Ad Clicks : Ad Views :

Хималайска сол: Топ ползи и приложение. Лечение и отслабване

Конкретните ползи от хималайска сол. 🆇 Приложение на лампа от розова сол. 🆇 Терапия и лечение. 🆇 Продукти, цени. 🆇 Как да познаем ментето и добрата сол?

Още в текста: 🆇 Хималайска сол за отслабване. 🆇 Инхалации, компреси, вани. 🆇 Състав. 🆇 Мнения. 🆇 Ползване на лула. 🆇 С вода. 🆇 С лимон

Какво е хималайска сол?

Популярната хималайска сол е задължителен компонент в менюто на хората избрали здравословното хранене като начин на живот. Тези розови кристалчета са се формирали в земните недра в продължение на няколко милиона години.
Типичният си цвят дължат на огнената вулканична лава. Тази сол е започнала да се образува преди милиони години, когато Хималаите са били под вода. Тя е смес от лава и обикновена морска сол.
Фактът, че добива в район, далече от човешката дейност, я прави уникален и наистина чист продукт. Добива се единствено в Пакистан.

Ползи от употреба на хималайска сол 

По една многобройните ползи от употребата на уникалната хималайска сол са определени от нейния наистина уникален състав. В това отношение тя се приема по-скоро като лекарствен продукт, отколкото като добавка към храната.

Интересното е, че абсолютно всички съставки в хималайската сол се усвояват пълноценно от човешкия организъм.

Очакваните ползи от консумацията й се изразяват в:

 • облекчаване на ендокринните заболявания
 • подсилване на мускулите, включително подобряване тонуса и на сърдечния мускул
 • оптимизиране дейността на нервната система
 • насърчаване извеждането на шлаките и токсините от тялото
 • възстановяване на метаболизма и най-вече съотношението вода-сол в клетките
 • елиминиране на храносмилателните смущения
 • бърз терапевтичен ефект по отношение зарастване на раните
 • осезаемо повишаване на апетита
 • облекчаване на състоянието, свързано с проблеми с костно-ставния апарат
 • изчезване на целулита, свързано с „изгарянето“ на подкожната мазнина и извличането на излишната вода от клетките
 • значително туширане проявлението на кожни алергии, екземи, псориазис, дерматити и акне
 • подобряване на състоянието при синузит и други проблеми, свързани с респираторния тракт
 • надеждна профилактика на грип

Подробен материал за ползите от употребата от уникалната хималайска сол ще откриете ТУК!

Сравнение с другите видове сол

Ще сравним хималайската сол с останалите видове сол, за да Ви информираме. Надяваме се, че благодарение на тази информация ще вземете възможно най-правилното решение каква сол ще включите в менюто си.

Вреди от готварската сол

Всички сме чували за вредите от обикновената готварска сол. Но обикновено подминаваме тази информация без дори да се замислим. Още повече, че в менюто на българина присъстват традиционни ястия, които се приготвят с големи количества сол – сушени меса, кисело зеле, различни туршии.

Но неслучайно готварската сол е сравнявана с тих убиец. Тя не е нищо друго освен натриев хлорид. Тази сол се натрупва в различна степен в различните клетки и тъкани. Най-голямо количество от нея се отлага в мускулите, а по-малко в червата и в белия дроб.

Червата не могат да я изхвърлят от организма. С тази тежка задача са натоварени нашите бъбреци. Но дори и те не успяват напълно да изхвърлят бялата отрова. В резултат от това най-тежки са пораженията й върху бъбреците и сърцето.

Проблемите, свързани с прекомерната консумация на готварска сол, се изразяват във високо кръв, задържане на течности. Рискът се повишава, когато консумацията й е съчетана с понижен прием на вода.

Преди да посегнете към солницата, без дори да сте опитали ястието в чинията, спомнете си за това!

Кристална или каменна сол?

Кристалната и каменната сол също представлява натриев хлорид. Разликата е в начина на добиване. Вторият вид се копае в рудници (открити или закрити). При добива й се използва метод на изпаряване чрез вакуум.

Докато кристалната сол се добива чрез слънчево изпаряване на морска вода. Спрямо големината на добитите частици морската сол бива – кристална, мляна и трапезна. Последните два вида са подходящи за директно прибавяне към готовата храна и веднага след овкусяването с нея тя може да бъде консумирана.

Кристалната сол трябва първо да се разтвори, а след това да се консумира. Тя е подходяща най-вече за приготвянето на туршии.

Каменната и кристалната сол не се различават по нищо по отношение на вкуса и състава си.

Мръсотията в морската сол

Мръсотията в морската сол е сериозен проблем. В това отношение ценната хималайска сол превъзхожда бялата сол. Влошената екологична обстановка е свързана и със замърсяване на водоизточниците, от които се добива солта.

Както вече пояснихме, розовата сол се добива единствено от Хималаите – район, който е далеч от индустриална дейност и се отличава с изключителна чистота.

Високата степен на чистота на розовата сол е свързана и със специфичния начин на нейния добив. Процесът е изключително трудоемък. Не се разчита на експлозии и други агресивни методи. Солта се добива ръчно.

Състав на хималайската сол

И разбира се, съставът на хималайската сол е най-същественият отличителен белег между нея и обикновената готварска сол. В него влизат около 80 минерала и с пълно основание можем да наречем тази сол минерална.

хималайска сол, лечение
Хималайската сол изобилства от полезни компоненти.

Сред компонентите, които й придават изключително висока степен на полезност, са – молибден, мед, магнезий, калций, фосфор, йод и желязо.

Учените обясняват високата концентрация на тези полезни вещества с ролята на вулканичната лава за формиране на кристалите хималайска сол.

Лампа от хималайска сол

Лампата от хималайска сол е един интересен начин за употребата на този природен дар. За направата й се използват големи необработени късове от солта. По средата им се поставя крушка или свещ.

Оранжевата светлина, излъчвана от тези лампи, повлиява положително на съня. За разлика от светлината в син или червен цвят, излъчвана от електроуредите у дома.

Осветителните тела от хималайското имат способността не само да пречистват въздуха, но и да подобряват настроението и концентрацията на хората в помещението. Намаляват значително проявлението на алергични и астматични пристъпи.

Начин на употреба

Приспособлението лампа от хималайска сол се използва за подобряване качеството на въздуха в затворени помещения. Освен, че неутрализира действието на вредните частици, които са във въздуха (прах, плесен и други замърсители), лампата от хималайска сол има още един полезен ефект.

Тя има уникалната способност да неутрализира вредните ефекти, свързани с елекромагнитното лъчение, излъчвано от домакинските електроуреди.

Това се постига чрез освобождаване на отрицателно заредени йони след нагряване на солта от топлината, която крушката или свещта излъчва.

Как да изберем хубавата? Ментета

За съжаление не всички лампи от хималайска сол гарантират описаните по-горе ефекти. Ако не наблюдавате нито един от тези ефекти, бъдете сигурни, че сте закупили лампа менте. За да Ви предпазим от подобен сценарий ще дадем няколко ценни съвета.

лампа от хималайска сол, ползи
Внимавайте при покупката на лампа от хималайска сол!

Първият критерий за ориентир е цената на лампата. Обикновено тези изделия не са евтини. Ако сте попаднали на лампа от бяла сол, сравнете цената й с тази от розова сол. Първата трябва да е значително по-скъпа, тъй като бялата хималайска сол се среща по-рядко и съответно е по-скъпа.

Обърнете внимание и на теглото на Вашата лампа от хималайска сол. Обикновено то е около 9 кг. За основа се избира стабилен материал, най-често масивна дървена подложка.

Запомнете, че истинската лампа осветява цялата стая.

Тествайте придобивката си с влажна кърпа. Покрийте я с нея и наблюдавайте какво ще се случи. Ако промени цвета си, по-добре я изхвърлете.

Хималайската сол е крехка. Ако лампата Ви е изключително устойчива, сигурно е, че тя е менте.

Лампата не е магьосник и не може да Ви излекува от тежки заболявания. Но все пак след няколко седмици правилна употреба се очаква подобряване на съня, концентрацията и дишането. Ако не наблюдавате подобни подобрения, очевидно лампата не е истинска и е по-добре да се разделите с нея.

Фалшивата лампа от хималайска сол не просто няма да Ви помогне, но може и да Ви навреди. При нагряването й във въздуха се отделят токсични вещества. Все пак тази лампа не е изработена от истинска сол, а от материал, които прилича на нея.

Терапия, лечение, приложение

Минералната сол с приятен розов цвят се използва най-вече в кулинарията като заместител на обикновената сол. Но тя намира активно приложение и като терапевтично средство за приготвяне на различни лечебни разтвори и смеси.

Вани, сауна

Напрежението в мускулите и ставите се овладява лесно с помощта на вани с хималайска сол. Между килограм и 1,5 кг е необходимото количество за приготвянето на разтвор в количество от 100 л. Ако желаете да приготвите по-голямо количество р-ор, изчислете количеството на солта, съобразявайки се с тази пропорция.

Най-малко 30 минути е времето за престой във ваната с хималайска сол.

хималайска сол, приложение
Сауна и вана с хималайска сол – два начина за подобряване на дишането, тонуса и кръвообращението.

При смесването на розовата сол с топла вода се получава силно алкален разтвор, който изобилства от полезни минерали. Топлата вода в съчетание с тези вещества и парата, съдейства за отваряне на порите и извеждане на токсините от тъканите. Тези процедури съдействат за увеличаване на хидростатичното налягане, а от там и за подобряване на кръвообращението.

В резултат от това кръвната плазма се насища с кислород. Подобряване се качеството на метаболизма. А това се отразява благоприятно и на храносмилателната дейност.

Блокчетата хималайска сол се използват и за изграждането на сауни. Ефектът им върху тялото е същият, както и при ваните. Солните изпарения в комбинация с високата температура повлияват благоприятно на процесите, свързани с изхвърлянето на токсините и подобряване на кръвообращението.

Сауната с хималайска сол се препоръчва при дихателни, сърдечни, ставни, метаболитни и храносмилателни смущения. Важно условие е в помещенията с розовата сол да се поддържа влажност на въздуха не по-висока от 53%.

Ваните и сауната с хималайска сол повлияват благоприятно и върху кожата – сухата получава необходимото подхранване, а мазната регулира секрецията на жлезите си.

Компреси

Компресите с розовата сол има дезинфекциращ ефект. Използват за третиране на рани и драскотини по кожата. Методът предизвиква изпотяване и се използва за облекчаване на грипни състояния.

За целта е необходимо да разтворите 4 супени лъжици от хималайския продукт в два литра вода. В тази течност напоете една блуза. Облечете я и отгоре сложете друга суха дреха.

Отпуснете се в леглото, като задължително се завиете с топла завивка. Ефектът на изпотяване може да ускорите с чаша топъл чай. След час и половина станете от леглото и вземете душ. Важно е да не използвате никакви измивни средства. Полегнете за още един час. След процедурата ще се почувствате значително по-бодри и освежени.

За третирането на рани, които се затварят бавно, използвайте по-силно концентриран разтвор от хималайска сол. Пригответе го като разтворите 15 грама от минералния продукт в чаша топла вода.

Напоете парче плат с топлата течност и прикрепете към проблемното място. Отгоре превържете и с парче сух плат. Задръжте възможно по-дълго. В началото може да усетите силно парене.

Компресите съдействат за облекчаване на ставни и мускулни болежки.

Солни разтвори с вода 

Солни разтвори с вода се приготвят в различна комбинация според целта на тяхното приложение. Подходящи за промивки, вани и компреси с хималайска сол. По-долу ще дадем конкретни рецепти със солни разтвори, приложими при различни оплаквания.

Още за разтвора сол и вода или така наречения физиологичен разтвор може да научите от този изчерпателен материал – ТУК!

Конкретни начини и рецепти за лечение

За отслабване 

хималайска сол за отслабнаве
Ако не е менте, всяка хималайска сол върши добра работа за отслабване

Хималайската сол е една от здравословните опции за отслабване. Тя подобрява рН нивата на кръвната плазма и едновременно с това я насища с полезни минерали.

Благодарение на тях се активизира метаболитната активност и тялото бързо изхвърля токсините. Очакваният резултат е по-малко килограми благодарение на изхвърлената излишна вода и стопените мазнини.

Методът за отслабване с хималайска сол не е никак труден за изпълнение. Но за да е успешен е важно да се използва качествен продукт. За целта трябва да си набавите минералната сол във вид на кристали. Необходими са Ви само 2-3 броя от розовите кристалчета и чаша вода – 200 мл.

След денонощие престои водата ще се насити с полезните вещества на солта. Едва след този период приготвената течност придобива терапевтични свойства. Показател за готовността й е пълното разтапяне на кристалчетата.

Методът помага и да разберете дали сте закупили оригинален продукт или менте. Вгледайте се в цвета на водата. Тя трябва да е бистра. Появата на розови оттенъци свидетелства за използването на оцветители. За съжаление нелоялни търговци предлагат за хималайска оцветена обикновена сол.

От наситената с полезни вещества вода приемайте по 3 лъжички всекидневно, преди първото хранене. Предварително разтваряйте лека в чаша вода и след това го изпийте.

Още информация за хималайската сол и отслабването с нея може да узнаете от ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Инхалации при синузит

При синизут помагат инхалациите с хималайска сол. За целта е най-добре да използвате специално устройство, наречено парен инхалатор. В отделението за течността изсипете разтвор от розовата сол и вода.

Приготвя се като в чаша от течността разтворите лъжичка от минералния продукт.

За инхалации може да разчитате на специалната лула с хималайска сол, която вече се предлага и в някои аптеки. А не само чрез поръчка в интернет.

хималайска сол, отслабване
Инхалации с хималайска сол помагат при синузит.

Процедурата инхалации с хималайска сол е изключително ефективна при дихателни проблеми (астма, бронхит, синизут), както и при ушни инфекции.

Ако не разполагате със специален уред, може да заложите на класическия метод – вдишване на парни изпарения след завиране на водата. За тази цел трябва да сложите 3 литра вода да кипне на котлона заедно с 90 грама от розовите кристалчета.

След кипването на течността и пълното разтваряне на солта, изключете котлона. Покрийте главата си с кърпа и се надвесете над изпаренията. Вдишвайте ги в продължение на 10-15 минути.

Около половин час след процедурата тялото ще се освободи от слузта в синусите и бронхите. Процедурата е уместно да бъде изпълнявана ежедневно.

За пречистване

Уникалната по своя състав хималайска сол е чудесно средство за пречистване на тялото. Тя е в състояние да изведе от отровения с токсини организъм дори тежки метали като живак и олово. За да пречистите тялото си с нея, препоръчваме приготвянето на специален детоксикиращ разтвор.

За целта напълнете с кристалчетата от розовата сол 1/4 от един стъклен буркан. Допълнете с вода и поставете пластмасова капачка на буркана (задължително е капачката да бъде изработена от пластмаса, забравете за стандартните капачки).

Разклатете енергично затворения съд и оставете двата компонента за денонощие.

По чаена лъжичка от този вълшебен еликсир приемайте всяка сутрин, след като разтворите препоръчаното количество в чаша вода. Приемайте детоксикиращия еликсир задължително на празен стомах.

Никога не бъркайте в течността с метални прибори. Заместете ги с такива, изработени от порцелан или пластмаса.

Важно за този еликсир е винаги на дъното му да има малко количество неразтворени солни кристалчета. Това е знак, че водата се е наситила напълно с полезните компоненти на хималайския продукт.

Ако на дъното не останали кристалчета, просто добавете още сол.

Хималайска сол и лимон при мигрена и др.

Комбинацията хималайска сол и лимон е невероятен лек против упоритата мигрена и всички симптоми, свързани с нея. За лековитата смес се нуждаете от:

 • вода – една чаша
 • лимон – изцедете сока от него
 • розова сол – две чаени лъжички

Всичко това се смесва и се разбърква до пълно хомогенизиране. Течността се изпива на една глътка. Очаква се в следващите минути да настъпи подобрение, изразяваща се в потушаване на съпътстващата симптоматика, свързана с мигрена. Спазмите и гаденето отшумяват в кратък срок.

хималайска сол, свещник
Хималайска сол и лимон помага при мигрена.

Тази течност повлиява благоприятно върху тонуса на нервната с-ма. Освен това е идеален алкализатор за тялото. Насища го с ценни микроелементи чрез способността си да предизвиква леко задържане на течностите. Това не бива да Ви притеснява, защото задръжката на течността е за период, необходим за усвояване на полезните вещества от нея.

Коктейлът успешно извежда всички токсини от червата. Подкрепя имунната дейност. Като бонус ефект е способността й да понижава нивата на кръвната захар.

При хрема, настинка, кашлица

При възпалителни състояния на гърлото (кашлица, ларингит и др.), при хрема и настинка мощен терапевтичен ефект дават разтворите с розовата сол. Правете плакнения на гърлото с тях по три пъти дневно. Способът е с висока терапевтична и профилактична ефективност.

Разтворът, подходящ за този аспект на приложение на хималайска сол, се приготвя от лъжичка розова сол, разтворена в половин чаша вода.

При хрема помага и още един лек с хималайския продукт. Приготвя се от 1/3 десертна лъжичка от розовите кристалчета, които заедно с щипчица сода бикарбонат се разтварят в чаша топла вода.

С част от разтвора напълнете една спринцовка. Наклонете леко главата си назад и запушете едната ноздра. В другата ноздра въведете половината от съдържимото в спринцовката.

Повторете манипулацията и с другата ноздра.

За лице, при акне и др.

Заради изобилието си от ценни вещества, хималайския солен продукт е идеално средство за подобряване състоянието на кожата.

При акне опитайте компреси със солев разтвор в концентрация от 20%. Останете с компреса поне 20 минути. След премахването му нанесете единствено хидратиращ крем. Не измивайте кожата на лицето.

Нормалната към мазна кожа ще почистите и подхраните идеално със следната смес – разбито яйце, супена лъжица коняк, четвърт чаша прясно мляко и половин лъжичка розова сол. Рядката емулсия нанесете върху лицето. Отмийте я след като засъхне напълно.

За суха кожа идеалният вариант за почистване и подхранване включва – четвърт чаша ситно настърган морков (може и да го пасирате), половин малка лъжичка от розовите кристали+лъжичка и половина майонеза. Хомогенизираната маса нанесете върху лицето чрез леко втриване.

Изчакайте няколко минутки и отмийте с хладка вода.

При високо кръвно

За разлика от бялата сол, която вдига кръвното, нейният хималайски аналог е чудесен регулатор на високото кръвно. За да овладеете хипертоничните пристъпи, ежедневно приемайте след ставане по чаша вода, в която предварително сте една десертна лъжичка от хималайското чудо.

При запек

Разтвор от хималайска сол и вода в концентрация от 1% е чудесно средство за изчистване на токсините от червата и за справяне със запека. Приемайте разхлабващата течност всяка сутрин на празен стомах.

Тя е идеален заместник и на вредното кафе, тъй като енергизира и буквално събужда тялото.

При пародонтоза

Благоприятно върху състоянието на венците при пародонтоза повлиява розовата сол в смес с растително масло (най-добре зехтин, но може и друго базово масло). Смесете ги в равни количества.

хималайска сол, цена, лампа
Хималайската сол помага за сваляне на кръвното и подобряване състоянието на венците при пародонтоза.

Прибавете и няколко капчици ментово масло за освежаващ ефект. С тази смес с помощта на четката за зъби масажирайте венците за 2-3 минути и изплакнете с вода.

Желателно е процедурата да се прилага ежедневно, като всеки път се приготвя нова смес.

Против гъбички

Използвана за външна и вътрешна терапия, хималайската сол е ефективно средство за справяне с гъбичките. Всяка сутрин преди прием на храна, приемайте по чаша еднопроцентов разтвор на розова сол и вода (грам от солта се разтваря в 100 мл вода).

Външното приложение на хималайския продукт трябва да се прилага паралелно с вътрешния прием. Но с тази разлика, че външното третиране се прави вечер. За 10-15 минути проблемните участъци се киснат в солев разтвор.

Първата процедура се осъществява в разтвор с концентрация от 10%. Постепенно, през интервали от няколко дни се увеличава с около 1-2% концентрацията на използвания р-ор, докато се стигне до 26%.

Против изпотяване

Чудната хималайска сол е превъзходно средство за справян с изпотяването и туширане на неприятната миризма, свързана с него. След душ просто втрийте кристалчетата в проблемните зони. Ще останете изненадани от ефективността на този способ.

Неслучайно много производители на козметика против изпотяване залагат на блокчета хималайска сол като средство за заместване на стандартните рол-они.

Против целулит

Дамите, предразположени към целулит, задължително трябва да включат розовата сол в менюто и да забравят за познатата ни бяла сол. Розовото чудо съдейства за извеждане на излишната вода от тъканите, а именно тя е виновна за появата на загрозяващата портокалова кожа.

За да се избавите от целулита, опитайте и течността за отслабване, което предложихме по-горе.

В нелеката битка с целулита хималайската сол идва на помощ и в още един аспект. Чудесни резултати дава и използвана външно. Може да вземете шепа от нея и да разтворите количеството в растително масло (кокосово, зехтин или др.). Със сместа направете пилинг на засегнатите от целулит зони.

С висока ефективност са и компресите с разтвор на хималайска сол и вода. Държат се около 20-30 минути. Започва се с по-слабо концентриран разтвор – 10%. Ако кожата реагира добре, постепенно може да увеличите концентрацията на солта.

Ваните и сауната с хималайския продукт също повлияват положително при целулит.

За готвене

Хималайският продукт се използва като аналог на познатата ни бяла сол в кулинарията. На практика може да я прибавяте към всички ястия, които се овкусяват със сол, независимо дали са термично обработени или не.

Единственото условие е кристалчетата да са смлени преди да се добавят към ястието. Ако използвате кристали, към термично обработените ястия може да ги прибавите няколко минути преди да бъдат отстранени от котлона.

Има ли вреди от нея?

Въпреки, че множество проучвания потвърждават тезата за подобряване качеството на живот благодарение на хималайска сол, в някои случаи тя не бива да се употребява.

Както и обикновената сол, така и минералната, трябва да бъде използвана с мярка. В случая тя е една чаена лъжичка на дневна база.

И хималайското чудо съдържа натриев хлорид. И в случая важат с пълна сила всички неприятни ефекти, които може да предизвика предозирането с натриев хлорид. Сред тях е появата на отоци, промяна във вкуса, дисфункция на вътрешните органи, спад на калциевите нива в кръвта и костите.

Но всичко това са нежелани ефекти, предизвикани от неразумната консумация на хималайска сол.

Все пак в някои случаи се налага избягване на употребата й, а именно при:

 • вътрешни възпаления в напреднал стадий
 • онкологични процеси
 • бъбречна недостатъчност
 • лошо коагулиране на кръвта
 • туберкулоза
 • непоносимост към веществата, влизащи в състава на солта

Третото тримесечие на бременността е период, в който не бива да се употребява хималайска сол, според някои специалисти.

Алергична реакция към розовите кристалчета също не е изключена. Симптомите, които доказват наличието й са свързани с отоци, подуване и сърбежи. Обикновено оплакванията се появяват след консумация на храна, овкусена с минералната сол.

Продукти, приложение, цена

Поради своята уникалност в състава си и значително по-трудния добив, хималайската сол е по-скъпа от останалите разновидности на солта. Ще Ви запознаем с основните продукти, техния начин на приложение и цена.

Сол „Хималая“

Сол „Хималая“ се предлага на цена от 3 лв за половин кг. Този напълно натурален нерафиниран продукт е подходящ както за кулинарни, така и за лечебни цели. Вносител е „Път към здраве“, а солта е добита в Пакистан.

хималайска сол, цени, продукти
Сол „Хималая“ се предлага във вариант за директна консумация и вариант кристали с мелничка.

Още една разновидност е продуктът, предлаган в специална мелничка. Това гарантира смилане на кристалчетата непосредствено преди употребата на солта. Цената на мелничката, пълна с розовите кристали, е 7,30 лв.

Розова химилайска сол

Хималайската сол обикновено е розова цвят. Но оцветяването й може да варира. Зависи от специфичното оцветяване на скалата, от която е добита. Освен розова, тя може да бъде бяла, жълтеникава, кафява, червена и дори черна на цвят.

Специфичното й оцветяване няма отношение към нейните ползи и определянето на цената. Става въпрос за един и същ продукт. Цветът му варира с оглед на неговата специфика. Все пак това е напълно натурален, а не индустриално произведен продукт.

Черна сол

Хималайската сол също може да е черна на цвят. За разлика от другите тоналности в оцветяването на солта, които не означават различен състав солта, тук черният цвят е показател за различие. Кристалите, обагрени в него, са по-богати на желязо.

Пакетче 250 грама от тази сол струва 5 лв. Подходяща е за намаляване на газовете в червата, както и за хора с високо кръвно.

Черната сол е типичен хавайски продукт. Добива чрез изпаряване на океанската вода под въздействието единствено на слънчевите лъчи в хавайския остров Молокай.

хималайска сол, черна сол
Черна сол – хималайска или хавайска

Типичният й черен цвят се дължи на добавения в нея активен въглен. Последната съставка увеличава детоксикиращия ефект на солта.

Черната сол също не е сред най-евтините продукти от този тип. Около 100-150 гр от нея струва 10-12 лв. Ще я откриете в био магазините. Възможно е да я поръчате и онлайн.

Свещник от хималайска сол

Свещниците с хималайска сол се предлагат на цена от 5 до 25 лв. При тях отделянето на полезните вещества, съдържащи се в солта, се постига след запалването на свещта и нагряването на стените на свещника. Освен като декоративен елемент, те имат стойност и като средство за подобряване на общото здравословно състояние.

хималайска сол, свещник
Свещник с хималайска сол – опция за подарък, който е не само красив.

Отделените от солта частици пречистват въздух и неутрализират въздействието на вредните частици, намиращи се в него.

Любителите на декоративните аксесоари ще останат изненадани от красивите форми и цветове, в които се предлагат въпросните свещници.

Инхалатор с хималайска сол

При дихателни проблеми, независимо дали са причинени от настинка, алергия или са резултат от тютюнопушене, помага инхалаторът с хималайска сол. За изчистването на синусите и бронхите от секрети помагат ежедневните процедури с инхалатора за около 15-20 мин.

Цената на това приспособление, изработено изцяло от керамика, е 39 лв

Лула с хималайска сол

Лула с хималайска сол е друго средство за инхалиране на солите, отделяни от хималайския продукт. Действа на принципа на инхалатора. Повечето инхалатори от този тип са във вид на лула.

хималайска сол, лула
Инхалатор и лула с хималайска сол – надежден начин да се освободите от натрупания секрет в синусите и бронхите.

Достатъчно е ежедневно да правите процедури от 15-20 минути, за да подобрите дишането си и да помогнете на засегнатите дихателни органи да изхвърлят вредния секрет, които затруднява нормалната им дейност.

Лулата ще откриете на цена от 35-40 лв.

Сапун, паста за зъби

Сапуните с хималайска сол не само почистват идеално кожата, но и я подхранват в дълбочина, хидратират я и забавят процесите, свързани с клетъчното стареене.

Подходящи са за третиране на кожа от свръх чувствителен тип, както и за всеки тип кожа (суха, смесена, нормална, мазна). Еднакво добре повлияват на кожата на тялото и лицето.

В Здравница се предлагат сапуни с ценната сол на цена от 2,20 лв за продукт с тегло от 100 гр.

хималайска сол, сапуни, паста за зъби
Сапун и паста за зъби с хималайска сол – две чудесни опции за поддържане на лична хигиена.

Един от вариантите на паста за зъби с хималайска сол предлага Билка дент. Продуктът предлага оптимална грижа за съзъбието и венците, като ги предпазва от разраняване и кървене.

За намаляване на киселинността в устата и стимулиране естественото самопочистване на плаката заслуга има ценната хималайска сол в пастата. Опаковка от нея се предлага на цена от 4,90 лв.

Откъде се купуват? Магазини

Хималайска сол вече може да си набавите от големите вериги, които имат рафтове за здравословни продукти. Има я в Кауфланд, Била, Фантастико. Присъства в асортимента от предлагани продукти във всеки био магазин.

С хималайското чудо може да се сдобиете и чрез поръчка от интернет.

Какво е мнението ви? Коя е хубава? Дайте отзиви и вие!

Разнообразието от марки хималайска сол е голямо. Потърсихме мнения на потребители, за да Ви помогнем максимално в избора на качествен продукт. Открихме препоръки за продуктите, внасяни от „Бялата орлица“. Може да се поръчат и онлайн от фирмения сайт.

Лора споделя в известен женски форум, че благодарение на тази сол е успяла да регулира високото кръвно, което за нея е било проблем от години.

Доволни има и от солта, предлагана от Аквасорс. Но отчитат като минус прекалено високата й цена.

Не липсват и скептични мнения за хималайската сол. Много потребители са на мнение, че това е обикновена сол и не е нормално да се предлага на тази необосновано висока цена.

Интересно ни е да узнаем какво е Вашето мнение по въпроса. Препоръчайте конкретни продукти, от които сте доволни. Пишете ни и дали солта Ви е помогнала за разрешаване на конкретен здравословен проблем.

Още информация за топ ползите и употреба на хималайска сол може да получите, търсейки в интернет с наименованията й на най-използваните чужди езици. На английски език наименованието е: Himalayan salt. На немски: Himalaya-Salz. На испански: Sal del Himalaya. На руски: Гималайская соль. На гръцки: Αλάτι Ιμαλαϊων. На турски: Himalaya tuzu.

Задължително изгледайте и интересното видео, което сме прикачили в края на материала, за да научите как правилно се използва лампата от хималайска сол!

Източници:

 • www.syl.ru/article/345898
 • www.alter-zdrav.ru/rozovaya-gimalajskaya-sol-polza-i-vred-primenenie/
 • www.sovets.net/9183-gimalayskaya-sol.html

Надяваме се, че от този материал сте научили нещо ново и интересно за безценната хималайска сол. Не забравяйте да го споделите с приятелите си в мрежите, за да достигне и до тях тази ценна информация. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Хималайска сол: Топ ползи и приложение. Лечение и отслабване
3.6 (72%) 5 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

1 Comments

 1. Опитах хималайска сол от чисто любопитство. Първоначално ми се стори странна на вкус и си казах, че това е поредната глупост. Но въпреки това ми беше интересно дали помага, както се твърди. Започнах да я приемам всяка сутрин на гладно по описания начин и останах приятно изненадана. Чувствам се по-енергична!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!