Ad Clicks : Ad Views :

Храни без глутен, безглутенова диета, захранване на бебе

/
/
/
110 Views

Таблици на храни с и без глутен. 🅶 Захранване на бебе с глутен. 🅶 Рецепти за каши и др. при въвеждане на глутена. 🅶 Има ли го в тези храни: Просо, спелта, елда, лимец

Още в текста: 🅶 Овесени ядки и глутен. 🅶 Картофи, жито, ориз. 🅶 Царевичен и пшеничен глутен. 🅶 Рецепти за хляб, царевичен и др.

Безглутенова диета – плюсове и подводни камъни

Безглутеновата диета набира все по-голяма популярност, особено след като стана ясно, че личности като Викторя Бекъм и Опра Уинфри подкрепят напълно този режим. Но като всеки режим, така и този, притежава определени плюсове и недостатъци.
Всеки, който е изхвърли глутена от менюто си, твърди че се чувства в пъти по-добре за разлика от времето, в което е консумирал протеина.
Сред ползите, които описват отказалите се от глутена, е изчистване на кожата, усещане за лекота, избистряне на погледа и повишаване на жизнения тонус.

Тези преимущества на безглутеновата диета са безспорни и диетолозите не ги отричат. Благодарение на нея от менюто ни изчезват всички храни, вредни за черния дроб, кръвоносните съдове и най-вече враговете на тънката талия. На тяхно място идват полезните ядки, плодове и зеленчуци.

Но режимът крие и някои подводни камъни. Отказвайки се напълно от глутеновите храни, ще се наложи да ги смените с безглутенови такива. И едва ли някой ще има възможността да приготвя лично всичко, което консумира.

Готовите безглутенови храни имат един недостатък – те са по-калорични. При тях калоричността се набавя от максимално количество мазнини и захари. Всъщност това е основен недостатък на безглутеновата диета.

Отказвайки се от питателния протеин, започваме да консумираме повече мазнини и захари, за да задоволим калорийните нужди на тялото си.

Храни без глутен + таблица

Ако Ви се налага да изключите глутена от менюто си по здравословни причини или просто искате да го направите от любопитство, предлагаме списък с храните, които може да присъстват в безглутеновата диета.

безглутенова диета храни без глутен таблица
Запознайте се с храните без глутен, които са задължителни за безглутеновата диета.

За да имате по-бърз достъп до тях, ги систематизирахме в таблица. Просто споделете материала в профила си в социалните мрежи и така той ще Ви бъде под ръка, винаги когато се нуждаете от тази информация.

Безглутенови продукти, храни и напитки
Храни и продукти Безалкохолни напитки
Пилешко месо Натурално кафе (без инстантите видове)
Прясно месо без ароматизиращи добавки фрешове
Морски дарове Чай (без инстантните формули)
Всички плодове и зеленчуци -
Картофено нишесте -
Брашно от ориз -
Царевица (също и царевично брашно) -
Брашно от кестен -
Брашно от елда -
Брашно от амарант -
Соево брашно -
Киноа -
Естествени млечни продукти без добавки -
Боб -
Семена и ядки (предварително необработени) -
Ленено семе -
Яйца -
Сладки картофи -
Елда -
Сорго -

Брашна без глутен

Темата за брашната без глутен вълнува всеки, който трябва да изключи протеина от менюто си. Обикновено първото притеснение на тези хора е, че трябва да се откажат от хляба и от всичко, което се прави с брашно. Но това съвсем не е така. Алтернативите за заместваме на пшеничното глутеново брашно са наистина много.

С високо протеиново и минерално съдържание е уханното бадемово брашно. Приготвя се от смлени бадеми и придава невероятен вкус и структура на печивата, приготвени с него.

Брашно без глутен е и това, което се приготвя от предварително изпечени или сварени сусамови семена, които след това се смилат. Чудесна алтернатива е за приготвяне на кекс и хляб без глутен.

Освен сусамовото брашно с добър хранителен състав е и соевото брашно. Но то има типичен горчив вкус и по-трудно се преработва. За около 15 % от пациентите с цьолиакия това брашно не е добър вариант.

Кокосовото брашно също е прекрасен вариант за приготвяне на безглутенови печива. Задължително го комбинирайте с други брашно, защото то има способността да отнема напълно влажността на останалите съставки.

Други безглутенови алтернативи са брашната от кафяв ориз, амарант, кестен, нахут, киноа.

С добри слепващи свойства е брашното от тапиока, което се използва най-вече за приготвянето на безглутенови сладки.

За получаване на теста с лека консистенция се препоръчва използването на картофено нишесте.

По принцип употребата на безглутеново брашно е изключително деликатна. Необходима  е преди всичко прецизна дозировка и правилно съчетаване на брашната, за да се получи добър резултат.

Лимец, има ли глутен в него? 

Въпросът за съдържанието на глутен в лимеца е спорен и няма еднозначен отговор. Факт е, че повечето пациенти с цьолиакия го понасят добре, въпреки твърденията, че в него се съдържа глутен.

Научното обяснение е, че глутенът в лимеца се отличава от този в останалите зърнени култури. Твърди се, че лимецовият глутен не е токсичен и това е причина консумацията му от хора с цьолиакия да не води до негативни ефекти.

Но все пак това са различни твърдения и преди да се препоръчва лимец при наличието на глутенова цьолиакия е необходима консултация със специалист.

Любопитни са резултатите от изследвания на българския лимец, които доказват, че в него не се съдържа никакъв глутен. Но чуждестранните производители отбелязват, че техните продукти съдържат въпросния протеин.

Още за качествата и свойства на лимеца, както и начина за приложението му като лек и храна, имате възможността да научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Просо и глутен 

Просото е задължителна храна в менюто на хората, на които се налага да ограничат или изключат напълно глутена от хранителния си режим.

Брашното от него е с изключително приятен вкус и е първенец по отношение съдържанието на желязо, спрямо останалите видове брашна.

Изобилства от витамини от групата В, както и от ценни минерали като магнезий и калий.

При приготвянето на безглутенови тестени изделия брашното от просо се комбинира идеално с брашно от нахут, картофи или ориз.

Подробно със свойствата и приложенията на полезното просо в народната медицина, диетологията и кулинарията може да се запознаете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Овесени ядки и глутен 

Oвесените ядки и овесът, по принцип, съдържат глутен. Но някои производители предлагат безглутенова алтернатива.

Продукт е преработен по начин, който гарантира пълно извличане на глутена.

Готовата продукция подлежи на строг контрол и тестване за остатъчни количества глутен.

Продукти от този вид са достъпни в магазините на здравословни и био храни, както и в магазините, предлагащи храни за диабетици.

Още за овесените ядки имате възможността да научите от посветения на тях материал в авторитетния сайт Лекар.бг – ТУК!

Елда (гречка) и глутен 

Елдата е още една алтернатива за хората с алергия или непоносимост към глутена. Известната още като гречка елда е чудесен вариант и за безглутеново брашно.

То се отличава с добри слепващи свойства. Но не е сред брашната, които се усвояват лесно заради богатия си протеинов състав.

Използва се предимно за приготвянето на смеси за бисквити и палачинки.

Повече за нея, научете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Има ли глутен в ориза? Грис. Спелта

Оризът е още една безглутенова храна, която хората с цьолиакия е задължително да включат в менюто си. Като цяло всички видове ориз са безглутенови, но специалистите са единодушни, че един е видът с най-много ползи – кафяв ориз.

Хората с непоносимост или алергия към коментирания протеин може да консумират и грис, но само такъв, който не съдържа глутен. Познатият  ни пшеничен грис със сигурност не спада към тези продукти. Но добра алтернатива е царевичният грис.

Въпросът дали спелтата спада към глутеновите храни също е спорен и обект на догадки и необосновани научно факти.

глутенова непоносимост безглутенова диета лимец спелта
Лимец и спелта обикновено се понасят добре от хората с глутенова непоносимост.

Но дори и източниците, които твърдят, че спелтата (ще я срещнете още шпелта или динкел) съдържа глутен, я препоръчват като част от безглутеновата диета. Обяснението е, че глутенът е нея е по-различна форма от пшеничния и обикновено не оказва вреда на хората с глутенова непоносимост или алергия.

Картофи, жито. Царевичен и пшеничен глутен

Картофите са още една безглутенова храна. Използват се и за направата на сладникаво брашно, което с успех се прилага в рецептите за безглутенови тестени изделия.

Жито и житните изделия са напълно противопоказни за хора с алергия или непоносимост към коментирания протеин. В него се съдържа така наречения пшеничен глутен.

В него глутеновите протеини присъстват във форма, в която задължително има и нишесте. Последният елемент се явява слепващ агент между двете разновидности на пшеничния глутен (глутенин и глиадин).

В случая продуктите с глутен може да се заместят с царевица. В царевичните зърна не се съдържа този протеин. Но това невинаги важи за царевичното брашно, в което е възможно да се открият следи от глутен, попаднали след смилането на глутенови и царевични зърна.

Може да срещнете и понятието царевичен глутен. Но то не бива да Ви притеснява. Това е специална смес, която се използва за хранене на домашните птици с цел повишаване качеството на добиваните яйца и месо.

Храни, съдържащи глутен

За съжаление е много трудно да се опазим от консумацията на глутен, дори и ако полагаме всички необходими усилия. Протеинът се съдържа не само в така наречените глутенови храни, но и в някои напитки, медицински изделия и консерванти.

Представяме нагледно във вид на таблица продуктите, напитките, консервантите и медицинските изделия, съдържащи коментирания дразнител.

Храни, напитки, консерванти и лекарства с глутен
Хлебни изделия Бира добавката Е150 лекарства с валериан
Месни полуфабрикати водка консерванта Е150с витамин Е на таблетки
Купешки сосове (кетчуп;майонеза и др.) газирани напитки консерванта Е160 лекарства с бисакодил
Ферментирали сирена уиски добавката Е150б парацетамол
Фаст фууд храни джин консерванта Е411 лекарства с фенистил
Преработени млечни продукти какао добавките Е637 и Е411 бисептол
Сладкарски изделия - консервант Е 471 ибупрофен
Соеви продукти имитиращи млечни напитки добавката Е636 -
Сладолед - - лекарства с оксазепам
Доматени консерви - - имован
Бонбони бърбън добавката Е150Д лекарства с ацетилсалицилова киселина (аспирин)
Заместители на морски дарове разтворимо кафе добавката Е965 -

Глутен при бебе

Въпросът глутен при бебе често буди тревога сред младите майки. Но в повечето случаи страховете са неоправдани, тъй като глутеновата алергия се среща изключително рядко и само по себе си глутенът не е алерген.

Но за съжаление не може да се каже същото и за глутеновата непоносимост, която напоследък се превръща в диагноза за все повече деца в кърмаческа възраст. Неоправдано дългото отлагане на захранване с глутен в повечето случаи не помага, тъй като глутеновата непоносимост е неспособност на храносмилателната с-ма да преработи протеина.

Рискът от появата й е по-висок при деца с фамилна обремененост от алергия, както и при такива, които не са кърмени или са кърмени за кратък период.

Но все пак има някои контролируеми фактори, които може да намалят риска от появата на глутенова непоносимост. Един от тях е дългото кърмене на бебето и продължаването му поне месец след захранване с глутен.

Друг фактор е количеството на консумирания протеин в периода на въвеждането му в бебешкото меню. Трети, но не трети по значимост фактор – възраст за въвеждане на глутен в храненето на кърмачето.

Захранване с глутен при бебе, въвеждане

Въвеждането на глутена се прави, както и въвеждането на всяка друга храна – започва се с лъжичка от избрания глутенов продукт. За период от около една седмица се стига до пълната доза.

След това може да се въведе втора глутенова храна, но с по-бързо увеличаване на консумираното количество от новата храна на дневна база (все пак глутенът вече е въведен и ако има проблем, детският организъм би трябвало да реагира).

захранване с глутен
Захранване на бебе с глутен – най-добре е протеинът да не се въвежда прекалено късно.

След около 5-7 дни въведете още една глутенова храна. Идеята е за период от около месец да се изредят 4 основни глутенови култури. Задължително се започва с овес. Счита се за най-лесната за усвояване храна, съдържаща коментирания протеин.

Ръж е втората глутенова храна. След това идва ред на ечемика. Пшеницата се въвежда последна.

През първия месец на захранване с глутен, ежедневно давайте на детето храна с въпросния протеин. За този период, тялото би трябвало да даде сигнал, ако има проблем с преработката на сочения за дразнител глутенов протеин.

Кога се дава за първи път?

Въпросът за точния период за захранване на бебе с глутен също е спорен. Американската педиатрична школа препоръчва по-предпазлив подход – след осмия месец.

Европейската педиатрична школа действа по-уверено в случая и предписва захранване с глутен в края на шестия месец, ако кърмачето е било захранено с твърда храна от 4 месец  и въвеждане на глутен след седмия месец, ако захранването е започнало след навършването на 5-6 месеца.

Късното въвеждане на храни с този протеин ( на възраст след 8 месеца) не е оправдано, особено ако детето няма алергия и не е фамилно обременено. Отлагане на захранването с глутен след тази възраст несправедливо лишава детето от някои храни и освен това крие рискове.

Кърмачето на възраст над 9 месеца приема храна в по-големи количества за разлика от бебе на 6-7 месеца. Това означава, че при по-късно захранване храносмилателната с-ма ще трябва да обработва проблемния глутен с голямо количество храна.

Въвеждане на глутен с каша, попара

Най-добрата алтернатива за въвеждане на глутен, според съвременната Европейска школа, е с каша. И по-специално с овесена каша като първа глутенова храна.

Попарата се оставя накрая след въвеждането на хляба. Тогава се въвеждат и другите две съставки от традиционната българска закуска – сирене и масло.

В миналото, когато педиатрите у нас са се придържали към препоръките на Руската школа, захранването с глутен е ставало с въвеждането на попарата. Но с оглед на зачестилите хранителни алергии, този подход вече остана в миналото.

Рецепти без глутен

Ще се спрем на няколко вкусни рецепти без глутен, подходящи за всеки, на който се налага да изключи протеина от менюто си.

Рецепта за хляб без глутен

Приготвянето на безглутенов хляб е същинско предизвикателство. Но ние предлагаме една рецепта, която не е никак трудна за изпълнение, а резултатът е повече от добър. За точната рецепта е необходимо следното:

 • брашно без глутен около 250 грама
 • пакетче мая за хляб, несъдържаща глутен
 • яйце – 1 брой
 • олио – супена лъжица
 • същото количество захар – една супена лъжица
 • сол – чаена лъжичка
 • вода – чаена чаша

За около 30 минути оставете маята да втаса, като предварително я разтворите в малко топла вода и прибавите захарта към нея. След втасване на маята, към нея прибавете и чаша вода.

Следва прибавяне и на останалите продукти от рецептата и омесване на меко тесто.

След като приключите с месенето, прехвърлете тестото в подходяща тавичка и го изпечете за около 30-40 минути във фурна, работеща на 220 градуса.

Царевичен хляб (питки) без глутен

С царевично брашно може да приготвите невероятно вкусни питки или хляб. Рецептата включва следните компоненти:

 • чаша и половина брашно от царевица
 • чаша друго безглутеново брашно (от ориз, елда, просо или друго)
 • сол – чаена лъжичка
 • захар – 3 лъжици
 • бакпулвер – две малки лъжички
 • масло, меко – 5 супени лъжици
 • чаша кисело мляко
 • зехтин или олио – 8 лъжици

Смесете двата вида брашно след предварително пресяване. Прибавете и останалите сухи съставки. Добавете към сместа разбитите яйца, а след това прибавете олиото. Маслото сложете на дъното на тавичката, в която ще печете.

От изброените съставки замесете меко тесто. Ако е необходимо, прибавете и още брашно за получаване на необходимата консистенция.

От тестото оформете малки питки или продълговато хлебче. Изчаква се 10-15 минути, след което се слага във фурна, настроена на умерена т-ра. Печенето е с продължителност от около 40 минути.

Бебешки каши без глутен

За майките, които желаят да приготвят сами кашата на детето си и не разчитат на купешките варианти, предлагаме рецепта за каша от елда.

За направата й е необходимо първо да се приготви брашното. За тази цел две шепи от зърната се измиват с вода. След това зърната се разстилат в тавичка и тя се слага за 40 минути във фурна, настроена на програма с вентилатор и температура от 60 градуса.

След изстиване на зърната, те се смилат на фин прах в машинка за мелене на кафе. Това брашно може да бъде съхранявано за две седмици в плътно затворен буркан, който се държи в хладилника.

Желаното количество от брашното накиснете от вечерта във вода. На сутринта сменете водата с чиста. За рядка каша на лъжица от брашното се слага половин чаена чаша вода. Сместа се вари 10-15 минути на умерен огън. Задължително се прибавя към нея лъжичка растителна мазнина.

хляб без глутен рецепти каша за бебе
Безглутен хляб и бебешка каша без глутен – опитайте нашите рецепти и споделете мнението си!

Може да смесите и със същото количество (колкото е кашата) сварена на пара и пасирана ябълка.

Същата каша може да приготвите и с брашно от царевица. Но то не е необходимо да се кисне от вечерта. Варенето на тази каша е около 5 минутки, тъй като царевичното брашно се сгъстява по-бързо. Начинът за приготвяне е същият, както и за елдената каша с изключение на уточненията, които направихме.

Бебешки бисквити без глутен

Бебешки бисквитки без глутен също не е трудно да приготвите сами. За целта трябва да си набавите следните съставки:

 • чаша брашно без глутен (от киноа, елда или просо)
 • чаша бебешка каша без глутен (комбинацията ориз и елда е страхотен вариант)
 • вода – четвърт чаша
 • една ябълка – предварително се настъргва
 • зехтин – 3 супени лъжици

От всички тези съставки омесете тесто и го разточете с точилката. С помощта на формички оформете сладките и ги изпечете за 20 минути на фурна, работеща на 200 градуса.

Друг лесен вариант за домашни бебешки безглутенови бисквити включва:

 • чаша оризово брашно
 • същото количество (една чаша) пюре от сварена ябълка
 • и малко вода за получаване на меко тесто

От тестото разточете кора и оформете бисквитките, използвайки формички. Печете на 200 градуса за около 10-15 минути.

Палачинки без глутен

Палачинки без глутен също не е трудно да приготвите у дома и със сигурност този вариант ще Ви допадне повече от класическите палачинки. За него са необходими следните съставки:

 • чаша бадемово или елдено брашно
 • яйца – 1-2
 • бакпулвер – чаена лъжичка (може и без него)
 • ванилия на прах – две пакетчета
 • ароматна канела на прах – две щипки
 • прясно мляко – една чаша
 • малко масло
глутен захранване безглутенова диета рецепти
Безглутенови бисквити и палачинки – още две алтернативи, подходящи за малки и големи с глутенова непоносимост.

Първо изсипете сухите съставки в дълбока купа. След това добавете и течните. Разбъркайте с подходяща бъркалка. От гладката смес сложете един черпак в тиган с малко мазнина, която предварително е загрята. Палачинките без глутен се приготвят по стандартния начин.

След изваждането им от тигана, намажете ги с малко масло. Гарнирайте с мед или с любимото плодово сладко.

Въпросите около глутена вълнуват все повече хора. Надяваме се, че в този материал сме отговорили на повечето от тях и той е бил от полза за Вас. Ако е така, споделете го с приятелите си в мрежите, за да научат и те всичко важно за глутена. Благодарим Ви предварително!

Още за протеина, сочен за виновник за много здравословни проблеми, може да научите от материала ни,посветен на глутенова непоносимост, алергия, симптоми и свързани усложнения:

Какво точно е глутен. Цьолиакия, алергия и лечение

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Храни без глутен, безглутенова диета, захранване на бебе
5 (100%) 2 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

 1. Всичко написано е вярно. Проблемът идва от замяната на естествен глутен с изкуствен. Сега консумацията на две филии хляб е равносилна на консумирането на цялата менделеева таблица.
  Пшеницата се отглежда върху бедна почва, която се тори с химикали. Глутенът е токсичен. Не е онзи глутен, който преди десетилетия са консумирали дедите ни. Йодът в брашното вече е заменен с бром.
  Заместването на глутена с храни, в които той не се съдържа, също не решава проблема. Тези храни изобилстват от други токсини и така всички с непоносимост към глутен се озоваваме в един порочен кръг, от който няма излизане. Жалко, но това е тъжната действителност!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!