Кандида албиканс – ефективно лечение с точните лекарства, билки и подходяща диета

Работещо лечение на кандида албиканс. Диета, лекарства, билки. Причини, симптоми и диагностика на кандидоза при мъжете, жените и децата

Още в текста: Лечение на кандида албиканс в гърлото. В червата. Прочистване на червата. Лекарства, добавки и хомеопатия. Хранене. Видове изследвания. Болести.

Какво е кандида (гъбички) и Candida albicans

Кандида албиканс е една от напастите, с които съвременния човек води упорита битка. Този гъбичен паразит се среща в нормалната микрофлора на всеки здрав човек. Но проблемите, свързани с него започват, когато под въздействието на дадени условия, кандида албиканс започва своето активно размножаване.

Досадната гъбичка, която е последствие и етиологичен фактор за възникването на множество инфекции в тялото, е анаеробен микроорганизъм. Това означава, че досадният микроб съществува при достатъчен приток на въздух. За развитието му е необходим гликоген, който е като гориво за кандида албиканс.
Досадният гъбичен микроорганизъм се заселва най-вече в лигавицата на интимните органи, в гърлото, по кожата, под ноктите. Но усложненията настъпват, когато навлезе в кръвния поток.

Все пак наличието на този микроб в тялото е свързано и с  някои положителни ефекти. Но това се отнася единствено в случаите, в които кандида албиканс е във физиологични норми и не е процес на бурно размножаване.

В организма на напълно здравия човек паразитният микроб служи като храна за полезните бактерии и стимулира производството на специфични тела, участващи в синтеза на витамините К и В 12.

Препоръчано от БГбилка: Работещи средства за лечение на гъбички+отзиви и препоръки от читатели, справили се с проблемаТУК!

Причини за поява на кандида албиканс 

Причините за появата на кандида албиканс и съпътстващите я заболявания са свързвани най-вече със съвременния нездравословен начин на живот – неконтролиран прием на медикаменти, консумация на вредни храни, силен стрес, незащитени полови контакти.

кандида албиканс

Кандида албиканс може да засегне устната кухина, кожата по тялото или влагалището.

Интересен факт е, че първият ни досег с този микроб се осъществява в напълно стерилна среда – майчината утроба. Там за пръв път се сблъскваме с микроба. При преминаване на бебето през родовите проходи също е възможно да се осъществи зараза с микроба.

Бременните, кърмачките и жените на хормонална терапия (орални контрацептиви и други подобни препарати) са силно застрашени от патогенното нашествие на кандида албиканс. В случая гъбичният растеж е провокиран от измененията във фона на хормоните.

Приемът на антибиотични препарати ( и най-вече на широкоспектърните антибиотици), кортикостероиди, антидепресанти и имуносуспресори също създава идеални условия за патогенното развитие на микроба.

Отслабнал имунен отговор или недоразвита имунна система (бебета и малки деца) са още два фактора, провокиращи активния дрожден растеж.

Диета, изобилстваща от храни с високо съдържание на захар и въглехидрати, също предразполага към патогенни изменения в микробната флора. За кандида албиканс е известно, че обожава захарта.

Неслучайно пациенти със захарна болест се оказват най-гостоприемни за нея. Пациентите с ракови заболявания и генетични дефекти на имунната с-ма също се оказват жертва на кандида албиканс.

Пациентите, на които е поставен катетър, също страдат от патологичните изменения, които настъпват в резултат от дрождения растеж на коментирания микроб.

Лошата лична хигиена, къпането в басейн , както и престоят в сауна са други рискови фактор за активизирането на кандидозния растеж.

Още едно интересно четиво за лечението на кандида – ТУК!

Симптоми на кандида

Патогличната форма на кандида може да протича и напълно незабелязано. Пациентът се чувства добре и дори не предполага за протичащия патологичен процес в тялото му.

Свръх растежът на дрождите е свързан и с някои специфични симптоми, на които ще се спрем.

Глад за нездравословна храна

Гладът за нездравословна храна е един от водещите симптоми, показващи свръхрастеж на кандидозните колонии.

Ако често Ви се похапват сладки храни с високо съдържание на въглехидрати (вафли, бисквити и други подобни), вероятно тялото Ви се е оказало гостоприемник за досадната гъбичка.

За да си спестите усложнения, възможно по-скоро се изследвайте за кандида албиканс и започнете лечение.

Кандида албиканс в гърлото и устата

Кандида албиканс често поразява гърлото и устата. Ако гъбичния растеж е съсредоточен в устната кухина, може да се появят болезнени язвички. Преди появата им пациентът се оплаква от парене и непоносим сърбеж. Усеща устата си суха. По езика се появява бяла плака (млечница).

В острата форма се появява и кървене в резултат от образувалите се язвички. Инфекцията може да засегне и фаринкса. В случая говорим за фарингит, който се проявява с усещането за сухо гърло и болково усещане при преглъщане.

Кандида албиканс често се загнездва и върху сливиците. Патологията протича с цялата симптоматика на тонизилит. Възможно е пациентът да повиши телесната си температура. Това са симптоми типични за острата форма.

В хроничната форма се наблюдава лъскав бял налеп по гърлото или сливиците, намалено слюноотделяне, атрофия на езика, позиви за повръщане, болезнено преглъщане. В този случай телесната температура се запазва в нормалните си граници.

Когато патологичният растеж на кандида албиканс засегне ларинкса, пациентът има следните оплаквания:

 • усеща гърлото си сухо и болезнено, чувства се сякаш в него гори огън
 • чувства сякаш в гърлото му е заседнал твърд предмет
 • преглъща затруднено и с болка

Появата на задух и дихателна недостатъчност не е изключена, въпреки че това се среща рядко.

В червата, в изпражненията

Чревната кандидоза се среща често. Но за съжаление лекарите често бъркат тази диагноза с раздразнени черва и назначават погрешното лечение. Патологията най-често протича в неинвазивна форма, а симптомите се проявяват на фона на задоволително и относително стабилно здравословно състояние на пациента.

В резултат от активното кандидозно размножаване се произвеждат големи количества токсични метаболити. В резултат от това пациентът се оплаква от остри коремни болки, редуване на кашави и твърди изпражнения (диария и запек).

Оплакванията протичат на фона на обща интоксикация и дискомфорт.

На фона на нелекувано чревно заболяване възниква фокална чревна кандидоза. Тя се усложнява при язвени и колитни заболявания.

За инвазивната форма на чревна кандидоза е важно да се знае, че тя не може да продължи да се развива без сериозни смущения в имунната дейност.

Други симптоми

Други симптоми, с които протича патолигичния растеж на кандида албиканс в тялото, са свързани със следните оплаквания:

 • умора, оплакването придобива хроничен характер
 • усещане за мравучкане и изтръпване на крайниците
 • главоболие
 • назална конгестия
 • депресивни състояния
 • гъбички по кожата и кожни възпаления
 • ушни инфекции
 • запек, диария и образуване на газове
 • проблеми с паметта
 • за жените: спад в либидото, проблеми в цикъла, болки в тазовата област и безплодие
 • за мъжете: също спад в либидото, простатит, болки и сърбежи в слабините.

Болести, причинявани от кандида албиканс 

Подмолната гъба кандида албиканс причинява куп заболявания, засягащи отделни органи и системи.

Препоръчано от БГбилка: Кандидоза – всички начини за лечение (билки, лекарства, хомеопатия)

Вагинална кандидоза 

При колонизиране на гъбичните щамове във влагалището се появява вагинална кандидоза. Заболяването е в основаната на всички тежки гинекологични проблеми, включително и на безплодие. Засяга предимно жените във фертилна възраст, като при бременните рискът от вагинална кандидоза скача 2-3 пъти.

Развитието на тази патология се насърчава от спад не само на общия имунитет, но и от бактериален дисбаланс във вагиналната микрофлора.

Типични симптоми за коментираното заболяване са силните сърбежи, които се обострят най-вече след душ, интимен контакт и физическа активност.

вагинална кандидоза кандида албиканс

Вагиналната кандидоза протича с неприятни симптоми – сърбеж, парене.

Усещането за изгарящ сърбеж се усилва по време на цикъла при жените. От влагалището изтича секрет с белезникаво-сивкав цвят, който е с неприятна миризма.

Тези характерни симптоми липсват в хроничната форма на заболяването. Тогава се наблюдава атрофия на лигавицата и стесняване на входа на влагалището.

Нелекуваната вагинална кандидоза причинява уретрит, вулвовагинит, безплодие, аборт, преждевременно раждане, както и ендометриоза, появяваща се в следродилния период.

Препоръчваме да прочетете и материала ни, посветен на вагиналните гъбички и начините на тяхното лечение – ТУК!

Гъбички в устата

Гъбичките в устата са още едно неприятно заболяване, причинявано от кандида албиканс.

Патологията е известна още с наименованието млечница. Протича с ярко изразена болкова симптоматика, която се проявява на фона на появата на плетен бял налеп в устната кухина (по езика, по вътрешната страна на бузите, вътрешната страна на устните, венците).

гъбички в устата

Гъбичките в устата засягат не само цялата устната кухина, но може да стигнат и до сливиците.

Не е изключено развитието на стоматит. Пациентите се оплакват от проблеми с венците и лош дъх.

Препоръчано полезно четиво от нас: Гъбички в устата – всичко за ефективното им лечение

Хашимото (клизма с нистатин) 

Хашимото е едно от заболяванията, провокирани от кандида албиканс. Патологичният растеж на гъбичните дрожди повлиява негативно и на щитовидната жлеза. Синдромът на Хашимото, който е свързан със занижена функция на ендокринния орган, може да се окаже провокиран и от досадната гъбичка.

Чрез кръвопотока тя достига до жлезата и повлиява негативно функцията й. Кандида албиканс буквално превръща тялото ни в свой роб. Всички функции в него се управляват от нуждите на гъбичката да расте и да се развива.

Хашимото спада към списъка на нелечимите заболявания. Всички пациенти с тази диагноза се превръщат в пленници на заболяването и приемат доживотно лекарства.

Съществува метод за клизма с нистатин, който гарантира изчистване от кандида албиканс и изцеление на Хашимото. Но този способ ще се спрем по-долу в материала.

Предлагаме да прочете и този материал, в който подробно е описано лечението на това заболяване и възможността то да бъде победено завинаги – ТУК!

Други заболявания

Упоритите дрожди на кандида албиканс, които паразитират в тялото ни, са отговорни за куп заболявания.

Но за съжаление лекарите рядко насочват вниманието си към този патоген и предписват схеми за лечение на симптомите, а не на първоизточника на дадено заболяване.

Поради тази причина стотици хиляди пациенти с кандида албиканс остават недиагностицирани и съответно нелекувани. Резултатът е влошаване на състоянието им и появата на още оплаквания и заболявания.

При децата нелекуваната кандида може да доведе до изоставане в умственото развитие, а при възрастните до проблеми с паметта.

Често гъбичният паразит се оказва отговорен за сърдечни и белодробни заболявания. Някои специалисти го посочват директно като причинител номер едно на коварния рак.

Изследвания за кандида

Диагностицирането на повишени стойности на гъбичката кандида албиканс започва в кабинета на специалиста. За поставянето на диагнозата значение имат не само оплакванията на пациента, но и резултатите от лабораторни изследвания.

В зависимост от това кой орган е поразен от паразитните дрожди, се взима секрет от съответното място (уста, влагалище, ухо и т.н.).

Иззетата проба се подлага на лабораторен анализ. При специални условия се наблюдава размножаване на дрождите от пробата и това потвърждава съмненията за наличието й в организма.

В някои от изследванията се използва контрастно вещество, което се прибавя към иззетия материал.

Под микроскоп огнищата на кандида се виждат в лилав цвят.

При поставяне на диагнозата специалистът зачита и фактори като предишна гъбична инфекция, прием на стероидни, хормонални и антибиотични медикаменти.

Диагностика, домашен тест

За диагностициране високите нива на кандида има още един метод, приложим в домашни условия. За направата на домашния тест Ви е необходима само чаша чиста вода, налята в прозрачна чаша.

Тестът се прави сутрин, преди измиване на зъбите. Важно е да не се кашля преди това. Съберете слюнката в устата си и бавно я изплюйте в чашата с водата. Наблюдавайте както ще се случи със секрета през следващите 15 минути.

Ако той се задържи на повърхността на водата, това е напълно нормално и няма повод за притеснение.

Но в случай, че слюнката започне да се разпада веднага или в рамките на 15 минути, бъдете сигурни, че в тялото Ви завишено количество на кандида албиканс.

Разпадането на слюнката във вид на дължи нишки, приличащи на косми или с формата на пипала на медуза, потвърждава съмненията за патологичен растеж на дрождите.

Ако слюнката е мътна и се разделя на малки парченца, които остават по средата на чашата или веднага потъват към дъното, тогава започнете незабавно лечение.

Кръвен тест

Кръвните тестове също намират приложение при диагностициране наличието на кандида албиканс. За свръхрастежа на гъбата доказва наличието на големи количества антитела в кръвта.

Кръвен тест се използва за диагностициране на инвазивна кандидоза. В напълно здравия организъм може да има слаб или умерен растеж и това обикновено не застрашава здравето на пациента.

Но ролята на провежданите тестове е да се установи степента на растеж на гъбата и чувствителността й към антимикотични препарати.

Ето и какво означават съответните стойности на кандида албиканс в кръвта, измерени в съответната мерителна единица – KOI / ml:

 • десет на трета степен – количеството на гъбата и малко не води до патологични изменения
 • 10 на степен четвърта – умерена стойност, приема се за горна граница на нормата, но също не представлява опасност за здравето, въпреки това пациенти с този показател е добре да се изследват често
 • 10 на степен пета – висока стойност, необходимо е незабавно лечение
 • 10 на степен шеста – лечението не бива да се отлага

Други изследвания

Изследването на урината също може да послужи за поставяне на диагнози, свързани с повишени количества на кандида албиканс в тялото.

Друг подход включва инжектиране на алерген с кандида и наблюдаване устойчивостта на пациента към тях.

Прилага се и бактериологично изследване. Неговата цел е да се определи причинителя на гъбичното заболяване и чувствителността на организма към определени противогъбични медикаменти.

кандида диагностика

Диагностиката на кандида се извършва чрез лабораторни изследвания.

Изследването се осъществява чрез инкубиране на иззетия секрет при условия за период от 3-5 дни. Ако дрождите са налични в пробата, те започват да растат активно и за този период се обособяват големи млечно-кремави колонии.

Начини за пречистване от кандида, билки

Билките и други домашни средства помагат за пречистването на тялото от кандида. Но за съжаление само тези методи често се оказват недостатъчни.

Затова не залагайте прекалено много надежди единствено на тях. Лечението с медикаменти не може да бъде избегнато, въпреки че ни се иска да е точно така.

Но все пак ще предложим няколко мощни метода, които може да прибавите към вече предписаната терапия.

Кокосово масло, 1 лъж. дневно, също и външно

Кокосовото масло съдържа вещества с мощно антимикотично действие. Приемано в количеството от една супена лъжица дневно, съдейства за елиминиране на гъбичката.

Консумацията му няма да Ви затрудни заради неговия божествен аромат. Препоръчваното количество може да прибавите в храната или в консумираните напитки.

Външното приложение на кокосово масло също помага при гъбични инфекции по кожата, причинени от коментирания микроб. Достатъчно е само по 3-4 пъти на ден да третирате с маслото засегнатите места.

С чесън

Фитонцидните съединения в чесъна възпрепятстват растежа на кандида. Приемайте сок от подправката по 3 пъти на ден, но задължително преди прием на храна. Еднократната доза възлиза на лъжица чеснов сок и лъжица вода.

кандида албиканс

Лекове с кокосово масло и чесън помагат за елиминиране на кандида албиканс.

Сокът се получава като предварително настържете глава чесън на ситно ренде и след това прецедите през сгънат на две тензух.

Калиев перманганат

Калиевият перманганат е мощно противогъбично средство. Подходящи за тази цел са промивките с разтвор от него. Но тук трябва да се внимава и да се не подценява риска от изгаряне на кожата.

Преди да приложите разтвора върху нея, убедете се, че в него няма неразтворени кристалчета. Препоръчва се използването на слаб разтвор, който е бледо розов на цвят.

За приготвянето му разтворете в 500 мл едно, най-много две кристалчета от веществото. Течността е подходяща за вагинални промивки и за директно третиране на засегнатите от гъбички части по кожата.

Задължително прочетете и това: Калиев перманганат за лечение – точните рецепти, правила за приложение и противопоказания!

Риган 

Риганът е сред билките с най-мощно изразено антимикотично действие. Може да го използвате по няколко начина. Най-удобни за приложение са рецептите с масло от билката.

Добавете 3 капчици от него към 3 големи лъжици зехтин. С тази смес мажете директно засегнатите от кандидоза участъци.

Две капки от маслото+5о мл зехтин е идеалната смес за справяне с вагиналния дискомфорт, който причиняват дрождите на коментираната гъбички.

Напоете един тампон в тази смес и го въведете във влагалището, преди сън. Изпълнявайте тази процедура 14 поредни вечери.

По два пъти на ден е добре да се приемат по 3 капчици риганово масло, разтворено в чаша вода. Процедурата изпълнявайте по времето, когато консумирате храна.

Още начини за лечение и приложение на риган – ТУК!

Със сребърна вода, коларгол 

Със помощта на сребърна вода също може да се справите с нашествието на кандида по кожата. Направете превръзка с колоидната течност. Важно е превръзката постоянно да се поддържа мокра.

Течността може да се използва и за промивки при гъбички в устата. За тази разтворете лъжичка от нея в чаша вода. (Още за лечението със сребърна вода – приложение, дозировка, противопоказания)

Колоидно сребро се съдържа и в капките коларгол. Те са в състояние да елиминират назалните проблеми независимо от техния причинител. Често зад тях стоят дрожди на кандида. Може да си помогнете, накапвайки по 1-2 капки в носа, няколко пъти дневно.

Разтворът е подходящ за употреба и офталмологични проблеми с гъбичен произход. И в случая се използва под формата на капки или като разтвор за промивки.

С всички приложения на коларгол, рецепти за приготвяне на капките и още ценна информация, имате възможността да получите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

С кислородна вода, сода бикарбонат

Кислородната вода е още едно от средствата с противогъбично действие. Използвайте я разредена с вода (част кислородна вода 3%+2 части вода).

кандида албиканс лечение

Кислородна вода, калиев перманганат и масло от риган – 3 съставки с доказана ефективност срещу кандида албиканс.

С тази течност може да промивки (подходяща е и за вагинални промивки) или да третирате директно засегнатото място.

За бързото потушаване на острото проявление на симптомите при кандидоза, помага лек със сода бикарбонат. Дамите е добре да си правят седящи вани по 3 пъти на ден за срок от най-малко 2 седмици в следната течност – 5 литра вода+5 малки лъжички сода бикарбонат+лъжичка йод.

Течността се изсипва в леген и се стои в него в продължение на 20 минути.

Ако гъбичките са по други части на тялото, може да киснете и тях в същия разтвор или да го използвате за директно втриване.

Тройчатка, внимателно с щитовидната жлеза

Билковият комплекс тройчатка съдържа 3 билки с доказана ефективност срещу патогенните микроорганизми в тялото ни, включително всякакви видове паразити, гъбички. Триото работи ефективно в тези случаи благодарение на внимателно подбраните билкови екстракти – зелен орех, карамфил и бял пелин.

Тройчатката ще откриете във вид на капсули или тинктура. И двата лека са с еднакво действие. Въпрос на личния предпочитания е коя от двете форми ще изберете.

Добавката съдейства за цялостен детокс на тялото, както и за подобряване дейността на черния дроб, жлъчката и храносмилателния тракт. С нея трябва да внимават единствено хората с болна щитовидна жлеза заради съдържанието на йод в зеления орех.

Препоръката е курсът с тройчатка да се започне точно 3 дни преди фазата на пълна луна (пълнолуние). Приемайте според предписанията на производителя на конкретния продукт.

Други билки и начини за прочистване

За прочистване на тялото от кандида може да използвате и корени от глухарче. За целта варете 2 супени лъжици от билката за период от 2 минутки в половин литър вряща вода. След това прецедете течността и я разделете на 3 части. Всяка от тях приемайте 10 минутки, преди консумацията на храна.

кандида албиканс лечение

Тройчатка, корен от коприва или глухарче – още 3 алтернативи за изчистване на тялото от кандида албиканс.

По същия начин може да приготвите отвара от корени от коприва или от пелин. И тези два лека имат същото действие – съдействат за елиминиране на кандида и прочистване от токсичните ефекти, които тя оказва върху тялото. Приемат се по същия начин, както и билковата отвара от корени от глухарче.

Ефективно прочистване на влагалището от кандида осигурява антисептичният прополис. Използвайте 15 капки от пчелния продукт във вид на тинктура. Количеството разтворете в 200 мл вода (дестилирана). Изсипете течността в приспособление за вагинални промивки (дамски душ).

Лечението на вагинална кандидоза по този способ се осъществява десет поредни вечери. След това направете прекъсване за 2о дни и ако е необходимо направете още един курс от десет процедури.

Изследване, проведено в САЩ, показва че след първия курс при 85% от пациентките е настъпило чувствително подобрение.

Всички билки, които стимулират имунитета, също са от полза – женшен, ехинацея, розмарин, джинджифил и още много други. Мащерката също е добра алтернатива.

Диета и хранене при кандида

Правилното хранене при наличието на кандидоза е успех за лечението й. На първо място е важно да избягвате всички храни, с които се храни гъбичката. Сред тях са сладките лакомства, продуктите с дрожди и мая (тестени изделия, бира, мляко, кашкавал, сирене), мариновани храни.

Избягвайте още пушените храни, както и тези с високо съдържание на оцет. Гъбите и бързоферементиращите храни като грозде, пъпеш и плодови сокове трябва да се избягват. Последните може да се консумират в малки количества, при условие, че сокът се изпие бързо след като е приготвен.

Избягвайте не само бирата, но и виното, и алкохала като цяло. Вместо това заложете на диета, която подкрепя имунната дейност. Консумирайте тиква, орехи и царевица.

Разрешени са изделия от пълнозърнесто брашно, приготвени с бакпулвер, но с тях не трябва да се прекалява. Може да си позволите и консумацията на лъжица мед дневно.

Кисело козе мляко и кефир предпазват от вагинална кандидоза.

За да помогнете на тялото си да се освободи по-бързо от токсините, отделяни от гъбичния микроорганизъм, не забравяйте всеки ден да консумирате и по два литра вода.

Лекарства против кандида

За съжаление лечението на различните видове кандидози не минава без лекарства. Консервативната терапия продължава дълго. На някои пациенти са необходими години, за да се избавят от гъбичките. А други дори и след продължителна терапия не само не успяват да се излекуват, но и се влошават.

Предписаните препарати се прилагат по 3 начина – вътрешно (хапчета за пиене или свещички за вагинално приложение), външно (за мазане, промивки).

Важна роля играя пробиотичните и растителните добавки, които съдействат за възстановяване на нарушеното микрофлорно равновесие в организма.

Пробиотик “Био-култ Кандеа” (Bio-Kult Candea)

За насърчаване естествените защитни механизми на тялото срещу пагубното влияние на кандида албиканс помага пробиотичния препарат Био-култ Кандеа. Той съдържа 7 полезни бактериални щама, комбинирани с екстракти от чесън и грейпфрутови семена.

Продуктът се препоръчва за прием от пациенти на възраст 12+ години. Дневната доза за тях е по две капсули. Количеството, съдържимо в капсулата, може предварително да се добави към течност и тогава да се приеме. Или просто капсулата да се погълне цяла. И двата случая препаратът трябва да бъде приет паралелно с приема на храна.

Опаковка от продукта, достатъчна за едномесечен прием (60 капсули), струва около 37 лв.

Нистатин, клизма

Клизмите с нистатин има силно очистителен ефект. Те съдействат за бързото елиминиране на кандида и ефектът от тях не може да се сравни с този от вътрешния прием на препарата.

По-горе споменахме, че методът се препоръчва най-вече като средство за повлияване в положителна насока хиподейността на щитовидната жлеза при Хашимото.

За приготвянето на разтвора трябва да използвате таблетка от 500 мг. Това количество нистатин разтворете в 200-250 мл вода (задължително използвайте дестилирана).

Клизмата се прави сутринта, преди постъпването на храна в червата. Но преди да я приложите е необходимо да направите между 2 и 4 клизми единствено с чиста вода. Това се прави с цел, за да се осигури пълна чистота на дебелото черво, преди въвеждането на медикамента.

Колко точно подготвящи клизми да направите, ще се ориентирате по цвета на изтичащата вода. Когато тя стане напълно чиста, дебелото черво е готово за процедурата.

Останете с клизмата 15 минути като първо лежите на лявата страна. След това легнете по гръб и въведете още една част от разтвора. Вдигнете краката си на стол.

И в тази поза останете 15 минути. Извадете крайника на приспособлението за клизмата и се легнете на дясната страна, след което въведете и останалото количество. В това положение на тялото трябва да останете още четвърт час.

Около час след процедурата кандида се изхвърля от дебелото черво във вид на бели съсиреци. Клизмата се прави седмица, но през ден.

Методът стана причина за разгорещени дискусии в интернет. Някои потребители категорично отказват да приемат, че клизмата с нистатин може да съдейства за подобряване състоянието на щитовидната жлеза при Хашимото.

Албикансан (Albicansan), откъде го купуват?

Ефективен препарат срещу всякакви кандидози е Албикансан. Предлага се във вариант на ампули, капки, супозитории, капсули и маз. Но единственият му недостатък е, че не е достъпен у нас. Може да бъде закупен онлайн единствено от чуждестранни сайтове.

Всеки един от продуктите на цена около 17-18 евро за опаковка. Лесно ще го откриете в немските сайтове за лекарства, медицински изделия и добавки. Продуктите са налични в idealo.de.

Клотримазол

Във вид на крем и вагинални глобули се използва и лекарството клотримазол за лечение на гъбични инфекции, причинени от дрожди на кандида. И двата медикамента са на основата на имидазол, който е известен с широкоспектърния си антимикотичен ефект.

Кремът е приложим за инфекции по кожата с кандидозна компонента, както и за кандидоза при мъжете и жените (по половите органи).

кандида лечение кандидоза

Нистатин (за клизми), клотримазол (за мазане и вагинално приложение) и Био-култ – три препарата в помощ при лечението на кандидози.

б  бМежду два и три пъти на ден върху засегната кожа се нанася тънък слой от лекарството. Това се прави за период от две до най-много 4 седмици. Опаковка клотримазол във вид на крем в количество от 20 гр се предлага на цена от 2,36 лв.

Шест броя от глобулите струват около 4 лв. Препоръчва се за период от три дни по два пъти дневно във влагалището да се въвежда по таблетка.

Друга опция за лечение със свещички клотримазол – в продължение на 6 дни всеки ден се въвежда по един глобул във влагалището.

Ломексин

Още един антимикотик на имидазолова основа е Ломексин. Препаратът е наличен във вариант на вагинални глобули и крем. Втората разновидност се препоръчва за лечение на кандидоза при мъжете.

Капсулата от препарата се въвежда вечерта дълбоко във влагалището. Ако след първото приложение не настъпи ефект, втора свещичка може да се приложи най-рано 3 дни след поставянето на първата.

Опаковка с един вагинален глобул струва 6 лв. Цената на опаковка от крема е 7 лв за опаковка от 30 грама.

Обикновено за период от 2-4 седмици настъпва желания резултат. По 2-3 пъти дневно от мазилото се нанася тънък пласт върху инфектираното място.

Микомакс

Микомакс е още един антимикотичен продукт, предписван при кандидозни инфекции, засягащи кожата, лигавиците и всички органи, в които дрождите достигат чрез кръвообращението (черен, бял дроб, сърце, мозък, пикочен мехур, черва).

Дозата на препарата се определя спрямо определения патологичен случай.

При слаба или неефективно работеща имунна с-ма с повишен риск от появата на кандидоза, микомакс се предписва в доза от 200-400 мг, която се приема по веднъж на ден.

Ако гъбичната инфекция е нанесла поражение по ноктите или кожата, дозата от препарата е 300-400 мг и се приема за период от 1 седмица-1 месец.

При риск от поява на вагинална кандидоза схемата за превенция е следната – първи, четвърти и седми ден от терапията се приемат по 150 мг, а след това веднъж седмично същата доза за период от половин година.

кандида лечение

Ломексин (крем и глобули) и микомакс – още два препарата за лечение на кандидоза.

При кандидоза на половите органи при мъжете и жените се предписва еднократна доза от 150 мг.

Препаратът се предлага в опаковки от една таблетка на цена от 5,66 лв.

Канестен

Канестен с активна съставка клотримазол е още един лекарствен продукт, предписван при кандидози. Наличен е във вид на мазило и глобули.

Кремът нанасяйте по 2-3 пъти върху инфектираните места. Достатъчно количество за една апликация е лентичка с дължина от половин см.

Между една и две седмици трае лечението с него на кандидоза на интимните органи. Терапията с препарата не бива да продължава повече от 4 седмици.

Опаковка от клотримазоловия крем (20 гр) струва 9,36 лв. Глобулите канестен се предлагат в опаковки от 3 броя на препоръчителна цена от 10,97 лв.

Прилагат се в продължение на 3 последователни вечери като се поставя по една свещичка възможно по-дълбоко във влагалището.

Фунголон

Друг противогъбичен продукт е фунголон, който съдържа активното вещество флуконазол. Капсулите намират приложение не само за лечение, но и за превенция на инфекции, причинявани от кандидозни дрожди.

В случаи на локализация на кандида върху лигавицата на устата, се започва с еднократен прием на фунголон от 200-400 мг, след това всеки ден до края на предписаната терапия се пие в доза от 100-200 мг ежедневно.

При гъбички, локализирани по лигавиците, терапоята продължава между седмица и месец. През този период се приема доза между 50 и 400 мг (определя се от лекар).

Фунголон се предлага в опаковки от 16 капсули на цена от 39 лв.

Кандизол

Кандизол е още един антимикотичен препарат със същото лекарствено вещесто – флуконазол.

При вагинална кандидоза се предписва еднократно една капсула (150 мл). С цел профилактика и избягване на рецидив, ежемесечно може да се приема по капсула кандизол за срок от 4-12 месеца.

кандида албиканс лечение

Канестен, Фунголон и Кандизол – и трите препарата са силно изразено антимикотично действие и намират приложение при лечение на кандида.

При сложни и упорити микози терапията с лекарството може да продължи за период от 2 години като приеманите дози варират между 200 и 400 мг дневно.

Лекарството се предлага в опаковки от две капсули на препоръчителна цена от 11,33 лв.

Макмирор

Макримор е мощен антигъбичен препарат с активни компоненти нистатин и химиотерапевтика нуфарател.

Във вид на глобули се предлага в опаковки, съдържащи 12 броя на цена от около 17 лв. Препоръчва се ежедневно да се поставя възможно по-дълбоко във влагалището по един глобул.

Във вид на таблетки макримор е наличен в опаковки, съдържащи 20 броя от тях. Между 1 и таблетки се приемат на ден за период от една седмица. Терапията трябва да се осъществява паралелно и от двамата партньори. Опаковката излиза около 17лв.

Ципрофлоксацин

Широспектърният антибактериален медикамент ципрофлоксацин намира приложение при лечението на различни кандидози. Лечението с него продължава между 5 и 21 дни.

кандида лечение лекарства

Макримор и ципрофлоксацин също могат да се включат в схемата за лечение на кандида.

Стандартно се приемат между 1 и 3 таблетки за денонощие. Точната дозировка и схема на прием се определя от специалист, който се съобразява с тежестта на инфекцията и общото здравословно състояние на пациента.

Хомеопатия

Лечението на канидоза може да бъде допълнено и с лекове от хомеопатията. Хомеопатът предписва най-подходящото лекарство, съобразявайки се не само със здравословното, но и с психическото състояние на пациента.

Сепия е препарат, който е подходящ при повтарящи се вагинални инфекции. Ликоподиум се предписва също при чести кандидози.

Но е най-подходящ в случаите, когато те са съпътствани от храносмилателни проблеми. Както и за пациенти, които са склонни на увлечение към сладките храни.

Когато кандидозата е резистентна към предписваните медикаменти, Пулсатила е точният лек. Туя е още един препарат, подходящ в този случай.

Графит е хомеопатично лекарство, от което изключително добре се повлияват пациенти с Хашимото, страдащи от гъбична инфекция.

Монилия албиканс е друг популярен продукт, в чийто състав влиза самата гъба. Ако го приемате самостоятелно, не очаквайте резултат.

Други лекарства

В лечението на различните кандидози може да се включат и други лекарства с подобен състав и действие на изброените по-горе препарати. Ще се спрем на още няколко антимикотични лекарства.

Дифлукан. Флуконазол

Флуконазол и дифлукан са още два флуконазолови препарата със силно подчертано антимикотично действие.

При кандидозни инфекции, поразили лигавица на устната кухина, дифлукан се приема за период от 1-2 седмици в дневна доза от 50-100 мг.

Ако инфекцията се дължи на носенето на зъбна протеза, се пият по 50 мг за 14-дневен срок. Задължително е през това време протезата да бъде дезинфекцирана ежедневно.

С цел предпазване от гъбични инфекции на пациентите с тежки автоимунни заболявания се предписва доза от 150 мг на ден.

Еднократно същата доза се приема при генитална кандидоза.

При кожни гъбични инфекции дозата е 150 мг еднократно или 2-3 седмици веднъж на ден по 50 мг.

Ако инфекцията е поразила ноктите терапията продължава 3-6 месеца, като този период всяка седмица се приемат по 150 мг.

Дифлукан се предлага в опаковка от една таблетка на цена от 7 лв.

Флуконазол се препоръчва при системни кандидози. В случая се приемат 400 мг през първия ден, а след това по 200 мг ежедневно. Терапията продължава 4 седмици. Лекарството се пие и две седмици след изчезване на симптомите.

При кандидози, засягащи лигавиците, терапията продължава 7-14 дни, като през това време се приемат дози от 50-100 мг дневно.

Опаковка флуконазол с 4 таблетки в нея струва 18 лв.

Кетоконазол. Итраконазол

Кетоконазол е друг популярен антимикотичен препарат. Предлага се във вид на шампоан, мазило, таблетки и свещички.

Около 4-6 седмици продължава терапията при гъбички на лигавиците. През първите две седмици от този период се приемат по две таблетки, а след това до края на терапията – по една.

С превантивна цел може да се предпише прием на кетоконазол по една таблетка на ден.

С мазта лечение на гъбички трае обикновено няколко дни. Достатъчно е по 2-3 пъти дневно да третирате проблемните участъци.

Между 3 и 5 дни продължава терапията с вагиналните свещички. Резултат от употребата на шампоана се забелязва след 2 седмици, но може да се използва и по-дълго.

лечение на кандида

Още 3 силни препарата за лечение на кандида: Флуконазол, Итраконазол и Дифлукан.

Силен антимикотик е и итраконазол, съдържащ едноименната съставка. При влагалищни инфекции обикновено се предписва еднодневна терапия с две капсули.

При кожни инфекции дозата е 1-2 капсули за период от седмица-две.

Опаковка, съдържаща 15 капсули от това лекарство, струва 16 лв.

Флукорик. Фунгостатин

С активна съставка флуконазол е и лекарството Флукорик, което се предлага в капсули от 150 и 50 мг. Обикновено се предписва в еднократна доза от 150 мг.

Препаратът е предназначен за лечение на гъбични заболявания при възрастни, но при липсата на друга алтернатива може да се приема и от деца над 12 години. Една таблетка с концентрация на активното вещество от 150 мг струва 6 лв.

В концентрация от 50 мг лекарството се предлага в опаковки от 7 хапчета на цена от 13 лв.

Противогъбичният антибиотик нистатин се съдържа в лекарството Фунгостатин. От приготвения разтвор (следвайте указанията на производителя за разтваряне на гранулите) се предписва прием на количеството от 4 до 6 мл по 4 пъти на ден.

Терапията с препарата трябва да продължи и две денонощия след пълното отшумяване на симптомите.

Опаковка с 50 мл от гранулите за приготвяне на лекарствената суспензия струва 6,71 лв.

Залаин. Октенисепт. Цикатридина

Залаин е още един препарат за лечение на гъбички, предлаган в разновидност вагинални песари и крем.

кандида лечение лекарства

Още две решения при кандида – залаин и флукорик.

Обикновено инфекцията се изцерява след поставянето на един песар. Ако това не подейства, втори глобул може да бъде поставен във влагалището най-рано седмица след приложението на първия.

Цената на опаковка с един песар е 7,12 лв. Мазилото Залаин се предлага за 10 лв (цена за тубичка от 20 гр).

Този антимикотик се прилага за срок от 4 седмици, като през това време всяка сутрин и всяка вечер се апликира малко количество от него върху засегнатата кожа.

Ако бактериалната инфекция протича с разраняване на кожата, може да предотвратите пренасянето на заразата чрез използването на антисептични мазила. Сред тях е Октенисепт, който се предлага във вид на гел и спрей.

Продуктът може да се използва единствено като средство за допълване на лечението при гъбични кожни инфекции, но и не и като основен препарат. Все пак той няма антимикотични, а единствено антисептични свойства.

Със същата цел може да използвате и продуктите цикатридина – маз и спрей, които съдействат за по-бързото регенериране на кожата.

Добавки против кандида албиканс

Лечението на всякакви кандидози задължително трябва да бъде придружено и от приема на хранителни добавки. Те съдействат за по-бързото преодоляване на инфекцията чрез подкрепата, която оказват върху имунната система.

Освен това помагат на тялото да се пречисти и да се справи ефективно с отделените от кандида албиканс токсични вещества.

Екомер от черен дроб на акула

Мощна подкрепа на имунната функция оказва добавката екомер, съдържаща черен дроб от акула. Препаратът е подходящ за прием във всяка ситуация, в която нашата имунна система се нуждае от подкрепа – тежко прекарана инфекция, вирус и т.н.

За деца препоръчваната дневна доза е 1-2 капсули, а за възрастни между 2 и 6 капсули, разпределени в 2-3 приема.

Опаковка екомер, съдържаща 60 капсули, се предлага на цена от 37 лв.

Цитросепт

С имуномодулиращ ефект е и добавката цитросепт, в която се съдържа изобилие от естесвтени биофлавоноиди, извлечени от семена грейпфрут.

Препоръчва се 2-3 пъти на ден в количество от 10-20 капки, което преди поглъщане се разрежда във вода. Препоръчва се приемът да продължи 2-3 месеца.

Някои потребители споделят, че благодарение на цитросепт са открили спасение от гъбички по кожата, прилагайки го външно.

Шишенце с 10 мл от ценното солуцио струва около 16 лв.

Други добавки

Науфудс също предлага добавка, подкрепяща имунната с-ма при кандидози – Кандида съпорт. Опаковка с 90 капсули излиза около 55 лв. Сред активните компоненти в този продукт са екстракти от черен орех, балдахиново дърво, каприлова киселина, масло от риган и биотин.

кандида лечение

Три добавки с положителен ефект при кандида – Кандида съпорт, Екомер и Цитросепт.

Препоръката на производителя е по два пъти на ден заедно с храна да се поглъщат по две цели капсули Кандида съпорт.

“Кандида контрол” е опцията, която Биовеа предлага. Продуктът съдържа коластра и микс от живи бактерии. Единствен недостатък е високата цена на добавката – 67 лв за 120 капсули.

Препоръчва се прием на доза от две капсули, която се приема по два пъти на ден. При силен стрес приеманото количество може да се увеличи на 6 капсули.

Още информация за кандида албиканс може да откриете, използвайки в интернет следните наименования. На латински: Candida albicans. На английски: Thrush. На турски: Pamukçuk.

Подмолната кандида албиканс може да причини куп сериозни заболявания, ако не бъде открита и лекувана правилно. Надяваме се, че прочитайки този материал, сте осъзнали колко опасна може да бъде тази коварна паразитираща гъба.

Подходете отговорно към собственото си здраве и това на близките Ви. Задължително споделете с тях този материал в социалните мрежи, за да се запознаят със симптомите и усложненията от кандида албиканс. Благодарим Ви предварително!

Кандида албиканс – ефективно лечение с точните лекарства, билки и подходяща диета
4.3 (85%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Кандида албиканс – ефективно лечение с точните лекарства, билки и подходяща диета

 1. От години имам проблеми със стомаха, но нямам точна диагноза, въпреки че многократно съм посещавала гастроентеролог. След прочетеното се замислям, че е възможно причината за оплакванията ми да е точно кандида. Сигурна съм, че и лекарите знаят всичко това за гъбичките, но не го казват. Дори не ни насочват да се изследваме. Но след като научих за симптомите, със сигурност ще си направя изследвания. Благодаря за коректно поднесената информация!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *