Налепи по гърлото и болни сливици: ефективното лечение с лекарства и народни методи

Махане на налепи по гърлото. 🅶 Лекарства, домашно лечение. 🅶 Болни сливици. 🅶 Болести. 🅶 Болки, температура. 🅶 Гнойна ангина, скарлатина, гъбички в устата.

Още в текста: 🅶 Лечение при деца. 🅶 Гаргара, компрес, сода, мед. 🅶 Изчистване на бели точки, топчета и пъпки по сливиците. 🅶 Зачервено гърло с бял, жълт или сив налеп. 🅶 Полипи и кандидоза. 🅶 Стоматит и лишеи.

Какво означават налепи по гърлото?

В сезона на настинките някои хора често чуват от личния си лекар, че имат налепи по гърлото. И вероятно се питат какво означават те. Всеизвестно е, че тонзилите, познати ни като сливици, са главното препятствие, което вредните микроорганизми трябва да преодолеят, за да достигнат до гърлото, а след това и до белите дробове.

Но когато по тях се появят налепи, това е сигурен знак за протичаща в тялото инфекция. Добре е да сме запознати и с това на какво се дължат тези неприятни възпалителни процеси, както и с цялата палитра от неприятни симптоми, с които те протичат.

Причини за налепи по гърлото

По правилата на медицинските закони причините, водещи до налепи по гърлото, са изключително много. Но най-основната е възпалителен процес в назофаринкса, обусловен в резултат от навлизането на вирусни и бактериални патогени, които започват да се размножават активно там.

Възпаление на сливиците е сред водещите причини за появата на неприятната патогенна маса, локализирана по стените на гърлото.

Казано по-точно, ангина, фарингит, дифтерия, стоматит, кандидоза в устната кухина, чревни паразити, плосък лишей, мононуклеоза и остри вирусни инфекции стават причини за появата на коментирания проблем.

Сифилис и продължителен прием на лекарствени медикаменти също може да стане причина за появата на патологични изменения в гърлото, изразяващи се в появата на налепи.

Налепи по сливиците без температура

Появата на патологично покритие по повърхността на гърлото невинаги е свързана с повишение на телесната температура. Но дори и в този случай, съветваме да не отлагате посещението в кабинета на специалиста.

Но все пак ще поясним какви са причините за появата на плака по гърлото без наличието на коментирания симптом.

Изгаряне или травма на фаринкса е възможно да доведе до появата на плака по стените на гърлото. Гъбичната инфекция в устата е сред вероятните причинители на проблема.

Ако това е причината, вероятността от появата на гъбичка плака, приличаща повече на пресечено мляко, е прекалено голяма. В случая засегнати се оказват и тъканите на назофаринкса.

Сливични възпаления в начална фаза (тонзилит) или ангина не е изключено да станат отговорни за налепите по гърлото.

При стоматит неприятната плака също не е свързана с повишаване на телесната температура.

Бели точки (топчета, пъпки) по сливиците без болки в гърлото

Бели налепи по гърлото, напомнящи повече на топчета или пъпки, може да се дължат на консумацията на млечни продукти. Ще направим уточнение, че тук става въпрос за оплакване, което протича без болков симптом.

бели налепи по сливиците, налепи по гърлото

Белите налепи по сливиците невинаги са тревожен симптом.

Топченцата с бял цвят не е изключено да са провокирани от гъбична инфекция или начална фаза на респираторно инфекциозно заболяване. В случая най-вероятно патологията е в начален етап. В процес на нейното развитие към общата клинична картина ще се включи и болка в гърлото.

Зачервено гърло с бял налеп

Зачервеното гърло с бял налеп категорично показва вирусна или бактериална инфекция. Тази симптоматика е типична за вирусните и бактериалните инфекции. Гърлото се усеща болезнено дори и при допир от външната страна на шията.

Възможните причини за това оплакване се търсят в следните заболявания – стоматит, ангина, възпаление на гърлото или дифтерия.

В голям процент от случаите възпаленото гърло сигнализира за ангина. Това заболяване има много подразновидности. Според описаните симптоми вероятно се касае за лакунарна ангина. Типично за нейния е, че белият налеп понякога придобива жълтеникав оттенък.

зачервено гърло бял налеп

Зачервено гърло с бял налеп – една от възможните причини е ангина.

Друг отличителен признак е локацията на плаката – тя обхваща цялата повърхност на тонзилите. Лесно е да бъде отстранена с помощта на медицинска шпатула. Болният има оплаквания, свързани с висока температура, обща слабост и болки в областта на гърлото.

Налепите с бял цвят не е изключено да се окажат сигнал на заболяването левкоедем, известно още и като левкоплакия. То засяга предимно пушачите. Водещият симптом е свързан с подуване на лигавицата и повишена оточност.

Типично за тази патология е сгъстяване на плаките. В редки случай може да се развие злокачествен процес. Това налага препоръката пациентите с подобен проблем да бъдат наблюдавани. При сгъстяване на налепите е желателно да се вземе проба, която подлежи на хистологичен анализ.

Скарлатина 

Заболяването скарлатина също води до появата на бели налепи по гърлото. Към симптоматиката се включват и следните оплаквания – болезнено усещане при преглъщане, скок в телесната температура, усещане за гадене, постоянна отпадналост и слабост, прекомерна сънливост.

На фона на белите налепи и всички тези оплаквания пациентите със скарлатина се оплакват и силна болка в областта на гърлото. Тъй като усложненията от тази патология имат изключително сериозен характер, това е още една причина за препоръката, че пациентите с налепи по гърлото трябва да потърсят лекар.

Със сигурност ще Ви бъде интересно да прочетете и това – Всичко за коварната скарлатина (лечение, усложнения, превенция)

Кандидоза. Гъбички в устата

Кандидозата е друга вероятна причина за появата на налепи по гърлото. Ако терапията на инфекцията е безрезултатна или се отлага във времето, гъбичните спори започват активно размножаване в назофаринска. Това е сигурен индикатор за необходимостта от премахване на сливиците.

налепи по гърлото кандидоза гъбички в устата

Налепите по гърлото понякога се дължат на кандидоза.

Симптоматиката на кандидоза в устата се изразява в появата на бяла “покривка” по повърхността на сливиците, която постепенно се разпространява по цялото гърло. Появата на гъбички в устата протича с болково усещане, което се усилва най-вече по време на хранене и преглъщане.

Интересно е да се прочете и този материал: Кандидоза – всичко за лечението, симптоми, заболявания и усложнения!

По-подробно за гъбичките в устната кухина, четете ТУК!

Стоматит. Червен плосък лишей и др

Стоматитът е друга възможна причина за появата на налепи по гърлото. Всичко започва с появата на лека и едва забележима бяла плака. Към клиничната картина се присъединяват оплаквания като повишение на телесната температура и язвички, чието състояние се влошава по време на хранене.

Тази патология може да бъде с афтозна или кандидозна обусловеност. Причина за първата разновидност е вирусът на херпес, който попадайки в устната кухина, провокира появата на афти. Това заболяване прилича изключително много на ангината. Типично за него е, че пациентът повишава телесната си температура и отказва да приема не само храна, но и всякакви течности.

В основата на кандидозния стоматит стои гъбичната инфекция от рода кандида. Типичен признак на патологията е плътният белезникав налеп, локализиран по езика, гърлото и дори венците. При остъргването му се вижда зачервена и често кървяща кожа.

Заболяването червен плосък лишей, известно още като лихен рубен планус, също може да доведе до белезникави налепи по гърлото.

Причина за него се търси в слабостта на автоимунната защита и неспособността й да се справи със стресови или химически провокатори (злато, арсен и други съединения). Обикновено лихенът поразява сгъвателните повърхности (подбедрица, предмишница). Не е изключена и появата му върху окосмената част на главата.

Сред симптомите, освен налепи по гърлото, са и оплаквания като силни сърбежи в засегнатото място и болка. Към специфично лечение трябва да се пристъпи при наличието на последния симптом. Терапията се осъществява единствено от специалист.

Подробно за видовете, симптомите и всички начини на лечение на лишеи, четете в авторитетния здравен сайт Лекар.бг – ТУК!

Сиви или жълти налепи

 Зад появата на сиви налепи по гърлото стои заболяването дифтерия. Първоначално се наблюдават по повърхността на сливиците бели налепи. След това плаката придобива сивкав оттенък. 

Това инфекциозно заболяване се предава при контакт с болен. От него ни разболяват микроби с пръчковидна форма, които проникват изключително лесно през лигавиците. Възможно е тази патология да се локализира в гърлото, ларинкса, носа или очите. Както и да засегне открити рани.

В случай, че бацилът попадне в тялото през устата, сливиците са най-засегнати. Усещат се силни болки дори при допир на гърлото.

Ако дифтерията е токсична, появилата се коричка е с мръсно сив цвят, плътна и изключително болезнена. При обичайната инфекция плаката по гърлото варира от светло до тъмно сиво и засяга не само жлезите, но и тъканите, намиращи се периметъра им.

Жълтото покритие най-често говори за начален етап на гнойна ангина. Оплакването най-често придружава тонзилит и е съпътствано с треска, кашлица и остро възпаление на гърлото.

Когато има и температура

Когато появата на налепите по гърлото е свързана и със скок в телесната температура, причината се търси в някои от по-горе изброените заболяване. Освен на гнойна ангина,  този проблем може да се дължи на дифтерия или скарлатина.

Ако причината се корени в първото заболяване, към оплакванията се включват още слабост на тялото, повишена оточност на сливиците и очите, хрема, подуване на лимфните възли.

При скарлатина пациентът се оплаква още от гадене и сънливост.

Бял налеп в гърлото при деца

Появата на бели налепи в гърлото на възрастен не изисква незабавна медицинска намеса. Но въпросът стои по друг начин, когато засяга децата. Във втория случай бързата диагностика и назначаване на правилното лечение са задължителни.

Позовавайки се на опита си от медицинската практика, медиците правят заключение, че най-общите причини за появата на бял налеп в гърлото при деца, са:

 • тонзилит в хронична форма – налепът е локализиран върху сливиците
 • дифтерия – симптоматика е сходна с тази при тонзилит
 • смущения в дейността на вътрешните органи – белезникавото покритие се локализира върху повърхността на езика
 • млечница или стоматит – цялата устна лигавица е застрашена от появата на налеп

След определяне на точната причина, започва лечение с назначените от специалиста медикаменти. Обикновено децата се лекуват със същите препарати, както и по възрастните пациенти. Но с тази разлика, че дозите са редуцирани. Предстои да разгледаме и методите за лечение на налепи по гърлото. Но това ще стане малко по-долу в материала.

Диагностика

Налепите по гърлото са видими и с просто око. Достатъчно е да отворите устата си пред огледалото и да я погледнете на дневна светлина. Но поставянето на диагноза не се изчерпва до тук. Задължително е лекар да установи точната причина за проблема – гъбичка или обикновена вирусна инфекция.

По негова преценка проба от налепа може да бъде подложена на лабораторно изследване.

При диагностика специалистът се съобразява и с още няколко фактора:

 • има ли пациентът температура
 • боли ли го гърлото
 • какъв е цветът на плаката и каква е нейната локация
 • има ли гноен налеп по сливиците

Лекарства и официални методи

Третирането на белите налепи по гърлото и най-вече на възпалените сливици трябва да се осъществява с предписаните от специалиста лекарства. Те са съобразени с Вашето състояние и същността на проблема. Не забравяйте, че когато са възпалени, сливиците са изключително чувствителни.

За справяне с възпалителния процес най-често се предписват някои от следните медикаменти:

 • антибиотични препарати – задължителни са при гнойна ангина, въпреки че съществуват противоречиви мнения по казуса
 • антисептични лекарства – те също са задължителни при оплаквания от всякакъв тип, засягащи органите от УНГ системата
 • противогъбични средства – изписват се, когато причинителят е гъбична инфекция
 • лекарства за потушаване на възпалението (противовъзпалителни) – задължителни са при общо възпаление на гърлото

Антибиотик за възпалени сливици

Антибиотиците помагат на тялото да елиминира микробната инфекция, която причинява възпаление на сливиците. Когато причинителят на проблема е вирусна инфекция, може да се разминете с приема на препарати от тази лекарствена група.

Често в подобен случай се оказват достатъчни само антисептичните лекарства, които помагат за бързо разрешаване на проблема.

Ако сливичното възпаление е причинено от бактериална инфекция, антибиотикът е задължителен. Специалистите най-често се спират на препарати от групата на пеницилините.

антибиотик възпалени сливици ангина

Когато причината за възпаление на сливиците е вирусна инфекция, антибиотикът е задължителен.

Амоксиклав е една от опциите. Това антибиотично лекарство съдържа амоксицилин и клавуланова киселина, които са изключително ефективни срещу налепи по гърлото и сливиците.

Обикновено курсът с него продължава 10-14 дни. Но в крайна необходимост, препаратът може да бъде приеман дори за период от 3 месеца.

Достъпът до амоксицилин се осъществява единствено със съответния документ, удостоверяващ предписаното лечение с него – медицинска рецепта.

Друг предписван антибиотик е сумамед. Този широкоспектърен антибиотичен медикамент е наличен в таблетна и течна формула (суспензия за сироп или инжекция). Предписва се в доза, която се приема по веднъж на ден и терапията с него трае обикновено 5 дни. За този период се изчистват налепите по гърлото.

Хомеопатия за подути сливици

Хомеопатичните лекарства също спомагат за решаване на проблема с налепи по гърлото. Ще се спрем на няколко препарата, които се дават най-вече при подути сливици. Приемани според принципите на хомеопатичното лечение, те дават изключително добри резултати.

Фитолака е една от хомеопатичните алтернативи за лечение на подути сливици, най-вече когато болката перистира в ушите. В случая засегнати се оказват и лимфните възли на врата.

Капсикум е препарат, подходящ при парещи болки в гърлото, които са обусловени от сливичното възпаление.

хомеопатия подути сливици налепи по гърлото

При подути сливици и налепи по гърлото хомеопатията също помага.

Когато сливиците са не просто подути и зачервени, но и пациентът има температура, Беладона е подходящият лек за хомеопатична терапия.

Апис е препарат на хомеопатията, подходящ при болезнено подуване на сливиците, което протича с общо напрежение за пациента, подуване и оточност на бузите и клепачите.

Началната фаза на възпалението се повлиява изключително благоприятно от Атропин. Това лекарство бързо облекчава възпалението и болката, локализирани в сливиците и гърлото.

Хепар сулфурикум е препаратът, който гарантира бързо заздравяване на тъканите. Употребата му се препоръчва горещо най-вече на пациентите с хронична форма на тонзилит.

Когато сливиците са хипертрофирали, Калиум бихромикум върши чудесна работа.

За намаляване на рецидивите и общо укрепване на сливичната тъкан помага Силицеа.

Редуциране обема на възпалените сливици се постига чрез хомеопатичното лекарство Меркуриус сорбитолис.

От комбинираните хомеопатични препарати най-популярен е Тонзилотрен, който се използва при възпаления на тонзилите от различно естество. При остри оплаквания се приема през по-малки интервали от време по таблетка, след което приемите постепенно се разреждат.

Не забравяйте, че за успеха на хомеопатичното лечение значение имат спазването препоръките на хомеопата.

Антисептични разтвори

Задължителна част от терапията при налепи по сливиците са антисептичните разтвори. Те са допълнение към пероралния прием на медикаменти. Приложението им е от съществено значение за успешното лечение. Предписание за употребата им има най-вече в случаите, когато антибиотичното лечение е неуместно.

От медицинските препарати се препоръчва нитрофурал за приготвянето на антисептичен р-ор.

Необходими са няколко таблетки, които се разтварят в чаша преварена вода. С течността се прави гаргара като целта е по време на изпълнението на процедурата течността да осъществи контакт със сливиците.

Благодарение на противовъзпалителния компонент в антисептичните разтвори, тонзилите се прочистват от налепите и състоянието на пациента се подобрява незабавно.

Но преди да пристъпите към изпълнението на този метод, трябва да имате позволението от специалист. Единствено той може да препоръча препарат и доза, в която да се използва за направата на антисептичен разтвор.

Мирамистин и хлорофилипт са други два препарата, които могат да се използват за приготвянето на разтвор за жабурене. Второто вещество се използва за направата на сапуни. Представлява смес от евкалиптови листа и хлорофил.

Използвайте алкохолна или маслена тинктура от него. За разтвора прибавете няколко капки от компонента към чаша вода. С тази течност се жабурете по 3-4 пъти дневно.

С водороден пероксид също може да приготвите разтвор за тази цел. Необходимо е само да спазите следното съотношение – пероксид към вода – 1:20. Методът е неподходящ за по-малките пациенти, тъй като може да предизвика изгаряне на лигавицата.

Народно лечение на налепи по гърлото 

На народното лечение също може да се разчита при налепи по гърлото. Освен познатата ни като лек за този случай сода бикарбонат, народните лечители предлагат и куп други лекове.

С най-популярните от тях ще Ви запознаем в този материал. Но не пропускайте да прочетете още една полезна статия с няколко ценни домашни лека при налепи по гърлото – ТУК!

Гаргара с отвари

Гаргара с билкови отвари помага при налепи по гърлото. За целта се препоръчва употребата на билки с противовъзпалително и антисептично действие. Първенец сред тях е любимата ни лайка. Необходимо е да запарвате за 20 минутки лъжичка от нея в чаша вряща вода.

С прецедената топла, но не гореща течност, правете изплаквания на устата по 3-4 пъти дневно. Още след първата процедура ще се почувствате по-добре.

По 2-3 пъти дневно може да се прави гаргара с отвара от градински чай. Течността за нея се приготвя като киснете за половин час лъжица от билката в половин чаша вряла вода.

Противовъзпалителният невен също е подходящ за приготвянето на отвара за гаргара. Това се прави чрез варенето за 15 минутки на водна баня на лъжица и половина от билката. Количеството вода, което се използва, е чаша и половина. С тази прецедена течност е достатъчно да изплаквате устата си по 2-3 пъти дневно.

Гаргара със сода бикарбонат

налепи по гърлото сливиците гаргара сода

Гаргара с билкови отвари и сода чисти налепите от гърлото.

Гаргарата със сода бикарбонат е сред най-разпространените методи за отстраняване на бяла плака от сливиците. Счита се и за най-безопасният метод за постигането на тази цел, въпреки че има и своите противници.

Необходимо е просто да вземете лъжичка от прахообразното вещество и да разтворите количеството в чаша вода. С получения разтвор правете гаргари по 3-4 пъти дневно.

Мед и сода за гърло

Болки в гърлото от всякакво естество се облекчават бързо с помощта на лек, приготвен от лъжица мед и сода на върха на ножа. По няколко пъти на ден приемайте по доза от този лек, като задължително го задръжте възможно по-дълго в гърлото си, а не преглъщайте веднага.

С помощта само на мед също се облекчават бързо дискомфортните състояния в гърлото. Необходимо е на всеки час да се приема по лъжичка от пчелния продукт като се изчаква да се разтопи бавно в устата, а не да се поглъща наведнъж.

Компреси за гърло с мед

Компресите с мед – още един начин за приложение на пчелния продукт при проблеми с гърлото. Болката, сухотата и болезненото усещане при преглъщане отшумяват след като приложите компреса. Разстелете две лъжици от пчелния продукт върху тензух и прикрепете към гърлото. Отгоре поставете найлон. Желателно е да задържите компреса през цялата нощ.

Бъдете подготвени за разтичане на меда, което се случва няколко в рамките на половин-един час след прилагане на компреса.

Медът притежава силно загряващо действие. В случай на повишена телесна температура е по-добре да не прилагате този терапевтичен подход.

Лечение на болно гърло с кока кола?

Вредната кока кола е лек при болно гърло. В интернет не липсват препоръки от хора, които твърдят, че кофеиновата напитка действа безотказно при тях. Необходимо е просто да се приеме на глътки чаша затоплена кола. Добре е в нея да се разтвори и лъжица захар.

Значително подобрение се забелязва още в първите 48 часа. Но все пак не забравяйте, че този лек не е подходящ за малки деца.

Лечение със сладолед?

Лечение със сладолед на налепи по гърлото е популярен метод. В случая става въпрос по-скоро за успокояване на болката, което се дължи на охлаждащия ефект на любимото лакомство.

Кубчета лед от замразен чай или свежи плодове биха свършили същата работа. Сладоледът не се препоръчва при наличието на голямо количество налепи, тъй като млякото в него стимулира натрупването на слуз.

Почистване на сливиците от гной 

Народната медицина предлага и куп ефективни средства за почистване на гной от сливиците. (Още за изсмукването и изтеглянето на гной не само от сливиците, но и от рани, четете ТУК!)

Сокът от червено цвекло е сред ефективните средства за целта. Достатъчно е през два часа да поглъщате по винена чашка от него. Пригответе го като настържете цвеклото и го оставите да престои два часа. Към него добавете лъжица оцет и след указаното време прецедете, използвайки марля.

Ако 3-4 поредни вечери прилагате следния компрес със сигурност ще се избавите от гнойта по сливиците. За да го направите е необходимо да разстелите върху парче плат сместа от разбит белтък и две лъжици пудра захар.

Със същото действие е и компрес, приготвен от пресечено на котлона прясно мляко с малко лимонов сок. С получената извара, приложена под формата на компрес, е добре да се преспи цяла нощ.

Неприятен за приложение, но същевременно с това изключително ефективен е следният способ – скилидка пресован чесън, половин пасиран лимон и щипчица сода бикарбонат. С помощта на парченце памук, напоено в тази смес, намажете сливиците.

цвекло чесън налепи по гърлото лечение народна медицина

Лекове със сок от цвекло и чесън чистят гнойните налепи от сливиците.

Добре действа и приема на чай, приготвен от 500 мл вода, цветове черен бъз и липа (по лъжица от билките). Преди прецеждане, варете за 10 минутки. Лековитата течност приемайте, след като придобие нормална температура.

Уголемени сливици при дете, лечение

Всеизвестен факт е, че имунната система на децата е неукрепнала и това прави малчуганите изключително податливи на инфекции. До 4 годишна възраст сливиците на децата са най-уязвими и често се възпаляват. Уголемява се най-често третата сливица.

В повечето случаи това състояние се разглежда като физиологично. По време на тийнейджърския период уголемената трета сливица възвръща нормалния си размер.

Но въпреки това уголемите сливици при дете е състояние, което изисква често наблюдение на пациента.

Възможно е детето да откаже да се храни и да приема течности, както и да получи сънна апнея. Лечението в случая е предимно оперативно. Сливицата бива премахната и оплаквания изчезват. Но на този способ ще се спрем по-долу в текста.

От общите препоръки за подобряване на състоянието и лечение на проблема е приема на много течности. Това е задължително условие са спадане на отока.

Добре е половин час преди всяко хранене малкият пациент да приема лъжичка мед, която да смуче като близалка.

Направете топъл компрес на гърлото на детето. За целта е добре да използвате извара. На по-големите деца може да предложите и билкови разтвори за гаргара.

Част пресен сок от алое и три части мед е друг лек, който действа добре на децата. С тази смес сливиците се почистват от гнойни налепи. Манипулацията е неприятна, но много ефективна.

Добре действат и процедурите с лазер, които оказват оздравителен ефект върху тъканта. Провеждат се след месец ремисия. Неподходящи са за деца под 7 години, както и за такива с невроза или с повишен риск от появата на кръвоизливи.

Анатомия на сливиците

Гърлото е вход за инфекции и други болестотворни микроорганизми в тялото. Сливиците, известни още с медицинското понятие тонзили, служат като преграда, която възпрепятства навлизането на патогени в тялото ни през устата. Те първи се сблъскват с навлизащите в тялото патогени.

сливици анатомия

Основната функция на сливиците е защитна.

Мястото, където има струпване на лимфоидна тъкан в гърлото, са нашите сливици. Тази тъкан е разположена от двете страни на гърлото. Всяка сливица е вградена в специален джоб.

В структурно отношение за сливиците ще кажем още, че изобилстват от лимфоцити (това са клетките на лимфоидната тъкан). Тяхната роля е изключително важна. На тях е поверена отговорността, свързана със синтеза на специфични антитела, които се справят с инфекциите.

Още симптоми на болни сливици и гърло, значение

Когато сливиците са болни, симптомите известяващи за тяхното състояние не са свързани само с гърлото. По-долу ще Ви запознаем с останалите оплаквания и тяхното значение в конкретния случай.

Снимки на налепи по гърлото, полипи и описание

По гърлото освен налепи с различен цвят (бял, сив, червеникав или жълтеникав) могат да се появят и полипи. От тях най-застрашени са хората, които напрягат гласа си (певци, учители, оратори).

налепи по гърлото снимки

Налепи по гърлото – цветът му може да е бял, жълтеникав, червеникав или дори сивкав.

Полипите представляват оток по лигавиците на гърлото. Възможно е те да обхванат гласните струни по цялата им дължина или да бъдат локализирани в определена част от тях.

В текста ще Ви покажем няколко снимки на тези неприятни състояния.

Джобове на сливиците. Тапи

Всяка сливица е разположена в собствен джоб. В тези джобове се задържа храна и наличието им често се оказва причината за неприятния дъх от устата. За да се избегне този проблем често старателната хигиена на устната кухина се оказва недостатъчна.

Важно в случая е да се предпазваме от инфекции, към които са особено не само сливиците, но и техните джобове. При развитието на патологични процеси се задържа гной в джобовете на сливиците и те се възпаляват. В случая се стига и до появата на тапи. Те представляват гнойни налепи по сливичната повърхност.

Но тапите не са винаги са повод за притеснение. Когато пациентът няма никакви други съпътстващи оплаквания (температура, болки в ушите, дискомфорт при преглъщане), тапите се приемат като физиологичен проблем. Свързан е с функцията на тонзилите са се самопречистват.

тапи по сливиците снимки

Тапите по сливиците невинаги са опасни.

При наличието на тапи най-важното е да се премахне гнойта. Тази процедура е добре да се извършва от доктор. Но в случай, че тапите се появяват често, специалистът ще Ви даде напътствия за почистването им у дома.

Болки при преглъщане. Зачервени сливици 

Болките при преглъщане са сред водещите симптоми на заболявания, свързани с възпаление на сливиците. Тонзилите и гърлото са силно зачервени. Пациентът ги усеща болезнени.

Болката е локализирана най-вече в областта на прилежащите лимфни възли. Тя се усилва при преглъщане. Тогава дискомфортът на пациента е най-силно изразен.

Този симптом често става причина за отказ от консумацията на храна и напитки. По-тежко изразен е при малките деца, които отказват да се хранят и да пият дори вода.

На фона на всичко това гърлото е зачервено и болезнени. В повечето случаи пресипва и гласът. Възможно е телесната температура на болния да бележи повишение.

Интересно за четене и е това: Всичко за болки в гърлото (причини, заболявания и лечение)

Болки в сливиците и ухото

Болки в сливиците и ухото – това са два проблема, които често се появяват заедно. По нервен път болковото усещане и възпалението достигат от сливиците до ухото. Ако са налични и двете оплаквания, консултацията със специалист по Уши нос гърло не бива да бъде отлагана във времето. Вероятно се касае за бактериална инфекция.

Най-разумното обяснение за появата на паралелна болка в сливиците и ухото е тяхната анатомична близост. Връзката на ухото  с назофаринкса е ясна. Попадайки в него, за инфекцията няма никаква пречка да стигне до средното ухо и да причини куп други усложнения, свързани с подуване, повишена температура и силна болка.

Лош дъх от сливици

За лошия дъх има много причини. Една от тях са болните сливици. И въпреки, че проблемът е с изключителна честота, рядко му се обръща внимание. В сливичните джобове се задържа храна. Лошата орална хигиена усложнява проблема.

Храната, която се задържа в джобовете, води до тяхното възпаление. Микроорганизмите, които се задържат в сливичните джобове са главният виновник за лошия дъх. От него страдат най-вече пациентите с хроничен тонзилит.

За да се овладее ситуацията е необходима не само изрядна орална хигиена, но и адекватно лечение на основния проблем.

Бели точки (топчета, пъпки) по сливиците

Наличието на бели точки по сливиците може да ни накара да изпаднем в паника. Но невинаги е повод за притеснение, особено когато не са налични съпътстващи оплаквания.

В този случай белите точки се приемат като физиологична норма в резултат от основната дейност на сливиците, а именно да улавят патогените и да не ги допускат по-навътре в дихателната система и тялото.

Наличието им се приема и като признак на ефективно функционираща имунна система.

Но дали това е така или не, е единствено в компетенцията на Уши Нос Гърло специалиста, който може с точност да определи причината за проблема.

Белите пъпки по сливиците често са остатъчен “продукт” от прекарана инфекция. Ако не създават проблеми и няма температура, оставането им върху тонзилите за по-дълъг период не може да навреди по никакъв начин.

Активната дейност на кандида в устната кухина също може да стане причината за появата на бели пъпки по сливиците.

В случая се наблюдава плътен бял филм, който е покрил не само повърхността на тонзилите, но и тази на небцето и езика. Белият налеп се появява дори от вътрешната страна на бузите.

Тонзилит в остра и хронична форма – най-честата причина за появата на бели плаки по повърхността на сливичните тъкани. В острата форма на патологията гнойта се премахва лесно при допир.

Но в хроничната налепът не се повлиява дори от гаргара със съответния разтвор.

Налепи по гърлото и езика

Налепи могат да се появят едновременно по езика и гърлото. В случая най-честите причини са вирус или гъбичен микроорганизъм.

Когато в основата на проблема стои вирусна инфекция към оплакването се прибавят още висока температура, болки в гърлото, затруднено преглъщане. Може да се появи и стомашен дискомфорт, изразяващ се в появата на позиви за гадене, повръщане и диария.

Ако причинителят на проблема е гъбична инфекция, налепът е плътен. Маха се лесно при остъргване, като отдолу се показва зачервена кожа. Възможно е и кървене след премахване на налепа.

Лечението и в двата случая зависи от причината.

Бял налеп на сливицата без температура

Бял налеп на сливицата без температура може да сигнализира за начален етап на тонзилит. Оплакването се проявява с болки в гърлото, отпадналост.

Но невинаги белезникавият налеп по тъканта на тонзилите говори за болестотворен процес. Не е изключено да става въпрос за остатъчен налеп след прекарана инфекция. На тялото е необходимо време, за да се справи с остатъците от инфекцията. ю

Но за да сте сигурни, че това е причината, по-добре посетете УНГ специалиста.

Лечение на гнойна ангина 

Както вече пояснихме, гнойната ангина е сред водещите причини за появата на налепи по сливиците. За предписване на правилното лечение е важно да се определи вида и точната причина за развитието на патологията.

Най-често пациентите страдат от катарална гнойна ангина. Типично за нея е, че гърлото е зачервено и силно възпалено. Температурата е повишена. Гнойната ангина се дели на още два вида – локуларна и фоликуларна.

И двата вида протичат със симптоматиката на катарална ангина с разлика в налепите. В първия случай те са с мръсно бял цвят и засягат цялата или отделна повърхност от сливиците. Втората подразновидност на гнойна ангина протича с точковиден налеп.

За лечение на ангина с вирусен причинител се използват антисептични препарати. Като причинителят е бактерия, задължително е антибиотичното лечение. Предписват се препарати от групата на антиспорините (зинат), макролиди (сумамед, клацид) и пеницилините (аугментин, амоксиклав).

В допълнение към антибиотичната терапия се предписва и биопарокс – спрей за впръскване в гърлото или носа, който се използва единствено по лекарска препоръка.

Подробно за лечението на гнойна ангина, четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Абсцес на гърлото 

Като усложнение на гнойната ангина се разглежда появата на абсцес в гърлото. В случая става въпрос за перитонзиларен абсцес, който представлява натрупване на гной в пространството около небните сливици.

Заболяването засяга пациенти от всяка възрастова група. Появява се предимно във времето, когато има преход между два сезона. Причиняват го аеробни и анаеробни бактерии.

Период от няколко дни до седмица е необходим, за да се появят първите симптоми, свързани с абсцес в гърлото. Те се изразяват в болка при преглъщане, зачервено гърло и отделянето на повишено количество слюнка.

С развитието на заболяването се изострят и съпътстващите го симптоми. Появява се болка в ухото от страната на възпалената сливица. Не са изключени болки във врата. Възможно е пациентът да изпитва затруднения при отварянето на устата.

Промени в глава и влошаване на общото здравословно състояние са други симптоми, които сигнализират за необходимостта от спешна лекарска намеса.

Лечението протича в няколко етапа. Първоначално се осигурява дрениране на гнойно съдържимото от тъканта. На пациента се предписва постелен режим, съчетан с консервативна терапия, включваща прием на обезболяващи, антибиотици, хидратиращи и имуноукрепващи средства.

Ако изпълнението на всички тези мерки не доведе до желания резултат, се пристъпва към операция. След която следва антибиотична терапия.

Подробна информация за видовете абсцеси и тяхното лечение – ТУК!

Вадене на сливици. Операция с лазер, цена

Понякога се стига до вадене на сливиците. Въпреки, че повечето специалисти препоръчват този метод, преди да се прибегне до него, е добре да се прецени внимателно ситуацията.

Тонзилите са орган, без който можем да живеем. Но все пак присъствието им в нашия организъм не е случайно. Тяхната роля е да отблъскват всичко вредно, което вдишваме през устата и да не го допускат до белите дробове. Но невинаги сливиците функционират правилно.

операция на сливиците лазер цена

Понякога операцията на сливиците е неизбежна.

Тяхната функция се нарушава най-вече при имунен срив, когато имунната система не може да се справи с патогените. В резултат от задържането им върху сливичната тъкан, там се появяват гнойни налепи.

При чести тонзилити, хронична форма на заболяването или тонзилит, премахването на сливиците е желателно.

Според медицинските канони ваденето на сливиците трябва да се осъществява под обща анестезия. Но това правило невинаги се спазва и често се прилага само локална упойка.

При по-възрастните пациенти дискомфорта след операцията е по-силно изразен, за разлика от този при децата. Малките пациенти съобщават за леко придърпване в областта на гърлото и врата.

Иновативен, но много по-предпочитан метод е ваденето на сливици с лазер. При него лазерният лъч буквално изсушава засегнатата тъкан. Рискът от появата на кървене е почти минимален. Пациентът се възстановява значително по-бързо.

Цените на операция за премахване на сливици се движат между 200 и 400 лв и зависят не само от метода, но и от опции като избор на екип.

Още информация за налепи по гърлото и свързаните заболявания ще получите, търсейки в интернет с чуждоезичните наименования на сливиците. Латинско наименование  на тонзилите е Tonsillae. На английски език: Tonsil. На немски: Tonsille. На испански: Amígdala palatina. На руски: Гланды. На гръцки: Αμυγδαλές. На турски: Bademcik.

Надяваме се, че от този материал сте научили нещо интересно и полезно сливиците, гърлото и възможните проблеми с тях. Споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-широка читателска аудитория. Благодарим Ви предварително!

Налепи по гърлото и болни сливици: ефективното лечение с лекарства и народни методи
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *