Базедова болест: Причини, симптоми, лечение и усложнения

Причини и симптоми на базедова болест. Лечение с лекарства, хомеопатия и билки. Добри лекари ендокринолози. Дифузна гуша, хипертиреоидизъм и тиреотоксикоза на щитовидната жлеза.

Още в текста: Метизол. Л Тироксин. Пропицил. Терапия с йод. Витамини. Ехинацея. Импулсна терапия. Операция – Тироидектомия. Тирозол

Какво е базедова болест?

Не всеки знае какво се крие зад понятието базедовата болест и какви рискове крие нейната поява, макар че повечето хора са чували за нея. Тази патология засяга щитовидната жлеза и протича с куп негативи за целия организъм, произтичащи от излишъка произведени щитовидни хормони.

Въпреки, че базедовата болест не е сред смъртоносните заболявания, навременното започване на лечение е изключително важно за овладяване на състоянието и избягване на тежки последствия.
Като цяло тази патология е свързана с имунната функция. Наричат я още болестта на Грейв на името на нейния откривател – доктор Робърт Грейв. През 1835 година той описва за пръв път това заболяване.

Щитовидна жлеза, базедова болест и дифузна гуша

Базедовата болест е заболяване, чиято патогенеза засяга най-вече щитовидната жлеза. Тази деликатна жлеза е най-важният елемент в нашата ендокринна система.

При болестта на Грейв тя увеличава значително размерите си. Това се случва в 5 етапа, в които щитовидната жлеза променя многократно размера си. На тях ще се спрем подробно по-долу е текста.

Това заболяване е известно още с наименованието токсична дифузна гуша. Ще го срещнете и като тиреоксикоза с токсична гуша.

базедова болест щитовидна жлеза

Базедовата болест е заболяване, засягащо щитовидната жлеза.

Само по себе си заболяването гуша може да не е опасно. В случая става въпрос за нетоксична гуша. При нея не се наблюдават токсични изменения, тъй като секрецията на хормоните, произвеждани от жлезата, остава непроменена.

Другата разновидност на гуша е така наречената токсична гуша или базедова болест. В този случай патологията протича със свръх производство на щитовидни хормони, което оказва токсични ефекти върху тялото.

Още едно интересно четиво за болната щитовидна жлеза и начините за лечението й, ще откриете ТУК!

Връзка с хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм

Базедовата болест представлява хипертиреоидизъм с автоимунна компонента, т.е. патологията протича със свръх производство на щитовидни хормони (от там идва наименованието хипер).

На тази анормална дейност първо реагира имунната с-ма, която приема произведените хормони като чужди тела и ги атакува постоянно.

Обратният вариант хипотиреоидизъм е свързан с намалената секреция на щитовидната жлеза. При него жлезата функционира със забавени темпове.

Разлика с тиреотоксикоза и хашимото

Тиреотоксикозата е заболяване, причинено от хипертиреоидизъм. Често двата термина се използват като синоними. Но значението им не е едно и също.

От изключително значение е да се определи кога тиреотоксикозата е причинена от хипертиреоидизъм и кога не е причинена от него. Това е важно за лечението и неговата ефективност.

С наименованието тиретоксикоза се назова състояние, свързано с повишаването на два конкретни хормона на щитовидната жлеза – Т3 и Т4.

Друго заболяване на щитовидната жлеза е познатото на всички хашимото. Тази патология също протича с активното участие на имунната с-ма и щитовидната жлеза. Втората произвежда типични антитела, които първата приема за свои врагове и ги атакува постоянно.

Хашимото може да протече с повишено или понижено производство на типичните за жлезата хормони. Не е изключено жлезата внезапно да премине от един към друг производствен режим – от свръх към понижено производство или обратно. (Още за диагнозата хашимото – симптоми и лечение)

Възли. Антитела

Основната проява на базедовата болест е свързана с производство на антитела, отговорни за деформирането на щитовидната жлеза. Засилената щитовидна активност се отразява негативно не само на жлезата, но и на функционирането на организма.

Две са основните хипотези за формирането на тези антитела. Едната от тях е свързана с “погрешни” рецептори на рецептори на хипофизата, които имунната с-ма определя като свои врагове. Напълно естествена е реакцията й, изразяваща се в атакуване на нашественика.

щитовидна жлеза базедова болест

Възлите на щитовидната жлеза са типични за базедовата болест и други енодокринологични разстройства.

В основата на другата хипотеза е заложен имунен дефект, възпрепятстващ или ограничаващ защитната функция на имунната с-ма спрямо собствените й клетки. Дефект в имунната с-ма е в основата на погрешното разпознаване на антителата, произведени от щитовидната жлеза.

Не е изключено образуването на антитела да е провокирано от заболяване на друг вътрешен орган.

При базедовата болест се наблюдава и образуването на специфично туморовидно образувание, наречено горещ възел. Той е с ясно изразени граници и се дължи на деформирането на жлезата и увеличението на нейните размери.

Това образувание е известно като токсичен аденом на щитовидната жлеза. Обикновено възелът е само един. Рядко може да се появят множество от възли.

Причини

Патогенезата на коментираната патология все още не е категорично уточнена. Но въпреки това са известни някои предразполагащи фактори за появата. На първо място е наследственият фактор. Установено е, че при пациенти с генетична заложеност това заболяване се появява по-често, отколкото при останалите пациенти.

Фактор, който не бива да се пренебрегва, е силният ежедневен стрес. Преживяна шокова ситуация също може да отключи заболяването.

Генетичната мутация често се активизира и под въздействието на инфекции, прекомерно излагане на радиация и слънчево облъчване, влошена екологична обстановка, работа в нездравословни условия.

УНГ заболявания и инфекциозни заболявания от общ характер също е възможно да отключат базедова болест. Изменения в хормоналния фон (бременност, кърмене, пубертет или менопауза) са други провокатори на заболяването.

Жените са с по-висока предразположеност към заболяването. В регионите с подчертан йоден дефицит сред населението, ситуацията е още по-негативна.

Симптоми на базедова болест

Симптомите на базедова болест засягат множество органи и системи. За пръв път те са описани подробно от професор Адолф фон Базедов, чието име носи разглежданата патология.

Освен типичния дискомфорт и възли в шията, заболяването протича на фона и на други оплаквания. Пациентите се оплакват от учестен сърдечен пулс, високо кръвно, повишена възбуда и безсъние.

базедова болест симптоми

Стягане в гушата и дискомфорт е основен симптом на базедовата болест.

Недостигът на въздух е друг водещ симптом, който често става причината за объркване на базедова болест с астма.

Увеличен черен дроб, тежка диария и болки в корема са други възможни симптоми. Последните две оплаквания често стават причина за хоспитализиране на пациентите с базедова болест.

Симптоматиката засяга и половата с-ма. При жените се наблюдават смущения в менструалния цикъл, а при мъжете – еректилни смущения. Типични и за двата пола са още две оплаквания, разглеждани като симптоми – намалено либидо и безплодие.

Косопад и сърбеж на кожата са още два признака на заболяването. Косата става тънка и чуплива. Кожата също изтънява. Сърби и става по-чувствителна в резултат от засиления приток на кръв към нея.

Още интересна информация за базедова болест ще откриете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Очи. Първи и следващи симптоми. Стадии

Първите симптоми на базедовата болест са изключително неприятни за пациента. Те са свързани с болки в гушата, постоянно усещане за топлина на кожата, дори и при по-ниски температури. На допир се усеща топлината на кожата.

Пациентът започва да слабее на фона на повишен апетит. Оплаква се от треперене на пръстите. Нервната с-ма става по-нестабилна. В резултат от това болния често избухва, става агресивен и раздразнителен. Възможно е дори да плаче безпричинно.

Заболяването протича със симптоми, засягащи очите. Пациентите с базедова болест се оплакват от едем на клепачите. Типични оплаквания са двойното виждане и сълзенето на очите.

базедова болест симптоми

Визуални изменения в очите и намаляване на зрението са сред основните симптоми на базедова болест.

При повече от половината от носителите на това заболяване се наблюдава изпъкналост на очните ябълки. Присъщи оплаквания са зачервяване, дехидратация и подуване на очите.

Не са изключени респираторни смущения и дискомфорт при преглъщане. Заболяването протича в 5 етапа, които са свързани с изменения на щитовидната жлеза.

През първия етап увеличението й визуално се забелязва трудно, но при диагностика то е очевидно. При втория етап подуването на жлезата се забелязва при преглъщане.

През третия етап от деформацията на деликатната жлеза и респективно развитието на заболяването се променя формата на гушата. Това вече е ясно изразено.

При следващия етап заболяването, наречено гуша, се проявява с по-ярка симптоматика. Пациентите с тази патология се оплакват от болка, когато жлезата е увеличила значително размерите си и в резултат от това притиска съседни органи.

Болката и притискането на съседните органи са присъщи за петия етап на базедовата болест, който всъщност е най-тежък.

При бременни. При деца. При мъжете

Дори децата боледуват от базедова болест. Причините за проявление на патологията в ранна възраст не са изяснени. Предполага се, че инфекциите и най-вече хроничен тонзилит предразполагат към това.

Прегряване на детето (прекомерно излагане на слънце), алкохолизъм на майката, генетична обусловеност, физическа или психическа травма, са водещите фактори, които е възможно да отключат базедова болест при деца.

базедова болест

От базедова болест се разболяват не само жените, но също мъжете и децата.

Лечението при тях изисква продължителен прием на тиреостатици (между 1 и 3 години) с цел нормализиране дейността на жлезата.

По време на бременност също е възможно да се отключи тази патология. Това деликатно състояние изисква и по-деликатен подход към пациентката. Трябва да се подберат лекарства, които не преминават през плацентата и не крият риск за плода.

Въпреки, че заболяването на Грейвс засяга най-вече жените, то не подминава и мъжете. Фактът, че при дамите рискът е по-висок с цели 8 пъти, е причината повечето от болните мъже дори да не се замислят, че нещо с щитовидната им жлеза не е наред.

Симптомите при тях са същите, както и при жените. Лечението се осъществява по същия начин. Най-често при мъжете заболяването се проявява заедно с безполодие.

Изследвания

За диагностициране на базедова болест се предписват кръвни изследвания, имащи за цел да установят концентрацията на определени щитовидни хормони в кръвната плазма.

Наред с тях са приложими и още една метода – ултразвуково изследване и сцинтиграфия.

Възможно е да се назначи и електрокардиограма с цел откриване на нередности в сърдечната дейност, причинени от измененията в жлезата.

базедова болест диагностика

При базедова болест се назначава ехографско изследване.

Но преди да се пристъпи към тези изследвания, специалистът прилага палпация – опипва с пръсти жлезата и установява дали тя е уголемена.

TSH – норма и отклонения

TSH хормонът е един от най-важните хормони в тялото ни. Синтезира се от жлезата и е отговорен за производството на други два жизнено важни хормона – Тз и Т4. Те отговарят за всички метаболитни процеси в повечето тъкани на тялото.

Тиреотропният хормон (наричан още TSH, ТСХ или ТТХ) се произвежда през целия живот на човека. Най-високи са стойностите му по време на бурен растеж на тялото.

За нормални се считат следните стойности при пациенти от различни възрастови групи:

 •  1 – 39 микроединици на милилитър кръв за пациенти на възраст от 1-4 дни (новородени)
 •  0,7 – 6,4 микроединици при децата
 •  0,3 – 5 микроединици при възрастни пациенти

Ниските нива на този хормон са типични за базедовата болест, но невинаги означават това.

Но за стойностите на този хормон трябва да знаете, че той невинаги отразява коректно нивата на щитовидните хормони и състоянието на жлезата.

Не е изключено при някои заболявания на жлезата ТХС да бъде в нормални стойности, въпреки отклоненията на свързаните с него хормони.

При пациенти с първична форма на хипотиреоидизъм стойностите на коментирания хормон са 0,5-2 микроединици. При по-възрастните пациенти подложени на терапия тези стойности са по-високи с микроединица за горната граница –  0,5-3 микроединици за мл.

Т3 и Т4, ТАТ и МАТ

Хормонът Т3, известен още като трийодтиронин или общ триодитиронин, се състои от 3 йодни молекули. Той участва в клетъчното дишане на тъканите и е отговорен за синтеза на витамин А и намаляване на вредния холестерол в тялото.

Излишък от него се наблюдава при базедова болест. Нормалните му стойности изглеждат по следния начин за пациентите, попадащи в различни възрастови групи:

 • 1,3 – 6,3 nmol / l за новородени на 4 дни и бебета до 12 месеца
 • 1,74-2,91  nmol / l за пациенти от 1 до 12 години
 • 1,5-2,71  nmol / l за лица на възраст между 12 и 15 години
 • 1,44 – 2,15  nmol / l  за пациентите във възрастова граница 15-17 години от женски пол
 • 1,45-2,39  nmol / l за пациенти на възраст 15-17 години от мъжки пол
 • 1,59-2,08  nmol / l  за хора 17-19 години
 • 0,89-2,44  nmol / l нормални стойности на хормона за пациенти над 19 години

Базедовата болест се характеризира с излишък и на хормана Т4, който има преди всичко метаболитна функция. Нормата на неговите показатели изглежда по следния начин (посочените стойности са измерени в  nmol / l):

 • 75-230 – бременни жени
 • 71-142 – жени
 • 59-135 – мъже
 • 90-194 – деца от 1 до 5 години
 • 83-172 – деца на възраст над 5 и до 10 години

ТАТ и МАТ са специфични антитела, продуцирани от нашата имунна с-ма. В структурно отношение те представляват протеинови молекули, чиято основна дейност е свързана с елиминиране на чуждите антитела в кръвта.

ТАТ, както и МАТ участва в синтеза на двата важни щитовидни хормона Т3 и Т4. Нормалната стойност на първия показател е 115 микроединици за мл, а на втория – 34 микроединици за мл.

Левкоцити

Базедовата болест води до значително повишение стойностите на левкоцитите. Но причината за увеличението им не е единствено това заболяване. Повишението им може да сигнализира за инфекция в тялото, алергия или силен стрес.

Нормалните стойности на левкоцитите са в интервала от 3,5 до 10 х 10 на степен девета за литър кръв.

Лечение на базедова болест, общи принципи

За лечение на базедова болест се използват 3 основни терапевтични подхода – консервативен, хирургичен и радиотерапия. Изборът на подходящия подход или необходимостта от комбинирането им, се определя от специалист.

Ако патологията е открита в начален етап и все още не прогресирала, възможно е лечението да бъде осъществено единствено с лекарства. Техният прием има за цел за възстанови функцията на щитовидната жлеза.

Терапията включва правилно хранене и редовни упражнения, тъй като заболяването засяга метаболитната активност и костната плътност.

Ефективността на консервативната терапия за елиминиране на ендокринното разстройство се оценява на около 35%.

 

Ефективна алтернатива на оперативния метод е радиотерапията, на която ще се спрем по-долу.

Лекарства за базедова болест

Лекарствата, предписвани при базедова болест, имат за цел да коригират производството на хормони от щитовидната жлеза. При правилен подбор на медикамент и предписването на точната доза, състоянието бързо се овладява.

Паралелно с това може да се назначат и седативи за нормализиране на съня.

За възстановяване естествените защитни сили на пациента с базедова болест се предписват и имуномодулаторни агенти.

С цел предотвратяване на сърдечни усложнения в терапията място намират и бета-блокерите.

Тиреостатици, тиреотропни средства

В лечението на базедова болест приложение намират лекарства от групата на тиреостатиците. Функцията на тези медикаменти е да потискат функцията на активната жлеза.

Това се изразява в забавяне на скоростта, с която тя произвежда хормони. В резултат от приема им, само след няколко дни пациентът вече се чувства значително по-добре.

Метизол (Metizol), тимидазол

Meтизол е сред популярните лекарства от групата на тиреостатиците. Типичното за този медикамент е, че не само повлиява върху синтеза на тиреоидни хормони, потискайки ги, но и не засяга по никакъв начин произведените от жлезата хормони.

Препаратът не повлиява и на отделянето на щитовидни хормони. Поради тази причина ефектът от неговия прием настъпва едва след няколко дни.

Коментираният препарат е подходящ за щитовидна активност от всякакъв произход. Използва се и в момента на пристъп при тиреоидна криза, както и преди подготовка за операция на жлезата.

Метизол е лекарство, което може да бъде приемано от пациенти над 3 години. Но дозите се назначават индивидуално за всеки пациент.

Обикновено терапията започва с прием на 2-8 таблетки дневно. Като средство за поддържаща терапия лекарството се приема самостоятелно или в комбинация с левотироксин. В първия случай дневната доза е между 1 и 2 таблетки, във втория – между 1 и 4 хапчета дневно.

Лечението на базедова болест с метизол обикновено продължава около година и половина. Възможно е през този период лекарството да се приема във възможно най-ниската доза, но задължително в комбинация с левотироксин.

Опаковка метизол, съдържаща 50 хапчета, струва около 3 лв.

Тимидазол е още едно лекарство със същата лекарствена съставка – метизол. Прилага се при същите показания.

Л-тироксин

Л-тироксин е препарат, препоръчван при повечето заболявания на щитовидната жлеза, включително и при базедова болест. Предписва се в случаите, когато има недостиг на тиреоиден хормон, тъй като лекарството го съдържа като активно вещество.

Ефектът от синтетичния хормон е същия като този от веществото, синтезирано по нормален начин от тялото.

Лечение с л-тироксин се назначава и при повишена функция на жлезата. В този случай лекарството се комбинира с тиреостатици.

Препаратът намира приложение като превантивно средство срещу повторно увеличение на жлезата, особено след направена операция.

За терапията с Л-тироксин няма възрастови ограничения. По време на бременност това лекарство не бива да се комбинира с медикаменти, оказващи потискащо действие върху хиперактивната жлеза.

С повишено внимание се подхожда и при лечението на пациенти в напреднала възраст.

Медикаментът не бива да се приема заедно с храни, богати на калций, тъй като този елемент затруднява значително усвояването на активния компонент.

Налични са таблетки с различна концентрация, подходящи за различните приложения на лекарството.

При повишена функция на жлезата обикновено се предписват по 1-2 таблетки дневно. От една и половина до четири таблетки е дозата на ден за пациенти, които приемат препарата с цел превенция от повторната поява на гуша.

След оперативно отстраняване на тумор в жлезата на пациентите се препоръчва прием на Л-тироксин в дневна доза между 3 и 6 таблетки.

Цената на опаковка от лекарството с 30 хапчета в нея е малко над 3 лв.

Пропицил (Пропилтиоурацил)

Към антитиреоидните лекарства се отнася и пропицил, съдържащ активното вещество пропилтиорауцил. Този медикамент се предписва при свръхактивност на жлезата и като средство за регулиране нивата на хормоните.

Употребата му е препоръчителна и за подготвяне на организма преди операция на щитовидната жлеза.

Проникването на активния компонент се забавя при паралелно приложение на тироксин. Ако това се налага, дозата на пропицил се увеличава, за да има ефект от терапията.

Употребата на лекарството по време на бременност не е изключена, но се приемат възможно по-ниски дози, за да се избегнат евентуални негативни последствия върху плода.

Внимателната употреба на лекарството по време на бременност се налага най-вече в периода 10-14 седмица, когато започва хормоналната секреция на развиващия се в утробата плод.

Дозировката на лекарството е индивидуална за всеки пациент и зависи не само от възрастта, но и от състоянието му.

базедова болест лекарства лечение

Метизол, Л-тироксин и Пропицил – 3 препарата с въздействие върху щитовидната жлеза, които намират приложение при лечение на базедова болест.

За възрастни и деца над 10 години терапията започва с дневна доза от 100-300 мг от продукта. Началната дозировка може да се увеличи на 300 -600 мг от лекарството в по-тежки случаи.

Като поддържаща терапия се приемат количества между 50 и 150 мг дневно.

Опаковка, съдържаща 100 таблетки проипицил, струва 21 лв.

Тирозол (Thyrozol)

Свръхпроизводителността на щитовидната жлеза може да се овладее и с тирозол – едно лекарство, в чийто състав влиза активното вещество тиамазол. Приема се и в случаите на така наречената малка гуша – състояние, протичащо с леко подуване в горната част на гушата.

Лекарството се приема и преди изследвания, в които се използва йод като контрастно вещество.

Тирозол е препарат, който не е забранен за прием по време на бременност. Особено в първия триместър, когато хормоните се регулират, приемът на лекарството може да се окаже наложителен.

Между 10 и 40 мг е дозата, с която се започва лечението с това лекарство. С цел поддържане на постигнатия ефект се предписва терапия, включваща прием на тирозол в дневна доза между 5 и 20 мг.

Тирозол в опаковка с 20 хапчета се предлага на цена от 3,72 лв.

Тирамин

Тирамин е продукт, известен като биостимулатор на щитовидната жлеза. В състава му влизат нуклеинови киселини и полипептидни вещества, извлечени от жлезата (щитовидна) на едри рогати животни. Активният компонент в състава на тирамин се нарича епифамин.

Препоръките относно приема на лекарството са свързани с поглъщане на таблетките четвърт часа преди консумацията на храна. Приемите са между 2 и 3 на ден, а количеството на всяка доза между 1 и 3 таблетки.

Опаковка, съдържаща 40 таблетки Тирамин, ще откриете в аптеките на препоръчителна цена от 42 лв.

Обсидан

Обсидан е друг лекарствен продукт, използван при щитовидни проблеми (по-специално при тиреотоксикоза), като част от комплексната терапия. В състава на лекарството влиза веществото пропранодол.

При хипертиреоидизъм дозата е 12,5-25 мг, приемана 3 пъти дневно. Тя може да се увеличи до 160 мг.

базедова болест лечение лекарства

Обсидан, Тирозол и Тирамин – всеки един от тези препарати намира приложение при лечение на базедова болест.

Опаковка от билковия продукт, съдържаща 120 таблетки, струва малко над 10 лв. 5о таблетки осидан струват около 5 лв.

Тиреостим

Тиреостим е напълно билков продукт, разработен от д-р Тошков. Този препарат се препоръчва не само на пациенти с базедова болест, но и на хора с различни заболявания на щитовидната жлеза.

Хранителната добавка успокоява симптомите като повишено напрежение, сърцебиене и изпотяване. В състава на формулата влизат кафяви водорасли, слез, валериана, хмел, орех, арония и еньовче. Таблетките са освободени от консерванти и други вредни съставки.

Продуктът на д-р Тошков може да бъде комбиниран с всяка терапия, назначена от специалист.

При свръхактивност на коментираната жлеза е препоръчително Тиреостим да се приема в комбинация с Невролаксин и Мента, глог, валериана (още два продукта от гамата на д-р Тошков).

На третата седмица след първоначалния прием се усеща благоприятното влияние на добавката. Дозите с цел лечение са прием на 2 таблетки по 3 пъти на ден, а с цел поддържаща терапия  – 3-4 хапчета.

Рибофлавин на Суонсън

Витамин В2, известен още с наименованието рибофлавин, е жизнено важен за доброто здраве на щитовидната жлеза. Този ценен елемент съдейства за по-бързото възстановяване на увредените тъкани и наред с това поддържа зрителната функция на очите.

Продуктът Рибофлавин на Суонсън отговаря на всички изисквания за чистота и оптимална полезност на вложените в него съставки. Препоръчваното количество за ежедневен прием от него  е една капсула дневно.

Опаковка със 100 капсули се предлага на цена от 14,80 лв.

Алергоксин

Алергоскин е още един продукт изцяло на билкова основа, който се препоръчва предимно при алергии. Но в случая на базедова болест е от полза за успокояване на симптоми като сърцебиене, безсъние и сърдечен дискомфорт.

В състава на тинктурата влизат билките мента, коприва, глог, салвия, валериана и маточина.

базедова болест лечение лекарства

Тиреостим, Рибофлавин и Алергоксин – 3 билкови продукта, които помагат на пациентите с базедова болест.

Дневната доза от капките, които трябва да се приемат се определя по формулата – телесното тегло на пациента, умножено по две. Полученото количество се разпределя на два приема.

Опаковка, съдържаща 100 мл от тинктурата, струва около 55 лв.

Бета-блокери

Друга лекарствена група, която участва в лечението на базедова болест, това са така наречените бета-блокера. Дейността на тези препарати се изразява в блокиране на процеси в нервната с-ма, които нашият организъм приема за даденост.

Тези лекарства са подходящи за прием в началните етапи на заболявания на щитовидната жлеза, свързани с нейната хиперактивност. Успокояват симптоми като тремор, високо кръвно, повишена нервност и напрежение.

Бета-блокерите се приемат краткотрайно. Те не са добра алтернатива за продължителен прием, тъй като не могат да излекуват свръхактивната жлеза. Единственото, което могат да направят за нея, е да възпрепятстват леко трансформацията на хормона Т4 в хормона Т3.

Ефектът от приема на бета-блокери настъпва бързо.

Метопролол

Метопролол е най-популярният бета-блокер, предписван при базедова болест. Допустимо е приложението му по време на бременност, но задължително с повишено внимание.

Обикновено се приема в доза от 1-2 таблетки на ден. За този препарат трябва да се знае, че притежава способността за замаскира симптоматиката, свързана с хиперактивността на щитовидната жлеза.

Опаковка от него, съдържаща 30 хапчета, е достъпна в аптечната мрежа на цена от 3,58 лв.

Народна медицина, билки и алтернативно лечение 

Народната медицина и алтернативните методи също намират приложение при лечението на болестта на Грейвс. Отдавна са известни свойствата на някои билки относно регулиране дейността на жлезата.

Качествата на тези лечебни растения са доказани на по-късен етап чрез научни проучвания. Ние ще се спрем на няколко изпитани метода, като преди това ще уточним, че те могат да се използват единствено като допълнение към назначената терапия.

За съжаление билките и другите алтернативни методи не са достатъчни, за да излекуват тази патология.

Прочетете и ТОЗИ ИНТЕРЕСЕН МАТЕРИАЛ, в който ще откриете ефективни алтернативни методи за лечение на базедова болест!

Прием на йод и йодни продукти. Радиоактивен йод

Йодотерапията намира приложение при лечението на базедова болест. Методът се оценява като изключително ефективен и въпреки това в някои страни не се практикува изобщо.

Приемът на йод включва поглъщане на луголов разтвор или други йодни тинктури. На ден се приемат между 10 и 12 капки. Лечението е с продължителност 10-12 дни.

Ако ефекта от него е задоволителен, терапията завършва с прием на други медикаменти

Лечението с радиоактивен йод се смята за изключително ефективно при базедова болест. Терапията се състои в поглъщането на съответния елемент за определен период от време. Процедурата протича под лекарско наблюдение.

йод базедова болест

Лечението с йод намира приложение при терапията на базедова болест.

Нейната цел е унищожаване на болните щитовидни клетки и появата на тяхно място на клетки, които функционират нормално.

След радиотерапия острата симптоматика трябва да изчезне в рамките на 6 месеца. По време на нейното осъществяване също се приемат медикаменти. Риска от усложнения и рецидив на патологията е сведен до минимум.

Хомеопатия

Йодиум и Бромиум са два основни медикамента, препоръчвани от хомеопатията за лечение на болна щитовидна жлеза.

Първият препарат действа на хомеопатичния принцип “еднакво с еднакво”. Препаратът се препоръчва при свръхактивна жлеза и въпреки, че повишава нивата на двата ключови хормона Т 3 и 4, този препарат в действителност подобрява състоянието на пациентите.

На същия принцип действа и Бромуим – препарат, който съдържа бром, свързан с йод.

Тироидинум е друг хомеопатичен лек, предписван от хомеопатите на пациенти с базедова болест. В него се съдържа вещество, извлечено от щитовидната жлеза на овца, което е максимално близко до това в човешкия организъм.

Други препоръчвани препарати са Фукус весикулоус, Лапис алб, Калкареа алб, Спонгиа и Ликопус.

Импулсна терапия

С успех при лечението не само на базедова болест, но и на всички други патология с щитовидната жлеза, се прилага импулсна терапия.

Импулсите съдействат за възстановяване на увредената тъкан. Макар и бавно това се случва и в бъдеще пациентът може да забрави за лекарствата.

Но все пак ще поясним, че импулсната терапия не действа като магическа пръчица и спирането на лекарствата трябва да се прави постепенно.

Тя води до подобряване състоянието на паренхима, а това от своя страна намалява потребността от приема на синтетични хормони.

Витамини – С и Е, селен и бета-каротин

Витамините С, Е и бета-каротин+елемента селен са жизненонеобходими за правилната дейност на щитовидната жлеза. Витамин е важен за имунитета, селена – конкретно за ендокринната система, косата, кожата и ноктите. Бета-каротинът, както и витамин Е са важни най-вече за очите.

щитовидна жлеза витамини

Витамините С, Е, бета-каротин и елементът селен са жизненоважни за щитовидната жлеза.

Но всички тези елементи в комплекс осигуряват мощна подкрепа на ендокринната с-ма. Употребата им заедно е препоръчителна за по-добро усвояване и максимална ефективност.

Ефективното усвояването на селена, витамин А и С се гарантира от витамин Е.

Неслучайно много производители на хранителни добавки залагат именно на тази формула и я препоръчват като ефективна за поддържане на добро зрение и добро състояние на еднокринната и имунната с-ма.

Ехинацея

Ехинацеята е една от билките, ефективни при базедова болест. Тя е известна с мощните си имуностимулиращи свойства, а в случая прекалената стимулация може да не се окаже най-добрия вариант за жлезата.

При базедова болест билката е добре да се приема под формата на тинктура, но точната дозировка може да бъде определена единствено от специалист, запознат подробно със здравословното състояние на пациента.

Още за приложенията на ехинацея и начините за лечение с нея, четете ТУК!

Дяволска уста

Билката дяволска уста е едно от растенията в помощ на болната щитовидна жлеза. Ефективността на този лек се повишава в комбинация с още две лечебни растения – саротамнус (60 грама) и дилянка (30 грама). Към тези билки добавете и 30 грама дяволска уста.

базедова болест лечение с билки народна медицина

Пригответе си смес от дяволска уста, дилянка и саротамнус, която помага при базедова болест (билките са показни в реда на тяхното изброяване от ляво надясно).

Трябват Ви две лъжици от сместа, получена при миксиране на трите билки, +500 мл вряла вода. Билките се оставят да се варят в продължение на 5 минутки. От тази смес пийте по 4 пъти на ден количеството от винена чаша. Правете това половин час преди хранене.

Глог

Билката глог също повлиява положително на щитовидната жлеза. При базедова болест тя се препоръчва и поради още една причина – има кардиотоничен и успокояващ ефект. Може да я приемате във вид на тинктура по 20-30 капки три пъти на ден, преди консумация на храна.

Друг вариант – трикратно по 100 мл от следната настойка: 10 грама цветове, киснати за 20 минути в 200 мл вряща вода.

Още изпитани лекове с глог в ТОЗИ МАТЕРИАЛ, посветен на чудната билка!

 

Диета и хранене. Алкохол, цигари. Вредни храни

Тъй като базедовата болест е свързана с метаболитни смущения, пациентите диагностицирани с нея, трябва редовно да набавят на тялото си нужните витамини и други полезни елементи.

Въглехидратната храна е в основата на тяхното меню. Хората с тази диагноза трябва да консумират храни с високо фибрено съдържание.

Задължителни за тях са плодовете и зеленчуците, които трябва да консумират в изобилие, морските дарове, зърнените храни (елда, просо, овес), както и яйчния жълтък.

Месото, което консумират, е добре да не е мазно. То трябва да се свари, задуши или изпече предварително. Но в никакъв случай не бива да се пържи.

базедова болест диета хранене профилактика

Забравете за цигарите и алкохола, заложете на здравослоно хранене, за да помогнете на болната щитовидна жлеза.

Диагностицираните с базедова болест трябва да се хранят калорично по 5 пъти дневно. Ако не могат да си набавят необходимите полезни вещества чрез храната, трябва да се консултират със специалист, който ще ги насочи към правилната хранителна добавка.

Забранени са всички вредни храни – колбаси, деликатеси, захарни изделия, пържени, мазни и пикантни храни. Пациентите с това заболяване трябва да се откажат от алкохола и цигарите.

Профилактика

За съжаление не съществуват точни предписания, които гарантират 100%-ова превенция срещу базедова болест. Но все пак спазването на някои препоръки значително намалява риска от развитието на това заболяване.

Старайте се да се храните балансирано. Лекувайте заболяванията, от които страдате и не позволявайте да стана хронични. Избягвайте стреса.

Хората над 30 години и най-вече тези с наследствена предразположеност е добре веднъж годишно да се консултират с ендокринолог.

Прогноза и усложнения

Базедовата болест е сред заболяванията, с които е възможно човек да живее. Но при липса на адекватно и навременно лечение, последствията може да са сериозни. Засягат се жизненоважни органи и системи. Пациентът може да стигне до пълна загуба на работоспособността и дори до смърт.

Разнообразните клинични прояви на тази патология може да причинят чернодробна атрофия, сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и изпадане в кома.

Болестта на Грейвс причинява и други усложнения, сред които е спад в зрителната острота, диабет, остеопороза, стеатоза, безплодие, менструални смущения.

В случаите с дълъг курс на лечение и липсата на адекватен терапевтичен подход, рискът от усложнения се увеличава значително.

Къде да се лекуваме?

За диагностика и лечение на базедова болест трябва да се обърнем към ендоркринолог. Лечение се осъществява в Правителствена, Транспортна и Университетска болница, Токуда, както и в големите болнични заведения в страната.

Добри лекари ендокринолози в България

Изборът на лекар ендокринолог, на когото да имаме доверие и който да назначи правилно лечение, понякога се оказва много труден. Ще споменем няколко специалисти в тази област, за които има положителни мнение във форумите.

Ще уточним, че нямаме лични наблюдения относно тяхната работа. Ако някой от Вас има лични впечатления за изброените специалисти или за техни колеги, нека да ги сподели, използвайки формата за коментари под текста.

Тази информация ще помогне на много хора, които се лутат в търсенето на добрия лекар.

За София добри отзиви има за Емил Начев (преглежда в Майчин дом и МЦ “Панацея”) и Атанаска Еленкова.(ДКЦ “Асцендент”).

Пациентите от Варна препоръчват Кирил Христозов и Николай Райков. В Пловдив добри препоръки има за д-р Нончев. Надяваме се, че ще ни помогнете да допишем този списък.

Ще споделим с Вас и мненията за базедова болест на няколко известни специалиста в тази област.

Д-р Боян Лозанов + видео лекции

Д-р Боян Лозанов, който е част от екипа на болница “Токуда”, споделя стряскаща статистика. В интервю за известно издание той разкрива, че около 1 милион българи са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза.

Симптоматиката е изразена само при 20% от тях, а останалите дори не подозират за заболяването си, въпреки че то им изпраща сигнали.

д-р Боян Лозанов базедова болест лечение

Д-р Боян Лозанов напомня, че яйцата и месото са основни източници на йод.

Специалистът е категоричен, че 15% от депресивните състояния се дължат на дисфункция на жлезата.

Той съветва бременните и най-вече тези със спонтанен аборт в миналото и фамилна анамнеза, да изследват жлезата си.

Ендокринологът напомня, че месото и яйцата са основни източници на йод.

Д-р Величка Рашкова + видео:

Д-р Величка Рашкова съветва пациентите, особено дамите, да посещават ендокринолог и да не пренебрегват симптоми като умора, промяна в телесната температурата, изразяваща се в усещане за студ или усещане за прегряване.

д-р Величка Рашкова базедова болест лечение

Д-р Величка Рашкова съветва да не пренебрегваме симптомите, които щитовидната жлеза ни изпраща.

Тя припомня, че рискът възлите на жлезата да се окажат рак, не е за пренебрегване. Д-р Рашкова е на мнение, че операцията невинаги е необходима, но е наложителна при онкологичен процес и наличието на големи възли.

В някои случа лечението продължава цял живот и има за цел да запази нормалното функциониране на органите и системите, свързани с ендокринологичната жлеза.

Д-р Илия Биволарски + видео:

Д-р Илия Биволарски, който е патолог, припомня че има около 40 теории за развитието на гуша. На първо място е липсата на йод, консумация на замърсени води и генетична аномалия.

Той описва третия аспект като невъзможност на медицината да определи причините за дадено заболяване.

Д-р Илия Биволарски е на мнение, че мозъкът е органа, който създава дефицит в йода. При нервно напрежение йодът от околната среда не се усвоява пълноценно и не се употребява правилно.

Д-р Илия Биволарски гуша базедова болест

Д-р Илия Биволарски препоръчва йодна профилактика и консумация на моркови като профилактика на гуша.

Еднообразната храна и лошите хигиенни условия, според него също са причина за разболяването от гуша.

Специалистът препоръчване носенето на чист кехлибар на врата и всекидневно петминутно сухо четкане на тялото. Изгледайте видеото и ще научите още интересни теории за възникване на заболяването и неговите симптоми.

Какво предвижда ТЕЛК, здравна пътека

По здравна пътека на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза се полагат 3 процедури за диагностициране на заболяването и една лечебна процедура.

На хоспитализация подлежат пациенти с тежка криза, усложнения и такива, при които лечението в извънболнични условия не е ефективно или не може да се извърши.

При хоспитализация за извършването на пулс терапия, всяка от тях се отчита като нова клинична пътека.

Следболничният режим при клинична пътека включва най-много два амбулаторни прегледа, осъществени в рамките на месец след освобождаване на пациента от болницата. Необходимостта от тези прегледи, както и техния вид, се посочва в епикризата.

Процентът инвалидност на пациента се определя на ТЕЛК комисия спрямо сериозността на усложненията и уврежданията, причинени от тях.

Операция при базедова болест. Тироидектомия

Ако лекарствената терапия се окаже неефективна, операцията (тироидектомия) остава единствена опция. Преди тя да се извърши, организмът на пациента се подготвя с прием на тиреостатции. В противен случай след премахване на жлезата той може да развие тиреотоксикоза на следоперативния период.

Пациентите с премахната щитовидна жлеза приемат хормонални препарати до края на живота си.

Тироидектомията може да е пълна или частична. В първия случай се отстранява цялата жлеза, а във втория части от нея. Извършва се под пълна упойка. Може да бъде направена по класическия начин или чрез ендоскопска апаратура.

Някои специалисти отричат напълно оперативния метод и го определят като инвалидизиращ, тъй като по време на манипулацията се премахват и жлези, имащи главна роля в усвояването и преноса на калций.

Още информация за базедова болест може да откриете в интернет, използвайки следните наименования. На английски: Graves’ disease. На испански: Enfermedad de Graves-Basedow. На немски: Morbus Basedow. На гръцки: Νόσος Γκρέιβς. На турски: Basedow hastalığı. На руски: Болезнь Грейвса.

Споделете този материал в социалните мрежи, за да научат повече хора за базедовата болест. Важно е всички да са наясно със симптомите й и значението на ранната диагностика. Благодарим Ви предварително!

Базедова болест: Причини, симптоми, лечение и усложнения
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Базедова болест: Причини, симптоми, лечение и усложнения

 1. Благодаря за полезния материал! Преди 10 години щитовидната жлеза на сестра ми беше отстранена. Тогава тя беше на 52 години и вече беше в менопауза. Сега има базедова болест. Оплаква се от тремор и сърцебиене. Отказва да се лекува. Има ли смисъл да го прави?! Какви са прогнозите?

  • Здравейте, Илиана! Лечението винаги има смисъл. Опитайте се да убедите сестра си да се консултира с лекар. С точните медикаменти оплакванията й могат да се овладеят.

 2. Имам повишен FT3 , взимам тирозол 2 месеца и няма никакъв ефект , нормално ли е ?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *