Ревматизъм: Прецизното лечение с лекарства и билки. Точните симптоми и диагностика

Прецизните симптоми и лечение на ревматизъм, включително и при деца. 🔄 Изследвания и диагностика. 🔄 Лекарства. 🔄 Мехлеми. 🔄 Билки. 🔄 Ревматични болести

Още в текста: 🔄 Ревматизъм и артрит. 🔄 Ревматоидни възли. 🔄 Полиартрит, ишиас, лумбаго, шипове. 🔄 Остър ставен и мускулен. 🔄 Действие на оман, черен анасон. 🔄 Медрол, флостерон, неофлексин.

Какво е ревматизъм? Значение

Много от нас са останали с убеждението, че коварният ревматизъм е заболяване, нанасящо поражения единствено върху костната система. Но за съжаление спектърът на тази патология е много по-обширен. Тя засяга цялата мускулно-скелетна и сърдечна система.
Разбира се, отличителен белег на заболяването е болката в мускулите и ставите, от която се оплакват пациентите с тази диагноза.

В настоящия материал ще разгледаме всичко, свързано със заболяването, което е диагноза за все повече хора.

Причини за появата, етиология. Стрептококи. Хламидии

Зад появата на мъчителния ревматизъм стои най-често назофарингеална инфекция, най-често стрептокок. Озовавайки се нашето тяло, този бацил провокира производството на специфични имунни клетки. Тези антитела на свой ред започват да атакуват молекулите, продуцирани от стрептокока.

Навлизайки в кръвния поток, бактериалните молекули причиняват не само фарингит и тонзилит, но и рефлектират върху сърцето (възможно е да причинят стенокардит).

Разбира се, това в никакъв случай не означава, че всяка банална настинка разболява от ревматизъм. Основната причина за появата на заболяването преминаването на инфекциозната патология от остра в хронична форма.

ревматизъм причини

Хламидия и стрептококи са в основата на коварния ревматизъм.

Предаваната по полов път инфекция хламидия също причинява ревматизъм. Освен половите органи хламидазата нанася поражения върху ставите, черния и белия дроб. До тези органи бактерията достига чрез кръвния поток. В някои случаи тя е възможно да нанесе поражения и върху очите.

За появата на ревматизъм допринасят и още няколко етиологични фактора:

 • наследствена предразположеност към проблема
 • появата на чести инфекциозни заболявания, засягащи назофаринкса, особено такива със стрептококова етиология
 • наличието на завишени нива на специфичен В-протеинов маркер D8 / 17
 • алергия, провокирана от навлизането на стрептококи в тялото
 • пол на пациента – рискът е повишен за представители от женски пол

При деца

Децата на възраст между 3 и 15 години са най-застрашени от появата на ревматизъм. Но най-често заболяването се диагностицира при деца в училищна възраст. Oбикновено симптоматиката на ревматизъм при деца се проявява около седмица, най-късно до месец след прекараната инфекция.

Не е нужно състоянието на детето да се влоши и то да вдигне температурата, за да бъдат ставите атакувани от патогенния причинител. Достатъчно е имунната система да се сблъска с болестотворния патоген и да започне да се бори с него.

Често при деца ревматизъм се появява след прекарана скарлатина.

Назална инфекция със стрептококов произход, която е с придобила хроничен характер, също може да стане причина за ревматизъм при деца.

ревматизъм при деца

Ревматизъм при деца – обикновено започва след прекарана инфекция.

Върху развитието на заболяването влияние оказват и вторични фактори. Сред тях са хипотермия, преумора на детето и небалансирано хранене. Всички тези фактори са предпоставка за появата на заболяването.

Ревматизъм при деца – състоянието е изключително сериозно заради опасностите и усложненията, свързани с него. Възможно е да доведе до сериозни сърдечни заболявания.

Най-често се възпалява вътрешната обвивка на органа и това води до смущения в сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност. Исхемия на мозъка е друго възможно усложнение. Пораженията може да засегнат бъбреците и далака.

По-долу ще се спрем на конкретното лечение на ревматизъм при деца.

Симптоми на ревматизъм, признаци

Първите признаци на коварния ревматизъм се появяват  най-рано седмица след прекарана инфекция. Най-късно появата на симптомите може да стане месец след заболяването.

Възпалено гърло, предшестващо заболяването. Температура

Патологията често е предшествана от възпалено гърло (заболявания като фарингит или тонзилит). В този случай симптомите обикновено се забелязват около 2-3 седмици след излекуването на пациента.

Като пръв признак за ревматизъм се наблюдава повишение на телесната температура. Треската и признаците на интоксикация (умора, слабост, болки в тялото) са първите симптоми, известяващи началото на патологията.

Ревматични болки: В краката, на ръцете, пръстите. Отоци

Ревматичните болки са свързани с дискомфортни усещания, засягащи предимно големите или средните стави. Засегнати от тях се оказват ставите на краката и ръцете. Често пораженията засягат и ставите на пръстите.

Началните етапи на заболяването са съпроводени с летаргия, умора и общо неразположение.

В областта на възпалените стави често се наблюдава оток. Това е типично за острата форма на ревматизъм.

Ревматоидни възли. Обриви еритема маргинатум

Ревматоидните възли и обриви еритема маргинатум са още два признака, свързани със заболяването ревматизъм. Това всъщност са и най-рядко проявяващите се симптоми на коментираната патология.

Възлите се локализират в областта на големите и средни стави. Те са подвижни заоблени и плътни образувания. Формират се предимно в сухожилията. В редки случаи при усложнена форма на ревматизъм, ревматоидните възли остават на мястото си между 1 и 2 месеца.

ревматизъм симптоми

Кожни лезии, ревматоидни възли и болки в ставите – част от симптомите на ревматизъм.

Обривите тип еритема маргинатум също са свързани с ревматизъм. Те се образуват на повърхността на кожата. Имат бледо розов цвят. Екземата се отличава с пръстеновиден ръб. Появява се при 7-10% от пациентите с ревматизъм по време на острата фаза на заболяването.

Ревматични болести: Ревматизъм, ревматоиден артрит и полиартрит

Други ревматични болести са ревматоидният артрит и полиартритът.

Ревматоидният артрит се отличава с бързо развитие на патологичния процес. Приема се за автоимунно заболяване, при което собствените ни антитела атакуват ставите. Заболяването най-често засяга ставите на лактите, колената и глезените.

За разлика от ревматизма, ревматоидният артрит не е свързан с повишаване на температурата. Въпреки, че засегнатото място се усеща по-топло. Пациентът изпитва дискомфорт от сутрешната скованост. Постепенно засегнатата става губи напълно подвижността си.

Полиартритът е заболяване, което засяга няколко стави поетапно или едновременно. И това заболяване може да бъде причинено от инфекция. Но ако се “хване” в началото, тежките поражения върху ставите могат да бъдат избегнати.

Ревматизъм, ишиас и лумбаго. Шипове

Ревматизмът се явява и причина за провокиране на заболяването ишиас. Типични са него са неврологичните болки, които са локализирани в областта на кръста и краката. Болката е остра. Усеща се пронизване при опит от страна на пациента да стане, да седне или да вдигне тежък предмет.

Като цяло с понятието лумбаго се свързват всички болки в областта на кръста, независимо от причините за произхода им.

Така наречените шипове също спадат към ревматичните заболявания. Тези образувания засягат костта в областта на врата, петата, коленните или тазобедрените стави. Не е изключено новоизрастналата кост да засегне намиращ се близост нерв. Това води до силни болки, оток, деформация на засегнатата става и обездвижване.

Сърдечна недостатъчност

Около 75-80% от случаите на ревматизъм протичат със симптоматиката на сърдечна недостатъчност. Оплакванията са свързани със сърдечни болки, сърцебиене и диспнея. Те се наблюдават при тежки сърдечни нарушения.

Ревматизъм, черен дроб и придружаващи заболявания

Коварният ревматизъм може да засегне и черния дроб. Не е изключено и увреждане на белите дробове. Бъбреците и коремните органи също може да се окажат засегнати от коментираната патология. Но това се случва изключително рядко и предимно в случаите, в които заболяването протича много тежко.

Изследвания за ревматизъм, диагностика

За поставяне на диагнозата ревматизъм няма изследване, което еднозначно да я потвърди. Главна насока при поставяне на диагнозата има състоянието на кожата (следи се обриви), както и състоянието на гърлото (наскоро прекарана инфекция).

Към какъв лекар да се обърнем?

За поставяне на диагнозата и назначаване на лечение е необходимо да се обърнем към ревматолог. Диагнозата може да бъде поставена и от педиатър, но се потвърждава след резултатите от конкретните изследвания.

ревматизъм диагностика

За поставянето на диагнозата ревматизъм трябва да се обърнем към ревматолог.

При необходимост, ако е засегната и сърдечната дейност, може да се потърси помощ и от кардиолог.

Търсене на причинителя във фаринкса. Антистрептококови антитела

Преди диагнозата ревматизъм да бъде потвърдена се търси причинителя на заболяването. Първо съмненията се насочват към фаринкса и специалистът търси причината там. На лабораторен анализ се подлага секрет, иззет от фаринска

Антистрептококовите антитела също е задължително да бъдат изследвани. Ако техният титър е повишен, това означава прекарана стрептококова инфекция и в по-рядка степен инфекция по кожата.

Кръвна картина. Еритроците (СУЕ). Рентгенография

Кръвната картина и по-специално показателят СУЕ (скоростта, с която еритроцитите се утаяват) също има значение при поставяне на диагнозата. Обикновено при ревматизъм този показател е по-висок.

Кръвни проби се изследват при съмнение за ендокардит.

Рентгенографията е друг ценен метод за поставяне на диагноза ревматизъм. Рентгеновото изследване в областта на гръдния кош показва  увеличение на сърцето и намаляване на контрактилитета на миокарда.

Електрокардиограма (ЕКГ) и др.

Електрокардиограмата също може да даде сведения за наличие на заболяването. Тя дава информация за наличието на придобити дефекти в сърцето в резултат от разпространението на стрептококовата инфекция.

При съмнение за артрит със септичен характер се извършва артроцентеза. Изследване на ревматоиден фактор също е възможно да се назначи.

Лечение на ревматизъм, общи принципи

Лечението на ревматизъм се осъществява в 3 етапа. Назначената комплексна терапия има за цел преди всичко да потисне стрептококовата инфекция, която е отговорна за заболяването, както и да се избегнат сърдечни усложнения.

Първият етап от терапията задължително се осъществява в болнична обстановка. Вторият етап е свързан с рехабилитация, а третият с периодично диспансерно наблюдение.

На стрептококовата инфекция. На острия ревматизъм. На кардита

Във връзка с необходимостта да се овладее стрептококовата инфекция се предписва терапия с пеницилин, която трае между 10 и 14 дни. Ако е налице хроничен тонзилит, към терапията се прибавя и друг антибиотичен препарат (макролиден или амоксицилинов).

Лечението на острия ревматизъм се осъществява задължително с прием на нестероидни противовъзпалителни препарати, който продължава поне месец- месец и половина (приемат се дори и след потушаване активността на възпалените огнища).

В активната фаза на заболяването се прилага преднизолон за период от 10-14 дни в по-висока доза, след това постепенно се намалява с 2,5 мг през период от 5-7 дни.

Терапията продължава с прием на хинолинови препарати. Техният прием варира от няколко месеца до няколко години.

При потушаване активността на огнищата на възпаление (около 2,5 месеца след началото на заболяването) се пристъпва към оперативното им премахване, ако това е възможно (например вадене на трета сливица).

В лечението на кардита се предписват ацетилсалицилова киселина и глюкокортикостероиди в определена схема и дозировка. Кардиохирургичните методи може да се прилагат само в периоди на ремисия на основното заболяване.

Диуретици, АСЕ инхибитори и сърдечни гликозиди може да се назначат при наличието на сърдечна недостатъчност.

Профилактика на ревматизма. Антибиотици, пеницилин. Диета

Последващите етапи от лечение и профилактика на ревматизъм са свързани с укрепване на сърдечната дейност и имунната система.

На този етап се препоръчва санаториално лечение. Препоръчват се специални терапевтични упражнения. Съществуващите хронични заболявания също трябва да бъдат излекувани.

Лабораторни и инстументални изследвания се провеждат два пъти годишно. През пролетта и есента се провежда по един едномесечен курс с нестероидни противовъзпалителни лекарства.

С цел профилактика продължава и приемът на пеницилинов антибиотик.

Ако сърцето не е било засегнато от заболяването, пет години след първоначалната атака се прави профилактика с бицилин 5. В противен случай, препаратът се приема и по време на болничното лечение. След това веднъж на всеки 2-4 седмици за период от една година.

Диетата на пациентите с ревматизъм трябва да е с повишен прием на протеини (половината от тях трябва да са с животински произход). Общото им количество трябва да е около 140 гр дневно.

Въглехидратните храни се ограничават до около 250-300 гр дневно. Плодови сокове най-вече лимон и касис задължително трябва да присъстват в менюто.

В острата фаза се избягват храните с висока киселинност, мляко, захар, кафе, подправки, риба и яйца.

Какво лечение се прилага при деца

Още при първи симптоми на ревматизъм при деца трябва да се започне лечение, за да се избегнат усложнения. Терапията задължително се осъществява в болнични условия. В острата фаза на заболяването пациентът трябва да е в покой.

Режимът на легло се спазва за около месец, ако заболяването протича в по-лека фаза. За децата е по-трудно да ограничат двигателната си активност, за разлика от възрастните. В случая родителите трябва да организират деня на детето си по правилен начин.

След този период на детето се предписват рехабилитационни упражнения. Прилагат се медикаменти, чиято цел е да елиминират патогена – причинител на заболяването.

Най-често те са от групата на пеницилиновите антибиотици, които в случая се прилагат парентерално. Обикновено терапията с медикаменти от тази група трае 10 дни.

Минималният период за антибиотично лечение на ревматизъм при деца е точно седмица.

След това се преминава към употребата на бицилин. Алергия към пеницилин не е изключена. В такъв случай терапията се осъществява с еритромицин.

Ако патогенът е нанесъл поражения върху сърдечния мускул, лечението на ревматизъм при деца се осъществява с медикаменти от групата на нестеороидните  с противовъзпалително действие и задължително глюкортикоид.

Най-често срещаната комбинация е ацетилсалицилова киселина и преднизолон. При видим ефект следва постепенно намаляване на дозата и отменяне на лекарството.

Витаминни комплекси и препаратите на основата на калий са задължителни.

Лекарства за ревматизъм

Ще разгледаме основните лекарства, предписвани при ревматизъм. По-горе вече пояснихме на основата на какви критерии се прави техният избор. Точните схеми с правилните препарати могат да бъдат назначени единствено от специалист.

Аспирин. Витамини

При ревматизъм със силно изразен симптоматичен ефект е познатият ни аспирин. Той не повлиява хода на заболяването. Препоръчва се най-вече в случаите, когато заболяването протича с треска. Приема се обикновено в рамките на 6-12 седмици.

При назначаване на точната доза специалистът се ръководи от ефективността на лекарството и концентрацията на салицилат в серума (тя трябва да бъде 20-30 mg%).

Аспиринът се прилага в дневна доза от 5-8 грама / ден орално в 4-6 етапи на прием (при деца – 60-120 мг / кг / ден орално в 4-6 дози) до пълно затихване на обострянето.

Но това лекарство, според последни проучвания, не е най-добрата опция за деца, тъй като може да доведе до развитието синдром на Рей.

Към терапията се предписват и препарати с витамин С, витамини от групата В и калий, които допълнително ускоряват оздравителните процеси. Освен това съдействат за подобряване на имунната функция.

Медрол, таблетки

При лечение на ревматизъм приложение намира кортикостероидният препарат медрол, който е на основата на метилпреднизолон.

За период от 3-7 дни след началото на приема на медрол състоянието се подобрява. Изключение правят случаите, в които ревматизмът е нанесъл поражения върху сърцето. Точната доза и продължителност на терапията с лекарството ще бъде определена от Вашия лекар.

Постепенно се преминава към редуциране на дозата след постигане на задоволителни резултати от терапията. Лекарството се предписва и на деца.

Опаковка със 100 таблетки медрол струва 10 лв.

Флостерон на ампули

Синтетичният кортикостероид флостерон, който е на основата на бетаметазон, също намира приложение при лечението на ревматизъм. Прилага се под формата на инжекция.

Действа по-продължително заради по-бавното усвояване на основния компонент.

Прилага се в дози от 0,25 до 2 мл (зависи от големината на ставата). Между отделните апликации трябва да има интервал от 4 седмици.

Капсули Неофлексин

При ревматизъм и всякакви ставни заболявания лечението може да се допълни с комплекс капсули Неофлексин.

Те съдържат комплекс екстракти, повлияващи благоприятно на целия костно-ставен апарат (зеленоуста мида, хиалуронова киселина, омега три, колаген от втори тип, бяла върба, витамин Е и др.).

ревматизъм лечение

Медрол, неофлексин и флостерон – 3 препарата, използвани за лечение на ревматизъм.

На ден се препоръчва прием на 3-4 капсули от този комплекс. Всяка от тях се приема с вода, четвърт час преди консумация на храна. След 3-месечен прием се прави почивка от 15 дни, след което отново може да се приема добавката.

Опаковка, съдържаща 60 капсули, струва 19,80 лв.

Таблетки Би-Профенид

Нестеоридното лекарство Би-Профенид, което е на основата на кетопрофен, също намира приложение при лечение на ревматизъм ( остра и хронична форма) при пациенти над 15 години.

На ден се приемат по 1 или две таблетки, според предписанията на специалиста. Лекарственият прием се осъществява по време на хранене, като цялата таблетка се поглъща с обилно количество вода.

Опаковка с 20 таблетки Би-Профенид се предлага в аптечната мрежа на цена от 14 лв.

Капсули Наклофен (и Н. Дуо)

За симптоматично облекчаване на ревматизъм се предписва и препаратът наклофен, предлаган във вариант от 50 мл и вариант дуо – 75 мг. Основното вещество, което в случая облекчава болката, е диклофенак.

Таблетките имат стомашно-устойчиво покритие, което гарантира разтварянето им едва след като те достигнат стомаха.

За възрастни дневната доза възлиза на 100-150 мг. За деца над годинка дозата се изчислява по формулата – 1-3 мг за всеки кг от теглото на детето. Лекарството се приема по време на хранене с обилно количество вода.

Опаковка с 20 таблетки от 50 мг струва малко над 2 лв, а опаковка със същото количество 75 мг-ови таблетки – 5,36 лв.

Таблетки Тилкотил

Друг нестероиден препарат с противовъзпалително действие е Тилкотил. Таблетките съдържат активния компонент теноксикам. От тях се приема по таблетка дневно (20 мг), освен ако лекарят не е преценил друго.

ревматизъм лекарства

Наклофен, Тилкотил и Би-Профенид са още три препарата за успокояване на болката при ревматизъм.

Опаковка, съдържаща 10 хапчета, струва 6,41 лв.

Капсули Хеликс

Капсулите Хеликс са напълно натурален продукт с ефекта на аналгетик. В тях се съдържа екстракт от охлюви, босвелия и куркума. Единствено охлювите притежава способността да регенерират счупената си черупка.

Трите съставки в добавката съдържат успокояващото вещество алантоин и 24 часа след приема на една капсула болката отшумява. Отокът спада.

Достатъчно е на ден да се приема само по капсула. Приемът се осъществява сутрин с чаша вода.

Опаковка с 30 капсули Хеликс струва около 40 лв.

Капсули Артплюс

При ревматични болки и ставни заболявания с всякакъв произход помагат капсулите Артплюс.  В състава им влизат мощни аюрведични екстракти с доказан положителен ефект при ставни болки.

На ден е необходимо да се приемат 1-2 капсули от тази добавка, задължително след хранене. Цената на опаковка с 60 капсули е 35 лв.

Хомеопатия: Апис мелифика. Калиум йодатум. Рус токсикодендрон

Хомеопатията също предлага ефективни решения при ревматизъм. Изборът на правилен препарат и точната потенция се определя от хомеопат. Но ние ще посочим 3 препарата с доказано положително въздействие при ревматични заболявания.

ревматизъм лечение

Хранителни добавки и хомеопатия също се използват с успех при лечението на ревматизъм.

Апис мелифика е препарат, извлечен от медоносна пчела, който бързо успокоява ревматичната болка.

Калиум йодатум е препарат, който бързо успокоява болката. Подходящ е при ставни оплаквания, оток на ларинкса, отделянето на зеленикави воднисти секрети.

Рус токсикодендрон е добра хомеопатична алтернатива при сухожилен ревматизъм. Повлиява положително при оплаквания, свързани със скованост и болка в ставите и сухожилията.

Билки за ревматизъм

Лечението на ревматизъм дава по-бързи резултати, когато към него се включат билки. Природните средства за успокояване на болките, причинявани от ставни заболявания, не са никак малко.

Хрян. Ябълков оцет. Топла вана с градински чай 

Чудният хрян е невероятен лек при ревматизъм. Лъжица от настъргания корен залейте с вряла вода (1 супена лъжица). Киснете час, след което прецедете. Четирикратно преди хранене консумирайте по чашка от течността.

Но внимавайте да не предозирате с нея. В противен случай симптомите на интоксикация са неизбежни.

Подробно за приложението на лечебния хрян в народната медицина и кулинарията, четете ТУК!

Компреси с ябълков оцет помагат при отоци, причинени от ревматични заболявания. Може да използвате единствено киселата течност. Но още по-добре е когато я използвате в комбинация с други съставки с подобно действие.

Например, смесете 100 грама от течността със 150 грама свинска мас и шест скилидки счукан чесън. С  тази смес правете лапи, докато оздравеете напълно.

Топлата вана с градински чай също помага за облекчаване на болката. Шепа от билката сварете предварително в два литра вода. Варете около 10 минути, след което прибавете готовата течност към водата във ваната.

Бъзак, сушени плодове 

Помощно действие при лечението на ревматоидни заболявания оказва напитка, приготвена от сушени плодчета бъзак. Пригответе я като оставите лъжица от тях да се вари за три минутки в 400 мл кипяща вода.

ревматизъм лечение

При ревматизъм опитайте лечение с хрян, ябълков оцет и бъзак.

Прецеденият еликсир се приема на глътки в рамките на ден.

Подробности за лечението с бъзак имате възможността да научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Червена боровинка, плод 

Помощно действие при назначената антиревматична терапия оказват и плодовете червена боровинка. Може да ги консумирате свежи или да ги използвате в сушен вид за приготвянето на настойка.

Тя се приготвя от две чаени лъжици от изсушените плодчета, които се настояват за половин час във вряла вода (четвърт литър). Приготвеното количество се приема в рамките на деня на глътки.

Подробно за лечението с удивителната червена боровинка – ТУК!

Розмарин, листа 

Билката розмарин също е ценен помощник при ревматизъм. От нея вземете 5-6 клонки и ги поставете в шише от литър и половина, което е пълно със силна ракия. След 30-дневно настояване, извлекът е готов за употреба.

Използвайте го за втриване в болезнените зони. Няколко капки от етеричното масло на билката, добавени към ваната, също успокояват ревматичната болка.

Препоръчано четиво от нас: Всички топ приложения на уханния розмарин в народната медицина!

Звездовиден анасон, семе

Звездовидният анасон е мощно средство за успокояване на ревматоидната болка. Вземете две звездички от него и ги смелете на прах. Варете за 5 минутки в литър вряща вода, след което прецедете.

Приготвената течност се приема в рамките на деня. Бързо ще почувствате облекчени и ако втриете директно в болното място няколко капчици етерично анасоново масло.

Гръмотрън, корени

Корен от лековития гръмотрън бързо облекчава оплакванията с ревматоиден характер. Сто грама от дрогата смесете със същото количество от корен на билката репей. Към тях прибавете и по 50 грама от изброените по-долу билки:

 • корен брей
 • валериана
 • листа от мечо грозде
 • бял оман
 • бял равнец
 • овчарска торбичка
 • комунига

Две лъжици от тази смес прибавете към половин литър вряща вода. За около десет минутки задръжте тази течност на слаб огън. На ден се приемат общо 400 мл от прецедения извлек – 4х 100 мл.

Корени от черен оман

Корени от черен оман се използват за направата на течност за компреси, която помага при ревматични болки. Сто грама от лечебния корен сварете в литър вода за десет минутки. Прецедената течност използвайте за направата на компреси върху болното място.

Запознайте се подробно с приложенията на черен оман от ТУК, ако все още не сте прочели статията ни, посветена на тази лековита билка!

Сироп от черен бъз

Сиропът от черен бъз също помага при ревматизъм. В случая лекът работи в два аспекта – съдейства за успокояване на болката и стимулиране на имунитета.

ревматизъм лечение

Лекове с черен оман, звездовиден анасон и черен бъз – опитайте поне един от тях при ревматизъм.

За възрастни дозата от него е по супена лъжица, три пъти на ден. За деца – по лъжичка, отново приемана три пъти на ден.

Стрък от седефче

Билката седефче, приложена външно, също гарантира успокояване на болката при ревматизъм. За тази цел използвайте алкохолна настойка, приготвена от част от дрогата и десет части спирт или ракия. Настоявайте две седмици тази смес, за да се извлекат в алкохола всички полезни вещества от нея.

Налагайте върху възпалените зони компреси с марля, напоена в тинктурата. Може да я използвате и за директно втриване в болезнените зони.

Стрък от очеболец

Стрък от очеболец също помага при ревматични болки, но приеман вътрешно. Лекът с антиревматично действие се приготвя от две супени лъжици от билката. Количеството се вари в половин литър вода за период от пет минутки.

От прецедената течност приемайте доза от 100 мл, 4 пъти на ден преди хранене.

Стрък от жълт равнец

Билката жълт равнец е още един лек с невероятен ефект при ревматизъм. Най-добре е в случая 50 грама от цветовете й да се комбинират с изброените по-долу билки в следните количества:

 • дива чубрица и пелин – по 30 гр
 • риган и жълт кантарион – по 50 гр
 • мащерка и цвят от бяла акация – по 60 гр
 • подъбиче – 40 гр
 • бял равнец – 80 гр
ревматизъм лечение билки рецепти

Седефче, очеболец и жълт равнец – 3 билки с жълти цветове, които намират приложение при лечение на ревматизъм.

За четвърт час сварете 3 лъжици от общата смес в литър вода. Изстиналата прецедена течност приемайте 3 пъти в количество от 250 мл. Поглъщайте всяка от дозите преди прием на храна.

Стрък от великденче

За хората с ревматизъм билката великденче гарантира облекчение, приемана по два начина. Тинктура, приготвена от свежите й стръкове може да се втрива директно в болните места. Или да се използва за вътрешен прием – три пъти на ден се приемат по 15 капки от лека.

За направата й е необходимо да напълните едно шише с нарязаните свежи стръкове от билката. След това долейте с ракия и киснете 2 седмици. По време на настояването тинктурата се държи на слънчево място.

Плавун

По чаша чай от плавун, приеман ежедневно, бори ефективно ревматичните болки. Приготвянето на лека става като запарите лъжичка от стръкове на билката с 250 мл кипяща вода. Запарването е добре да продължи поне половин час.

Корени от брей

Мазане и компрес с настойка от корени брей помага за успокояване на болката при ревматизъм. За приготвянето на този лек се нуждаете от 200 грама от коренището на лековитата билка. Предварително настържете използваната суровина.

ревматизъм лечение билки

Билките плавун, великденче и брей дават невероятен ефект при лечение на ревматизъм.

Приготвената по този начин дрога залейте с литър зехтин. Друг вариант за течност за настойката е зехтин и силна ракия в равни количества (по 500 мл). Едва след като изминат 20 дни от приготвянето на лека, той може да бъде използван за лечебни цели.

Цвят или листа от бяла бреза

Цвят и листа от бяла бреза е друг мощен лек за овладяване на болката с ревматичен произход. Този микс може да откриете във вид на дрога в аптеката на цена от 1,40 лв за опаковка.

Супена лъжица от него запарвайте за 30 минутки на стайна температура 400 мл вода, която предварително сте кипнали на котлона. От тази течност приемайте по 120 мл за един ден.

В продължение на 12 часа при условие, че я съхранявате в хладилник, тя ще запази терапевтичните си качества.

Мехлеми при ревматизъм

Ето и кои са популярните купешки мазила, препоръчвани за лечение на ревматизъм. Някои от тях са във вид на мехлеми, а други на тинктури, които се нанасят чрез втриване в болното място.

Тинктура от морска краставица

Тинктурата от морска краставичка е един от лековете с антиревматично действие, предлагани в аптеките. Продуктът се приготвя от растение, срещано по нашето Черноморие с плодчета, приличащи на краставички и сърцевидни листа.

Шишенце от готовата тинктура (20 мл) струва 8,80 лв. Малко количество от алкохолния извлек се нанася директно върху болното място чрез леко втриване. Лекът помага при всякакви ревматични заболявания.

Дяволски нокът и евкалипт

Формулата, съдържащи екстракти от дяволски нокът и евкалипт, е водеща в състава на мазилото Асам. Болкоуспокояващият ефект на тези билки е допълнен от още две съставки със същия ефект – камфор и ментол.

Популярното мазило е достъпно във всяка аптека на цена от 7,20 лв за опаковка от 250 мл.

Водна леща, тинктура или крем

При ревматизъм, всякакви ставни проблеми и възпаление на лигавиците на дихателните органи помага тинктура от водна леща. Препоръчва се да приемате три пъти на ден по 20 капки от нея. Количеството от лека предварително разтворете във вода.

Опаковка от тинктурата струва 5,78 лв (цена за 30 мл).

За външно приложение с цел успокояване на ревматични болки продуктът се предлага във вид на крем. Опаковка от 40 мл е на цена 6 лв, а от 100 мл – 12 лв.

ревматизъм лечение

Тинктура от морска краставичка, балсам Асам с дяволски нокът и евкалипт, и билков крем от водна леща – 3 чудни продукта за лечение на ревматизъм.

Сутрин и вечер върху болните места нанасяйте малко количество от мазилото. За да запазите терапевтичните му качества след отваряне на опаковката, задължително съхранявайте в хладилника.

Масло от риган

Маслото от риган също може да се включи в антиревматичната терапия заради мощните си болкоуспокояващи свойства.

По веднъж на ден може да го приемайте вътрешно. Директно накапете 4 капки от извлека върху езика си. Или погълнете това количество от маслото след предварителното му разтваряне с малко вода.

Още една опция за лечение на ревматизъм с масло от риган – няколко капчици от него разтворете в лъжица зехтин. С маслената смес правете масажа на засегнатите места.

В био вариант масло от риган може да откриете на цена от 23 лв за количество от 30 мл.

Мехлем Айважива с прополис

Ставните болки по цялото тяло може да успокоите с помощта на мехлем Айважива с прополис. Аюрведичната билка има силен болкоуспокояващ ефект. В състава на мазилото освен прополис влиза хрян, розмарин и мента.

По два пъти на ден нанасяйте върху увредените участъци малко количество от мехлема. Опаковка от него (45 мл) струва 6,90 лв.

Крем Ибутоп

При възпаление на меките тъкани и мускулен ревматизъм подходящ вариант е крем Ибутоп. По 3-4 пъти дневно върху болезнения участък може да нанасяте ивица от мазилото с дължина от около 10 см.

Ако до 3 дни не се почувствате по-добре, обърнете се към лекар.

Опаковка Ибутоп от 50 гр струва около 8 лв.

Крем Румалая

За осъществяването на ефективен контрол върху ревматичните болки и отоци, помага крем Румалая. Базиран на хомеопатични билки, камфор и мента, този продукт гарантира бързо справяне с болковия симптом.

По два пъти дневно масажирайте засегнатите места с малко количество от мазилото. Аюрведичният продукт ще откриете в аптеките на цена от 3,70 лв за опаковка.

Крем Реставит

Крем Реставит е още една алтернатива с изцяло натурален състав, съдействаща за овладяване на ревматичната болка. Мазилото съдържа камфор, прополис, мента, черен оман, кипарис, евкалипт и др. След нанасянето му се усеща загряване.

ревматизъм лечение

Крем Румалая, Реставит и масло от риган – още 3 лека за външно приложение при ревматизъм.

От два до три пъти дневно втривайте в кожата си малки количества от крема. Ще го откриете в аптеките на цена от 8,70 лв за 50 мл.

Видове ревматизъм и лечение

Кожен, мускулен, мекотъканен ревматизъм

Най-мащабната външна проява на ревматичната патология е така нареченият кожен ревматизъм.

Симптомите, с които протича, са подкожни възли, треска и еритема. Последният признак не е свързан с дискомфортни усещания за пациента. Факт е, че изглежда неприятно.

Трудно е да се установи кога точно се появява – преди или след атаката. Лечението се назначава след преглед. Обикновено в него се включват кортикостероидни лекарства за външен и вътрешен прием. Може да се наложи и прием на антибиотик за справяне със стрептокока.

Често срещана форма на ревматично заболяване е така нареченият мускулен ревматизъм. Получава се след продължителен престой на място с нахлуващи въздушни течения (отворен прозорец, климатик). Пациентът се оплаква от силна скованост и болезнени усещания в гърба и врата.

В случая се предписват болкоуспокояващи лекарства с противовъзпалително действие. Топлинните физиотерапевтични процедури дават бърз ефект.

ревматизъм

Коварният ревматизъм може да засегне не само всяка една става, но и кожата, както и целия гръбначен стълб.

Мекотъканният ревматизъм обхваща структурите, разположени извън ставите. По преценка на специалиста към обичайната терапия може да се прибавят и антидепресанти. Задължително се приемат лекарства за успокояване на болката. Назначава се физиотерапия и лечебна гимнастика.

Ревматизъм, който засяга сърцето. Кардит. Хорея

За съжаление коварният ревматизъм може да засегне и сърцето. Протича с възпаление на сърдечния мускул – кардит. Заболяването е свързано с патологични изменения в митралната клапа и аортата.

Ревматичният кардит протича с треска, повишено отделяне на пот при физически усилия, обща слабост, неразположение, сърдечно бодежи и задух.

На пациента се предписва пълен покой за 7-14 дни, но не повече, тъй като тялото трябва да се движи, за да работи сърцето пълноценно. Към терапията се включват антикоагуланти и антиаритмични лекарства.

Хорея е още едно заболяване, свързано с ревматизъм. Костно-ставната патология предразполага към този проблем. Пациентите с хорея имат странно изражение на лицето и извършват некоординирани движения с крайниците си.

Лечението в случая е насочено най-вече към премахване на причинителите.

На гръбначния стълб

Ревматичното възпаление може да се локализира и по ставите на гръбначния стълб. Протича със силни болки и скованост. Лечението се осъществява с методите в общия случай на ревматични заболявания.

На ставите. Остър ставен и вирусен ревматизъм

Коварният ревматизъм на практика може да засегне всяка една става в нашето тяло. Зад понятието остър ставен ревматизъм стои самото заболяване ревматизъм. Наричат го остър в момент на пристъп. Той може да продължи от няколко дни до няколко месеца (3-6 месеца).

Вирусен ревматизъм е този, който се причинява от вируси. В повечето случаи те са отговорни за заболяването. Лечението е насочено към елиминиране на причинителя и се осъществява по вече описания начин – антибиотик и нестероидни противовъзпалителни.

Ревматичен перикардит, ендокардит, миокардит

Между 5 и 10% от пациентите с ревматизъм получават усложнение, наречено ревматичен перикардит. Това представлява възпаление на сърдечния перикард (торбичката около сърцето). Стрептококите от А група са основен причинител на заболяването.

Пеницилонови антибиотици и салицилати са основните медикаменти, с които се осъществява лечението на ревматичен перикардит.

Стрептококовите патогени причиняват и възпаление на сърдечните клапи, известно като ендокардит. Повишена т-ра, сърдечни шумове и кожни лезии са основни симптоми на заболяването.

Консервативната терапия задължително включва пеницилинов антибиотик и аминоглюкозид. В някои случаи може да се наложи и операция.

Ревматизъм на окото

Ревматодините заболявания първо поразяват очите преди да засегнат органи и системи, различни от ставите. Опитният специалист би трябвало да забележи симптомите на окото, издаващи ревматично заболяване. Те са свързани с прекалена сухота, съдови оклузии на ретината, склерит и др.

ревматизъм

Коварният ревматизъм може да засегне не само сърцето, но и очите.

Очите може да се окажат поразени от заболяването и в резултат от дългата антиревматична медикаментозна терапия.

Ефективното сътрудничество между офталмолога и останалите специалисти, проследяващи лечението на ревматичното заболяване, е залог за избягване на тежки усложнения, засягащи не само костно-ставния, но и зрителния апарат.

Още информация за заболяването ревматизъм може да получите в интернет. За целта използвайте следните наименования. На английски език ревматизъм е Rheumatism. На испански: Reumatismo. На руски: Ревматизм. На турски: Romatizma. На немски: Rheuma. На гръцки: Ρευματισμοί.

От изключителна важност е повече хора да са наясно със симптомите, лечението и усложненията от заболяването ревматизъм. Затова помогнете ни да популяризираме този материал, като го разпространите в социалните мрежи. Благодарим Ви предварително!

Ревматизъм: Прецизното лечение с лекарства и билки. Точните симптоми и диагностика
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Ревматизъм: Прецизното лечение с лекарства и билки. Точните симптоми и диагностика

 1. Като малка съм се разболяла от ревматизъм. Това се е случило преди повече от 10 години. Но и до днес, когато времето се променя, костите ми напомнят за заболяването. Но не предполагах, че ревматизъм може да засегне и сърцето. Понякога получавам бодежи в гърдите. Болката е краткосрочна и всичко минава бързо. Но след прочетеното за мое успокоение, при първа възможност ще се прегледам. Благодаря за полезното инфо. Дано повече хора като мен да го прочетат и да се информират. Събрали сте всичко важно на едно място.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *