Ad Clicks : Ad Views :

Пулс – нормален и ускорен: Измерване, таблици с нормални стойности, адекватно лечение с лекарства и билки

/
/
/
184 Views

Кога имаме нормален пулс. 🔀 Норма и таблици при мъже, жени и деца. 🔀 Ускорен и учестен (висок) пулс. 🔀 Нисък пулс. 🔀 Лекарства: Конкор, Лидокаин и др. 🔀 Билки.

Още в текста: 🔀 Колко е нормалният пулс? 🔀 Причини за отклоненията. 🔀 Бета-блокери. 🔀 Валидол. 🔀 Билки: Момина сълза, Демир бозан. 🔀 Апарати за измерване на пулс: Пулсомер, Пулсоксиметър

Какво е пулс. Характеристики на пулса (параметри)

Пулсът на тялото ни е признак, че сме живи. Наличието му е първото, което се търси при изпадането ни в шоково състояние (инцидент, загуба на съзнание). Обикновено напипваме китките, за да усетим пулса. Но какво всъщност представлява той?!
Това е трептенето на съдовите стени, което е обусловено от постъпването на кръв в сърцето, необходима за изпълнението на един сърдечен цикъл.
Проучването на пулса дава важна информация не само за състоянието на сърцето, но и за състоянието на артериите. Той показва доколко са ефективни съкращенията на сърдечния мускул.

Всяко отклонение от нормата на нормалния пулс може да бъде прието като патология. Това не включва краткосрочните изменения в сърдечната дейност, които са провокирани от дадена ситуация (силна радост, повишена тревожност, физическо натоварване).

Обикновено на здравия организъм и по-точно на здравото сърце са необходими 5-6 минутки да преодолее ситуацията и дейността му да се върне в нормално установените за нея параметри.

Артериален и венозен пулс. Капилярен

Пулсът се разделя условно на 3 вида – артериален, венозен и капилярен. Изтласкването на кръвта от сърдечния мускул се отразява по някакъв начин на тези три елемента, които са част от кръвообращението в тялото ни.

В най-голяма степен отклоненията в пулса се отразяват на артериите, които са най-близо до сърцето. Те са и най-податливи на колебанията в сърдечната дейност. Това обяснява и ключовата роля на артериалния пулс при диагностицирането на сърдечни патологии.

Въпреки, че вените са далече от сърцето, неговата функция повлиява и на тях. На колебанията в пулса на разположените в близост до сърцето артерии, реагират и нашите вени.

колко е нормалният пулс
Аномалиите в сърдечния пулс се отразяват най-вече на артериите.

Капилярите са най-слабо засегнати от сърдечната дейност. Но въпреки това видимите изменения в тях говорят за някаква сърдечна патология.

Честота, ритмичност, височина и др. свойства

Ето и кои са основните параметри, свързани с понятието нормален пулс.

Ритмичността е първият показател. Сърцето ни извършва ритмични съкращения през точно определени интервали от време. Това означава, че и пулсът също трябва да притежава определена ритмичност или честота.

Честотата на сърдечния пулс е показател, съвпадащ с импулсните вълни. Те са точно толкова, колкото са ударите за една минута.

Напрежение на сърдечния пулс – правопропорционално на показателя на систолното кръвно налягане. Колкото по-висок е неговият показател, толкова по-високо е пулсното напрежение.

Скоростта на пулса зависи от колебанията на налягането в артериите по време на систола и диастола. Ако по време на систолата налягането в аортата се увеличава бързо и по време на диастола спада бързо, със сигурност скоростта на пулса е висока.

Още един характерен показател на сърдечния пулс измерва количеството кръв, изхвърлено от сърцето в систола.

Височината на сърдечния пулс зависи от напрежението и количеството кръв, изхвърлено в систолата.

Друга характеристиката е формата на сърдечния пулс и тя е права пропорционалност от промяната на артериалното налягане в съдовете по време на систолното свиване и диастолата (отпускането на сърцето след изтласкването на кръвта).

Как се измерва пулс? Методи за изследване

Вероятно мислите, че измерването на пулса е най-лесното нещо. Но и тази процедура има някои особености. Ето какви са методите, на които можем да разчитаме.

Ръчно, с часовник

Най-простият метод за измерване на сърдечен пулс е чрез поставянето на втори и трети пръст на ръката върху лъчевата артерия. Нагледно показваме това на приложената по-долу снимка.

нормален пулс измерване
Точните артерии за прецизно измерване на пулса

Ако сте жена, измерете пулса си на дясната ръка. За мъже правилно е процедурата да се извършва на лявата ръка. Ако се затруднявате да измерите пулса си  от вътрешната страна на китката, може да го направите по същия метод, поставяйки пръстите върху слепоочието или сънната артерия.

Около 25 минути след консумация на храна е най-добре да се приложи избраният метод. Но в никакъв случай не мерете пулса си след обилно хранене.

Измерването трае 15 секунди при ритмични сърдечни съкращения, а при неритмични – една минута. Отброявайте всяко пулсиране, което усещате с пръстите на ръцете. Получената стойност трябва да умножите по 4.

За целта може да разчитате и на специален часовник. Приспособлението е снабдено с тракер и множество функции, полезни за спортуващите. Сред тях е измерване на сърдечния пулс. Подобен часовник струва около 100 лв.

Апарати за измерване на пулс, кой пулсомер е добър?

пулсомер как се измерва сърдечен пулс
Вариантите за пулсомер са няколко.

Измерването на пулса може да се осъществи и със специален апарат, наречен пулсомер.

Един от вариантите е на Медисана. Цените на уредите от тази марка са в интервала 116-205 лв.

Може да се снабдите и с оптичен пулсомер, който се поставя горната част на ръката. Една от опциите е на Polar-OH1 и струва около 140 лв.

По-скъпи са вариантите за велокомпютър с пулсомер, които струват около 600-900 лв.

Пулсоксиметър, вкл. пръстов. Ланаформ. Боирер. RPO-8A

Пулсоксиметър е още едно устройство за измерване на пулс. В него има специално отделение за поставяне на показалеца и в рамките на няколко секунди на дисплея се появява точен резултат.

Такъв вариант може да откриете в сайта Медисат на цена от 50 лв за брой. В същия сайт се предлага и устройство, подходящо за продължителен мониторинг. В паметта му се запазват записите от последното денонощие. Цената на това приспособление е 288 лв.

уреди за измерване на сърдечен пулс
Уредите за измерване на сърдечен пулс струват между 50 и 290 лв.

Ланаформ също предлага пулсоксиметър. Цената на приспособлението е 114 лв. С негова помощ се получава информация не само за сърдечната честота, но и за насищане на клетките с кислород.

Устройството е незаменимо за пациенти със сърдечни и белодробни проблеми, астма и сънна апнея.

С компактни размери и лесен за употреба е уредът на Beurer PO60, който през 2017 година е бил отличен като най-добър уред в тази категория. Неговата цена е точно 139 лв. Миналата година този уред e получил отличие за най-добър немски уред на 2017 година.

Надежден и точен уред за измерване пулс е RPO-8A. Неговата цена е 108 лв. Той е лек удобен за пренасяне. Тежи само 65 грама. Работи с адаптер и алкални батерии.

Медисана предлага същия уред на цена от 115 лв. Приспособлението разполага с ЛЕД диспей и десет степени на яркост на екрана.

Стетоскоп

За измерване на сърдечния пулс се използва и уред, наречен степоскоп (медицински слушалки). Той е предназначен за професионална употреба.

Най-съвременните варианти са с допълнителни екстри като намаляване нивата на шума от околната среда с около 4 пъти, запис на прегледите на пациентите, блутут и свързване към телефон или компютър.

Цената на тези приспособления започва от 200 лв и достига до 2 000 лв.

Нормален пулс, стойности, граници, норма 

При клинично здрави пациенти стойността на нормален пулс съответства на сърдечна честота с 60-80 удара в минута (т.е. за 15 секунди трябва да отброите 15-20 удара и умножено по 4 прави 60-80 удара).

При увеличаване или намаляване на сърдечната честота пулсът се променя и съответно става висок или нисък.

Повишение на телесната температура с около градус води до скок в стойностите на пулса с около 8-10 удара в минута.

Понякога броят на артериалните тласъци на кръвта е с по-нисък показател от стойността на сърдечния пулс. В случая става въпрос за пулсов дефицит.

Получава се при изключително слаби или преждевременни контракции на сърцето. В аортата навлиза малко количество кръв и пулсовата вълна не достига периферните артерии.

Колкото по-голям е дефицитът на сърдечния пулс, толкова по-неблагоприятно се отразява това на циркулацията.

При клинично здрави хора пулсът е ритмичен, т.е. пулсните вълни се проявяват на редовни интервали. При сърдечни ритъмни нарушения артериалните тласъци преминават през неравномерни интервали. т.е. пулсът става аритмичен.

При стрес и физическо натоварване също се наблюдават отклонения от нормата на пулса. Но това не означава задължително сърдечна патология.

колко е нормалният пулс
Нормалият пулс е със стойности 60-80 удара.

По-долу ще представим нагледно нормалните стойности на сърдечния пулс спрямо пол, двигателна активност и специфични състояния – фактори, от които той се повлиява пряко.

Още за стойностите на нормален и ускорен пулс в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

При мъже, жени и спортисти

В нагледен вариант във вид на таблица представяме стойностите за нормален пулс при двата пола, според възрастта и съответно физическата активност на пациентите. И двата пола реагират различно на ежедневните събития. Обикновено жените са по-емоционални и това обяснява по-високата  норма на техния пулс.

Сравнително по-нисък пулс се наблюдава и при хората, които ежедневно спортуват. Нормата на този показател за тях е около 55 удара в минута в състояние на покой.

Стойностите са още по-ниски при скиорите, велосипедистите и плувците (около 45-50 тласъка в минута). Сърдечна честота със стойност под 40 се разглежда като патологично състояние.

Нормален пулс при мъже (стойности)
Възраст Неспортуващи мъже Атлети
18-25 години 70-73 49-55
26-35 години 71-74 49-54
36-45 години 71-75 50-56
46-55 години 71-75 50-56
56-65 години 72-75 74-77
Над 65 г. 70-73 50-55
Нормален пулс при жени (стойности)
Възраст Норма за нормално активни жени Норма за спортуващи жени
18-25г. 74-78 54-60
26-35г. 73-76 54-59
36-45г. 74-78 54-59
46-55г. 74-77 54-60
56-65г. 74-77 54-59
Над 65 г. 75-76 54-59

Пулс и възраст, таблица

Стойностите на сърдечния пулс са в пряка зависимост и от възрастта на пациента. При децата той има по-високи стойности не само заради по-слабото влияние на определени нерви върху дейността на сърдечния мускул. Но и заради по-ускорения метаболизъм.

С напредване на възрастта нормата на сърдечния пулс спада. В това ще се убедите от стойностите в приложената по-долу таблица.

Норма на сърдечен пулс според възрастта
Възраст Нормален пулс (стойност)
8-14 години 70-80
20-30 години 60-80
40-50 години 75-85
Над 50 години 80-95

При деца

При деца сърдечният пулс е обект на големи колебания. Това се обяснява с по-интензивния метаболизъм в детския организъм и значително по-бързото свиване на сърдечния мускул в сравнение с показателите при възрастни пациенти.

Темпоралната или радиалната артерия на децата дава най-точен резултат за сърдечния пулс. Най-точен е показателят, определен в състояние на пълен покой на детето – по време на сън.

Ускорен пулс при деца се наблюдава по време на хранене, физическа активност и силна тревожност. Момичетата имат по-висок пулс за разлика от момчетата с около 2-6 удара в минута. Тази разлика е по-ярко изразена в етапа на полово съзряване.

Рязко ускорение на пулса при деца се наблюдава при инфекциозни заболявания, миокардит и сърдечни дефекти.

Забавяне на пулса при деца се констатира в случаи на повишено вътречерепно налягане, коремен тиф и системно недохранване.

И при децата сърдечните аритмии имат същата етиология, както при възрастни.

Ето и какви са стойностите на нормален пулс при деца спрямо възрастта им. Представяме ги нагледно в таблица.

Нормален пулс при деца (според възрастта)
Новородени 120-140
До 6 месеца 130-135
До 1 година 120-125
1-2 години 110-115
2-3 години 105-110
3-4 години 100-105
4-5 години 100-105
5-6 години 98-100
6-7 години 85-90
7-8 години 80-85
8-9 години 80-85
На 10 години 78-85
На 11 години 78-84
На 12 години 75-82
На 13 години 72-80
На 14 години 72-78
Над 15 години 70-76

 

Пулс и бременност, таблица

От 4-5 седмица на бременността започва проследяване на сърдечния пулс на плода. По-долу ще представим във вид на таблица нормалните показатели в този случай. Отклоненията от тях дават важна информация за състоянието на плода.

Ако стойностите вървят нагоре, това е признак за кислороден недостиг. При покачване на показателя над 120 удара за една минута става въпрос за остра хипоксия, която може да доведе до смърт на плода.

Стойности на сърдечен пулс при бременност
Срок на бременността в г. седмици Стойности на сърдечен пулс
4-5 седмици 80-103
6 седмици 100-130
7 седмици 130-150
8 седмици 150-170
9-10 седмица 170-190
0т 11 до 40 седмица 140-160

Как честотата на пулса помага в диагностиката

Определяне честотата на пулса дава важна информация не само за общото здравословно състояние на пациента. Но и служи като критерий за откриването на патологични изменения в тялото и най-вече такива, свързани със сърдечната дейност.

Наивно би било да твърди, че единствено отклоненията в честотата на пулса (ускорен или нисък) могат да послужат за поставяне на диагноза. Но въпреки това измерените стойности имат важна диагностична стойност.

Значение на висок пулс

Високият пулс обикновено е причинен от функционални фактори. Появата му е свързана с други симптоми, нетипични за здравото тяло, които изглеждат по следния начин:

 • замайване
 • възможен е припадък в резултат от недостатъчния кръвоприток към мозъка
 • затруднения и аномалии в дихателната дейност
 • смущения в зрителната дейност и координацията, свързана с нея
 • оплаквания, свързани с вегетативната система – изпотяване, треперене на крайниците

Причини, водещи до появата на тези оплаквания на фона на ускорен пулс, се търсят в някои от следните заболявания:

 • патологични изменения в сърцето – миокардит, кардиосклероза
 • вродени сърдечни дефекти – изменения в клапата, хипертония
 • отравяне с химикали, храни или медикаменти
 • бронхопулмонални патологии
 • хипоксия – учестен пулс на фона на учестено дишане и забавена двигателна активност
 • хипокалиемия – слабост и умора в резултат на недостатъчен прием на калий чрез храната
 • дистония, свързана с нервоциркулаторната дейност
 • смущения, засягащи дейността на централната нервна система
 • възпалителни процеси, свързани с развиваща се инфекция в тялото
 • онкологични процеси

В повечето случаи ускорен пулс и учестен сърдечен ритъм се разглеждат заедно, въпреки че невинаги има връзка между тях. При тежки сърдечни увреждания се наблюдава децифитен пулс. Това състояние настъпва при определени условия. Но най-вече, когато сърдечната честота изпреварва сърдечния пулс.

Нисък пулс

Причините за нисък пулс също могат да бъдат чисто функционални – спортуване, продължителен отдих, сън. Но той може да се дължи и на определени патологични състояния, сред които:

 • съдова дистония, обусловена от ендокринни смущения
 • продължителен кислороден глад и ефектът, който той оказва върху синусовия възел (синдром на слабост на синусовия възел, различни сърдечни блокади)
 • инфаркт на миокарда
 • отравяне с токсични вещества (лекарства, препарати, храни)
 • вътрешни травми, отоци и кръвоизливи
 • хепатит
 • коремен тиф
 • увеличена функция на щитовидната жлеза

Ниският сърдечен пулс, известен още като брадикардия, в повечето случаи се приема за патологично изменение. Наличието му налага незабавното започване на лечение или неотложна медицинска помощ.

Възможно е да се появи при пациенти с хипертония, които приемат лекарства за понижаване на налягането.

Връзка с кръвното налягане

Невинаги намаляването или покачването на пулса протича със същите изменения в кръвно (падане или повишаване на налягането).

пулс нормален ускорен кръвно налягане
Измененията в пулса (покачване или намаляване) невинаги оказват същата пропорционална зависимост и при кръвното (повишаване или понижаване на налягането).

Пулс и кръвно налягане – двата показателя не са правопропорционални и измененията им не протичат в една и съща посока. Напълно погрешно е да се счита, че покачването на пулса задължително ще доведе и до скок в налягането.

Ще се спрем на три възможни опции.

Ускорен пулс и нормално налягане –  треска, съдова дистония и интоксикация най-често са отговорни за проблема. Като цяло насоките за лечение са насочени към премахване на тахикардията.

При наличието на треска, подобрение се очаква след прием на антипиретици. Включват се и лекарства за премахване ефектите на интоксикация на тялото, както и такива за регулиране дейността на вегетативната нервна с-ма

Ускорен пулс при повишено кръвно налягане – още една възможна опция. Обикновено се дължи на неадекватна физическа активност, преживян силен стрес и аномалии в ендокринната активност. Друга възможна причина са сърдечните патологии.

Основната задача на специалиста е определи причината за проблема и да предпише лечение, насочено към овладяването й. (Oще за високо кръвно и начините за овладяването му)

Ниско кръвно и ускорен пулс – комбинацията може да се окаже симптом на много опасна патология. В резултат от вътрешен кръвоизлив може да се стигне до хеморагичен или кардиологичен шок. В подобна ситуация адекватната и навременна медицинска помощ е от съществено значение.

Причини за нарушения на ритъма на пулса (сърцето)

Промените в пулса (отклоненията от нормалната му стойност) са свързани с изменения в сърдечната дейност. По-скоро пулсните отклонения се разглеждат като сигнал за отклонения в дейността на сърцето.

С измененията в синусовия възел са свързани и основните причини за нарушения в ритъма на сърдечния пулс. Синусовият възел е важна част от миокардата, чиято основна функция е свързана с генериране на съкращения на сърдечния мускул.

Измененията в тази част на миокардата са свързани с проявлението на 3 вида аритмии, на които ще се спрем по-долу.

Тахикардия 

Тахикардията, известна още като синусова тахикардия, е свързана с увеличение на честотата, с която се проявяват сърдечните контракции. Аномалиите в пулса може да са свързани с това състояние.

При тахикардия ударите на сърцето надхвърлят 100 за една минута. Това води до настъпването на кислороден глад и тежки последствия за куп органи и системи, обусловени от затрудненото кислородно хранене на клетките.

Тахикардията може да бъде пароксизмална – в случая ритъмът се ускорява над 180 удара в минута (може да достигне до 240 удара в минута).

Подробно със същността на тахикардията и методите за лечение, предлагани от съвременната медицина, може да се запознаете от този материал – ТУК!

Брадикардия

Брадикардията е още една от възможните причини за изменения в пулса. Това състояние е известно още като синусова брадикардия. Протича със спад в честотата на сърдечните контракции. При това състояние сърдечният ритъм бележи спад. Неговата стойност е по-ниска от нормалното или по-малко от 60 тласъка в минута.

Това може да е обусловено от невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв към всички органи или изпомпваната от него кръв да не е достатъчно богата на кислород.

Аритмия 

Аритмията, известна още като синусова аритмия, е друга възможна причина за аномалии с сърдечния пулс. Аритмията представлява контракции на сърцето в неравномерни интервали от време. Или по-просто казано смущенията в сърдечния ритъм. Видове аритмия са разгледаните по-горе тахикардия и брадикардия.

Ектопичните аритмии са фокусирани в миокарда. Те се проявяват с активност по-висока от тази на синусовия възел.

Абсолютната аритмия засяга атриума и вентрикулите. Синусовият възел в този случай не играе ролята на пейсмейкър.

В миокарда на предсърдията или сърдечната камерите се оформят множество възбудими огнища, които определят предполагат сърдечния ритъм с намалена честота.

Естествено при такива условия сърдечният мускул не може да се свие адекватно. Следователно тази патология (особено, ако се развива от страна на вентрикулите) представлява заплаха за живота.

Подробно за аритмия – видове, причини, проблеми и лечения – ТУК!

Екстрасистолия и видове блокади 

Екстрасистолията също е сред възможните причини за появата на аномалии в сърдечния пулс. Това състояние е свързано с появата на извънредни сърдечни съкращения. В зависимост от фокуса на нервна възбудимост екстрасистолията се дели на 3 подвида – предсърдна, вентрикуларна и атриовентрикуларна.

Подробно с видовете екстрасистоли и причини за прескачане на сърцето може да се запознаете от този материал – ТУК!

Нарушената пулсна проводимост повлиява и на миокардата, причинявайки различни видове блокади.

Блокадите на сърцето условно се поделят на 3 вида в зависимост от точната локация на проблемното място, в което се установява аномалия към нормалното придвижване на кръвта към синусовия сърдечен възел.

Ако локацията не излиза извън синуса, тя се нарича синоаурична блокада.

Ако тя не напуска пределите на предсърдието (т.е. не преминава към вентрикулите), налице е атриовентрикуларна блокада.

Интравентрикуларна блокада е другата противоположност на предходната патология. При нея е характерно локализиране на проблема към вентрикулите.

Ариален предсърден блок е друг вид блокада, който се дължи на неразумен прием на антиаритмични лекарства. В зависимост от тежестта на състоянието, протича в три степени.

Как да нормализираме пулса с билки и народни средства?

Билките и народните средства също предлагат ефективни решения за нормализиране на пулса. Но понякога само тези методи не са достатъчни. Не залагайте прекалено големи надежди на тях и не разчитайте единствено на народните лекове.

Задължително се обърнете към специалист. Ако комбинирате назначеното лечение с билкови средства, резултатът ще настъпи много по-бързо. Но задължително се консултирайте преди това със специалист.

Билки за висок пулс

Специално за Вас подбрахме най-ефективните билки, използвани от столетия за нормализиране на висок пулс. Запознайте се с тях!

Момина сълза 

При висок пулс опитайте лек с момина сълза. За да приготвите дневната доза от него е необходимо да си набавите 4 грама от сушената билкова суровина (цвят и лист). Настоявайте билката с четвърт литър вряла вода в продължение на час. За целта използвайте термос.

На всеки два часа поглъщайте по 15 мл от филтрирания лек. Подобрение се усеща след провеждането на терапия с продължителност от около две седмици, но не по-малко от 10 дни.

Подробности за лечението с момина сълза, научете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Беладона

При ускорен сърдечен пулс помага билката беладона, независимо от причината, провокираща проблема. Към този лек могат да посегнат и дамите в менопауза, които се оплакват от често сърцебиене и ускорен пулс.

В случая се препоръчва прием на лека под формата на хомеопатичен препарат в потенция 9 сн. Препоръката е по три пъти на ден да се приемат по пет от лечебните гранулки.

Още за терапевтичното приложение на беладона като билка и хомеопатичен лек, странични ефекти, дозировка и противопоказания – ТУК!

Шипка

Плодовете шипка съдействат не само за нормализиране на учестения пулс, но и за подобряване на сърдечната дейност, като цяло. Необходимо е да залеете две супени лъжици от натрошения плод с 400 мл вода, която започва да завира.

ускорен пулс лечение билки народна медицина
Шипка, беладона и момина сълза – 3 билки, които се препоръчват при ускорен пулс.

Оставете течността на котлона за четвърт час, след което я отстранете от него и прецедете. От лековития бульон приемайте на ден по чаша.

Валериана

Билкарите препоръчват и корен валериана като средство за нормализиране на висок пулс. За целта е необходимо да залеете супена лъжичка от лека с чаша вряща вода и да оставите на слаб огън за 15 минутки.

Преди да прецедите, настоявайте течността за период от 2-3 часа. От нея приемайте по три пъти дневно количеството от супена лъжица.

Маточина

Висок пулс се сваля ефективно и с маточина. Препоръчително е билката да бъде комбинирана с листа хмел, корен валериана и копър. Изброените билки се влагат в количество от чаена лъжичка. Цялото количество (4 малки лъжички) прибавете към 400 мл вряща вода.

Оставете лековития извлек да престои за 30 минутки под капак, преди да го прецедите. По 1/3 от получения лек приемайте четвърт час преди хранене. Към тази терапия се придържайте за период от две седмици.

Касис

Настойка, приготвена от касис, също помага за нормализиране на висок пулс. По лъжичка цвят и плод от билката прибавете към 200 мл вряла вода.

висок пулс лечение
Касис, валериана и маточина – още 3 ефективни лека за нормализиране на висок пулс.

Запарвайте за половин час. На ден приемайте по две такива дози от посочения лек.

Билки за нисък пулс

Народната медицина препоръчва и билкови лекове за нормализиране на нисък пулс. Подбрахме най-ефективните от тях. Но ако Вие знаете и други работещи лекове, ще се радваме да ги споделите с читателите ни.

Копър

Ниският пулс може да се овладее с помощта на семе от копър. Трябват Ви 50 грама от суровината и половин литър червено вино. Първо оставете виното да поври за около 5 минутки, след това прибавете към него растителния компонент. Изчакайте още пет минутки и отстранете съда от огъня.

След изстиване прехвърлете лечебната течност в стъклен буркан, който трябва да съхранявате в хладилник. По супена лъжица от тази смес трябва да приемате 3 пъти дневно 20 минутки преди хранене.

Правете това две седмици. Прекъснете за 10 дни и ако е необходимо повторете отново.

Лек с борови иглички

За справяне с ниския пулс помага и лек с борови иглички. От тази суровина е необходимо да си набавите количеството от 50 грама. Дрогата залейте с чаша водка. Киснете течността за период от 10 дни, след което я прецедете.

Трикратно приемайте от нея 20 капки. Най-подходящ за тази цел е времевият интервал от 20 минути преди консумацията на храна. Максималната продължителност на това лечение е 14-21 дни.

Чесън, прополис и мед

Чесън, прополис и мед – още една доказала се комбинация за справяне с брадикардията. Сто грама пасиран чесън залейте с чаша водка. Към лекарството прибавете 50 грама мед и 25 мл прополисова настойка.

За десет дни оставете сместа да престои на тъмно място. Добре е то да бъде топло. По чаена лъжичка от този илач приемайте сутрин, обед, вечер и преди сън. За срок от две седмици се придържайте към тази терапия.

Орехи

При нисък пулс може да опитате и лек с орехи. Трябват Ви 500 гр почистени и смлени ядки. Към тях добавете 50 мл сусамово масло и мед – 220 мл.

Отделно поставете 4 лимонови резенчета в чаша вряла вода. Киснете няколко минути и прибавете течността към ореховата смес. От хомогенизирания микс приемайте 3 пъти дневно по супена лъжица преди хранене.

Бял равнец

Билката бял равнец е чудесна алтернатива за нормализиране на ниския пулс. Две супени лъжици от нея варете за четвърт час на водна баня. Използвайте вода в количество от една чаена чаша. Киснете този извлек в продължение на час, след което го филтрирайте.

Приготвеното количество погълнете в три приема.

Блатен аир

Билката блатен аир също е изключително мощно средство за справяне с ниския пулс.

Смесете 30 грама от нея със същите количества и от следните билки – корен глухарче, цвят от глог и листа френско грозде. От получената смес вземете една супена лъжица. Количеството настоявайте за около половин час в чаша вряла вода.

Прецедената течност изпийте на 3 дози през деня.

Демир бозан

Билковата комбинация демир бозан е още една от алтернативите, препоръчвани при нисък пулс. Прецизно подбраният билков комплекс съдейства за установяване на баланс в стойностите на артериалното налягане. Освен това внася желаното спокойствие в напрегнатото ежедневие на пациента.

Комплексът демир бозан включва билките глог, блатен тъжник, хвощ, котешка стъпка, царевична коса и великденче.

Подробно за демир бозан и приложението на комбинацията при сърдечни проблеми – ТУК!

Лекарства за лечение на пулс

За лечение на отклонение в пулса се изисква внимателен подбор на правилното лекарство. В случая изборът трябва да бъде съобразен не само с това дали пулсът е ускорен или понижен, но и с това какво е кръвното.

Най-сложна е ситуацията, в която тахикардията се появява на фона на ниско кръвно. Сложността на ситуацията произхожда от това, че лекарствата за намаляване на ускорен пулс съдействат и за понижаване на кръвното. Обикновено в този случай се предписват антиконвулсивни препарати, които въздействат релаксиращо и върху всички мускули.

При ускорение на пулса на фона на артериална хипертония се предписват медикаменти за намаляване на напрежението в съдовете. Тяхната задача е да предотвратят съдовото разкъсване. Към тези препарата спада верапамил (на него и на други препарати от групата ще се спрем по-долу).

При висок пулс на фона на нормално налягане специалистът може да предпише диазепам и фенобарбитал.

Не забравяйте, че лекарствата за нормализиране на пулса може да бъдат предписани единствено от специалист.

Валидол 

Валидол е сред най-популярните препарати за регулиране на сърдечната дейност, отличаващ се с два аспекта на полезно действие. От една страна съдейства за релаксиране и успокояване на нервите. А от друга – предизвиква умерено разширяване на кръвоносните съдове.

Това комбинирано лекарство дължи ефективността си на съставката метил валереат, извлечена от растителни екстракти.

Лекарството не е добре да се комбинира с други препарати с вазоконструктурен ефект. Не е подходящо за лица под 12 години. Към приема му трябва да подходят с повишено внимание и пациенти с хипотония.

На ден е допустимо да се приемат по 3-4 таблетки в една на прием. Хапчето се поставя под езика и се изчаква да се разтвори.

Опаковка валидол с 20 таблетки струва около 2 лв.

Всичко важно за валидол – прием, дозировка, странични ефекти и противопоказания може да научите от ТУК!

Лидокаин

Лекарството лидакоин, което на всички ни е известно като средство за обезболяване преди травматични интервенции, всъщност е и медикамент с антиаритмичен ефект. Предписва се при тежки състояния като камерни аритмии, включително и след прекаран миокарден инфаркт.

Този препарат се прилага чрез инжектиране, но задължително от съответния специалист.

Ампула лидокаин струва 2,38 лв (концентрация на активното вещество – 1%).

Вивотон S

При проблеми с кръвообращението, протичащи на фона на понижено артериално налягане, вивотон S е добра алтернатива за овладяването им. Препаратът съдържа седем хомеопатични средства, доказали ефективността си при проблеми с кръвообращението.

Съдейства за овладяване на неприятната симптоматика, свързана с тях – често главоболие, замайване, припадъци, колапс, сърцебиене, задъхване след физическо натоварване и др.

лекараства за пулс нормален, ускорен
Вивотон, валидол и лидокаин – 3 опции за нормализиране на пулса, последната се приема само в тежки случаи и задължително под наблюдението на специалист.

Вивотон е алтернатива, подходяща както при ускорен, така и при понижен пулс. От него се приема 3 пъти дневно дозата от 10-20 капки. Първият прием е препоръчително да се осъществи 10 или 15 минутки, преди да станете от леглото.

Шишенце вивотон с 30 мл от солуциото струва около 14 лв.

Магнезиум диаспорал. Хуман албумин

Магнезиум диаспорал е препарат, съдействащ за подобряване на сърдечната дейност, който спада към минералните добавки. В състава му влиза минералът магнезий, който е ключов фактор за оптималното функциониране на сърдечния мускул.

Препаратът съдейства за регулиране дейността на сърцето, свързана с изпомпването на кръв и по този начин гарантира нормализиране на пулса. Наред с това съдейства за успокояване на пациента, особено в стресови ситуации.

С внимание към приема му следва да подходят пациенти със смущения в бъбречната дейност.

Препаратът е особено подходящ за жени, приемащи орални контрацептиви, както и за такива, при които нуждата от магнезий е повишена ( бременност, кърмене).

Магнезиум диаспорал трябва да се приема за период най-малко от две седмици. Ако специалистът не е е предписал друго, изпивайте ежедневно по саше, разтворено в чаша вода или плодов сок.

Опаковка с 20 сашета струва около 17 лв.

При необходимост от възстановяване на циркулиращата кръв се прилагат вливания с Хуман албумин. Препаратът е състав, близък до човешката кръвна плазма. Прилага се в болнични условия под наблюдението на специалист, който определя дозировката на венозно вливане.

Сто мл от солуциото струва 128 лв.

Блокатори на йоните и калциеви антагонисти

Лекарствата, блокиращи йонните и калциевите канали, се предписват за нормализиране на пулса при високо артериално налягане. Тяхната въздействие е насочено най-вече върху дейността на систолата и блокиране на нервния импулс.

Чрез забавяне на сърдечната честота се осигурява нормализиране на пулса.

Инхибиторите на калций съдействат за подобряване на кръвопритока и възстановяване на нормалния ритъм на работа на сърцето.

Тези лекарства възпрепятстват навлизането на калций в сърдечните канали и по този начин и се намаляват съкращенията на мускула и се разширяват артериите. Това води до нормализиране на налягането.

Но препаратите от тази група трябва да бъдат приемани под наблюдението на кардиолог, защото рязкото спадане на сърдечната честотата може да стане причина за появата на сърдечна недостатъчност.

Лекалпин

Лекалпин се отнася към лекарствата, наречени калциеви антагонисти. В никакъв случай не приемайте този препарат с грейпфрутов сок, защото това може да доведе до усилване на ефекта от него. Не се допуска и приема му заедно с алкохол, защото тази комбинация може да доведе до замайване, припадъци и значително понижаване на налягането.

Този калциев антагонист обикновено се препоръчва в доза от 10 мг на ден, която е добре да се приема в един и същ часови интервал всеки ден. Най-благоприятният период е четвърт час преди закуска, тъй като приемът на храни с високо съдържание на мазнини значително увеличава концентрацията на лекарственото вещество в кръвта.

При необходимост кардиологът може да предпише и двойна доза, но само ако той прецени, че това наистина е необходимо.

Опаковка с 20 хапчета лекалпин струва около 11-12 лв.

Коринфар

Коринфар спада към лекарствата от групата на калциевите блокатори, съдържащ активен компонент нифедипин. Прилага се във всички случаи на сърдечни смущения, протичащи с артериална хипертония. Не се препоръчва при хипотония.

Терапията започва с доза от 10 мг, която се приема по 3-4 пъти на ден и при необходимост постепенно се увеличава.

Опаковка коринфар, съдържаща 30 таблетки, струва 3,29 лв.

Верапамил

Към калциевите антагонисти спада и верапамил. Лекарството се предписва при нарушен сърдечен ритъм, протичащ с хипертония. Дозировката се определя от конкретното заболяване и състояние на пациента.

При исхемична болест на сърцето кардиолозите предписват дневна доза от 120-140 мг, разделена в 3-4 приема.

пулс лекарства калциеви антагонисти
Верапамил, лекалпин и коринфар спадат към групата на калциеви антагоности – лекарства, използвани за нормализиране на пулса при хипертония.

Между 40 и 120 мг дневно трябва да приемат пациентите с аритмия. Същата е и дозата за лечение на хипертония. Дневно не трябва да се приемат повече от 480 мг, разпределени в 3-4 приема.

Опаковка с 50 таблетки верапамил струва около 3-4 лв.

Амиодарон

Към същата лекарствена група спада и амиодарон – лекарство с антиаритична функция, противодействащо на всякакви смущения в сърдечния ритъм. Лекарството понижава кислородния глад на сърдечния мускул.

В началния етап от терапията се приемат по 200 мг от лекарството 3 пъти дневно. Поддържаща доза е 200 мг на ден.

Опаковка с 30 таблетки амиодарон струва 6,35 лв.

Бета-блокери 

За блокиране на сигналите, които сърцето изпраща до симпатиковия нерв, се предписват лекарства от групата на бета-блокерите. Тяхно въздействие се изразява в бързо намаляване скоростта на сърдечния пулс.

Основната им задача е да забавят ритъма на сърцето и по този начин да подобрят сърдечната дейност и по-специално процесите, свързани с изтласкването на кръвната плазма от сърдечния мускул.

Редовният им прием предотвратява тахикардичните атаки и значително намалява риска от фатален изход при повечето сърдечно-съдови патологии.

Подробности за лечението с бета-блокери и всичко важно за препаратите от тази лекарствена група – ТУК!

Конкор

Конкор е лекарство за нормализиране на ускорен пулс, спадащо към групата на бета-блокерите. Бисопророл е основната съставка, на която се дължи забавянето на пулса. Лекарството повлиява на някои нервни импулси, включително и на тези, свързани със сърцето.

Терапевтичната схема, в която се приема конкор се адаптира според постигнатия терапевтичен резултат и честотата на сърдечния пулс. Терапията започва с ниска доза, която постепенно се увеличава.

бета-блокери лекарства за пулс, нормален ускорен
Конкор спада към бета-блокерите за нормализиране на пулса.

Обикновено се започва с прием на 5 мг дневно. Дозата може да бъде увеличена до 10-20 мг на дневна база. Лекарството конкор се предлага в дозировка от 2,5 и 5 мг. Опаковка от 30 таблетки с по-слабата концентрация на активния компонент струва 6,70 лв, а с 28 таблетки от 5 мг – 7,81 лв.

Мембраностабилизиращи средства

Мембраностабилизиращите лекарства играят важна роля в терапията при пулсни сърдечни смущения. Ролята на препаратите от тази лекарствена група се изразява в забавяне на импулсите, водещи до съкращаването на сърдечния мускул.

Те въздействат пряко върху каналите, отговорни за възникването на импулсите. От своя страна лекарствата от тази група, условно се разпределят в 3 подгрупи:

 • стимуланти на калциевите канали (към тях спада лидокаин)
 • блокери на каналите за преминаване на натрий (натриеви канали)
 • блокери на натриевите канали

Дифенин

Дифенин е препарат с антиконвулсивно и антиаритмично действие на основата на фенитонин. Лекарството се отличава и с аналгетичен ефект.

Таблетките се приемат след хранене като началният етап от терапията включва доза от 100 до 300 мг, разпределена в приеми между един и три на брой.

Като антиаритмично средство дифенин се приема по 4 пъти дневно в количество от таблетка. Във висока доза лекарството се приема между 3 и 5 дни, след което се пристъпва към постепенно редуциране на приеманото количество на дневна база.

За постигането на бърз ефект в първия ден от терапията кардиологът може да предпише прием на 2 две таблетки по 5 пъти на ден. Следващите два дни дозата е по таблетка 5 пъти дневно. Останалите 4 дни се приема по таблетка 3 пъти на ден.

Пропафенон

Пропафенон е изключително ефективен антиаритмичен медикамент, съдействащ за стабилизиране на клетъчната мембрана. Изключително надеждно средство за овладяване на сърдечни смущения от всякакъв произход.

Половин час след приема на пропафенон пациентът усеща ефективността му. Максимална концентрация на активното вещество в кръвта се постига 2-3 часа след приема.

пулс лекарства
Пропафенон и дифенин се използват за нормализиране на сърдечния пулс.

Лекарството се препоръчва за прием в тримесечен срок след прекаран инфаркт. Особено подходящо е при брадикардия. Терапията започва с 450 мг, като след няколко дни дозата постепенно може да се увеличи до 900 мг.

Опаковка с 40 таблетки пропифенон струва 4,88 лв.

Сърдечният пулс е важен показател за проблемите не само със сърцето. Важно е всеки от нас да е наясно с това. Поради тази причина, молим да споделите материала в социалните мрежи, за да се запознаят повече хора с информацията, съдържаща се в него. Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Пулс – нормален и ускорен: Измерване, таблици с нормални стойности, адекватно лечение с лекарства и билки
5 (100%) 3 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

 1. Оплаквам се от сърцебиене и безсъние и искам да споделя с вас, че намерих спасение в магнезиум диаспорал. Лекарството наистина ми помага, но за съжаление след спирането му всичко започва отначало. Пих го 4 месеца и след като го спрях за седмица започнаха отново проблемите. На своя глава възобнових приемите (не ми е препоръчван от лекар, а от аптекар). Продължавам да го пия, тъй като това е единствената безвредна алтернатива, която ми помага (поне според мен). Дано да съм права и да няма странични ефекти за мен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!