Коларгол: Приготвяне, приложение като капки за нос и очи. Странични ефекти

Приготвяне на коларгол (Collargol) и приложение. 🅺 Като (черни) капки за нос. 🅺 При болки в гърлото. 🅺 Като мехлем за очи и др. 🅺 Действие на колоидно сребро и сребърна вода.

Още в текста: 🅺 При синузит. Дозировка: 1, 2, 3 процента. 🅺 Предозиране и странични ефекти. 🅺 За деца и бебета. 🅺 Цена, продукти, заместители. 🅺 Гаргара. 🅺 Мазане на гърло. 🅺 Клизма

Какво е коларгол?

Всички се сме чували за онези черни капки – коларгол, които се приготвят в аптеката и са известни като изпитаното средство за отпушване на носа. Наричат ги още старите капки, тъй като се използват от десетилетия и до днес намират куп приложения.

Но какво всъщност представляват тези специални капки? Този тъмен разтвор е на основата на колоидно сребро. Неговият дял в състава на коларгол възлиза на 70%.

Сребърните препарати имат един основен недостатък – нестабилни са в разтворено състояние. За да се увеличи устойчивостта на сребърните йони, се налага комбинирането им с протеин. Именно протеиновият компонент заема 30% от състава на прочутите капки.

Протеините буквално обвиват сребърните йони и ги предпазват от пълно разпадане, като по този начин се повишава тяхната устойчивост и ефективност.

Защо черни капки? Традиции в приготвянето

Старите капки са с типичен тъмен цвят, подобен на този на йод. Отличават се от последния по гъстота – много по-гъсти са от него. За тях трябва да знаете, че цапат много и е необходимо да бъдете внимателни, когато ги употребявате. Коларголовите капки притежават плътен балсамов аромат.

Ако все още се питате защо точно тях трябва да използвате, ще поясним, че те притежават мощни терапевтични свойства. При контакта си с кожата, колоидният разтвор се разлага. В резултат от това се образуват хидролизирани протеини и колоидно сребро.

Високата концентрация на сребро гарантира достигане на сребърните йони до грам-положителните и грам-отрицателните бактерии в тялото ни.

Сребърният протеинат се явява и инхибитор на множество гъбични микроорганизми, включително и на популярните Кандида Албиканс.

Тъмните капки се прилагат като ефективно средство за борба с няколко стотин микроорганизми. С такова мощно действие могат да се похвалят изключително малко антисептици.

Но въпреки безспорната си ефективност, коларгол има и противопоказания, обусловени от неговата токсичност. На този аспект от приложението на капките ще се спрем по-долу.

коларгол колоидно сребро

Черните капки коларгол представляват колоидно сребро, разтворено в дестилирана вода или физиологичен разтвор.

Капките коларгол е добре да бъдат приготвени от специалист. Само тогава ще извлечете максимален терапевтичен ефект. Въпреки, че прахообразното вещество се предлага в сашета, по-добре е да заложите на капките, приготвени от специалист.

У нас коларгол традиционно се приготвя във вид на течен разтвор. Но в много страни се предлага и във вариант мехлем. Обикновено колоидния компонент се разтваря в дестилирана вода или физиологичен разтвор.

Коментираните капки могат да се приготвят и на глицеринова основа. Твърди се, че по този начин се намалява до минимум агресивното изсушаващо действие на коларгола. Но и за този вариант е задължително да се доверите на опитен фармацевт, който ще го приготви в точните пропорции.

Действие на прочутото колоидно сребро 

Всичките си заслуги коларгол дължи на прочутото колоидно сребро, което в състава му възлиза на цели 70%. То е мощен терапевтичен компонент, който се справя ефективно с всички представители на микробния свят – от гъбички и бактерии до вируси.

Колоидното сребро повлиява с мощната си терапевтична мощ върху всички видове стафилококи и стрептококи. Ефективно е срещу мораксела, ешерихия коли и повечето известни бактериални щамове.

Среброто се отличава с мощни адсорбиращи свойства, които проявява най-вече при контакта си с бактериалната клетъчна мембрана.

Активният компонент в коларгол преминава през клетъчната мембрана и достига бактериалната клетка, оказвайки влияние върху бактериалния процес. Веществото възпрепятства размножението на бактерията и прекъсва целия този процес чрез елиминиране на ензими с вредно действие.

Със сигурност ще Ви е интересно да прочетете и този материал за коларгол – начин на приготвяне и приложение – ТУК!

Приготвяне на капки коларгол, рецепта 

Въпреки, че капките коларгол е добре да бъдат приготвени от специалист, възможно е да ги приготвим и сами. Ще се спрем и на този вариант, предлагайки Ви рецепти за направата им. Но в случая важи едно важно правило, което избягва усложнения след употребата на капките.

За да не засегнат деликатната лигавица и да се избегне изгарянето й, не бива да систават неразтворени частици сребърни йони.

ТУК ще откриете още интересна информация за коларгол – начини на приготвяне, лечение и противопоказания.

Физиологичен разтвор или дестилирана вода?

За направата на капките се използва дестилирана вода или физиологичен разтвор. Въпреки, че специалистите не препоръчват конкретно един от двата продукта, предпочитанията им клонят към втория.

Физиологичният разтвор притежава способността да отбъбва възпалените лигавици. Той нежно хидратира лигавицата и същевременно с това й набавя полезни вещества за ускоряване на регенерацията й.

И така рецептата за приготвяне на разтвора включва разтварянето на едно пакетче коларгол от 200 мг (предлага се в аптеките) в ампула от 10 мл физиологичен разтвор или дестилирана вода.

Течен глицерин

Формулата с течени глицерин трябва да е с концентрация от 1 или най-много два процента. Това означава, че в 100 мл от течната съставка трябва да разтворите само 1 или 2 гр от прахообразното вещество. В приготвената смес не трябва да има следи от неразтворени кристалчета прахообразен коларгол.

коларгол приготвяне

Два начина за приготвяне на коларгол – с физиологичен разтвор и течен глицерин.

И два случая (при приготвяне на капките с физ. р-ор и глицерин) готовият разтвор трябва да престои 2 часа преди да се пристъпи към употребата му.

Капките имат и срок на годност, възлизащ на седмица след приготвянето им. Ако до този период те не бъдат изразходени, следва изхвърлянето на остатъка.

Колко често се слагат? Дозировка

В миналото лекарите са препоръчвали коларгол като средство за контролирана терапия на назални проблеми. Както и за възпаления на гърлото и сливиците. Тогава, както и сега, преди специалистът да предпише черните капки, е редно да се поинтересува дали пациентът приема други медикаменти и кога е бил последният прием.

С оглед на вредата, която може да причинят въпросните капки, употребата им трябва да бъде контролирана от специалист. Но най-важното условие е да се спазва продължителността на терапията, както и дозировката.

Повече от седмица не бива да продължава прилагането на капките. Стандартно те се препоръчват в доза от една-две капки в ноздра. За един ден приемите не бива да са повече от 3 на брой.

Как се слагат на деца и бебе?

На деца, включително на бебета, също се предписват черните капки. Но с оглед на високата им токсичност, педиатрите подхождат с повишено внимание при предписването им, особено когато става въпрос за пациенти под годинка.

За деца черните капки се препоръчват в по-ниска доза и концентрация от стандартната. Процентът на активното вещество в капките за деца трябва да е около 1-1,5%. Между 2 и 4 пъти на ден накапвайте във всяка ноздра на детето по една капка.

В никакъв случай родителите не трябва да прибягват към коларгол в случаите, когато се касае за обикновена настинка. В тази ситуация е необходимо лигавицата на носа да се поддържа влажна и назалните проходи да се почистват редовно. За период от 7-10 дни оплакванията отшумяват.

коларгол дозировка

Капките коларгол са подходящи за възрастни, деца и бебета.

Основание за прилагането на коларгол при деца има в случаите на бактериален ринит, протичащ с натрупването на секрети. Но дори и тогава към тяхната употреба не бива да се прибягва, без препоръката на специалист. Съвременната фармацевтична индустрия предлага препарати със същата ефективност, но със значително по-малко странични ефекти.

За нос, как и кога се слагат? Защо са ефикасни?

Несъмнено коларгол е едно от най-ефективните средства за справяне с проблеми, свързани с лигавицата на носа и гърлото. Черните капки съдействат за регулиране на интензивността, свързана с продукцията на гнойни и слузести секрети. Активният компонент допринася и за намаляване на подуването.

Коментираните капки са подходящи за лечението на остра и хронична форма на заболявания като ринит и синузит.

Въпреки високата степен на антивирусна активност на лекарството, основна индикация за използването му са сериозните бактериални инфекции.

При назални проблеми, дължащи се на обикновена настинка с вирусна компонента, коларгол не е най-доброто решение. В случая е добре да се избере друг препарат.

При патологична форма на назално заболяване, оптимална ефективност се постига с капки коларгол с концентрация на активния компонент между 1 и 3%. Тя гарантира оптимално разпределение на сребърните йони върху възпалената назална лигавица.

Залог за успешната терапия с коларгол е и предварителното почистване на назалните проходи. Преди да поставите капките в носа, почистете го добре. Препоръчваме за тази цел да използвате физиологичен разтвор, с който се прави промивка.

Черните капки не бива да се смесват с друг препарат за назална употреба.

Преди започване на терапия с продукта се препоръчва и направата на тест за чувствителност. За тази цел се поставят няколко капки от разтвора във вътрешната страна на лакътната гънка.

След 15-30 минути оценете резултатите от теста. При липса на зачервяване и подуване на кожата, може да започнете терапията. В противен слчуай, тя е противопоказна за Вас.

При хрема 

При хрема капките не бива да бъдат употребявани повече от 5-7 дни. Достатъчно е по 3-4 пъти дневно да се накапват по 1-2 капчици във всяка ноздра. За малки деца дозата за еднократен прием е по капка във всяка ноздра. Приемите за един ден остават 3, най-много 4, но не повече.

Запомнете, че капките коларгол са добро решение при хрема с бактериална компонента. Ако причината за възникването й е друга, по-добре потърсете друг терапевтичен подход със значително по-ниска степен на токсичност.

ТУК ще откриете още интересни и ефективни предложения за лечение на хрема.

При задна хрема 

При оплакване от задна хрема е възможно специалистът да предпише коларгол. Но и в този случай, първо се търси причината за оплакването. Ако то се дължи на вирусно заболяване или алергия, коларгол не е възможно най-доброто решение.

Когато задната хрема се дължи на бактериална инфекция, черните капки са изключително ефективни. Дозират се по следния начин – по 1-2 капки в ноздра, 3-4 апликации дневно. Но и в този случай, за да бъде ефективна терапията,  необходимо е предварително да се направи промивка с физилогичен разтвор.

Ако страдате от задна хрема, задължително прочетете ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

При синузит

Честа практика е предписването на коларгол при хроничен синузит. Капките са високо ефективни в подобен случай, тъй като бързо отпушват носа. Колоидният разтвор блокира патогенния растеж и подпомага редуцирането на отока.

коларгол синузит хрема

Коларгол – ефективният лек при синузит и хрема.

Заради бързия ефект на капките много пациенти посягат към тях без предписанието на лекар. Но това е напълно погрешен подход, тъй като съществуват далеч по-безобидни препарати за справяне с проблема.

При зелени сополи

Наличието на зелени сополи е сигурен признак за протичаща инфекция с бактериална компонента. Както вече пояснихме, коларгол се препоръчва като средство за ефективно третиране на бактериални заболявания, поразяващи лигавиците на гърлото и носа.

На колоидното сребро са необходими само 6 часа, за да унищожи бактериалните патогени.

В този случай черните капки могат да бъдат употребявани като самостоятелна терапия или в допълнение към назначената вече терапия. Във втория случай не се допуска смесването на коментираните капки с други препарати за локална употреба.

Между приложението на двата препарата трябва да се спази определен интервал от време, определен от специалиста.

За гърло 

Коларгол е алтернатива за справяне с бактериални заболявания, засягащи гърлото и сливиците. Aнтибактериалното действие на активния компонент стопира възпалителните процеси, засягащи тъканите на фаринкса и сливиците. Това е достатъчно, за да се спре прогреса на заболяването и да се възстанови нормалната дихателна дейност на пациента.

Но за да се постигнат тези резултати, е необходимо колоидното сребро да бъде употребявано дълго. Продължителното лечение е свързано с куп нежелани ефекти и невинаги коларгол се оказва най-доброто решение при изброените проблеми. И често за тяхното овладяване се търсят други алтернативи.

Задължително прочетете и ТОЗИ ИНТЕРЕСЕН МАРИАЛ, от който ще научите още нещо полезно за коларгола!

При възпалени сливици. При гнойна ангина и трета сливица (изсушаване)

Възпалението на сливиците може да бъде овладяно с помощта на коларгол. Черните капки са особено ефективни при ангини, включително и такива, протичащи с гнойни секрети. Този метод за лечение е бил често прилаган в миналото. И днес лекарите от по-старото поколение също го препоръчват.

коларгол гаргара възпалени сливици гърло

Коларгол се използва за мазане на гърлото и гаргара при възпалени сливици.

Състои се намазване на възпалените сливици с тампон, напоен с коларгол 1-2%. Този метод е в състояние дори да изсуши възпалената сливици и да избегне оперативната намеса. Но в много случаи се наблюдава и противоположна тенденция – след преустановяване терапията с коларгол, симптомите се завръщат с пълна сила.

Още изпитани методи и важна информация за лечението на трета сливица – ТУК!

При фарингит. Мазане на гърло. 

При лечението на фарингит коларгол може да повлияе положително и чрез накапване в носа. Разбира се,  най-прилаган метод за прием на черните капки е мазането на гърлото. Процедурата се осъществява в легнало положение на пациента.

Десет минути след намазване с разтвора, пациентът не трябва да се храни и да приема течности.

По този начин се гарантира максимално усвояване и въздействие на капките.

Този метод трябва да се прилага продължително за постигането на траен резултат. Но в такъв случай се увелича рискът от поява на странични ефекти, свързани с продължителния прием на колоидно сребро.

Гаргара с коларгол

Гаргара с коларгол – още един вариант за приложение на черните капки при проблеми с гърлото. За целта се приготвя воден разтвор, с който се жабури устата. Точните пропорции се предписват от специалист. Не предприемайте този метод по собствена воля. Особено, когато става въпрос за най-обикновено възпаление на гърлото.

За очи

В офталмологията често се използват тъмните капки с колоидно сребро за лечение на заболявания с бактериална компонента. Благодарение на мощните си антисептични и противовъзпалителни свойства, това средство бързо овладява възпалението. Успокоява деликатната лигавица. Снема отока и подобрява състоянието.

За лечението на очни заболявания, колоидният разтвор се използва под формата на капки, както и във вид на разтвор за компреси и промивки.

При конюнктивит и бленорея

Конюнктивит и бленорея са две заболявания, при които коларгол може да помогне. Но преди офталмологът да предпише тъмните капки, е редно да определи причината за възникване на заболяването.

Конюнктивит на бактериална основа може да бъде излекуван успешно с коларгол. Ако причината за възникване възпалението на очната конюнктива се дължи на вирус или механичен дразнител, черните капки не са добра алтернатива.

Бленореята е заболяване, известно като неонатален конюнктивит. От него страда почти всяко новородено. Протича с отделяне на жълтеникав секрет от окото. И в случая коларгол е една от възможните опции за осъществяване на лечението.

За целта се използват разтвори с концентрация от два, три или пет процента на активното вещество. Точният концентрат и схема на приложение може да бъдат определени единствено от специалист, който ще се съобрази с общото здравословно състояние на пациента.

При дакриоцистит

коларгол капки за очи

Коларгол се използва като капки за очи, подходящи за възрастни и бебета.

Дакриоцистит е още едно заболяване, засягащо много от децата в кърмаческа възраст. Но често не подминава и възрастните. Най-вече жените. Патологията е свързана със запушване на слъзния канал и едностранно отделяне на сълзи или жълтеникав секрет.

И в този случай разтвор на тъмните капки може да помогне. За да е ефективно лечението, специалистът трябва да е сигурен, че в основата на проблема стои бактерия, както и да предпише коларгол в правилната концентрация.

Други случаи, при които помага

За клизма и микроклизми

С разтвор коларгол се препоръчват и клизми като част от лечението на пролапсни състояния на дебелото черво, хемороиди и други възпалителни процеси. И в този случай се залага на противовъзпалителните свойства на колоидното сребро.

Използваните разтвори са с концентрация от 0,3 до 0,5%. Количеството течност, което се използва, е 50-100 мл разтвор за направата на микроклизма. Процедурата се повтаря ежедневно или през ден. Необходимо е да се направят общо 10-12 процедури.

При хемороиди

Коментираните капки са подходящи и за лечение на хемороидално заболяване. В случая облекчение се постига чрез микроклизми, приложени по схемата, описана по-горе.

коларгол хемороиди

Коларгол помага и при хемороиди – използвайте черните капки за микроклизма или компрес.

От помощ на пациентите с хемороиди и е още един начин за приложение на коларгол. Някои специалисти препоръчват използването на колоидния разтвор за компреси. Но в случая говорим за ниска концентрация на колоидно сребро – 1-2%.

Достатъчно е на ден да се прави по веднъж компрес, за да се облекчи състоянието при хемороиди. Достатъчно е компресът да бъде задържан поне 20 минути. Задължително се налага върху чиста и добре подсушена кожа.

При цистит и уретрит

При цистит и уретрит също може да се използва коларгол. Тук колоидният разтвор е ценен заради способността си да се справя с бактериите, включително и тези, причиняващи заболявания на пикочната с-ма.

Но методът за лечение на цистит и уретрит с коларгол е приложим единствено в болнични условия. Разтвор от тъмните капки с концентрация на активното вещество от 1-2% се използва за промивки на пикочния мехур. Благодарение на това от него буквално биват отмити всички бактерии, които причиняват куп проблеми.

За стомах?

По същия начин може да се приложи коларгол и за стомах. Но този метод се изпълнява в болнични условия. Промивката с колоидния разтвор може да бъде приложена не само при бактериално заболяване, но и за пречистване на стомаха, когато това се налага.

Против стафилококи

Стафилококите нямат шанс да оцелеят при третирането им с коларгол. Заради колоидното сребро в разтвора, тези патогени загиват. В случая лекарите препоръчват поставяне на черните капки в носа или мазане на гърлото с тях.

Концентрацията на използвания разтвор, както и продължителността на лечението с него, се определя единствено от специалист.

В хирургията. Гнойни рани. Циреи

Колоидният разтвор намира приложение и в хирургията. Използва се за дезинфекция на рани. За целта се прави промивка с разтвор, в който концентрацията на активното вещество е от 0,2% до 1%.

Със същия разтвор може да се промиват и гнойни рани или да се използва за компреси при цирей. Колоидният разтвор е ефективен при последния проблем благодарение на мощното си антибактерицидно действие.

Солен разтвор за нос като заместител

В определени случаи като заместител на капките коларгол за нос може да се използва солен разтвор, т.нар. физиологичен р-ор. Промивките с него съдействат за отбъбването на възпалената лигавица. Наред с това я успокояват и съдействат за премахване на оточността.

Като заместител на черните капки, физиологичният разтвор се използва най-вече в случаите на ринит с вирусна или алергична компонента.

В тези два случая употребата на колоидния концентрат не просто е излишна, но и не би помогнала изобщо. Коментираните капки са високоефективни при назални проблеми, причинени от бактерия. В този случай соленият разтвор не може да замести коларгол, но е задължително да се използва заедно с него.

Преди поставянето на черните капки, промивката с физиологичен разтвор е задължителна. Солената течност прочиства назалните проходи и подготвя лигавицата за мощния антибактериален ефект на коларгол.

Странични ефекти

Употребата на коларгол крие някои рискове и странични ефекти. Поради тази причина тя трябва да бъде премислена добре. Оптималният вариант е да се пристъпва към употребата на черните капки, единствено когато няма друга алтернатива и очакваните ползи са многократно повече от вероятните рискове.

На първо място в списъка със странични ефекти е появата на алергична реакция. Но освен с непоносимост към сребърните йони, тялото може да реагира и по още по-неприятен начин.

Токсичният ефект от употребата на коларгол също не е изключен. И това е още една основателна причина да се внимава с капките.

Предозиране. Аргирия (аргироза, argyrism)

Предозирането с коментирания колоиден разтвор е причината за появата на нежелани ефекти. Те не се свеждат единствено до изсушаване на лигавиците на носа и гърлото.

коларгол колоидно сребро странични ефекти предозиране

Посивяването на кожата е страничен ефект от предозирането с колоидно сребро.

За съжаление недобросъвестната употреба на коларгол може да доведе и до необратими последствия, изразяващи се в потъмняване на бялата част на окото (склерата) и кожата. Това състояние е известно като аргирия. В резултат от прекомерното натрупване на сребърни йони в кръвта, кожата придобива неприятен сивкав нюанс.

И след преустановяване употребата на коларгол, този неприятен ефект не изчезва.

При бременност?

Бременност и коларгол – това са две понятия, които не се изключват взаимно, т.е. тъмните капки не са категорично забранени за бременните. Но важно условие за употребата им е те да бъдат предписани от специалист.

Бъдещите майки трябва да се съобразят и с още едно условие. Освен, че не трябва да употребяват тъмните капки продължително (както и всички останали пациенти), бременните не трябва да посягат към коларгол за втори път, докато трае бременността им.

Кафяви нишки в изпражненията

Появата на тъмни нишки в изпражненията е още един страничен ефект, дължащ се на употребата на коларгол.

Възможно е изпражненията да има кафяви и дори черни на цвят нишки. Не е изключено и цялата отделена маса да е в много тъмен цвят. Това се дължи на попадналите в кръвопотока сребърни йони.

Промяната в цвета на изпражненията не се приема като повод за притеснение, когато пациентът се лекува с коларгол. След преустановяване на терапията с тъмните капки, проблемът изчезва напълно.

Коларгол и свързани продукти, дозировка, приложение, цена

Коларгол саше, на прах, черни капки за нос

Коларгол може да си купите не само в течен вариант, но и на прах. Цената на едно саше е около 2,50 лв. Около 2-3 лева излиза шишенце от капките (зависи от аптеката и от концентрацията на крайния продукт).

Ако сте закупили коларгол на саше, за приготвянето на течния вариант на лекарството, спазвайте пропорциите и указанията, дадени в началото на материала.

Нашият съвет е да се сдобие с готов разтвор, приготвен от специалист.

За съхранението на капките не са необходими специални условия. Достатъчно е да ги държите на място, където температурата не надвишава 25 градуса. След седмица приготвеният разтвор губи напълно терапевтичните си свойства.

Останалото количество от него трябва да бъде изхвърлено, тъй като е невъзможно да се запази за повторна употреба.

Коларгол на капки (има ли готови?). 1%, 2%, 3 процента. Солуцио коларголи

Капките не се предлагат готови в аптеките. Възможно е да бъдат приготвени единствено след предварителна заявка. Но не всяка аптека предлага тази опция. Един от вариантите са аптеки Ерудита. Там е възможно приготвянето на коларгол.

коларгол капки сашета

Капките коларгол се приготвят след предварителна заявка.

Солуциото коларголи е възможно да се приготви в различна концентрация – 1, 2, 3 или 5 процента (зависи в каква концентрация специалистът е предписал разтвора).

Колоидно сребро. Сребърна вода

Колоидното сребро е една от алтернативите,  с които може да заместите коларгол. Съдържа се в сребърната вода, чийто свойства са признати от столетия. Съдържащото се в нея сребро е лесно усвоимо заради по-малките размери на молекулата, за разлика от тези на молекулата на обикновеното сребро.

И докато коларгол се препоръчва най-вече при проблеми, причинени от бактерии, по-спектърът на употреба на сребърната вода е много по-широк. Еднакво ефективна е при вируси, бактерии и гъбички. Приложение намира не само като лечебно средство, но и като средство за хигиенизиране и дезинфекция на различни повърхности.

Колоидното сребро във вид на сребърна вода може да използвате както за гаргара, така и за вътрешен прием. Друг вариант са компресите с него и капките за нос.

При първи симптоми на настинка заложете на изпитания метод да отблъснете вируса, накапвайки по няколко пъти на ден сребърна вода в носа. Достатъчно е във всяка ноздра да поставите по капка-две.

Гаргарите с колоидния разтвор са добър вариант при възпаления на гърлото, сливиците и венците. Косопад, кожни раздразнения, акне и екземи се лекуват също с помощта на сребърна вода. Приложете я под формата на компрес или лосион за кожа и коса.

сребърна вода колоидно сребро

Сребърната вода притежава мощни антисептични свойства, дължащи се на колоидното сребро.

Сребърната вода може да приемате и вътрешно. Внимавайте с това. Не я приемайте за период по-дълъг от седмица, защото наред с всички вредни бактерии от стомаха, тя ще отмие и полезните.

Тази форма на колоидното сребро е предпочитана и поради още една причина – ниската цена. Опаковка от 200 мл се предлага на цена от 3 лв.

Ако лечението със сребърна вода Ви интересува, научете всичко важно за него от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Цинкова маз

Цинковата маз е продукт, който може да замести коларгол само в един аспект – при лечение на кожни проблеми от рода на дерматити, екземи, възпаления и протривания. Този продукт представлява комбинация от боров вазелин и активно действащо вещество – в случая цинков оксид. Вторият компонент е в концентрация 10%.

Недопустима е употребата на цинкова маз не само при пациенти с изразена непоносимост към основното действащо вещество. Но и в случаите на открити рани, които отделят секрети.

Употребата на този продукт не крие рискове за бременните и кърмещите жени. И съответно за плода в утробата на майката и кърмачето.

коларгол цинкова маз ацербин бетадин

Цинкова маз, ацербин и бетадин – три продукта със силно антисептично действие, но с различно приложение.

Не са изключени нежелани ефекти, дължащи се на употребата на цинковия продукт. Те се изявяват в появата на раздразнения, сърбежи и зачервявания на кожата в третираните участъци.

Мазта се нанася на тънък пласт върху засегнатото място. Процедурата може да се изпълни по два пъти на ден. Нанасяното количество от продукта зависи от площта на третирания участък.

Задължително нанасяйте мехлема върху идеално чиста и подсушена кожа. Ако е необходимо, мазилото може да бъде приложено под формата на компрес, който се подменя по веднъж или два пъти на ден.

Опаковка, съдържаща 18 грама от цинковата маз, струва малко под 3 лв.

Следващите два продукта, които ще разгледаме съдържат йод. Въпреки, че коларгол не съдържа този елемент, решихме да ги включим, тъй като двата компонента (йод и колоидно сребро) притежават силни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Както среброто, така  и йодът притежава силата да елиминира с лекота патогенни микроорганизми като гъбички, плесени, бактерии и вируси. В някои случаи продуктите са взаимозаменяеми.

Йодоформ

Йодоформ е още един препарат с антисептично действие. Но за разлика от коларгол, неговото приложение е свързано изцяло със стоматологията. Препаратът се използва за запълване на коренови канали. Влиза в състава на препарати с това предназначение.

Антибактериалният му ефект трае дълго. Наред с това този препарат съдейства за спиране на възпалението и кървенето. При контакта на йодоформ с гнойни колекции, започва активно отделяне на свободен йод. Флаконче от този препарат струва 11 лв.

Бетадин

Бетадин е още един продукт на основата на йод. Освен този противовъзпалителен и антибактерициден компонент, в състава на лекарството влиза още и поливинилов полимер.

Препаратът се предлага под формата на вагинални песари, които се препоръчват като средство за лечение на всякакви видове вагинални инфекции. Лекарството може да бъде използвано и за дезинфекция преди извършването на вагинални хирургични или диагностични манипулации.

Употребата на бетадин е категорично забранена за пациенти с хиперфункция на щитовидната жлеза, алергия към йод, кожни проблеми от рода на херпес.

Противопоказание за употребата на лекарството има и за пациентите от следните групи – деца, тийнейджъри, бременни и кърмачки.

При по-леки вагинални инфекции терапията с препарата продължава седмица. Още толкова се увеличава периодът за лечение, ако инфекцията е по-тежка.

Терапията протича по следния начин – след вечерен тоалет дълбоко във влагалището се въвежда по един песар, предварително намокрен с малко вода.

Настъпването на менструален цикъл не е основание за прекратяване на терапията с бетадин. Дори и в такъв случай лечението може да продължи, колкото е необходимо. Единственото условие е през този период да не се използват вагинални тампони, а дамски превръзки.

При подобряване на състоянието преди края на предписания курс, не прекратявайте приложението на бетадин. Това е гаранция за минимизиране риска от появата на рецидиви.

Опаковка от йодния продукт, съдържаща песари за двуседмична терапия, струва 10,49 лв.

Салицилова маз. Ацербин

Салициловата маз е още един продукт, който в определени случаи може да замести коларгол. Както и името й показва, тя съдържа салицилова киселина. Съединението, както и колоидното сребро, притежава антисептични и противовъзпалителни свойства.

Но салициловата киселина има едно предимство пред среброто – има кератолитично действие (отстранява така наречената кожна кератоза).

Мехлемите на основата на салицилова киселина са показни за употреба при екземи, кератози, изгаряния, косопад и възпаления по кожата.

Те могат да причинят нежелани ефекти, свързани с тяхната употреба. Сред оплакванията са зачервяване, сърбеж по кожата и дори усещане за парене с повишаване на температурата в третирания участък.

Най-популярният вариант на салицилова маз у нас е мазилото ацербин. В състава му освен салицилова киселина влизат още ябълчена и бензоена к-на. Този прозрачен мехлем се препоръчва за третиране на изгаряния, драскотини и рани по кожната повърхност.

Нанасянето му е изключително лесно и той е подходящ за третиране на рани със сълзяща повърхност и такива, локализирана по окосмената части на тялото.

Продуктът е неподходящ за кърмачета. Както и за рани от изгаряния, заемащи големи повърхности. Декубитални рани и бъбречна дисфункция – това са още две противопоказания за употребата на мазилото.

То се нанася по няколко пъти на ден върху засегнатата повърхност. Ако до няколко дни не настъпи подобрение, консултацията със специалист е задължителна.

Ацербин се предлага на цена от 9,90 лв за тубичка от 30 грама.

Капки за нос 

Като капки за нос коларгол невинаги е най-удачният вариант. Ще се спрем на няколко от най-популярните назални препарати, предписвани в различни случаи.

Задължително прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ, посветен на правилата при избор на капки за нос и тяхното действие!

Виброцил. Назан. Олинт спрей за нос

Виброцил – една от най-честите опции, на които специалистите се спират при оплаквания като хрема и запушен нос. В състава на тези капки освен деконгестант влиза и антихистаминов компонент. Втората съставка обяснява ефективността на виброцил при хрема с алгергична компонента. За разлика от коларгол, виброцил може да се използва дори в този случай.

Показание за употребата на втория продукт има при всички видове ринити и синузити.

За деца под години, жени, които са бременни или кърмят, виброцил не е подходяща опция за лечение.

На пациентите над годинка се поставят по една-две капки във всяка ноздра 3 или 4 пъти дневно. Тази схема на приложение важи за деца до 6 години.

За по-големите от 6 до 12 години, както и за възрастни, количеството е 3-4 капки в ноздра, а дозите общо 3-4 за деня.

Опаковка виброцил от 15 мл струва 8,12 лв.

Олинт спрей е още една разновидност на капки за нос. Предлага се във вариант за деца от 2 до 6 години и вариант за възрастни. Препаратът е на основата на ксилометазолин. Това вещество оказва свиващ ефект върху съдовете. Съдейства за редуциране на лигавичното подуване и за по-лесно отделяне на секрета.

За деца 2-6 години дозата е по едно впръскване в ноздра. Това се прави 3 пъти дневно. По същия начин се прилага олинт и при възрастни пациенти, но с тази разлика, че те използва по-високо концентрирания продукт.

коларгол назан виброцил олинт

Назан, виброцил и олинт – три продукта, които успокояват възпалената назална лигавица.

Цените на двата вида олинт са едни и същи 7,35 лв за флакон от 10 мл.

Във вид на капки за нос ксилометазолин ще откриете в капките за нос назан. Подходящи са за деца над 2 две години. Дозата за тях е по 1-2 капки във всяка ноздра. Количеството се поставя 3 пъти дневно. Опаковка от този препарат струва 3,67 лв.

Капки за очи и уши: Цилоксан

Цилоксан е антибиотичен продукт на основата на ципрофлоксацин, който е ефективен срещу бактерии, причиняващи възпаления в ушите и очите. Прилагат се най-вече при външни отити.

Подходящи са за пациенти от нулева възраст като капки за очи. В случая се прилагат по схема, която важи за изпълнение дори и през нощта.

За първите 6 часа от терапията на всеки 15 минути в окото се поставят по две капки. След изтичането на тези 6 часа до края на деня се слагат по две капки на всеки половин час.

През втория ден апликациите се осъществяват на всеки час. Дозата отново остава две капки.

От трети ден до края на лечението (ден 14-и) на всеки 4 часа в окото се накапват по две капки.

Като капки за уши цилоксан се препоръчва на пациенти над година. По два пъти на ден в ушния канал се поставят по 4 капки. Опаковка от капките (5 мл) се предлага на цена от 7 лв.

Други лекарства: Хексалгин капки. Панцеф (суспензия)

Хексалгин и панцеф са два препарата  за вътрешен прием. За тях не може да се каже, че са заместители на коларгол, но се използва при оплакванията, за които се предписват черните капки, по-специално панцеф.

Първият препарат е средство за сваляне на температура, до което се прибягва при положение, че стандартните анипиретици не действат. При лица под 3 месеца лекарството не се предписва. Приема се по схема, уточнена от лекар.

Панцеф е лекарство, съдържащо цефалоспоринов антибиотичен активен компонент. Предписва се при пневмония, бронхит, тонзилит и инфекции, засягащи пикочните пътища.

Деца под 6 месеца е невъзможно да бъдат лекувани с този препарат заради липсата на сведения как той влияе на пациенти на тази възраст. Пациентите над 12 години се лекуват с дозата за възрастни, която възлиза на 400 мг дневно. Опаковка от този антибиотик (100 мл) струва 40 лв.

Коларгол и хомеопатия

Коларгол е препарат, който може да бъде съчетан с хомеопатично лечение. Няма противопоказание за паралелно лечение с хомеопатични медикаменти и черните капи. Но според хомеопатите, третирането с коларгол не бива да продължава повече от 3-4 дни.

Ето и няколко хомеопатични препарата, които може да използвате при хрема:

Алиум цепа – препаратът е подходящ при водниста хрема, която дразни носа и протича с често кихане.

Еупфрасия е друг препарат, който се препоръчва при водниста хрема, протича без типичното дразнене и възпаление на кожата около ноздрите.

Калиум йодатум се препоръчва от хомеопатите при хрема, която протича с болка и парене в основата на носа.

Калиум муриатикум е още една хомеопатична опция, подходяща в случаите, когато хремата е засегнала евстахиевата тръба и е довела до заглъхване на ушите.

Мнения за коларгол

Ето какво споделят потребителите на известни руски форуми за коларгол.

Валерия, която е на 27 години, разказва следното: “През пролетта синузитът ми се обади отново. В допълнение към назначената антибактериална терапия, докторът ми предложи и коларгол. Още в кабинета той ми сложи от капките в носа. 

Първите два часа се чувствах ужасно. Носът ми не спря да тече. Но още на втория ден дишането ми се нормализира и носът ми се отпуши. Според мен единственият недостатък на коларгол е, че цапа много.”

Юлия, която е на 36 години, споделя, че на дъщеря й е била поставена диагнозата аденоидит преди две години. Тогава момиченцето било на две годинки.

Ето какво още разказва Юлия: “Последният път, когато третата сливица на дъщеря ми се възпали, беше наистина кошмарно. Оплакваше се от главоболие. Лекарят предписа коларгол и фурацилин. 

Тази формула се оказа магическа. Сигурна съм, че всичко това се дължи на коларгол, тъй като преди това опитахме всякакви лекарства. Само след 5 дни, кошмарът свърши. От тогава редовно използвам черните капки. Надявам се, че по този начин ще избегнем операцията.”

Кристина разказва, че винаги досега при настинка се е доверявала на рекламираните препарати. При последното посещение при педиатъра, той й препоръчал коларгол. Само след 3 дни от хремата и настинката не останала и следа.

Още информация за коларгол може да получите, използвайки следните наименования: На латински език: Collargolum. На английски език: Colloidal Silver. На руски: Колларгол. На турски: Kolloidal gümüş. На гръцки: Κολλοειδές ασήμι. На немски: Kolloidales Silber. На испански: Plata coloidal.

Капките коларгол не бива да се употребяват самоцелно. Това е важно да се знае от всички! Споделете този материал в социалните мрежи, за да достигне до по-широк кръг от хора, които вероятно не знаят всичко за коларгол!

Коларгол: Приготвяне, приложение като капки за нос и очи. Странични ефекти
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *