Ad Clicks : Ad Views :

Болки в стомаха: какво означават и какво да правим (първа помощ и топ лекове)

/
/
/
178 Views

Първа помощ при болки в стомаха. Какво се пие? Симптоми и болести. Билки за киселини, гастрит, язва, рефлукс и др. Лекарства (хапчета), които действат.

Още в текста: 🝭 Изследвания. 🝭 Болки в стомаха след хранене. 🝭 Силни и остри болки. 🝭 Тежест. 🝭 Нервен или раздразнен (възпален) стомах. 🝭 Кой чай за стомах е добър?

Първа помощ. Бързи билки за стомах 

Болки в стомаха – това оплакване е познато на всеки. Няма човек, който да не е изпитал подобна болка.
Когато коремът ни заболи силно, сякаш и мислите ни блокират. Мислим само за болката, обзети сме напълно от нея. В такъв случай бързаме да посегнем към болкоуспокояващите медикаменти.
Но те не са средство за първа помощ и единствено биха затруднили диагностицирането в случай, че се наложи да потърсите спешна медицинска помощ.

Като средство за първа помощ може да разчитате на бързите билки за стомах. Лидер в това отношение е любимата ни мента. Не е за пренебрегване уханната лайка и успокояващата лавандула. По-долу ще Ви запознаем с начините на тяхното приложение.

Опитайте и с топъл компрес на корема. Обикновено топлината успокоява болките от този тип.

Ако болката е изключително силна, не губете време. Възможно е причината за нея да е апендицит или перитонит.(Подробно за лечението на болки в корема – топ методи и средства)

Какви могат да бъдат болките и към кои болести сочат + лечение 

Неприятните болки в стомаха не са независимо заболяване. Те винаги се разглеждат от специалистите като клиничен симптом. И като такъв е важно да се определят причините за неговото възникване, за да се назначи адекватно лечение.

Важно в случая е да се определят не само съпътстващите симптоми, но и точната локация на болковия симптом.

За изясняване естеството на патологията значение има и точният момент, в който възниква болката – преди или след хранене. Продължителността на болковия синдром също е важен показател за определяне причините за неговото възникване.

Ще се спрем на отделните клинични проявления на симптома болки в стомаха. Ще споделим и общите насоки за лечение във всеки един от тези случаи. Но запомнете, че тази информация в никакъв случай не би могла да измести консултацията със специалист. Не забравяйте, че той е този, който може да постави диагноза и да предпише лечение.

Задължително прочетете и този материал, посветен на алтернативните и официално методи за лечение на болки в стомаха – ТУК!

Болки в стомаха, гадене, подут корем, газове (метеоризъм) и повръщане: Гастрит, възпаление на стомаха 

Сред  най-честите виновници за поява на болки в стомаха е заболяването гастрит. Най-общо казано то представлява възпаление на лигавицата на стомаха. Възпалителният процес, разбира се, е съпроводен с болка.

Често заболяването е причинено от инфекция. В случая бактерията хеликибактер пилори действа като начален дразнител. За гастрита няма възрастови граници.

болки в стомаха 02 гастрит
Болки в стомаха – един от възможните симптоми на гастрит.

На фона на остър гастрит пациентът се оплаква от най-силна болка. Когато заболяването придобие хроничен характер, стомашната лигавица атрофира.

Болката в стомаха е водещото оплакване при гастрит. Тя може да бъде постоянна. Както и пароксизмална. Появата й най-често е обвързана с приема на храна. Пациентът се оплаква от най-силна стомашна болка, когато е гладен. Или непосредствено след като е консумирал храна.

Към допълнителната симптоматика на заболяването се включват още гадене, повръщане, киселини в стомаха, метеоризъм, появата на киселини и промяна в цвета на изпражненията. (Още за оплакването подут корем – причини, заболявания и лечения)

Задължително прочетете и този материал за лечение на метеоризъм (газове)

Лечението на гастрит се осъществява най-вече с медикаменти от групата на антиацидите, инхибиторите на протонна помпа и антихистаминови блокери. Възможно е към него да се добави и антибиотичен медикамент. Но това се случва единствено, когато причината за патологията е инфекция.

Наред с това пациентът трябва да се откаже от пържената и пикантната храна. Както и да се въздържа от консумация на алкохол, прекалено топли или прекалено горещи храни. Тютюнът също вреди и усложнява състоянието.

От този материал може да се запознаете подробно със симптоматиката на мъчителния гастрит.

Болки в стомаха и гърба: Рак на стомаха, гинекологични и бъбречни заболявания

Болки в стомаха и гърба се две оплаквания, които понякога вървят заедно, колкото и странно да Ви се струва това. При мъжете оплакването говори за болна простата, а при дамите за гинекологичен проблем. Наличието на двата симптома може да се дължи и на бъбречно заболяване.

Друга възможна причина е започнал онкологичен процес. Първоначално ракът на стомаха се развива без симптоми. Когато е предшестван от стомашна язва, бързо се появяват метастази.

Може да се дължи и на полипи. Но невинаги те се трансформират в злокачествени образувания. За появяват на туморни изменения в стомаха вина може да има и бактерията хеликобактер пилори. Но това се случва при продължителния й престой в тялото.

Лекарите често бъркат симптомите на рак на стомаха с гастрит и съответно предписват лечение на второто заболяване. Сред скритите симптоми на онкологичното заболяване са обща отпадналост, депресия, намалена трудоспособност, усещане за пълен стомах дори и след консумация на малко количество храна. Рядко пациентът се оплаква от повръщане.

болки в стомаха 03 и гърба
Болки в стомаха и гърба – причината може да е рак.

Възможно е апетитът да изчезне и болният да започне да изпитва пълна апатия към храната. При напредване на раковото заболяване, болният се оплаква не само от коремни болки. Болковият синдром се премества и в долната част на гърба.

На този етап се проявяват и оплаквания като запек, диария, повръщане, подуване на корема и задържане на течности в него. Перитонит и повишена температура са възможни при спукване на тумора.

Основен лечебен метод на това коварно заболяване е операцията. Но само тя е недостатъчна. Комбинира се с химио- и лъчетерапия.

Не забравяйте, че болките в стомаха и гърба са достатъчно основание за провеждането на обстоен преглед на всички органи от тракта. Навременната диагностика може да спаси живота Ви.

В стомаха и около пъпа: Камъни в жлъчката

Често болката в стомаха се усеща от пациента локализирана около пъпа. В такъв случай вероятно става въпрос за камъни в жлъчката. Пациентът се оплаква от болка, която се проявява след хранене.

В случая освен жлъчни камъни, често се оказва, че са налични и други съпътстващи стомашни заболявания като язва на стомаха и дванадесетопръстника.

болки в стомаха 04 камъни в жлъчката
При болки в стомаха, локализирани около пъпа, вероятно става въпрос за камъни в жлъчката.

Камъни в жлъчката се лекуват чрез операция. Съществуват и съвременни щадящи методи за осъществяване на манипулацията, например чрез използването на уред, наречен лапароскоп.

Болки и в стомаха и около пъпа могат да се появят и след консумация на мазни или тежки храни. До няколко часа оплакването отшумява и пациентът напълно забравя за него.

Болки в горната част на стомаха при панкреатит 

Когато болките са локализирани в горната част на стомаха, съмненията трябва да са насочени към заболяването панкреатит. Панкреасът е жлеза, която активно участва в храносмилателните процеси. Тя е разположена в непосредствена близост до горната част на стомаха.

Панкреатитът се свързва с възпаление на жлезата, което възниква на фона на активиране на произвежданите от нея ензими. В този случай активацията на въпросните ензими се оказва пагубна за жлезата.

Острата форма на панкреатит е свързана с внезапно възникваща болка. За хроничната форма е типична силно изразената болка, която възпрепятства храносмилателните процеси.

В случая пациентът отслабва рязко. Болката се проявява под формата на пристъпи. Възможно е тя да бъде съпътствана от висока температура, гадене и повръщане.

Лечението на панкреатит зависи от формата, в която протича заболяването – остра или хронична. В първия случай се налага болничен престой. На пациента се вливат разтвори, съдържащи соли и глюкоза. Предписват се антибиотици, както и медикаменти за успокояване на болката.

болки в стомаха 05 панкреатит
Болки в горната част на стомаха най-често сигнализират за панкреатит.

Лечението на хроничната форма на заболяването се основа преди всичко на диетичното хранене, което предполага изключване от менюто на мазни и пикантни храни. Възможно е да се предпишат и медикаменти за успокояване на болката. Приемът на препарати с ензимни ферменти е задължителен (панкреатин, мезим форте).

Още един полезен материал за болки в стомаха може да прочетете – ТУК!

Болки в стомаха и киселини при рефлукс (ГЕРБ) 

Заболяването рефлукс, известно още като ГЕРБ (гастроезофагаелен рефлукс), засяга пръстена, намиращ се между стомаха и хранопровода. Оплакванията се дължат на неговото разхлабване. В резултат от това храната се връща от стомаха в хранопровода.

Усещането е изключително неприятно за пациента. Той се оплаква освен от болки в стомаха и от изгарящи киселини. Оплакването е най-ясно изразено след консумацията на храна. Някои пациенти се подобряват от продължителен престой на тялото в изправено положение или от прием на сода.

Лечението на рефлукс протича в няколко аспекта. Първият аспект включва коренна промяна не само на начина на хранене, но и начина на живот.

Вторият аспект включва прием на подходящите медикаменти – протонни инхибитори, Н2 блокери, пропулсивни препарати (молитум, деган и други подобни).

болки в стомаха 06 рефлукс
Между болки в стомаха и рефлукс също има връзка.

Лечебната схема, която дава най-бърз ефект, включва медикаменти от три групи: Нексиум+Молитум (може и Деган)+антиацидно лекарство (Алмагел или Антиацид).

Подробно за заболяването рефлукс – причини, симптоми и лечение, четете в подробния ни материал, посветен на темата – ТУК!

Болки в стомаха след хранене: Пептична язва на стомаха

Болки в стомаха след хранене могат да се дължат не само на преяждане и на злоупотреба с трудно смилаеми храни. Често зад това оплакване стои заболяването пептична язва на стомаха.

Патогенезата на това заболяване се свърза с потискане на защитните механизми на тялото. Това може да е обусловено от силен стрес, заболяване или прием на лекарства.

Пептичната язва често протича на фона на гастрит или ендокринни заболявания. В резултат от това се нарушават процесите, свързани със синтеза на слузта, която покрива и защитава стомашните стени.

Освен силни болки в стомаха след хранене, пептичната язва протича и със следните оплаквания – гадене и повръщане непосредствено след храна, спад в апетита и намаляване на теглото.

Болковият синдром се проявява почти веднага след хранене. Обикновено това се случва в рамките на час и половина след прием на храна.

Заболяването често има и сезонен характер. Най-често и най-мъчителни са атаките през пролетния и есенния сезон. При изостряне на проблема, което често води до кървене, се налага пациентът незабавно да потърси медицинска помощ.

В повечето случаи протичащите неблагоприятни процеси в стомаха са обратими.

болки в стомаха 07 язва
При язва болки в стомаха обикновено се появяват след хранене.

Успешно лечение на пептична язва се осъществява с медикаментите, отнасящи се към групата на инхибиторите на протонна помпа. Когато причината за заболяването е бактерията хеликобактер пилори, към терапията се включва и антибиотичен медикамент. Лечението в случая продължава две седмици.

Парене в стомаха. Раздразнен стомах, нервен

Парене в стомаха е често срещано оплакване, причините за което са разнообразни. Най-често те са свързани със заболяване на храносмилателния тракт от рода на гастрит или язва. Но паренето в стомаха може да е провокирано от сърдечен, бъбречен, респираторен и дори кожен проблем.

За раздразнения стомах също може да има много причини. Понятието нервен стомах в медицината е известно като функционална диспепсия. Твърди се, че основната причина за появата на това оплакване е повишеното нервно напрежение.

Но тъй като официалната медицина не признава това становище, механизмите за възникване на функционална диспепсия не са категорично определени.

болки в стомаха 08 нервен стомах
Нервен стомах или функционална диспепсия – още една причина за болки в стомаха.

За успешното овладяване на тази патология трябва преди всичко да промените стила си на живот. Постарайте се да избягвате стреса и се хранете здравословно.

От лекарствата добри варианти за инхибиторите на протонна помпа и Н2 анатагонистите. Но те не бива да се приемат безразборно.

Болки в стомаха при дете

Болки в стомаха са сред топ оплакванията на децата. Но при тях е най-трудно да се определи каква е причината за проблема. Детето може да се оплаква от коремна болка заради запек или диария.

Възможно е причината за дискомфорта, който изпитва малчуганът да се дължи на хранителна алергия. Оплакването се появява непосредствено след консумация на алергизиращата храна.

болки в стомаха 09 деца дете
Болки в стомаха при дете – родителите трябва да наблюдават детето внимателно.

Обилното хранене е друга възможна причина за оплакването от болки в стомаха при децата. Интоксикацията на тялото (прием на развалена храна, силно лекарство или нехранителен продукт) не е изключено да са в основата на проблема.

Физическото натоварване в градината или училището също стават причина за появата на коремни болки при малките пациенти.

Не забравяйте, че емоционалните преживявания на детето и стресът отключват коремни болки.

Не е изключено те да са провокирани от апендицит. Тревожни симптоми са следните оплаквания:

  • висока температура
  • повръщане, което продължава повече от денонощие
  • болезнени обриви
  • появата на кръв в урината или в изпражненията

При появата на тези симптоми се обърнете незабавно към лекар.

Като цяло при болки в корема при деца не бива да се дават самоцелно лекарства. Важно в този момент е да не насилвате детето да се храни. Предложете му по-лека храна като варен ориз, чай и препечени филийки.

Други възможни болести

Друго възможно заболяване, протичащо с болки в стомаха, е дуоденитът. То представлява възпаление на лигавицата на дванадесетопръстника. Протича с появата на коремни болки след прием на храна. Развива се на фона на язва или гастрит.

Когато патологията се дължи на инфекция, болката се появява на празен стомах или 1-2 часа след прием на храна. Повръщане, гадене и подуване на корема са други оплаквания, допълващи клиничната картина. Симптомите на дуоденит често се бъркат с тези на жлъчните заболявания.

болки в стомаха 010 дуоденит
Заболяването дуоденит също може да е причина за болки в стомаха.

Лечението на това заболяване протича с болнична обстановка. Необходимо е да се направят корекции и в режима на пациента – да се избягват тежки, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Бактерии (ешерихия коли, хеликобактер пилори), токсини и гъбични дрожди са други възможно провокатори на стомашната болка.

Необходими изследвания

За поставяне на точната диагноза при наличието на оплакване от стомашни болки се назначава поредица от изследвания. Но преди това лекарят провежда подробно интервю с пациента, при което вторият споделя подробно какви са оплакванията му.

Прегледът включва още палпиране на корема, преглед със слушалки, измерване на кръвно налягане и сърдечен пулс.

Назначават се пълни кръвни изследвания. Прави се анализ на урината и изпражненията.

болки в стомаха 011 гастроскопия
Гастроскопия – основен метод за диагностика на стомашни проблеми.

Методът езофагогастродуоденоскопия, известен като горна ендоскопия, се назначава с цел установяване реалното състояние на лигавицата на горната част от тракта (стомах, хранопровод, дванадесетопръстник и началото на хранопровода). Извършва се чрез ендоскоп, снабден с камера.

Други методи, използвани за диагностика, са ултразвуково изследване на коремната кухина, лапароскопия и контрастна радиография.

Лекарства за болки в стомаха 

При болки в стомаха се назначават лекарства според причината за възникване на проблема и най-вече според основното заболяване. Най-често проблемът, който трябва да се овладее, е стомашната киселинност.

В медицинската практика са известни две лечебни схеми за прием на лекарства, регулиращи стомашната киселинност. Едната схема е свързана с увеличаващ режим – започва се с ниски терапевтични дози на назначените лекарства, които постепенно се увеличават.

Втората схема е известна като намаляваща – започва се с високи терапевтични дози, които след постигане на афект се намаляват постепенно.

Още за лечението на болки в стомаха, четете в ТОЗИ ПОЛЕЗЕН МАТЕРИАЛ!

Гастроксин

В борбата с различни храносмилателни проблеми с успех се използва тинктурата Гастроксин. Формулата на тази хранителна добавка, съдържаща клетъчни ензими, е разработена от д-р Хлебаров.

Точно концентрираните билкови извлеци в нея са идеална алтернатива за забързания човек, който няма време да приготвя лечебни билкови отвари. Необходимо е само препоръчваното количество капки да се разтвори в 50 мл и течността да се погълне.

Формулата за определяне на капките, необходими за прием на дневна база, се изчислява спрямо телесното тегло. Просто умножете килограмите си по две. Получената число показва броят капки Гастроксин, което трябва да приемете за един ден.

Производителят съветва това количество да се раздели на 2-3 приема.

болки в стомаха 012 гастроксин
Гастроксин – един от ефективните препарати при болки в стомаха.

Ефективността на формулата се дължи на билковите извлеци в състава й – мента, кориандър, жълт кантарион и невен.

Цената на флакон от 100 мл Гастроксин е около 55 лв.

Инхибитори на протонна помпа: Омепразол. Нексиум. Нексопрал

Лечението на храносмилателни проблеми протича задължително с медикаменти, наречени инхибитори на протонна помпа. Тяхната роля е в предпазване на стомашните  стени от развитието на ерозивни процеси.

В това число и от развитието на язва. Действието им се изразява още в намаляване на количеството произвеждана солна киселина като това не повлиява негативно на нормалното протичане на биохимичните процеси в стомаха.

Към тях спадат препаратите омепразол и нексиум.

Омепразол се приема при болки в стомаха, свързани с язва, повишено отделяне на киселини и ГЕРБ. За лечение на язва този продукт се предписва в количества от 20 мг дневно за период от 2-4 седмици.

Повишената стомашна киселинност се регулира с еднократен ежедневен прием на 60 мг омепразол. Опаковка с 28 капсули ще откриете на цена от 12 лв.

болки в стомаха 013 нексиум омепразол
Нексиум и Омепразол – често предписваните препарати при болки в стомаха.

Нексиум е препарат със същото действие. Активният компонент в него е езомепразол. Стандартно се предписва в период от 40 мг дневно за период от 4-8 седмици. В ценово отношение нексиум е по-неизгоден от омепразол. Цената на опаковка с 12 табетки от първия медикамент е 11,98 лв.

Нексопрал е още един препарат, съдържащ езомепразол. Предписва се за лечение на язви и рефлукс. Стандартно се дозира по 1-2 таблетки дневно. Опаковка с 14 таблетки е достъпна в аптеките на цена 7,55 лв.

Газогонни: Еспумизан и Дегазин

При оплакване от болки в стомаха се предписват и газогонни медикаменти. Тяхната цел е да редуцират отделянето на газове и образуването на пяна в стомаха, която води до неприятните усещания.

Активният компонент, който постига това, е симетикон. Сред най-често предписваните симетиконови препарати са Еспумизан и Дегазин.

Еспумизан е един най-популярните препарати, предписван при болки в стомаха. Той премахва усещането за подуване и тежест, редуцирайки образуването на пяна, която е отговорна за появата на газове.

Препаратът се приема и преди образна диагностика на коремните органи с цел по-ясно изобразяване на измененията. За цел в деня преди образната диагностика се приемат трикратно по 2 капсули. В деня на изследването се приемат отново две капсули.

Стандартно еспумизан се препоръчва в доза от две капсули, която се приема по 3-4 пъти на ден. Опаковка, съдържаща 25 капсули от този препарат, се предлага на цена от 3,75 лв.

болки в стомаха 014 еспумизан дегазин
Еспумизан и Дегазин имат газогонен ефект и се предписват при болки в стомаха.

Същото действие има и Дегазин, който освен за успокояване на стомашните болки се препоръчва и преди диагностика на храносмилателния тракт. С чаша вода се приемат по 1-2 капсули от препарата след основните хранения.

Продуктът е достъпен във вариант капсули и таблетки за смучене. Цената на опаковка от първата разновидност е 14 лв (за 32 таблетки), а  на 20 таблетки от втория вид – 15 лв.

Ензимни препарати:  Мезим форте и Панкреатин

Ензимни препарати се препоръчват при болки в стомаха, причинени от лошо храносмилане. Тези лекарства е добре да се приемат след обилно хранене. Те съдействат за по-доброто храносмилане, компенсирайки недостатъчната панкреасна активност.

Показания за приема им са болки и тежест в стомаха, появяващи се след обилно похапване. В случая става въпрос за болка, локализирана в горната част на стомаха и по-специално в горния ляв квадрант.

болки в стомаха 016 мезим форте панкреатин
Мезим Форте и Панкреатин помагат при болки в стомаха благодарение на ензимите в състава им.

Сред популярните препарати от този вид са Мезим Форте и Панкреатин. Те съдържат ензими, добити от свински панкреас, известни като панкреатин. Употребата им се препоръчва не само при намалена, но и при напълно липсваща панкреасна активност.

От Мезим Форте се приемат между 2 и 4 таблетки дневно по време на хранене. Препоръчителната цена, на която може да закупите опаковка с 10 таблетки, е 4,20 лв.

Таблетките панкреатин са с предимство по отношение на цената. Опаковка с 15 броя от тях струва 2,50 лв.

От тях е необходимо да се приемат по 1 или 2 таблетки по време на хранене или непосредствено след това. Максималното количество таблетки панкреатин, което може да бъде прието за ден, възлиза на 4 броя.

Други препарати със същото действие са Креон и Ензи мил.

Антиациди: Антиацид. Алмагел

Друга голяма лекарствена група, която се включва при лечението на болки в стомаха, са препаратите, наречени антиациди. Те са подходящи в случаите, когато болката се дължи на недохранване и производството на повишено количество киселини.

При подобно ситуация болката е остра и спастична. Локализирана е в горната коремна област.

Най-достъпен в ценово отношение е препаратът Антиацид, който се предлага под формата на таблетки. Опаковка с 15 броя от тях струва само 0,83 лв. Препаратът действа добре за овладяване на инцидентни състояния.

Но както и останалите продукти от групата, има един основен недостатък – не може да се приема продължително време. В противен случай води до свръх производство на солна киселина. Както и до натрупване на магнезиеви и алуминиеви соли. Тези две съединения са основен компонент в състава на антиацидните лекарства.

Лекарството Алмагел действа на същия принцип. То представлява комбинация от неразтворими магнезиеви и алуминиеви соли под формата на гел, които не се резобират от червата. Те постъпват в червата в малки количества.

болки в стомаха 017 антиацид алмагел
Антаицид и Алмагел помагат при болки в стомаха заради способността си да неутрализират стомашната киселина.

Стандартната доза за прием от гела е 1-2 мерителни лъжички (количеството се равнява на 5-10 мл). При необходимост то може да се увеличи до 15 мл. Приемите на дневна база трябва да са общо 3-4.

Опаковка, съдържаща 170 от въпросния лечебен гел, се предлага на цена от 4,50 лв.

Антагонисти на хистаминови Н2 рецептори: Ранитидин. Фамотидин

Препаратите, наречени антагонисти на хистаминови рецептори, също намират приложение при лечение на болки в стомаха. Тяхното действие се изразява в блокиране производството на солна киселина.

Те постигат това, въздействайки върху специфични рецептори (хистаминови Н2 рецептори), намиращи се в стомаха. Ще се спрем на два от препаратите от този вид, които са най-популярни.

Ранитидин е една от тези разновидности. Лекарството съдържа ранитидинов хидрохлорид, който потиска производството на солна киселина. Препаратът е подходящ за лечение на язва и рефлукс. Неподходящ е за лица под 8 години, както и за бременни и кърмещи пациентки.

Обичайно се предписва в дозировката от 2-4 мг на килограм телесна маса. За един ден не трябва да се приемат повече от 300 мг Ранитидин.

Опаковка, съдържаща 30 хапчета, е достъпна във всяка аптека на цена от 6,48 лв.

Със същия принцип на действие е и лекарството фамотидин. То съдържа активното вещество фамотидин. Паралелният прием на препарата с храна е оптимален вариант, тъй като хранителните ензими насърчават ефективното усвояване на активния компонент.

болки в стомаха 018 ранитидин фамотидин
Ранитидин и Фамотидин – още два препарати предписвани при заболявания, протичащи с болки в стомаха.

Известно е, че коментираното лекарство повлиява негативно на усвояването на противогъбичния препарат кетоконазол. В случай, че се налага да приемате паралелно и двата медикамента, добре е между приемите им да има двучасов интервал.

При болки в стомаха, провокирани от язвени заболявания, фамотидин се препоръчва в доза от 40 мг. Посоченото количество е добре да се приеме с вечерното хранене.

Опаковка, съдържаща 30 таблетки фамотидин, ще откриете във всяка аптека на препоръчителна цена от 2,93 лв.

Гастропротектори: Вентер

Вентер спада към групата на медикаментите с гастропротективно действие. Техният ефект се изразява не само в защита на увредената лигавица, но и в неутрализация на активността на пепсина, стомашните и жлъчните сокове.

Коментираният препарат съдържа активното вещество сукралфат , което се използва за лечение на всякакви видове язви.

болки в стомаха 019 вентер
Вентер при болки в стомаха успокоява и защитава деликатната лигавица.

Стандартно се препоръчва прием на таблетка преди всяко основно хранене. Преди сън се приема 4 таблетка. Лечебната схема се изпълнява за период от 4-6 седмици, но не по-дълго от 12 седмици.

Опаковка Вентер с 5о таблетки в нея ще откриете в аптеките на цена от 12 лв.

Пробиотик за стомах. Линекс. ProCombo

Така наречените пробиотици са задължителни при лечението на стомашни заболявания. Често неприятните болки в стомаха са провокирани от дисбаланс на бактериите в стомашния тракт.

Всеизвестен факт е, че храносмилателната ни система е обитава от добри и лоши бактерии. Когато вторите вземат превес над първите, стомашният дискомфорт е само едно от причинените неудобства. Тогава на помощ идват пробиотичните добавки.

Сред популярните препарати от тази група е Линекс. Добавката съдържа лактобацилус и бифидубактериум. Колонията е съставена от живи лиофилизирани бактерии, които заедно с инулин съдейства за укрепване на стомашно-чревния тракт.

Препаратът се предлага в разновидност форте и гастро. И двата варианта могат да се приемат при стомашен дискомфорт, но вторият е по-подходящ за целта.

За възрастни пациенти се препоръчва ежедневен прием на 1-3 капсули линекс. За тези, които са на възраст 2-12 години, количеството е 1-2 капсули. На кърмачета се дава съдържанието от една капсула (тя се отваря и се разтваря във вода или друга течност).

болки в стомаха 0120 линекс прокомбо
При болки в стомаха не подценявайте приема на пробиотици.

Когато добавката се приема заедно с антибиотичен медикамент, добре е между приемите на двата препарата да има интервал от 2 часа. Опаковка, съдържаща 14 капсули линекс форте, струва 12,60 лв, а линекс гастро 12,50 лв (цената е за опаковка от 16 капсули).

Добър вариант е и добавката Прокомбо (ProCombo), която представлява смес от пробиотик и пребиотик. Тя доставя на чревния тракт живи бактерии на лактобацилус ацидофилус. В комбинация с пребиотик, тази бактерия гарантира балансиране бактериалното съотношение в червата.

Достатъчно е на ден да приемате по капсула от добавката. Оптималният период за прием е два часа след прием на храна. Задължително погълнете капсулата с обилно количество вода. Опаковка, достатъчна за 10-дневен прием, струва 18,50 лв.

Адсорбенти: Ентеросгел

За справяне с мъчителните болки в стомаха, понякога се налага прием на адсорбенти. Препаратите от тази група имат способността буквално да извличат (адсорбират) вредните вещества от червата.

С висока биоаналитична стойност е препаратът Ентеросгел. Той съдържа полиметилсилоксан полихидрат, който извлича нечистотиите от тракта. Този продукт е добре да се приема час или два преди, или след хранене.

болки в стомаха 0121 ентеросгел
Ентеросгел успокоява при болки в стомаха чрез адсорбиране на токсичните вещества.

За възрастните пациенти, дозата която трябва да приемат по три пъти на ден една-една и половина супена лъжица. Препоръчваното количество се приема задължително с вода, чийто обем надхвърля 3 пъти този на лекарството.

Тубичка, съдържаща 225 мл Ентеросгел, се предлага на цена от 44 лв в аптеките.

Други лекарства за болки в стомаха

При болки в стомаха често се предписват и антиспазмолитици. Може да опитате с познатия ни спазмалгон или дуспаталин. Когато болката се дължи на улцерозни и язвени лезии, приемът на подобни препарати е забранен.

Активното вещество в спазмалгон, на което се дължи антиспазмолитичния му ефект, се нарича метамизол. Стандартно този препарат се препоръчва за прием в дози от 1-2 таблетки по 2-3 пъти дневно. Повече от 6 таблетки не бива да се приемат за един ден.

Дуспаталин е друг популярен антиспазмолитик. Но той съдържа мебеверин. Стандартно се препоръчва да се приемат по две таблетки от него – една сутрин и една вечер. Опаковка, съдържаща 30 капсули, ще откриете на препоръчителна цена от 18,36 лв.

Стандартните аналгетици невинаги са в състояние да спрат коремната болка, но понякога могат да помогнат. Често при стомашни болки те повече вредят, отколкото помагат. Нашият съвет е да не приемате безразборно.

болки в стомаха 0122 спазмалгон дуспаталин
Дуспаталин, Спазмалгон и Де-Нол – още няколко медикамента, предписвани при болки в стомаха.

Друг възможен медикамент, предписван при болки в стомаха, е денол. Този препарат съдържа изсушен колоидален бисмут, който съдейства за справяне с бактерията хеликобактер пилори. Медикаментът се предписва още при язва, гастрит и дуоденит.

Стандартната препоръка е свързана с трикратен прием на една таблетка денол. Това задължително трябва да се осъществи половин час преди хранене.

Народна медицина и билки за стомах 

Народната медицина също е от помощ при болки в стомаха. Съществуват куп билки и народни средства, притежаващи мощни болкоуспокояващи и антиспазмолитични свойства.

Билките помагат не само за потушаване на болковата симптоматика, но и за овладяване на свързаните с нея оплаквания – стомашни киселини, газове и подуване на корема. (Още за лечението на киселини в стомаха и начините за справяне с тях)

Мента (чай и ментови капки за корем). Лайка. Лавандула

Любимата ни мента е превъзходно средство за справяне с коремните болки. Може да я използвате във вид на чай или ментови капки.

За приготвянето на чая е необходимо да затоплите на котлона чаша вода. След като заври, към нея добавете лъжица от сушената билка. Махнете тенджерката от котлона. Оставете 15 минутки да се кисне под капак, след което прецедете. Добавете лъжица мед и изпийте.

За корем помагат и ментови капки. Има ги във всяка аптека. Флаконче от тях струва малко над лев. В чаша с вода разтворете 10-15 капки и изпийте. Облекчението настъпва веднага. Процедурата може да повторите 3 пъти дневно.

болки в стомаха 0123 лавандула лайка мента
Мента, лайка и лавандула – три билки с доказано лечебно действие при болки в стомаха.

Не пренебрегвайте и любимата ни лайка, която е известна с успокояващите си свойства. На ден пийте по 3 чаши (или колкото пожелаете) чай от нея. Приготвя се по същия начин, както ментовия чай. За предпочитане е да се приема 20 минути след завиране на водата и подсладен с мед (чаят не е добре да е прекалено топъл или прекалено студен).

Бързо облекчение на стомашните болки гарантира и чаят от лавандула. Приготвя се от лъжичка от сушената билка, която се кисне за 15 минутки в 2/3 чаши вряла вода. След прецеждане подсладете с мед и изпийте.

Активен въглен за стомах

Активният въглен е друг верен помощник при болки в стомаха. Той се приема с обилно количество вода. Приемайте таблетките, според предписанията на конкректния производител.

Очаквайте бърз ефект от приема на черен въглен, тъй като той играе ролята на гъба, попиваща всичко вредно от токсично от чревния тракт. Още ТУК: Рецепти с активен въглен и трикове.

Чай за стомах. Мащерка. Прополис. Джинджифил

Чудната мащерка е прекрасно средство за успокояване на раздразнения стомах. Използвайте лъжица от божествено ухаещата билка, за да си приготвите лек за успокояване на корема.

Количеството запарете за 10 минутки в чаша вода, която предварително сте кипнали на котлона. След прецеждане може да подсладите с мед и след това изпийте настойката.

Друг вариант за приготвянето на чай, успокояващ стомашни болки, включва по половин лъжичка мента и мащерка. Приготвя се по аналогичен начин, както и по-горният лек.

болки в стомаха 0124 жълт кантарион безсмъртниче
При болки в стомаха опитайте лекове с жълт кантарион, безсмъртниче и джинджифил.

При хронични и остри форми на стомашни заболявания, протичащи с намалена продукция на солна киселина, опитайте чай, приготвен от жълт кантарион, бял равнец, безсмъртниче и дъбова кора. Изброените билки използвайте в равни количества.

Друг вариант за чай включва смесването на три части семена от копър, невен и лайка+ 1 част полски хвощ. Лъжица от общата смес прибавете към половин литър вода и варете на слаб огън в продължение на четвърт час. След това настоявайте за период от 40 минути. Прецедете и изпийте на няколко порции.

От общата смес вземете супена лъжица и я настоявайте за час и половина в половин литър вряла вода. От прецедената течност приемайте 3 пъти дневно количеството от 4 супени лъжици.

Полезният джинджифил помага не само за справяне с коремната болка, но и за овладяване на оплаквания като подуване на стомаха и газове. Предлагаме вариант за приема му под формата на чай.

За да го приготвите е необходимо да запарите за 20 минутки настъргано парченце джинджифил с дължина 2-3 см. Използвайте чаша вряща вода за приготвяне на лека. Подсладете го с лъжица мед и изпийте.

Прополисът също е незаменим при стомашни проблеми. Всяка сутрин дъвчете по 8 грама от него и ще забравите за болките и всички неприятни оплаквания, които ги съпътстват.

Сусамов тахан

Сусамовият тахан действа като смазочно средство за раздразнената стомашна лигавица. Той създава невидим слой върху лезиите и защитава деликатната лигавица от последващо увреждане. На пациентите с язва се препоръчва на ден да консумират поне по лъжица от чудотворния сусамов тахан.

Други рецепти и народни средства за болки в стомаха

Друга ефективна рецепта включва приготвянето на еликсир от глухарчета. В дълбок буркан поставете пласт от свежи стръкове от билката. Поръсете с пласт захар.

Продължете с ред глухарчета и ред захар до напълването на буркана. За един трилитров буркан ще Ви е необходима захар в количеството от 1,5 кг.

Оставете сместа да престои няколко дни. По чаена лъжичка сироп приемайте всеки ден, като предварително разтворите количеството от лека в половин чаша хладка вода. С цел превенция може да приемате всеки ден посоченото количество от еликсира.

Друг лек включва две лъжици ръжени трици, поръсени с половин лъжица захар. Залейте с чаша хладка вода и изпийте след пет минутки.

Пресен сок от морски зърнастец е добре да се приема ежедневно в количество от 1 чаебна лъжица 2-3 пъти дневно. Методът може да приложите в период на обостряне на болката. Приемайте еликсира в продължение на 7-10 дни. При повторна поява на болката направете още един лечебен курс.

По няколко пъти дневно може да приемате лъжичка мед, разтворен в чаша хладка вода.

Пресен сок от зеле също помага при болки в стомаха, появяващи се след хранене. За срок от 3 седмици приемайте по 3-4 лъжици дневно от зеленчуковия сок. Този лек осигурява отлична превенция на ерозивните процеси в стомаха.

болки в стомаха 0125 глухарчета сок от зеле
Лекарство с глухарчета, зелев сок или ръжени трици – още три ефективни лека при болки в стомаха.

Друг лек се приготвя като 30-40 минути настоявате в пълен половин литров термос супена лъжица листа от алое или брезови пъпки. Два-три пъти на ден приемайте по четвърт чаша от тази течност. щ

Лъжичка кимион сварете за няколко минутки в чаша вряла вода. Този лек гарантира безпроблемно функциониране на стомашния тракт. Достатъчно е на ден да се приема по чаша от него.

Две лъжици червени боровинки сварете в чаша вода. Настоявайте течността за срок от един-два часа, след което я прецедете. Приемайте от нея по четвърт чаша м/у 5 и 8 пъти дневно.

В продължение на 10-12 дни е добре да се консумира по доза от следния терапевтичен „коктейл“. Той съдържа по 10 грама тиквени и слънчогледови семки+орехови ядки. Смелете семената и ядките на прах. Към тях прибавете чаша хладка вода. Разбъркайте и изпийте.

Диета против болки в стомаха

Храненето е от първостепенно значение за преодоляване на болките в стомаха. Освен на балансирана диета заложете и на прием на храна в малки порции. Хранете се 5-6 пъти дневно. Последното хранене е добре да се осъществи поне 3 часа преди сън. В никакъв случай по-рано.

Избягвайте храните, които са тежки за стомаха и се преработват трудно. Забранено е всичко мазно, пържено, пушено и пикантно. Наблегнете на свежите плодове и зеленчуци с ярки цветове. Те изобилства от каротеноиди, витамините С, К и фолиева киселина, които помагат на тялото да се справи по-бързо с коремната болка.

болки в стомаха 0136 диета
Диетата е задължителна при болки в стомаха.

Добре би Ви се отразила консумацията на спанак, зелена салата, грах и свежо зеле. Избягвайте ястия от месо, приготвени в собствен сос. Доматите, силните бульони, туршиите, неузрелите плодове и кафето са забранени. Алкохолът и тютюнът също са в забранения списък.

Добре е да наблегнете на консумацията на кисело мляко заради изобилието от полезни бактерии в него.Още информация за мъчителните болки в стомаха може да получите, търсейки в Гугъл със следните наименования. На английски език: Stomach ache. На испански: Dolor de estómago. На немски език: Bauchschmerzen. На руски: Боль в желудке. На гръцки: Πόνος στο στομάχι. На турски език: Mide ağrısı.

Надяваме се, че този материал за болки в стомаха е бил интересен и полезен за Вас. Не забравяйте да го споделите с приятелите си в мрежите, за да достигне и до тях тази ценна информация! Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Болки в стомаха: какво означават и какво да правим (първа помощ и топ лекове)
4 (80%) 5 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!