Ad Clicks : Ad Views :

Валидол: Точният прием при нерви, безсъние, високо кръвно. Вреди и противопоказания

Точното действие и прием на валидол. Ⓑ За какво се използва и как. Ⓑ При високо кръвно. Ⓑ За нерви и безсъние. Ⓑ Опасности и вреди: Ⓑ Пристрастяване, предозиране. Ⓑ С алкохол

Още в текста: Валидол или валериана? За сърце. При бременност. Форми и цена. Заместители и аналози. Седорелакс. Неуропан. При зъбобол. При главоболие.

За какво се използва валидол, накратко

Едва ли има човек, в чиято аптечка да не присъства валидол. Популярността на този препарат се дължи не само на неговото бързо действие, но и на факта, че почти липсват странични ефекти от приема.
Към валидол посягаме най-често при проблеми, свързани с дисфункция на нервната с-ма. Или по-простичко казано, когато сме подложени на силен стрес, сърцето ни прескача лудо. В такъв момент валидол наистина помага.

И пациентите, които са се убедили в това свойство на въпросното хапче, го приемат като панацея. Те прибягват към него всеки път, когато нервите излязат извън контрол.
Но това ли е правилното решение? Крие ли рискове приемът на валидол? На тези въпроси ще отговорим в материала.

Действието на валидол не се изчерпва единствено до успокояване на нервите. Препаратът се използва и като средство в терапията за овладяване симптомите на различни заболявания и съпътстващи оплаквания – високо кръвно, главоболие и дори зъбобол.

Съдържание и действие на съставките по листовка

Активното вещество в лекарството валидол се получава чрез разтварянето на ментол в  естер на изовалерианова киселина. Полученото вещество притежава вазодилиращ ефект, който се оценява като среден по степен.

Именно вазодилиращия ефект на активния компонент съдейства за успокояване на нервната с-ма. Едновременно с това хапчето проявява и седативно действие.

Механизмът на действие на препарата може да се обясни най-просто по следния начин – поставено под езика, хапчето предизвиква дразнещ ефект. Дразненето върху нервни окончания в устната кухина предизвиква васкуларно разширение. Принос за втория ефект оказват и специални ензими, които се освобождават при усвояването на активния компонент.

Тези вещества са активни участници в процесите, свързани с намаляване на болковите усещания и нормализиране на съдовата пропускливост.

валидол
Валидол помага при нерви и сърдечен дискомфорт.

Наборът от всички тези ефекти позволява лекарството да бъде използвано за третиране на различни заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Вадилол се абсорбира в кръвния поток в изключително кратък период след като хапчето осъществи контакт с езика.

Само пет минутки след приема на успокояващото хапче, активното вещество достига максималната си концентрация и започва да циркулира в лимфната система.

Установено е, че съставките на валидол повлияват и на стомашния тракт, където те също подлежат на резорбция. Усещането за пациента е свързано с лекота с корема.

Препаратът има лек освежаващ и прочистващ ефект върху дихателните пътища и по-специално върху носоглътката.

Изовалерианова киселина (корен от валериана) 

Основен компонент в състава на валидол е така наречената изовалерианова киселина. Тя се извлича от корените на растението валериана. А както е известно то притежава мощен успокояващ ефект и умерен седативен ефект.

Всъщност изовалериановата киселина се съдържа и като естествена мастна киселина в нашето тяло. На нея се дължи неприятна миризма, която се появява при изпотяване. Тя е продукт на бактерията стафилококус епидермидис, която е нормален обитател на нашата кожа.

Тази киселина става опасна, когато се натрупа в тялото ни в по-големи количества от нормалното. На този аспект на нейното действие ще се спрем в точката, в която ще разгледаме страничните ефекти от приема на коментираното лекарство.

Със сигурност ще Ви бъде интересно да прочетете и това: Всичко за билката валериана – описание, какво лекува, продукти, точната схема за прием, противопоказания и странични ефекти – ТУК!

Ментол от мента 

На ментола, съдържащ се в лекарството, се дължи специфичният му ментов вкус. Ментолът е главната съставна част в етеричните масла, влизащи в състава на билката мента. Той е отговорен не само за уханието на растението, но и за силно успокояващите му свойства.

Известно за него е, че притежава слаби анестетични свойства. Също така е слаб антисептик. Доказано е, че ментолът стимулира рецепторите на кожата и лигавици и ги охлажда.

валидол съдържание
Валидол съдържа ментол, извлечен от мента+изовалерианова киселина от корен валериана.

Именно стимулиране на рецепторите на езика е причината валидолът да проявява действието си минути след като бъде приет.

Научете още за състава на билката мента и за приложението й в народната и официалната медицина – TУК!

Др. съставки. Има ли захар?

Активният действащ компонент във валидол се нарича метил валерат – вещество, извлечено от билките мента и валериана. То комбинира ефектите от всички съставки в двете растения и обяснява бързото съдоразширяващо и кардиотонизиращо действие на валидол.

В допълнение са компонентите захароза и калциев стеарат. Първият е вложен с цел подобряване на вкуса, а вторият като слепващ агент.

Видове валидол цена 

В аптечната мрежа ще откриете валидол в разновидност хапчета с две различни концентрации. Ще се спрем на двете разновидности, които са налични. Цените им се движат в един и същ диапазон.

Препоръчваме да прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ,  в който ще откриете още не само важна, но и изключително полезна информация за прием на валидол – заболявания, лечение, дозировка!

Валидол 60 мг.

Една от разновидностите е валидол от 60 мг. Опаковка с 20 таблетки, произведени от Фармак, струва точно 2,19 лв.

Във всяка таблетка от този продукт активният компонент ментил валереат се съдържа в количество от 0,06 грама.

Захарозата тук възлиза на 1,158 грама във всяка таблетка. Калицевият стеарат е 0,005 грама.

Валидол Лугал, 20 таблетки

Валидол Лугал е друга разновидност, предлагаща се на цена от 2,25 лв за количество от 20 таблетки. Тук концентрацията на активния компонент е 0,05 гр.

валидол лугал цена
Валидол лугал се предлага на същата цена, както валидол 60 мг.

Валидол лугал 50 мг съдържа захароза в същото количество, както и по-горе разгледаната разновидност от 60 мг. Същото остава и количеството на слепващия агент калциев стеарат.

Валидол прием, дозировка, препоръки

За постигане на желания терапевтичен ефект от валидол, лекарството трябва да се приема по точно определен начин.

Таблетката задължително се поставя под езика. Не се гълта! Просто изчакайте, докато се разтвори напълно. Приемано по този начин, лекарството гарантира постигането на бърз ефект.

Важно е да се спазва и предписаната доза. Максималното количество, прието за деня, възлиза на 3 таблетки.

При приема на валидол трябва да сте запознати и с още нещо. Както вече пояснихме, ефектът от лекарството настъпва бързо.

Ако такъв не се появи в рамките на 10 минути, това означава, че трябва да потърсите друг алтернативен медикамент, тъй като валидол не е достатъчно силен или не е подходящ за Вашия здравословен проблем.

Няма смисъл да повтаряте приема при положение, че 10 минути след приема на първото хапче не е настъпил желаният резултат.

В случай, че се налага да туширате симптоматиката на здравословен проблем на нервна или кардиологична основа, валидол може да се приема всеки път, когато е необходимо.

Интересна подробност е, че производителят на валидол 60 мг препоръчва дневен прием на 3-4 таблетки. А този на валидол лугал, който е с концентрация от 50 мг на активния компонент, забранява приема на повече от 3 таблетки дневно.

Хапчето с успокояващ ефект се поставя под езика и се изчаква до пълното му разтваряне.

Ако 5 минути след разтапянето на медикамента в устата не настъпи очакваният резултат, по-добре се консултирайте със специалист.

Интересен за четене е и ТОЗИ МАТЕРИАЛ, в който ще откриете още полезна информация за лечението с валидол.

Валидол при високо кръвно

Валидол е едно от средствата за сваляне на високо кръвно. Всеизвестен факт е, че кръвното налягане е показател за общото ни здравословно състояние.

Заради способността си да намалява вазодилацията на съдовете, коментираният препарат е подходящ за хора с високо кръвно. Освен вазодилиращия си ефект, хапчето притежава и леко седативно действие.

В процес на седация кръвното се нормализира, тъй като пациентът се чувства по-спокоен. А това е важна предпоставка за сваляне на високото артериално налягане.

Но при приема на валидол с цел сваляне на кръвното, трябва да се знае нещо изключително важно.

Успокояващото хапче може единствено да премахне усещането за тревожност и да редуцира риска от съдови увреждания в резултат от свиване на съдовете.

В действителност употребата на препарата трябва да се свежда до един основен аспект – той е бързо действащо средство за облекчаване на симптомите.

Но не и за третиране на общото заболяване ( в случая най-често това е съдов проблем или проблем с прешлените).

В този ред на мисли можем да заключим, че валидол е добро средство за допълване на вече назначената терапия за лечение на високо кръвно.

валидол високо кръвно нерви лечение
Валидол сваля кръвното и помага при нерви.

В комбинация с друг кардиотоничен продукт, коментираният валидол се приема в редуцирани дози. Най-често лекарите го предписват за допълване на основната терапия в количество от 1-2 таблетки на ден.

Ако хипертонията е на неврологична основа, възможно е специалистът да препоръча прием на валидол и деанксит.

Валидол при бременност, при кърмене (повишено внимание)

Бременността и кърменето са два изключителни деликатни периода, през които приемите на лекарства се свеждат до минимум.

Но както повечето медикаменти, така и валидол е препоръчван в тези случаи, единствено когато очакваните ползи надвишават многократно вероятните рискове и усложнения, произтичащи от приема на препарата.

Въпреки, че няма налични официални данни за вредата на коментирания препарат по време на бременност и кърмене, в листовката му е отбелязано, че в случая е редно да се потърси съвета на специалист.

Не е установен и безопасен режим за прием на лекарството в периода на бременност и лактация.

Но си струва да отбележим и няколко факта, които са добре известни.

Компонентите, присъстващи в състава на валидол, не оказват сериозно отрицателно въздействие нито върху майката, нито върху плода. Поради това, вероятността хапчето да нанесе вреда в случая, е минимална.

Но все пак съществуват и рискове, които сме длъжни да коментираме. Ментолът може да бъде опасен, особено когато се приема във високи дози. Той притежава способността да активизира маточната активност. Това може да се окаже фатално за плода.

Препаратът има още един негатив, който не изключва възможността от усложнения по време на бременността. През този период имунната защита спада рязко и наред с това се увелича рискът от алергизиране на майката.

Коментираният препарат повишава нивата на хистамина, който е отключващ фактор за появата на алергии.

Изводът от всичко това е, че ако при бременност се наложи прием на валидол, то той трябва да бъде осъществяван с повишено внимание. Задължително се проследяват стойностите на пулса и кръвното.

За успокоение на нерви

Всеизвестен факт е, че повишеното нервно напрежение води до куп здравословни проблеми. Нервите могат да станат причина не само за вдигане на кръвното, но и за болки в корема, главоболие и още широк спектър от неразположения.

За да избегнете риска от всички тези поражения, в ситуация на нервно напрежение, може да посегнете към валидол. Хапчето ще Ви успокои, но то не бива да се превръща във Ваш ежедневен спътник.

За успокояване на нерви коментираният препарат е препоръчван за прием в инцидентни ситуации. Ежедневно може да се приема, само когато е предписан от специалист.

Обикновено валидол се приема заедно с друг медикамент и просто допълва неговото действие.

При истерия и невроза

Истерия и невроза – това са две неприятни състояния, свързани с разклатената нервна с-ма. И в двата случая валидол може да помогне.

Слабата нервна система предоставя идеални условия за развитието на невроза. Заболяване се развива на фона на пренасищане на психоемоционално ниво. Появяват се нервопсихични симптоми, които се отразяват негативно и на общото физическо състояние.

Неврозата е заболяване, което не се разглежда като патология, а като норма. От нея страда всеки втори човек. В повечето случаи тя е в латентна форма и за нея се разбира след време.

Продължителното излагане на натоварващи психиката емоционални фактори, като и на умствено пренатоварване, отключват невроза. Тя се появява често и на фона на заболявания с инфекциозен генезис.

Първите симптоми, с които това заболяване се проявява, се изразяват в сърцебиене, апатия към всичко, аномалии в съня и храненето, чести мигрени, повишена непоносимост към светлина и неспособност за извършване на физическа и умствена дейност.

В този случай пациентът често инициира конфликтни ситуации с околните.

Валидол е препарат, който би помогнал за преодоляване на временните неразположения като смущения в съня, повишена нервност и мигрена. Но той в никакъв случай не може да реши основния проблем.

Същият ефект се постига от валидол и при истерия. Пациентите с това заболяване губят границата между реалността и въображението. Най-честият симптом на това заболяване се изразява в загуба на способността за движение и координация (парализи).

Възможно е пациентът да загуби говор. По време на сън двигателните оплаквания отшумяват напълно.

На фона на това се появяват и останалите оплаквания – повръщане, тахикардия, повишаване на температурата, загуба на обоняние, слух и апетит. Валидол помага за успокояване на психогенните симптоми. В случая препаратът е най-ефективен, когато се предпише заедно с друг медикамент за успокояване на нерви.

Хипохондрия. Паническо разстройство (атаки)

Други две заболявания, при които валидол може да е от полза, това са хипохондрия и паническо разстройство. И двата случая препаратът успокоява симптоматиката, но за същинското лечение е необходима основна терапия, в която валидол е просто едно допълнение.

Заболяването хипохондрия е диагнозата на пациенти, които прекалено много се страхуват за собственото си здраве и живеят с внушението, че са болни от сериозно заболяване.

Тези хора правят и невъзможното да открият симптомите на дадено заболяване в собственото си тяло. Те не вярват на медицинските лица и недоверието им към тях се усилва след преглед заради „неспособността“ на медика да постави диагноза за заболяването.

Паническото разстройство, известно още като паник атаки, е заболяване на психологическа основа. Но разликата с хипохондрията е, че тук наистина има соматични симптоми, т.е. тялото страда от случващото се в ума.

Пациентите с паническо разстройство се оплакват от болки в корема и други стомашни неразположения (гадене, повръщане, разстройство). Кръвното им е високо. Получават често сърцебиене. Имат усещането, че въздухът не им достига. Оплакват се от аритмии.

Таблетка валидол, приета в критичната ситуация, овладява положението. Но за съжаление не е изход от проблема. Необходим е комплексен подход.

Освен с кардиолог и невролог, пациентът трябва да се консултира и с психолог или психиатър, ако останалите специалисти не намират обективна причина за проблема му.

Като хапчета за сърце. При тахикардия и др. аритмия (ускорен пулс)

Валидолът намира приложение и като хапче  за сърце. Под влияние на нервно напрежение или емоционален шок, сърцето може да излезе извън контрол. Пациентът се оплаква от сърдечни болки и сърцебиене.

Ежедневно попадаме в критични ситуации. Но понякога на сърцето му се събира повече и ни изпраща сигнали именно чрез болки и ритъм, извън нормалния.

Ако тези оплаквания са на емоционална основа, една таблетка валидол, поставена под езика, върши чудесна работа.

валидол сърце лечение
Валидол – използва се и като хапче за сърце, но самостоятелно в повечето случаи не помага.

Активното вещество едновременно успокоява и релаксира. Способността му да разширява съдовете позволява на кислорода да достигне свободно до кръвоносните съдове. Благодарение на това симптоматиката бързо бива потушена.

Това е и причината валидол да води до незабавно облекчение при тахикардия. Това заболяване е свързано с необичайно високия ритъм на сърдечните удари. Подобна ситуация води до намален приток на кислород към съдовете.

Релаксиращите и съдоразширяващите свойства на валидол обясняват положителното му въздействие при тахикардия, което освен всичко друго се проявява в изключително кратък срок.

Но все пак при подобни болки не разчитайте единствено на валидол. Сърдечните неразположения като болки и аритмия може да са предвестник на предстоящ инфаркт. Но диагнозата за това може да бъде поставена единствено от специалист, а не от нас самите.

Изводът е сърдечните атаки не могат да бъдат стопирани единствено с валидол. Обикновено кардиолозите предписват нитроглицерин в комбинация с коментираното лекарство.

За сън, при безсъние

Смущенията в съня най-често са провокирани от нервно напрежение. Постоянният стрес се отразява пагубно на храненето и съня. Влошеното качество на съня води до намалена трудоспособност и постоянна умора. Стрес, умора, безсъние – това е един порочен кръг, от който сякаш няма измъкване.

Ако няма друга обективна причина за мъчителното безсъние, погрижете се за нервната си система. Само така ще си върнете добрата физическа кондиция.

Валидол също помага в този случай. Приемайте максимално по 3-4 хапчета дневно и няма да имате проблеми със съня. Но както вече пояснихме, в случая единствено валидол няма да доведе до трайно разрешаване на проблема.

валидол безсъние сън
Валидол – хапчето, което нормализира съня и помага при безсъние.

По-скоро се насочете към лечение на основния проблем и използвайте валидол като спомагателно средство за постигане на крайната цел. Но всичко това може да се случи след поставянето на диагноза и предписване на точното лечение от специалист.

При главоболие, виене на свят, гадене

Главоболие, виене на свят и гадене – често са симптоми на паническо разстройство. За облекчаване на тежестта, с която то протича, може да разчитате на валидол. Но да се твърди, че това лекарство ще излекува основния проблем, би било наивно.

валидол главоболие виене на свят
Валидол помага при главоболие и виене на свят, когато те са провокирани от нерви.

Ако в тези оплаквания се корени проблем с нервите, коментираното лекарство ще доведе до незабавно облекчаване на симптоматиката. Достатъчно е просто да поставите таблетка под езика и само след няколко минути всичко ще отшуми.

При зъбобол

Ментолът във валидол е съставката, която съдейства за успокояване на болката при зъбобол. Много пациенти споделят, че това е лекарството, което най-бързо тушира оплакването им. Но все пак приемът на валидол при зъбобол не може да продължава прекалено дълго.

Хапчето е алтернатива за овладяване на болковата симптоматика до сядането на зъболекарският стол.

Зъбоболът е симптом, че в устната кухина протича възпалителен процес. Това означава, че лечението е невъзможно да се осъществи без посещението при денталния специалист. Не го отлагайте! Навременната реакция гарантира по-малко усложнения и по-бързо овладяване на проблема.

Против херпес

Отново на ментола се дължи успокояващото действие на валидол при херпес. Но в случая не става въпрос за вътрешен прием, а за локално третиране.

Просто намокрете една таблетка. След като омекне достатъчно, с помощта на памучно тампонче нанесете върху херпеса. Това правете по 3-4 пъти на ден.

валидол херпес главоболие
Валидол успокоява дискомфорта при зъбобол и лекува херпес.

Не липсват и скептици, които не вярват в ефективността на този метод. Обяснението е, че херпесът е с вирусна етиология и успокояващото хапче не е ефективно срещу нея.

Вреди от валидол, противопоказания и странични ефекти 

Като всеки медикамент, така и коментираният има някои противопоказания и странични ефекти. Нежеланите реакции от приема на валидол са изключително малко. Но въпреки това,  е редно да ги коментираме.

Първият неблагоприятен ефект от приема на успокояващото хапче се разглежда като алергична реакция към активния компонент. За оплаквания с алергична компонента се приема подпухване на лицето, зачервяване обриви, затруднено дишане и дори дихателните спазми, които застрашават живота на пациента.

Дори и при отсъствието на алергична етиология е възможно пациенти, приемащи валидол, да се оплакват от сълзене на очите, леко гадене и усещане за замайване. В подобна ситуация не е необходима медицинска помощ. Оплакванията отшумяват до часове.

Индивидуалната непоносимост към основния компонент е противопоказание за приема на валидол. Таблетката е забранена и за пациенти с прекаран миокарден инфаркт.

Риск съществува и за пациентите с ангина пекторис. В случая валидол не може да премахне спазъма, а само да облекчи болката. В резултат от това симптоматиката на ангина пекторис се замаскира и усложненията не закъсняват. Сред тях са некроза на сърдечния мускул или т. нар. инфаркт на миокарда.

Както вече пояснихме по-горе, в хапчето валидол се съдържа изовалерианова киселина, която се среща в тялото ни в определени количества. Приемано отвън, допълнителното количество от тази киселина може да не се резорбира напълно. Оставайки в тялото ни, то представлява риск за общото здравословно състояние.

Симптомите, по които ще познаем, че тялото ни има излишък от коментираната киселина, са тремор, гадене, отпадналост, липса на апетит, постоянна умора, лоша миризма от тялото.

Не е известно до какви последствия при довел валидол, приеман от деца. Затова препаратът не се препоръчва за лечение на пациенти в детска и ранна юношеска възраст.(Още за приема на валидол – вреди и противопоказания)

Валидол и алкохол

Тандемът „валидол и алкохол“ е забранен. Не се препоръчва след приема на успокояващото хапче да се приема алкохол. Всеизвестен факт е, че спиртните напитки разширяват съдовете и вдигат кръвното. В комбинация с валидол, последствията за пациента не са никак приятни.

валидол алкохол противопоказания странични ефекти рискове
Внимавайте с валидол, ако сте диабетик и не приемайте хапчето с алкохол.

Заради способността си да предизвиква сънливост, този препарат може да се окаже неподходяща опция за хора, на които им предстои шофиране или друга дейност, изискваща повишена концентрация и внимание.

Валидол и ниско кръвно

Валидол и ниско кръвно – също е една несъвместима комбинация. Заради способността на успокояващото хапче да смъква показателите на налягането, то не се препоръчва на пациенти с хипотония. В резултат от употребата му, при тях се появяват оплаквания като виене на свят, причерняване, повишена сънливост, умора и вялост.

Предозиране

Предозирането с валидол протича с общите симптоми на непоносимост към активния компонент на препарата. Пациентите, предозирали с него, се оплакват от замаяност, гадене, коремни болки. Възможна е появата на повишена възбуда и смущения в сърдечния ритъм.

При наличието на подобни оплаквания, незабавно преустановете приема на валидол и се обърнете към специалист. При предозиране с успокояващото хапче се налага промивка на стомаха.

Пристрастяване

Същинско пристрастяване към валидол няма. Но все пак пристрастяване към хапчето с успокоителен ефект има и то е изцяло на психологическа основа.

Активните компоненти в препарата не водят до класическото пристрастяване с цялата пъстра палитра от физиологични показатели за зависимост. Но все пак много хора злоупотребява с това лекарство и го приемат като панацея.

Въобразяват си, че без него не биха могли да живеят пълноценно. Но в основата на това стои изцяло психологическа зависимост.

При диабет. Диабетиците да внимават!

Валидол е препарат, съдържащ захар. Сладкият агент влиза в състава му под формата на захароза. Наличието му налага препоръката диабетиците да приемат успокояващото хапче с повишено внимание.

Срок на годност и съхранение

Валидол е препарат, който изисква съхранение при нормални температурни условия. Добре е това да става в среда, защитена от влага и при температура, която не надхвърля 25 градуса.

Срокът на годност на лекарствения продукт изтича 2-3 години след датата на производство. Конкретният производител задължително е отбелязал това на опаковката.

На украинския продукт срокът на годност е 3 години, а на българския вариант – 2 години.

Аналози, на сироп:

Неуропан (мента, глог, валериана)

Неуропан е една от алтернативите на валидол (Validol) в течен вариант. Този продукт спада към хранителните добавки заради напълно натуралния си състав.

В него влизат билките с най-мощно успокояващо въздействие върху нервната с-ма – валериана, мента, глог. Трите те в синхрон, съдействат за тонизиране на изтощената нервна с-ма и нормализиране на съня.

Сиропът неуропан се приема в количество от 5 мл, като дневните приеми са между 2 и 4 броя. Допустимо е смесването на количеството с вода, мляко или сок.

Продуктът е достъпен в аптечната мрежа и онлайн на цена от 3 лв за бутилчица от 110 мл.

Анервина (тинктура валериана и др.)

Друга опция е сиропът на Химакс – Анервина. В ценово отношение предимството е за неуропан. Анервина се предлага на същата цена, но количеството е двойно по-малко – 50 мл за 3 лв. Този течен препарат във вид на тинктура се приема в по-малки количества – един или два пъти на ден по 20-30 капки.

За деца над 12 години приемът е еднократен. Те приемат брой капки, съответстващ на годините им (например пациент на 12 години трябва да приеме 12 капки).

Този продукт не е подходящ за прием повече от 15 дни, при положение, че липсва лекарско предписание за това.

Активните компоненти в състава на препарата са валерианова тинктура и бромидни съединения на натриева, амониева и калиева основа.

Нервните неразположения и леките смущения в съня могат да се регулират и с тинктура валериана. Продуктът на Химакс фарма е една от опциите за това. Предлага се на цена от 1,60 лв за опаковка от 15 мл.

Пие се в доза от 20-30 капки по 3 пъти дневно. Лицата над 12 години приемат брой капки, съответстващ на възрастта им, но само по веднъж дневно.

Мента, глог и валериан 

Триото мента, валериана и глог е една от опциите, с които може да се замести валидол. За разлика от коментираното лекарство, тази комбинация може да се приема продължителен период.

Тя е същински еликсир за изтощената нервна с-ма. Съдейства за регулиране на кръвното. Бори се с безсънието. Регулира сърдечния ритъм. И всичко това се постига с 3 напълно естествени средства.

Комбинацията може да откриете във вариант тинктура и таблетки. Спрете се на удобния за Вас и приемайте според схемата на производителя.

неуропан анервина валидол мента глог валериана
Неуропан и анервина – алтернативи на валидол, които съдържат само натурални съставки.

Сред вариантите са тинктура на Химакс фарма (20 мл за 2,80 лв), тинктура на Билкова аптека (50 мл за 4,50 лв), таблетки на д-р Тошков (120 броя за 12 лв), таблетки на Аро лайф (60 броя за 2,50 лв) и още много други.

Всичко за познатото ни трио мента, глог и валериан – употреба, заболявания, дозировка, странични ефекти, противопоказания и мнения, четете ТУК!

Заместители и лекарства с подобно действие, хапчета за нерви

Валериана на таблетки

Алтернатива на валидола са и таблетките валериана. Билката е известна със седативния, сънотворния и успокояващия си ефект. Приемът на таблетките гарантира тонизиране на нервната с-ма, ефективна борба със стреса, умората и безсънието.

За лица под 12 години таблетките валериана не са подходящ. Липсата на клинични данни за приема им в периодите на бременност и лактация, налагат консултация със специалист от бременните и кърмачките, преди да посегнат към валериана.

Обикновено се предписва приема 1-2 таблетки в 3-4 дози на ден. Те се поглъщат цели и достатъчно количество вода. Лечението трае между 2 и 4 седмици.

Ако след втората седмица състоянието не е се е подобрило, обърнете се към специалист.

Таблетките валериана са достъпни без рецепта. Достъпни са и по отношение на цената. Сто броя излизат около 2-3 лв.

Седорелакс (маточина и валериана)

Седорелакс е още една подходяща алтернатива за заместване на валидол. Тази хранителна добавка съдържа сухи екстракти от лист маточина и корен валериана. Подходяща е за всички, които се чувстват напрегнати и постоянно са изложени на високи нива на стрес.

Единствено лицата под 12 години не попадат в целевата група, за която е подходящо лечение със седорелакс.

За тези, които изпитва безпокойство и се чувстват напрегнати, дозата е по таблетка, приемана по 3-4 пъти дневно. За подложените на високи нива на стрес количеството за еднократен прием е 2 таблетки (пият се по 3-4 пъти на ден).

Ако желаете единствено да стабилизирате съня си, необходимо е час преди лягане да изпиете две таблетки седорелакс.

Опаковка с 30 таблетки ще откриете в аптеките и интернет на препоръчителна цена от 11,60 лв.

Корвалол

Корвалол е още един препарат, с който успешно може да бъде заместен валидол. За съжаление се открива много трудно в аптечната мрежа у нас. Предлага се във вариант на капки на основата на фенобарбитал и известния с успокояващите си свойства ментол. Подходящ е най-вече за пациентите с тахикардия.

Достатъчно е те да приемат 15-20 капки, предварително прибавени към малко вода. Ефектът от прием на корвалол настъпва мигновено. Но въпреки това, лекарството е нож с две остриета.

валериана валидол седорелакс корвалол
Валериана на таблетки и седорелакс са растителни аналози на валидол, а корвалол – лекарствен.

Ако често посягате към него за справяне със сърдечните пристъпи, това може да Ви изиграе лоша шега. Със същия ефект е и препаратът валокордин.

Не забравяйте, че често повтарящите се пристъпи, са знак за посещение при кардиолога.

Верапамил, ренаприл

Верапамил е препарат, предизвикващ разширение на кръвоносните съдове, благодарение на което повлиява дейността на сърдечния мускул.

Това лекарство спада към групата на така наречените калциеви антагонисти. Ефектът от приема му се постига чрез блокиране движението на калциевите йони в клетката.

Благодарение на това се оптимизира притока на кислород към сърцето и намалява натоварването върху сърдечния мускул.

Верапамил е лекарство, подходящо за лечение на високо кръвно и исхемична болест.

Между 40 и 120 мг е дневната доза от препарата. Количеството се разделя на 3 или 4 приема.

Ренаприл е още една от възможните алтернативи за заместване на валидол. Ефектът от приема на този препарат се изразява в разширяване на съдовете.

Лекарственият продукт, спадащ към групата на АСЕ инхибиторите, улеснява процесите, свързани с изпомпване на кръв от сърцето. По този начин тя достига безпроблемно към всички органи в тялото.

За нормализиране на високото кръвно ренаприл се приема в еднократна доза от 5-20 мг. В някои случаи се налага поддържаща терапия, която включва ежедневен прием от 20 мг.

Нитроглицерин

Друг възможен заместител на валидол е препаратът нитроглицерин. Прилага се най-вече във вариант на таблетки, които се разтварят под езика. Съществува и вид на спрей и пластири за трансдермална употреба, както и хапчета, които се оставят да се разтворят между бузата и венеца.

Възможно е да се приложи и парентално. Но най-бърз ефект настъпва при лингвално приложение (когато таблетката се остави да се разтвори под езика). Положителният терапевтичен ефект настъпва в рамките на няколко минутки.

валидол нитроглицерин верапамил ренаприл
Нитроглицерин, верапамил и ренаприл – действието им е по-силно от това на валидол, но въпреки това е възможно да се приемат с него.

Спреят започва да действа 30 секунди след впръскването му. Пластирите се препоръчват като средство за поддържане на постоянни и относително стабилни нива на нитроглицерин в кръвта.

Основният компонент глицерил тринитрат достига бързо до съдовете и рамките на минути започва да проявява своето вазодилиращо действие. Препоръчва се на пациенти със сърдечни проблеми и симптоми на остър инфаркт. Подходящ е при инфаркт на миокарда и тежко протичаща хипертония.

Нитроглицеринът е препарат, който може да спаси човешки живот при инфаркт, ако пациентът го приеме навреме.

Пирацетам

Друг възможен аналог на валидол е пирацетам. Този препарат е подходящ за пациенти, при които на психологическа основа настъпват смущения в зрителната дейност, говорната функция и световъртежи. Предписва се исхемични инциденти и свързаните с тях последствия.

Пирацетам е наличен под формата на таблетки (1200 мг) и сашета с двойно по-висока концентрация на активния компонент (2400 мг).

Стандартната доза при сърдечни смущения е два пъти на ден по таблетка от 1200 мг или еднократно по саше от 2400 мг.

Папаверин

За успокояване на всички видове спазми, включително и сърдечни, се предписва папаверин. Препаратът е наличен под формата на таблетки и инжекционен разтвор. Дозата за постигане на тази цел е между 1 и 3 таблетки дневно. Препаратът не е подходящ за лечение на деца.

Пропранолол

Пропранолол е още един препарат, който в известна степен може да замести валидол. Този медикамент принадлежи към групата на така наречените бета-блокери. Ефектът от приема им се изразява в нормализиране на сърдечната дейност и налягането чрез доставяне на адекватни количества въздух към сърдечния мускул.

При хипертония терапията с пропранолол започва с прием на 80 мг, двукратно. Постепенно дозата се повишава до достигане на най-много 320 мг дневно. Повишението трябва да се реализира в рамките на седмица.

Безпокойство, тахикардия и аритмия – при тези оплаквания терапевтичната доза е 10-40 мг. Приема се три или 4 пъти дневно.

валидол аналози пирацетам папаверин пропранол
Още 3 лекарствени аналога на валидол с положителен ефект върху сърдечния тонус – папаверин, пирацетам и пропранол.

При общо безпокойство достатъчно е количеството от 40 мг дневно, за да се получи облекчение. В отделни случаи, дозата на пациентите, оплакващи се от общо безпокойство, може да бъде увеличена на 80-120 мг дневно.

Мнения за валидол от форум

Ето какво мислят пациентите за валидол. Потърсихме мнения в няколко руски форума.

След изключително драматично за мен събитие, развих невроза. Често ме спохождат тревожни мисли. Усещам, че ми се гади. Неразположен съм. Нямам желание за работа и за нищо, по принцип. Получавам пристъпи на паника. ю

Всеки път, когато усетя, че не мога да контролирам симптомите, поставям таблетка валидол под езика си. Само след няколко минути вече се чувствам по-спокоен и всичко е отминало. Валидол е моето спасение от неврозата“ – споделя Ян.

Ирина се оплаква, че след прием на успокояващото хапче, зрението й се влошава.

Яна пише: „Валидол е лекарството, доказало ефективността си преди десетилетия. Като пациент със сърдечни проблеми, и аз съм се убедила в неговата ефект. Когато започна да усещам сърцето си, така сякаш всеки момент ще изскочи през гърдите ми и ще се пръсне, посягам към ментоловото хапче. При мен работи безотказно!“. 

Лиза, която използва валидол от доста години, вече се е уверила, че това не е лекарството, което лекува. То е просто средство за облекчаване на оплакванията.

Кристина споделя, че приела инцидентно валидол заради оплакване от силно сърцебиене. Ефектът настъпил веднага.

Лаурита споделя, че при нея няма никакъв ефект от коментираното лекарство.

Траяна е на същото мнение. Тя препоръчва калмерал и споделя, че той наистина действа.

Още информация за приема на валидол и всичко, свързано с него, може да получите, използвайки следните наименования в Гугъл. На английски език: Menthyl isovalerate. На немски език: Menthylisovalerat. На руски език: Валидол.

Много хора приемат валидол като панацея и дори не се замислят преди да поставят поредната таблетка под езика. Истината е, че в някои случаи хапчето помага. Но в други замаскира симптомите на опасни заболявания и бави диагностицирането им.

Нека повече хора да се запознаят с важната информация, свързана с популярния валидол. Помогнете това да се случи като споделите този материал в социалните мрежи. Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Валидол: Точният прием при нерви, безсъние, високо кръвно. Вреди и противопоказания
5 (100%) 3 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar