Лишеи по лицето, косата, врата и главата: Какво представляват. Симптоми и ефективно лечение

Кое е доброто лечение на лицето, главата, врата, косата (алопеция). Кой крем (мехлем, мазило), лекарство против разноцветен лишей по главата е добро?

Още в текста: Лишеи по главата. Народно лечение, билки и добавки при. Шампоани за лишей по косата и главата.

Какво наричаме лишеи, пърша, пършел?

Неприятните лишеи са свързани със заболяване с проявление върху кожната повърхност, от което никой не е застрахован. Тази патология е свързана не само с физически, но и психически страдания.
Лишеят, наричан разговорно още пърша или пършел, представлява обрив, които често се бърка с екзема. Лезията може да е с белезникава или червеникава повърхност. Не е изключено да бъде мокреща или кървяща.
Лишеите се локализират по различни части на кожата. Понякога засягат скалпа на косата. Но безспорно най-неприятни са пършелите, които се намират в части от тялото, които постоянно са открити и се виждат – по лицето.

Видове. Микроспория

Лишеите включват множество видове. Определянето принадлежността на обрива към конкретен вид лишеи е изключително важно, за да се назначи правилното лечение.

Основните видове лишеи се представят от следните няколко разновидности:

 • херпес на лицето – причинява се от едноименния вирус и най-често произходът му е вирусен; лезията е гнойна и най-често се локализира по устните
 • мокра екзема – червена и подпухнала лезия, появяваща се по всяка част на тялото; по повърхността й е възможно да има мехурчета, люспички и цепнатини.
 • плосък лишей – лихен планус – състои се от лезии с различна форма и големина и най-често атакува устната кухина и кожата
 • разноцветен лишей – лезии по кожата с плоска форма, обикновено предизвикващи лек сърбеж
 • питириазис розеа – лезията представлява кръгло петно, розово на цвят с издигнат ръб и диаметър с дължина от 2 до 5 см
 • псориазис – лезиите представляват червени петна от напукана кожа, покрита със сребристи люспи; пациентът се оплаква от силна болка и оточност на ставата под засегнатата кожна повърхност

Микроспория – това е още един вид лишей. Обикновено се появява по лицето. Но често лезиите са с различен външен вид, въпреки че става въпрос за едно и също заболяване.

За микроспорията са характерни следните проявления:

 • обриви, съсредоточени в областта на врата, челото, границата между кожата на лицето и скалпа на косата, скулите
 • множество на брой лезии по лицето
 • лишеи с люспест център
 • рядко проявление на сърбежи

Разлика с гъбичките, причини за поява

Появата на неприятните гъбички винаги е свързана с въвеждането в тялото на патогенна микрофлора (гъбички или вируси). В този ред на мисли следва да отбележим, че лишеите имат общо с гъбичките. И в двата случая не е изключена появата на червеникави лезии, които сърбят и причиняват дискомфорт.

Специфична гъбичка причинява появата на лишеи. И най-често тя се предава при контакт със заразено лице. Оптимални условия за възпроизвеждане на гъбичните спори създават специфични условия като висока температура и повишена влажност.

Спад в имунната функция е още една възможните причини за появата на лишеи. Наследствената предразположеност също не е за подценяване.

За да се назначи правилно лечение е изключително важно да се определи причината за появата на лишея – гъбичка или обикновен вирус.

Предразположеността към алергия и храносмилателните проблеми често предразполагат към появата на коментираните неприятни лезии по кожата.

Симптоми: Розови петна, струпеи

Розовите петна са характерен симптом на неприятните лишеи. Започва се с появата на малко червено петно, което е известно и като предвестник на заболяването. Постепенно струпеят увеличава размерите си в диаметър и може да надмине 10 см.

Обикновено в случая става въпрос за така наречения розов лишей. Освен по кожата на тялото, той се появява и по кожата на лицето. Във втория случай е трудно лишеят да бъде разпознат като такъв. И често се бърка с кожна алергия. Още повече, че симптомите отшумяват в рамките на 4-10 седмици.

За причинител на този вид лишеи се считат вирусните заболявания. При спад на имунитета тялото реагира чрез този кожен проблем. Рядко заболяването се проявява като рецидивиращо. И в повечето случаи липсват данни за повторното му проявление.

лишеи по лицето, врата, косата и главата симптоми

Розови петна и струпеи – типичен симптом за неприятните лишеи.

Типично за лишеите от този тип е, че границите им не са ясно изразени и обикновено са „размити“. Но винаги пациентът се оплаква от тежки и нетърпими сърбежи.

Друго оплакване е свързано с повишаване на телесната температура. Но то се дължи на протичащата в тялото инфекция.

Лишеи по лицето 

Лишеите по лицето са най-неприятни, тъй като това е мястото, което не можем да скрием от околните с дрехи. Лезиите в тази част имат различни локации и проявления:

 • по брадичка
 • в областта, която се явява граница м/у кожата на лицето и скалпа
 • отличават се с жълта или сивееща коричка в епицентъра на всяка лезия
 • бели петна в лезиите
 • размер на петната между 1 и 3 см

Ако причината за появата им е гъбичка, те не се появяват веднага след заразяване, а около 5-10 дни след контакта с вирусоносител.

лишеи по лицето лечение мазила

Лишеи по лицето – те са най-неприятни.

Лишеите по лицето не е изключено да са съставени от мехурчета, изпълнени с течност. В този случай причинителят обикновено се оказва херпес зостер.

По врата 

Неприятните лишеи може да се локализират и в областта по кожата на врата. В този случай най-често става въпрос за атипична форма на така наречения розов лишей. Всичко започва с появата на лезия с люспеста повърхност, която в хода на заболяването търпи промени.

Първичното петно често води до появата на петна по лицето и врата. Обривите са под формата на везикули и представляват малко мехурчета, изпълнени с течност, издигнати над кожната повърхност.

Възможно е лезията да е с полусферична форма, както и да се образуват кръвоизливи в резултат от засягане на съседната здрава кожа.

Лишеи по врата са свързани със заболяването розеа иритата, което се проявява в областите, подложени на постоянно триене, натиск и изпотяване. Областта на врата е точно такава заради дрехите и бижутата, които носим.

Понякога плаките по врата възникват след употребата на определени медикаменти. В такъв случай е необходимо да се подходи сериозно към заболяването и да се предприемат адекватни лечебни мерки.

Около устата или очите

Неприятните лишеи може да се появят и в зоната около устата. Кожата там става изключително чувствителна и започва да се лющи в резултат от появата им. Това място е едно от местата в тялото ни с най-висок риск от появата на лишей.

Устата ни е вход за всички патогени, а често и ние самите допринасяме за това (например докосване с мръсни ръце, консумация на замърсена храна, агресивни козметични средства). Всичко това може да доведе до появата на лишеи в тази област.

За да избегнете това, спазвайте стриктно хигиенните мерки. Това е изключително трудно за децата.

Лишей може да се появи и в областта около очите. В повечето случаи това е провокирано от вирусна инфекция и спад в общата имунна защита. Неподходяща козметика и прием на определени медикаменти също може да се окаже в основата на проблема.

Лишеите около очите протичат с болезненост и зачервяване. Лезията може да е покрита и с бели цепнатини.

Лишеи по главата

Лишеите по главата са още един неприятен проблем. Счита се, че в основата му стои инфекциозно заболяване. Някои дерматолози са на мнение, че този проблем е провокиран от микроспорум канис, а други – от трихохитон тонсуранс.

Симптомите и в двата случая са едни и същи, така че може да се каже, че става въпрос за едно и също заболяване – трихофития.

То е разпространено най-вече сред децата. За развитието му е достатъчно пациентът да осъществи контакт със заразена тъкан или предмет, докоснал се до нея.

лишеи по главата

Лишеи по главата протичат със сърбеж, изтъняване на косата, пърхот и зони на оплешивяване.

Симптомите се проявяват за период от пет дни до два месеца и половина след осъществяване на контакт със заразоносителя. Тогава по кожата на скалпа се появяват едно или две петна с кръгла, или овална форма. Пациентът се оплаква от сърбеж.

Възможно е по скалпа да се обособят зони с оплешивяване. Междувременно косата започва да изтънява.

Тази инфекция може да засегне миглите и всяка част от кожата. Възможно е да се фокусира в една точка на скалпа. Тя е с диаметър не повече от сантиметър. Косата на това място опадва и се образува черна точка. Възможно е по скалпа да има няколко такива огнища.

Когато нелекуваните лишеи по скалпа преминат в хронична форма, те спират да са заразни.

В косата: Стрижещ лишей, алопеция

Лишей на косата протича с различни симптоми в зависимост от заболяването, което го причинява. В случая се отличават 3 вода лишеи:

 • червен плосък лишей – дължи се на рядко автоимунно заболяване и протича с пълна загуба на коса
 • розов лишей – рядко засяга скалпа на косата, но все пак не е изключено да се появи и там; протича с появата на розови петна и се дължи на автоимунна патология
 • трихофития – нарича се още стържещ лишей или микроспория – най-често срещаният лишей на косата

Стържещият лишей се предава от болен на здрав човек или от заразено животно. Развива се постепенно и в първоначалния етап е възможно дори да не забележите лезиите му.

Най-често този проблем се диагностицира през пролетта или есента, когато влажността на въздуха е по-висока.

лишеи по косата главата

Лишеите по косата обикновено протичат със сърбежи.

Лишеите на главата протичат на фона на алопеция (частична загуба на коса в определени участъци), акне, кандидоза, стафилококова сикоза.

лишеи на главата алопеция

Лишеите на главата обикновено протичат с алопеция.

Трихофитията протича в три форми:

 • повърхностна – засяга деца и възрастни, ако не се лекува придобива хронична форма; формират се кръгли огнища по кожата на главата, появяват се сиви или бели люспи, кожата е възпалена и сърби
 • хронична – появява се при пациенти в по-зряла възраст и най-вече при жени със смущения в дейността на яйчниците, щитовидната жлеза и намален имунитет; косата става слаба и крехка; лезиите са концентрирани предимно в тилната област;
 • дълбок тироид – инфилтрираща патология, която се предава единствено от животно на човек; пациентът се оплаква от обща слабост, треска и възпаление на лимфните възли; плаките са болезнени с червен цвят; след утихване на възпалението се появяват корички в кафяв цвят; възпалението продължава около 3 месеца.

Лечение на лишеи с народна медицина и добавки 

Лечението на лишеи следва да се осъществява със средствата, предписани от лекар. Но към тях спокойно може да добавите средства от народната медицина. Те съдействат за по-бързото постигане на положителни резултати от терапията.

И освен това ефективно успокояват симптоматиката, свързана с различните видове лишеи по тялото.

От ТУК може да научите още полезна информация и доказани способи за лечение на лишеи!

Змийско мляко, стрък

При всякакви видове лишеи, включително и по косата, помага билката змийско мляко. Прилагайте я едновременно външно и вътрешно. Приемана като вътрешен лек, тя съдейства за изчистване на тялото от токсини и оптимизиране дейността на всички органи и системи.

Внимавайте с вътрешния прием на змийско мляко. Максимално допустимата доза прием за един ден е чаена лъжичка от дрогата, кисната за час и половина в чаша вряща вода. Достатъчно е в 3 приема да поглъщате по 1-2 лъжици от приготвения лек.

Външно прилагайте билката като мажете по няколко пъти на ден поразените от лишеи места с пресен сок от стръковете на билката. След нанасянето му ще почувствате силно парене. Изчакайте поне 5 минутки и намажете мястото с малко количество от отварата, предназначена за вътрешен прием. Изпълнявайте това поне 2-3 пъти дневно.

При лишеи по косата може да опитате и още един лек за външно приложение. Пригответе го от 10 грама от билката, кисната за поне половин час в 200 мл гореща вода. Прецедената настойка използвайте за директно втриване в скалпа на косата.

Отвара от корените може да изсипете и директно във водата във ваната. Този лек помага при лишеи, екземи, псориазис и всякакви кожни проблеми. Приготвя се от 100 грама от дрогата.

Количеството от корена на змийско мляко счукайте и залейте със студена вода. Оставете настойката да се кисне за период от два часа. След това варете на слаб огън за 30 минути. Прецедете и изсипете директно във ваната. Долейте топла вода и останете във ваната 20 минути.

Правете тази процедура 12 поредни дни и ще се избавите от неприятния проблем.

Прополис или прополисов вазелин

Със силно подчертан регенериращ ефект върху кожата е познатият ни прополис. Той е изключително мощен лек при лишеи, екземи и всякакви кожни проблеми.

Може да заложите на купешки вариант. Ще откриете и много продукти, в които прополисът е съчетан с билки като невен и змийско мляко, усилващи ефективността му при лечение на лишеи и всякакви дермални проблеми.

Предлагаме рецепта, лесна за изпълнение у дома за приготвяне на прополисов мехлем, който по терапевтични качества не отстъпва по нищо на купешките мазила.

За тази цел е необходимо да разтопите на водна баня 50 гр вазелин. Към него прибавете 20-30 капки прополисова тинктура и оставете сместа на водна баня. Бъркайте я постоянно със силиконова шпатула или дървена бъркалка.

Миксът трябва да остане върху котлона ( в съда за водната баня), докато ароматът на спирт изчезне напълно. Едва след това сместа се отстранява от огъня и се прехвърля в малко стъклено бурканче, което трябва да бъде съхранявано в хладилника.

С този мехлем третирайте лишеите по 2-3 пъти дневно.

Цвят от невен

Цвят от невен се използва за приготвяне на лек за третиране на лишеи по лицето и тялото. Билката помага приложена както външно, така и вътрешно. За направата на лековитата отварка залейте две лъжици от дрогата с 500 мл вряла вода.

Варете 3 минутки и след като свалите течността от котлона, подръжте я на стайна температура за около половин час, след което я филтрирайте през двойна марля.

лишеи народна медицина

Прополисов мехлем, цвят от невен и змийско мляко – 3 ефективни народни средства за лечение на лишеи.

На ден приемайте 3 пъти по 100 мл от този лек. С останалото количество правете компреси. Отварката повлиява изключително добре на кожата на лицето, приложена външно. Съдейства за справяне с възпаленията и опъване на бръчките.

Масло от бергамот

Маслото от бергамот е чудесно средство за третиране на лишеи по лицето и косата. Достатъчно е да разтворите няколко капчици от този силен антисептик в лъжица базово масло (подходящи за тази цел са маслата от кайсиеви, бадемови, арганови ядки, зехтин и др.).

С получената маслена емулсия третирайте директно лишеите по кожата на лицето и косата. Във втория случай може да използвате за маслена баня преди измиване на косата. Затоплете леко маслената емулсия. Втрийте я внимателно в скалпа и отмийте след половин час по обичайния начин.

Емулсията може да нанасяте и директно върху кожата с лишеи. Оставете я да подейства поне половин час. При необходимост може да изплакнете след това.

Важно е да се знае, че третирането с масло от бергамот е напълно противопоказно непосредствено преди излагане на директно слънце или облъчване с ултравиолетови лъчи.

Масло от кайсиеви ядки

Кайсиевото масло е още едно превъзходно средство за третиране на лишеи по косата и лицето. Използвайте го директно за втриване. Не страхувайте, че ще омазни прекалено кожата или косата Ви. Това базово масло е с изключително лека и не особено мазна консистенция.

По подхранва и регенерира тъканите без да предизвиква прекомерно омазняване. За кожата на лицето има още един бонус – освен, че лекува лишеите, този продукт съдейства за изглаждане на контура. Само след няколко приложения ще забележите, че тургорът на кожата Ви се е променил и тя изглежда значително по-свежа.

Този маслен извлек е чуден вариант и за направата на маска за коса. Намажете необходимото от него количество в скалпа. Увийте главата си с кърпа и останете така 20-30 минутки, след което измийте с обичайния шампоан.

Масло от лавандула

За третиране на лишеите по лицето и косата може да използвате и масло от лавандула. Този извлек е превъзходен антисептик, който се справя с всякакви кожни проблеми. Няколко капки от него прибавете към лъжица гел от алое вера.

По 2-3 пъти дневно третирайте засегнатите зони на лицето и тялото с това мазило.

лишеи по лицето и косата лечение народна медицина

Масло от бергамот, лавандула, кайсиеви ядки – 3 опции за лечение на лишеи по лицето и косата.

Масло от лавандула, но в разреден вид, е подходящо за третиране и на лишеи по кожата. Три капчици от етеричния извлек смесете с бадемово масло (или друг базов извлек). Втрийте директно в засегнатата зона. След 30 минути може да отмиете от главата си, ако усещате необходимост да го направите.

Същата смес може да прилагате и като маска за коса. Просто я втрийте внимателно в скалпа. Увийте главата си с хавлия и останете така поне половин час, след което отмийте с използвания шампоан.

Масло от лайка

Маслото от лайка е още едно чудесно средство за лечение на лишеи по лицето и косата. С успех се използване и за изцерението на лишеи по тялото. Антисептичният извлек се съчетава чудесно с масло от лавандула и бергамот.

Може да смесите по две капчици от трите масла (или да сложите 6 капки масло от лайка) с лъжица базово масло (арганово, от пшеничен зародиш, от бадемови или от кайсиеви ядки).

Получената емулсия втрийте в проблемните места. Ако я използвате за третиране на кожата, не е необходимо да изплаквате след това. До няколко часа маслата ще се абсорбират напълно от кожата.

Ако третирате косата с нея, може да я измиете 30-40 минути след нанасяне на емулсията.

Арганово масло

Аргановото масло е още един невероятен природен продукт, подходящ за третиране на лишеи не само по кожата, но и по косата. Заради изобилието си от ценните омега киселини и противовъзпалителни компоненти, това масло е идеално средство за регенериране и успокояване на кожа с лишеи.

Нанасяйте го директно върху кожата в неразреден вид. Използвайте го и като маска за коса. Освен в скалпа, може да го втриете и по дължините, за да ги подхрани и изглади накъсванията. С маската останете 40 минути, след което я отмийте с шампоан.

Шушулки от черен орех, капсули

Шушулките от черен орех придобиха особена популярност покрай терапията на Хулда Кларк за изчистване на тялото от паразити и лечение на рак. В този растителен екстракт се съдържат впечатляващи съставки, които повлияват благоприятно върху цялостното състояние не само на вътрешните органи, но и на кожата.

Съдържанието на йод в шушулките от черен орех гарантира оптимално подпомагане дейността на щитовидната жлеза. А това се отразява благоприятно при кожни проблеми като лишеи, акне, екземи и всякакви други подобни раздразнения.

лишеи лечение народна медицина

Масло от лайка и арганови ядки, както и капсули от шушулка на черен орех се борят ефективно с лишеите.

Във вид на капсули шушулки от черен орех предлага Нейчър Уей. Опаковка от 100 капсули излиза около 20 лв. Ако се спрете на този вариант, знайте че 4 капсули дневно е дозата, която трябва да се приеме разпределена в два приема.

Добър крем за лишеи, мехлем, мазило

В аптечната мрежа се предлага изобилие от мазила за лишеи. Добрият крем успокоява кожата и повлиява положително на оплакванията. Но за неговата ефективност е важно той е да бъде подбран  според спецификата на проблема. Ще се спрем на най-популярните мазила за третиране на лишеи по кожата по лицето, главата, врата и косата.

Оксикорт – маз или спрей?

Оксикорт е продукт, съдържащ активни вещества от две лекарствени групи – антибиотик и кортикостероид.

Първият компонент е представен от веществото окситетрациклин – антибиотик активен по отношение на ред микроорганизми (грам положителни и грам отрицателни).

Хидрокортизонът е вторият активен компонент, който значително облекчава сърбежа и е изключително мощен ефект от отношение намаляване капилярната пропускливост на съдовете.

Освен при лишеи и екземи, оксикорт е подходящ продукт и за третиране на тежки изгаряния и дълбоки рани по кожата.

Ако го използвате за третиране на лишеи по лицето, по-удачен вариант е оксикорт маз, поради естеството на продукта и специфичния начин на неговото приложение. В останалите случаи – лишеи по кожата на главата и врата, може да се използва във вид на спрей.

Въпреки, че и в тези случаи по-удобен е вариантът маз, тъй като има вероятност от попадане на аерозолните частици в устата и очите, поради близостта на третираните зони с тези органи.

Спреят се прилага между два и четири пъти дневно. Пръска се от разстояние 15-20 см, като впръскването продължава между една и три секунди. Опаковка оксикорт в тази разновидност струва 8,41 лв (цена за флакон от 30 мл).

Между 2 и 4 пъти на ден се прилага и мазта оксикорт. Но съжаление тя се открива трудно в родните аптеки.

Клотримазол при стрижещ лишей

Клотримазол във вид на крем се прилага за лечение на стрижещ лишей и всякакви кожни поражения с гъбичен причинител.

Между два и три пъти на ден се нанася върху засегнатата зона тънък слой от мазилото. Терапията с клотримазол трябва да продължи между 2 и четири седмици. Ако след този период, все още не е настъпило желаното подобрение, задължително уведомете за това специалистът, който Ви лекува.

Мазилото се предлага в тубички от 20 грама с концентрация на активния компонент от 1% на цена от 2,40 лв.

От ТУК може да получите подробна информация за лечението с клотримазол – дозировка, продължителност, противопоказания и странични ефекти!

Крем Клобедерм при плосък лишей

При плосък лишей по лицето и тялото Клобедерм е подходящата алтернатива. Този кортикостероиден препарат има силен противоалергичен и противовъзпалителен ефект.

При деца приложението на Клобедерм не бива да продължава повече от пет дни. Препаратът е неподходящ за третиране на големи участъци от детската кожа и в никакъв случай не бива да бъде прилаган под формата на превръзка (под пелените).

Ако мазилото не се използва за третиране на кожата на ръцете, веднага след нанасянето му ги изплакнете добре. В случай, че се налага да третирате с него кожата на друг човек, най-добре е да използвате латексови ръкавици.

лишеи лечение

Оксикорт, Клотримазол и Клобедерм – 3 препарата за лечение на лишеи

Необходимо е да нанасяте крема по 1-2 пъти дневно. Максималната продължителност на терапевтичния курс е 4 седмици, а минималната – две седмици. Ако след максималния период на приложение не настъпи очакваният резултат, споделете това с лекуващия специалист.

Опаковка Клобедерм от 15 мг струва 4,62 лв

Маз Елоком, унгвент

Мазта Елоком е продукт, спадат към групата на кортикостероидите с мощно действие. Мазилото е подходящо за третиране на лишеи по лицето и тялото. В първия случай лечението с него не бива да продължава повече от 5 дни, а във втория – не повече от 4 седмици.

Унгвентът се нанася на тънък слой по веднъж на ден върху засегнатата кожа. Подходящ е за пациенти в детска и напреднала възраст.

Тубичка Елоком от 30 грама струва около 6 лв.

Крем Фуцидин (Фусидин) за лишеи по лицето и главата

Кремът Фуцидин (ще го срещнете още като Фусидин) е подходящ за третиране на лишеи, локализирани по кожата на лицето, врата и главата. Препаратът се отличава с изключително висока ефективност срещу микроорганизмите от грам положителен тип.

Мазилото е ефективно срещу стафилококи и всякакви щамове микроорганизми, устойчиви на пеницилин.

Фусидин се прилага като малки количество от него се втриват в засегнатата кожа по 2 или 3 пъти дневно. Терапията с него не бива да продължава повече от 10 дни. Препаратът е подходящ за лечение на възрастни и деца.

Тубичка от мазилото, съдържащо фузидова киселина, струва 6,53 лв

Шампоан, спирт, гел за тяло

За лечението на лишеи по тялото и главата се използват и шампоани и гелове с медицински съставки, които ефективно се борят с причинителя на кожния проблем.

Шампоан Низорал при разноцветен лишей

При разноцветен лишей, локализиран по кожата на главата и големи области от гръдния кош, шампоанът Низорал е добра алтернатива. Този препарат с кетоконазол в състава си е ефективен срещу възпаления от гъбичен произход.

Шампоанът се втрива в поразените участъци и се оставя да престои там в продължение на 3-5 минути. Апликациите се повтарят два пъти седмично. Ако се използва за измиване на косата, целта е продуктът да проникне не само в космите, но и в кожата на главата.

лишеи лечение

Елоком, Фуцидин и Низорал – още 3 лекарствени алтернативи за лечение на лишеи

Продължителността на лечението с Низорал е от две до 4 седмици. След това с цел избягване на рецидивите и профилактика, измиването с продукта трябва да се осъществява веднъж седмично.

Шампоани Фитовал и Дюкре Келуал ДС с Циклопирокс оламин

Шампоаните Фитовал и Дюкре Келуал също са добър вариант за третиране на лишеи по косата и кожата на главата.

Първият продукт съдържа пшенични пептиди, гликоген и два ценни растителни екстракта – розмарин и арника. Нанася се на влажна коса чрез масажиране. Оставя се да подейства около 3 минутки, след което се изплаква.

лишеи по косата и главата лечение

Фитовал, Дюкре Келуал ДС и Низорал – 3 шампоана за лечение на лишеи по косата и главата.

Шампоанът Дюкре Келуал ДС съдържа антимикотичния компонент циклопирокс оламин, който е ефективен дори срещу най-тежка форма на пърхот. Продуктът има и силно подчертан антирецидивиращ ефект.

С цел лечение за период от 2 седмици се правят по три измивания седмично. Веднъж седмично шампоанът се прилага с цел превенция. Всяко измиване включва по две апликации. След първата продуктът се оставя да подейства за 3 минутки. Опаковка от този лечебен шампоан струва 28 лв.

Шампоан Кетозал

Лечебният шампоан Кетозал е подходящ за лечение най-вече на пърхот и разноцветен лишей. Едновременната му употреба с други продукти с подобно действие не е желателна.

При разноцветен лишей терапията продължава общо пет дни. През този период шампоанът се втрива в засегнатата повърхност. Престоява се с него за период от 3-5 минути, след което третираната зона се изплаква с вода.

С цел превенция апликациите е добре да се осъществяват три поредни дни, като е желателно това да се случва през летния сезон.

Ако медицинското изделие се използва за третиране на пърхот, се употребява два пъти седмично за срок между две и четири седмици.

Веднъж в седмицата или веднъж на две седмици се препоръчва измиване с лечебния шампоан като превантивна мярка срещу появата на пърхот.

Опаковка, съдържаща 60 мл от шампоана Кетозал, струва около 7 лв.

Шампоан Дюкре Селегел против сух пърхот

С мек почистващ ефект е шампоанът Дюкре Селегел, който е подходящ най-вече за третиране на сух пърхот. Използвайте го за измиване на косата два пъти седмично, като след втриване го оставяте да подейства за период от 3 минутки.

лишеи по косата и главата лечение

Още два шампоана за третиране на пърхот и лишеи по косата и главата – Кетозал и Дюкре Селегел

Оптимална ефективност от употребата на продукта се постига след приложението му за период от 6 седмици. Опаковка от медицинското изделие ще откриете на цена от 23,40 лв в аптеката.

Източници:

Надяваме се, че в този материал сте открили полезна информация за неприятните лишеи по лицето, врата, косата и главата. Споделете го с приятелите си в социалните мрежи, за да научат и те всичко това за неприятното състояние и свързаните с него заболявания. Благодарим Ви предварително!

Лишеи по лицето, косата, врата и главата: Какво представляват. Симптоми и ефективно лечение
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Лишеи по лицето, косата, врата и главата: Какво представляват. Симптоми и ефективно лечение

 1. Не подценявайте лишеите! Те са изключително опасни. Дъщеря ми се сдоби с тях заради бездомно коте, с което си играеше всекидневно. За съжаление все още не сме открили лечение, с което да избегнем рецидива. Надявам се, че отшуми с възрастта.

 2. Изключително полезна ми беше информацията, след резултатите ще коментирам пак. Сега ще изпитвам рецептите! Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *