки, банани

Ябълки и банани са други две задължителни храни при рефлукс. Според учените бананите са естествено средство за регулиране на стомашната киселинност. Добре е на ден да консумирате поне по банан.

За ябълките е известно, че благодарение на сложните въглехидрати в състава им, спомагат за укрепване на разхлабената клапа на сфинктера (това е основната прчина храната от стомаха да поеме по обратния път към хранопровода).

Забранено: Кафе

Напълно забранено е кафето. То е известно с дразнещото си действие върху стомаха. Категорично се забранява на хора с рефлукс.

Други забранени храни

Преработените хранителни продукти не са добра алтернатива. Както пържените, мазните и пикантните.

Лимонената киселина също трябва да се избягва. Доматите са сред забранените храни при рефлукс. Позволено е да се консумират единствено печени.

Откажете се и от шоколада. Киселите краставички, цитрусите, бобови култури и зеле допълват списъка. Неподходящи са газираните напитки, както и прекалено концентрираните билкови отвари.

Други продукти за лечение

Анти рефлукс възглавница

Друг ценен продукт е възглавницата антирефлукс. Изберете такава, изработена от мемори пяна.

Типично за антирефлуксната възглавница е, че тя има наклон. По този начин главата по време на сън остава на малко по-високо, спрямо нивото на хранопровода. Това възпрепятства връщането на храната към хранопровода.

Цената на такава възглавница е около 35-40 лв. Предлага се и във вариант за новородени.

Диагностика и изследвания

За да се предприеме лечение при ГЕРБ е необходимо диагнозата първо да се потвърди, Това не може да се случи при първичен преглед, а единствено след назначаване на поредица от изследвания.

Започва се с пълна кръвна картина. Проследява се скоростта да утаяване на кръвния седимент за един час (ESR). Отклонението на този показател над нормата е признак за възпаление в тялото, включително и за рефлукс.

В цифри, сигналът за наличие на възпалителен процес, изглежда по следния начин: над 10 мм за час при мъжете и над 15 мм за час при жените.

Спад на хемоглобина и в стойностите на червените кръвни клетки са още два тревожни знака. Повод за притеснение има при брой на червените кръвни телца под 4,4 * 10 на степен 12-а при мъжете и под 3,6 * 10 на същата степен при жените.

Признак за протичащо възпаление и недостиг на кислород към клетките са следните стойности на хемоглобина – под 130 г на литър при мъжете и под 120 г на литър при жените.

Но крайната диагноза може да бъде поставена единствено след извършването на фиброгастроскопия (ФГС). Това е вид ендоскопско изследване, при което в устата на пациента се вкарва с устройство с еластична тръба. Устройството е снабдено с камера и благодарение на нея се проследява състоянието на лигавицата.

Преди процедурата е необходима специална подготовка – пациентът не трябва да се храни 3-4 часа преди това. А след изследването не трябва да консумира напитки за период от половин час.

Процедурата не е никак приятна. Може да се осъществи под локална упойка, която се поставя в небцето. Изследването трае средно между 3 и 7 минути.

При необходимост специалистът може да „вземе“ малка част от тъканта, която да бъде подложена на последващ лабораторен анализ с цел установяване наличието на бактерии и ракови клетки.

Рентген. Бариева каша

рефлукс езофагит изследвания рентген

Изследване с рентген за диагностика на рефлукс – извършва се след прием на бариева каша.

За диагностика на рефлукс се използва и методът на рентгеново изследване. Но тъй като чрез ренгеновите лъчи е трудно да се проследи състоянието на органите от храносмилателния тракт в горната му област, се препоръчва използването на Бариева каша.

Това е контрастно вещество, предназначено за вътрешен прием от пациентите. Запълвайки органите на храносмилателния тракт, под въздействието на рентгеновите лъчи се очертават ясно контурите им.

За още по-добър контраст и по-ясно очертаване контурите на червата, стомаха и хранопровода се препоръчва паралелен прием и на кристалчета сода бикарбонат.

Кога се налага операция?

Рефлукс почти винаги се лекува без операция. Оперативното лечение се налага като крайна мярка. Но въпреки това необходимостта от него не е изключена. По подобен лечебен метод се прибягва в случаи на постоянно кървене от  засегнатите съдове на хранопровода.

Операцията е наложителна и при стеснение на хранопровода, което затруднява преминаването на храна през него.

При клетъчна пролиферация и необратимо увреждане на сфинктера също се налага оперативна намеса. Същата е наложителна и при започнал онкологичен процес. Обикновено ракът на хранопровода протича в един или два етапа.

Операцията включва отстраняване на образуванието или на част от засегнатата лигавица.

Още информация за заболяването рефлукс може да получите от следните наименования. На английски език: Acid reflux. На немски: Refluxösophagitis. На руски език: Рефлюкс. На гръцки: Γαστροοισοφαγική. На турски език: Reflü. На испански: Reflujo gastroesofágico.

Надяваме се, че този материал за кошмарния е бил от полза за Вас. Споделете го с приятелите си, за да се запознаят и те с написаното в него, защото е важно това да се знае от всеки.

Рефлукс: Лечение с билки и лекарства. Симптоми на гастроезофагеален ГЕРБ
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Рефлукс: Лечение с билки и лекарства. Симптоми на гастроезофагеален ГЕРБ

  1. здравейте, при кой лекар сте се лекували, споделете, моля. Какво е мнението ви за доктора от видеото, д-р Биволарски? Благодаря

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *