Кръв от носа: първа помощ, причини, рискове и заболявания

Първа помощ и лечение на кръв от носа. ♌ Причини, опасности. ♌ Спиране при деца. ♌ Кръвотечени при издухване. ♌ Болести, причина за кръвоизлив

Още в текста: ♌ Начини за бързо спиране. ♌ Сядане, тампони, притискане. ♌ Мехлеми. ♌ Физиологичен разтвор. ♌ Кокосово масло. ♌ Какво прави лекарят.

Начини за спиране на кръвта от носа, първа помощ

Кръв от носа – това състояние може да е съвсем безобидно или да се окаже признак на тежко заболяване. Кръвотечението от назалните кухини, известно още като епистаксис, се появява внезапно. Обикновено изчезва така, както се е появило.
Но понякога кръвозагубата може да е сериозна и да доведе дори до припадък. Най-важното е в случая да запазите самообладание, независимо дали става въпрос за Вас или Ваш близък.

В този материал ще се спрем на всичко, свързано с теченето на кръв от носа. Задължително трябва да сте запознати с правилата и техниките за първа помощ, тъй като много от общоприетите техники са напълно погрешни. Но въпреки това масово се прилагат.

Сядане в правилна поза

Сядане в правилната поза е най-важното за овладяване на кръвотечението от носа. Погрешно се счита, че пациентът, на който тече кръв от носа, трябва да легне и тялото му да е в хоризонтално положение.

Най-добре е той да седне. Ако изпитва трудности да направи това сам, помогнете му!
Ако пациентът изгуби съзнание, до пристигането на медицинския екип го поставете да лежи по гръб в глава, наклонена настрани.

кръв от носа първа помощ

Това е правилната поза на главата, която трябва да заемете при появата на кръв от носа.

Главата по-горе от сърцето

Задължително е главата на човека с кръв от носа да бъде в положение по-горе от сърцето, а не на едно и също ниво, което се получава при лягане.

За тази цел главата не трябва да се накланя назад, а да бъде леко наклонена напред. Накланянето й напред гарантира нормално изтичане на кръвта и намалява риска от попадането й в гърлото, а от там и в кръвопотока.

Притискане на носа

Обикновено кръвотечението от носа спира от няколко секунди до няколко минути. Но ако то продължава повече от 5-7 минути, за да помогнете на кръвта да спре, натиснете леко ноздрите. Прилагаме илюстрация, на която ясно се вижда правилното място за притискане на ноздрите.

Памук в носа, тампони 

Поставянето на памук в носа се препоръчва при продължителен кръвоизлив, който не се овладява с прилагането на по-горе изброените техники. Добре е памучният тампон да бъде напоен с 3% водороден прекис (кислородна вода) или всякакъв вазоконструктор.

Благодарение на този способ кръвотечението се овладява бързо.

Още за кръв от носа – първа помощ, причини и правилното лечение – ТУК!

Лед, студен парцал, мокър

Поставянето на леден компрес или мокър парцал в основата на носа също съдейства за бързо овладяване на кървенето.

Методът е особено полезен в случаите, когато кръвта от носа се появява заради прегряване на тялото. В този случай е задължително пациентът да се премести на сенчесто и проветриво място.

Кокосово масло

Кокосовото масло освен полезно и вкусно е и верен помощник за овладяване на кръвотечението от носа. Необходимо е просто да го втриете старателно във вътрешната част на ноздрите. Използвайте омекнало масло. Добра идея е затоплянето му за десет секунди в микровълновата фурна.

кръв от носа първа помощ лечение

Кокосово масло помага при кървене от носа.

Целта е маслото да се втечни леко – да не е нито прекалено течно, нито прекалено твърдо. Тази процедура изпълнявайте по два-три пъти на ден. И задължително преди лягане.

Съвети за по-бързо лечение

За по-бързото овладяване на проблема е добре да се спазват и още няколко съвета.

Изплюване на кръвта против повръщане

Ако кръвта от носа попадне в гърлото (а вероятността за това е голяма при притискане на ноздрите), изплюйте я. Поглъщането на кръвта може да доведе до повръщане. Затова е задължително да я изплюете, за да избегнете повръщането.

Овлажняване на въздуха

Често причината за епистаксис се оказва прекалено сухият въздух. Овлажняването му съдейства за по-бързото справяне с проблема. Отворете прозореца по време на кръвоизлив от носа. Притокът на свеж въздух в стаята се отразява благоприятно на пациента.

Добре е да се премахнат вратовръзките и всичко друго, което може да затрудни дишането.

Без издухване на носа няколко часа

След кръвоизлив от носа е задължително няколко часа да не се издухва носа. Процедурата води до напрягане на кръвоносните съдове и съответно може да причини повторно кървене. За да избегнете това и да помогнете на кръвоносните съдове по-бързо да се свият, не издухвайте носа си няколко часа след спиране на кръвта.

Без физически труд, спорт, слънце

Физическата активност и спортните дейности усилват притока на кръв. Поради тази причина след кървене от носа, тези дейности трябва да се избягват поне за денонощие.

Излагането на слънце също увеличава риска от кървене. Топлината води до разширяване на кръвоносните съдове и съответно овладяването на състоянието става по-трудно.

Без алкохол, кафе и черен чай

Консумацията на кафе, черен чай и алкохол също е забранена. Причината е, че тези напитки разширяват кръвоносните съдове и усилват притока на кръв. А това, както вече пояснихме, не се отразява благоприятно при кръвотечение от носа.

Без туршии, стафиди, кайсии, краставици

С усилващ кръвопритока ефект са и някои храни. Сред тях са краставиците, стафидите, кайсиите, гроздето, ядките и чушките. Към списъка ще добавим и всички видове туршии. Поне 24 часа след кървенето консумацията им трябва да се избягва.

Клеева тинктура 

Клеевата тинктура също ускорява възстановителния процес по време на възстановяване след кръвоизлив от носа. Този природен лек притежава качеството да увеличава скоростта, с която кръвта се съсирва.

Помогнете си като приемате вътрешно по 20-30 капки от лека, предварително разтворен във вода.

Може да опитате и с прополисови капки за нос, приготвени от част от тинктурата и две части глицерин. От тях накапвайте по няколко пъти дневно няколко капчици във всяка ноздра. За спиране на кръвта може да поставите в ноздрата ( или в двете ноздри) тампон, напоен с разтвора.

Още за приложението на клеева тинктура имате възможността да научите от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Спиране на кръв от носа при дете

За спиране на кръвта от носа на дете се прилагат същите мерки, както и при възрастни. Често при децата причината за появата на това кръвотечение е свързана с натрупването на засъхнали корички от вътрешната страна на ноздрите.

Премахват се задължително с използването на тампон, обилно напоен в растителна мазнина (олио, зехтин) или вазелин. „Изчеткването“ на коричките трябва да се извършва внимателно, за да се избегне повторно кървене.

кръв от носа

При деца се прилагат същите мерки за спиране на кръв от носа, както и при възрастни.

Осигурете приток на свеж въздух покрай детето. Поне в рамките на денонощие след кръвоизлива малкият пациент е добре да ограничи двигателната си активност и да избягва спортни дейности. Това е най-трудно постижимо при децата.

Кога трябва да отидем на лекар?

Фактът, че кървенето от носа преминава за няколко минути, е причината да не търсим лекар при проблема. А и често това се приема като безобидно състояние и не е свързано с болкова симптоматика.

Но въпреки това е добре да знаем кога е необходимо да се обърнем към лекар. Ако кървенето не спира до 15-20 минути или се наблюдава увеличаване количеството на отделяната кръв, лекарската помощ не бива да се отлага.

Пребледняване на лицето, втрисане и загуба на съзнание са други сигурни критерии, че трябва да се обърнете към лекар.

Появата на болка и подпухналост също показва, че трябва да потърсим специалист. В случая надделява съмнението за изкривяване на носната преграда или фрактура на костта.

Ако състоянието е съпътствано от главоболие, замаяност, зрителни смущения или попадане на чуждо тяло в носа. В последния случай не правете опити сами да разрешите проблема, дори и на пръв поглед това да Ви изглежда изключително лесно.

Обща отпадналост и появата на студена пот също сигнализират за необходимостта от медицинска консултация при кървене от носа.

Какво прави лекарят при кръв от носа?

При кръв от носа лекарят първоначално преглежда носните прегради със специално приспособление. Ако открие чуждо тяло в тях, той ще го извади с инструмент във вид на кука.

След освобождаване на назалните проходи УНГ специалистът изследва лигавицата и открива източника на кървене.

За разрешаване на проблема се прилагат няколко метода. Един от тях е така наречената предна тампонада. За нея не е необходима анестезия. Прави се разширяване на назалния проход със специална пинсета и се извършва с превръзка.

Ако този метод не даде желания резултат, прибягва се към задна тампонада. Тази процедура е по-сложна. През назалния проход се прониква до гърлото със специален гумен накрайник с тампон, който играе ролята на платка.

кръв от носа първа помощ лечение

При кръв от носа УНГ специалистът най-често прави тампонада (предна или задна, или и двете).

Задната тампонада винаги се прилага като допълнение към предната тампонада.

Ако и задната тампонада не подейства, прилага се превръзка на външната каротидна артерия на шията. 

При установяване на източник на кървене в назалните кухини може да приложи каутеризация, крио- или лазерна процедура.

Честите кръвоизливи от носа, съпроводени със загуба на голямо количество кръв, може да станат причина и за направата на операция. При нея периоста се отделя от мястото на кървенето и по този начин кръвоизливите биват преустановени.

Физиологичен разтвор за нос 

След изтичане на кръв от носа се нарушава солевият баланс в кръвната плазма. Чудесен начин за възстановяването му е физиологичният разтвор, който по състав е най-близък до натриевите соли в кръвната плазма.

Освен за вътрешно вливане при тежки кръвоизливи (независимо дали са от носа или от друг орган), физиологичният разтвор се прилага и външно. Може да сложите в ноздрата (или в двете ноздри, ако и двете кървят) по памучен тампон, напоен с физиологичния натриев разтвор.

Помагат и промивките с течността, особено по отношение на превенцията срещу кръвоизливи от носа. Соленият разтвор отмива всички нечистотии от синусите и съдейства за безпроблемното отделяне на насъбралите се корички.

Още за топ ползите и приложенията на физиологичния разтвор – ТУК!

Взимане на секрет от носа

При оплакването от често кървене от носа, което преминава бързо, специалистът може да назначи и изследване на секрет. Целта е да се установи наличието на бактериален микроорганизъм в назалните кухини. По-долу ще разгледаме връзката между епистаксис и бактериалните патологии.

Мехлем за нос

За спиране на кръвта от носа специалистът може да предпише и специален мехмем. Най-безобидната алтернатива е мазилото емофикс, което е на базата на растителни съставки (включва колаген от естествени източници).

Подходящ е за приложение от пациенти на възраст над година и половина. Бременните жени и възрастните хора спокойно могат да използват въпросното мазило. То съдейства за незабавно спиране на кръвоизлив от всякакъв произход.

Включително и такъв, причинен от травма. Както и от при епистаксиси с остър и рецидивиращ характер.

След поставянето на тампонада в носа мазилото се употребява единствено с помощта на апликатор. В останалите случаи се нанася директно върху засегнатото място. Прилага се толкова пъти, колкото е необходимо.

Причини за кръв от носа и опасности!

Кървене от носа може да се появи поради различни причини – от травма и спукани капиляри до сериозни заболявания. Ще се спрем на всички причини и ще разгледаме видовете кръвотечения, според локацията и времето, в което се проявяват.

Видове кръв от носа:

Видовете кървене от носа се делят условно на два вида, спрямо точната локация на причината за поява на кървенето – предно и задно кървене.

Предно и задно кървене

Когато кръвоизливът води началото си от долната част на назалната преграда, кървенето е предно. Този проблем се среща при 90-95% от пациентите, оплакващи се от кървене от носа.

Обикновено в случая кръвта се стича на капки или на слаба струя. Но кръвоизливът спира бързо.

Задното кървене възниква в средната и задната част на носната кухина. Това състояние се наблюдава изключително рядко. Но при появата му е необходимо да бъдат взети незабавни мерки. Кръвта се стича на силна струя. Овладяването на кръвоизлива е изключително трудно.

В резултат от това кръвта често попада в гърлото, а от там и в стомаха и това става причината за повръщане.

През нощта по време на сън. Сутрин. Всеки ден

Кървенето от носа се появява внезапно. Обикновено това се случва по време на сън. Често пациентът дори не разбира за проблема. Едва на сутринта вижда кървавите следи по калъфката на възглавницата.

Причина за това може да се търси в увредени вени, капиляри или артерии.

Кръвоизлив от носа, проявяващ се сутрин, е състояние типично най-вече за мъжете. При силния пол кръвта от носа обикновено потича в сутрешните, а не в следобедните часове, както е при жените (това съвсем не означава, че на мъжете не им тече кръв от носа следобед).

Причина за този проблем се търси най-вече в изкривяване на носните прегради, травма и атрофия на прилежащите кръвоносни съдове, дължаща се на физическо натоварване, полагане на труд във вредни условия и тютюнопушене.

Кървенето всеки ден дори и безобидно на пръв поглед е сигнал, че трябва да се потърси лекар. Възможно е причината да се крие в спукан капиляр, изкривяване на носните прегради, полипи в носа, простуда или физическо натоварване.

Каквато и да е причината е редно да се направи консултация с УНГ специалист.

Силно кръвотечение, кръвоизлив

Силното кръвотечение от носа стряска не само пациента, но и хората около него. Под въздействието на силния стрес картинката става още по-драматична и овладяването й се затруднява значително.

Първото, което трябва да направите, е да се успокоите. Причината за силния кръвоизлив се търси в скрито вътрешно заболяване. Но кървенето може да се дължи и на външни фактори – прегряване, простуда, прекомерно физическо претоварване.

Независимо от причината, силният кръвоизлив от носа е основание да потърсите специалист, който ще уточни точната причина за проблема.

Травма

Теченето на кръв от носа може да се дължи и на травма – от незначителна по по-сериозна. Дори обикновеното почесване и отделяне на засъхналите корички може да причини кървене. Честото почистване на назалните проходи с тампони за уши, също е травмиращо и понякого провокира отделянето на кръв.

Удар, чуждо тяло. Кихане

Удар в областта на лицето също може да стане причина за появата на теч на кръв от носа. Попаднало в назалните проходи чуждо тяло е друга вероятна причина. Проблемът засяга най-вече децата, които несъзнателно пъхат малки предмети в ноздрите си.

Честото кихане ( при настинка или алергия) оказва повишен натиск върху съдовете, а от там и повишен риск от появата на кървене от носа.

Бъркане в носа, почистване, издухване

Честото бъркане в носа също травмира назалните проходи и разположените в тях кръвоносни съдове.

Травмиращо може да се окаже и почистването на носа с тампон. Това също крие риск от засягане на прилежащите кръвоносни съдове и тяхното увреждане.

Силното и неконтролирано издухване също е предпоставка за повишаване налягането върху съдовете, което от своя страна може да причини кървене.

Заболявания. Кръв от носа през ден и сутрин

Кървенето от носа не се разглежда като самостоятелно заболяване, а като симптом на такова. Най-често се дължи на инфекциозни заболявания, патологии на черния дроб и аномалии, свързани с образуването и трансформирането на различните видове кръвни клетки.

Сутрешната поява на кръв от носа често се свързва и с наличието на полипи. През нощта в носа се натрупват повече секрети и в резултат от стеснените от полипите назални проходи, ситуацията се усложнява. Капилярите получават по-висок натиск и резултатът е ясен – те стават по-крехки и честите кръвоизливи не са изключени.

Кървенето от носа може да е ежедневно или да се случва през ден. Но независимо от интензитета на неговото проявление, трябва да потърсите УНГ, особено ако имате съмнения за полипи.

Простуда. Алергия (сенна хрема). Синузит, заден ринит

Кървенето от носа може да се окаже провокирано от обикновена простуда. Когато тялото ни е изложено на атаката на вируси, капилярите стават по-крехки. Някои зимни вируси протичат със симптом теч на кръв от носа.

кръв от носа причини

Често кихане, хрема, синузит – част от причините за теч на кръв от носа.

Всички назални заболявания – сенна хрема, синузит, заден ринит и други, особено в хронична форма, водят до атрофия на лигавиците. И в случая капилярите стават по-крехки и увреждането им е неизбежно, както и свързаните с него последствия – кървене от носа.

Атеросклероза на съдовете в носа

Кървенето от носа може да е провокирано и от атеросклероза назалните съдове. Често повтарящото се обилно назално кървене е възможно да се дължи и на изключително рядко заболяване на съдовете, наречено синдром ма Ронду Ослер. То е с наследствена етиология и е свързано с липсата на средна и външна стена на съдовете.

Това означава, че съдовете на хора с подобен проблем са изключително крехки и при тях не е изключено често да тече кръв от носа.

Възпаление на съдовата стена, известно като васкулит, също може да причини коментираното оплакване.

Устойчивостта на съдовете в този случай намалява значително и това причинява кървене. За да се потвърди диагнозата е необходимо извършването на хистологично изследване на проба, иззета от назалната тъкан.

Високо кръвно

Високото кръвно е още една възможна причина за появата на кървене от носа. Обикновено оплакването е свързано още с шум в ушите и главоболие. Засяга предимно хората на възраст над 40 години.

Хипертонията невинаги е провокирана от високо кръвно. Напрежението върху съдовата стена е провокирано от различни фактори, сред които е и веществото ангиотензин. То се секретира от бъбречните жлези и недостигът му води до вторична хипертония.

Всяка аномалия в бъбреците и произвежданите от тях хормони, води до повишение на налягането. А от там и до често срещаното оплакване – кръв от носа.

Преди да се направи заключение, че става въпрос за хипертония, е необходимо да се изключи вероятността за вторична хипертония, която е свързана с бъбреците.

Хемофилия. Ниски тромбоцити. Левкемия. Анемия

За честите назални кръвоизливи причина трябва да се търси и в болести на хематопоезата. Те са свързани с трансформацията на кръвните клетки в левкоцити, тромбоцити и еритроцити.

Всяко смущение в тези процеси може да засегне един или няколко етапа в процеса на хематопоеза. И съответно да стане причина за често изтичане на кръв от назалните проходи. Сред тези заболявания е анемията и левкемията, която се свърза с онкологични процеси.

Тромбоцитите играят важна роля в процесите, свързани със съсирването на кръвта. Ниските им нива (тромбоцитопения) често стават причина за появата на различни кръвоизливи – кървене от носа, стомаха, матката и други органи.

В основата на честите течове на кръв от носа може да стои и заболяването хемофилия. То е с генетична обусловеност и е свързано със запушване на кръвоносни съдове в резултат от натрупването на фибрин в тях.

Болен черен дроб. Скарлатина. Сливици

Болен черен дроб също може да се окаже в основата на честите назални кръвоизливи. Този жизненоважен орган изпълнява множество отговорни функции. Една от тях е свързана с осигуряването на безпроблемна коагулация на кръвта.

Неизбежно е смущаването на този процес при възникване на възпаление в черния дроб (хепатит) или пролиферация на изграждащата го съединителна тъкан (цироза).

При чернодробно заболяване кръвотечението от носа е само един от възможните симптоми. По кожата на пациентите се получават и хематоми.

Заболяването скарлатина също създава предпоставки за теч на кръв от носа. Стрептококите, които го причиняват, се разпространяват в кръвния поток. Често стигат до УНГ апарата и нанасят поражения и върху него, сред които и кървене от носа.

От друга страна причината за поява на скарлатина може да е свързана с честата ангина. Второто заболяване също е един от вероятните провокатори на назалното кървене. Обяснението и тук е, че при ангина вирусният причинител нанася поражение най-вече на гърлото и приближените до него органи – нос, уши.

Ревматизъм. Полипи, папиломи. Тумори. Туберкулоза

Кървенето от носа може да се окаже и симптом на ревматизъм. Вероятно на много от Вас се струва невероятно между тези две заболявания да има каквато и да било връзка. Но това е факт. Коварният ревматизъм може да е в основата на честите назални кръвотечения.

Полипи в носа са друга възможна причина за коментираното оплакване. Те стесняват назалните проходи и това оказва допълнителен натиск върху капилярите в назалните кухини.

Кървенето от носа може да е симптом и на започнал онкологичен процес. Ако се повтаря често и пациентът няма други специфични оплаквания, добре е специалистът да провери и вероятността за тумор. Най-вече бъбречните тумори причиняват кървене от носа.

Причина за оплакването може да се търси и в папиломи. При опит от страна на пациента да ги премахне, се усеща дискомфорт. Повърхността им се разранява и в резултат от това се появява кървене.

Честото проявление на коментирания проблем може да се окаже провокирано от туберкулоза. Добре е при определяне на причината за него да се разгледа и тази вероятност.

Изкривена носна преграда, слаби капиляри, спукани

Изкривената носна преграда обикновено е вроден проблем. Сам по себе си този недостатък, води до изтъняване на съдовете. Капилярите стават по-слаби и лесно се пукат. Както вече пояснихме, спуканите капиляри са сред водещите причини за появата на назално кървене.

Но невинаги слабите капиляри означават изкривена носна преграда. Това са два отделни проблема, въпреки безспорната връзка, която съществува между тях.

Предразположеността към слаби капиляри също има генетична обусловеност.

Други причини

Причина за назалното кървене може да се търси в емоционален стрес. Мигрена и нелекувани нервни разстройства също са сред възможните причинители.

Заболяването упус еритематозус е още една от причините, които е възможно да провокират теч на кръв от носа.

Прекаляване с мехлеми, спрейове или капки

Продължителното лекуване на назални проблеми и по-скоро прекаляването с мехлеми, капки, спрейове и всякакви мазила за нос води до изтъняване и последваща атрофия на лигавицата. Това се отразява негативно и на свързаните с нея капиляри, които стават по-крехки и лесно се пукат.

Разширени вени в носа. Бременност. Противозачатъчни

Разширените вени в носа също могат за провокират назално кървене. Разширената вена е признак за влошено кръвоснабдяване, което може да доведе до появата на тромб. Възможно е в бликащата кръв да забележите съсиреци.

Бременността е деликатен период, в който настъпват множество промени в женския организъм. Честите кръвотечения от носа по време на бременност не са изключени. В случая те се свързват с повишения обем на кръвта и хормоналните изменения.

Но също така и с високо кръвно по време на бременност, което е опасно не само за майката, но и за плода.

Ако очаквате дете и често носът Ви кърви, задължително споделете това с наблюдаващия лекар. Ако проблемът е чисто физиологичен или хормонален, след раждането изчезва.

кръв от носа причини

Бременност, прием на противозачатъчни, злоупотреба с капки за нос и други мазила – част от възможните причини за появата на кървене от носа.

Приемът на противозачатъчни медикаменти също може да доведе до появата на кървене от носа. Всеизвестен факт е, че препаратите от тази група не само повлияват на хормоните, но и на скоростта, с която кръвта се съсирва.

Промени в налягането. Сух въздух. Излитане

Промените в атмосферното налягане също може да се окажат в основата на назално кървене. При височина от 2000 метра над морското равнище съдовете се разширяват и са налични всички предпоставки за появата на кървене.

Този проблем се наблюдава не само при излитане, но и при гмуркане на голяма дълбочина.

Сухият въздух също е сред основните провокатори. Ако прекарвате голяма част от деня в помещение, където въздухът е с повишена сухота, не е изключено да Ви потече кръв от носа.

Печене на слънце. Антикоагуланти, аспирин

Продължителният престой под жаркото слънце води до разширяване на съдовете и съответно е една от причините за кървене от носа. В жегите задължително носете шапка в светъл цвят и не оставайте продължително директно под слънчевите лъчи.

Антикоагулантите също водят до назални кръвотечения. Аспиринът и лекарства от групата на кортикостероидите също разширяват съдовете и е възможно да предизвикат външно и вътрешно кървене в различни органи.

Липса на витамин С

Липсата на витамин С и получаването му в недостатъчни количества от храната е свързана не само с кървене от носа, но и с кървене от венците и куп вътрешни органи.

Въпросният елемент има способността да спира теча на кръвта, приложен не само вътрешно. При обилно кървене от носа може да поставите в ноздрите тампонче, напоено с течен витамин С. Кръвта спира малко след поставяне на тампона.

Още информация за стряскащия симптом кръв от носа може да получите в гугъл, използвайки следните наименования. На английски: Nosebleed. На немски език: Nasenbluten. На испански: Epistaxis. На руски: Носовое кровотечение. На турски: Epistaksis. На гръцки: Ρινορραγίες.

Кръв от носа: първа помощ, причини, рискове и заболявания
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *