Ad Clicks : Ad Views :

Инсулинова резистентност: Точните симптоми, диета, лечение с билки и лекарства

/
/
/
140 Views

Прецизните симптоми на инсулинова резистентност. 🔺 Диагностика и изследвания. 🔺 Диета и хранене. 🔺 Лечение с лекарства, билки, хомеопатия.

Още в текста: 🔺 Добавки при инсулинова резистентност. 🔺 Засилване на панкреаса. 🔺 Отслабване и бременност. 🔺 Хранителен режим.

Подробните симптоми на инсулинова резистентност 

Инсулиновата резистентност не се разглежда като заболяване, а като патологична ситуация. Възникването й е свързано с аномалия в метаболизма. И този вид оплакване се третира като метаболитно смущение.
Всяко отклонение от нормалната дейност на метаболизма е свързано със затлъстяване, високо кръвно, сърдечни смущения. Всички тези проблеми са част от една голяма верига, наречена метаболизъм.

Сред възможните отклонения в метаболизма е така наречената инсулинова резистентност. На нейните симптоми и признаци на проявление ще се спрем в следващите редове.
Препоръчително четиво: Подробните симптоми на инсулинова резистентност и лечение – ТУК!

Висок инсулин

За да се осигури нормална клетъчна функция, тялото ни се нуждае от глюкоза. Този дизахарид е усвоим от тялото ни единствено в присъствието на произведения хормон инсулин.

Когато неговите стойности са прекалено високи, клетките губят реактивността си към него.  А резултатът от това е инсулинова резистентност. В такава ситуация като цяло чувствителността на тъканите е силно занижена. Това обяснява множеството заболявания, които провокира инсулиновата резистентност (ще поясним кои са те по-долу).

Висока кръвна захар

На фона на високия инсулин се наблюдава и висока кръвна захар – още един от симптомите на инсулинова резистентност. Това състояние е известно още като хипергликемкия. И е свързано с други съпътстващи го признаци като:

 • повишено желание за консумация на вода
 • чести позиви за изхвърляне на излишните течности (уриниране)
 • повишена уморяемост
 • кожата, която се усеща суха и постоянно сърби
 • рани, които зарастват трудно и продължително
 • чести припадъци; не е изключено изпадането в кома

Лесна уморяемост, депресия, сънливост

Лесната уморяемост е още един от признаците на резистентност към инсулин. Ако се чувствате изтощени и буквално нямате сили за рутинните задължения, това не означава задължително, че е имате проблем с усвояването на глюкозата и синтеза на инсулин. Това оплакване може да се свързано и с други заболявания.

симптоми на инсулинова резистентност
Част от симптомите на инсулинова резистентност: лесна уморяемост, депресия и висока захар.

При инсулинова резистентност е свързано и с честото изпадане в депресивни състояния, както и с повишена сънливост. Вторият признак е по-ярко изразен особено след консумацията на храна.

Високо кръвно

Високото кръвно и като цяло сърдечните проблеми са водещ симптом при резистентност към инсулин. В резултат от смущението в метаболизма се нарушава усвояването на мазнините.

Резултатът е отлагането им по стените на артериите. Това неизменно води до скок в налягането и установяване на високи нива на така наречения холестерол и съответно ниски нива на добрия.

Задържане на течност

Задържането на течност е един от симптомите на инсулинова резистентност. Метаболитната аномалия се проявява в невъзможността на тъканите да дренират излишните течности и съответно те се задържат в тях.

Наблюдава се тъканен застой, провокиран от общата слабост на тъканите, провокирана от резистентността към инсулин.

Задържането на течност става причина за подуване на лицето, корема и крайниците. Последните често изтръпват в резултат от това. Пациентът се оплаква от мравучкащи усещания – чувството се сравнява с това по кожата да пълзят мравки.

Повишаване на теглото

Повишаването на теглото се разглежда не само като симптом, но и като фактор, отговорен за появата на коментираното метаболитно смущение. При 75% от случаите с намалена чувстителност на инсулин се наблюдава затлъстяване.

То е най-вече в коремната област. Обемът на стомаха и по-скоро неговото увеличаване е индикатор за наличието на метаболитен проблем. Но често пациентите подценяват повишаването на теглото и въпреки, че им създава сериозен дискомфорт, те не търсят причината за проблема.

Повишаването на теглото при инсулинова резистентност условно се дели на гинекоиден и андроиден тип.

В първия случай увеличаването обема на мастната тъкан е съсредоточено в областта под талията. Основно се локализира в бедрата и задните части.

симптоми на инсулинова резистентност
Напълняване, най-вече в областта на корема, е симптом на инсулинова резистентност.

При затлъстяване от андроиден тип мастната тъкан увеличава обема си в областта на раменете, гърба и корема.

Диагностика и изследвания на кръвта

Потвърждението на диагнозата инсулинова резистентност става единствено след разчитане на резултатите от изследвания на кръвта. Горните симптоми се вземат под внимание при първичния преглед. Те ориентират лекаря към изследванията, които трябва да назначи.

Преди извършването на лабораторните изследвания е необходимо да се придържате стриктно към следните изисквания:

 • не консумирайте никаква храна 8-12 часа преди изследването (най-добре е то да се извърши сутрин на празен стомах)
 • не употребявайте тютюневи изделия час преди даването на кръв
 • ограничете физическото натоварване в деня преди изследването
 • споделете с лекаря си дали приемате лекарства и уточнете какви са те

Тест с глюкоза за инсулин

Тест с глюкоза се прави с цел диагностицирането на метаболитни смущения и свързаните с тях преддиабетни състояния. В принципа на това изследване е заложено набавянето на допълнителна глюкоза и наблюдаване реакциите на тялото към нея.

За целта първоначално се провежда кръвно изследване (осем часа преди това се преустановява всякакъв прием на храни и напитки). След изследването пациентът изпива специална глюкозна течност (количеството й е около 220 мл).

Следва повторна кръвна проба през интервали от половин, един час и два часа.

Провеждането на теста с глюкоза не се е свързан с нанасянето на вреда върху здравето на пациента. Но при някои хора е възможно да се появи гадене или повръщане.

Нормален показател на кръвната захар при изследване, проведено на празен стомах, е под 6,1 (мерната единица е ммол на литър кръв). Над тази стойност до 7 ммол/л се потвърждава съмнението за преддиабетно състояние. Стойност над 7 ммол/л доказва съмнението за диабет.

Изследвания за холестерол, триглицериди

При кръвните изследвания се проследяват още и нивата на холестерола, съотношението добър лош холестерол и нива на триглицеридите.

инсулинова резистентност
Диагнозата инсулинова резистентност се поставя след разчитане на резултатите от конкретните изследвания.

За да се потвърди тъканната устойчивост към инсулин, са въведени два показателя:

 • HOMAIR – стойността му трябва да е под 2,7
 • CARO -неговият индекс трябва да бъде под 0,33

Ако тези две стойности са по-високи, се приема, че тъканите абсорбират инсулин в слаба степен.

Диета и профилактика. Меню

Диагнозата инсулинова резистентност не е причина да изпадате в паника. С подходяща диета патологията се овладява и рискът от появата на усложнения спада значително.

В този случаи е важно да сте запознати с пълния списък от разрешени и забранени храни. Менюто се планира прецизно от ендокринолог, запознат в детайли със здравословното състояние на пациента.

Най-добри резултати се постигат при съвместното сътрудничество на лекаря с диетолог. Резултатът е балансирана и едновременно разнообразна диета, към която пациентът няма да загуби интерес само седмица след започването й.

В началния етап от диетата (първите две седмици) е допустимо да се консумират единствено зеленчукови супи, целина, тиква и авокадо. Позволено е да хапвате сирене и кисело мляко. Комбинирайте с разрешени плодове (по-долу ще поясним кои са те).

Позволени са зеленчукови салати. Забранено е единствено кисело зеле.

При спазване на този режим подобрението настъпва след 1-2 седмици.

След постигането на положителен резултат се допуска обогатяване на менюто. Към него се включва каша от елда, овес и ориз. Разрешен е и пълнозърнестият хляб. Може да разнообразите храненето си с извара или суфле, приготвено от нея.

Нискокалорична диета. Отслабване

Отслабването е предпоставка за подобряване на състоянието на пациентите с ИР (инсулинова резистентност). Придържането  към хранителен режим, базиран на понижен калориен прием, дава отлични резултати. Често подобрението от диетата се усеща още преди загубата на килограмите.

Клетъчната реактивност към инсулин се подобрява дори след загубата на 5 кг. Тя се повишава цели 2 два пъти при пациенти без диабет, който смъкват 16% от теглото си.

Лекуващият лекар назначава нискокалорична диета като се съобразява с индивидуалните особености на пациента.

В случай, че липите са в норма и теглото е леко повишено, по-малко от 30% от калориите трябва да се набавят от мазнините. Консумацията на ненаситените мазнини трябва да се редуцира, задължително.

Строго се ограничава приемът на мазнини в случай, че се налага значително редуциране на телесното тегло.

Намаляване на простите въглехидрати 

Намаляването на простите въглехидрати е важно условие за подобряване на състоянието при инсулинова резистентност. Важно е да се уточни, че това ограничение важи за простите въглехидрати, които са изключително вредни. Освен тях има и друг вид въглехидрати, които са полезни. Засищат ни и помагат на метаболизма ни да работи ефективно.

Така наречените прости въглехидрати се съдържат в изобилие в повечето продукти, които ежедневно консумираме, а именно:

 • газирани напитки и подсладени сокове (най-добре се откажете напълно от тях, не съдържат нищо полезно)
 • бял хляб, бисквити, корнфлейкс
 • чипс
 • нишесте
 • картофено нишесте, пюре и картофи
 • тестени изделия
 • близалки, бонбони
 • консервирани плодове и зелечуци
 • кетчуп
 • кокосово мляко
 • бира
 • вино и всякакви ликьори

Ако пациентът не страда от диабет, не се налага ограничаване на въглехидратите, за да се намали кръвната захар. Не е научно доказано, че между захарта в храната и клетъчната чувствителност има връзка.

Здравословното хранене и нисковъглехидратна диета: добрите рецепти, препоръки и принципи на действие в материала по-долу.

Здравословно хранене: Може, но при нисковъглехидратна диета

Намаляване на храни с висок гликемичен индекс

Пациентите с резистентност към инсулина е задължително да ограничат приема и на храните с висока стойност на гликемичен индекс.

Това са храните, които оказват голямо влияние върху кръвната захар – храните с индекс, по-голям от 70. Обикновено това са храните с по-високо въглехидратно съдържание.

Към тях спадат картофи, грах, спагети, многозърнест хляб, вафли, кроасани, желирани бонбони, бял ориз. Повечето плодове са с висок ГИ (грозде, ананас, банан). При тях показателят е в пряка зависимост от степента им на зрялост.

Като цяло с висок индекс на гликемична стойност са всички продукти с високо съдържание на захар, скорбяла и хидрогенизирани мазнини.

Повече фибри, сложни въглехидрати и нисък Гл. И.

Храните с нисък Гл. И. (гликемичен индекс) задължително трябва да присъства в менюто. В него включете и повече фибри, както и сложни въглехидрати. Последните за разлика от простите въглехидрати, участват активно в метаболитните процеси.

Храните от изброените категории намаляват тежестта върху панкреаса, а от там подобряват и цялостното състояние на пациентите с резистентност към инсулина. Списъкът с разрешени храни изглежда по следния начин:

 • яйца
 • зеленолистни зеленчуци
 • патладжан
 • тиквички
 • домати
 • аспержи
 • маслини
 • тиква
 • зелен пипер
 • нектарини
 • касис
 • малини, червена боровинка
 • дюли
 • зелени круши
 • елда
 • зелени ябълки
 • ръжен хлябщ
 • шоколад с какаово съдържание над 75%
 • царевица
 • пресни картофи (с висок гликемичен индекс са старите картофи, но пресните са разрешени, разбира се не трябва да са пържени)
 • кафяв ориз
 • лук, моркови цвекло – задължително трябва да преминат термична обработка преди консумация

Ограничаване на мазнините и особено на наситените мастни киселини

Ограничаването на мазнините също е изключително важно за овладяване на ИР. И най-вече е необходимо да се избягват наситените мастни к-ни.

Освен източник на тези вредни мазнини са пълномаслените млечни продукти, най-вече сметаната и твърдите сирена, свинската мас, месото, кокосовата и палмовата мазнина.

Но за сметка на това трябва да се увеличи приемът на ненаситени мастни киселини. С тяхна помощ се компенсира ниският въглехидратен прием.

В такъв случай те са важни за подобряване на гликемичния контрол. Наблегнете на зехтина, авокадото, полезните семена и ядките.

Обърнете внимание и на омега-три киселините, което означава, че два пъти седмично трябва да консумирате риба. Подходящи са бялата риба, сьомгата, херингата. Наблегнете на орехите, чията, лененото семе.

инсулинова резистентност
При инсулинова резистентност наблегнете на храни с високо съдържание на фибри за сметка на тези, които са с висок гликемичен индекс.

Може да си позволите нискомаслени млечни продукти (с масленост не повече от 3,5%) и кефир – 1,5%.

Повече физическа активност

Освен чрез диета, пациентите с резистентност към инсулин, може да излязат от порочния кръг с помощта на повече физическа активност.

Доказано е, че при тренировка с продължителност от 45 минути, гликогенът в мускулите се увеличава, а това води до два пъти по-висока ефективност в усвояването на глюкозата. Този полезен ефект трае цели 48 часа.

Това означава, че в отсъствието на диабет, е необходимо 3-4 пъти седмично да тренираме по 45 минути, за да овладеем резистентността към инсулин. Спортът не само лекува, но и предотвратява развитието на тази патология.

Инсулинова резистентност и бременност

Инсулинова резистентност и бременност – интересното е, че тези понятия са колкото съвместими, толкова и несъвместими. От една страна е установено, че тази метаболитна аномалия възпрепятства забременяването. Клетъчната чувствителност води до производството на повече тестостерон. Това пречи на зачеването.

Но от друга страна при инсулинова резистентност бременността протича напълно нормално. В този период се повишава необходимостта от глюкоза, която се усвоява изцяло от плода.

От началото на третия триместър плодът има необходимост от повече глюкоза. Плацентата участва активно в регулиране на потоците от този дизахарид. В резултат от това се отделят специфични протеини, наречени цитокини, които са отговорни за появата на ИР.

Но след раждането всичко бързо се връща в норма. Единствено при по-пълните жени рискът от оставането на ИР след бременност е значително повишен.

Лечение на инсулинова резистентност, общи принципи

В повечето случаи подходящата диета и физическа активност водят до желания резултат при резистентост към инсулин. Но в някои случаи само тези мерки се оказват недостатъчно ефективни. И се налага прием на лекарства. Основният принцип, заложен в лечението на тази патология, е ускоряване на метаболитните процеси.

Лекарства

Главна задача на лекарствената терапия при ИР е да се забавят измененията, до които води клетъчната чувствителност. За облекчаване на смущенията, настъпващи в резултат от недобрата комуникация между инсулина и клетките, се предписват специални лекарства.

Метформин 

За подобряване на чернодробната функция и овладяване на периферната чувствителност към инсулин, се предписва лекарството Метформин. Негово съществено предимство е, че не повлиява върху чернодробната секреция.

За този препарат трябва да се знае, че е неефективен при липса на инсулин. Употребата на Метформин е свързана най-вече с понижаване глюкозните нива. Освен това съдейства за редуциране на апетита, а от там и за загуба на мастна тъкан и съответно намаляване на теглото.

Терапията с това лекарство е свързана с някои нежелани ефекти, изразяващи се в усещането за метален вкус в устата и оплаквания, свързани със смущения в чревния тракт.

Пациентите с нарушена бъбречна и чернодробна функция не трябва да се лекуват с този препарат.

Подробно за лечението с Метформин – прием, дозировка, противопоказания и странични ефекти – ТУК!

Акарбоза

Акарбоза е активно вещество, което участва в състава на някои антидиабетни лекарства. То е с изцяло биологичен произход и оказва инхибиращ ефект върху глюкозни дизахариди от тип алфа.

Блокирането на този ензим намаляване всмукването на въглехидратите от стените на червата и това води до намаляване нивата на кръвната захар.

Това води и до намаляване на инсулиновата концентрация в кръвния серум. Но акарбоза не може да повлияе пряко върху ИР и е по-скоро алтернатива за допълване на лечението.

Авандиа (или Розиглитазон, тиазолидиндион)

При диабет тип 2 се предписва и лекарството Авандиа. То се предписва в случаите, когато произвежданият инсулин не е достатъчен. Или не се усвоява ефективно. Но от няколко години продажбата на този препарат е преустановена в ЕС.

Учените са категорични, че употребата му повишава риска от инфаркт. Това важи и за останалите антидиабетни лекарства с веществото розиглитазон.

инсулинова резистентност лечение лекарства
Аскарбоза (Глюкобай), Метформин и Янумет – лекарства, предписвани при инсулинова резистентност.

Алтернатива са лекарствата с тиазолидиндион. Но СЗО призовава ендокринолозите преди да предпишат лекарства с тези съставки да оценят риска от сърдечно-съдови усложнения.

Янумет е едно от лекарствата с това вещество. Предписва при диабет тип 2, най-вече когато терапията с Метформин е довела до незадоволителни резултати.

Глюкофаж. Метфогамма. Сиофор

При непълноценно инсулиново усвояване се предписва и Глюкофаж с активното вещество метформин. Този препарат съдейства и за понижаване нивата на глюкозата. Той е идеален вариант за подкрепа на назначения диетичен и двигателен режим. Полезното действие на Глюкофаж се изразява в загуба на килограми.

Единственият недостатък са възможните оплаквания в началото на приема. А те са свързани с позиви за повръщане и стомашен дискомфорт.

Със същото активно вещество и начина на действие е и лекарството Метфогамма. Освен като част от диабетната профилактика, това лекарство се предписва и при лечението на захарна болест от втори тип.

Сиофор е още едно лекарство, в чийто състав влиза същото вещество. Това всъщност е другото търговско наименование на препарата Метфогамма. Двата препарата са с един и същ аспект на действие. Но имената им са различни, тъй като се произвеждат от различни фармацевтични компании.

инсулинова резистентност лекарства лечение
Сиофор, Глюкофаж и Метфогамма – още 3 препарата, предписвани за лечение на инсулинова резистентност.

Лекарственото вещество метформин се препоръчва за прием в дози от 500-850 мг по 2 или 3 пъти на ден.

Билки и народно лечение

Инсулиновата резистентност се повлиява благоприятно от някои билки. Но в повечето случаи единствено народните методи се оказват недостатъчни. Необходима е да се спазва диета, както и да се спазват стриктно предписаните схеми за прием на медикаменти.

В случай, че приемате медикаменти, консултирайте се със специалист преди да започнете прием на билки.

Още за лечението на инсулинова резистентност: Точната диета и билки за овладяване на патологията

Демир бозан 

При инсулинова резистентност комплексът от билки Демир бозан е изключително ефективен. Комбинацията се препоръчва и при диабет от втори тип.

Потребители, уверили се в ефективността на комплекса, съветват да се приема според указанията на производителя.

ТУК може да прочетете историята на пациент с диабет, успял да подобри здравословното си състояние благодарение на Демир бозан.

Овесени ядки 

Овесените ядки са задължителен компонент в менюто на хората със захарна болест. Добре е те да консумират купичка от тях всеки ден. Оптимален вариант е заместването на обичайната закуска с купичка овесени ядки.

Ползите им за пациентите от тази група се изразяват в намаляване на кръвната захар и нивата на коварния холестерол. Както и в подобряване на състоянието на клетките при резистентност към инсулина.

Препоръчваме да прочетете и този материал, в който събрахме всички топ ползи и приложения на овесените ядки.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е още едно чудесно средство за овладяване на негативите, свързани с ИР. Лечебните му свойства в този аспект са потвърдени от учени в Аризона.

Те са установили, че приемът на оцетна киселина преди консумация на въглехидрати, възпрепятства покачването на инсулина.

инсулинова резистентност билки
Демир бозан, ябълков оцет и овесени ядки – три от лековете, препоръчвани от народната медицина при инсулинова резистентност и диабет.

Този ефект се постига с прием на лъжичка от киселата течност заедно с всяко хранене. Може да разтворите оцета в малко вода или друга течност.

Сминдух

Същият ефект дава и подправката сминдух, употребявана заедно с храна. Приема се по половин малка лъжичка с всяко хранене. Установено е, че този способ възпрепятства покачването на захарта в кръвната плазма.

За да има траен ефект е необходимо подправката да се приема продължителен период – поне няколко седмици.

Витамини и добавки

Лечението на ИР задължително се съчетава с допълнителен витаминен прием. Проблемите с глюкозния обмен водят до смущения в усвояването на важни витамини и минерали. Недостигът им допълнително влошава състоянието.

Дибетиците, както и хората в преддиабетно състояние имат повишена нужда от алфа липоева киселина и лутеин. При тях е повишена нуждата от магнезий и хром – два елемента, които участват активно в обменните процеси.

Освен това и двата минерала имат подчертан ефект в превенцията срещу усложнения от диабет. Най-вече съдействат за туширане на оплакването от изтръпване на крайниците.

Пациентите с резистентност срещу инсулин трябва да наблегнат и на приема на витамини от В групата и витамин Е.

Тези елементи заемат важна роля във въглехидратното усвояване. Последният редуцира риска от сърдечно-съдови изменения.

Хомеопатия

Хомеопатията не предлага медикаменти конкретно срещу ИР, но за сметка на това разнообразието от хомеопатични лекове, които облекчават съпътстващите оплаквания, е голямо. Към приема им прибягвайте единствено след консултация с хомеопат.

Сред възможните хомеопатични лекове, предписвани при резистентност към инсулин, са следните препарати.

Сулфур – това е един от спомагателните лекове при наличието на диабет. Показание за предписанието му са оплаквания, свързани с чернодробната и сърдечната дейност.

За пациентите с напълняване в областта на талията, Туя е подходящият хомеопатичен лек. Това лекарство съдейства за изхвърляне на нечистотиите и токсините от тялото.

На редовно преяждащите, които се оплакват от тежест в корема, хомеопатите предписват Антимониум крудум.

Като мощно средство за профилактика на диабет, чернодробни и жлъчни проблеми се предписва Натриум сулфурикум.

В допълнение към приеманите лекарства при диабет се препоръчва и Фосфорикум ацидум. Тази хомеопатична алтернатива е подходящ вариант при оплаквания като умора, апатия и безсъние.

Що е инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност е патологично състояние, свързано с хормона инсулин и метаболизма. Типично за това състояние е, че клетките губят чувствителността си към инсулина. Това води до тотален дисбаланс в метаболитните процеси.

Хормонът инсулин

Хормонът инсулин е изключително важен за цялостното здравословно състояние и правилното протичане на важни процеси в тялото.

Глюкозата, както  и кислородът, играе ролята на гориво за клетките. Но за да се усвои правилно този дизахарид, е необходимо присъствието на инсулин. Този хормон контролира кръвната захар и не допуска увеличаването й.

При ИР настъпва тотално объркване в метаболизма. В резултат от намалената клетъчна чувствителност към инсулина, се затруднява усвояването на глюкозата. Този полизахарид не се обработва правилно и се натрупва в кръвта.

Ролята на панкреаса 

Панкреасът също има роля в ИР. В резултат от неправилното усвояване на глюкозата и натрупването й в кръвта, този орган реагира на лъжливия сигнал за липса на глюкоза.

Панкреасът започва да произвежда допълнително количество инсулин, подлъган от ситуацията за неправилното усвояване на глюкоза.

Но тялото не реагира и на произведения от панкреаса инсулин, тъй като клетъчните мембрани са загубили чувствителността си към него.

В резултат от това настъпват не само панкреасни, но и чернодробни, жлъчни и дори сърдечни усложнения.

Още за болен панкреас: Симптоми и лечение

Причини

Точните причини за възникване на ИР не са установени. Счита се, че вина за проявлението на патологията имат смущения, появяващи се на няколко нива.

Възможните причини се търсят в промени на инсулиновата молекула, липсата на инсулинови рецептори или проблеми с предаването на инсулиновия сигнал.

Затлъстяването и липсата на движение са сочени за водещи фактори, отключващи ИР.

Проблемите с инсулиновия сигнал е възможно да бъдат провокирани от прием на някои лекарства. Сред тях са кортикостероиди, тиазидни диуретици и бета блокери.

Болести, свързвани с инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е свързани и с някои заболявания. Това са предимно патологии, засягащи метаболитната активност. Всяко смущение в нея представлява потенциална заплаха от развитието на синдром на резистентност към инсулина.

Метаболитен синдром

Инсулиновата резистентност е част от заболяванията, спадащи към така наречения метаболитен синдром.

Заболяванията от този тип включват задължително затлъстяване+метаболитно смущение, свързано с усвояването на захари, мазнини и белтъчини.

Общото за всички патологии от групата на метаболитния синдром е, че са свързани с повишен риск от диабет и сърдечни заболявания.

Диабет тип 2 

В условията на инсулинова резистентност се появява и диабет от втори тип. Типично за този вид на захарната болест е относителният инсулинов дефицит, който протича на фона на високи нива на глюкоза.

До диабет от втори тип се стига, когато панкреасът изчерпа производствения си капацитет на инсулин.

Препоръчваме за прочетете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ, посветен на всичко важно за диабета от втори тип.

Стеатоза на черния дроб

Инсулиновата резистентност предразполага и към появата на стеатоза на черния дроб.

инсулинова резистентност
Стеатоза на черния дроб, диабет тип 2 и метаболитен синдром – 3 заболявания, свързани с инсулинова резистентност.

Това заболяване е свързано с омазняване на чернодробната тъкан, предизвикано от отлагането на триглицериди в клетките на черния дроб.

Брадавици, акантоза, проблеми с кожата

Наличието на резистентност към инсулин е свързано и с някои типични проявления, засягащи кожата. Освен, че става по-суха и постоянно е сърбяща, тя променя и пигментацията си.

Състоянието, известно като черна акантоза, е свързано с появата на тъмни петна в зоната на гърба, лактите, коленете, гърба, под гърдите, подмишниците, слабините и пръстите.

Появата на брадавици също може да се провокирана от метаболитен проблем и по-специално високи нива на инсулин.

По-високи мъжки хормони при жената

Повишената продукция на мъжки хормони андрогени е свързана с повишените инсулинови нива. Това сочат изследванията, извършвани през последните години. По-високите стойности на тези хормони са опасни най-вече за жените. Ето какви са проблемите, свързани с тях.

Проблемна овулация, трудно зачеване, нередовен цикъл

Проблемната овулация и нередовният цикъл в някои случаи също са свързани с инсулиновия излишък. За тях вина имат високите нива андрогени. За тях вече пояснихме, че се синтезират в по-високи дози, когато инсулинът е повече.

Това води до пряко въздействие върху хормона, отговорен за овулацията – лутенизиращият хормон.

В резултат от това при жените с ИР и свързаните с нея полови проблеми се наблюдава и трудно зачеване. Смущенията в цикъла водят до проблеми с овулацията, а от там и до проблемно забременяване.

Кой е потенциално страдащ?

С потенциален риск от развитието на ИР са пациентите от определени групи. При тях вероятността от появата на синдорма е значително по-висока в сравнение с пациентите, попадащи извън тези групи.

Но все пак не трябва да се забравя, че нездравословният начин на живот е основен предразполагащ фактор.

Дори и да не попадате в нито една от изброените групи, ако сте ограничили двигателната си активност и не се храните здравословно, Вие автоматично влизате в групата на потенциално страдащи.

Тези с наднормено тегло

Наднорменото тегло е не само симптом на ИР, но и възможна предпоставка за възникване на метаболитната патология. С по-висок риск са хората с натрупване на мастна тъкан в областта на корема.

Доказано е, че качването на теглото с около 40% над допустимото увеличава риска от резистентност към инсулин с цели 80%.

Над 40 г.

Хората над 40 години са по-застрашени от тези под тази възраст от развитието на ИР. Този риск се увеличава с цели 30% след навършване на 50 години. Обяснението е, че с възрастта намалява метаболитната активност и съответно рискът от метаболитни патологии се увеличава.

С родители, болни от диабет тип 2

Генетичната предразположеност не е за подценяване при този вид патологии. Ако близките Ви са болни от диабет (най-вече диабет от втори тип), рискът да развиете синдром на инсулинова резистентност е значително висок. Особено, ако консумирате вредни храни и не се движите много.

Възможно по-ранното прилагане на превантивни мерки е най-добрата защита. Не чакайте да навършите 40 години, за да коригирате хранителния и двигателния си режим.

Колкото по-рано го направите, толкова по-малък е рискът от развитието на ИР дори и при наличието на фамилна обремененост.

С високо кръвно и триглицериди, атеросклероза

Повишеният индекс на холестерол, високото кръвно и атеросклерозата са рискови фактори за развитието на клетъчна резистентност към инсулин. Тези патологии са свързани с метаболитни смущения в резултат от неправилното усвояване на мазнините.

Това води до наслагване на шлака от по стените на съдовете. Изходът след това е ясен – високи нива на триглицериди, високо кръвно и атеросклероза. Всички тези фактори нарушават и усвояването на глюкозата. И съответно предразполагат към появата на клетъчна чувствителност към инсулина.

С поликистозни яйчници

С потенциален риск от развитието на коментирания инсулинов синдром са и жените с поликистозни яйчници. Заболяването е свързано с повишен синтез на мъжки полови хормони. Интересното в случая е,че предразположеността към него се предава от баща на дъщеря и представлява увреждане на Х-хромозомата.

Повишените инсулинови нива са свързани и с повишена секреция на мъжки полови хормони. Обяснението за това е, че инсулинът повлиява пряко върху функцията на половите жлези.

Още информация за ИР може да получите от наименованията на патологията на най-популярните чужди езици. На английски: Insulin resistance. На немски: Insulinresistenz. На руски: Инсулинорезистентность. На турски: İnsülin direnci. На испански: Resistencia a la insulina. На гръцки: Αντίσταση στην ινσουλίνη.

Надяваме се, че този материал е бил от полза за Вас и благодарение на него сте научили нещо наистина ценно и полезно. Споделете статията с приятелите си, за да научат и те всичко това за състоянието, известно като инсулинова резистентност. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Инсулинова резистентност: Точните симптоми, диета, лечение с билки и лекарства
4.2 (84%) 5 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

 1. Инсулинът ми е със стойност 12. Искам да попитам хората с моя проблем, дали имам шанс положението да се оправи с билки или добавки, без да се пият лекарства. Ще съм благодарна на всеки, който се включи със съвет!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!