Ad Clicks : Ad Views :

Смрадлика – какво още не знаем за това чудо на природата

Лечебни свойства. Смрадлика (тетра), лайка и сода при зъбобол, възпалени венци и пародонтоза. При херпес и афти. Лечение на хемороиди. Против гъбички и бактерии. При бяло течение и цистит. Масло.

Още в текста: При акне. За рани. За бебе: Крем „Бочко“ при подсичане. При атопичен дерматит и екзема. За коса и при косопад. Гаргара при гнойна ангина. В носа при хрема и синузит. При варицела. При ечемик на окото. Язва и гастрит.

Ще разгледаме всичко това в най-подробната и енциклопедична статия за смрадликата в BG интернета.
Лечебни свойства
Смрадлика (тетра, латинско наименование: Cotinus coggygria Scop.) е една от билките със силно изразен антибактериален ефект, позната ни от тефтерите на баба. Лечебната мощ на това растение е позната от хилядолетия. Тя лекува дори т.нар. вълчи рани (ухапвания от хищници).

Прадедите ни са открили лечебните свойства на смрадликата при лечението на рани по краката на домашните животни. Вълшебната смрадлика или както е известна в бабините тефтери – тетра, успява да излекува дори  ухапаното от вълк.

Изумени от ефекта й върху животните, предците ни започнали да използват активно отвара от смрадлика в ежедневието си за справяне с различни здравословни проблеми.

Неслучайно билката, която е един от най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки. Промивките с нея спомагат за по-бързо зарастване на раната от раждането. Тетрата минимизира риска от влагалищни възпаления след раждане.

Действието й е чудотворно и след направена епизиотомия. При всяка втора жена, родила по естествен начин, се прибягва до тази интервенция. Болката на зашитото място и неприятно чувство за опъване от конците, когато шевовете зарастват, се облекчават значително чрез бани с тетра.

Смрадлика се препоръчва дори и от гинеколозите, тъй като качествата на тази билка са признати и от съвременната медицина.

Приложена външно, тази билка успокоява възпалителните процеси не само по повърхностния слой на кожата, но и такива, които засягат по-дълбоките пластове.

С приложението и лечебните й свойства при различни възпаление ще Ви запознаем в тази статия и се надяваме, че ще Ви бъдем полезни в откриването на лек за проблема, които Ви измъчва.

Чудотворното си антибактерицидно и антимикробно въздействие тя дължи на изобилието от влизащите в състава й танини и дъбилни вещества. От значителна важност за лековитите свойства на смрадликата е моментът, в който тя е набрана.

Билката вирее по скалисти склонове със суха почва и обикновено е на храсти, достигащи до височина 4 метра. Тя цъфти в края на август месец и в началото на септември.

Бране. Кога е най-добре да се бере.

смрадлика тетра бране
Най-добрите месеци за бране на смрадликата са преди тя да разцъфне.

Най-лековита е смрадликата, преди да разцъфне или в самото начало на цъфтенето. Препоръчително е да се бере през месеците юни-юли, дори август.  За цели, свързани с лечението, се използват листата. Трябва да издебнете момента преди появата на самите плодчета.

Според други обаче листата може да се берат и през самата есен, когато вече са почервенели. Истината е, че тогава също са полезни, но свойствата им малко се различават. Дали ще я берете лятос или през някой есенен ден, практиката ми сочи, че времето трябва да е горещо по време на самото бране, казва известният билкар Ат. Коларов.

Смрадлика, лайка и сода при зъбобол, възпалени венци и пародонтоза

Вълшебната смрадлика ще Ви избави и неприятните симптоми, с които протича пародонтоза. Това неприятно заболяване обикновено засяга по-възрастните хора, но в последните десетилетия значително се е увеличил броят и на по-младите пациенти, оплакващи се от него.

То представлява възпаление на венците, което води до образуването на така наречените „джобове“. В тях се „складират“ микроби и инфекции. Най-уязвими са бременните жени и болните от диабет.

В резултат от събралите се микроби в междузъбното пространство и протичащата инфекция, венците започват да кървят. Пациентите се оплакват от зъбобол, придружен с възпаление на венците.

Ако не се лекува навреме, този стоматологичен проблем води до редица неприятни усложнения – падане на зъби и дори язва, колит и гастрит.

смрадлика
За лечебни цели се използват листата на смрадликата

Начин да избегнем коварното заболяване е поддържането на добра устна хигиена и балансирано хранене, при което набавяме всички микроелементи, необходими на организма ни.

Ако и Вие страдате от пародонтоза и често се оплаквате от зъбобол може да облекчите състоянието със следната вълшебна отвара, приготвена от една голяма лъжица тетра и още толкова лайка, сварени в половин литър вода. Към лековитата течност се прибавя щипка сода.

Жабурите се няколко пъти дневно с тази отвара. Още след второто, най-късно след третото приложение, ще усетите очакваното облекчение. Антисептиците, влизащи в състава на лековитото растение, затягат венците и спират кръвотечението.

В комбинация с лайка, тетрата върши чудеса. Действието на тези две лековити билки се засилва още повече при прибавянето на сода, която също е известна с антибактериалните си качества.

При херпес и афти

смрадлика при херпес
Смрадлика лекува кожни възпаления

Ако ви измъчват неприятен херпес и още по-неприятните афти, отварата от смрадлика ще Ви спаси от тях. Може да използвате варианта, който Ви предложихме по-горе, за гаргара, или просто да си приготвите чиста отвара от тетра (на 500 грама вода се слага супена лъжица от билката). Жабурите се нея по няколко пъти дневно.

Сварената отвара престоява най-малко час и половина и преди да бъде прецедена през цедка или тензух. Важно е да отбележим, че тетрата никога не се прецежда веднага след приготвянето на отварата, тъй като е необходим поне час и половина на водата да извлече дъбилните вещества и флавоноидите, които се съдържат в нея.

Така приготвената отвара може да се съхранява половин денонощие на хладно (за предпочитане в хладилник). Ако по-късно решите я използвате, по-добре я изхвърлете, тъй като тя вече е загубила лековитите си свойства.

При херпес може да наложите върху засегнатото място марля, напоена в отвара от смрадлика.

Лечение на хемороиди

Хемороидите са неприятно и мъчително заболяване. То може значително да влоши качество Ви на живот, заради дискомфорта, който създава.

В този случай тетрата може да бъде приложена като билкова баня или лапа. Върху засегнатото място се поставя марля или парче памук, напоено в отвара от билката, което трябва да престои поне час. Тъй като мястото е много деликатно, може да опитате и с вана със смрадлика.

Може да добавите 5 литра отвара, приготвена с пет супени лъжици от билката, във вана и да я допълните с вода. За мигновен ефект се препоръчва стояща вана, за която Ви е необходим голям леген. Приготвената отвара (5 супени лъжи билка на 5 литра вода) се изсипва с легена и трябва да останете в него 15-20 минути.

При болезнени и кървящи хемороиди се прилага всеки ден. Тетрата действа кръвоспиращо. Освен спирането на кръвта тя ще облекчи и болката Ви.

Против гъбички и бактерии

Тетрата има силно изразено антигъбично действие. Компреси и билкови бани с това чудотворно растение лекуват успешно гъбички от различен произход.

От неприятните гъбички по краката може да се отървете, киснейки ги в леген с хладка отвара от смрадлика, приготвена по начина, който вече описахме по-горе.

Благодарение на антисептичните си качества, тя спира гъбичния растеж и лекува пораженията от тях, нанесени върху кожата.

Компресът със смрадлика има силен антибактерициден ефект. Билката убива бактерии в устната кухина, по кожата и в стомаха (в този случай се прилага само под лекарски контрол).

При бяло течение и цистит

Неприятното бяло течение и болезненият цистит се повлияват благоприятно от баните с тетра.

Лековитото растение се използва за промивки. За по-добър ефект е препоръчително използването на дамски душ, който може да закупите от аптеката. Промивките е желателно да се правят поне два пъти за денонощие (обикновено след сутрешния и вечерния тоалет) .

тетра при цистит и бяло течение, смрадлика
Тетра облекчава неприятните симптоми при цистит и бяло течение

Ако наскоро сте родила, не използвайте дамски душ. Употребата му е противопоказна за родилки. В този случай може единствено да се измиете с отварата.

Добре действа и банята със смрадлика – отвара от билката се изсипва във ваната, след като сте я напълни с вода, за да се изкъпете в нея.

При бяло течение може да опитате и следния изпитан метод – в голям леген се изсипва току-що приготвената отвара от билката.

Стоите над легена 10-15 минути, докато все още излиза пара от горещата течност. Парата прониква на дълбоко във влагалището и облекчава светкавично неприятните симптоми на бяло течение.

Колпитът (бялото течение) е сериозен проблем и изисква преглед от специалист. Смрадликата ще облекчи незабавно симптомите като сърбеж и парене, но лечението с нея не може да замести консултацията с гинеколог.

Масло от смрадлика.

Масло от смрадлика е широко използвано в козметичната индустрия. Заради богатото му съдържание на танини, флавоноиди то е предпочитана съставка за кремовете, предназначени за лечение на различни кожни проблеми – акне, екзема суха и лющеща се кожа, атопична кожа и дерматити.

Масленият извлек от чудотворната тетра намира приложение и в козметиката за коса и устна хигиена. Лекува успешно косопад и възпаление по скалпа на косата, които предизвикват сърбеж и загуба на косми.

С масло от тетра може да дезинфекцирате въздуха в стаята, ако в дома Ви има болен. Единственото, което трябва да направите, е да капнете 2-3 капки в аромалампа, а останалото ще свърши маслото.

Капка от него върху четката за зъби ще Ви отърве от зъбобола и досадното кървене на венците.

Маслото е силно концентрирано и не се прилага неразредено върху кожата. Като всяко етерично масло и трябва да се разреди с някое от добре познатите ни базови масла (бадемово, кокосово, маслинено и др.). Две-три капки от маслото се разреждат със сто милилитра базово масло.

Полученото масло се използва за масажи при кожни възпаления. Ако към него добавите няколко капки лавандулово масло, може да използвате получената смес за фрикции на косата при косопад.

Маслото се втрива с масажни движения в скалпа и престоява час. След това косата се намокря и се нанася шампоан върху нея.

При акне

При акне добре действа парната баня с листа от смрадлика. Парата помага на полезните съставки от билката да проникнат по-добре в отворените пори.

След „напарването“ на лицето може да наложите възпалените участъци с марля, напоена в лековитата отвара. Останете с компреса 15-20 минути.

Добър завършек на тази антиакне терапия е маската от хума и смрадлика. Може да използвате отварата за течност, добавена към хумата, за получаване на кашичка. Сместа престоява върху лицето 15 минути.

Отварата от смрадлика може да използвате и като лосион за почистване на лицето сутрин и вечер с тампон, напоен в нея.

Върху раздразнената кожа действа добре и маска от супена лъжица листа от билката ( за предпочитане пресни), разбъркани с двойно по-голямо количество мед. След двадесет минути се отстранява от  кожата на лицето.

Може да си приготвите и овесена кашичка за лице – 15 грама от отварата, смесена със 30 грама овсени трици. След четвърт час сместа се снема от кожата на лицето. Овесените трици имат пилинг ефект.

Не забравяйте, че на акнеичната кожа действа добре натурална козметика с екстракт от смрадлика. В търговската мрежа се предлага разнообразие от продукти.

За рани

При рани смрадликата възстановява мигновено целостта на разкъсаните кожни влакна. Приложена под формата на компрес тя успокоява възпалението, снема отока и намалява болката.

Може да наложите върху разранения участък марля напоена с отвара от лековитото растение (супена лъжица от билката на половин литър вода).

Също така може да намажете засегнатия участък с капка масло от смрадлика, разтворено с 50 милилитра зехтин. Това ще омекоти и охлади кожата Ви.

Ако нараненият участък е по-голям ще го успокои вана с билката, която се приготвя по следният начин – към литър топло прясно мляко се добавят 4-5 капки от етеричното масло. Топлото мляко се прибавя към водата във ваната.

Страхотно действие имат и кремовете с тетра.

За бебе: Крем „Бочко“ против подсичане

В търговската мрежа се предлага разнообразие от кремове против подсичане за бебета. Много от производителите на козметика за най-малките залагат на маслото от смрадлика.

тетра
Отвара от тетра може да се добави и към водата, в която къпем бебето

„Бочко“ е една от марките, произвеждани от „Лавена“. Десетилетия наред марката предлага решения за най-различни кожни проблеми, включително и при бебета.

За най-малките „Бочко“ предлага крем, предотвратяващ възпаляването на деликатната бебешка кожа в областта на пелените. Прилага се върху подсушена и предварително почистена кожа след всяка смяна на пелените.

Кремът има антисептичен и антибактерициден ефект. Той изпълнява функцията на бариера, която възпрепятства възпалителните процеси в деликатната област.

При атопичен дерматит и екзема

Неприятното сърбене и лющене на кожата при атопичен дерматит и екзема се повлиява благоприятно от масло от тетра. Разбира се, то не се прилага неразредено, а само в смес с базово масло.

Добра алтернатива в случая е смесването му със зехтин. Маслиновото масло е доказало ползите си върху кожата още преди хилядолетия.

Две-три капки (не повече) от маслото се добавят към 50 милилитра чисто маслинено масло. Засегнатите участъци се мажат няколко пъти дневно.

За коса и при косопад

При косопад добре се отразява на косата обливането с отвара от смрадлика. Съдържащите се дъбилни вещества и танини в билката се отразяват благоприятно на косата – косъмът се заздравя, растежът се ускорява и спира загубата на косми.

Крем "Бочко"
Крем „Бочко“ се използва при подсичане и други кожни раздразнения

Обливайте косата си отвара от лековитата билка приготвена от 50 грама листа и половин литър вода.

Час преди измиване на косата може да втриете е корените й смес от чист зехтин (може и бадемово масло) и няколко капки масло от смрадлика + масло от репей и/или масло от розмарин.

Гаргара при гнойна ангина

Болезненото преглъщане при гнойна ангина облекчава гаргата със смрадлика. Към отварата от тетра (500 гр вода с 50 грама билка) може да добавите и щипка сода или сол. Жабурите се няколко пъти дневно с нея. Смрадликата спомага за отделянето на гнойните налепи от сливиците.

В носа при хрема и синузит

На неприятната хрема и още по-неприятния синузит добре действат инхалациите с масло от тетра. В два литра вряща вода се капват две-три капки от ароматното масло. Инхалацията продължава десет минути. Облекчава затрудненото дишане и действа добре и при настинка. (Фрамар.бг)

При варицела

При болезненото пукане на мехурите, които се образуват при варицела, помагат компресите с тетра. Те потушават болезненото възпаление и спират сърбежа. Именно постоянното чесане е отговорно за неприятните белези след преминаването на заразата.

При ечемик на окото

При болки в очите, причинени от болезнения ечемик, успокояващо действа отварата от смрадлика. Наплисквайте с нея засегнатия участък. Може да поставите и за четвърт час на окото си марля, напоена с лековитата отвара (50 грама листа на половин литър вода).

Язва и гастрит

лечебни свойства смрадлика колит гастрит
Получихме хубав коментар за лечебните свойства на билката смрадлика при колит и гастрит. Пишете ни и вие по-долу, ако знаете нещо за смрадликата!

Болезнените симптоми на  язва и гастрит могат да бъдат облекчени с помощта на чай от смрадлика. Вътрешният прием на билката изисква компетентно мнение и не се препоръчва самолечение с нея.

Билкарят Бай Данчо препоръчва приготвянето на отвара от 5-6 листа от билката, добавени към 300 милилитра вряща вода. Отварата трябва да поври на котлона една-две минути, след което се отстранява от него. Престоява час, след което се минава през цедка.

Приемът й е трикратен. Към последната доза за деня може да се добавят 20 грама ракия.

Лечебният курс продължава най-малко 40 дни. Билкарят препоръчва той да продължи толкова дни, колкото са годините на пациента.

Вътрешният прием на тетра може да предизвика диария, кръвохрачене и възпаление на деликатната лигавица на стомаха. (Лекар.бг)

До него се прибягва единствено след консултация със специалист, тъй като може да обостри симптоматика,  с която протичат лекуваните заболявания.

Ако информацията в тази статия е била полезна за Вас и считате, че тя може да бъде от полза и за други хора, моля споделете я с помощта на бутоните по-долу.

А Вие как се лекувате със смрадлика? Моля, споделете Вашите рецепти с нас, за да достигнат до повече хора, които имат нужда от тях.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Смрадлика – какво още не знаем за това чудо на природата
3.7 (73.55%) 31 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

9 Comments

 1. Преди години страдах от гастрит и колит .Благодарение на следната рецепта се спасих от ужасните болки .Корен от смрадлика с дебелина 2,3 см и дължина около10 см се залива със силна домашна ракия.Предварително да е добре измит и кората отстранена.Престоява в компотен буркан или шише с широко гърло докъто ракията добие цвят на коняк и по-тъмно кафяв. Всака сутрин на гладно 15 ,20 минути преди закуската се взема по една суп лъжица+същото количество зехтин и мед,добре разбъркани до получаване на емулсия в продължение на 40 дни.В бутилката постоянно доливам ракия и ползвам докито цвета е тъмен .Ако корените са по-тънки се слагат 2 или 3 корена в буркана.Тази рецепта я имам от една възрастна жена,само след като и обещах ,че ще я ползвам.Наистина помага.

  • Благодарим ви, Анастасия Желева! Добавихме вашия коментар по-горе в публикацията в раздела за гастрит и язва. Ще се радваме, ако получим още обратна връзка от читатели относно лечебните свойства на смрадликата. Със сигурност нещо сме пропуснали, другаде сме сгрешили. Пишете ни всички и нека заедно да правим този сайт, за да бъдем полезни на хората!!

 2. Преди седмица набрах листа с клонките от тетра/смрадлика и я оставих на сянка да изсъхне, има ли значение за лечебните качества сезона на бране на листа и корени….

  • Здравейте, Петър. Можете да берете тетрата (смрадлика) от юни до август, но може и през септември, когато листата почервенеят. Главното е обаче времето на брането да е горещо, а плодчетата на растението още да не са се образували. По-масово се бере именно през лятото, но някои също така го берат и в началото на есента, въпреки че свойствата леко се променят през есента. Но в крайна сметка и в единия, и в другия случай билката е полезна, ако са изпълнени условията, които изброихме по-горе: да е по-топло времето и да няма още плодове.

 3. Здравейте, аз съм на 15 години, и имам пъпки околко брадичката. Имаме смадлика в нас , но е брана преди 1-2 години. Ще ми помогне ли да ги махна тези пъпки? Как точно се прави това със смадликата?
  Надявам се да сте ме разбрали какво имам напредвид…

 4. Здравейте, Деси! Смрадлика е изключително ефективен лек за акне и кожни рани, при които е нарушена целостта на кожата. Опитайте някой от лековете с нея, описани в точката за лечение на акне. Добре действа в случая парната баня с нея и компреса с марля, напоена в отвара от тетра.
  За парната баня е необходимо да добавите към половин литър вряща вода лъжица от билката. Постойте над съда, в който ври течността от пет до десет минути, за да се отворят порите. Покрийте главата си с хавлия, за да не „бяга“ парата настрани.
  След това е добре да си направите топъл компрес като натопите парче марля в топлата течност и го поставите върху засегнатия участък.
  С топлата отвара може да разбъркате и малко хума до получаването на кашичка, която се нанася върху лицето и престоява до изсъхване.
  Относно годността на смрадликата, тя има специфичен аромат. Ако той не е изчезнал, билката е годна за употреба. Обикновено билките, съхранявани правилно, имат срок на годност две години.
  Благодарим Ви за въпроса! Надяваме се, че сме успели да Ви бъдем от полза. Ако желаете да ни попитате още нещо, не се колебайте да ни пишете.

 5. Здравейте, искам да попитам колко пъти ежеседмично или ежедневно трябва да си прави ме промивки ? За вагинални промивки става на въпрос?
  Или 1 път на месец? Или всеки ден по 2 пъти? Някой би ли ме осведомил

 6. Здравейте!
  Моят проблем е скъсано Ахилесово сухожилие. Вече трети месец след операцията ходя на рехабилитации, но лечението върви бавничко! Или на мен така ми се струва! 😀 Моя позната ме посъветва да пробвам със смрадлика. В НЕТ-а и на опаковките на различните производители на билки (смрадлика) срещам съвсем различни рецепти и начини за лечение.
  Някой нещо конкретно по този мой проблем?
  Благодаря сърдечно!!! 😊

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!