Дископатия: точните симптоми и ефективно лечение (лекарства, мазила, упражнения)

Точните симптоми на дископатия и ефективните начини на лечение. 🔁 Упражнения и процедури. 🔁 Операция. 🔁 Изследвания при дискова херния. 🔁 Мазила, лекарства

Още в текста: 🔁 Видове дископатия: 🔁 Лумбална, цервикална и др. 🔁 Консервативно, домашно и оперативно лечение. 🔁 Инжекции. 🔁 Колани и канап. 🔁 Противовъзпалителни и болкоуспокояващи.

Какво е дископатия

Oбикновено болките в гърба отдаваме на физическо претоварване и дори не си даваме сметка, че имаме дископатия.

Докато дискомфортът не стане нетърпим и не потърсим лекар. При повече от 90% от пациентите с оплакване от гръбни болки се потвърждава диагнозата дископатия.
Заболяването е известно като междупрешленна херния, която се проявява в резултат от изместване на гръбначния диск и разкъсване на фибровия пръстен, който се състои от колагенови влакна.
В резултат от тези изменения пулпата на диска започва да оказва натиск върху гръбначния мозък и корена на нервите.

Пулпното ядро, което образно казано изпълнява ролята на амортисьор, вече не може да изпълнява основната си функция. Това води до износване на костната тъкан и прешлените.

Нервите излизат от гръбначния канал и се компресират. В резултат от това пациентът започва да изпитва силна болка и дискомфорт.

В сърцевината на прешлените се съдържа вещество, подобно на желе. В резултат от настъпили дегенеративни изменения, то променя еластичността си. Става по-сухо и това причинява болка при триенето на прешлените.

Колко често се среща

Дископатията е заболяване, което бързо увеличава процента на заболеваемост. Особено при по-младото население. Фактор, допринасящ за тази негативна статистика, е съвременният начин на живот, предполагащ консумация на предимно преработени храни и липсата на движение.

Според официални данни на СЗО заболеваемостта от дископатия при пациентите до 30 години е 80%. При хората над 40 години този показател скача на 90%.

На кое ниво на гръбнака може да се появи? Видове

дископатия

Дископатията засяга различни нива на гръбнака.

Според нивото на гръбначния стълб, върху което оказва поражение, дископатията се дели условно на 3 вида:

 • гръдна вертебрална херния – този вид херния се локализира в областта на гръдния кош
 • цервикална интервертебрална херния – засяга цервикалните прешлени и се проявява най-вече при възрастни пациенти, когато уврежданията са на всички нива
 • лумбална междувертебрална хернии – най-честата форма на дископатия, засягаща областта на кръста.

Според размера на издатината дископатията също се дели на три основни вида:

 • протрузия – счита се физиологична норма на гръбначния стълб, при която издатината е с размер от 1 до 3 мм. В случая не се налага провеждането на активно лечение
 • пролапс – изпъкналостта е от 3 до 6 мм и този етап се отлича с проява на първите симптоми на заболяването – болки в областта на гърба.
 • хернизиран диск – на този етап дисковият пръстен е разкъсан и издатината е със значителен размер; по-голяма е от 6 мм.

Спрямо посоката на издатината се отличават 3 вида дископатия:

 • задна – изключително опасна, тъй като компресира директно канала на гръбначния мозък
 • предна – най-леката форма, която не е свързана с тежки увреждания
 • странична – локализирана е странично от вертебралните тела
 • вертикална – издатината изпъква във вертикално направление

Разлика между дископатия и дискова херния

Между дископатия и дискова херния няма разлика. Това са две наименования на едно и също заболяване, като първото е типично за разговорната реч. А второ е официалното медицинско наименование на гръбначната патология, коментирана в този материал.

Симптоми на дископатия

Симптомите на дископатия и тяхната локация са в строга зависимост от отдела на гръбначния стълб, който е поразен от заболяването. Най-общия симптом, с който се свърза тази патология, е болки в гърба. Именно зад това оплакване заболяването може да остане скрито в продължение на години.

Ще се спрем на симптомите на дископатия, според нейния вид. Но наличието на само един от тези симптоми не е достатъчен показател за поставяне на диагнозата. Обикновено при дископатия изброените симптоми се появяват в комплекс.

Лумбална дискова херния

Лумбалната дискова херния е свързана най-вече с болки в поясната област. Пациентите се оплакват от тях най-вече след физическо натоварване и често отдават именно на него оплакванията си и не предприемат мерки за справяне с тях.

дископатия симптоми

Лумбалната дискова херния се проявява най-вече с болки в кръста.

Осен типичната за лумбална дискова херния болка в кръстовия пояс се проявяват и следните симптоми:

 • изолирана болка в областта на краката, обикновено тя е по протежение на задната част, но не е изключено да засегне предната част на крака или областта на бедрото
 • намалена или пълна загуба на чувствителността на пръстите на краката
 • същото оплакване от (загуба или намаляване на чувствителността) може да се наблюдава и областта на слабините
 • болка, локализира в долната част на единия или двата крака
 • болков симптом, локализиран в долната част на кръста – обикновено продължава около 3 месеца
 • ясно изразени нарушения в стойката или походката

Още за симптома болки в кръста – какво означава и какво да правим – ТУК!

Цервикална дискова херния и др.

При цервикална дискова херния симптомите са свързани с:

 • оплакване от болки във врата и рамото (може и в двете рамена)
 • силно главоболие, което често е ежедневно и протича със замайване
 • изтръпване на пръстите на ръцете – дължи се на настъпилите смущения в кръвообращението в резултат на притискане на нерва
 • болка, локализирана в рамото или в долната част на ръцете
 • необосновано повишаване на кръвното налягане
 • мускулна слабост
 • видими нарушения в походката
 • някои от рефлексите намаляват, а други липсват напълно
 • възможно е компресията да доведе до повишаване на мускулния тонус
 • болка при извиване на врата – понякога тя е толкова силна, че пациентът има чувството, че го удря ток във врата.

Ще се спрем и на симптомите, свързани с торакалната дискова херния. Тя засяга гръдната област и е сравнително рядко срещана форма на заболяването, която протича със следните симптоми:

 • болков симптом в областта на гърдите – проявява се най-често със сколиоза и по-рядко с кифосколиоза
 • честа болка в областта на гръдния кош, най-вече при хората, които принудително прекарват по-голяма част от деня си в една и съща поза (лекари, техници и др.)
 • смущения в движението и дейността на червата, които водят и до смущения в уринирането

Изследвания при дископатия

Диагнозата дископатия не може да се постави единствено на базата на оплакванията на пациента. Необходими са и диагностични изследвания. За тази цел всеобщо признат метод е ядрено-магнитният резонанс.

Благодарение на него специалистът получава точна и достоверна информация за точната локация на хернията. А също и за разрушителните промени, нанесени от нея. Методът дава сведения и за степента на компресията.

С негова помощ се получава информация и за съпътстващите заболявания.

Обикновено само това изследване е достатъчно да предприемане на необходимите терапевтични мерки.

Може да се приложи и миелография – изследване, при което ренгтеновите лъчи изобразяват точно увреждането с помощта на използвано контрастно вещество.

При малки издатъци и липсата на тежки пристъпи, протичащи с умерена болка, консултацията с невролог често се оказва достатъчна за назначаване на съответното лечение.

Лечение на дископатия

Лечението на дископатия е свързано с използването на консервативни, физиотерапевтични и хирургични методи (когато това се налага). Лекарствената терапия е изключително важна в цялостното лечение, тъй като тя е насочена към овладяване на болковия синдром и премахване на мускулните спазми.

Освен лекарства за вътрешен прием, за успокояване на болката при дископатия се предписват и мазила са локално приложение, съдържащи множество болкоуспокояващи съставки.

Приемът на витамини от групата В също е важен. Благодарение на тях се възстановява нервната тъкан и нормалната проводимост на импулсите, преминаващи през нея.

В лечението на дископатия важна роля заемат и хондропротекторите, чиято функция е да предпазят от дегенеративни изменения в костта и хрущяла.

Мускулните релаксанти също са неизменна част от лечението на гръбначната патология. Те намаляват напрежението в мускулите и подобряват кръвообращението. Обикновено се комбинират с лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти.

Важна част от лечението са и специални упражнения, на които ще се спрем по-долу.

Консервативно лечение

Консервативното лечение на дископатия включва на първо място постелен режим за пациента. С негова помощ съпътстващите това заболяване нервно и мускулно напрежение, спадат.

За облекчаване на напрежението и намаляване на болката, като част от консервативното лечение на дископатия се препоръчват физиотерапевтични процедури. С най-добър ефект са тези, които имат загряващ ефект и стимулират мускула чрез вибрационни техники.

Метод за облекчаване на болковия синдром при консервативната терапия на дископатия е и компресирането на корена на нерва. Това се постига чрез инжектирането на болкоуспокояващи медикаменти.

За системното намаляване на болковите импулси се препоръчват мускулни релаксанти, витамини и противовъзпалителни лекарства.

Консервативното лечение е свързано с някои основни недостатъци. То е насочено единствено към успокояване на болковия синдром и потушаване на нервното възпаление, но и не към причината за появата на дископатия.

За голям брой пациенти консервативната терапия и по-скоро свързания с нея прием на лекарства е напълно противопоказен. Това се дължи на множеството странични и най-вече токсични ефекти, които оказват противовъзпалителните лекарства.

Лекарства при дископатия

Ще се спрем на най-популярните лекарства, предписвани при лечение на дискова херния. Внимание ще обърнем и на мазилата за дископатия, които са част от средствата за първа помощ и успокояване на болката.

Още за мъчителната дископатия и лечението й, четете ТУК!

Болкоуспокояващи лекарства и пластири

Лекарствата за успокояване на болката са основни при лечението на дископатия. Медикаменти от рода на парацетамол и аспирин не се препоръчват, тъй като ефектът от техния прием настъпва по-бавно.

Освен това те насищат тялото с токсични съединения, което е още една причина за обезсмисления им прием като средство за успокояване на болката при дискова херния.

Диклофенак, индометацин и кеторолак са основни препарати за успокояване на болката при дегенеративни ставни заболявания. Но приемът им е свързан с негативни ефекти върху стомаха и черния дроб. Поради тази причина паралелно с тях трябва да се приемат и медикаменти за защита на тези органи.

Към по-силните лекарства за успокояване на болката спада кодеин. Но този препарат е достъпен единствено с медицинска рецепта.

За успокояване на болката добра алтернатива са и медицинските пластири със загряващ ефект. Една от алтернативите е Шифа хот. Един пластир с дължина 18 см струва около 1,20 лв.

Той се поставя върху мястото със силна болка. Кожата трябва предварително да е почистена и подсушена. С този пластир може да останете до две денонощия. Ако няма показание за отстраняването му по-рано (напр. повишена раздразнителност на кожата в тази област.

На същото място може отново да се постави пластир, едва след като отминат няколко денонощия от поставянето на първия пластир.

Пластирите на проензи са друга възможна алтернатива. Прилагат се по същия начин.

Нестероидни противовъзпалителни

Нестероидните противовъзпалителни медикаменти се използват най-вече в начален стадий на дискова херния. Подходящи са за успокояване на всякакви видове хернии, засягащи гръбначния стълб.

За дългосрочно приложение се препоръчват за употреба под формата на мазила. Използването им не може да продължи повече от две седмици.

Те са отличен инструмент за премахване на дискомфорта, който работи в 3 основни направления – снемане на възпалението, отнемане на отока и понижаване на повишената температура.

Диклак и диклофенак

Диклак и диклофенак са основни нестероидни противовъзпалителни лекарства, предписвани при лечение на дископатия. Може да се заместят с мелоксикам – препарат със сходен състав и същото действие.

Диклак съдържа активното вещество диклофенак и се предлага във вид на мазило и таблетки.

Дневната доза от лекарството е около 100-150 мг. В определени случаи, когато тя се оказва неефективна, по лична преценка специалистът може да я увеличи на 200 мг.

Опаковка диклак с 50 хапчета в нея струва около 15 лв.

Гел диклак ще откриете на цена от 7-8 лв за тубичка от 50 мл. Допустимото приложение на този препарат включва по 2-3 апликации дневно. Продуктът е подходящ за йонофореза.

Терапията с него трае между 3 и 7 дни.

Диклофенак се предлага във вид на хапчета в разновидност от 50 мг таблетки и капсули 75 мг.

В зависимост от силата на болката се започва с прием на 100-150 мг от лекарството на ден. Като поддържаща доза се предписва количеството от 75-100 мг.

При намаляване силата на болката постепенно се намалява и приеманото количество диклофенак.

Още за диклак и билките, с които може да се замести това лекарство – ТУК!

Ибупрофен

С лек до умерен болкоуспокояващ ефект е нестероидното лекарство ибупрофен, което също се предписва за потушаване на болковата симптоматика при дискова херния и други ставни заболявания.

Около 1-2 часа след приема на таблетката се постига пълна концентрация на активното вещество в кръвната плазма. Съответно облекчение се очаква да настъпи в този период. Ако това не се случи, вероятно болката е прекалено силна, а този препарат е прекалено слаб за нея.

Първоначалната доза е две таблетки, а след това по 1-2 таблетки на всеки четири часа. Опаковка със 100 таблетки ибупрофен, се предлага на препоръчителна цена от 14,60 лв.

Напроксен

Нестероидно противовъзпалително лекарство, което се предписва при дископатия, е и напроксен. Прилагането му следва да се осъществява с повишено внимание при пациенти с риск от стомашно кървене, сърдечни заболявания или прекаран инфаркт.

От лекарството се приема по таблетка на всеки 8 или 12 часа. Дозата важи за пациенти над 16 години. Максималното количество напроксен, което може да се приеме за един ден, възлиза на 3 таблетки.

дископатия мазила лекарства лечение

Загряващи пластири, диклак и напроксен помагат за успокояване на болката при дископатия.

Пациентите, които са в напреднала възраст, не бива да поглъщат повече от две хапчета напроксен за денонощие.

Опаковка от препарата, съдържаща 20 таблетки, ще откриете на препоръчителна цена от приблизително 3 лв.

Перорални стероиди

Стероидите са лекарства, предписвани при дископатия в тежка форма, която протича със силна болка. Тези препарати от групата на глюкокортикоидите не се използват дългосрочно. Продължителната им употреба е свързана с негативни ефекти върху хрущяла – намаляване на здравината и устойчивостта му.

Инжекции при дископатия

Част от медикаментите с болкоуспокояващ ефект се прилагат и в инжекционна форма. Основно предимство на този метод е, че се избягва основния негатив на лекарствата за перорален прием от този вид – нанасят вреда на лигавицата на стомаха и червата.

Но това не означава, че дългосрочната терапия с болкоуспокояващи за инжектиране не крие странични ефекти.

В лечението на дископатия често се прибягва до епидурално анестизиране. Методът е свързан с инжекционно въвеждане на кортикостероиден медикамент, което се извършва директно в гръбначния стълб.

Тази манипулация е с продължителност около час и изисква престой за кратък период в болничното заведение. Но методът е свързан с някои безспорни предимства. Едно от тях е, че страничните ефекти са сведени до минимум и инжектираното активно вещество е в по-малки количества.

Сравнително нов, но ефективен продукт са хомеопатичните инжекции Дискус Композитум ен мит Калмиа. Действието им се изразява не само в подхранване на увредените ставни връзки, но и стимулиране на имунната с-ма да възстанови увредения хрущял.

Опаковка с 10 инжекции струва 55 лв. Необходими са 3 терапевтични курса. Първият включва поставяне на инжекция през ден за период от 20 дни.

Втората сесия започва два месеца след приключване на първата и отново се поставят общо 10 инжекции, но този път през интервал от два дни.

Третата фаза започва 3 месеца след края на втората и включва поставянето на една инжекция през период от 3 дни. И за тази сесия са необходими общо 10 инжекции.

Кой крем е добър? Мазило, мехлем

За освобождаване от болката се използват и мазила за дископатия. Те са отлична алтернатива при невъзможност дадено лекарство да бъде приемано вътрешно.

Волтарен и Фастум гел са сред най-популярните алтернативи. Основното им предимство е, че почти нямат странични ефекти, лесни са за употреба и не нанасят вреда на стомаха.

За да ускорите ефекта им и да увеличите дълбочината на проникване на активните съставки, прилагайте ги върху чиста кожа с втриващи кръгообразни движения.

Иновативен продукт от групата на мазилата за дискова херния е крем Нурс, съдържащ масло от пъстърва.

Ветеринарният лек рефригеранс също е изключително популярен като мазило за дископатия.

На популярност се радват магнезиево олио и гел като средства за локално третиране на ставни болки, включително и такива, причинени от дискова херния.

мазила дископатия лекарства лечение

Волтарен, фастум гел, магнезиево олио – мазила за дископатия.

Ако имате конкретни предпочитания към дадено мазило и вече сте се убедили в неговата ефективност, споделете го, оставяйки коментар под материала. Със сигурност информацията ще бъде от полза за всеки, който търси ефективни мазила за дископатия.
Витамини

Глюкозамин

Глюкозаминът е от жизнено значение за здравето и нормалната функция на ставите. Този аминозахарид се съдържа във високи количества в организма на напълно здравите хора. В естествен вид се синтезира от глюкозата, която постъпва в тялото.

Но при хората с дегенеративни ставни заболявания като дискова херния и други подобни, този аминозахарид е в понижени количества. За успокояване на болката и поддържане на ставите и тъканните връзки здрави, е необходимо те да приемат глюкозамин. Той е неизменна част от лечението на дископатия.

Елементът съдейства не само за туширане на неприятните симптоми, но и за възстановяване на износения хрущял.

Приема се доза от 1000-1500 мг на ден. Количеството се разделя в 2-3 приема. Терапията продължава 3 месеца.

Адифарм предлага опаковки от 60 капсули (500 мг) на цена от 15 лв.

Хондроитин

Хондроитинът е съставен компонент на много човешки тъкани, включително и ставите. Приемът му във вид на добавка е задължителен при ставни патологии с дегенеративен характер.

Този глюкозамингликан предпазва ставите и ставните връзки от увреждане и насърчава по-бързото им възстановяване.

Този елемент се свърза с колагена и еластина при изграждане на ставите. Препоръчва се прием на хондроитин  в дневна доза от 1000-1200 мг. Нау фуудс предлага опаковки от 60 капсули на цена от 46 лв.

Милгама

Милгама спада към лекарствените препарати, предписвани за лечение на различни видове невропатии, включително и дископатия. Препаратът въздейства директно върху възпаления нерв.

Но приемът му за период, по-дълъг от 6 месеца, е свързан със смущения във функционирането на периферните нерви.

Не установено как действа този препарат на пациенти под 18 години и не се препоръчва хората под тази възрастова граница да бъдат лекувани с милгама.

Ефективността от провежданата терапия спада рязко при паралелен прием на алкохол заедно с лекарството. Най-добре е таблетките да бъдат поглъщани след прием на храна.

Възможно е милгама в по-високи дози да предизвика главоболие, предизвикано се на глицерола в лекарството.

дископатия лекарства лечение

Хондроитин, глюкозамин и милгама – още 3 продукта за лечение на дископатия.

Обичайната доза е по една капсула, която се предписва за прием по 3-4 пъти на ден. При намаляване на оплакванията дозата за деня може да се редуцира до 1-2 капсули.

Опаковка милгама със 100 капсули струва около 40 лв.

Милгама се прилага и във вид на инжекции за по-бърз ефект. Точната схема за лечение се определя от специалист.

Билки и народно лечение 

Народната медицина и свързаните с нея способи значително подобряват състоянието на пациентите с дископатия. Подробно с най-добрите методи за лечение може да се запознаете от материала ни, посветен на темата.

Статията продължава и след него с още ценна информация за лечението на дискова херния.

Дискова херния – най-добрите начини да се избавим от нея

Колани за дископатия

Със силно подчертана терапевтична стойност са специалните колани за дископатия. Подобно приспособление е задължително за хората с коментирания проблем. Повлиява положително носенето му не само през острата фаза, но и в период на затишие с цел превенция.

Поставянето на колана е добре да става преди извършването на тежка физическа дейност. Много производители допълнително увеличават терапевтичната стойност на тези изделия, влагайки турмалин в изработката им.

Носенето на турмалинов колан не само придържа кръста в правилна позиция, но и има загряващ ефект.

Цената на тези изделия започва от 50 лв и достига до около 100 лв.

Канап за кръста

Методът от едно време за успокояване на болката – вързване на кръста с канап, работи и днес. Конопената нишка облекчава болезнените признаци.

Най-популярен е продуктът коносан, който е снабден със съответния сертификат за качество и гарантира ефективност.

Аспектът на полезно действие на канапа е доказан отдавна. Установено е, че при директния му контакт с кожата се отделят микрочастици, които успокояват болката и съдействат за регенерацията на хрущяла.

Компреси

Народната медицина предлага и различни компреси за успокояване на болката при дископатия. Положително повлияват най-вече компресите със загряващ ефект. Предлагаме един лек по препоръка на проф. Мермерски, който е с доказана ефективност в този случай.

дископатия народна медицина

Народната медицина също помага при дископатия.

За целта са Ви необходими две филии хляб, върху които се поставя малко сода и се заливат с оцет. След приключване на кипенето, филиите се нанасят във вид на компрес върху болното място.

Останете с този компрес поне 3 часа. След края на процедурата болката ще е утихнала значително.

Иглова терапия (акупунктура)

Иглотерапията, известна още като акупунктура, е ефективен способ за справяне с болката при дископатия. Особено, ако процедурите се извършват в началната фаза на заболяването.

Иглите, поставени в определени точки, съдействат за освобождаване от нервния блокаж и успокояване на болката.

Боуен терапия

Боуен терапията повлиява изключително благоприятно при дискова херния. Специалните движения въздействат дирeктно върху нервния блокаж и облекчението настъпва бързо.

Повечето пациенти се чувстват значително по-добре още след първата терапия. Но за постигане на трайни резултати са необходими няколко процедури.

Подробно със същността на боуен терапията може да се запознаете от този материал – ТУК!

Колаген

Колагенът е важен градивен компонент в ставните връзки. Положителният му ефект при ставни дегенеративни заболявания отдавна е установен. При дископатия и други подобни проблеми се препоръчва прием на колаген заедно с други важни за ставите елементи като магнезий и витамини от В група.

За оптималното усвояване на протеина важна роля има и витамин С, който трябва да се приема в адекватни дози заедно с колаген.

Операция при дископатия

Ако консервативната терапия не доведе до успокояване на болката 2-4 месеца след започването й, операцията е единствената опция. Оперативният метод се оценява като средно инвазивен.

При него чрез притискане на нерва се отстранява излишния израстък. Манипулацията се извършва под микроскоп и целта е прилежащите тъканни структури да останат незасегнати.

В рамките на няколко седмици след манипулацията пациентът се оплаква от болки. Хоспитализацията на пациента трае 1-2 дни, след което той се освобождава за домашно лечение под наблюдение.

За хернии с малък размер се използват ендоскопски методи за операция.

С минимална инвазивност е съвременният хирургичен метод, наречен нуклеопластика. Той представлява въвеждане чрез игла директно в хернията на охлаждащо вещество, чрез което част от нея „се изпарява“ .

Ефективността от манипулацията може да бъде оценена около две седмици след извършването й.

Предимствата на този метод са, че не налага болничен престой.

Упражнения при дископатия + видео: 

Упражненията играят важна роля при ефективното лечение на дископатия. За тях е важно да не натоварват гръбнака. Изпълнението им не трябва да предизвиква болка. Добре е да се изпълняват между 2 и 6 пъти дневно.

Първото упражнение се изпълнява върху наклонена дъска. Може да я подпрете на перваза на прозореца. На лея може да легнете, както по корем, така и по гръб. Тук позата няма голямо значение. На нивото на раменете поставете ремък на дъската.

Целта се след като легнете върху нея с помощта на ремъка да правите разтягащи движения с ръцете. Може да го фиксирате подмишниците или в областта на раменния пояс.

Второто упражнение включва обикаляне на стаята на 4 крака, пълзейки. Докато изпълнявате това упражнение, не огъвайте ръцете си.

Другото упражнение е насочено към разтягане на мускулите на врата и шията. Изпълнявайте го, лежейки по гръб с изправени крака. Свийте краката като целта е да ги доближите максимално до гръдния кош. Задръжте в крайната поза няколко секунди. Върнете в изходно положение и изпълнете няколко серии.

дископатия гимнастика

Специална гимнастика помага при дископатия.

Позата в строеж на 4 крака (поза за пълзене по пода) е изходна и за изпълнение на следващото упражнение. Повдигнете единия крак и противоположната на него ръка. Отново задръжте в тази поза няколко секунди. Повторете с другия крак и противоположната му ръка. Направете общо няколко серии от това упражнение.

Плуването също може да допринесе за облекчаване на състоянието. Но то не се препоръчва в периода на изострена болка, тъй като допълнително натоварва гръбначния стълб.
Задължително изгледайте и прикаченото видео,след което материалът продължава!

Добри лекари

Откриването на добър лекар за лечение на дископатия невинаги се оказа толкова лесно. На база мненията в известни форуми ще препоръчаме няколко специалиста.Но с уточнението, че нямаме лични наблюдения върху работата им. Позоваваме се единствено на опита и впечатленията на останалите интернет потребители.

Ако Вие може да направите препоръка за конкретен специалист, не се колебайте и оставете коментар под материала!

Добри отзиви има за д-р Принова, която работи във ВМА. Форумци препоръчват доц. Николай Габровски и Васил Каракостов. Първият работи в „Пирогов“, а вторият в „Иван Рилски“.

Д-р Георги Петрешковски + видео

Д-р Георги Петрешковски коментира, че нарушенията в хрущяла излизането на съдържимата течност в него навън, е в основата на дисковата болест.

Специалистът допълва, че когато разливът е в посока гръбначния канал се получава чисто механично притискане и това води до радиколопатия и дискова болест.

Болките се локализират в шията и кръста, тъй като това са двете най-подвижни области от гръбначния стълб.

д-р Георги Петрешковски

Д-р Георги Петрешковски препоръчва лазерна терапия при дископатия.

Според д-р Георги Петрешковски тези заболявания имат генетична предиспозиция. Той не препоръчва операцията като метод за лечение, тъй като оперативната намеса е свързана с нови усложнения след нея.

Специалистът съветва лечението на дискови заболявания да се осъществява със съвременни методи като лазер и ултразвукова терапия, които съдействат за изчистване на възпалителните възли.

Изгледайте цялото видео, прикачено по-долу с цялото изказване на д-р Петрински.

Още информация за коварната дископатия може да получите от следните наименования. На английски език: Spinal disc herniation. На немски: Bandscheibenvorfall. На испански: Hernia discal. На руски: Межпозвоночная грыжа. На турски: Bel fıtığı. На гръцки: Κήλη δίσκου οσφύος.
Източници, използвани в материала:

Надяваме се, че в този текст сте открили полезна и ценна информация. Ако е така, споделете го с приятелите си в мрежите, за да научат и те всичко това за мъчителната дископатия. Благодарим Ви предварително!

Дископатия: точните симптоми и ефективно лечение (лекарства, мазила, упражнения)
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Дископатия: точните симптоми и ефективно лечение (лекарства, мазила, упражнения)

 1. Правете гимнастика! Само това помага! Предложените упражнения са много добри. И който може, нека да плува. Тези методи са в пъти по-ефективни и безвредни от лекарствата, които и без друго не помагат.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *