Ad Clicks : Ad Views :

Какво точно е глутен. Цьолиакия, алергия и лечение

/
/
/
99 Views

Вреди и ползи от протеина глутен. 🅶 Съдържание в хляба, алергия, цьолиакия, аутизъм и Хашимото. 🅶 Симптоми на глутенова непоносимост и лечение

Още в текста: 🅶 Изследвания и диета при цьолиакия. 🅶 Продукти за контрол на глутен. 🅶 Тест за непоносимост, хляб, бисквити. 🅶 Капсули “Глутен контрол” и др.

Какво представлява протеинът глутен?

Живеем във време, в което хранителните алергии са в същински апогей и протеинът глутен е сочен като главен виновник за повечето от тях. Напоследък много се говори за него, но начало на епичната битка с протеина дразнител поставиха западните култури.
Медийната лавина постоянно ни заливат с информация за вредата от това вещество, а маркетингови стратегии се надпреварват да ни убедят в преимуществата на продукти, лишени от вредния протеин, гарантиращи ни безчет ползи.

Но кое е толкова вредно в лошия глутен и има ли начин за изцерим алергията си към него?!

Първо ще поясним, че глутенът представлява комплекс от протеини, съдържащ се в изобилие в семената на зърнените култури (пшеницата, ръжта и ечемикът са безспорни лидери в това отношение).

Ако го погледнете с просто око, няма да се впечатлите от вида на вредния глутен. Той представлява прозрачно прахообразно вещество, но при комбинирането му с течност се превръща в лепкава сива маса, приличаща на глина.

Въпросният протеин придава мекота и еластичност на продуктите, в които се съдържа. Количественото му съдържание е показател за вкусовите качества на изделията, в които се съдържа.

И ако в миналото глутенът е присъствал единствено в хляба, то днес той е неизменна съставка от повечето купешки хранителни продукти – колбаси, йогуърт, сирена, сладолед и др.

Кога е вреден и опасен?

Под въздействието на определени фактори (генетични, автоимунни) глутенът има способността да разболява тялото. Тогава безспорно той се приема като негов враг. Основната вреда, която този протеин нанася на организма ни, засяга преди всичко храносмилателната ни система.

Свързвайки се с вода ( в случая и храносмилателни сокове), коментираният протеин не се разтваря. В стомаха и червата ни се образува лепкава маса с високо съдържание на фибрин, която е трудно да се премахне от там при положение, че ежедневно се консумира глутен.

глутен
Понякога глутенът е вреден.

Като негатив от приема на глутен се наблюдава раздуване на червата, газове и стомашен дискомфорт.

Протеинът първоначално нанася вреда на лигавиците на червата и стомаха. Но след това нанася поражения върху нервната и костната с-ма. Въпреки, че в него също се съдържа калций, в определени случаи глутенът води до непълноценното усвояване на минерала.

Калций се съдържа в нашите кости и за да ги запазим здрави трябва постоянно да си го набавяме от храната.

Но консумацията на глутен води до допълнително подкиселяване на организма. А киселата среда е идеално условие за резорбцията на костта и непълноценното усвояване на калция.

Глутенът е сочен като главен виновник не само за стомашните заболявания, но и за тежката мигрена, както и за остеопорозата и останалите ставни заболявания.

Съдържание на глутен в хляба

Главният източник на глутен за нас е хлябът, без който не можем. Какво е точното съдържание на глутен в него, е въпрос, на който трудно може да се даде отговор. Като критерий за ориентир може да ни послужи мекотата на хляба и неговия срок на годност.

Колкото по-мек е хлябът и колкото по-дълго време запазва мекотата си, толкова повече глутен се съдържа в него.

Част от нелоялната практика на производителите (особено на тези у нас) е използването на препечено глутеново брашно за направата на хляб, за който твърдят, че е пълнозърнест и с по-ниско или без съдържание на глутен.

Но за съжаление това е пълна заблуда. Тези брашна са в пъти по-скъпи и производството на такъв хляб се оказва нерентабилно за родните произведение. И за съжаление те често спекулират.

Какво е цьолиакия (глутенова непоносимост)

Говорейки за вредите на глутена е важно да направим разграничение между тежката генетична предразположеност към глутенова непоносимост и острата хранителна непоносимост към този протеин.

Учените различават 3 степени на нетърпимост към въпросния протеин – глутенова непоносимост (цьолиакия или целиакия), алергия и чувствителност.

С най-тежки последствия за пациента е първата степен на глутенова непоносимост – цьолиакия. Това представлява тежко автоимунно заболяване, генетично придобито при 1% от населението на Земята.

Имунната система на тези пациенти приема протеина като външен агресор. За да се защити от него, тя започва да произвежда специфични антитела. В отговор на глутеновата атака, имунитетът атакува протеина с тези клетки.

Целиакията се приема за автоимунно разстройство, свързано с непълноценно абсорбиране на дадени елементи от тялото. В резултат от това се увеличават интраепителните лимфоцити в тялото.

Собствената имунна с-ма насочва атаката си не само към глутеновия протеин, но и към лигавицата на червата.

Последствията за пациента са свързани с глутенова ентеропатия, което води до тежки последствия за цялата храносмилателна с-ма. Тя започва да произвежда токсични вещества, които тровят целия организъм.

В резултат от това поражения търпи още нервната, ендокринната и костната система.

Още за заболяването цьолиакия научете от този материал – ТУК!

Симптоми на цьолиакия (целиакия)

Целиакията протича със симптоми на стомашни неразположения. При пациенти с латентна форма за заболяването, то често е замаскирано под обикновени стомашни неразположения.

Наблюдават се аномалии в изпражненията, подуване на корема, газове. Дерматологичните патологии често допълват клиничната картина.

глутенова непоносимост
Тялото ни изпраща сигнали за глутенова непоносимост.

При пациенти над 30 години цьолиакията се проявява в атипична форма. Това е свързано с изменения в биохимичния състав на кръвната плазма, ставни болежки, депресивни състояния и чести мигрени. Не са изключени и бъбречни заболявания.

Безсъние и чернодробни проблеми са още два отличителни признака на целиакия.

Симптомите на глутенова непоносимост се проявяват в ранна детска възраст. Първият признак, че детето Ви не усвоява пълноценно този протеин е появата на кашави и силно миризливи изпражнения по около 5 пъти дневно.

глутенова непоносимост
Глутенова непоносимост – протича със стомашни неразположения и възпаление на лигавицата на червата.

Децата с подобен проблем имат бледа кожа. Изостават в развитието си, особено през първите две години от живота си. Хиперактивни са. Имат проблеми със зъбите.

При момчетата с глутенова непоносимост се наблюдава дисфункция на половата система в по-зряла възраст, а при момичетата аномалии в цикъла.

Изследвания за глутенова непоносимост

Диагностицирането на глутенова непоносимост не е никак лесно, тъй като симптомите й са свързани с куп други заболявания.

На първия етап от поставянето на диагнозата се назначава изследване на кръвта, което има за цел да определи наличието на специфични антитела в нея.

Положителните резултати налагат извършването на биопсия – изследване лигавицата на тънките черва на стомаха. Процедурата има за цел да установи или отхвърли наличието на атипични лезии и лимфоцитни рецептори.

Третият етап за диагностициране на цьолиакия е включен и в лечението на заболяването – безглутенова диета. В продължение на 30 дни пациентът не консумира храни с глутен. Ако състоянието му се подобри и оплакванията му заглъхнат напълно, диагнозата глутенова непоносимост се потвърждава.

Чрез диетата може да установите и дали имате алергия към протеина. Просто го изключете от менюто си за месец и наблюдавайте реакцията на тялото си.

За установяване на хранителната алергия помагат и тестове, които вече се предлагат в аптеките. Но в никакъв случай не опитвайте да се самодиагностицирате.

Алергията към глутен и глутеновата непоносимост са две различни неща. Симптоматика може и да се припокрива в известна степен, но е важно да се назначи правилно лечение.

Лечение на цьолиакия

За съжаление цьолиакията е заболяване, което не може да бъде излекувано напълно. Единственият изход за пациентите с тази диагноза е спазване на доживотна диета, в която не присъства глутен. Само това е единствената опция за овладяване на глутеновата непоносимост и предпазване от усложненията, свързани с нея.

Разбира се, при завръщане на глутена в храната, оплакванията ще се появят отново с пъна сила. Това не означава, че трябва да се откажете от диетата, още преди да сте запознали лечението.

Не се отказвайте от него, защото то е единственият начин да се предпазите от усложненията, до които води нелекуваната глутенова непоносимост. В това число са всякакви ендокринни заболявания, безплодие, тежка форма на анемия, намалена костна плътност (остеопороза и подобни костни заболявания).

Към лечението може да се прибави и прием на добавки с желязо и калций заради понижените им нива в тялото на пациента с непоносимост към глутен. Но двата елемента са антидоти и не бива да се приемат заедно. Оптималният вариант е между приема им да има интервал от 2-3 часа.

В редки случаи безглутеновата диета не дава резултат. Но това се дължи на факта, че тя не е прилагана стриктно и все пак в менюто присъстват храни с глутен.

В такъв случай специалистът може да реши „да приспи“ имунната система и да предпише нестероидни медикаменти, които ще успокоят раздразнената лигавица на червата.

Алергия към глутен

Един от вариантите на хранителна нетолерантност е алергията към глутен. В случая храносмилателната система отказва да смели и да подложи на последваща преработка протеиновия ензим.

В отговор на този отказ тя започва да генерира специфични антитела. Алергията към глутен няма да премине от само себе си. Необходимо е да се вземат същите мерки, както при непоносимост към ензима – изключването му от диетата.

Погрешно е схващането, че с възрастта децата преодоляват тази алергия. Нелекуването й в детска възраст отключва сериозни заболявания в по-късен етап от живота на човека.

За контролиране на глутеновата алергия е необходимо редовно провеждане на тестова и наблюдаване реакциите на пациента при изключване от менюто му на определен вид глутенова храна.

Чувствителност към глутен – това е още една форма на непоносимост към протеина. Проявява се най-вече след консумация на пшеница, като оплакванията за пациента са свързани с леко възпаление на червата. След изключването на глутена от менюто за определен период, чревната лигавица се успокоява напълно.

Това състояние не изисква въздържание от консумацията на глутенови храни за постоянно. Но все пак е добре да сте умерени и периодично да ги изключвате от менюто си.

Диета при целиакия, примерно хранене без глутен

Диетата при целиакия задължително изключва глутена под всякаква форма. Не мислете, че е достатъчно да премахнете само хляба и тестените изделия. Глутен се съдържа в колбасите, сосовете, някои лекарства и добавки, козметични продукти. Като цяло във всички готови храни.

Не се отчайвайте и не мислете, че цял живот ще трябва да се лишите от любимите си лакомства. Предлагат се множество алтернативи за заместване на глутена с миксове от брашна.

Например любимите си палачинки може да приготвите с микс от ориз, царевица и бадем.

безглутенова диета
Безглутеновата диета е задължителна за лечение на глутенова непоносимост.

Списъкът с позволените храни при безглутенова диета не е никак къс и включва:

 • всякакви кореноплодни зеленчуци
 • изобилие от плодове и зеленчуци (наблегнете на тях, за да наваксате с липсата на фибри след спиране на глутена, защото това може да доведе до запек)
 • яйца
 • масло – всякакви видове от растителен и животински произход
 • месо – всякакви видове, включително пилешко и риба
 • всякакви подправки – свежи и сушени
 • царевица
 • ориз
 • просо
 • бобови растения (грах, боб, леща)
 • тапиока
 • сладки картофи

Диетичните пайове не са забранени. Но при условие, че ги приготвяте у дома и знаете какво брашно сте вложили в състава им.

За безглутеновата диета е важно да отбележим, че тя се предписва само на хора с непоносимост към белтъка. Не е приложима като средство за сваляне на килограми.

Опасен ли е глутенът при хората без цьолиакия?

Вероятни вече се питате дали за хората без цьолиакия глутенът е напълно безопасен и те трябва ли задължително да го изключат от менюто си.

За да отговорим на този въпрос е необходимо да Ви запознаем с ползите на протеина, въпреки че напоследък изпъкват единствено вредите му на преден план.

Преди всичко той се използва не само като консервант и вещество за запазване свежестта на храната за по-дълъг период от време. Не е за пренебрегване и високата му хранителна стойност.

Приемайки глутенови храни, здравият организъм остава сит за по-дълго време. Той доставя на тялото не само повече енергия, но и куп хранителни вещества, благодарение на изобилието от растителни протеини.

Множеството минерални вещества в състава му подпомагат храносмилателните процеси. Освен това е богат на витамини А, Д, В и Е. Предлага високо съдържание на калций, магнезий, фосфор, желязо и други незаменими за тялото ни елементи.

Златната среда за хора без цьолиакия е да консумират глутен в разумни количества.

Други вреди от глутена

Неслучайно глутенът е определян като тихия убиец. Напоследък непоносимостта към него се открива все по-често при кърмачета, след въвеждането на твърда храна в менюто им. Ако лечението се започне навреме, усложненията може да се избегнат.

Но за съжаление понякога непоносимостта протича незабелязано и след време пациентът се сдобива с диагноза за стомашен или ендокринен проблем. Колит, диабет, безплодие и дори рак на стомаха са сред възможните усложнения.

Глутен и аутизъм

Аутизмът неслучайно е един от бичовете на съвременния начин за живот. Между това коварно заболяване и деликатния глутен има връзка.

Установено е, че аутизмът се проявява на фона на скрито или ясно изразено разстройство в стомашната дейност. Втори отключващ фактор е интоксикацията с вредни химикали, както и незряла и неефективно работеща имунна система.

Доказано е, че изключването на глутен и казеин от менюто на децата с това коварно заболяване, подобрява значително състоянието им. Освен подобряване в качеството на съня им се наблюдава и спад на хиперактивността им.

Глутен и Хашимото (и щитовидна жлеза)

Антигените в глутена и паренхима на щитовидната жлеза имат сходен състав и структура – това е научно установено. Приемът на глутенови храни се отразява негативно на деликатната жлеза и води до редуциране на функционалостта й.

С оглед на тези твърдения на пациентите с Хашимото се препоръчва да изключат от менюто си глутеновите храни.

Премахването им подобрява значително функционалността на жлезата и се отразява положително върху цялостното здравословно състояние на пациента.

Продукти, свързани с контрола на глутен

За пациентите с непоносимост към глутен се предлага разнообразие от продукти, свързани с контрола на реакцията на тялото.

Капсули “Глутен контрол”

Капсулите „Глутен контрол“ са ефективно решение за пациенти с проблем при усвояването и преработката на глутен.

Продуктът представлява протеазен комплекс, намаляващ активността на дразнещите протеини от рода на казеин, глутен и други подобни дразнители.

В всяко хранене се приема по капсула от продукта, освен ако не е предписана друга терапевтична схема.

Опаковка с 60 капсули „Глутен контрол“ струва 49 лв.

Домашен тест за непоносимост към глутен “Веровал”

С 98% надеждност на резултат е домашният тест за непоносимост към глутен „Веровал“. Той е подходящ, както за поставяне на начална диагноза, така и за проследяване състоянието на пациента по време на лечение.

В рамките на няколко седмици след започване на терапията нивата на антителата в кръвта намаляват значително, а до половин година те изчезват напълно.

Комплектът съдържа всичко необходимо за провеждане на тестването в домашни условия. За да си гарантирате висока достоверност на резултата, изпълнете стриктно указанията за вземане на кръвна проба, описани в листовката.

Резултатът е невалиден, когато в нито една от тест касетите не се появи чертичка.

Тестът се предлага в аптечната мрежа на препоръчителна цена от 34,50 лв.

Брашно без глутен, Балвитен

Брашно без глутен вече може да откриете в хипермаркетите, а не само в био магазините и магазините за здравословни храни.

глутенова непоносимост глутен алергия
Безглутеново брашно, комплекс „Глутен контрол“ и домашен тест за непоносимост към глутен – 3 продукта задължителни за хора с глутенова непоносимост.

Една от възможностите е продуктът на Балвитен. Миксът е подходящ за приготвяне на печива. В състава му влиза пшенично нишесте, от което глутенът е извлечен, царевично брашно и нишесте, глюкоза, набухватели и сгъстяващи агенти.

Опаковка от 500 гр струва 4,50, а от килограм – 7,80 лв.

Храносмилателни ензими, капсули

Храносмилателните ензими играят важна роля при смилането и преработката на храната. Без тях тя не се преработва и усвоява нормално.

В случая, когато става въпрос за протеин, какъвто е глутенът, се налага прием на добавки с протеаза. Стандартно от тях се препоръчва прием на една доза преди хранене.

Вариантите от този тип са наистина много.

Един от тях е на Аквасорс – опаковка с 6о капсули струва 59 лв. Виридиан предлага подобна опция на цена от 47 лв за 90 капсули.

Вариант е и комплексът на GNC на цена от 38 лв за 100 капсули.

Макарони, спагети, юфка

Любимите макарони, спагети и юфка може да заместите с такива без глутен. Проблемният протеин в случая е заместен с брашно от ориз или царевица.

На Балвитен опаковка от 250 грама от класическите безглутенови макарони струва 4,50 лв.

Опаковка от 500 гр безглутенови спагети струва около 5-7 лв ( в зависимост от марката, опаковка спагети на Барила 400 гр излиза 5,35 лв). В същия ценови диапазон се движат и цените на безглутеновата юфка за същото количество.

Сухар, крекери, бисквити, солети

Безглутенов сухар може да си купите от хипермаркета, био магазина или от големите аптеки. Цените за пакетче от 100-15о грама са средно около 3-4 лв. На същата цена са и безглутеновите крекери.

глутен алергия глутенова непоносимост
Крекери, сухар, бисквити и солети – опциите за безглутенови продукти са много.

Сред популярните продукти от тях са испанската марка Gullon, произведени на основата на царевично и оризово нишесте.

Ако търсите алтернатива на обикновените солети, Балвитен предлага чудесен вариант на цена от 3,75 лв за опаковка от 75 гр.

Зърнена закуска, кекс, пудинг

Готовите безглутенови зърнени закуски са прекрасна алтернатива за хората с алергия или непоносимост към проблемния протеин. Нестле предлага две опции в този случай – зърнени закуски с царевица.

Ноглут е още един вариант, който съдържа царевичен грис, мед и какао. Опаковка от 225 грама струва 6,40 лв.

От купешките варианти за безглутенови продукти може да откриете и кекс без глутен. Един от вариантите е на Шнитцер. Био сладкишът струва 7,10 лв (цена за количество от 200 гр).

Безглутенов пудинг с разнообразие от вкусове (ванилия, какао) предлага Архе на цена от 2,70 лв за пакетче от 40 гр.

Готов хляб без глутен

Готов хляб без глутен е алтернативата за всички, които нямат възможност да си приготвят хляб у дома. Онлайн подобни продукти може да закупите от Лайфстор.бг. Там 250 грама хляб на Белвитен струва 4,80 лв.

Хляб за тостер на Хамър (опаковка от 375 гр) струва 7,80 лв. Хляб на Пан бланко (200 гр) струва 3,20 лв.

Кокосови фибри без глутен

хляб без глутен
Кокосови фибри и безглутенов хляб – още две алтернативи без съдържание на глутен.

На божествено ухаещите кокосови фибри може да се насладите и във вариант без глутен. Нобъл Хаус предлага такъв продукт на цена от 29 лв за 500 грама. Фибрите може да прибавите към закуската си или към любимото смути.

Пшеничен и царевичен глутен

Пшеничен и царевичен глутен са два продукта с производствена значимост. Пшеничният глутен е основен фактор за вкусовите качества на тестените изделия.

Царевичният глутен представлява смес от протеини, които се използва като храна за пилета, отглеждани с цел добив на месо. Сместа гарантира предпазване от инфекции и добив на яйца с пигмент в естествено жълт цвят.

Още информация за вредите от глутен и начините за справяне с глутенова непоносимост и алергия към протеина може да получите и от чуждоезични сайтове. На латински, английски, испански, турски, немски наименованието на протеина е Gluten. На руски: език Клейковина (глюте́н). На гръцки език ще го откриете като Γλουτένη.

Надяваме се, че от този материал сте научили нещо наистина ценно и полезно. Споделете го в социалните мрежи, за да достигне информацията в него до всеки, който иска да научи нещо повече за все по-обсъждания през последното десетилетие глутен.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Какво точно е глутен. Цьолиакия, алергия и лечение
5 (100%) 2 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

3 Comments

 1. Нека всички да си спомним как бабите ни са се хранили с каша от брашно и грис и са били напълно здрави. Проблемът не е в глутена, а в отровите, които слагат в брашното. За съжаление имам много познати с диагноза глутенова непоносимост. За тях е трудно да се откажат напълно от глутена. Все пак да не забравяме, че той е във всичко.
  За себе си мога да кажа, че всичко е полезно, ако не се прекалява с него. Придържам се към този принцип при храненето на децата ми и няма проблем.

 2. Ако трябва да се учим от бабите си или прабите си, нека си припомним, че основно се е консумирало качемак, а не хляб. Качемакът е от царевично брашно, прясно смляно, всяко семейство си го мелело на мелницата за не дълъг период. Царевичното брашно е не само бедно на глутен, но съдържа най-полезните за човека съставки – въглехидрати, мазнини, белтъчини в балансирани, най-полезни за човека пропорции.
  Друга полезен съвет, който можем да вземем от природосъобразния начин на хранене, който са използвали бабите ни, е използване на туршии (кисело зеле и други зеленчуци), които не претърпяват топлинна обработка за консервиране, а са подложени на естествена ферментация. Тези туршии са богати на витамин С и пробиотици, които подобряват храносмилането, повишават резорбиращата способност на червата, намаляват гнилостните процеси и като цяло засилват имунитета.
  Баба ми, която е родила 7 деца, доживя до 99 години. Вървеше до последния месец от живота си. Освен протеза и капки за навлажняване на очите по друг повод не е търсила лекари. Към здравословния начин на хранене, може да се добави и здравословния начин на мислене, а който също е важен фактор за здравето.

 3. Жестока статия за глутена. Аз имам алергия към глутен и ми се налага да правя постоянен контрол на храната, имам всички симптоми на глутенова непоносимост, за които се сетите. Глутеновата алергия е нещо, което не се лекува, просто трябва да се внимава какво се яде.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!