Ad Clicks : Ad Views :

Нервен стомах: Как се лекува (подробните симптоми, причини, заболявания)

Симптоми на нервен стомах и изследвания. ⟲ Лечение на видовете функционална диспепсия, диета и хранене. ⟲ Лекарства, билки за нервен стомах. ⟲ Хомеопатия.

Още в текста: Как се лекува нервен стомах с антибиотик и други лекарства. Народни рецепти, които действат. Гадене и тежест. Повръщане и болки в корема. Газове. Киселини.

Какво е нервен стомах или функционална диспепсия? 

Нервен стомах – това понятие е непонятно за медицината, но въпреки това е познато на голяма част от хората. Когато сме подложени на стрес, реагира не само цялата нервна система, но и храносмилателната. Напрегнатият организъм мобилизира всичките си защитни механизми и те работят на пълни обороти, за да се справят със стресовия фактор.

В такъв момент всичко е „под пара“ в нашето тяло и буквално ври, и кипи. Разбира се, стомахът ни не остава незасегнат от тези промени. Смущенията в храносмилателната дейност, в медицината са познати като диспепсия.

Наричат я функционална, защото в случая няма очевиден здравословен проблем, водещ до това състояние. Причината за него е стресът. Но това е известно само на нас. И на тялото ни, което прави всичко възможно да се справи с него.

Горещо препоръчваме да прочетете и този материал, посветен на лечението на нервен стомах и всички причини за появата на функционална диспепсия – ТУК!

Причини

Стресът е в основата на проявлението на състоянието, известно като функционална диспепсия или нервен стомах. Съвременната медицина обръща все по-голямо внимание и на останалите възможни фактори, водещи до това стомашно неразположение.

През последните години учените разработиха съвременна концепция, включваща редица външни и вътрешни фактори, отключващи диспепсия.

На първо място са поставени пропуските в диетата. Улисани в изпълнението на ежедневните си задачи, често забравяме, че трябва да се храним и оставяме стомаха си да функционира на празни обороти. Последствията от този вреден навик не закъсняват – солната киселина се отделя в големи количества.

Микробният фактор също не е за пренебрегване при оплакването от нервен стомах. Бактерията хеликобактер пилори играе важна етиологична роля в случая. Инфекциите като Салмонелоза и Гиардия ламблия също не са за пренебрегване.

Наличието им е отговорно за поддържането на възпалителен процес в стомашната лигавица.

Важна роля има и генетичният фактор. Това обяснява защо двама души, които се хранят по един и същ начин, имат различни оплаквания (единият няма, а другият има храносмилателни оплаквания).

Жлъчните патологии са още една причина. Всеизвестен факт е, че жлъчната система е активен участник в процесите на храносмилателната с-ма. При всяка консумация на храна, жлезата се свива и произвежда сокове с ензими, участващи в храносмилането. Дори и минимално отклонение от тези процеси води до диспепсия.

Недостатъчният синтез на жлъчен сок създава проблем с усвояването на мазнините от храната.

Заболявания, засягащи стомашно-чревната лигавица като гастрит, язва и панкреатит, са други възможни причинители на диспепсия. Но в този случая патологията не е функционална, а органична.

нервен стомах причини
Стресът е основен рисков фактор за оплакването нервен стомах.

Хроничният гастрит води класацията в този случай. След него се нареждат язвените заболявания. Всички тези състояния показват, че има проблем с евакуацията на храната. В случая апетитът остава константна величина – той не се променя, по-скоро е възможно да се увеличи.

Видове диспепсия

Преди да разгледаме видовете диспепсия ще се спрем на двете й основни класификации. Диспепсията бива функционална (когато няма конкретна очевидна причина за нея) и органична (причинена е от конкретно заболяване).

Видовете диспепсия се класифицират и по още един показател – особености в патогенезата. И в този случай не се пренебрегва причинният фактор, а класификацията изглежда по следния начин:

 • Стомашна диспепсия – причини за нея се търсят в патологични състояния, засягащи стомаха и дванадесетопръстника; Общата симптоматика е свързана с болки, продължаващи около година, които не са свързани със стомашни смущения; микробният фактор от рода на Хеликобактер пилори също може да участва в клиничната картина.

 

 • Ферментационна диспепсия – тя е резултат от ферментационните процеси и най-вече тези, свързани с образуване на излишък от газове. Причина за това състояние се търси в прекомерния въглехидратен прием (когато приемаме големи количества въглехидратни храни, тялото ни не може да ги метаболизира и резултатът от това е образуването на газове. Пациентът се изхожда от 2 до 4 пъти за денонощие.

 

 • Гнилостна – в основата й стои лошата храносмилателна активност, която стимулира гнилостните процеси. Подсилва ги високопротеиновата диета, която създава всички необходими условия за лоша микробна флора. Пациентите се оплакват от редки и зловонни изхождания, които може да се отделят до 14 пъти за едно денонощие.

 

 • Чревна – проявява се в резултат от комбиниране на чревен синдром и храносмилателни смущения. Изпражненията се отделят по 4-5 пъти дневно. В резултат от метаболитните смущения настъпва хиповитаминоза.

 

 • Билиарна (жлъчна) диспепсия – в основата е жлъчна дискинезия и стрес. Нервната с-ма е активен участник в конрактилната жлъчна функция. При повишени нива на стрес намаля подвижността на жлъчката, а от там настъпват и аномалия в производството на жлъчен сок. Възпалителните промени в жлъчните пътища се свързват със заболявания като хепатит и холецистит.

 

 • Невротична – разглежда се като част от картината на психосоматични разстройства. Зад нея може да се крие депресия или паническо разстройство. Наричат я още маскирана диспепсия, тъй като зад нея стои друго заболяване ( в случая не става въпрос за функционална диспепсия, която е причинена от стрес). Пациентите се оплакват от гадене, повръщане, гръдни и сърдечни болки, недостиг на въздух, болки в долната коремна част.

Симптоми на нервен стомах (функционална диспепсия)

Функционалната диспепсия се проявява с комплекс от симптоми. Проявата на тези симптоми за период от 3 месеца говори за наличието на коментирания проблем.

Всеки пети европеец страда от тази патология. Заболеваемостта е по-висока в САЩ, където всеки трети чува тази диагноза. Пада и възрастовата граница на заболяването и то засяга все по-голяма част от децата, навършили годинка.

Гадене от нерви, тежест в стомаха

Гадене от нерви е един от симптомите на нервен стомах. Храносмилателната с-ма реагира първа на стреса, макар че невинаги обръщаме внимание на това. Това е естествена реакция на тялото, обусловена от свръхпроизводството на стресови хормони.

В резултат от засиления кръвоприток, които се наблюдава в стресова ситуация, изпитваме тежест в стомаха, когато сме нервни. Този симптом може да се прояви дори и на празен стомах.

нервен стомах симптоми гадене тежест в стомаха
Гадене и тежест в корема – част от симптомите на нервен стомах.

Гадене от нерви се наблюдава най-вече преди важни събития (изпит, интервю за работа). Пациентът се оплаква и от други симптоми като студени крайници (чувства ръцете и краката си влажни заради студената пот, която ги е обляла). Индивидът има силно сърцебиене и усеща втрисане.

Парене в стомаха. Повръщане

Парещото усещане в стомаха е друг симптом на функционална диспепсия. Той се дължи на дискретните изменения в нивата на солна киселина в стомаха, които настъпват в резултат от свръх производството на хормони на стреса.

В резултат от това настъпва желание тялото да се освободи незабавно от съдържимото в стомаха. Позивът настъпва неочаквано и след повръщане пациентът усеща облекчение.

парене в корема повръщане нервен стомах симптоми
Парене в корема и повръщане – не са изключени при нервен стомах и съпътстващи заболявания на храносмилателната с-ма.

Подобни пристъпи се наблюдават във високо стресови ситуации. Преди важна среща или изпит е възможно не просто да имаме позиви за гадене, но и да повърнем. Виновни са това са високите нива на стресови хормони, които тялото ни произвежда, подложено на силен стрес.

Болки в корема след хранене

Болките в корема (синдром на епигастрална болка) след хранене са част от клиничната картина на функционална диспепсия. Тези оплаквания включват още коремен дискомфорт, придружен от усещане за пълнота на корема. Проявяват се непосредствено след прием на храна.

Пациентите, оплакващи се от болки след хранене, обикновено се насищат бързо. Типични за тях са и неочаквано настъпващото желание за консумация на определена храна.

нервен стомах симптоми болки в корема след хранене
Болки в корема след хранене – още един възможен симптом на нервен стомах.

Възможно е болковият синдром да не е свързан с приема на храна и да се появява спонтанно. В случая болката трае от няколко минутки до половин час и отшумява внезапно.

Нервен стомах или гастрит?

Гастрит или просто нервен стомах – това са две оплаквания, които никак не е трудно да се объркат.

Припокриването на симптоматиката им често заблуждава дори и специалистите. Типично и за двете патологии е оплакването, известно като аерофагия – пациентът поглъща големи количества въздух по време на хранене. Това е свързано с често оригвания след хранене, подуване на корема и задържане на газове в червата.

нервен стомах гастрит
Нервен стомах или гастрит – двете оплаквания имат връзка.

Аерофагията може да е провокирана не само от гастрит, но и от високи нива на стресови хормони. Доказано е, че под тяхно влияние поглъщаме големи количества въздух по време на хранене. Това води до раздуване на червата и газове.

Подут корем или стомах. Газове 

Подут корем – с това състояние се е сблъсквал всеки човек. Понякога подуването се дължи на консумацията на храна, която провокира образуването на газове в червата. Но ако подутият стомах е перманентно състояние, вероятно причината се крие в синдром на раздразнените черва и в нервен стомах.

В този случай оплакването протича на фона на изменения в честотата и консистенцията  на отделяните изпражнения. Пациентите, страдащи от подут корем и газове, обикновено се оплакват от упорит запек или честа диария. Възможно е тези две оплаквания да се редуват.

подут корем газове нервен стомах диспепсия симптоми
Подут корем и газове често допълват симптоматиката на нервен стомах.

Но да не забравяме, че всички тези симптоми в комплекс (подут, стомах, газове, диария и разстройство) сигнализират и за заболявания като колит и гастрит. Ако при Вас са налични тези симптоми, не губете време в разгадаване на диагнозата, а потърсете гастроентеролог, която ще установи с точност какво точно се случва в стомаха Ви.

Задължително прочетете и това: Подут корем – кога, какво означава и какво е лечението в конкретния случай – ТУК!

Нервно напрежение. Екстрасистоли. Втрисане

Нервното напрежение се отразява негативно не само на храносмилателната, но и на нервната и вегетативната с-ма. В резултат от това се проявяват и екстрасистоли, които буквално могат да ни извадят от равновесие. Това са смущения, касаещи нормалния ритъм на сърдечния мускул.

Типично за това състояние е изпреварване на нормалната честота на сърдечните контракции. В този миг пациентите се чувства така сякаш сърцето им спира, след което обикновено следва по-мощна сърдечна контракция.

нервен стомах симптоми екстрасистоли диспепсия
Екстрасистоли – един от най-неприятните симптоми на нервен стомах.

Друго оплакване, свързано с нервния стомах, е втрисането. То обикновено се поява на фона на гадене и реализация на позива за повръщане. Състоянието се нормализира след изхвърляне на чревно съдържимото.

Диагностика и изследвания

При диагностицирането на нервен стомах освен резултатите от съответните изследвания, гастроентерологът взема под внимание и оплакванията на пациента като дискомфортни и болкови усещания в епигастричния район, усещане за стагнация в стомаха (свързано или не с приема на храна), гадене, бързо насищане и подуване на корема.

Диагнозата диспепсия се поставя, ако пациентът е имал съответните оплаквания най-малко 12 седмици за една календарна година.

Ето и кои са приложимите изследвания за поставяне на диагнозата диспепсия:

 • фиброгастродуоденоскопия – изключва или потвърждава наличието на стомашни патологии (язва, гастрит, панкреатит и др.)
 • ултразвук – има информативен характер при билиарна диспепсия; методът идентифицира или изключва наличието на хроничен панкреатит и холетиаза
 • сцинтиграфия – назначава се, за да се определи скоростта, с която стомахът се изпразва
 • електрогастрография – дава сведения за чревната активност и контрахирането на стомашните стени
 • гастродуална манометрия – дава информация за стомашното налягане при свити стени на стомаха
 • рентгеново изследване – изключва или потвърждава увеличение или стеснение на стомаха
 • пълна кръвна картина – задължителен метод за диагностика, тъй като определя скоростта на еритроцитното утаяване и нивата на левкоцитите (при възпалителен процес в тялото вторите повишават стойностите си); изследват се серумните електролити (особено при наличието на болки в стомаха и усещането за подуване след храна)
 • фекален тест за окултни кръвоизливи – има за цел да опреди наличието или отсъствието на кръв в изпражненията.

Как се лекува нервен стомах (няма стандартно лечение)

За лечението на нервен стомах няма стандартна формула. При избора на терапевтичен подход е необходимо най-вече да се определят симптомите, които влошават качеството на живот на пациента и усилията да бъдат насочени към тяхното туширане.

Лечение без ограничаване на стреса би довело до незадоволителни резултати.

Елиминирането на този фактор, както и точната диета са задължително допълнение на лекарствената терапия.

Лекарства при нервен стомах 

Изборът на лекарства при нервен стомах е насочен главно към елиминиране на симптоматиката, а не на причината ( в случая стрес). Ако се установи бактериологичен фактор (хеликобактер пилори) в етиологията на заболяването, антибиотикът е задължителен.

Лекарствата, предписвани при нервен стомах, ще разгледаме в 3 големи групи – прокинетици, антибиотици и антиациди.

Прокинетици

Лекарствените препарати от групата на прокинетиците се използват за нормализиране двигателната дейност на чревния тракт. Предимно дискинезията смущава чревната двигателна активност.

При това състояние жлъчната течност няма нормално отичане. Тя се задържа в жлъчния мехур и не преминава по каналния ред през жлъчните пътища, за да подпомогне храносмилателните процеси. В резултат от дискинезията храносмилането е силно затруднено и оплакването от нервен стомах е на лице.

Мотилиум (Домперидон). Метоклопрамид (metoclopramide). Координакс (Цизаприд, Cisapride)

И трите препарата – молитум, метоклопрамид и координакс, принадлежат към групата на прокинетиците. Действието им е едно и също. Те съдействат за ускоряване на процесите, свързани с изпразване на стомаха. Това се постига чрез увеличаване честотата на стомашните контракции и намаляване времето, в което храната преминава през червата.

Трите препарата помагат за справяне със синдрома на ленивите черва и значително тушират симптоматиката, свързана с рефлукс.

Единствената разлика е дозите, в които се приемат.

нервен стомах диспепсия лекарства лечение
Мотилиум, метоклопрамид и цизаприд – три лекарства, предписвани при нервен стомах.

Мотилиум, известен още като домперидон, се приема в количество от 10 мг на ден (една таблетка). Препоръката е тя да бъде погълната четвърт час преди консумация на храна.

Дозата от метоклопрамид е 5 мг на ден. Количеството се равнява на една таблетка, която е препоръчително да бъде приета половин час преди консумация на храна.

Цизаприд се приема по 10 мг на ден. Таблетката се поглъща четвърт час преди хранене.

Лечение с антибиотик при хеликобактер пилори 

След откриването на бактерията хелокобактер пилори, антибиотичното лечение е задължително. Според някои специалисти ефективността на тази терапия при нервен стомах не е доказана. Те по-скоро залагат на убеждението, че няма връзка между хеликобактер пилори и състоянието нервен стомах.

Но въпреки тези им, съществуват множество изследвания, доказващи, че състоянието на пациенти с двете оплаквания се е подобрило след проведена антибиотична терапия.

Ако лечението на хеликобактер пилори Ви интересува, прочетете този материал – ТУК!

Ние ще се спрем на лечението, включващо няколко режима.

Омепразол, кларитромицин, метронидазол

Първият режим предлага трикомпонентна схема на лечение. Тя включва прием на три препарата: омепразол (три пъти дневно в количество от 20 мг), кларитромицин (2х500 мл) и метронидазол (2х400 мг).

неврвен стомах хеликобактер пилори лечение лекарства
Омепразол, кларитромицин и метронидазол – една от успешни схеми за лечение на нервен стомах, когато в основата на проблема стои хеликобактер пилори.

Вашият лекар се определи продължителността на лечението по този метод.

Амоксицилин вместо метронидазол

Друга опция за лечението на хеликобактер пилори – трикомпонентна схема, включва амоксицилин вместо метронидазол. Последният препарат се приема по два пъти на ден в количества от 1000 мг. Запазва се и приемът на омепразол и кларитромицин в дозите, упоменати по-горе.

Пантопразол, тетрациклин, метронидазол, бисмутов субцитрат

Тази лечебна схема е четирикомпонентна и включва – пантропразол, тетрациклин, бисмутов субцитрат и метронидазол. Точната продължителност на терапията се определя от специалист.

Схемата включва прием на пантропразол в количество от 40 мг по два пъти на ден. Тетрациклин и метронидазол се приемат 3 пъти на ден по 500 мг. По 4 пъти на ден в дозата от 120 мг се приема бисмутов субцитрат.

Антиацидни лекарства 

Болковият синдром при нервен стомах (с язвена обусловеност на заболяването) се тушира най-ефективно с антиацидни лекарства. Те неутрализират бързо и ефективно увеличената стомашна секреция.

Запознайте се подробно със симптома киселини в стомаха и ефективни начини за справяне с проблема от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Алмагел

Алмагел е един от ефективните антиациди на базата на хидрокисиди (магнезиев и алуминиев). Притежава още умерени жлъчегонни и газогонни свойства, дължащи се на включения в състава му сорбитол.

Стандартната дозировка на амлагел изглежда по следния начин – между 3 и 4 пъти на ден се приемат по 1-2 мерителни лъжички (препоръката се отнася за пациенти над 14 години). За по-малките дозата се определя индивидуално според телесното тегло.

Четвърт час след приема на лекарството не е желателен прием на вода и течност. Лечението с алмагел обикновено продължава 2-3 месеца.

Ранитидин

Ранитидин спада към групата на противоязвените лекарства. Ранитидинов хидрохлорид е активният компонент в тази лекарствена опция за справяне с нервния стомах. Препаратът е неподходящ за пациенти под 8 години. Категорично се забранява и употребата му от бременни.

В острата патологична фаза ранитидин може да се приема по два начина. Първата опция включва двукратен прием по 150 мг (сутрин и вечер). Втори вариант – 300 мг вечерен прием.

Фамотидин

Фамотидин е друга лекарствена опция за овладяване на язвени заболявания и дискомфортните състояния, свързани с тях. Този препарат се препоръчва за прием в следния дозов режим: два пъти на ден по 20 мг или веднъж дневно по 40 мг в часовете преди вечерния сън.

В този дозов режим фамотидин се приема за период от 4-8 седмици с цел овладяване острата фаза на заболяването.

Поддържащата терапия е с продължителност 2-4 седмици, като за този период се приемат по 20 мг фамотидин вечер преди сън.

Омепразол

Със същото действие е и препаратът омепразол. При язвени заболявания терапията започва с дозата от 20 мг еднократно на ден за период от 2-4 седмици. Лечението може да се удължи с още 2-4 седмици.

Ако не се постигне желаният терапевтичен ефект, дозата за деня се вдига на 40 мг. В този случай терапията трае 4 седмици.

С цел превенция срещу повторно обостряне на заболяването, омепрозол се препоръчва в дневна доза от 10-20 мг.

Рабепразол

нервен стомах лечение лекарства
Фамотидин, рабепразол и омепразол – успокояват нервния стомах, когато проблемът се дължи на висока стомашна киселинност.

Рабепразол е още един препарат от разглежданата лекарствена група, който се преписва за лечение на язвени заболявания, рефлукс и гастрит. Лекарството е неподходящо за лечение на деца, тъй като липсват сведения за влиянието му върху детския организъм.

Обичайната доза за прием на рабепразол е 20 мг дневно.

Други лекарства според съпътстващите симптоми 

Според съпътстващата симптоматика, с която протича патологията нервен стомах, е възможно да бъдат предписани и други медикаменти.

Възможно е в основата на проблема да се корени нарушена ензимна активност. В този случай подобрение се очаква от приема на ензимни препарати от рода на креон, панкреатин, мезим и фестал.

Ако проблемът е в застой на жлъчката, предписва се карсил (карзил). Препаратът притежава силно подчертано хепапротективно и холеретично действие.

Когато пациентът се оплаква от силни спазми в корема, подходящи за него са препарати като папаверин, но-шпа и дуспаталин.

Когато трябва да се осъществи ефективен контрол върху ферментационните процеси, еспумизан е ефективното решение. Препаратът възпрепятства образуването на мехурчета газове в стомаха. Той е добър вариант при ферментационна диспепсия.

Често оплакването нервен стомах е придружено с диария. Вариантите, гарантиращи облекчение, са лоперамид, имодиум, ентерол и хидровита.

За нормализиране микрофлората на дебелото черво и стомаха линекс и други пробиотични препарати са добър вариант.

В терапията е възможно да се включат антидепресанти. Те са задължителни при невротична диспепсия.

За регулиране на стомашната киселинност, освен по-горе изброените препарати, може да бъде предписана и терапия с нолпаза. Приема се по 40 мг на ден за период от месец.

Витаминните добавки с общо укрепващо действие също е добре да бъдат включени в терапията за лечение на нервен стомах.

Хомеопатия

Нежната хомеопатия предлага щадящи решение при оплакването от нервен стомах. Хомеопатичните лекове, които се предписват в случая, се съчетават много добре с назначените от гастроентеролога лекарства.

Не липсват и случаи на пациенти, които са се излекували единствено благодарение на хомеопатията. Но и в случая не можем да препоръчаме универсално работещо лечение, тъй като хомеопатичният подход е съобразен не само със симптомите, но и с индивидуалните особености на пациента.

Карбо вегетабилис – хомеопатите го препоръчват за облекчаване на стомашния дискомфорт.

Хелидонуим маюс е подходящ за пациенти, при които жлъчният сок не е в достатъчни количества и се оплакват от тежест в областта на черния дроб.

Пациентите, оплакващи се от газове и постоянна сънливост, се повлияват добре от Нукс мосхата.

Когато болката в корема често мени локацията си и е съпроводена с воднисти изпражнения и втрисане, Пулсатила е подходящото хомеопатично лекарство.

Когато болката е съпроводена с киселини и усещане за тежест в горната коремна област, Робина псевдоакация се предписва като лечебна алтернатива.

Антимониум крудум е подходящ за често преяждащите пациенти, при които тежестта е съпроводена с оригване с вкуса на консумираната храна.

Хомеопатите предписват Аргентум нитрикум при диария, съпроводена с боцкащи усещания в горната част на корема и подуване.

Когато оплакването нервен стомах протича на фона на фобии и вътрешни страхове, Аса фоетида е ефективното хомеопатично решение.

При нервен стомах, придружен с диария,  е подходящо лекарството Ликоподиум.

В случай, че функционалните стомашни смущения протичат на фона на вегетативни смущения, опитният хомеопат ще се спре на някой от следните препарати – препарати Калиум, Магнезиа или Ацидум фосфорикум.

Спазмите в корема и съпътстващото ги повръщане се преустановяват с прием на Игнатия амара.

Колоцинтис е добър хомеопатичен медикамент при коремни спазми и гастритни болки.

За овладяване на стомашния дискомфорт, причинен от смущения на нервната с-ма или хормоналните нива (цикъл, климакс) помага Актеа рацемоса.

Хамомила и Ипекакуана са други два хомеопатични лека, ефективни при стомашни разстройства, дължащи се на стрес. И двата препарата са съвместими за паралелно лечение.

Допълнителна помощ при диспепсия

За да се справите с нервния стомах, трябва да подходите комплексно към проблема. Само приемът на предписаните лекарства не е достатъчна мярка.

Задължително е към терапията да включите корекция на диетата и ежедневните навици, както и повече движение, народни и физиотерапевтични лечебни методи (масажи, топли вани с билки или минерална вода).

Допълнителната помощ при диспепсия включва и практикуването на лечебна гимнастика и йога упражнения, които имат за цел подобряване на чревната подвижност. Едно от работещите упражнения не е никак трудно за ежедневно изпълнение.

Необходимо е да легнете по гръб с опънати ръце. Свийте краката в коленете и ги приближете към гърдите. Задръжте няколко секунди и след това изпънете краката нагоре в поза свещ. Опитайте се да ги опънете максимално, а ръцете дръжте изправени и долепени към тялото. Направете няколко серии от това упражнение.

Билки и народни средства за нервен стомах

При нервен стомах задължително трябва да опитате и някои народни средства, които имат бърз ефект. Все пак това състояние се дължи преди всичко на нервно напрежение и природата предлага чудесни лекове и за това.

Лечение с къпина. С целина 

Лечението с къпина е един от най-ефективните способи, известни на народните лечители за справяне с нервния стомах. За да се убедите в силата на това растение сварете 10 грама от корените в литър вода. Варенето трябва да продължи, докато водата намали количеството си с 1/3.

Филтрираният бульон смесете със същото количество червено вина. На всеки 4 часа приемайте по лъжица от течността. Този лек е изключителна ефективност и при нередовен стомах.

Друг вариант за лечение на нервен стомах с къпина включва използването на листа от растението – 2 чаени лъжички. Използвайте и същото количество невен (цветове и листа). Това количество от билките сложете в литър вряла вода и киснете 20 минути.

От прецедената настойка е необходимо да приемате половин чаша преди или след всяко хранене.

Ефективно е и лечението с целина. За тази цел използвайте около 30 грама от настъргания корен. Количеството залейте с литър вряла вода. Оставете течността да се настоява за период от 8 часа, след което прецедете. Приемете я на няколко дози в рамките на деня.

Предлагаме и още две опции за лечение с целина. Едната от тях включва настояването на лъжица от семената на растението в 2 чаши преварена вода. След няколко часа е необходимо да прецедите напитката. От нея приемайте неколкократно по няколко лъжици.

Друг лесен за изпълнение вариант включва приема на няколко лъжици прясно приготвен сок от целина. Това също се прави по няколко пъти на ден.(Още полезни рецепти с целина: вкусни ястия и лекове от народната медицина)

Кимион. Копър. Резене (див копър) 

Подправките кимион и майорана също притежават лечебната сила да успокояват нервния стомах. В чаша гореща вода поставете по лъжичка от двете билки и изчакайте 15 минути, преди да филтрирате извлека. Препоръчително е два пъти на ден да се приема по половин чаша от този лек. (Още златни рецепти с кимион, които помагат при всяка ситуация, четете ТУК!)

За подобряване на храносмилането и справяне с неприятните газове народната медицина препоръчва лекове със семена от копър. Пример за това е следната рецепта – десет грама от семената изсипете в чаша вода и нагрявайте на слаб огън в продължение на четвърт час.

След това изчакайте течността да придобие стайна т-ра и я прецедете. Следва разреждане с чиста вода до достигането на обем от 200 мл. Приготвената напитка се приема в равни дози по няколко пъти дневно.

нервен стомах билки лечение народна медицина
Нервен стомах се лекува успешно с билки.

За регулиране на храносмилането помага и билката резене (див копър). Лъжичка от семенцата й запарвайте в чаша вряла вода за половин. Филтрираната течност разделете на 5 равни части и всяка приемете през произволен интервал от време в рамките на деня.

Други рецепти

Изключително добри резултат при нервен стомах дава и следната смес – 375 грама листа алое вера, мед (625 гр) и червено вино (675 мл). Пет дни преди да откъснете листата, преустановете поливането на растението.

Измитите листа пресовайте в машинка за кайма. Получената смес прибавете към останалите две съставки и разбъркайте добре. Първите пет дни приемайте по чаена лъжичка от приготвената смес. А след това започнете да приемате по няколко лъжички преди всяко хранене.

Минималната продължителност на лечението по този метод е 2 седмици, а максималната – 2 месеца.

За оптимизиране дейността на храносмилателния тракт помага и сместа от лайка, градински чай и мента (по лъжица от всяка билка). Лъжица от получената смес изсипете в чаша вода и настоявайте половин час. Прецедената настойка се пие по 2-3 пъти на ден в количеството от половин чаша на прием.

Друг лек включва равни части корени валериана, мента, лайка и невен (цветове и стръкове от последните 3 билки). От общата смес се използва 1 супена лъжица. Количеството се залива с вряла вода ( 1 чаша) и се оставя да се настоява цяла нощ в термос.

На сутринта филтрирайте течността и приемайте по 1/3 чаша през интервали от половин час. Този лек успокоява незабавно нервния стомах. Помага най-вече подуване и повишено отделяне на газове.

Друга ефективна рецепта за регулиране на храносмилателната дейност, включва следните билки – кора зърнастец, плодове анасон, женско биле и бял равнец. Смесете равни количества от изброените треви. От общата смес използвайте 2 супени лъжици и чаша вряла вода, за да приготвите необходимото за един ден количество от лека.

Билките варете за период от 10 минути във водата. Сутрин и вечер изпивайте по половин чаша от прецедената течност.

Лечение с вани и клизми 

За лечение на нервен стомах народната медицина препоръчва и още два способа – билкови вани и клизми.

За билковата вана е добре да се използва липа. Тази билка е известна с мощните си успокояващи свойства. Необходимо е шепа от нея да сварите за няколко минути в литър вряща вода. Прецедената топла липова отвара добавете към водата във ваната. Насладете се на ваната за 15 минути и веднага след това ще се почувствате значително по-добре.

За пациентите в напреднала възраст ( а и не само за тях) се препоръчва правенето на клизми през интервали от няколко дни. Този метод гарантира пълно изчистване на червата от токсините.

Препоръчително е клизмите да се правят вечер. Започва се с количеството преварена вода от 500 мл. Използваната вода трябва да е с температура, поносима при допир с тялото (нито прекалено топла, нито прекалено студена). Течността се поставя в голяма спринцовка или иригатор и се въвежда бавно в ректума.

Следващата вечер процедурата се повтаря, но с 1 л вода. Дайте си почивка като прескочите няколко вечер и след това отново изпълните процедурата, но с 1,5 л вода.

Пропускат се още две вечери, а на третата клизмата се прави с 2 л вода. След няколко седмици целият този курс трябва да бъде повторен от самото начало. Не забравяйте, че ежедневната консумация на 15 чаши вода е важна за пречистване на тялото от токсини.

За ползите от правенето на клизма, начините за това и още ценни препоръки, четете ТУК!

Хранене при функционална диспепсия

При функционална диспепсия пациентите трябва да обърнат внимание на храненето си. Правилното хранене е условие за успех на терапията при диспепсия.

При нервен стомах трябва да се избягват храните с дразнещо действие върху деликатната стомашна лигавица. Както и такива, които натоварват прекалено черния дроб и стомаха.

В ограничени количества може да се консумират колбаси, сушени риби, промишлени консерви, бисквити, майонеза и кетчуп. Най-добре е ако можете напълно да се откажете от тези храни.

Сведете до минимум продуктите с малц и мляко. Не повече от 150 грама на ден трябва да са сложните въглехидрати, които консумирате. Към тях спадат брашното, зърнените храни и сушените плодове. Тук не става въпрос за количеството консумирана храна, а за количеството на въглехидратите в нея.

Продуктите с газообразуващо действие също трябва да се избягват (бобови, млечни, зеле, ябълки, ряпа, чесън и лук).

При диария се ограничава консумацията на фибрени храни (тиква, лен, слънчоглед, овесени ядки). За потискане на ферментационните процеси в стомаха се препоръчват малини, мента и боровинки.

Ежедневно трябва да се приемат по 120-130 грама протеини за оптимално функциониране на нервната с-ма. Добра алтернатива е говеждото, пилешкото и пуешкото месо, изварата, яйцата, рибите – щука, шаран и треска.

 

Общи правила

Важно е да подбирате правилно храната, която консумирате, според енергийните нужди на тялото. В сутрешните часове храносмилателната система работи на пълни обороти след продължителния сън. Тогава може да си позволите въглехидратни храни, но закуската не бива да бъде обилна.

Заложете на зърнени храни, свежи и сушени плодове, както и мед. Закуската трябва да ни набавя 30% от количеството храна на дневна база.

Най-калоричното хранене трябва да бъде обедното. Тогава менюто трябва да е съставено от въглехидрати и протеини. Консумирайте задължително първо ястие – супа. Обемът на приетата на обяд храна трябва да възлиза на 40% от общото количество храна за деня.

Във вечерното хранене акцентът пада върху протеиновите храни, които ще помогнат за усвояването на въглехидратите и ефективното им метаболизиране. Приемайте за вечеря храни, богати на фибри, но не и такива, които насърчават производството на газове от тракта (бобови). Избягвайте пържените и пикантните ястия.

Важно е да се спазват и препоръчваните часови интервали за хранене: закуска (между 7 и 9 часа), допълнителна закуска (м/у 11 и 12 часа), основен обяд (13-14 часа), втора допълнителна закуска (16-17 часа). Вечерята трябва да бъде до 20 часа, но не и след това.

За доброто храносмилане е важно да си осигурите спокойна среда по време на хранене. Стойте далече от телефона, телевизора и компютъра, докато се храните.

Избягвайте суровите храни. За хората с диспепсия е препоръчително да консумират дори плодовете и зеленчуците след лека топлинна обработка. Обработвайте продуктите, които консумирате на умерена температура.

Сведете до минимум използването на мазнини и пикантни подправки при приготвянето на ястията. Важна е и температурата, на която ги консумирате – препоръчва се тя да бъде умерена.

Количеството мазнини, препоръчвано на дневна база на пациенти с диспепсия, е 80-120 грама. Добра алтернатива са зехтинът и ядките.

Наблегнете на консумацията на сезонни плодове и зеленчуци. Екзотичните култури е препоръчително да се избягват или да се консумират в ограничени количества.

Диета

При нервен стомах диетата се определя спрямо първопричината за проблема. Възможно е специалистът да препоръча ограничаването на някои храни за сметка увеличаването консумацията на други.

Когато има проблем с метаболизиране на мазнините, препоръчително е да се сведе до минимум тяхната консумация. В случаите на силно изразени ферментационни процеси в тракта, се препоръчва намаляване на въглехидратите за сметка увеличаване на протеините.

нервен стомах диета хранене
Правилната диета помага да се справите с неразположенията, дължащи се на нервен стомах.

Когато гнилостните процеси в тракта протичат с пълна сила, съветът е да се намали консумацията на протеини. Месото трябва да бъде заместено със зърнени продукти.

Общите препоръки в диетата при диспепсия включват консумацията на задушени зеленчуци, диетични меса и нискомаслени млечни продукти. Желателно е консумираните ястия да са приготвени на пара.

Осигурете на тялото си адекватен прием на вода и електролити, за да избегнете обезводняването.

Друга препоръка, която е задължителна за спазване, е консумираната храна да бъде разделена на 5-6 порции.

Профилактика

В профилактиката на нервен стомах са заложени куп правила, чието спазване гарантира нормално функциониране не само на храносмилателната, но и на нервната с-ма.

Забравете за тежките и изтощителни диети и доставяйте на тялото си калориите, от които има нужда, за да функционира нормално. За жени тази стойност е 2200, а за мъжете 2800 калории.

В случай на тежка физическа активност жените се нуждаят допълнително от 500, а мъжете от 400 калории. Ако желаете да отслабнете просто редуцирайте количеството с 400-500 калории. Но не повече. Защото това би било силен стрес за храносмилателната с-ма.

Придобиващите популярност протеинови диети са една от водещите причини за нервен стомах. Избягвайте подобни режими и заложете на балансиран прием на протеини, мазнини и въглехидрати.

Ограничете до минимум консумацията на полуфабрикати. Същото важи и за солта. Допустимото количество на дневна база е 6 грама. Но проучванията показват, че съвременният човек превишава консумацията й с цели 50%.

Не забравяйте, че солта оказва дразнещо действие върху стомашната лигавица.

Контрол над вредните навици

Контролът над лошите навици е друг ключов момент в превенцията на нервен стомах. На първо място се нарежда тютюнопушенето. Никотинът предизвиква вазоспазми и лошо кръвоснабдяване.

В резултат от това страда не само храносмилателната с-ма, но и целият организъм. Намалява се производството на определени ензими, които участват в преработката на храната. Това обяснява защо всички пушачи имат проблеми с апетита.

Но освен с тютюнопушенето, съвременният човек трябва да се справи и с куп други вредни навици. Сред тях са хапването на крак, преяждане, употреба на кофеинови и алкохолни напитки, обилна вечеря и пренебрегване на закуската.

Контрол над стреса

Контрол над стреса е друг важен фактор, гарантиращ предпазване от диспепсия. Когато тялото ни е подложено на силен стрес, то произвежда хормони, атакуващи директно уязвимата храносмилателна с-ма.

Когато човек е стресиран, той обикновено изпипва желание за консумацията на големи количества храна. В стресова ситуация по време на хранене се поглъща повече въздух и това създава идеални условия за образуване на газове.

За осъществяване на ефективен контрол върху стреса помагат следните препоръки. Направете си график, включващ точен разчет за изпълнение на служебните и домашните задължения. В случая е трудно да се определят приоритетите.

нервен стомах лечение превенция
Контрол над вредните навици и стреса – най-добрата превенция и лечение на нервен стомах!

Но това е една от основните причини за ежедневния стрес, на който сме подложени – просто не успяваме да лавираме между задълженията вкъщи и на работното място. Винаги си оставяйте време за почивка. Планирайте и дейности като пазаруване, ремонт и пътуване.

Планирайте графика си поне за седмица напред.

Потиснатите негативни емоции рано или късно се проявяват под формата на стрес. Затова не ги дръжте в себе си. Анализирайте това, което Ви се случва. Само така ще може да дадете обективна оценка на ситуацията и да откриете причините, довели до всичко това.

Не премълчавайте обидата и огорчението. Когато някой Ви обиди или нарани по някакъв начин с постъпката си, не премълчавайте. Говорете за отрицателните емоции, които изпитвате. Само така ще се освободите от тях.

В случаите на вътрешни конфликти е необходима помощ от специалист. Не се срамувайте да потърсите такава.

Открийте хобито си и отделяйте всеки ден по няколко минути за него.

Осигурете си сън с продължителност 7-8 часа и той в никакъв случай не бива да започва след 23,00 часа. Периодът след 22 часа (до 23 часа) е най-полезният за сън.

Мнения на лекари 

Ще се спрем на мненията на няколко известни специалиста, които дават препоръки за справяне с проблема нервен стомах. Не се ангажираме с оценка работата на въпросните лекари, тъй като нямаме лични наблюдения. Ако Вие имате лични впечатления, може да ги споделите чрез формата за коментари, намираща се под текста.

Д-р Татяна Мороховец

Д-р Татяна Мороховец е част от екипа на „Софиямед“. Своето медицинско образование тя е получила в Русия. Д-р Мороховец споделя мнението си за стомашните проблеми не само от позицията на гастроентеролог, но и на лекар по вътрешни болести и класически хомеопат.

Тя обяснява зачестяването на стомашните проблеми през пролетта и есента по интересен начин. Въпреки, че няма научно обяснение за това, д-р Татяна Мороховец е убедена, че той се дължи на промените в храненето. В прехода към зимния сезон включваме в менюто си туршии.

С високото съдържание на сол и оцет те оказват силно дразнещо действие върху стомашната лигавица. На фона на върлуващите вируси и постоянно атакуващите ни бактерии, картинката е ясна.

Пролетното обостряне на храносмилателните проблеми се дължи на увеличената консумация на зелена салата и свежи зеленчуци, убедена е д-р Татяна Мороховец.

Тя описва профила на пациентите с нервен стомах по следния начин – жена, занимаваща се с интелектуална дейност, която е висока и слаба, с тегло около или под нормата и живее забързано.

Д-р Татяна Мороховец нервен стомах
Д-р Татяна Мороховец съветва да внимаваме с туршиите.

За комплекса от функционалните нарушения, известен с наименованието нервен стомах, Татяна Мороховец допълва, че има и куп съпътстващи симптоми. Те включват обилно потене на крайниците, проблемно заспиване, зачервяване  на лицето, повръщане преди важни събития и сърцебиене.

Нейният съвет е да се намери баланс между движение и хранене. Ако човек приема храна, в количество, което покрива енергийните му нужди, всичко ще бъде наред.

Д-р Алма Генова

Д-р Алма Генова е на мнение, че диспепсията се дължи на заболяване на стомаха. Тя коментира, че всеки трети българин е заразен с хеликобактер пилори и пояснява, че това е семейно заболяване.

Предава се чрез слюнката и на практика вероятността да не се заразите, ако в семейството Ви има друг болен, на практика е почти нулева.

Д-р Генова съветва да избягваме близки контакти с много хора и да не споделяме приспособленията си за лична хигиена и приборите за хранене с околните. Тя препоръчва внимателно да измиваме плодовете и зеленчуците, които консумираме, тъй като те са един от главните източници на коментираната бактерия.

Д-р Алма Генова нервен стомах хеликобактер пилори
Д-р Алма Генова разглежда хеликобактер пилори като една от главните причини за нервен стомах.

Гастроентерологът пояснява и значението на ранната диагностика, както и започването на лечението.

Елиминирането на тази бактерия с подходящата антибиотична терапия спестява не само куп стомашни проблеми, но и редуцира риска от рак на стомаха. Гастроентерологът съветва да се изследват дори и пациентите, които нямат специфични оплаквания.

Д-р Алма Генова, която е специализирала в Англия и Холандия, е категорично против изтощителните диети. Пациентите, които искат да отслабнат, тя съветва да три дни в седмицата да консумират единствено по 5 кг ябълки.

Д-р Стефан Митев

Д-р Стефан Митев е на мнение, че е изключително важно да се познават точните симптоми на стомашните заболявания за поставянето на правилното лечение. В противен случай се назначава неадекватно лечение и пациентът страда от последствията от това.

Той е категоричен, че стресът отключва не само нервен стомах, но и много сериозни заболявания. Специалистът пояснява, че дори стресовите ситуации в детска възраст и прекаран гастроентерит (вирусен или бактериален) може да стане причина за появата на коментираното заболяване.

Д-р Стефан Митев напомня, че коремните неразположения (запек, диария, подуване, газове) могат да бъдат интерпретирани като симптоми на куп заболявания. В повечето случаи зад тях остават скрити животозастрашаващи заболявания.

Д-р Стефан Митев нервен стомах
Д-р Стефан Митев е категоричен, че стресът е основен провокатор на оплакването „нервен стомах“.

Относно непоносимостта към определени храни (най-често млечни, шоколад и цитруси) не е доказана връзката й със заболявания на стомашния тракт.

В основата на всички тези проблеми той приема, че стои стресът и раздразненото дебело черво, което се активизира в стресови ситуации. Специалистът препоръчва поведенческа терапия и хипнотерапия.

Той е убеден, че тези подходи могат да заместят приема на лекарства и резултатите са много добри дори в случаи, неповлияни от медикаментозна терапия.

Гастроентерологът съветва лечението да започне само с едно лекарство и след време да се оцени ефекта от приема му. Лечението трябва да е насочено към водещото оплакване.

Диетата невинаги се оказва достатъчна. Тя също се определя спрямо оплакванията. При подуване на корема се увеличава консумацията на вода. В менюто задължително се включва ленено семе и много плодове.

Ако проблемът е свързан с образуване на газове, решението е да се ограничат плодовете и да се избягват бобови храни, зеле и газирани напитки, съветва д-р Стефан Митев.

Още информация за състоянието, известно като нервен стомах може да получите, използвайки следните наименования: на английски език: Indigestion; на немски: Verdauungsstörung; на латински: Dyspepsia; на руски ез.: Диспепсия; на турски ез.: Dispepsi; на гръцки: Δυσπεψία; на испански ез: Dispepsia.

Нервният стомах е един от бичовете на здравето ни. Споделете този материал в социалните мрежи, за да се запознаят повече хора с причините, симптомите, лечението и най-вече превенцията на оплакването нервен стомах, което се превърна в епидемия.

Благодарим Ви предварително за приноса този материал да достигне до възможно повече хора!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Нервен стомах: Как се лекува (подробните симптоми, причини, заболявания)
3.7 (73.33%) 6 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!