Ad Clicks : Ad Views :

Ревматоиден артрит – причини, точните симптоми и лечение

/
/
/
59 Views

Причини и симптоми за ревматоиден артрит на ръцете и др. ♋ Съвременни изследвания и лечение. ♋ Лекарства, мехлеми, билки и народна медицина

Още в текста: ♋ Хомеопатия. ♋ Лечение със сода. ♋ С джинджифил. ♋ Плаквенил. ♋ Медрол. ♋ Метилпреднизолон. ♋ Флостерон. ♋ Глюкозамин. ♋ Ентеросан.

Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоиден артрит е едно от заболяванията, протичащи със сериозен дискомфорт за пациента. Спада към патологиите със системен характер, които поразяват съединителната тъкан. Приема се за хронично заболяване с възпалителен и инфекциозен характер.

Типично за ревматоидния процес е динамичното развитие на възпалителния процес, в резултат от което най-често се оказват засегнати малките стави. Възможно е да се стигне дори до пълното им обездвижване – анкилоза.

В допълнение с това, кошмарният ревматоиден артрит се счита за автоимунна патология. В случая тялото не разпознава собствените си кръвни клетки.

Приема ги като врагове и проявява агресия към тях. Атакуваните от собствения имунитет клетки страдат. Най-големи поражения търпят синовиалните мембрани на малките стави, които първи реагират на започналия възпалителен процес.

В продължение на десетилетия учените работят в насока откриване на патогенния инфекциозен причинител на заболяването.

Въпреки, че такъв не е открит, има няколко симптома, които са достатъчно основателни да се твърди, че ревматоидният артрит има инфекциозен произход. Сред тях са острото протичане на патологията, увеличаване на лимфните възли и повишаването на температурата.

Но от друга страна, липсата на категорични критерии за определяне на заболяването като инфекциозно, е безспорна.

Ще се спрем и на 3 основни класификации на заболяването, приети от Световната здравна организация. (Още за заболяването артрит – причини, симптоми, лечение)

Серонегативен ревматоиден артрит

Серонегативният ревматоиден артрит е заболяване с автоимунен характер, което засяга мускулно-скелетния апарат. Среща се още с наименованието спондилоартропатия, а в медицинската практика се записа под кодовото наименование МКБ M06.0.

Рискът при представители на силния пол да се разболеят от серонегативен ревматоиден артрит е многократно по-висок от този при жените.

Симптоматиката на заболяването се изразява в асиметрична форма на артрит, поражения на гръбначния стълб и долните крайници. Повишена оточност и неспособност за движение са сред най-честите оплаквания на пациенти с диагноза МКБ M06.0.

Серопозитивен ревматоиден артрит

Серопозитивният ревматоиден атрит е още една форма на коментираното заболяване, което в медицинската практика се записва като МКБ M05. Типично за тази инфекциозна патология е, че тя се разпространява симетрично и често проявленията й засягат не само ставите.

Този тип ревматоиден артрит е възможно да засегне нервната с-ма, бъбреците, стомаха, белия дроб и сърцето.

При продължителна проява на заболяване се наблюдава Синдром на Фелти. Патологията се изразява в появата на тъмни петна по кожата и анемия.

Ревматоиден полиартрит

Ревматоидният полиартрит е заболяване, при което възпалението засяга няколко стави. Поражението на ставите се проявява едновременно или последователно. И в този случай засегната е синовиалната тъкан на ставите, а не хрущяла. Симптоматиката се припокрива с тази при ревматоиден артрит с тази разлика, че са засегнати няколко стави, а не една.

Симптоми, белези и причини 

При разглеждане симптоматиката на РА (ревматоиден артрит) трябва да се има предвид, че това заболяване има системен характер и като такова е възможно да нанесе поражения не само върху ставите, но и върху други органи и системи.

ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит води до деформиране на засегнатите стави.

Заболяването протича с периоди на обостряне, които се редуват с периоди на затишие. Болката може да се появи внезапно и да изчезне така, както се е появила – внезапно. Типичен белег на заболяването е проявата на острите симптоми на фона на отлични здравни показатели.

Поради тази причина пациентите често не обръщат внимание на симптомите, въпреки тяхната остра изразеност. Пациентът отдава появата им на временно неразположение.

Причините за възникване на РА не са еднозначно определени. Важна роля играе наследственият фактор. Пациентите с това заболяване са притежатели на специфични гени, под чието въздействие настъпват изменения в повърхностните рецептори на клетъчните мембрани.

За съжаление тези изменения имат патологичен характер и стават причина за заболяването от РА при пациенти с наследствена предразположеност. Имунната с-ма в такъв случай работи погрешно, тъй като не разпознава тези клетки като свои и започва да ги атакува.

Като отключващи фактори за заболяването се приемат и няколко вируса – хепатит Б, рубеола, херпес, епщайн бара и др.

За провокиращ фактор се приемат хранителни алергии и хирургични интервенции. Заболяването няма сезонен характер, но въпреки това първите му проявления при 70% от случаите се наблюдават през студените месеци.

Още един интересен материал за ревматоиден артрит, който препоръчваме да прочетете, ще откриете ТУК!

Първи симптоми

Заболяването ревматоиден артрит първоначално се развива с бавни темпове, които постепенно повишават динамичността си. В мащабния патологичен процес РА въвлича други органи и системи и това състояние е известно като екстра-артикуларно проявление на заболяването.

Преди проявата на тежките клинични симптоми пациентът се оплаква от постоянна умора. Усеща слабост, няма желание за изпълнение на ежедневните дейности. Болният, който все още не подозира за заболяването си, се оплаква от обща мускулна слабост. Той започва да губи от теглото си.

Наблюдава се необосновано повишаване на телесната температура, съпроводено с често изпотяване.

Водещ симптом е и болката в ставите, която присъства задължително в клиничната картина на ревматоиден артрит.

Въпреки, че симптоматика при всеки пациент е индивидуална, тя е точно определена и не позволява заболяването да бъде объркано.

Поражението на ставите е симетрично (подуването и болката се появяват едновременно при двата крайника).

Болковото усещане достига своя пик в часовете на ранното утро. В следобедните часове отшумява напълно. Около 3,00 часа през нощта болката е най-силно изразена и не оставя пациента да заспи до сутринта.

Ако лезията е на малките стави на краката и е симетрична, болката се усеща при натиск на възглавничките на пръстите.

Сутрешната скованост е друг специфичен симптом. След ставане от сън пациентът има усещането, че носи стегнати ръкавици или чорапи.

В гънките на ръцете и краката се появяват малки образувания (не по-големи от грахово зърно), известни като ревматоидни възли.

Погрешна фиксация на крайниците също издава наличието на ревматоиден артрит. В хода на развитие на патологията се наблюдава мускулна атрофия.

Съпътстващи симптоми

РА може да обхване голям брой стави в хода на своето прогресивно развитие. Колкото повече стави и органи са въвлечени в патологичния процес, толкова по-трудно е лечението на заболяването.

ревматоиден артрит симптоми
Скованост и повишена температура – два от симптомите на ревматоиден артрит.

Най-неприятни за пациентите са пораженията, които патологията нанася върху големите стави. Заради тях болният се оплаква от скованост и невъзможност да извършва обичайните си дейности.

В хода на прогресиране на РА пациентът може да развие киста на Бейкър. Това заболяване е свързано с натрупването на течност в ставната капсула на колянната става. Наред с това заболяването протича и с други възможни симптоми като:

 • недостатъчна секреция на слюнка от слюнчестите жлези
 • силно парене в очите
 • гръдна болка, усилваща се при дишане
 • изтръпване на крайниците, което може да е съпроводено с тяхното изпотяване
 • болка в ставите и мускулите, която се проявява след продължително стоене
 • постоянна депресия
 • постоянна умора, която придобива хронична форма
 • често боледуване от вирусни инфекции

Стадии

Заболяването ревматоиден артрит протича в 3 стадия. И въпреки, че при всеки пациент патологията може да започне по различен начин, при всеки болен заболяването задължително преминава през трите основни стадия на своето развитие.

Първият етап засяга тъканите, мускулите и ставите. Протича с оток на синовиалните торбички, който се проявява външно чрез зачервяване на областта със засегнатата става. Протичащото възпаление става причината за появата на болка, оток и повишаване на телесната температура.

Вторият етап е свързан с активно клетъчно делене и прогресиране на патологичното развитие. Около болните стави се наблюдава геометрична прогресия на размножаващите се лимфоците. През този етап те започват да унищожават клетките, които приемат за вредни.

В резултат от това течността в синовиалната обвивка на ставите намалява рязко и триенето им причинява страшна болка.

Третият етап се разглежда като усложнение от прогреса на заболяването в предходните два етапа. При липса на адекватно лечение, в тази фаза патологията прогресира и води до необратими увреждания на ставите (те се деформират, болката се увеличава, движението им става трудно или напълно невъзможно).

Ставното увреждане се дължи на специфични ензими, които активно размножаващите се лимфоцити започват да произвеждат. Наблюдава се така наречената „Моркова перка“ – пръстите на краката и ръцете са силно изкривени и е невъзможно да се движат.

Остеоартрит и ревматоиден артрит

Остеоартритът и ревматоидният артрит са две различни заболявания, макар че много хора ги приемат за едно и също заболяване. Ще поясним какви са основните различия между тези две неприятни патологии.

Остеоартритът се счита за заболяване, типично за пациентите в напреднала възраст. То засяга хората над 45 години и рядко може да се появи преди тази възраст.

За разлика от него, коментиранията РА засяга хора над 30 години, като наблюдаваната тенденция е свързана със спад в долната възрастова граница.

Двете заболявания имат съществено различие и по отношение на модела на своето развитие. РА се характеризира със симетрично проявление – т.е. засяга ставите от двете страни (на две ръце, на краката и т.н.), докато остеоартритът рядко се проявява при две симетрично разположени ставни връзки.

За първото заболяване е типична деформация на ставите, докато второто протича с рушене на хрущяла, което се реализира в продължение на години. А за развитието на РА са необходими дни или месеци.

Типичен отличителен белег за кошмарния остеоартрит е, че той може да засегне единствено ставите, но не и други органи или системи в нашето тяло.

Изследвания

За потвърждаване или отхвърляне на диагнозата ревматоиден артрит се назначават поредица от изследвания, доказващи започналите изменения в тялото. Въпреки, че заболяването засяга ставите, то започва с изменения в кръвните показатели.

Кръвният тест е задължителен за поставяне на диагнозата ревматоиден артрит. Проследяват се няколко важни показателя:

 • имунни клетки (левкоцити) – повишеният им брой доказва протичащо възпаление, ако стойностите им са над 9-10 на степен девета за един литър кръв (9 * 10 9 / л)
 • показателят ESR (на английски език, а на български СУЕ) – това е скоростта за утаяване на еритроцитите (ако тя е над 15  mm / s в тялото има възпаление)
 • стойност на еозинофилите – ако те са 7% от левкоцитите, това показва възпаление

Тежка форма на артрит или обостряне на състоянието показват и още два показателя – червени кръвни клетки (при жените под 3,7 * 10 на степен 12-а за литър и при мъжете под 4,5* 10 на степен 12-а за литър) и хемоглобин (стойности под 120 g / l).

Ако тези кръвни показатели не отчитат наличието на заболяването, но въпреки това има съмнения, се прилага анализ на ревматоидния фактор. Този метод съдейства за уточняване на автоимунната природа на патологията. Минималната концентрация на този фактор в кръвта на здрав човек е 10 U / L. При наличието на ревматоиден артрит тази стойност скача няколко пъти.

От инструменталната диагностика приложение намират два метода – рентген и дензитометрия. Първият метод е най-евтин и все още използван. Но той може да даде сведения за заболяването едва след 1-2 до 3 месеца след неговото възникване.

На този етап се появяват и нови признаци на заболяването, които са видими чрез рентген.

ревматоиден артрит
Кръвни изследвания и рентген са най-често използваните методи за диагностика на ревматоиден артрит.

Напълно безопасен и 100% достоверен е методът дензитометрия, който може да хване заболяването още на етап остеопороза. Изследването се осъществява чрез ултразвук и дава сведения за плътността на костите.

Други изследвания като артроскопия, биопсия и сцинтиграфия се използват по-рядко при диагностицирането на ревматоиден артрит. Но и те имат своето значение, тъй като позволяват да се определи наличието на лезии в ставата.

Стандартното лечение на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит спада към заболяванията, които е невъзможно да бъдат излекувани напълно. За съжаление веднъж появило се, това заболяване съпътства пациента до края на живота му.

Коментираната патология протича с етапи на обостряне, които се редуват с периоди на ремисия.

Стандартното лечение включва няколко аспекта, на които ще се спрем по-долу. То е насочено преди всичко към облекчаване на болковата симптоматика, инхибиране на клетките, виновни за заболяването и възстановява подвижността на ставите.

Част от терапията е хирургическата намеса. Колкото по-рано е открито заболяването и се започне лечение, толкова по-малко ще са последствията от него за пациента.

Лекарства и препарати

Лекарствените препарати играят важна роля в стандартната терапия на ревматоиден артрит. В нея участват препарати от 4 основни лекарствени групи:

 • лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни – благодарение на противовъзпалителните си компоненти те съдействат за инхибиране на ензимите, които причиняват болка и водят до деструкция на ставата. Тези лекарства трябва да се приемат с повишено внимание и съчетаването на няколко препарата от групата не е добра идея.
 • основни антиревматични препарати (метотрексат, сулфасазалин, лефлуномид) – в комбинация с хормони съдействат за туширане на симптоматиката. Терапията с тях трае поне 6 месеца.
 • кортикостероиди – прилагат се както при наличието на всички симптоми на заболяването, така и в моменти на тяхното отсъствие. Те са в състояние да стопират напълно болковия синдром.
 • биологични агенти – повлияват положително върху патологията чрез въздействието, което оказват върху цялата имунна система

Биологични средства (биологична терапия)

Използването на биологични средства също намира приложение в терапията на РА. В случая става въпрос за продукти на генното инженерство, произведени на протеинова основа.

Техният ефект се изразява в потискане на възпалителни процес чрез въздействието върху определени компоненти на имунната система.

Хумира

Хумира е един от биологичните препарати, предписвани при лечение на артрит от идиопатичен тип и такъв, свързан с ентезит. Лекарството намира приложение най-вече в педиатричната практика, където се прилага при пациенти от 2 до 17 години чрез инжекция.

Активното вещество в препарата е произведено от човешки монокултури, които потискат специфичните имунни ензими, причиняващи артрит.

Препоръчителната доза за лица над 13 години е 40 мг, прилагани през седмица. За по-малки деца дозата се определя спрямо техния ръст и тегло.

Препаратът Хумира се прилага чрез подкожна инжекция и преди да се започне лечение с него е необходимо на пациента да са поставени всички имунизации за неговата възраст.

Цената на две ампули от това лекарство е 1823 лв.

Плаквенил (Хидроксихлороквин) – цена, действие

Плаквенил е лекарство, което се предписва при малария. Но заради имуносуспресиращите си свойства, този препарат е част от терапията при РА.

Активният компонент хидроксихлороквин елиминира болестотворни еритроцитни клетки.

С изключително внимание се приема този препарат от пациенти с очни проблеми.Не се препоръчва и на бременни, тъй като има способността да преминава през плацентната бариера. Лекарството преминава и в кърмата.

Препаратът се отличава с кумулативна активност. Това означава, че ефектът от неговия прием може да се усети едва няколко седмици след започване на терапията.

Минималната доза, която гарантира ефективно лечение при възрастни пациенти, се изчислява на следната база 6,5 мг на кг телесна маса за един ден. При настъпването на осезаемо подобрение, дозата се редуцира двукратно.

Препоръчително е предписаното количество да се приема по време на хранене заедно с чаша мляко.

У нас препаратът се открива трудно в аптеките. В останалите европейски страни се предлага на цена от 12, 30 евро опаковката.

Странични ефекти

Плаквенил, като всяко лекарство, крие риск от появата на странични ефекти. Някои от тях изчезват след преустановяване на приема, но други са необратими. Като ретинопатията, например.

До това състояние може да се стигне след прием на паквенил. При продължителна терапия измененията в ретината стават необратими.

Не е изключено пациентът да се оплаква и от болезнена чувствителност към светлина. Оплакването изчезва след преустановяване терапията с това лекарство.

Приемът на плаквенил е свързан и с други негативи като:

 • поява на пигментация по кожата и лигавиците
 • обезцветяване на косата
 • окапване на косата
 • сърбеж и зачервяване на кожата
 • дерматит
 • еритема
 • фоточувствителност

Тези оплаквания изчезват след преустановяване приема на медикамента.

Възможни са и храносмилателни смущения като гадене, диария и повръщане.

В редки случаи пациентите, които се лекуват с този препарат, се оплакват от главоболие, болки и шум в ушите, загуба на слуха, замайване и обща раздразнителност.

Резохин (Хлорохин, Chloroquinum)

Резохин е още един антималариен препарат, който намира приложение при лечението на РА и най-вече на хроничен полиартрит и ювенилен (от него страдат децата). Този препарат е на основата на хлорохин и не е подходящ за пациенти, които са алергични към него.

С повишено внимание се предписва на пациенти, които имат проблеми с кръвотворенето и такива със заболяването миастения гравис.

 ревматоиден артрит лекарства лечение
Хумира, резохин и плаквенил – 3 препарата, които потискат определени имунни ензими и са ефективни при лечение на ревматоиден артрит.

Препоръчителната доза за прием от възрастни с РА  е по таблетка дневно. За деца количеството се назначава според телесното тегло. Оценка на резултатите от терапията може да се направи най-рано след 4-12 седмици след започване на терапията.

Опаковка резохин, съдържаща 100 таблетки, ще откриете в аптечната мрежа на препоръчителна цена от 26 лв.

Странични ефекти, с алкохол

Не само продължителната терапия с хлорохин води до странични ефекти. Продължителният прием на лекарството е свързан с развитието на ретинопатия. Но дори и приема на лекарството по предписаната схема, не гарантира избягването на странични ефекти.

Те се изразяват в появата на гадене, коремни болки и неразположения. Възможна е появата на шум в ушите, както и намаляване на слуха. Някои пациенти се оплакват от косопад, промяна в цвета на косата (побеляване) и повишена чувствителност към светлина.

Често се наблюдава понижение на теглото на пациенти, които се лекуват с този препарат.

Лекарството не бива да се комбинира с алкохол, защото той може да усили ефекта му. Във връзка с това резохин не бива да се приема и преди шофиране или работа с машини, тъй като може да доведе до замъгляване на зрението, намаляване на слуха и обща замаяност.

Спиране, заместител

Лечението с резохин обикновено се прекратява 6 месеца след започване на терапията, при условие, че са постигнати положителни резултати.

Преустановяване приема на този препарат не трябва да става рязко. То се осъществява по схема, предписана от специалист.

Резохин е препарат, който може да се замести с плаквенил.

Медрол. Метилпреднизолон

Медрол и метилпреднизолон са две лекарства, които са взаимозаменяеми заради еднаквото активно вещество в състава им – метилпреднизолон.

Те спадат към голямата лекарствена група на кортикостероидните медикаменти и са добра алтернатива при ревматоиден артрит. Но често резултатите от лечението с тези препарати се оказват незадоволителни.

Преди да започнете терапия с това лекарство, трябва да сте сигурни, че в тялото Ви не протича инфекция, тъй като лекарството има способността да маскира симптомите й.

Вашият лекар ще Ви назначи прием на препарата веднъж на ден, в няколко приема или през ден. Обикновено подобрението настъпва след 7 дни. Спирането на медрол и аналогичния му препарат със същата съставка става по схема, в която е заложено постепенно намаляване на приеманата доза.

Опаковка медрол със 100 таблетки струва 10 лв, а опаковка с 20 таблетки Метилпреднизолон кортико струва 4 лв. Ампула от втория препарат струва 4,50 лв.

Флостерон на ампули

ревматоиден артрит лечение лекарства
Кортикостероидите медрол, флостерон и метилпреднизолон се използват за лечение на ревматоиден артрит.

Флостерон е още един синтетичен кортикостероид, който се използва в терапията при РА. Активният компонент бетамизон се отличава с продължително действие, тъй като се абсорбира по-бавно от повечето кортикостероиди.

Препаратът се прилага инжекционно в дози от 0,25 до 2 мл през интервали от 4 седмици. Опаковка с 5 ампули се предлага на цена от 14 лв.

Метротрексат

Метотрексат е още един препарат, използван за лечение на РА. Препаратът спада към групата на антиметаболитите на фолиева киселина.

При коментираното заболяване се приема на седмична база в количество от 7,5 мг. Дозата може да бъде разделена на 3 приема за деня. Лекарството се приема или час преди храна, или час и половина след хранене.

При липса на странични ефекти след първата седмица от началото на терапията, дозата може да се увеличи. Но не бива да е повече от 15 мг за седмица.

Една опаковка метотрексат с 50 таблетки всяка по 2,5 мг струва 13 лв.

Индометацин на таблетки

Индометацин е лекарство, спадащо към нестероидните противовъзпалителни лекарства, използвани при ревматоиден артрит. Първоначално се започва с доза от 25-50 мг, която може да се повиши до 150 мг за деня (количеството се разделя на 3 приема).

Индометацин е достъпен във всяка аптека на цена от 1 лв за опаковка с 30 хапчета в нея.

Сулфасалазин

Сулфазалин спада към противоревматичните лекарства с противовъзпалително действие. Интересното при този препарат е, че бактериите в дебелото черво преобразуват активния компонент във вещество, което убива патогените.

Това обяснява приложението на препарата при възпаления на дебелото черво.

Пациентите с ревматоиден артрит се лекуват със сулфасалазин поне 6 месеца. Терапията за тях започва с прием на таблетка дневно и постепенно увеличаване на дозата до достигане на 2-3 таблетки на ден. Опаковка от това лекарство с 50 хапчета в нея се предлага на цена от 12,79 лв.

Арава

Арава е лекарство, съдържащо активното вещество лефлуномид. Медикаментът принадлежи към групата на антиревматичните препарати и се използва при лечението на РА. Той е неподходящ за прием от лица под 18 години.

Бременни, които са приемали лекарството по време на бременността си, рискуват да родят дете с увреждания.

ревматоиден артрит лечение лекарства
Индометацин, арава и сулфасазалин се предписват при ревматоиден артрит.

При РА лекарството се предписва в дози от 10-20 мг по веднъж на ден. Дозировката се определя от тежестта, с която протича патологията.

Хомеопатия: Рододендрон Хризантум

Рододендрон Хризантум е хомеопатичният лек, който най-често се предписва от хомеопатите на пациентите със ставни оплаквания. Точната потенция на лекарството, подходящо за Вас, ще определи хомеопатът.

Този лек бързо успокоява болката и съдейства за овладяването й по време на обостряне на патологията.

Водещ критерий при избора на този препарат е чувствителността на пациента при влошаване на климатичните условия.

Приемът на Рододендрон Хризантум може да се съчетае с основната терапия. Хомеопатичният лек няма да попречи на лечението. По-скоро би помогнал.

Румалая на крем и таблетки. Мехлем

Надеждна подкрепа на опорно-двигателния апарат предоставят и два от продуктите на индийската аюрведична марка Хималая – крем и таблетки Румалая.

Комплексът от добре подбрани индийски билки гарантира бързо успокояване на болката и възстановяване на ставната мобилност. Препоръчва се комбинирането на два продукта.

ревматоиден артрит лечение хомеопатия добавки
Хомеопатия и аюрведични добавки могат да се прилагат при лечението на ревматоиден артрит.

Предписанието за прием на добавката включва 1-2 таблетки два или 3 пъти дневно. Опаковка с 60 таблетки струва 3,39 лв. Тубичка с 30 грама от крема се предлага на цена от 3 лв.

Чрез лек масаж малко количество от мехлема се нанася по два пъти на ден върху проблемите участъци.

Глюкозамин, ему крем

Глюкозамин е веществото, което осигурява най-добра превенция срещу всякакъв вид артрити. Добавката успокоява болката и гарантира запазване здравината и подвижността на ставите.

Глюкозаминът присъства като естествен ингредиент в съединителната тъкан. Предлагат се добавки, обогатени с калций и други ценни за костно-ставния апарат съставки.

Включването на глюкозаминова добавка към лечението, единствено би помогнало. Но все пак не забравяйте, че единствено добавката няма да Ви излекува. В аптечната мрежа се предлага голямо разнообразие от подобни продукти.

Един от достъпните варианти е на АдиФарм. Опаковка с 60 капсули струва 15 лв.

В допълнение към вътрешния прием на глюкозамин може да добавите и крем ему с глюкозамин за външно приложение. Опаковка с 50 мл от мазилото струва 28,50 лв.

Маслото от ему, съдържащо се в този мехлем, гарантира пълноценно усвояване на глюкозамина в крема и достигането му до болните стави.

Инжектирането на глюкозамин остава най-ефективната опция. Но процедурите трябва да се повтарят често и това е голям недостатък. Както и тяхната цена.

Вобензим или Протеолитични ензими

Вобензим и протеолитични ензими – това са още две опции във вид на добавка, които се използват като допълнение към терапията при автоимунни заболявания.

Повечето потребители у нас избират втория продукт, тъй като първият може да си набавят единствено чрез поръчка от чужбина и е значително по-скъп. Вобензим съдържа важни за функционирането на целия организъм ензими.

ревматоиден артрит лечение лекарства
Глюкозамин и ензимите във вобензим са добро допълнение на терапията при ревматоиден артрит.

Препаратът не бива да се приема от пациенти под 5 години, бременни и кърмачки. Лечението започва с 3 таблетки на ден. Втората седмица дозата става 3-5 хапчета, а след това по 10 на ден за два месеца.

При хронични патологии терапията с вобензим може да продължи половин година или дори повече.

Друг вариант са протеолитичните ензими, които са достъпни у нас и се приемат в по-малки дози. Добавката се приема в количество от 3 капсули дневно.

Съдейства за мускулното и ставното укрепване. Наред с това се грижи за възстановяване на тъканите и лигавиците. Опаковка с 90 капсули се предлага на цена от 81 лв.

Ентеросан

Ентеросан спада към групата на пробиотичните препарати и вече вероятно си задавате въпроса защо сме го включили в списъка с препаратите, приеми при РА.

Факт е, че той не може да повлияе по никакъв начин на заболяването и симптомите му, но може да помогне за справяне със стомашния дискомфорт, който причиняват повечето лекарства, предписвани при лечение на това заболяване.

Физиотерапия

Тежестта, с която се проявява патологията може да се контролира не само чрез лекарства, но и с помощта на физиотерапия. Методите й са приложими единствено в период на ремисия на заболяването. Всички те съдействат за засилване на кръвообращението, което е важен фактор за подобряване благосъстоянието на ставата.

Добри резултати дава приложението на следните физиотерапевтични методи:

 • Електростимулация на Герасимов – това е сравнително нов метод, който включва стимулация на ставата чрез използването на ток с ниска честота. Целият курс включва между 3 и 6 процедури, а ефективността след него продължава няколко години.
 • Терапия с използването на галваничен ток
 • Облъчване на болната става с ултравиолетови лъчи

В допълнение се назначават компреси и бани с луга или минерална вода. Важно е да се отбележи, че физиотерапията подобрява състоянието, но не може да се използва като единствен терапевтичен метод. Тя е единствено допълнение към основното лечение.

Какво предвижда ТЕЛК?

Процентът намалена работоспособност при преминаване на ТЕЛК от пациентите с ревматоиден артрит се определя спрямо степента на увреждане и намалена подвижност в резултат от развитие на заболяването.

За пациентите с това заболяване остават много неясноти относно поеманите от касата лекарства и най-вече терапията с биологични агенти, която засега остава не само най-скъпата, но и най-трудно приложимата у нас заради куп бюрократични пречки.

Алтернативно лечение, народна медицина и билки

Лечение на ревматоиден артрит със сода

Лечението на ревматоиден артрит със сода е изключително популярно. Пациенти, които вече са се убедили в лечебните свойства на содата, коментират че този метод наистина им е помогнал да се избавят от болките.

Кристалчетата сода притежават способността да алкализират тялото и благодарение на това общото състояние на организма се подобрява. За тази цел е необходимо по два пъти на ден между храненията да приемате по лъжичка сода, разтворена в чаша вода, която предварително е леко затоплена.

Не пийте разтвора по време на хранене, тъй като това би довело да смущаване на нормалното протичане на храносмилателните процеси.

На пациенти с РА содата може да бъде полезна и по още един начин. Използвайте разтвор от нея за направата на компреси (част сода и 10 части вода). С компреса е добре да престоите поне час.

Пчелна отрова

Пчелната отрова и като цяло всички пчелни продукти са от полза при лечението на автоимунното заболяване. Древните лечители залагат на един радикален метод. Въпреки, че звучи стряскащо, много хора са открили изцеление именно в този способ.

Предците ни са се подлагали на ухапване от пчели заради твърдението, че пчелната отрова лекува ставни заболявания.

Но все пак не бива да забравяме, че този метод е много опасен. Особено за хората с алергия. Ефективността му, макар и не напълно, е доказана преди няколко десетилетия от руски професори. Те наблюдавали 200 човека със ставни заболявания.

По-голямата част от тях са били подложени на ужилване от пчели, а останалите 26 човека на терапия с пчелна отрова. На последните активното вещество е било въвеждано чрез инжекция, ултразвук и втриване на мазила. Общо при 127 човека резултатите били удовлетворителни.

В аптеките се предлага по-безобидна алтернатива – мехлем на основата на пчелна основа, камфор и евкалипт. Мазилото се използва за масаж. Цената на тубичка от 100 мл е 7 лв.

Дяволски нокът на капсули

Пациентите с РА могат да включат към назначената терапия и дяволски нокът на капсули. Това южноафриканско растение съдейства за овладяване на болката в ставите и възстановяване на подвижността им.

 ревматоиден артрит лечение народна медицина
Сода бикарбонат, дяволски нокът и пчелна отрова – още 3 опции за лечение на ревматоиден артрит.

Сред достъпните варианти е този на Биохерба. Опаковка от добавката със 100 капсули в нея се предлага на цена от 16,90 лв.

Производителят препоръчва по 3 пъти на ден да се приема по една капсула заедно с 200 мл вода.

Лечение с джинджифил

В корена на подправката джинджифил са открити вещества, за които е доказано, че притежават мощни антиревматични свойства. Лечебният корен може да се използва под всякаква форма за лечение на коментираното автоимунно заболяване. Някои пациенти предпочитат добавките, защото са по-удобни за прием в забързаното ежедневие.

За почитателите на домашно приготвените лекове предлагаме рецептата за чай, който съдейства за облекчаване на болката, причинена от РА.

За приготвянето му е необходимо да запарите за половин час в половин литър вода 50 грама от корена, нарязан на ситно.

Прецедената напитка трябва да се изпие в рамките на един ден.

Пчелно млечице 

Пчелното млечице е още един от продуктите в богатата палитра от пчелни съкровища, който повлиява положително в случаите на ревматоиден артрит. Народните лечители препоръчват комбинирането на метода с този с пчелната отрова.

Ще Ви предложим един лек, включващ 3 пчелни съставки, който повлиява благоприятно на тялото при наличието не само на коментираното автоимунно заболяване, но и на всякакви други патологии.

За да приготвите този лек, трябва да смесите килограм чист мед с 10 грама пчелно млечице и 200 грама пчелен прашец. Оставете буркана с трите съставки да престои на стайна температура. След 10 дни лекът е готов за употреба. Но всеки ден трябва да разбърквате по 2-3 пъти съставките в буркана, за да се хомогенизират напълно.

От тази смес приемайте по супена лъжица преди трите основни хранения за деня. За една година могат да се приемат две такива дози през интервал от няколко месеца между отделните терапии.

Още интересни рецепти с пчелно млечице може да научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Мумио

Лечебното мумио е още един от природните дарове, които можем да използваме в битката с ревматоидния артрит. Освен на вътрешния прием на лека, може да заложите и на неговото външно приложение.

ревматоиден артрит
Мумио, джинджифил и пчелно млечице – още 3 природни лека за овладяване на кошмарния ревматоиден артрит.

Пригответе 10% разтвор от мумио и топла вода. Използвайте течността за компреси. Веднага ще почувствате желаното облекчение.

Куркума

Биоактивният компонент куркумин, който влиза в състава на подправката куркума, се бори ефективно със ставните възпаления.

За да запазите здравето и подвижността на ставите си, още при първите оплаквания започнете да приемате подправката. Няма ограничения в начините за прием на лека.

Предлагаме един вариант, който със сигурност ще се хареса на всеки. Към 100 грама мед се прибавя лъжица от стритата на прах подправка. Всяка сутрин приемайте по лъжица от този лек.

Подробно с лечебните свойства на куркума може да се запознаете от материала ни, посветен на древната подправка – ТУК!

Дафинов лист

Ставната подвижност се подобрява с бани с отвара от дафинов лист. Подправката съдържа вещества, които успокояват възпалението. За да приготвите отварата е необходимо да сложите на котлона половин литър вода да заври.

След като това се случи, прибавете към 4о листчета от подправката. Оставете врящата вода на котлона още пет минутки. През това време напълнете ваната с вода и след това прибавете към нея приготвената течност.

За да постигнете успокояване на болката и подобрение в състоянието на ставите, останете във ваната 10-20 минути.  Трайно облекчение се наблюдава след курс от 10 такива процедури.

Интересен за четене е и този материал, в който предлагаме още изпитани рецепти с дафинов лист – ТУК!

Люляк

Уханният люляк е не само цвете, което може да ни радва с уханието си, но и невероятен лек. В лечебните му свойства може да се убедите чрез лека, който предлагаме за лечение на всеки тип артрит. За приготвянето му трябва да си набавите четвърт чаша свежа люлякова маса (листа, пъпки или цветове от растението).

ревматоиден артрит лечение народна медицина
Дафинов лист, куркума и люляк – още 3 лека от природната аптека, който са ефективни при ревматоиден артрит.

Зелената маса залейте с 200 мл водка или чист медицински спирт. Оставете съда с тинктурата за две седмици на място, което е тъмно и хладно. След прецеждане използвайте спиртния извлек за компреси, които е добре да се правят по 2-3 пъти дневно.

Интересно за четене: Лечение с люляк и всичко за отглеждането му – ТУК!

Босвелия на капсули 

В аюрведичната медицина билката босвелия е известна като най-мощния борец с възпаленията. Тя насърчава възстановителните процеси, улеснявайки кръвопритока към мястото с възпалението.

Съдържащата се в билката киселина се явява инхибитор на ензимите, отговорни за разграждането на ставния хрущял. Добавките с босвелия се използват с успех като допълнение към основната терапия на ревматоиден артрит.

Подробно за лечението с босвелия при ставни заболявания и още куп болежки – ТУК!

Люцерна 

Билката люцерна е още един от природните лекове, препоръчвани при лечение на РА. Предлагаме рецепта за чай, редовният прием на който гарантира общо подобряване на състоянието.

Приготвя се от чаена лъжичка от семената и вода (3/4 чаша за чай). Течността заедно със семената се оставя да се вари на котлона в продължение на 5 минути. Следва изчакване в период от няколко минути, докато чаят се охлади. След това се прецежда и се приема приготвената доза.

Поне за период от две седмици всеки ден приемайте по 2-3 дози от люцерновата отвара.

Препоръчваме да прочетете от този материал, от който ще научите още интересни факти и приложения на билката люцерна – ТУК!

Диета и хранене

Диетата и начинът на хранене са фактори, които могат не само да ни предпазят от ревматоиден артрит, но и да забавят прогреса на заболяването. На първо място е важно от менюто да се изхвърлят всички храни с консерванти. Тези вредни съставки съдействат за отлагане на специфични соли, които водят до разрушаване на ставите.

Откажете се от консервираните храни, пушените меса и всякакви видове колбаси. Вместо това наблегнете на рибата. Постепенно я вкарайте в менюто си, като ежедневно увеличавате консумираните количества.

Започнете от 100 грама дневно и достигнете до килограм на ден. В продължение на месец консумирайте ежедневно риба и ще останете приятно изненадани от подобрението на състоянието Ви.

Откажете се от захарните изделия, животинските мазнини, кафето, алкохола. Наблегнете на свежите плодове и зеленчуци. Консумирайте ежедневно хляб от трици и пълнозърнести култури.

Оризът и отварата от шипки също съдействат за намаляване на ставното възпаление и поддържане тонуса на ставите.

 

Особени случаи и специфика

На пръстите на ръцете

Артрит на пръстите на ръцете е най-често срещаната форма на кошмарното заболяване. Всеки от нас е виждал възрастни хора със силно деформирани пръсти. Точно по този начин изглеждат ставите на ръцете, поразени от заболяването.

ревматоиден артрит на ръцете
Ревматоиден артрит на пръстите на ръцете – така изглеждат ръцете на повечето възрастни хора.

В тежки случаи е възможно пръстите да се деформират до такава степен, че за пациента да е невъзможно д да се обслужва сам.

При деца: Ювенилен ревматоиден артрит

Ювенилният ревматоиден артрит е заболяване, което се проявява в юношеска възраст. В медицинската практика се отбелязва с кода МКБ M08.0. Това всъщност е ревматоидният артрит при възрастни, но разликата в случая е, че при децата в началото протича по различен начин.

Долната граница на това заболяване е 6 месеца. Но най-често от него се разболяват пациенти във възрастовите групи 1-3 години и тези между 8 и 12 години. И в случая заболяването засяга синовиалната тъкан и настъпва в резултат от нейната пролиферация.

При децата патологията протича с висока температура, появата на обриви по тялото и лицето, увеличаване на далака и черния дроб. Заболяването често протича на фона на анемия.

Ревматоиден артрит и бременност

Ревматоиден артрит и бременност – ситуацията е деликатна и бъдещите майки трябва да са наясно с това. Добре е поне три месеца преди опитите за зачеване да се преустанови приема на лекарства.

Медикаментите, предписвани при лечение на това автоимунно заболяване, са противопоказни за прием по време на бременност и увеличават риска от увреждания на плода.

Много лекари предупреждават пациентките с това заболяване за риска от спонтанен аборт или извънматочна бременност.

На фона на хормоналните изменения по време на деликатния период, заболяването заглъхва. Много бъдещи майки дори мислят, че напълно са се избавили от него. Но след раждането патологията напомня за себе си в пълния спектър от неприятните си симптоми.

Още информация за ревматоиден артрит може да получите, използвайки следните наименования на заболяването. На английски език: Rheumatoid arthritis. На немски и испански: Rheumatoide Arthritis. На руски: Ревматоидный артрит. На турски: Romatoid artrit. На гръцки: Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ревматоидният артрит е наистина кошмарно заболяване и отлагане на прегледа при специалист единствено би влошило ситуацията. Споделете този материал в социалните мрежи, за да научат повече хора за първите симптоми на патологията и да се убедят, че не трябва да отлагат посещението при доктора. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Ревматоиден артрит – причини, точните симптоми и лечение
5 (100%) 2 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

2 Comments

 1. Попаднах на този интересен материал и след прочетеното съм почти убедена, че имам ревматоиден артрит. Но реших все пак да се допитам и до вас. Мислите ли, че е възможно заболяването при мен да се е появило след прекаран грип. От няколко дни, след събуждане сутрин усещам скованост в краката, а наскоро прекарах грип. Болката се появява през нощта. От няколко вечери се мажа преди сън с мехлем за болки в ставите, който купих от аптеката. Наистина ми помага. Вечер болките не обаждат и спя спокойно. Но сутрин отново се появява същата скованост. Не смея да рискувам с прием на хапчета. Мислите ли, че имам ревматоиден артрит. Благодаря много за отговора! Ще се радвам, ако се включи и някой с оплаквания като моите – болки в краката след прекаран грип.

  • Здравейте, Вяра! Напълно възможно е прекаран грип да отключи ревматоиден артрит. Но нашият съвет е незабавно да се обърнете към специалист. Единствено той може да потвърди или отхвърли тази диагноза

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar