Ad Clicks : Ad Views :

Доказана цветна бременност през 2019 г.: подробните симптоми, менструация, тестове и реални истории

/
/
/
170 Views

Симптоми и признаци на цветна бременност. ⟳ Тест. ⟳ Цикъл: Обилен и нормален. ⟳ Кафяво и розово течение. ⟳ Зацапване. Изследвания към 2019 г. ⟳ Истории, мнения.

Още в текста: Съсиреци, подут корем. Причини: Хормони, овулация, инсеминация, имплантация. Подраняване, дойде ми по-рано. Кървене. Болки.

Как да разбера дали съм в цветна бременност?

Всеизвестен факт е, че един от първите признаци на бременността е отсъствието на цикъл. Но не всяка бременност започва с отсъствието типичното ежемесечно маточно кървене. Всички сме чували за цветна бременност, която протича с менструация.
Жената усеща в пълния спектър точно онези симптоми, свързани с настъпването на месечното кървене – болезнени и подути гърди, болки в кръста и корема.
Но все пак има някои особености, по които бъдещата майка може да разбере дали е в цветна бременност. Така нареченият цикъл настъпва в периода около дата на очакваната менструация.

Но кървенето не е типичното като по време на цикъл. Често то е с променен цвят. Обикновено е по-светло. Продължителността на цикъла при цветна бременност е по-краткотрайна от обикновената.

Още за цветна бременност – симптоми, рискове и опасности, които крие тя, в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

Какво е цветна бременност? 

Бременност, протичаща с кървене, което настъпва около датата на менструация, се нарича цветна. Наричат я така заради наличието на менструация. Това не е медицинско понятие и медиците не го признават като такова, въпреки че много често и те го употребяват.

Обикновено бременната приема промените в менструацията като признак на хормонален дисбаланс или имунен срив и не обръща внимание на промяната. В повечето случаи цикълът идва до четвъртия месец на бременността. Но не липсват и случаи в медицинската практика, в които феноменът цветна бременност протича до края с менструация, т.е. бременната има атипичен цикъл до раждането.

Жената започва да подозира за наличието на цветна бременност едва след като се появят и останалите симптоми, съпътстващи този деликатен период – гадене, повръщане, намалена жизненост. От това странно явление са „застрашени“около 20% от  жените е детеродна възраст, сочат медицинските статистики. Ако се съмнявате, че сте една от „щастливките“ с цветна бременност задължително прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ, в който ще откриете още признаци и симптоми за разпознаването й.

Какво е извънматочна бременност? 

Извънматочна бременност и цветна бременност са две различни състояния. Факт е, че двата вида бременности имат общо помежду си – протичат с кървене. И докато при цветната бременност кървенето се появява около датата на цикъла, то при извънматочна кървенето започва при имплантиране на яйцеклетката.

Във втория случай става въпрос за опасна патология – оплодената клетка остава „заклещена“ в една от маточните тръби и не достига до матката. В по-редки случаи зиготата (оплодената яйцеклетка) се имплантира в коремната кухина или в маточната шийка.

Извънматочната бременност се разглежда като туморен процес. При нея оплодената яйцеклетка играе ролята на тумор – тя се храни от тъканите извън матката. В резултат от това се появява кървене, напомнящо на зацапване. За разлика от цветната бременност, прогнозите при извънматочната, са неблагоприятни. Втората патология е причината за високата смъртност при бъдещите майки. Според медицинските статистики 9% от случаите на извънматочна бременност завършват фатално за родилката.

Премахването на оплодената зигота обикновено протича и с премахване на тръбата, в която се е прикрепила тя. Това се прави с цел превенция на повторна извънматочна бременност. Но въпреки това, рискът при жени, които веднъж са имали извънматочна бременност, патологията да се повтори отново, остава прекалено голям.

Извънматочната бременност е изключително опасно състояние и трябва да сте наясно с рисковете, които носи. Пълна информация за симптомите, признаците, лечението и възможността за повторно зачеване след това, ще получите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ. Прочетете го задължително!

Опасности за майката и за плода

По правило цветната бременност не представлява опасност за майката и плода. Сама по себе си тя не е признак за протичащ в тялото патологичен процес. Менструацията настъпва по график. Известно е и колко ще продължи. Опасността за майката и плода в случа произхожда от факта, че не всяко кървене по време на бременност е менструално. Кървенето може да е симптом на тежки патологични процеси като извънматочна бременност, например. То често се оказва сигнал за предстоящ спонтанен аборт или за опасност от изхвърляне на оплоденото яйце.

Причината за това анормално кървене може да определи единствено специалист. При най-малко съмнение за бременност със запацване, запишете си незабавно час при гинеколога. Не отлагайте срещата със специалиста, защото това може да има сериозни последствия.

Износване на здраво бебе

Износване на здраво бебе е напълно възможно при цветна бременност. Идването на цикъла по време на деветте месеца не е предпоставка за неблагоприятен изход за плода и майката.

цветна бременност износване на здраво бебе
Износване на здраво бебе не е невъзможно при бременност.

Разбира се, това важи в случаите, когато не става въпрос за извънматочна бременност или друг патологичен процес. Ако кървенето се появява от самото начало на бременността и има постоянен характер (появява се всеки месец), не бързайте да изпадате в паника. Редовното посещение при гинеколога ще Ви спести куп неприятности.

Симптоми на цветна бременност, признаци

Първият отличителен симптом на цветна бременност е промененият менструален цикъл. Той настъпва в периода около очакваната дата на събитието. Но се наблюдават съществени промени от отношение на цвят, обилност и продължителност. По-долу ще обърнем внимание на типичния за цветната бременност цвят на кървенето. В този случай цикълът трае по-кратко от обичайното. Той е по-слаб от нормалното. Но наред с това се появяват и типичните за всяка бременност признаци като гадене, промяна във вкусовите възприятия. Наред с тези признаци бременната започва да се оплаква и от непоносимост към определени миризми и аромати.

Всички тези оплаквания се появяват в комбинация с промяна във вкусовите предпочитания, повишено желание за сън (дори и след пълноценен 8-часов нощен сън), виене на свят, промяна в настроението, спад на общата жизненост и трудоспособност. Но тези признаци са много „коварни“. При наличието на цикъл, жените често ги приемат като част от симптоматиката на ясно изразен предменструален синдром, хормонален дисбаланс или имунен срив.

цветна бременност симптоми признаци подут корем
Симптомите при цветна бременност съвпадат с тези при нормалната бременност, с изключение на атипичното кървене.

Наред с тях трябва да наблюдавате и за появата на закръглено коремче. Но дори и тогава бременната, която има цикъл може да не си даде сметка за състоянието си, а да си помисли, че просто е напълняла и на това се дължат всичките й оплаквания през последните месеци. Признакът, който няма да Ви подведе за наличието на цветна бременност, се появява около 3-4 месец. Тогава на фона на анормалния цикъл и всички други оплаквания, жената ще започне да усеща движенията на плода в утробата си. Жените, за които това е първа бременност, е възможно да подминат и този признак, и да не му обърнат внимание.

Но при очевидно нарастване на корема, цветната бременност не остава неразкрита. Въпреки това са известни десетки причудливи истории на жени, разбрали за бременността си непосредствено преди раждането.

Възможно ли е да съм бременна и да имам цикъл?

На теория е невъзможно жената да има цикъл при положение, че е бременна. Зачеването е свързано с хормонални изменения. Специфичните хормони, които женският организъм произвежда през този период, водят до спиране на цикъла. Но това не означава, че по време на бременност жената не може да има кървене. Причината за него най-често става цветна или извънматочна бременност. Ако жената не знае, че е бременна и в двата случая тя приема, че има цикъл. Но на теория това кървене не е менструално.

Тъй като при цветна бременност то настъпва в периода на очаквания цикъл, се приема за цикъл от пациентките.

Дойде ми по-рано. Подраняване на цикъл

Ситуацията „Дойде ми по-рано“ е позната на всяка дама. Подраняването на цикъла може да дължи на куп причини. Сред водещите са заболяване и прием на медикаменти (настинка, прекаран вирус или инфекция), стрес или смяна на сезоните.

Прием на препарати за спешна контрацепция е друга причина за по-ранно настъпване на цикъла. Възможно е причината за това да е и коментираната цветна бременност. Да не забравяме, че при нея „цикълът“ настъпва около периода на очакваната менструация (той може, както да подрани, така и да закъснее). Точната причина не само за подраняване на менструацията, но и за всяка аномалия, свързана с нея, може да определи единствено специалистът. Не отлагайте записването на час при него.

Съсиреци в цикъл при цветна бременност

В цикъла при цветна бременност е възможно да се появат съсиреци. Но появата не бива да провокира страх и притеснение. Тя е напълно нормална. Но все пак за съсиреците, отделяни от матката има причина.

Виновникът за тях е процесът хемостаза. Той е свързан с механизмите за поддържане на кръвта в типичното за нея състояние – течно. Поради някои смущаващи за този процес фактори кръвта се сгъстява и се образуват съсиреци.

цветна бременност съсиреци в кръвта
В кървенето при цветна бременност често се забелязват съсиреци.

Причина може да се търси в нарушения на кръвоносната дейност (сърдечни заболявания, разширени вени), анемия и забавен кръвен оток. Продължителното залежаване и наднорменото тегло също могат да са причини за появата на съсиреци при цветна бременност. Употребата на медикаменти с анестезиращо действие са друг възможен фактор.

При бременност кървенето със съсиреци не е изключено да сигнализира и за опасни патологии. Но не губете време в притеснение и догадки, а посетете възможно по-скоро гинеколога си.

Зацапване при бременност

Зацапване при бременност се среща често. Въпреки, че появата на този признак плаши бременните, често се оказва, че поводите им са притеснение са били напълно неоснователни.

Коментираното оплакване в повечето случаи се оказва физиологичен процес, известяващ имплантирането на оплодената зигота в маточната кухина. Зацапването се дължи на остатъци от менструална кръв, които трябва да се изхвърлят, тъй като последващата менструация няма да настъпи. Най-често зацапване при бременност се появява в дните около очаквания цикъл (преди и след датата за настъпване на поредната менструация).

Понякога зацапването може да се окаже началото на кървене, което се дължи на изхвърляне на оплоденото яйце (спонтанен аборт) или сериозна патология (извънматочна бременност и др.).

Ръждиво кафяво течение

Зацапването при бременност протича най-често с кафеникаво или розовеещо течение. За появата на ръждиво кафяво течение може да има куп причини.

То често се дължи на имплантиране на оплодената зигота. Този секрет се изхвърля от матката, тъй като няма да настъпи последваща менструация, при която да се отдели заедно с нормалната менструална кръв. Понякога зацапването в резултат от прикрепване на оплодената яйцеклетка е по-обилно. Но това също не бива да буди притеснения, особено след като специалистът е потвърдил, че се дължи на успешно приключил имплантационен процес.

Ръждивото течение не е изключено да е провокирано и от дразнене, оказано върху маточната шийка. Дразнителите в случая са хормонални или механични. Кафявото зацапване при бременност често се дължи на хормоналните изменения, типични за този период. Вагинален гинекологичен преглед или полов акт също могат да раздразнят шийката на матката и това да стане причината за кафяво ръждиво зацапване при бременните пациентки.

Кафявото течение не е изключено да известява спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Ръждивото зацапване е тревожен симптом, когато протича със силни коремни болки, повишена температура и тежки кръвоизливи. При извънматочна бременност е възможно да причини замайване и дори припадъци.

цветна бременност кафяво течение
Течението при цветна бременност най-често е с кафяв цвят.

Коментираното оплакване може да се окаже провокирано и от плацентни аномалии (отделена от матката плацента). То е признак и на моларна бременност. Типично за това състояние е наличието на оплодена яйцеклетка, която не се развива ембрионално, тъй като в нея липсва генетична информация. Независимо дали сте бременна или не, кафявото течение може да се появи неочаквано и при Вас. Задължително прочетете ТОЗИ МАТЕРИАЛ, за да се информирате за причините, лечението на кафяво течение и усложненията, свързани с него.

Слабо бледо розово течение

В начален етап на бременността (5-6 гестационна седмица) често се появява и слабо бледо розово течение. Причините за неговата поява обикновено са същите, както и за появата на кафяво течение. Но розовеещото течение не бива да се пренебрегва.

цветна бременност розово течение бледо
Течението при цветна бременност може да е розовеещо на цвят.

Често то се оказва симптом на извънматочна бременност или друга патология, водеща до неизносването на плода. Друга възможна причина за появата на розовеещото запацване е наличието на полипи. В такъв случай гинекологът назначава лечение, което не налага прекъсване на бременността. В по-тежки случай може да се стигне и до нежелан развой на събитията.

Подут корем и болки в корема

Подут корем е симптом, който винаги съпътства бременността. Дължи се натрупването на газове в тракта, което е обусловено от хормоналните изменения и нарастването на плода.

Освен подуване на корема и газове, е възможно да се появят и други оплаквания от рода на често хълцане, оригване и болки в корема. Последното оплакване се изразява в придърпващи болезнени усещания, локализирани най-вече в долната част на корема. Тежестта в корема върви ръка за ръка с подуването и газовете. Част от съпътстващите симптоми на метеоризъм при бременност са и оплакванията от запей, диария, усещане за тежест в коремната област и неприятен вкус в устата. Възможно е бременната да откаже да се храни.

Пациентки със стомашни проблеми като язва и гастрит се оплакват от влошаване на състоянието след настъпването на бременността.

Всички тези оплаквания съпътстват нормално протичащата бременност. Появяват се и при дамите с цветна бременност. Типично за този вид бременност е, че тя протича с общите симптоми в нормалния случай.

цветна бременност симптоми признаци
Цветната бременност протича със симптоми като сутрешно гадене и стомашен дискомфорт.

Бременните трябва да обърнат внимание на болките в корема. Този симптом не е за пренебрегване, независимо от това дали става въпрос за цветна или нормална бременност.

Коремните болки понякога се оказват предшественик на спонтанен аборт. Особено притеснителен е този симптом, когато е съчетан с болки в кръста. Обикновено специалистите предписват на бременни но шпа за успокояване на болката. Но този медикамент не бива да се приема с цел самолечение, защото всеки прием на лекарства при бременност е редно да се съгласува с гинеколога.

Ако коремната болка е свързана с риск от спонтанен аборт, специалистът предписва хормонални препарати за задържане и препоръчва покой на бъдещета майка за определен период от време.

Други симптоми:

Другите симптоми на цветна бременност се припокриват напълно с тези при нормална бременност. Изразяват се във виене на свят и промяна в хранителните навици.

Бременната има желание да консумира храни, които никога не е консумирала. И обратното – отказва да консумира любимите си храни.

цветна бременност признаци симптоми
Подуване на гърдите и болки в корема – други два симптома на не само на нормална, но и на цветна бременност.

Храносмилателните проблеми са друг симптом, на който бременните често не обръщат внимание и го отдават на стреса и забързания начин на живот. Неприятното сутрешно гадене не подминава и жените с цветна бременност. Този признак светва червената лампичка дори и в случаите, когато бъдещата майка не подозира за състоянието си и приема, че има нормален месечен цикъл.

Друг признак, по който ще се ориентирате за настъпилата бременност е типичната тъмна  линия, която се поява по средата на пъпа и стига до интимната зона. Типично тъмно оцветяване се поява и областта на зърната на гърдите. Освен това бюстът увелича размера си и бъдещата майка усеща напрежение в него. Това са физиологични процеси, свързани с подготовката на гърдите за кърмене.

Какъв е цикълът при цветна бременност?

Както вече пояснихме цикълът при цветна бременност не е нормален. Поради простата причина, че на фона на хормоналните изменения през този период, жената няма менструация.

Цветната бременност е свързана с появата на кървене, което в някои случаи има съществени отклонения от типичното за нормален цикъл. Преди всичко менструацията не е толкова обилна. Тя не трае толкова, колкото трае обикновено (при цветна бременност е по-къса от обичайното).

Цветна бременност с нормален цикъл (менструация)?

Цветна бременност с нормален цикъл – това са две несъвместими неща. Не е възможно този тип бременност да протича с напълно нормална менструация. Както вече пояснихме, в случая цикълът е по-различен. Първо той е по-оскъден. И второ – трае по-кратко от обичайно.

Въпреки, че много жени, които са карали цветна бременност, твърдят точно обратното. Те споделят, че цикълът им е бил напълно нормален. Научно доказано е, че при силно кървене зиготата не може да остане прикрепена към маточната стена.

цветна бременност нормална менструация
Цветна бременност и нормален цикъл – това е невъзможно!

Често се случва жени, които с копнеж очакват да заченат, да си въобразяват, че имат симптомите, типични за началото на деветте месеца.

Заслуга са това имат и припокриващите се симптоми на предменструален симптом с тези на ранна бременност – усещане за болезнени гърди, подуване на корема, храносмилателни смущения и дори гадене.

Цветна бременност с обилен цикъл (кървене)

Цветна бременност с обилен цикъл – това също е невъзможно да се случи по едно и също време. Типично за коментираната бременност е кървене, което е по-оскъдно от обичайното.

цветна бременност обилно кървене
Обилно кървене при цветна бременност означава само едно – спонтанен аборт.

При обилно отделяне на кръв от маточните стени е невъзможно там да се задържи оплодената яйцеклетка.

Обилното кървене при установена бременност означава само едно – спонтанен аборт.

Тест за цветна бременност 

Вероятно вече се питате дали има тест, който да отчете странната цветна бременност и дали обикновеният тест може да я отчете. Подробно на тези въпроси ще отговорим по-долу.

А ако вече се съмнявате, че в утробата ви расте ембрион, прочетете този изчерпателен материал, посветен на употребата на тест за бременност – купешки и направен с подръчни средства – ТУК!

Обикновеният тест за бременност отчита ли цветната?

Тестовете за бременност са нещо, което е наистина много интересно. При цветна бременност те трябва да отчетат реалния резултат. Но това невинаги се случва.

цветна бременност обикновен тест
Невинаги обикновеният тест отчита цветната бременност.

Това важи не само в случаите на този тип бременност. Но и по принцип. Всички тестове за бременност, които се правят в домашни условия, работят на един и същ принцип. Отчитат съдържанието на хормони в урината, специфични за бременни жени.

И въпреки постоянното подобряване на технологиите за разработка на подобни средства, те невинаги дават достоверен резултат.

Цветна бременност с отрицателен тест

Цветна бременност с отрицателен тест – това се среща често. Тук вина за грешката може да търсим не само в специфичните особености на конкретния тест. Проблем за погрешният резултат може да се окажат и индивидуалните различия в организмите на отделните пациентки.

цветна бременност тест отрицателен
Често се случва при цветна бременност тестът да отчете отрицателен резултат.

Отрицателният тест при наличие на останалите симптоми на бременност, не означава че не сте бременна. Най-разумното решение в случая е да потърсите гинеколог. Единствено той може да потвърди или отхвърли съмненията Ви за бременност.

Не правете това, което много бъдещи майки правят – отлагат срещата с гинеколога, надявайки се, че ще намерят отговор на терзанията си от други потребителки в онлайн форумите. В интернет не се поставят диагнози – не забравяйте това.

Тест за бременност по време на кървене

Наличието на кървене не е предпоставка за отлагане направата на теста за бременност. Има други условия, с които трябва да се съобразите, когато искате за отчете настъпилото зачеване.

Оптималният вариант е тест за бременност да се прави в периода около 15-ия ден след датата на предполагаемото зачеване.

Тестването по този метод е добре да се прилага при вече изявени симптоми на начална бременност – дискомфортно усещане в гърдите (изразява се в тежест и подуване), закъснение на цикъл и поява на кафеникаво течение, стомашни болки, гадене и повръщане.

цветна бременност тест кървене
Тест за бременност може да се прави и в момента, в който има кафяво кървене.

Не забравяйте, че домашният тест за бременност не е толкова прецизен, колкото лабораторните изследвания.

Все пак съществува вероятност той да даде грешен резултат. Тестът за бременност не може да даде информация и за това дали всичко протича нормално, тъй като установява наличието на конкретен хормон в урината, а не неговата концентрация.

Особености при протичането на цветна бременност

Цветната бременност протича, както всяка друга нормална бременност. Единствената разлика е онова кафяво или розовеещо течение, появяващо се около датата, на която настъпва менструацията.

Обикновено появата му продължава до края на първия триместър и след това всичко се нормализира. Но в редки случаи е възможно това да продължи до последният триместър.

Друга специфична особеност е по-късното диагностициране на този тип бременност. Тя може да окаже най-щастливата изненада за жена, която копнее да зачене. Но може да се окаже и най-големият кошмар за тази, която не е планирала раждане на дете.

цветна бременност особености признаци
Цветната бременност протича с някои особености.

Тук трябва да се отбележи и влиянието, което оказва това събитие върху психиката на жената, особено когато то е нежелано.

Тъй като цветната бременност се установява много по-късно, бременната няма право на избор дали да я износи или да я прекъсне. Късното диагностициране изключва възможността от аборт по желание.

Причини за цветна бременност

Причини за цветна бременност могат да се търсят не само в индивидуалните различия на всеки женски организъм. Но и в куп предразполагащи фактори за възникването на това събитие.

цветна бременност причини
Причините за цветна бременност са много, но невинаги е лесно да се установи причината за нея в конкретния случай.

Например, ин витро оплождането дори и да е успешно, често завършва с цветна или в най-лошия случай с извънматочна бременност.

Дисбаланс в нивата на хормоните също предразполага към този вид бременност.

Напълно погрешно е схващането за наследствена обусловеност на проблема. В случая наследственият фактор не играе никаква роля, тъй като всеки женски организъм притежава индивидуални особености.

При имплантация или инсеминация

След инсеминация е твърде вероятно бременността да е цветна. И в този случай признаците много напомнят на тези преди настъпването на цикъла – болки в корема и кръста. Симптомите се появяват най-рано седмица-две след процедурата.

До няколко дни след закъснението са налични всички признаци, типични за една нормално протичаща бременност.

Цветната бременност или по-точно появата на типичното за нея течение е свързано с имплантацията на оплодената яйцеклетка. След като тя се прикрепи към маточните стени, матката изхвърля тъкани, останали от предходния цикъл, които не са необходими за развитието на ембриона.

Късна овулация

Късната овулация е често срещано явление при повечето жени. Нормално е женският цикъл да бъде с продължителност от 28 дни. Но женският организъм не е часовник и не работи с еднаква точност при всяка пациентка.

Въпреки установените норми за образуване и отделяне на яйцеклетката, те не важат във всеки случай. При някои жени тя се отделя в началото на цикъла, а при други в края.

цветна бременност причини късна овулация
Късната овулация предразполага към възникването на цветна бременност.

Но едно е ясно – при пациентките с по-късно отделяне на яйцеклетката (късна овулация) е по-висок рискът от цветна бременност. В случая настъпването на бременността съвпада с очакваната дата за следващия менструален цикъл.

Маточната тъкан, която трябва да се изхвърли при следващата менструация, всъщност остава в матката, тъй като е настъпило оплождане и тя е необходима за последващото развитие на ембриона.

Но част от тези тъкани трябва да се изхвърлят, тъй като те са останали в матката от предишния цикъл. Това обяснява появата на онова неприятно кафеникаво течение при пациентките с цветна бременност.

Хормонални изменения. Противозачатъчни

Изменения в общия хормонален фон са друга възможна причина за възникването на цветна бременност. Женското тяло реагира на всяко хормонално изменение. Появата на типичното за коментираната ситуация кафеникаво или розовеещо течение често бива провокирано от хормонален дисбаланс.

И най-вече прогестероновата липса е отговорна за протичането на този тип бременност.

цветна бременност причини противозачатъчни
Хормонални смущения и прием на противозачатъчни – още две възможни причини за възникване на цветна бременност.

Приемът на противозачатъчни медикаменти е сред главните фактори, предразполагащи към дисбаланс в хормоналните нива. Най-вече на противозачатъчни за спешна контрацепция.

Пациентки, които са ги приемали (дори и много преди зачеването), често карат цветна бременност.

Полови инфекции

Наличието на полови инфекции е друга причина за карането на цветна бременност. В случая кървенето, подобно на цикъл, се дължи на възпаленията в половите органи.

цветна бременност полови инфекции причини
Полови инфекции – друга възможна причина за цветна бременност.

Ако това е така и течението е провокирано от полови инфекции, специалистът ще назначи лечение, съобразено с деликатното състояние на пациентката.

Терапията не трябва да бъде отлагана заради бременността, тъй като рисковете от лечението надхвърлят многократно възможните вреди за майката и плода от нелекуване на инфекцията.

Какво да правим? Официални и народни практики

Цветната бременност не е диагноза, от която трябва да изпадате в паника. Все пак не забравяйте, че тя е като всяка друга бременност и прогнозите са изключително добри.

Първото, което трябва да се направи, е да се определи причината за възникването на този тип бременност. Ако причината, не е свързана с физиологичните особености на женския организъм, то тогава се назначава определена терапия.

В случай, че вина има хормоналният дисбаланс, се предприемат мерки за регулирането му. Още една ситуация, в която не трябва да се бездейства е наличието на полова инфекция. След установяването й се пристъпва веднага към лечение, съобразено с бременността на пациентката.

Нелекуваната инфекция може да доведе дори до фатални последствия за майката и плода.

Анализ на кръвта. Хормони

Анализ на кръвта е неизменна част от диагностицирането на цветна бременността. Целта е да се проследят нивата на специфичния хормон, наречен hCG.

цветна бременност изследване на кръвта
Анализ на кръвта и изследване на хормоните – задължителни са при цветна бременност.

При нормално протичаща бременност, каквато в повечето случаи е и цветната, показателят на този хормон е в рамките на нормалното. Той започва да се произвежда от ембриона 5-6 дни след настъпване на оплождането.

Ако цветната бременност е по-скоро извънматочна, стойностите на hCG са критично ниски.

Изследване с ултразвук

Изследването с ултразвук е първото изследване, което гинекологът ще Ви направи през 2019 г., а и не само, след като споделите с него съмненията си за бременност. Благодарение на този способ, се определя наличието на фетално яйце в маточната кухина.

цветна бременност ултразвук
Изследване с ултразвук – задължително е не само при нормална, но и при цветна бременност.

По преценка на гинеколога може да се направи и вагинална ехография. Но в ранна бременност към този способ, се прибягва единствено в крайна необходимост.

Други съвети. Как да действаме

При цветна бременност е възможно специалистът да препоръча пълен покой на пациентката поради риск от помятане. Ограничаването на физическата активност в случая е за определен период от време. Обикновено продължава няколко дни до преминаване на течението.

Съвети за цветна бременност
При цветна бременност спазвайте стриктно съветите на гинеколога.

Но ако бременната се чувства добре и не съществува риск от спонтанен аборт, тя може да продължи с ежедневните си дейности без да се притеснява от появата на въпросното течение.

За успокояване на вагиналния дискомфорт, предизвикан от нетипичното зацапване, може да си помогнете и с някои билкови отвари. Универсалният помощник при всякакви течения е любимата ни смрадлика.

Вземете 2-3 супени лъжици от лека, доказал антисептичните си свойства. Сложете билката в тенджера с вряща вода и варете няколко минутки. След това прехвърлете горещата течност в леген. Добре е да направите парна баня на интимната зона с отделящата се пара. Процедурата е препоръчително да правите в продължение на няколко минутки.

След това прецедете течността и я използвайте за промивки. Но в никакъв случай не слагайте течността в дамски душ. Просто облейте с нея интимната зона и след това не изплаквайте с чиста вода.

цветна бременност народни съвети билки
Народни лекове помагат да овладеете дискомфорта при цветна бременност.

За промивки може да използвате отвара от бял равнец или дъбова кора. Но само външно. По време на бременност не приемайте вътрешно равнец, както и всякакви други билки, които повлияват върху хормоналните нива.

Може да опитате и вагинални промивки с отвара от орехови листа. За целта е необходимо да сварите за няколко минути в литър вряща вода 5-6 листа от билката. С прецедената топла течност правете външни промивки на интимната зона.

Мнения от форум, коментари, отзиви

Интересни са историите на форумки, които са имали цветна бременността. Ето какво споделят те в най-известните женски форуми.

Деззи разказва, че зълва, която е на 30 години е карала втората си бременност цветна. Тя разбрала за деликатното състояние, в което се намира едва в началото на 5-ия месец, като бебето започнало да се движи в утробата й. Въпреки, че зълвата на Деззи е медицински работник, подвеждащите симптоми заблудили и нея.

Шанел разказва, че нейна приятелка карала цветна бременност. Тя заченала веднага след раждането на първото си дете. През това време имала нормален цикъл. За деликатното си състояние научила 4 месеца след зачеването и тъй като вече било късно за аборт, родила детето. Шанел споделя, че приятелката й не е имала никакви проблеми до края на бременността.

Интересна история споделя и Веселичка: „Цели два пъти имах чувството, че карам цветна бременност. Цикълът ми се промени. Стана по-кратък. Имаше промяна и в количеството – отделяната кръв беше в по-малко количество от обичайното.

Мнения за цветна бременност
Във форумите ще откриете много интересни мнения и истории, свързани с цветната бременност.

Чувствах се точно като бременна – гадеше ми се, постоянно ми се ядеше нещо. Дори качих няколко килограма в областта на корема. Но за съжаление и двата пъти се оказа, че не съм бременна. Направих си два теста. И двата показаха негативен резултат.“

Веселичка е на мнение, че всяка жена може да усети по-добре от лекар промените в тялото й. И въпреки, че при нея интуицията й я подвела цели два пъти, тя е убедена, че жените усещат бременността преди да си направят тест и независимо от резултата, които им отчита той.

Форумката споделя още, че двете бременности на майка й са били цветни. И двата пъти нямала абсолютно никакви симптоми. Разбрала за деликатното си състояние едва в петия месец.

Евита разказва за горчивия опит на нейна приятелка. И двете й бременности са били цветни. Но и двата пъти разбрала прекалено късно. Тъй като дори не подозирала за деликатното си положение, дружката на Евита пиела безразборно лекарства за потушаване на типичните симптоми като гадене и болки в кръста.

Форумката пише още: „За съжаление приемът на лекарства се отрази негативно и на двете й деца. Родиха се нормално, но с тежки здравословни проблеми.

Истории. Аз имах цветна бременност

В интернет има куп интересни истории на жени, прекарали цветна бременност. За съжаление не всички от тях са с благополучен край.

Интересна е историята на 20-годишната Софи от Великобритания. Една вечер тя получила внезапно силни коремни болки и потърсила незабавно специалистите в Спешното отделение. Те й предписали болкоуспокояващи медикаменти и я отпратили. Но само няколко часа след това тя отново постъпила в болница заради нетърпимите коремни болки.

Едва тогава специалистите я прегледали и установили започнала родова дейност. Половин час след приема си в болницата Софи вече държала своя първороден син в обятията си.

Танитка научила за деликатното си състояние два месеца след зачеването. В деня на очакваната менструация тя получила кафеникаво течение.

То продължило само няколко часа. На следващия ден забелязала само няколко капки от същото течение. На следващия месец не е имала никаква бременност. Направила тест, който отчел наличието на ембрион.

Аз имах цветна бременност
Потърсете в интернет още интересни истории, свързани с цветната бременност.

За съжаление Ивета не е имала същия късмет. След 3 опита ин витро тя заченала. Цветната й бременност продължила само 2 месеца. Кафеникавото течение постепенно започнало да става розовеещо. А накрая се появила и типичната за менструация кръв, след което последвал спонтанен аборт.

Как разбрахте? Какво направихте?

Красимира 1986 споделя драматичните преживявания със своята цветна бременност. Тя разказва, че след 10-дневно закъснение на цикъла, решила да си направи тест. Той отчел отрицателен резултат.

След това забелязала леко запацване. То се появило още 2-3 пъти. Красимира разбрала за деликатното си състояние едва в началото на третия месец. За съжаление два дни по-късно изгубила бебето.

Друга потребителка споделя, че загубила бебето 5 дни след като разбрала, че кара цветна бременност. При нея всичко започнало с кафяво течение. Направила си тест за бременност, но той показал отрицателен резултат.

Няколко дни след това течението започнало да става розовеещо. Тогава при направата на втори тест, форумката разбрала, че е бременна. За съжаление след няколко дни продължаващото течение променило цвета си и станало червено на цвят, след което последвал спонтанен аборт.

Сларон разказва, че разбрала за бременността си в 4-ия месец. Това се случило преди 30 години. Тогава в аптеките не са предлагали домашни тестове. И тъй като цикълът на Слоран през тези 4 месеца бил напълно нормален, тя дори не се усъмнила, че има цветна бременност.

Форумката споделя, че през този период не е качила нито грам. Нямала абсолютно никакви симптоми и дори не напълняла в областта на корема.

Ивета споделя, че научила за бременността си в третия месец. Предходните две менструации били по-различни от обичайното. Течението било кафяво на цвят и по-оскъдно като количество. В началото на третия месец при нея се появили и симптомите като гадене, виене на свят, непоносимост към миризми. Тя решила да си направи тест. Той потвърдил съмненията й за бременност.

Друга форумка с ник Пламък разказва, че приятелката й разбрала едва в петия месец. Преди това се съмнявала за цветна бременност и направила няколко теста. Но всички те дали отрицателен резултат. Едва в 5-ия месец тестът дал положителен резултат, като втората чертичка била едва забележима.

Надяваме се, че от този материал сте научили нещо полезно и интересно за цветната бременност. Разпространете го в социалните мрежи, за да научат повече хора за симптомите, с които протича тази бременност.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Доказана цветна бременност през 2019 г.: подробните симптоми, менструация, тестове и реални истории
5 (100%) 4 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

2 Comments

  1. След близо двучасово чакане за резултата в клиника Малинов, видях огромна цифра, над 1000 беше и сащисана попитах: „това какво означава, бременна ли съм?“ А момичето се усмихна и каза:“много, даже“. Този тест направих няколко дни по-късно от заветния 14-ти ден, понеже бяхме решили да летим за Виена и щеше да бъде последният ни опит.

    • Много отрицателни тестове и пропиляни надежди. Но някъде там дълбоко в сърцето, което знае, че ше бъде майчино остава вярата. Вярата, че Бог е милостив и сам ще избере пътя и начина! Последният трансфер. Последната надежда. Изненадващо кървене и усещане, че светът ми рухва. Нямаше две чертички. Не можех да си ги нарисувам. Ако можех, щях да го направя още преди 20 години. Чакането на резултатите от кръвния тест ми се стори цяла вечност. Не искаха да се отварят от нета. Звъня по телефона и питам да резултатите. Отговорът беше: “ ДА, госпожо имате рак!“ Премалях. Събрах последните си сили за да кажа, че чакам отговор от кръвен тест за бременност. Наругаха ме набързо по телефона, но какво от това… Аз просто сияех. И така 9 месеца за шестгодишната ми вече радост! Пожелавам я на всички, които я очакват със свито сърце! Благодаря ви, момичета, за сбъднати те мечти, за щастието, което не може да се опише с думи. Благодаря!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!