Херпес зостер: Лечение с лекарства, хомеопатия и билки

Кое е доброто лечение на херпес зостер? ⟴ С лекарства. ⟴ С билки. ⟴ С хомеопатия. ⟴ Търсене на добрия крем (мехлем), спрей, хапчета и прахчета. ⟴ Карантина

Още в текста: ⟴ Изследвания и диагностика за херпес зостер. ⟴ Кои са добрите лекари инфекционисти и офталмолози в България? ⟴ Лечение при деца. ⟴ Усложнения, последствия.

Основни принципи при лечение на херпес зостер

Коварният херпес зостер е заболяване, което в повечето случаи се лекува трудно. При пациенти с некомпрометирана имунна с-ма изцелението идва след две седмици, дори и без употребата на лекарства.

Преди да се назначи конкретна терапия съответният специалист се съобразява с някои фактори – острота на инфекцията, състояние на имунната с-ма, наличие/отсъствие на сериозни вътрешни заболявания.
Лечението на херпес зостер е подчинено на няколко принципа, които са основни за него, а именно:
♣ намаляване броя на лезиите, както и площта, обхваната от мехурчета;
♣ редуциране на риска от усложнения;
♣ ускоряване на лечебния ефект;
♣ намаляване на общия синдром на интоксикация;
♣ намаляване на риска от повторение на заболяването;
♣ коригиране на имунологични нарушения на фона на инфекция с херпес-вирус.

Търсене на добър лекар в България

За лечението на херпес зостер е необходима консултация не само с дерматолог, но и с невролог, тъй като заболяването засяга и нервната с-ма.

Тъй като това е специфична инфекция, добре е да се обърнете към лекар инфекционист. Ако има поражения върху очите, със сигурност ще Ви трябва и добър офталмолог.

Възможно е да се наложи да се консултиране с ендрокринолог или имунолог.

Добри лекари със специалност инфекционист

За търсещите добри лекари със специалност инфекционист ще споделим препоръките на читатели от форумите. Добри мнения има за д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в столицата.

За Бургас форумци препоръчват д-р Кънева, която работи в инфекциозното зад Трета поликлиника в града.

Ако някой от Вас, може да препоръча конкретен специалист, молим да го сподели, оставяйки коментар под материала. Информацията във форумите е наистина оскъдна, а много хора се нуждаят от препоръки за добър инфекционист.

Лекари със специалност офталмолог, очен лекар

За добри офталмолози има значително повече информация във форумите. Добри отзиви има за д-р Даниела Петрова, проф. Марков, д-р Солакова („Пирогов„), д-р Димитрова (20 поликлиника), д-р Пешева (клиника „Вижън“).

Със сигурност списъкът може да се допълни и още. Молим, всеки от Вас, който има лични наблюдения и може да препоръча конкретен очен лекар, да го направи чрез коментар под материала.

Поставяне на диагноза и изследвания

Поставянето на диагноза херпес зостер не е лесно. Първите симптоми често се бъркат с други заболявания. При появата на специфичните обриви, диагностицирането вече не е проблем за специалиста.

херпес зостер снимки симптоми диагноза изследвания

При появата на обривите, типични за херпес зостер, диагностицирането на заболяването е лесно.

Но въпреки това се прилагат някои изследвания, които потвърждават предположенията на специалиста.

Анамнеза при лекаря

Данните от първичния преглед при лекари при положение, че има обрив, са достатъчни за поставяне на диагнозата. Специалистът снема анамнеза, съобразявайки се със спецификата на оплакванията и общото здравословно състояние на пациента.

Лекарят ще Ви разпита подробно за появата на обривите – кога и как са се появили, кога болката е най-силна. А най-важният въпрос е дали в детска възраст сте преболедували от варицела.

Задължително трябва да споделите с него за хроничните Ви заболявания, както и за лекарствата, които приемате в момента.

Пълна кръвна картина и изследване на урина

Пълна кръвна картина и изследване на урина – това са рутинните изследвания, с които се диагностицират повечето заболявания.

Разбира се, само резултатите от тях не са достатъчно красноречиви. Измененията в показателите на кръвта и урината показват за протичането на вирусна инфекция. Но само те не могат да дадат сведения за спецификата на проблема.

Изследвания за вируси

Ако рутинните изследвания не помогнат за поставяне на диагнозата, се прибягва до вирусологични изследвания. Те са значително по-скъпи и до тях се прибягва при затруднение от страна на специалиста да постави диагноза.

Обект на изследванията за вируси е секрет от тялото (в случая течността в мехурчетата). Способът е изключително прецизен. Помага за установява с точност произхода на вирусологичния патоген (в случая вирус варицела или херпес симплекс).

Серологично изследване

При невъзможност за поставяне на диагноза след резултата от рутинните тестове (пълна кръвна картина и урина) се прибягва до серологично изследване.

Типичното за него е, че търси информация за наличието на специфични антитела, които тялото произвежда, сблъсквайки се е реактивизирания вирус.

Лечение на херпес зостер

Конкретното лечение на херпес зостер се предписва на база оплакванията на пациента и резултатите от изследванията. Общото състояние на пациента и тежестта на симптомите, както и негова възраст са водещи фактори при предписването на конкректна лечебна схема.

Няма универсален модел, който да работи еднакво добре при всеки пациент. Лечението е индивидуално и може да се определи единствено от специалист.

Лечение при деца

Лечението на херпес зостер при деца е подобно на лечението, което се прилага при варицела.

Терапията трябва да започне до 72 часа след появата на първичните симптоми и да продължи поне седмица, както и два дни след заглъхването на последното мехурче от обрива.

На малкия пациент се предписват салицилати, новокаин, ултразвуково лечение и йонофореза.

Антибиотични препарати за интравенозен прием могат да се предпишат на деца с херпес зостер, които са в изключително тежко състояние.

Ацикловир е чудесен избор за антивирусно лекарство за дете с херпес зостер.

Антивирусната терапия на заболяването при деца се допълва от имуноглобулин в доза от 0,2 ml / на kg от телесната маса на детето, приемана веднъж на ден. При тежки форми на заболяването дозата на имуноглобулина може да се увеличи с около 2-4 пъти.

Успоредно с употребата на антивирусни лекарства с общ ефект се използват локални антивирусни мазила, които включват ацикловир, интерферон.

За намаляване на синдрома на болката при деца с херпес зостер са подходящи анестетици, нестероидни противовъзпалителни средства и транквиланти.

Домашно лечение

Лечението на херпес зостер обикновено се осъществява в домашни условия. Но пациентът трябва стриктно да се придържа към препоръките на специалиста и да спазва предписаните му за лечение схеми.

Карантина. Период. Къпане

Пациентът с диагноза херпес зостер задължително трябва да остане под карантина. Той трябва да ограничи контактите си с околните и най-вече с малки деца, възрастни или тежко болни хора.

Карантинният период при този вид инфекция продължава около 10-15 дни. През това време кожата трябва да се поддържа чиста и суха. Къпането е добре да се осъществява с вода, която не е прекалено гореща.

Задължително се подменят редовно използваните кърпи и спалното бельо.

Облекчаване на болката. Болкоуспокояващи

Облекчаването на болката е основна част от терапията на херпес зостер. За целта се предписват болкоуспокояващи. Приемайте ги по схема и не превишавайте дозата.

Ако даден медикамент не води до желания ефект, споделете това с лекаря си. Той вероятно ще Ви предпише по-силно лекарство.

Облекчаване на сърбежа

Важна част от лечението на херпес зостер са и мерките, свързани с облекчаване на сърбежа. За тази цел се предписват мазила с антибактериални съставки. Ако положението е изключително тежко, може да бъде предписан и кортикостероид.

херпес зостер снимки симптоми лечение

Облекчаване на болката и сърбежа са главни цели при лечението на херпес зостер.

В допълнение към тях е възможно да се използват препарати за локално приложение с естествени успокояващи съставки (глицеризинова киселина и растителни екстракти).

Лечение на постхерпетична невралгия

За съжаление постхерпетичната невралгия е изключително трудно податлива на лечение. Във всеки случай комбинираната терапия е по-резултатна от монотерапията.

Първата опция включва лидокаин и антиконвулсанти (габапентин – на него ще се спрем по-долу). Възможно е към нея да се включат и антидепресанти. Но недостатъкът на подобен лечебен метод е свързан с множество странични ефекти за пациента.

Още за различните видове невралгии и начини на лечение – ТУК!

Витамин Б12

Витамин Б12 във вид на добавка задължително трябва да се включи в терапията на херпес зостер. Този елемент отговаря за правилното функциониране на цялата нервна с-ма. Все пак не бива да се пренебрегва факта, че коментираната херпесна инфекция засяга не само кожата, но и нервната система.

Лечение на причините

За успешния изход на терапията при херпес зостер от съществено значение е определяне на причините за заболяването. И съответно предприемане на всички необходими мерки за лечение на основния проблем.

Ако това е друга инфекция, обезателно трябва да се открие възможно по-скоро и да се започне подходяща терапия.

Лечение в болница при усложнения

Рядко лечението на херпес зостер се осъществява в болнични условия. Но този вариант не е изключен. Особено, когато има усложнения и предписаното домашно лечение не помага.

В болнична обстановка пациентите получават по-силни медикаменти (болкоуспокояващи и кортикостероиди) чрез венозно вливане.

Усложнения и последствия

Инфекцията херпес зостер понякога протича с усложнения. Ще се спрем на някои от тях, а пълния им списък може да видите в приложената картинка.

херпес зостер усложнения снимки симптоми

Усложнения и последствия при херпес зостер

Усложненията се разглеждат в четирицифрена рубрика към кодовото обозначение на заболяването МКБ-10.

Целулит-възпаление

Неприятният целулит е едно от усложненията, свързани с херпес зостер. Първото заболяване се разглежда предимно като козметичен проблем, въпреки че не е такова.

Възпалението на съединителната тъкан се получава не само от задържане на течности в тялото, но и от наличието на патогени (гъбички, бактерии). Те могат да попаднат в кожата, когато повърхността й е разранена. Такъв е случаят с херпес зостер.

След пукането на мехурите кожата става отворена врата за навлизане и развитие на инфекциите, в това число и за възпаление на съединителната тъкан, известно като целулит.

Засягане на окото, херпес зостер офталмикус

Коварната инфекция може да доведе и очни усложнения (ВО2.3 – херпес зостер с очни усложнения). Най-често заболяването уврежда роговицата на окото и рискът от развитието на глаукома е повишен.

Енцефалит, менингит, менингоенцефалит

Усложненията, свързани с херпес зостер като енцефалит (класификация по МКБ.10 – ВО2.0), менингит (ВО2.1) и менингоенцефалит, не се проявяват често. Но въпреки това не са изключени. В изброените случаи инфекцията засяга мозъчните обвивки.

Увреждане на слуха

Увреждане на слуха спада към други усложнения от херпес зостер (ВО2.8). То се получава в резултат от поражение на ушните канали от инфекцията. Последствията за пациента се изразяват в частична загуба на слуха.

Лекарства при херпес зостер

При лечението на херпес зостер се използват препарати от няколко лекарствени групи:

  • антивирусни лекарства – бързо и ефективно повлияват острите прояви на инфекцията
  • нестероидни – имат аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен ефект
  • аналгетици – използват се за потушаване на болката
  • имуномодулатори – за заздравяване на бариерните механизми на имунната с-ма срещу вируси и бактерии
  • витаминни добавки за подкрепа на имунитета – препарати с витамин А, С и Е

Още полезна информация за лечението на херпес зостер – ТУК!

Крем, мехлем, таблетки “Ацикловир”. Също и Ацик (Aciclovir)

Ацикловир във вид на мехлем и таблетки е основен компонент при лечението на херпес зостер. Навременното започване на терапия с този препарат гарантира по-бързо овладяване на болката и по-кратко протичане на заболяването.

Лекарството е подходящо най-вече за рецидиви при херпес зостер. При пациенти с компрометиран имунитет ацикловир във вид на таблетки може да се приема до 5 пъти дневно в количеството от една таблетка от 800 мг.

В тежки форми на инфекцията се прилага интравенозно по 3 пъти на ден в количество от 30 мг на килограм телесна маса. Терапията с този антивирусен препарат обикновено продължава една седмица.

Във вид на мехлем препаратът се нанася по пет пъти дневно през интервал от 4 часа върху засегнатите зони. Специалистът ще определи коя разновидност на Ацикловир е подходяща във Вашия случай.

Тубичка (5 гр) от крема струва 7,45 лв, а опаковка от таблетките 35 лв.

Със същото активно вещество (ацикловир) е и лекарство Ацик, което също се предлага във форма за мазане и вътрешен прием. Ацик се прилага по същия начин – 5 пъти дневно таблетка от 800 мг, а мазилото през 4 часа върху засегнатите зони.

Крем “Зовиракс” (мехлем) и офталмологичен унгвент

Зоривакс е още един продукт със силно подчертан антивирусен ефект. Активното вещество прониква директно в ДНК структурата на вируса, блокирайки последващото му размножаване.

Препоръката на специалистите е кремът да бъде прилага върху засегнатите участъци на кожата от четири до пет пъти дневно в продължение на четири до десет дни ( в зависимост от броя на мехурчетата и площта, която са обхванали). Тубичка с 2 грама от крема струва 13 лв

херпес зостер снимки симптоми лечение

Ацикловир, Ацик и Зоривакс – 3 препарата за лечение на херпес зостер.

Зоривакс се предлага и във вид на офталмологичен унгвент, подходящ за третиране на инфекции на окото, причинени от херпесни вируси. Препаратът е подходящ най-вече за херпесен кератит.

Прилага се до пет пъти дневно през 4-часови интервали като лентичка от 10 мм от мазилото се поставя директно в сакчето на конюнктивата, засегната от инфекцията.

Фамцикловир

С противовирусно действие е и препаратът Фамцикловир, който възпрепятства вирусното размножение. Препоръчва се в дневни дози между 500 и 750 мг дневно. Достъпът до това лекарство се осъществява единствено с медицинска рецепта.

Валацикловир. Валтрекс (Valaciclovir)

Със силно изразен антихерпетичен и противовирусен ефект е препаратът Валацикловир. От него е необходимо да се вземат две таблетки ( 1000 mg ) три пъти дневно в продължение на седем дни, за да се овладее херпесната инфекция.

Със същото активно вещество е и лекарството Валтрекс. От него се приемат по 2 таблетки 3 пъти дневно. Най-добре е приемите да се разпределят равномерно – един сутрин, един в средата на деня и един вечерен.

Опаковка с 10 таблетки от 500 мг струва 20,58 лв

Кортикостероиди при засегнато око

Ако херпес зостер засегне окото, терапията се назначава спрямо пораженията на херпесната инфекция. В случай, че роговицата е засегната, приложението на кортикостероиди е неизбежно.

Най-често те се предписват във вид на капки за очи. Но може да се предпишат таблетки. Или комбинация – таблетки+капки.

Пациентите с херпес зостер на окото с назначена кортикостероидна терапия трябва да знаят, че тези лекарства повишават вътреочното налягане. Поради тази причина е задължително редовното посещение при офталмолог, който проследява състоянието на очите и следи за изменения, породени от повишеното налягане в окото.

Фларекс (Fluorometholone acetate)

Фларекс спада към лекарствената група на кортикостероидите. Препаратът е във вид на сол, която се предписва при възпаления на окото, причинени от херпес зостер.

На пациенти под 7 години не се препоръчва употребата на този препарат. Препоръчва се поставянето на 1-2 капки по 4 пъти на ден в засегнатото око.

Флакон Фларекс от 5 мл струва 6,55 лв.

Капки за очи Дексаметазон

Капки за очи Дексаметазон също намират приложение в терапията на херпес зостер на окото. Препоръчват се за употреба при кератози след отминаване на острата фаза.

В това лекарство се съдържа веществото Дексаметазон, което не е подходящо за лечение на малки деца.

При тежки възпаления в конюнктивния сак се накапват по една-две капки на всеки 30 минути или един час. След като усетите подобрение, разредете апликациите през 4 часа, като се продължава със съща доза – по една-две капки в окото.

Ако инфекцията е умерена или в хронична форма, същата доза се апликира в окото на всеки 3-6 часа. Повече от две седмици не бива да прилагате тези капки за очи.

Ако се налага паралелна употреба и на друг вид капки за очи, между приложението на двете лекарства оставете интервал от поне четвърт час.

Още важна информация за лекарството Дексаметазон – ТУК!

Невробекс

С доказан положителен ефект не само върху периферните нерви, но и върху състоянието на кожата е лекарството Невробекс. За постигането на този ефект е необходимо да се приема по таблетка на ден. Тази препоръка не важи за пациенти под 18 години, както и за жени, които са бременни или кърмят.

Опаковка от 30 таблетки Невробекс струва около 4 лв.

Антибиотик: Неомицин

За лечението на херпес зостер се предписва и един от антибиотиците с изключително широк спектър на действие – Неомицин.

Препаратът повлиява положително при всякакви кожни инфекции, причинени от вирусен или бактериален патоген. Предлага се във вид на спрей, от който се впръсква върху засегнатата кожа по 2-3 пъти дневно.

Милгама

При херпес зостер се предписва и Милгама като средство за овладяване на невропатията. Лекарството не бива да се приема продължително, защото може да причини увреждане на периферните нерви.

херпес зостер лечение лекарства снимки симптоми

Невробекс, Неомицин и Милгама – 3 препарата, предписвани при херпес зостер.

Препоръчително е 3-4 пъти дневно да се приема по капсула милгама. При настъпване на подобрение може да се коригира дневната доза на 1-2 капсули.

Най-подходящият момент за прием на това лекарство е след хранене.

Опаковка със 100 капсули Милгама ще откриете в аптеките на цена от 40 лв.

Спрей Глизиген (Glizigen)

С подчертан антивирусен ефект е спреят Глизиген, в чийто състав влиза глицеризинова киселина. Впръскан веднъж върху засегнатата зона, този препарат действа в продължение на 6 часа.

Една доза включва толкова впръсквания, колкото са необходими за покриване на цялата повърхност на лезията при херпес зостер. Обикновено това се случва след 2-6 натискания на дозатора.

За едно денонощие са достатъчни 3-4 апликации с Глизиген, за да заглъхне болката. При херпес зостер продуктът се прилага за период от 7-10 дни. Опаковка от 30 мл струва 18,90 лв.

Габаневрал (Gabapentin)

Габаневрал е още един препарат, намиращ приложение при лечението на херпес зостер. Активното вещество габапентин въздейства директно върху невропатийна болка, провокирана от периферните нерви.

Лечението се започва с дневна доза от 300-900 мг, която може да бъде увеличена до 3600 мг. Оптималният вариант за пълноценно усвояване на активното вещество е дневната доза от лекарството да бъде приета в три приема.

Опаковка от лекарството със 100 капсули от 300 мг всяка излиза около 40 лв.

Л-Лизин

С мощна антивирусна активност и с доказана ефективност срещу херпесните вируси е аминокиселината Л-Лизин. Тя е задължително допълнение към терапията на херпес зостер и други херпесни инфекции.

херпес зостер снимки симптоми лечение

Още 3 препарата, предписвани при херпес зостер – Габаневрал, Глизиген и Л-Лизин.

Натурал факторс предлага добавка от чист Л-Лизин. Цената на опаковка с 90 вегетариански капсули от 500 мг е 22 лв. Препоръчителната доза за деня е 3000 мг и е най-добре да се приема в три приема.

Таблетки Бривир

Лекарството Бривир намира приложение в ранната терапия на пациенти с херпес зостер и компрометиран имунитет. Препаратът съдържа веществото бривудин, което се отличава с изключителна антихерпесна активност.

Колкото по-рано се започне лечението с Бривир след проявата на първоначалните симптоми, толкова по-висока е ефективността. Лекарството се предлага в опаковки от една таблетка от 125 мг на цена от 28 лв.

Необходимо е да се направи курс от 7 дни, като ежедневно се приема по таблетка. Веднага след приключването на курса не се препоръчва започването на втори.

Не е установено влиянието на Бривир върху деца. Поради тази причина препаратът е неподходящ за тях. Ограничението важи и за пациенти, преминаващи курс на химиотерапия. Както и за хора със силно компрометиран имунитет.

Изопринозин

С ясно изразен антивирусен ефект е препаратът Изопринозин в състава, на който влиза  инозин ацедобен димепранол. В медицината веществото се използва не само за овладяване на инфекции с вирусна компонента, но и за подсилване на естествения имунен отговор на клетките.

Обикновено Изпопринозин се приема три пъти на ден в количеството от 2 таблетки в доза. Или общо 6 таблетки, което се равнява на 3000 мг от активното вещество.

Лекарството е налично и формата на сироп, който е подходящ за по-малките пациенти. За деца над годинка се предписва дневна доза, изчислена по формулата – 50 мг на всеки килограм от теглото на пациента.

Цените на двата препарата са както следва – 35 лв за 50 таблетки и 27,95 лв за 150 мл от суспензията.

Ако Ви се налага прием на Изопринозин, задължително прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Прахчета Виузид

Виузид под формата на прахчета спада към добавките, подходящи за прием при херпес зостер. Действието на препарата се изразява в потискане на вирусната активност и стимулиране на имунния отговор. Добавката е с подчертан антиоксидантен ефект.

В състава й влизат глицеризинова и фолиева киселина, витамините С и елементи от В група.

Терапията с Виузид трябва да продължи най-малко месец и най-много три месеца. За възрастни препоръчваното дневно количество е по саше три пъти на ден. За деца над 6 години се препоръчва дневна доза от две сашета, разпределени в два приема.

В листовката е указано всяка доза да се поглъща след хранене, като прахчето предварително се разтвори в малко количество течност (може да е вода, мляко или сок).

Спрей Рекскюр

Спрей Рекскюр, който е предназначен за третиране на кожни раздразнения след ухапване от насекоми, се препоръчва и за херпесни лезии. В състава на този продукт влизат изцяло натурални екстракти от магданоз, репички и босилек.

В кратък срок след апликирането му върху кожата настъпва подобрение.

херпес зостер  симптоми лечение

Още 3 препарата, които може да се включат в терапията при херпес зостер – Виузид, Изопринозин и спрей Рекскюр.

Коментираният препарат е подходящ за пациенти от всички възрастови групи. С него се третира кожата по няколко пъти дневно. Препоръчително е приложението на спрея да започне възможно в най-кратък срок след първоначалната проява на симптомите на херпесната инфекция.

Йодасепт за раните

Раните, причинени от херпес зостер, може да се третират с Йодасепт. Това антисептично мазило е добре да се нанася във вид на превръзка, която се подменя два пъти дневно. Ако инфекцията протича тежко, превръзката е добре да бъде подменяна на 3-4 часа.

За пациенти под 6 месеца и патология на щитовидната жлеза, Йодасепт не е добър вариант.

Лечение с хомеопатия

Идеално допълнение към назначената терапия са хомеопатичните медикаменти. „Нежната“ медицина предлага куп алтернативи за справяне с херпесната инфекция.

Ние ще се спрем на най-популярните от тях. Но не забравяйте, че е необходимо да се консултирате с хомеопат, който ще назначи най-подходящия за Вас препарат.

Ваксинотоксинум 15 СН (VACCINOTOXYNUM 15 CH)

Ваксинотоксинум в разреждане 15 СН е препарат, който може да започнете да приемате в острата фаза на инфекцията херпес зостер. По веднъж на ден се приемат 10 гранулки от този хомеопатичен лек.

Препоръчително е употребата му да се започне възможно по-скоро след проявление на първоначалните симптоми.

Ваксинотоксинум съдържа биокативен компонент от ваксината против варицела.

Рус токсикодендрон 9 СН (RHUS TOXICODENDRON 9 CH)

С изцяло растителен произход е хомеопатичното лекарство Рус токсикодендрон. Активният компонент е извлечен от отровен шмак.

За облекчаване на дискомфорта, свързан с появилите се везикули и повишената температура, приемайте Рус токсикодендрон 9 СН по пет гранулки на всеки час.

Арсеникум албум 9 СН (ARSENICUM ALBUM 9CH)

По същия начин се приема и Арсеникум албум 9 СН – по 5 гранулки на час. Лекарството допълва действието на Рус токсикодендрон.

херпес зостер хомеопатия

Ваксинотоксинум 15 СН, Рус токсикодендрон 9 СН и Арсеникум албум 9 СН може да се приемат заедно при херпес зостер.

Първите три препарата може да се приемат заедно при херпесна инфекция за по-бързото й овладяване.

Апис мелифика 15 СН (APIS MELLIFICA 15 CH)

Апис мелифика е още един хомеопатичен лек, който повлиява отоците и сърбежите, свързани с херпес зостер. Препаратът повлиява положително и при висока температура.

Ако болката Ви се повлиява положително от студени компреси, Апис мелифика е препарат, подходящ за Вас. От него трябва да приемате по 5 гранулки на всеки два часа. В случая удачен вариант е препаратът в потенция 15 СН.

Стафилококинум 15 CH (STAPHYLOCOCCINUM 15 CH)

За по-ефективно лечение с Апис мелифика се препоръчва съчетаването му със Стафилококинум 15 СН. Вторият препарат повлиява успешно по-горе изброените симптоми. От него трябва да приемате по десет гранулки всеки ден за срок от 3 дни.

Хиперикум перфоратум 30 СН (HYPERICUM PERFORATUM 30 СН)

При силна оточност, съпроводена с пронизващи болки от херпес зостер, Хиперикум перфоратум е добър вариант 30 СН.

херпес зостер лечение

Стафилококинум, Апис мелифика и Хиперикум перфоратум – още 3 хомеопатични препарата за лечение на херпес зостер.

Лекарството е на основата на жълт кантарион и е подходящо за болка, усещаща се по хода на нерва.

Съчетава се по същата схема със Стафилококинум. Просто Хиперикум перфоратум 30 СН замества Апис мелифика 15 СН и се приема в по 5 гранули на всеки два часа.

Прунус спиноза 9 CH (PRUNUS SPINOSA 9 CH)

Прунус спиноза се предписва при инфекциозни заболявания, главно на очите. Препаратът е препоръчван от хомеопатите при херпес зостер от офталмичен характер. Приемът му в разреждане 9 СН по 5 гранулки на два часа успокоява невралгичните болки в лицето и очите.

Шуслерови соли №8, Натриум хлоратум D4

Шуслеровата сол сол под №8 – Натриум хлоратум съдейства за успокояване на сърбежите и намаляване на оточността. Този хомепатичен лек също трябва да се включи в терапията на херпес зостер. Предлага се във вид на крем и таблетки. Най-добре е да съчетаете двата варианта.

От мехлема може да втривате многократно върху засегнатото място. Изстискайте от тубичката лента с дължина 1-3 см и апликирайте върху засегнатата зона. Може да се прилагате и вечер за компреси.

В острата фаза може да втривате през час по доза от шуслеровия мехлем, както и да приемате по 3 таблетки от същата сол. След овладяване на острия период продължете с приема на 5-6 таблетки дневно.

Лечение на херпес зостер с билки

За облекчаване на болката и сърбежа, както и за подсилване на имунитета, помагат средства от народната медицина. Препоръчва се употребата им като допълнение към основната терапия. Но не и като самостоятелен лечебен способ.

Лечение с хума

Лечението с хума дава отлични резултати при херпес зостер. Този лек се прилага във вид на компрес, с който се стои около час (може и повече, ако можете да го изтърпите).

Хумата може да разбъркате с разбит белтък и няколко капки лимон (или използвайте само лимонов сок, но в този случай задръжте компреса около 10-15 минутки).

Тези варианти за лечение са препоръчителни в етапа след заглъхване на обрива.

Прополисов вазелин

Прополисовият вазелин е добра алтернатива за лечение на херпес зостер. В случая е добре мазилото да е с концентрация на активното в-во – 20%. За тази цел загрейте на водна баня ланолин, вазелин, свинска мас или растителна мазнина.

Към нагрятото олио прибавете 20 грама натрошен прополис. Бъркайте 20 минути, след което махнете от котлона и прецедете.

Филтрираната смес прехвърлете в чисто стъклено бурканче и съхранявайте в хладилник. С мазило третирайте сърбящите участъци по два пъти дневно.

Какво препоръчва проф. Христо Мермерски?

Професор Христо Мермерски препоръчва за лечение на херпес зостер лапа със зелена хума. Важно условие е хумата да е била изсушена на слънце. Размийте я с малко студена вода до получаване на кашичка и нанесете върху кожата.

Необходими са около 4-5 апликации за заглъхване на обривите. Останете поне час с лапата.

Други народни средства и билки

За намаляване на сърбежа използвайте отвара от безсмъртниче. За приготвянето й запарете за 15 минути 20-30 грама от билката в 200 мл вряла вода.

С прецедената течност правете компреси на възпаленото място по 1-2 пъти дневно.

В болезнените участъци може да втривате и лек, приготвен от голяма глава чесън и 200 мл леко затоплен зехтин. Настоявайте в продължение на един ден, след което прецедете олиото. Необходимото количество от него втривайте по два пъти дневно в засегнатите зони.

Равни части сок от алое и мед се използват за приготвянето на още един ефективен лек при херпес зостер. Сместа се втрива по два пъти дневно във възпалените участъци.

херпес зостер народна медицина

Лекове с чесън, кора от върба и алое помагат при херпес зостер.

За засилване на имунитета и повишаване на имунната реактивност към вируси се препоръчва лек с кора от върба. Голяма лъжица от изсушената и стрита на прах билкова суровина прибавете към 200 мл вряла вода. Оставете дрогата да се кисне в течността за период от 40-60 минути.

От прецедената настойка приемайте по 50-70 мл 3 пъти преди хранене.

Предпазване и профилактика

Няма точни правила за профилактика на херпес зостер. Но все пак е добре да спазвате някои общи препоръки, за да се предпазите от заболяването.

Откажете се от всички вредни навици, свързани с двигателния и хранителния Ви режим. Старайте се да се движите повече. Разхождайте се всеки ден. Но не прекалявайте с престоя на слънце.

Ваксина против вируса варицела-зостер

Ваксина против вируса варицела-зостер може да се постави в ранна детска възраст. За съжаление тя не е включена в имунизационния ни календар. Родителите, които желаят да поставят тази ваксина на децата си, пътуват до Гърция.

Съществува и ваксина, предназначена за пациенти над 50 години. Но някои специалисти са на мнение, че поставянето й е напълно безсмислено, тъй като ефектът от нея трае кратко.

Деца, тежко болни и непрекарали варицела да се пазят!

Преболедуването от варицела изгражда имунитет към херпес зостер. Но тези, които не са боледували от въпросната шарка, трябва много да се пазят. За тях е препоръчително да избягват контакта с болен от херпес зостер. Както и тежко болните и хората със значително отслабен имунитет.

Инфекцията е заразна само в периода на активния й период, когато се образуват и пукат мехурите. След образуването на коричка, заразоносителят вече не представлява опасност дори за лицата, непрекарали варицела.

Опасност: Аспирин!

Аспиринът е напълно забранен за пациенти с херпес зостер. Лекарството на основата на салицилова киселина не бива да бъде приемано от тях поради риска от отключване на тежко заболяване, известно като Синдром на Рей.

Диета при херпес зостер

При херпес зостер и риск от развитието на заболяването заложете на балансирана диета. Наблягайте на свежи плодове, най-вече такива с високо съдържание на витамин С – цитруси, ягоди. Консумирайте повече магданоз, целина и ядки.

Включете в менюто си нетлъсти меса и риба. Позволени са нискомаслени млечни продукти. Приемайте допълнително и витамин Е – 1200-1600 единици.

Симптоми и заразяване накратко

Симптомите на този вид херпесна инфекция са изключително неприятни. Водещ признак е болезненият и сърбящ обрив, появяващ се по хода на нерви на тялото и лицето. Мястото е болезнено и подуто. Дори и след отшумяване на активната фаза, болката остава.

Подробно със симптомите на херпес зостер имате възможността да се запознаете от материала ни посветен на тях:

Херпес зостер: Симптоми, снимки. На гърба и на лицето

 

Рискът от заразяване с херпес зостер е най-висок при хора, които не са боледували от варицела. Рискът за тях е по-висок, ако имат контакт с болния първите 21 дни от началото на заболяването.

Д-р Росица Денчева + видео

Д-р Росица Денчева коментира, че заболеваемостта от херпесни инфекции рязко се е увеличила. Това се дължи на повишените нива на стрес, както и на вирусите, които постоянно ни атакуват.

д-р Росица Денкова херпес зостер

Д-р Росица Денкова е категорична, че стресът и вирусите отключват вирусните инфекции.

По правило рискът от появата на херпес зостер е най-висок за хора над 60 години, но в последните години се наблюдава рязък спад във възрастовата граница, коментира д-р Росица Денчева. Цялото й изказване може да гледате във видеото по-долу.

Източници:

  • http://attuale.ru
  • http://okeydoc.ru/opoyasyvayushhij-gerpes-simptomy-i-lechenie/
  • http://netderm.ru/gerpes-zoster/

Ако сме били от полза за Вас с този материал и той е помогнал да научите нещо ново и полезно за херпес зостер, споделете го с приятелите си. Нека тази информация да достигне и до тях! Благодарим Ви предварително!

Херпес зостер: Лечение с лекарства, хомеопатия и билки
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Херпес зостер: Лечение с лекарства, хомеопатия и билки

  1. Болките след херпес зостер са нещо страшно. Половин година се опитвам да се справя с тях, но нищо не помага! Ако някой е успял да се избави от тях, нека пише. Информацията ще бъде от полза не само за мен.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *