Стафилококи: подробните симптоми и методи за лечение в конкретния случай

Симптоми и лечение на стафилококи: Š При деца. Š В гърлото. Š В носа. Š В очите. Š На кожата и др. Š Лекарства и кремове за стафилококова инфекция. Изследвания. Билки.

Още в текста: Š Стафилококус ауреус (Златист стафилокок) и другите. Š Действие на цитросепт против бактерии. Š При конюнктивит и ечемик на окото. Š Мазане с ихтиол. Š Клеева тинктура. Š Червена боровинка.

Къде удрят бактериите стафилококи? Заразяване. Болести 

Контактът ни с коварните патогени стафилококи е неизбежен. Не живеем в стерилен свят и те са навсякъде около нас. Няма жив организъм, който да не се сблъсква с тях. Въпросът тук е до колко тялото може да се справи с нашественика и какви са последствията при невъзможността му да се пребори ефективно с него.

Стафилококите са широкообхватна бактериална група, включваща множество бактерии от семейството на Staphylococcaceae. Тези микроорганизми са от аноеробен тип. Това означава, че се развиват там, където няма кислород. Но това не означава, че наличието на този елемент е техен враг.

Потенциална опасност дори за здравия човек представляват хората, носители на инфекцията, с които той осъществява контакт в ежедневието си. Пациентите с пневмония и открити възпалителни огнища в тялото със сигурност са носители на стафилококи и могат да ни заразят.

С опасните патогени може да се заразим вдишвайки ги във въздуха (например до нас има болен, който киха или кашля). Предават се чрез допир кожа в кожа. В това число и чрез предмети, които се ползват от много хора.

Причинителят на стафилкокова инфекция можем да пипнем и в зъболекарския кабинет при извършване на стоматологична манипулация, както и при друг вид медицински процедури (операция, кръвопреливане).

Заразената храна е друг начин за навлизане на стафилокока в тялото ни. Този патоген удря органите на дихателната и храносмилателната система, костния мозък, очите, кожата, сърцето, мозъка и кръвта. Инфекцията не подминава и пикочната система.

Болестите, причинявани от коментирания патоген, са следните:

 • външни и вътрешни абсцеси (от втория тип с най-голям интензитет се проявява абсцес на белия дроб, а първия цирей и абсцеси по кожата или на ниво под епидермиса)
 • токсична епидермална некролиза и симптом на изгорялата кожа
 • остеомиелит (засяга костта)
 • стенокардит (поразява сърдечните клапи)
 • стафилококова пневмония
 • менингит

Препоръчваме да прочетете и това: Още важна информация за стафилококите, свързаните с тях симптоми, заболявания и лечение, четете ТУК!

Стафилококи при бебета и деца

Стафилококите представляват голяма опасност най-вече за децата и за бебетата, при които рискът инфекцията да ги “удари” е най-висок. Най-малките пациенти са с неукрепнала имунна система и при липсват имуноглобулините, които са основен двигател на имунната дейност.

Инфекциите в детска възраст най-често се причиняват от следните 4 вида стафилококи. Разбира се, тези патогени не подминават и възрастните пациенти.

Стафилококът сапрофит се изолира изключително рядко в детския организъм. Той се счита за най-ниско рисков за детето и с правилния подход инфекцията бързо бива овладяна. Тя поразява кожата и урогениталния тракт, което се изразява във възпаление на пикочния мехур и уретрата.

Епидермалният стафилокок е най-опасен за недоносените кърмачета. За клинично здравите той не представлява голяма опасност. Протича с кожни лезии. Засяга и очите. Въпреки, че поразява предимно кожата, той може да нанесе поражения и върху пикочните пътища.

Другата разновидност – хемолитичен стафилокок може да причини гнойно- възпалителни процеси в множество органи. Той засяга кожата, органите на пикочната система и ендокарда.

Когато тази инфекция протича на фона на намален имунитет и при отсъствие на лечение, не е изключено развитието на септично състояние.

Стафилококовата лезия в детския организъм избира места като гърлото, носа и червата. Попадането й там улеснява и фактът, че малките пациенти все още нямат изградени хигиенни навици и имунната им система е неукрепнала.

Със стафилококова инфекция детето може да се сдобие без дори да напуска дома си. Това се случва при консумация на недобре измити плодове или зеленчуци.

Деца, чието физиологично развитие изостава, са най-застрашени. Както и тези, които са родени преждевременно. При тях е прекъсната възможността имунната система да се развие вътреутробно.

Стафилококи при бебета и деца

Стафилококи при бебета и деца – рискът при тях е по-висок.

Бебетата, родени чрез секцио, също попадат в рисковата категория.

Не е изключено кърмачето да се роди с въпросната инфекция. Възможно е майката да се е заразила, докато е била бременна. Или да зарази кърмачето чрез млякото си.

Симптоми. Как се действа?

Симптоматиката, с която протича клиничната симптоматика на стафилококи при бебета и деца, е изключително разнообразна.

Яркостта, с която се проявяват основните симптоми от вида на патогена, възрастта на детето, имунния му статус, наличие на минали патологии, хабитат и чувствителност към микроорганизми.

При инфектиране със стафилококи от рода ауреус, имунната система реагира най-бързо. Общата клинична картина изглежда по следния начин:

 • пустули и фурункули по кожата
 • пигментирани и силно възпалени зони , засягащи определени кожни участъци
 • възпалена очна конюнктива
 • възпаление на лигавицата на устата
 • скок на телесната температура (обикновено се вдига над 38 градуса)
 • общо неспокойство, което се проявява най-силно по време на сън
 • обща отпадналост на детето
 • коремни болки, придружени с позиви за повръщане, диария и нетърпимо гадене
 • суха кашлица
 • тръпки по тялото
 • изпотяване
 • бледо лице
 • обща интоксикация

Отлагане на лечението води до септични лезии. Възможни са тежки последствия, сред които може да е фатална развръзка на заболяването.

Редно е родителят незабавно да потърси медицинска помощ. Самолечението е напълно неприемлив и недопустим вариант.

Водеща роля в лечението има антибиотичната терапия. Те трябва да се назначи с изключителна точност и прецизност според вида на изолираната бактерия. В противен случай, приемът на неточния медикамент би довел до развитието на резистентност на пациента към съответния антибиотик.

Точният антибиотик се назначава след бактериологично изследване.

Ако инфекцията е засегнала носа или гърлото, се използват антисептични компоненти във вид на разтвори, включващи в състава си водороден прекис, йод, колоидно сребро. С тях се правят промивки.

Стафилококи симптоми

Болки в гърлото и висока температура – част от симптомите при стафилококова инфекция.

 

Приемът на препарати с имуномодулиращо действие и високо съдържание на витамини, също е задължителен.

Ако патогенът е инфектирал кръвта, може да се наложи кръвопреливане. Оперативните методи също се използват понякога (напр. при лезии върху сливиците, често се налага операция).

Към терапевтичните мерки се включва и локалната терапия. Тя включва употребата на медицински препарати за външна употреба, съдържащи 70% алкохол. Отлична опция за деца е и мехлемът Вишневски.

При външни лезии чести вани и лапи с антисептични разтвори са задължителни. Паралелно с това детето трябва да приема големи количества витамин С.

Обработката и дезинфекцията на предметите, с които детето има постоянен контакт, също е важна.

Конкретни детски болести, свързани с бактерията

Стафилококи при деца протичат с конкретни заболявания, свързани с развитието на бактерията. Когато патогенът е поразил лигавицата на гърлото, съпътстващите болести са катарален тонзилит, ангина и стоматит.

В този случай гърлото е зачервено, сливиците са подути и зачервени. Появяват се гнойни лезии по тях или в устната кухина. Клиничната картина протича на фона на обща интоксикация.

Друго любимо мястото на стафилококите при деца е чревната лигавица, която най-често бива поразена от стафилококус ауреус. Наличието на инфекцията провокира типични симптоми на остър колит (възможно е да бъде засегнато дебелото черво или тънките черва. Патологията протича под формата на ентероколит.

Оплакванията, които има детето са свързани с:

 • болки в най-долната част на корема
 • лъжливи позиви за изпразване на дебелото черво, които протичат с болка
 • гнойни и кървави примеси в изпражненията, които обикновено стават зеленикави на цвят
 • редки и чести изпражнения или липсата на такива (запек)

Ако стафилококите са поразили носната лигавица, детето страда от синузит. Типичната клинична картина на това заболяване включва:

 • затруднено и изключително мъчително назално дишане
 • гнойни назални секреции, които се отделят трудно и блокират синусите
 • симптоматика на обща интоксикация

Стафилококи в носа при деца и възрастни

Стафилококи в носа е изключително неприятна патология най-вече за децата. При тях и последствията от една такава инфекция са много по-сериозни, отколкото при възрастните пациенти.

В носната лигавица на всеки здрав човек стафилококите са обичайните обитатели. Но не във всеки случай те водят до развитието на инфекция. Това се случва най-вече при намаляване интензитета, с който функционират защитните механизми.

Активен растеж на инфекцията предизвиква повишаване на праговия брой на бактериите в тялото. Дори една малка драскотина в носа, причинена от неправилното му издухване, може да се окаже отворена врата за стафилокока.

Силен стрес, преумора, продължителен престой под дъжда, неадекватна лична хигиена и контакт с болен могат да отключат инфекцията. Често развитието й е свързано със съвкупността от няколко фактора.

Лечението на стафилококи в носа при деца и възрастни е сложен и продължителен процес с индивидуален характер. Наборът от патогени, които причиняват назалната инфекция, всеки път е различен. Поради тази причина и лечението при различните пациенти е различно.

Специалистът избира подходящия за пациента антибиотик и предписва терапия с него. Отклонения от нея са нежелателни, тъй като неизлекуваната инфекция води до тежки усложнения. ю

Стафилококи в носа

Стафилококи в носа причиняват ринит и синузит.

С цел подпомагане активното унищожаване на бактериалния причинител, към антибиотика се назначава и прием на бактериогаф. Средствата за вдигане на имунния тонус също са задължителни. Общите препоръки са извършване на имунотерапия са свързани с употребата на антистафилококов анатоксин или имуноглобулин.

Предписва се и локална терапия за прочистване на назалната лигавица, която включва употребата на разтвори с колоидно сребро или на основата на хлорофилпт.

На децата трябва да се обясни, че не бива да докосват раната на носа. В противен случай инфекцията се разнася по кожата и очите.

Необходимо е ноктите на малките пациенти да бъдат прилежно изрязани и родителят да следи за стриктно спазване на хигиенните норми.

Лечение на стафилококус ауреус (златист)

Стафилококус ауреус е така нареченият златист стрептокок. Патогените от този тип са със сферична форма и принадлежат към неподвижните коки. Причиняват най-вече пиодермит, синузит, ринит, ларингит, бронхит, пневмония, остеомиелит.

Лечението се назначава според степента на развитие на инфекциозния патоген и усложненията от него.

Назначаването на антибиотична терапия е оправдано единствено в случаите, когато този стафилокок води до образуване на абсцес, киста или цирей.

стафилококи лечение

Лечението на стафилококи зависи от локацията на инфекцията.

Този патоген поразява най-вече назалната лигавица. В повечето случаи лечението протича с употребата на маз бактробан. Имуностимулиращото лекарство имудон също е добра алтернатива.

Промивките на носа с назални разтвори на основата на колоидно сребро също са задължителни.

Стафилококови токсоиди – това са още една група от медикаменти, намиращи приложение при лечение на стафилококус ауреус. Те се въвеждат подкожно чрез инжектиране, но само ако състоянието на пациента изисква употребата им.

От антибиотиците подходящи в случая са ципрофлоксацин, зинат и клацид. Но при избора на някой от тях, предварително се прави тест за резистентността на бактерията към съответния антибиотичен компонент.

Добро допълнение са и капките с клеева тинктура, на които ще се спрем по-долу в текста.

Специфика при лечението на бебе

Лечението на стафилококи при бебе има своята специфика. Тя се дължи най-вече на факта, че повечето антибиотични препарати са противопоказни за малките пациенти. Но въпреки това, употребата им понякога е наложителна.

Не се предписват с пеницилинови антибиотици, тъй като бактерията произвежда ензими, които правят този антибиотик резистентен към нея.

Част от специалистите са на мнение, че употребата на антибиотични препарати е ирационална и води до утежнен ход на инфекциозното развитие. Най-често антибиотичната терапия при бебета със стафилококи се извършва в болнична обстановка.

стафилококи при бебе

Лечението на стафилококи при бебе има специфични особености.

Този лечебен подход винаги се съчетава с употребата на препарати, оказващ стимулиращ ефект върху имунната дейност.

Първата мярка, която родителите на бебе със стафилококи следва да предприемат, е преразглеждане на хигиената.

Важна част от лечението е установява причинителя на проблема. Ако това се окаже майчиното мляко, специалистите препоръчват преустановяване на кърменето. Кърмачката също трябва да приложи лечение, докато детето й се лекува.

На стафилокиките се приписват повечето болести през кърмаческа възраст – като се започне от атопичен дерматит до проблеми с гърлото и носа.

Действие на цитросепт 

При стафилококи се препоръчва употребата на познатия ни цитросепт. Този препарат съдейства за справяне с проблема, атакувайки ефективно патогена. Но не мислете, че действието му е бързо. Първите 2 седмици не очаквайте видим резултат. Такъв има най-рано след третата седмица.

Употребата на цитросепт като средство за овладяване на заболяванията, причинени от стафилококи, трябва да продължи три месеца. През този период пациентът е необходимо да приема по два пъти дневно количеството от 10-15 капки.

Тази добавка е задължително да се приема разредена в чай или сок заради горчивия си вкус.

Действието й обусловено от съдържанието на полифенолни съединения, които действат ефективно срещу голям брой патогени – гъбички, едноклетъчни паразити, стафилококи и др.

Този натурален продукт, извличан от семената, белите мембрани и месестата част на грейпфрута, гарантира отлично стимулиране на имунната дейност. Така тялото има силата да се бори ефективно срещу нашествието от срептококи и други патогени.

Задължително прочетете и този материал за цитросепт, от който ще научите всичко важно за лечението с него – ТУК!

В очите

Стафилококите често удрят и зрителния апарат. В случая е необходима навременна намеса, за да се предотврати разпространението на инфекцията и последващи усложнения. Застрашени са пациенти от всяка възрастова група, но в най-висок риск са новородените.

стафилококи в очите

Неприятните стафилококи удрят и в очите.

Симптоматиката на стафилококи в очите се развива бурно, почти веднага след заразата. Изразява се в следното:

 • оточност на клепачите и областта под окото
 • залепване на миглите, което се дължи на отделяния секрет от окото и появата на жълти корички по клепачите
 • хипертермия на конюнктивата – дължи се на възпалителния процес и реакциите, свързани с притока на кръв
 • усещане за изгаряне и сърбеж
 • фоточувствителност

Ранната диагностика и в този случай е изключително важна. Изследва се материал, иззет от зоната на конюнктивата. Спрямо резултата се назначава и подходящия за пациента медикамент.

Фатални са стафилококите в очите се оказват локалните препарати с хлорамфеникол, пеницилини и макролиди. В съответната доза те са подходящи не само за възрастни, но и за малки деца.

Капки и мехлеми с флуорохинолони водят до очакваните резултати от лечението. Подходящи са и за профилактиката на очните инфекции. Тези препарати не само убиват вредните бактерии, но и инхибират растежа на тези от тях, които са оцелели след терапията.

Конюнктивит 

Заболяването конюнктивит се разглежда като първи симптом на стафилококи в очите. На фона на общите оплаквания за сърбеж, болка и парене, се появяват оплаквания от рода на постоянна умора. Не е изключено и покачване на телесната температура.

Преди назначаване на препарат за лечение се определя причинителят на инфекцията. Ако е вирус, обикновено терапията протича с прилагането на мерки, водещи до облекчаване на симптоматика. Добре повлияват компресите с прецедена хладка отвара от лайка. Първо очите се измиват. За промивката може да се използва и спринцовка без игла.

След това се налагат памучни тампончета, напоени в отварата. Престоява се така няколко минути.

В никакъв случай не използвайте един и същ тампон за двете очите. Рискувате да пренесете заразата от едното око на другото.

Когато конюнктивитът е причинен от инфекция, лечението се осъществява с антибиотични капки и маз за очи.

Добре е преди да ги използвате да промиете с отвара от лайка или просто да забършете клепачите с тампончета, напоени в разтвора. Процедурите с лайката може да правите до 6 пъти на ден.

Тетрациклиновата маз е често използван вариант за третиране на стафилококи в окото. Препоръката е малки количества от това мазило да се полагат между 3 и 5 пъти на ден в областта на долния клепач. Терапията е несъвместима с бременност. Противопоказна е и при деца под 8 години.

В случая се назначава и прием на бактериофаги. Препаратите от тази група е добре да се приемат 2-3 пъти дневно в интервал от половин час преди прием на храна. Курсът с тях трае между една и три седмици. В минимална доза са подходящи за прием дори от новородени.

Задължително прочетете и този полезен материал, посветен на заболяването конюнктивит – ТУК!

Ечемик на окото

Неприятният ечемик на окото също се дължи на стафилококова инфекция. Това заболяване е свързано най-вече с възпаление на мигления фоликул.

Но ечемикът може да бъде и вътрешен. В този случай заболяването често хронифицира. Възможно е зад него да се крие латентен диабет.

Лечението на ечемик на окото трябва да се извършва само от офталмолог. Когато болезненото топченце се появи на клепача ни инцидентно, специалистът ще препоръча антибиотични капки за очи и маз.

Народни методи като натриване на топчето със златен пръстен са не просто неефективни. Но и изключително опасни. Подобно упражнение може да доведе до развитие на абсцес и тромбоза.

Хроничната форма на ечемик на окото се лекува само по оперативен начин.

В детайли с лечението на ечемик на окото може да запознаете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

По кожата. Стафилококи епидермидис

Стафилококите атакуват и кожата. При контакт на бактерията с кожната повърхност, по нея се появяват гнойни рани – циреи или фурункули.

В случая става въпрос за епидермален стафилокок (стафилококи епидермидис). Бактерията се развива не само върху кожата. Възможно е да нанесе поражения и върху лигавиците.

Най-често този вид инфекция се локализира в участъците с косми и жлези, отделящи секрети (подмишничните ямки, носа).

Водещ симптом при стафилококи епидермидис е болката. Гнойните колекции, които се образуват по повърхността на кожата, са болезнени на допир. След като пациентът ги докосне, дълго време след това изпитва продължителна болка.

Сулфатиацол е перфектното решение за справяне с този проблем. След употребата му болката намалява и сърбежите спират. Банеоцин е със същото действие.

Силно препоръчителна е употребата на мазила, които успокояват сърбежите. По този начин ще се редуцира разпространението на заразата върху здрава кожа.

Цирей или фурункул. Абсцес. Флегмони

Цирей или фурункул – това е едно и също. И в двата случая става въпрос за гнойни образувания, причинени от стафилококова инфекция по кожата. Развиват се в зоната около косменият фоликул и никога върху тези части от тялото, които са неокосмени.

Като стафилококът попадне в кожата, тя реагира, възпалявайки се. Възпалението е свързано с образуването на гнойна колекция. Образува се пъпка, но в това никакъв случай не означава, че всяка пъпка по тялото е цирей или фурункул.

Ако гнойното образувание протича без усложнения, не се налага в операция. Прилагат се консервативни лечебни способи. Сред тях са антисептични медицински разтвори, които се използват за обтриване на възпаленото място – спирт, 5% йод.

От народните способи помага лист алое вера или дебела мара, който се срязва през средата. Листът се прикрепва върху образуванието, като лигавата част се слага към кожата. Тези компреси се сменят няколко пъти в денонощието и ефектът не закъснява.

стафилококи по кожата

Стафилококи по кожата – това е изключително неприятно заболяване.

Антибиотичната терапия е задължителна, когато циреят се дължи на друга патология – диабет, автоимунно заболяване, намира се на лицето, довел е до лимфаденит.

В повечето случаи лечението на цирей с домашни средства завършва успешно. Но все пак понякога се стига до оперативна намеса. Тя е задължителна при наличието на абсцес – усложнение на цирея.

Всеки цирей може да се трансформира в абсцес, когато не е лекуван правилно. На мястото, където протича възпалителния процес се образува кухина. Тя се изпълва с гной.

Някои абсцеси се самолекуват и не създават проблеми. Но други поддържат възпалителния процес и ситуацията се усложнява. Лечението е оперативно и антибиотично (пеницилини, цефалоспорини и макролиди).

Лазерната и ултравиолетовата терапия дават много добри резултати.

Сикоза, пиодермия. Кожен синдром от рода на изгарянето

Друг вид кожна стафилококова инфекция е сикозата и пиодермията. Най-често заболяването засяга хора, заети в миннодобивната промишленост. Както и работещите в сферата на селското стопанство и транспортните услуги.

Благоприятна среда за размножаване на бактериите предоставя и заболяването диабет. При пациентите болни от него, рискът от абсцес и кървене в резултат от пиодермията, е по-висок.

Всичко започва с появата на жълто гнойно образувание, което сърби и е болезнено. Първоначално температурата е повишена леко. Но след това се качва драстично.

Когато са засегнати по-дълбоки пластове на кожата, инфекцията протича като сикоза. Типично за нея освен останалите симптоми е бързото покачване на температурата.

При пробив на огнището, свързан с отделянето на кръв и гной, болката и температурата рязко спадат.

стафилококи по кожата

Пиодермия и сикоза – още две неприятни проявления на стафилококова инфекция по кожата.

Сикозата е една от разновидностите на пиодермия. Представлява образуването на възпалителни инфилтрати около космените фоликули, локализирани над горната устна или в областта на брадичката. Особено болезнено е това състояние за пациентите от мъжки пол.

В по-голяма част от случаите заболяването достига хронична форма. Ремисиите са изключително кратки. Негова разновидност е познатото ни акне вулгарис, което започва с появата на черни точки по кожата.

Към лечебните подходи се включва спазването на изрядна лична хигиена – редовно подрязване на ноктите, почистване на кожата със салицилов или камфоров разтвор. Мже да се използва и 0,1% калиев перманганат. Добре действа и ихтиоловата маз.

В острия ход на заболяването антибиотичната терапия се прилага за период от 5-7 дни, а при хронични състояния – 10-14 дни. Най-често се предписват антибиотици от групата на тетрациклините.

Ако употребата им води до кожни сърбежи или други неприятни реакции по кожата, терапията се отменя и се замества с антихистаминово лекарство от рода на дифенхидрамин или дипрезин.

Друга разновидност на стафилококи по кожата е така нареченият кожен синдром от рода на изгарянето. Той протича с появата на болезнени изменения с крусти, във вид на еритема, покрита с мехури. Те се пукат бързо и на тяхно място се появяват големи по площ тъкани, засегнати от ерозия.

Ако терапията закъснее, е възможен фатален изход. Най-често се предписва ванкомицин, който се приема в два приема в доза, според възрастта на пациента. Като негов аналог се предписва линесолид заради увеличаване случаите на резистентност към първия препарат.

Специфика при бактериална инфекция на лицето

Най-неприятно за пациентите е, когато бактериалната инфекция удари лицето. Това е единствената част от тялото, която не можем да скрием и е изложена постоянно на показ.

И поради тази причина кожата на лицето е най-уязвима към инфекции. В случая стафилкококите могат да причинят не само омразното акне и коментираната вече сикоза. Но и заболяването импетиго.

С него се заразяваме най-често чрез микротравма по кожата, през която проникват стафилококовите микроорганизми. Но невинаги травмата причинява импетиго.

С това заболяване може да се сдобием най-вече във влажно и студено време, когато кожата се променя в структурно отношение.

Отличават се две основни разновидности на това заболяване – булозно и небулозно импетиго. Небулозната форма е по-често срещана и протича с появата на кафяво-жълтеникави корички по кожата. Неприятните изменения се локализират по носа или около устата. Възможно е да се появят по ръцете или краката.

Булозното импетиго във всички случай се предизвиква в резултат от стафилококи. Протича с болезнено нацепване на кожата и секретиращи мехури.

Лечението изисква и адекватни хигиенни мерки. В никакъв случай не се допуска насилствено отстраняване на гнойта. При необходимост се предписва и антибиотик за вътрешен прием, освен антибиотичните мазила.

Ако инфекцията се проявява системно, не е изключено тя да доведе до развитието на хроничен гломерулонефрит.

Импетиго неонаторум при бебета

Импетиго неонаторум е заболяване, дължащо се на стафилококи, което се появява при бебета в период от 2-4 дни след тяхното раждане. Инфекцията протича с образуването гноевидни мехури, локализирани по цялото тяло с изключение областта на стъпалата и дланите. Ако има мехурчета и там, става въпрос за сифилис.

импетиго стафилококи

Импетиго при бебета – неприятно, но не и опасно заболяване, което причиняват неприятните стафилококи.

Около мехурите кожата е силно зачервена. Тяхната големина е колкото грахово зърно. Възможно е да са по-големи. Терапевтичният курс продължава между 2 и 4 седмици и задължително включва спазване на изрядна хигиена.

Триклобактер и калиев перманганат – това са две от мединските опции за разтвори, с които се правят промивки. От народните средства се препоръчва употребата на смрадлика по същия начин – за бани.

От антибиотичните мазила при импетиго неонаторум се предписва бактробан и фуцидин.

На половите органи. Влагалищно поражение

Стафилококите нанасят поражения и на половите органи. Застрашени са и двата пола, но най-вече жените заради анатомичната особеност на тяхната полова система. Начините за попадане на патогена в интимната област са много. Но най-често това се случва чрез полов акт и недобра интимна хигиена, особено по време на цикъл.

След най-често срещаните поражения са:

 • вулвит – представлява възпаление на влагалищния вход, протичащо с обилно гнойно течение, оточност и повишена болезненост при допир
 • бартолинит – появява се на фона на вулвит, протича с възпаление на бартолиновите жлези (най-често се възпалява само едната); възпалената жлеза провокира образуването на голям тумор, които е силно болезнен, а областта около него е опъната и зачервена
 • колпит – протича с обилно течение, повишена оточност и болезнено усещане, което се усилва по време на интимен контакт
 • ендоцервицит – появява се в резултат от травмиране на цервикалната лигавица след аборт или раждане; протича с оточност, течение и постепенно опадване на плоския епител. На негово място се появява цилиндричен епител, което води до появата на ранички.

Лечението обикновено протича с противогъбични, антисептични и антибиотични медикаменти. Задължително се предписват и средства за локална употреба, които се прилагат под формата на разтвори за вагинални промивки, мазане и вагинални овули.

Ихтиол за кожата

Ихтиолът е един от най-мощните и същевременно с това достъпни способи за справяне с поражанията, които стафилококовата инфекция нанася върху кожата. Мазилото, съдържащо йод, е изключително ефективно не само при циреи, пъпки и други подобни образувания.

То действа със същата ефективност и при още една патология, причинявана от стафилококи – заболяването хидраденит. Оплакването представлява гнойно възпаление на потните жлези, намиращи се в подмишниците, ануса и около срамните устни. В случая помага прилагането на ихтиол под формата на компрес.

Нанася върху добре почистена и подсушена кожа. Слага се превръзка и се престоява с компреса цялата нощ. На сутринта мястото се измива и подсушава.

Процедурите се прилагат до пълно възстановяване. По същия начин се прилага ихтиол и при други кожни проблеми, причинени от стафилококовите патогени.

Задължително прочетете и този материал за топ ползите и приложения на ихтиол при куп здравословни проблеми – ТУК!

Стафилококи в гърлото

Упоритите стафилококи често удрят и гърлото. Достъпът им до там не е никак труден. Още повече, че те са навсякъде около нас и оцеляват при всякакви условия. Попадайки в гърлото ни, те атакуват сливиците, синусите и целия тракт.

Постепенно се разпространяват към белите дробове, ако инфекцията не бъде хваната навреме и не бъде назначено точното лечение.

Фарингит, тонзилит и ларингит са сред най-честите заболявания. Пневмонията често се развива като последствие от тях.

Стафилококи в гърлото

Стафилококи в гърлото – лекуват се според нанесените поражения.

Златистият стафилокок е причинител на всички тези патологии. От гърлото той лесно достига до всяка част от тялото чрез кръвния поток. Освен пневмонията, други възможни усложнения са абсцес, менингит, остеомиелит. Възможно е развитието на сепсис и ендокардит.

С оглед на всички тези рискове, се налага по-отговорно отношение към всяка инфекция, засягаща гърлото и целия УНГ апарат.

Понякога стафилококовата инфекция в гърлото протича подмолно. Възможно е след прекаран грип, патогените отново да се активизират. Наличието им се открива чрез изследване на гърлен и назален секрет. Откриват се дори при напълно здравите хора.

Но стойности по-високи от 104 единици индикират за необходимостта от назначаване на лечение.

Опасност от заразяване

Опасността от попадане на стафилококи в гърлото е най-висока при контакта с болен човек. Чрез слюнката или по въздуха тези патогенни микроорганизми бързо намират нов приемник.

Рисковете са повишени при спад в имунната дейност – малки деца, възрастни пациенти, продължително или хронично заболяване. Във високо рискова група са пациентите, болни от диабет.

Стафилококова ангина, гнойна

Стафилококовата ангина е сред на-честите инфекции, причинявани от коментираните патогенни микроорганизми. Протича с гнойни налепи по сливиците и гърлото. Пациентът се оплаква от болезненост при преглъщане и отказва прием на храни и напитки.

Началната симптоматика на заболяването е изключително остра. Протича с повишение на температурата, която може да достигне до 40 градуса. Появяват се оплаквания, свързани с обща интоксикация. Възпаляват се лимфните възли.

Болковата симптоматика засяга и ушите. Простира се и към областта на шията. Пациентът се оплаква от втрисане.

Лечението на ангина, причинена от стафилококи, се осъществява с антибиотик. Сред най-често предписваните препарати са зинат, сумамед, гентамицин, амоксиклав, гентамицин, клацид. Задължително към терапията се включва и изплакване на устата с антисептични разтвори.

От домашните средства содата е ефективна опция. Лъжичка от белите кристалчета разтворете в половин чаша хладка вода. С разтвора правете гаргари по няколко пъти на ден.

Добре действат и компресите с извара. Подробно за лечението на ангина, четете в материала ни, посветен на темата – ТУК!

По костите и ставите

Стафилоките атакуват костите и ставите. Веднъж попаднали в тялото ни, за тях не е трудно да достигнат до всяка една част от него, включително и до ставите. Ще се спрем и на пораженията, които нанасят на тях и начините за лечение в случая.

Артрит и остеомиелит

Артрит и остеомиелит са две ставни заболявания, които могат да бъдат причинени от стафилококова инфекция. Това най-често се случва в неонатална възраст, когато в тялото на новороденото попадне тази инфекция. В случая може да се стигне до тежки увреждания и инвалидизация. Освен артрит може да се развие и полиартрит (засяга няколко стави).

Артритът често протича на базата на остеомиелит, който е нелекуван или усложнен. Наблюдава се разпространението на инфекцията или от костите към ставите, или по обратния път – от ставите към костите.

Общата симптоматика, с която протичат тези сериозни заболявания, изглежда по следния начин:

 • повишение на температура, често изразяващо се в треска
 • болезнено усещане в засегнатата става
 • ограничаване на подвижността
 • оточност, зачервяване и хипертермия в областта на засегнатата става

Усложненията могат да доведат освен до остеомиелит и до пиелонефрит, абсцеси в мозъка, белия или черния дроб.

Лечението започва задължително с пункция на ставата. След това е възможно да се определи причинителя на проблема. Следва назначаването на антибиотичен медикамент. Терапията с антибиотик продължава най-кратко 2 седмици, а най-дълго – 4.

Паралелно с нея се използват и нестероидни противовъзпалителни, които се нанасят локално с цел успокояване на болките.

До операция се стига при реален риск от костна некроза и развитието на сепсис.

Стафилококи в урината (в кръвта)

Неприятните стафилококи могат да бъдат открити в кръвта и урината. До там те достигат чрез кръвния поток и нанасят куп поражения.

Бактерията се открива в урината най-вече на пациенти и пациентки, осъществяващи безразборни интимни контакти с различни партньори. При отсъствието на лечение инфекцията засяга пикочната, половата и сърдечната система и последствията може да бъдат фатални.

Сепсис на кръвта

Сепсис на кръвта – това е инфекциозна патология, която води до фатални последствия. Инфекцията попада в кръвта от инфекциозни огнища, локализирани в червата, белия дроб и пикочната с-ма.

Това заболяване е известно като септицимия. То се развива изключително бързо и за съжаление антибиотиците, приложени в напреднал етап, са неефективни заради бързия ход на патологичния процес.

Всичко започва с треска, обща отпадналост, учестяване на дихателната дейност и смущения в сърдечния пулс. Възможно е пациентът да загуби способност да отделя урина, което води до тежки поражения и ускоряване хода на патологичния процес.

Лечението се осъществява в болнична обстановка с интравенозно вливане на антибиотични медикаменти. След овладяване на инфекцията се преминава към перорален прием на препарати от същата лекарствена група.

Прогнозата за изход от заболяването зависи от фазата, в която започва лечението. Статистическите данни обобщават, че смъртността е в 50% от случаите.

Поражения на пикочната система

Стафилококите нанасят и куп поражения на пикочната система. Пикочният тракт е като отворена врата за навлизането им в него.

Те са отговорни за заболявания като цистит и простатит. Тези инфекции в началото обикновено остават скрити. Откриват се при изследване на урината.

Пациентите се оплакват от болезнено уриниране, протичащо с отделянето на оскъдно количество урина и чести позиви. Възможно е повишение на температурата, което се дължи на напредване на патологичния процес.

Лечението се осъществява с антибиотични препарати, към които съответната бактерия не е резистентна.

Стафилококи в простатата

Стафилококи в простата са сред основните причинители на простатит. Пациентите с това заболяване се оплакват от болезнени позиви на уриниране.

Сънят им е неспокоен заради среднощните позиви за отделяне на урина, които често се оказват лъжливи. Или се отделя малко количество урина по изключително болезнен начин.

Преди да се назначи лечение на простатит се определя вида на бактерията, отговорна за заболяването и едва след това се предписва подходящият антибиотичен препарат. Лечението с него се осъществява по схема.

На сърцето – инфекциозен ендокардит

Когато стафилоките достигнат до сърцето, последствието от това е инфекциозен ендокардит. Това заболяване е свързано с възпаление на ендокарда на сърдечните клапи. Около 1/4 от случаите на това заболяване се дължат на коментираните патогенни микроорганизми.

Клиничната картина включва втрисане, повишаване на телесната т-ра, болки в сърдечната област, сърдечни шумове, бледа и жълтеникава кожа, пожълтяване на бялата част на окото.

Ванкомицин, цефалоспорин, гентамицин са препаратите, които най-често се предписват за лечение на инфекциозен ендокардит.

В тежка фаза на заболяването, когато е невъзможно то да бъде овладяно чрез медикаменти, се стига до оперативна намеса.

В белите дробове – пневмония, плеврит, фарингит 

По кръвен път стафилококите попадат в белите дробове. Последствието е стафилококова пневмония. Оплакванията, свързани с нея са кашлица, обща отпадналост и повишена температура. Ако лечението закъснее, последствията може да са фатални.

Възможно е инфекцията да достигне до двойната мембрана, покриваща белите дробове. В този случай се развива плеврит. Пациентът се оплаква най-вече от болезнено дишане.

Съпътстващи симптоми са суха кашлица, болки в гръдната област, задух, спад на апетита. Пневмонията също е възможна причина за плеврит. Лечението започва с установяване на причината за заболяването.

На пациента се предписва антибиотик и постелен режим. Обикновено болката отшумява, когато се лежи продължително на болната страна. Нестероидните противовъзпалителни също са част от терапията.

Лечението се осъществява в болнична обстановка, когато в белите дробове има течност.

До тези заболявания може да се стигне и в резултат от фарингит. Това заболяване в повечето случаи се причинява от стафилококи и е свързано с възпаление на задната част на гърлото.

Оплакванията са свързани с болезнено преглъщане, главоболие, липса на апетит, повишена т-ра.

Лечението включва прием на пеницилинов препарат или еритромицин. Помагат и народните лекове с лайка, градински чай, прополис, ехинацея, чесън.

Интересно за четене е и това: Ударно лечение на фарингит (Действащите лекарства, билки и хомеопатични лекове)

В мозъка

По кръвен път стафилококовите патогени достигат и до мозъка. Усложненията в този случай може да са изключително тежки и последствията да са фатални.

Менингит

Менингитът най-често бива причинен от стафилококовите бактерии, които водят до възпаление на менингите (мозъчните обвивки). Патогените достигат до тях чрез кръвния поток и рядко чрез заразен съседен орган (нос, уши или гърло).

Заразеният пациент вдига температура (38-40 градуса). Повръща. Боли го главата. Получава гърчове.

Лечението на животозастрашаващия менингит протича с болнична обстановка чрез вливане на силни антибиотични препарати. Прилагат се и антиконвулсивни лекарства с цел овладяване на гърчовете.

Абсцес на мозъка

Стафилококите могат да доведат и до абсцес на мозъка. Възпалението се предава по кръвен път или в съседство с поразени органи (най-често ушите). При гноен отит инфекцията не е изключено да стигне до мозъка.

Мозъчният абсцес протича в две форми – капсулирана и гнойна. Типично за първата разновидност е образуването на капсула, в която се събира гнойната инфекция и предпазва от разпространението на заразата в мозъка.

При втория вид – гноен енцефалит гнойното възпаление обхваща голяма част от мозъчното пространство.

Симптоматиката, с която протича заболяването, е свързана с появата на главоболие, гадене и дори повръщане. Пациентът не е изключено да има сърдечни смущения. Често се оказва засегнат и зрителния нерв. Възможни са и припадъци.

Лечението на мозъчен абсцес се осъществява по консервативен и оперативен път. Предписват се подходящи антибиотични лекарства и витаминни добавки.

Оперативно отстраняване на абсцеса може да се приложи веднага след поставяне на диагнозата. Но според някои специалисти това е противопоказна, тъй като на ранен етап абсцесът все още не се е капсулирал добре и редно да се изчака това да се случи.

Общите симптоми на стафилококи 

Ето и общите симптоми, по които можем да познаем, че в тялото ни протича стафилококова инфекция:

 • чувствате общо неразположение
 • лесната температура се е повишила (повишение е в диапазона 38-40 градуса)
 • забелязвате спад в апетита си
 • настъпват колебания в кръвното (възможно е то да падне рязко или да се вдигне)
 • чувствате затопляне в определено място от тялото (хипертермия – дължи се на повишения кръвоприток към възпалената зона)
 • дишате затруднено
 • кашляте
 • кихате
 • гласът Ви е променен
 • секретите от носа Ви са в жълто-зелената гама
 • имате оток на определена част от тялото
 • боли Ви главата
 • не можете да спите
 • кожата Ви е възпалена и зачервена, появяват се пъпки, циреи

Препоръчваме за прочетете и този материал, от който ще научите още полезни факти за стафилококите (заразяване, консервативни и народни методи за лечение)!

Лекарства за лечение на стафилококи

За лечение на стафилококи се предписват най-често антибиотици заради очакването, че ползите от тях в случая ще превишат рисковете. Но в някои случаи конкретният антибиотик не е най-доброто решение, въпреки бактериологичния произход на инфекцията.

Това се дължи на мутациите на патогена и резистентността му към повечето съвременни антибиотични препарати. Изборът на точния от тях трябва да става след бактериологично изследване.

От лекарствата добра опция са и бактериалните лизати. Тези препарати съдържат култури от бактерията и предизвикват имунния отговор. Те нямат недостатъците на антибиотиците, но са чувствително по-скъпи от тях.

Стафилококовите анатоксини са друг вариант. Те съдържат токсин, ефективен срещу стафилококи. Но са напълно противопоказни за деца. Прилагат се в болнични условия. Достатъчен е само един курс, който протича за период от 10 дни.

Антибиотици

Ще се спрем и най-често предписваните антибиотици при стафилококови инфекции. Но с уговорката, че те не са универсална опция. Предписват се след установяване вида на бактерията.

Аугментин. Пеницилин. Амоксицилин

И трите препарата – аугментин, амоксицилин и пеницилин спадат към групата на пеницилинови антиобиотици. Показни са при лечение на стафилококови инфекции (на УНГ системата, костите, зъбите, меките тъкани и пикочната с-ма).

стафилококи лечение антибиотик

Аугментин, пеницилин и амоксицилин – пеницилинови антибиотици, които се използват за лечение на стафилококи.

Аугментин и амоксицилин са два антибиотика от ново поколение. Те превъзхождат познатия ни пеницилин поради съдържанието на клавуланова киселина.

Мутиралите стафилококи проявяват висока резистентост към пеницилиновите препарати. Но клавулановата киселина възпрепятства това да се случи.

Стандартно тези антибиотици се приемат в определената доза около час след хранене. От аугментин, например на възрастните пациенти се препоръчва 3 пъти по таблетка за период от 2 седмици.

Ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е друга опция за елиминиране на стафилококите. Този широкоспектърен препарат принадлежи към флуорхинолите. Между седмица и 3 седмици продължава терапията с него. Особено внимание се изисква в случаите на бъбречен и чернодробен проблем.

Мупироцин. Бактробан. Мупироназал

Мупироцин е официалното наименование на антибиотичен активен компонент, влизащ в състава на куп мазила, използвани за лечение на стафилококови инфекции по кожата и лигавиците.

бактробан стафилококи

Бактробан – ефективен срещу стафилококи.

Активният компонент е с ниска степен на нежелани ефекти върху пациента. Допустима е употребата му от лица над 6 години. Съдържа се в мазилата бактробан и мупироназал.

Вторият препарат е предназначен специално за пациенти с назални инфекции, причинени от стафилококи. От него се поставя в ноздрите по два пъти дневно малко количество. Продължава се с терапията за период от 5 дни.

Специално за кожни стафилококови инфекции се прилага бактробан. Препоръчително е за период от 10 дни да се правят по 3 апликации дневно.

Бисептол

Бисептол е още една опция при лечението на стафилококи. Този антибактериален препарат е с комплексно действие. Той не само се бори с инфекцията, но и намалява резистентността на бактерията към лекарствените препарати.

Подходящ е при стамашни, дихателни и уроинфекции. Терапията с него продължава между 5 и 14 дни. Количеството бисептол, което се приема зависи не само от възрастта на пациента, но и от инфекцията, която се лекува.

Клацид (Кларитромицин). Еритромицин

Клацид и еритромицин са два препарата, принадлежащи към макролидните антибиотични лекарства. Като такива те са показни при лечение на дихателни, кожни и офталмологични инфекции. Вторият препарат се предлага и във вариант за дермално приложение.

клацид еритромицин стафилококи

Клацид и еритромицин – макролидни антибиотици, ефективни срещу стафилококи.

За възрастни дозата клацид (кларитромицин) е 500 мг дневно. Терапията с това лекарство продължава между 6 и 14 дни.

Дозата еритромицин за възрастни пациенти е 1-2 грама за денонощие.

Клиндамицин

Клиндамицин е друга опция за лечение на стафилококи. Този антибиотичен препарат принадлежи към линкозамидите и не трябва да се комбинира с макролиден антибиотик.

Терапията с него започва единствено след отрицателна проба за скарификация. В противен случай  последствията са тежки. Не се приема от бременни, тъй като преминава през плацентата.

Крем за кожата: Фуцидин (Фусидин, Fucudin)

За инфекции по кожата, причинени от стафилококи, се предписва и антибиотичният крем фуцидин. Той съдържа веществото фузидиум кокцинеум, което е ефективно дори срещи резистентни на пеницилин стафилококови щамове.

Мазилото може да се използва за третиране на кожа по тялото, лицето и главата. Ежедневно се нанасят малки количества от него по 2-3 пъти. Това се прави в период на 10 дни.

Хомеопатия: Калкареа карбоника. Пулсатила. Силицеа

Хомеопатията също може да е ефективно средство в борба със стафилококите. Но тя не предлага универсално лечение. Точният медикамент се назначава според принадлежността на пациента към определен хомеопатичен тип.

Популярни хомеопатични лекове срещу стафилококи са препаратите пулсатила, силицеа и калкареа карбоника. Последният препарат се препоръчва при УНГ патология, проблеми с кожата и ставите.

При проблеми с дихателната система и очите, провокирани от стафилококи, добър вариант е пулсатила. При нагнояване, засягащо кожата и лигавиците, добре би подействал препаратът силицеа.

Популярен е препаратът стафилококцинум, който е произведен на основата на лизат от стафилококовата култура ауреус. Подходящ е за прием дори от най-малките пациенти.

 Пиносол

Пиносол е продукт за назална употреба на базата на етерични масла. Подходящ е за пациенти над 6 години. Прилага се като по няколко пъти на ден във всяка ноздра се поставят по 2-3 капки. Препоръчително е между отделните апликации да има поне час интервал.

Лечение с билки и народни методи  

Народните методи не могат да елиминират напълно бактерията, но са изключително ефективни при проблеми, причинени от стафилококи. Още за народното лечение на стафилококови инфекции, четете ТУК!

Клеева тинктура 

Клеевата тинктура е сред ефективните средства за лечение на стафилококи. Приложима е не само като вътрешен лек за ускоряване дейността на имунните механизми. Но и във вид на капки за нос в случаите, когато стафилококите са атакували назалната лигавица.

Няколко пъти дневно накапвайте във всяка ноздра по 2-3 капки от следната смес – 10 мл физиологичен р-ор+5 капчици от тинктурата. Този способ е приложим дори за лечение на малки деца.

Запознайте се и с останалите лечебни свойства на чудната клеева тинктура – ТУК!

Червена боровинка 

Червената боровинка е ефективна за справяне със стафилококовата инфекция. Препоръчва се смесването на 200 грама стрити плодове със 100 грама мед. От тази смес е добре да се хапва по лъжица преди всяко хранене. Лекът е подходящ и за направата на компреси при кожни проблеми, причинени от стафилококи.

По-подробно за лечението с червена боровинка, четете ТУК!

Лечение с мед

Медът е един от най-мощните природни антибиотици и това откритие не е от днес. Ефективен е приложен под всякаква форма – за вътрешен прием и за външен (компреси на възпалената кожа, мазане на носа от вътрешната страна, капки за нос и разтвор за промивка на гърлото).

стафилококи народна медицина лечение

Мед, червена боровинка и клеева тинктура – три от опциите на народната медицина, ефективни срещу стафилококи.

Който и начин да изберете, със сигурност няма да сгрешите. Ако гърлото Ви дразни смучете по няколко пъти на ден лъжица мед, към който сте прибавили щипка сода бикарбонат.

Рецепта с невен

С невен може да си приготвите чуден мехлем за справяне със стафилококовите инфекции по кожата. Смесете равни количества от билките червена детелина, бял равнец, невен и корен от глухарче. Прибавете към билките равни количества мехлем Вишневски и ихтиол. Оставете на водна баня 20 минути, след което прецедете.

С полученото мазило третирайте кожните възпаления по няколко пъти на ден. Добре е преди да го нанесете да се намажете с масло от невен. След 10 дни ефектът ще бъде забележим.

Лечение с чесън

Стафилококовата инфекция по кожата се повлиява изключително благоприятно при лечение с чесън. Необходимо е да смесите 50 грама счукан чесън със 150 мл вода.

Използвайте разтвора за компреси върху възпалените места. Подменяйте превръзката по два пъти дневно. Прилагайте тази терапия за 10 дни.

Като цяло са добри и всички лекове с чесън, предназначени за вътрешен прием заради имуностимулиращите свойства на подправката.

Изследвания

Установяване наличието на стафилококи се установява чрез изследване на кръв, урина, изпражнения и секрети (кърма, назален, вагинален секрет, ушен и гърлен секрет).

Желателно е 48 часа преди изследването да се преустанови употребата на антибиотици, диуретици и лаксативи.

Не е желателна и консумацията на алкохол ден преди съответното изследване.

Профилактика

Профилактиката на стафилококови инфекции е изключително важна. Бактериите мутират и развиват резистентност не само към лекарства, но и към препарати за дезинфекция. Поради тази причина е необходимо да бъдем по-старателни по отношение на личната си хигиена.

Важно е да лекуваме всяка рана и цепнатина по кожата. Ноктите да са прилежно изрязани. Спортът, процедурите за каляване на тялото и здравословното хранене също са важни.

Редовно дезинфекцирайте играчките на детето и всички повърхности, с които то има контакт.

Възможни усложнения

Най-тежките усложнения, причинени от стафилококи, са сепсис на кръвта, менингит, сърдечни и ставни увреждания. Натравянето на кръвта и менингитът може да приключат фатално. Затова бързото и адекватно лечение на стафилококовите инфекции е изключително важно.

Още информация за стафилококи може да получите в интернет, използвайки латинското име на бактерията, което съвпада с наименованията й на испански и английски език – Staphylococcus. На турски език е Stafilokok, на немски ез.: Staphylokokken, на руски ез: Стафилококк, а на гръцки език: Σταφυλόκοκκος.

Стафилококи: подробните симптоми и методи за лечение в конкретния случай
4.7 (93.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *