Тежката диагноза епилепсия: симптоми, причини, първа помощ и лечение

Точните симптоми и лечение на епилепсия при деца. 💥 При възрастни. 💥 Лекарства и тяхното спиране. 💥 Как се ползват Конвулекс и Депакин хроно

Още в текста: 💥 Причини и видове. 💥 Фоточувствителна епилепсия. 💥 Народни средства и билки. 💥 Изследвания: ЕЕГ, ЯМР и др. 💥 Първа помощ и профилактика. 💥 Лечение в чужбина. 💥 Кетогенна диета – помага ли?

Симптоми на епилепсия, признаци. Какво е?

Диагнозата епилепсия звучи страшно, макар че според медицинските закони заболяването е лечимо. Напук на всякаква научна логика в съвременното общество все още битуват догмите, които стоят зад етикета „епилептик“.
От недалечното минало в съзнанието ни стои представата, че хората с тази патология са заклеймени и отритнати от обществото. Болните от епилепсия се страхуват повече от това какво ще си помислят хората за тях, отколкото от неприятните проявления на кошмарната епилепсия.

Заслуга за това има и закон, приет във Великобритания през 70-е години на минали век, според който хората с епилепсия не могат да встъпват в брак със здрави индивиди.
Първата асоциация, която правим с епелепсия, са припадъците и загубата на съзнание. Това неврологично заболяване на мозъчната кора проявява хроничен характер.

Симптомите, по които ще разпознаете това неврологично заболяване включват:

 • загуба на вкус
 • смущения, засягащи моториката и слуха
 • конвулсии (продължителни или клонични)
 • смущения в зрителните функции и обононянието
 • общи смущения в умствената дейност

Необяснимата превъзбуда при епилептиците се дължи на създаването на прекалено много невронни връзки в мозъчната кора. В резултат от това се образува конвулсивно огнище, което предизвиква епилептичния пристъп.

Промените, водещи до възникване на проблема, може да се дължат на функционални или органични фактори, засягащи мозъчната кора.

Предшестващите признаци, които показват за наличието на това заболяване, най-често са:

 • мигренозни болки
 • изтръпване и усещане за скованост на устните и езика
 • виене на свят
 • шум в ушите
 • обща слабост
 • повишена раздразнителност без логична причина за това
 • виене на свят
 • смущения, засягащи съня
 • загуба на желание за консумация на храна

Какво е абсанс?

В хода на епилептичния пристъп в повечето случаи се появява абсанс. Зад този медицински термин стои всъщност разновидност на епилептичните гърчове, протичащи с пълна скованост и неподвижност на пациента.

Погледът на болния е насочен към празното пространство. В продължение на няколко секунди той не реагира на абсолютно нищо. Това състояние отмива напълно спонтанно без проявата на конвулсии.

Джаксънови пристъпи

епилепсия - 01 джаксънов пристъп

Джаксънови пристъпи са сред симптомите на епилепсия.

Джаксановите пристъпи са още едно от проявленията на заболяването епилепсия. Зад това понятие всъщност се крие наименованието на епилептични кризи. Най-често джаксъновите пристъпи възникват самостоятелно. Делят се условно на двигателни и сетивни пристъпи.

В повечето случаи те са предшестваща аура на епилептичен припадък.

Типично за първата разновидност на джаксъновите пристъпи – двигателни кризи е, че те са изключително краткотрайни.

Засягат определени групи от мускули, намиращи се в областта на крайниците или лицето. Възможно е двигателните джаксънови пристъпи да засегнат част от тялото, която е противоположна на локацията на огнището на засегнатия нерв.

След отминаването на кризата остава преходна пареза на засегнатото място.

епилепсия - 014 абсанс

Абсанс появява се в хода на епилептичните пристъпи.

Втората разновидност на джаксъновия пристъп – сетивната криза протича с кратки парестезийни пристъпи. Те се изразяват в усещането за мравучкане в областта, противоположна на страната, в която се намира огнището на заболяването.

Често и двата типа джаксънови пристъпи се появяват заедно.

Епилепсия по време на сън (припадъци)

Пристъпите на епилепсия могат да се проявят и по време на сън. Не е изключено пациентът с това заболяване да припадне, докато спи.

епилепсия - 0130 симптоми

Припадъци и замаяност – част от симптомите на епилепсия.

Причина за появата на епилептични припадъци по време на сън могат да станат увреждания на мозъчната кора, мозъчни тумори, инфекциозни заболявания. Както и фамилна обремененост със заболяването.

Признаците на епилепсия по време на сън най-често са следните – движение на езика, ставане от леглото и ходене на сън, пробуждане и говорене, причинени от силна уплаха.

Често по време на сън се появяват така наречените големи припадъци. Не е изключено те да се появят и в будно състояние. Но това се случва изключително рядко.

Големият припадък протича в 4 фаза. Първата фаза, наречена аура, невинаги се проявява като негов предшественик. Тя включва сетивни (зрителни, слухови, обонятелни), гастрични и двигателни промени. Ако пациентът е буден по време на аура и след пристъпа, той помни неговите предшестващи признаци.

Но ако спи, той няма да си спомня нищо след това. Единственото, което ще му напомни за епилептичния пристъп са мравучкащите усещания в крайниците, промяната във вкуса, гаденето и общата обърканост.

Втората фаза на големия припадък е известна като тонична. Тя включва внезапна загуба на съзнанието, съпътствана с гърч.

Следва клоничната фаза, продължаваща 1-2 минути. При нея състоянието се влошава, тъй като обездвижването обхваща всички мускулни групи.

Последната фаза е акинетичната. Тя започва възстановяване дихателната дейност, което се случва по изключително шумен. Обикновено половин час след нея пациентът се събужда.

Още сигурни симптоми

Епилепсията е свързана с още неприятни симптоми. Те протичат на фона на общо изтощение и дискомфорт в психоемоционален аспект.

Повръщане, халюцинации, замъгляване на зрението също са част от симптоматиката. Прекалено силна изразеност на емоциите или обратно – затваряне в собствения си свят са другите симптоми, които често се появяват след епилептична криза.

Хипертония или хипотония – са още два от симптомите, които предшестват кризата или се появяват непосредствено след нея.

Първа помощ при епилепсия

Не всеки от нас знае какви са мерките за първа помощ при епилепсия. Но всъщност е изключително важно да се знае какво се прави в този момент.

До изчакване пристигането на специалиста, има какво да направите за болния.

епилепсия - 0121 първа помощ

Първа помощ при епилепсия – запомнете какво се прави.

Важно е да обърнете главата му на една страна. Между двете челюсти на болния поставете мека кърпичка от плат или хартия, за да се избегне прехапване на езика и травмиране на зъбите.

епилепсия - 0120 първа помощ втора част

До пристигането на Бърза помощ може да окажете първа помощ на болния от епилепсия

Тялото на припадалия е по-добре да остане на пода (повърхността трябва да е равна). Премахнете коланите и всичко което пречи на нормалното дишане на пациента. Ако той заспи, в никакъв случай не го будете.

Съвременното лечение на епилепсия 

епилепсия - 018 съвременни методи

Съвременните методи за лечение на епилепсия дават добри резултати.

Съвременното лечение на епилепсия включва комплексни подходи. Освен на точния медикамент, в него трябва да се заложи и на правилната диета. Забравете за солта, кафето и подправките. Откажете се още от цигарите и алкохола.

Приемането на лекарствата е постоянно. Пият се най-малко за 3 години. Ако се съмнявате, че назначено лекарство трябва да се смени, това може да се прецени единствено след двуседмичния му прием. Едва тогава се оценява неговата ефективност. (Подробно за лечението на кошмарната епилепсия)

Лекува ли се? Има ли излекувани?

За съжаление не съществува универсално лекарство, което обещава пълно излекуване от епилепсията за всички пациенти. Но все пак резултатите са обнадеждаващи.

Антиепилептичните лекарства са помогнали на 60% от болните да се справят със заболяването. На други 20 % те са помогнали да тушират проявлението на симптомите.

За  съжаление не са малко хората, които доживотно живеят с присъдата епилепсия и приемат ежедневно лекарства.

Да не забравяме, че за изцелението от това заболяване е необходимо да изпълните ред условия, не само да приемате предписаните Ви лекарства.

На хора с това кошмарно заболяване, можем само да кажем да не губят надежда и да се борят.

Кои са модерните методи?

епилепсия - 019 методи за лечение

Методите за лечение на епилепсия се прилагат комплексно.

Най-предпочитаният метод за лечение на епилепсия остава медикаментозната терапия. Предлагат се куп съвременни антиепилептични медикаменти, които са изключително ефективни. Но за съжаления и лечението с тях носи познатите негативи.

Сред модерните методи е лазерната акупунктура. Чрез въздействие върху определени мускули се осъществява ефективен контрол върху огнището на епилепсията. Обикновено един курс с лазер трае 8 дни – за този период огнището е потушено. След два месеца се прави нов курс. За период  от 2 до 4 години се очаква пълно излекуване.

Лечение с операция

епилепсия - 016 лечение с операция

Лечение на епилепсия с операция – това е краен метод.

Лечението на епилепсия с операция е краен подход. То се налага в случаите на наличие на аневризма или тумор в мозъка. Това е сложна процедура, по време на чието изпълнение се използват нетипични упойки, поддържащи съзнанието на пациента будно.

При вродени мозъчни аномалии операцията е шанс за нормален живот за пациента. В много случаи е възможно премахване на проблемните участъци, като едновременно с това се запазва нормалната мозъчна дейност.

Други съвременни методи за лечение

Друг съвременен метод на лечение включва стимулация на нервус вагус (това е най-дългият черепно-мозъчен нерв). От неговото състояние зависи общия здравен статус на пациента. За начина на стимулация на този нерв ще се спрем в края на материала. Вие продължете да четете!

Епилепсия при деца

Епилепсията е заболяване, което по-често се наблюдава при децата, отколкото при възрастните. По правило проявата му обикновено се осъществява в най-ранна детска възраст.

епилепсия - 015 лечение при деца

За успешното лечение на епилепсия при деца е важно да се подбере точното лекарство.

Патологията е придружена от мускулни свивания, при които чувствителността на невроните бележи рязък спад.

Когато детето дойде на себе си, то дори не си спомня за случилото се. За водещ фактор за проявата на епилепсия при децата се счита наследственият.

Друга възможна причина е приемът на медикаменти от майката по време на бременност. Не е изключено заболяването да е провокирано от ранна травма, нервно разстройство, заболявания като енцефалит и менингит. (Още един полезен материал за лечението на епилепсия)

При кърмачета

Когато става въпрос за епилепсия при кърмачета, е важно да се направи разграничение между обикновените конвулсии и епилептичните гърчове. Диагнозата епилепсия се потвърждава при повторна поява на конвулсии.

Интересното в случая е, че при изследванията на кърмачета не се откриват мозъчни аномалии, типично за това заболяване. Бебето се развива нормално и по нищо не личи, че е болно.

В повечето случаи епилепсията при кърмачета е провокирана от мускулна слабост. Лечението трябва да е възможно най-щадящото.

Абсолютно погрешна практика е лечението на кърмачета с антиепилептици при липса на симптоми на епилепсия, но при наличието на показатели в изследванията, които доказват наличието на заболяването.

Роландова (доброкачествена) епилепсия при деца

епилепсия - 014 доброкачествена

Доброкачествената епилепсия засяга децата, които са на възраст между 3 и 15 години.

Роландова епилепсия е известна още като доброкачествена детска епилепсия. Тя се проявява при пациентите на възраст 3-15 години. Типични за нея са вторичните припадъци, парестезии на ръцете и повишаване на количествата на отделяната слюнка.

Лечението на тази разновидност на заболяването се осъществява чрез стандартните антилептични лекарства. Най-често за целта се използва карабамазепин.

Абсанси при деца

Епилепсията „Пти мал“, известна като абсанси, се появява най-често при деца. Засегнати от нея се оказват пациентите на възраст между 6 и 12 години. Припадъците (абсансите) се появяват изведнъж и траят едва няколко минути.

Съзнанието на малкия пациент остава помрачено в рамките на 30-60 секунди. Понякога това състояние е съпроводено с неволни движения с крайниците. Родителите често не обръщат внимание на тези признаци, тъй като често не им отдават значение. Все пак детето „изключва“ само за минутка.

Лечение на епилепсия при деца

Лечението на епилепсия при деца започва едва след потвърждаване на диагнозата. Предпочитана е монотерапията – тази, която се провежда само с един медикамент. В началото на детето се предписват по-малки дози от обичайно терапевтичните.

епилепсия - 013 при деца

На децата, болни от епилепсия, често се предписва депакин.

При избора на медикамент играе роля най-вече вида на епилептичната патология. Най-често на деца се предписват фенобарбитал и депакин.

В случаите, когато епилепсията е причинена от травма по време на раждане (синдром на Уест), за лечение се използват препаратите радедорм и синактен.

Лекарства за епилепсия

Тегретол

Тегретол е един от популярните антиепилептици, но употребата му не е ограничена единствено в тази насока.

Този препарат се предписва още при дисфункция на лицевия нерв, депресия и някои видове биполярни разстройства.Но като цяло медикаментът не се употребява за туширане на болкови оплаквания.

епилепсия - 012 тегретол

Тегретол – един от препаратите за лечение на епилепсия, съдържащ карбамазепин.

Активният компонент в него карбамазепин спомага за осъществяване на афективен контрол върху импулсите, изпращани от мозъка. Припадъците при епилепсия се дължат на неправилното предаване на мозъчните импулси. Тегретол се справя с този проблем.

Предписаната доза на този препарат е строго индивидуална за всеки пациент. Но във всички случаи на лечение с този препарат, дозите се приемат по 2-4 пъти дневно. Терапията се прекратява постепенно по начин, предписан от специалиста.

Стандартно за деца се предписва в дози от 200-400 мг дневно в първоначалния етап на лечението. Постепенно приеманото количество се увеличава. За възрастни максималната доза за ежедневен прием е 1600-2000 мг.

Опаковка с 50 таблетки тегретол е достъпна на препоръчителна цена от 5,95 лв.

Клонарекс (заместител на ривотрил), антелепсин

Клонарекс е друг популярен медикамент, предписван при епилепсия. Активното вещество в него, което съдейства за овладяване на пристъпите е клоназепам. Това лекарство е известно като заместител  на ривотрил. Но според пациентите действието му не може да бъде сравнено с него.

епилепсия - 11 клонарекс

За лечение на епилепсия се предписва и клонарекс, който съдържа клоназепам.

Преобладаваща част от мненията за клонарекс са негативни и са в полза на ривотрил. Пациентите се оплакват от засилване на оплаквания, общ дискомфорт, повишена отпадналост и тревожност, дължащи се на лечението със заместителя на ривотрил.

Обичайно лечението с този медикамент започва с по-малки дози, които в рамките на 2-4 седмици се увеличават до достигането на стандартната терапевтична доза.

За пациенти над 12 години тя е в количеството от 1 мг дневно. За хора в напреднала възраст тази доза се редуцира наполовина. Опаковка, съдържаща 30 таблетки, се предлага на цена от 14,90 лв.

Със същия активен компонент (клоназепам) е и лекарството антелепсин. То се предлага и в по-ниски концентрации от 0,25 мг. В тази разновидност се предписва на пациенти в кърмаческа и ранна детска възраст с оплакване от атипичен абсанс.

Дозировката зависи от точната възраст на пациента. Но във всички случаи важи препоръката дозата за деня да се приема на няколко пъти.

Пирацетам

Пирацетам спада към групата медикаменти, наречени психоаналгетици. Предлага се в разновидност таблетки по 1200 мг (препоръчителна цена 6,60 лв за 30 броя) и сашета 2400 мг (9,60 лв за опаковка с 30 пакетчета).

Предписва се на хора с епилепсия, както и на такива с чести мускулни потрепвания, дислексия и неспособност за концентрация. Част е от терапията на вертиго и мозъчносъдови патологии.

Коментираното лекарство не се отделя през черния дроб. Но за сметка на това натоворва бъбреците. Невъзможно е с него да бъдат лекувани пациенти в най-тежката форма на бъбречна недостатъчност. При бъбречни проблеми предписаната доза се редуцира според тежестта на конкретното заболяване.

Стандартната доза за ден за възрастни е 2,4 грама, което означава 2 таблетки или едно саше.

Препоръчително е пирацетам да се приема заедно с вода по време на хранене.

Сироп Конвулекс и Конвулекс хроно (капсули)

Препаратът Конвулекс под формата на сироп и капсули е друга възможна алтернатива за лечение на епилепсия. Активната съставка натриев валпроат има мощен ефект по отношение овладяване на припадъците и маниите.

Второто състояние е свързано с повишена възбуда и еуфория от страна на пациента. Често маниите се оказват начален етап на биполярни разстройства.

епилепсия - 10 конвулекс

Конвулекс за лечение на епилепсия – предлага се във вариант капсули и сироп.

Конвулекс има едно съществено предимство – може да се използва в случаите, когато е невъзможен прием на литий.

Цената, на която ще откриете капсулите от 300 мг, е 20,36 лв за опаковка от 100 хапчета. Сиропът се предлага на цена от 6,73 лв за 100 мл.

Лечение с конвулекс

Лечението с конвулекс е невъзможно при при налична анамнеза за чернодробни проблем, алергия към активния компонент и останалите съставки и при порфирия (рядко автоимунно заболяване, дължащо се на ензимни дефекти).

Коментираният препарат не се предписва и за лечение на мании при лица под 18 години.

Диабетиците, болните от лупус и хората с бъбречни проблеми, трябва да предупредят за състоянието си специалиста, предписал им конвулекс.

Дозировката на препарата се определя от специалиста. Обикновено се започва с доза от 750 мг. Стандартното количество за прием на дневна база е между 1000 и 2000 мг. Но в отделни случаи то може да бъде увеличено до 2500 мг.

Сиропът конвулекс се предписва на деца под 20 кг за овладяване на епилептичните припадъци.

Стандартната формула, по която се изчислява за тях приеманата доза е 20 мг на всеки килограм от телесното тегло. Обикновено лекарите препоръчват сутринта да се изпие половината от предписаното количество, а вечерта останалата част.

При лечение на епилепсия с конвулекс хроно капсули се започва се ежедневен прием на 500-600 мг. Следва плавно повишаване на приеманото количество до достигане на 1000-2000 мг или дори 2500 мг. Това е дозировката за възрастни.

За деца над 20 кг предписанието е следното – започва се с 250-300 мг дневно и плавно се достига до обичайната доза (между 20 и 30 мг на кг телесна маса). По лекарско предписание дозата може да се повиши до 40-45 на кг.

На малките пациенти с тегло под 20 кг се предписва начална доза от 10-15 мг на кг. Постепенно количеството й се повишава до 50 мг/кг.

Таблетките конвулекс хроно могат да бъдат приемани по време или след хранене, задължително с вода.

Странични ефекти

За съжаление, както и останалите антиепилептици, така и конвулекс дава странични ефекти. Често се наблюдават промени в показателите на кръвта при прием на препарата. Те са обратими, но в повечето случаи са сериозни и за възстановяването им е необходимо лечение.

Дисфункция на гръбначния мозък и аномалии в кръвообращението са две чести оплаквания, дължащи се обърканата кръвна картина в резултат от приема на конвулекс.

Възможно е пациентите да се оплакват още от замаяност, повишена сънливост, смущения в двигателната координация. Рядко се появяват симптоми, подобни на заболяването Паркинсон, потрепване на очите и гадене.

Често наблюдаван страничен ефект е повишаване на апетита. Възможна е и загуба на тегло или гадене. Последният негативен ефект е лесно да бъде преодолян – просто започнете да приемате медикамента след хранене, а не преди това.

Друг негатив от приема на конвулекс е свързан с негативното му отражение върху косата и кожата. Възможни са обриви и косопад. Обикновено косата започва да се възстановява след 6 месеца, като не е изключено новопоявилите се косъмчета да са къдрави.

При дамите е възможно да се появят смущения в цикъла. Но този страничен ефект се наблюдава рядко.

Рядко срещано е и оплакването от уголемяване на гърдите при мъжете в резултат от приема на конвулекс.

Изпадане в депресия и възпаление на кръвоносните съдове, протичащо с оток и зачервяване, са други два възможни негатива.

Наложително е веднага да се обърнете към лекар, ако приемът на конвулекс е довел до повръщане, замъгляване на съзнанието и смущения в двигателната координация. Тези оплаквания най-често са провокирани от повишените нива на амоняк в кръвта.

Спиране на конвулекс

Спирането на конвулекс, както и на останалите антиепилептици, е плавен процес. Това не бива да става рязко. Осъществява се по схема, предписана от специалиста. Започва се с постепенно намаляване на дозата и разреждане на приемите. Времето и точните дозировки се определят според индивидуалното състояние на пациента.

Депакин хроно

Депакин хроно е друг медикамент, подобен на конвулекс. Първият антиепилептик се предлага в разновидност таблетки от 300 и 500 мг. Точният механизъм на неговото действие не е установен с пълна точност.

Но се счита, че съдържащите се в Депакин хроно валпроева киселина и натриев валпроат блокират или поне тушират мозъчните импулси, причиняващи епилептични припадъци.

епилепсия - 09 депакин

Депакин за лечение на епилепсия – действието му е подобно като това на конвулекс.

Пациентите, на които е предписано лечение с този препарат, е необходимо редовно да проследяват дейността на панкреаса и черния дроб чрез кръвни изследвания.

Точната дозировка се определя според състоянието на пациента, неговата възраст и тегло.

За възрастни стандартно се предписва в количество от 2 до 5 таблетки (от 500 мг) или 1-3 хапчета (от 300 мг) дневно. Лекарите препоръчват по 1-2 приема на ден.

За деца предписваната доза се определя по формулата – 30 мг на всеки килограм от телесната маса на пациента. Таблетките е възможно да се разделят на части. Но не трябва да се стриват.

За съхранението на остатъка от хапчето използвайте флакона на лекарството, който е пригоден за тази цел.

Препоръчителната цена на Депакин хроно за опаковка с 30 хапчета от 500 мг е 7,18 лв, а за 100 таблетки от 300 мг – 15,19 лв.

Странични ефекти

Страничните ефекти от приема на Депакин хроно в повечето случаи са обратими. Най-често те са свързани с появата на коремни болки, гадене, повръщане, кожни обриви, отоци (появяват се най-често по краката).

Не са изключени нежелани реакции като косопад (той е преходен и косата се възстановява в рамките на 6 месеца) и покачване на теглото. Смущения в менструалния цикъл също са възможен негатив от приема на това антиепилептично лекарство.

Появата на тремор, усещането за нестабилност по време на ходене и повишена сънливост също не са изключени.

Незабавно трябва да уведомите лекуващия Ви лекар, ако при Вас се появят някои от следните оплаквания – загуба на интерес към околния свят, усилване на припадъците, мехури по кожата, повръщане, спонтанно кървене и висока температура.

Схема за спиране на депакин

Схемата за спиране на депакин е същата, както и за преустановяване приема на всички антиепилептични медикаменти.

Тя се назначава индивидуално за всеки пациент, спрямо общото му здравословно състояние. Включва постепенно намаляване на дозите и разреждане на приемите.

Приемът на депакин се преустановява плавно. Не коригирайте дозата му по собствена преценка, защото това може да доведе до повторна поява на припадъците. Това важи особено за децата.

Фенобарбитал против конвулсии. Заместител

Против конвулсии се използва и фенобарбитал. Прилага се интравенозно или интрамускулно. В първия случай дозата е между 10 и 20 мг на всеки килограм телесна маса, а във втория – около 100-200 мг.

епилепсия - 08 фенобарбитал

Фенобарботал за лечение на епилепсия – медикаментът се освобождава в продължение на седмица.

Недостатъкът на този медикамент е неговото продължително освобождаване, което е изключително неприятно за пациентите с бъбречни или чернодробни заболявания.

Действието на фенобарбитал се изразява в потискане активността на мозъчната кора и успокояване на спазмите. Но не са рядкост случаите на привикване към препарата.

Към момента вносът на това лекарство и спрян. Негови алтернативи са ривотрил. карбамазепин, депакин и гордиус.

Топамакс (Topamax)

Топамакс е още един от известните медикаменти, предписвани при епилепсия. Препоръчва се и на пациенти с мигрена.

Този антиепилептик  може да се приема като единствен медикамент при пациенти, диагностицирани с епилепсия. Както и като част от допълващата терапия при наличието на това заболяване.

Топамакс е препарат метаболизиран през бъбреците. С него трябва да се внимава в случаите на бъбречни проблеми.

Като част от допълващата терапия лекарството се приема първоначално в доза от 25-50 мг. През първите две седмици това се прави само вечер, като постепенно се увеличава дозата до достигането на 100 мг.

епилепсия - 07 топамакс

Внимавайте с топамакс, ако страдате от болни бъбреци.

При монотерапия с топамакс се започва с приема на 25 мг всяка вечер. До седмица количеството се увеличава на 50 мг. Максималната препоръчвана доза за монотерапия е 500 мг дневно.

Опаковка, съдържаща 28 таблетки топамакс от 50 мг, се предлага на препоръчителна цена от 21,40 лв.

Габитрил (Тиагабин)

Габитрил е друг медикамент, предназначен за туширане на епилептични припадъци от парциален тип (по-долу ще поясним какво означава парциална епилепсия).

Този препарат съдържа активното вещество тиагабин. Препоръчва се в дози от 30-45 мг дневно, разпределени в три приема.

Възможните нежелани реакции от приема му са същите, както и при приема на други медикаменти от групата.

Препоръчителната цена за опаковка от 50 броя 10 мг-ови таблетки е 86 лв.

Епилан-Д

Епилан-Д е друг популярен антиепилептичен медикамент. Активното вещество в него фенитоин съдейства за туширане на припадъците при епилепсия от различен тип.

Лечението се започва с приема на таблетка дневно за период от седмица. На втората седмица се приемат по две таблети, разделени в два приема. Постепенно дозата се увеличава до 3-5 таблетки (зависи от състоянието на пациента).

Опаковка със сто таблетки Епилан-Д се предлага на цена от 5-6 лв. Препаратът е наличен и вид на ампули за инжекционен разтвор.

Трилептал (Oxcarbazepin)

С ясно подчертан антиконвулсивен ефект е лекарството трилептал. Това негово действие се дължи на активното вещество оксарбазепин.

Обичайната доза трилептал е по две таблетки дневно за възрастни. Ако специалистът прецени, дозата може да бъде повишена.

епилепсия - 06 трилептал

Трилептал тушира конвулсиите при епилепсия.

За деца, навършили 6 години, дозата от този антиепилептик се равнява на 8-10 мг за всеки килограм от телесната маса.

Опаковка трилептал, съдържаща 80 филмирани таблетки, се предлага на цена от 19,58 лв.

Кепра (Keppra)

За овладяване на епилептичните припадъци се предписва и кепра – препарат, съдържащ леветирацетам.

Като част от монотерапия на епилепсия се дозира в количества между 1000 и 3000 мг дневно или 1-3 таблетки.

За кърмачета и малки деца по-подходящ е пероралният р-ор. Дозата за деня за най-малките пациенти е между 20 и 60 мг за всеки килограм телесна маса.

Керпа ще откриете на препоръчителна цена от 40 лв за опаковка с 30 хапчета вътре.

Ламиктал (Lamotrigene)

Ламиктал (съдържа ламотрижин) се предписва за блокиране сигналите до мозъка, които са отговорни за появата на епилептични припадъци. Препаратът се препоръчва за употреба от пациенти над две години.

Стандартната дозировка на дневна база е 100-400 мг. За деца между 2 и 12 години оптималната дневна доза е м/у 1 и 15 мг на всеки килограм телесна маса.

епилепсия - 05 - ламиктал

Ламиктал блокира сигналите до мозъка.

Коментираният антиепилептик се предлага във варианти от 25, 50 и 100 мг, както и в 5 мг (вариант за дъвчене). Първите три разновидности могат да се приемат погълнати с вода или предварително разтворени в нея.

Дъвчащите таблетки е добре да се приемат и с малко вода, която улеснява сдъвкването им.

Неуронтин (Neurontin, Gabapentin)

Неуронтин е още един от вариантите за лечение на епилепсия. Препаратът, помагащ за овладяване на пристъпите и на болката от неврологичен характер, съдържа веществото габапентин.

Общата доза от това лекарство, приета за един ден, не бива да надхвърля 3600 мг. Терапията се започва с минимална доза и тя плавно се повишава. Предписаната дневна доза се приема, разделена в три приема, през равни времеви интервали.

Сто таблетки от неуротонин 400 мг се предлагат на цена от около 25 лв.

Карбамазепин. Спиране

Карбамазепин е сред популярните медикаменти, предписвани при епилепсия и маниакални състояния. Едноименната активна съставка се съдържа и в куп други антиепилептични лекарства.

епилепсия - 04 - карбамазепин

За лечение на епилепсия от парциален тип често се предписва карбамазепин.

За лекарството карбамазепин трябва да се знае, че се използва за лечение на епилепсия, протичаща с парциални пристъпи (прости или комплексни). В случаите на абсанси и миоклонични гърчове този препарат не е подходящ.

Ако препаратът се използва като допълнителен компонент в назначената антиепилептична терапия, неговото включване към нея трябва да се осъществи, едва когато е постигната пълна адаптация към основния медикамент.

В началото терапията започва със 100-200 мг карбамазепин дневно и постепенно количеството се увеличава до 1600-2000 мг.

Спирането и на този антиепилептик трябва да е плавно. Но ако все пак се наложи рязко спиране, налага се защитно лечение. То се осъществява с диазепам и барбитурати.

Опаковка карбамазепин, съдържаща 5о таблетки от 200 мг, се предлага на цена от 6,20 лв.

Неуротоп и Н. Ретард (невротоп)

За различни форми на епилепсия и най-вече такива, протичащи със силно изразени маниакални усещания, се препоръчва неуротоп. Този антипилептик на основата на карбамазепин има не само мощно антиконвулсивно действие. Той действа и като антидепресант.

При епилепсия, протичаща с миоклични пристъпи и абсанси, неуротоп не би подействал.

Първоначално терапията за деца над 10 години и възрастни започва с прием на две таблетки дневно от 200 мг. Постепенно количеството на хапчетата се увеличава до достигане на дозата с терапевтичен ефект  – 600-1600 мг.

Деца до годинка трябва да приемат ежедневно разтвор на половин таблетка. За тези м/у една и пет годинки, дозата е 1-2 таблетки. За деца между 6 и 10 години количеството неуротоп, приемано на дневна база, е 2-3 таблетки (400-600 мг).

Друга разновидност е Неуротоп ретард. Карбамазепин е активната съставка и в този препарат. Той в никакъв случай не бива да се приема със сок от грейпфрут, който може да доведе до значително отслабване на ефекта му.

Стандартната препоръка за започване на лечението включва двукратен прием на количеството от 150 мг. Постепенно дозата трябва да бъде увеличена, като е най-добре това да се случва за сметка на вечерния прием. Той постепенно се намалява, а дневният се увеличава.

Оптималната поддържаща доза при епилепсия е 600 мг дневно. Ако тя се приема еднократно, най-добре е това да става вечер преди сън.

Около 10 лв е препоръчителната цена на опаковка неуротоп ретард, съдържаща 50 таблетки от 300 мг.

Най-нови лекарства за епилепсия

За лечението на епилепсия освен изброените по-горе лекарства, се предписват и някои нови препарати. Те действат на същия принцип, както и останалите лекарства. За съжаление и възможните странични ефекти от терапията с тях са сходни с тези на лекарствата от по-старо поколение.

Сред най-новите лекарства за лечение на епилепсия са тробалт (съдържа ретигабин), есликарбазепин (производно на карбамиксамидовите).

Мнения: Най-доброто лекарство за епилепсия

Безспорно фаворитът сред препаратите за лечение на епилепсия е ривотрил. Но за съжаление той вече не се внася у нас. Пациенти, които от години са на терапия с него, съобщават, че заместителите му не им действат по същия начин.

Най-много негативни мнения открихме за клонарекс. Пациенти, които го приемат като заместител на ривотрил, се оплакват от множеството негативни ефекти, свързани с употребата му. Ето какво споделят потребителите на популярен здравен форум.

Соня споделя, че за дъщеря й спасението от епилепсия дошло от комбинацията трилептал и конвулекс.

Не липсват и негативни мнения за това лекарство. Друга пациентка споделя, че благодарение на него се е сдобила с анемия и заболяване на щитовидната жлеза.

Добри мнения има и за Неуротоп ретард. Нели споделя, че от три месеца приема по таблетка дневно (1/2 сутрин и 1/2 вечер) и се чувства много добре. Припадъците при нея са изчезнали напълно. Пациентката споделя още, че в началото се чувствала много зле заради постоянното виене на свят. Но този негативен ефект изчезнал бързо.

Но да не забравяме, че епилепсията е сериозно заболяване и мненията на пациентите нямат никакво отношение при избора на медикамент за лечението на конкретния пациент.

Други добре действащи лекарства

Друго добре действащо лекарство при епилепсия е гордиус. Този медикамент съдържа габапентин. Подходящ е само при определени форми на заболяването.

Сред добре действащите антиепилептични лекарства е финлепсин. Активното вещество в него е карбамазепин. Терапията с него започва с дневни дози от 200-300 мг, които постепенно се увеличават до 600-1200 мг.

Лечение в чужбина

Голям процент от българите, на които се е наложило да се лекуват от епилепсия, са загубили вяра в нашите лекари. Но не само пациентите им тук са на мнение, че техните подходи не са правилни. Много от чуждестранните специалисти също са на това мнение.

Франция предлага ефективно и достъпно в ценово отношение лечение на това заболяване. Специалисти, които ще направят всичко за Вас, въпреки че не сте французин, може да откриете в университетската болница в Париж.

В Дюселдорф, Германия (също в университетската болница) има изключително добри невролози. Специалисти, занимаващи се с лечение на епилепсия и добри клиники има в Москва.

Диагностика и изследвания

епилепсия - 03 ЕЕГ

Диагностицирането на епилепсия става най-често чрез ЕЕГ.

За диагностициране на заболяването епилепсия е важно преди всичко да се определи първоизточника на проблема. Наред с провежданите изследвания задължително се интервюират и роднините на пациента по първа линия.

ЕЕГ

Изследването ЕЕГ, известно още като електроенцефалография, се назначава с цел установяване на всички процеси, протичащи в мозъка. Благодарение на него се фокусира зоната, създаваща проблем.

Изследването е неинвазивно. Извършва се чрез прикрепването на електроди към главата. В редки случаи за осъществяването на ЕЕГ  се налага използването на специални игли.

ЯМР

Сред задължителните изследвания за диагностициране на епилепсия е и ЯМР. Чрез този неинвазивен метод специалистът получава информация за структурата и състоянието на мозъка.

Други

Други изследвания, които се предписват с цел поставяне на диагнозата, е компютърна томография. Тя се извършва по два начина – без контрастно вещество (нативна) и с контрастно вещество.

Доплерова сонография е още един метод за поставяне на диагнозата епилепсия. Но резултатите от него в случая са достоверни, когато са извършени задължителните изследвания.

Ако е необходимо се назначава и мозъчна ангиография. Генетични и вирусологични изследвания също е възможно да се назначат, ако специалистът прецени.

Алтернативно лечение, билки, народни средства

Алтернативните лечение с билки е народни средства е добър вариант за пациентите с епилепсия. Наивно да се твърди, че тези средства са в състояние да премахнат гърчовете. Но е сигурно, че те могат да бъдат добри помощници на основните лечебни средства.

Изключително подходящ период за приложение на алтернативните методи е периодът на ремисия.

Боуен терапия

Боуен терапията е един от възможните алтернативни методи за лечение на епилепсия. В случая добре би се отразила стимулация на блуждаещия нерв. Това е най-големият черепно-мозъчен нерв.

Боуен терапевтите са на мнение, че въздействието върху този нерв дава положителни ефекти върху цялостното здравословно състояние. Стимулираният нерв кара тялото само да произвежда лекарствените вещества, от които се нуждае.

Повече за боуен терапията може да научите от материала ни, посветен на тази тема – ТУК!

Момина сълза

Нежната, но и лечебна момината сълза е известна сред билкарите като средство, разреждащо значително епилептичните пристъпи. Ефективното лекарство, което ще Ви предложим да опитате, съдържа следните съставки:

 • изсушени цветове от момина сълза – 15 гр
 • божур и дилянка корени – по 40 гр от всеки лек
 • 50 грама хмелови шишарки

От тази смес е необходимо да вземете само две лъжици. Количеството залейте с половин литър вода и сложете на котлона. Оставете го там няколко минутки, след като заври.

От прецедената антиепилептична течност пийте 3х80 мл преди консумацията на храна.

Още за нежната и лековита момина сълза – ТУК!

Шведска горчивка

Уникалната шведска горчивка на великата лечителка Мария Требен предлага спасение и от кошмарната епилепсия.

Но в никакъв случай този лек не бива да бъде приеман, докато трае медикаментозното лечение. В шведската горчивка се съдържа алкохол и тя в никакъв случай не бива да се приема паралелно с антиепилептици.

В периодите на ремисия, когато не приемате лекарства,  е възможно да помогнете на тялото си да се справи с епилепсията, приемайки по лъжичка дневно от чудния еликсир.

Още за вълшебната шведска горчивка научете от материала ни, посветен на нея – ТУК!

Маточина

Билката маточина е известна с успокояващите си свойства. В действителност чаша чай от нея, изпит преди сън, би Ви помогнал да заспите по-бързо и да Ви осигури пълноценен сън.

Но специалистите са категорични, че епилептиците могат да посегнат към този лек, единствено след позволението на невролога. Той е запознат най-добре със състоянието на пациента и може да прецени как би му повлияла успокояващата маточина.

Мащерка

Мащерката също спада към билките, известни с успокояващите си свойства. Ако страдате от епилепсия, лек от уханната трева ще повлияе положително на състоянието Ви.

Пригответе го от чаена лъжичка бабина душица (така наричат мащерката). Запарете я за половин час в 250 мл вода, която предварително е била оставена да заври на котлона.

На ден приемайте по две чаени чаши от прецедената течност. След три седмици прекъснете терапията за 10 дни, след което отново я възобновете.

Рецепта на Мермерски с орехи и мед

Професор Мермерски също предлага лек за хората, страдащи от мъчителната епилепсия. Неговото предложение включва равни количества счукани орехи и чист пчелен мед. В оригиналната рецепта са посочени пропорции от двата компонента от 60 грама.

Три пъти дневно половин час преди приема на храна, приемайте от приготвения лек по супена лъжица.

Рецепта с тютюневи листа

За облекчаване на болките от парализа и конвулсии опитайте ефективен лек с тютюневи листа. За да го приготвите са Ви необходими пет грама от тях. Залейте ги с чаша вряла вода.

Оставете ги да се киснат в продължение на десет минути, след което прецедете течността през тензух.

От нея приемайте по чаена лъжичка 3-4 пъти дневно преди консумацията на храна.

Валериана

С мощен антиконвулсивен ефект е и познатата ни с успокояващите си свойства билка валериана.

Предлагаме един от възможните варианти за лечение на епилепсия, който включва следните билки в равни количества – цветове лайка и невен, корен валериана, плодове арония и шипка.

От общата смес използвайте една супена лъжица. Това количество от билките настоявайте за 20 минути в чаша вряща вода. Прецедете и приемайте от течността три пъти дневно по половин чаша.

Лавандула

Известната с успокояващите си свойства лавандула е още едно от работещите природни средства при епилепсия. Чаена лъжичка от цветовете на билката сложете в чаша вряла вода. Тази течност настоявайте половин час, след което я прецедете. Приемайте от нея по 1/3 три пъти преди хранене.

Друга лечебна комбинация включва по лъжица от следните лековити растения – лавандула (цветове), иглика (лист и цвят), лист мента и корен валериана. Смесете съставките добре и от получената смес вземете една лъжица.

Количеството прибавете към 600 мл вряща вода. Настоявайте половин час и филтрирайте течността. От нея трябва да се приема трикратно по една чаша.

Кимион

Чай от кимион е друг ефективен лек за овладяване на епилептичните пристъпи. На ден е необходимо да изпивате общо по 400-500 мл от него. Задължително е да осъществявате приемите половин час преди консумацията на храна.

Чаят пригответе като запарите половин лъжичка от семенцата в 200 мл вряща вода. След 20 минути процесът на запарване приключва и тогава е необходимо да прецедите течността.

Фолиева киселина

При лечението на епилепсия допълнителният прием на фолиева киселина е задължителен по куп причини.

Антиепилептиците намаляват концентрациите на фолиева киселина. От друга страна, приемана заедно с тях, тя може да усили действието им.

Коментираният витамин е важен за пациентите и поради още една причина. Недостигът му води до увеличаване честотата и интензитета на мъчителните епилептични пристъпи.

Подробно за незаменимата фолиева киселина, четете ТУК!

Причини за епилепсия

За появата на епилепсия няма обща причина. Едва в 30% от случаите на това заболяване се определя точната причина, довела до неговото възникване. В останалите 70% причините остават неизяснени.

Най-честата причина за развитието на тази неврологична патология, се оказва наследствената предразположеност. Възможно е заболяването да се окаже наследство от далечни роднини. В останалите случаи причина за епилепсия може да потърсим в следните заболявания, фактори и състояния:

 • удар в главата, довел до черепно-мозъчна травма
 • прекаран инсулт
 • наличието на мозъчен тумор
 • структурни изменения в мозъка – малформация
 • проблем при раждането – продължителна липса на кислород, известна като хипоксия
 • продължителен прием на антипсихотици и антидепресанти (епилепсията се проявява като негативен ефект от приема на тези медиакменти
 • зависимост към психотропни вещества и алкохол
 • наличието на мозъчен абсцес

Видове епилепсия и лечение

Фоточувствителна епилепсия

При фоточувствителна епилепсия пристъпът е провокиран от светлинен дразнител – екран на телевизор, компютър, слънчева светлина, фойерверки, светлина от камери и други подобни.

епилепсия - 02 фоточувствителна

За фоточувствителната епилепсия няма лечение.

Този вид епилепсия също протича с припадъци. По време на пристъп пациентът прехапва езика си, крайниците му се стягат и той губи съзнание за кратко. Типичен симптом е и загубата на контрол върху дейността на пикочния мехур.

За съжаление за този вид епилепсия не съществува лечение. Пациентите трябва да намалят контакта си със стимулите, които я провокират. Съвременните лекарства спомагат за намаляване честотата на пристъпите.

Епилепсия без припадъци

Кошмарната епилепсия може да протече и без припадъци. Това заболяване е известно като малки припадъци или неуточнена епилепсия. Протича с промяна в съзнанието, която продължава за кратък период от време.

Липсва ответна реакция на пациента. Възможно е да се наблюдава потрепване на очните мускули и тези на дъвкателната мускулатура.

За успешното лечение на епилепсия без припадъци е важно да се подбере точният епилептичен медикамент.

Най-добре в случая действа монотерапията, която започва с прием на малко количество от лекарството и след постигане на терапевтичен ефект, неговото количество постепенно се намалява.

Парциална епилепсия

Парциална епилепсия е друга разновидност на заболяването. Типично за нея е, че се проявява заради пространствено ограничено огнище. Тя се дели условно на 3 подвида:

 • парциална проста епилепсия – пристъпът не е свързан със загуба на съзнание
 • парциална комплексна – налице е нарушение на съзнанието, което настъпва в началото или по време на развитието на пристъпа
 • парциална вторично генерализирана – появяват се вторични пристъпи

При лечението на парциална епилепсия се използват медикаменти, които разрушават гама-аминомаслената киселина, която се произвежда от нервните клетки. Подходящи за целта са депакин хроно, фенобарбитал, карбамазепин, тегретол, конвулекс и финлепсин.

Други видове

Друга класификация на видовете епилепсия може да се направи според тяхната етиология:

 • идиопатична епилепсия – протича без лезии; възникването й се свързва с наследствени фактори
 • критпогенна – етиология й е неясна, но в крайна сметка се оказва симптоматична
 • симптоматична – протича с наличието на мозъчни лезии; възможно е причините за нея да са две (наследствена+неврологична предиспозиция)

Кетогенна диета. Коя епилепсия лекува?

При лечението на епилепсия се препоръчва и периодичното спазване на диета. Известна е така наречената кетогенна диета.

Тя включва консумацията на храни, в които не се съдържат въглехидрати. По този начин метаболитните процеси се променят. Без въглехидрати, тялото се насочва към натрупаните в него мазнини и започва да ги изразходва активно.

Интензивното топене на мазнини „лъже“ и мозъка. До него достигат измамни сигнали за глад. В резултат от това настъпват положителни за епилептиците промени в мозъчните неврони.

епилепсия - 01 кетогенна диета

Кетогенната диета при епилепсия „лъже“ мозъка чрез изключване на въглехидратните храни.

След пълно изразходване на мазнините от тялото, започва активно производство на кетогени. Те се използват като основен енергиен източник и заместват напълно внасяната чрез въглехидратите глюкоза. На тях се дължат и положителните промени в мозъка.

Кетогенната диета е изключително благоприятна за пациенти с епилепсия, която протича с гърчове.

Още информация за тежката диагноза епилепсия може да получите, използвайки наименованията на заболяването на най-популярните чужди езици. На английски език: Epilepsy. На немски: Epilepsie. На испански език: Epilepsia. На турски: Epilepsi. На гръцки: Επιληψία. На руски език Эпилепсия.

Надяваме се, че този материал е бил от ползва за Вас. Споделете го в социалните мрежи, за да научат повече хора за симптомите и лечението на това заболяване.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Тежката диагноза епилепсия: симптоми, причини, първа помощ и лечение
4.6 (92%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *