Рак на дебелото черво – първи признаци, точните симптоми, стадии и всичко за лечението

Изчерпателните симптоми за рак на дебелото черво. ℛ Първи признаци. ℛ Стадии, лечение. ℛ Тумор, карцином и възпаление на ректума. ℛ Химиотерапия, операция.

Още в текста: Къде боли. Преживяемост, прогнози, възможни усложнения. Изследвания: Ендоскопия, колонотерапия, томография. Рехабилитация, диета, наблюдение.

Подробните симптоми при рак на дебелото черво

Страшната диагноза колоректален рак (познат ни още като рак на дебелото черво) е сред най-злокобните присъди.
И в този тежък случай важи с пълна сила познатата ни максима, че са нужни значително по-малко усилия да избегнем заболяването, отколкото да се изцерим от него.
За огромно съжаление болшинството от хората, обречени да се борят с тази онкологична патология, научават за съществуването й прекалено късно, тъй като продължителен период са неглижирали съпътстващите я симптоми.

Ще се спрем на всички възможни признаци, за да се убедите, че дори безобидни оплаквания не са за подценяване, тъй като може да са симптом на рак на дебелото черво.

Често появата им бива съпътствана от оплаквания като хемороиди, анални фисури, колит и проктит.

Това страшно заболяване представлява трансформация в злокачествени образувания на епителните клетки, разположени в отделните раздели на дебелото черво.

Пациентите с рак на дебелото черво се оплакват от проблеми, засягащи ректума и червата. Те са свързани с появата на слуз в изпражненията, която е в умерени или значителни количества.

Едва, когато пациентът забележи кръв в изпражненията си, търси помощ от специалист, но за съжаление при наличието на този симптом, прогнозите не са благоприятни.

Отделяната кръв е бистра, ако туморът се намира в ниско в ректума в близост до изхода му. В противен случай кръвта е по-мътна.

Раздразнението на червата се изразява в типични болки, на чиято точна локализация ще се спрем в следващата част на материала. То е свързано и с чести позиви за дефекация, дължащи се на усещането, че в ануса има чуждо тяло. Оплаквания като диария и запек, които се редуват, също присъстват в клиничната картина на рак на дебелото черво.

Типично за протичането на този онкологичен процес е нарушаване проводимостта на червата. Това състояние се изразява чрез запек, склонност към подуване на корема и задържане на газове. Към симптоматиката се включва и още едно оплакване – често повръщане.

рак на дебелото черво - 01 - симптоми от общ характер

Симптомите при рак на дебелото черво са свързани с проблеми с дефекацията (промяна на честотата на позивите, формата и консистенцията на изпражненията, усещане за пълнота в стомаха дори и след изхождане).

Към симптомите от общ характер се включват и следните дискомфортни състояния на болния:

 • обща слабост на организма
 • изключително бледа кожа
 • леко повишаване на телесната температура; тя може да достигне и по-високи стойности в хода на развитието на онкологичния процес
 • необяснимо намаляване на апетита
 • необясними изменения във вкусовите предпочитания
 • рязко сваляне на килограми

Къде боли при рак на дебелото черво и как: Болки в дебелото черво и кръста

Рак на дебелото черво протича и с болки. Тяхната локализация в началото е в долната част на корема. Възможно е симптомът да се проявява периодично и да болковото усещане да се проявява в целя корем. В случая се усеща като спазъм.

В етапа на заболяването, в което е нарушена чревната проводимост, болката също се появява в целия корем. Определя се като пронизваща и буквално разтърсваща.

С напредване на онкологичния процес болковите усещания се усилват. Пациентът започва да се оплаква от болка ниско в кръста, в края на опашната кост.

рак на дебелото черво - 02 - къде боли

Къде боли при рак на дебелото черво – дори специалистът може да се обърка при поставянето на диагноза.

Болковото усещане се локализира и по хода на дебелото черво. Болката се усеща от пациента като силен спазъм.

Задължително прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ, от който ще научите още за разпознаването на коварния рак на дебелото черво, прогнози и методи на лечение!

Първи признаци

Най-голямата трудност при диагностицирането на онкологични процеси в дебелото черво (колоректален рак) идва от именно от неговите първи признаци. Те не са специфични единствено за това тежко заболяване и се наблюдават от време на време при по-голямата част от хората.

Но ако въпросните първични симптоми продължават прекалено дълго, трябва да им обърнете внимание. Сред тях са оплаквания като тежък и упорит запек, продължителна диария, редуващи се констипация и разстройство; повръщане.

В хода на развитието на онкологичния процес, тези оплаквания прогресират. Появява се усещането за ректален дискомфорт, тежък запек, загуба на тегло и апетит, както и покачване на телесната температура.

Като част от първичната симптоматика се разглежда и чревната обструкция. Когато тя съпроводена с появата на кръв в изпражненията, последният признак показва, че онкологичният процес е в последен етап от своето развитие.

Обструкция на дебелото черво. Запушване

Обструкцията (запушването) е проблем, типичен не само за тънките черва, но и за дебелото черво. На риск от  запушване подлежи всяка една част от червата.

Този проблем е един от симптомите на рак на дебелото черво. Запушването е предпоставка за натрупване на газове и болки в корема, тъй като храната и течностите не може да преминават през запушените части и се задържат там.

Симптомите, съпътстващи обструкция на дебелото черво включват още силни коремни болки, тежка форма на запек, повръщане, диария, обща отпадналост и треска. При пациентите с този проблем се наблюдава и ускоряване на сърдечния пулс, както и лош дъх в устата.

Кръв в изпражненията

Кръв в изпражненията е сред основните симптоми на рак на дебелото черво. Обикновено този симптом се проявява в краен етап на заболяването. Но е възможно кръвта да е скрита в изпражненията и да остане дълго време незабелязана от пациента.

Количествата и цвета й също са вариращи. Дори оскъдното количество кръв може да се дължи на рак на стомаха, а не на хемороиди. По отношение на цвета, при туморен процес тя е тъмна на цвят. Има типичен зловонен аромат. Наред с кървенето се наблюдават и други неприятни симптоми като често повръщане, тежка форма на запек или упорита диария.

рак на дебелото черво - 03 - кръв в изпражненията

Кръв в изпражненията – един от възможните симптоми на рак на дебелото черво.

Кървенето, типично за рак на дебелото черво, се появява и с други изменения. Изпражненията придобиват по-тъмен цвят. Стават по-зловонни. Забелязват се и промени в цвета на масата, която се отделя при повръщане. Тя става по-тъмна, както и отделяната фекална маса.

Важно: Не бързайте да изпадате в паника и прочетете ТОЗИ МАТЕРИАЛ, от който ще разберете какви са възможните причини за появата на кръв в изпражненията. Но не забравяйте, че този симптом е достатъчно сериозен и появата му е предпоставка да потърсите мнението на специалист!

Симптоми според локацията на тумора

Както вече пояснихме колоректалният рак представлява „израждане“ на епителните клетки, разположени в различните части на дебелото черво, в туморни. Симптоматиката на рак на дебелото черво се припокрива в отделните случаи.

Но въпреки това има отличителни симптоми, по които може да се познае точно в коя част на ректалната област се намира туморното образувание.

При аноректална локализация. В ректума. 

Ракът на дебелото черво може да има аноректална локация. Аноректалната област включва долната извивка на правото черво и двата мускула на ануса (външен и вътрешен).

Ректумът, известен още като право черво, представлява крайната (завършващата) част на дебелото черво.

Въпреки наименованието си, правото черво няма праволинейна форма. То е извито и по-скоро прилича на латинското „S“. Едната му извивка е известна като сакрална, а другата като аноректална. Тя е локализирана в зоната на перинеума.

Освен две с две извивки, ректумът се отличава и с две части. Едната от тях е известна като тазова част,  а другата като анален канал. Първата част се дели на две подчасти – надампуларна част (тя е по-тясна) и по-широка част – ампуларна. Именно във втората част се развиват най-често онкологични процеси.

И след като вече изяснихме анатомичните особености на ануса и ректума, можем да се върнем на симптомите на колоректален рак.

Когато той е с аноректална локация, пациентът се оплаква от невъзможността да стои на задните си части. В случая тялото не се повлиява от назначена противовъзпалителна терапия.

Ректалният рак (карцином на ректума) протича с признаците на хемороидално заболяване, които са свързани с появата на незначително кървене при дефекация и умерена болка. Сред признаците на въпросната патология е усещането за пълнота на ануса, което създава лъжливи позиви за дефекация. Наблюдава се още слузотечение.

рак на дебелото черво - 04 - ректум

Рак на дебелото черво – локализира се в различни части на ректума.

Появата на кървене преди и след процеса на дефекация, при рак на ректума е типичен симптом за напредналите етапи на заболяването. Кръвта в този случай е мътна и с неприятен мирис. Тя се събира в ампулата на правото черво.

Но след отварянето на сфинктерите (това предхожда същинската дефекация), застоялата кръв се отделя преди изпражненията.

На ануса и аналния канал

Крайният участък на дебелото черво, разположен непосредствено под ректума, е аналният канал. Изпражненията преминават през него преди да напуснат окончателно дебелото черво. Този участък заедно  с външния мускул на ануса също е застрашен от ракови образувания.

В тази област злокачествените ракови клетки са не само с епителен произход. Характерно за тях е, че те могат да бъдат неепителни и появата им да се е свързани с метастази на рак на други органи.

Симптомите на рак, локализиран в тази област, са малко нетипични. Този факт допълнително усложнява ситуацията и най-вече поставянето на диагноза. В началото пациентите се оплакват от общ дискомфорт, засягащ аналната област. Той се изразява в сърбежи, оскъдно кръвотечение и незадоволителни резултати след дефекация.

Пациентите констатират за съществуването на уплътнение в областта на ануса.

рак на дебелото черво - 05 - анус, анален канал

Рак на дебелото черво – туморът може да се развие в ануса или в аналния канал.

В хода на своето развитие, злокачественият тумор оказва дразнене върху аналния сфинктер и резултатът не закъснява. Болният започва да изпитва фалшиви позиви за отделяне на изпражнения. В хода на прогресивното развитие на процеса се появяват язвички в аналната област, болка и нетърпим дискомфорт.

При ампуларно разположение

Типичните симптоми за ампуларната локация на раковия процес са свързани с появата на слузести течения и кръв във фекалната маса.

При тази форма на колоректален рак отделената кръв не покрива повърхността на изпражненията, както е при хемороидалното заболяване. Кръвната маса се забелязва във фекалиите. Тя се откроява като „венец“ в тях. Кръвотечението в този случай не протича с болков симптом.

Ампуларната локация на тумора може да бъде точно определена в зависимост от това в кой ампулар е разположен. Горният ампулар се намира на 8-10 см от ануса. Долният на 4 см от него, а средният на 4-8 см от ануса.

Подробно за анатомията на дебелото и правото черво и връзката на хемороидите с тях, четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ, посветен на темата!

Симптоми при различните стадии

Колоректалният рак протича в няколко стадия. Те се определят в зависимост от размера и точната локация на първичния тумор.

рак на дебелото черво - 06 - симптоми

Рак на дебелото черво – ето какви са симптомите във всеки стадий на заболяването.

Както и от участието на съседни органи в туморния процес (метастазите могат да засегнат не само лимфните възли и близки органи, но и органи, намиращи се далече от засегнатия).

Ще се спрем на симптомите в различните стадии рак на дебелото черво. Но преди да ги поясним, ще изясним как протича всеки един от симптомите.

Стадий 0-1

В стадий 0-1 раковото образувание поразява лигавицата. То е малко по размер и се отличава с мобилност. На този етап то все още не е нанесло поражения на субмукозния слой на чревната стена. Не се наблюдават метастази нито в засегнатия район, нито далече от него.

Симптоматиката, известяваща за начален стадий на раков процес, се изразява в следните оплаквания – запек, подуване на корема, газове. Болният усеща позиви за дефекация, които често се оказват фалшиви. Оплаква се и от болка, локализирана в коремната област, която отшумява след прием на медикамент с антиспазмолитичен ефект.

Лъжливите позиви за дефекация могат да се проявят до 15 пъти дневно. Ако онкологичният процес се развива в чревната кухина, като усложнение се поява чревна обструкция. В резултат от затваряне на крайния проход на червото е невъзможно изпражненията да напуснат тялото. В резултат от това може да се стигне до разкъсване на червата и перитонит.

Стадий 2

Онкологичният процес навлиза във втори стадий, когато туморът е засегнал от 1/3 до 1/2 от лигавичната площ. Стадий 2 протича в два подетапа – А и Б.

Типично за стадий 2А е, че туморът все още е разположен в стената на червото и няма метастази.

В стадий 2Б туморът запазва размерите си, но вече има метастази в регионалните лимфни възли.

Ясно изразен симптом на стадий 2 при рак на дебелото черво е болката. Тя не може да бъде туширана дори след прием на нестероиден или антиспазмолитичен медикамент.

Проявяват се и други общи симптоми на фона на протичащата туморна интоксикация – обща слабост и умора, постоянно изпотяване и постоянно поддържане на телесна температура с около половин градус, повече от нормалното.

Ако телесната Ви температура е 37,5 градуса продължителен период от време, това е тревожен симптом.

Стадий 3

При стадий 3 туморът е засегнал половината от ректалната площ. Засяга цялата стена на органа и прилежащите му тъкани. Наблюдават се и метастази, засягащи първия ред лимфни възли, намиращи се в близост до тумора.

При задълбочаване на онкологичния процес в третия стадий на заболяването се появяват разсейки и в други лимфни възли, освен тези в близост до тумора.

И на този етап е ясно изразена общата туморна интоксикация. Не е изключено пациентът да отслабне рязко, въпреки че не е променил двигателния и хранителния си режим.

Болният се чувства изключително слаб. Запазва се лекото повишение на телесната температура.

Стадий 4

Стадий 4 е последен при рак на дебелото черво. Типично за него е появата на метастази не само в органите и тъканите, разположени в близост, но и тези, които са по-далече от ректума. Регионалните разсейки проникват в тазовото дъно и нанасят сериозни поражения на цялото тяло.

Типични за последния стадий на колоректалния рак са страданията на целия организъм. Туморният растеж повлиява негативно върху дейността на всички системи в тялото – сърдечна, белодробна мозъчна.

На фона на всички тези дисфункции се развива мултиорганна недостатъчност, водеща до смъртта на пациента.

Преживяемост от рак на дебелото черво

Преживяемостта при рак на дебелото черво обикновено е по-висока спрямо тази при пациенти с друг вид злокачествени образувания.

Продължителността на живота при пациенти, диагностицирани с рак на ректума, зависи от различни фактори. Сред тях са големината и локацията на тумора, както и наличието на метастази. Но най-важният фактор е ранната диагностика. Тя увеличава многократно шансовете за пълноценен живот дори и след диагнозата.

Средната преживяемост при пациенти, които се лекуват, е около 5 години. Най-високи са шансовете при започване на лечение в първи стадий. Но тогава е най-трудно да се диагностицира заболяването. То се открива едва при 20% от пациентите.

Около 30% от пациентите, при които заболяването е диагностицирано във втори стадий, прогнозите са за още 5 години живот при положение, че се провежда адекватно лечение и общото здравословно състояние на пациента е относително стабилно.

За пациентите с колоректален рак в 4 стадий средната преживяемост е между 3 и 9 месеца.

Възраст, на която най-често се случва

Заболяването рак на дебелото черво обикновено засяга по-възрастните пациенти. Но това не означава, че по-младите пациенти са защитени.

През последното десетилетие рязко спада възрастовата граница и се повишава заболеваемостта и при по-младите пациенти. Най-застрашени от този вид онкологично заболяване са хората, навършили 50 години.

Всеки четвърти пациент над тази възраст има поне един полип в дебелото черво. Обикновено образуванията се оказват доброкачествени и не създават проблеми.

Прогноза на заболяването

Прогнозата на заболяване е в пряка зависимост не само от локацията на тумора, но и от наличието на съпътстващи патологии, възраст, общо състояние на пациента и адекватност на лечението.

Когато ракът засяга аналния канал, прогнозите са изключително лоши дори и на етап 1 и 2.

рак на дебелото черво - 07 - прогноза

Прогнозата при рак на дебелото черво зависи най-вече от стадия на заболяването, възрастта на пациента, неговото здравословно състояние и наличието на метастази.

Прогнозите винаги са по-добри при ниско диференцирани тумори за разлика от случаите, когато туморите са с висока степен на диференциация.

Ускоряване на туморния прогрес се наблюдава при влошено общо здравословно състояние, при по-възрастни пациенти, както и при такива, при които са налични и други патологии.

Отхвърлянето на лечение е предпоставка за фатална развръзка в рамките на най-много година след поставяне на диагнозата.

Възможни усложнения

Коварният рак на дебелото черво е свързан с куп сериозни усложнения. Сред възможните проблеми, които това заболяване може да предизвика е чревната обструкция. Това води до стесняване и запушване на червата, което от своя страна причинява запек.

Невъзможността да се изхвърлят изпражненията е свързана с промяна в анатомичните особености на червата в резултат от развитието на тумора. Пациентът в този случай се оплаква от газове и стомашен дискомфорт.

Събирането на изпражнения в червата е състояние, което застрашава живота на болния. В почти всички случаи се развива фекален перитонит, който винаги завършва фатално. Това състояние е свързано с възпаление на серозната мембрана на коремната кухина.

Друго възможно усложнение, дължащо се на наличието на тумор в дебелото черво, е неприятната анемия. В случая тя е провокирана от кръвозагубата. Пациентът губи кръв в резултат от развитието на тумора. Кръвотечението може да слабо, умерено или силно. Но независимо от интензитета му, рискът от анемия остава.

Възможно е пациентът да се натрови от тумора в тялото му. В тези случаи на интоксикация обяснението е, че в кръвния поток навлизат отровни и токсични вещества, отделящи се в резултат от разпадане на злокачественото образувание.

Изследвания за рак на дебелото черво

За поставянето на диагнозата рак на дебелото черво задължително се назначават няколко изследвания, на които ще се спрем по-долу.

При първичен преглед също могат да се потвърдят съмнения за заболяването чрез един простичък метод. Опитният специалист може да установи наличието на тумор, изследвайки с пръст ректума. Чрез този метод може да се открие единствено тумор, намиращ се на около 15 см от ануса.

Пълна колоноскопия и биопсия 

Методът колоноскопия е един от възможните способи за диагностициране на колоректален рак. Извършва се с помощта на специален уред колоноскоп.

Той има формата на еластична тръба, която в края си е снабдена със светлинен индикатор и видеокамера. Благодарение на тях специалистът има възможност да проследи детайлно актуалното състояние на стената на дебелото черво.

Материалът, иззет по време на колоноскопия, подлежи на биопсия. За целта специалистът използва специален уред, наречен форцепс. С негова помощ успява да „вземе“ част от лигавицата, която по-късно изследва под микроскоп с цел установяване наличието на атипични клетки.

Въпреки прецизността си, методът пълна колоноскопия може да даде подвеждащ резултат. Това се случва най-често при дълбока локализация на тумора. За да се избегне подобен риск е препоръчително да се подложи на биопсия материал, иззет не само от лигавицата, но и от субмукозния слой.

С цел минимизиране риска от получаването на фалшив резултат са разработени няколко разновидности на колоноскопското изследване.

рак на дебелото черво - 08 - биопсия

Биопсията е задължителна при диагностициране на рак на дебелото черво.

Колонскопията изисква предварително подготвяне на пациента преди провеждане на изследването. Три дни преди него от менюто се премахват напълно всички храни, съдържащи фибри. Задължително се прави и клизма 50-60 минути след последното хранене, за да се освободят червата от отпадните вещества, намиращи се в тях.

Задължително прочетете и този материал, в който ще откриете всичко за колоноскопия – провеждане на изследването, усещане за пациента и подробно описание на процедурата – ТУК!

Увеличителна и флуоресцентна колоноскопия

рак на дебелото черво - 09 - колоноскопия

Колоноскопия – основен метод за диагностика на рак на дебелото черво.

Увеличителна и флуоресцентна колоноскопия са два от методите, които редуцират възможността за получаване на подвеждащи резултати от изследването. Типично за първия метод (увеличителна колоноскопия) е, че се използват специални лупи. С тяхна помощ размерът на изображението се увеличава с до 115 пъти.

Това дава възможност на специалиста да инспектира под микроскоп не само състоянието на чревната лигавица, но и на по-дълбоките чревни пластове и техните подструктури. С помощта на тези лупи атипичните клетки се откриват още по време на изследването.

Флуоресцентната колонскопия е още един иновативен метод, който значително намалява риска от манипулиране на резултата от провежданото изследване. Типично за този метод е, че колоноскопът е снабден с източник на ултравиолетова светлина. Благодарение на него раковите клетки флуоресцират (светят) и изпъкват по време на изследването.

Спектрална ендоскопия и хромоендоскопия

В колоноскопията се използват и два допълнителни източника на светлина – синя и зелена лента. Благодарение на тях при метода спектрална ендоскопия става възможно изследване на съдовете, разположени в дебелото черво.

рак на дебелото черво - 10 - спектрална ендоскопия

При спектрална ендоскопия диагнозата е невъзможно да бъде сгрешена, тъй като се използват два допълнителни източника на светлина.

Методът е ценен за откриване на капиляри и артерии с неправилна форма, които са били поразени от онкологичното образувание.

Друга разновидност на коментирания метод е хромоендоскопията. Този способ представлява вкарване на багрилно вещество в червото (най-често за целта се използва йод). Под въздействие на багрилото раковите клетки се обезцветяват, докато останалите нормални клетки придобиват малко по-тъмен цвят.

Магнитно-резонансна томография

Златен стандарт в изследването на тумори е магнитно-резонансната томография. Благодарение на този метод се определя не само размера на тумора. Но и точната му локация, както и наличието на разсейки в лимфните възли и прилежащите тъкани.

рак на дебелото черво - 011 - магнито-резонансна томография

Магнито-резонансна томография – златен стандарт при диагностиката на туморни заболявания.

Този способ за диагностика на рак е задължителен и преди провеждането му не е редно да се назначава никакво лечение. Той дава най-ясна преценка за състоянието на пациента.

Ултразвукова диагностика

Ултразвуковата диагностика намира приложение при диагностиката на колоректален рак. Методът се използва най-вече за откриване на метастази в органи в близост или по-далече от поразения орган.

рак на дебелото черво - 012 - ултразвукова диагностика

Ултразвуковата диагностика се използва най-вече за откриване на метастази.

С помощта на ултразвуковата диагностика се установява и количеството течност в коремната кухина. Но като самостоятелен метод ултразвуковата диагностика не е достатъчно надеждна за поставяне на диагнозата рак на дебелото черво. Тя не може да даде точна информация за големината на тумора и неговото местоположение.

Лечение на рак на дебелото черво

Спецификата на колоректалния рак позволява при неговото лечение да се използват всички терапевтични методи, познати в онкологичната практика. Изборът на конкретен метод или комбинация от методи се прави в зависимост от туморната големина и локация, както и от наличието на разсейки.

рак на дебелото черво - 013 - лечение

Лечение на рак на дебелото черво – определя се от стадия на заболяването.

Генералният лечебен подход включва операция. Прилага се най-вече при нискостепенни тумори, които са в първи или втори етап от своето развитие.

Във всички останали случаи се прилага интегриран лечебен подход. Той включва операция, лъчетерапия и полихимиотерапевтични медикаменти.

Химиотерапия. Адювантна химиотерапия 

Химиотерапията е неизменна част от лечение на колоректален рак. Този способ представлява интравенозно вливане на химиотерапевтични медикаменти, към които атипичните клетки са силно чувствителни.

Методът намалява риска от повторно израждане на тумора. Той се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с операция.

В случаите, когато се наблюдават метастази в прилежащите лимфни възли или в белия дроб, се назначават няколко химиотерапевтични курса по схема.

Адювантната химиотерапия е способ за минимизиране на риска от повторна поява на рак. За съжаление нито операцията, нито последващата терапия след нея гарантират, че това няма да се случи.

И адювантната химиотерапия не дава пълна гаранция, но е опция за минимизиране на съществуващия риск. Тя притежава възможността да убие остатъчните ракови клетки след провеждане на лечение.

рак на дебелото черво - 014 - химиотерапия

Химиотерапията е неизменна част от лечението на рак на дебелото черво.

Разновидност на коментираната терапия е неоадювантната химиотерапия, която се прилага преди операция с цел намаляване размера на съществуващия тумор.

Подробно за химиотерапия – разновидности, странични ефекти и всичко важно, четете ТУК!

Операция

Оперативният метод се счита като най-подходящ за лечение на рак на дебелото черво. Основната цел на хирурга е да запази ректума на пациента. Но в определени случаи може да се наложи отстраняването му или премахването на част от него. В други ситуации операцията е фокусирана единствено върху премахване на образуванието.

Съвременните оперативни методи работят с неинвазивни техники. Чрез ендоскопски инструмент, въведен през ануса, се отстранява увредената част от червото. Този метод е приложим в първи етап на онкологичния процес.

рак на дебелото черво - 015 - операция

Операцията е задължителна при рак на дебелото черво в начален стадий.

На този етап е възможно да се предприеме и отстраняване на част от ректума. При този метод се премахва част от червата на 5 см над тумора и на около 15 см под него. След това се свързва изрязаната част с останалата част от ректума, чрез зашиване на горните и долните краища на червата.

На втория етап от заболяването също се премахват части от увредения ректум или целия, ако е невъзможно да бъде спасен. Същата оперативна интервенция е приложима и в следващия стадий на заболяването.

В последния 4 етап  от заболяването оперативна намеса се налага единствено, ако е налична обструкция на червата. В противен случай не се прибягва до подобна интервенция, тъй като тя не би повлияла по никакъв начин върху хода на заболяването.

Рехабилитация след операцията

Рехабилитацията след операцията при рак на дебелото черво е в пряка зависимост от стадия на заболяването в конкретния случай. По правило пациентите в първи етап на онкологичния процес, не подлежат на допълнителна терапия след оперативното лечение.

При 2 и 3 етап на онкологичната патология след операцията се назначава курс на лъчетерапия и химиотерапия, който продължава между 3 и 6 месеца. Точната му продължителност може да бъде установена единствено от лекуващия онколог.

рак на дебелото черво - 016 - рехабилитация след операцията

Рехабилитация след операция при рак на дебелото черво – зависи от стадия на заболяването и общото здравословно състояние на пациента.

Стабилна ремисия за период от 6 месеца може да се постигне при адекватна рехабилитация в случаите на 1-3 етап.

За пациентите, които са в 4 етап на заболяването, са необходими постоянни медицински грижи. За тяхната преживяемост е от първостепенно значение провеждането на химиотерапия.

Наблюдение след ремисията

рак на дебелото черво - 017 - наблюдение след операцията

При рак на дебелото черво наблюдението след ремисия е задължително.

След навлизането в период на ремисия пациентът е необходимо да бъде наблюдаван редовно от онколог. Препоръчва се следната честота на посещения при специалиста:

 • веднъж на 3-6 месеца през първите две години от ремисионния период
 • веднъж на полугодие или 1 година в период 3-5 години след ремисията
 • след петата година прегледите се осъществяват веднъж годишно

Алтернативно лечение

Алтернативното лечение е добър вариант за допълнение към основното лечение на рак на дебелото черво. То се препоръчва и в случаите, когато официалната медицина не предлага никаква опция за лечение в конкретния случай ( в крайна фаза на заболяването).

В никакъв случай алтернативното лечение не може да се използва като заместител на официалното лечение. Това по-скоро би навредило, отколкото да помогне.

Билки

Билките и тяхната необятна лечебна мощ предлагат варианти за облекчаване и дори за подобряване състоянието на пациенти с рак. Но все пак би било наивно да твърдим, че те могат да излекуват заболяването без болния да се подлага на официалното лечение.

рак на дебелото черво - 019 - билки

Червена детелина, риган, босилек и коприва са само част от билките, които помагат при рак на дебелото черво.

Ще се спрем на няколко варианта за билкови рецепти, които са изключително популярни.

Билката кализия е един от вариантите. Използва се във вид на спиртен извлек, за приготвянето на който са необходими 50 свежи леторасли от билката (цялото растение без корените). Те поставят в съд от тъмно стъкло и към тях се долива 1,5 л водка.

Захлупеният съд се държи десет дни на място, което е тъмно и прохладно. След това течността се прецежда. Три пъти дневно приемайте от този извлек по 20 капки.

Количеството разтворете в 50 мл вода и го погълнете 20 минути преди консумация на храна. Пийте този еликсир в продължение на 3 седмици. Следва едноседмична пауза и повторно възобновяване на лечението.

Черен оман (корен) в комбинация с плод бъзак е друг вариант, препоръчван от народните лечители при рак на дебелото черво. Вземете по 150 гр от двете суровини. За десет минути оставете 2 супени лъжици от тази смес да поврат във вряща вода (500 мл).

От тази прецедена течност пийте 4 пъти по 100 мл преди консумацията на храна. Паралелно с този лек прилайте и още един лечебен способ. За целта е необходимо да се снабдите със салеп. По една супена лъжица от него варете за 10 минутки в половин литър вряща вода.

Четвърт час след консумацията на храма приемайте от тази смес по супена лъжица. Тази процедура изпълнявайте 3 пъти дневно.

Паралелно с тези два лека прилагайте и още един лек. Вместо вода ежедневно приемайте следната течност – за десет минути варете в 600 мл по лъжица шипки и корен от билката ранилист.

Час след консумация на храна е добре да се приеме и лъжица сироп от плодове бъзак. Приготвя се от килограм пресни плодове и същото количество захар. Сместа киснете няколко дни до пълно разтваряне на кристалчетата захар, след което прецедете.

С джинджифил също се приготвя лек, който облекчава дискомфорта след химиотерапия. Необходимо е два големи корена да се настържат и да се смесят с половин килограм мед. По 3-4 пъти дневно се приема по лъжица от лека.

Подходящи са лековете с билките коприва, риган и босилек, както и лечебни рецепти, съдържащи лук и чесън.

Витамин В3, ниацин

Допълнителният прием на витамин В3 по-известен като ниацин, е в състояние да блокира развитието на раковите клетки в дебелото черво.

Това твърдение е доказано чрез опит, извършен с мишки. Установено е, че при тези от тях, при които витаминът е липсвал са развили колоректален рак.

рак на дебелото черво - 018 витамин B3

Витамин В3 редуцира риска от рак на дебелото черво.

Съответно при тези, на които е осигурен прием на ниацин, ситуацията е била коренно различна. Установено е, че тяхната имунна система е започнала производството на вещества, блокиращи растежа на атипичните клетки.

Тези хипотези са все още обект на проучване. Учените работят в насока доказване положителното въздействие на ниацин при рак на дебелото черво.

Диета при рак на дебелото черво. Хранене

Диетата при рак на дебелото черво е от първостепенно значение. Храната, която пациентът приема трябва да е достатъчно питателна и балансира не само в качествено, но и в количествено отношение. Като цяло добри са всички храни, които не предизвикват дразнене на стомаха.

рак на дебелото черво - 020 - диета и хранене

При рак на дебелото черво диетата, богата на фибри, е задължителна.

Поради тази причина от диетата се изключват мазни, пушени и пикантни храни. Алкохолът, тлъстите меса и подправките са напълно забранени. Залага се на свежи зеленчуци, нетлъсто месо и риба, ядки и млечни продукти (но само ферментирали).

Предлагаме един примерен вариант:

 • първа закуска за деня – порция свежи плодове, свеж плодов или зеленчуков сок, порция кисело мляко със сухари и/или няколко ягоди
 • втора закуска – каша от просо, ориз, пшеница или елда+кисело мляко, орехи или свежи плодове
 • обяд – зеленчукова супа, рибен котлет, зеленчукова салата и чаша чай
 • закуска следобед – оризова каша, приготвена с рибен бульон, чаша компот и няколко парченца сухар
 • вечерно хранене – чаша кефир или кисело мляко+един банан или киви

Мнения от форум за рак на дебелото черво и симптомите му

Ето какво казват потребителите на форуми, сблъскали се с диагнозата рак на дебелото черво. Читател с ник Пачката споделя, че майка му е била диагностицирана с коварното заболяване й е била насрочена операция.

От няколко месеца пациентката не се чувствала добре. Започнала да губи от теглото си и на фона на това оплакване били установени и ниски стойности на желязото. След 2-3 месеца лутане из кабинетите на различни специалисти, на пациентката била поставена тежката диагноза.

Потребителят споделя, че туморът не е бил премахнат по време на операцията, тъй като лекарите установили, че той е тръгнал от панкреаса и има метастази в черния дроб. Становището на лекарите било, че могат да решат какво да предприемат едва след месец, когато пациентката трябва да се яви на контролен преглед.

В популярен женски форум Лалка споделя, че баща й е бил опериран преди две години от рак на дебелото черво. При него туморното образувание било на изхода на ануса. Преди манипулацията минал курс лъчетерапия. След интервенцията не е било предписано друго лечение.

Лалка споделя още, че при баща й образуванието е било в последен етап в момента, в който е било открито. Но въпреки това последните изследвания на баща й са обнадеждаващи.

Друга форумка споделя, че баба й е била оперирана от това заболяване преди 15 години. Но след операцията не е имала никакъв проблем. Признака, който накарал възрастната жена да потърси лекарска помощ, бил появата на кръв в изпражненията.

Още една форумка се включва с коментар. Тя споделя, че приятел на семейството е бил опериран от рак на дебелото черво преди 10 години и засега няма проблем. Симптомите при него били свързани с отпадналост, загуба на тегло и гадене.

Други свързани болести и стадии на рака

Рак на дебелото черво протича с други свързани заболявания. Това усложнява поставянето на диагнозата и съответно забавя назначаването на лечението. Тъй като дори и при наличието на симптоми е трудно да се постави диагнозата.

Възпаление на дебелото черво

Възпаление на дебелото черво е заболяване, което може да прогресира в рак, при положение, че не се лекува. Възпалителният процес е провокиран от лакомо ядене, похапване на храни, които трудно се преработват от тракта.

Пациентът се оплаква от подуване на корема, газове. Често има позиви за дефекация, като повечето от тях се оказват лъжливи. Възможно е в изпражненията да се отделя слуз или гной.

рак на дебелото черво - 022 - възпаление, колит

Възпаление на дебелото черво, протичащо с колит, предразполага към рак.

Възпалението на дебелото черво най-често се свърза с колит, който протича в остра или хронична форма. Независимо от формата на възпалителния процес, трябва да се вземат мерки, за да се редуцира риска от появата на злокачествен тумор. Наличието на възпаление предразполага към това.

Карцином на дебелото черво

Карцином на дебелото черво или още колоректален рак е туморно заболяване, което в повечето случаи се локализира в ректума. Типична особеност за карцинома е, че той може да бъде първично множествен. Това означава, че се развива едновременно на няколко места в дебелото черво.

Метастазите при карцином на дебелото черво се предават по лимфен, кръвен път и по съседска връзка (засягат органите, намиращи се в съседство).

рак на дебелото черво - 023 - карцином

Карцином на дебелото черво – злокачествен тумор, който най-често се локализира в ректума.

В начален етап на клиниката на карцином на дебелото черво почти не се наблюдават никакви симптоми. Пациентът изпитва тежест след хранене. Оплаква се и от слаби болки в корема.

При напредване на онкологичния процес оплаквания стават по-ярко изразени. Тогава се наблюдава намален апетит, гадене и повръщане. Болката също става по-силна. Тя може да е коликообразна или постоянна.

Налични са и промени в изхожданията. Те стават по-чести като се редуват запек и диария. Отделяните изпражнения са тънки като молив заради стесняване на лумена поради растежа на туморното образувание.

Типични за карцинома са появата на слуз, кръв или гной в изпражненията. Пациентът губи от телесното си тегло и се оплаква от повишаване на температурата, което става постоянно оплакване.

Тумор на дебелото черво, доброкачествен или злокачествен?

Туморните образувания на дебелото черво невинаги означават рак. Диагнозата се потвърждава при злокачествено образувание.

В противен случай, тя се отхвърля. За характера на тумора извод се прави единствено след биопсия. Иззетият материал подлежи на изследване, при което се определя дали образувание е доброкачествено или злокачествено.

рак на дебелото черво - 024 - доброкачествен и злокачествен тумор

Не всеки полип е злокачествено образувание, което води до рак на дебелото черво.

Симптомите, които известяват неговото наличие, са проблеми с изхождането (запек, диария, лъжливи позиви, непълна дефекация), коремни болки, повишение на телесната температура.

Лечение при стадии на рака: 1 до 4 стадий. Рак с метастази

Лечението на рак на дебелото черво стандартно протича с операция и предхождаща я и/или последваща лъчетерапия или химиотерапия.

рак на дебелото черво - 021 - стадии

Лечението зависи от стадия на рак на дебелото черво.

В първи стадий задължително се назначава оперативно лечение. Възможно е преди него да се назначи лъчетерапия с цел свиване на тумора. При необходимост след операцията се назначава и химиотерапевтичен курс.

На пациентите със заболяването във втори стадий също се препоръчва операция, а след нея задължително и химиотерапия.

Същите мерки се прилагат и в трети стадий с изключение на случаите, когато туморът е прекалено голям и има прекалено много разсейки. В случая се назначава само химиотерапия без операция.

Обикновено в 4 стадий, когато заболяването е напреднало, не се назначава операция, тъй като има разсейки в други органи и премахването им е невъзможно. Единственото, което може да се направи в случая, е да се назначи химиотерапия.

При рак с висока степен на диференциация на раковите клетки, появата на метастази е сигурна. Те се появяват в отдалечени органи дори и при ниска диференцираност на раковите клетки.

Обикновено ракът на дебелото черво дава метастази в регионалните или тазовите лимфни възли, в черния дроб, в белия дроб, коремната кухина, мозъка, плоските кости или в гръбначния стълб.

Далечните метастази най-често се локализират в черния дроб или в коремната кухина (карциноматоза). Типично за втория случай е увреждане на перитонеума и натрупване на голямо количество асцитна течност.

Рак на дебелото черво с метастази в черния дроб

Метастази в черния дроб се появяват в резултат от първичен рак не само на дебелото черво, но и на гърдата и белите дробове. Черният дроб е вторият най-атакуван орган от ракови разсейки след костите.

Напредъкът в онкологичното лечение предполага продължаване на лечението дори и след откриването на метастази в черния дроб. Преди няколко десетилетия появата им е била признак, че лечението трябва да се преустанови.

рак на дебелото черво - 025 - метастази в черния дроб

При 95% от случаите на рак на дебелото черво метастазите се локализират в черния дроб.

Популярност набира нов лечебен способ, известен като хипертерния. Специфичното за него е, че раковите клетки в черния дроб се нагряват до 70 градуса и това води до тяхната гибел.

Възможно е разсейките в черния дроб да се появят дори след 5-годишна относително стабилна ремисия при рак на дебелото черво. При метастази в този орган прочистването му чрез операция е напълно възможно. Това е единственият орган в нашето тяло, който може да продължи да функционира дори след премахването на част от него.

Как да се предпазим? Причини за рака + видео

Профилактиката на рак на дебелото черво не означава на 100%, че ще се предпазим от него. Това се дължи на факта, че невинаги е възможно да се повлияе на всичките причини за появата му.

Фактор, на който не може да се окаже влияние, е наследствената предразположеност. Рискът от появата на онкологичното заболяване е по-висок при хора с история в семейството на раково болен.

Тенденция към развитието на рак на дебелото черво дава и синдромът на Линч. Това е генетична мутация, която се среща все по-често. Типично за нея е подаването на грешна информация при деленето на клетките. Това се наблюдава и при фамилна полипоза.

Предразполагащ фактор е и всяко заболяване, свързано със смущения в придвижването на съдържимото в червата.

Болест на Крон, колит, продължаващ повече от 10 години, хроничен проктит и доброкачествени тумори също предразполагат към развитие на онкологичния процес.

Условия за развитието на заболяването създават и някои ежедневни навици. Избягването им е добра превантивна мярка. Сред вредните привички, водещи до рак на дебелото черво, са цигарите, алкохола и неправилното хранене.

Наблегнете на храни, изобилстващи от фибри в състава си. Хапвайте често и приемайте малки порции. Това е предпочитаният вариант пред рядко и обилно хранене. Старайте се да се движите повече. Това улеснява естественото изпразване на дебелото черво.

рак на дебелото черво - 026 д-р Виктор Камбуров

Изгледайте видеото с д-р Камбуров и неговото обяснение за рак на дебелото черво.

Започнете навреме лечение на хемороидите, колита, запека и всичко, което причинява дискомфорт, свързан с дейността на тракта.

Важна превантивна мярка е и ограничаване контакта на тялото с вредни химически агенти, както и редовните профилактични прегледи веднъж или два пъти годишно.

Първата операция е най-важна. Видео мнение на лекар

За съжаление при онкологичните заболявания често се налага повече от една операция. Но най-важна е първата операция. От нея зависи качеството на живот на пациента след това и общата преживяемост.

Онкологичните хирурзи се стремят да отстранят напълно не само тумора, но и да запазят целостта на лимфната система, доколкото състоянието на пациента позволява това.

Изгледайте задължително и следващия видео материал, за да се запознаете с мнението по въпроса на един от водещите специалисти у нас в тази област.

Още информация за тежката диагноза рак на дебелото черво може да получите от Гугъл, използвайки следните наименования. На английски и испански език: Cancer colorectal. На немски: Kolorektales Karzinom. На руски: Рак прямой кишке. На турски: Kalın bağırsak kanseri. На гръцки: Καρκίνος εντέρου.

Надяваме се, че този материал ще достигне до повече хора, тъй като въпроса с превенцията и лечението на рак на дебелото черво е със социална значимост.

За съжаление в здравната политика на нашата страна не се обръща подобаващо внимание на проблема, въпреки че през последните години ръстът на заболеваемост и у нас заплашително расте.

Помогнете ни да популяризираме този материал, споделяйки го в социалните мрежи с надеждата, че ще накара всеки прочел го да се изследва профилактично. Защото никой не е застрахован от страшната диагноза.

Рак на дебелото черво – първи признаци, точните симптоми, стадии и всичко за лечението
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *