Херпес зостер: Симптоми, снимки. На гърба и на лицето

Как става заразяването при херпес зостер. ⟴ Вирусът на варицела. ⟴ Симптоми и снимки. ⟴ Херпес на гърба, на лицето, на крака. ⟴ Инкубационен период

Още в текста: ⟴ Причини за херпес зостер, заразяване. ⟴ При деца и бременност. ⟴ Имунитет, продължителност. ⟴ Първи признаци, обриви, мехурчета, корички.

Какво е херпес зостер? Какво е болестта? МКБ-10: B02

На всички нас поне веднъж в живота е излизал херпес и парещата болка от появата му ни е добре позната. Обикновено, чувайки за херпес си представяме мехурчета по устните. Но възпалението може да се засегне и други места от тялото – зоната около очите, гърба, врата, интимните части.
Отговорни за неприятните образувания са патогените от голямото  семейство на херпес вирусите. За херпеса на устните вина има херпес симплекс вируса. А за херпес зостер виновник е вирусът варицела зостер. Вероятно вече се досещате, че заболяванията, свързани с него имат инфекциозна компонента.

Болестта протича с появата на болезнени мехури с ексудат. Едва след освобождаването им от течността в тях, болката утихва. Но дори и след това остава дискомфорта, свързан с усещане за опъване на кожата.

В медицината заболяването стои под кодовото наименование МКБ-10: B02.

Причини. Вирусът варицела зостер. Реактивиране

Причините за появата на вирусното заболяване херпес зостер са най-различни. В етиологията на проблема стои реактивирането на вируса варицела зостер. Веднъж попаднал в тялото ни, той остава там за цял живот.

Единственото положително в случая е, че този вирус съществува в тялото ни в латентна форма. При определени условия настъпва реактивиране на варицела зостер и съответно появата на заболяването херпес зостер.

херпес зостер симптоми лечение

Вирусът варицела зостер, който причинява дребна шарка при децата, е отговорен за херпес зостер.

Условията, които може да провокират реактивацията на вируса, са свързани със спад в имунната дейност.

Повишен стрес, хипотермия, разнообразни соматични инфекциозни заболявания също отключват вируса варицела зостер.

Като имунокомрометиращ фактор се приема и продължителният прием на стероидни, антибиотични препарати и антидепресанти.

Физическото претоварване, наличието на различни травми по тялото също са условия за реактивизирането на вируса.

Заболявания като синдром на придобитата имунна недостатъчност, ХИВ и рак, както и продължително облъчване на тялото също играят ролята на фактори, провокиращи коментирания вирус.

За реактивацията на вируса значение има и възрастовият фактор. Децата и хората в напреднала възраст са с по-висок риск. В рисковата група попадат и бременните жени, тъй като по време на бременността имунната с-ма не работи на пълни обороти.

По-висок риск съществува и при пациентите, прекарали варицела в детска възраст в скрита или явна форма на заболяването.

Дерматом

При херпес зостер обривът се развива на дерматоми. С понятието дерматом се означава част от засегнатата кожа и прилежащите към нея тъкани, свързани с инервиращия нерв.

Възпалителните изменения засягат гръбначните ганглии и околните кожни области. От всичко това правим извода, че херпес зостер е заболяване, което засяга не само кожата, но и нервната система.

Разлика с херпес на устните и гениталиите

Херпес зостер е различно заболяване от херпес на устните  и гениталиите. Проявленията на тези заболявания по кожната повърхност обикновено са едни и същи.

Свързани са с появата на болезнени мехури, изпълнени с течност. Именно секретът в тях съдейства за пренасяне на заразата.

Появата на мехурите е свързана с подуване, зачервяване и сърбеж на кожата. Но различното в трите случая са вирусите, които причиняват инфекцията.

За херпес зостер, както вече пояснихме, виновникът е варицела зостер. За херпеса на устните вина има вируса херпес симплекс HSV-1, а този на гениталиите се причинява от HSV-2.

Пациент, който преди заразата с генитален херпес, е имал такъв на устните, може да изкара инфекцията без типичните за нея симптоми.

Между последните два вида херпеси има и още нещо, което ги свързва. Гениталния херпес се предава не само чрез полов контакт, но и чрез херпес на устните.

Още за вирусите, свързани с появата на херпес и начини за лечение, четете ТУК!

Заразяване и продължителност

Заразяването с херпес зостер се чрез секрета в гнойните възпаления, при допир с кожата на болния или предмети, които той е използвал.

За втория вариант заразата може да стане факт при условие, че се докоснем до предмета, непосредствено след като той е имал директен контакт/допир с областите с гнойни секреции на болния.

За вируса на варицела е ясно, че не оцелява дълго вън от тялото на болния. Най-големият му враг е топлината. Но за сметка на това е устойчив на замразяване. Той още оцелява дори и след като е бил многократно замразен.

Друг начин за заразяване е чрез аеролно разнасяне на заразените секрети и вдишването им или попадането им в очите.

Етапът от появата на херпес зостер, свързан с типичните за него силни болки с невралгичен характер, продължава около 5-7 дни. (Още за варицела – симптоми и лечение)

Ендогенна инфекция, събуждане на вируса

Вирусът, причиняващ херпес зостер, се отличава със специфичната за него ендогенна функция (т.е. той е вътре в тялото). Веднъж попаднал в него, той се загнездва в нервния ганглий и при определени условия, патогенът се събужда.

Невъзможно е да се определи продължителността на периода, в който вирусът е спящо състояние и се събужда, тъй като тя е индивидуална при всеки пациент. Зависи най-вече от състоянието на имунната система.

В моментите, в които тя не функционира правилно, се създават всички необходими предпоставки за събуждане на вируса.

Обикновено вирусът попада в тялото още в детска възраст. Но може да остане в латентна форма в продължение на години.

Заразен само за деца и неболедували варицела

Вирусът, отговорен за херпес зостер, е силно заразен най-вече за децата. Както и за пациентите, неболедували от варицела в детска възраст. За всички останали не съществува риск от зараза дори и да са в контакт с болен.

Кой се разболява? Възраст, отслабен имунитет

Компрометираният имунитет и възрастта са основни фактори за проявление на коментираното заболяване. Пациентите на възраст над 50 години и децата са най-застрашени.

Отслабен имунитет в резултат от друга инфекция, раково заболяване и продължителен прием на медикаменти, също отключва заболяването (по-горе посочихме кои са тези лекарства).

 

Инкубационен период, заздравяване на мехурчетата

Тъй като инкубационният период включва времето от попадане на вируса в тялото до негово активиране и проявление върху кожата, в случая е трудно да се определи продължителността на този етап.

Трудността произхожда от специфичната за вируса ендогенна функция – той остава в тялото в латентна форма и се активира при наличието на определени условия.

Появата на болезнени мехури по кожата е основен признак на заболяването. Около 5 дни след появата им, те започват да заздравяват.

Създаване на имунитет. Повтаря ли?

Прекарване на заболяването херпес зостер предполага изграждането на специфична имунна защита срещу повторното му проявление. Обикновено хората, които веднъж са били болни от него, не боледуват втори път.

Но и тук остава уговорката, че при определени условия инфекцията може отново да напомни за себе си.

Повтаряне при лица с увреден имунитет

При лица с компрометиран имунитет заболяването се появява отново. В групата са включени пациенти с ракови заболявания, подложени на лъчетерапия и друг вид облъчване на тялото. Рискът от повторна поява остава и при хората, приемащи лекарства за потискане на имунната функция.

Херпес зостер при бременност

Херпес зостер е заболяване, което може да се окаже изключително опасно, ако се прояви по време на бременност. Опциите са неговото проявление в случая са две. Ако бременната е имала варицела в детството, повторно активиране на вируса ще доведе до появата на херпес зостер.

Вторият вариант засяга бременни, които никога не са карали въпросната дребна шарка. При тях вирусът от типа зостер ще доведе до появата на варицела.

И в двата случая има риск за бебето. Особено рисков е периодът след 30 г.с. Бебето може да се зарази още, докато е в утробата на майката. Или по време на раждането.

От друга страна съществува вероятност то да получи специфичните антитела от майката за справяне с инфекцията, които след раждане да го пазят от нея.

Но не е за пренебрегване и рискът от загуба на плода в резултат от тежкото протича на инфекцията по време на бременността.

херпес зостер

Херпес зостер може да се окаже много опасно заболяване, особено ако се появи по време на бременност.

При появата на съмнителни болезнени мехури по тялото, бременната трябва незабавно да се обърне към лекар. Навременната терапия намалява значително риска от нежелани усложнения. Въпреки, че често в такъв случай е невъзможно да се спре предаването на заразата по кръвен път.

При деца

„Любима“ целева група на коварния херпес зостер са децата. В повечето случаи патологията се проявява при пациенти с онкологични заболявания и ХИВ инфекции.

Повишен е рискът при кърмачета, родени от майки, прекарали по време на бременността си варицела или херпес зостер.

Проникналия през плацентата вирус се загнездва в тялото на бебето и обикновено се реактивира пет дни след раждането му.

Бебето може да се зарази с коментирания вирус и по време на кърмене, ако майка му е болна.

Само няколко дни след влизането на вируса в тялото на децата, той дава типичните за него симптоми – болезнени обриви с ексудат. Везикулите е възможно да засегнат не само кожата, но и лигавиците.

Съществува и още една форма на херпес зостер при деца, която протича с херпесен конюнктивит, но без специфични обриви.

При децата коментираното заболяване продължава най-дълго. Активната му фаза е с продължителност от десет дни.

При малките пациенти, родени с херпес зостер, се наблюдава и изключително висока смъртност. Около 2/3 от тях не успяват да преживеят заради развитието на херпесен енцефалит.

Изследванията сочат, че поставянето на ваксина срещу варицела помага за изграждането на имунитет и предпазване от детето от появата на херпес зостер в по-късен етап от живота му.

Симптоми на херпес зостер

Класическият набор от симптоми, типични за херпес зостер, е свързан с постепенното им проявление. Подробно с точните симптоми ще Ви запознаем по-долу.

Още интересна информация за херпес зостер – симптоми и начини на лечение

Първи симптоми

Първите симптоми на заболяването са свързани с продромални симптоми, изразяващи се в:

 • скок в телесната температура
 • стомашни неразположения, причиняващи тежък дискомфорт за пациента
 • мъчително главоболие
 • усещането за обливане на тялото със студена течност, т.нар. студени вълни
херпес зостер симптоми снимки

Обриви и сърбежи по кожата: най-общите симптоми на херпес зостер.

Средната продължителност на този период е от 3-4 до 10 дни. В края на този период пациентът започва да оплаква от парещи усещания и сърбежи по кожата. Те се проявяват в областите, в които след това ще се появят обривите.

Симптоми в острия период и видове болка

Следващата фаза на херпес зостер е така нареченият остър период, протичащ със следната клинична картина:

 • симптоматика на инфекциозна интоксикация
 • загуба на апетит

Периодът е свързан и два вида болка. Първоначално тя се усеща в мускулите, а след това и по кожната повърхност. Второто проявление на болковото оплакване съпътства появата на мехурите. Но дори и след това не заглъхва.

Болковата симптоматика не отшумява дълго след заздравяването на лезиите и при всеки пациент тя се проявява с различен интензитет – от лека до умерена или много силна.

Обикновено болката е пароксизмална, придружена е от усещане за изгаряне на кожата, което се усилва вечер. Оплакванията са свързани с усещане за скованост и изтръпване в участъците, където болката е най-силна.

Острата фаза на херпес зостер е свързана и с някои допълните симптоми, които не се проявяват задължително при всеки пациент:

 • признаци на възпаление на горните дихателни пътища (течащ нос, кашлица, възпалено гърло)
 • увеличаване на лимфните възли

Известният обрив-лента

Лезиите, типични за херпес зостер, са известни като обрив-лента. Както и името му показва обривът има формата на лента. Той се локализира по оста на интеркосталните нерви. Винаги е едностранен.

В случаите, че засяга гърба и корема се локализира по междуребрията, по протежение на един или повече гръбначни ганглии.

Появата на лезиите започва в острия период на заболяването. Първоначално те са с диаметър 2-5 мм и не се наблюдава тенденция към сливането им. Постепенно през деня те започват да се пълнят с ексудат. Зачервяват се. Стават болезнени и по кожата се появяват отоци.

херпес зостер симптоми снимки

Херпес зостер протича с обрив-лента, който е едностранен.

Едностранната проекция на обрив-лентата може да засегне и тригеминалните лицеви ингвинални нерви (херпес зостер на лицето).

Двустранните лезии се срещат изключително рядко и обикновено се проявяват по крайниците. Появата им е свързана с развитието на неврит.

На лицето

Херпес зостер се появява и върху кожата на лицето. Важно е да уточним, че тук не става въпрос за обикновения херпес на устните, който се причинява от симплекс вируса.

Зостер вируса се проявява върху кожата на лицето с лентовидни обриви. Болката е изключително силна и не изчезва дори след спукването на мехурите.

Освен компрометиране на имунната дейност причина за появата на херпес зостер върху лицето се търси в лошите хранителни навици, хипотермия на кожата на лицето и контакт с болен човек в етап на обостряне на заболяването.

Болести на кръвотворната с-ма и напредването на възрастта също отключват този проблем.

Засягане на троичния нерв

Херпес зостер може да засегне и троичния нерв (нерв по хода на лицето, шията и ухото). Кожата в областта първо повишава оточността си, след това по нея се появяват мехурчета с течност. Когато секретът потъмнее, мехурчетата се пукат и започва възстановяването.

херпес зостер на лицето симптоми

Херпес зостер на лицето може да засегне и троичния нерв.

Троичният нерв инервира всички мускули в областта на лицето. Засягането му води до парализа на мимичните мускули в областта на засегнатата част от лицето. Възможно е в резултат на това да настъпят патологични изменения и в областта на устната кухина.

Засягането на троичния нерв от херпес зостер протича със следните оплаквания:

 • болезнени обриви под формата на везикули, които се появяват по езика, небцето, лицето или в ухото;
 • силна болка в ушите ;
 • загуба на слуха;
 • липса на вкус;
 • виене на свят;
 • задържане на окото от засегната страна в отворено положение; поради спазъм мускулът пречи на окото да се затвори и то почти не мига;
 • мускулният спазъм води изглаждане на назолабиалната гънка (намира се в основата на носа между веждите), както и снижаване на ъгълчетата около устните.

Засягане на очите. Опасност: Глаукома

Херпес зостер може да засегне и очите. В случая заболяването засяга тригеминалния нерв. По-конкретно орбитата му, която е в тясна връзка с очната инервация и зрителната функция на окото.

В хода на това проявление на разглежданата патология се локализират болезнени обриви и по кожата на лицето. Те обикновено достигат и до лигавицата на носа.

Засягането на очите от херпес зостер е свързано с три специфични заболявания:

 • Херпетичен (херпесен) кератит – засяга очната роговица и пациентът се оплаква в рязък спад на зрението. Зачервяването и подуването на клепача се появяват от страна на лезията. Наблюдават се прозрачни мехурчета в окото. Пациентът е силно чувствителен към светлина.
 • Херпетичен конюнктивит – няколко дни пред появата на херпеса пациентът е обезпокоен от силна неврологична болка. Следва възпаление на окото, което е свързано с разширяване на кръвоносните съдове в резултат от развитието на инфекцията. Върху кожата около окото се появяват линейни обриви.
 • Херпетичен блефарит – проявява се с непоносима болка и сърбеж. Засяга клепачите. В повечето случаи се наблюдават обриви около окото. Болният се оплаква и от силна непоносимост към светлина.

Заболяването глаукома е възможно усложнение в резултат от закъсняло или неправилно проведено лечение на херпес зостер на окото. Типично за това заболяване е спадане на зрението, което е обусловено от увреждане на очния нерв, предизвикано от повишено вътреочно налягане.

На тялото

Херпес зостер на тялото може да протече с размножаване на херпесния вирус върху няколко нервни ствола. В засегнатата зона се появяват група везикули с червеникава повърхност, които са изпълнени със серозна течност.

Разстройство на тактилната чувствителност е един от възможните симптоми, с които протича херпес зостер на тялото.

херпес зостер на тялото лечение симптоми

Херпес зостер на тялото се проявява с едностранен обрив.

В резултат от увреждане на нервите, прилежащи към засегната кожна повърхност се появяват оплаквания, засягащи – лицевите, околомоторна нерви, мускули, крайниците и корема. Възможно е нервните поражения да се отразят върху сфинктера на пикочния мехур.

Засягане на междуребрените нерви

Вирусът на варицела херпес зостер се локализира в междукостовите ганглии, а кожните обриви се проектират непосредствено над засегнатата зона.

Патогенът може да нанесе поражения и в интеркосталните пространства на междуребрените нерви. В случая освен от силни изгарящи болки в засегнатата зона, пациентът има и други оплаквания.

Възможна е болка в областта на сърцето, в лумбалната зона и областта на ключицата. Обикновено тези оплаквания не отшумяват дълъг период след заглъхване на инфекцията.

Мехурчета. Разпукване, коричка, заздравяване

Обривите по тялото, дължащи се на херпес зостер, има няколко етапа на развитие. След първоначалния сърбеж и дискомфорт в засегната зона се появяват мехурчета. Те се зачервяват и подуват заради запълването им с възпалителна течност – ексудат.

Разпукването на мехурчетата започва няколко дни след появата им. Тогава обривът заглъхва и лезийната капсула се освобождава от съдържимото в нея.

херпес зостер симптоми

Херпес зостер протича с образуването на мехурчета.

Обикновено след изтичане на ексудата температурата спада и състоянието на пациента се подобрява. Изчезват и всички симптоми на интоксикация. На мястото на спуканото мехурче се образува коричка. Обикновено възстановяването приключва 3 седмици след първия етап на заболяването.

Но дори и след пълното възстановяване на кожата в поразения участък, дълго след това се усеща болезненост и дискомфорт в мястото. Тези признаци са обусловени от факта, че вирусът засяга и прилежащите към увредената тъкан нерви.

Белег, пигментация

След падането на коричката може да остане белег. Но това не се случва винаги. Обикновено кожата след заглъхване на инфекцията става хиперхигментирана. Появяват се тъмни петна, които изчезват напълно след 2-3 месеца.

Остатъчна болка, постхерпетична невралгия

За съжаление остатъчната болка е сериозен проблем за мъчениците, минали през ада на херпес зостер. Най-често възстановяването след херпесна инфекция продължава около месец. Но ако след този период има остатъчна болка, диагнозата е постхерпетчина невралгия.

Както и името й показа, това е невралгия появяваща след прекарана херпесна инфекция. Състоянието се влошава при пациенти с компрометиран имунитет. Най-тежка е при възрастните хора и при онко пациентите.

Особено опасни симптоми:

Мъчителното заболяване херпес зостер може да протича и с някои особено опасни симптоми. Те не са част от задължителната клинична картина, но все пак е редно да им обърнете внимание, ако се проявят в хода на инфекцията.

Обрив до очите или по носа

Обрив до очите или носа е възможен като симптом на херпесна инфекция, засягаща очите. По нервен път възпалението се предава и в тези зони. Инфекцията може да порази не само външната част на носа, но и да засегне назалната лигавица.

херпес зостер симптоми лечение

Обривът при херпес зостер може да се появи не само по тялото, но и до очите и носа.

Мехурчетата по носа са сигурен признак за възпаление на окото дори и в тази зона все още да няма отличителни симптоми като зачервяване и оток.

От тази част на лицето, вирусът може да се разпростре към тялото в случай, че не се започне навременно лечение. По кръвен път инфекцията достига до други части. Възможно е възпаление на ушите и възпаление на лимфни възли, намиращи се в близост до инфектирания нерв.

Съчетание с тежки заболявания

Комбинацията херпес зостер с други тежки заболявания е изключително опасна. Това важи най-вече с пациентите с онкологични заболявания, декомпенсирана форма на диабет, ХИВ, СПИН.

При тях ситуацията се усложнява заради компрометирания имунитет и специфичното лечение на основното тежко заболяване.

Висока температура, влошено състояние

Един от първите симптоми на херпесна инфекция освен сърбежът по кожата, е и високата температура. В резултат от реактивацията на спящия вирус телесната температура се повишава. Състоянието се влошава значително, ако причината за задействането на вирусните механизми е друг вирус в тялото.

И двата случая заболяването протича със симптоми на обща интоксикация и влошено състояние на пациента.

Температурата може да надскочи дори 39 градуса. При повишаването й трябва да се вземат незабавно мерки и да не се отлага лечението.

Обикновено температурата спада след окончателната поява на мехурите. Цялостното състояние на пациента се подобрява след спукването на лезийната капсула и освобождаването й от съдържимата в нея възпалителна течност.

Мехурчест обрив по необичайни места

Рядко обривът, свързан с херпес зостер може да се прояви двустранно. В случая второто място, на което се появява се счита за необичайно – от двете страни на ребрата, на гърдите.

Но най-често това се случва на крайниците. Може и на двата да се появят на едно и също място мехурчести обриви, типични за херпес зостер. Макар и рядко понякога се случва и това.

Лечение на херпес зостер накратко

Лечението на херпес зостер е насочено най-вече към причинителя на заболяването. Най-важно е да се овладее болката и сърбежа, както и по-опасните симптоми, съпътстващи заболяването.

Сред тях е високата температура, коремните болки (ако има такива) и всички други неразположения, свързани с инфекцията.

Лечението обикновено се осъществява в домашни условия. Но при наличието на усложнения и незадоволителна ефективност от назначената терапия, пациентът бива хоспитализиран.

Подробно с особеностите на лечението на херпес зостер имате възможността да се запознаете от статията, която посветихме на тази тема:

 

Херпес зостер: Лечение с лекарства, хомеопатия и билки

Още информация за коварната херпесна инфекция може да получите, търсейки в интернет по следните наименования :на английски език- Shingles; на латински, испански и немски – Herpes zoster. На турски: Zona. На руски: Опоясывающий лишай (герпес). На гръцки: Έρπης ζωστήρας.

Надяваме се, че благодарение на този материал сте научили полезна и ценна информация за коварното заболяване, наречено херпес зостер. Ако това е така, споделете с приятелите си материала, за да научат и те всичко това. Благодарим Ви предварително!

Източници:

 

Херпес зостер: Симптоми, снимки. На гърба и на лицето
3.6 (72%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Херпес зостер: Симптоми, снимки. На гърба и на лицето

 1. Мой познат мина през Ада, наречен херпес зостер. За съжаление година след излекуването болките продължават. Това заболяване наистина е много коварно и болките, причинени от него, са адски.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *