Хъркане: Най-добрите средства и лекарства за справяне с него (народна медицина, операция, хомеопатия, упражнения)

Средства и лекарства против хъркане. 𝖃 Причини и лечение. 𝖃 Сънна апнея и трета сливица при деца. 𝖃 Операция, лазер. 𝖃 Лепенки. 𝖃 Спрей. 𝖃 Кой лек е добър?

Още в текста: 𝖃 Упражнения против хъркане, бабини рецепти, хомеопатия. 𝖃 Щипки за нос, ленти. 𝖃 Билки, масла. 𝖃 Йога, капки. 𝖃 Отслабване, възглавница, алкохол, цигари.

Кой лек за хъркане действа веднага?

„Музикалните изпълнения“ по време на сън, известни още като хъркане, са не само неприятни за околните, но и опасни за пациентите. Похъркването нощем не е безобидно. И не си мислете, че трябва да отстраните проблема единствено заради партньора Ви, който не може да спи от влудяващите звуци.
Неприятното хъркане е опасно и за Вас самите. И макар че в повечето случаи дори не се усеща, резултатът от него е налице до часове – през деня се чувствате недоспали и вечно изморени.

Ако и Вие сте един от страдалците на сънна апнея (хъркане) вероятно си задавате въпроса кои са лековете с бързо действие.

В аптечната мрежа се предлага разнообразие от спрейове и пластири за нос, които са достъпни без рецепта. Те наистина действат, но не бързайте да посягате към тях. Като средство за първа помощ са наистина добри и може да разчитате на тях, но за кратък период от време.

Поставянето на ксилометазолинови лекарства в ноздрите също дава ефект. Но това е още един метод, към който може да се прибягва единствено в крайна необходимост. Според някои проучвания употребата на подобни препарати води до пристрастяване и намаляване на ефективността им.

Опитайте по-прост трик като повдигането на главата с около 20 см над обичайното ниво, при което сте свикнали да спите.

В този материал ще се спрем подробно на лековете против хъркане и начини за лечение на това заболяване. Прочетете го докрай, защото в него ще откриете наистина ценна информация.

Като болест: сънна апнея:

Кошмарното хъркане е заболяване, известно още като сънна апнея. Типично за него е спиране на дихателната дейност за период от около 10 секунди. Преустановяването й се дължи на фактори, които блокират нормалната циркулация на кислород през дихателните проходи.

Симптоми

Заболяването сънна апнея протича с неприятни симптоми като непълноценен сън, повишена сънливост през деня, намалена трудоспособност – оплаквания, на които често не обръщаме внимание.

Само по себе си това заболяване не се разглежда като животозастрашаващо, въпреки че то е точно такова. Фактът, че по време на проявлението му пациентът губи дихателна дейност е показателен за това колко опасна е сънната апнея.

За една нощ пациентът може да има между 5 и 60 спирания на дишането, продължаващи около 10 секунди. В резултат от това той често се пробужда и сънят му е неспокоен.

Пациентите, които хъркат, често сънуват кошмари. За тях усещането на сън може да се сравни с поставянето на тежък камък върху гърдите или давене във вода.

Липсата на кислород, с която се свърза сънната апнея, засяга не само органите на дихателната система, но и всички останали и най-вече сърцето, мозъка. С течение на времето хората, които хъркат, развиват хипертония. Възможни усложнения са още коронарна болест на сърцето, инфаркт или инсулт по време на сън.

Причини

хъркане сънна апнея синузит

Синузитът е една от причините за хъркане.

Причините за хъркане са наистина много. Но най-общата се изразява в наличието на пречка в дихателните пътища за нормално преминава на кислорода през тях.

Възможно е неприятният симптом да се дължи на анатомични нарушения в структурата на назофаринкса. В този случай стените му се стесняват и това води до появата на оток, а от там до затруднено дишане и издаването на типичните за хъркането неприятни звуци.

Слабост на мускулите на небцето и излишни тъкани (например прекалено дълъг език)в тази област са друга възможна причина за хъркане.

Анатомично недоразвитата челюст и дефект на носните прегради са други възможни фактори, провокиращи влудяващото хъркане. Тези две анатомични аномалии са пречка за нормално преминаване на въздуха през назалните кухини.

Причина за издаването на влудяващите звуци по време на сън може да се търси не само в различните анатомични дисфункции, но и в някои заболявания, като затлъстяване и хипертрофия на сливиците.

При пациентите с наднормено тегло се наблюдава натрупване на мастна тъкан в областта на шията, което води до стесняване на дихателните проходи.

Сред възможните причини за хъркане е употребата на алкохолни и тютюневи изделия или лекарствени препарати със седативен ефект. Цигареният дим провокира възпалителни процеси във фаринкса, което причинява стеснение на дихателните проходи.

Изследвания. Полисомнография

Полисомнография е най-надеждният метод за диагностика на сънна апнея и други заболявания, протичащи със смущения в съня. Това изследване се провежда по време на сън, като преди това е необходимо пациентът да се подготви за него.

Не се допуска прием на алкохол, кофеинови напитки и пушене преди провеждане на полисомнографията. Задължително е пациентът да си вземе душ преди сън. Ноктите му да са подрязани, а дамите да не са лакирани.

Преди подлагане на изследване с полисомнограф, не трябва да се спи през деня. При наличието на респираторна инфекция изследването се отлага.

Преди сън на пациента се слага специален уред, снабден с множество електроди, които се прикрепват към главата и други части на тялото. Към показалеца се прикрепва устройство, измерващо кислородното насищане на кръвта по време на сън.

Записите се запазват в датчиците на полисомнографа и след приключване на изследването резултатите от тях се разчитат чрез специална компютърна програма.

Друг метод за диагностика е риноманометрия. Извършва се уред риноманометър, благодарение на които се дава обективна оценка на дихателната дейност на носа. Този способ се използва най-вече за определяне необходимостта от операция на носните прегради.

Лечение. При деца.

Хъркането при деца е проблем, на които родителите често не обръщат внимание. Много от тях мислят, че това е временен проблем и ситуацията ще се нормализира с възрастта.

Но за съжаление в повечето случаи хъркането при деца известява за здравословен проблем.

Възможно е хъркането на детето да се дължи на алергия. В такъв случай алергологът предписва антихистаминови медикаменти, съобразени със състоянието на детето и най-вече с неговата възраст.

Понякога хъркането при деца се дължи на вродени анатомични аномалии на назалните проходи. В случая лечението е оперативно. Специалистът ще прецени на каква възраст е най-добре да се направи операцията.

Заболявания на дихателната причина са друг възможен причинител на проблема. Но след излекуването им детето спира да хърка.

Затлъстяването при малките пациенти често става причина за хъркането. Изследвайте детето си за диабет, защото наднорменото тегло в детска възраст често се свързва с това заболяване.

Проблеми със захапката са друг възможен провокатор на неприятното хъркане при деца. В случая решението е носенето на ортодонтски апарат.

Повишеното слюноотделяне често причинява хъркане не само при децата, но и при останалите пациенти. В такъв случай пристъпът е еднократен и трае около 3 минути. Поради тази причина родителите рядко забелязват проблема.

Апарат за сънна апнея. CPAP-маска

хъркане сънна апнея апарат

При хъркане опитайте апарат за сънна апнея с маска – действа незабавно!

За пациентите, които хъркат, незаменим е апаратът за сънна апнея. Той включва специална маска и овлажнител, които осигуряват несравним комфорт не само на хъркащия, но и на неговия партньор. Съвременните уреди са високоефективни и работят безшумно.

Те автоматично регулират налягането в дихателните проходи и по този начин улесняват дишането. Освен това разполагат със SD карта, която записва показателите на пациента по време на сън. След проследяване на записа може да се назначи възможно най-ефективната терапия за конкретния случай.

Всичко това предлага апаратът за сънна апнея на Вейнман. Производителят предлага и онлайн консултация за пациентите от всяка точка по света. Единственият недостатък на уреда е високата му цена. В комплект с СРАР маска струва 2250 лв, а заедно с овлажнител – 2500 лв.

Трета сливица при деца. Риносептопластика

Хъркането при деца в повечето случаи се дължи на трета сливица. Децата, които имат този проблем, боледуват често от респираторни заболявания.

Постоянно се оплакват от течащ нос. В този случай решението е премахване на проблемната сливица, тъй като тя на практика вече не притежава защитна функция и задържа бактерии. Подобна манипулация е добре да бъде извършена на възраст 7-8 години. (Още за трета сливица – лечение, свързани проблеми и усложнения)

Риносептопластиката е друг метод за справяне с проблема хъркане. Този оперативен метод представлява комбинация от ринопластика и септопластика. Първият метод променя не се само външните очертания на носа. Коригира го и във функционално отношение.

Ринопластиката често се комбинира заедно със септопластика – метод, при които се смалява носа чрез коригиране на носните прегради. Тези хирургични интервенции се извършват под обща упойка и след тяхното изпълнение се налага еднодневен болничен престой.

Единствен недостатък на метод е, че след неговото изпълнение пациентът трябва да носи превръзка за период от 7-10 дни.

Стандартно лечение на хъркане 

За съжаление не съществува универсално лекарство за лечение на хъркане. От препаратите се предписват спрейове, лепенки за нос или капки за нос с вазодилиращ ефект (най-често ксилометазолин).

Антихистаминови и хормонални медикаменти също могат да се включат в терапията, при необходимост.

На пациентите се препоръчва още промяна в двигателния режим (повече движения и по-продължителни разходки). Налагат се промени и в хранителния режим – консумация на храни с богат витаминен и минерален състав.

В повечето случаи спасението от досадното хъркане е единствено в оперативното лечение. (Още един полезен материал за лечение на хъркане)

Операция. Лазерна.

хъркане сънна апнея лазер операция

Операция с лазер лекува хъркането.

В повечето случаи за лечението на хъркане се налага операция. Независимо от начина за провеждане на хирургичната интервенция (по традиционния начин, с лазер или с радиолъчи) целта е премахване на излишните тъкани в назофаринкса или коригиране на носните прегради.

Лазерната операция безспорно има куп предимства пред останалите оперативни методи. При нея чрез лазерен лъч се постига изгаряне на излишните тъкани и на тяхно място се появява съединителна тъкан, която води до стесняване на мекото небце. По този начин се осигурява безпроблемно преминаваме на кислород през него.

Лазерният е по-малко травматичен за пациента. Той протича безкръвно. Цялата манипулация трае около 30 минути. Единственият недостатък е, че с една процедура в повечето случаи не се осигурява пълно премахване на излишната тъкан. Обикновено се налагат около 4 процедури за справяне със сънната апнея и типичното за нея хъркане.

Увуло-палато-фарингопластика

Увуло-палато-фарингопластика представлява процедура за оперативно премахване на излишните тъкани (от фаринкса, мекото небце), които затрудняват нормалното преминаване на въздуха. Целта на този метод е да се улесни проникването и преминаването на кислорода през дихателните пътища.

В случай, че причината за хъркане се крие в по-голямата дължина на езика, тогава хирургът премахва малка част от него. Процедурата се нарича уволо-палато-фарингоглосопластика.

Операциите от този тип се провеждат под пълна упойка. С цел улесняване на дишането, след оперативната намеса може да се наложи осигуряване на постоянно налягане в дихателните пътища за определен период от време.

След манипулацията не трябва да се приемат болкоуспокояващи. И двата метода са неприложими при лечението на хъркане при деца.

Ефективността от тях се оценя на 40-60%, т.е. при такъв процент от пациентите е постигнато пълно излекуване на сънната апнея.

След операцията пациентът задължително се подлага на изследване по метода на полисомнография. При липсата на положителен резултат от него се продължава с назначеното консервативно лечение.

Добра клиника за лечение

За търсещите добра клиника за лечение на досадното хъркане ще разгледаме две от популярните болнични заведения у нас, предлагащи този тип услуга. Тези от Вас, които имат наблюдения от работата на конкретен специалист, би било добре да се включат с коментар под текста.

Вярваме, че мнението им ще помогне на търсещите да се ориентират по-добре към конкретно болнично заведение или специалист.

Цена в Хил клиник

хъркане сънна апнея хил клиник

В Хил клиник се предлага иновативно лечение на хъркане.

В Хил клиник се предлага индивидуален подход за лечение на хъркането, според конкретния случай. Цената за операция с лазер е около 580 лв. Прегледът при специалист струва 80 лв.

Лечебното заведение радиочестотна термотерапия и лазерна увулопалатопластика.

Натъкнахме се на противоречиви мнения относно ефективността на провежданото лечение там.

Велико Антонов от Плевен споделя, че при него лечението се е оказало безрезултатно. Той съжалява не само за загубеното време и средства, но и за болката, която се е наложило да изтърпи с надеждата, че се избави от хъркането.

В същия форум Дарко Иванов споделя, че хъркането му намаляло веднага след операцията.

УНГ клиника в Университетска болница “Лозенец”

В УНГ клиниката на Университетска болница „Лозенец“ също се извършва увуло-фаринго-палатопластика за лечение на хъркане. И там цените са сходни.

По отношение ефективността на провежданото лечение, мненията в интернет също са противоречиви. Още веднъж призоваваме всеки, който има лични наблюдения по въпроса, да се включи с коментар по темата!

Лечение на хъркане при жените

Хъркането не е запазена марка само за мъжете. Макар и значително по-рядко, жените също страдат от хъркане. Това оплакване засяга всяка четвърта дама. Особено рискови са период с мощно бушуване на хормоните.

Бременните жени, както и тези, на които предстои навлизане в  менопауза, са най-застрашени от появата на ужасяващото хъркане.

В първия случай не се налага конкретно лечение. Единственото, с което може да си помогнете, е спането на висока възглавница. След раждане ситуацията се нормализира. Хормоните възстановяват нормалните си нива и хъркането изчезва.

Но в случаите, когато проблемът се появява преди менопауза или заради болна щитовидна жлеза, единственото спасение е прием на хормонални медикаменти. Единствено след възстановяване нивата на хормоните, ще си осигурите спокоен сън без влудяващото хъркане.

Приемът на хормонални медикаменти е единствената разлика при лечение на хъркане при жените и мъжете. И при двата пола то протича по стандартния начин.

Хъркане на нослето при бебе

хъркане сънна апнея бебе деца

Хъркането на бебето обикновено се дължи на анатомична аномалия.

Хъркане на нослето при бебе е друг често срещан проблем, който тревожи родителите. Обикновено то се дължи на анатомични изменения в назалните проходи на детето или респираторна инфекция. В основата на проблема може да е и алергия.

Назална конгестия е друга причина за хъркане на нослето при бебе. Поддържайте го винаги чисто от секрети. Обърнете внимание и на лигавицата тя трябва да бъде винаги добре овлажнена. Не допускайте прекалено изсушаване на въздуха в стаята.

Възпаление на сливиците е друга причина за хъркане при бебета и деца. В случая малкият пациент боледува често и нослето му тече постоянно.

Когато хъркането е причинено от стесняване на назалните проходи, терапията се осъществява с маска CIPA. По време на сън малкият пациент със специална маска, която осигурява нормален достъп на кислород към респираторния тракт.

По преценка на специалист могат да се предпишат антихистаминови медикаменти.

Не забравяйте да промивате редовно нослето на бебето с физиологичен разтвор. Също така заменете възглавничката му с ортопедична.

Проветрявайте редовно стаята на детето и прекарвайте с него възможно повече време на открито.

Други причини за хъркане

Причините за влудяващото хъркане са наистина много и не се изчерпват единствено до анатомичните аномалии, които разгледахме по-горе.

Алкохол, лекарства, цигари

Най-често отговорни за неприятното похъркване се оказват цигарите и алкохолът. Като цяло всички средства, които водят до разширяване на кръвоносните съдове, са отговорни за проблема.

Хъркането е свързано с неспокойния сън. А консумацията на алкохол и пушенето на цигари единствено допринасят за по-ярката изразеност на тези оплаквания.

Лекарства и по-специално тези, които оказват ефект в/у централната нервна с-ма, също стават причина за появата на коментирания проблем.

Какво означава хъркане със затворена уста?

Някои пациенти хъркат със затворена уста. Това е сигнал за проблем с езика. Когато спим, устатата ни е затворена. При пациентите с по-дълъг език в това положение на тялото се затруднява притока на кислород. Езикът се явява като пречка за протичането на този процес.

За съжаление единственото възможно лечение е оперативно и в случая не може да се направи нищо друго за преустановяване на досадното хъркане.

Консултирайте се със специалист, който ще установи дали освен по-дълъг език имате и проблем със захапката.

Хъркане след гнойна или др. ангина

Ангината, независимо дали протича с гнойни налепи по сливиците, често е отговорна за хъркането. И при двата вида ангина (катарална и гнойна) пациентите похъркват дори и след излекуването й. Това се дължи на възпалението в сливиците. Те се подуват и дори след овладяване на инфекцията им е необходимо време, за да се възстановят напълно.

Алергия, щитовидна жлеза

Когато хъркането върви ръка за ръка с кихане, вероятната причина за проблема е дихателна алергия. Обикновено пациентите с този проблем не се оплакват целогодишно от хъркане. При тях то се появява най-вече при смяната на сезоните.

Заболявания на щитовидната жлеза са друг възможен провокатор на досадното хъркане. В този случай хормоните са в дисбаланс, а това, както вече пояснихме се отразява и на дихателната дейност. Колкото и странно да звучи, това е факт и връзката между хормонален дисбаланс и хъркане отдавна е установена.

С балансиране на хормоните, оплакването отшумява.

Хъркане със задушаване. Синузит 

Хъркане със задушаване е друго стряскащо състояние. Пациентът се буди от осезаемата липса на кислород. Пристъпите се редуват с периоди на затишие. Най-често причина за този неприятен проблем са респираторните заболявания.

Мъчителният синузит е един от възможните провокатори на хъркане. До смущения в притока на кислород в този случай се стига заради насъбралия се секрет в назалните кухини. Дискомфортът за пациента се усилва в легнало положение на тялото.

Единственото, което ще Ви помогне в случая е насочване на усилията към лечението на основното заболяване. Хъркането ще изчезне единствено след като се избавите от синузита. (Подробно за кошмара, наречен синузит)

Лекарства и хомеопатия против хъркане

Капсули снор

Капсулите снор са уникален продукт за лечение на хъркане, който е патентован заради състава си. Формулата, разработена от д-р Харис е с доказана ефективност. В нея влизат 4 жизненоважни за организма ни ензими – липаза, протеаза, амилаза и целулаза.

Тяхната роля се изразява в разграждане на секретите, които се натрупват в назалните кухини. Тези съставки постигат не само това, но и се грижат за безпроблемното метаболизиране на тези вещества от тялото ни.

Съставът на хранителната добавка е допълнен от минералите фосфор и калций, които имат ключова роля за общото ни здравословно състояние.

Действието на тези съставки е подсилено от влизащите в състава на продукта 11 билкови екстракта – пурпурна ехинацея, ацерола, лют червен пипер и др. Всички те се борят ефективно с оточността и възпалението, които предизвиква натрупването на секретите.

Хранителната добавка снор се предлага в опаковки от 60 капсули на цена от 35 лв. Стандартната доза за ежедневен прием е 1-2 капсули. Препоръчително е те да се поглъщат около 45 минути преди хранене.

Пациентите с тегло над 55 кг е добре да приемат по 3-4 капсули на ден. С цел извличане на максимална полза от приема на добавката, се препоръчва първата седмица да се приема в двойни дози. А след това в количество от 1-2 капсули на ден, независимо от теглото на пациента.

Хомеопатия за деца

Родителите, чиито деца хъркат, могат да разчитат и на хомеопатични средства за овладяване на проблема. След консултация с хомеопат на Вашето дете ще бъде предписано някое от следните хомеопатични средства.

хъркане сънна апнея хомеопатия

Хомеопатията също предлага куп алтернативи за лечение на хъркане.

Аргафис нутанс (Agraphis nutans) – този препарат е подходящ за пациенти с възпалени тонзили, при които се наблюдават чести отити и намален слух заради запушване на Евстахиевите тръби. От него се приемат двукратно по 5 гранулки в концентрация от 5 СН.

Лимфомиозот – предписва се, когато хъркането е съпроводено с оточни процеси.

Барита карбоника – този препарат е подходящ за деца с чести инфекции, засягащи УНГ тракта. Те обикновено прохождат и проговарят по-късно в сравнение с останалите деца на тяхната възраст.

Калкарея карбоника – хомеопатичният лек за пълничките деца, които хъркат.

Калкарея фосфорика е препарат, подходящ за деца, при които хъркането е съпроводено с чести респираторни заболявания.

При често възпаление на тонзилите се препоръчва калкарея флуорика.

Дулкамара е продукт, подходящ за пациентите, при които оплакванията се усилват при влажно време.

От комбинираните хомеопатични препарати на хъркащите деца се препоръчват цинабсин и тонзилотрен. Първият е подходящ при назални проблеми, а вторият при възпаления на тонзилите. И в двата случая приложение намира комбинираният препарат еуфорбиум, предлаган под формата на спрей и сол.

Има ли добър спрей против хъркане?

Назонекс (Nasonex)

хъркане сънна апнея назонекс

Спрей назонекс за назална употреба помага при хъркане.

Когато хъркането е причинено от запушен или течащ нос, назалният спрей Назонекс един от вариантите за справяне с проблема. Въпреки, че се отпуска без рецепта, съветваме да го употребявате, единствено ако Ви е препоръчан от специалист.

Този кортикостероид на основата на мометазонов фуроат съдейства за отбъбването на възпалената лигавица.

Прилага се по едно-впръсквания в ноздра, като по време на това главата трябва да е леко приведена напред и едната ноздра да е запушена с пръст.

Спреят назонекс ще откриете на препоръчителната цена от 16,32 лв за опаковка от 50 мл.

Снорийз: Спрей, лепенки, ленти

хъркане сънна апнея снорийз

Лепенки и спрей снорийз с ментово масло помагат при хъркане.

С незабавен ефект и силен аромат на ментово масло са лентичките Снорийз. Ефективни са дори при силно хъркащите хора. Действието на ароматните лепенки трае цели 8 часа – точно колкото е необходимо за един пълноценен сън. Те се прилагат орално.

Прикрепват се към небцето и след това не е препоръчително да се консумират храни или напитки. Както и да се мият зъбите. Цената на опаковка с 14 лепенки е 24 лв.

Продуктът се предлага и във вид на спрей, който действа на същия принцип. Прилага се след енергично разклащане на флакона. Впръсква се между 3 и 6 пъти в задната област на гърлото. Задръжте така около 30 секунди, преди да преглътнете.

След употребата на спрея не се препоръчва да се храните и да консумирате вода или други напитки. Продуктът има същия състав, както и лепенките. С тази разлика, че се предлага на по-висока цена – 34,90 лв за флакон от 25 мл.

Други хубави средства против хъркане

Хората, които хъркат, могат да си улеснят живота с някои съвременни приспособления. Те се предлагат на достъпна цена, а ефектът от употребата им настъпва веднага.

Щипка за нос. Силиконов клипс “Анти хъркане”. Японски уред?

хъркане сънна апнея щипки

Щипка за нос и силиноков клипс – две ценни приспособления за справяне с ужасното хъркане.

За спиране на хъркането се препоръчва и използването на щипка за нос. Това приспособление е подходящо за деца на 8 години, както и за възрастни.

Изработено е от силиконови накрайници, които не създават дискомфорт при носене. В този случай дискомфортът е причинен по-скоро от мисълта, че носът е запушен.

Досетливи производители предлагат щипките за нос в комплект с тапи за уши. Цената на комплекта е около 1,5 лв.

По-скъп вариант за протезите на нос с магнити, които регулират притока на кислород към назалните проходи. Те се предлагат на цена от 6,90 лв.

Друго ценно приспособление за хората, който хъркат, е силиконовият клипс “Анти хъркане”. Той е изработен от качествен силикон и действа на принципа на рефлексотерапия. Прикрепва се към преградата на носа, която отделя двете ноздри една от друга.

Силиконовият клип е патентова в САЩ. Производителят обещава изчезвана на хъркането след редовна употреба на клипса в продължение на две седмици. Той се препоръчва за носене при настинка, синузит и скърцане със зъби.

Разновидност на силиковия клипс е така нареченият японски уред, който изглежда по същия начин като американския си двойник. Приспособлението е изработено от чист медицински силикон и се използва по същия начин. Предлага се онлайн за цена от 3,50 лв за брой.

Кои лепенки са хубави?

хъркане сънна апнея лепенки

При хъркане опитайте и с лепенки за нос!

Лепенките против хъркане са още един хубав продукт. Прикрепват се задължително върху чиста кожа. Във формулите им са заложени етерични масла, които облекчават дихателната дейност и не позволяват задържането на секрети в назалните кухини.

Такъв вариант са лепенките Назал стрипс, които ще откриете онлайн на цена от 11 лв за 30 броя.

Лепенките на Актив пласт са още една разновидност. Те са напълно прозрачни. Ефективни са не само при хъркане, но и при запушен нос. Предлагат се на цена от 11 лв за опаковка, съдържаща 10 лепенки.

По-евтин е вариантът на Снор патч – 7 лв за 10 броя. Те се предлагат в три размера в зависимост от анатомичните особености на носа.

Общото за всички лепенки е, че не бива да се носят повече от половин денонощие. Относно ефективността на отделните продукти, мненията са противоречиви. И в случая трябва да се действа на принципа „проба-грешка“, докато не откриете точния за Вас продукт.

Пръстен при хъркане

хъркане сънна апнея пръстен

Пръстен, поставен на малкия пръст, намалява хъркането.

Пръстен при хъркане е друго иновативно приспособление за справяне с проблема. Американски учени са установили, че носенето на пръстен на малкия пръст намалява хъркането и го прави по-безшумно.

Въпросният пръстен е наречен „Лека нощ“ и действа на принципа на акупресурата. Той оказва натиск върху определени точки на малкия пръст, които съдействат за отблокиране на дихателната система и осигуряват необходимия кислород на белите дробове.

Лечение на хъркане с билки, алтернативно, билколечение, бабини рецепти

При хъркане може да опитате и алтернативно лечение. Ще се спрем на няколко лека, които може да използвате в допълнение към основното лечение. Все пак не забравяйте, че в случая трябва да се излекува основната причина, а не просто да се търсят варианти за справяне с хъркането.

Домашни капки против хъркане

При хъркане, причинено от назални проблеми, може да опитате и следните домашни капки за нос. Приготвят се от 10 мл физиологичен разтвор, към който се прибавят между 5 и 10 капки клеева тинктура. Разклащайте преди всяка употреба. На ден може да поставяте по 2-3 пъти по 2-3 капчици във всяка ноздра. Това средство подпомага отбъбването на възпалената лигавица.

Масла срещу хъркане

За да се справите с ужасното хъркане, може да разчитате на необятната лечебна мощ на етеричните масла. Ще се спрем на няколко от тях, които не само имат релаксиращ ефект, но и съдействат за облекчаване на затруднената дихателна дейност. Разглежданите етерични масла усилват кръвообращението, а от там и притока на кислород към клетките.

Ментово масло

хъркане сънна апнея мента ментово масло

Масло от мента помага при хъркане, причинено от проблеми с носа.

Ментовото масло е изпитан лек за незабавно отпушване на носа. Просто нанесете няколко капчици от него от вътрешната и от външната страна на носа. Ще усетите незабавно ефекта от неговото приложение.

Масло от мащерка

Маслото от мащерка е друг ефективен лек против хъркане. Необходимо е да смесите 4-5 капчици от него със същото количество зехтин. Получената емулсия втрийте в ходилата си преди сън. Този метод насърчава кръвообращението. Ароматът на мащерка съдейства за отпушване на носа и облекчаване на затруднената дихателна дейност.

Евкалиптово масло

Инхалациите с евкалиптово масло гарантират спокоен сън. Няколко капчици от него разтворете в тенджера с вряща вода. Махнете я от котлона. Покрийте главата си с хавлия и се надвесете върху съда с отварата. Вдишвайте от парите в продължение на няколко минутки.

Зехтин 

хъркане сънна апнея зехтин

Приемайте по 1-2 лъжици зехтин преди сън, за да се избавите от мъчителното хъркане.

Зехтинът е сред натуралните лекове с безброй ползи за нашето здраве. Едва ли подозирате, че той може да Ви помогне да се справите с хъркането. Всичко, което е необходимо да направите, е да приемете 1-2 лъжици от него преди сън.

Той насърчава отделянето на секретите и редуцира риска от задържането им в гърлото и носа.

Още за чудния зехтин и начините за лечение с него, четете ТУК!

Салвия (градински чай)

Градинският чай, известен още като салвия, е средство което се справя успешно с всякакви възпаления. За да избегнете нощното хъркане, причинено от проблем с гърлото или носа, опитайте гаргара с отвара от градински чай. Направете я преди вечерния сън.

За да приготвите лековитата течност Ви трябва половин шепа свежи листа от билката. Количеството залейте с чаша вряла вода и киснете 7 минути, след което може да прецедите и да използвате за жабурене.

Чай от джинджифил 

хъркане сънна апнея джинджифил

Чай от джинджифил помага при хъркане.

Идеално средство за смазване на назалните и гърлените проходи е познатият ни джинджифил. Използвайте го под формата на чай, за да осигурите спокойна нощ на вас и на вашия партньор.

Пригответе лека от парченце от корена с дължина 3 см. Предварително го почистете и нарежете на парченца. Оставете го да къкри за пет минутки в тенджера, в която се сложили чаша вода. След това запарвайте за още пет минутки.

Прецедената течност овкусете с две лъжички мед и я погълнете преди лягане. (Още топ методи за лечение с чай от джинджифил)

Пасифлора (маракуя) 

Резултати от научно изследване показват, че листата и цветовете на плода маракуя, значително намаляват хъркането. Достатъчно е да приемете преди сън чаша чай от пасифлора. Приготвя се от лъжица от листата, които се киснат в продължение на 7 минути в чаша вряща вода. (Още топ методи за лечение с пасифлора и приложения на маракуя)

Чесън, хрян или кромид лук

Трите подправки чесън, хрян и лук са еднакво ефективни при хъркане, причинено от проблем със сливиците или запушен нос. Изброените лекове се справят с лекота с тези оплаквания. Ако нямате нищо против техния вкус, опитайте лечение с тях.

хъркане сънна апнея чесън

Скилидка чесън, приета преди сън, ще Ви избави от хъркането.

За целта е необходимо да приемете преди сън скилидка чесън или четвърт глава лук. В случай, че сте решили да изпробвате лечение с хрян, количеството за прием на корена е парченце с дължина 1 см.

Други домашни лекове

Опитайте точно преди лягане и смес, приготвена от 200 мл сок от прясно зеле и две лъжички мед. В продължение на 35 дни, всяка вечер преди сън приемайте по доза от еликсира.

Маслото от зърнастец е прекрасно средство за справяне с хъркане, причинено от назални проблеми. Просто поставете във всяка ноздра преди лягане по капчица от маслото.

По няколко пъти на ден в ноздрите си може да накапвате и по капчица-две сок от алое.

Ежедневният прием на чаша зелен чай също допринася за подобряване на състоянието на хъркащите хора.

Други “трикове” против хъркане

Подходяща възглавница

хъркане сънна апнея възглавница

Анатомичната възглавница помага при хъркане.

С правилния избор на възглавница може да се овладее неприятното хъркане. Инвестицията си заслужава. Предлагат се специални анатомични възглавници, които успешно тушират проблема. Но все пак не се надявайте, че само възглавницата ще помогне.

Спиране на алкохол и цигари

Тотален отказ от алкохол и цигари е другото важно условие да преборите хъркането. Алкохолът и цигарите водят до разширяване на кръвоносните съдове и стимулиране на нервната система.

хъркане сънна апнея алкохол

Спрете алкохола и цигарите, за да се спасите от хъркането!

А това като цяло не се отразява добре на съня и на дихателната дейност. Отделно пушенето на цигари води до задържане на секрети в гърлото и носа. А това е още една предпоставка за появата на мъчителното хъркане.

Упражнения против хъркане + видео

Против хъркане помагат и някои специфични упражнения. Не бързайте да се отказвате, не става въпрос за изморителна гимнастика. Изгледайте видеото и ще убедите сами, че е лесно да ги изпълните, още повече че няма да се натоварите допълнително.

Помага и произнасянето на гласни звукове по 3-4 пъти дневно. Отделяйте по три минутки на всяка сесия.

По три минутки на ден правете и упражнение, включващо докосване на небцето с езика. Просто поставете езика си зад предните горни зъби и го насочете към небцето си.

хъркане сънна апнея упражнения

При сънна апнея правете упражнения с езика.

Добре действа и задържането на затворена уста със свити устни. Направете няколко серии по 30 секунди.

Опитайте и преместване на челюстта на лява и на дясна страна, като задържате отново по половин минутка във всяка посока.

Йога

Йога също предлага начини за справяне с хъркането. Всеизвестен факт е, че упражненията от този тип са насочени към правилното дишане. Да не забравяме, че смущенията в него са основната причина за мъчителното хъркане. Това е още една причина да започнете да практикувате йога.

Изгледайте по-долу приложеното видео и започнете да изпълнявате ежедневно простичките упражнения. Много скоро ще забележите ефект, които ще бъде осезаем най-вече за Вашия партньор.

хъркане сънна апнея йога

Йога помага да се избавите от хъркането.

От йога упражненията може да опитате и техниката, известна като брахмари. Тя се изпълнява в поза на седене на пода, при която краката са скръстени в индийски стил. Двете ръце се поставят на главата. И двата показалеца поставете върху ушите точно на мястото, където се намира хрущялната кост, свързваща бузата и ухото до нея.

Поемайте дълбоко въздух. При издишване окажете натиск върху хрущяла, но не прекалено силен. Докато изпълнявате упражнението, издавайте звук, подобен на този, които издават пчелите. Направете общо 7 серии от тази техника.

Отслабване

Дори и минималната загуба на тегло се отразява положително на хората, които хъркат. Намаляването на мастна тъкан е предпоставка за оптимален пренос на кислород към клетките и тъканите.

хъркане сънна апнея отслабване

Отслабването е задължително условие, за да се справите с хъркането.

Да не забравяме, че хъркането е свързано с намален достъп на жизненоважния кислород.

Тапи за уши, спане в друга стая, развод

Кошмарното хъркане често става причина за развод. Обикновено мъжът е този, който хърка. А жената не може да изтърпи ужасните звуци. Много двойки решават да спят в отделни стаи. Но в повечето случаи това води до нови проблеми.

Партньорите се отдалечават един от друг не само физически, но и психически.

хъркане сънна апнея тапи за уши

Тапите за уши не са спасение от хъркането на партньора Ви.

Тапите за уши са един от вариантите да не чувате хъркащия си мъж. Но те не са решение на проблема. Не всеки се чувства комфортно след като постави тапи в ушите си. Това води до смущения в дейността на вестибуларния апарат и поставянето им не е добра алтернатива.

Още действащи методи и съвети

Избягвайте обилното хранене непосредствено преди сън. Вечеряйте лека храна и го правете поне два часа преди лягане.

През деня се постарайте да прекарвате повече време на чист въздух. Опитвайте се да избягвате стреса.

Проветрявайте редовно стаята, в която прекарвате по-голямата част от деня. Както и стаята, в която спите.

Откажете се от кафето. Не консумирайте прясно мляко непосредствено преди сън.

Още информация за кошмарното хъркане може да откриете, търсейки в гугъл със следните наименования. На английски език: Snoring,  на немски език: Schnarchen, на испански ез.: Ronquido, на турски език: Horlama, на руски ез: Храп и на гръцки език: Ροχαλητό.

Надяваме се, че сме предоставили ценна и полезна информация за Вас чрез тази статия. Споделете я в социалните мрежи, за да достигне до хората, които търсят спасение от кошмарното хъркане! Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Хъркане: Най-добрите средства и лекарства за справяне с него (народна медицина, операция, хомеопатия, упражнения)
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хъркане: Най-добрите средства и лекарства за справяне с него (народна медицина, операция, хомеопатия, упражнения)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *