Лишеи по кожата, ръцете и тялото: При деца и възрастни. Точните симптоми и правилното лечение

Ефективното лечение на лишеи по кожата, по ръцете и тялото. Добър крем (мазило) против разноцветен лишей по кожата на тялото.

 Още в текста: Лишеи при деца, по кожата. Пърша при бебе. Народно лечение на лишеи, билки, хомеопатия и добавки. Гелове за тяло, спрейове и спирт

Симптоми и частни случаи на лишеи по кожата

Лишеите по кожата са не само загрозяващи, но и изключително неприятни за своите притежатели. Обикновено те не се приемат като конкретно заболяване, а като симптом на вътрешни заболявания.
Но дори и разглеждани като самостоятелен проблем, те водят до куп дискомфортни състояния – сърбежи, зачервяване на кожата. С подробните симптоми на лишеи по кожата ще Ви запознаем в този материал.

Ще обърнем специално внимание на мазилата и лекарствата, предписвани за справяне с проблема.

Лишеи по кожата, ръцете, гърба, крака

Лишеите се появяват не само по лицето и главата.
Неприятните пърши по кожата обичат крайниците и гърба. Понякога локацията на лишея е достатъчна да се определи неговия вид и причина за възникване. Запознайте се с видовете лишеи по кожата и симптомите, по които ще ги познаете. Вижте този материал, в който описахме подробно тези състояния и адекватното лечение.

Лишеи по лицето, косата, врата и главата: Какво представляват. Симптоми и ефективно лечение

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor)

Разноцветният лишей засяга предимно области като гръб и гърди. Но не е изключено да се появи и в областта на интимните органи, както и в косата. Петната, които се появяват са неравномерно разположени. Цветът им е от бледо розово до кафяво. Лезиите са с ясни граници. Повърхността им се състои от фини люспички.

Появяващите се петна постепенно започват да се сливат и кожата започва да прилича буквално на географска карта.

Лезиите се забелязват по-ясно през есента, особено при хората с по-тъмен тен. При тях петната придобиват бял цвят.

Обривът понякога прилича на акнеичен. Възможни е да се появят поражения и върху космения фоликул.

Ефективното лечение се осъществява с антимикотични препарати. В определени случаи дерматологът може да предпише и лекарства за вътрешен прием.

Котешки лишей (котешка екзема) 

Котешки лишей, наричан още котешка екзема, е гъбично заболяване, предаващо се от животно на човек. Интересното в случая е, че заразата не може да се предаде от заразен на здрав пациент.

Най-често това заболяване, известно още като микроспория или трихофития, се проявява при децата. Заразяват се с него при контакт с котка, куче или друго живот. Или при допир до предмет, с който заразеното животно е било в контакт.

Около 5-7 дни след навлизане на заразата в тялото на детето, по кожата му се появяват розовеещи петна.

Формата им най-често е овална или кръгла. Повърхността на лезиите е покрита с белезникави люспички.

Котешкият лишей поразява не само кожата, но и скалпа на косата. В такъв случай косъмчетата се пречупват на едно и също ниво от корена (обикновено на 5-7 мм).

Във влажно време се създават всички благоприятни условия за влошаване състоянието на пациента. Честото почесване на кожата става причината не само за появата на рани, но и за разпространението на заразата към незасегнати от нея части от кожата.

Ако заболяването не се лекува, обикновено с навлизане на детето в пубертета, лишеите изчезват сами.

Лечението му се осъществява с лекарства, оказващи потискащ ефект върху развитието на гъбичните спори.

Домашните любимци също боледуват от котешки лишей. При тях заболяването протича с лезии, съпроводено с оголването на определени части от кожата (косъмчетата в тази зона опадват напълно).

котешки лишей

Котешки лишей протича с розови лезии

Единственият начин за превенция е избягване на контакта с кучета и котки, както и с бездомни животни.

Още за котешки лишей – симптоми, лечение и всичко важно за заболяването – ТУК!

Лишеи при деца и бебе

Лишеи при деца и бебе протичат с различни симптоми в зависимост от причинителя на проблема. Обикновено причината се крие във вирус или инфекция от гъбичен произход.

Най-често засегнати се оказват долните крайници, корема и раменете. Ноктите и главата също може да се окажат поразени от лишеи при деца и бебе.

Появата на петно с бледорозов цвят е начален симптом. Постепенно лезията започва да се бели. Ако е причинена от вирус, не е изключено температурата на детето да се повиши и да се наблюдава възпаление на лимфните възли.

Преди започването на каквото и да е лечение, детето трябва да бъде прегледано от специалист.

В периода на обостряне на инфекцията е задължително да се избягва престоят във вана, тъй като това може да доведе до усложняване на ситуацията. Заложете на бельо и дрехи, изработени само от естествени тъкани.

Избягвайте престоя на слънце. Най-добре е детето да е навън в сутрешните часове и в късния следобед.

Екзодерил и ламизил са възможни алтернативи за лечение на малки деца с лишеи. Помагат и мехлемите на основата на сяра, но те не бива да се прилагат повече от веднъж на ден.

Третирането на кожата трябва да продължи и след отшумяване на оплакванията, но общата продължителност на терапията не бива да надхвърля две седмици.

Антихистаминови и антивирусни средства също може да се включат в терапията. Антибиотици с широк спектър на лечебните ефекти се предписват, когато бактерията се разпространява по по-големи кожни участъци.

При силни сърбежи в лечението на лишеи при деца може да се включат и хормонални препарати.

Червен лишей

Червеният лишей поразява не само кожата по тялото, но и лигавиците. Засяга още ноктите и скалпа на косата. Както и името му показва, протича с червеникави лезии. Някои от тях може да достигнат дори до лилав цвят. Обикновено лишеите в лигавиците се отличават с розов цвят.

Лезиите  на червен лишей са под формата на възелчета, причиняващи нетърпим сърбеж. На места в резултат от разчесването може да се появят рани, подобни на тези на ухапване от насекоми.

Възелчетата обикновено са разположени в кръг. Възможно е те да са по-големи от нормалното и дори да приличат на брадавици. Постоянното им разчесване води до появата на язвички, а също и до повишен риск от развитието на вторична инфекция.

Червеният лишей бива провокиран от няколко фактора с основата, на които е заложена алергична или вирусна компонента. А също и психологически фактор – силен стрес.

червен лишей

Червеният лишей протича с червеникави лезии и силен сърбеж.

От този вид лишей са застрашени най-вече жените над 40 години. Протича на фона на патологии на стомашно-чревния тракт и диабет. Лечението му е изключително трудно. При стриктно спазване на предписаните терапевтични мерки може да се постигне продължителен период на ремисия.

Розов лишей 

Розовият лишей се среща най-често при пациенти във възрастова група 10-35 години. Визуално прилича много на алергичен обрив.

Все още не са доказани категорично причините за възникване на заболяването. Счита се, че в неговото възникване е заложена вирусна, гъбична или алергична компонента.

Друга теория гласи, че розовият лишей е провокира от вируса на херпес. Но и това не е доказано с точност, тъй като този вид лишеи не се предават при контакт с болен човек.

Първичната лезия, известна още като майчина плака, се появява първоначално по туловището. Тя е с кръгла форма и диаметър между 2 и 10 см. На цвят е розовеещо червеникава, а повърхността й е залющена.

От няколко дни до седмици е периодът, необходим на лезията да се появи и върху първоначално здравата кожа.

Лишеят се появява по корема, краката, ръцете или врата. Ако плаката се локализира по гърба, тя има изключително интересна форма. Прилича на елови клонки.

Интересното при розов лишей е, че сърбежите като симптом не се проявяват във всеки случай на заболяването. Едва една четвърт от болните съобщават, че ги измъчва силен сърбеж. При половината от пациентите сърбежите не са част от симптоматиката, а останалата една четвърт от хората с розов лишей, сърбежът се проявява в умерена форма.

Често лишеите от този тип се бъркат с псориазис или разноцветен лишеи. В някои случаи коментираната патология протича без появата на така наречената майчина плака. Типични за това проявление на заболяването са големите мехурчести плаки.

При сезонната смяна (пролет, есен) състоянието на пациента се влошава. Леките форми на розов лишей не налагат прилагането на специфично лечение.

Бърз терапевтичен резултат се постига с помощта на фототерапия. Обикновено около 6-8 процедури се оказват достатъчни.

Подробности за розов лишей – поява, симптоми и лечение – ТУК!

Сух и люспест лишей

Сух и люспест лишей е още едно неприятно проявление на дермални проблеми. Изразява се в лишеи по тялото, появяващи се най-вече при хората в активна възраст. С еднакъв риск са представителите на двата пола.

Точните причини за възникване на проблема не са категорично изяснени. Като най-вероятна причина за появата на този вид лишеи се сочат проблеми с органите с вътрешна секреция. На фона на силен стрес и спад в имунитета състоянието на пациента се влошава.

Патологията сух и люспест лишей е известна още като заболяването псориазис. Развитието му е белязано от появата на лезии с червеникав цвят, приличащи повече на пъпчици.

лишеи по тялото

Сух и люспест лишей – още едно неприятно проявление на кошмарните лишеи

Първоначално са големи, колкото лещено зърно. Но постепенно увеличават размера си и обхващат здравата кожа от периферията.

В хода на развитие на заболяването, лезиите започват да се сливат и се образуват несиметрични форми. Покрити са с люспички, белезникави на цвят. При опадването им се получава сребрист прашец.

Под тях се забелязват петна с лъскава повърхност, които след разчесване, кървят. Този проблем може да се локализира върху всички кожни повърхности по тялото, но най-често лишеите предпочитат места като лактите и коленете.

Люспестият лишей е проблем с хроничен характер, който се обостря обикновено през пролетния сезон. Заболяването не е изключено да съпътства целия живот на пациента с периоди на затишие и рецивид. Възможно е лишеите да изчезнат и да се появят отново след седмица, месеци или дори след години.

Слънчев лишей

Любителите на слънчевите лъчи и плажните бани трябва да са наясно, че ги грози опасност от появата на слънчев лишей. Това оплакване е свързано с хиперпигментация, съпроводена с лющене в определени участъци на кожата по тялото.

Слънчевият лишей е известен още с наименованието плажна болест. Може да го срещнете и като слънчеви гъбички.

слънчев лишей лишеи по тялото

Слънчев лишей (плажна болест) протича с появата на хиперпигментация в определени области.

Маласезия се нарича гъбичката, която причинява проблема. Тя е естествен обитател на дермалната микрофлора, но при определени условия се активизира.

Повишено потене, продължителен престой в соларуим или под жаркото слънце са идеалните предпоставки за активизирането на маласезия. На фона на отслабнал имунитет и чест антибиотичен прием положението се усложнява.

Народна медицина

При лечението на лишеи с успех се прилагат и методите на народната медицина. Ще предложим няколко изпитани способа, които са изключително ефективни при лишеи по тялото. Някои от тях може да се прилагат без притеснения и при пърша по кожата на лицето.

Лечение с мед

Ефективно лечение на лишеи по тялото може да се осъществи и с чист пчелен мед. За тази цел смесете равни количества от пчелния продукт с чеснова паста (счукан или пасиран чесън). Кашичката се нанася единствено върху засегнатото място. Добре е да защитите околната здрава кожа, нанасяйки върху нея мазен крем.

Останете два часа с кашичката, след което я отстранете внимателно от кожата без да оказвате натиск. Измийте с хладка вода. Подсушете и нанесете подхранващ крем.

Билков крем от водна леща

Билков крем от водна леща може да закупите от магазините за здравословни стоки, от някои аптеки и онлайн. Билката и по-конкретно вложеният от нея извлек в крема повлиява благоприятно при всякакви кожни раздразнения – рани, циреи, брадавици, кокоши трън.

В крема се съдържа още и зеолит, които увеличава активността на екстракта от водна леща. След отваряне продуктът трябва да бъде съхраняван в хладилник. С малки количества от него третирайте до два пъти на ден засегнатите от лишеи места.

Опаковка от този крем в количество от 100 мл струва около 15 лв.

Изсипливиче

Билката изсипливиче (Hb.Herniariae), приложена външно, е чудесно средство за изцерение на лишеите и най-вече в случаите, свързани с честа поява на рецидиви.

лишеи по кожата лечение

Лечение с мед, крем от водна леща и билката изсипливиче – 3 алтернативи за справяне с лишеите.

Лъжица от нея настоявайте за 15 мин в 400 мл вряла вода. С прецедената настойка правете компреси по два пъти дневно. За насърчаване очистителните процеси на тялото, е добре да се приема на части през деня количеството от 400 мл от запарка от билката.

Листа от бяла бреза

Листата от бяла бреза като лек, приложен външно, помагат при упорити лишеи и екземи. Налагайте върху проблемните места свежата маса. С компресите е добре да се престои възможно по-дълъг период. На ден правете поне по два компреса.

Крем с невен за лишеи

Крем с невен проитив лишеи и всякакви кожни проблеми може да закупите от аптеката или да си приготвите сами по изпитания метод от бабините тефтери. За неговото изпълнение Ви трябва около половин кг, предварително премита свинска мас, която се слага в съда да се разтопи на огъня.

Към нея прибавете две шепи свежи цветчета от лековития невен или шепа от билката в сухо състояние. Оставете сместа на котлона за около 10-15 минути, като през цялото време бъркате с дървена лъжица. Дръпнете от огъня и оставете сместа да престои половин час, след което я затоплете леко, докато се втечни. И прецедете през сгъната на две марля или тензух.

Прехвърлете приготвеното мазило в идеално подсушено стъклено бурканче с плътно затваряща се капачка. Дръжте бурканчето в хладилника. С приготвения мехлем третирайте участъците с лишеи по два пъти на ден.

Добри мазила

Ще се спрем и на някои от най-популярните купешки мазила, подходящи за лечение на лишеи по тялото.

Тригопакс

Крем Тригопакс е алтернатива за хората с лишеи по тялото, които спортуват активно. Както и за всички, които носят припепнали дрехи, увеличаващи триенето на кожата и дискомфорта.

Към целевата група, подходяща за лечение с Тригопакс спадат и пациентите с наднормено тегло, тъй като при тях триенете на кожата и изпотяването са увеличени.

Коментираното мазило за лишеи по тялото е на основата на цинков оксид (12%) и  фитостеролни компоненти, извлечени от естествени източници.

Тригопакс е подходящ за третиране на възпалената кожа по един или два пъти дневно. Преди апликация с мазилото се препоръчва почистване и подсушаване на кожата.

Батрафен с циклопирокс               

Мазилото батрафен, в чийто състав влиза циклопирокс, е подходящо за третиране на разноцветен лишей по тялото. Достататъчно е по два пъти на ден да разнасяте върху поразената кожа по малко количество от крема. Препоръчително е кожата да се почисти преди апликиране на продукта.

Тридерм за мазане

Тридерм е още един продукт за мазане на лишеи. Той съдържа активните вещества бетаметазон и гентамицин, които проявяват своята изключително висока терапевтична активност по отношение на възпаления с бактериална и гъбична компонента.

Препаратът е подходящ за третиране на лишеи по тялото. Нанася се стриктно според указанията на специалиста, който го е предписал. Единствено той може да определи продължителността на третиране с тридерм, както и начина за преустановяване на неговата употреба.

Тубичка тридерм от 15 гр е достъпна в аптеките на приблизителна цена от 7,41 лв.

Екзодерил 

Екзодерил е още едно мазило, подходящо за третиране на лишеи по тялото. В случая е уместна употребата на препарата във вид на солуцио и крем. Екзодерил е най-подходящ за лишеи с гъбична компонента. Както и за третиране на разноцветен лишей.

Заради продължителното действие на активния компонент нафтифин и дълбокото му проникване във всички пластове на кожата, екзодерил се втрива веднъж дневно.

Апликацията задължително се осъществява върху предварително почистена и старателно подсушена кожа. Необходимо е да покриете лезията с тънък слой екзодерил, като втриете внимателно и в здравата кожа, намираща се в непосредствена близост до лишея.

Точно две седмици след отшумяване на оплакването, трябва да продължите третирането със същата доза от мазилото. Тази мярка е с превантивен ефект и има за цел избягване на рецидива.

Не е известна безопасността на екзодерил при приложението му от пациенти под 18 години. Поради тази причина не се препоръчва на хора от тази възрастова група.

лишеи лечение

Тригопакс, Тридерм и Екзодерил – 3 продукта за третиране на лишеи по тялото.

Опаковка екзодерил крем от 15 гр струва около 10 лв.

В течния вариант препаратът се препоръчва най-вече за третиране на лишеи по крайниците. Прилага се по  веднъж дневно чрез втриване в засегнатата зона. Цената на опаковка от солуциото е 12 лв.

Ако искате да научите подпробности за лечението с екзодерил, прочетете този материал – ТУК!

Крем Бепантен сенсидерм

Кремът Бепантен сенсидерм се препоръчва за третиране на кожа с нарушена липидна бариера. Това състояние се наблюдава при лишеи, екземи и кожни раздразнения, протичащи със сърбеж.

Мазилото е подходящо за лечение на лишеи по кожата (по лицето, гърба, краката ръцете, интимните части).

В състава на Бепантен не влиза кортизон. Производителят  на това медицинско изделие е заложил на глицерин, масло от карите и други полезни растителни съставки.

Максимално изчистеният състав на Бепантен го прави напълно безопасен продукт за приложение при пациенти от всички възрастови групи (бебета, малки деца, възрастни, кърмачки, бременни). Нанася се на тънък слой върху поразената кожа, при нужда.

Опаковка от мазилото (тубичка от 20 гр) ще откриете в аптеките на препоръчителна цена от 12,20 лв.

Бял крем на Рачев

Белият крем на Рачев е още една от алтернативите за третирание на лишеи по тялото. Ефективно повлиява обриви от алергичен и бактериален характер. Мазилото се произвежда по традиционна рецепта на известна габровска фамилия, която се е запазила от поколения.

В състава му влиза освен цинков оксид и естествени съставки като масло от маслина и екстракт, извлечечен от цвета на невен.

Обикновено са достатъчни две апликации дневно с мазилото – по една сутрин и една вечер. С крема се маже и зоната около лишея, която не е засегната.

Преди приложението му се препоръчва кожата да се почисти старателно с тампон, наопоен в зехтин.

Опаковка 55 грама от вълшебния крем на Рачев струва около 10 лв. Продуктът е наличен в повечето аптеки. Може да бъде поръчан и онлайн.

Спрей Джинджира Алба (има и Дж. А. Бебе)

Спреят Джинджира Алба също е подходящ за третиране на лишеи по тялото. Продуктът е напълно безвреден. Предлага се и разновидност за бебета, въпреки че и класическият вариант е подходящ за тях.

Основният компонент в продуктите Джинджира е цинков окис, който се съдържба в концентграция от 10%. Освен него е добавен и глицерин, който създава защитен филм върху увредената от лишеи, екземи и други възпаления кожа.

Продуктите Джинджира имат не само мощен регенериращ ефект, но и защитават кожа от влиянието на вредните ултравиолетови лъчи.

Преди употреба бутилчицата със спрея се разклаща енергично и част от него се впръсква в засегнатата област. Достатъчно е да се употребява 6 пъти дневно. При бебета употребата трябва да се осъществява след всяка смяна на пелените.

лишеи лечение

Бепантен, крем Рачев и Джинджира – 3 популярни продукта за третиране на лишеи и раздразнена кожа.

Флаконче от спрея от 100 мл струва около 19 лв. Във вариант за бебе продуктът се предлага във флакони от 30 мл на цена от 7,49 лв.

С най-мощно успокояващо действие е формулата спрей Джинджира с невен и лайка. Прилага се по абсолютно същия начин.  Тази разновидност на спрея ще откриете на цена от 12,65 лв за флакон от 30 мл.

Крем Кловейт при червен плосък лишей

Кловейт представлява кортикостероиден крем с клобетазол, включен в състава му. Мазилото се предписва най-вече за третиране на червен плосък лишей по кожата на тялото.

Заради повишената резорбция на активния компонент, крем кловейт не се препоръчва за нанасяне в области на ямките на подмишниците. В никакъв случай този кортикостероиден препарат не бива да бъде прилаган във вид на оклузивна превръзка.

Стандартната препоръка за лечение с него включва 1-2 апликации дневно.

Тубичка Кловейт от 25 гр струва около 5,40 лв в аптеките.

Крем Адвантан

В лечението на лишеи по кожата на тялото приложение намира и крем Адвантан. Мощното противовъзпалително свойство на препарата се дължи на метилпреднизолонов ацепонат, който влиза в състава му като активен компонент.

Мазилото е подходящо за третиране на лишеи с бактериален и гъбичен произход, локализирани по различни части на тялото.

Веднъж дневно чрез леко втриване в засегната зона трябва да се нанася малко количество от крем Адвантан. По правило лечението с този препарат не бива да продължава повече от 4седмици. Но в някои случай то може да бъде удължено.

Няма данни за безопасността на тази препарат, употребяван по време на бременност и кърмене. Всеизвестен факт е, че кортикостероидните препарати трябва да бъдат избягвани в началния период на бременността (до трети месец).

На бременни и кърмачки може да се предпише терапия с Адвантан, само ако няма друга алтернатива и ако не се налага третирането на големи по площ кожни участъци.

Препаратът не бива да се прилага при оклузивни условия (под превръзка, памперс).

Тубичка Адвантан от 15 гр струва 6 лв.

Цеумед бебе

За суха кожа с лишеи се препоръчва и крем Цеумед бебе. Той е идеално допълващо средство към назначеното кортикостероидно лечение. В състава на мазилото влизат липиди (50%) и глицериди (20%), които осигуряват пълноценно хидратиране на деликатната кожа.

лишеи по тялото

Още 3 продукта, подходящи за кожа с лишеи – Кловейт крем, Адвантан и Цеумед бебе.

Опаковка от 100 гр от мазилото струва 25 лв.

Почистващ крем Стелатрия на Мустела (Stelatria)

Почистващият крем Стелатрия на Мустела едновременно почиства и защитава деликатната бебешка кожа. В състава му влиза специален цинков комплекс. Използва се за третиране по два пъти дневно на подложената на непрекъснато дразнене бебешка кожа – около устата, в областта на пелените и т.н.

Тубичка от това мазило струва 28 лв.

Сенсибио Форте и Атодерм крем бебе на Биодерма

За трайно възвръщане на комфорта на зачервената и раздразнена кожа помага и крем Сенсибио Форте. Необходимо е ежедневно да правите по 2-3 апликации с него. Подходящ е за третиране не само на кожата по тялото, но и по лицето.

Преди да го нанесете е добре да почистите старателно третираното място с памучен тампон, напоен в мицеларна вода.

За оптимално подхранване и преструктуриране на увредената кожа помага и Атодерм крем бебе на Биодерма. Веднъж или два пъти на ден той се нанася върху зоните с повишена сухота.

За оптимална ефективност прилагайте мазилото след баня. Опаковка с 500 мл от това мазило струва 42 лв.

Крем Миконафин. Октенидерм

Крем Миконафин се прилага за лечение на разноцветен лишей по тялото. По един или два пъти дневно малко количество от мазилото се втрива в предварително почистената кожа. Не бива да се нанася в областта на устата, очите или носа.

При разноцветен лишей подобрение настъпва няколко дни след започване на лечението. Терапията в този случай продължава две седмици.

Препаратът е подходящ за третиране на лишеи, причинени от гъбични инфекции при пациенти над 12 години.

Тубичка Микoнафин от 15 грама струва 9,90 лв.

За третиране на разноцветен лишей се използва и емулсията Октенидерм. Препаратът е приложим и като средство за дезинфекция на оперативни рани и ръцете преди извършване на медицински манипулации.

Малко количество от него се нанася върху възпалената повърхност или областта, която желаете да дезинфекцирате.

Антисептичният ефект на препарата се проявява 15 секунди след нанасянето му и трае в период на 6 часа.

Флакон с 250 мл от този продукт струва 26 лв.

Ламизил за разноцветен лишей 

Ламизил под формата на спрей и гел е чудесно средство за лечение на разноцветен лишей. Препаратът е подходящ още при трихофития, както и за лечение на кожни проблеми, причинени от гъбичен дразнител.

Препаратът се отличава с дълга продължителност на полезно действие. При 10% от пациентите, лекували се с това медицинско изделие, проблемът се появил отново след 3 месеца.

Разноцветен лишей се лекува с Ламизил за период от 2 седмици, като препаратът се прилага по два пъти на ден върху засегнатите зони. Пълно възстановяване на кожата се постига обикновено след 4 седмици.

Употребата на Ламизил спрей или гел се препоръчва да продължи и след отшумяване на симптомите. Тубичка с 15 грама от мазилото струва 14,84 лв. Флакон от спрея от 15 мл струва 16 лв. Лечението на разноцветен лишей с него обикновено продължава седмица.

Не се препоръчва за употреба от лица под 18 години.

Ако се интересувате подробно от лечението с Ламизил, информация за това може да откриете ТУК!

Крем фунгофин за разноцветен лишей

За третиране на разноцветен лишей се предписва и крем фунгофин. Мазилото повлиява благоприятно на всякакви кожни проблеми в основната, на които е гъбичен причинител.

Препаратът е предназначен само за приложение върху кожата. Напълно противопоказен е за кърмачки. А бременните, на които се налага употребата му, е задължително преди това да се консултират със специалист.

Препаратът се прилага в количество, необходимо за получаване на тънък слой върху проблемната зона. Преди апликацията мястото се измива и подсушава.

Ако третирате с фунгофин разноцветен лишей е необходимо да го прилагате по описания начин по един, най-много два пъти на ден за период от 14 дни.

разноцветен лишей лечение лишеи по тялото, кожата

Ламизил (спрей и крем) 9 фунгофин – препарати за лечение на разноцветен лишей.

Тубичка за 15 грама от мазилото за третиране на лишеи може да откриете в аптеката или онлайн на цена от около 9-10 лв.

Кое лекарство за лишеи е добро?

При лечението на лишеи се налага и вътрешен прием на лекарства. Особено в случаите, когато често се появяват рецидиви. Освен предписаните лекарства е добре да се приемат и добавки, стимулиращи дейността на имунната система.

На фона на отслабнал имунитет не само гъбичните инфекции рецидивират лесно. В случая помагат добавки като клеева тинктура, ехинацея, тройчатка и всякакви добавки с карамфил.

Фунгофунал на капсули

За вътрешен прием при лечението на лишеи по кожата често се предписва фунгофунал. При разноцветен лишей препоръката за прием на този медикамент изглежда по следния начин – по две капсули на ден за срок от 1 седмица.

Активното вещество в това лекарство интраконазол се задържа по-дълго в кожата, отколкото в кръвта.

В определени случаи специалистът може да предпише двойна доза от препарата – при понижена имунна функция, след трансплантиране на вътрешни органи.

Хомеопатия: Арсеникум йодатум

Хомеопатичното решение при лишеи е препаратът Аресеникум йодатум. Лекът е подходящ най-вече при плосък лишей и лишеи, протичащи в комбинация с екземи. Повлиява дейността щитовидната жлеза и сърцето.

Точната концентрация и дозировка на Аресеникум йодатум се определя от хомеопат, запознат със здравословното и психичното състояние на пациента.

Гел за тяло и спирт

В третирането на лишеи успешно се включва специален спирт и гел за тяло, на които ще се спрем по-долу.

Гел за тяло Келуал Р на Дюкре

При разноцветен лишей по тялото се препоръчва третиране с гел Келуал Р на Дюкре, в чийто състав влизат цинк и циклопироксоламин. Препаратът е подходящ не само за третиране на кожата, но на косата. След втриването му в засегнатите зони се оставя да подейства за период от пет минутки. Следва старателно изплакване с обилно количество вода.

Вторично третиране се допуска 15 дни след първоначалната апликация. Опаковката от 30 мл е достатъчна за две апликации. Нейната цена е 22,30 лв.

Антимикотичен спирт Микодет

Препаратът Микодет представлява антимикотичен спирт, в чийто състав влизат съставки от естествен произход.  Формулата е разработена от д-р Пашкулев и в нея участват следните компоненти – масла от лавандула и чаено дърво, катран, извлечен от хвойна, масла от мащерка, вратига и карамфил.

Употребата му е препоръчителна при лишеи (многоцветен, трихофития) и различни видове екземи, както и при всички дерматични проблеми с гъбична компонента.

лишеи по тялото лечение

Фунгофунал, микодет и гел за тяло Келуал Р на Дюкре – още 3 ефективни продукта за лечение на лишеи по тялото

Два пъти на ден засегнатите зони се тушират директно с памучен тампон, напоен в билковия спирт на д-р Пашкулев. Ако го използвате за третиране на по-деликатни части по кожата, предварително го разредете с вода в отношение част спирт към три или пет части вода.

След втриване на билковия спирт в проблемното място кожата се оставя да изсъхне и не е необходимо последващо изплакване.

Източници:

Още информация за неприятните лишеи може да откриете в интернет, използвайки наименованията на следните чужди езици. На руски – лишай. На английски език: lichen. На немски език: Flechte, на гръцки: λειχήνα, на турски – yosun.

Надяваме се, че сме Ви предоставили наистина ценна информация за лечението на различните видове лишеи. Ако това е така, споделете материала с приятелите си, за да достигне и до тях тази информация. Благодарим Ви предварително!

Лишеи по кожата, ръцете и тялото: При деца и възрастни. Точните симптоми и правилното лечение
3.5 (70%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лишеи по кожата, ръцете и тялото: При деца и възрастни. Точните симптоми и правилното лечение

  1. Искам да споделя с всички как аз се избавих от лишеите. При мен се появиха, когато навърших 40 години и вече 10 години нямам подобен проблем. Пих ацикловир по схема. Но задължително разчитах и на народни методи – всяка вечер бани с отвара от дъбови кори.
    Съветвам всички с това заболяване да обърнат внимание на теглото си. И най-вече да подсилят имунитета си. Аз го направих със соколечение и прием на чаша топла вода всяка сутрин на празен стомах. И не на последно място – мислете положително, за да победите болестта.
    Дано да съм била полезна!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *