Варицела: Подробните симптоми, първа помощ и лечение

Снимки и подробни симптоми на варицела. 🆅 При деца, бебета и възрастни + бременни. 🆅 Лечение с Осмофорс, Цикабио. 🆅 Крем, спрей, мазила и гелове. 🆅 Заразяване. 🆅 Къпане.

Още в текста: 🆅 Първа помощ при дребна шарка. 🆅 Ваксина. 🆅 Карантина, хранене и диета. 🆅 Изследвания. 🆅 Вирасут и Фенистил гел. 🆅 Хомеопатия. 🆅 Ментолова пудра и др. средства.

Какво се прави при шарка? Първа помощ

Неприятната варицела е един от видовете шарка, които напредъкът на медицината все още не е успял да елиминира напълно. Много разновидности на кошмарната патология, които в миналото са причинявали смъртоносни епидемии, вече не съществуват. Но за съжаление варицелата една от шарките, съхранили се от хилядолетия.

За щастие последствията от нея рядко са фатални. Напредналата медицина предлага адекватни лечения. Но все пак заболяването шарка все още кара родителите да изпадат в паника.

Най-неприятният симптом на шарката са влудяващите сърбежи. Те са по-притеснителни дори от високата температура,  с която протича заболяването.

Като средство за първа помощ трябва да се използват медикаменти за сваляне на температурата и мазила за облекчаване на сърбежите. В аптеките се предлага голямо разнообразие от такива препарати. Но ако нямате достъп до някой от тях, ментоловият спирт ще свърши чудесна работа.

На пациента с шарка може да се помогне и по още един начин за облекчаване на сърбежите – тялото се облива по няколко пъти на ден с билкови отвари с подчертан антисептичен ефект (По-долу ще се спрем на подходящите).

От лекарствата с антипиретичен ефект подходяща опция са парацетамол и ибупрофен. Напълно забранен е познатият ни аспирин. Съдържанието на салицилова киселина в него в може да доведе до куп усложнения в този случай – синдром на Рей, който е свързан с чернодробни увреждания и дори внезапна смърт.

Приемът на много течности, най-вече вода е напълно задължителен. Не бива да се допуска обезводняване на организма.

Симптоми и снимки на варицела (шарка) 

Водещ симптом при всички видове шарка са обриви по кожата, предизвикващи нетърпими сърбежи.

Заболяването протича в 3 форми – лека, умерена и тежка. В първата симптоматиката е леко изразена. Във втората интензитетът, с който се проявяват типичните симптоми, се оценява като умерен. В третата форма заболяването протича с ярко изразени общи симптоми.

Определянето на тежестта,  с която протича инфекцията, е важно за назначаване на точното лечение, водещо до бързо облекчение на състоянието.

Варицелата е известна още с наименованието лещенка. Този вид инфекция протича в 4 периода. За всеки от тях са типични определени симптоми, а именно:

 • Първи етап – латентна инфекция (общото състояние на пациента е задоволително и по нищо не личи, че инфекцията ще се развие)
 • Втори етап: Общо неразположение – типичните симптоми все още не са се проявили, но пациентът не се чувства комфортно. За усещането му няма обективна причина.
 • Трети етап: Разгърнати клинични симптоми на заболяването (при лека форма на варицела – температурата се покачва до 38 градуса, състоянието на лигавиците е задоволително, обривите са незначителни; при умерена форма – лека интоксикация, температурата е над 38 градуса, сърбежите са чести, а обривите значителни; при тежка форма – температурата може да се покачи над 40 градуса, лигавиците са силно възпалени, пациентът губи апетит, не спи добре, кашля, има хрема)
 • Четвърти етап: Възстановяване

Прилагаме снимков материал за вида на обрива в начален етап. Тогава пъпчиците са силно възпалени, сърбят и са изпълнени със секрет.

варицела снимки пъпки

Така изглеждат пъпки при варицела в начален ход на инфекцията.

В хода на инфекцията пъпките заглъхват. По повърхността им се появяват корички и наред с това сърбежите намаляват. Вижте как изглеждат пъпките при варицела в двата случая.

варицела пъпки

Така изглеждат заглъхващите пъпки при варицела.

Препоръчваме да прочетете: Всичко за варицела и лечението й!

Начален стадий. Инкубационен период

Началният стадий на варицела трае само няколко часа. И обикновено пациентите дори не го забелязват. Той настъпва след инкубационния период. Неговата продължителност при варицела е от 10 до 21 дни.

Типично за този период е, че признаците на заболяването остават скрити. Това е времето, необходимо на попадалия в тялото вирус да се активизира.

През този период имунната система прави многократни опити да се пребори с вредителя. И ако устойчивостта й е намалена, за вирусите няма преграда. Те проникват в епителните клетки на лигавиците. Започват активно размножаване в клетките на горните дихателни пътища.

След като вирусните клетки достигнат определена концентрация там, те започват масово разпространение в кръвния поток. В резултат от това настъпва виремия. През този етап от инфекцията пациентът се чувства отпаднал. Оплаква се от нетърпимо главоболие. Губи апетит. Изпитва болки в мускулите.

варицела снимки пъпки

Още една снимка на пъпки при варицела в начален стадий.

Интензивното размножаване на вирусните клетки става причината за появата на симптоми като остра интоксикация, треска. В редки случаи те може да се разпространят към черния дроб и храносмилателната с-ма.

Заразяване с херпес зостер вирус igg

За заразяването с варицела вина има вирус от рода на херпесните вируси – вирусът херпес зостер igg. Причинителят е известен още като херпес зостер варицела.

Последните изследвания сочат, че 100% от хората са чувствителни към него. На практика, това означава, че всеки от нас независимо от имунния си статус е в риск.

Но разбира се, рискът е в най-висока степен при хората с разклатена и неустойчива имунна с-ма.

Транспортирането на вирусните клетки се осъществява чрез въздуха. Те попадат във вентилационните отвори на дихателната система чрез въздушни течения на разстояния от няколко метра. Това означава, че ако болният е на няколко метра от нас, със сигурност вирусът ще достигне чрез въздуха до нас.

Според някои източници, това разстояние е 1,5 м. Ако се отдалечим повече от болния, вирусът няма да стигне до нас.

Важно е да се отбележи, че херпес зостер игг не се предава на трети лица чрез предмети, използвани от заразеното лице. Погрешни са страховете, че може да се заразим с варицела, ако се докоснем до предмети на болния. Заразата се предава единствено по капчици във въздуха.

Заразност. Докога е заразна?Карантина (Колко дни? Какво се прави?)

Коментираната варицела е заболяване, което е силно заразно. Периодът, в който болният може да зарази околните, е известен като карантина. Средната й продължителност е около седмица. През това време контактите на болното лице с околните, трябва да бъдат ограничени, за да се предотврати предаването на заразата.

С повишен риск от предаване на заразата е периодът от 24-48 часа преди появата на обрива. Това е крайният етап на инкубационния период, който остава скрит и за съжаление не можем да предпазим близките си от заразата, защото самите ние не знаем, че сме болни.

Опасността от зараза остава и пет дни след появата на обрива. През този период лицето също трябва да ограничи контактите си с околните.

Повтаря ли? Имунитет

Специалистите не се ангажират с еднозначен отговор на въпрос дали варицелата се повтаря. Факт е, че прекарването на инфекцията изгражда имунитет срещу заболяването, който остава за цял живот.

Но също така е факт, че вирусът може да съществува в тялото в латентна форма в продължение не само на дни, но дори и на десетилетия и да се прояви в момент на имунен срив.

В медицинската практика не липсват случаи на пациенти, прекарали варицела в детска възраст и на по-късен етап от живота си. Но вторичната инфекция протича в много по-лека форма от първичната и рискът от усложнения е минимален.

Обрив. Пъпки. Колко време излизат?

Обривът е най-неприятният симптом в клиничната картина на варицела. Появяват се пъпки, които първоначално много напомнят на пъпчиците, появяващи се след ухапване от насекоми. Характерно за обрива е появата на зачервяване около засегнатата зона.

Пъпките при варицела са изпълнени с водниста течност. В повечето случаи първоначалната локация на обрива обхваща зона на гърдите, ръцете или лицето. На по-късен етап се локализира по скалпа, клепачите, лигавиците на устната кухина или дори по слабините.

варицела пъпки

При варицела обривите първо се появяват по гърба и гърдичките, а след това по лицето.

При тежка форма на този вид шарка пъпките се разпростират по цялото тяло. Появата им е свързана с покачване на температурата и кашлица.

Типично за обрива при варицела е, че той се проявява на етапи. Около 3-5 дни след появата на заболяването, пациентът може да се сдобие с пъпки в различен етап на тяхното узряване – възможно е пъпките с коричка да са съчетани с влажни мехури, изпълнени със секрет.

За завяхването на пъпките от една вълна обикновено са необходими 2-3 дни. За този период те заглъхват и на мястото на мехура с течност се появява тъмна коричка. Средно за около 10 дни обривите от появата на първата до последната вълна, заглъхват напълно.

Чесане. Възпалени пъпки

Не само пъпките, но и кожата около тях е възпалена. Това предизвиква силни сърбежи. Истинско предизвикателство за пациентите е справянето с чесането. То е трудно да бъде контролирано дори от възрастните пациенти с варицела.

За родителите, чиито деца са болни от шарка, справянето със сърбежите е истинско предизвикателство. При някои пациенти обривите са незначително и съответно контролирането на почесването е по-лесно. Но при други, буквално не остава място, незасегнато от пъпките. Сърбежите са нетърпими.

варицела пъпки белези

Чесането на пъпките е главната причина за оставане на белези сред варицела.

Разчесването на пъпките крие куп рискове и усложнения. То води до влошаване на състоянието. Честото чесане е причината за оставането на белези.

За облекчаването на това състояние се използват антисептични мазила и билкови средства, на които ще се спрем по-долу.

Температура. Варицела без температура

Появата на обриви при варицела невинаги е свързана с повишение на температурата. Понякога инфекцията протича без повишение на телесната температура или слабо такова. Това обикновено се случва в леките форми на заболяването. В такъв случай и обривите са незначителни и заболяването протича изключително леко.

При незначителни обриви температурата може да се повиши само до 38 градуса.

При субакутактна варицела температурата се покачва над тази стойност. Типични за тази форма на инфекцията са многобройните обриви по тялото.

В най-тежките форми на заболяването температурата достига стойности над 40 градуса. Типични за това състояние са и множеството обриви и тежката форма, в която протичат.

Симптоми при деца. При бебета

Варицелата е изключително прилепчиво заболяване. Почти не остава дете, което да не се разболее от нея. Засяга най-вече малките пациенти на възраст от две до десет години.

За бебета до 6 месеца рискът е минимален. Те е почти невъзможно да се заразят, тъй като все още ги пазят имунните тела, придобити от майката.

варицела бебета деца симптоми висока температура

Варицела при бебета и деца обикновено протича с висока температура.

В медицинската практика са регистрирани случаи на варицела на пациенти под тази възраст. Но това се случва много рядко.

При деца първичните симптоми остават скрити, особено ако не е ясно дали детето е имало контакт със заразен пациент. Обикновено в началния етап на варицела, родителите мислят, че детето е настинало. То има кашлица и хрема, температурата ми е леко повишена.

В хода на заболяването варицела при деца се проявяват и останалите симптоми, част от клиничната картина:

 • рязък скок на телесната температура
 • болки в областта на главата, мускулите и ставите
 • апатия
 • силен плач
 • нарушен сън
 • обща тревожност и безпокойство на детето
 • отказ от прием на храна
 • появата на характерния за варицела обрив

Симптоми на дребна шарка при възрастни

Симптомите на дребна шарка при възрастни са по-тежки. Особено неприятна е инфекцията при пациенти, които не я прекарали като деца.

Болезненият обрив при тях се локализира по хода на някой нерв. Често това се случва в близост до окото и това състояние е изключително опасно. Може да доведе до намаляване или загуба на зрението.

варицела възрастни симптоми

Симптомите на варицела при възрастни са по-тежки, отколкото тези при децата.

При възрастните пациенти дребната шарка се развива изключително бързо. Започва се с повишаване на температурата в засегнатата област. Свалянето на температурата е трудно и протича на фона на следните оплаквания:

 • чувствителност към светлина
 • смущения в координационните способности
 • гадене и дори повръщане
 • мускулни крампи

А какво е едра шарка? Симптоми на вариола

Едрата шарка е известна още като вариола. Напредъкът на медицината има заслуга за пълното елиминиране на това заболяване. В миналото то е протичало във вид на смъртоносна епидемия.

Окончателното елиминиране на едрата шарка е признато от Световната здравна организация още през 1980 г. От тогава ваксината против нея не присъства в официалните имунизационни календари.

Отропоксвирусът е причинителят на това заболяване. Типично за него е, че той е изключително устойчив. В състава му влизат различни в структурно изменение белтъци. Периодът на инкубация на вирусните клетки от този тип е около 10 дни.

Първоначален симптом от клиничната картина на едрата шарка е внезапното повишение на температурата. То е съпроводено с гадене и повръщане. Пациентът се оплаква още от силни мускулни и ставни болки, локализирани най-вече в областта на кръста.

едра шарка

Едрата шарка вече не съществува.

По езика се появяват налепи. Не са изключени хеморагии по кожата. Първоначално обривите се появяват по лицето и ръцете. Постепенно обхващат и цялото тяло.

Появилите се везикули (мехурите по кожата) се трансформират в язви. При нормален ход на развитието на инфекциозния процес, заболяването продължава между 10 и 12 дни. Но може да продължи и по-дълго.

Афти в устата. Болки в гърлото

При варицела обривите могат да засегнат лигавиците на устната кухина. Възпалението се изразява в появата на афти. Това допълнително усложнява храненето на пациента, който и без друго отказва да се храни.

Заболяването протича със симптомите, типични за дихателна инфекция. Освен болки в гърлото в случая може да се появят и всички други симптоми, с които протича една дихателна инфекция – хрема, кашлица.

Разлики с морбили и рубеола

Морбилите остават една от най-тежките инфекции при децата, водещи дори до смърт. Разболяват се неимунизираните деца и възрастни. Тази инфекция протича с леко надигнати червени петна, които до няколко дни се обединяват под формата на лезии.

Първоначално обривът се поява по линията на косата и зад ушите. Протича със симптомите на инфекция, засягаща горните и долните дихателни пътища.

Засяга не само лигавицата на устата, но и очите. Протича с висока температура над 40 градуса, която за разлика от тази при варицела, се оказва изключително упорита. При морбили високата температура не спада в продължение на 5-7 дни.

За разлика от варицелата, рубеолата протича с възпаление на лимфните възли. При имунизираните пациенти тази инфекция протича леко и в повечето случаи без симптоми.

Когато обривът е свързан с други симптоми, при появата им, те заглъхват. Възможни симптоми са леки форми на ларингит, фарингит, повишена т-ра, хрема (лека), липсана желание за прием на храна (безапетитие).

Стандартното лечение

Инфекцията от варицела обикновено не се нуждае от специално лечение, когато протича без отпадналост на пациента и тревожни симптоми като температура.

При покачване на температурата до опасно високи граници, наличието на отпадналост, главоболие, повръщане или гърчове, незабавно се обърнете към лекар.

Макар и рядко, тази симптоматика може да говори за мозъчно възпаление.

При лечение на варицела има някои общи изисквания, с които е добре да сте запознати, за да избегнете усложнения и да помогнете на детето да се излекува.

Къпане при варицела. Може ли? Как става? Общи хигиенни препоръки

Битува схващането, че къпането е забранено за пациенти с варицела, при които заболяването е проявено в остра фаза. И до днес лекари от старото поколение подкрепят тази теза с довода, че измиването на тялото подпомага за разпространението на инфекция към участъците, които тя все още не е засегнала.

Къпането при варицела не просто е позволено, а е задължително за успокояване на нетърпимите сърбежи. То трябва да се осъществява с хладка вода. В никакъв случай не търкайте кожа. Не използвайте измивни средства.

След приключване на процедурата, попийте останалата вода по кожата като използвате мека хавлия. След подсушаване на кожата, третирайте с охлаждат гел. Не използвайте кортикостероидни мазила, тъй като те имат негативен ефект в случая.

За успешно излекуване на варицелата е необходимо да спазвате и някои общи хигиенни изисквания, които съдействат за туширане на симптоматиката.

За овладяване на сърбежа мажете обривните единици и кожата около тях със спирт, а след това нанасяйте пудра с талк. За предпазване от разнасяне на инфекцията, изрежете късо ноктите на детето. Ако се наложи, сложете на ръцете му памучни ръкавици.

Пелените на бебетата трябва да се сменят редовно. Още по-добре е да се махнат напълно. Топлината създава идеални условия за задълбочаване на възпалението.

Дрехите, които болният носи, е добре да са изработени от памучни или копринени материи. Единствено тези две тъкани не запарват кожата и имат температурорегулиращ ефект (т.е нито спарват прекалено, нито охлаждат повече от необходимото).

Диета при варицела. Хранене. Забранени храни

Диетата при варицела е задължителна в случаите, когато инфекцията протича с висока т-ра. В останалите случаи е добре да се спазва, за да се облекчи неприятната симптоматика и да се подпомогне бързото възстановяване.

Храненето при варицела трябва да е насочено към хидратация на тялото и стимулиране на имунитета. Препоръката в случая е да се консумират много свежи плодве и зеленчуци, задължително вода в големи количества. Пресните сокове също са добра идея.

Консумираната храна е препоръчително да бъде с поносима температура, а още по-добре да е студена. Препоръчителни са зеленчукови бульони, картофено пюре, краставици.

Забрана има за консумацията на цитрусови плодове. Те предизвикват дразнене, особено когато лезиите са локализирани в устата. Същото предписание е в сила и за пикантните, пържените, храни и ядките. Последните съдържат вещество аргинин, което насърчава възпалителните процеси.

Кафето, шоколада, солените храни и млечните продукти също за забранени, тъй като водят до влошаване на състоянието.

Възстановяване при варицела

При заразяване с варицела обикновено до седмица тялото възвръща нормалната си жизненост. През периода на заболяването се активизират всички механизми на имунната с-ма в опита си да изгонят патогена от тялото.

Естествената бариерна защита не позволява на вирусните убийци да проникнат в ганглиите на нервите. Това означава, че причинителят на варицела може да остане в тялото на пациента през целия му живот.

На мястото на обрива често остават бели пигментни петна. Макар и за по-дълъг период, те също отшумяват напълно. По-сложна е ситуацията с белезите, които остават в резултат от продължителното почесване. Заличаването им е изключително трудно.

Лекарства, крем, спрей, пудра, приложение, цена

При първична инфекция с варицела не се предписват лекарства за перорален прием, освен ако температурата не е много висока. Ако заболяването протича на фона на съпътстващи заболявания като ларингит, фарингит и други, терапията с лекарства е неизбежна.

варицела лечение симптоми

За лечение на варицела се използват мазила за успокояване на сърбежа.

Стандартното лечение на първичното инфектиране с вируса варицела зостер се осъществява с препарати за мазане – спрей, гел, пудра, крем, лосион, пяна. Предписват се продукти на основата на цинк, ментол, талк, сулфатиацол.

Не е изключена и употребата на антихистаминови препарати при тежка на инфекцията, протичаща с нетърпим сърбеж.

Успокояване на сърбежа

За успокояване на сърбежа се предписват лекарствени средства като спирт и пудра с талк. С успех се прилагат и мазила на цинкова основа.

Добра идея е тампониране на лезиите по 2-3 пъти дневно с тампон, напоен със спирт. След това се препоръчва върху мястото да се нанесе цинково мазило или пудра с високо съдържание на талк.

Вирасут гел (Virasooth) и спрей-гел

Вирасут гел е същинско постижение на съвременната фармация. Това мазило е ефективно средство за справяне с досадния сърбеж, съпътстващ варицелата.

Освен, че намалява желанието за почесване, този гел хидратира кожата. Намалява дразненето и значително редуцира вероятността от появата на белези.

В състава на Вирасут влизат глицерол и гликол – две съставки, които са свързани чрез карбомерна структура. Това гарантира проникването им до най-дълбоките кожни пластове. Освен хидратирана, кожата е и оптимално охладена след употреба на Вирасут.

За бебета над половин годинка и възрастни употребата на гела трябва да е по 2-3 пъти на ден. Пациенти под тази възрастова група могат да използват Вирасут единствено след препоръка от лекар.

Опаковка с 50 грама от мазилото се предлага за 21 лв. Гелът се предлага и във на спрей, чиято цена е 22 лв за опаковка от 60 мл. Нанася се по същия начин. Но не трябва да се вдишва при впръскване. Спреят не е подходящ за употреба в близост до очите за разлика от гела.

Осмофорс Кидс (Osmoforce Kids)

Със същия състав и начин на действие е и гелът Осмофорс Кидс. Той съдържа уникалния комплекс Осмо4, който представлява глицерин и гликол, затворени в карбомерна структура.

Двете вещества осигуряват пълноценна хидратация чрез процеса осмоза. Привличат водата към повърхността на кожата и чрез процеса евапорация тя се изпаряа и предизвиква охлаждане.

Това мазило не лекува, а само успокоява кожата в случаите на раздразнение и парене.

Осмофорс Кидс съдържа съставки, които не са вредни за кожата. Но въпреки това при деца под 6 месеца и пациенти в напреднала възраст се употребява след лекарска препоръка.

Този гел се нанася по 2-3 пъти дневно върху засегнатата кожа. Превъзхожда предходните две мазила единствено по отношение на цената – 17,20 лв за опаковка от 75 мл.

Фенистил гел

За справяне със сърбежите при варицела се предписват и мазила на основата на антихистамини. Фенистил гел е една от възможните опции.

В листовката на продукта не е отбелязано подобно приложение, но лекарите го препоръчват и за тази цел. В състава на фенистил влизат бензониев хлорид и пропилен гликол – два агента, които оказват дразнещо действие върху кожата.

варицела лечение

Фенистил гел и вирасут (гел и спрей) – 3 опции за справяне със сърбежа при варицела.

Поради тази причина мазилото не се препоръчва за употреба върху големи площи кожа.

Стандартно се препоръчват 2-4 апликации дневно.

Фенистил гел е достъпен във всяка аптека на препоръчителна цена от 9,94 лв за опаковка от 30 грама.

ПоксКлин (PoxClin) – охлаждаща пяна

ПоксКлин е още един охлаждащ продукт, който е произведен от напълно безвредни съставки. Предлага се във вид на охлаждаща пяна, която се втрива в кожа по 3 пъти на ден.

Бързото охлаждащо и антибактериално действие на мазилото се дължи на патентован комплекс от алое вера. Веднага след нанася пяната започва да действа и успокоява сърбежите. Опаковка от 100 мл се предлага на препоръчителна цена от 23 лв.

Спрей за варицела: Джинджира Алба – Бебе и Медикасол

За справяне със сърбежите при варицела подходящ вариант са и спрейове Джинджира. По-специално разновидностите Алба Бебе и Медикасол.

Първата разновидност е на основата на цинков оксид и съставки с натурален произход, които хидратират кожата в дълбочина и успокояват ефективно възникналите възпаления.

По няколко пъти на ден втривайте в кожата впръсканото количество от спрея. Преди да използвате спрея, разклатете енергично опаковката му.

варицела лечение

Пяна ПоксКлин и спрей Джинджира – правилен избор за справяне със сърбежите при варицела.

Втората разновидност спрей Джинджира Медикасол е продукт с успокояващо действие на хидратиращи съставки, емолиенти и пречистен екстракт от билката центела азиатика. Този спрей се препоръчва най-вече за възстановяване на кожа с белези, заради способността на активното вещество да ги заличава.

И двата продукта се предлагат на цена от 15-16 лв за опаковка 100 мл.

Цикабио крем на Биодерма. Лосион (Cicabio)

За пълна реконструкция на кожата по време на инфекцията, както и след прекарана варицела помагат продуктите цикабио (крем и лосион).

Кремът съдържа хиалуронова киселина, ресвератрол и анталгицин за успокояване на сърбежа и елиминиране на белезите. До пълно възстановяване на засегнатите участъци, дебел пласт от мазилото се нанася по два пъти на ден върху засегнатите участъци. Опаковка с 40 мл от мазилото струва 20 лв.

С два лева по-скъп е лосионът Цикабио (цената е за същото количество – 40 мл). В състава на този продукт също влиза хиалуронова к-на, анталгицин и специален патентован комплекс, който преобразява кожата напълно.

цикабио варицела лечение крем лосион

Цикабио (крем и лосиона) за пълна реконструкция на кожата след варицела.

Те съдействат за туширане на сърбежите, възпалението и образуването на влажни секрети в пъпките.

За подсушаването помагат и още две съставки – талк и силиций. Лосионът се прилага, както и крема от същата серия.

Пудри: Сулфатиацолова, ментолова пудра и др.

Пудрите с различни активни компоненти задължително участват в лечението на лещенка. Те се нанасят по 2-3 пъти на ден върху засегнатите зони. Най-добре е мястото преди това да бъде намазано със спирт (препоръчително ментолов).

Сулфатиацоловата пудра е най-популярното средство за потискане на сърбежа. В състава й участва сулфатиацол и ментол. Но тя невинаги се оказва продукт с висока ефективност. По-силни от нея са пудрите на основата на ментол, талк, цинков окис, дерматол и хлорнитромицин.

За туширане на възпалението цинкът е идеален, а с цел подсушаване се използва талк. Пудрите се нанасят по един и същ начин – върху предварително почистена кожа.

За лечение и профилактиране на бактериална инфекция най-мощен ефект има хлорнитромициновата пудра, която е подходяща не само за възрастни, но и за деца.

Може ли антибиотик?

При варицела не се налага използването на антибиотик. Употребата му е напълно излишна, тъй като в случая става въпрос за вирус, а не за бактерия. Антибиотиците са ефективни при заболявания с бактериална компонента.

Изключение правят случаите на вторична инфекция при варицела, в които често се налага включването на антибиотичен препарат в терапията.

Ацикловир

Ацикловир спада към противовирусните лекарства, които намират приложение при лечение на варицела. Схемата включва прием на 800 мг през интервал от 4 часа, общо пет пъти дневно.

При лечението на варицела при деца ацикловир би помогнал, ако се приема от първия ден на заболяването в доза от 20 мг на кг телесна маса, общо 4 пъти дневно.

На пациенти с компометиран имунитет, които карат варицела, ацикловир се препоръчва 3 пъти дневно интравенозно в количество 10 мг на всеки кг телесна маса, за период от седмица.

Алтернатива на ацикловир е зориракс, който съдържа същия активен компонент.

ацикловир

Ацикловир се съдържа и в зориракс, но невинаги е най-подходящата опция при варицела.

При лека до умерена форма на варицела тази терапия се счита за неуместна.

Ацикловир се предлага и под формата на крем, който може да бъде нанасян върху кожата 4 пъти дневно през интервали от 5 часа. Опаковка от него ще откриете в аптеките на приблизителна цена от 7 лв.

Антипиретици: Хексалгин за температурата

Към приема на антипиретици при варицела се пристъпва, когато температурата достигне стойности, по-високи от 38 градуса. Хексалгин е един от вариантите за тази цел. Препоръчва се в случаите, когато температурата не може да бъде свалена с друго средство.

На деца 10-14 години хексалгин се дава в количество 8-16 мг за всеки кг тегло.

До 1000 мг еднократна доза може да се приема от пациенти над тази възраст, но не повече от 3000 мг дневно.

Друг вариант са препаратите парацетамол, ефералган, панадол, които не вредят на имунната дейност.

Хомеопатия по д-р Михайлов

Ето и какви хомеопатични лекове препоръчва д-р Михайлов при варицела.

Рус токсикодендрон е основен медикамент при лещенка. Подходящ е за пациенти, които са неспокойни вечер и страдат от мъчителни сърбежи.

Друго подходящо лекарство е Пулсатила. Индикации за предписването му има при липсата на жажда, дори и при силно покачване на температурата.

Мезериум е препарат, подходящ при инфектиране на мехурчетата, под чиито корички е започнала да се образува гной.

На пациенти със силно зачервена кожа, които имат проблеми със съня, се предписва Белла донна.

варицела хомеопатия д-р Михайлов

Рус токсикодендрон е основен хомеопатичен медикамент при варицела.

Артимониум тартарикум  се препоръчва, когато се падането на коричките под тях са останали вдлъбнатини. В този случай лекарството се дава в потенция 15 СН. Приема се за период 3-5 дни, като на ден се осъществяват по 2-3 приема.

Ваксина против варицела. Имунизация

Въпреки съществуването на ваксина против варицела, тя все още не е включена в имунизационния ни календар. Но според специалистите, това е наложително и те настояват час по-скоро ваксината да стане задължителна и у нас.

Това решение се отлага от началото на 90-те години. Ваксината се поставя във всички европейски европейски страни. Предлага се дори в Македония.

Алтернатива за родителите у нас е да я поставят на децата си в страна от Европейския съюз. Това може да се случи в южната ни съседка Гърция, където ваксината струва малко повече от 40 евро.

Варицела и бременност. При възрастни

Спад в имунитета е една от условията за активизирането на вируса на варицела, ако той вече е в тялото. По време на бременност имунната защита спада и това обяснява появата на варицела дори в случаите, когато пациентката е прекарала инфекцията в детските си години.

Бременната може да се зарази с шарка при контакта си с болен. Но това е изключително опасно не само за нея, но и за плода. Инфекцията има способността да преминава през плацентата и да причинява увреждания. Аномалиите, до които тя може да доведе по време на вътреутробното развитие на плода, се изразяват в уродливост.

Ако майката изкара инфекцията в първите 3-4 месеца от бременността, рискът от раждане на дете със синдром варицела, е прекалено висок. Той се изразява в недостатъчно развитие на крайниците, малформации на очите, кожните белези на местата, маркирани от нервни увреждания.

Рисков за бременната и плода в утроба й е периодът от два дни преди раждане, както и момента на раждането. Ако майката се разболее тогава от този вид шарка, детето се ражда с вродена варицела. Смъртността в този случай е прекалено висока – достига до 20%.

Бременните жени с варицела са подложени на висок от риск от развитието на пневмония (завършва със смърт в 38% от тези случаи).

За да се избегнат тези трагични последствия, добре е бременните жени да се подложат на пасивно имунизиране против варицела (състои се в прием на специални имуноглобулини). Лечението на този вид шарка при бременност се осъществява по стандартния начин.

Подобно на останалите типично детски инфекции, така и варицелата се кара по-тежко от възрастните пациенти. При тях обривите се появяват по-късно от обичайно. Треската е по-упорита и продължава по-дълго.

Възрастните пациенти с варицела са с по-висок риск от развитието на поражения върху лигавиците ( в 40-60% от случаите).

Забременяване по време на варицела

Дамите, които никога не са карали варицела, а планират бременност, е добре да се ваксинират. Но поставянето на ваксината не трябва да става след настъпило оплождане на яйцеклетката.

Имунизацията трябва да се сложи най-рано 30 дни преди опита за зачеване.

Ако майката е заченала по време на варицела, за нея и плода има риск (описаните по-горе последствия). Както вече пояснихме, рисковете са най-високи през първите 3-4 месеци на бременността.

Изследвания

За установяване наличието на вируса в тялото се назначава варицела зостер вирсус тест. Това изследване има две подразновидности, които се провеждат в лабораторни условия – тест за антитела на варицела и директен имунофлуоресцентен тест.

Тези изследвания не са свързани с рискове за пациента и не са болезнени. Единственото, което се усеща, е боцкането на иглата.

Тест за варицела. Зостер вирус тест

Тест за варицела зостер (зостер вирус тест) дава информация за наличието на антитела срещу този вирус. Те се произвеждат като естествен имунен отговор в резултат от контакт на тялото с инфекцията.

Изследването се препоръчва не само за поставяне на диагноза варицела, но и за установява наличието на имунитет към нея. Подходящо е за провеждане от бременни, новородени, пациенти в напреднала възраст, с тежки имунни заболявания или преди трансплантация на органи.

Тест за антитела при варицела и рубеола

Тестове за наличието на антитела при варицела и рубеола се назначават и след прекарване на съответните шарки. Целта на тези изследвания е да се установи дали тялото си е изградило защита срещу тях.

Въпросните антитела присъстват в тялото 1-2 седмици след прекарване на инфекцията. Това са IgM антитела, които се произвеждат като първи отговор в резултат от вируса варицела.

Съществуват и друг вид антитела – IgG, чиято функция е свързана с осигуряването на дългосрочна защита. В началото на шарката те се произвеждат от тялото ни във високи стойности, но няколко седмици след това нивата им се нормализират. Те остават в тялото на човек до края на живота му, след като той се сблъскал веднъж с инфекцията.

За целите на това изследване се използва кръв или тъканна проба.

Директен имунофлуоресцентен тест

Този тест, за разлика от предходния, се отличава с прецизна точност. За осъществяването му се използват клетки от кожна лезия, които се изследват под микроскоп с маркиращ агент.

Народни методи и домашно лечение

Народните методи гарантират бързо успокояване на сърбежи и по-леко изкарване на инфекцията, при условие, че започнете да ги прилагате веднага след появата на обривите.

Компрес с тетра (смрадлика) 

Компрес с тетра е идеалната опция за справяне с неприятните сърбежи, с които протича лещенката. Пригответе силен разтвор с антисептичната смрадлика и го прецедете. Напоете с него голямо парче плат и го наложете върху засегнатите зони.

Достатъчно е този компрес да престои върху мястото 20 минути. Не изплаквайте кожата след него. Препоръчително е след процедурата да нанесете антибактериална пудра на основата на талк или цинков окис.

Препоръчваме да прочетете и този изключително полезен материал, в който са събрани най-добрите рецепти с незаменимата смрадлика – ТУК!

Цинк. Крем “Здраве” 

Вечният крем „Здраве“ е пръв помощник при кожни възпаления, включително и такива, причинени от вируса варицела зостер. Мазилото, което присъства в аптечката на всеки български дом, бързо облекчава сърбежа и съдейства за изтегляне на натрупания секрет в в инфектираните от варицела колекции.

Няма ограничения за броя на апликациите с крем ‘Здраве“, които може да осъществите за един. И това, разбира се в съчетание с високата му ефективност и ниска цена, са основни преимущества на мазилото.

Интересно за четене – Всички топ ползи и приложения на вечния крем „Здраве“

Калиев перманганат 

Калиевият перманганат е друго изпитано средство, което помага при варицела. Малко след приложението пъпките заглъхват, а сърбежите стихват веднага. Използва се бледорозов разтвор, в който концентрацията на перманганата възлиза на 5%.

За разтварянето му се използва хладка вода. Внимавайте да не останат неразтворени гранули. Нанася се върху лезиите чрез памучни тампончета, напоени в него. Внимава се да не попадне в устата, очите или здравата кожа.

Подробно за ползите и рисковете, свързани с употребата на калиев перманганат – ТУК!

Премахване на белези 

Премахването на белезите, останали след варицела, е сериозен проблем, най-вече за възрастните. Тяхната кожа е с различна структура от тази на кожата на децата. Белезите от шарка, прекарана в детска възраст, избледняват след време. Но не и тези върху кожата на възрастните.

Пациентите, прекарали инфекция в зряла възраст, трябва да погрижат за белезите във възможно по-кратък срок след отшумяване на инфекцията.

Метод  с добри резултати са компресите с ябълков оцет. Използва се част от киселата течност и три части вода. С компреса се стои 10 минути. Прави се ежедневно и до 14 дни обикновено настъпва положителен резултат.

Още изпитани средства и методи за заличаване на белези ще научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Кокосово масло 

Кокосовото масло е още едно мощно средство, помагащо за бързо овладяване на инфекцията. Препоръчва се за вътрешен и външен прием. Може да се смеси с няколко капчици етеричен лавандулов извлек. С тази смес третирайте лезиите по няколко пъти на ден.

варицела лечение народна медицина рецепти

Опитайте лечение на варицела с калиев перманганат, кокосово масло и смрадлика.

Със сигурност искате да научите още полезни рецепти с кокосово масло. В този материал предлагаме най-добрите начини за приложението на екзотичния продукт – ТУК!

Ментолов спирт

Ментоловият спирт е още едно достъпно и високо ефективно средство за туширане на дискомфорта, свързан с неприятната варицела. Спиртният агент е със силно изразено охлаждащо действие заради влизащия в състава му ментол.

Достатъчно е на ден да нанасяте с тампон малки количества от мазилото върху лезиите. Правете това след старателно почистване на инфектираните участъци. След това нанесете цинков мехлем или пудра с талк върху обработените зони.

Някои дават вино при варицела

Метод от тефтерите на баба гласи, че даването на вино пресича шарката или поне помага на детето да я изкара по-леко. Този способ няма научно обяснение и не се радва на одобрение в наши дни. И едва ли е уместно да се дава алкохол на деца, било то и вино.

Възможни усложнения

Веднъж попаднал в тялото ни, вирусът варицела зостер е възможно да доведе до усложнения дори и след пълно отшумяване на първичната инфекция. В 5% от случаите се наблюдават усложнения.

Появата на вторична инфекция е сред възможните рискове. Тя може да премине в скарлатина. Рядко се трансформира в сепсис на кръвта – състояние, което е животозастрашаващо. Не е изключено и развитието на кожен абсцес в резултат от инфектиране на лезиите.

При възрастни, които за пръв път боледуват от варицела, често усложнение е пневмонията. Тя протича без симптоми. Установява се при изследване с рентген. Пациентът се оплаква от задух, гръдни болки, а в напреднал стадий от храчки с кръв.

Висцеларна варицела – още едно усложнение, което протича с лезии на засегнатите лигавици.

Друг възможен риск е вентрикуларният енцефалит, който може да остане скрит в продължение на години. В случая вирусът варицела зостер е засегнал мозъка.

Още едно възможно усложнение е хеморагичната варицела. Тя се счита за нормална при пациенти с нарушено кръвосъсирване.

Но в тежка форма на заболяването се появяват лезии, приличащи на натъртвания по кожата. Налага се спешна медицинска намеса поради риска от вътрешен кръвоизлив и дори смърт.

Мнения на лекари

Д-р Димитрина Ангелова + видео

В мрежите за видео споделяне може да откриете лекция на д-р Димитрина Ангелова, в която тя разказва за заболяването варицела, неговите симптоми и проявления. Цялата лекция може да гледате в прикаченото по-долу видео.

д-р Ангелова варицела лечение симптоми

Д-р Димитрина Ангелова препоръчва Панадол за сваляне на температурата при варицела.

Лекарката споделя, че всичко започва с появата на малки червени петънца по кожата. До няколко часа те се трансформират в папулки.

До 24 часа папулата се превръща във везикулка (мехурче, изпълнено с течност). В период на 2-3 мехурчето се пука и се образува круста. Коричката пада до 14 дни.

Обривът може да оскъден или силно изразен. Кожата изглежда като напръскана с роса.

Първите обриви се образуват по гърба и гърдичките, а след това по лицето и крайниците. Непощадени могат да се окажат интимните части и очите.

Най-болезнени са обривните единици по лигавиците. Тогава и температурата е по-висока и пациентите са по-неспокойни.

По време на инфекцията кожата на пациента прилича на „звездно небе“, т.е. по нея има лезии в различен етап от тяхното развитие – папули, везикули, крусти. Това се дължи на цикличността на заболяването. Телесната температура се повишава периодично.

Дори и след трайното й сваляне, може да се очаква повторно покачване. Всеки скок в телесната температура, известява за нова обривна вълна, категорична е д-р Димитрина Ангелова.

Вторична поява на инфекцията се дължи на херпес зостер. Заболяването е известно като локализирана лещенка, тъй като обривите са с големина на лещено зърно.

От вторичната поява на вируса за застрашени пациентите с компрометиран имунитет. Това се случва при диабет, сърдечна недостатъчност и заболявания, свързани с имунната дейност.

Д-р Димитрина Ангелова препоръчва Панадол за сваляне на температурата.

Д-р Росица Денчева + видео

В следващото видео може да се запознаете със съветите на дерматолога д-р Росица Денчева, която разказва как да се погрижим за кожата след шарка.

При варицела трябва да забравим за стандартните продукти, с които поддържаме кожата си. От обичайната козметика се използва единствено хидратиращ крем, който се втрива внимателно в кожата. Комбинира се с лекарствен продукт.

Д-р Росица Денчева съветва да нанасяме кремовете внимателно без силен натиск не поради риск от разнасяне на заразата, а заради вероятността от разраняване на лезиите. Дерматологът препоръчва обливането с хладка вода.

д-р Росица Денчева варицела

Д-р Росица Денчева съветва кожата да се хидратира допълнително, докато трае инфекцията от варицела.

Д-р Денчева коментира, че дори години след прекарана варицела пациентите водят борба с белезите. При голям процент от тях белезите остават завинаги. Дерматологът е на мнение, че белезите остават единствено заради постоянното чесане и липсата на хидратация по време на лечението.

Д-р Денчева съветва възрастните пациенти да не пестят хидратиращите кремове по време на инфекцията и да ги нанасят дори през два часа, ако е необходимо.

Доц. Атанас Мангъров + видео

Доц. Атанас Мангъров коментира, че варицелата е наистина опасно заболяване. Той припомня, че у нас заболеваемостта е много висока заради липсата на ваксина.

Усложненията, засягащи белия дроб и нервната система, са най-тежките последствия от лещенката.

варицела лечение доц. Атанас Мангъров

Доцент Атанас Мангъров споделя, че варицелата крие опасности най-вече за възрастните пациенти.

Доцент Мангъров пояснява, че инфекцията е най-опасна за възрастните пациенти, които никога не са се разболявали от варицела. При тях може да доведе дори до фатален изход.

Специалистът споделя, че ако неболедувал и неимунизиран пациент попадне в помещение със заразен, вероятността да се разболее от варицела, възлиза на 100%.

Още информация за варицела може да получите в интернет, използвайки наименования на заболяването на най-популярните чужди езици. На английски: Chickenpox. На испански: Varicela. На немски: Windpocken. На руски: Ветряная оспа, ветрянка. На гръцки: Ανεμοβλογιά. На турски: Suçiçeği.

Надяваме се, че от този материал сте научили нещо полезно за неприятната варицела. Споделете тези знания с приятелите си в социалните мрежи, за да се запознаят и те с всичко важно, свързано с тази неприятна шарка. Предварително Ви благодарим!

 

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Варицела: Подробните симптоми, първа помощ и лечение
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *