Приложение на физиологичен разтвор – кога и как се прави

Инхалации с физиологичен разтвор (солена вода, натриев хлорид). При запушен нос, синузит. Как се слага на бебе. Куикс. Тонимер. Стеримар. Маример

Още в текста: Дози и концентрация за домашен солен разтвор. Инфузия. Инхалатори. Морска вода. За очи. Продукти и цена. Банка и рингер.

Какво е физиологичен разтвор ?

Физиологичен разтвор под формата на спрей или ампули присъства във всяка семейна аптечка. За този универсален продукт всеки от нас знае, че представлява обикновена сол (натриев хлорид), разтворен във вода. У дома го използваме най-често за промивки на носа. Но приложенията му не свършват единствено до тук.
Физиологичният разтвор всъщност е електролит, грижещ се за нормалното осмотично налягане в организма. Натриевите соли в него гарантират балансиране на осмотичните процеси в тъканите.

Как да приготвим домашен солен разтвор?

Приготвянето на солен разтвор вероятно Ви изглежда просто. Какво толкова – трябва единствено да разтворим сол във вода. Но всъщност този процес не е толкова прост.

В лабораторни условия натриевият хлорид се разтваря постепенно в дестилирана вода. Не се допуска образуването на утайка.

За премахването й разтворът се насища с газообразен въглероден диоксид. След това се прибавя глюкоза. Полученият физиологичен разтвор е стерилен.

Много по-просто е приготвянето на физиологичен р-ор в домашни условия. Получената течност е подходяща за локално и перорално приложение. За интравенозно вливане се използва единствено стерилен купешки разтвор, приготвен по описаната по-горе технология.

За класическия вариант физиологичен р-ор Ви трябват 9 грама сол и литър вода, която е необходимо предварително да бъде преварена. Докато е все още топла, разтворете солта в нея.

Ще предложим и съставки за няколко многокомпоненти разтвори, които също може да приготвите в домашни условия. Те са подходящи за орален прием в случаите на диария, отравяне, повръщане, протичащи с лека форма на дехидратация.

Посоченото количество съставки се разтваря в литър предварително преварена вода:

  • Вариант 1 за домашен многокомпонентен физиологичен разтвор: сол (3,5 гр), сода за хляб (2,5 гр), калиев хлорид (1,5 гр), глюкоза (20 гр).
  • Вариант 2: сол (2,6 гр), натриев цитрат (2,9 гр), калиев хлорид (1,5 гр), глюкоза (13,5 гр)
  • Вариант 3: сол (3 гр), захар (18 гр)
физиологичен разтвор приготвяне

Физиологичен разтвор може да приготвите и у дома, но полученият разтвор няма да е стерилен.

Всички тези разтвори гарантират ефективно запълване на количествата загубена течност при дехидратиране на организма.

Капки за нос с клеева тинктура, прополис (домашни)

Домашните капки с физиологичен разтвор и клеева тинктура са изключително популярни. Доволни потребители разпространяват рецептата във форумите и описват лека като панацея при всякакви назални проблеми.

Лекът е подходящ при хрема и запушен нос. За да го приготвите е необходимо да смесите 10 мл от соления р-ор с 5 капки прополисов екстракт. Течността се хомогенизира добре преди употреба.

От нея слагайте по 1-2 капки в ноздра, 2-3 пъти дневно. Подходяща е за приложение и при малки деца. В случая може да започнете с доза от една капка в ноздра.

Натриев хлорид. Действие

Натриевият хлорид е вещество с важна функция за нашето тяло. Необходимите количества от него постъпват в организма ни чрез храната. Това вещество е отговорно за поддържане на постоянното налягане в кръвната плазма и в междуклетъчното пространство.

В определени случаи настъпва дисбаланс в нивата на натриеви соли. Това се случва най-често при патологични състояния като диария, повръщане, кръвоизливи. В подобни ситуации се наблюдава повишено освобождаване на натриев хлорид от клетките.

В резултат настъпва недостиг на натриеви и хлорни йони, водещ до спазми, контракции, конвулсии, причинени от увреждане на нервната с-ма.

За да се компенсира настъпилия дисбаланс се въвежда изотоничен физиологичен разтвор, който балансира количества на сол и вода в клетката.

При тежки състояния, свързани със загуба на кръв, изотоничният солев разтвор не е ефективно решение. Солта не се задържа за дълго в клетките. Около час и половина след приложението, йоните са напуснали клетката.

Натриевият хлорид се отличава с детоксикиращо действие, което обяснява действието му при отравяне. Йоните на това вещество притежават и способността да засилват диурезата. То се използва и като временен плазмен заместител. Но най-големият му недостатък е бързата резорбция от клетъчните мембрани..

Инфузия или инхалация?

Физиологичният разтвор може да се приложи чрез инфузия или инхалация. За всеки от методите има показания за приложение.

Инфузионното приложение се осъществява чрез венозно вливане. Препоръчва се за запазвания на плазмения обем при състояния, които налагат това (кръвозагуба по време и след операция, силно обезводняване).

Венозното приложение на разтвора се препоръчва и за разтваряне на медикаменти, които трябва да се приемат по този начин.

Инхалации със солената течност се препоръчват при проблеми с горните дихателни пътища. Йоните на натриевия хлорид съдействат за овлажняване на лигавицата и резултатът е облекчаване на дишането.

Приложения на физиологичен разтвор, дози, концентрация

Разтвор от натриев хлорид и вода се използва във всяка една сфера на медицината. Той е отлична основа за разтваряне на различни лекарствени препарати, които пациентът трябва да приеме чрез вдишване на изпаренията или венозно.

Течността компенсира загубата на течности и възстановява общото електролитно равновесие.

Разтворът се използва за промивка на коремната кухина (преди операция) и назалните кухини (при хрема, настинка, синузит).

Физиологичният разтвор е добро решение за промиване на рани по кожата, причинени от изгаряния и други травми.

Може да се приеме орално или да се приложи под формата на инжекция.

Разтвореният натриев хлорид се предлага в две разновидности по отношение концентрацията на активното вещество – изотоничен и хипертоничен разтвор. В първата разновидност съдържанието на натриев хлорид е 0,9% (това означава, че 9 грама сол са разтворени в литър вода).

Приложението й гарантира нормално функциониране на клетката, което е обусловено от освобождаването и абсорбирането на солеви йони в еднаква степен.

Втората разновидност – хипертонична форма на физиологичен разтвор съдържанието на натриев хлорид е 10%. Хипертоничната течност подпомага процесите, свързани с изтичането на вода от клетката.

Кога и как се използва коментираната течност, ще научите, прочитайки следващата част от нашия материал. щ

Задължително прочетете и това: Приложение на физиологичен разтвор – кога и как да го използваме правилно!

Физиологичен разтвор за инхалации

Физиологичен разтвор, приложен във вид на инхалация – това е способ за лечение на респираторни заболявания с висока ефективност. За извършването на процедурата се използва уред, наречен инхалатор или небулизатор.

Устройството трансформира течността в аерозол и по този начин йоните на натриев хлорид се усвояват по-ефективно от клетката. Те достигат до лигавицата в лесно усвоима форма.

Приложен чрез инхалации, физиологичният разтвор повлиява положително не само на синусите, но и на бронхите. Съдейства за тяхното разширяване и по този начин подобрява притока на въздух към белите дробове.

физиологичен разтвор инхалации инхалатор

Физиологичният разтвор се използва и за инхалации със специално устройство.

Обструктивен бронхит, бронхиална астма и други патологии на дихателния тракт се повлияват положително от инхалации с разтвор на натриев хлорид.

В случай на прекомерно отделяне на храчки и необходимост от втечняване на бронхиалния секрет, употребата на физиологичен разтвор за инхалации е добра алтернатива.

При спазми на бронхите, причинени от бронхит и астма, успех при лечението дават инхалационни процедури с препарата беродуал. Лекарството включва в състава си два активни компонента ипратопиев бромид и фенотерол. Те въздейства върху гладката мускулатура на бронхите, намалявайки бронхиалната дилация.

Преди приложение на метода задължително се консултирайте със специалист. Предписаната от него доза беродуал се разтваря в 3-4 мл физиологичен разтвор. Разреждането на лекарството трябва да се извърши непосредствено преди то да бъде използвано за инхалация.

При изпълнението на тези процедури трябва да се спазват стриктно хигиенните изисквания. Преди и след всяка процедура с инхалатора накрайниците се измиват старателно с гореща вода и препарат. След процедурата е добре накрайникът да се накисне за половин час в разтвор на ябълков оцет и вода (10%).

Препоръчително е течността да инхалацията да се затопли до температура 37 градуса. Това важи най-вече в случаите, когато процедурата се прави на деца.

Колко се слага в инхалатора?

В отделението на инхалатора за поставяне на лекарство трябва да се сложи съдържимото от една ампулка физиологичен разтвор. Това количество е достатъчно за извършването на една процедура.

За деца количеството разтвор, което се слага в отделението, трябва да е между 2 и 4 мл за една процедура.

Има спорове относно вида на използвания разтвор. Той трябва да е стерилен и поради тази причина се препоръчва използването на разтвор за инжектиране. Съветваме да си набавите възможно по-малка като количество банка, защото 2 дни след отварянето й трябва да изхвърлите останалото неупотребено количество.

За съжаление ампулите, които са подходящи за употреба в инхалатор, вече не се внасят у нас.

Препоръката за възрастни пациенти е процедурата да продължи 10 минути, а за деца между 5 и 7 минутки.

Може да се използват равни части изотоничен разтвор и бронходилаторни лекарства (мукосолван, амброксол и др.)

За облекчаване пристъпите на астма и алергична кашлица, се използва препарати като вентолин. Предписаното от лекар количество се разтваря в изотоничен разтвор на натриев хлорид и процедурата се извършва според указанията на специалиста.

Обикновено на ден се препоръчват между 2 и 3 процедури като оптимален вариант за овладяване на състоянието и лечение.

Към разтворите за инхалиране не бива да се добавят билкови разтвори. Частиците от растенията е възможно да причинят повреда на уреда.

Не се допуска и прибавянето на етерични масла към разтвора за инхалиране. Вдишването на аерозоли от етерични извлеци води до образуване на маслен слой върху лигавиците. Това затруднява притока на въздух към белите дробове.

Кой инхалатор (небулизатор) е добър?

Отличават се два вида устройства за извършването на инхалации – парен инхалатор и небулизатор. Първото устройство превръща натриевия хлорид в аерозол, който се вдишва лесно.

За разлика от парния инхалатор, небулизаторът трансформира йоните във вид, който лесно достига до бронхите. В това отношение второто устройство има предимство. То съдейства за разтваряне на храчките. Защитава лигавицата и „омекотява“ действието на агресивните лекарства.

След процедурата с небулизатор се улеснява усвояването на лекарствени медикаменти.

Добри отзиви има за уредите на Омрон, Микролайф, Мр. Панда. Важно за потребителите при избор на устройство е възможно по-дългата гаранция, високата скорост на разпрашване и размера на разбитите йони (колкото по-малък размер имат те, толкова по-лесно се усвояват).

Физиологичен разтвор (солена вода) за нос

Приложението на физиологичен разтвор за нос е познато на всички нас. Солената вода се справя успешно с назални проблеми от всякакъв произход – настинка, алергия.

Солта съдейства за отмиване на нечистотите и за размекване на коричките, образувани от засъхнали секрети в носа.

Коментираният разтвор благоприятства отбъбването на възпалената лигавица. В резултат от това се подобрява дихателната дейност и притока на жизнено важния кислород към синусите.

Употребата на физиологичен разтвор е задължителна преди въвеждането на лекарствени препарати в назалните проходи. След прочистването им, усвояването на лечебните компоненти е по-ефективно.

Как се прави промивка на носа?

Назалната промивка с физиологичен разтвор е ефективна процедура за справяне с ринит от различен произход. За тази цел може да използвате солен разтвор, приготвен у дома по познатата вечер пропорция 9 грама сол на 1 литър преварена вода.

Използвайте разтвор с температура 36 градуса. Не употребявайте разтвор, приготвен преди повече от един ден. Може да използвате и готов разтвор, закупен от аптеката.

Вариантите за извършване на промивката са 4 – чрез спринцовка, специален съд (нети пот – чайниче за нос), назален душ и чрез наплискване с шепи, пълни с разтвора. Третият метод е най-ниско ефективен и се препоръчва единствено в случаите, когато не може да си набавите специално приспособление за извършване на промивката.

Чайничетата нети пот се предлагат в био магазините, а вече и в аптеките. Те са със специален накрайник, който улеснява въвеждането на разтвора в ноздрата на носа.

физиологичен разтвор промивка на носа

За промивка на носа с физиологичен разтвор може да използвате нети пот или назален душ.

Удобен вариант за промивка на носа са и назалните душове. Това приспособление е във вид на шише и употребата му е много лесна.

След като напълните приспособлението с необходимото количество разтвор, наведете леко главата си към мивката. Въведете накрайника в едната ноздра и натиснете, за да потече течността. Целта е тя да се въведе в едната ноздра, а да излезе през другата.

Изпълнявайте процедурата в спокойна обстановка с леко отворена уста. По време на въвеждане на разтвора не преглъщайте. След края на промивката издухайте внимателно носа си.

Добра спринцовка за нос. Солени капки. Впръскване

За промивка на носа може да се използва и спринцовка. Няма стандартни предписания за определяне на това коя спринцовка е най-подходяща в случая. Купете си една спринцовка от аптеката (ако е за дете, за предпочитане са по-малките, а за възрастен – тези с по-голяма вместимост).

Набавете си и една стерилна игла. Тя ще Ви бъде необходима в случай, че използвате физиологичен разтвор от стерилна бланка. С иглата ще изтегляте разтвора безпроблемно от опаковката. Забийте я в нея и я оставете там, докато използвате опаковката.

Отново ще припомним, че втория ден след отварянето на опаковката, неизползваното количество трябва да се изхвърли, тъй като вече е загубило стерилността си.

При назални проблеми помагат солени минерални капки за нос. Приготвят се от минералните соли на д-р Шуслер и физиологичен разтвор (10 мл). В солената течност разтворете две стрити таблетки от номерата 4 или 8.

физиологичен разтвор

Физиологичен разтвор – използвайте го като спрей за впръскване, солени капки или разтвор за промивка със спринцовка.

Солта под №4 е подходяща при запушен нос и суха лигавица. Другата сол №8 се препоръчва при обилно течащ нос. Тя е най-доброто средство за възстановяване на лигавицата.

За период от 10 дни във всяка ноздра накапвайте по 5-6 капки дневно от приготвения разтвор. Паралелно с това е добре да се приемат въпросните соли и вътрешно.

Още с появата на първите симптоми започнете да приемате по таблетка на всеки 15 – 30 минути (съответно сол №4 при запушен нос или сол №8 при обилна хрема). След отшумяване на симптоматиката преминете към дневен прием на 6 хапчета и продължете така поне още 3 дни или най-много 7 дни.

При назални проблеми може да приложите физиологичен разтвор в носа и чрез впръскване. В аптечната мрежа ще откриете разнообразие от продукти за всяка възрастова група.

На конкретните марки и предлаганите от тях продукти ще се спрем по-долу в материала с цел да Ви улесним максимално при избора на спрей за нос с физиологичен разтвор.

При синузит 

Промивките на носа със солен разтвор са не само важна хигиенна процедура, но и терапевтичен подход за лечение на синузит. Запомнете, че нито едно лекарство за назална употреба няма да бъде ефективно, ако го прилагате върху непочистена лигавица.

Преди да приложите предписаните от лекар капки, старателно промийте назалните проходи с разтвор на натриев хлорид. Ще предложим и още един вариант за приготвяне на течност за назални промивки. За целта Ви трябва:

  • вода (топла, предварително преварена в количество от 200 мл)
  • по половин чаена лъжичка сол и сода бикарбонат
  • йод- 1-2 капки

С приготвената течност може да правите не само промивки на нос, но и гаргара на гърлото.

При синузит облекчение носят и капките с физиологичен р-ор и прополис, които предложихме в началото на материала.

ТУК даваме още ценни съвети за лечение на синузит, разглеждаме симптомите на заболяванията и лекарствата, които се предписват в случая.

При хрема, грип 

При хрема от различен произход и такава, причинена от грип, помагат промивките с физиологичен разтвор, сода и йод. Облекчение гарантират и промивките единствено с разтвор на натриев хлорид. Може да използвате течност с по-силна концентрация (10%).

В случая биха помогнали и инхалациите. Но те са противопоказни при наличието на остро гнойно възпаление.

По-подробно с лековете за справяне с мъчителната хрема имате възможността да се запознаете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ! Прочетете го задължително! Може би в него ще откриете лека, който търсите отдавна.

Физиологичен разтвор за бебе

Физиологичният разтвор задължително трябва да присъства в аптечката на хората, в чието семейство има бебе. Това е най-безвредното средство за изчистване на бебешкото носле и облекчаване на дишането на мъника.

При бебета дори една обикновена хрема е възможно да протече изключително тежко. Запушеният нос причинява сериозен дискомфорт не само за бебето, но и за неговите родители.

За най-малките пациенти се препоръчват спрейове със специален накрайник, пригоден за употреба в нежно бебешко носле

. Обикновено тези продукти са на основата на морска вода, която е стерилна и пречистена максимално. По-долу ще се спрем на вариантите, които са специално пригодени за употреба от най-малките пациенти.

Нослето на бебето може да бъде промито и с малка спринцовка, заредена със стерилен физиологичен разтвор.

Запушен нос при бебе 

Физиологичният разтвор е първата опция за предписване на бебе със запушен нос. Безвредната течност е напълно безопасна за употреба от първия ден от живота на малкия пациент.

физиологичен разтвор запушен нос

Физиологичният разтвор е един от задължителните хигиенни продукти за бебета.

Задължително е нослето на бебето да се промива непосредствено преди хранене, за да се облекчи максимално процеса. Запушеният нос е най-честата причина за отказ от страна на кърмачето да се храни. Почиствайте редовно нослето му, за да няма усложнения.

Често неприятното състояние при бебетата е съпроводено от така наречената задна хрема – секретите от носа се стичат към гърлото. Още топ методи за справяне със запушения нос може да научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Какъв разтвор да използваме?

Родителите на бебета трябва да заложат на продукти, предназначени за най-малките пациенти, гарантиращи 100% чистота и стерилност.

Една от опциите са продуктите с морска вода, които се понасят изключително добре от деликатната лигавица на бебешкото носле. Под формата на спрей, физиологичният разтвор се прилага най-лесно, особено когато става въпрос за бебе или малко дете.

Продуктите от този вид са снабдени със специален накрайник, който максимално улеснява родителите при неговото приложение.

За очи

При възпаление на очите, засягащи конюнктивата, физиологичния разтвор е една добра алтернатива за облекчаване на симптоматиката. Натриевият хлорид действа със същата деликатност, както при лигавицата на носа, така и при лигавицата на окото.

Слабият разтвор се използва без риск от нанасяне на вреда при конюнктивит, запушен слъзен канал и всякакви инфекции, засягащи очите.

За промивка на очи

За очи физиологичният разтвор се използва като средство за промивка. За бебета и деца удачният вариант е да се накапят няколко капчици върху чист памучен тампон и с него да забърше окото.

физиологичен разтвор очи нос

Физиологичният разтвор се използва не само за промивка на носа, но и на очите.

Важна е посоката на забърсване – от външния ъгъл към вътрешния. Никога не използвайте един и същ тампон за двете очи. Рискувате пренасяне на заразата.

Физиологичният разтвор може да се накапе директно в окото. За тази цел използвайте пипета. Няколко капчици (2-3 ) са напълно достатъчни.
За лещи за очи

Разтворът на натриев хлорид е незаменим за хората, които носят лещи за очи. Напълно погрешно е да се счита, че той може да замести разтворите за дезинфекция.

Солената течност се използва по-скоро като основа за разтваряне на дезинфекциращите таблетки или за подготовка на лещите преди дезинфекция. Преди процедурата е добре да ги измиете с физиологичен р-ор и след това да ги поставите в приготвената течност.
При кашлица и болно гърло

Физиологичният разтвор е добра алтернатива за справяне с кашлицата и болното гърло. За целта ви трябва парен инхалатор, с който да правите процедури у дома. Уредът трансформира течността в аерозол, който лесно достига дори до бронхите.

физиологичен разтвор инхалации

При болно гърло и кашлица помагат инхалации с физиологичен разтвор.

Инхалациите подпомагат отделянето на храчките и съдейства за освобождаване на бронхите от секрета в тях. Методът намира приложение и в педиатричната практика. Важно е използваният разтвор да бъде със стайна температура.

Показания за приложението на метода има при бронхиална астма, пневмония и всички заболявания на дихателните пътища с вирусен и бактериален характер.

Противопоказания за инхалации с физиологичен разтвор при кашлица има в случаите, когато се отделят гнойни колекции, примесени с кръвни примеси.

Декомпенсирана сърдечносъдова или белодробна патология също е основание процедурите да не се прилагат.

При кашлица и болно гърло помагат инхалациите с физиологичен разтвор+лекарствен препарат. Но този метод не бива да се прилага, ако преди това не е бил съгласуван със специалист.

При възпаление на гърлото, протичащо с ангина, помага изплакването с разтвора. Не е задължително той да бъде стерилен. Може да го приготвите в домашни условия. Използвайте за изплакване по 2-3 пъти дневно.

При повръщане и обезводняване

При продължително повръщане и обезводняване физиологичен разтвор се приема чрез венозно вливане. Солената течност се предписва при всякакви състояния, водещи до дехидратация.

В случая се предписва интравенозен прием, при които постепенно се накапват по 30 мл.

Обикновено след въвеждането на 100 мл състоянието на пациентите, които повръщат, бележи значително подобрение.

При запек или разстройство?

Физиологичният разтвор е средство за справяне с упорития запек. В случая се прилагат ректални клизми. Натриевият хлорид води до размекване на втвърдените фекалии и по-лесното им отделяне от стените на дебелото черво.

Използва се разтвор с концентрация 5 или 9%. Започва се с количество от 100 мл, което може да стигне до 3 л. Ако запекът е много упорит, за направата на клизмата използвайте 3 литра от течността в концентрация от 9%.

Задължително затоплете разтвора преди процедурата, за да избегнете дразнене на червата.

Физиологичният разтвор оказва слабително действие, единствено при запек. Той е приложим и при разстройство, причинено от хранително отравяне. В такъв случай може да се приеме на малки глътки. Целта е да предизвика повръщане, което ще пречисти червата.

При бременност

За назалното приложение на натриев хлорид по време на бременност няма противопоказания. По време на този деликатен период от живота на жената се наблюдава спад на имунната защита.

В резултат от това вирусите и настинките не подминават бременните. За да се избегне разпространение на вируса е добре бременните редовно да промиват носа си с физиологичен разтвор.

И при проява на симптоматиката, разтворът натриев хлорид е задължителен за употреба. По време на бременност може да се наложи интравенозен или капков прием на физиологичен разтвор.

Това се налага в случаите на гестоза (протича с оток) и токсикоза (средни и тежки стадии).

Но въпреки това по време на бременност трябва да се внимава с вътрешния прием на натриев хлорид, който постъпва в тялото главно чрез храната. Излишъкът му води по куп неприятности като повишена оточност, повишаване на кръвното и увеличаване плътността на кръвта.

За пиене. Рингер банка (на Браун)

В някои случаи физиологичен разтвор се препоръчва за пиене. Това се предписва най-често при установен недостиг на натрий, хлориди и повишено рН на кръвта. Методът има същите показания, както и венозното вливане на натриев хлорид.

За целта се препоръчва разтвор на Рингер, който по отношение на състава си е най-близо до кръвната плазма. В това отношение превъзхожда познатия ни физиологичен разтвор, който е с концентрация от 0,9%.

Разтворът по формулата на Рингер съдържа освен натриев хлорид, разтворен в дестилирана вода, още калциев и калиев хлорид.

Опаковка рингер банка от 500 мл ще откриете в аптеките на цена от 500 мл. На листовката към продукта е отбелязано, че той се прилага единствено интравенозно. Това означава, че вътрешното приложение трябва да бъде изцяло съобразено с предписанията на специалист.

С адреналин

Физиологичен разтвор в комбинация с адреналин е още един вариант за отпушване на носа. За целта е необходимо да смесите по ампулка от двата компонента. От получената течност накапвайте по 1-2 капки във всяка ноздра по 2-3 пъти дневно.

Преди накапване задължително прочистете носа, използвайки чист физиологичен разтвор.

Ако паралелно с приложение на адреналиновите капки, използвате и друг продукт за назално приложение, оставете интервал от два часа между приложението на двата продукта.

За венозно вливане

За венозно вливане физиологичен разтвор се предписва при състояние, в които трябва да се компенсира недостига на натриеви соли в тялото. Както и в случаите на кръвозагуба и дехидратация.

Въведеното по интравенозен метод количество натриев хлорид зависи не само от състоянието на пациента, но и от неговата възраст и телесно тегло. Оптималното количество е 500 мл дневно.

Средната скорост на въвеждаме е 540 мл за час. При необходимост скоростта може да се повиши на 70 капки в минута.

физиологичен разтвор венозно вливане

Физиологичният разтвор се прилага и като средство за венозно вливане.

При силна степен на интоксикация и дехидратация се инжектира количество от 3000 мл.

Дневната доза натриев хлорид се определя на база тегло на пациента – на 1 кг телесна маса са необходими от 20 до 100 мл физиологичен разтвор.

В гърдите за уголемяване на бюста (импланти)

Физиологичният разтвор присъства като пълнеж в имплантите за уголемяване на бюста. Освен класическите импланти със силиконов пълнеж, се предлагат и такива, в които под силиконовата обвивка има физиологичен разтвор.

Но отзивите за подобен тип импланти не са никак добри. Дами, които са си поставили импланти с физиологичен серум твърдят, че няколко месеца след манипулацията гърдите им са се деформирали и изглеждат ужасно.

За лице, почистване и анти ейдж

За почистване на лицето също може да се използва физиологичен разтвор или просто солена вода, приготвена в домашни условия. С тампонче, напоено в течността, ще почистите порите идеално от натрупаните през деня нечистотии.

Соленият разтвор се бори ефективно не само с възпаленията по кожата, но има и антиейдж ефект. Помага за заглаждане на бръчките и забавя появата на нови. Не забравяйте след почистване на кожата с физиологичен р-ор да нанесете хидратиращ крем.

Видове физиологичен разтвор, приложение, цена

В аптечната мрежа е достатъпна широка гама от различни продукти с физиологичен разтвор. На най-популярните от тях, начините на приложение и техните цени ще се спрем по-долу.

Кои са добрите ампули (за инжекции) и инфузионен разтвор на банка

Под формата на ампули физиологичен разтвор се предлага за употреба с цел промивки на носа. На банка солената течност се предлага в по-големи количества и се използва най-вече за приготвянето на инфузионни разтвори или за директно вливане.

Ето и видовете ампули, които са достъпни в аптечната мрежа у нас.

На Браун, банка (Braun)

Банка физиологичен разтвор на Браун е продукт, използван за инфузии чрез интравенозно вливане. Предлага се на цена от 1,40 лв за разтвор от 100 мл. Тази сол е със състав, близък до този на човешката плазма.

Препоръчва се за употреба в случаите на недостиг на натрий и хлориди, както и при повишение на рН стойността на кръвта.

При ниски нива на калий и повишени нива на натриев хлорид, както и при сърдечни и бъбречни проблеми, следва да се обърне специално внимание преди употребата на разтвора на Браун.

Препоръчителната доза е по 40 мл на килограм телесна маса.

На Бакстер (Baxter). На Биофарм. Софарма

Разтворът на Бакстер представлява комбинация от глюкоза (5%) и натриев хлорид (0,9%). Използва се за вливане в случаите, когато трябва да се възстанови натриевата концентрация в кръвната плазма и при намален прием на храна и течности.

За възрастни препоръчваното количество за въвеждане в рамките на едно денонощие е от 500 мл до 3 литра. За кърмачета дозата за 24 часа е 100 мл на всеки килограм телесна маса.

При наличието на хиперхидратация, задръжка на течности, чернодробен едем, бъбречна и сърдечна недостатъчност, излишък на хлор и натрий, употребата на препарата е неуместна.

Препаратът се отпуска с рецепта. Предлага се от Софарма и Биофарм на еднакви цени. Литър от този разтвор излиза около 37 лв.

Ампули Тонимер

Ампулите Тонимер са още една от разновидностите на физиологичен разтвор. Италианският производител използва хипертоничен разтвор на чиста морска вода.

Стерилният продукт е без консерванти и се препоръчва за промивки на носа. Подходящ е за пациенти от всяка възрастова група.

физиологичен разтвор

Физиологичен разтвор се предлага още във вид на ампули и банка.

Опаковка, съдържаща общо 30 броя ампули от 5 мл, струва малко над 13 лв.

Предлага се и във вид  на спрей, който е подходящ за приложение във всяка поза на тялото.

Спрейове

Най-предпочитани от потребителите остават продуктите под формата на спрей. Те са най-удачният вариант, когато става въпрос за бебета и малки деца.

Все повече производители обръщат специално внимание и накрайника и се стремят формата му максимално да се доближава до анатомичните особености на носа при деца и възрастни.

Спрей Стеримар (и Стеримар Бебе), морска вода

Спрей Стеримар е една най-популярните опции на физиологичен разтвор. В състава на продукта влиза чиста морска вода, богата на олигоелементи. Продуктът се препоръчва като средство за ежедневно почистване на носа, но и като продукт за профилактика на УНГ заболявания.

Спреят се разпръсква на фини микрочастици, които не оказват дразнещо действие върху деликатната лигавица.

Стеримар спрей се препоръчва и като средство за подготвяне на назалната лигавица за третиране с лекарствени медикаменти.

Продуктът може да бъде впръскан във всяка поза на тялото. На ден се препоръчват от 2 до 6 впръсквания в ноздра. Този изотоничен разтвор ще откриете на цена от 9,80 лв за опаковка от 50 мл.

Вариантът за бебета е по-скъп само с 20 стотинки. Стеримар бебе се прилага, както и продукта за възрастни – между 2 и 6 впръсквания във всяка ноздра на ден.

Спрей Маример

На почти същата цена се предлага и спреят Маример – 8,50 лв за флакон. Употребата на този продукт гарантира улеснено освобождаване на натрупания секрет благодарение на микродифизуонната с-ма, чрез която йоните натриев хлорид се впръскват и достигат до клетката.

физиологичен разтвор

Стеримар и Маример – два варианта физиологичен разтвор под формата на спрей.

Спреят съдържа 100% изотоничен спрей на чиста морска вода. Подходящ за пациенти от всяка възраст. От един до четири пъти на ден се прави по едно впръскване във всяка ноздра.

Маример е продукт, подходящ за продължителна употреба.

Куикс

За чувствителна назална лигавица, която често води до запушване на синусите, се препоръчва и спрей Куикс. Този продукт съдържа чиста вода от Атлантическия океан, която е с изключително високо съдържание на натриев хлорид.

При запушване на носа, причинено от вируси или алергия, този продукт е подходяща опция за овлажняване на деликатната лигавица. От два до три пъти на ден се препоръчват по 1-2 впръсквания във всяка ноздра.

Спреят Куикс се препоръчва за употреба на пациенти, навършили 6 месеца.

Назо Либеро – спрей и солуцио

Назо Либеро е още един от вариантите физиологичен разтвор. Предлага се във вид на спрей и солуцио (ампули, които не са предназначени за инжектиране). Опаковка, съдържаща 12 броя ампули (от 5 мг всяка), се предлага на цена от 6,20 лв. Двойна е цената на спрея – 13 лв за 125 мл.

физиологичен разтвор спрей ампули

Назо Либеро (ампули и спрей) и Куикс – още 3 продукта с физиологичен разтвор.

Ампулите са подходящи за пациенти на всякаква възраст. Спреят се препоръчва на пациенти над 6 месеца. По няколко пъти на ден прилагайте като осъществявате по 1-2 впръсквания във всяка ноздра.

След всяка употреба, старателно измивайте накрайника на спрея.

Спрей за нос с морска вода Африн (Afrin)

Спрей за нос с морска вода Африн е още един вариант. Продуктът е произведен на основата на чиста морска вода.

Тази изотонична течност изобилства от микроелементи, които деликатно овлажняват чувствителната лигавица на носа. Спреят е напълно безвреден и продължителната му употреба не е свързана с никакви рискове.

Продуктът гарантира отстраняване на секретите и спокойно дишане не само през деня, но и през нощта. Препоръчва се за употреба от лица на възраст над 3 години. Прилага се познатия начин – по едно-две впръсквания в ноздра 2-3 пъти на ден.

Флакон африн, съдържащ 75 мл от спрея, е достъпен на цена от 10 лв.

Хюмер (Humer)

Още един продукт с физиологичен разтвор е Хюмер. Предлага се във вариант ампули, спрей за деца и възрастни и спрей за уши. Всички от изброените продукти съдържат единствено 100% чиста и неразредена морска вода. Основната съставка притежава и сертификат за качество, издаден във Франция.

Цената на спрейовете е около 10 лв за флакон. На почти същата цена се предлага и цяла опаковка от ампулите.

физиологичен разтвор

Афин и Хюмер – два продукта, в които физиологичният разтвор е под формата на чиста морска вода.

Интересен продукт от гамата е спреят за уши. Този продукт гарантира безопасно почистване на ушите и възпрепятстване образуването на ушни тапи. Спреят е прекрасна алтернатива на клечките за уши, които могат да причинят сериозни проблеми.

Употребата му не се препоръчва при спукано тъпанче, пациенти под 2 години и половина, както и при ушни инфекции.

Други видове

Ще се спрем и на още няколко популярни продукта с физиологичен продукт. Надяваме се сред тях да откриете точния за Вас.

Корин Бебе

Корин Бебе – още един вариант ампули физиологичен разтвор, предназначен за почистване на синусите и очите. Продуктът не е подходящ за инжектиране, въпреки че е произведен в напълно стерилна среда.

Опаковка с 30 ампулки може да закупите на препоръчителна цена от 10 лв.

Капки за нос Салин

Друг вариант са капките за нос Салин, които представляват изотоничен физиологичен разтвор, приготвен с инжекционен разтвор. Последната съставка е вложена като консервант.

Чрез леко стискане на флакончето накапвайте по няколко пъти на ден по 1-2 капки във всяка ноздра. Употребата на продукта не е свързана с рискове и ограничения дори за най-малките пациенти.

Ринофлукс за инхалации

Ринофлукс е продукт с физиологичен разтвор, подходящ за аерозолно приложение (т.е. употреба в инхалатор). Разтворът, предлаган в ампули, може да се употребява и самостоятелно за промиване на очите и носа или накапване в него.

физиологичен разтвор

Корин, Ринофлукс и Салин – още 3 продукта, съдържащи физиологичен разтвор.

Течността е стерилна и е подходяща за ежедневно и продължително приложение. Намира място в съпътстващата терапия при заболявания на дихателните пътища.

Опаковка Ринофлукс, съдържаща 20 ампулки, ще откриете на цена от 8,40 лв.

Пулмикорт – смесване с физиологичен разтвор

Пулмикорт е препарат, спадащ към лекарствата от кортикостероидната група. Използва се в смес с физиологичен разтвор. Поставената в небулизатор смес облекчава симптомите, свързани с възпаление на горните дихателни пътища.

Точните пропорции при смесване на двете съставки се определят от специалист, който се съобразява не само с възрастта на пациента, но и с тежестта на състоянието му.

Опаковка с 20 дози от препарата се предлага на цена от 32 лв.

Аналози и заместители

Физиологичният разтвор може да бъде заместен с други продукти като хималайска сол и сребърна вода. Съставът им не е един и същ. Но в определени случаи могат да се окажат по-ефективни дори от натриевия хлорид.

Вариант: Хималайска сол

Една от опциите да заместим натриевия хлорид е придобиваща голяма популярност хималайска сол. С нея също можем да приготвим разтвор за промивка на очите и синусите.

Тя изобилства от ценни микроелементи, които са със състав близък до този на кръвната плазма и работят в синхрон с нея.

За разтвора ни е необходима една лъжичка хималайска сол и 200 мл топла и предварително преварена вода.

ТУК може да се запознаете подробно с начините на приложение и свойствата на чудото, наречено хималайска сол!

Вижте и ТОВА, преди да продължим със сребърната вода като вид физиологичен разтвор:

Хималайска сол: Топ ползи и приложение. Лечение и отслабване

Вариант 2: Сребърна вода

Сребърната вода също се явява аналог на физиологичния разтвор като средство за промивки на носа и очите. Но съществената разлика в двата продукта не е само в по-високата ефективност на първия спрямо втория.

За разлика от физиологичния разтвор, колоидното сребро (сребърна вода) не бива да се употребява продължително. В противен случай рискувате да се сдобиете със сивкаво оцветяване на кожата, което е необратимо.

Но все пак, прилагана разумно, сребърната вода е ефективен продукт. С нея може да приготвите описаните по-горе капки с прополис.

физиологичен разтвор

Сребърна вода и хималайска сол – в определени случай с тях може да се замести физиологичния разтвор.

Просто заместете разтвора на натриев хлорид със сребро (на 10 мл сребърна вода се слагат 5 капки прополис). Начинът за приложение е същият, но с тази разлика, че колоидните капки не бива да се употребяват дълго.

Още варианти за лечение със сребърна вода научете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Още информация за употребата на физиологичен разтвор може да получите, търсейки със следните наименования на разтвора. На английски език: Saline. На испански: Suero fisiológico. На немски: Isotonische Kochsalzlösung. На руски: Физраствор. На турски: Salin. На гръцки: Αλατούχο διάλυμα.

Нека повече хора да научат за правилно приложението на физиологичен разтвор. За целта е необходимо просто да споделите материала в социалните мрежи, за което предварително Ви благодарим!

Приложение на физиологичен разтвор – кога и как се прави
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Приложение на физиологичен разтвор – кога и как се прави

  1. От седмица малката е с хрема. Всяка година със застудяване на времето започват проблемите с носа. Караме така до пролетта. Вчера й приготвих капките със солите и вече виждам подобрение. Дано те да са нашето спасение. Освен, че са безвредни, излизат и по-евтини от всички купешки варианти. Благодаря ви! Дано повече хора да прочетат този материал и да ги опитат. Със сигурност няма да навредят на никого.

  2. Много ценен материал. Никъде не успях да намеря толкова изчерпателно инфо на тема физиологичен разтвор! Мерси много!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *