Ad Clicks : Ad Views :

Чубрица: Топ рецепти при кашлица, високо кръвно, холестерол и още куп болежки

Ползи за лечение и рецепти с чубрица. ㄔ Чай от чубрица, отвара. ㄔ Дива, градинска, балканска и др. сортове. ㄔ Отглеждане в саксия и в градината

Още в текста: Против кашлица, високо кръвно и холестерол. Отвара от чубрица за бъбреци. Инхалации при настинка или грип. Маска за коса. Против гъбички. За отслабване. Като афродизиак.

Какво е чубрица като растителен вид. Род

Какво са вкусните български гозби без любимата ни чубрица? Едва ли можем да си отговорим на този въпрос, тъй като чубрицата е неизменна част от ястията, които ежедневно консумираме.

На тази невероятна подправка посветихме този материал, в който ще Ви запознаем с приложенията й в кулинарията и в народната медицина.

Уханната подправка, любима на всички българи, принадлежи към голямото семейство на растения Устоцветни Lamiaceae (Labiatae), род Satureja. В рода на тази подправка влизат 30 растения. Някои от тях са едногодишни, а други – многогодишни. В рода на чубрицата влизат и някои малки храстчета.

Описание на растението: Как се познава. Разпространение

Чубрицата няма как да бъде объркана заради специфичния си аромат, въпреки че много хора я бъркат с мащерката. Познатата ни градинска чубрица расте до височина от 30-40 см. Достига най-много до метър височина.

Има изключително здрава коренова система. Стъблото се разклонява от основата. Листенцата са с остри връхчета. Растат на кръст. Цветчетата се локализират в листата в горната част. Цветовите им багри са в лилаво виолетовата гама. Плодчетата на чубрицата се разпадат на 4 малки „орехчета“.

чубрица описание
Уханната чубрица има заострени листенца и красиви цветове.

Традиционно чубрицата вирее в южните части на Европа и по Средиземноморието.

Видове (сортове). Балканска чубрица (овчарска, планинска, дива). Рогата

Отличават се няколко вида чубрица. Сред популярните е така наречената балканска чубрица. Известна е още като овчарска, дива или планинска чубрица Satureja montana. Основната разлика между нея и градинската чубрица е, че първата за разлика от втората, е многогодишен растителен вид.

Вирее в планински и предпланински райони, разположени на височината до 1300 метра над морското равнище.

Рогата чубрица наричат една подправка, която няма нищо общо с чубрицата. Но за сметка на това се съчетава много добре с нея. Това е любимият ни сминдух, който принадлежи към семейство Бобови.

Използваеми части

От уханната подправка се използват само листенцата и цветовете, които съдържат най-висока концентрация от етерични масла и дъбилни вещества.

За нуждите на фармацевтичната индустрия се използват не само надземните, но и подземните части на растението.

Ще Ви предложим куп лекове, приготвяни от лечебната чубрица, приложими при различни оплаквания.

Ползи употребата на чубрица накратко

Чубрицата не е само подправка, която подобрява вкусовите качества на любимите ни ястия. Тя е растение, което притежава многобройни ползи за нашето здраве и в тях ще се убедите в този материал.

На първо място се използва като средство за стимулиране на апетита и овладяването на различни стомашни неразположения. Уханната чубрица повлиява положително на целия организъм, пречиствайки го токсините.

Използва се като средство за изчистване на синусите, бронхите, черния дроб, бъбречи и жлъчката. Повлиява благоприятно на цялата лимфна и пикочна система.

Подправката е известна с антигъбичните, антипаразитните и противовъзпалителните си свойства. Използва се за облекчаване на болкова симптоматика от всякакъв произход.

Повлиява положително при патологии, свързани със сърдечно-съдовата система или щитовидната жлеза.

На пациентите със захарен диабет подправката оказва съдействие за нормализиране на кръвната захар и свързаните с нея показатели. Подходяща и ефективна е при проблеми с потентността при мъжете и менструалния цикъл при жените.

Има данни за противораковите свойства на подправката, според които тя може да предотврати развитието на онкологични заболявания.

Като подправка със сол, сминдух, черен и червен пипер 

Чубрицата е задължителна съставка в любимата ни шарена сол, която съдържа още сминдух, черен и червен пипер.

Съвременните интерпретации на традиционната българска подправка включват още царевица, мащерка, кимион и други подправки, отговорни за драстичната промяна във вкуса на познатата ни шарена сол.

Комбинацията е чудесно допълнение към постни и месни ястия, както и към любимите деликатеси.

чубрица
Уханната чубрица влиза в състава на любимата ни шарена сол.

Подробно за ползите и приложенията на уханния сминдух, имате възможността да се запознаете от този материал – ТУК!

Съдържание. Тимол. Карвакрол. Витамини, минерали

Множеството полезни свойства на божествено ухаещата чубрица са обусловени от изключително богатия й състав. Подправката изобилства от полезни вещества.

Сред тях е ценният каротин, който попадайки в тялото ни трансформира в незаменимия витамин А.  Този елемент е сред най-мощните клетъчни антиоксиданти.

Витамин С е още един важен елемент в състава на подправката. За този елемент се знае, че е важна подкрепа не само за имунната дейност. Той участва активно в процесите, свързани със синтезирането на собствен колаген.

От витамините от групата В в чубрицата се съдържат елементите под номерата 1,3 и 6.

Дъбилните вещества съставляват около 9% от общия състав на полезното растение. Специфичният приятен аромат на растението се дължи на етеричните масла в състава му.

Подправката изобилства и от ценни минерали селен, натрий,калций, желязо, манган, магнезий, които присъстват в състава й с впечатляващи стойности.

Впечатляващ е и показателят за фибрено съдържание в подправката 45,7 гр в 100 грама чубрица.

Подобаващо внимание следва да обърнем и на две от фенолните вещества в състава на уханното растение – тимол и карвакрол. За първото вещество е доказано, че е мощен антисептик и антимикотичен агент.

Второто вещество е състояние да пребори дори бактерията ешерихия коли и това го превръща в най-атрактивната съставка на подправката.

Чай от чубрица, рецепта

От полезната чубрица може да си приготвите чай, в който се съдържат всички лечебни компоненти на подправката. За тази цел прибавете към половин литър кипяща вода две супени лъжици от подправката.

След смесването на двата компонента, отстранете съда от огъня. Оставете течността под капак да се кисне в продължение на час. След това прецедете и консумирайте топлата напитка в един или два приема.

Лечение с чубрица, лечебни свойства и рецепти

Чубрицата е лек, който притежава куп лечебни свойства. Подправката, използвана като билка, има мощно отхрачващо и антиспазмолитично действие. Тя успокоява не само болката, но и нервното напрежение. Нормализира кръвното, кръвната захар и стимулира имунната система.

Но лечебните й свойства не се изчерпват до тук. Предлагаме няколко действащи рецепти, приложими при конкретни оплаквания. Запознайте се подробно с лечебните свойства на подправката и начините за лечение с нея.

Отхрачващо действие

Отварата от чубрица е чудесен деконгестант. С нея спокойно можем да заместим сиропа за кашлица. При вирусни инфекция, пневмония и бронхит билката е добра опция заради етеричните масла в нея, които се отличават с отхрачващо действие.

При кашлица

При кашлица, независимо от причината и произхода й, безотказно действа следната рецепта. За десет минутки настоявайте супена лъжица от сухата билка във вряла вода (30 мл).

Получената прецедена течност съставлява дневната доза от лека. Тя не се приема еднократно, а продължение на целия ден се отпива по глътчица от нея през произволен интервал от време.

Инхалации

Инхалациите с чубрица са ефективен способ за облекчаване на заболявания и неразположения, свързани с дейността на дихателната система. Летливите вещества в растението, което се отделят при нагряване, достигат точно до целта – бронхите или синусите.

Предложеният метод е ефективен при синузит, бронхит, запушен нос и дори при астматични заболявания.

За изпълнението на процедурата е необходимо да сложите лъжица от подправката в половин литър вода и да я оставите да кипне на котлона. След като това се случи, отстранете съда от огъня.

чубрица кашлица
Чубрицата помага при кашлица и респираторни заболявания.

Покрийте главата си с кърпа и се надвесете върху съда с врялата отвара, непосредствено след като го отстраните от огъня. Постойте така няколко минути. След няколко вдишвания ще усетите облекчението.

Процедурата може да се изпълнява по два пъти на ден, за период от няколко дни, докато състоянието Ви се подобри.

При високо кръвно. За сърце, при сърцебиене 

Диуретичният ефект на полезната чубрица е ключов фактор за понижаване на повишеното артериално налягане. Наред с това билката чисти кръвоносните съдове и лимфната система.

Методът, който ще предложим, гарантира и очистване на жлъчния мехур. Препоръчва се да се отпуснете в гореща вана с температурата на водата поне 40 градуса и през това време да отпивате на глътки чай от чубрица. Количеството от чая, което трябва да изпиете по време на процедурата, е една чаша.

Този способ помага и при оплакване от сърцебиене. Релаксиращата процедура в съчетание с чай от чубрица повлиява положително на сърцето. Методът оптимизира дейността на жизненоважния орган, а от там се подобрява и функцията на свързаните с него с-ми.

При силно сърцебиене с доказана ефективност е още един лек. Той включва 20 грама от подправката и 100 грама плодчета синя боровинка. Тези компоненти сварете в вода (2 литра). Варенето продължава, докато количеството течност се редуцира до литър и половина.

Прецедената течност трябва да се приеме в рамките на един ден, като няма ограничения в дозата за еднократен прием.

Oще за високото кръвно и топ начините за справянето с него, четете ТУК!

При стомашно-чревни заболявания

Чубрицата е незаменима при стомашно-чревни заболявания заради многоаспектното си действие върху целия тракт. На първо място билката насърчава секрецията на стомашни сокове и ензими, които са ключов фактор в храносмилането.

Наред със способността си да подобрява храносмилането, ароматното растение съдейства и за стимулиране на апетита. Тя намалява и продължителността на гнилостните процеси в трака, което е предпоставка за правилното му функциониране.

При храносмилателни разстройства и чревен катар билката е добър вариант.

Препоръчвана е при стомашни неволи и заради антихелминтните си свойства. Освен, че елиминира паразитите, тя пречиства тракта от токсините, които отделят паразитите.

Благодарение на нея ще се избавите и от спазмите в стомаха.

При повръщане

Често повръщането се дължи на вирусна инфекция. Този симптом се проявява не само при хранително разстройство. Но независимо от етиологичния фактор за появата на това оплакване, уханната чубрица ще помогне.

Повръщането ще спре още след първия прием на настойка, приготвена от две супени лъжици от сухата подправка, кисната за час в 600 мл вода (задължително е да бъде вряла, за да се извлекат максимално всички полезни компоненти от билката).

От течността, приготвена по този способ, приемайте три пъти дневно по чаша. Наред с всички ползи, които притежава тя, освен от повръщането, ще Ви спаси и от свързаните с него киселини и тежест в стомаха.

Против газове. При гастрит. При колит

Уханната чубрица е превъзходен лек за отстраняване на газове. Като средство, което регулира храносмилателните процеси и намалява дискомфорта в корема, тя се използва с успех и за лечение на гастрит и колит.

Рецептата, която се препоръчва в тези случай, е същата като тази по-горе. Разликата е единствено в количеството вода. Вместо 600 мл се слагат 400 мл. Количеството на билката отново е две супени лъжици, а времето за настояване на лековитата течност – 1 час.

Приготвената запарка е по-силно концентрирана от тази, която се препоръчва при повръщане. За изгоните газовете от червата и да успокоите гневния стомах, приемайте по винена чашка от тази течност.

Всеки един от приемите осъществявайте преди прием на храна за оптимална ефективност от лечението.

Друга опция да успокоите нервния стомах и целия спектър от симптоматиката, с която протичат заболяванията колит и гастрит, е директен прием на изсушената подправка.

За тази цел преди хранене може да приемате по лъжичка от подправката заедно с чаша вода.

Против разстройство (диария) 

Чудната чубрица е мощно оръжие и срещу неприятното разстройство. С нейната помощ ще се избавите бързо от диарията без това да има странични ефекти. Лекът, който гарантира изцеление в този случай, включва чаена лъжичка от изсушената и стрита на прах подправка.

Към прахообразната маса прибавете ябълков оцет в двойно по-голямо количество. Може да размиете и с малко вода, ако острият вкус на киселата течност не Ви се нрави. По няколко пъти на ден приемайте през произволни времеви интервали по лъжичка от приготвения лек.

чубрица лечение народни рецепти
Лекове с чубрица помагат при стомашни неразположения – газове, метеоризъм, диария, болки в корема.

Веднага след първия прием ще усетите облекчението.

Запознайте се с още топ лекове за справяне с мъчителната диария (разстройство), прочитайки ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

За успокояване на болки. При менопауза. Против стрес

Коментираната билка е чудесно средство за успокояване на болки от всякакъв произход. Тя помага не само при стомашни болки, но и при такива, причинени от бъбречни или жлъчни колики.

Ако Ви боли зъб, просто сдъвчете стрък от свежата подправка и болката ще спре мигновено.

Перфектно средство е за справяне  с главоболие и ставни болки. Всички тези полезни ефекти на билката са обусловени от нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Уханната трева съдейства и за успокояване на нервите.

Използвайки я за лечение на изброените заболявания, за Вас ще има и бонус ефект – ще преборите ежедневния стрес по-лесно. За целта просто може да прибавите шепа от билката към водата във вана и да се отпуснете в нея за 20 минутки.

По-лесен вариант за употреба е етеричното масло, от което е необходимо да прибавите само няколко капки към водата във ваната.

Друг вариант да извлечете всички тези ползи от чубрицата е да я консумирате под формата на чай. На ден приемайте 2-3 чаши от божествено ухаещата напитка. Тя е прекрасна опция за нормализиране на хормоналните нива в женския организъм, най-вече в периода на менопауза.

Билката съдейства не само за постигане на хормонален баланс, но и за справяне с типичните за това състояние неразположения като високо кръвно, сърцебиене, горещи вълни, повишена раздразнителност и безсъние. Приемайте я  под формата на чай (3 чаши дневно) или в изсушен вид (по 2-3 лъжички дневно).

При главоболие, виене на свят, нервни припадъци

Мъчителното главоболие ще победите с лек с чубрица, приготвен от три малки лъжички от стритата изсушена билка и вряла вода в количество от две чаши. Двата компонента се настояват в продължение на четвърт час, след което течността се филтрира.

Полученото количество разделете на три равни части. Всяка една от тях съставлява дозата за прием сутринта, на обяд и вечерта.

Този лек действа със същата ефективност при виене на свят, както и при припадъци, причинени от нерви. Всички тези ефекти на чудната подправка са обособени от голямото количество антиоксиданти в състава й.

Против болки от ревматизъм

Против болки от ревматизъм чубрицата помага приемана не само вътрешно под формата на чай. Масажите с няколко капчици от етеричното масло гарантира мигновено облекчение.

Тъй като това е етеричен извлек, употребата му не се препоръчва в неразреден вид. Смесете няколко капки от маслото с базово масло.

С този микс масажирайте болното място. Скоро след приложението му върху кожата ще усетите как болката започва да отшумява.

При диабет. За черен дроб. Против холестерол

Пациентите с диабет изпитват постоянна жажда. Това е и един от първите симптоми на заболяването.

За утоляване на жаждата и регулиране нивата на захарта разчитайте на следната смес – супена лъжица от билката прибавете към литър вода.

В продължение на пет минутки варете течността на слаб огън.

Прецедената течност отпивайте на глътки през деня, вместо вода.

Високата стойност на антиоксиданти в чубрицата я прави превъзходен лек за черния дроб. Билката е подходяща не само като средство за допълващо лечение на чернодробни заболявания, но и като превантивен лек.

Ароматната чубрица е прекрасно терапевтично средство и при висок холестерол. Наред с неговото редуциране, подправката се грижи и за увеличаване нивата на добрия холестерол. Всичко това се дължи на съставката тимол.

При хемороиди

При хемороиди благодарение на божествено ухаещата чубрица може да постигнете бързо облекчение. Един от вариантите е да приложите следната рецепта – живовлия (листа+корен)+дива чубрица – по 50 грама от всяка билка, коприва (150 гр), пипериче и подъбиче (по 100 гр).

За 20 минути варете в литър вода количеството от 4 супени лъжици от общата билкова смес. От студената прецедена течност трябва да приемате 3 пъти дневно дозата от 200 мл.

чубрица диабет хемороиди
Чубрицата е незаменима за хора с диабет и хемороиди.

Друга опция за лечението на хемороиди с чубрица включва смесването на равни части от подправката и лайка. С тези билки се приготвя силно концентрирана отвара (по лъжица от тях се добавя към 250 мл вода и се вари 20 минути).

С приготвената лековита течност налагайте фистулите. Добре е да правите това по два пъти на ден, задължително след интимен тоалет.

За отслабване

Чубрицата е превъзходно средство за отслабване. В този аспект тя допринася освен чрез регулиране на храносмилателните процеси и чрез насърчаване на метаболизма. Ускореният метаболизъм гарантира ускорено изгаряне на приетите калории.

Подправката работи и в още един аспект, свързан със способността й да топи килограми. Тя съдейства за дрениране на тъканите и извеждане от тях на натрупаната излишна мазнина и вода.

Наред с всичко това уханното растение съдейства и за изчистване на тялото от токсини – още едно важно условие за здравословното отслабване.

Все пак да не забравяме, че е невъзможно да отслабнем, докато не освободим тялото си от нечистотиите, отложени в него под формата на токсини.

За тази цел нашата препоръка е да приемате 3 пъти на ден по чаша чай от чубрица. За още по-ефективен очистителен ефект и отслабващо действие, желателно е течността да се консумира на празен стомах.

Маска за коса с чубрица против косопад

Още един от проблемите, с които уханната чубрица е в състояние да се справи, това е омразният косопад. С терапевтична и превантивна цел, може да прилагате следната маска, която ще предложим.

Етеричните масла в подправката съдействат за ускоряване притока на кръв към космените фоликули. Това гарантира пренос към тях на необходимите хранителни вещества.

Фоликул, който получава всичко необходимо, се развива пълноценно. Резултатът е здрав и по-плътен косъм, който не окапва преждевременно. Освен това косата ще започне да расте по-бързо в резултат от стимулацията с хранителни вещества, които получава от чубрицата.

За тази е необходимо да прибавите шепа от подправката към четвърт литър кипяща вода. Оставете ароматната течност да поври няколко минути на котлона, след което я прецедете.

Използвайте я за обливане на косата, последвано с енергичен масаж на скалпа. Оставете косата да изсъхне на стайна температура след процедурата. Може да използвате и сешоар, но в никакъв случай не я изплаквайте с вода след нанасянето на течната маска с чубрица.

Друг вариант за спрете косопада с помощта на чубрица е използването на масло от подправката. Трябват Ви само 5-6 капки от него. Това количество прибавете към една-две лъжици бадемово масло. С тази смес направете фрикции в скалпа.

Оставете маслената маска да престои 30-40 минути, след което я отмийте с обичайно използвания измивен продукт.

Против гъбички 

Tрадиционната за българската кухня подправка е превъзходен лек за избавяне от досадните гъбички. Може да прибавите отвара от нея или няколко капки от маслото към водата във ваната.

Друг вариант е да третирате директно гъбичките с етеричния извлек. Но е задължително преди това да го разредите с базово масло. Смесете 2 капчици от етеричното масло с лъжичка базов извлек (масло от сладък бадем, жожоба, пшеничен зародиш и др.)

С тази смес третирайте директно участъка, поразен от гъбички. Необходимо е преди това кожата да се почисти старателно.

Още за лечението на упоритите гъбички: Топ изпитани средства и методи за лечение – ТУК!

За укрепване на организма. Като афродизиак

Подправката, притежаваща лечебни свойства, е прекрасно средство за укрепване на организма. За тази цел я смесете със следните лековити растения – мента, люляков цвят, хмелови шишарки и брезови листа.

Всяка една от тези билки+чубрицата се влага в количество от супена лъжица. За приготвянето на една доза от укрепващата течност е необходимо да вземете 3 лъжици от общата смес.

Количеството залейте с литър вряла вода и киснете в термос за една нощ. Около 30 минути реди всяко хранене приемайте по половин чаша от приготвената смес.

Изпълнявайте това в продължение на два месеца, след това прекъснете лечението за две седмици и след този период го възобновете отново. Целият курс трябва да продължи точно година.

От древността е известно още едно качество на уханната чубрица – тя е била използвана като афродизиак. Наричат я още подправката на щастието, тъй като консумацията й е свързана с повишаване нивата на ендорфините в тялото.

За бъбреци и жлъчка, отвара от чубрица

Отварката от ароматното растение гарантира и пречистване на бъбреците и жлъчката. Благодарение на подчертания си диуретичен ефект, тази билка помага на тялото да изхвърли всичко излишно не само от бъбреците и жлъчните пътища, но и от това, намиращо с тъканите (излишна вода и мазнина).

чубрица бъбреци лечение рецепти
Отвара от чубрица помага при болни бъбреци.

Това гарантира заздравяване на тъканите, а от там и подобряване дейността на сърцето. Излишната течност, складирана в различни тъкани от нашето тяло, възпрепятства сърдечната функция и това е свързано с проблеми като висок холестерол и високо кръвно.

Всички тези оплаквания може да елиминирате с чай от чубрица. За прочистване на бъбреците, пикочните и жлъчните пътища и за справяне с по-горе изброените проблеми, е необходимо в продължение на две седмици да приемате на гладно по чаша чай от ароматната чубрица.

Вкусни рецепти, като подправка

Как се ползва в кухнята? С кои подправки се съчетава?

Чубрицата е една от традиционните български подправки и едва ли има българин, който да не й отдава нужната почит. Всички я обичаме. Пакетче от нея има във всеки български дом.

Съчетава се отлично с всички видове меса, но най-вече с дивечовите, агнешкото, свинското и телешкото. Без нея вкусът на каймата няма да е този, с който сме свикнали. Използва се дори за овкусяване на пастет.

Ястията от картофи и зеле също се допълват идеално от чубрица. С нея може да овкусите гозбите, приготвени с патладжан или гъби.

Приложение намира и в приготвянето на марината за домати, чушки и краставици. Счита се задължителна в този случай, тъй като притежава мощни антибактерицидни свойства, благодарение на които подправката играе ролята на консервант.

Ястията, приготвен от боб, леща и грах, добиват допълнително очарование, когато към тях се прибави ароматната чубрица.

Уханната подправка е в най-добър синхрон с мащерка, тъй като двете имат сходен аромат. Перфектно се съчетава и с мента. Други възможни комбинация включват подправките – дафинов лист, босилек, чесън, копър, градински чай и розмарин.

Перфектен синхрон се получава от съчетанието на чубрица със сладък или пикантен червен пипер.

Питка с чубрица и червен пипер

Чубрицата е идеалното допълнение към любимата питка. Предлагаме една рецепта, в която подправката е съчетана с червен пипер. За нея са необходими следните съставки:

 • брашно – 1 кг
 • яйчен жълтък – 1 брой (за намазване на питата) и отделно 3 цели яйца (за тестото)
 • прясно мляко – 300 мл
 • кисело мляко – 5 супени лъжици
 • мая – едно кубче
 • захар – две супени лъжици
 • сол – супена лъжица
 • За поръсване: чубрица и червен пипер на вкус
 • За намазване на питата: олио+прясно мляко (по 2-3 супени лъжици)+1 жълтък

Започнете с приготвяне на маята. За целта тя се разтваря в 150 мл от прясното мляко, което предварително сте затоплили леко. Към сместа прибавете лъжичка от захарта и лъжичка от общото количество на брашното. Всичко това се слага в голяма купа и се изчаква да втаса.

Докато трае ферментацията се заемете с пресяване на брашното. Направете кладенче в него. Прибавете останалите съставки, изброени по-горе. Накрая прибавете и втасалата мая.

От всички тези съставки замесете тесто с мека консистенция. От него оформете около 13 топки, еднакви по размер. Всяка от тях разточете на кора. Полейте обилно с олио и поръсете с подправките. След това завийте кората на руло. Може да редувате топките, като прибавяте към едната чубрица, а към другата червен пипер.

Оформените по този начин топки, наредете в тавичка, която предварително сте намаслили. Изчакайте, докато питата втаса и едва след това я намажете със сместа за мазане. Печенето на приготвената пита се осъществява във фурна, загрята предварително на 180 градуса.

Кашкавалки

С чубрица се приготвят и любимите от детството ни кашкавалки. За тяхната направа е необходимо следното:

 • брашно – 1 кг
 • прясно мляко (топло) – половин литър
 • мая – едно кубче
 • краве масло – 50 грама
 • чесън – две скилидки
 • захар – две супени лъжици
 • сол – две малки лъжички
 • кашкавал – 200 грама
 • чубрица (стрита) – две супени лъжици

Започнете с размиването на маята в част от млякото. Прибавете и две супени лъжици захар за ускоряване на ферментационните процеси. След около 10 минутки сместа ще шупне.

От пресятото брашно оформете кладенче. В него изсипете останалите продукти, без чубрицата и кашкавала. Последни се прибавят следните 3 компонента в изброената последователност – сол, чесън (предварително пресован) и масло (предварително разтопено).

От всички  тези съставки омесете тесто, което е меко и еластично. След приключване на месенето, оставете тестото да втаса. Необходими са 30-40 минути, през които то ще увеличи обема си поне два пъти.

Докато трае втасването, настържете кашкавала. След това разточете тестото. От него оформете дебела кора с размери 40 на 60 см. Върху нея разстелете настъргания кашкавал и стритата чубрица. Завийте кората и оформете руло от нея.

Оформеното руло нарежете на филийки, всяка от тях с дебелина от 3-4 см. Оформете ги във формата на охлювчета, които се подреждат върху хартия за печене. Оформените кашкавалки се поставят в тавичката с разреза, насочен нагоре.

Изчакайте 20 минутки да втасат преди да ги сложите да се изпекат във фурната. За намазване на приготвените кашкавалки се използва смес от жълтък, разбит с две лъжици хладка вода.

По Ваше желание след намазване на охлювчетата, може да ги поръсите с допълнително кашкавал. За да ги изпечете са необходими 20 минути. Процедурата се осъществява във фурна, която предварително е била загрята на 200 градуса.

Как се слага в супа?

За да избегнете горчивината на чубрицата, трябва да се запознати със спецификата на използването й при приготвянето на супи. Прекалено дългото подлагане на подправката на топлинна обработка води до отделянето на горчиви вещества.

чубрица кулинарни рецепти
Чубрицата е истинско изкушение за сетивата.

Оптималният вариант е чубрицата да се прибавя в супа, няколко минутки преди ястието да бъде свалено от огъня. Някои кулинари препоръчват в супата да се слага клонка чубрица, малко преди края на топлинната обработка и след приключването й, клонката да бъде отстранена.

Продукти с чубрица

Ронена, мляна

Чубрицата е налична в два варианта – ронена и мляна. Втората е с по-ситна консистенция. Изберете точния продукт според личните Ви предпочитания. Някои хора предпочитат чубрицата да е мляна, а други – ронена.

чубрица ронена смляна цена
Чубрица – ронена или смляна (Всичко е въпрос на избор).

Опаковка със 100 грама от продукта в първата разновидност струва около 1,20 лв. Радиком предлага ронената подправка в опаковки от половин килограм на цена от 4,45 лв. Същият производител предлага и ронена чубрица в опаковки от килограм на цена от 12 лв.

Етерично масло от чубрица (балканска)

Етеричното масло от уханната подправка се извлича през подлагане на подземните й части на парна дестилация. Полученият етеричен извлек е изключително богат на тимол и карвакол.

Продуктът се препоръчва като средство за външна употреба за успокояване на ставни и ревматични болки. Продуктът се отличава със силно загряващо действие.

Съдейства за изграждането на нова тъкан в случаите на травма на кожата (белези, рани от ухапване от насекоми).

Препоръчва се маслото от балканска чубрица (10-20 капки) да се използва след разреждане в масло от жълт кантарион (50 мл).

Цената на опаковка с 5 мл от продукта, произведен от гръцката компания Био арома, е около 22 лв.

Сухари, сусамичи, гризини, бисквити

Чубрицата присъства в множество солени тестени изделия – сухари, гризини и бисквити. Разнообразието е наистина голямо.

чубрица
Сухар, бискивити или гризини с чубрица – още няколко вкусни изкушения.

Опаковка гризини (100 грама), произведени от „Път към здраве“, струва 1,50 лв. Сусамичите с лук и чубрица ще откриете на препоръчителна цена от 80 ст за пакетче. Толкова струва и опаковка сухари „Житенки с пшеница и чубрица“.

Стокси предлага бисквити с лимец и уханната подправка. Опаковка от тях (150 гр) струва 2,90 лв.

Пранаром Аромафорс

Серията на Пранаром – Аромафорс предлага пастили с чубрица. Те се препоръчват при зачервено гърло. Опаковка с 21 броя от тях струва 15 лв. Пастилите съдържат още екстракт от лайм, етерични извлеци от мента, чубрица, канела, карамфил и каяпут.

Препоръчваното количество пастили за прием за един ден е между 2 и 5 броя. Терапията продължава 5 дни.

Чай при високо кръвно

Формулата на доцент доктор Герасим Китанов за нормализиране на високото кръвно също съдържа чубрица. Опаковка от него, съдържаща 30 филтърни пакетчета без конец, струва 2,89 лв.

Продуктът съдейства за успокояване на нервната система. Той се отличава още със съдоразширяващо и диуретично действие.

В състава на чай Цяръ освен чубрица влизат още и билките глог, мента, хвощ, бяла бреза, маточина и жълт кантарион. Към тях са добавени още цинков сулфат и витамин Е, който подсилва антиоксидантното действие на продукта.

Тинктура Чудодейка

Тинктура Чудодейка с чубрица е продукт, който се препоръчва на пациенти с високо кръвно. Лекът е подходящ, както в случаите на придобита хипертония, така и в случаите на нерегулярното й проявление.

В случая производителят е заложил на свойството на подправката да понижава кръвното и лошия холестерол. Билката е комбинирана с още лечебни растения – цариче, пчелник, чесън, живовляк, глог и бял имел.

чубрица
Пастили за гърло на Пранаром, етерично масло от балканска чубрица и Тинктура чудодейка – още 3 продукта, съдържащи чудната подправка.

Дозата от тинктурата, която трябва да се приеме в един прием, е чаена лъжичка. Количеството се разтваря в 150 мл вода. За един ден трябва да се осъществят два прием – 30 минути преди или след прием на храна. Цената на опаковка от 100 мл е 16 лв.

Чай Холестоп при високо кръвно

При високо кръвно, високи холестеролни стойности, чаят Холестоп е една от алтернативите.

В комбинацията влиза не само уханната чубрица, но и цяла плеяда от полезни растения като брезови листа, глог, маточина, цветове черен бъз, корени гръмотрън, жълто прозориче, бяла слепка, дилянка, хмел, липа и лавандула.

Две супени лъжици от този микс запарвайте в половин литър вряла вода, докато изстине. Приемайте по следната схема – 3 пъти х 150 мл.

Опаковка от чая (120 гр) струва 4,80 лв.

Таблетки Шугърлоу

За регулиране инсулиновите нива в кръвта и подобряване дейността на панкреаса се препоръчват таблетките Шугърлоу, в чийто състав влиза градинска чубрица. Полезното въздействие на подправката е допълнено и още няколко ефективни за тази цел билки – глог, шипка, коприва, чесън, канела, глухарче, бабини зъби.

Препоръчително е на ден да се приемат общо 6 таблетки, разпределени в три приема. Всеки от приемите се осъществява половин час след консумацията на храна.

Опаковка, съдържаща 120 таблетки Шугърлоу, струва 16,50 лв.

Комплекс за жени Евровитал

Чубрица ще откриете и в състава на енергийния комплекс за жени на Евровитал. Комбинацията повлиява положително за преодоляване на дискомфортни състояния, свързани с месечния цикъл. Положителен ефект оказва още върху половата, сърдечната и храносмилателната система.

чубрица
Шугърлоу, чай холестоп или комплекс за жени Евривитал – още 3 продукта, съдържащи чубрица.

Формулата повишава тонуса и издръжливостта на организма. В състава й освен чубрица влизат ядки кола, елеутерокок и целина. Приема се за период от най-малко 3 седмици, като приемите за деня са 3 х 1 таблетка. Препоръчително е тя да се погълне с вода, преди консумацията на храна.

Опаковка от енергийния комплекс, съдържаща 60 капсули, струва 10,70 лв.

Противопоказания, вредна ли е понякога?

Като всички други лековити растения, така и любимата ни чубрица има някои противопоказания.

Наличието на сериозни хронични заболявания предполага забрана за използването на подправката като лек. Същото важи и за хората, които са с алергия или индивидуална непоносимост към растението. На тях е забранено да консумират ароматната подправка.

При бременност

Едно от противопоказанията за употреба на чубрица засяга бременните жени. По време на бременност подправката не бива да се използва като вътрешен лек и под формата на етерично масло. Това не означава, че бременните трябва да се откажат напълно от консумацията й.

В минимални количества, използвана като подправка, чубрицата няма да навреди.

За бебе?

Чубрицата, както и останалите подправки (без тези, които са силно пикантни), е възможно да се въведе в менюто на детето след навършването на 8 месеца. Това не означава, че бебето може да яде храната, приготвена с количеството подправки и сол, което ние сме свикнали да употребяваме.

Започнете с минимално количество от подправката и не прекалявайте с нея.

При подагра 

За съжаление уханната чубрица е табу за пациентите с подагра. Подправка е известна с това, че може да доведе до обостряне на заболяването.

Консумацията й е свързана с повишен риск от отлагане на коварната пикочна киселина.

Още за подагра – симптоми, лечение, диета, забранени и позволени храни – ТУК!

Отглеждане на чубрица

Ароматната чубрица е растение, което е подходящо да отглеждане по нашите географски ширини. По отношение на климатичните условия, това растение не е претенциозно. Но все пак има някои изисквания, с които е добре да се съобразите.

Независимо дали ще я отглеждате в градината или в саксия, изберете й слънчево място. Чубрицата обича слънцето. Осигурете й и достатъчно влага. Най-подходящият метод за това е капковото поливане.

Семена. Разсад. Сеитба (Засаждане). Бране

Преди да засадите чубрицата, трябва да се заемете с подготовката на разсада. Малките тъмни на цвят семенца са с дълга кълняемост. Те я запазват в продължение на 2-3 години при условие, че се съхраняват правилно.

Месец март е най-подходящото време за засаждане на чубрицата в лехи. Около грам и половина е количеството на семената, което ще Ви бъде необходимо за засаждането на квадратен метър с чубрица.

При сеитбата на подправката е необходимо да подготвите и специална почвена смес, състояща се от почва и оборски тор. С този микс семената се покриват на един см.

Месец след засаждане на семената чубрица ще разполагате с разсад, който трябва да се засади на постоянното му място.

Разстоянието, на което се засажда чубрица в лехите, трябва да е около 20 см. Растението може да бъде засадено и покрай вадите на други култури.

Отглеждането на ароматната подправка е успешно върху почва от всякакъв тип. Но по-добре е да изберете по-структурирана и по-богата почва, за да получите по-високи добиви.

Брането на подправката започва по време на масовия цъфтеж. Рязането се осъществява на около 5-6 см от повърхността на почвата. Берат се не само листата и цветовете, но и стъблата.

В случай, че желаете да се сдобиете със семена, които ще използвате за засаждане на подправката през следващата година, необходимо е да оставите няколко от растенията да прецъфтят.

Добив от декар. Сушене. Опаковане. Съхранение

Средно от декар, засаден с чубрица, се добива около между 2 и 7 тона свежа растителна маса. В изсушен вариант тези стойности изглеждат по следния начин – добив от декар между 250 и 2100 кг.

Набраната чубрица се оформя на снопчета, които се сушат на проветриво място. След окончателно приключване на сушенето, чубрицата става още по-ароматна. Това се дължи на повишеното съдържание на етерични масла в изсушената подправка.

Изсушената подправка се рони и се отделя стъблото. Натрошените листенца и цветчета чубрица се опаковат. Подходящи за целта са хартиените пликове. Препоръчва се да я съхранявате в стъклен буркан с плътно затваряща се капачка. Съхранението се осъществява на тъмно място.

Може да я съхранявате в кухненския шкаф с останалите подправки. До две години тази подправка ще Ви радва с уханието си.

Цена на едро, изкупна цена

Според информацията, която открихме в интернет, чубрица се изкупува на цена от 5 лв за кг. Цената на едро за килограм от подправката е около 7-8 лв.

Ако и Вие разполагате с актуална информация за цените на чубрица „Купува“ и „Продава“, споделете ги с читателите ни, защото данните в интернет са оскъдни.

В саксия + видео

Уханната чубрица е сред билките, които можем да си отглеждаме в саксия. Зимата я дръжте на закрито, а през останалата част от годината – навън. Изберете място, което и защитено от вятър и огрявано от слънцето поне 5 часа дневно.

чубрица отглеждане
Чубрица може да отглеждате не само в градината, но и в саксия.

Подходящи за тази цел са терасите с южно изложение. Саксията, в която ще отглеждате подправката, трябва да е с дълбочина от най-малко 15 см и дъното й да е снабдено с отвори, за да се оттича водата.

Условията за отглеждане на чубрица в саксия са същите, както и за отглеждане на растението в градината.

Още информация за любимата чубрица може да получите от Гугъл, използвайки чуждоезичните наименования на подправката. На латински, английски и испански език, чубрицата се назовава с наименованието: Satureja.

На руски език подправката носи името Чабер. На немски език ще я откриете като Bohnenkräuter. На гръцки език наименованието й е Θρούμπι, а на турски език: Zahter.

Много от нас дори не предполагат, че известната като традиционна българска подправка чубрица, е невероятен лек. Споделете този материал в социалните мрежи, за да научат повече хора за невероятните свойства на уханната чубрица. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Чубрица: Топ рецепти при кашлица, високо кръвно, холестерол и още куп болежки
5 (100%) 2 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

 1. Обожавам подправката чубрица. Не предполагах, че ползите й за здравето са многобройни. Моя позната носи винаги в чантата си бурканче чубрица. И при нужда приема по няколко щипки. Казва, че моментално сваля високото й кръвно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!